פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
833 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

שלום, רציתי לחלוק איתכם כאמא לילד עם הפרעת קשב: ליאיר ניצני יש הרצאה מקסימה בנושא, על ילדותו בתור ילד עם הפרעת קשב. אלו הפרטים: https://mizrachi.codecreative.me/index.php/lecturers/index/19 מומלץ ומצחיק, וגם בחינם. שבוע טוב.

תודה על הקישור. אצפה כשאתפנה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/07/2013 | 10:45 | מאת: רוית

בתי בת 8.5 ועולה לכיתה ג'. עשינו אבחון moxo ואובחנה ב- add לאחר יומיים התחלנו בשילוב של ריכוזית + אומגה 3. טרם ראינו לאחר חודש וחצי שיפור אולי מועט מאוד, קראתי על רטלקס שהוא גם טבעי וההשפעה אמורה להיות לאחר שלושה שבועות. אני מתלבטת האם לרכוש ולהתחיל טיפול חדש. מישהו יכול להמליץ מניסיון? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רוית שלום, אין כיום מידע טוב התומך בכך שריכוזית או ריטלקס מועילים במשהו לסובלים מהפרעת קשב ורכוז. יש מידע מספיק המעיד שטפול באומגה 3 אינו יעיל כטפול בהפרעת קשב ורכוז. לעומת זאת, יש מידע רב המעיד על כך שיש תרופות (כמו Ritalin, Concerta, Adderall) יעילות מאד בטפול בהפרעת קשב ורכוז. שקלי מידע זה, והחליטי כיצד לטפל בבתך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

22/07/2013 | 13:50 | מאת: פנינה

מדוע רק עד גיל 17? ידועים מקרים רבים שלא אובחנו לכן אין מסוגלות להמשיך ללימודים גבוהים. פ.ש

פנינה שלום, שאלתך אינה ברורה לי. אם תבהירי, אשמח לנסות ולהשיב. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/07/2013 | 22:15 | מאת: ליזה

בס"ד שלום, אני סטודנטית לחינוך מיוחד, במסגרת עבודת הסמינריון שלי אני מחפשת הורים לילדים בעלי ADHD בגילאי בית ספר יסודי, שיסכימו למלא שאלון קצר שנמצא בקישור הזה: https://docs.google.com/forms/d/10WlDcZzrXef6UezVgX1EMdmvn6xvxc09jXQTCtWrLhc/viewform תודה רבה רבה ליזה

לקריאה נוספת והעמקה

בהצלחה!

20/07/2013 | 23:45 | מאת: מיטל

שלום ד"ר ברנע, יש לי ילדה בת שלוש וחצי שעברה אבחון בריפוי ועיסוק עקב בעיות במוטוריקה גסה ובעיות של אי יוזמה לשחק עם ילדים אחרים. לפי האבחון בכלל נאמר שם שיש לה בעיות קוגנטיביות, וקשב וריכוז, על סמך זה שהילדה לא הרימה את הקוביות שביקש, לא ציירה את מה שהוא אמר לה במבחן VMI של BEERY. הוא טען שהיא לא מבינה הוראות ושהיא צריכה תיווך כל הזמן במשימות. הילדה שלי מאוד מופנמת וביישנית וצריכה אותי לתיווך כל הזמן מזרים. האם הוא לא הגזים ויכול להיות שפשוט היא לא הרגישה חופשייה לידו? האם הבעיה היא לא ריגשית התנהגותית? האם הפרעת קשב ורכוז יכולה להיות לילדה שקטה רגועה ועדינה? בתודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

מיטל שלום, המידע שסיפקת חלקי בלבד, ונראה לי שכלל אינו קשור לפורום, כיון שעיקרו אינו עוסק בהפרעת קשב ורכוז. אבחון של רפוי בעסוק אינו אבחון קוגניטיבי. אני מניח (ומקוה) שמה שנאמר לך אינו מסתמך על כך שהילדה לא בצעה הוראה פשוטה, אלא על סמך התרשמות כוללת. אם הילדה ביישנית ומופנמת (ואולי אף חרדתית), הדבר בהחלט עלול לפגוע בתוצאות האבחון. עם זאת, מאבחנים בהתפתחות הילד נתקלים במצבים כאלו פעמים רבות. אני מציע שתפני לרופא המאבחן, ותבקשי הסבר מלא, הן על תוצאות האבחון, והן על הדרך בה הוסקו המסקנות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/07/2013 | 10:55 | מאת: איציק

אמרו לי שבדיקת TOVA אינה קבילה בבית משפט האם זה נכון?

לקריאה נוספת והעמקה

איציק שלום, אין לי מושג. כדאי לשאול עו"ד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/07/2013 | 12:08 | מאת: דנה

היי ,בני בן ה8 עבר איבחון נורולוגי ואבחון MOXO שכל הממדים יצאו מצוינים מעל הנורמה חוץ ממדד ההיפרקטיביות שיצא לא תקין הרופא קבע שיש לו הפרעת קשב גבולית מה זה אומר ? האם זה מחייב התערבות תרופתית ??האם זה יכול להיות באמת עיניין של גבולות או אחריות כמו שהרופא אמר?

לקריאה נוספת והעמקה

דנה שלום, אני מניח שהרופא התכוון לומר שהפרעת הקשב והרכוז היא ברמה נמוכה, או גורמת לפגיעה מועטה בתפקודו של הילד. אם קיימת מצוקה או פגיעה בתפקוד, יש צורך בטפול, וחלק מרכזי מהטפול בהפרעת קשב ורכוז הוא טפול תרופתי. אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

15/07/2013 | 23:33 | מאת: אביה

היום נחשפתי לראשונה לעולם חדש ולא מוכר, ביתי בת העשר סיימה עשרה מפגשים של אבחון פסיכודידקטי אצל פסיכולוגית בעלת שם, היום נפגשנו עימה לקבלת התוצאות (בעיות רגשיות ויתכן שגם קשב וריכוז, אין תוצאה וודאית). הפסיכו' אמרה שכעת עלינו לפנות לפסיכיאטר או נוירולוג ילדים כדי לקבל אבחנה האם היא סובלת מבעיות קשב וריכוז. לא ממש ברור לי כיצד רופא אמור לאבחן זאת בפגישה אחת , הפסיכולוגית ישבה עם ביתינו 10 שעות!!! בקיצור, לאן ממשיכים מכאן? האם עושים זאת באופן פרטי או דרך הקופה? אשמח להמלצות בעניין, תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אביה שלום, נראה לי שקיים מעט בלבול בין האבחונים השונים. אבחון פסיכודידקטי מורכב למעשה משני חלקים - אבחון דידקטי שמטרתו לאבחן לקויות למידה, ואבחון פסיכולוגי שמטרתו להעריך את עולמו הרגשי של הילד. אבחון הפרעת קשב ורכוז הוא אבחון נפרד, ומטרתו לקבוע האם הילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז. עפ"י החוק (או התקנות וכו') במדינת ישראל, אבחון של הפרעת קשב ורכוז יכול להעשות ע"י פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים ורופא ילדים שהוכשר לכך. פסיכולוגים, שוב, לפי החוק, אינם יכולים לבצע אבחון זה. למרות זאת, מאבחנים פסיכודידקטיים רבים הם בעלי נסיון רב, ולעתים קרובות מעלים את האפשרות שהילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז. במקרה כזה הם ממליצים על פניה לרופא. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז אינה קשה, בעיקר שמקבלים מידע מההורים ומהמורים (באמצעות שאלונים), ובד"כ אין קושי לאבחן הפרעה זו תוך שעה או שעתיים. עם זאת, יש מקרים מורכבים יותר, בהם יש צורך בבדיקה ארוכה יותר, ובשמוש במחני עזר שונים. אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך, ולעבור אבחון מסודר של הפרעת קשב ורכוז. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב לפני שבוע היינו באבחון פרטי של קשב של רופא נוירולוג שמאוד המליצו לנו עליו. פנינו לאבחון די בסקפטיות משום שהילד בכתה ב בן שמונה וחצי הוא לא ממש מתאים בהגדרות הקלסיות. הוא קורא יפה והרבה מעבר לרמת הגיל , מאוד פיקח, מבין חומר די בקלות, שולט במתמטיקה. המורה אומרת שמסיים לאט את המטלות וברור לנו שיש קושי בהתארגנות. יש גם בעיה בכתיבה - גם של סיפור וגם בשעורי הבית - משתדל להתחמק כמה שיותר ממשפטים. אני חשבתי שהרופא ישוחח איתנו ועם הילד ויפנה אותנו למבחן טובה. הגענו באיחור - מה שקיצר את הזמן שלו איתנו, הוא שאל אותו כמה שאלות ביקש ממנו לחזור על סיפור כמה פעמים עשה בדיקות פיזיות של שרירים . אנחנו נשאלנו על המשפחה ועל הילד וענינו בחיוב שיש בעיות קשב במשפחה (אחיינית ואולי האבא ) . סיפרתי משהו שקרה עם איתי בתגובה לבדיחה על מתאבד ממורה בחוג ולתמהוני בדוח נכתב שיש לילד לקות למידה /דיכאון וזאת אחרי שכתב ילד שמח וחייכן ויוצר קשר יפה וגם המורה כתבה שאין בעיות של מצבי רוח. איך זה מסתדר? הוא המליץ לנו על טיפול בקונצרטה משום שאמר שזה יתן לו אפשרות לתפקד יותר טוב. הילד עצמו דווקא נראה מגיב לזה בחיוב אבל אני יודעת שיש לזה המון תופעות לוואי ואני בכלל לא בטוחה עד כמה האבחון הזה רציני. שאלתי אם לא שולח אותנו לטובה אמר שאין צורך. רשם לנו גם הוראה מתקנת והוראה טיפולית ואימון אישי. הייתי רוצה לקחת לו הוראה מתקנת בתחום ההתארגנות כי זו הבעיה הבולטת שאני הכי רואה.

לקריאה נוספת והעמקה

תמריקו שלום, תארת תאור ארוך, אך לא הבנתי מה השאלה. אודה לך אם תחדדי את השאלה, ואשמח לנסות ולהשיב. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

בתחום ההתארגנות. גם להבין מה התהליך בדרך כלל במכון אבחון קשב וריכוז. האם שולחים לאבחון פסיכודידקטי , האם למבחן טובה. תודה

12/07/2013 | 09:13 | מאת: שבלול

שלום אשמח אם תוכלו להפנות אותי לכתובת המתאימה אני כבר מיואשת לגמרי! בני בן 5 עולה לגן חובה, מאובחן עם הפרעות קשב, הקושי שלו הוא בעיקר במסגרת החינוך, עד כדי כך שבצהרון ועכשיו גם בקיטנה לא מוכנים שהוא יגיע יותר. הוא אלים, מפריע בשיעורים, הורס, שובר ועושה הרבה דברים שליליים. אני רוצה לנסות למצוא סייעת או כל עזרה אחרת שתלווה אותו בשנת הגן הבאה- רק שאיני יודעת לאן לפנות!! יש לציין כי בבית אנחנו מצליחים להתמודד עם הקשיים במידה רבה, מחוץ למסגרת החינוכית הוא מקסים, חכם וחברותי- בבית ובגן שעשועים הוא ילד אחר!!!! מתחשב, מתחבר, מוותר, מעודד את אחיו הקטן (אנחנו גודלים החינוך בשיטת אדלר) אודה לכם מאוד אם תוכלו לכוון אותי לאן עליי לפנות כדי לעזור לבני תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

שבלול שלום, כתבת שבנך אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, ותארת קושי התנהגותי משמעותי, עד כדי כך שאין מוכנים לקבל אותו בצהרון ובקייטנה. בנך זקוק לטפול, וככל הנראה זקוק ליותר מטפול אחד. הטפולים המומלצים בגיל זה הם הדרכת הורים, הדרכת גננת וטפול תרופתי. הכתובת הנכונה להתחיל בה היא הרופא שאבחן את הפרעת הקשב והרכוז. אם אין אפשרות, מכל סיבה שהיא, להגיע אליו, מומלץ לפנות לפסיכיאטר ילדים. יש סכון גדול שהמצב ילך ויחמיר בשנת הלמודים הבאה, כיון שהדרישות מהילד תהיינה גבוהות יותר בגן חובה. אני ממליץ לפנות ללא דחוי, ולהחל בטפול. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/07/2013 | 14:36 | מאת: נופר

ביקשו מבית הספר איבחון פסיכיאטרי חבננו. מאובחן מכיתה א' כ- HDAD. טוענים שאין שינוי בהבעות הפנים שלו ולא יודעים אם שמח או עצוב. מקבל בבוקר ריטלין. LA30 . בצהרון לפי דרישה שלהם הרופא הוסיף לו עוד 10 מ"ג רגיל. קשה לו בחברה ואומרים שמתבודד הרבה. אוהב מסכים טלויזה מחשב ונייד. האם יש קשר לריטלין? אני מנסה להזמין אלינו ילדים. איך מתבצע האיבחון הפסיכיאטרי ומה ההשלכות שלו. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

נופר שלום, ממכתבך אני מבין שבנך מאובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, מטופל תרופתית, וכי הרופא המטפל בהפרת קשב ורכוז אינו פסיכיאטר. אתחיל מהסוף - אבחון פסיכיאטרי מתבצע ע"י שיחה עם ההורים, בדיקת הילד (באמצעות שיחה ו/או משחק וכו'), ולעתים קבלת מידע מגורמים נוספים - מורה, רופאים אחרים וכו'. ההשלכה של אבחון פסיכיאטרי היא שהילד יעבור בדיקה, יתכן וימצאו הפרעות שונות (חרדה, לדוגמא) ויומלץ על טפול. זהו! מעבר לכך לא תהיינה כל השלכות נוספות! אי-שנוי בהבעות הפנים עלול להיות תופעת לואי של Ritalin, שעלול לגרום לתחושת אפתיות. קושי חברתי והתבודדות, ונטיה לשחק במחשב ולצפות בטלויזיה, אינו נובע מטפול ב-Ritalin, אך עלול להיות חלק מקושי חברתי. המלצתי היא להוועץ קודם כל ברופא הילדים, וברופא המטפל בהפרעת הקשב והרכוז. אם הם ממלצים על אבחון פסיכיאטרי, אז פנו לאבחון כזה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/07/2013 | 12:52 | מאת: ליד

שלום בני מטופל בריטלין וקיבל אולנזפין מזה חודשיים - אין שינוי בהתנהגות (רגיעה) והוא טוען שלהיפך - הוא נרדם יותר קשה ( כאשר אמור להיות מצב הפוך) . כמו כן מספר פעמים טען לכאבי ראש. כדאי להפסיק? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

ליד שלום, לעתים מטפלים ב-Olanzapine בבעיות התנהגות, השכיחות בהפרעת קשב ורכוז. שתי תופעות הלואי העיקריות של התרופה הן: עייפות והגברת תאבון. אם הילד מטופל בתרופה מזה חודשיים, אין הטבה ואולי אף החמרה במצבו, רצוי לפנות לרופא המטפל, ולהוועץ בו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/07/2013 | 10:16 | מאת: נגה

ד"ר ברנע שלום, בננו בן 13 ואובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז עוד כשהיה בן 6. טיפול: במהלך שנת הלימודים נוטל קונצרטה 18 מ"ג (כדור 1 ליום). במהלך סופי שבוע וחופשות אינו נוטל את הכדור. לפני מספר חודשים הפסיק בהפגנתיות מפגשי טיפול התנהגותי בו היה למעלה משנתיים וכן שיעורים פרטיים שקיבל לחיזוק תחומים חלשים בלימודים. את ההפסקה הסביר בכך שאינו רוצה לקבל עזרה כי מרגיש חריג וזה מפריע לו חברתית. אנו עצמנו מקבלים הדרכה הורית. התחומים שמעניינים אותו ובהם משקיע זמן ואנרגיה בהנאה הם: מוסיקה ומגוון המסכים (טלויזיה, מחשב, XBOX ודומיו). כל מטלה שמתבקש לבצע (סידור חדרו, שיעורי בית, לימוד למבחן, עזרה לאחיו, עזרה בבית וכד') היא מעמסה עבורו. תגובתו לרוב המוחלט של המטלות כנ"ל היא התנגדות, ויכוח, הימנעות, דחיינות וסירוב. לעיתים בוחר לישון כדי לברוח. נושא ההגיינה האישית נתפס אצלו כמטלה מאוסה ונתון לויכוח לעיתים קרובות. אם הדבר היה תלוי בו, היה נמנע מלצחצח שיניים, להתקלח, לחפוף שיער ולשים דאודורנט. בנוסף לכך, רוב המפגשים החברתיים שלו הם ביוזמת חבריו. הוא עצמו ממעט ליזום. יש לציין כי יש לו חברים והוא אהוד. הוא נמנע ממפגשים עם ילדים כוחניים ומפרש אותם כמעשים שנעשים נגדו וכפגיעה בו. ואחרון: הוא כל הזמן מבקש שנקנה לו דברים, שלטענתו חסרים לו והם must בחייו. גם כשאנחנו כבר קונים (כמובן, לא את כל מה שמבקש), תוך זמן קצר כבר עולה צורך חדש. שאלותינו הן: 1. כיצד עוזרים לו להעלות את המוטיבציה והאנרגיה לפעול בתחומים מהם נמנע? 2. איך להחזירו לקבל סיוע (בלימודים ובכלל), מבלי לפגוע בו וביחסיו עמנו? 3. איך עוזרים לו לצאת מתחושת חוסר הסיפוק שלו ממה שיש ורצונו הבלתי פוסק לרכישת דברים חדשים, מלבד חינוך לרכישה בעצמו (שאנחנו דוגלים בו)? תודה מראש, נגה.

לקריאה נוספת והעמקה
10/07/2013 | 13:57 | מאת: אביבה דלאל מכון האביב

נגה יקרה כל השאלות שהעלית כאן הן שאלות שיש לפתוח בהדרכת ההורים שאתם מקבלים. מהתאור וגם מדברייך עולה שהילד זקוק לטיפול ומסרב. במצב כזה חשוב שאתם תקבלו הדרכה מצויינת, פרטנית. אשמח לעזור במקרה הצורך. אביבה

נגה שלום, כתבת שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ותאור ההתנהגות שלו מתאים מאד להפרעת התנהגות מרדנית מתנגדת. כיון שההפרעה גורמת לפגיעה משמעותית בתפקודו בבית, יש צורך בטפול. ראשית ממלץ שאתם ההורים תפנו להדרכת הורים. שנית, יתכן ויש צורך בטפול תרופתי. מנון ה-Concerta שהוא מקבל הוא מנון נמוך מאד, ויתכן וצריך להעלותו. יתכן גם ויש מקום לטפול תרופתי להפרעת ההתנהגות עצמה. אם הנער יסכים לטפול פסיכולוגי, מומלץ לפנות לטפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). השלוב של הדרכת הורים וטפול תרופתי מתאים הוא התשובה לשלוש השאלות בסוף מכתבך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/07/2013 | 09:04 | מאת: אמא

שלום ד"ר, הסכמתי מאד עם תוכן הכתבה. בני בן 14 ונוטל ריטליו, מתברר שזה עוזר לו מאד בלימודים וגם ברמה התנהגותית בבית עם האחים וכו'. אני מבקשת דוקא עזרה לעצמי. כיצד אשנה את גישתי כלפיו כדי לא לרסן אותו יותר מידי ולאפשר לו את החשיבה והיצירתיות הכ"כ מפותחת שלו? כדי לא לכעוס על דברים שבעיני הם לא מתאימים והוא כלל לא מבין מה רע במעשה שעשה?? אני מוצאת את עצמי הרבה פעמים מתוסכלת מתגובה לא נכונה כלפיו. אודה לך אם יש דרכי פעולה להורים מול ילד מאובחן...

לקריאה נוספת והעמקה
04/07/2013 | 20:45 | מאת: pyuri

שלום אני עובד הרבה עם ילדים ויש לי רקע טיפולי..ממה שאת כותבת אני מבין שהריטלין עוזר לו בלימודים אך יש בך חששות שאולי זה מגביל את היצירתיות שבו. הפתרון הוא כמו בכל דבר טוב: איזון. אם בבית הספר הוא מאוד ממוקד ואסוף ללימודים, אז הייתי ממליץ לאפשר לו את היצירתיות והחופש הנחוץ לו מחוץ לשעות בית הספר ואולי אפילו ללא ריטלין תלוי בו ובהרגשה שלו לגבי זה. העניין הוא לדעת איפה לשים גבולות ואיפה לשחרר אם תתעקשי על כל דבר קטן זה יגביל ויסגור אותו אך אם תביני את הצורך שלו להתפרק מידי פעם ותעלימי עין על כך הוא ישאר מחובר לעצמו וזה יחזק את האמון בעצמו וביצירתיות/ יחודיות שלו.

אמא שלום, ראשית, איני יודע באיזו כתבה מדובר. התוכלי להפנותי אליה? שנית, התמודדות עם ילדים ונערים לעתים אינה קלה כלל, וקשה אף יותר כאשר הילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז. זוהי בדיוק מטרתה של הדרכת הורים - לעזור להורים להתמודד טוב יותר עם הקשיים שמציב מולם הילד. לכן, המלצתי לך, פני להדרכת הורים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

את הגישה שאנחנו מנסים ל'נרמל' אותם ואולי צריך להבין אותם ולחזק אותם. בני בן ה-31 חלה במחלה נפשית, לדעתי בעקבות קשב וריכוז וחוסר הערכה מצד המשפחה הסובבת, חברים ומקום העבודה. הוא מוכשר מאד, למרות שכישוריו לא באים לידי ביטוי ובמיוחד כרגע כשהוא LOADED בתרופות, הוא ישן רוב היום ולא יכול לתפקד כפי שמצופה מבחור צעיר שצריך למצוא את דרכו. אפילו לעבודה הפשוטה ביותר, הוא לא יכול לבצע, לדעתי!! גם הזכרון נפגם. חבל, שלמרות האיבחונים שהוא עבר, לא היה אף גוף שריכז הכל ועזר לו בהתמודדות ולכן בני שילם מחיר יקר ביותר. מה דעתך בנושא?

רציתי גם להוסיף ולשאול אם אפשר לעזור לו בשלב הזה, כי אחרת, חייו הרוסים, אם המצב ימשיך כך.... ד.א. כבר שלחו אותו לאבחון גם של ספקטרום האוטיזם.... כבר לא יודעים לאיזה כיוון לפנות. ואנחנו מיואשים!!! אנא, עזור לנו, באיזה כיוון לפנות. תודה לך מראש

02/07/2013 | 07:14 | מאת: איילה

בוקר טוב, יש לי בן שהוא בן 8 בכיתה ב', הוא ילד רגוע, שקט ומקשיבן. המורה מתלוננת כשהוא בכיתה כל רעש, תזוזה, דיבור לוקח אותו מקום אחר היא חושבת שיש לו הפרעות קשב. אני מרגישה בהכנת שיעורי הבית שקשה לו להכין כשהאחים שלו מדברים או כשיש מוזיקת רקע. הגענו לאיבחון ע"י רופא מומחה להפרעות ולאחר קריאת החומר שנכתב ע"י המורה ושאלות ששאל את הילד החליט לתת לו ריטלין 10 מ"ג משך חודש ולראות את ההשפעה. אני רוצה לשאול האם ישנם איבחונים שאפשר לעבור מדויקים יותר שיתנו תשובה, אני לא בעד ריטלין אך אם יהיה צורך אז אני אתן. יומיים ראשונים הוא הגיב מאד בעצבנות לתרופה ולא היה רגוע אך התרגל והוא הרגיש שזה עזר לו. אם תוכל להפנות אותי להמשך טיפול אודה לך. איילה

לקריאה נוספת והעמקה

איילה שלום, אבחון של הפרעת קשב ורכוז הינו אבחון קליני. הרופא מאבחן לאחר שבדק את הילד, שוחח עם ההורים, וקיבל מידע נוסף ממקורות אחרים (בד"כ ביה"ס). אין בדיקה שהיא נכונה ב-100%. לעתים משתמשים בבדיקות ממוחשבות, כגון Moxo או TOVA, שהן בדיקות עזר, כלומר בדיקות המסייעות באבחון. בבדיקות אלו מקובל לבדוק את הילד ללא Ritalin, ולאחר נטילת Ritalin. בדיקה כזו עשויה להדגים בצורה ברורה את הקשיים של הילד, ואת השנוי שחל לאחר נטילת Ritalin. כיון שאת מתלבטת, אני ממליץ לבצע את אחת הבדיקות הללו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/07/2013 | 06:03 | מאת: מיכאל

אני בן 57,נולדתי עם תסמונת קליינפלטר XXY47.עשיתי בדיקת TOVA והתוצאות הם ADHD -5.93 רציתי לדעת מה זאת אומר והאם ישנם טיפול למבוגרים. אני בהחלט מרגיש הפרעה של חוסר ריכוז בעבודה. האם יש קשר בין תסמונת קליינפלר לADHD

לקריאה נוספת והעמקה

מיכאל שלום, ראשית, הפורום הוא "פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים", וכיון שהשאלה עוסקת במבוגרים, אענה בקצרה. שנית, אסביר בשתי מלים מהי תסמונת קליינפלטר: בתסמונת זו אדם נולד כשבכל תא בגופו נמצאים 47 כרומוזומים, ולא 46 כפי שאמורים להיות. במקום שני כרומוזומי מין, יש שלושה - שני כרומוזומים X ואחד Y. וכעת לשאלתך - הפרעת קשב ורכוז שכיחה יותר בקרב אנשים הלוקים בתסמונת קליינפלטר בהשוואה לאוכלוסיה הרגילה. הטפול במקרים כאלו הוא כבכל מבוגר הלוקה בהפרעת קשב ורכוז. בהחלט יש לשקול טפול ב-Ritalin או Concerta. אני ממליץ לך לפנות לפסיכיאטר מבוגרים או נוירולוג מבוגרים, ולהתחיל טפול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/07/2013 | 21:08 | מאת: אביגיל

ראשית אני רוצה לקבוע תור לדר ארז ברנע ולא רואה אפשרות כזאת דרך האתר, מה עושים??? שנית האם זה נורמלי שאני כל הזמן אבל כל הזמן במלחמות עם בני שלו יש הפרעת קשר וריכוז? מה לעשות כדי לשנות את את זה????

02/07/2013 | 06:34 | מאת: סיגל

מתוך ניסיון מר. תשתדלי להמנע מויכוחים אל תכנסי לשם מלכתחילה שתראי שהוא מנסה להתווכח פשוט תלכי למקום אחר. בטיכוחים יש לו כח והוא מנצל אותו ואת נפסידה את הבן שלך אז חבל

אביגיל שלום, מסרת מעט מדי מידע מכדי שיהיה אפשר באמת להמליץ לך על כוון טפולי. לגבי קביעת תור אלי - אכן אי אפשר לעשות זאת דרך האתר. את מוזמנת לפנות לסניף מכבי בפתח-תקוה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/07/2013 | 17:46 | מאת: יעל

שלום רב, בתי סיימה כיתה א' בכיתה רגילה ברעננה בהצלחה. אובחנה כבעלת קשב וריכוז "קל" ללא צורך בתרופה כרגע. הנוירולוג שאבחן אותה מצא שהיא ילדה אינטליגנטית מאוד אך חסרת בטחון. בבית ספר היא ממושמעת לא מתפרעת/אלימה, אוהבת חברים (למרות שלא תמיד קל לה למצוא חן כי היא תזיזתית מאוד בתנועות שלה). בגדול אהובה ומתוקה. בבית לעומת זאת אימפולסיבית, מציקה המון לאחותה בת ה 8 עד שזה מגיע לאלימות ביניהן, אחותה כבר מיואשת אז מסוגלת להרביץ לה בלהט הרגע, לדחוף ומשם מתחילה מלחת עולם. הבנות הולכות מכות ואף אחת לא מוותרת. מה עליי כאמא לעשות במקרה כזה. יחד עם זאת הן קשורות מאוד, מעדיפות לישון באותו חדר בערב כי הן קשורות אחת לשניה. לי מפריע הקטע של האלימות ביניהן. הגדולה שלי סובלת מההתנהגות של אחותה ולא מבינה להבין למה ז קורה למרות שלי ברור שזה חלק מהקשב וריכוז.תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, אבחנה של הפרעת קשב ורכוז יכולה להנתן רק אם יש הפרעה בתפקוד או מצוקה. אם אין הפרעה בתפקוד או מצוקה, אזי אי אפשר לתת את האבחנה. מתאור שלך עולה שיש הפרעה משמעותית בתפקוד המשפחתי, ולכן צריך טפול. אני מציע לפנות לנוירולוג המאבחן, ולהוועץ בו איזה טפול מתאים. בין הטפולים האפשריים אפשר למנות הדרכת הורים, טפול משפחתי, טפול תרופתי וכו'. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/07/2013 | 17:38 | מאת: בתי

שלום. בתי סיימה כתה ט ולאחרונה עשיתי לה איבחון היות וראיתי שהילדה משקיעה שעות בלימודים ולא מצליחה ונכנסת לעצבים ויאוש. הילדה אובחנה עם בעיית קשב וריכוז בלי בעיות התנהגותיות בכלל , להפך. כיצד אוכל לעזור לה ולי בעיניין. השנה כבר מתחילים הבגרויות והיא רוצה מאוד להצליח. הילדה תילמד במגמת ערבית, שפה שבה היא מצטיינת. אגב הציונים שלה ממש לא רעים. אנא עזרתך. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

בתי שלום, ראשית, הפרעת קשב ורכוז והפרעת התנהגות הן שתי אבחנות נפרדות. שנית, אבחון הוא רק תחילת הדרך. אחרי האבחון צריך טפול. יתכן ובתך צריכה טפול תרופתי, יתכן שדוקה עזרה דידקטית, יתכן וצריך טפול פסיכולוגי, ואולי דווקה שלוב של יותר מטפול אחד. אבחון של הפרעה קשב ורכוז אמור להעשות ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא קשב. פני לרופא שבצע את האבחון, ובקשי המלצות לטפול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/07/2013 | 17:24 | מאת: קירי

רפרפתי על הכתבה . חיפשתי איפה המקום , באיזו שורה תופיע המילה חינוך וזה הגיע לבסוף. מפתיע שלא שאלת את עצמך, ד"ר ארז, מה אומרים המחקרים על החינוך בבית? שעות צפייה בטלויזיה, משחקי מחשב, שעות משחקי שולחן ממתנים ומרסנים ועוד.. מה המינון של אלו בכל משפחה. ומה התזונה שילד מקבל היום? מה סף הגירוי שהילדים מורגלים אליו? ועוד.. מה הפתרונות שלך כרופא להפרעה הזו? מעניין לשמוע, שינוי במערכת החינוך. כבר מאוחר מידי.. כמעט..

לקריאה נוספת והעמקה
02/07/2013 | 06:39 | מאת: סיגל

כל מה שאמר הריפא לא סותר אך לערינו. למערכת החינוך יש השפעה גדוללה מאוד לא פחות מכל מה שציינת שהוא נכון גם כן. אתם חולקים את אותו מטבע. את הצגת את הבעיתיות של חוסר אונים של ההורים והטלת המטלה על בית הספר. בשינוי צריך לשנות הורים ומורים גם יחד

קירי שלום, אשמח אם תצרפי קישור לכתבה, או לפחות תכווני אותי אליה. איני יודע באיזו כתבה מדובר. ועוד ענין פעוט. או ארז או ד"ר ברנע. ד"ר ארז לא נשמע מוצלח מדי. לפחות לטעמי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/07/2013 | 17:10 | מאת: קשובה

כאחת מהגורמים הגנטים (כנראה בזמני לא עסקו באיתור בעיות כאלה - היו אחרות קשות יותר) להפרעות קשב בילדיי ,כל מילה שנכתבה שם מבטאת את תחושותיי ואת תגובותיי אל הילד שלי כבר שנים. תמיד האשימו אותי שאני לא יודעת לחנך ואילו אני אמרתי הוא מוכשר בדברים אחרים, התנהגות לא משהו , אבל כל כך הרבה התמדה ומסירות לנושאים שמרתקים אותו. ילד שלומד לקרוא בכיתה ה' והיום ניגש לבחינות בגרות ומגיע להישגים מדהימים ביחס למורכבות של ליקויי למידה . מבחינתי הוא צריך לעלות לבמה הכי גבוהה ולספר על הצלחותיו הענקיות. ולמי שמתמודד עם ילד כזה בטח מבין לליבי. ילדים עם יכולות מדהימות, רגישות מפותחת , ראייה אחרת על העולם . מבחינתי אלה שאינם כמותם הם הלקויים ולא בעלי הפרעת קשב.

לקריאה נוספת והעמקה
01/07/2013 | 20:36 | מאת: איציק

אחוז גבוה של ילדים בארץ "מוגדר" כבעל בעיות הנובעות מקשב וריכוז כולל בני בן 13 וחצי. נראה לי שיש לנו להורים נטייה לגלוש יותר לכיוון כל היועצים בתחום והמטפלים ושוכחים את טובת הילד שלכוד בעולם שונה מאיתנו וחי גם בתקופה שהחיים משתנים במהירות מסביבנו בקצב ומצבים שלא התמודדנו איתם בעבר כמו ילדינו והתגובות שלהם בהתאם ושונות לחלוטין מהציפיות והנורמות שאנו חווינו וחווים! יש לעיתים התחושה שכל המכובדים העוסקים בתחום זה בעלי אינטרסים כלכליים ולא תמיד יכולים להציע פתרונות הולמים לעל מסגרת "בעייתית" לכאורה לכל ילד וילדה שקשה לכלול אותם באותם דפוסי התנהגות מכיוון שכל "קייס" הינו מכלול של אופי וגנטיקה, מסגרות משפחתיות וחברתיות שונות ועולם בפני עצמו תרופות בטח שלא יכולות לענות על כך. אני לחלוטין מסכים עם דר' בועז רפפורט שהבעיה נעוצה בנו והתייחסותינו השלילית וחסרת הפשרות להתנהגות שונה וצורת חשיבה ותגובה שונה ממה שאנו מכירים ומצפים! הפתרון טמון בגילוי סבלנות וסובלנות והבנה להתנהגות שונה במיוחד שמדובר בהורים המלווים את ילדיהם לקראת בגרות והתמודדות עם החיים ועתידם בחברה ובמשפחה.

02/07/2013 | 06:30 | מאת: סיגל

מסכימה ומזדהה עם כל מילה. הגיע הזמן שמערכת החינוך תצא מהקופסא ותתחיל לתת מענה לילדים המקסימים. האלה. נכון יש קושי בדרך אך אנחנו עסוקים. יותר בלהתאים אותם למערכת במקום לנסות. לתת ביטוי ליכולות שלהם

02/07/2013 | 13:58 | מאת: גאיה

דבריך מאוד מעודדים אותי ונוגעים לי באופן אישי.יש לי בן בן שש וחצי מאובחן בהפרעת קשב וריכוז עם היפרקטיביות.הוא לא מתעניין במה שהמערכת הלימודית מלמדת אבל הוא כל כך אתגרי בדברים אחרי,הרבה יותר מן הממוצע לגילו.משחקי מחשב, כדורסל,ספורט אתגרי ובנוסף רגיש מאוד ומפותח.אני מקווה שעם השנים אני ישכיל להבין שאין לו לקות ואם כן היא רק לטובתו.

קשובה שלום, אשמח לקבל קישור לכתבה שאת מתייחסת אליה. תודה, ד|ר ברנע ארז.

שלום דר, כאמור בני כילד אובחן עם בעעית קשב טריכוז . היה מקבל בתקופת הלימודים בלבד 30 מ"ג ריטלין.מעבר להיות זומבי מוחלט בשעות הלימוד זה לא תרם כהוא זה לנושא הלימודים. בני שירת 3 שנים כלוחם. בנוסף הינו בעל כישורים חברתיים מצויינים טהוב מאוד על חבריו וסביבתו. היום הוא רוצה להירשם לקורס מקצועי בתחום בעליי החיים שמאוד מעניין אותו ואני מאמינה שבגלל שמעניין גם יצליח. אך הוא מביע את חששו מהנושאים העיוניים שמה לא יצליח להתרכז וללמוד אותם. כאמור בזמנו ריטלין לא טרם. אודה לחוות דעתך המלומדת . בברכה ריקי

בני בן 8 ,שוקל 25 ק"ג עולה לכיתה ג מאובחן ADHD לוקח 40 מ"ג LA בבוקר ועוד 15 מ"ג ריטלין ב 11:00 הוא עדיין לפעמים מתפרץ ואני נקראים לקחת אותו הביתה יש לי הרגשה שזו כמות ענקית וזה לא עוזר הוא מטופל רגשית פעם בשבוע ייתכן וזה משהו אחר? כמו חרדות או ויסות חושי? קראתי לאחרונה בשבת על האבא שגבמל את הבן שלו מטורט ע"י שמן דגים (אומגה 3) וצמצום סוכר ועמילן זה באמת יכול להביא לתפנית?

לקריאה נוספת והעמקה

זה מממממש התעללות! ניסית פעם ריטלין את יודעת מה את עושה לבן שלך? איזה נוירולוג נתן לו כמות כזו. אני בת 23 עם הפרעות קשב וריכוז שוקלת 69 קילו ולוקחת 20 מ"ג. זו הכמות שצריך!!!! לא יותר מזה. כמות גבוהה מדי יכולה לגרום להתפרצויות מטורפות או לדיכאון.!!!! אני ממליצה לך פעם אחת לקחת ולהבין מה את עושה לילד שלך

נופר שלום, אין כל צורך בהתלהמות. עם כל הכבוד לנסיון האישי, הנסיון האישי הוא מדריך רע. רופא אינו מסתמך על נסיונו האישי, אלא על הספרות המקצועית המתארת מחקרים מבוקרים שנעשו בקבוצות גדולות של ילדים. בנוסף, לרופא יש בד"כ פרספקיטבה רחבה יותר, כיון שהידע שלו רחב יותר. במקרים כאלו, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולשאול אותו את השאלות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

נוני שלום, המנון שנוטל בנך הוא מנון גבוה. לעתים, אין מנוס משמוש במנונים גבוהים. לעתים יש צורך בתרופות נוספות, אם השפעת ה-Ritalin אינה מספיקה. יתכן ובנך סובל מהפרעות נוספות. שכיחות של הפרעות נוספות היא גבוהה, בינהן אפשר למנות הפרעות התנהגות, לקויות למידה, הפרעה בוסות החושי ועוד. סביר יותר שבנך סובל ממספר הפרעות - זהו המצב השכיח. כיון שאת דואגת, אני ממליץ לפנות לרופא המטפל, ולשאול אותו לגבי המנון ולגבי חלופות אחרות. לצערי, לא "גומלים" ילדים מתסמונת טורט. איני מכיר קשר בין אומגה שלוש, סוכרים ועמילנים, לתסמונת טורט או להפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

06/07/2013 | 00:00 | מאת: שרונה

הוא מאובחן כ -HDAD. אולי נוכל לדבר. נראה לי שיש לנו נושא משותף ואולי נוכל להפגיש גם את הילדים.

30/06/2013 | 05:59 | מאת: מ

בני בן 13 לוקח ריטלין ורספרידל. בעלי טוען שבגלל שזאת תרופה הרספרידל שדרושה לקבל מפסיכיאטר,הוא לא יוכל להוציא רשיון נהיגה בעתיד ולא יוכל להתקבל לעבודה. בקיצור כתם לעתיד. האם זה נכון?

לקריאה נוספת והעמקה

מ' שלום, החששות של האב מופרכים. אין קשר בין שמוש ב-Risperdal לבין רשיון נהיגה או עבודה. אני ממליץ שהאב יפגש עם הפסיכיאטר המטפל, וידון יחד עמו בהשלכות הן של הטפול התרופתי, והן של המנעות מטפול תרופתי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/06/2013 | 22:41 | מאת: רינה

שלום בני בן השנתיים וחצי תמיד היה ילד אנרגטי שרץ ממקום למקום ולא יושב על הכיסא יותר מ2 -3 דקות ולכן קשה ללמד אותו פאזלים , השחלה ודברים שדורשים ריכוז . הגננת טוענת כי הוא לא מתקרב לילדים בגן ולא משתתף בפעיליות אבל הוא נכנס לגן לפני שבועיים בפעם הראשונה . עד עכשיו גדל עם אמא וסביבת מבוגרים בלבד . הוא אוהב נדנדות ומגלשות ולהתרוצץ בגינה . אוהב לצייר ולשחק במכוניות שלו על הרצפה , משחק מחבואים ותופסת איתנו . הוא ילד חייכן ובעל מזג רגוע , לא עצבני וצורח . אוהב לחבק ולתת נשיקה . הרופאת ילדים טוענת כי הוא היפרקטיבי וצריך ריטלין כי הוא בכה והיה היסטרי בזמן הבדיקה . מה דעתך ? היא לא הגזימה באבחנתה ?

לקריאה נוספת והעמקה

רינה שלום, יתכן ובנך הוא היפראקטיבי ויתכן שלא. בהגדרה, לא ניתן לאבחן הפרעת קשב ורכוז עם/בלי היפראקטיביות לפני גיל שלוש שנים. כיון שהילד נכנס לגן לפני שבועיים, לא הייתי מסיק מסקנות נמהרות. צריך סבלנות, ויש לבחון את השתלבותו של הילד לאורך זמן. דרך אגב, מי אמר שילד בן שנתיים וחצי אמור להשחיל חרוזים או להרכיב פאזלים. מה רע בציור, משחק במכוניות, ומשחקים בחצר. תנו לו להיות ילד. בגיל 30 לא יוכל לעשות זאת. אם בהמשך הגננת תדווח על קשיים משמעותיים, יש לשקול אבחון. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/06/2013 | 14:19 | מאת: ל

בני בן ה13 לוקח ריטלין פעמיים ביום וכן רספרידל. אחותו בת ה17 החליטה להתערב ואמרה שזה מסוכן לקחת ריטלין שזה יפגע לו בכבד.אחרי המשפט הזה מלחמה לקחת ריטלין. איך אסביר לשניהם שזה לא מזיק?

לקריאה נוספת והעמקה

ל' שלום. ראשית אני מציע לשוחח עם הילד, באופן רגוע, ולנסות להבין ממנו מדוע הוא מסרב. לנסות ולהבין כיצד הוא מבין את המשפט "פוגע לך בכבד". פעמים רבות, כשאנו מבינים מהו החשש, קל יותר לעזור לנער להתגבר עליו. שנית, אפשר לקבוע פגישה עם הרופא המטפל, ולבקש ממנו לשוחח עם הילד על הנושא. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

26/06/2013 | 10:12 | מאת: בני

יש לי ילד בן 8 הילד עבר אבחון שהיה בן 3 עי פסיכולוגית קלינית הילד אובחן עם בעיה של AdHD . בגיל 5 החל לקבל טיפול תרופתי ! טיפות ניופטל , ריטלין , קונצרטה , ריטלין 30! הומלץ לנו לשים אותו בגן טיפולי עקב מצבו ! יש לילד יכולות חוכמה ! קליטת ספות זרות ! למרות שפת האם שלו ערבית ! מדבר עברית שוטפת עקב חשיפתו לשפה מתוכניות בטליויזיה ! ויש לו אוצר מילים עצום ! שהיה קטן היה עיקוב בדיבור ( יש לציין שהילד נולד פג במשקל קילו ושבע מאות גרם ) וטופל בחמצן בעת לידתו , מהלך האישפוז בבגיה היה תקין ושוחרר לאחר שבועיים . יש לציין שאבחונים שעשו לו בבית ספר הראו שליד יש פוטינציאל גבוה ! הומלץ לשלב אותו בכיתה מקדמת ! עקב שקשה לו להסתדר עם כיתה גדולה ! עם כל זה בכל המסגרות שהילד היה בהם אם זה בגן טיפולי או בבית ספר ! לציין שהוא מסיים כיתה א לא הצליחו להגיע לילד עם התרופה ! עד עכשיו לא הצליחו ללמד אותו לקרוא ולכתוב !! עם כל היכולות שיש לו !! אנחנו אבודי עצות לא יודעים מה לעשות !! לציין שיש לנו תנוקת קטנה עם כל זאת אנחנו משתדלים לתת לו את כל תשומת הלב !! לציין אם לא הזכרתי גם שהילד עם בעיה של הפראכטיביות ! מבקש עצתך ! כל הבית מסתובב סביב הילד ! גוזל מאיתנו המון המון אנרגיות !! אני מבקש ממך לתת לי כיוון או המלצה או איזה תחום שיעסיק אותו שיוכל לממש את הפוטינציאל שיש לו !!

לקריאה נוספת והעמקה

בני שלום, תארת מצב מורכב, אך ללא שאלה ברורה. נראה לי שהמצב מורכב מכדי לתת תשובה בפורום. האם תוכל לנסות ולמקד את השאלה? יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/06/2013 | 12:02 | מאת: לנה

שלום! בני בן 6 לןקח פעם ביום כדור של ריטלין 10 מ"ג. כאשר התרופה מתחילה להשפיע (בערך 40-50 דקות אחרי הנטילה)הוא מרגיש גל חום חזק שנמשך בערך 5-10 דקות (ככה נראה לי). אני מבינה כמובן שזוהי תופעת לוואי, אבל האם זה סביר? כלומר לא נורא ואפשר להמשיך עם זה? האם כל תופעת לוואי דורשת שינוי מינון / תרופה? לקראת בית הספר הומלץ לנו לעבור לריטלין LA 20 -חצי מנה. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לנה שלום, גלי חום אינה תופעת לואי מקובלת של Ritalin. מדובר גם בתחושה סובייקטיבית שקשה מאד למדוד אותה. סביר או לא, אם זה מה שהילד חש אז זה מה שיש. האם לשנות מנון/תרופה? השאלות הן כמה התרופה עוזרת לילד, וכמה תופעת לואי זו מפריעה לילד. אם התרופה עוזרת לילד מאד, ותופעל הלואי היא שולית, אין סיבה להחליף את התרופה. לעתים, מעבר לטפול ב-Ritalin שמשפיע יותר שעות ("ארוך"), מפחית את תופעות הלואי. במקרה כזה יש להוועץ ברופא המטפל. בכל מקרה, מבחינת המנון, Ritalin-LA 20mg דומה ל-Ritalin 10mg, ואין צורך ב-"חצי מנה". יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/06/2013 | 01:26 | מאת: ינב ברק

מזה מספר שנים, בהצלחה יתרה, מתקיימת מסגרת טיפולית באומנויות הלחימה לבעלי צרכים מיוחדים, במכון "דניס הישרדות גיו גיטסו" בהרצליה. המסגרת מותאמת לבעלי צרכים מיוחדים מכל הגילאים, ילדים, נוער ובוגרים, בנים ובנות, כאשר השיעורים מתקיימים במסגרות קטנות ואינטימיות תוך תשומת לב מיוחדת והקפדה על התקדמות של כל מתאמן בקצב אישי. האימונים תורמים לחיזוק הביטחון האישי והחברתי, שיפור קואורדינציה ויכולות מוטוריות, וכמו כן להסתגלות המתאמן לעבוד בקבוצה יחד עם מתאמנים אחרים תוך מאמצים ואתגרים פיסיים ונפשיים אשר מותאמים ספציפית ליכולתו של כל מתאמן. המסגרת מנוהלת ע"י מר יניב ברק, בן 39, בעל חגורה שחורה בדרגה דאן 5 ומוסמך להדרכה, תוך תאום מלא ובפיקוח של מר גיא הנובר, דאן 9, סגן נשיא שיטת "דניס הישרדות", וד"ר דניס הנובר, דאן 10, ראש השיטה. יניב מדריך בהצלחה את הקבוצה כבר מספר שנים ורואה בעבודה שלו שליחות מיוחדת, ומתאמנים שלו הצליחו לעלות בסולם הדרגות ואף להגיע לחגורות שחורות, תוך שהם עומדים בכל דרישות הדרגות ועוברים בהצלחה את כל המבחנים. עקב הצלחת הפרויקט, הוחלט להרחיב את המסגרת ולקלוט בעלי צרכים מיוחדים נוספים, גם במסגרות קבוצתיות וגם להדרכות ואימונים אישיים במכון או אפילו בבית המתאמן. על מנת להצטרף למסגרת האימונים יש להצטייד באישור רפואי וביטוח מתאימים. למידע נוסף, בירורים ושאילות או לקביעת שיעור ניסיון ניתן לפנות למכון "דניס הישרדות" בהרצליה במספר טלפון: 9561928 09, או ישירות ליניב ברק במספר: 6543016 050.

לקריאה נוספת והעמקה

לילדה בת 6 עשינו אבחון והתוצאה היא קשיים משמעותיים באימפולסיביות , תפקודי הקשב בתזמון תקינים, אימפולסביות בגדר לא תקין. לאחר בדיקה חוזרת עם 10 מג ריטלין חל שיפור בכל הפרמטרים של הנבדק מלבד שיפור באימפולסביות ככל נראה מדובר בקיום קשייםעל רקע רגשי ולשקול הערכת פסיכולוג האם יש צורך שאני ימשיך לבדיקת פסיכו דדקטית. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

גל שלום, הנתונים שאתה מצטט מקורם ככל הנראה בבדיקה ממוחשבת שנערכה לילדה (TOVA, Moxo וכו'). מבחן ממוחשב אינו אבחון אלא בדיקת עזר. אבחון מתבסס בעיקר על בדיקה קלינית של הילדה, וקבלת מידה מההורים ומביה"ס/גן של הילדה. נראה שהילדה צריכה לעבור אבחון של הפרעת קשב ורכוז, שיכלול גם המלצה לטפול. בד"כ אין שום סיבה לערוך אבחון פסיכודידקטי לילדה בת שש שנים. מקובל לא לעשות אבחוןנים אלו לפני אמצע כתה ג'. גשו לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

היום הייתי עם בני בן ה13 שסובל מבעיית קשב וריכוז והיפראקטיביות קשה אצל ניורולוג ולהפתעתי הוא אמר שמבחינתו אין שום סיבה שהילד לא ישב מול המסך המון שעות. האם באמת צפייה במסך לא משפיעה על בעיית הקשב?ומה עם ההתמכרות שהוא לא רוצה לעשות שום-דבר חוץ מזה. כל הרופאים האחרים אמרו שצריך להגביל אותו בזמן מסך. בעלי שמע זאת וחגג והוא אמר שלפחות 5-6 שעות ביום ואיים עליי שאני חייבת לילד שעות מסך רבות. איך אפשר לשכנע אותו שזה לא נכון ובריא?

מ שלום, יש המלצה כללית להגביל "זמן מסכים" (מחשב, טלויזיה, Xbox, Wii, PlayStation, סמארטפון, טבלט וכו') אצל ילדים, ללא קשר להפרעת קשב ורכוז. הסיבה היא שחשיפה מוגזמת, של שעות ארוכות, פוגעת בתפקודים אחרים - חברתיים, למודיים, משפחתיים, פעילות פנאי וכו'. ילדים עם הפרעת קשב ורכוז (וגם מבוגרים) נתונים בסכון גבוה יותר להתמכרויות בכלל, וגם למסכים באשר הם. מדבריך נשמע שתפקודיו השונים של הילד נפגעים, ולכן בהחלט מומלץ להגבית את זמן המסך, וישסלח לי הנוירולוג שאיני מסכים עם דעתו. בכל מקרה, נראה לי שהבעיה הראשונה היא חוסר ההסכמה עם בעלך, ולכן מומלץ לפני הכל לפנות להדרכת הורים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/06/2013 | 21:43 | מאת: סימה

שלום בני בן 7.5 אובחן בבעיות קשב וריכוז עם היפראקטיביות הוחלט להתחיל בריטלין LA10 לפני שהתחלנו עשינו בדיקות שגרתיות ובבדיקה של הא.ק.ג נמאו הפרעות קצב עשינו הולטר לב ואקו הקרדיולוג אמר שזה לא מסוכן אבל בהחלט חייב מעקב וריטלין לא מאשר ליטול רציתי לדעת אם יש עוד סוג של טיפול שנותן את אותו מענה של הריטלין . תודה סימה

לקריאה נוספת והעמקה

סימה שלום, אם הקרדיולוג אסר על שמוש ב-Ritalin, אזי אסור להשתמש בתרופה. אני מניח שאסור להשתמש בסטימולנטים בכלל - משפחת התרופות של Ritalin. קיימת תרופה הנקראת Strattera, שאינה מקבוצת הסטימולנטים, המאושרת לשמוש לטפול בהפרעת קשב ורכוז במדינות רבות, אך לא בארץ. יש אפשרויות נוספות, אך בכל מקרה, יש להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/06/2013 | 08:14 | מאת: מייסא

יש לי בן שעוד חודשיים יהיה בן 6 שנים בגן חובה, בשבוע שעבר שאלתי את הגננת אם יש צורך לשים לב לדברים מסוימים לפני שעולה לכיתה א, התשובה שלה הפחידה אותי היא אמרה שהוא ילד פקח ועם יכולות אדירות, אבל יש דבר שמדאיג אותה שבכיתה תמיד יש לו מה להגיד שהמורה מדברת על משהו מסוים הוא תמיד יש לו מה להגיד ובנוסף שהוא נמצא בקבוצה קטנה הוא עובד ואין בעיות אבל בקבוצה גדולה הוא מוסח ושוכח ההוראות ויש צורך להזכיר לו לכן היא טוענת שבכיתה א אולי יצטרך למישהיא שתשב לידו בכיתה שכל הזמן תגיד לו תשים לב למורה . יש להזכיר שהגננת התלוננה בתחילת השנה על כך שהוא מפריע לעיתים בכיתה ואני לקחתי אותו לנורוילוג ילדים שאחרי בדיקה הוא אמר שלילד אין כלום יש רק לתת לו זמן . ומאז הגננת לא התלוננה שוב פעם רק השבוע ואחרי ששאלתי אותה . האם מה שאמרה מדאיג? מה אני צריכה לעשות? ולאן לפנות? אני לא רוצה לחכות לכיתה א ואח"כ לשמןע תלונות .

מייסא שלום, אני דוקא הייתי ממתין לכתה א'. הילד נבדק ע"י נוירולוג ששלל הפרעה כלשהי. אני מציע להמתין, ולהוועץ במורה וביועצת במהלך שנת הלמודים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום בני בן השלוש ( באוגוסט יהיה בן ארבע) נמצא בגן רגיל , למרות שהגננת מוסרת שהוא מקשיב יפה ולא מפריע במפגשים כשהוא מגיע הביתה הוא לא יודע לספר לי דבר ממה שלמד או שיחק או יצר כמו כן כאשר אני יושבת איתו ולומדת אותיות / מספרים הוא לא מרוכז מאד מאד מוסח נוטה לומר  לא יודע גם כשברור לי שהוא יודע היה באבחון אצל נורולוג רופא התפתחותי ובדוח שהוגש לי נכתב ילד עם נטייה למוסחות טווח קשב וריכוז קצרים וקושי להתמיד במטלה אחת לאורך זמן אך ניתן לרכז אותו בעזרת תיווך והכוונה האם מדובר בבעית קשב וריכוז לתווך ארוך או שזה גם יכול להיות משהו חולף ?

רחלי שלום, זכרי שבנך הוא בן שלוש שנים ותשעה חודשים. קשה מאד לאבחן הפרעת קשב ורכוז בגיל זה. אני ממליץ להתייעץ עם הגננת ולשאול אותה אם היא רואה בעיה כלשהי, ובעיקר אני ממליץ להפסיק ללמד אותו מספרים ואותיות וכיוצא באלו. הוא ילד קטן! תני לו לשחק בקוביות, בבוץ, במכוניות ובבובות בגיל זה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/06/2013 | 12:57 | מאת: ימית

שלום וברכה, יש לי בן בן 11.9 שעולה לכיתה ז'. הוא עבר אבחון של קופת חולים שתוצאותיו שללו בעיית קשב וריכוז ואף נאמר כי הוא אפילו אובר מרוכז והמבחנים אפילו טובים יותר משל ילדים "רגילים". אך עדיין קיימות התופעות שאני בתור אמא מרגישה יום יום: הוא מקשיב חלקית לדברים הנאמרים לו, לא עוקב אחר ההוראות במלואן, ארגון לקוי בחלקו, שכחנות, אדישות, הסחות דעת וחוסר עקביות במטלות פשוטות - אפילו התארגנות לכניסה למקלחת לוקחת זמן. אני מודאגת, כי אני לא יודעת איך לעזור לו - זה מקשה עליו על התפקוד היומיומי הן בבית הספר והן בבית וזה גורם להרבה מתח בבית. מה עושים הלאה על-אף שהאבחון יצא מצוין יתר על המידה? כואב לי על הילד שלי ומפחדת שזה רק יילך ויחמיר.

לקריאה נוספת והעמקה

ימית שלום, אני ממליץ לך ולבעלך לפנות להדרכת הורים, כדי להתמודד עם הקשיים היומיומיים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, תודה מראש על תשובתך. ילד בן 8 , עם היפר אקטביות וקשב וריכוז, מטופל לאחרונה ב LA30. ילד מאוד נבון עם ציונים גבוהים מאוד, יש קושי חברתי עצום, קריאת נורמות חברתיות, לאחרונה גם אלימות. יש קשיים בבית הספר מהבחינה החברתית,והאלימות. פנינו לפסיכאטר ילדים, לקבלת יעוץ נוסף, הוא המלית על 0.3 מ"ג רספאודל בשילוב ה LA30. אני מלאת חששות, התרופה מפחידה אותי, הבעתי את חששותי גם בפניו.\אשמח להארות/ הערות על הטיפול התרופתי הזה, תודה מראש- דיקלה.

לקריאה נוספת והעמקה

דקלה שלום, Risperdal (המוכרת גם בשם Rispond), היא תרופה המותווית לטפול בבעיות התנהגות (יש גם התויות אחרות), ורוב הילדים ובני הנוער המטופלים בתרופה זו מטופלים בה עקב הפרעות התנהגות. את מתארת בעיות התנהגות אצל בנך, ולכן המלצתו של הפסיכיאטר הגיונית וראויה. השלוב של Risperdal ו-Ritalin הנו שלוב מקובל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום. אצל בני בן ה 9 חלה בחצי השנה האחרונה התדרדרות מבחינה לימודית והתנהגותית בביה"ס. הילד סבל בכיתות א,ב וכן בשנה זו מניכור חברתי מצד בניי הכיתה, קללות ואף מכות. רוב הזמן הוא היה מחובר בלית ברירה לבנות הכיתה. הילד תמיד היה ילד חיובי אבל אנחנו לא יודעים מה קרה לו. ביה"ס מתלונן על קללות, התחצפות למורים, חוסר התייחסות בכבוד למבוגרים, ירידה בלימודים, ובעיקר מדובר על התפרצויות כעס. האם לדעתך לילד יש הפרעת קשב? האם צריך להחליף ביה"ס ולשקול טיפול כלשהוא לילד? איך מתחילים בתהליך של בדיקת הפרעת קשב אם בכלל זו הבעיה? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

גלי שלום, ראשית, אני מבין את מצוקתך. אחד הדברים הקשים ביותר להורים הוא כאשר ילדם סובל מצקות ופגיעה חברתית. מה שאת מתארת נשמע הרבה יותר כמו בעיה חברתית, ולא כמו הפרעת קשב ורכוז. נראה שהילד סובל מבעיה חברתית קשה, ומגיב, כדרכם של ילדים (ויש גם מבוגרים כאלו) בכעס ובבעיות התנהגות. עקרונית, מצב כזה, כפי שאת מתארת, מחייב התערבות חדה וברורה של ביה"ס (מורה, יועצת מנהלת) והפסקה מיידית של הפגיעה בילד. יש לזכור שמדובר בילדים בכתה ג', ולא בנערים בני 17, ולצוות ביה"ס יש השפעה נכרת עליהם. על צוות ביה"ס לערב גם את הורי הילדים הפוגעים. כיון ששנת הלמודים נגמרת עוד שלושה שבועות, הייתי בודק עם צוות ביה"ס אפשרות להעבירו לכתה אחרת, ואולי אף לבי"ס אחר. בנוסף, אני ממליץ לפנות בדחיפות לפסיכולוג, כדי שיעזור לכם להבין את מצוקותיו של הילד ומקורותיהן, יעזור לילד להתמודד עם קשייו, וידריך אתכם כיצד להתמודד עם המצב. בכל מקרה, בשלב זה בודאי לא הייתי פונה לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. בהמשך, יתכן ותהיה המלצה של הפסיכולוג או צוות ביה"ס לפנות לאבחון, ואז יש לשקול שנית את הדבר. שבת שלום ושפור במצב החברתי, ד"ר ברנע ארז.

30/05/2013 | 09:07 | מאת: נעה

שלום רב, בני בן שלוש וחצי. מזה זמן מה הגננת שלו מתארת אי יכולת לעבוד בקבוצות גדולות וכאשר מעבירים אותו לקבוצה קטנה או עבודה של "אחד על אחד" היכולות שלו משתפרות משמעותית ואף עולות על שאר הילדים בגן. היא רצתה לחשוב כל הזמן שזה נובע מגילו הצעיר אך כעת סבורה שמדובר בקושי ויש לפנות לאבחון. לילד שלי אין שום בעייה של יצירת קשרים חברתיים. נהפוכו הוא חברתי מאד ומאד פופולרי בקרב ילדי הגן, הוא שובב מאד ולעתים לא ממושמע. חשוב לציין כי החל לדבר מאוחר יחסית, אך התפתח בצורה מהירה ואוצר המילים שלו גדל מיום ליום. עדיין, חלק מהמילים שלו משובשות (גם אני התחלתי לדבר מאוחר יחסית). האם עליי ללכת לאבחון או שיש לחכות שיגדל קצת? תודה נעה

נעה שלום, אם הבנתי נכון, בנך בן שלוש וחצי שנים. מדוע הוא צריך לעבוד?? באלו יכולות מדובר? מה משתפר משמעותית? נזכיר שוב, הוא בן שלוש וחצי שנים. הוא צריך לשחק, לגלות את העולם, ובעיקר להיות מאושר. בגילו מותר שטווח הרכוז יהיה קצר, ושהוא ירצה לעשות דברים אחרים חוץ מ-"לעבוד" (גם אני מעדיף לעתים קרובות לעשות דברים אחרים חוץ מעבודה (-; ). עקרונית ניתן לאבחן הפרעת קשב ורכוז מגיל שלוש שנים, אך אין מאבחנים עפ"י סימן אחד בלבד. מה גם שהאבחנה דורשת פגיעה בשני תחומי חיים. המלצתי היא לא לפנות לשום אבחון ולהמתין. חכי וראי מה קורה בשנה"ל הבאה בגן. אם את עדיין חשה לא בטוחה, אני ממליץ להתיעץ עם רופא הילדים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

28/05/2013 | 18:54 | מאת: לי

שלום ד"ר אני בת 37, וסובלת מהפרעת קשב וריכוז, זה מתבטא שמדברים איתי אני לא מקשיבה עד הסוף, ונכנסת בדיבור, כמו כן קשה לי להתרכז, במיוחד במקום עבודה כל דבר צריכה שיסבירו לי פעמים, עד שאני קולטת. כרגע מצאתי עבודה חדשה בשרות לקוחות טלפוני, מה שמצריך ריכוז, הקשבה והבנה, מוקד קטן ונחמד, והאזנתי היום לשיחות הטלפון, לא הפחיד אותי, כי לא משהו מסובך, אני מאד צריכה את העבודה הזאת, האם יש דרך להתגבר על בעיית הריכוז וההבנה ביותר קלות? כי אני כבר 3 חודשים שלא עבדתי, ולא רוצה להיות מובטלת שוב

לי שלום, הפורום הינו פורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער, ולכן אענה בקצרה. הדרך המומלצת להתגבר על קושי ברכוז, באדם הלוקה בהפרעת קשב ורכוז, הוא טפול. מומלץ לפנות לפסיכיאטר מבוגרים או נוירולוג מבוגרים, ולהתחיל טפול בהפרעת הקשב והרכוז. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

28/05/2013 | 09:23 | מאת: יעל

ד"ר ברנע, בני בן 4 ולאחרונה ניכרת הקצנה בחוסר היכולת שלו להקשיב לבקשות מבוגרים ולהשמע להוראות. גם הגננת מתארת מציאות דומה.כשמבקשים ממנו לא לעשות דבר מה ,גם אם חוזרים על כך מספר פעמים הוא ממשיך בשלו ומבצע את המעשה בכל אופן. כיצד מומלץ לנהוג כשלב ראשוני, לפני שאנו בודקים האם מדובר בהפרעת קשב וריכוז? תודה על תשובתך, יעל.

יעל שלום, הצעד הראשון המומלץ, לפני אבחונים כאולו ואחרים, הוא לפנות להדרכת הורים. אם לא יהיה שפור, יש לשקול אבחונים וטפולים אחרים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום. בני בן ה-4 מאוד היפר ותזזיתי ונוטה להפריע בגן. לפני כשנה, לאחר אבחון פרטי התחיל לשתות 3 טיפות נוילפטיל (1 בבקר ו-2 בערב כי גורם לו לנמנום במשך היום) והיה שיפור משמעותי. כיום חלה רגרסיה בהתנהגותו והרופאה המליצה לנסות במקום את הריספונד. הריספונד נראית לי תרופה יותר "כבדה" ואני חוששת להשתמש בה. מצד שני הגדלת מינון של נוילפטיל גורם לבני לעייפות וחוסר תאבון. אשמח לשמוע את עצתך בנושא.

לקריאה נוספת והעמקה

שירה שלום, ראשית, Rispond אינה תרופה "כבדה" יותר מ-Neuleptil, אלא דוקה תרופה חדשה יותר עם פחות תופעות לואי. שתי התרופות גורמות לעייפות, ובד"כ שתי התרופות גורמות להגברת תאבון. שנית, לא ברורה לי מהי האבחנה שניתנה לילד. אם האבחנה היא הפרעת קשב ורכוז עם היפראקטיביות, מדוע לא לטפל ב-Ritalin או Conceta? יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/05/2013 | 22:50 | מאת: שירה

תודה ד"ר ברנע על תשובתך. הילד מאובחן כבעל בעיות קשב וריכוז אך מאחר ורק בן 4 אי אפשר לדעת במפורש. כמו-כן, מפאת גילו לא ניתן להתחיל בטיפול אחר מעבר למשהו קצת מרגיע. בימים האחרונים העלתי את סך טיפות הנוילופטיל ל-5 והילד ממש "מסטול". מבינה מתשובתך שגם הריספונד גורם לעייפות. האם כדאי לנסות להחליף תרופה או להמשיך כך?!

26/05/2013 | 14:38 | מאת: LEE

שלום, ביתי טרם בת 5 צורכת בשבועיים האחרונים תרופת ZOOM להפרעת קשב וריכוז ונימסר לי מהצצות בגן שהייתה אפטתית ולא היא (קיצוני לכיון השני). את הדפלאפט לוקחת כשנה עקב פירכוס בודד. האם יש קשר בין הZOOM לאפטיות? תוך שבועיים וחצי יכול כבר להיות השפעות? יש קשר בין התרופות לאפטיות?

23/05/2013 | 09:08 | מאת: קרן

שלום ד"ר ארז, יש לי מספר שאלות הקשורות בי ואחיין שלי. האחיין שלי בן ה-9 מקבל ריטלין, שמתי לב כי בדקות הראשונות לאחר נטילת הכדור הילד מראה סימנים של נימנום במשך מס' דקות, האם זה תקין? ולגביי אני מאובחנת כלוקה בדיכאון ומטופלת בציפרלקס 20 מ"ג, לוריוון לצורכי שינה, אני מקבלת ריטלין להפרעת קשב, רציתי לדעת האם מינון של 40LA מספיק למשקל גוף של 60 ק"ג? לאחרונה בעיקבות דופק מואץ לפעמים הוסיף לי הרופא דרלין 10 מ"ג, האם השילוב של לוריוון,דרלין,ריטלין, וציפרלקס הוא שילוב מקובל?

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, 1. להערכתי, אין קשר בין נטילת ה-Ritalin לנמנום שחווה אחיינך, משתי סיבות: א. Ritalin הינה תרופה מעוררת, ולא אמורה לגרום לנמנום. ב. התרופה מתחילה להשפיע לאחר 20-30 דקות, והתופעות המופיעות מספר דקות אחרי נטילת התרופה. 2. אזכיר שוב שהפורום הוא לילדים ונוער, ולכן אענה בקצרה. בנוסף, חסרים פרטים רבים (כמו גיל למשל). Ritalin-LA 40mg בהחלט עשוי להספיק לאשה השוקלת 60kg, אך יש שוני גדול בין אנשים, והמשקל הוא מדד גס מאד. המנון צריך להקבע לפי התפקוד מחד, ותופעות הלואי ואידך. 3. לדופק מואץ (קצב לב מהיר) יש סיבות שונות ומגוונות. אם אין בעית לב, מומלץ להקפיד על שתיה מספיקה, גם תחת השפעת ה-Ritalin (התרופה מדכאת את הצמא). אם הדופק המואץ הוא תוצאה של חרדה, יש תרופות טובות יותר מ-Deralin. אם זאת, כאמור, איני מכיר את ההסטוריה הרפואית שלך, ויכולות להיות סיבות רבות מדוע בחר הרופא בשלוב זה של תרופות. אני ממליץ לחזור לרופא, ולדון עמו בשאלות המטרידות אותך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/05/2013 | 16:33 | מאת: תמר

דר. ברנע שלום רב, בני בן 5.5 ילד מקסים, נבון ובעל אנרגיות בלתי נגמרות, מטופל מזה כ-3 שנים אצל מרפאה בעיסוק המתמחה בהפרעות בוויסות תחושתי, במקרה שלו - חיפוש סנסורי בעיקר. היא מזהה התנהגות היפראקטיבית ואימפולסיבית ולא בטוחה לגבי עניין הקשב. אולי כדאי לציין שאני מאובחנת כ ADHD משולב. לקראת עלייתו לכתה א' - האם מומלץ לגשת לאבחון או שכדאי לחכות ולראות אם ישנם קשיים בכיתה א'? מהי לדעתך האסטרטגיה הטובה ביותר עבורו- לבוא כ"דף חלק" או לעשות שיחה מקדימה עם המורה? להעלות את הקשיים ולתאם ציפיות? תודה רבה מראש, תמר

לקריאה נוספת והעמקה

תמר שלום, אם הבנתי נכון, בנך טרם עבר אבחון להפרעת קשב ורכוז. תאור התנהגותו, והעובדה שאת לוקה בהפרעת קשב ורכוז, מעלות את הסכון לקיום ההפרעה גם אצל בנך, אך אין חובה שכך הדבר. שני הדברים שצריכים להדריך אותך הם 1) תפקודו של הילד ו-2) תחושותיו של הילד. אם הילד חווה מצוקה, או תפקודו באחד התחומים (גן, בית, חוג וכו') לקוי, יש מקום לפנות לאבחון. אם יאובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, ויש מצוקה או תפקוד לקוי, יש מקום להתחיל טפול כבר עכשיו. אם אין מצוקה והתפקוד תקין, אין שום סיבה להתחיל טפול כעת. לגבי כתה א', מנסיוני, כאשר המורה מכירה את קשייו של הילד, יש נכונות רבה יותר לקבל את הקשיים ונסיון לעזור לו ולהקל עליו. המלצתי היא לדבר עם המורה, לפני תחילת שנת הלמודים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

21/05/2013 | 14:47 | מאת: רוני

בתי בת 16.5, לוקחת ריטלין la 30mg מזה כשנה. לאחרונה התפתח שיעור יתר באיזור הפנים, פאות לחיים ממש ארוכות. האם יש קשר בין שני הדברים? אחות שטיפלה בה במוסד החינוכי אמרה כי זו תופעה מוכרת של התרופה, אני לא הצלחתי למצוא תיאור של תופעה כזו. תודה, רוני

לקריאה נוספת והעמקה

רוני שלום, Ritalin לסוגיו אינו גורם לשיעור יתר. אשמח אם האחות שמכירה תופעה זו תפנה אותנו למחקר המעיד על כך. שיעור יתר נגרם בעיקר משני גורמים - גנטיקה (היינו, שיעור אצל ההורים), והפרעה הורמונלית. אם יש שיעור יתר, יש לפנות לרופא הילדים, ולהוועץ בו. יתכן ויפנה לאנדוקרינולוג. יש לזכור שההגדרה של שיעור יתר היא בחלקה חברתית. אנשים נטולי שערות קיימים רק בפרסומות, ורק לאחר עבוד של פוטושופ. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/05/2013 | 21:17 | מאת: יסמין

שלום ד"ר, בשנים האחרונות ניסיתי (בהמלצת הנוירולוגים כמובן) תרופות רבות לטיפול בהפרעת קשב חמורה- ריטלין, קונצרטה, אדרל ועוד, אך לצערי הן לא הועילו. אשמח לדעת האם ישנה תרופה חדשה/ תוסף מזון מסוים שעשוי לסייע? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

יסמין שלום, למרות שלא ציינת את גילך, אני מניח שאת מבוגרת. אזכיר שזהו פורום לילדים ונוער, ולכן אענה בקצרה. לא פרטת את כל התרופות שניסית, אך ממה שפרטת עולה שניסית רק תרופות סטימולנטיות (תרופות מהמשפחה של Ritalin). ראשית, יש מקום לנסות טפול ב-Strattera, שהיא תרופה הפועלת במנגנון אחר. כמו כן, יש תרופות שאינן שלעתים מטפלים בהן בהפרעות קשב ורכוז, למרות שאין התויה רשומה לכך במשרד הבריאות. לשם כך, עלייך לחזור ולהוועץ ברופא. מעבר לכך, יש לזכור שהטפול התרופתי הוא רק חלק מהטפול, ויש לשקול טפולים נוספים שאינם תרופתיים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/05/2013 | 09:56 | מאת: shira

האם אפשר לקחת קונצרטה וכדור אדוויל לשכך כאבים ביחד?

לקריאה נוספת והעמקה

שירה שלום, כן, אין כל בעיה. אם הסיבה לנטילת ה-Advil היא כאבי ראש, הנגרמים לאחר נטילת ה-Concerta, יש להקפיד ולשתות מספיק. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/05/2013 | 10:53 | מאת: גלי

שלום אני בת 27 ובכל יום כאשר אני לוקחת ריטלין( 10 מג) מתחילים לי מייד שלשולים. הבנתי שריטלין מכיל לקטוז . האם זה יכול להצביע על רגישות לקטוז ? אני צורכת מוצרי חלב באופן יומיומי ואין לי את אותי התופעות לוואי כמו שהן מתבטאות כאשר אני נוטלת את הכדור. אשמח לתשובה.. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

גלי שלום, כפי שראית, מדובר בפורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער. גיל 27 אינו נכלל בהגדרת נוער, ולכן אענה בקצרה. בחלק מתכשירי ה-Ritalin אכן יש לקטוז (שהוא סוכר החלב), אך בכמות מזערית. בכל מוצר חלב יש הרבה יותר לקטוז, ולכן לא נראה שהלקטוז הוא האשם בשלשולים. סביר יותר שאת רגישה, או אלרגית, לאחד החומרים הלא פעילים שבכדור, או לתרופה עצמה - Methylphenidate שמה. אני מציע להתיעץ עם רופא המשפחה שלך, או עם הרופא שרשם לך את ה-Ritlain. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

בני בזמן האחרון יושב בין 3-6 שעות מול המסך,למרות שהסברתי לו שמותר לו רק שעה וחצי,גם לפי עצת הרופאים.כשנפגשים עם חברים וילדיהם הוא מעדיף לשבת מול המסך ולא לשחק איתם בחוץ. המצב מחמיר וכשאני אומרת לו לא הוא אלים ומקלל אותי. הוא בכיתה ו ורוצה לצפות באח הגדול.אמרתי לו שאני כאישה מבוגרת לא צופה בזה. הוא מתווכח ובעלי נוטה להסכים. יש לציין שהילד מקלל ונוטה לדבר על סקס בלי הפסקה. מה אפשר לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

נ' שלום, לא ברור לי האם יש קשר להפרעת קשב ורכוז, ולכן אענה בקצרה. מהתאור שמסרת עולה שבנך לוקה בהפרעת התנהגות - אינו מקבל את סמכותך כאם, מקלל ומדבר בצורה לא נאותה בבית. ראשית, מי שאמור לקבוע את הכללים בבית הם ההורים. את ובעלך צריכים להיות מתואמים, ולהציג מול הילד/הנער חזית אחידה. שנית, מומלץ בהחלט להגבית את זמן החשיפה למסכים שונים. אם הדבר אינו אפשרי, לעתים אין מנוס מהוצאת הטלויזיה מהבית. מומלץ שתפנו, אתם ההורים, להדרכת הורים, ותקבלו יעוץ כיצד להתמודד עם הקשיים שבנכם מציב בפניכם. יתכן ובהמשך יזדקק בנך לטפול גם הוא. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/05/2013 | 09:12 | מאת: קרן

רציתי לדעת האם מול הטיפול התרופתי בנכם עבר גם טיפול פסיכולוגי במקביל. אחייני בן ה-9 נהג לקלל ולהתבטא לא יפה והומלץ לאחי לקחת אותו לטיפול. הילד ניהיה ילד מקסים שמנצל את משחקי הכדורגל לקלל ולשיחרור קיטור. ואל תישכחי גיל 13 זהו גיל ההתבגרות, אז מתחילה המרידה. הרצון לצפות באח הגדול נובע כי החברים רואים.

17/06/2013 | 22:15 | מאת: מ

התחלנו טיפול פסיכולוגי. הפסיכולוגית טענה שהוא צריך פסיכיאטר. בעלי טוען שהילד מקלל,כי הוא לא מקבל שעות מסך רבות. הוא רוצה שבני יקבל בין4-6 שעות. אני מסכימה לגג שעתיים.