פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

01/05/2013 | 17:44 | מאת: מרב

שלום ד"ר, אני בת 44 וכיום אין לי ספק שאני סובלת מבעיות של קשב וריכוז (זאת לאור האבחונים של ביתי). כיום, ברור לי מדוע אף פעם לא הצלחתי ללמוד, לא הצלחתי להתמיד במקומות עבודה וכן הלאה...שאלותיי הן: 1. אני בנאדם מאוד פרפקציוניסט ויעיל אם כי תמיד דוחה דברים. האם יש מצב להפרעת קשב+פרפקציוניזם? מה שאני עושה, אני עושה על הצד הכי טוב שאפשר. אני יכולה להתייאש בסופו של דבר....זה העניין בעצם? 2. אני נמצאת בחרדה נוראית מפני האפשרות לקחת ריטלין וזאת לאור הכתבות שאני קוראת על "הסם" הזה. מה אתה יכול לפרט על כך? 3. כתוב בעלון של הריטלין, שמי שיש לו מום בלב, אסור שייקח ריטלין. מי יודע מה קורה לו בתוך הלב והאם הוא "יעמוד" בתרופה כזו? אז כפי שהתרשמת, אני בבעיה ובחרדה כאחד. כך גם עם ביתי ולקיחת הריטלין מצידה. אשמח לתגובה, מרב

לקריאה נוספת והעמקה

מרב שלום, זהו פורום לטפול בילדים ונוער, וגיל 44 אינו נכלל בגדרה של ילדים ונוער, ולכן אענה בקצרה: 1. הפרעת קשב ורכוז ופרפקציוניזם אכן יכולים לדור בכפיפה אחת. 2. ריטלין אינו סם. אין מתמכרים אליו. הוא אינו יוצר אופוריה. אין צורך להעלות את המנון. בקצור, Ritalin אינו סם. 2.5. אם את חרדה מאד, אולי צריך לטפל בחרדה. 3. יש בעיות לב מסויימות שללוקים בהן אסור לטול Ritalin. אם ידוע על בעיית לב, יש להוועץ בקרדיולוג. 3.5 אני מתרשם שצריך לטפל בחרדה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

29/04/2013 | 00:08 | מאת: ורד

בני בן 11.5 מאובחן ADD לוקח מזה 3 שנים תרופות לטיפול - ריטלין LA, קונצרטה - שתרמו לריכוז בשיעורים ולציונים טובים, אך גרמו לחוסר תאבון מוחלט ולעצבנות כללית, ובנוסף לטיקים. לכן הוחלט להפסיק ולעבור לסטרטרה. לצערי גם כאן תופעת הלוואי של חוסר התאבון הלכה וגברה עם השימוש (לוקח כחצי שנה) ולא הושג ריכוז בזמן בה"ס או לאחר מכן.כמובן שגם המוטיבציה ללמוד הולכת ויורדת בהתמדה, כמו גם הציונים. האם אתה יכול להמליץ על תרופה חלופית, גם אם פרטית, לפתרון הבעייה

לקריאה נוספת והעמקה

ורד שלום, ראשית, אין באפשרותי להמליץ על תרופה מסויימת לילד שלא בדקתי ואיני מכיר. אין מנוס מהתייעצות עם הרופא המטפל. אזכיר שתי אפשרויות: 1. נסיון טפול בתרופה סטימולנטית (מהמשפחה של Ritalin) אחרת, כמו Adderall. 2. חזרה לטפול ב-Ritalin, והוספת תרופה נוגדת דכאון. ויש אפשרויות נוספות. שוב, אני חוזר וממליץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/04/2013 | 22:38 | מאת: מרב

שום רב ד"ר נכבד, ביתי בת ה- 14.5 התחילה בריטלין לאחר שאובחנה עם בעיית קשב וריכוז. כאשר קראתי את העלון המצורף לריטלין אל.איי 30 המ"ג, שהיא מקבלת - נחרדתי לקרוא שקיים סיכוי למוות פתאומי. מאותו רגע, אני בחרדות מלתת לה את הטיפול. זו בעיה אחת ואשמח אם תפרט קצת בנושא. הבעיה השנייה היא, שלפתע ראיתי אצל הילדה, מאחורי הברך (בצד האחורי של הרגל), מאין כתמים של "התפוצצות ורידים", כתם כזה בגודל של "גו'לה" בגוון כחול/אדום ואני פוחדת שיש לה בעיה כולשהי עם כלי דם וכפי שקראתי בעלון, אסור לתת לכאלה שיש להם בעיות כאלה. איך אני יודעת אם לילדה יש בעיה בכלי הדם? לא יודעת מה לעשות. אני בפחדים וחרדות ואני בנאדם היפוכונדר, לצערי :( תודה על תשומת ליבך לפנייתי זו. בברכה, מרב

לקריאה נוספת והעמקה

מרב שלום, את אכן נשמעת מפוחדת. אכן מצויין בעלון התרופה של Ritalin שקיים סכוי למוות פתאומי. בעבר היו דווחים שקשרו בין טפול ב-Ritalin למוות פתאומי, אך קשר זה לא הוכח, ולכן הניסוח הלא מתחייב בעלון התרופה. כדי להרגע, אני ממליץ על קריאת העלון המצורף לגלולות למניעת הריון. זה הרבה יותר מפחיד! Ritalin היא תרופה ותיקה מאד, שמליוני ילדים ומבוגרים משתמשים בה והשתמשו בה בעבר. יש עמה נסיון רב, והתרופה היא תרופה בטוחה מאד. איני חושב שיש קשר בין "הורידים" על רגלה של בתך לבין Ritalin, ובודאי שאין לה מחלה של כלי דם. אני מציע שתפני לרופא הילדים. אם את אכן חרדה מכל מחלה, עלייך לשקול לטפל בכך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

26/04/2013 | 17:54 | מאת: לנה

שלום! בני בן 6 (גן חובה) ילד מאוד חכם, אך היפראקטיבי ועם בעיות רגשיות. על פי דעתי ביצעתי לו מבחן TOVA.תוצאות: בלי רטלין 4-, עם רטלין 4+. התוצאות הפתיעו אותי מאוד בקטע של הקשב וריכוז, כי דווקא פה לא ממש ראיתי בעיה, למרות שאני מבינה שחייב להיות איזשהו קשר עם ההיפראקטיביות. בקיצור, פניתי לרופא ילדים המתמחה בקשב וריכוז שהמליצו לי עליו, הוא עבר על השאלונים של הגננת ושל ההורים והגיע למסקנה : ADHD MOSTLY H, עם נטיה משולבת חזקה של EMOTIONAL LABILITY. בעקבות כל זה יש לי מספר שאלות, מודה לך מראש: האם יש טעם לעשות מבחן מחשב נוסף? האם פניה לרופא ילדים מומחה בADHD זה שווה ערך לפניה לנוירולוג או פסיכולוג? בעקבות המלצתו של הרופא התחלנו לתת 5 מ"ג ריטלין - האם באמת יש טעם להתחיל עם הריטלין עכשיו או אולי רק כשיתחיל בית הספר? אני רוצה לציין שבני הולך להידרוטרפיה (בעקבות בעיות מוטוריקה עדינה) וחוג ציור. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לנה שלום, ציינת הרבה פרטים, ואנסה לענות בצורה מסודרת. 1. רופא ילדים התמחה בטפול בהפרעות קשב ורכוז אבחן הפרעת קשב ורכוז אצל בנך. בדיקת ה-TOVA תומכת בכך מאד. איני רואה כל טעם לבצע בדיקה ממוחשבת נוספת. 2. נעשה קצת סדר במטפלים. מי שרשאי לאבחן הפרעת קשב ורכוז (עפ"י משרד הבריאות) הם: פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, ורופא ילדים שהוכשר לכך ("רופא קשב"). כל עוד אין בעיה פסיכיאטרית או נוירולוגית, רופא ילדים המתמחה בתחום יבצע עבודה מצויינת. 3. פסיכולוג אינו קשור לעסק. 4. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז דורשת שתהיה פגיעה בתפקוד. אם ניתנה האבחנה, הרי שיש הפרעה בתפקוד. אם יש הפרעה בתפקוד, צריך לטפל כעת. אזכיר שהפרעת קשב ורכוז הינה הפרעה הפוגעת בשטחי החיים השונים, ו-Ritalin אינה תרופה לבי"ס, אלא לטפול בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. 5. אני מקוה שהילד נהנה בחוגי הציור וההידרותרפיה. יש לזכור שחוגים אלו אינם טפול בהפרעת קשב ורכוז. אני חייב גם להודות שאיני מבין כיצד הידרותרפיה תעזור להפרעה במוטוריקה עדינה, אך איני מומחה בתחום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/05/2013 | 08:58 | מאת: לנה

רב תודות על התשובה המפורטת. אודה לך על התיחסות לעוד שאלה: הילד לוקח 5 מ"ג ריטלין כל בוקר. גם הגננת וגם המורה לפסנתר (בחופש היה לנו שיעור בבוקר) ציינו כי אומנם רואים את ההשפעה (הילד פחות נע במקומו) אך הוא משתתף ולומד הרבה יותר טוב בלי הריטלין. זוהי גם דעתי. הילד משתנה לגמרי ולא ממש לטובה. היום החלטתי להפסיק לתת לו ולהתחיל שוב קרוב לבית הספר, אך המשפט שלך "Ritalin אינה תרופה לבי"ס, אלא לטפול בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז" מבלבלת אותי. תודה

26/04/2013 | 10:19 | מאת: אביגיל

שלום, אני לפני מבחני מועצה ואני לוקחת ריטלין כ9 שנים, ומאובחנות כבעלת הפרעת קשב וריכוז גבוה מאוד, אני לא מסוגלת ללמוד ללא ריטלין יותר מ-5 דק האם ריטלין בהריון מסוכן לעובר? במידה והחלטתי שכן לקחת, האם כדאי לצמצם את המינון? אני לוקחת LA40 מג. האם יש תחליפים לרטלין? דייאטונה? המדבקה? רטלקס? אודה על העזרה!!

לקריאה נוספת והעמקה

אביגיל שלום, יש מידע מועט לגבי טפול ב-Ritalin בהריון, ואין מחקר מסודר בנושא. מהמקרים המתועדים בספרות הרפואית עולה כי אין עליה בשעור המומים בילדים שאמותיהם נטלו Ritalin בזמן ההריון. כיון שבטיות התרופה בהריון לא נבדקה, ההמלצה הרפואית היא לא לטול את התרופה במהלך ההריון וההנקה. הדברים נכונים גם עבור תרופות אחרות להפרעת קשב ורכוז- Concerta, Daytrana, Adderall, Vyvanse, Focalin, Strattera. מומלץ לדחות את ההריון עד לאחר בחינות המועצה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

בני בן 6 מאובחן בהפרעת קשב וריכוז , החלנו טיפול בריטלין לפני מספר חודשים מה שגרם לטיקים קשים בכל הקוף וקוליים. לכן היפסקנו את הריטלין אך הילד לא מתפקד בכתה . האם ישנה תרופה להפרעת הקשב שתעזור לו לתפקד ללא תופעות של טיקים ???

לקריאה נוספת והעמקה

מירב שלום, Ritalin וכל התרופה מקבוצת הסטימולנטים (Adderall, Focalin וכו') עלולות להגביר טיקים. Strattera אינה מגבירה טיקים, אך יעילה פחות לטפול בהפרעת קשב ורכוז. התרופה אינה מאושרת לשמוש ע"י משרד הבריאות, אך ניתן להשיגה ביבוא אישי דרך בתי-מרקחת פרטיים מסויימים. עלותה כ-700 ש"ח לחודש. פני לרופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/05/2013 | 11:51 | מאת: מירב

הילד אסמטי האם אפשר לתת סטרטרה

24/04/2013 | 18:11 | מאת: לילך

האם משלושת האיבחונים הממחושבים: TOVA,BRC,MOXO יש מבחן המומלץ לילדה בת 7.5 בכיתה ב', עם לקויות למידה, אשר עברה איבחון מלא ונאמר כי יש את כל התסמינים של הפרעת קשב בנוסף על הלקויות, אך קשה להחליט אם זה כן או לא באופן מוחלט? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לילך שלום, אני חוזר ומדגיש שאבחון של הפרעת קשב ורכוז הנו אבחון קליני. אם הילדה ממלאת את כל הקריטריונים של הפרעת קשב ורכוז ("כל התסמינים"), אז יש לה הפרעת קשב ורכוז, ואין צורך בשום בדיקת עזר. את בדיקת העזר יש לבצע רק כאשר הרופא המאבחן סבור שלא קיבל מספיק מידע באמצעות בדיקת הילדה, שיחה עם ההורים ושאלוני המורה. הבדיקה המומלצת היא הבדיקה אותה יודע הרופא לקרוא ועמה הוא רגיל לעבוד. אישית, בשנה וחצי האחרונות, אני מעדיף את בדיקת ה-Moxo. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/04/2013 | 20:49 | מאת: איזבלה

בני בן 10 אובחן כלקוי למידה וקשב וריכוז.בשנה האחרונה הוחמר מצבו והוא בקושי למד ותיפקד בכיתה.באבחוו BRC שערכנו לו לאחרונה נמצא כי הלקות החמירה. בני נוטל מזה כשלוש שנים ריטלין 20 SL , פעמיים בשבוע הוראה מתקנת ושחיה טיפולית. מה עליי לעשות על מנת לקדם את המצב? חשבתי לפנות לפסיכולוג ילדים על מנת שינסה למצוא את שורש הבעיה , ריגשית אם קיימת. אודה לתשובתך

לקריאה נוספת והעמקה

איזבלה שלום, אם מצבו של בנך החמיר, למרות טפול תרופתי ועזרה דידקטית, נראה שיש צורך בהערכה מחדש של המצב. בדיקת BRC אינה בדיקה להערכת חומרת הפרעת הקשב והרכוז. מומלץ בחום לפנות לרופא המתמחה בהפרעות קשב ורכוז (פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא קשב), ולבצע הערכה מחודשת, ולפי ההערכה להחליט על הטפול. יתכן ויש צורך בהעלאת מנון התרופה. יתכן ובנך זקוק למסגרת למודית אחרת. יתכן ויש בעיה חברתית ויש צורך בטפול פסיכולוגי. אולי נדרשת דוקא הדרכת הורים. על שאלות אלו תוכל לענות ההערכה המחודשת. חשוב לי עוד לציין ששחיה טפולית אינה עוזרת לא להפרעת קשב ורכוז, ולא ללקויות למידה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/04/2013 | 15:38 | מאת: אלה

שלום, אני לוקחת ריטלין וקונצרטה כבר בערך חצי שנה. כשאני לוקחת ריטלין התפקוד שלי משתפר מאוד ואני הרבה יותר מרוכזת... הבעיה היא שכל פעם שאני לוקחת ריטלין או קונצרטה יש לי גזים ושלשולים, הבטן לא רגועה ועושה רעשים. זה מאוד מפריע לי ולא פעם זה הרס לי בחינות. מה אפשר לעשות עם זה? איך אפשר להקל על זה? עוד מעט יש לי בגרויות ולכן זה דחוף לי. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

אלה שלום, לא ידוע לי ש-Ritalin גורם לגזים או שלשולים. אני מציע לפנות לרופא שרשם את התרופה, ולשקול עמו אפשרויות טפוליות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/04/2013 | 01:11 | מאת: רות

שלום לי יש ילד בן 5.5 . אנחנו עברנו לגור בניו יורק לפני שנתיים ... הוא היה מאוד קשור לאמא שלי והמעבר היה לנו לא קל . הוא יליד דצמבר אז הוא הכי קטן בגן חובה וכמו שאתה בטח יודע הרמת לימודים מאוד גבוהה והדרישות מילדים בגן חובה מאוד גבוהות (לדעת לקרוא לכתוב וכו והוא רק בן 5.5 . מה גם שהילדים פה באים ממנטליות אחרת מאוד ממושמעים מאוד מנומסים . לפני חודש המורה צילצלה אלי ואמרה שקשה לו לשבת ולוקח לו הרבה זמן לעשות שעורים בכיתה שהוא מתפזר ובעיקר רוצה לשחק מאשר ללמוד היא אומרת שלדעתה הוא מאוד לא בוגר והמוח שלו מגיב יותר לאט כי הוא קטן בגיל היא רוצה להשאיר אותו עוד שנה בגן . אני ביקשתי אבחון כי הרגשתי שמשהו עובר עליו הוא מאוד התגעגע למשפחה בארץ היתה אצלנו יועצת פסיכודידקטית שאמרה שכנראה שיש לו add ועדיין לא קיבלתי תוצאות של מומחה נרולוג יש לנו בעוד שבועיים פגישה אני מכירה את בני אני חושבת שהוא באמת ילדותי קצת כמו המורה ואין לו ב

לקריאה נוספת והעמקה

רות שלום, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך עשויים גם להגרם מהעדר בגרות וחוסר בשלות. יתכן והוא סובל משני המצבים גם יחד. כיון שעוד שבועיים תקבלי תשובות מהנוירולוג, אין טעם לחשוב על כל הצרות שעלולות לגרום קשיים כאלו. חכי לתוצאות, שבהחלט יכולות להפחית את אי-הודאות ולכוון אותך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/04/2013 | 20:46 | מאת: שמוליק

שלום, לפני כ15 אובחנתי ע"י דר' לורנס מייטליס. ברצוני ליצור עימו קשר, אודה מאד למי שיכול לעזור. שמוליק.

19/04/2013 | 04:26 | מאת: מרדכי

שלום לכם. לפני כשנה ( בגיל 5.5 ) , אובחן בני כלוקה בבעיית קשב וריכוז ע"י נוירולוג ילדים המומחה בקשב ורכוז והתפתחות הילד ובהמלצתו התחלנו לתת לו תרופת ריטלין רגיל 5MG בכל יום ( 0.5 כדור של 10MG ) , שנותנת את השפעתה למהלך 4-5 השעות בהם הוא שוהה בגן . כשאת התרופה מנפק לנו מדי חודש רופא הילדים . עכשיו הוא נצא בגן שפתי\רגשי (חינוך מיוחד) , המקנה לו מסגרת חמה ואישית כהשלמה לטיםול התרופתי. בהמלצת צוות הגן אנו רוצים להעלותו בשנת הלימודים הבאה לכיתה א בחינוך הרגיל אך ע"מ שיוכל להיות ממוקד וקשוב לפרקי זמן גדולים יותר ( יום לימודים של עד ~7-8 שעות ) יש צורך בשינוי מינון התרופה \ מעבר לתרופה עם השהיה. הצוות הציע שננסה כבר מהיום לשנות את המינון (בהוראת נוירולוג ) ע"מ לראות ולעקוב בחודשיים שנותרו לו בגן שאכן השינוי המוצע משיג את מטרתו , ואז יוכלו לאשר לנו שהילד אכן מוכן למעבר ללימודי יום ארוך במסגרת הרגילה . עד היום רופא הילדים (שאינו נוירולוג ואינו מתמחה בקשב וריכוז) היה מנפק לו מרשם מדי חודש לריטלין הרגיל . היום כשניגשתי אליו וביקשתי לפנות לנוירולוג ילדים מתמחה בקשב וריכוז ע"מ לשנות את התרופה \ מינון , הוא טען שאין שום צורך לפנות לנוירולוג , ושניתן מיידית להתחיל ב-2 אפשרויות. הראשונה : לתת לילד עוד חצי כדור נוסף (0.5 כדור של 10MG ) לאחר תפוגת הכדור הראשון בצהריים , או אפשרות אחרת , שירשום לנו עכשיו מרשם לריטלין LA שמשפיע ל-8 שעות (רק יותר יקר ) . [ אציין שמאז תחילת נטילת התרופה , לא היו בכלל קשיי הסתגלות ולא נצפו תופעות לוואי כלשהן בכלל מלבד שלאחר תפוגת התרופה לפעמים מורגשת תופעת הריבאונד , אך לא תמיד ] שאלותי : 1. למיטב ידיעתי , לפני תחילת טיפול בריטלין יש צורך בבדיקות למיניהן (לחץ דם \ דופק \ ועוד ..) ע"מ לוודא שאין סיכון גדול בנטילת התרופה ( כגון בעיות וסקולריות וכו.. ) -- מה שבפועל מעולם לא נעשה ( שום בדיקה כלשהי ) , לא ע"י הנוירולוג ולא ע"י רופא הילדים. כששאלתי את רופא הילדים לפני תחילת מתן הכדורים ( בהיות הילד עדיין בגיל 5.5 ) אם יש צורך בבדיקות כלשהן למניעת \ הפחתת סיכונים , הוא ענה שמכיוון שהמינון כל-כך נמוך אין צורך בשום בדיקה. האם לדעתך כן היה צריך לפני תחילת הטיפול בבדיקות אבחון כלשהן ? וכל-שכן עכשיו לאחר שינוי המינון \ מעבר לריטלין LA ? 2. האם לדעתך כדאי להתעקש ולפנות בכל זאת לנוירולוג מומחה בקשב וריכוז או שאפעל כפי שהציע רופא הילדים ( מכיוון שאינו מומחה בקשב וריכוז וגם אינו נוירולוג ) ? אם כן , האם ישנה עדיפות כלשהי לריטלין LA על פני 2 כדורי ריטלין רגיל ? בתודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

מרדכי שלום, 1. לפי ההנחיות האמריקאיות, לפני התחלת טפול ב-Ritalin או Concerta, יש לבצב בדיקה גופנית, ומדידת גובה ומשקל. יש לחזור על בדיקות אלו כל שלושה חודשים. למעשה, לפי ההנחיות שלהם אין צורך בבדיקות דם, אלא אם בבבדיקה הגופנית יש ממצא כלשהו המצריך ברור נוסף. בפועל רופאים רבים מבקשים לבצע מספר בדיקות לפני התחלת הטפול. 2. רופא ילדים/משפחה בעל נסיון בטפול בהפרעות קשב ורכוז יכול לבצע שנויים במנונים ללא קושי. אם אינך חש בטוח, פנה לנוירולוג. 3. לגבי שתי החלופות: א. חצי כדור של Ritalin 10mg פעמיים ביום. ב. כדור אחד של Ritalin-LA 10mg, פעם אחת ביום. שתי החלופות טובות, אך ילדים שונים יכולים להגיב אחרת לכל טפול. היתרון ב-Ritalin-LA הוא שאין צורך להתעסק במתן כדור נוסף במהלך היום. החסרון הוא המחיר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

18/04/2013 | 10:32 | מאת: אמא

ביתי הראשונה בת 7 יש לה בעית אינטלגנצית שפה שמטופלת ע"י קלינאית תקשורת כבר 4 שנים כנראה עקב ריבוי שפות בביתנו אנגלית עברית וגרמנית ביתי בת החמש גם כן בטיפול של קלינאית אבל מצבה הרבה יותר טוב מביתי בת ה7 היא מסוגלת לזכור שירים ולתקשר יותר טוב עם הסביבה אבל מבדיקה ראשונית אצל רופא והמלצת הגננת יש לה חשש לבעית קשב וריכוז ...אך מכל מה שאני קוראת כאן לביתי אין את כל התסמינים האלו ...היא שכחנית מעט לפעמים היא לא מקשיבה וגם צועקת המון אך היא ילדה מאוד טובה ועושה כל מה שמבקשים ממנה היא חמה ואוהבת היא יכולה לשבת ולהתרכז במשחק או ציור כשעה בערך ...בגן היא אכן לא מסוגלת לשבת הרבה זמן במעגל ולהקשיב כי כנראה היא לא מבינה טוב את השפה אז משעמם לה ...היא מציקה המון לאחותה הקטנה יותר אבל היא נרגעת מהר מאוד אם אני מעירה לה ...לפעמים היא בעולם משלה קצת וחולמנית אך לרוב היא מאוד מאוד קופצנית ורעשנית ....האם זה באמת מעיד על בעית קשב וריכוז ?? או שהיום אנשים שמים המון גבולות לדפוס התנהגות מסויים שילדים כבר לא יכולים להתנהג כילדים ??? והאם כל בעיה כזאת תצריך בעתיד טיפול תרופתי שאציין כי אני לא מעוניין כלל לביתי ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לאמא שלום, ראשית, איני יודע מהי "בעית אינטיליגנציה שפה". אני מניח שאת מתכוונת ללקות שפתית. לקות שפתית שכיחה יותר, סטטיסטית בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. שנית, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז. כיון שהגננת והרופא המטפל, שמכירים את הילדה, העלו חשד לקיומה של הפרעת קשב ורכוז, אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. כמובן, האם לטפל או לא, ובאיזה טפול, הם החלטה של ההורים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

15/04/2013 | 11:09 | מאת: דלית

שלום רב, בני בן 5 וחצי אובחן בטובה לקשב וריכוז עם דגש לאימפולסיביות (לחיצות מרובות וסתמיות). בחצי השעה לאחר קבלת הריטלין הוא נעשה רגיש, עצבני ורוגז ולאחר מכן נרגע (לאחר שנרגע עשה את הטובה). לבני יש מדי פעם תיקים באזור הפנים שאינם מורגשים ואינם מפריעים בתחום החברתי. בנוסף, לבני יש בעיות התנהגות כגון: סף תסכול נמוך, התפרצויות זעם, והיפרקטיביות. הפסיכיאטרית המליצה לנו לטפל בריספדרל( בבעיות ההתנהגות) ולא להתמקד בתחום הקשב והריכוז. שאלותיי הם: 1. האם לא כדאי לטפל בתרופות מה"קל" אל ה"כבד"? אולי לנסות קודם ריטלין ודומיו? 2. האם ניתן להסיק מהפעם היחידה שקיבל ריטלין ,ולאור תגובתו ,שריטלין אינו מתאים לו? 3.האם לצורך בעיות התנהגות לא כדאי לשקול תרופות "קלות" יותר כגון קלונידין או קלוניריט, לפני ניסיון קבלת הריספדרל (שלדעתנו היא תרופה "כבדה"). תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

דלית שלום, ראשית, אבחון של הפרעת קשב ורכוז אינו נעשה בבדיקת TOVA. בזיקה זו היא רק בדיקת עזר. האבחון הינו אבחון קליני. ולשאלותיך שלך. אם הבנתי נכון הילד אינו מטופל כעת ב-Ritalin, אלא בוצע נסיון חד פעמי לטפל בתרופה זו. כיון שהילד אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, מומלץ ראשית לטפל בהפרעה זו. התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעה זו הנן Ritalin ו-Concerta ותרופות נוספות ממשפחת התרופות הזו (כמו Adderall, למשל). אני ממליץ לחזור ולנסות לטפל ב-Ritalin או Concerta, ולא לקבל החלטה לפני נסיון טפולי בודד. יתכן וצריך לשנות את מנון התרופה או את סוג התרופה (Ritalin ארוך טווח במקום Ritalin רגיל). אם נסיון טפול ב-Ritalin רגיל לא ישפיע על קשיי ההתנהגות, בהחלט יש לשקול טפול ב-Risperdal המותווה לטפול בקשיים אלו. ל-Clonidine אין התוויה לטפול בבעיות התנהגות. ועוד שתי הערות: 1. Clonidine ו-Clonirit הם אותה התרופה. Clonidine הוא השם הגנרי (שם החומר), ו-Clonirit הוא השם הפטנטי (השם שנותנת החברה המייצרת את הכדור). 2. המונחים "תרופה כבדה" או "תרופה קלה" אינם מונחים רפואיים. במצבים שונים צריכים להשתמש בתרופות שונות, וילדים שונים מגיבים אחרת לאותה תרופה. לכן, שקול הדעת צריך להיות קליני. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

25/04/2013 | 16:06 | מאת: מירב

אני אמא לילד שאובחן עם אותם בעיות כבנך וגם לנו המליצו על רספרדל לטיפול התנהגותי בעלי ואני שללנו על הסף לאור תופעות הלוואי הקשות. התחלנו לתת ריטלין דבר שעשה טוב לילד מבחנת הקשב אך יצר בעיה קשה אחרת והיא הטיקים. הטיקים היו מאוד קשים בכל איברי הגוף דבר שגרם לנו מספר פעמים להשאיר את הילד בבית. בגלל שלבנך יש כבר בעיית טיקים , התייעצי טוב טוב לפני שאת נותנת לו ריטלין כי הריטלין מגביר את הטיקים מאוד...........

11/04/2013 | 15:13 | מאת: אמא מודאגת

שלום בני בן 6 וחצי שוקל 25 ק"ג היינו אצל 2 נוירולוגים ,עשינו מבחן טובה ושאלונים והתוצאות הן שיש לבני הפרעות קשב ורייכוז. התחלנו לתת ריטלין נתנו חצי כדור במשך שבוע זה עזר רק ביום הראשון ,לאחר שבוע העלינו את המינון לכדור שלם 10 מ"ג . המורה אומרת שהיא חשה שזילד יותר פעיל ותזזיתי ולא רגוע ,יותר ממה שהיה האם זו תופעה ורמלית? מוכרת? מה עושים ?שוב להעלות את המינון? אני חוששת שלא ניתן לו יתר על המידה ... מהו הזמן הנכון להסתגלות? אחרי כמה זמן מעלים?

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, את שואלת שאלה מצויינת. המנון הנכון הוא מנון אינדיבידואלי - כלומר, לכל ילד יש את המנון האידיאלי עבורו. משקלו של הילד מהווה מדד גס להחלטה על מנון התחלתי, אך מה שקובע את המנון היא הקליניקה, כלומר, תפקודו של הילד. כדי לקבוע זאת, אין מנוס ממעקב אצל הרופא המטפל (ועדיף רופא אחד ולא שני נוירולוגים). יתכן והמנון שבנך מקבל גבוה מדי. יתכן ואינו מספיק. יתכן ואי-השקט המדווח עליו הוא תופעת rebound המתרחשת כשהשפעת הכדור פגה, ואז צריך כדור שישפיע שעות רבות יותר. יתכן ויש גורמים אחרים שמפריעים לילד. פני לנוירולוג המטפל, והוועצי בו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/04/2013 | 06:13 | מאת: אנה

שלום רקע אני בת 25 מאובחנת מגיל 7 ADHD חמור מאז נוטלת ריטלין עם הפסקות של שנים הבן שלי בן שנתיים לקוי שמיעה וכנראה אוטיסט האיבחון במאי אנחנו גרים בקנדה ולדעתי גם היפרקטיבי מרוכז רק בגירוי חזק טלויזיה או משחק מעניין אחרת עושה מליון דברים במקביל אין לו תחושת פחד מכלום לשאלתי יכול להיות שיש אצלי משהו מעבר לADHD אבא שלי תמיד טען שאני בעולם משלי וניתוח המצבים שלי והחשיבה אחרת מאוד מהנורמה.. קשה להסביר ככה בקצרה אבל לפני 18 והיום יש הבדל באיבחונים או איבחונים לא נכונים? עם כן מה האיבחון הלקוי הכי נפוץמהזמן הזה בערך? ומה יכלו בעצם לפספס בזמנו?? אשמח עם תענה ותורה רבה מראש :)

לקריאה נוספת והעמקה

אנה שלום, ראשית לגבי בנך - כיון שהוא בן שנתיים, טווח הרכוז שלו אמור להיות קצר מאד, ואין כל אפשרות לאבחן הפרעת קשב ורכוז בגיל שנתיים. בהגדרה, הפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן מגיל שלוש שנים. בפועל, נדיר מאד שמאבחנים הפרעת קשב ורכוז בגיל זה. העובדה שבנך סובל מלקוי שמיעה ואוטיזם רק מסבכת את התמונה. מצד אחד הפרעת קשב ורכוז שכיכה יותר בקרב ילדים הלוקים באוטיזם ובקשרב ילדים הסובלים מסוגים מסויימים של לקויי שמיעה. מצד שני, יתכן וחלק והתסמינים של האוטיזם או של לקות השמיעה, מפורשים על ידך, בטעות, כתסמינים של הפרעת קשב ורכוז. שנית, לגבייך - כמובן שיתכן שאת לוקה בהפרעה נוספת מלבד הפרעת קשב ורכוז. אם תפקודך תקין - תפקוד למודי, תעסוקתי, חברתי, זוגי, משפחתי וכו' - רוב הסכויים שאינך לוקה באוטיזם. האבחונים של אוטיזם, כמו כמעט כל אבחון אחר,הולכים ומשתפרים עם השנים. כמובן, שבכל אבחון אפשר לטעות, וכמובן שכל רופא או מאבחן אחר יכול לטעות. מה יכלו לפספס בזמנו? - איני יודע, אך האם זה חשוב כעת? אני ממליץ כך: 1. דאגי שבנך יהיה במעקב רפואי ויקבל את הטפולים המתאימים למצבו. אם בהמשך יאובחן כלוקה גם בהפרעת קשב ורכוז, הרופאים המטפלים בו יטפלו גם בבעיה זו. 2. לגבייך, אם אין כיום בעיה - מצויין! לא צריך לעשות דבר. אם יש בעיה, כדאי לפנות לרופא ולאבחנה כעת. הרבה בריאות ובהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

10/04/2013 | 22:19 | מאת: שלי

שלום רב, אני רכשתי לביתי בת 8.5 רטלקס לפני חודשיים, היא נטלה את הכדור במשך חודשיים כל בוקר. ועכשיו הזמנו עוד קופסה אך יצא שהילדה לא שותה יומיים עד שתגיע הקופסה השניה, באמצעות שליח. האם זה נורא שיצא ככה שהילדה לא שתתה יומיים את הכדור??? האם זה לא טוב מבחינת ההשפעה על הילדה??? אציין כי הילדה שותה את הכמוסות כדור ביום עפי המלצה של נציגת רטלקס. אשמח לתשובה מהירה תודה רבה. אמא...

לקריאה נוספת והעמקה

שלי שלום, התשובה הקצרה היא שאין לי מושג. התשובה היותר ארוכה היא, שרטלקס אינה מוגדרת בארץ כתרופה, אלא כתוסף מזון, ולכן לא חייבת לעמוד בסטנדרטים הגבוהים בהן חייבות תרופות לעמוד. איני מכיר מחקר כלשהו על רטלקס, איני יודע האם הוא עוזר להפרעת קשב ורכוז, ואיני יודדה מהן תופעות הלואי. אני מניח, ושוב ללא מדיע שיכול תמוך בכך, שאין כל בעיה של ממש אם בתך לא נטלה את התכשיר במשך יומיים. אם את מודאגת, מומלץ שתפני לנציגי המכירות המיומנים של רטלקס, ותנסי לברר אצלם. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

26/04/2013 | 16:59 | מאת: מירב

היי , האם הבחנתם בשינוי מאז תחילת הריטלקס כי גם אני התחלתי לתת לבני לפני כשבוע והובטח לי ע"י הנציגה שכעבור חודשיים יהיה שיפור עצום ועד כחצי שנה לא נצטרך ריטלין (נשמע לי קצת מופרך) חשוב לי לשמוע מכם לפני שאני מוציאה מאות שקלים כל חודש האם כעבור חודשיים יש שיפור אצל בתך?

05/04/2013 | 11:01 | מאת: אלמונית

שלום יש לי ילד בן 7 אני אם חד הורית. הובחן בבעיות קשב וריכוז לוקח רטלין 20 מ"ג .לומד בביה"ס רגיל בכתה א' , יש לו עזרה באופן פרטית של הורה מתקנת 3 פעמים בשבוע , ועדין לא הגיע לחומר הנלמד הרגיל . בעיות לקויות למידה, בעיות רגשיות גדולות חוסר היטחון והתפרצויות של כעס ובכי . מה הטיפול האידיאלי הטוב ביותר שיש לתת לו .

לקריאה נוספת והעמקה

אלמונית שלום, נשמע שלבנך מספר בעיות, שרק אחת מהן היא הפרעת קשב ורכוז. אין טפול אחד שיעזור לו, אלא הוא כנראה זקוק למספר טפולים, שלפי מה שכתבת את חלקם הוא מקבל. אני מציע להוועץ ברופא הילדים, ולבדוק עמו אם יש טפול נוסף שיכול לעזור לילד. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/04/2013 | 08:09 | מאת: אני

שלום בני בן ה-17 שמע מידידה שלו שהוא צריך לקבל לפי משקל גופו 4 כדורי ריטלין 10 מ"ג כדי שזה ישפיע עליו. הוא שוקל 55 ק"ג מהו . המינון הנכון?

לקריאה נוספת והעמקה

אני שלום, קרוב לודאי שידידתו של בנך טועה - ארבעה כדורי Ritalin 10mg בבת-אחת הם כנראה מנון גבוה מדי עבורו. מנון ה-Ritalin נקבע לפי תגובתו לתרופה ותפקודו של הנער, והמשקל הוא רק אחד הגורמים המשפיעים על קביעת המנון. המלצתי היא להוועץ ברופא המטפל בנער. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

04/04/2013 | 23:40 | מאת: שירי

האם למישהו יש המלצה לטיפול קבוצתי לילד עם קשב וריכוז כתוצאה מדימוי עצמי נמוך?

לקריאה נוספת והעמקה

שירי ואנשי הפורום שלום, ראשית, אם מישהו מכיר קבוצה ויכול לעזור לשירי, היא תשמח לקבל המלצות. שנית, שירי, איני מכיר הפרעת "קשב ורכוז כתוצאה מדימוי עצמי נמוך". יתכן והילד סובל גם מדמוי עצמי נמוך, וגם מהפרעת קשב ורכוז. שבוע טוב והרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

30/03/2013 | 14:07 | מאת: קטי פישר

יש לי בת עם בעיית קשב וריכוז, המלצה שלי לכל ההורים, לכו ללמוד את הנושא, העיריות מעבירות חוגים להורים או לא תת דרשו, אני למדתי את הושא והיום אני אמא מבינה יותר ובעקבות כך אמא טובה יותר. לילדים האלו יש שפה משלהם ופרשנות משלהם. לכו ללמוד ורק תרויחו

לקריאה נוספת והעמקה

מצטרף להמלצה ללמוד את הנושא, אם ילדכם לוקים בהפרעת קשב ורכוז. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

שלום אשמח להמלצה של נוירולוג עבור בני בן ה- 8 העובד עם קופת חולים כללית- באזור גדרה, רחובות וכו..

שלום לכל משתתפי הפורום, אם מישהו מכם יכול לעזור למיקי, אנא, עשו זאת. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

25/03/2013 | 09:11 | מאת: ריקי

שלום יש לי ילד בן 6 שמבחינה שיכלית ומילולית הוא מעל הממוצע הילד הוא שני במשפחה מתוך ארבעה ילדים וכרגע אני בהריון . הילד מצליח להטעות את כל האנשים עם דיבור מתוק , אבל בשטח אני מיואשת ברמות מטורפות מההתנהגות שלו, הוא משקר בלי הפסקה לגבי כל דבר גם לגננות וגם אלי ולכולם הוא מאוד אלים לחברים ואלי והוא מאיים תמיד שכאשר יגדל יהרוג אותי הוא שובר הכל בבית אוהב לטפס על מקומות מסוכנים מקלל ולא מוכן לשמוע את המילה לא ברגע שהוא שומע את המילה לא הוא צורח ולא מוותר ומאיים שהוא יגיד שאני מרביצה לו למרות שמעולם לא נגעתי בו אותו הדבר הוא עושה גם לכולם הייתי בהדרכת הורים כמעט שנה ועשיתי את כל מה שאמרו לי וגם בעלי אותו הדבר עשה ולא יצא מזה כלום הילד נמצא בטיפול ריגשי כבר שנתיים וחצי והמטפלת אומרת שהיא מבחינה שיש לילד בעיה של תזוזתיות יתר שגם אנחנו רואים הילד יכול להיות מקסים ולדבר יפה ופתאום להתהפך ולהשתולל ולשבור אחותו הגדולה מקבלת ריטלין בכלל הפרעות קשב וריכוז ( אין לה בעית התנהגות ) מה עושים אני מיואשת

לקריאה נוספת והעמקה
30/03/2013 | 14:09 | מאת: קטי פישר

יש היום מאמנים שמתמחים בבעיות כאלו,אשמח להמליץ לך, הצלחה גדולה

ריקי שלום, בהחלט יתכן שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, אך אין ספק שיש בעית התנהגות. עשיתם נכון, כשפניתם להדרכת הורים, אך לדבריך לא היה שפור במצב. "טפול רגשי" (לא פרטת מהו בדיוק הטפול) לצערי, אינו יעיל כטפול בהפרעת קשב ורכוז או בהפרעת התנהגות. כיון שנשמע שהבעיה קשה - הילד אלים, משקר, מאיים - נראה שיש צורך בטפול תרופתי. כיון שיש בעית התנהגות, מומלץ לפנות לפסיכיאטר ילדים. עשי זאת בהקדם. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

23/03/2013 | 17:01 | מאת: סטודנטית לחנ"מ

שלום לכולם, אני ועוד חברה לומדות בשנה ג' חינוך מיוחד. במסגרת הסמינריון אנחנו רוצות לחקור על הטיפולים הקבוצתיים לילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז. האם יש כאן הורים שילדיהם עשו טיפול קבוצתי ומוכנים להתראיין ולספר לנו על הטיפולים הקבוצתיים ועל השפעותיהם? אשמח לכל עזרה בנושא- גם תאורטי וגם סיפורים של אנשים. בתודה, מור.

לקריאה נוספת והעמקה

שיהיה לכן בצלחה במחקר. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

23/03/2013 | 16:17 | מאת: דפנה

שלום, אני מתגוררת בארה"ב ובתי סובלת מהפרעת קשב וריכוז, אנו עובדים אם פסיכיאטרית מקומית אשר אישרה לביתי לקחת סטרטרה, סלקסה וחצי קלונידין לפני השינה, לפני מספר שבועות העלינו את כמות הסטרטרה ל 50 מ 40 ובתי נהיפכה ליותר אימפולסיבית, חסרת שקט, מתפרצת וכו, השאלה שלי האם היא יכולה לקחת זום בנוסף או להוריד את הסטרטרה למינון המקורי (40) ולקחת זום? אשמח לתשובה בברכה, דפנה

לקריאה נוספת והעמקה

דפנה שלום, ראשית, למען קוראים אחרים, אתרגם לעברית את שמות התרופות. אם הבנתי נכון, בתך מטופלת בשלוש תרופות: - Strattera - תרופה לטפול בהפרעת קשב ורכוז, שאינה סטימולנטית (אינה מהמשפחה של Ritalin וחברותיה). - Celexa - תרופה נוגדת דכאון וחרדה, המשווקת בישראל בשמות Recital או Cipramil. - Clonidine - תרופה שיש לה מספר שמושים בשטחים שונים ברפואה (טפול בלחץ-דם גבוה, גלי חום בתקופת הבלות ועוד), ומאושרת בצורה של שחרור מושהה ע"י רשות התרופות האמריקאית (ה-FDA) כטפול בהפרעת קשב ורכוז. לגבי השאלה עצמה, קשה לענות עליה, כיון שחסרים לא מעט פרטים, ונראה שהמקרה של בתך מורכב יותר. לא ציינת בת כמה בתך, מה משקלה (מנון ה-Strattera נקבע לפי משקל), באלו הפרעות נוספות היא לוקה (דכאון? חרדה?), ומדוע ניתן הטפול ב-Celexa וב-Clonidine (לגבי Strattera אין שאלה, כיון שתרופה זו משמשת רק לטפול בהפרעת קשב ורכוז). לפני שרצים לבצע שנוי במנון התרופות, או להוסיף תרופה, יש לבדוק אם לא חל שנוי כלשהו בסביבתה של הילדה - משהו בבית השתנה, בעיות בביה"ס, ריב עם חברות וכו'. אם את סבורה שהגורם היחידי שהשתנה הוא מנון ה-Strattera, יש לשקול הפחתת המנון למנון הקודם. לגבי Zoom, אין כל בעיה לתת את התכשיר (אין מדובר בתרופה) עם כל התרופות הנ"ל. נראה שהעצה הטובה ביותר שאני יכול לתת הוא להוועץ בפסיכיאטרית המטפלת המכירה את הילדה/נערה היטב. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

23/03/2013 | 21:05 | מאת: דפנה

ד"ר ברנע היקר! ראשית תודה על התגובה. בתי עוד מעט בת 10, משקלה כ 35 ק"ג. היא לוקחת Celexa משום שהיא סבלה ועדיין במידה סובלת מחרדות וגם מדיכאון, למרות שכל זה היה בערך לפני שנתיים אבל העדפנו להמשיך ולתת לה ולבחון מחדש בתחילת האביב לפני הקיץ. ניתנה לה Clonidine משום שקשה לה להירגע וללכת לישון רגועה. אמרו לי בבית הסםר בתחילת ינואר שהיא פחות מרוכזת, יותר היפרית חצופה ואימפולסיבית ולא מרוכזרת ולכם העלנו לה את הסטרטרה ל 50 מ 40 ובעצם היא נעשתה יותר היפרית וכועסת. בתחילת ינואר היה לה ריב גדול עם שני חברים שכנים, אז יכול להיות שזה הוסיף. יחד עם זאת הפסיכיאטרית אמרה לנו כדי לדעת מה קורה אנחנו צריכים להוריד ל 25 מג כדי לראות מה גורם לה להיות יותר ככה. אני פשוט לא אוהבת את כל התרופות והנסיונות האלה עליה ולכן מעדיפה אופציה פחות כימימ למרות שהתרופות יעילות אך צריך למצוא את המדד המדויק. היא ילדה סופר חכמה אך ה ADHD שלה משגע אותה מבחינת בית ספר, עבודות בית, ארגון וכו'. אשמח לתגובה בברכה, דפנה

21/03/2013 | 22:07 | מאת: מיטל

בני בן 4, ילד מקסים חביב ביותר וחכם, בשבועיים האחרונים התחילה אצלו התנהגות מאוד שובבה, הוא לא מקשיב לכלום, הוא כל פעם בוחן את ההתנהגות שלי ועושה בכוונה את כל מה שאני לא מסכימה לו, למשל אם אני לא מרשה לקפוץ על הספה אז הוא ימשיך ויצחק לי בפרצוף אם אני אוריד אותו הוא פשוט ישר יחזור וימשיך לצחוק. אך אני אמורה להתייחס להתנהגות כזאת? אני משתדלת לא להתייחס אך לא תמיד ניתן, לפעמים ההתנהגות חמורה מדי ואלימה כלפי וכלפי אחותו. אם אני מתעקשת איתו וקובעת עונשים זה אף פעם לא הולך הוא חכם מאוד ועקשן. אני מאוד מתוסכלת ולא יודעת מה לעשות אין לי שום שליטה על הילד. אני אוסיף ואומר שבמשך היום הוא ילד מקסים וממושמע, הוא כל היום שואל שאלות וצמא לידע. הילד הרע נכנס לו פתאום בלי שום סיבה מיוחדת וגם ככה הוא חולף.

לקריאה נוספת והעמקה

מיטל שלום, מה שאת מתארת אינו קשור להפרעת קשב ורכוז, אלא תהליך נורמלי של צמיחה והתפתחות של בנך, בו הוא בודק את הגבולות. כיון שאת חשה מתוסכלת וחסרת אונים, אני ממליץ שתפנו אתם - את ואביו של הילד - להדרכת הורים. הילד עצמו אינו זקוק לטפול פסיכולוגי או תרופתי. גם בשיר של לאה גולדברג (מצוטט בהמשך), הפתרון הוא בעיקר לגדול. הילד הרע ======== מילים: לאה גולדברג הייתי אתמול בבית הדודה, אמרתי "שלום" ואמרתי "תודה", אמרתי "סליחה" ו "בבקשה", שאלתי תמיד: "זה מותר? את מרשה?" ואינני יודע, כיצד זה קרה - לפתע נכנס בי הילד הרע ואמרתי: "את טיפשה!" ואימא הסמיקה מאד ואמרה: "גד, תתבייש! זה איום ונורא!" ואבא אמר: "באמת זה לא צחוק! תלמיד כיתה אל"ף נוהג כתינוק!" איך אסביר להם שזה לא אני? זה הילד הרע, שניכנס לי בפנים - תמיד הוא ניכנס בי בלי שום אזהרה, הילד הרע. שיחקתי אתמול בחצר עם יוכבד נתתי לה אוטו שלי ורכבת, נתתי לה לזכות בגולה הכי אדומה והכי גדולה! ואינני יודע, איך זה קרה - לפתע ניכנס בי הילד הרע, דחפתי אותה והיא נפלה. ואמא שלה כעסה ואמרה: "פרא-אדם! איום ונורא!" וסבתא שלה יצאה ואמרה: "אל תיבכי, את יודעת, שגד ילד רע!" אז אמרתי לה: "חמורה!" באמת, זה איום: הם אינם מבינים - זה הילד הרע שניכנס לי בפנים, תמיד הוא ניכנס בי בלי כל אזהרה, הילד הרע! "לך מפה!" אני מבקש אותו, כי אני רוצה לגרש אותו. אבל הוא ניטפל וניטפל! כבר ניסיתי הכל, אבל אין לי ברירה. מה לעשות בו, בילד הרע? או אולי - כשקצת אגדל - יעזוב אותי וחסל? חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

27/03/2013 | 14:14 | מאת: מכון האביב

אמא יקרה, את מתארת ילד בן 4 מקסים ונבון ומלא שימחת חיים. זהו שלב התפתחותי מאוד חשוב שבו הילד מודע למעשיו ובוחן את תוצאותיהם ואת תגובות הסביבה אליו. חשוב להחליט איפה את שמה לו גבולות. אין טעם להתעמת איתו כל היום. את צריכה להחליט מה חשוב לך, כמו למשל לאסור אלימות מכל סוג שהוא כלפי האחות, ושם להתעקש. הלאו כאן הוא מוחלט. על דברים פחות עקרוניים חבל לבזבז אנרגיות. אם את מרגישה שקשה לכם ההורים לעשות זאת לבד, אני מציעה שתקבלו הדרכה ממוקדת בנושא. בהצלחהביבה

21/03/2013 | 13:23 | מאת: מורן

יש לי בעיה : אני אם ל3בנים וככה יש לי ילד בן 5וחצי רובחן עם בעיות קשב וריכוז ... הבן שלי בן 4וחצי יגעתי איתו לרופא ילדים על עקב שמצא אצךו בעיות ADEDובעיות רגשיות ובעיות אלימות ושלח אותנו לעשות איבחון בשניידר אבל שניידר לא מוכן לאבחון אותו בגלל הגיל מה אני אמורה לעשות מעבירים לי אותו גן חינוך מיוחד אחר ...מדרדר בשעות הגן לא מוכן ללמוד ...אנא תעזרו לי בבקשה

לקריאה נוספת והעמקה

מורן שלום, אם הבנתי נכון ממכתבך, הקושי העיקר הוא עם בנך השני, בן הארבע וחצי. נראה שרופא הילדים צודק בהחלט, והילד זקוק לאבחון. אם אין מקבלים אותו בבי"ח 'שניידר' מפאת גילו, יש להפנותו לאבחון במקום אחר - אצל פסיכיאטר ילדים או במרפאה להתפתחות הילד (שניהם בקופת החולים). העברתו של ילד לחנוך מיוחד אינה עונש, אלא העברתו למסגרת המתאימה לצרכיו, בה יוכל לקבל מענה לקשייו. יתכן ולאחר שהילד יאובחן כיאות, ויטופל לפי הצורך (טפול תרופתי, הדרכת הורים, וכו'), הוא יוכל לחזור למערכת החנוך הרגילה. שוב, המלצתי היא לפנות בדחיפות לאבחון אצל פסיכיאטר ילדים בקופת חולים או במרפאה להתפתחות הילדבקופת-חולים. הרבה בריאות וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

19/03/2013 | 20:15 | מאת: חדשה בפורום

שלום רב, בני בן הכמעט 9 החל ליטול ריטלין לפני כחודש. מאז הבחנתי כי תדירות הפעמים בה הוא ניגש להתפנות לשירותים לישיבה ארוכה גדלה פי 3. היום הוא יושב 3 פעמים. אך מלבד זאת הוא אינו מספיק להגיע בזמן והתחלת הצואה נשארת על גבי התחתונים שלו, כזו שמדיפה ריח רע.שוחחנו עמו מזה מספר פעמים בבקשה לעזור לו וייעצנו לו לשבת בשירותים בוקר צהריים וערב. הוא אכן עושה זאת אך עדיין לא מספיק להמנע מהשארת השאריות על התחתונים. שאלתי היא, האם ידוע לך מה יכולה להיות הסיבה האם יתכן שמדובר באנקופרסיס? הקיבה שלו רכה.

לקריאה נוספת והעמקה

חדשה בפורום שלום, Ritalin אינו ידוע כגורם לאנקופרזיס (הטלת צואה בתחתונים). יתרה מכך, אנקופרזיס שכיח יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ולעתים התחלת טפול ב-Ritalin פותר את הבעיה. המלצתי היא, לפנות ראשית לרופא הילדים, ולשלול סיבה אחרת להכתמת התחתונים ולריח הרע של הצואה. שנית, מומלץ להתחיל בטפול התנהגותי - ישיבה של 15-20 דקות בשרותים, בשעות קבועות ביום. חשוב גם לודא שהילד יודע טכנית איך לנגב את ישבנו. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

18/03/2013 | 12:22 | מאת: רלי

הי בני בן 7 ומגיל 3 זיהינו בעיה בהתנהגותו של בני, הבעיה בעיקר כשהוא נמצא בחברה,יש לו את הסיפטומים הבאים: קושי משווע בדחיית סיפוקים, קושי בוויסות רגשי, (כאשר הוא כועס מבחינתי זה שחור ועולם התמוטט) הוא שובר והורס כל מה שנמצא לידו, הוא פוגע ושוך ילדים, הוא מתחצף למורים ואף למנהלת, הוא מקלל, הוא נמנע להבצע פעילויות ספורטיביות או תחרותיות, (על אף שהוא טוב בזה) הוא חושש מכישלון ולכן נמנע. הוא מפחד מהרעש של פתיחת מים בחדרי השירותים, הוא ממש מכסה עם ידיו את האוזניים, כך הוא גם עושה כאשר לא מעוניין לשמוע דברים שלא מקובלים עליו. הוא רוצה לשלוט על כולם, הוא מרגיש מאויים, הוא ממש לא אוהב את עצמו, החוזקות שלו הינם, חוכמה הוא מאוד מאוד חכם(דבר שמתסכל אותו יותר), יצירתי ברמה גבוהה, (הוא שם לב לפרטים קטנים), בגיל 5-6 עבר בננו טיפול CBT והתקדמנו לשיפור, בגיל 6-7 עברנו לטיפול באומנות אך לא ממש צלח, היום מצבו מתדרדר ונמסר לנו שבגיל 7 לא עושים איבחון פסיכודידקטי, ורציתי לדעת אל מי אוכל לפנות, כיוון שני במצוקה קשה ואנו כהוריו רוצים לסייע לו מאוד מאוד ולא מצליחים, על אף החינוך, הגבולות והשיחות שלנו כהורים, אך מרגישים שיש משהו שהוא מעבר....

לקריאה נוספת והעמקה

רלי שלום, התסמינים שאת מתארת מתאימים להפרעת קשב ורכוז (ADHD) ולהפרעה מרדנית מתנגדת (Oppositional defiant disorder). מומלץ לפנות לאבחון אצל פסיכיאטר ילדים. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

באותה נשימה של האם שכתבה את ההודעה, אני מצטרפת בני בן 6 עם אותם הסימפטומים של חוסר וויסות רגשי, תוקפנות ופתרון בעיות דרך אלימות, לא מקשיב לבעלי סמכות גננת וכו', שנה הבאה עולה לכיתה א' ואנו הורים מאוד מודאגים שלא יצליח להשתלב בכיתה .נרשם לביהס רגיל כיתה רגילה. לאחר אבחון אצל פסיכיאטרית מקופ"ח כך היא הגדירה את הבעיה היא לא מתעסקת כרגע באם הוא עם קשב וריכוז או לא (למרות שטענה שעל פניו ניראה שיש בעיה כזו)היא טענה שזה לא חשוב כרגע. הטיפול שנתנה הוא רספרדל, אני הזדעזעתי במיוחד לאחר שחקרתי את העניין באינטרנט וראיתי את כל תופעות הלוואי. אני מתנגדת למתן תרופה פסיכיאטרית לילד כה קטן והשאלה לרופא: 1. האם יש דרך אחרת לטפל בבעית "הפרעה מרדנות מתנגדת" לא בדרך תרופה פסיכיאטרית? הוא לא משתף פעולה בטיפול רגשי כגון אומנות, אך מאוד אוהב רכיבה טיפולית (והאמת שזה ממש לא מועיל אבל אני ממשיכה לאור כך שהוא מאוד אוהב) הייתי רוצה לדעת שניסיתי את כל,כללל האפשרויות שקיימות לטיפול לפני שאחליט להגיע למתן תרופתי. תשובתך מאוד חשובה לי,תודה רבה.

17/03/2013 | 22:23 | מאת: מיקי

ד"ר ברנע שלום רב בני בן ה 8 לומד בכיתה ב' בבית ספר בכור לוי. לאחרונה המורה פנתה אלי שהיא רואה אצלו בלמידה- מוסחות וחוסר ריכוז, זה מתבטא גם בכתיבה פזיזה ולא איכותית.דרך אגב דברים אלו ראיתי כבר בכיתה א בבית מתלוות גם בעיות התנהגות, לעיתים תסכולים כאשר אני יושבת ועוזרת לו בהכנת השיעורים. אודה לך אם תפנה אותי לנוירולוג בסביבת מגוריי(ראשל"צ, רחובות..) , ובכלל האם אתה ממליץ לערוך אבחון דידקטי/ פסיכודידקטי במקביל, או להתחיל רק בביקור אצל הנוירולוג. בנוסף אשמח אם תאמר לי מהו מבחן מוקסו ומה עלותו?

לקריאה נוספת והעמקה

מיקי שלום, לפי התאור שמסרת, מומלץ בהחלט לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון כזה מתבצע ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שהוכשר לכך ("רופא קשב"). אני ממליץ שתפני לרופא הילדים, וזה יפנה או תוך לרופא באזור מגורייך. לגבי מבחן Moxo, זהו מבחן עזר באבחנה של הפרעת קשב ורכוז. האבחנה של הפרעת קשב ורכוז היא אבחנה קלינית, וברוב המקרים אין צורך במבחן עזר. אם הרופא המאבחן יהיה סבור שיש צורך במבחן עזר, הוא יפנה אותך. אין שום סיבה לבצע את המבחן לפני פגישת האבחון עם הרופא. כיון שבנך בכתה ב', אין סיבה לבצע כעת אבחון פסיכודידקטי. אני ממליץ לבצע אבחון של הפרעת קשב ורכוז, ובהמשך, בשנים הבאות, יתכן ויהיה צורך גם באבחון פסיכודידקטי. לגבי העלות של מבחן Moxo - מבחנים אלו מבוצעים ע"י מכונים פרטיים, וטווח המחירים הוא גדול. אם מבצעים את האבחון דרך קופ"ח, המחיר זול יותר. שוב, אין כל סיבה לבצע את המבחן לפני פגישת האבחון עם הרופא. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

17/03/2013 | 22:14 | מאת: ר

שלום דוקטור נתקלתי בבעיה , למרות שכדור הקונצרטה ,עוזר בצורה טובה ,אבל עדיין אני זקוק לרמת השפעה קצת יותר חזקה, ובמקרה כזה ,כול תוספת תהייה קצת יותר גדולה, אבל תעבור את המינון של 90 ,מג , נתונים =,70 קילו ,ואין תופעות לוואי משמעותי, וכבר אני מצוי במינון של 90, ובזמן ההשפעה מרגיש חסר. מה הייתה מציע לי. תודה

17/03/2013 | 22:49 | מאת: .

15/03/2013 | 21:25 | מאת: מ

ערכתי לבני מבחן טובה ובדקה ניורולוגית מקיפה ויצא שהילד סובל מadhd השבוע לאור החרפה במצבו ההתנהגותי וחוסר הרצון והיכולת לעשות משהו עם עצמו החלטתי לחזור על מבחן הקשב כדי לבדוק מה מצבו להפתעתי יצא שאין לו בעיית קשב. יש לציין שהוא לוקח רספרידל ונתתי לו ערב לפני הבדיקה. האם יש השפעה על תוצאת הבדיקה? איך ניתן להסביר את ההבדלים בין הבדיקות?בני בן 13.

לקריאה נוספת והעמקה

מ שלום, כפי שאני חוזר וכותב בפורום, חוזר ומדגיש, בדיקת TOVA אינה אבחון, אלא אחת מבדיקות העזר בה אפשר להשתמש. כמו כל בדיקה אחרת, היא אינה אמינה ב-100% (לא אכנס למונחים המקצועיים המאפיינים טעויות של בדיקות). מעבר לכך, גורמים רבים משפיעים על הקשב והרכוז. אבחון של הפרעת קשב ורכוז נעשה על סמך בדיקת הילד, שיחה עם ההורים, וקבלת מידע ממקורות נוספים, בד"כ באמצעות שאלונים. לעתים משתמשים בבדיקת TOVA כדי לקבל מידע נוסף. כמו כל בדיקה, יש לדעת לקרוא אותה, וצריך להבינה כחלק מאבחון כולל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

15/03/2013 | 20:39 | מאת: נחמה לוי

שלום, אני אם בת 29 עם חרדות בעברי מאובחנת עם ADHD ואחרי טיפול מוצלח בשיחות ולא יכולתי ליטול נוגדי חרדה בשל מעי רגיש אחרי טיפול בהיפנוזה שלא עזר עד הסוף. האם יש רופא פסיכיאטר שכן יסכים לתת לי 1 מהתרופות לקשב? שנית יש לי בן בן מ4 עם אוטיזם מאובחן בגן תקשורת שאני בטוחה שרופאת הילדים שלו כמוני רואה שיש לו במקביל ADHD אך הנוירולוג בהתפתחות הילד אומר שזה נכלל באוטיזם ואין לטפל בנוסף. לי ידוע שכן ניתן לטפל בנוסף, האם פסיכיאטר ילדים שלא דרך התפתחות הילד יוכל לאבחן ולטפל בילד בנושא? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

גב' לוי שלום, 1. קיומן של חרדות, בנוסף להפרעת קשב ורכוז, אינה שוללת טפול תרופתי בהפרעת הקשב והרכוז. כמו תמיד, יש לבחון את מצבך בכללותו. כל פסיכיאטר מבוגרים, המתמצא בטפול בהפרעת קשב ורכוז, יוכל לבדוק איתך את הדברים, ולהמליץ לך על טפול. במקרה שלך, אני ממליץ להוועץ בפסיכיאטר ולא בנוירולוג. 2. לגבי בנך. בקרב ילדים הלוקים באוטיזם, הפרעת קשב ורכוז שכיחה יותר מאשר באוכלוסיה הכללית. על הרופא הבודק להחליט האם תסמיני הפרעת הקשב והרכוז גורמים לילד מצוקה או הפרעה בתפקוד, ואם כן בהחלט יש לשקול טפול תרופתי. אם את חשה שאינך מקבלת מענה מספיק מהרופא בהתפתחות הילד (שאמון על אבחון הן של אוטיזם והן של הפרעת קשב ורכוז), מומלץ שתפני לחוות דעת נוספת, שיכולה להעשות גם אצל פסיכיאטר ילדים. רק בריאות, ד"ר ברנע ארז.

14/03/2013 | 22:57 | מאת: אילנית

בני בן ה 8 סובל מפחדים בלילה,וחוסר שינה רצופה,הרופאה קבעה חו את רונקסין,רבע כדור לכל לילה,רבע של 25 מג.האם המינון לא גבוהה לילד בן 8?

לקריאה נוספת והעמקה

אילנית שלום, 1. שאלתך אינה קשורה להפרעת קשב ורכוז, בה עוסק פורום זה. 2. מתוך התאור שמסרת קשה להבין את מצבו של בנך לאשורו, ולכן קשה להתייחס. 3. אם את חוששת לגבי המנון אני מציע לחזור ולהוועץ ברופאה המטפלת. אם תשובותיה עדיין אינן מניחות את דעתך, שקלי לקבל חוות דעת נוספת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/03/2013 | 21:09 | מאת: .

שלום רב דוקטור ניסיתי מינונים נמוכים יותר ,ועולה בהדרגה. לפי טבלה שנתנו לי , 36 פלוס 36 פלוס 27 = 27.5 רטלין רגיל למנה ו- 54 כפול 2 = 30 מג רטלין רגיל למנה אם חישוב זה נכון , ואם מצב של שינויים קטנים במינונים ,יכול להשפיעה על הפרעות קשב לטובה ,גם לכיון גבוהה, וגם לנמוך .

לקריאה נוספת והעמקה

נקודה שלום, לא ממש הבנתי את שאלתך. מתוך מה שכתבת, אני מניח שהנך מבוגר, ופורום זה עוסק בהפרעת קשב ורכוז בילדים ונוער. היה ער לכך שהמנון היומי המקסימלי של Ritalin או Concerta המאושר ע"י משרד הבריאות הוא 90mg ליום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/03/2013 | 20:47 | מאת: .

שלום רב, משקלי 70 אחרי ניסיונות עם רטלין רגיל כולל sr ן- la ,הרופא התחיל לתת לי קונצרטה , כמובן ממינון נמוך, הקונצרטה כן עוזרת אבל לא מספיק ,לכן הרופא אמר לי לקחת מינון של 54 כפול 2 במנה , אני מאוד חושש ,מה שגם המינון עובר את מה שקבע משרד הבריאות , 1חשוב לי דעתך ,מה הסיבה לתת לי את המינון 54 כפול 2 , במקום פשוט לתת לי סוג אחר של תרופה ,במינון אחר ונמוך , 2 האם מינון זה שכיח אצלך, ובאיזה תנאים הרופא מחליט להחליף סוג תרופה. 3 האם זה נכון ,שאין וודאות שסוג אחר של תרופה תעזור ,כך שאם יש סוג תרופה שעוזרת , להמשיך איתה ולשחק עם המינון ?? 4 אם מעבר למינון - 90 מג, הרופא צריך למלות טופס מיוחד, או רק לציין במרשם הרגיל. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

נקודה שלום, אנסה להשיב על שאלותיך: 1. אני מניח שהרופא רשם מנון גבוה, כיון שמנון נמוך יותר לא הועיל מספיק. כדי לקבל את התשובה המלאה, לא יהיה מנוס מלשאול את הרופא שרשם את המרשם. 2. סוג התרופה, עליו ממליץ הרופא, תלוי בגורמים רבים - אורך ההשפעה הנדרשת, תופעות הלואי, המצב הרפואי הכללי וכו'. 3. לא ממש הבנתי את השאלה. 4. במידה הורופא רושם מרשם של תרופה במנון שהוא מעבר למנון המקסימלי המאושר ע"י משרד הבריאות, עליו למלא טופס העונה לשם הסקסי 29-ג', שאותו יש להעביר דרך בית המרקחת למשרד הבריאות, לצורך אשור מנון חריג. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/03/2013 | 11:42 | מאת: מירי

שלום רב, בני אובחן אצל פסיכיאטרית (ד"ר אלידה מגור) כסובל מ ADHD עם מרכיב התנהגותי. היא המליצה על ריספונד במינון של 0.5 מיל' . רציתי לשאול מה יעילותה של התרופה, האם היא פותרת באמת את הבעיה, ואם היא יכולה לגרום נזק כלשהו....... תודה, האם המתלבטת......

לקריאה נוספת והעמקה

מירי שלום, Rispond (או Risperdal), הינה תרופה המותווית לטפול בהפרעות התנהגות (ובהפרעות נוספות שאינן מענייננו כעת). אם בנך לוקה בהפרעת התנהגות, או תסמינים חלקיים של הפרעה כזו, טפול ב-Rispond בהחלט יכול להועיל. יש לזכור שהטפול התרופתי, בעיקר בהפרעות התנהגות, הוא רק חלק מטפול כוללני הרבה יותר, שאמור לכלול גם הדרכת הורים, מיומנויות חברתיות, התערבות התנהגותית בבית ובבי"ס ועוד. ל-Rispond, כמו לכל תרופה או טפול אחר בעולם, יש תופעות לואי. כמו בכל טפול, יש לשקול את היתרונות מול החסרונות. אם איך בטוחה, אני ממליץ לחזור ולהוועץ בפסיכיאטרית. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום. יש לי ילדה בת 8 עם הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיבית. כרגע בכיתה ב' לוקחת ריטלין 20 מ"ג עפ"י החלטת נירולוג ושאלון של המורה בבית הספר כבר מתחילת כתה א'. היא לוקחת את הכמוסה עם הכדוריות. אני שמה בכפית עם מעדן וככה היא לוקחת. הכדוריות האלה מרות מאוד מאוד וכל פעם שהיא לוקחת היא ממש מתייסרת ולפעמים בוכה. היא לא מצליחה בשום אופן לבלוע לא את הכמוסה שלמה ולא את הכדור הרגיל. לפעמים היא פשוט שואלת אותי למה היא בכלל צריכה את הכדור הזה ומאוד קשה לי להסביר לה. היא כאילו מרגישה שמשהו אצלה לא בסדר ואני לא רוצה לפגוע בדימוי העצמי שלה.ניסיתי להסביר לה שזה עוזר לה להתרכז בלימודים. לא נראה לי שהיא מודעת כל כך למצב שלה. באיזו דרך אני יכולה להסביר לה על חשיבות לקיחת הכדור מבלי לפגוע בה ומבלי לתת לה תחושה שהיא לא בסדר.

לקריאה נוספת והעמקה

שירי שלום, אני מבין שבתך מטופלת ב-Ritalin-LA (הקפסולה עם הכדוריות). כמו כל הסבר לילד, ההסבר צריך להיות ברמה המתאימה לגיל, אך עם זאת אמיתי. יש להסביר לילד שהתרופה עוזרת לו להצליח בלמודים ובחברה, ומונעת קשיים שונים. אפשר להזכיר לילד את קשייו לפני התחלת נטילת התרופה. לגבי המרירות, ראשית אני ממליץ לך לטעום, ולראות האם כצעקתה (רמז: הכדוריות לא "מרות מאד מאד"). שנית, אפשר לתת את התרופה (הכדוריות) גם במזון מתוק יותר, כמו דבש, סילאן, שוקולד למריחה וכו'. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

שלום הבן שלי בן 5 וחצי, נמצא בגן שפתי. ומאובחן כמעוקב התפתחות. לדעתי הוא סובל מהפרעות קשב וריכוז, יש לו עליות וירידות בתפקוד. לאחרונה משפתחתנו התרחבה. בתקופה האחרונה הוא התחיל לשחק עם הידיים שלו בצורה חריפה, הוא יכול לשבת דקות ארוכות ולהוזיז את הידים מול העיניים. התופעה דומה היתה קיימת בצורה חריפה עד לפני שנה עם דגלים שהוא היה משחק איתם, ולשמחתנו זה חלף. תוצאות בדיקת ה - E.E.G שבצענו לפני כחודש, יצא שיש התאמה לאפליפסיה שפירה של גיל הילדות. האם לדעתך יש קשר בן היכולות של הילד לאפלפסיה (לא סובל מהתקפים) ליכולת הקוגנטיבית. ב. האם יש טיפול ? ג. האם התופעה של המשחק עם הידיים יכולה לנבוע מהשינוי המשפחתי. תודה מראש אלון

לקריאה נוספת והעמקה

אלון שלום, ראשית, מומלץ שבנך יהיה במעקב של נוירולוג ילדים ונוער, שיכול גם לאבחן (או לשלול) קיומה של הפרעת קשב ורכוז. אם אכן קיימת הפרעת קשב ורכוז, צריך לטפל בה, והטפול צריך להעשות בהנחיית הנוירולוג. הפרעת קשב ורכוז שכיחה יותר בקרב ילדים הלוקים באפילפסיה רולנדית בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. לגבי יכולת קוגניטיבית. ראשית, דעתי האישית היא חסרת כל חשיבות. בספרות הרפואית כתוב בד"כ שבבגרותם ילדים שסבלו מאפילפסיה רולנדית הם מבוגרים נורמליים בכל התחומים. עם זאת, יש מספר מחקרים המצביעים על קשיים קוגניטיביים והתנהגותיים המשפיעים בזמן המחלה, אך יכולים להמשיך גם לאחר שהמחלה חולפת. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

לום רב, בני בן 7.5 מוגדר כ- CP קל (המפלגי שמאל) הוא פג שנולד בשבוע 28 וסבל מדימום מוחי בדרגה 4, סובל מהפרעות קשב וריכוז ולומד היום בכיתה א' של חינוך מיוחד בבית ספר רגיל. בני נוטל קונצרטה 36 מ"ג (עד לפני שבוע הוא לקח 27 מ"ג). למרות שנראה שהקונצרטה אכן עוזרת לו הבעיה בכיתה שהוא לא עצמאי, חייב עזרה בכל תרגיל, חייב שינחו אותו מה לעשות. בנוסף, הוא גם סובל מקשיי למידה ופתח פער מול שאר ילדי הכיתה. ניתן להגיד שהלמידה מאוד קשה לו למרות שהוא מאוד משתדל. זה נראה כאילו בקבוצה מאוד קשה לו והדרך היחידה לקדם אותו היא בהוראה אחד על אחד (ששם הוא מגלה יותר הבנה וקליטת החומר הנלמד). שאלתי היא, מה האפשרויות שיש לי? מה ניתן לעשות? האם הוא זכאי לחונך אישי? אשמח לעצתך.... בתודה מראש,

לקריאה נוספת והעמקה

מאיה שלום, את מתארת אוסף של בעיות - שתוק מוחין, לידה בשבוע מוקדם, דמום מוחי בלידה, הפרעת קשב ורכוז- שכל אחת לבדה פוגמת ביכולת הלמודית, וודאי שכולן מופיעות יחד. טפול תרופתי בהפרעת קשב ורכוז הוא רק חלק מהטפול, ולעתים חלק קטן. טפול תרופתי אינו יעיל ללקויות למידה. המלצותי הן כדלהלן: 1. אבחון פסיכולוגי לילד, ובעיקר הערכת מנת המשכל (IQ). לנתון זה השפעה רבה על הילד, ובודאי על תחום הלמודים. 2. להוועץ בגורמי החנוך, ולשקול עמם מהי המסגרת המתאימה. לפי תאורך, נראה שבנך זקוק לכתה קטנה במסגרת החנוך המיוחד, ואולי אף ליותר מכך. 3. אם גורמי החנוך סבורים שהמסגרת בו נמצא הילד אינה תואמת את צרכיו, יש להעבירו במהירות למסגרת כזו. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2013 | 13:35 | מאת: לימור

הילד שלי בן 15 מאובחן שנים עם בעיית קשב וריכוז ולוקח טיפול תרופתי באופן לא שוטף,ניסינו גם רטלין,היום לוקח קונצרטה 27 מילגרם טוען לתופעות לוואי של דכאון ,דכדוך וחוסר תאבון , ניסינו גם קונצרטה 36 מילגרם אשר גרם לו לחוסר תאבון עד השעה 19:00 בערב, הילד הוא נמוך ורזה יחסית לגילו והוא טוען שזה גורם לו לפגיעה בהתפתחות ולחולשה כללית . בעקבות בעיה זו אי לקיחת התרופה באופן עקבי יוצרת בעיות קשות של אי הגעה לבית הספר וקושי להתעורר בבוקר. נאמר לנו כי אם הילד ייקח את התרופה למשך חודש ימים רצוף אז תופעות הלוואי ילכו יפחתו אך הילד לא עקבי בלקיחת התרופה, חשוב לי לטפל בבעיה מאחר וידוע שבעיה זו יכולה להוביל לבעיות נוספות , האם כדאי לפנות לפסיכולוג אשר יתמוך בילד ויחזק את הילד בלקיחת התרופה באופן רציף? ואנו נקבל הדרכה מאתאימה? האם יש פסיכולוג המתמחה בתחום?

לקריאה נוספת והעמקה

לימור שלום, תופעות הלואי שתארת, ורוב תופעות הלואי שבנך מתאר, הן אכן תופעות לואי של Ritalin/Concerta. זאת מלבד טענתו של בנך שהתרופה גורמת לו לחוסר התפתחות. נטילת התרופה באופן רציף אכן יכולה להפחית את עוצמת תופעות הלואי, אך אם תופעות הלואי ממשיכות לאחר מספר ימים של נטילה רצופה, קרוב לודאי שימשיכו לאורך כל הטפול. מעבר לכך, נראה שלבנך בעיה מורכבת יותר, הכוללת גם בקור לא סדיר בביה"ס. הטפול הדרוש הוא טפול כוללני. אני ממליץ: 1. לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, ולשקול עמו טפול בתרופה אחרת להפרעת קשב ורכוז. 2. הדרכת הורים תעזור לכם ההורים להתמודד עם הקשיים שהילד מציב. 3. טפול פסיכולוגי לילד יכול בהחלט לעזור לו, וגם להגביר את הענותו לטפול התרופתי. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2013 | 12:48 | מאת: דוד

שלום רב. האם יש תחליף לריטלין (למבוגר) שהוכח מבחינה מחקרית? שמעתי על זום, ריכוזית וריטלקס. אבל לא ברור לי אם יש כאן משהו רציני או פרסומת שמבטיחה ה-כל... תודה רבה!

דוד שלום, אפשר להשיב תשובה ארוכה ומפורטת, אך בפועל, השורה התחתונה היא לא. לא קיימות תרופות "טבעיות" או טפולים "טבעיים" שהוכח במחקרים טובים וחוזרים, שהם יעילים להפרעות קשב ורכוז. ל-Zoom יש מחקר אחד, קטן וקצר, המראה יעילות חלקית. לריכוזית, גם כן מחקר אחד. לריטלקס למיטב ידיעתי אין שום מחקר. ועוד דבר, טפול שבו מבטיחים לך הכל - 100% הצלחה, העדר תופעות לואי וכו' - כנראה שמדובר בפרסום שקרי. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2013 | 10:34 | מאת: נטע

שלום לחברי הקהילה, בימים אלו אנו עורכים מחקר בנושא חלימה בהקיץ מופרזת. נשמח לעזרתכם במילוי שאלון לגבי תופעה שמעולם לא נחקרה על אף שמדובר בתופעה אשר מוכרת לאנשים רבים ולעתים גורמת למצוקה רבה. אנו רוצים להזמין אתכם להשתתף ולסייע בחקר התופעה על מנת שנוכל ליצור מענה נכון ומתאים לאנשים רבים המתמודדים עם הקשיים והמצוקה הנלווים לה. בהודעה מתחת מצורפת ההזמנה להשתתף והקישור לשאלון: https://www.surveymonkey.com/s/daydreaming_hebrew תודה רבה! מחקר חדש על חלימה בהקיץ מופרזת (Maladaptive Daydreaming, MD) חוקרים מאוניברסיטת חיפה (פרופ' אלי זומר) ואוניברסיטת פורדהם בניו-יורק (הדוקטוראנטים ג'ונתן לרפלד וג'יין ביגלסן) משתפים פעולה במחקר בינלאומי חדש על MD (חלימה בהקיץ נרחבת ומופרזת שעלולה לגרום למצוקה או לפגוע בתפקוד). זה יהיה המחקר הגדול ביותר שנערך אי-פעם על MD. על בסיס ממצאי המחקר החוקרים מקווים: א. לתרום לידע המדעי אודות הגורמים המבחינים בין MD לבין חלימה בהקיץ רגילה. ב. ללמוד על הקשרים שבין MD לתופעות פסיכולוגיות אחרות. ג. לבנות כלי פסיכולוגי שבאמצעותו ניתן יהיה לאתר ולזהות בצורה טובה יותר אנשים המתמודדים עם MD. החוקרים מקווים גם שתוצאות המחקר תסייענה להגברת המודעות בקרב מטפלים על התופעה והםמתכננים להמשיך במחקר עתידי שימקד על דרכי טיפול אפשריות ב- MD. אנו מזמינים כל אדם דובר עברית להשתתף במחקר ולמלא את השאלון המקוון בכתובת האינטרנט: https://www.surveymonkey.com/s/daydreaming_hebrew להערכתנו, מילוי השאלון המחקרי עשוי לקחת 20-50 דקות. אנא הרגישו חופשי להפיץ ידיעה זו בפייסבוק ולכל רשימות האימייל שלכם. תודה רבה! פרופ' אלי זומר

לקריאה נוספת והעמקה

בהצלחה במחקר! ד"ר ברנע ארז.

05/03/2013 | 09:35 | מאת: '

שלום רב כמובן הכל באישור הרופא 1 רציתי לדעת לפי ניסיונך ,אם סרוקסט מעבר ל- 20 מג ,יכול לשפר את המצב = יותר = השאלה באה, בעקבות מחקר שקראתי שאומר , שהעלאת מינון מעבר ל- 20 מג לא מביא לשיפור נוסף במצב. 2 אם ניתן לקחת את סרוקסט יחד עם רטלין ללא חשש ,וכמה שכיח השילוב. 3 מה הבדל בין טופס 29 ל-29ג 4 אם קיים עכשיו או בעתיד הקרוב ,רטלין שפועל יותר מ- 12 שעות של הקונצרטה.

לקריאה נוספת והעמקה

סמדר שלום, אנסה לענות לשאלותייך: 1. האם טפול ב-Seroxat במנון הגבוה מ-20mg יכול לשפר את המצב? על איזה מצב מדובר? מי הוא המטופל? 2. אין מניעה לטול Ritalin ו-Seroxat יחד. 3. טופס 29ג' הוא טופס לאשור בשמוש בתרופה שלא לפי התויה רשומה של משרד הבריאות הישראלי. אין לי מושג מהו טופס 29. אני מניח שתוכלי לברר זאת באתר משרד הבריאות. 4. רשמית לא קיים תכשיר של Ritalin/Concerta הפועל יותר מ-12 שעות. קיימות מדבקות של Ritalin, הנקראות Daytrana, שאמורות להשפיע כ-11 שעות. אמורים להסיר אותן כתשע שעות לאחר הדבקתן. בפועל, אם משאירים את המדבקה ליותר שעות, השפעתה נמשכת מעבר ל-12 שעות, ברמה זו או אחרת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, רציתי לברר אם ידוע על קשר בין מחסור בחומצה פולית לבין הפרעות קשב וריכוז. האם יש מחקרים בנושא. תוצאות בדיקות הדם של בני הראו מחסור גבולי (5.3) בחומצה הפולית, ואני מתלבטת אם במצב גבולי יש טעם לתת חומצה פולית (הבנתי שכמות גדולה מדי בגוף מזיקה)- ואם אין קשר להפרעות קשב אין טעם שאתן?!

לקריאה נוספת והעמקה

אילנה שלום, חוסר גבולי בחומצה פולית, ברמות שמוצאים אצל ילדים בארץ, אינן גורמות או קשורות להפרעת קשב ורכוז. הפרעת קשב ורכוז אינה סיבה לטפל בחומצה פולית. אני מציע להוועץ ברופא הילדים ולברר האם הוא ממליץ על תוספת של חומצה פולית. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/03/2013 | 12:27 | מאת: אבא

ארז ברנע מטפל בילדים לפי הנחמדות הרכעית של המשפחה והמצב הכספי הוא שקובע את סוג התרופה שיקבל הילד המסכן , בקיצור מסוכן לעניים

אבא שלום, השמצת בלא להזדהות. אבהיר שני דברים, ראשית, רוב רובם של מטופלי הם בקופ"ח, ואינם משלמים לי עבור הטפול. שנית, אני איני קובע את מחירי התרופות. ד"ר ברנע ארז.

03/03/2013 | 08:43 | מאת: שרית

שלום, בני בן ה-5 חודשים לאחרונה אינו רגוע. הדבר מתבטא ב: - בזמן אכילה אינו רגוע, זז הרבה, מוציא את הבקבוק מפיו, בוכה למרות שהבקבוק בפיו, מסתכל לצדדים וכל דבר מסיח את דעתו. - בשעות הערות לרוב עצבני, צועק, אגרסיבי מאוד ושורט. רוצה להיות רק על הידיים ורק במצב בו אנו עומדים. - כאשר הוא על מזרן פעילות ומחליט שלא רוצה לעשות תרגילים כמו תרגילי התהפכות, אז הוא סוגר את גופו חזק ולא נותן לנו לתרגל איתו. - מוציא את המוצץ מהפה, זורק אותו ומתעצבן. - מתקשה מאוד להירדם. לוקח לנו חצי שעה להרדים אותו (במקרה הטוב) והדבר מלווה בבכי וצעקות ומעבר מהעגלה לידיים וחוזר חלילה. מה קורה לו? אשמח לקבל ייעוץ והכוונה. האם עלינו לפנות ליועץ פסיכולוגי? תודה, שרית

לקריאה נוספת והעמקה

שרית שלום, צר לי, אך פורום זה עוסק בהפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער. אבחון של הפרעת קשב ורכוז ניתן לעשות, בהגדרה, מגלי שלוש שנים. התסמינים שאת מתארת אין להם קשר להפרעת קשב ורכוז. ממליץ לפנות לפורום המתאים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/02/2013 | 10:23 | מאת: אמא שלהם

כאשר אני מניקה? הקטנה כבר בת 8 חודשים, ההנקה מהווה 1/3 מצריכת המזון היומית שלה (השאר מוצקים ותחליפי חלב) תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אמה שלהם שלום, השמוש ב-Ritalin בזמן הריון או הנקה אינו מומלץ. המתיני עם הטפול התרופתי עד שתסיימי להניק. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

אמא שלהם שלום, שמי גאליה ואני אשת חינוך שנים רבות. כמי שמודעת לאתגרי הסביבה המודרנית והשפעתם על בריאותנו (ניידים, ריבוי חשמל ועוד) אני מזמינה אותך להעזר בפתרונות טבעיים שאני משווקת ולהינות מהשפעה מרגיעה. הכוונה למוצרים כמו מערכת שינה הכוללת מזרון שמיכה וכרית ועוד. מנסיוני רב השנים התוצאות נהדרות . נייד שלי לכל שאלה 052-6363113

שלום לחברי הפורום, איני מכיר את הפתרונות הנזכרים בהודעה, אך שתי בעיות עם מה שכתבה גאליה: 1. נשמע כמו פרסומת. היא מתפרנסת מכך. 2. "נסיוני רב השנים" הוא חסר משמעות. נסיון אישי הוא בד"כ מוטה. לכן, ברפואה, איננו מסתמכים על "נסיון אישי" אלא על מחקרים הנערכים בשטות מקובלות וטובות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/02/2013 | 13:27 | מאת: שאול

ביתי בת 14 כמעט צריכה לעבור מבחן טובה בשבוע הבא שאלתי היא כיצד יודעים איזה מינון של ריטלין לתת לה כדי לדעת אם זה עוזר לה.משום מה ניקבע לה מינון של שני כדורים כל אחד של 10 מ"ג מה שמעורר בי את החשש שאולי המינון גבוה מידי ואולי כדאי להסתפק רק בכדור אחד של 10 מ"ג תודה שאול

לקריאה נוספת והעמקה

שאול שלום, מנון ה-Ritalin לבדיקת TOVA, ניתן בהערכה עפ"י המשקל. לפי גיל בתך, סביר להניח שהמנון נכון. גם אם תסבול מתופעות לואי לאחר נטילת התרופה, יש לזכור שתופעות אלו חולפות לאחר כארבע שעות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/02/2013 | 13:18 | מאת: שאול

ביתי צריכה לעבור בדיקה אצל נוירולוג מחפש( אחד שמתמחה בילדים ובהפרעות קשב וריכוז)באזור חדרה והשרון אחד שהוא מנהל מחלקה או סגן כדי שאוכל לקבל החזר מקופת החולים.אני עושה זאת היות ודרך קופת החולים אין תור עד יוני והבעיה די דחופה.ביתי בת כמעט 14.מודה לכל מי שימליץ

לקריאה נוספת והעמקה

שאול שלום, ממליץ לפנות לרופא הילדים של בתך, ולבקש המלצה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.