אבחון TOVA: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

הפרעת קשב וריכוז: איך לאבחן?

הילד מתקשה בלימודים? אל תמהרו לקבוע כי מדובר בהפרעת קשב וריכוז. לעיתים זו בעיה רפואית אחרת או בעיה סביבתית-חברתית הפוגעת בהישגיו בלימודים. מדריך לאבחון נכון הורים ומבוגרים רבים מעידים כי חרף הגידול המשמעותי שחל בשנים האחרונות באבחון הפרעת קשב (ADD) והפרעת קשב וריכוז (ADHD) והטיפול בהפרעות אלה - הם נותרים מבולבלים ואינם יודעים כיצד להתמודד עם תהליכי האבחון ומה לשאול במהלך תהליכי האבחון. במרבית המקרים, תהליכי האבחון הנהוגים אינם בוחנים מחלות רקע וגורמים סביבתיים אחרים, העלולים להשפיע על התנהלות הילד או הבוגר - וכך מאבחנים בחופזה (ובטעות!) הפרעת קשב וריכוז. כיצד להתמודד עם הבעייתיות האמורה? מהו האבחון המבדיל - וכיצד בוחרים בטיפול הנכון? על שאלות אלה ושאלות נוספות, נשיב במאמר זה. אבחנה מבדלת מאפשרת זיהוי הגורם האמיתי לתסמינים. צילום: שאטרסטוק   מהי הפרעת קשב וריכוז?על פי המהדורה הרביעית של DSM (ספר האבחונות הפסיכיאטרי האמריקאי),...
ללמוד עוד על אבחון TOVA
הפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים-תמונה

הפרעת קשב וריכוז עלולה לפגוע בכל תחומי החיים. למרות...

מאת: טל ברק
17/03/2009
הפרעת קשב וריכוז: איך לאבחן?-תמונה

הילד מתקשה בלימודים? אל תמהרו לקבוע כי מדובר בהפרעת קשב...

מאת: סיגל ניב
22/10/2017
מבחן TOVA -תמונה

מדריך בדיקות רפואיות: מהי בדיקת TOVA המשמשת לאבחון הפרעות...

מאת: ד"ר עמית...
28/09/2014
מתכוננים לשנת הלימודים-תמונה

משקל התיק הרצוי, חזרה להרגלי שינה, חיסונים חשובים ובדיקות...

מאת: מערכת zap...
26/08/2007
אולי יענין אותך לדעת...
מבחן TOVA  - תמונה
מבחן TOVA
מדריך בדיקות רפואיות: מהי בדיקת TOVA המשמשת...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לאבחון TOVA?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

אבחון TOVA: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

אני בן 26 - אובחנתי ע"י בדיקת TOVA שיש לי הפרעת קשב וריכוז, והגבתי מצויין ל2 כדורי 10 מ"ג של 4 שעות. פניתי לנוירולוג שנתן לי כדור של 30 מ"ג SR - לכדור לא היתה השפעה עלי בכלל. נוסף על כך, הרופא לא הסכים לתת לי יותר ממינון של 30 מ"ג, בעוד שאני לפי משקל גופי זקוק ליותר (גובהי - 1.90 משקלי 75 בערך), הנוירולוג טוען שמשרד הבריאות אוסר עליו לתת יותר, מה אוכל לעשות כרגע, אני תקוע עם כדור שלא מתאים לי בסוג וגם לא במינון שאני צריך ביום.. למי עלי לפנות כדי להסביר שאני לא לוקח את הכדורים שהביאו לי ואני חייב את הסוג המתאים לי 10 מ"ג? אציין שאני בקופת חולים לאומית, וכל רופא מפנה אותי לרופא אחר שגם לא יודע מה לעשות

שלום 1/ RITALIN SR קיים במינון 20 מ"ג. משתמשים בד"כ לילדים. המינון זה שווה ערך כ4-6 מ"ג של ריטלין רגי, לכן כנראה אין השפעה הנדרשת 2/ קיים RITALIN LA במינונים 20 מ"ג, 30 מ"ג, 40 מ"ג. 30 מ"ג של ריטלין LA שווה ערך כ12 מ"ג של ריטלין רגיל ומשפיע כ8-6 שעות. ניתן לנסות סוג ומינון זה, במידה ועדיין אין השפעה הנדרשת נתן לעלות מינון עד 40 מ"ג ביום. כל נוירולוג יכול להצא מרשם לכל סוג של ריטלין. הערה: אין קשר ישיר בין גובה , משקל ומינון-תגובה בד"כ אינדיבידואלית! במידה ונוירולוג מתפל לא מסכים לנסות סוגים שונים של התרופה ניתן לפנות לנוירולוג אחר במסגרת הקופה או לאחד מנוירולוגים יועצים דרך ביטוח משלים. בברכה ד"ר מיכאל חייגרכט

הילד שלנו בן 10 אובחן עם הפרעת קשב וריכוז. עבר איבחון מלא כולל פסיכולוג ובדיקת טובה. נראה שאין מנוס מטיפול תרופתי כזה או אחר לאחר אבחון מלא ומקיף. השאלה שלי: 1. האם המוצר זום של טבע יכול להוות תחליף לריטלין או לכל תרופה אחרת שמטפלת בהפרעות קשב וריכוז וזאת מנסיונך לאורך שנים, אני לא דבר על מוצרים אחרים אלא ספציפית לזום של טבע. 2.האם לא קיים סיכון בהתמכרות ועד איזה גיל בד"כ נותנים תרופות מסוג זה?

נחמה שלום, ראשית, שתי הערות לדברים במובלעים בשאלתך. 1. אבחון הפרעת קשב ורכוז אינו מצריך אבחון פסיכולוגי, למרות שהדבר אינו מזיק. 2. בדיקת TOVA הינה בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז, וברוב המקרים אין בה צורך. לשאלתך לגבי Zoom של חברת טבע. מדובר בתכשיר המוגדר כתוסף מזון, ולא כתרופה. ההבדל חשוב, כיון שלצורך אשור ושווק תוסף מזון יש צורך במעט בדיקות (בהשוואה להמון בדיקות שנעשות בתרופות), ואין צורך להראות השפעה חיובית. למעשה, יש להראות שאינו מזיק. פורסם מחקר אחד, קטן (מעט משתתפים) וקצר (מבחינת הזמן), שהראה יעילות מסויימת של התכשיר. מחקר אחד אינו מספיק, כדי לאשר או לשלול השפעה, ולכן התשובה האמיתית היא שאיננו יודעים. נסיוני האישי אינו חשוב, אלא מידע מחקרי באיכות טובה, וכאמור, מידע כזה אינו בנמצא. לגבי תרופות אחרות, כמו Ritalin, יש מידע מחקרי רב המראה על שפור ניכר עם הטפול בתרופה, ומתעד גם את תופעות הלואי של התרופה. המלצתי היא להתחיל בטפול תרופתי, כיון שטפול זה הוכח. אם את בכל זאת רוצה לנסות טפול ב-Zoom, הייתי קוצב את הנסיון בזמן, ובודק בתום התקופה. אם יש שפור ניכר, המשיכי בטפול, ולא, עברי לטפול בתרופה. גם Zoom וגם תרופות להפרעת קשב ורכוז אינן ממכרות. את הטפול התרופתי נוטלים כל עוד יש צורך, כלומר, כל עוד הפרעת הקשב והרכוז גורמת למצוקה או לפגיעה בתפקוד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

אם לוקחים כמוסה אחת ליום למבוגר האם משפיע

באחרונה יש כל מיני מכונים פרטיים שמציעים בדיקה זו לאבחונים נוירולוגיים שונים, האם יש בה תועלת?

דוד שלום (כן, מקובל להתחיל ב"שלום"). בדיקה נקודתית לא יכולה לשקף את מהלך החיים השלם של ילד עם הפרעת קשב וריכוז על כל מורכבותה. כדי לאבחן הפרעת קשב וריכוז, ואם יש הפרעה כזו - איך היא משפיעה על הילד וסביבתו בתחומים השונים (לימודי, התנהגותי, חברתי, משפחתי, רגשי), יש צורך באבחון מעמיק ומפורט ע"י נוירולוג או פסיכיאטר שמומחה בתחום. לעיתים יש צורך בבירור נוסף, כגון: אבחון דידקטי או פסיכודידקטי לאפיון רמה שיכלית ולקויות למידה, הערכת פסיכולוג אם יש חשד לדיכאון או חרדה, ולעיתים אף בדיקות דם, EEG או הדמיה. נדיר שיש צורך במבחני קשב ממוחשבים, כגון TOVA או MOXO. כאמור, מבחן נקודתי לא משקף את מה שקורה בשגרת היומיום בגן, בבי"ס ובבית עם המשפחה והחברים. בברכה (כן, מקובל לסיים ב"תודה").

השאלה אם לעשות או לא מי שפיר? אני ממש מפחדת מהבדיקה ממחטים, מסיכון של הפלה. אני בת 39 וילדתי בעבר שני בנים והלידות עברו בסדר וגם הילדים. אז השאלה אם זה הכרחי או שאפשר לותר

המלצת משרד הבריאות היא לבצע דיקור מי שפיר בשל סיכון מוגבר לתסמונת דאון בגיל זה. מכאן נובע שההמלצה הרפואית הינה ביצוע הבדיקה.

יש לך כיסוי כספי ממשרד הבריאות מעל גיל 35, כעיקרון את צריכה להבין שדיקור מי שפיר היא הבדיקה היחידה שמוגדרת אבחנתית-היינו בדיקה שתוצאותיה מדוייקות ב 100% בנוסף ניתן לבצע עם החומר הגנטי שנאסף בדיקות רחבות מאוד כמו צ'יפ גנטי ואחרות, שאר הבדיקות הנוגעות בתסמונת דאון ואחרות מוגדרות בדיקות סקר-זה אומר בדיקות עם יכולת אבחון טובה אבל לא של 100% (לצורך העניין השקלול של השקיפות עם הסקר הביוכימי של שליש ראשון ושני מגיעה ל94% דיוק באבחון בגילך) בדיקה של NIPT לדוגמה היא בדיקת דם ומדוייקת ב 99% לגבי תסמונת דאון, אם את חושבת שתוכלי להסתפק בתוצאה של בדיקה כזו אז זו זכותך לא לבצע דיקור, קחי בחשבון שבדיקור יש סיכוי של 1:500-1:700 לירידת מים ואיבוד ההריון במקרים מסויימים, אנחנו כעיקרון בדיעה שעדיף לקחת את הסיכון הזה כדי לקבל תוצאה מדוייקת אבל את מחליטה בסופו של דבר