חומצה פולית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

תזונה קטוגנית: כל מה שחשוב לדעת

איך נשמע לכם לפתוח את הבוקר עם סטייק, להמשיך בדניס בחמאה ולסיים בחגיגת גבינות קשות? הדיאטה הקטוגנית מתבססת על צריכת שומן ומנגד – על הפחתה ניכרת בכמות הפחמימות. האם זה מומלץ ולמי זה מתאים? ד"ר אולגה רז עם התשובות בשנים האחרונות אנחנו עדים לטרנדים שונים של דיאטות שבאות וחולפות. אחת מהן היא "הדיאטה הקטוגנית". ד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל, מסבירה שדיאטה זו מבוססת בעיקר על שומן ומעט מאוד על פחמימות. ליתר דיוק –  על 60 אחוז שומנים, בין  30-35 אחוז חלבונים ובין 5-10 אחוז פחמימות. לדבריה, הרעיון שעומד בבסיס הדיאטה הוא שתוך 3-4 ימים הגוף מתחיל לפרק שומן, ובמידה מסוימת גם חלבון, מה שלרוב מתבטא בירידה במשקל. האם מדובר בדיאטה יעילה? "ובכן, ד"ר רז מסבירה שהדעות לגבי יעילות הדיאטה שנויות במחלוקת, ובוחרת להתייחס למאמר שפורסם לאחרונה ב"Academy of Nutrition and Dietetics", שמסכם את הנושא ומונה מספר יתרונות וחסרונות לביצועה: היתרונות: ירידה מהירה במשקל: חלק מהאנשים שניסו את...
ללמוד עוד על חומצה פולית
המדריך המלא: 10 דברים שחשוב לעשות כשמתכננים הריון-תמונה

ליטול חומצה פולית, לבצע סקר גנטי, להפסיק לעשן ולשמור על...

מאת: ד"ר מירון...
04/03/2020
ויטמינים וחשיבותם לגופנו-תמונה

ידוע כי ויטמינים חשובים לתפקוד תקין של הגוף, אך ישנם הבדלים...

מאת: ~~סמדר...
28/10/2008
מחקר: אנשים שמחים חיים יותר-תמונה

ממצאי מחקר שפורסמו לאחרונה מצביעים על קשר בין חיים ארוכים...

מאת: ממצאי מחקר...
09/05/2001
תזונה בהריון: כל מה שצריך לדעת-תמונה

מאילו מזונות כדאי להימנע בהריון ואילו תוספי תזונה מומלצים?...

מאת: מערכת zap...
05/01/2015
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת הומוציסטאין - תמונה
בדיקת הומוציסטאין
מדריך בדיקות...
מעקף קיבה - תמונה
מעקף קיבה
מדובר בניתוח הנפוץ ביותר בארצות הברית, שהולך...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לחומצה פולית?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

חומצה פולית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום , להזכירך, סובל מכאבי ראש וסחרחורות או ליתר דיוק אי-יציבות (תחושה של ציפה, כאילו אני עומד על רפסודה ותחושה של חוסר יציבות וחולשה בהליכה עפ תחושה של רגליים חלשות וכאילו אני עומד ליפול). עשיתי לפני כשבוע בדיקת MRI מוח שיצאה לשמחתי תקינה לחלוטין. כאבי הראש כמעט ונעלמו להם. רק תחושת הסחרחורות, וליתר דיוק, אי-היציבות וחוסר ש.מ נותרה בעינה כמעט חודש. אולי יש קשר לכאבי הראש שהיו ואולי אין בכלל קשר - לא ממש יודע. בדיקות דם שעשיתי הראו B12 גבולי של 230 כאשר הגבול התחתון זה 211 ולכן התחלתי לקחת את הטריפל ויטמינים ואקח גם שתי זריקות. לא יודע אם יש קשר לסחרחורות, אבל אף פעם לא היה לי B12 גבוה (הכי גבוה שלי בהסטוריה זה 350) כך שאולי בכלל אין קשר לסחרחורות. התחלתי גם לקחת כדורים של חומצה פולית לחיזוק, למרות ששוב, לא בגלל שאצלי היא נמוכה. בדיקת סינוסים ואוזניים ע"י א.א.ג - תקינה לחלוטין. בדיקת נירולוגית מומחית לכאבי ראש - תקינה לחלוטין. מחכה לבדיקת שמיעה ו - EEG שאני בספק אם יראו משהו וגם אם כן, אזי ממה שקראתי באינטרנט זה טיפוסי לסחרחורת מסוג ורטיגו ולא לחוסר יציבות/ש.מ. שאלויתיי 1. האם ייתכן שיש לי וירוס עונתי או משהו דומה בגוף שגורם לי לתחושה כל כך הרבה זמן ושזה יחלוף מעצמו? 2. האם כדאי לעשות בדיקות דם נוספות כמו לבלוטת התריס או אחרים למיאת הבעיה? 3. האם סחרחורת שלא עוברת מהסוג שלי במשך חודשים זה משהו זניח או שיכולה להצביע על דגל אדום של מחלה מסוכנת אחרת? 4. רופא המשפחה נתן לי לנסות לסטורנין לסחרחורות. קראתי שאתה לא ממש ממליץ אם אין הבחנה מדוייקת ואם כן אז אתה ממליץ על בטיסטין כחלופה טובה יותר. האם במצבי, של חוסר יציבות/שיווי משקל, כדורים אלה יעזרו לי או שהם מיועדים רק לסחרחורות מסוג ורטיגו? 5. האם ייתכן שטראומה או סטרס הביאה אותי למצב הזה כולל הסחרחורות שתוקפות אותי והאם זה עשוי לחלוף מעצמו עם הזמן? אשמח על כל טיפ שתתן לי לבמשך בדיקות/התחלת טיפול.... איתי

שכחתי לציין שאי בן 39 ללא מחלות רקע, אתלט לשעבר, לא משען או שותה וכי יש לי טינטון באוזן שמאל מאז גיל 10 כתוצאה מסטירה מצלצלת שקיבלתי באוזן. הטינטון נשמע לרוב רק בתנאי שקט מוחלט (בשינה), לפעמים מתחזק ונחלש אבל לא ממש מטריד אותי, התרגלתי. האם יש קשר לסחרחורות או ליתר דיוק חוסר היציבות? האם אני יכול לחזור לרוץ או שאסור לי בשלב הזה בגלל חוסר היציבות של הגוף? שוב תודה, איתי

חשוב לדעת אם חלה החמרה בשמיעה באוזן עם הטינטון. בברכה ד"ר בן דוד

שלום איתי אם הMRI תקין אכן יש סיכוי סביר שלמתח יש כאן גורם חשוב .אכן כדאי לבצע בדיקת תפקודי בלוטת התריס וגם העמסת סוכר בברכה ד"ר בן דוד

שלום דוקטור. אדם אשר לקה באירוע מוחי וכתוצאה מזה נעשה ממש ממש עצבני, הנוירולוגית שלו רשמה לו את הכדור רמוטיב. הוא נוטל מדללי דם, וכדורים לכולסטרול (כרגע משתמש ב ליפיטור). * קלודיפקסל 75 מג * ליאוטרבה 40 מג. * פוספטידיל סרין * חומצה פולית * קומפלקס ויטמיני B * מגנזיום האם הרמוטיב מתנגש עם כדורים אלו?! אילו תופעות לוואי יש?! והאם יש טיפול טבעי/כלשהו בעצבנות? אשמח לעזרתך! :)

שלום רב, עצבנות יתר יכולה להיות חלק מתסמינים של דיכאון אך גם "תוצר לוואי" של פגיעה נוירולוגית משנית לאירוע מוחי. ניתן להניח כי הנוירולוג התרשם מתסמינים של דיכאון ולכן המליץ על הטיפול בתכשיר נוגד דיכאון. מבחינת האפשרות ל"התנגשות" של התרופה עם התרופות האחרות מדובר בשאלה מורכבת, סביר להניח כי יש מידה מסויימת של אינטראקציה בין תרופתית אך לא מדובר בהתווית נגד מוחלטת לשילוב ויש צורך במעקב צמוד לגבי הטיפול. לאור המורכבות של המצב, מומלץ לשקול יעוץ אצל המומחה בתחום בריאות הנפש : פסיכיאטר או פסיכוגריאטר.

תודה רבה על המענה והתשובה, אפנה אליהם

אילן שלום, אני מתחילה עכשיו לקחת חומצה פולית בהמלצת רופא כתוסף לפני הריון. לאחר מס' ימים שבהם לקחתי את הוויטמין התחלתי לחוש מיד לאחר נטילת הוויטמין אלחוש באזור הלשון והחניכיים (כמו לאחר טיפול אצל רופא שיניים) האם התופעה נפוצה? להפסיק לקחת את הוויטמין? והאם קיים סיכון בנטילת החוצמה הפולית? תודה מראש אלומה

אלומה שלום רב, החומצה פולית היא ויטמין מקבוצה B, שתפקידו בחילוף חומרים קשור לזה של ויטמין B12, ומחסור באחד מהם עלול להוביל למחסור בשני. חומצה פולית חיונית לצמיחת תאים שמתחלקים מהר. היום ידוע שיש לה תפקיד חשוב במהלך ההריון. מחסור בחומצה פולית גורם לאנמיה מגלובלסטית. מקורות טובים לחומצה פולית הם כבד וירקות. תופעות הלוואי של חומצה פולית הן מעטות וכוללות תגובה אלרגית, גרד, פריחה, סומק, ברונכוספאזם והרגשה רעה. שימוש ממושך מאוד במינון גבוה יכול לגרום לחוסר תיאבון, לגזים, לבחילות ולבטן נפוחה. המינון שאותו את נוטלת אינו גבוה, אך יכול להיות כי רמת החומצה הפולית בגוף גבוהה, ולכן אני ממליץ לך לבצע בדיקת דם פשוטה לבירור רמת החומצה פולית. שבוע טוב ובריא, אילן.

אילן שלום תודה על ההסבר רק עוד שאלה אחת, יש סיכון בצריכה גבוה של חומצה פולית או שמדובר בפסולת שהגוף יודע לפרק?

לפני כשבוע וחצי גיליתי על הריון עם בטא 38.. אתמול עשיתי שוב בדיקת דם והבטא הייתה 39.. כמו כן גם באולטרסאונד לא גילו כלום, אני מבינה שמדובר בהריון כימי..( למרות שהרופא אמר שיש סיכוי להתפחות עובר). וכרגע גם סובלת מכאבי בטן וכבר התחילו דימומים.. השאלה שלי היא האם להיות רגועה ולהניח לגוף לעשות את שלו וביום ראשון ללכת לבדיקות דם לבדיקת ירידה בבטא .. או שללכת לבית החולים ??? הכאב הוא לא כזה נוראי ... רק רוצה לדעת אם יש סיכונים?

קלמנטינה שלום, לאור מה שאת מתארת נראה כי מדובר בהריון כימי וכי את עוברת הפסקה טבעית שלו שתתבטא בהופעת ווסת וכאבים. ניתן לראות הריון בסונר רק ברמות בטא סביב 2000 לפי הספרות. במידה ורמת הבטא שלך שלשום היתה 39 יחידות, גם אם מדובר בהריון תקין רמתו היום תהיה פי 2 לכל היותר, כך שעדיין לא ברמה שניתן להדגים שק הריון בסונר. מומלץ נטילת חומצה פולית 400 מק"ג בתחילת ההריון.