פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

02/04/2014 | 12:58 | מאת: אורח

שלום, אני בן 30 וסובל מבעיות קשב וריכוז, לדעתי גם אימפולסיביות. היו לי אבחונים בעבר בתיכון ובאוניברסיטה. אף פעם לא נטלתי תרופות או קיבלתי טיפול כלשהי. עכשיו אני מנסה לקבל טיפול תרופתי אבל בכל מקום שאני פונה מבולבלים או שלא מצליחים להסביר את התהליך אז החלטתי לשאול כאן. קיבלתי הפניה מרופא משפחה לעבור אבחון אצל פסיכיאטר/נוירולוג. פניתי לכמה מרפאות שמתמחות בתחום, באחת מהן הסבירו לי שהרופא עושה אבחון בלי TOVA ומקבלים דרכו טיפול ומעקב. במרפאה אחרת, דרך כללית, יש 2 מסלולים: האחד הוא לעשות את TOVA בלי ועם ריטלין, ככה רואים אם יש תגובה ולפי זה מחזירים לרופא משפחה עם המלצה לריטלין, או לעשות אבחון מלא של כמה ימים שכולל בדיקות נוספות. ניסיתי להבין מה השוני בין TOVA לבין אבחון בלי המבחן הממוחשב ולא כל כך קיבלתי תשובה ברורה. צריך לציין שאני מחפש טיפול בעיקר לאימפולסיביות ולבעיית ריכוז. השאלה היא האם רק מבחן TOVA מספיק לי? (הרבה יותר זול מאבחון מלא) או שיותר מומלץ ללכת לרופא שיעשה אבחון מלא (למרות שאני לא באמת צריך את האבחון לשום צורך אחר). המבחן עצמו עולה 50 ש"ח והאבחון המלא 600 ומשהו. אשמח לאיזשהם תובנות :)

לקריאה נוספת והעמקה

אורח שלום, זהו פורום לילדים ונוער, ולכן אענה בקצרה. פנה לאבחון אצל רופא. בדיקת TOVA או כל בדיקה ממוחשבת אחרת אינה בדיקה שיש הכרח לבצעה. בהצלחה. ד"ר ברנע ארז.

01/04/2014 | 17:00 | מאת: אביטל טמסוט

שלום רב, שמי אביטל טמסוט, אני סטודנטית לתואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך באוניברסיטה הפתוחה. אני פונה אליך בבקשה לסייע לי בנכונותך להשתתפות במחקר שאני עורכת במסגרת עבודת הסמינר שלי, בנושא הקשר בין דפוסי השינה של ילדים עם ADHD וקוגניציות הוריות בדבר שינת ילדים לאופן בו הוריהם תופסים אירועים וחוויות שונות בחייהם. במסגרת המחקר תתבקש /י לענות על מספר שאלות המופיעות בקישור מטה לשאלון המחקר. יש לציין, כי ההשתתפות במחקר היא וולונטרית לחלוטין. אי השתתפות בו לא גוררת סנקציה מחד, ומאידך השתתפות בו לא מזכה בהטבות מיוחדות. אדגיש כי את \ה יכול /ה להפסיק את השתתפותך במחקר בכל שלב שהוא בכך שלא תלחץ /י על ה-"שלח" בסיום הטופס, בנוסף ישנה סקאלת התקדמות כך שתוכל /י לקבל הערכה בדבר ההתקדמות ואחוזים הנותרים לסיום השאלון כולו. ברצוני להבטיח כי מסגרת המחקר אינה מאפשרת שמירה של אף נתון אשר יש בו כדי לזהותך. את\ה לא נדרש\ת למסור שום פריט מזהה. הקישור שלהלן מוביל לשאלון המקוון. מדובר בקישור ציבורי. כלומר, כל המשתתפים במחקר יקבלו את אותו קישור ללא צורך להזדהות. לעורכת המחקר לא יהיה כל מידע על כך מתי מילא מי מהמשיבים את השאלון. באופן זה לא אוכל לזהותך. ברצוני להבטיח גם כי לא ייעשה שימוש במידע שאינו נוגע ישירות למטרות המחקר, ובכל מקרה המידע שייאסף במסגרת מחקר זה יישמר באופן דיסקרטי ולא יימסר לשום גורם שאינו מעורב ישירות במחקר. https://docs.google.com/forms/d/1jyCa16-fXkJ4G8xm_SuMm9Kll9EOwO8_nJojG_ZbCis/viewform תודה רבה מראש, בכבוד רב אביטל טמסוט עורכת המחקר. פרטי התקשרות עם עורכת המחקר: [email protected].

לקריאה נוספת והעמקה

אביטל שלום, בהצלחה במחקר, וחזרי לספר לנו על התוצאות בסיומו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/03/2014 | 16:57 | מאת: פ.

שלום, כחלק מבירור בעית קשב וריכוז עשינו בדיקת EEG. קראתי שבמקרה של בעיית קשב וריכוז נראה זאת בבדיקת EEG: "ילדים ובוגרים עם ADHD בד"כ (ב-80% מהמקרים) מראים דפוס גלי מוח שבו קיים עודף ניכר של גלים איטיים (גלי טיתא או גלי אלפא) בחלק הקדמי (פרונטאלי) של המוח. דפוס כזה מעיד שאותו איזור עובד לאט מדי ובצורה לא יעילה." בבדיקה של בני נכתב "בהמיספרה השמאלית רקע סדיר מורכב מפעילות אלפא 10מ/ש הנחסמת בפיקוח עיניים. בהמיספרה הימנית פעילות אלפא אחורית נרשמת לפרקים בלבד ובמתח נמוך" שאלה: האם המשמעות של התוצאה היא שמדובר בבעיית קשב וריכוז או שיש משהו אחר, שצריך לדאוג לו? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

פ' שלום, בדיקת EEG אינה חלק מאבחון הפרעת קשב ורכוז. אבחון של הפרעת קשב ורכוז הנו אבחון קליני. לעתים משתמשים בבדיקות שונות, לפי הצורך, כדי לקבל מידע נוסף. בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז אפשר למצוא מאפיינים מסויימים בבדיקת EEG, המופיעים בשכיחות גבוהה יותר. למרות זאת, אין זה חלק מהאבחון. מה אומר הצטוט שהבאת מתוצאות הבדיקה, יש לברר אצל נוירולוג, או מי שהפנה אותך לבדיקה. בכל מקרה, זה לא מאבחן ולא שולל הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/03/2014 | 12:42 | מאת: אנה

שלום! לצערי, הריון שלי היה עם הרבה דאגות ומצבי לחץ. גם בזמן הלידה הילד היה במצוקה. האם זה יכולה להיות סיבה לADHD וליקויות למידה.

לקריאה נוספת והעמקה

אנה שלום, לא ידוע על קשר בין לחץ ודאגות בתקופת ההריון והפרעת קשב ורכוז. ללא קשר לסיבה, אם יש הפרעת קשב ורכוז, מומלץ לטפל בה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/03/2014 | 16:27 | מאת: אורית

שלום! בן שלי לומד בכיתה ב. הוא סובל מ-ADHD ובנתיים לא מטופל תרופטי. עשינו לו איבחון דידאקטי ופסיכולוגי והממצאים מאוד נמוכים:ציון מילולי 83, ציון ביצועי 70, ציון כללי 74, תפקוד נמוך במשימות זיכרון פעיל, תפיסה צורנית לקויה, דיכרון חזותי נמוך. השאלה שלי האם יעזור טיפול תרופתי

לקריאה נוספת והעמקה

אורית שלום, טפול תרופתי עוזר לרוב הילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ללא קשר לתוצאות האבחון הפסיכודידקטי. יתרה מכך, יתכן ותוצאות האבחון הפסיכודידקטי מושפעות מהפרעת הקשב והרכוז. אם אובחנה הפרעת קשב ורכוז, כלומר אם יש מצוקה או הפרעה בתפקוד, יש צורך בטפול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/03/2014 | 16:04 | מאת: אורה

שלום! בן שלי מטופל ברטלין 3-4 חודשים ברטלין LA40. בתקופה האחרונה בשעות הערב הוא עצבני , נפגע בקלות-בוכה מכל שטות ומרבה מתחצפן. רציתי לשאול האם זה תופעת לוואי של ראטלין אחרי סיום השפעתו ומה ההמלצה שלך.

לקריאה נוספת והעמקה

אורה שלום, את מתארת למעשה תופעת rebound - שנוי במצב הרוח ואי-שקט, המופיע לאחר סיום השפעת התרופה. אפשר לנסות ולפתור הפרעה זו במספר דרכים, בינהן הפחתה במנון התרופה, מעבר לתכשיר ארוך יותר, לתת לילד מנוחה בשעה זו ולא לדרוש ממנו בצוע מטלות שונות ועוד. מומלץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/03/2014 | 15:16 | מאת: שי-לי

דר ברנע שלום רב, עיינתי בפורום ואני מבינה שאתה ממליץ על ביצוע אבחון דידקטי על מנת לבחון האם קיימת לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז (או גם יחד). אודה על הסבר מהו אבחון דידקטי.

לקריאה נוספת והעמקה

שי-לי שלום, אבחון דידקטי הוא בדיקה הבאה לאתר לקויות למידה. אני ממליץ לבצע אבחון דידקטי, במקרים מסויימים, כאשר יש בעיה למודית, למרות מנת משכל תקינה. חשוב להוועץ במורה וביועצת ביה"ס, המכירים את הצד הלמודי. חשוב לדעת שבקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, יש שכיחות גבוהה של לקויות למידה. בשום אופן אין לומר שכל מי שלוקה בהפרעת קשב ורכוז, סובל גם מלקויות למידה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

ויש לו ניסיון בזה? מצד אחד זה נשמע טוב, מצד שני לא חסרים שרלטנים שמחפשים לעשות כסף על חשבון בעיות של אנשים.

לקריאה נוספת והעמקה

המילה נקטעה באמצע- התכוונתי לשיטת ATTENGO

מירי שלום, איני מכיר את שיטת AttenGo, מעבר למה שקראתי באתר האינטרנט שלהם. מדובר באתר פרסומי. איני מכיר בספרות הרפואית מחקר שבדק את השיטה. באתר החברה יש מתוארים מספר מחקרים, אך אין להם קשר להפרעת קשב ורכוז, או שהם לא פורסמו. בקצור, אין כל מידע מחקרי המאמת את טענות החברה. מנגד, איני מכיר מחקרים שמצאו שהתוכנה אינה יעילה. אני מניח שאם התוכנה היתה אכן יעילה, היו מתפרסמים בספרות הרפואית מחקרים אודותיה. העובדה שהחברה לא יזמה מחקרים כאלו, צריכה להדליק נורת אזהרה. יש לזכור שיש טפולים אחרים שהוכחו כיעילים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/11/2015 | 09:42 | מאת: ברברה

שלום, ד"ר ברנע. אתה אמרתה, ש: "יש לזכור שיש טיפולים אחרים שהוכחו כיעילים" יש טיפולים אי תרופתיים? איזה? בן בכיתה א. שלחו אותנו למבחנים. כהתנהגות שלו בכיתה מפריעה לילדים אחרים, הוא לא מקשיב, למרות שהוא נבון וחכם, הוא לא האהב לשבת וללמוד מה שלא מעניין אותו. נגיד הנדסה הוא אוהב מאוד, עברית - לא. לפני ש מתחילים את כול הטיפולים תרופתיים הייתי רוצה לדעת האם יש טיפולים אלטרנטיבים עילים? תודה ברברה

27/03/2014 | 09:34 | מאת: מירי

שלא קשורות לטיפול תרופתי?

27/03/2014 | 16:30 | מאת: עדי

מסתבר שגם אסור להגיב לאנשים אם את לא ד"ר ארז ברנע, כי הם מוחקים את התגובות... חבל!

עדי שלום, מותר, וגם רצוי, שכל מי שרוצה יגיב. אני איני מוחק שום תשובה, מהטעם הפשוט שאיני יודע למחוק כאן תשובות או שאלות. למיטב ידיעתי, נמחקות רק הודעות שאינן ראויות (קללות וכו') או פרסומות. מעבר לכך, לא ידוע לי על מחיקת תשובות כלשהן. בכל מקרה, אברר זאת. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

מירי שלום, מותר לשאול כל מה שרוצים. לעתים, כאשר אני יודע את התשובה, אני גם עונה. שאלי את שאלתך, וננסה. שבוע טוב. ד"ר ברנע ארז.

30/03/2014 | 10:08 | מאת: מירי

שיטת ATTENGO אמינה ומצליחה או שזה סתם שרלטנות?

26/03/2014 | 14:16 | מאת: שני

בני בן ארבע וחצי, למיטב הבנתי מקריאה נרחבת בתחום ומשיחות עם הגננות מהלך השנים , סובל מקשב וריכוז .אני ובעלי מבינים ומודעים שזה מי שהוא מסייעים לו למצוא עיסוקים בכל רגע נתון שומרים על שיגרה יציבה וקבועה , מבצעים הטרמה לפני סיטואציות מלחיצות כמו מפגש עם המון אנשים , מבהירים את ההתנהגות המצופה ועוד, מגבילים טלויזיה ל45 דקות ביום , אין מחשב בבית . יש לי מספר שאלות: א. עד כמה אני אמורה להבין את ההפרעה ומגבלותיה , כלומר האם אני לא אמורה לכעוס כשסתם מתחיל לרוץ אחרי אחיו בבית (לעיתים מאפשרת כי מודעת לעניין אבל כשזה חורג את הטעם הטוב או מבוצע בזמן לא מתאים אז לא מאפשרת) או כשבמעבר מהחדר משחקים לארוחת הערב עוצר באלף ואחד דברים בדרך עד שמגיע לשולחן למשמע הקריאה העשירית שלי שכבר נעשית בטון גבוה מן הסתם ? או כשממש עושה מיליון דברים אחרים חוץ מהלהגיע לצחצח שיניים או כשרוקד בכל גופו בזמן שעוזרת לו להתלבש? כלומר - האם לא נכון לכעוס עליו כשעושה כל אלו מאחר שאין לו שליטה על ההפרעה הנוירולוגית? אם כן - מה הפתרון - לעצור כל אלו איך? שאלה נוספת - לעיתים אני אומרת לו "תנסה להירגע" , "תתרכז", "אתה סתם קופץ מדבר לדבר , חבל" "תקשיב טו טוב שלא סתם תטעה , כי אתה יודע הכל, זה קלי קלות" ,"זהו עכשיו יושבים ולא קמים" ואני מדגישה - אני אומרת את זה בטון של הסבר ולא בטון של גוערת או נוזפת , אבל השאלה שלי היא האם שימוש במשפטים כאלו יכול לגרום לו להרגיש שהוא לא בסדר , שמשהו "דפוק" אצלו ? ושאלה נוספת - הכיצד יכול להיות שבהצגות הוא מרוכז מאוד ? שבמשחק חופשי הוא מרוכז מאוד ? שמצייר משך זמן ארוך ? ושאלה אחרונה - האם ייתכן שלהפרעת הקשב יש ימים או תקופות ? מכיוון שיש ימים ותקופות ממש של שבועות שהיא ממש כאילו "נעלמת" והוא פשוט רגוע , שלו ומתנהג למופת ממש!!!! תודה רבה מראש

23/03/2014 | 10:02 | מאת: נעמה

שלום! האם אבחון של הפרעת קשב כצל נוירולוג מספיקה כדי לקבל הקלות בדרגה 1?

לקריאה נוספת והעמקה

נעמה שלום, אבחון הפרעת קשב ורכוז אינו מספיק לקבלת הקלות לבגרות. משרד הבריאות דורש אבחון דידקטי. אני ממליץ לצרף גם את האבחון של הנוירולוג. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום, מה ההבדל בין לקות או קושי בוויסות חושי לבין הפרעת קשב וריכוז? איך מבחינים בין שני הקשיים? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלומית שלום, מדובר בשתי הפרעות שונות. בהפרעת קשב ורכוז, כשמה, קשה להתרכז ולהיות קשובים לאורך זמן. הפרעה בוסות החושי מתאפיינת בתגובה מוגזמת לגרויים שונים המתקבלים דרך החושים - רגישות למגע, רגישות לקולות רמים, רגישות של הפה (רגישות אורלית), רגישות לריחות ורגישות לטעמים. כאמור, מדובר בשתי הפרעות שונות, אך בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז יש שכיחות גבוהה יותר של הפרעה בוסות החושי, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/06/2014 | 01:45 | מאת: יעל

בהמשך לתשובתך אשמח לדעת כיצד אפשר להבחין בין בעיה של וויסות רגשי (לא תחושתי שמיעה וכו'... אלא רגש) לבין הפרעת קשב , האם ניתן להבחין, כי כמו שכתבת שהשכיחות גבוהה, כיצד אדע שבני לא סובל מבעיית קשב וריכוז אלא רק בעייה של ויסות רגשי? לדוגמא כשהוא מתלהב/כועס/מרוגש קשה לא לחזור ולווסת את עצמו מה שיוצר בעיה בביהס כשמורה מאחרת וכל הילדים משתוללים והמורה מגיעה כולם נרגעים ולו קשה להרגע והוא עדיין בהתלהבות ובחוסר שקט... ועוד כל מיני דוגמאות שמראות על חוסר וויסות רגשי, כיצד אוכל לדעת שמהר קופצים למסקנות של בעיית קשב וריכוז ולא בעיית ויסות נטו? ועוד שאלה...במידה ואכן זו רק בעיית ויסות רגשי, האם יש דרך לטפל בבעיה? מהי הדרך/ המקום/ הגורם המטפל שאליו צריך לגשת? תודה מראש על תשובתך

19/03/2014 | 16:22 | מאת: מולקולה

שלום רב, הבן של בן 8.5 עבר איבחון פסיכולוגי ופסיכיאטרי בגלל בעיות בבי"ס של הפרעה בכיתה, חוסר שקט וכו'. באבחונים הגיעו למסקנה שיש לו ADHD והפסיכיאטרית המליצה על מתן רטלין לאחר שדרכים אחרות לא צלחו. התחלנו לתת לו רטלין רגיל 10מ"ג - בהתחלה כדור וחצי ואח"כ 2 כדורים ועדיין לא ראינו השפעה של הכדור. הפסיכיאטרית המליצה לעשות לו אבחון TOVA, שמעתי שהמבחן הזה "נוראי" וארכאי ושהMOXO יותר חדש ובודק את הפרמטרים טוב יותר. אני מבולבלת, איזו בחינה תבדוק טוב יותר את הADHA ואת השפעת הטיפול התרופתי?? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

מולקולה שלום, הן בדיקת TOVA והן בדיקת Moxo הן בדיקות עזר באבחון הפרעת קשב ורכוז. הן אינן אבחון. ברוב המקרים אין צורך בבדיקות אלו, אך במקרים מסויימים, כמו בתאור של בנך, בהחלט יש מקום לבצוע הבדיקה. לבדיקת ה-Moxo מספר יתרונות - היא מתוקפת יותר מבחינה מחקרית, והיא משלבת הסחות קוליות וויזואליות בזמן הבדיקה. מנגד, היא יקרה יותר בד"כ. בדיקת ה-TOVA אמנם ישנה יותר, אך בהחלט מסוגלת להראות את יעילות התרופה. בעיקר חשוב לדעת לקרוא את הבדיקה. יתכן והפסיכיאטרית המטפלת רגילה יותר לעבוד עם בדיקת TOVA. אני מציע לחזור לפסיכיאטרית ולשאול אותה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/03/2014 | 14:47 | מאת: ריקי

הציעו לנו בקופה להשתתף בקבוצה להדרכת הורים לילדים בעלי הפרעות קשוב וריכוז. למישהו יש נסיון עם קבוצה כזו? על מקום /מנחה מומלץ? תודה.

ריקי שלום, אם תצייני באיזה קופת חולים את חברה, יהיה קל יותר לעזור לך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/04/2014 | 17:04 | מאת: ריקי

אני חברה בקופת חולים לאומית. הרופא המטפל המליץ לנו על תרפיה. נראה שלילד שלנו תתאים תרפיה במוזיקה. אשמח לקבל המלצות על תרפיסטים טובים באזור ירושלים. תודה רבה!

18/03/2014 | 14:42 | מאת: ריקי

שלום וברכה. אני אם לילד בן 12, שאובחן באיחור, לצערי, כסובל מהפרעת קשב וריכוז. ראשית, תודה על הפורום הנפלא הזה, ותודה לד"ר ארז על התשובות השקולות. נעזרתי רבות בשאלות ותשובות שמופיעות כאן. הריטאלין עוזר לילדי בלימודים מאד, ברוך השם. מבחינה התנהגותית, כשהוא אינו תחת השפעת הכדור, לפעמים הוא מתנהג מאד כ'היפר' ולפעמים הוא די רגוע. האם ידוע מה יוצר את ההבדלים הללו? האם יש צבעי מאכל/חומרים אחרים הידועים כמשפיעים? ושאלה נוספת - אנחנו מנסים לתת כדור של 12 שעות, על מנת לאזן את ההתנהגות במשך כל היום. זה עוזר, אבל נראה שגורם לילד דכדוך, עצבנות מסוימת, וגם נטיה יותר להיות בלחץ וחרדה. האם יש דרך לעזור?

לקריאה נוספת והעמקה

ריקי שלום, תודה על המחמאות, ואני שמח שהפורום עוזר לך. זו מטרתו. לשאלותייך - התנהגותו של ילד מושפעת מגורמים רבים מאד - הטמפרמנט הבסיסי, המצב בבית, מבו החברתי, הצלחות וכשלונות במשך היום, תזונה, שינה ועוד ועוד. גם התנהגותם של ילדים ללא הפרעת קשב ורכוז משתנה, ואין יום אחד דומה למשנהו. הכלל הראשון הוא להקפיד על מלוי הצרכים הגופניים הבסיסיים - תזונה בריאה במהלך היום, ללא צומות ארוכים, שינה מספיקה (רוב הילדים בישראל אינם ישנים מספיק). ההמלצה השניה היא לשמור על שגרה בסיסית קבועה - שעה בה מכינים שעורי בית, זמן קבוע לארוחת ערב, מקלחת וכניסה למיטה. בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, יש לנסות ולאתר גורמים המחמירים את התנהגותם - חוג או פעילות מסויימת,הפסקת פעלות מסויימת (כבוי הטלויזיה או המחשב) וכו'. אם מאתרים גורמים כאלו, יש צורך בטפול - הדרכת הורים, טפול התנהגותי או טפול תרופתי. לא נמצא כל קשר בין צבעי מאכל להפרעת קשב ורכוז. מדובר במיתוס שקרי. עם זאת, מומלצת תמיד תזונה בריאה ומאוזנת. אם Concerta ("כדור של 12 שעות") גורם לדכדוך, יש לשקול המשך טפול ב-Ritalin-LA בבוקר (כדור המשפיע כשמונה שעות), ומתן Ritalin "רגיל" (המשפיע כארבע שעות), במנון נמוך, אחה"צ. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/03/2014 | 12:26 | מאת: לימור

שלום, אני אמא לילד בן 8 שאובחן לפני כשנה בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות אצל ניורולוג פרטי לאחר שבהתפתחות הילד לא נתנו לי מענה. בתחילת הטיפול הרופא המליץ על מינון נמוך יותר אך כתב גם שבמידה ולא יעבוד אז להגדיל את המינון, אין צורך בפגישה נוספת. אחרי כמה ח' שלא ראינו שיפור באמת הגדלנו את המינון אך אז ובעיקר היום אנחנו במלחמה תמידית עם הילד על אוכל. אני יודעת שהכדור גורם לחוסר תיאבון אבל זה משגע אותי שהילד לא אוכל במשך 12 שעות, לפעמים גם כשהוא לא בהשפעת הכדור ותמיד מתלונן על כאבי בטן( אני כבר לא יודעת אם הוא ממציא כי לא בא לו לאכול או שהוא באמת "מלא" והאוכל מעיק עליו). איך מתמודדים עם הדבר הזה? אני אובדת עיצות!!

18/03/2014 | 12:35 | מאת: לימור

בהשפעת הכדור הוא ילד אחר, זה עובד מצויין. התגובות שלו הרבה יותר מתונות, הוא כמעט ולא מרביץ, פחות בוכה או מקלל ומצליח ללמוד יפה את החומר. בלי קשר הוא מאוד מאוד חכם. ככה שלוותר על הכדור נראה לי ממש בעייתי.....

13/03/2014 | 13:56 | מאת: נמרוד

שלום שלום, הבן שלי בן 8 וחצי ועל רטלין לשעות הלימודים. יש לו טיקים שממש התחזקו (גלגולי עיניים, משיכת כתפיים ועוד). איזו תרופה אחרת אפשר לנסות בלי הפרעות כאלו? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

נמרוד שלום, טיקים הנם הפרעה שכיחה בילדות, ושכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. ברוב המקרים ההפרעה חולפת בין אמצע גיל ההתבגרות לסופו, עם הבשלתם של המנגנונים המוחיים המעכבים את הטיקים. הפרעת טיקים היא הפרעה גלית, והטיקים מתגברים ונחלשים חליפות. טיקים מתגברים בד"כ בעקבות לחץ - לדוגמא: כעס של ההורים, או התרגשות לפני יום-הולדת. ברוב רובם של המקרים, הטיקים אינם גורמים לפגיעה תפקודית כלשהי, ואינם גורמים למצוקה. תרופות סטימולנטיות, כמו Ritalin ו-Concerta עלולות להגביר טיקים. במקרים אלו יש להוועץ ברופא המטפל, ולשקול החלפת סוג ה-Ritaln/Concerta, הפחתת מנון, או נסיון טפול בתרופה אחרת. כל התרופות מהמשפחה של Ritalin, כמו Adderall ו-Focalin, עלולות לגרום לטיקים, אך אין זה אומר שאין מקום לנסותן. אני מציע להוועץ ברופא המטפל, ולשקול אתו את האפשרויות השונות. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

12/03/2014 | 10:15 | מאת: נינה

שלום. בני בן 11.5 מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז ונוטל לאחרונה ריטלין במינונים שונים, אך עדיין לא הגענו "לנחלה". אנו מעוניינים בהמלצת הנוירולוג לנסות שימוש בקונצרטה. קראתי שקונצרטה תקפה ל 12 שעות. האם זה אומר שבמשך 12 שעות הוא יהיה עם חוסר תאבון וכל הסימפטומים שעלולים לבוא עם הטיפול התרופתי?

לקריאה נוספת והעמקה

נינה שלום, Concerta אכן משפיעה 12 שעות, והן השפעתה המבורכת והן תופעות הלואי נמשכות גם הן כ-12 שעות. עם זאת, לעתים קרובות יש הפחתה בעוצמת תופעות הלואי. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

11/03/2014 | 15:04 | מאת: גלי

שלום, הבן שלי לומד בכיתה ד' , הוא ילד מאוד חכם וההשגים שלו יחסית נמוכים, התחלתי לחשוד שאולי יש לו בעיות קשב וריכוז, התייעצתי עם המורה והיא אמרה שיש מצב, אבל אם כן זה נראה לה גבולי. לקחתי אותו לאיבחון מוקסו ולהפתעתי הוא אובחן עם בעיות קשב וריכוז ברמה גבוהה (ADHD) כמובן שעידכנתי את המורה שלו והיא אמרה שאין סיכוי שיש לו ADHD אם כבר אז ADDובטח לא ברמה קשה. האם יכול להיות שהאיבחון לא מדויק? איך אפשר להסביר את זה? גם בבית הוא ילד רגוע. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

גלי שלום, בואי נעשה סדר. בדיקת Moxo אינה אבחון של הפרעת קשב ורכוז, אלא בדיקת עזר, שלעתים משתמשים בה במהלך האבחון. האבחון הוא אבחון קליני, המבוסס על בדיקת הילד, וקבלת מידע מביה"ס ומההורים. כמו כל בדיקה, גם בדיקת Moxo עלולה להיות שגויה, ולכן יתכן והמורה צודקת. מצד שני, איני יודע מה נסיונה של המורה, אך יתכן שהילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז משמעותית, למרות דעתה של המורה. לא קיימת אבחנה בשם ADD. זו המצאה ישראלית, כדי להרגיע את ההורים. האבחנה היא ADHD, שיכולה להיות בעיקר הפרעת קשב ורכוז, או משולבת - הפרעת קשב ורכוז והיפראקטיביות. אם הילד לא עבר אבחון מסודר, אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך, ולבצע אבחון מסודר. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

10/03/2014 | 23:48 | מאת: שלומי

אני סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שהייתי קטן וגם כיום אני מרגיש עצבני כתוצאה מתסכולים רבים וגם כתוצאה מחוסר הבנה ומחסור בקליטה אני גולש מדבר לדבר וכשאני מדבר עם אנשים אני חולמני וחושב על אות והדבר במקום להמשיך הלאה ולשים את אותה מחשבה בצד ולחכות עד שאני אפנה אליה בחזרה ואני סובל קצת מחררדות ולא מצליח להתרכז בספרים רק בטלויזיה אבחנו אותי כהיפרקינאטי.אני רוצה לדעת מה ההליך כדי לקבל כדורי אדרל או daytranna והאם לפי מה שאני אומר לך יאשרו לי את זה? ואני לוקח כיום depalept chrono xeplion-זריקה פעם בחודש nocturno-רק במקרה הצורך s.o.s וקלונקס במקרה הצורך s.o.s . אני מרגיש מוטרד מכל הדיבורים של האנשים הסובבים סביבי ואני מחפש את התחושה להרגשה טובה כדי להרגיש בטוח בעצמי ככה אני לא מרגיש מוטרד. יש כמה תרופות לקשב וריכוז: אדרל ויואנס סטרטרה פוקלין מדבקות דייטרנה מאז שהייתי קטן סבלתי מבעית קשב וריכוז והיפראקטיביות והוגדרתי כהיפרקינאטי חזותית אין לי בעיה להתרכז אבל בהבנה שמיעתית ובהבנת הנקרא יש לי בעיית קשב וריכוז ובשליפה מהזיכרון החזותי גם חל ליקוי. בקליטה ובחשיבה רק לאחרונה החל שיבוש. לפעמים אני מנסה לבכות ואני לא מצליח להוציא את הכאב שבתוכי אני מוחק במקום ואני מרגיש שאני כל הזמן לבד שאני צריך להיות מוקף באנשים ותמיכה קשה לי להיות לבד. האינטלגניציה הרגשית שלי מושפעת מחרדות ומבעיות קשב וריכוז אני לפעמים מאבד את חוט המחשבה ולא מצליח להיזכר מה זה היה כל מיני גירויים חיצוניים גורמים לי לאבד את הריכוז. במיוחד כשאני בבית לפעמים אין לי סבלנות לשום דבר גם לטלויזיה שאני יכול להתרכז במה שמענין אותי אבל עדיין אני מרגיש לחוץ כתצוצאה מהרגשה פנימית לא טובה. יש לי עצבים דחוקים. מה שבעיקר מפריע לי זה הלחץ כשאני נמצא ליד אנשים ואין לי מה לאמר או אין לי איך לתקשר אז אני נלחץ כאילו אני לא יכול לשים את המחשבות הרעות בצד ואת המחשבות הטובות בצמד פשוט אני יכול להתפרץ באותו רגע על אותו בן אדם או פשוט להרגיש לחוץ אין לי את הגירויים הנדרשים כל דבר מסיח אותי מדעתי מה לעשות כדי לא להיסחף. אני לא מצליח להתרכז אחרי 6 שעות שינה זאת הסיבה העיקרית למה אני דורש תרופה לבעיית קשב וריכוז.

לקריאה נוספת והעמקה

שלומי שלום, ראשית, נשמע שאתה מבוגר, והפורום עוסק בילדים ונוער. שנית, תארת מצב מורכב, שאינו מתאים לתשובה בפורום. שלישית, לא לגמרי הבנתי מה אתה שואל. לאור התאור, אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר מבוגרים, ולקבל טפול מסודר. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2014 | 21:27 | מאת: יעל

שלום רב, מה ידוע על טיפול נוירופידבק לילדים עם ADHD ? קראתי מס' מאמרים מדעיים המוכיחים יעילות גבוהה מאוד. מצד שני קיימים גם כאלו שמעידים על כמעט אפס יעילות. אשמח לדעתו של הרופא

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, תארת נכונה את המצב. טפול בנוירופידבק אינו טפול מרכזי כיום, כיון שהמדיע המחקרי עדיין לא ברור דיו. יש מחקרים המראים לכאן ולכאן, ובעיקר, אין מספיק מחקרים טובים, גדולים וארוכים. במצב הדברים כיום, איני יכול להמליץ על הטפול, אך גם לא לשלול אותו. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2014 | 09:09 | מאת: שני

שלום רב בני בן ה 8 ילד מאוד נבון וחמוד, בכיתה ב הוא מצטיין בחשבון ויש לו הערכה טובה מאוד בשאר המקצועות. הבעיה היא שבכיתה הוא ילד מאוד טוב ואף יותר מידי הוא יושב בשקט ולא פוצה את פיו הוא מאוד ביישן ועם החברים לכיתה הוא בכלל לא משוחח היות שהוא מרגיש לדבריו פחד מהם, מלבד ילד אחד. הוא נוטה להעלב הרבה ובעל דימוי עצמי נמוך. לפי המורה הוא לרוב מקשיב בשיעורים וגם עובד יפה בכיתה. שהוא מגיע הביתה הכל מתהפך יש איתו הרבה מלחמות, הוא לרוב צופה בטלוויזיה ולא מעוניין לעשות שום דבר אחר, חברים הוא לא רוצה להזמין ולא מזמינים אותו, הוא לא מוכן להתקלח כל יום וכמובן להכין את השיעורים שנותרו . לעיתים קרובות הוא עושה שיעורים בבוקר, אני יודעת שבשנה הבאה הלימודים יהיו יותר אינטנסיביים ויהיה קשה יותר איתו. ניסינו לבנות לו סדר יום מה עושים שבאים אך הוא אינו מעוניין לבצע את הפעולות והכל נעשה בריבים. האם מדובר בהפרעת קשב? (כילדה גם אני הייתי כזאת אמנם בעוצמה פחותה יותר) תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

שני שלום, לאור תאור הדברים, אני מציע בשלב ראשון לפנות להדרכת הורים - את ואביו של הילד. בהמשך, יש לשקול גם הערכה של הילד, אך הייתי מתחיל בהדרכת הורים. חג שמח ושבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

28/02/2014 | 21:13 | מאת: שלומי

אני סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שהייתי קטן וגם כיום אני מרגיש עצבני כתוצאה מתסכולים רבים וגם כתוצאה מחוסר הבנה ומחסור בקליטה אני גולש מדבר לדבר וכשאני מדבר עם אנשים אני חולמני וחושב על אות והדבר במקום להמשיך הלאה ולשים את אותה מחשבה בצד ולחכות עד שאני אפנה אליה בחזרה ואני סובל קצת מחררדות ולא מצליח להתרכז בספרים רק בטלויזיה אבחנו אותי כהיפרקינאטי.אני רוצה לדעת מה ההליך כדי לקבל כדורי אדרל או daytranaa והאם לפי מה שאני אומר לך יאשרו לי את זה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלומי שלום, הודעתך אינה ברורה דיה. לא הבנתי מי אבחן אותך. אם עברת אבחון, בו הומלץ על טפול תרופתי, גש איתו לרופא המשפחה שלך, קבל את התרופה המומלצת, והתחל בטפול. אם לא אובחנת כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, גש לפסיכיאטר מבוגרים, נוירולוג מבוגרים או רופא משפחה שעבר הכשרה לאבחון וטפול של הפרעת קשב ורכוז. אם תאובחן, תקבל מהרופא המאבחן המלצה לטפול תרופתי, ואיתה תוכל לגשת לרופא המשפחה שלך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

26/02/2014 | 14:57 | מאת: נטע

בני בן 4.8 הוא ילד אנרגטי עם שמת חיים לאחר איבחונים של נורולוג אובחן קשב קל אבל בלי הרבה עזרה . בגן היום לגננת קשה להכיל אותו ואין להם אמצים לעזור לו והיא רוצה לשלוח לחינוך מיוחד אני ובעלי נגד זה, אשמח לכל עצה עזרה או אם יש כדור טבעי להרגעה שיוכל לעזור בבקשה

לקריאה נוספת והעמקה

נטע שלום, אם הבנתי נכון, בנך אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, וכיום יש קושי בתפקוד שלו בגן. אם הקושי בתפקוד נגרם כתוצאה מהפעת הקשב והרכוז, יש לטפל בהפרעת הקשב והרכוז. מצוקה או פגיעה בתפקוד מהוות חלק ממהגדרה של הפרעת קשב ורכוז, ומהוות התויה לטפול. הטפול המומלץ במקרים כאלו הם טפול תרופתי לילד להפרעת הקשב והרכוז, הדרכת הורים והדרכת גננת. אין שום סיבה לתת "כדור להרגעה", טבעי או לא. אם את סבורה שהבעיה היא בגננת או בגן, העבירי את בנך לגן אחר. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

02/03/2014 | 17:47 | מאת: אליאור78

את הבן שלי לקחתי לד"ר יואב פנחס במרכז אוצרות (תעשי גוגל) והוא עזר לו עם טיפול טבעי.

אליאור שלום, למיטב ידיעתי ד"ר פנחס מטפל בהומיאופתיה, שנחקרה ונמצאה לא יעילה בטפול בהפרעת קשב ורכוז. מומלץ לטפל במה שנמצא יעיל, כמו הדרכת הורים, הדרכת גננת וטפול תרופתי. העובדה שקוראים לטפול "טבעי" אינו מעלה או מוריד. הרעלים הקשים ביותר המוכרים לנו הם טבעיים לחלוטין. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/02/2014 | 15:04 | מאת: נילי

שלום יש לנו ילד מהמם וחמוד בן 3 (אחד מתאומים בנים). מזה תקופה ארוכה אנחנו עדים להתנהגות מיוחדת הכוללת: אי רצון ללבוש בגדים חדשים (במיוחד בחילופי עונות), אי רצון ללבוש בגדים עם כפתורים/תוויות מודגשות, רתיעה ממקומות חדשים/הומי אדם, הידבקות לשמיכה שלו (שמרגיעה אותו מאוד כשנמצא בסערת רגשות), תום ילדות-מהמם ומיוחד (טוב לב-שניכר מעבר לילד רגיל) וכו'. קראנו על 2 תופעות אפשריות- א. ילד רגיש מאוד ב. ויסות חושי איך אפשר לבדוק האם יש משהו? האם זה מוקדם מדי כדי לאבחן? תודה-נילי

לקריאה נוספת והעמקה

נילי שלום, השאלה אינה על הפרעת קשב ורכוז, אך הילד טוב לב, מהמם ומיוחד, ולכן אענה :-)) הקשיים שאת מתארת נשמעים כמו הפרעה בוסות החושי - רגישות תחושתית ורגישות לקולות רמים. הצמדותו לשמיכה כדי להרגע נשמעת נורמלית לחלוטין לגילו. האמור לעיל, אינו סותר את האפשרות שהילד רגיש מאד, ואולי אף חרדתי. הפרעה בוסות החושי מטופלת בד"כ ע"י מרפאה בעיסוק. כיון שבנך בן שלוש שנים, מומלץ לפנות למרפאה להתפתחות הילד, שם יעבור אבחון מסודר, ויוכל לקבל טפול מתאים. הרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

22/02/2014 | 18:47 | מאת: דוד

נכדתי בת 3.5 שנים, אכילה של ארוחה שלה יכולה להמשך זמן רב עד כשעה ויותר, וגם לא מסיימת את המנה, בזמן הארוחה היא מתעסקת בכל מיני דברים שונים שמסיחים את התרכזותה באוכל, הדבר גורם להתעצבנות מיותרת של האמא(האם חד הורית), כל ניסיון לגרום לכך שהנכדה תשב ותאכל בצורה רציפה וסדירה לא צלח, אציין שביתי (האמא)הפכה לצמחונית ולכן הילדה לא אוכלת בשר עוף דגים מוצרי חלב ביצים, אלא קטניות, טופו, אורז פסטה ומוצרי טבעול, האם זה יכול להשפיע על התנהגות זו, הילדה מאוד חכמה ופקחית ומבינה כל דבר, כיום היא הולכת לגן, פיפי היא עושה בשרותים אך קקי היא לא מוכנה אלא בחיתול, היא מתאפקת ומבקשת בפרוש שישימו לה חיתול, אז היא עושה. אציין שלא משנה אם היא אוכלת ליד שולחן חדר אוכל או מול הטלביזיה , אם היא עוסקת במשחק או ציור היא כן מצליחה להתרכז,אודה להתייחסותך, תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

דוד שלום, לא שאלת שאלה ברורה, אך מתוך התאור עולה מערכת יחסים בעייתית בין האם והילדה. תזונה צמחונית אינה הגורם לכך, אלא הדינמיקה בין השתיים - הטמפרמנט של הילדה ותגובותיה של האם. יתכן ויש קשר להפרעת קשב ורכוז, אך יש לפתור הרבה דברים לפני כן. בראש ובראשונה יש צורך בהדרכת האם (איפה האב, מה זה בדיוק אמא חד הורית??). אם אתם, הסבים, גם כן בתמונה, אולי נכון שתקחו חלק גם בהדרכה. מומלץ בחום לפנות למרפאה להתפתחות הילד, לקבל שם הדרכה, או לפחות הפניה למקום מתאים לטפול. האוכל הוא רק אחד מהמקומות בהם בה לידי בטוי הקושי במערכת היחסים בין השתיים. בכל מקרה, מומץ להמנע מאכילה מול הטלויזיה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

18/02/2014 | 15:48 | מאת: שני

הי , נתקלתי במקרה בכתבה הזו http://www.neoli.co.il/%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96-add/ האם טיפול טבעי באמת יכול לעזור?

לקריאה נוספת והעמקה

שני שלום, נכנסתי לקישור שצרפת, וקראתי את הכתוב שם. אין מדובר בכתבה, אלא בפרסומת לטפול אלטרנטיבי. הם מציעים טפול ב-"נטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, טיפול באומנות, צמחי מרפא, הדרכת הורים, שיטת ורדי, שיאצא וקרניו סקראל". מלבד הדרכת הורים, שנבדקה ונמצאה יעילה כחלק מטפול בהפרעת קשב ורכוז, שאר שטות הטפול לא נבדקו או נבדקו ונמצאו לא יעילות. מחקרים שבדקו הומיאותפיה ודקור סיני כטפול בהפרעת קשב ורכוז מצאו ששטות טפול אלה אינן יעילות. איני מכיר מחקרים לגבי שאר השטות - נטורופתיה, טיפול באומנות, צמחי מרפא, שיטת ורדי, שיאצו וקרניו-סקראל, כטפו בהפרעת קשב ורכוז. איני מוצא גם כל הגיון פיזיולוגי מדוע שיאצו או נטורופתיה עשויות לעזור להפרעת קשב ורכוז. מחקרים שבדקו חלק משטות אלו בתחומי רפואה אחרים מצאו בד"כ שטפולים אלו אינם יעילים. יש לזכור מהן הסכנות בטפולים אלטרנטיביים: 1. בזבוז זמן והדרדרות במצבו של הילד. 2. המנעות מטפולים שהוכחו כיעילים. 3. תופעות לואי - "צמחי מרפא", למשל עלולים להיות רעילים. הדבר תלוי בסוג הצמח, הכמות, משך הטפול, גיל הילד, בעיות רפואיות אחרות של הילד ועוד. 4. בזבוז כסף. כיון שאת אמו של הילד, את (וגם אביו) קובעים איזה טפול יקבל. אם אתם בוחרים לנסות טפול אלטרנטיבי, עשו זאת בשום שכל. קבעו תקופה, שלאחריה תבדקו אם חלו שנויים. אם מצבו של הילד השתפר, מצויין! אם לא חל שנוי, נראה שיש צורך בטפול אחר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

16/02/2014 | 15:10 | מאת: מירי

1. האם ריטלין זו תרופה בטוחה (קצת נלחצתי מהאזהרות ותופעות הלוואי המופיעות בעלון לצרכן). 2. היכן ניתן לקבל הדרכה הורית כיצד להתנהג עם ילד הסובל מבעיית קשב וריכוז?

לקריאה נוספת והעמקה

מירי שלום, Ritalin היא תרופה ותיקה מאד (אחת הותיקות ביותר ברפואה), ותרופה בטוחה מאד. יש מידע רב ולאורך שנים על בטיחות התרופה. רק כדי לקבל פרופורציה, אני מציע לבדוק בעלוני התרופות של תרופות אחרות. לשאלתך השניה, הדרכת הורים היא חלק חשוב מאד בטפול בילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז. חלק מקופות החולים נותנות הדרכות קבוצתיות או פרטניות להורים, ולכן אני ממליץ לפנות תחילה לרופא הילדים בקופת החולים, ולהתעניין דרכו. מקום טוב להדרכת הורים הוא במרפאות בי"ח 'שניידר'. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

נכון, היא עברה ניסויים ומתאימה לטיפול במצבים קיצוניים, אבל יש לה תופעות לוואי לפעמים יותר קלות כמו חוסר תיאבון וריבאונדים ולפעמים מאד קשות, היא נחשבת לסם על פי פקודת הסמים המסוכנים בארה"ב וממש לא כדאי להקל ראש בנטילתה.

14/02/2014 | 14:03 | מאת: א.ס

אדריל הבן שלי לקח היום בפעם הראשונה אדרל הוא ממש ישנוני ועם כאבי בטן לעומת רייטלין שהתופעת הלוואי היחידה הייתה בלילות קושי לישון .... באם צופעות האלו עוברות

לקריאה נוספת והעמקה

א"ס שלום, ישנוניות אינה תופעת לואי מקובלת של Adderall. כאבי בטן, לעומת זאת, הם כן. לא ציינת פרטים רבים, כמו גיל הילד, משקלו, מנון התרופה ועוד. לאור הישנוניות, אני מציע: 1. להוועץ ברופא המטפל. 2. לנסות טפול במנון נמוך יותר. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2014 | 22:22 | מאת: מישהו

אני לא הופנתי לבדיקה TOVa אני רציתי לבדוק את העניין בעצמי,אני בן 23.(יש מספיק סיבות כדי לחשוב שלא קיימת אצלי הפרעה של adhd המבחן היה רק כדי לחזק את אותו קו חשיבה.) התוצאות של המבחן: response time: Q1-107 Q2-110 Q3-98 Q4-95 RT rariability: Q1-99 Q2-118 Q3-113 Q4-114 commission erroes: Q1-114 Q2:112 Q3-117 Q4-115 omission erros: Q1-101 Q2-101 Q3-105 Q4-106 adhd score:+3.04 השאלה שלי כזאת,(אני יודע שמבחן זה אינו אבחון) אבל,אני שואל מבחינת המבחן בלבד האם התוצאות בסדר למרות שיש הבדלים מידי פעם בין הרבעים למרות שזה בטווח תקין ואף מעליו?(וגם אין אף תוצאה גבולית? אשמח לפירוט בבקשה.(מבחינת ההתנהלות במבחן הייתה תקינה לגמרי.)

לקריאה נוספת והעמקה

מישהו שלום, עניתי לך קודם, אך נראה שאתה מתעקש. אענה בקצרה: נראה שמבחן ה-TOVA תקין, ואינו מעיד על הפרעת קשב ורכוז. כפי שציינת, אין מדובר באבחון, אלא בבדיקת עזר בלבד, שבלא ההקשר, התרומה שלה באבחון הפרעת קשב ורכוז שולית. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

goo.gl/Rlqcmn

לקריאה נוספת והעמקה

רונית שלום, אין מדובר במאמר, אלא בפרסומת למוצר של ויטמין B12 שהחברה הזאת מוכרת. עיינתי בכתוב שם, ומדובר בגבוב של עובדות ומעשיות. אהבתי במיוחד משפטים כמו "לילדים/מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז מנגנון ניקוי הרעלים מהגוף לוקה בחסר" או "מעטפת המיאלין עוטפת בשכבת הגנה את כל מערכת הנוירונים במח, שחשופה למגוון רחב של כימיקלים כגון עופרת וכספית, שנכנסים לגופנו באמצעות אויר ומזון מזוהם או מעובד". אין כל קשר בין משפטים אלו למציאות, ונראה שמדובר במשפטים שהגה משרד פרסום, תוך שמוש במושגים הרווחים בצבור. באופן מעשי, חסר קשה של ויטמין B12 בהחלט עלול לגרום לפגיעה בקשב וברכוז, ובכל התפקודים הקוגניטיביים, אך נראה שלאדם הלוקה בחסר זה תהיינה בעיות רפואיות קשות עוד לפני כן. אין בארץ חוסר קשה של ויטמין זה, למעט באנשים החולים במחלות מסויימות קשות. אני ממליץ לדאוג שילדים יאכלו תזונה מאוזנת ובריאה, ואז אין צורך בשום תוסף מזון, אלא אם יש לך מניות בחברה המייצרת את תוספי המזון. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2014 | 10:59 | מאת: יעלה

שלום רב, הילד שלי סובל מהפרעות קשב קלות, המליצו לי על המוצר ריכוזית - תוסף תזונה על בסיס צמחי מרפא. הנה קישור למוצר: http://www.omni.org.il/ האם כדאי להתחיל לנסות?

לקריאה נוספת והעמקה

יעלה שלום, מעבר למחקר אחד, אין חומר מחקרי על התכשיר. כלומר, אנחנו לא באמת יודעים אם הוא עוזר או לא. כיון שזהו המצב, אני מציע להשתמש בתרופות שלגביהן יש מידע רב שהן יעילות בטפול בהפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2014 | 09:50 | מאת: ענבל

שלום, בני בן ה 7 סובל מהפרעת קשב וריכוז ומקבל ריטלין 10 מג. קרובת משפחה שמעה הרצאה על כך שדיקור סיני יכול לפתור בעיות קשב וריכוז. האם יש על כל מחקרים ? האם דיקור באמת אפקטיבי ?

לקריאה נוספת והעמקה

ענבל שלום, כן, יש מחקרים אודות טפול בהפרעת קשב ורכוז באמצעות דקור סיני. הם מראים שדקור סיני אינו יעיל בטפול בהפרעת קשב ורכוז. כלומר, הטפול אינו אפקטיבי. כלומר, אין שום סיבה טובה לפנות לטפול זה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/02/2014 | 10:06 | מאת: נחמה

הילד שלנו בן 10 אובחן עם הפרעת קשב וריכוז. עבר איבחון מלא כולל פסיכולוג ובדיקת טובה. נראה שאין מנוס מטיפול תרופתי כזה או אחר לאחר אבחון מלא ומקיף. השאלה שלי: 1. האם המוצר זום של טבע יכול להוות תחליף לריטלין או לכל תרופה אחרת שמטפלת בהפרעות קשב וריכוז וזאת מנסיונך לאורך שנים, אני לא דבר על מוצרים אחרים אלא ספציפית לזום של טבע. 2.האם לא קיים סיכון בהתמכרות ועד איזה גיל בד"כ נותנים תרופות מסוג זה?

לקריאה נוספת והעמקה

נחמה שלום, ראשית, שתי הערות לדברים במובלעים בשאלתך. 1. אבחון הפרעת קשב ורכוז אינו מצריך אבחון פסיכולוגי, למרות שהדבר אינו מזיק. 2. בדיקת TOVA הינה בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז, וברוב המקרים אין בה צורך. לשאלתך לגבי Zoom של חברת טבע. מדובר בתכשיר המוגדר כתוסף מזון, ולא כתרופה. ההבדל חשוב, כיון שלצורך אשור ושווק תוסף מזון יש צורך במעט בדיקות (בהשוואה להמון בדיקות שנעשות בתרופות), ואין צורך להראות השפעה חיובית. למעשה, יש להראות שאינו מזיק. פורסם מחקר אחד, קטן (מעט משתתפים) וקצר (מבחינת הזמן), שהראה יעילות מסויימת של התכשיר. מחקר אחד אינו מספיק, כדי לאשר או לשלול השפעה, ולכן התשובה האמיתית היא שאיננו יודעים. נסיוני האישי אינו חשוב, אלא מידע מחקרי באיכות טובה, וכאמור, מידע כזה אינו בנמצא. לגבי תרופות אחרות, כמו Ritalin, יש מידע מחקרי רב המראה על שפור ניכר עם הטפול בתרופה, ומתעד גם את תופעות הלואי של התרופה. המלצתי היא להתחיל בטפול תרופתי, כיון שטפול זה הוכח. אם את בכל זאת רוצה לנסות טפול ב-Zoom, הייתי קוצב את הנסיון בזמן, ובודק בתום התקופה. אם יש שפור ניכר, המשיכי בטפול, ולא, עברי לטפול בתרופה. גם Zoom וגם תרופות להפרעת קשב ורכוז אינן ממכרות. את הטפול התרופתי נוטלים כל עוד יש צורך, כלומר, כל עוד הפרעת הקשב והרכוז גורמת למצוקה או לפגיעה בתפקוד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/01/2016 | 10:34 | מאת: מינה הופמן

אם לוקחים כמוסה אחת ליום למבוגר האם משפיע

09/02/2014 | 13:57 | מאת: רונה

שלום בני בן ה9 עבר מבחן מטקסט בו אובחן עם בעיית קשב והיפראקטיביות ... ניגשתי להתייעצות עם נוירולוג אשר בשלב זה לא ראה צורך בטיפול בריטלין. כחלק מניסיונותי למצוא פיתרון פניתי לטיפול הומואופתי אשר המליצה לילד לקחת תוספי מזון כגון אומגה 3 ויטמינים נוספים להוצאת חיידקים מהבטן וכן שינוי הרגל תזונה עי הפחתת סוכרים, שומנים, שמרים וקמח לבן.. מה דעתך והסימול בהשפעת סוכרים ותזונה לילדים עם הפרעת קשב? אודה לתשובתך כי אני מאוד מבולבלת...

לקריאה נוספת והעמקה

רונה שלום, ראשית חשוב שילדים יאכלו בריא, מגוון, מספיק ולא יותר מדי, וחשוב להקנות להם הרגלי אכילה טובים (ארוחה משפחתית, אכילה לשולחן האוכל ולא מול הטלויזיה וכו'). הדבר נכון לכל ילד, וגם לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. אין כל מידע שתזונה מסויימת יכולה לגרום להפרעת קשב ורכוז, או שדיאטה מסויימת יכולה לרפא הפרעה כזו. למיטב הבנתנו, אין גם מנגנון היכול להסביר קשר כזה. אומגה 3 נמצא כטפול לא יעיל בהפרעת קשב ורכוז (כאשר בוחנים את כלל המחקרים בנושא, ולא מחקר מסויים), וכן לא נמצא קשר להפחתת שומנים, סוכרים, או קשר לקמח לבן, שמרים צבעי מאכל, שוקולד קפה וכו'. לא ידוע לי על ויטמינים "להוצאת חיידקים מהבטן", ולא ברור מה רע עשו הילד או החיידקים שצריך להפריד בינהם. המעיים של כולנו מלאים במליארדי חיידקים. הומיאופתיה נמצאה לא יעילה כטפול בהפרעת קשב ורכוז. זה מה שמלמד אותנו המידע המחקרי. כן נמצא קשר בין הפרעת קשב ורכוז והשמנה. ילדים ובני נוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז נמצאים בסכון גבוה יותר להשמנה, לפי מחקרים מסויימים, עד פי שניים. מקוה שהועלתי, ד"ר ברנע ארז.

09/02/2014 | 11:04 | מאת: ימית

שלום בני בן 7 משתמש בקונצרטה 36מ"ג קבוע במשך 5 חודשים ולאחרונה יצאו לי עודף שיערות בגב וברגליים האם זה מהכדור?

לקריאה נוספת והעמקה

ימית שלום, לא ידוע לי על קשר בין Concerta לשיעור יתר על הגב והרגליים. לא ברור לי גם למה את מתכוונת ב-"עודף שערות". אני ממליץ לפנות לרופא הילדים, ולהוועץ בו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

08/02/2014 | 02:46 | מאת: מישהו

קיבלתי במבחן טובה ציון פלוס 3.1. השאלה שלי היא כזאת,הבנתי שמאד חשוב זה זמן התגובה ויציבות זמן התגובה ובכן קיבלתי ציון סופי בזמן ממוצע 99 וביציבות זמן תגובה 110. העניין הוא שבין רבע לרבע גם בזמן וגם ביציבות זמן התגובה יש קפיצות אבל בתחום התקין לדוגמא ביציבות זמן תגובה יש ברבע הראשון 99 ואז ברבע שני יש 115.שתי הציונים תקינים אבל יש קצת קפיצות וגם בזמן תגובה רגיל יש שינוי בין הרבעים בערך ב 12 נקודות אבל כל הציונים גבוהים ותקינים אז מה העניין? או שזה בסדר יש הבדים בטווח הנורמה?(הבדלים של כעד 15)?

לקריאה נוספת והעמקה

מישהו שלום, לא ציינת פרטים חשובים כמו גיל, ומדוע הופנית לבדיקת TOVA. באופן כללי, ציון 3.1+ בבדיקת TOVA נחשב מעל לנורמה התקינה, כלומר רכוז שהוא טוב יותר מאשר הנורמה. עם זאת, כמו שציינת, יש צורך לראות את ההתנהלות בבדיקה, כלומר השנויים בין הרבעונים השונים. השנויים שאתה מתאר עשויים להיות משמעותיים, כיון שהם שנויים של יותר מסטיית תקן אחת. לפני הכל, יש לזכור שבדיקת TOVA היא בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז, שברוב המקרים אין בה צורך. בכל מקרה, תוצאותיה אמורות להבחן בהקשר של התמונה הקלינית הרחבה. כלומר, לתוצאות בדיקת TOVA בלבד, אין משמעות רבה. יום TOV, ד"ר ברנע ארז.

06/02/2014 | 16:37 | מאת: בתי

רציתי לשאול אם הכדורים ZOOM הפרעות קשב וריכוז מפריע להריון או מזיקה להריון אשמח לקבל תשובה מהיר

לקריאה נוספת והעמקה

בתי שלום, אין מידע על בטיחות התוסף בהריון, ולכן ההמלצה היא לא להשתמש בו אם אין הכרח. איני רואה סיבה שאחד ממרכיבי התוסף יגרמו לפגיעה כלשהי, אך כאמור הדבר לא נבדק. בשעה טובה, ד"ר ברנע ארז.

27/01/2014 | 22:22 | מאת: מישהו

עשיתי מבחן טובה שיצא תקין פלוס 3. לפני המבחן אכלתי קוביית שוקולד למרות שאחרי זה גיליתי כי אין לצרוך קפאין לפני מבחן זה. אבל מצד שני ממה שהבנתי ההשפעה של הקפאין היא קטנה מאד לעומת ריטלין-כך שאם התוצאה יצאה פלוס 3 שזה מעל הנורמה-לא יתכן שללא קובית שולוקלד אחת פתאום יהיה מינוס 3 זה נכון? הבנתי שלקפאין השפעה מאד קטנה בכללי על המבחן וזה סתם מין קו מנחה? הרי מישהו עם הפרעת קשב וריכוז שיקבל מינוס5 אם יאכל שוקולד לא יקבל פתאום פלוס 3 נכון?

לקריאה נוספת והעמקה

מישהו שלום, ראשית, אני לא משוכנע שאין מדובר בשאלה שהיא מתיחה או בדיחה. אם אני חושד בכשרים, אני מתנצל מראש. אז לפני כל ההערות, אתן את השורה התחתונה: לא! השוקולד לא שינה את תוצאת המבחן! וכמה הערות: 1. בדיקת TOVA הינה בדיקת עזר, שלעתים משתמשים בה באבחון של הפרעת קשב ורכוז. ברוב המקרים אין בה צורך. יש שמוש רב ומופרז בבדיקה זו. 2. בדיקת TOVA אינה אבחון, אלא, כאמור, בדיקת עזר בלבד. 3. לקפאין יש השפעה זניחה על תוצאת בדיקת TOVA. אני איני מכיר איסור על שתיית קפה לפני בדיקת TOVA. 4. שוקולד אינו מכיל קפאין. הוא מכיל קקאו. 5. TOVA מקובל לכתוב באותיות גדולות כיון שאלו הן ראשי תיבות של Test of Variables of Attention. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

27/01/2014 | 15:03 | מאת: הורה מודאג

בני החל לנטול ריטלין 10 מ"ג. שמתי לב שהוא מתקשה ליצור איתי קשר עין שאני מדבר אליו וכששאלתי אותו למה הוא לא מסתכל עליי הוא לא יודע מה להסביר לי. הוא אומר שהוא מרגיש לחץ אבל שזה לא מפריע לו. קשה לי להבין בדיוק אם זו תופעת לוואי או בכלל מה זה

לקריאה נוספת והעמקה

להורה המודאג שלום, איני מכיר קשר בין נטילת Ritalin, להפסקת יצירת קשר עין. אם התופעה ממשיכה להופיע תחת השפעת התרופה, ואינה קיימת כאשר בנך אינו נוטל את התרופה, אני מציע לפנות לרופא המטפל, ולנסות לברר עמו מה קורה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2014 | 19:45 | מאת: אריאל

ניסינו להחליף לבני בן ה 6 את הריטלין באדראל. הניסיון לא צלח הכדור פשוט לא משפיע על הילד :( נשארנו עם 13 כדורי אדרל 10 מג שעלו לנו לא מעט מה ניתן לעשות עם הכדורים הללו? אולי יש מקום שאפשר לתרום אותם למי שזקוק וידו אינו משגת? תודה רבה ושבת שלום אריאל.

לקריאה נוספת והעמקה

אריאל שלום, ראשית, יפה עת היוזמה לתרום. שנית, איני מכיר מקום בו אפשר לתרום תרופות. שלישית, הדבר עשוי להיות בעייתי בתרופות כמו Adderall ו-Ritalin, עקב סיווגן המיוחד בחוק. אני מציע שלא לעשות זאת, כדי שלא תסתבך רק עקב רצונך הטוב לתרום ולעזור. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2014 | 17:02 | מאת: חסוי

עכשיו ראיתי באינטרנט שיש 30% שנרפאים מההפרעה ומצד שני רשום סטטיסטיקות שאנשים פשוט מתמודדים עם ההפרעה טוב יותר אז מה נכון? האם באמת יש מקרים שההפרעה חולפת לגמרי(בגיל 13 בערך כמוני)? הסיבות שאני חושד שהפרעה זו אינה קיימת אצלי יותר: 1.זיכרון עבודה-אין לי שום בעיה עם זיכרון לטווח קצר-זוכר טלפונים כמעט ולא שוכח מה רציתי לומר למישהו,לא מאבד חפצים ולא שוכח איפה שמתי את הפלאפון או הכרטיס אשראי וכו. 2.אני לא אמיפולסיבי. 3.אין לי בעיה בלהתרכז בשיעור,במשחק שחמט,או כשאני מכין שיעורים. וממה שהבנתי זיכרון עבודה וריכוז הם תנאים בסיסים להפרעה זו ולא מרגיש שיש לי אותם לכן מה דעתך בסיפור שלי?

ראה את תשובתי לשאלתך הראשונה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2014 | 16:15 | מאת: חסוי

דוקטור שלום, בגיל 7-8 בערך אובחנתי כאדם עם adhd עכשיו העניין הוא כזה-הגיל 13 בערך כשהגעתי לחטיבה-התחלתי ללמוד רגיל,זאת אומרת ללא ריטלין וקיבלתי ציונים טובים. אחרי זה המשכתי לתיכון וגם שם לא היו לי שום בעיות בהתרכזות בשיעורים והייתי תלמיד טוב. אחרי זה גם באה תקופת שיעורי הנהיגה ועברתי אותם בהצלחה ולא מרגיש בכלל שיש לי הפרעת קשב וריכוז. כיום אני בן 23 לומד ומשחק שחמט לא משתמש בריטלין מאז גיל 11 ולא מרגיש דבר. השאלה שלי האם אתה מכיר מקרים או שידועים מקרים בספרות המדעית שהפרעת קשב וריכוז נעלמה לגמרי? ממה שקראתי באינטרנט הבנתי שההפרעה לא חולפת אלא משנה את צורתה בלבד? או שישנם מקרים בהם היא עוברת בגילאים 12-13?

לקריאה נוספת והעמקה

חסוי שלום רב, עפ"י מחקרים שונים, כ-40% מהאנשים שאובחנו בילדותם כלוקים בהפרעת קשב ורכוז, אינם סובלים מההפרעה בבגרותם. יש מספר הסברים לכך, אך יתכן שאצל חלק מהאנשים ההפרעה אכן חולפת. יתכן גם, שהאבחנה שניתנה לך היתה שגויה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום, כבר תקופה די ארוכה (מספטמבר בערך) אני שמה לב להחמרה בתסמינים שכבר היו לי ,קשה לי להתרכז ליותר משיעור ,דעתי מוסחת בקלות מאוד אני מתקשה לשבת ללמוד הרבה זמן ,כל הזמן זזה בכסא ,ולא מסוגלת לא להזיז את היידים ואם אין לי במה לגעת אני לא מרוכזת ,אני גם מאבדת דברים כל החיים שלי , אומרים שאני חולמנית מאוד ואיטית. כן יש לי משמעת עצמית גבוהה לכן הציונים שלי מאוד גבוהים אך במקצועות שקשה לי כמו מתמטיקה ואנגלית (רמות גבוהות) אני מתקשה לסיים את המבחנים בזמן. אני לומדת למבחנים שעות ארוכות כי אני מוסחת וקמה הרבה אך אני מסוגלת לחזור ולשבת יום שלם ככה. אף פעם לא הנחתי שיש לי בעיות קשב וריכוז מפני שתמיד הצטיינתי בלימודים למרות החולמנות והבעיות בריכוז אך בזמן האחרון , הקושי הזה להתרכז ולהתארגן ולהפסיק לזוז מוציא אותי מדעתי . חברה שיש לה בעיות קשב וריכוז אמרה שהיא חושבת שאני סובלת מאותה בעיה והמורה שלי למתמטיקה הציע לי לעשות אבחון לקבלת הארכת זמן . ההתלבטות היא , שיש לי מחסור כבד בשעות שינה. (לא מצליחה להתארגן וללכת לישון בזמן)ולכן איני יודעת אם הבעיות הנ"ל נובעות מעייפות פשוטה או שמע זו בעיה אמיתית. האם כדאי לגשת לאבחון ?

לקריאה נוספת והעמקה

מאיה שלום, התסמינים שתארת אכן מתאימים להפרעת קשב ורכוז, אך עלולים לנבוע גם מ-"מחסור כבד בשעות שינה". אם אכן התסמינים כולם החלו רק בגיל 16, ולא לפני כן, אזי אין מדובר ככל הנראה בהפרעת הקשב והרכוז. לפני שרצים לאבחון, אני מציע פשוט להקפיד על שינה מספיקה, ולראות אם יש שנוי. אם אין שנוי, אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/01/2014 | 12:44 | מאת: keren

גיסי ואחותי נמצאים בטיפול רפואי אם אחייניתי מעבר לים. תחת אחריותי נישארו 2 אחייני. הקטן מבין השניים מקבל ריטלין במינון 30 אל אי. בשבוע האחרון עם שובו מהלימודים הילד נרדם. האם מינון הריטלין נמוך לו. יש לציין כי הילד צמח לגובה ושמן.

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, ראשית, הרבה בריאות והחלמה מהירה לאחייניתך שבחו"ל. לשאלתך לגבי המנון - חסרים פרטים רבים. העובדה שהילד נרדם אינה מלמדת שהמנון אינו מספיק, אלא בעיקר על העובדה שהוא עייף. שנוי במנון התרופה, צריך להתבסס על ההערכה שהמנון הנוכחי אינו מביא לרכוז מספיק, הפחתת המוסחות, הפחתת ההיפראקטיביות וכו'. גם כאשר יש הרעה במצבו של ילד, יש לברר אם אין גורמים נוספים. כמו שתארת, יתכן והפרידה מההורים והדאגה לאחותו היא הגורמת את הקשיים. יתכן גם שהילד אינו ישן מספיק. אני מציע להוועץ ברופא המטפל או ברופא הילדים, ולתת לו תמונה שלמה יותר על המצב. שוב, הרבה בריאות, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז. ילדים נרדמים, כיון

22/01/2014 | 14:02 | מאת: אודי

שלום ניתן לבני טיפול כפי שמצויין בכותרת. הילד מדווח על פחות התנהגות מציקנית(הוא נוטה להציק לילדים בסביבה שלו) , אומר שהוא יותר רגוע (הוא ילד מאוד עליז שצורה מוגזמת). אך מדווח שקשה לו להיות קשוב , למלא משימות , טוען שפשוט ההוראות לא נכנסות לו לראש (מה שלא היה לפני זה). במצב כזה כאשר חל שיפור בהתנהגות אך מאידך בקשב יש הרעה מה עושים? יש תרופה אחרת שאולי במצב זה יותר טובה?

לקריאה נוספת והעמקה

אודי שלום, אתה מתאר בו יש שפור בהתנהגות ובהיפראקטיביות, אך לא ברכוז. במקרה כזה יתכן שמנון גבוה יותר יכול להביא לשפור גם ברכוז. שנוי מנון תלוי גם בגילו ומשקלו של הילד. יתכן ויש צורך בתרופה אחרת. יש לבדוק אם אין בעיות נוספות הדורשות טפול, כמו לקויות למידה, לדוגמא. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

24/01/2014 | 16:20 | מאת: אודי

מדובר בילד שמצליח להוציא בכל מבחן מעל ציון 90 ובכל זאת הוא טוען שיותר קשה לו ללמוד עם הריטלין שהוא פחות מצליח לחשוב יחד עם זאת אציין שיש לו בעיות ביחס לדימוי שלו כלומר הוא מתלונן לנו שילדים מעירים לו והוא חושש שהם צודקים.

22/01/2014 | 09:00 | מאת: רמי

בני בן 14.5 שוקל 38 ק"ג מטופל בקונצרטה 54 מ"ג + 1/2 כדור פריזמה + 1/2 כדור ריספונד. עדיין אין תוצאות. רציתי לשאול: 1. האם יש מקום להעלות את מינון הקונצרטה ל-63 מ"ג [לפי הנוסחה של מינוס 20% לחלק ל-3, משקל הגוף כפול 0.7 מ"ג. לפי נוסחה זו הוא אמור לקבל 72 מ"ג, או שזה נראה לך מוגזם] 2. הקונצרטה נותנת כיסוי ל-10 שעות האם יש מקום להוסיף לו אחה"צ ריטלין נוסף או שהריספונד אמור לתת לזה מענה ? 3. האם השפעת כדור ריספונד הוא מיידי או רק במצטבר כמו הפריזמה 4. תוך כמה זמן אמורים לראות את תוצאות הפריזמה

לקריאה נוספת והעמקה

רמי שלום, שאלת מספר שאלות, ותארת את הטפול התרופתי, אך ציינת מהן האבחנות שניתנו או באלו הפרעות לוקה בנך. לא ברור גם למה את מתכוון שאתה כותב שאין תוצאות. אנסה לענות על השאלות לפי הסדר. 1. אחת הסיבות שבחרתי ללמוד רפואה, ולא פיזיקה גרעינית, היא שלמודי הרפואה קלים הרבה יותר, וכמעט ואין משתמשים בנוסחאות. יש נוסחאות שונות לחשוב מנון ה-Concerta/Ritalin, אך יש לזכור שאלו כלים גסים יחסית, המדריכים אותנו בקביעת המנון הראשוני. שנוי המנון אמור להעשות על פי המצב הקליני, כלומר לפי תפקודו של הילד. בקצור, עסוב את הנוסחאות, ונסה להעריך האם יש שנוי במצב שבשלו הגעתם לטפול. 2. ה-Concerta אמורה להשפיע במשך כ-12 שעות (ולא עשר). בד"כ אין מקום להוספת Ritalin אחה"צ, כאשר הילד מטופל ב-Concerta. לגבי ה-Rispond - לתרופה זו שמושים שונים, וחושב להבין מגדוע ניתנה. באופן כללי, ה-Rispond אמור לעשוז להיפראקטיביות, לאימפולסיביות, להתנהגות המתנגדת וכו'. השפעתו של ה-Rispond נמשכת לאורך כל שעות היממה. 3. השפעת ה-Rispond מופיעה לאחר כשבועיים שלושה מזתחילת נטילת התרופה. 4. שוב, גם כאן, לא ברור מדוע ניתנה ה-Prizma ובמה היא באה לטפל. באופן כללי מדובר בתרופה נוגד דכאון וחרדה. מנון של חצי כדור (10 מ"ג) הוא מנון נמוך למדי. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

21/01/2014 | 22:42 | מאת: שושי

בן שש בכיתה א המורה לא מפסיקה להגיד שיש לו התקפי זעם ללא סיבה מתפרץ על ילדים אחרים טוען כל הזמן שמציקים לו ,כשיש פעילות או משחק משותף עם כל הילדים הוא יושב כעוס ולא רוצה להשתתף . ילד חכם מאוד אבל לא משתף פעולה לא רוצה לעשות משימות כתיבה למרות שיודע לכתוב טוב מאוד גם בבית מתפרץ מהר צועק חייבת לציין שיש בבית ילד נוסף שהוא אוטיסט בן חמש כמו תינוק . יש לו גבולות מאוד ברורים הוא יודע אותם מאוד מנומס הולך לחוגים יצירתי אבל כל משקשור ללימודים בבית ספר ובבית גורם לו להיות מאוד עצבני אני כבר לא יודעת לאן לפנות בינתיים מחכה לפסיכולוג בית ספר מה עוד אני יכולה לעשות כדי לעזור לו נראה שזה לא בשליטתו ...

לקריאה נוספת והעמקה

שושי שלום, התקפי זעם אצל ילד בן שש שנים יכולים לנבוע מסיבות רבות ושונות. הדבר יכול להיות קשור להפרעת קשב ורכוז, אך אין שום הכרח שזהו אכן המצב. התנהגותו עלולה להיות קשורה לקשיים בבית, בביה"ס או קשיים חברתיים. היא יכולה לנבוע גם מהפרעה במצב הרוח. אני מציע להוועץ בצוות ביה"ס, ובמקביל לפנות לפסיכיאטר ילדים, לצורך אבחון מדוקדק. שבת רגועה ונינוחה, ד"ר ברנע ארז.

בני בן 8 . זו ההבחנה הראשונה שקיבלנו מרופאת קשב במכבי . מה זה אומר ? איך מתקדמים ? אמא דואגת .

לקריאה נוספת והעמקה

לילך שלום, איני מכיר אבחנה של "טרום הפרעת קשב ורכוז היפראקטיבית". אם אלו היו דבריה של הרופאה, יתכן שהתכוונה לומר שיש הפרעה אך הפגיעה בתפקוד עדיין אינה משמעותית. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז, כמעט כמו כל אבחנה פסיכיאטרית אחרת, אומרת שיש שיש פגיעה בתפקוד או מצוקה, ושהמצוקה נובעת מקושי בקשב וברכוז. אני מניח שאצל בנך יש פגיעה בתפקוד (הלמודי, חברתי, משפחתי וכו') או מצוקה, אחרת לא הייתם פונים לאבחון. אם, לאחר האבחון, הרופאה סבורה שהפגיעה בתפקוד או המצוקה נובעים מקושי ברכוז ולא מסיבה אחרת (כמו, לקויות למידה, חרדה וכו'), אזי יש צורך לטפל. באופן מעשי, אני ממליץ לקבוע פגישה נוספת עם הרופאה המאבחנת, ולשקול איתה את האפשרויות הטפוליות השונות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

07/01/2014 | 13:24 | מאת: ג

יש מאבחנים שמבקשים מהילד להחסיר 7 מ-100 אם אפשר לדעת מה בדיוק המבחן בא לבדוק ? אילו יכולות הוא בא לבדוק?

לקריאה נוספת והעמקה

ג' שלום, המטלה בה נדרש הנבדק להפחית 7 מ-100, ואח"כ להפחית שוב 7 מהתוצאה, וכך שוב ושוב, בא לבדוק רכוז ושמוש בזכרון עבודה (זכרון לטווח קצר). אין שום כוונה לבדוק יכולת חשבונית. יש לוודא שהמבחן מתאים לרמתו של הילד הנבדק ולתרבותו. בד"כ משתמשים במבחן זה לבדוק אנשים זקנים, כאשר יש חשד לדמנציה, אך המבחן יכול לשמש לבדיקת רכוז גם בצעירים ובילדים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 15