פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

26/02/2013 | 14:22 | מאת: שירז

שלום רב הבת שלי בת 7 כתה א' נוטלת רטלין אני רואה תילדה בזמן האחרון שקטה עצובה אבל מה מתקדמת בלימודים הם רצוי להחליף תכדורים? תודה שירז..

לקריאה נוספת והעמקה

שירז שלום, דכדוך הינה אחת מתופעות הלואי של Ritalin. יש לזכור, שלעתים כאשר הילד אינו קופצני, ההורים מפרשים זאת כעצבות, ולכן מומלץ לדבר עם הילד. לפני שרצים להחליף טפול, אני מציע לשקול את היתרונות והחסרונות, להוועץ ברופא המטפל, ולשקול עמו גם את החלופות. שבוע טוב ושמח, ד"ר ברנע ארז.

25/02/2013 | 10:24 | מאת: מלי

בוקר טוב, בהמלצת נוירולוג התחלתי לתת לביתי את התרופה הנ"ל. ביתי בת 8 ולדעתי בהשפעת התרופה הילדה איבדה תיאבון, פורצת בבכי עם דמעות לעיתים קרובות , הבוקר סירבה להיפרד ממני ובכלל , די עצובה. האם אילו תופעות לואי רגילות ואמורות לחלוף עם הזמן או שכדאי להפסיק מיד עם התרופה. תודה מראש .

לקריאה נוספת והעמקה

מלי שלום, התופעות שתארת אינן תופעות לואי מקובלות של Zoom. למרות זאת, אם התופעות הופיעו לאחר מתן Zoom, ואינן חופות תוך זמן קצר, נראה שיש קשר בין התרופה לתופעות. במקרה כזה מומלץ להוועץ ברופא המטפל ולשקול להפסיק את הטפול, ולראות אם התופעות חולפות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/02/2013 | 14:05 | מאת: אמא

האם אפשר ליטול שני כדורי קונצרטה 27 במקום כדור אחד של 54 ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום, השפעתם של שני כדורי Concerta 27mg זהה להשפעתו של כדור אחד של Concerta 54mg. ההבדל הוא רק במחיר - שני כדורי Concerta 27mg יקרים יותר. שבוע טוב וזול, ד"ר ברנע ארז.

21/02/2013 | 00:44 | מאת: .

היי לבעיית הפרעות קשב יש ממד גופני לבעיה, מה השערה למשל שילד מסויים מספיק לו 30 מג רטלין כדי שמצבו יוטב ,לעומת אחר שצריך לקחת 80 מג כדי לחוש הטבה

לקריאה נוספת והעמקה

נקודה שלום, שאלה מצויינת שאלת. התשובה, הרבה פחות טובה. מדובר בהבדלים אישיים, שחלק גדול מהם איננו מבינים מספיק. הדבר נכון לכל תרופה ולכל טפול שהוא, ולא רק לגבי Ritalin. צר לי שאין לי תשובה טובה יותר. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

לקריאה נוספת והעמקה

סבא שלום, הפרעת קשב ורכוז אינה חלק מאוטיזם, אך ילדים הלוקים באוטיזם (או בהפרעה מהספקטרום האוטיסטי), נמצאים בסכון גדול יותר ללקות גם בהפרעת קשב ורכוז. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/03/2013 | 16:46 | מאת: ד"ר נורית הרן Ph.D

נכון שאין הוכחות לגבי תוכנות מחשב, אבל יש הוכחות לגבי טיפולי נוירופידבק, שזה אימון מוחי מבוסס גלי מוח (EEG). חשוב לציין שלתרופות יש השפעה לזמן מוגבל, שעות בית הספר אצל ילדים וסטודנטים, ושעות העבודה, לאחר מכן השפעתה של התרופה פגה. השפעתם של טיפולי נוירופידבק היא איטית יותר אך נשמרת לאורך זמן, וממולץ לשלב טיפול זה גם למי שנוטל תרופה.

שלום רב, למרות שיש מחקרים המראים יעילות של טפול נוירופידבק, טפול זה עדיין אינו נחשב כטפול מקובל, וצריך מחקרים נוספים כדי לאשש את תוצאות המחקרים הראשונים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

<p>שלום,אני אב לילדה בת 7 , הפרעת קשב וריכוז קלה-בינונית. יש תוכנות(אני לא יודע אם מותר לי לפרסם כאן שמות,אז אמנע מזה) שעלותם היא 170 ש"ח בחודש.צריך להתחייב לחצי שנה. רציתי לקבל חוות דעת,האם ישנו סיכוי לשיפור המצב על ידי טיפול בתוכנות אלו. כדורים אין מצב שאני נותן. גם אם יש שיפור חלקי אעדיף לרכוש את המנוי. אודה לך על&nbsp; דרור </p>

לקריאה נוספת והעמקה

דרור שלום, לצערי אין מידע מספיק האם תוכנות המשווקות לטפול בהפרעת קשב ורכוז, אכן עושות זאת. בקצור, אני לא יכול להמליץ, אך גם לא לשלול. בכל מקרה אין מדובר בטפול "מקובל" בהפרעת קשב ורכוז. לעומת זאת לגבי תרופות, יש מידע רב המצביע על יעילות גבוהה בטפול. אתה אביה של בתך, ורק אתה ואמה של הילדה תקבעו איזה טפול תקבל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

15/02/2013 | 21:59 | מאת: .

שלום דוקטור אני בהתחלה של טיפול אבל התשובה שלך חשובה בימים הראשונים הרגשתי שהמינון הנמוך עוזר לתסמינים המרכזיים , ולאחר חל הפחתה ,ממשיכים לחפש מינון ,וסוג רטליןכבר חודשים בנתון כזה אני מקווה שאני לא שייך לקטגוריית החולים שהרטלין לא פועל אצלם אני מבקש לשמוע את דעתך מתוך ניסיונך ,מה מרגישים החולים שלא עובד אצלם הרטלין ,כמובן בזמן שהכדור אמור להשפיעה בגוף

נקודה שלום, אתה צריך לבחון האם Ritalin מביא לשפור משמעותי בתסמינים מהם אתה סובל. אם לא, יש צורך במנון אחר, תכשיר אחר או בתרופה אחרת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2013 | 17:08 | מאת: נויה

שלום, בני בן 5 וחצי עבר מבדק TOVA לאחר אבחון אצל פסיכיאטרית ילדים מומחית בתחום אשר הפנתה אותנו לביצוע המבדק. יום לאחר המבדק התקבלו מספר נתונים חריגים: תוצאה לפני ריטלין 1.64 ( סקאלה -1 עד +1) אחרי ריטלין 7.82. כמו כן,מבחינת הגרפים, לאחר הריטלין הגרף עבר את 160 באופן משמעותי לאורך כל המבחן. הבנתי מהפסיכיאטרית שהוא מחונן עם הפרעת קשב וכמובן נטפל בהתאם להנחיות. שאלתי- חשוב לי לדעת- עד כמה תוצאה זו חריגה מהסטטיסטיקה ? האם רמת המחוננות גבוהה באופן חריג ?

לקריאה נוספת והעמקה

נויה שלום, צר לי לקלקל את החגיגה. ציון 7.82 (פלוס) הוא אכן חריג במבחן TOVA, ושפור משמעותי כמו שתארת, בהחלט מכוון לקיומה של הפרעת קשב ורכוז. עם זאת, אין קשר בין מבחן TOVA למחוננות. מבחן TOVA בוחן אספקט צר של הפרעת קשב ורכוז, ואין קשר בינו לבין מנת משכל דבר וחצי דבר. אחד מיתרונותיו של המבחן הוא בכך שהוא פשוט מאד, ומפגר יכול להצליח בו כמו גאון. כדי לאבחן מחוננות, יש צורך במבחנים פורמליים, להערכת מנת המשכל (IQ). שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום ד"ר ברנע ארז, אין כאן נושא של חגיגה, האבחנה בוצעה בעקבות ביצוע אבחון אצל פסיכיאטרית ילדים מאד ידועה בתחומה, מהמובילות בארץ, מתוך מטרב לבחינת נושא ה-ADHD. היא זו שאבחנה אותו גם כמחונן, כפועל יוצא של האבחון והצפייה בו בשילוב המבחן. מה שכן, חשוב היה לי לחדד לך, כי קיימת מחוננות שלא תאובן במבחני "בית ספר" , כפי שנכתב במחקרים רבים בכל העולם.

11/02/2013 | 00:18 | מאת: מודאגת

בני בן 14.5 עם לקויות למידה שונות הלומד בכיתה מותאמת.נער מאד רגיש שנפגע כמעט מכל דבר בגלל פרשנות לא נכונה. נוטה להתפרצויות כעס אלימות בעיקר בבית. בעל הערכה עצמית מאד נמוכה למרות שהוא מאד אהוב על חבריו.אינו משקיע בלימודים וכמעט ולא מסוגל לקחת אחריות במטלות הבית. בשנה הבאה יעלה לכיתה י' ויצטרך להשתבץ באחת ממגמות ביה"ס שלתפיסתי לא מתאימות לו. אנו גרים ביישוב קטן לכן האופציה של העברתו לבי"ס אחר בעייתית מבחינה חברתית.שוקלת אף להוציא אותו לפנימייה בכדי שילמד להיות עצמאי יותר. האם יש פנימיות שמתאימות ליכולות שלו שלא מוגדרות כפנימיות לנוער בסיכון? חשוב לציין שהוא ילד טוב ובסך הכל ומאד מוערך בהתנהגותו המנומסת והערכית.לאחרונה אף עשינו לו איבחון במכון של רמי כץ והייתה המלצה להפנותו לפסיכיאטר ילדים בגלל הנונים הנפשיים בו הוא נמצא של חרדות ופחדים.

לקריאה נוספת והעמקה
13/02/2013 | 23:08 | מאת: נעמי גינת

אמא יקרה, את מתארת נער בעל בעיות רגשיים וקשיים חברתיים ניכרים. בישוב הקטן בו אתם מתגוררים, ובבית ספרו- הוא מוכר ו"מתוייג". לכן קטן הסיכוי שיוכל לעבור שינוי משמעותי. עתידו האישי והמקצועי - מצדיקים מאמץ של מציאת מסגרת-חינוכית מתאימה, גם אם כרוך הדבר במאמץ ובהוצאה כספית. אין בדברי משום המלצה לשלחו לפנימיה, משם ישוב הביתה, למקום המוגן והמטפח- אך אחת לשבועיים, וייאלץ להתמודד עם מציאות מורכבת ומאתגרת ! באשר לסוגיית הטיפול הפסיכיאטרי- טיפול מקצועי מתאים, תרופתי ו/או אחר- עשוי לפטור חלק ניכר מסבלו /סבלכם. לא ברור מדוע אתם מהססים ולמה אתם ממתינים ? הרי גם אם הפסיכיאטר ימליץ על מהלכים שאינם נראים לכם- תמיד תוכלו לא להיענות, או לפחות להעמיד את המלצתו לבחינה, לתקופה-מוגבלת..? כיועצת-חינוכית וכאם - אין לי ספק שתוכלו לצאת נשכרים מהיוועצות עם גורם מקצועי ומקבלת הדרכה. בהצלחה !

מודאגת שלום, לא ברור לי אם הנער לוקה בהפרעת קשב ורכוז, אך אני ממליץ לקבל את ההמלצה, ולגשת לאבחון אצל פסיכיאטר ילדים ונוער. בנוסף, אני ממליץ להוועץ בראש מחלקת החנוך בישוב או במועצה המקומית, ולחשוב עמו על המסגרת הטובה ביותר עבור בנך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/03/2013 | 23:59 | מאת: מודאגת

ברצוני להודות לגב' נעמי גינת ולד"ר ארז ברנע על תגובתכם. חיזקתם אותי בדרך בה עלי לפעול. אפעל כעצתכם. תודה

יש לי ילד בן 13 בכיתה ו' סובל מבעיית קשב וריכוז והיפראקטיביות. הוא לוקח ריטלין ורספירידל. הוא מדבר על סקס המון כבר כמה שנים.האים רספרידל מגבירה את החשק המיני?הוא רוצה לשבת מול המסכים יותר משעה וחצי ביום. הוא לא מכין שיעורי-בית כי הוא לא מצליח להתרכז אחרי צפיה במסכים. בזמן האחרון הוא לא רוצה לצאת לטיולים ולחוג ספורט,כדי לא להפסיד זמן מסך. יש לציין שבעבר סבל מכאבי ראש אחרי צפייה במסכים. האים פסיכיאטר יכול להתערב ולהסביר לאבא שלו שילד כזה צריך להיות זמן מוגבל מול המסך?

לקריאה נוספת והעמקה

n שלום, ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז נמצאים בסכון גבוה יותר להתמכרות בכלל, ולהתמכרות למסכים (טלוויזיה, מחשב, טלפון נייד, משחק טלויזיה וכו') בפרט. עם זאת, ניכר שהבעיה היא בינכ ההורים. לצורך טפול בכך לא צריך פסיכיאטר ילדים ונוער, אלא דוקא הדרכת הורים טובה. לגבי Risperdal - התרופה אינה מגבירה את החשק המיני. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע שלום, ביתי בת ה-7 בכיתה א' היא ילדה מאוד נבונה אבל לא אוהבת להכין שיעורי בית. היא נהיית עצבנית כשהיא מתבקשת להכין אותם וזה תמיד מלווה בויכוחים וחוסר רצון שלה לשבת ולהכין. לי נראה שזה יותר בכלל החומר משעמם אותה, מאשר חוסר הבנה שלה את החומר כי היא קוראת יפה ומבינה חשבון. לדברי המורה שלה אין לה בעיה לימודית, אבל לעיתים היא חולמנית בכיתה ומציירת בחוברות במקום להתקדם בחומר הנלמד. יש לה גם בעיות חברתיות של קושי ביצירת קשר עם חברות. האם כדאי לעשות אבחון בגילה הצעיר או שזה קשיי הסתגלות לכיתה א'? והאם יש קשר בין הפרעות קשב לבעיות חברתיות?

לקריאה נוספת והעמקה

נועה שלום, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך יכולים לנבוע גם מסיבות רבות אחרות. אני מניח שניסיתם להתגבר על הקשיים בדרכים שונות, ובינתיים ללא הצלחה. לאור זאת, אני ממליץ להתיעץ עם מחנכת הכתה ואולי עם רופא הילדים. אם הבעיה נמשכת, הייתי פונה בהחלט לאבחון, ולו כדי לשלול את קיומה של ההפרעה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/02/2013 | 12:25 | מאת: ליזי

שלום, אודה לכם אם תוכלו להוסיף את הקישור למאמר העוסק בקשר בין שימוש בסמים בבגרות לבין ADHD

לקריאה נוספת והעמקה

ליזי שלום, בימים אלו, כבר אין צורך לנבור בספריות חשוכות כדי למצוא מאמרים. חפוש ב-Google תוצאות רבות ובמהירות. עשיתי זאת כעת, ו-Google מצא 4,350,000 קישורים, תוך 0.35 שניות. הנה קישורים לשלושה מהמאמרים אליהם Google מפנה מדף התוצאות הראשון: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000632239700406X http://pediatrics.aappublications.org/content/111/1/179.abstract http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleID=97434 שבת שלום וקריאה מהנה ומחכימה, ד"ר ברנע ארז.

03/02/2013 | 10:18 | מאת: גלי

שלום ד"ר, בני בן ה - 4.5 ילד מאוד נבון ומתפקד היטב מבחינה חברתית. עונה לעניין על שאלות, בעל אוצר מילים גבוה, מפותח מבחינה מוטורית, מסודר, בעל קליטה מהירה של עברית וחשבון (מאוד אוהב חידות בנושאים אלו). בתחילת השנה עבר לגן חדש והגננת טוענת שזז לא מעט בזמן מפגש: שם רגל אחת על הספסל, לעיתים נשכב על הספסל ובאופן כללי מרבה לזוז בזמן מפגש. לטענתה, יש בכך ניצנים של בעיית קשב וריכוז. מאוד הופתענו מדבריה שכן בזמן ציור בבית (מאוד אוהב לשבת ולצייר)/קריאת ספר/עשיית חוברות הפעלה/צפייה בטלוויזיה/צפיה בהצגה ארוכה (לעיתים באורך של שעה וחצי)/השתתפות בשעת סיפור/משחק עם עצמו - הילד מגלה ריכוז רב. הוא יושב בשקט בכיסא, מרוכז מאוד בפעילות ואינו נוטה כמעט לזוז. בזמן הצגה, לעיתים כשילדים אחרים לידו מתפרעים אני חוששת שדעתו תוסח בגללם אולם הוא כה מרוכז בתוכן ההצגה שהוא לא שם לב לכך. בבית, לאחרונה שמתי לב שבזמן אכילה הוא זז מעט בכיסאו, אולם הוא אוכל יפה ומרוכז באוכל (ייחסתי את זה לכך שהוא יושב בכיסא של מבוגרים ויתכן שגובה הכיסא לא נוח לו). השאלה היא - האם יש טעם באבחון כלשהו? האם אכן הדבר מצביע על בעיית קשב וריכוז, כפי שהגננת הגדירה זאת? אם כן - לקראת איזה גיל? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

גלי שלום, איני מבין הרבה בניצנים, ואיני מכיר הגדרה של "ניצני הפרעת קשב ורכוז", אך אנסה בכל זאת לענות. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז, בהגדרה, דורשת פגיעה תפקודית בשני תחומי חיים - למשל, בגן ובבית. מהתאור שלך בהחלט לא עולה שקיימת פגיעה תפקודית. לכן, ככל הנראה, אין הפרעת קשב ורכוז, לפחות לא כעת. מעבר לכך, התאור של בנך, הנו של ילד נורמלי ונבון, ונראה שהתנהגותו מתאימה לגילו. יש לזכור שבכל תכונה אנושית, קיים טווח רחב הנחשב נורמלי, ורק חריגה מהטווח הינה עדות להפרעה. עוד יש לזכור שיש מקום להתערבות חנוכית לפני שרצים לאבחון. למרות האמור לעיל, אי-אפשר גם לשלול קיומה של הפרעת קשב ורכוז בעתיד, כיון שההפרעה קשורה מאד לדרישות הסביבה, ויכול להיות שבכתה א', לדוגמא, עם הדרישות הלמודיות יופיעו קשיים. בקצור, לפי התאור שלך, לא הייתי עושה דבר, ונותן לילד להמשיך להיות ילד. אם תתרשמי בעתיד שיש פגיעה משמעותית בתפקוד, אז מומלץ לפנות לאבחון. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2013 | 17:56 | מאת: .

שלום רב דוקטור אחרי ניסיונות רבים ותופעות לוואי בני קיבל 27 פלוס 54 של קונצרטה שעזר לו במשך 3 שבועות בימים האחרונים מרגיש שהטיפול פחות עוזר משקל שלו קרוב ל- 70 מה יכול להיות הסיבה ומה ניתן לעשות

לקריאה נוספת והעמקה

נקודה שלום, השאלה לא ברורה לי דיה, וחסרים פרטים (כמו גיל הנער) ואנזה לענות לפי מיטב הבנתי. בנך שוקל 70 ק"ג, ומטופל ב-Concerta במנון של 81 מ"ג (54+27). המנון אינו חורג ממנון המקסימום, ואינו חורג מהמנון המתאים למשקל. אני מניח שהרופא המטפל נתן מנון זה כיון שמנונים נמוכים יותר לא השפיעו מספיק. אתה גם מתאר שנויים בהשפעת התרופה. יש לזכור, שיכולת רכוז (וגם התנהגות) מושפעים מגורמים רבים, בינהם עייפות, מצב גופני כללי, חרדות, מצב חברתי, התאמת החומר הנלמד לרמת הילד ועוד. אם לאורך זמן רואים שהשפעת התרופה אינה מספיקה, יש לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. אפשר לשקול, בין היתר, הוספת טפול לא תרופתי בהתאם למהות הקשיים (טפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי לבעיות התנהגות, הוראה מתקנת ללקויות למידה, הדכת הורים וכו'), שנוי מנון התרופה, הוספת תרופה שניה, החלפת התרופה ועוד. מקוה שעניתי לשאלות, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

31/01/2013 | 18:35 | מאת: .

שלום דוקטור 1 קראתי על קונצרטה ואני מצטטת , שהחלק הראשון משתחרר באופן מידי, האם מדובר בתוך כמה דקות 2 כמה נשאר חומר פעיל בקונצרטה 54 בחלק השני, שמתחלק עד 12 שעות

לקריאה נוספת והעמקה

נקודה שלום, כ-22% מהחומר הפעיל משתחררים באופן מיידי, וכ-78% הנותרים משתחררים במשך כ-10 שעות לאחר מכן. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

31/01/2013 | 13:54 | מאת: מיכל

שלום רב,הבן שלי בן 6.5 ולומד בכיתה א'. הוא אובחן שקב וריכוז ברמה נמוכה וקשה לו הלימוד הקבוצתי .הנרולוג המליץ לנו לתת לו ריטלין רק לשעות בית הספר בלבד!!! אני התחיל לתת לו כמוסות של זום ( אני פותחת את הכמוסה ונותנת לו עם כפית קוט'ג). האם הזום עובד כמו הריטלין וכן יכול לעזור לו. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום, Zoom הוא תוסף מזון לפטול בהפרעת קשב ורכוז. קיים מעט מאד מידע מחקרי לגביו - מחקר אחד קטן וקצר שהראה יעילות. גם אם ה-Zoom עוזר, איננו יודעים מהו מנגנון הפעולה שלו. לפי החברה המיצרת, יש לטפל במשך חודש-חודשיים כדי לראות את השפעת התוסף. Ritalin לעומת זאת הינה תרופה בת יותר משבעים שנה, ויש מידע מחקרי רב אודות יעילותה בטפול בהפרעות קשב ורכוז, ואודות תופעות הלואי שלה ובטיחותה. אין כל בעיה לשלב טפול של Ritalin/Concerta ו-Zoom. אם קיימת הפרעה משמעותית, לא הייתי מבזבז זמן, ופונה ישר לטפול ב-Ritalin, שכאמור, יעילותה מוכחת. אם לעומת זאת, מדובר בבעיה קלה בלבד, ואין דחיפות בטפול, אפשר לנסות טפול ב-Zoom. אם לאחר חודשיים יש שפור משמעותי, כדאי להמשיך בטפול. אם אין שפור, אין טעם להמשיך. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

31/01/2013 | 06:04 | מאת: אמא מודאגת

בני בן 3.5, אמצעי. דורש המון תשומת לב, מתבכיין כשלא מקבל את מבוקשו, מתעקש לקבל מיד את מה שהוא רוצה ואם לא מסופק הוא משתולל. לעתים הוא מבין אך לרוב לא. הוא מאוד אקטיבי, אוהב לקפץ בכל מקום וגם כשהוא פוגש את את אבא ואמא הוא קופץ עלינו בכל הכח. הוא חזק מאוד ומצטיין בחוג הספורט שלו. התגובות שלו לעתים אלימות מאוד כשחברים בגן לוקחים לו משהו מהיד או נוגעים במשחק שלו.אנחנו מסבירים לו בכל הזדמנות שאין צורך להגיב באלימות כלפי חברים ויש לפתור את העניין במילים ואם לא עוזר, לפנות לגננת. הגננות אומרות שהתגובות האלימות שלו מגיעות משום מקום ובשניות. הן אומרות גם שהוא חכם, אוהב ללמוד, יודע להעסיק את עצמו אך ברגע שמשתוללים לידו הוא עוזב הכל ומצטרף לחגיגה רק שהוא ממש ממש חזק וזה מסוכן.אני מנסה לשכנע את עצמי שזה יעבור עם הזמן כיוון שהוא עוד לא התבגר עדיין. מה לעשות? יש צורך באבחון? כואב לי לכעוס עליו כל הזמן.. אציין שהייתה לו תקופה של חודש שהשתנה ב180 מעלות, נהנה להיות בוגר ועצמאי, סבלני לאחים ולחברים והבין מצבים בלי סצנות ופתאום הכל חזר. אודה מאוד על התיחסותך ואם יש שאלות שאוכל לענות עליהן על מנת להבין את מצבו , אני אענה.

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, ראשית, את מתארת הפרעה בתפקוד בגן ובתפקוד החברתי, ויש מקום לטפול. גם אם הילד אינו לוקה בהפרעת קשב ורכוז, התנהגותו אינה תקינה, ויש צורך בטפול. שנית, התסמינים שאת מתארת בהחלט עלולים להתאים להפרעת קשב ורכוז עם היפראקטיביות, ולכן מומלץ לפנות לאבחון או לפחות להוועץ ברופא הילדים. שלישית, חלק גדול מהקשיים ההתנהגותיים שתארת דורשים הצבת גבולות ברורים, ומומלץ לפנות להדרכת הורים, כדי לשפר את ההתמודדות עם הקשיים שהילד מציב. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

30/01/2013 | 19:20 | מאת: ורד

הבן שלי בן 6 בכיתה א, לרוב לא עושה הרבה בכיתה, לא מעתיק מהלוח, עובד מאוד מעט, אני בטיפולים איתו אצל מרפאה בעיסוק והולכת לאיבחון דידקטי כמובן שאני רוצה גם לעשות איבחון של קשב וריכוז, השאלה שלי אם זה יכול מתי שהוא במשך חייו לעבור כי אני לא רואה שום שיפור מתחילת השנה מה שכן, הוא ילד מאוד חכם, וזה לא שאני קובעת ואומרת את זה ההשגים שלו די טובים, הוא יכול הרבה!!!!!!!!!!!!!!!! יותר שוב לא מתוך גאווה אלה מתוך הכרות מתוך עמוקה של הבן שלי זה כואב כואב לי שהבעיה שלו רואים אותה במרכז ולא את ההגיון הבריא שלו, מה יהיה אותו אני פשוט דואגת!!!!!!! המורים לא מפסיקים להתלונן. להתראות, ואודה לתשובה, ורד.

לקריאה נוספת והעמקה

ורד שלום, המרכיב של ההיפראקטיביות חולף או מתמתן מאד אצל רוב הילדים, לאחר סיום גיל ההתבגרות. עם זאת, כ-60% מהילדים ימשיכו לסבול מקושי מלא או חלקי ברכוז בהמשך חייהם. כמבוגרים, העיסוק בו יבחרו, יכול לקבוע עם ההפרעה תבוא לידי בטוי או לא. מעבר לכך, רצוי לזכור שאין קשר בין חוכמה לבין הפרעת קשב ורכוז. ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, הם חכמים או טפשים בדיוק כמו ילדים ללא הפרעת קשב ורכוז, ורובם בעלי יכולת שכלית ממוצעת, ממש כמו ילדים ללא הפרעת קשב ורכוז. למרות זאת, הפרעת קשב ורכוז יכולה למנוע מילד להביא לידי בטוי את יכולותיו השכליות, וטפול בהפרעה יכול לאפשר לו לבטאן. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

29/01/2013 | 23:37 | מאת: איריס אשכנזי

ביתי בת 10 מאובחנת עם הפרעת קשב וריכוז. הומלץ על טיפול תרופתי עדיין לא הוחלט איזה ובאיזה מינון. היא זעירה נמוכה ורזה מאוד יחסית לגילה.ישנה בממוצע 9 שעות בלילה. האם טיפול תרופתי עלול להחמיר את המצב מבחינת התיאבון שכבר עכשיו ירוד מאוד,האם הגדילה עלולה להיפגע,ומה עם שינה.? הכל קשור אחד בשני. מה עושים?

לקריאה נוספת והעמקה

גב' אשכנזי שלום, Ritalin בהחלט גורם, כתופעת לואי, קושי להרדם והפחתה בתאבון. כנראה שפגיעה בגדילה תלויה באכילה. תארת שבתך "זעירה, נמוכה ורזה מאד", וטפול ב-Ritalin אצלה בהחלט עלול להחמיר את המצב. במקרים כאלו יש צורך במעקב מסודר ותכוף אחרי גובה ומשקל, מעקב של רופא הילדים ויש לשקול מעקב של אנדקרינולוג. מבחינה תרופתית, מומלץ להתחיל בטפול בתרופה המשפיעה מעט שעות, ולטפל במנון נמוך. יש להקפיד על ארוחות מסודרות, ולעתים נכון לערב דיאטנית בטפול. בהמשך, אפשר לשקול טפול תרופתי בהפרעת הקשב והרכוז, שאינו מדכא תאבון, כמו Strattera למשל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

24/01/2013 | 21:47 | מאת: ת אמא מודאגת

שלום רב. אני אם חד הורית. בני בן 10.5. אובחן לפני כשנה כסובל מהפרעת קשב. האבחון הסתמך בעיקר על המידע אותו סיפר הילד לפסיכיאטר/נוירולוג והמידע שלי.המורים ערים לכך שהוא לפעמים חולם - אבל טוענים שהוא מתפקד טוב. אני רוצה לציין שבני תלמיד מצטיין- כל הציונים שלו 95-100 בכלל המקצועות. הוא ילד חביב ואין בעיות התנהגות בבית הספר. המורים משבחים אותו על התנהגותו והישגיו. יש לו חברים. לא מרכז העניינים אבל - בהחלט לא דחוי. בבית הקשיים צפים בעוצמות קשות. הוא מתנהל בפיזור דעת, רב הזמן לא שומע כשפונים אליו (בדיקת שמיעה תקינה), איטי בצורה נוראית. הכנת שיעורי בית (שרב החברים שלו כבר סיימו בכיתה) יכולה להתפרס על שעות רבות מאוד. אין לו כל בעייה בהבנת החומר - הוא פשוט "מורח" את הזמן. גם שפת הגוף שלו כשהוא מכין שיעורים מביעה חוסר מוטיבציה. רב הזמן הוא "מרוח" על השולחן, הוא לא לוקח אחריות כלל על שיעורים, מבחנים, הכנת תיק.ומתנהג מולי בעקשנות רבה מאוד. אני כל הזמן "המנוע" שעומד מאחוריו. וזה מתיש אותי ואותו. על רקע זה יש ביננו לצערי הרב מריבות ומתחים. הייתי בהדרכה הורית שלצערי לא ממש סייעה לי. נמנעתי עד כה ממתן טיפול תרופתי (למרות שהומלץ) מכמה סיבות. א. בני מטופל מגיל 3 בהורמון גדילה. אני חוששת מאוד שמתן רטלין או דומיו יעכבו את הגדילה וישבשו את הטיפול. ב. יש במשפחתי לצערי היסטוריה של בעיות נפשיות. אחיין שלי סובל מסכיזופרניה ואימי O.C.D עם התנהגות פרנואידית. קראתי בתופעות הלוואי של ריטלין/קונצרטה שזה עלול לגרום להתקפים פסיכוטיים. לא הצלחתי להגיע למקורות מידע מהימנים שבהם ידוע על איזה אחוזים מדובר והאם זה רברסיבילי. כלאמר, גם אם חלילה יש התקפים כאלו - במידה ומופסקת התרופה, הם מפסיקים. אודה לך מאוד על תשובות בנוגע לשני הדברים: א. האם באמת יש סיכוי להתקפים פסיכוטיים? ובאיזו הסתברות מנסיון מצטבר במתן התרופות הללו.האם בני נמצא בסיכון גבוה יותר לתופעות לוואי זו על הרקע הגנטי שלנו? (בן דוד שלו וסבתא שלו) ב. האם יש תרופה אחרת (גם אם עולה יותר)שיש לה פחות תופעות לוואי מסוג זה (נפשיות)? ג. האם יש נסיון של מתן תרופות להפרעות קשב - יחד עם טיפול בהורמון גדילה? ואם כן, כיצד זה עלול להשפיע? תודה מראש על תשובותיך (וסליחה על אורך ההודעה)

לקריאה נוספת והעמקה

ל-ת' האמא המודאגת שלום, נגעת בכמה נקודות, ואנסה לעבור עליהן בצורה מסודרת. את מתארת ילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז, שתפקודו בביה"ס תקין ולמעלה מכך - תפקוד למודי, תפקוד התנהגותי ותפקוד חברתי. לעומת זאת, את מתארת קשיים משמעותיים בהתנהלותו בבית. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז, כוללת בתוכה את העובדה שיימת הפרעה בתפקוד ו/או מצוקה. כיון שיש פגיעה תפקודית (לא ציינת אם יש או אין מצוקה), בהחלט יש מקום לטפול תרופתי. אם את אינך משוכנעת שיש הפרעת קשב ורכוז - כתבת שרוב האבחון הסתמך על דבריו של הילד - אפשר להעזר בבדיקת עזר כמו TOVA או Moxo כדי לקבל מידע נוסף, וכין מידע על השפעת התרופה. לגבי הבעיות הרפואיות הנלוות: ילד המטופל בהורמון גדילה יכול בהחלט לקבל פטול גם ב-Ritalin. יש כמובן צורך להוועץ ברופא האנדוקרינולוג המטפל בו בהורמון הגדילה. אפשר לשקול טפול ב-Ritalin קצר טווח. אפשר לשקול גם טפול תרופתי ב-Strattera - תרופה לטפול בהפרעת קשב ורכוז שאינה גורמת לפגיעה בתאבון. לגבי תורשה של מחלות נפש במשפחה (סכיזופרניה אצל בן הדוד של הילד, והפרעה טורדנית כפייתית אצל הסבתא) - כאן המצב מסובך יותר. ראשית, חושב לדעת שלמחלות שבמשפחתך יש מרכיב גנטי משמעותי. שנית, צריך לדעת שבין תופעות הלואי של תרופות הסטימולנטיות (כמו Ritalin ו-Concerta) נמצאות גם הפרעות חרדה (הפרעה טורדנית כפייתית הינה הפרעת חרדה) וכן מצבים פסיכוטיים. עם זאת, חשוב להדגיש שמצבים פסיכוטיים הינם תופעת לואי נדירה ביותר של התרופה. גם במקרה זה יש לשקול טפול ב-Strattera, שלה, קרוב לודאי, סכון נמוךך יותר לגרום למצב פסיכוטי. למרות כל האמור לעיל, הן הטפול בהורמון גדילה, והן מחלות נהפש במשפחה, אינן סיבה לשלילה אוטומטית של טפול ב-Ritalin/Concerta. אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים, שיקבל ממך מידע על מצבו של הילד, וישקול איתך את האפשרויות הטפוליות והסכונים הכרוכים בהם. בכל מקרה, הילד יצטרך מעקב צמוד יותר, בהשוואה לילדים אחרים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

24/01/2013 | 17:15 | מאת: סיגל

שלום, ביתי בת 12.5 בכיתה ז'. בכל המקצועות הנלמדים היא מקבלת ציונים של מעל 85 ומצטיינת באנגלית ומדעים (95-100). יש לה קושי מאד גדול במתמטיקה למרות מורה פרטי. לוקח לה זמן רב לפתור תרגילים. המורה למתמטיקה שאל אותה היום אם עברה פעם אבחון והמליץ לה לעבור. היא מעולם לא עברה. מעבר לכך היא ילדה מאד פעלתנית ואנרגטית, מפטפטת המון, אבל ללא בעיות משמעת, להפך מאד קשובה לסביבה, תורמת וחביבה. האם ייתכן שילד סובל מבעיות קשב וריכוז למרות הצלחה ברוב מקוצועות הלימוד?

לקריאה נוספת והעמקה

סיגל שלום, ציונים גבוהים בהחלט אינם שוללים קיומה של הפרעת קשב ורכוז. עם זאת, קושי ספציפי במתמטיקה, אינו מעיד בהכרח על הפרעת קשב ורכוז. יתכן ובתך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, אך יתכן ויש הפרעות אחרות, כמו למדל דיסקלקוליה - לקות למידה בתחום המתמטיקה. בשלב זה אני מציע לך לשוחח עם המורים בביה"ס ולקבל מהם מידע על מצבה בביה"ס, וכן לשוחח עם המחנכת של כתה ו' שהכירה אותה אולי מספר שנים. לאחר מכן, אני מציע להוועץ ברופא הילדים, ולשקול עמו אם נכון להפנות את בתך לאבחון של הפרעת קשב ורכוז, אבחון של לקויות למידה או בדיקות אחרות. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

23/01/2013 | 10:13 | מאת: מיטל

שלום, יש לי ילד בן שנה וחצי שלא מסכים לשבת בעגלה יותר מ 10-דקות וגם זה רק אם העגלה בתנועה. הוא משתחרר מחגורת הבטיחות נעמד ופשוט יוצא ממנה בכל דרך. אם אני מנסה למנוע את זה ואומרת לו שב או מנסה לפתות אותו עם חפצים כמו צעצועים או אוכל הוא מתחיל לצרוח בצורה נוראית ואיומה. הדבר גורם לי לתסכול, יאוש ובושה, אני נמנעת לצאת עם הילד למקומות ומשתדלת שאם כבר יצאתי איתו היציאה תהיה קצרה ככל האפשר. אני מרגישה שאין לי חיים כי אני כל היום עם הילד בבית בגלל זה ואני ממש אובדת עצות ! (לצורך העניין הילד לא נמצא במסגרת כל שהיא אלא איתי בבית). אשמח לקבל משוב ועצות מה ניתן לעשות על מנת להעלים את התופעה או להתגבר עליה באיזו דרך. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

מיטל שלום, שאלתך אינה קשורה לפורום זה, כיון שבהגדרה ניתן לאבחן הפרעת קשב ורכוז רק מגיל שלוש שנים ומעלה. למרות זאת, אנסה לסייע בקצרה. את מתארת תנוק פעלתן, שאינו אוהב לשבת בעגלה. ישיבה בעגלה הינה חלק קטן מחייו (אני מקוה), ולא תארת התנהגויות אחרות שלו. ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, הציגו בשכיחות גבוהה יותר טמפרמנט פעלתני ופעיל כתנוקות, אך אין מבצעים אבחנה של הפרעת קשב ורכוז לאור התנהגות אחת שלו, וכאמור, לא בגילו של בנך. ברוב המקרים שאת מתארת, יש קושי בקשר בין האם לתנוק, ולראיה, את מתארת יאוש ובושה. מדוע בושה? הוא פעוט בן שנה וחצי. אם יתנהג כך כשיהיה בן 17 יהיה מקום לבושה, אך לא כעת. ברוב המקרים כמו שתארת, הדרכת הורים היא הפתרון. אפשר לקבל הדרכה זו אצל אחות טפת חלב טובה, רופא/ת הילדים של בנך או אצל פסיכולוג בקופת החולים. יתכן ובנך זקוק ליותר גרויים שאינו מקבל. יתכן ומסגרת יום עם ילדים אחרים תועיל לו. אני ממליץ לפנות להדרכת הורים. שבת שלום ולהפסיק להתבייש בבנך. ד"ר ברנע ארז.

25/01/2013 | 11:48 | מאת: מיטל

שלום: בהמשך למה שנכתב על מנת להבהיר את דברי אתן דוגמא אני אינני מתביישת בבני חלילה אך ברגע שמתחילה סצנת הבכי והצעקות וכשאני נמצאת במקום ציבורי אנשים מסתכלים עלי בכוונה שאשתיק את ילדי אולם מאחר והוא אסרטיבי ועומד על שלו הבכי והצעקות יגמרו רק אם הוא ישתחרר מן העגלה וילך בכוחות עצמו לאן שירצה. ובקשר להתנהגיות אחרות מצידו הוא תינוק מאד מאד חכם עם אוצר מילים מאד גדול יחסית לגילו ובהשוואה לתינוקות אחרים בגילו. מתקשר ומבין הכל.אולם ישנה תופעה נוספת שהוא נוהג לעשות הוא מתחיל לצרוח פתאום (גם אם הוא לא בעגלה) הוא פשוט מחריש אוזניים אם מתיחסיים לצעקות או שמבקשים ממנו להפסיק הוא מעצים אותם הדבר חוזר ונשנה המון פעמים ביום. אשמח לקבל משוב תודה

שמי יותם, אני סטודנט באוניברסיטת תל אביב למדעי המחשב. אני משתתף בסדנה של פיתוח אפליקציות לפלאפון בנושא עזרה לקהילה ובחרתי להתמקד בילדים שסובלים מהיפראקטיביות ורציתי לבקש עזרה ממומחה בנושא. רעיון האפליקציה היינו להשתמש בחיישן תנועה שנמצא בפלאפון ולבדוק האם בזמנים בהם ילד אמור להמצא במצב של ריכוז האם הוא מצליח או שקשה לו להשאר במקום. האפליקציה תוכל להיות בפלאפון עם ילדים בזמן שהם לא בהשגחת ההורים או צריכים להכין שיעורי בית או לצפות בסרט, ולאחר מכן יהיה להורים ולמטפל מוסמך גרף בו יהיה מפורט מדד התנועה של הילד וניתן לראות האם ישנו שיפור ביכולת הריכוז של הילד. בנוסף יהיו כל מיני משחקים בפלאפון שידרשו מהילד ריכוז וגם עליהם הוא יוכל לקבל פידבק. האם רעיון לאפליקציה כזו, מנסיונך כממומחה בתחום, יכול להצליח? האם יש משהו שצריך לשפר או לשנות? המון תודה רבה, מראש!

יותם שלום, ראשית, איני מומחה לטלפונים או תוכנות, אך בכל זאת קצת מתמצא בנשא. הרעיון מעניין, אך יש כמה בעיות: 1. רוב הילדים, לשמחתי, עדיין אינם מסתובבים עם smartphone בביה"ס. כמובן שזתלוי בהורים ובסביבה, ויתכן שסביב אונ' ת"א תמצא יותר. 2. Smarphone,על סוגיו שונים, עם כל המשחקים, התוכנות והחבור הקבוע לרשת, הוא גורם מסיח מאד. לתת לילד שגם ככה מוסח פתוי כזה, עשוי להיות בעייתי מאד. ץ על חבריך באולם ההרצאות באוניברסיטה, וראה כמה מהם משחקים בטלפון. 3. למיטב ידיעתי יש כמה וכמה תוכנות כאלו, שבד"כ באים עם אבזרים נוספים, כמו למשל צמיד של Nike המודד פרמטרים של תנועה (וגם דופק, נדמה לי). למרות כל האמר לעיל, מדובר ברין מעניין, ולמיטב ידיעתי לא ניסו להשתמש בחיישני התנועה של הטלפון למעקב אחר ילדים/נערים/מבוגרים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. מקוה שעזרתי מעט, ושיהיה בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

20/01/2013 | 11:47 | מאת: שרה

שלום, בני בן ה-10 עם ADHD. הוא נוטל קונצרטה 54 מ"ג. בכתה אומרת המורה כי הוא לא מרוכז. כיצד ניתן לעזור לו?

שרה שלום, לא תארת כמעט את המצב בכללותו. יש סבות רבות בהן טפול תרופתי אינו עוזר ברכוז, או אינו עוזר מספיק. יתכן והתרופה כלל אינה משפיעה עליו, או שהמנון אינו מספיק. יתכן שלילד יש בעיות נוספות כמו דכאון, חרדה, לקויות למידה. יתכן שכתתו אינה מתאימה לו. קשה מאד לענות, כשאין פרטים. אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולשקול עמו את הסיבות השונות, ואת האפשרויות הטפוליות. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

18/01/2013 | 11:28 | מאת: מודאגת

רציתי לדעת האם יכול להיות קשר בין נטילת ריטלין לבין נזק בשריר הלב?

לקריאה נוספת והעמקה

למודאגת שלום, Ritalin, למיטב ידיעתי, אינו יכול לגרום שום נזק לשריר הלב. עם זאת, אם קיימת בעיית לב, יש צורך ביעוץ קרדולוגי לפני מתן התרופה. יום טוב ורגוע, ד"ר ברנע ארז.

17/01/2013 | 18:24 | מאת: מיכה

אני סטודנט מטופל בריטלין 40LA מזה כבר שנתיים, לאחרונה ניסיתי לעבור לטיפול בקונצרטה אבל ירדתי מזה לאחר הופעת תופעות לוואי בלתי נסבלות, וחזרתי לריטלין 40 LA ... יש לי בעיה כעת שאיני מרגיש את ההשפעה שהייתה קודם, העליתי בדעתי לעלות ל 50 LA אבל אני חושש שגופי יפתח מין TOLERANCE לתרופה ... אשמח לשמוע את דעתכם בעניין האם להישאר עם המינון הונכחי של 40 ולחכות עד שהגוף יתרגל שוב לתרופה, או להעלות את המינון ( אני לקראת תקופת בחינות, ההלמצות שלכם עשויות לעזור לי עד מאוד ) תודה מראש

מיכה שלום, כפי שכתוב בכותרת, זהו פורום לילדים ונוער, ולכן אענה בקצרה. אין עדות מחקרית לכך שמתפתחת עמידות (tolerance) ל-Ritalin. עם זאת, יתכן ומסיבות ונות אתה זקוק למנון גבוה יותר של התרופה. מומלץ לחזור ולהוועץ ברופא שרשם לך את התרופה. יום טוב ומבחנים קלים, ד"ר ברנע ארז.

10/01/2013 | 13:02 | מאת: ג'ינה

שלום בתי בת ה 7 לוקחת רטלין לאחרונה היא לא רוצה לקחת. בהתחלה באיבחון נאמר לנו שאסור לה שוקולד או גבינה צהובה בזמן השימוש ברטלין רק לאחר שפג החומר היא יכולה. בגלל סיבה זו היא מסרבת לקחת רטלין היא אומרת שהיא לא יכולה לאכול גבינה צהובה כמו חברות שלה או פרוסה עם שוקולד ואפילו שוקו על הבוקר. אשמח לדעת אם באמת זה נכון ולא הטעו אותנו .

לקריאה נוספת והעמקה

ג'ינה שלום, אין שום אמת בטענה. אם לבתך אין בעיה עם אכילת שקולודת או גבינה צהובה, כמו אלרגיה לדוגמא, אין שום בעיה שתטול Ritlain עם מזונות אלו. כדי להיות בטוח בתשובתי, בצעתי חפוש בספרות הרפואית, ואין שום מחקר על מצביע על בעיה כלשהי של נטילת Ritalin עם מזונות אלו. איני יודע מי אמר לכם זאת, אך נראה שהטעו אתכם. בלי קשר ל-Ritalin, ועם הרבה קשר לבריאות כללית, אני ממליץ כריכים ללא שוקולד - אפשר להכין כריכים בריאים הרבה יותר, וטעימים הרבה יותר. שבוע טוב וטעים, ד"ר ברנע ארז.

13/01/2013 | 10:08 | מאת: ג'ינה

הבת שלי מאוד מודעת לאוכל בריא אבל כמו כל ילד מידי פעם רוצה להתפנק ולאו דווקא פרוסה עם שוקולד, לפעמים שוקו על הבוקר תודה על תשובתך, עכשיו היא תשמח עצם העובדה שיש הגבלות בשבילה זה מתסכל אותה, עכשיו לא יהיו.

28/01/2013 | 14:41 | מאת: אלי

שלום, בני בן 7 מקבל רטלין LA 30 ואין שום בעיה לתת להם מזונות כמו שוקולד/וגבינה או כל דבר אחר - רק עדיף שיאכלו בבוקר ארוחת בוקר.

08/01/2013 | 13:20 | מאת: אדם

מה הפתרון כאשר לאחר לקיחת ריטלין ישנם כאבי אוזניים חזקים כולל הפרשות מוגברות מהאזניים ניסינו להוריד את המינון אך עדיין חוזרים כאבי האוזניים כאשר מפסיקים את השימוש הכאב נעלם תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אדם שלום, איני מכיר קשר בין שמוש ב-Ritalin לבין כאבי אזניים או הפרשות מהאזניים. לא מצאתי לכך כל עדות בספרות הרפואית. מצד אחד העובדה שאיני יודע על קשר כזה, והעדר דווחים על כך בספרות הרפואית, אינו שולל קיום של קשר כזה. בנוסף, התאור שלך שטפול ב-ritlain גורם להופעת כאבי אזניים והפסקת הטפול גורם להעלמות הכאבים, כן מכוון לקשר כזה. מאידך, העדר דווחים על כך בספרות הרפואית, מעידים שגם אם קיים קשר כלשהו, הוא נדיר ביותר. זאת ועוד, אני יכול לחשוב על מנגנון בו Ritalin גורם לכאב אוזניים - כאב מועבר באמצעות העצבים, ו-Ritalin משפיע על עצבים. לעומת זאת, איני מצליח לחשוב על מנגנון כלשהו בו Ritalin יכול לגרום להפרשות מוגברות מהאוזניים (בהנחה שהילד בולע את ה-Ritalin ולא מכניס אותו לאוזנו). להערכתי, אין קשר. אני ממליץ להוועץ שוב ברופא ילדים וברופא אף-אוזן-גרון. שבוע טוב וללא כאבים, ד"ר ברנע ארז.

יש קשר בהחלט. נטלתי באופן חד פעמי ריטלין וכשעתיים לאחר מכן התחלתי לסבול מכאב חזק מאוד באוזני הימנית.

07/01/2013 | 23:33 | מאת: ראובן

שלום ד"ר, בני בן 3 ולפני שבוע נולדה אחותו בשעה טובה. בחודשים האחרונים התחלנו לשים לב לשינויים בהתנהגותו - יש לו התפרצויות אלימות, אנו לא מצליחים להרגיע את התיסכולים שלו מה שגורם לו להתעצבן על כל מה ומי שמסביבו, בגן הוא "מככב" כמעט כל יום בהתנהגות שלילית ומאז שאחותו הגיעה הביתה הוא גם מסרב ללכת לישון בלילה. אנו "מבלים" איתו בנסיונות הרדמה משמונה בערב עד עשר וחצי, אחת עשרה בלילה. האם יש אפשרות לאבחן אותו בגיל זה? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

ראובן שלום, עקרונית, ניתן לאבחן הפרעת קשב ורכוז מגיל שלוש שנים. בפועל, התאור שמסרת מתאים מאד לשנוי התנהגותי עקב לידת אחותו. עד עכשיו, הילד היה בן יחיד, ומרכז הבית, וכעת, מישהי אחרת נוטלת הרבה מתשומת הלב. המלצתי היא, לעזוב את נושא הפרעת הקשב והרכוז ואבחונים שונים, ולפנות להדרכת הורים סביב הקשיים שהופיעו לאחר לידת האחות. שבוע טוב וקל, ד"ר ברנע ארז.

07/01/2013 | 21:44 | מאת: יוסי

שלום ארז, יש לי שני תינוקות בני שנה ושלושה חודשים, ושנתיים וחצי. שניהם הולכים למעון יחד. הגננת אומרת לנו שהם לא יכולים לשבת במקום אחד רבע שעה ולהיות עסוקים במשחק או בריכוז. הרגשתנו היא שהילד הגדול יותר מתעורר מוקדם ועייף בבוקר, ומתנהג כך כשהוא עייף. גננת אומרת שאם זה יימשך כך הם עוד יכולים להיות היפראקטיביים....למרות שבבית הם יודעים לשבת ולשחק עם צעצועים או מדבקות ולהתרכז האם יש סיבה לדאגה? האם זה מעיד על הפרעת קשב? האם ההתנהגות של הילדים תואמת או שעלינו להיות יותר עם גבולות איתם ? אשמח לתשובתך!

לקריאה נוספת והעמקה

יוסי שלום, דני בניך הם פעוטות, ולפי התאור נשמע שהתנהגותם מתאימה מאד לגילם. עייפות בהחלט יכולה לקצר את טווח הרכוז הקצר ממילא בגילם. הסר חשש מלבך, הם לא יסבלו מהפרעת קשב ורכוז בגלל התנהגותם בגן. אולי כן יסבלו מההפרעה, אך הסיבה לכך הינה בעיקר גנטית. אם הגננת סבורה שהבעיה היא עייפות, מומלץ להשכיב את הילד מוקדם יותר לשנת צהריים. אם אינו ישן שנת צהריים, צריך לנסות ולהרגילו לישון צהריים. בדוק אם אינו ישן בצהריים כי אינו רוצה או כי הדבר אינו נוח לסביבה (הורים/גננת). שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

07/01/2013 | 16:20 | מאת: רחלי דאבוש

הבן שלי בן 10 ולוקח קונסרטה 54 מ"ל והפסכיאטר המליץ על ריספונד כי יש לו בעיות התנ הגות קשות האם כדאי?

לקריאה נוספת והעמקה

גב' דאבוש שלום, מהמעט שכתבת אני מסיק שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז ובהפרעת התנהגות. הוא כבר מטופל ב-Concerta במנון של 54mg ליום, אך ככל הנראה התרופה אינה פותרת את בעיית ההתנהוגת. הומלץ על תוספת טפול תרופתי ב-Rispond (המוכר גם בשם Risperdal). בעיות התנהגות קיימות בקרב כ-50% מהלוקים בהפרעת קשב ורכוז. לעתים, טפול ב-Concerta או Ritalin פותר את הבעיה, אך לעתים בעיית ההתנהגות נמשכת למרות הטפול התרופתי. במקרים אלו נהוג, פעמים רבות, להוסיף טפול ב-Rispond. לפי התאור שמסרת, ההמלצה על תוספת Rispond נראית מתאימה בהחלט. יש לזכור שבנוסף לטפול התרופתי, יש טפולים נוספים - הדרכת הורים, הדרכת מורים וטפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לילד. אם את עדיין מתלבטת, אני ממליץ לחזור לפסיכיאטר המטפל ולהוועץ בו. שבוע טוב ורגוע, ד"ר ברנע ארז.

שלום ד"ר האם הפרעת קשב יכולה להחמיר תופעות של PMS? יש מחקרים בנושא? שבוע טוב

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום, שאלה מצויינת, שגרמה לי להרחיב את דעתי. רק להזכיר, תסמונת קדם וסתית (הידועה ברפואית בשמות premenstural syndrome (PMS) או Premenstrual dysphoric disorder (PMDD)) הינה תסמונת המתבטאת בתסמינים גופניים ונפשיים (מצב-רוח, התנהגות) בימים טרם הוסת ובימים הראשונים של הוסת. איני מכיר קשר בין תסמונת קדם-וסתית לבין הפרעת קשב ורכוז, ובחפוש בספרות הרפואית לא מצאתי מחקר בנושא זה. ההפרעה הקדם וסתית הינה הפרעה הקשורה בד"כ להפרעות מצב-רוח, ולכן סביר יותר שאין קשר בינה לבין הפרעת קשב ורכוז. מקוה שעזרתי. שבוע טוב, ד"ר ברנע.

05/01/2013 | 23:41 | מאת: שרית

שלום, אובחנתי עם הפרעות קשב. אני בת 35 ועד היום לא הייתי מטופלת רק עכשיו מתחילה טיפול תרופתי ברטלין הלכתי לאיבחון בשל "מעופפות" יתר וקושי בארגון. בנוסף ל"מעופפות" ולקושי באירגון יש לי סימפטומים נוספים שאיני יודעת אם קשורים להפרעה או למשהו אחר ואשמח לשמוע מניסיונך אם הקשיים שלי נובעים מהפרעות קשב או מדפיקות אחרת ":) יש לי קשיים חברתיים כתוצאה מכך יש לי מעט חברות - ביטחון עצמי די נמוך וזאת בניגוד ליכולות שלי סוף היום אני גמורהההה - מרגישה "עומס בראש" . ובעיקר --- אני טיפוס רגיש - לוקחת דברים לא בפרופורציה , ביקורתית כלפי עצמי מאוד אולי אפשר לקרוא לזה קושי בויסות ריגשי הגורם לי לאכילת יתר ולהשמנה. מה דעתך הרטלין הוא הפיתרון לרוב בעיותי?

לקריאה נוספת והעמקה

שרית שלום, כיון שמדובר בפורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער, וכיון שגיל 35 אינו שייך לתחומי הגילאים של פורום זה, אענה בקצרה. קשה לענות על שאלתך מבלי להכיר אותך היטב. יתכן ובבסיס הקשיים מהם את סובלת עומדת הפרעת הקשב והרכוז. יתכן, שטפול בגיל צעיר היה מונע את התפתחותן של חלק מהבעיות. סביר להניח, שגם אם הסיבה הבסיסית לקשייך הינה הפרעת הקשב והרכוז, במהלך השנים נוספו סיבות נוספות לקשיים. בילדים ובבני נוער, טפול תרופתי הינו רק חלק מהטפול הכוללני, ואינו יכול לפתור לבדו את כל הבעיות. אל אחת כמה וכמה בגילך שלך. אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. על פניו נראה שיש בהחלט צורך בטפול פסיכולוגי, בנוסף לטפול התרופתי. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/01/2013 | 20:39 | מאת: יעל

שלום, ילדתי בת ה7.5 אובחנה עם קשב וריכוז במבחן טובה בלבד לילדה קשיים שאיני יודעת אם קשורים להפרעות קשב או קשורים לבעיות רגשיות אחרות. הקשיים הם: עקשנות קושי בדחיית סיפוקים קשיים בויסות הרגשי- כששמחה שמחה מאוד . מרבה לכעוס,לבכות. קושי מוטורי קל - מוטוריקה עדינה וגם גסה. קושי באירגון- כתב מבולגן מחברות חסרות סדר. קשיים חברתיים. המורה מציינת שמדובר בילדה פיכחית שאינה ממשת את הפוטנציאל שלה. לומדת בכיתה רגילה אשמח להתיחסותך ולהמלצות שלך מה ניתן לעשות כדי לעזור לילדה. ואלו איבחונים עלי לעשות ? יש לציין שכרגע אינה מטופלת ברטלין. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, ראשית, אדגיש שוב - מבחן TOVA אינו אבחון של הפרעת קשב ורכוז, אלא בדיקת עזר שהיא חלק מהאבחון, ובמרבית המקרים אין בה כלל צורך. שנית, חלק מהתסמינים אותם את מתארת מתאימים להפרעת קשב ורכוז - כמו למשל קושי בדחיית ספוקים וקושי בארגון. קשיים אחרים, כמו קשיים חברתיים יכולים להיות תולדה של הפרעת הקשב והרכוז. קבוצה שלישית של קשיים, כמו קשיים במוטוריקה העדינה והגסה, אינם חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך שכיחותם גבוהה יותר בבקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. חשוב להדגיש, שבד"כ, בניסף להפרעת הקשב והרכוז יש קשיים נוספים. שלישית, הפרעת קשב ורכוז, וגם הקשיים האחרים שתארת, אינם קשורים לפקחות או חוכמה, ולכן בהחלט יכול להיות שבתך פקחית וחכמה, ואולי אף יותר מכך. מה לעשות? יש לבצע אבחון של הפרעת קשב ורכוז - אותו מבצעים אצל פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שעבר הכשרה מתאימה ("רופא קשב"), ומטפלים בהפרעות העולות במהלך האבחון. אם צריך מטפלים תרופתית, פסיכולגית, דידקטית, חנוכית וכו'. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/01/2013 | 11:12 | מאת: מורית

האם מדבקות Daytrana הן המדבקות היחידות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז הזמינות בארץ? האם יש מדבקות אחרות שאתה ממליץ עליהן? מה הן תופעות הלוואי הצפויות בעקבות השימוש במדבקות? תודה על עזרתך!

לקריאה נוספת והעמקה

מורית שלום, למיטב ידיעתי, מדבקות Dytrana (המכילות את החומר הפעיל הנמצא ב-Ritalin), הן המדבקות היחידות בארץ ובעולם לטפול בהפרעת קשב ורכוז. המדבקות הללו פותרות בעיה אחת - הצורך בבליעת כדור שלם. שאר תופעות הלואי דומות לתופעות הלואי של Ritalin/Concerta. בנוסף, למדבקות עלולות להיות תופעות לואי נוספות, מקומיות, כמו גרוי של העור המתבטא באודם, נפיחות וכאב מקומי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/01/2013 | 13:20 | מאת: מיכל

לבני בן 15 יש בעיה של קשב ריכוז אובחן.. השנה החלטתי ל"שחרר" עד כיתה ט' למדתי איתו ביחד והכנתי איתו את התיק.. השנה החלטנו שהוא ייקח את האחריות על עצמו אני מנסה להחזיק את עצמי כדי לא להתערב אך לא תמיד הולך לי.. לדוגמא אתמול הוא הגיע הבייתה כאשר ביטלו לו כמעט את כל השיעורים בביה"ס אמרתי לו שיש לו מבחן בלשון מחרותיים האם יש לו את החומר הוא אמר שזה אותו החומר כמו במבחן הקודם .. "איפו המבחן הקודם" ? הוא אמר שאין לו.. אמרתי שייבקש מחברה אולי, הוא התקשר אך לא קיבל את המחברת התחילה מריבה בינינו בין היתר שאלתי אם הוא רוצה מורה פרטית והוא אמר שהיא לא תוכל לעזור לו. . רציתי לקחת ממנו את אייפון והתחילה מריבה בינינו כך שבסוף הלכתי לעבודה עם כאב גדול בלב והוא צעק עליי שאני אמא תוקפנית והפסקנו לדבר.. מה יש לציין שהיינו בשבוע האחרון אצל המורה והוא נתן הבטחה שהוא מתחיל להשתדל .. אך זה לא קורה.. מבקשת את תשובתכם המהירה כי כרגע אין שלום בית.

מיכל שלום, למעשה לא שאלת שום שאלה, אך את מתארת ריבים עם בנך סביב המטלות הלמודיות השונות. אומר מראש שאין "תשובה נכונה" לקשיים, וכמו בכל נושא אחר בחנוך ילדים ונערים, הדברים מורכבים, ודורשים אהבה מצד אחד, והצבת גבולות מהצד השני. המלצתי העיקרית היא לפנות, יחד עם אביו של הנער (הוא צריך לקחת חלק במאמץ המלחמתי) להדרכת הורים. במסגרת כזו אפשר לבדוק כל מצב לגופו, ולחשוב יחד איתכם ההורים כיצד להביא לשפור במצב בבית, ולשפור מצבו הלמודי של הבן. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

01/01/2013 | 19:13 | מאת: טל

שלום רב בני בן 9 וחצי ושוקל כעת 24 ק"ג ועד כיתה ג השתמש ברטילין 10 מ"ג לאחר איבחון של נויירולוג וזה מאד עזר לו. בכיתה ד הבנו שהרטלין לא עוזר יותר ושבנו לנויירולוג שנתן לו ריטלין AL 20 מ"ג וזה לא כל כך השפיע ולאחר כחודש הפסקנו. שוב פנינו לנויירולוג וקיבלנו קונצרטה 36 מ"ג שהבעיה המרכזית של הכדור היא שבני לא מצליח לבלוע אותה לא משנה מה וכשהוא כבר מצליח , שזה פעם ב.., הוא "זומבי" ואנחנו בקושי מכירים אותו, ההשפעה רק עוברת ב 21:00 ואז הוא חש תסכול על יום שלם שאותו לא מיצה בגלל שהוא חש עייפות כל היום ולמען האמת קשה לי לראות אותו כך. שאלתי היא: האם המעבר לריטלין LA 20 הוא המעבר הישיר מריטלין רגיל של 10 מ"ג, זה שעזר לו בעבר? אם לא, מה אפשר לעשות אם הוא לא מסוגל לבלוע את הקונצרטה? מהן האפשרויות האחרות , אנחנו מעדיפים ל 8 שעות בלבד (רק ללימודים). אשמח לתשובה בהמון תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

טל שלום, עיקר ההבדל בין Ritalin-LA 20mg, Ritalin 10mg ו-Concerta 36mg הוא מספר השעות בה משפיעה התרופה. ה-Ritalin 10mg משפיע לכארבע שעות, ה-Ritalin-LA לכשמונה שעות, והקונצרטה לכ-12 שעות. שלוש התרופות הללו, במנונים האלה, משפיעות על הרכוז באותה המידה, פחות או יותר. שוב, ההבדל הוא כמה זמן משפיעה התרופה. אם הבעיה היא שאורך ההשפעה (מספר השעות) של התרופה לא הספיק, בהחלט היה צורך להעביר לתרופה שהשפעתה נמשכת זמן ארוך יותר. אם גם בשעות שהתרופה משפיעה לא היתה השפה מספיקה, יש צורך במנון גבוה יותר. לעתים, צריך את שני הדברים גם יחד - צריך גם להעלות את המנון, וגם לעבור לתרופה שמשפיעה זמן ארוך יותר. באופן מעשי, אם אתם רוצים שהשפעת התרופה תמשך רק שמונה שעות, התרופה המתאימה היא Ritalin-LA. בכל מקרה, יש לחזור ולהוועץ בנוירולוג, ולשקול איתו את המנון, תוך התייחסות לתפקודו של הילד ולתופעות הלואי של התרופה. יש מנונים שונים של Ritalin-LA. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

04/01/2013 | 17:12 | מאת: טל

שלום רב ותודה על תשובתך. חזרנו לנויירולוג והוא נתן לנו מרשם לתרופה ריטלין rs 20 . השאלה שלי היא למה הוא לא העלה פשוט את המינון של הרטלין la שלא השפיע (20 מג זה מה שהילד קיבל) במיוחד שהוא יודע שלילד קשה הבליעה של הכדור וה la היה פתרון טוב. אני יודעת שאני יכולה לחזור ולשאול אותו אבל מעניינת אותי דעתך. תודה רבה

31/12/2012 | 10:52 | מאת: בטי

אין הפנייה למאמרים שאליהם אתם מתיחסים בכתבות. מהיכן מצוטט המאמר הטוען לקשר בים הפרעת קשב וריכוז בילדות לשימוש בסמים בבגרות?

לקריאה נוספת והעמקה

בטי שלום, איני יודע מי הם ה-"אתם" אליהם את מתייחסת. אם התכוונת אלי, להלן תשובתי לשאלתך. פורום הפרעות קשב ורכוז בילדים הנו פורום לקהל הרחב, ואינו פורום לאנשי מקצוע. לאור זאת, לא מקובל, ואיני מוצא לנכון, להביא מקורות, כפי מקובל לפרט במאמר רפואי המתפרסם בכתב עת מקצועי. כך נהוג גם בעתונות הכללית - לדוגמא, כאשר מתפרסם מאמר בנושא רפואי, במדור הבריאות בעתון 'הארץ', לא מובא מקור המחקר בסוף המאמר. אם את מעוניינת במחקרים עצמם, את מוזמנת לפנות ל-PubMed (בכתובת http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed). זהו מאגר מידע המספק גישה לכל המאמרים הרפואיים המתפרסמים בעולם. תוכלי למצוא שם את מבוקשך. אפשרות נוספת היא לפנות לפורומים של אנשי מקצוע. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

30/12/2012 | 11:23 | מאת: יפעת

שלום רב, קראתי תשובותייך בפורום וזה עזר לי מואוד- תודה. יש לי מס' שאלות: 1. אני עובדת בחינוך ויש אצלנו ילדים שהרטלין מעייף אותם והם חסרי אנרגיה (בקושי יוצאים להפסקות ומאוד עייפים). האם זו תופעת לוואי מוכרת? האם רטלין הינו טיפול מתאים עבורם? 2. האם רטלין יכול לגרום לתופעת לוואי של גירודים בקרקפת ומיצמוצים בעיניים? 3. ישנה טענה נגד הרטלין שהוא עוזר נקודתית לסימפטומים ואינו פותר את הסיבות ואינו עוזר לילד להתמודד עם הקושי לאורך זמן (הילד חוזר להתנהגות הקודמת עם תום השפעת התרופה). מה דעתך על כך? 4. מהן הדרכים להתמודדות עם קשב וריכוז מעבר חתרופה? תודה רבה, יפעת

לקריאה נוספת והעמקה

יפעת שלום, שמחתי לקרוא שהפורום עוזר לך. שאלת כמה שאלות, ולחלקן אפילו יש לי תשובות. אנסה לענות לפי הסדר. 1. האם Ritalin מעייף? שאלה טובה. Ritalin הינה תרופה מעוררת, ובד"כ מגבירה ערנות. אחת מתופעות הלואי שלה היא הפרעה בשינה. עם זאת, יש ילדים שהתרופה גורמת להם עייפות ורצון לישון. ילדים אחרים מתארים אפאתיות - תגובה מופחתת לגרויים שונים. חשוב לזכור, שחלק מההורים מבלבלים בין רוגע שהתרופה משרה והפחתה בהיפראקטיביות עם עייפות או אפתיות. לפני שרצים לשנות את התרופה, צריכים לבדוק סבות שכיחות אחרות לחוסר לעייפות, ובראש ובראשונה שעות שינה לא מספיקות. גם הפרעות שינה, תזונה והעדר פעילות גופנית משפיעות בצורה משמעותית על השינה. יש לברר גם אם הילד אינו נוטל תרופה אחרת המשפיעה על השינה. אם אכן קיימת עייפות או אפאתיות, יש לפנות לרופא המטפל, ולשקול הפחתת מנון התרופה או שנוי תרופה. 2. ל-Ritalin, כמו לכל תרופה, יש תופעות לואי. איני מכיר תופעת לואי ספציפית של גרוד בקרקפת, אך גרוד או אלרגיה הנם תופעות לואי לא ספציפיות, שלמעשה עלולות להופיע עם כל תרופה. מצמוצים, לעומת זאת, הם ברוב המקרים טיק - כווץ לא רצוני של שריר. טיקים בהחלט עלולים להיות מוגברים ע"י Ritalin. 3+4. Ritalin ו-Concerta משפיעים למספר שעות (לפי סוג התכשיר). כשהשפעת התרופה פגה, הילד שב להיות היפראקטיבי ולא מרוכז. התרופות אכן אינן פותרות את הסיבות להפרעה, אך הסיבות הנן ביולוגיות - כך מתפקד מוחו של הילד. לצערי, עדיין אין טפול שיפתור את הסיבות להפרעת הקשב והרכוז. עם זאת אני חוזר ומדגיש בתשובותי, שהטפול בהפרעת קשב ורכוז הינו כוללני, ושהתרופות הנן רק מרכיב אחד מהטפול. הטפול הכוללני, כולל (לפי הצורך) גם טפול פסיכולוגי, עזרה למודית, התאמת מסגרת הלמוד, פעילות גופנית, הדרכת הורים ועוד. תחת הטפול התרופתי הילד יכול לסגל לעצמו התנהגויות חיוביות, כמו למשל הרגלי למידה טובים, והתנהגויות אלו ישארו גם לאחר שהשפעת התרופה פגה. דבר נוסף וחשוב, העדר טפול בילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז, ובעיקר עם מרכיב של היפראקטיביות, שם אותו בסכון גבוה יותר להפרעות רבות ושונות - כשלון למודי, בעיות חברתיות, הסתבכות באלימות, הפגעות בתאונות וכו'. מקוה שעזרתי, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

28/12/2012 | 21:13 | מאת: אמא של מ.

בני בן ה-10 נוטה לאחרונה לשכוח דברים שמבקשים או מסכמים איתו יום לפני כמו ללכת לסבתא להטעים את הטל' שלו או שוכח דברים בבית ספר אני לא יודעת האם הדבר קשור להפרעות קשב הוא תלמיד טוב ומחונן אבל בעיית פיזור הדעת שלו מקשה גם המורה שלו העירה על כך למי לפנות?

לקריאה נוספת והעמקה

אמא של מ' שלום, שכחנות ופזור דעת הנם תסמין אחד משלל התסמינים המאפיינים הפרעת קשב ורכוז, אך אין מבצעים אבחנה עפ"י תסמין בודד. מנגד, היותו של בנך תלמיד טוב ומחונן אינה מחסנת אותו מפני הפרעת קשב ורכוז. אם את סבורה שיתכן ובנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, אני ממליץ לקבל את חוות דעתה של המחנכת בביה"ס, ואח"כ להתייעץ עם רופא הילדים. שבת שלום, ד:R ברנע.

26/12/2012 | 21:49 | מאת: לבנה

שלום רב .. האם טיפול בקונסרטה גורם לעיכוב בגדילה??? ואם כן האם זה הפיך ??

לקריאה נוספת והעמקה

לבנה שלום, שאלה טובה. התשובה, כרגיל, מורכבת. ראשית, Concerta (וגם Ritalin לסוגיו) גורמים, כתופעת לואי, לדכוי של התאבון תחת השפעת התרופה. אכילה לא מספיקה, עקב חוסר תאבון, מהתרופה או מכל סיבה אחרת, עלול לפוגוע בצמיחה, ולמנוע מהילד/נער להגיע לגובה הפוטנציאלי שלו. שנית, לא ברור האם התרופה עצמה מעכבת את הצמיחה. יש ממצאים סותרים במחקרים סותרים. יש חוקרים הסבורים שהפרעת הקשב והרכוז עצמה עלולה להיות קשורה בעכוב הצמיחה, ולא הטפול בה. שלישית, ידוע לנו שאם יש פגיעה בצמיחה, הפגיעה היא מועטה. מחקר גדול אחד, לדוגמא, מצא שילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ומטופלים תרופתית, נמוכים כמבוגרים ב-1.2 ס"מ בהשוואה לבני גילם שלא טופלו. מעבר לכך יש לזכור, שהגורם העיקרי המשפיע על הגובה שלך הוא הגנטיקה, כלומר הגובה של הוריך. גורמים נוספים הם תשונה מספיקה ובריאה, ושינה מספיקה וסדירה. מקוה שעזרתי, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

21/12/2012 | 20:04 | מאת: ד

שלום, בתי בת 11+ מאובחנת עם הפרעת קשב. השתמשה בכל שנת הלימודים הקודמת בדיטרנה 15 עם שיפור ניכר בתיפקוד הלימודי. עקב מחסור במדבקה בארץ, חזרה למדבקה רק לאחרונה. משקלה כ-40 ק"ג. גובהה 143 ס"מ. האם יש צורך במינון גבוה יותר? עושה רושם שההשפעה פחותה מבשנה שעברה. משתמשת במדבקה עקב כך שאינה יכולה בשום אופן לבלע כדורים, גם אם פותחים ומערבבים עם מאכל כלשהו. גם ויואנס לא הצליחה לקחת. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

ד שלום, Daytrana הינה מדבקה המכילה methylphenidate, שהוא החומר הפעיל ב-Ritalin ו-Concerta. בנגוד לתרופות הללו, ב-Daytrana החומר נספג דרך העור. היתרון הוא בכך שאין צורך לבלוע את התרופה. אני מניח שב-"דיטרנה 15" אתה מתכוון ל-Daytrana המקבילה בהשפעתה ל-15mg של methylphenidate. לפי הגיל, בתך החלה ככל הנראה את גיל ההתבגרות (מבחינת הצמיחה הגופנית), ויתכן שעלתה במשקל. עליה במשקל דורשת לעתים העלאה של המנון. אם לאורך מספר שבועות הרושם שהשפעת התרופה אינה מספיקה, נראה שיש צורך בעליה במנון. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/12/2012 | 22:01 | מאת: דן

האם טיפול משולב בביופידבק ובשיטת DBTעוזר לבעיית קשב וריכוז? האם מומלץ בשילוב ריטלין או ללא תרופה?

לקריאה נוספת והעמקה

דן שלום, לצורך תשובה לשאלתך, חזרתי וביצעתי סקירת ספרות לגבי שני הטפולים עליהם שאלת, ויעילותם בטפול בהפרעת קשב ורכוז. התשובה היא ככל הנראה שלילית. טפול בביופידבק נבדק כטפול בהפרעת קשב ורכוז, אך מחקרים לא הצליחו להוכיח את יעילותו. לעומת זאת, טפול בנוירופידבק טפול שונה מביופידבק), יכול להיות שעוזר, אך יש צורך במחקרים נוספים בתחום. בסקירת הספרות הרפואית שבצעתי לא מצאתי התייחסות לטפול מסוג DBT (שפרושו הוא dialectic behavioral therapy) בילדים, בני-נוער או מבוגרים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. טפול DBT החל כטפול בנשים ונערות הלוקות בהפרעת אישיות גבולית ומערבת פגיעה עצמית. בהמשך, טפולי DBT שעברו שנויים והתאמות נוסו לטפול גם בהפרעות אחרות (הפרעות אכילה, למשל). כאמור, אין מחקר המראה יעילות כל שהיא של טפול DBT בלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ולמען האמת איני רואה כל הגיון בכך. לגבי שלוב עם טפול ב-Ritalin: טפול ב-Ritalin הוא טפול שהוכח כיעיל. איני רואה כל בעיה בשלוב טפולים אלו, אך לא נראה שיעילותו תהיה גבוהה יותר מטפול ב-Ritalin בלבד. לסכום, איני רואה טעם בטפול שיעילותם לא הוכחה, כשיש טפולים המוכחים כיעילים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

17/12/2012 | 20:13 | מאת: ---

שלום ארז, אני בן 17 ולומד כעת בכיתה יב', אני חושב שיש לי בעיות של קשב וריכוז למרות שלא הובחנתי בעבר. משאני זוכר את עצמי אף פעם לא הצלחתי להקשיב בשיעורים ואפילו לבן אדם שמדבר איתי, בזמן שאני מנסה להקשיב קופצות לי אלף אסוציאציות לראש ומשם אני "נאבד", כשאני בעצם חוזר לפוקוס אני מבין שלא הקשבתי ומכל מה שנאמר אולי 10% נקלט לי בראש והשאר כאילו לא שמעתי עליו מעולם. העניין הוא שלא המורים או ההורים שלי שמו לב לבעיה משום שאיכשהו התרגלתי ללמוד עצמאית. ז"א לפני מבחן אני פותח מחברת ולומד את כל החומר שיש למבחן. עד כה, השיטה עבדה אין לי ציונים שהם מתחת ל85. בנוסף, אני לא צריך את כל ההקלות שנותנים באבחונים כי בד"כ אני מסיים מבחן כחצי שעה לפני ולפעמים גם שעה לפני. האחים הקטנים שלי עברו אבחון ונמצאו כמתאימים לרטלין. השאלה היא האם אתה ממליץ גם לי לעבור אבחון ע"מ לקבל תרופה כמו רטלין?

לקריאה נוספת והעמקה

שלושה קוקווים שלום, לפי התאור שמסרת, ובשלוב העובדה שיש בני משפחה הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, יש להניח שגם אתה לוקה בהפרעה זו. התשובה לשאלתך היא כן. אני ממליץ לך לפנות לאבחון מסודר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

התיפוף הינו חלק בלתי נפרד מתרבויות רבות, כיום כוחות הריפוי של התופים ידועים ומקובלים. האקט עצמו, בו אנו מכים על התוף בידינו, עוזר לשחרר מתח, להפיג עייפות, להרפות את הגוף ולהקל על מצוקה רגשית. התיפוף יוצר הרגשת אושר, משרה עלינו מצב דמוי-טראנס, מתעל כעסים לתחושות טובות של אחדות, שיתוף ורווחה. כיום ריפוי בתיפוף מסייע בהצלחה להקלה על מצוקה רגשית, ולשחרור מתח וכעסים במצבים שונים.

לקריאה נוספת והעמקה

גב' בנגורה שלום, לא שאלת שום שאלה, אך אתייחס לאמירה שלך. איני יודע את על סמך מה את מבססת את האמירות, אך אם מדובר בהרגשתך האישית, יש מקום לציין זאת. למיטב ידיעתי, אין מחקר שבדק האם "טיפול בתופים" (ני מניח שאת מתכוונת לפטול בתפוף) יעיל כטפול בהפרעת קשב ורכוז, בילדים או במבוגרים. כיון שהנושא, שוב, לפחות למיטב ידיעתי, לא נבדק, איני יכול להמליץ עליו, אך גם לא לשלול אותו. אם הטפול מועיל לך או לאחרים, אני האחרון שאמליץ להפסיקו. אושר ועושר, ד"ר ברנע ארז.

13/12/2012 | 17:56 | מאת: נחיק

בננו בן 16 החל לקחת ריטלין אחרי שאובחן בבעית קשב וריכוז במינון 40מג.הבעיה שזה יוצר לו חוסר תיאבון ומשבש לו פעילות המעיים.שמענו בעבר שיש תרופה,אמנם יקרה,שמיובאת מחוץ לארץ.ידוע לך במה מדובר והאם בכלל יש תרופה שכזאת והיא ללא תופעות לואי?מה אתה מציע בנתיים ,אם לא נאתר את התרופה מחו"ל,האם קונצרטה?

לקריאה נוספת והעמקה

נחיק שלום, ראשית, לגבי ה-Ritalin. אחת מתופעות הלואי העיקריות של Ritalin הינה דכוי תאבון. אם זאת, התרופה אינה "משבשת את פעילות המעיים". לגבי תרופות אחרות - אקדים ואומר שבארץ יש תרופה אחת למעשה - שלושה סוגים של Ritalin ו-Concerta. כל ארבעת התכשירים הללמו מכילים את אותו חומר פעיל, ונבדלים זה מזה במנגנון השחרור של החומר הפעיל, ובזמן ההשפעה. בחו"ל (היינו, בארצות הברית, קנדה, מערב ארופה, יפן, אוסטרליה) יש תרופות נוספות. רובן הן תרופות מהמשפחה של Ritalin, בינהן אפשר למנות תרופות כמו Adderall ו-Focalin. תרופות אלו יעילות באותה מידה, ויש להן את אותם השעורים של תופעות לואי. עם זאת, בילד מסויים, תרופה אחת עלולה לגרום לתופעות לואי רבות, ותרופה שניה תגרום רק מעט תופעות לואי. ישנה תרופה נוספת המאושרת בחו"ל לטפול בהפרעת קשב ורכוז, ושמה Strattera. זוהי תרופה ממשפחה אמרת, כלומר פועלת במנגנון אחר, וגורמת פחות תופעות לואי. לעומת זאת, היא יעילה פחות. את כל התרופות הנ"ל אפשר להשיג בארץ בנוהל הנקרא "יבוא אישי". אני ממליץ להוועץ ברופא שנתן את ה-Ritalin, והוא יוכל להמליץ על שנוי מנון, מעבר לתכשיר אחר של Ritalin/Concerta או החלפת הטפול בתרופה אחרת. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

09/12/2012 | 14:20 | מאת: אוקסנה

שלום, בתי בת 7 וחצי. עוד בגן שמנו לב כי קיימת בעיה אך האבחון שנעשה בזמנו הצביע על קשב קל. כרגע יש לנו בעיות קשות עם הלימודים, בכיתה המורה מציינת כי רואה את בתי חולמת הרבה. בבית אני לא מצליחה לשבת איתה על שיעורי הבית בכלל, תרגיל פשוט של חיבור 2 מספרים יכול לקחת לה שעתיים שלוש, בזמן התרגיל היא מתחילה לעבור לנושאים אחרים ולדבר שטויות. המורה ציינה שהיא כל הזמו מאבדת דפים שהיא מחלקת. כל המחברות שלה מקומטות ובתיק קיים בלגן. בבוקר לוקח לה המון זמן להתארגן,כל פעם מתנהל ויכוח, כל דבר יש צורך לבקש כ 10 פעמים או לעשות בשבילה ( זה מה שהיא מבקשת , שנלביש אותה וכו', אני מסרבת לעשות זאת אך היא בתגובה עושה עוד יותר בלגן ) בערב תמיד קיים וויכוח סביב המקלחת. אנחנו בקופת חולים מכבי, אני אשמח את תיתן לי המלצה על מכון שיכול לבצע אבחון מקיף לקשב וריכוז, אני מוכנה ללכת באופן פרטי רק בשביל שנקבל יחס מתאים וזריז. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אוקסנה שלום, בהחלט נשמע שיש מקום לאבצוע אבחון של הפרעת קשב ורכוז. במכבי את יכולה לפנות למרפאת קשב ורכוז במחוז שלך (תלוי היכן את גרה), לפנו לפסיכיאטר ילדים או לפנות לנוירולוג ילדים. תמיד תוכלי לפנות לפסיכיאטר ילדים או נוירולוג ילדים באופן פרטי, ותקבלי מענה מהיר יותר, אך יקר יותר. איני ממליץ על רופא ספציפי בפורום. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

09/12/2012 | 12:34 | מאת: אלית

שלום רב, בני בן 7 מטופל עם רטלין LA 20 התחלנו השבוע להוסיף תוסף תזונה של זום האם הוא עוזר לילד היפראקטיבי עם הפרעת קשב ?

לקריאה נוספת והעמקה

אלית שלום, יש מעט מאד מידע מחקרי לגבי Zoom. מהמחקר הבודד שקיים, נראה שהוא עוזר יותר להיפראקטיביות. לפי היצרן, חברת 'טבע', אפילו מומלץ לשלב את התכשיר עם Ritalin. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

02/12/2012 | 14:20 | מאת: שרון

בני בן העשר צורך קונסרטה במשך שנתיים בימים האחרונים הוא טוען שיש לו מחשבות רעות על מוות שלו ושל הקרובים אליו הוא טוען שאינו יכולנלהפסיק לחשוב על זה וזה לא עוזב אותו לא בבית ספר ולא בבית ממש מגיע לידי בכי וחוסר רכוז וחוסר יכולת להירדם נרדם לידי מה לעשות יכול להיות שבגלל הכדור????

לקריאה נוספת והעמקה

שרון שלום, לא ברור לי אם שייך לפורום, אך בהחלט נשמע דחוף, ולכן אענה. לא ברור לי מהן מחשבותיו של הילד. אם יש לו מחשבות לפגוע בעצמו, לפנות עכשיו למיון. אם יש פחד ממוות שלו או של קרובים לו, יש לפנות לבדיקת פסיכיאטר ילדים, ורצוי בהקדם. האם התופעה קשורה לתרופה? יתכן. Concerta עלולה לגרום להתגברות של חרדות ולדכדוך. אין מנוס מפניה לבדיקת פסיכיאטר ילדים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

24/12/2012 | 20:33 | מאת: מיטל

כאמא לילד מטופל גם כן, אני יכולה לומר לך שרבות האמהות בסבבתנו בגזרה הדרומית, שחשות כי כל החששות והרגשות שהיו מודחקים או לא מוחצנים בתקופת המבצע, צצים וצפים כעת, ומעסיקים את הילדים :-( אולי יש קשר? לילה טוב ורגוע :-) מיטל

30/11/2012 | 18:04 | מאת: עינת

בני 5, ויש לו ADHD ברמה קשה. עברנו אבחון במכון פרטי והומלץ על ריטלין 10 מ"ג. משקלו 18 ק"ג. היום נתנו לו פעם ראשונה, וזה גרם לו לטיקים בפנים שנמשכו כמעט 10 שעות לאחר נטילת הכדור (שאמור להשפיע 4 שעות), וכן לרגישות גבוהה. 1. האם הריטלין יכול לגרום לטיקים באופן בילתי הפיך? 2. האם ייתכן שאחרי תקופה מסוימת של התרגלות לריטלין הטיקים יעלמו? ואם כן - אחרי כמה זמן בערך הגוף אמור להתרגל? אנא אל תשלח אותי לשאול את הרופא המטפל, כי קופת החולים מאפשרת לנו רק טיפול ע"י רופאת הילדים, שאינה מומחית בתחום :-(

לקריאה נוספת והעמקה

עינת שלום, ברשותך, אתייחס מן הסוף אל ההתחלה. ראשית, אם קופת-החולים שלך, ואיני יודע באיזו קופת-חולים מדובר, מאפשרת לך טפול בהפרעת קשב ורכוז רק ע"י רופאת הילדים שאינה מומחית בתחום, עצתי לך היא לעבור במהירות לקופת חולים אחרת. שוב, איני יודע באיזו קופת-חולים את מבוטחת, וזה גם לא חשוב לי. שנית, בסופו של דבר כן אשלח אותך לרופא מטפל, כי אם כל הכבוד לי ולפורום, לילד שלך מגיע טפול ע"י רופא שמכיר אותו, ולא ע"י רופא הקורא עליו תאור קצר בפורום. עם זאת, אני משתדל, ומקוה שמצליח, לענות על השאלות שמפנים אלי. ולעצם הענין, הטיקים. טיקים הינם תנועה לא רצונית או קול לא רצוני, שנובע בד"כ מהפעלה של שריר אחד או קבוצת שרירים אחת (יש גם טיקים אחרים, אך הם נדירים הרבה יותר). טיקים הינה הפרעה שכיחה בילדים בכלל, ושכיחה עוד יותר בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. לטיקים מופע גלי - הם מתגברים ונחלשים חליפות. הטיקים מוגברים במצבים כמו מתח ועייפות. קיימות תרופות העלולות להגביר טיקים, וקיימות תרופות שעשויות להחלישם ולהפחיתם. ברוב רובם של המקרים, אין מטפלים בטיקים. הטפול העיקרי הוא הרגעת ההורים (או בלשון נקיה יותר, מתן הסבר ברור על ההפרעה). למיטב ההבנה הרפואית היום, לטיקים יש בסיס נוירולוגי ברור, ותרופות כמו Ritalin עלולות לגרום להחמרת הטיקים או להקדמה של הופעתם. שוב, ההנחה היא שהם היו מופיעים ממילא בהמשך. הטפול ב-Ritalin יכול להגביר את הטיקים (לעתים בצורה משמעותית), אך התרופה אינה קובעת אם יהיו לו טיקים בבגרותו או לא. טיקים אינה התוויית נגד ברורה (קונטרה-אינדיקציה) למתן Ritalin, אך כמו בכל טפול שהוא (תרופתי או אחר) יש לשקול את היתרונות מול החסרונות. לגבי בנך, אפשר לשקול מספר צעדים - הפחתת מנון ה-Ritalin, מעבר לתכשיר שעובד יותר שעות (כמו Ritalin-LA או Concerta), מעבר לתרופה סטימולנטית (ממשפחת ה-Ritalin) אחרת, מעבר לטפול בתרופה להפרעת קשב ורכוז שאינה גורמת לטיקים (כמו Strattera, למשל) או הוספת תרופה שניה שעשויה להפחית את הטיקים. כיון שהאפשרויות הטפוליות רבות ומגוונות, אין מנוס מפניה לרופא מומחה בתחום, ולהוועץ בו. ההחלטה על טפול מורכבת משקולים רבים ושונים, ויש להכיר את הילד, המשפחה, סביבתו החנוכית וכו' כדי להתוות תכנית טפול מלאה. יש לזכור שבנוסף לטפול התרופתי, פעמים רבות יש צורך בטפולים נוספים שאינם תרופתיים. שוב, לצערי, אין מנוס מלהתייעץ עם מומחה בתחום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.