זמן קצר לאחר פרוץ מגפת הקורונה, ארגון הבריאות העולמי יצא בהכרזה כי פיתוח חיסון יעיל כנגד הנגיף ידרוש לפחות 18 חודשים. עם זאת, היקף המגפה הוביל למרו...
מה בדיוק קרה באיטליה? האם קורונה אכן זהה לשפעת? למי צריך לדווח במקרה של חשש להידבקות?
פרופ' ישראל פוטסמן, מומחה למחלות זיהומיות ורפואה פנימית, עונה על כל השאלות הבוערות
מאת: פרופ' ישראל פוטסמן ומערכת זאפ דוקטורס
מיום ליום ההנחיות של ארגוני הבריאות הופכות למחמירות יותר ויותר, בזמן שעוד ועוד חולים נוספים לרשימת הנפטרים. ההתפשטות המהירה של הנגיף ברחבי העולם, מקשה על רבים להישאר עם אצבע על הדופק ולא אחת רב הבלבול על הבהירות. על מנת שנוכל להעמיד דברים על דיוקם ולספק לכם את המידע המקצועי, העדכני והאמין ביותר, הפנינו את השאלות שלכם לפרופ' ישראל פוטסמן, חבר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות וחוקר בתחום רפואת המטיילים.
נגיף הקורונה, או בשמו המדעי SARS CoV-2, משתייך למשפחת נגיפי הקורונה, שהתגלתה לראשונה בשנת 1965. בשנה זו תועדו מקרים של זיהום נגיפי חדש שגרם למחלה דמוית ברונכיטיס. שמה של משפחת הנגיפים ניתן לה משום שכשמביטים על נגיף ממשפחת הקורונה במיקרוסקופ אלקטרוני, ניתן להבחין בהילה דמוית כתר מסביב לנגיף (משמעות המילה קורונה בלטינית, היא כתר או הילה).
מעניין לציין, כי עד לפני שני עשורים בלבד נגיפי הקורונה לא נתפסו כאיום. למעשה, בספר לימוד העוסק במחלות זיהומיות שיצא לאור לפני 20 שנה בדיוק, הוקדשה למשפחת הנגיפים פסקה קטנה בלבד וצוין כי "ספק אם הנגיף יעניין אי פעם מישהו". פחות משנתיים מאוחר יותר, 8,096 בני אדם לקו במחלת הסארס (הנגרמת על ידי אחד מ"בני המשפחה") ומתוכם קרוב לעשרה אחוזים הלכו לעולמם (774 חולים).
ההתפרצות המשמעותית השנייה התרחשה ב-2012: 894 בני אדם לקו במחלה קשה, שגרמה למותם של 355 חולים (עד כה אובחנו כ-2,500 חולים). הגורם להתפרצות הזו היה נגיף בשם מרס, הידוע בשם המדעי MERS-CoV, שבניגוד להתפרצות הראשונה שמוגרה תוך ארבעה חודשים בלבד (מרץ-יולי 2003), עדיין ממשיך להתקיים אם כי בעצימות נמוכה מאוד. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שחולים רבים נפטרים במהירות ולא מספיקים להדביק אחרים.
שמה המדעי של המחלה שעמה אנו מתמודדים כיום הוא COVID-19. התסמינים העיקריים שלה הם חום גבוה, כאבי ראש ושרירים ושיעול, והסיבוך המרכזי שלה הוא דלקת ריאות שעלולה להוביל למותו של החולה. עם זאת, חשוב ביותר להדגיש כי מדובר במחלה שעשויה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים אחרים, שאינם "קלאסיים". כך לדוגמה, ישנם חולים שסבלו אך ורק משלשול ומאף תסמין אחר. מדובר אמנם באחוז נמוך מאוד מהחולים, אך עדיין יתכן שהתסמין היחיד שבו המחלה תבוא לידי ביטוי בחולה, יהיה שלשול.
תסמינים נדירים נוספים יכולים להיות: נזלת, בחילות, הקאות ונפיחות באזור העיניים. באותה נשימה, ניתן לומר כי בחלק ניכר מאוד מהמקרים המחלה לא גורמת לתסמינים קליניים כלל. מסיבה זו, ישנם נשאים רבים שכלל לא מודעים לכך שנדבקו בנגיף.
שכשמביטים על נגיף הקורונה במיקרוסקופ אלקטרוני, ניתן להבחין בהילה דמוית כתר מסביבו. צילום: שאטרסטוק
המחלה עוברת מאדם לאדם בהעברה טיפתית, בדומה לאופן ההעברה של מחלת השפעת: טיפות זעירות הנפלטות ממערכת הנשימה של אדם חולה (בזמן שיעול, עיטוש או דיבור), באות במגע עם הפה, האף או העיניים של אדם בריא. ההדבקה יכולה להיות ישירה, אך גם בלתי ישירה. הכוונה היא לכך שתיתכן גם העברה של הנגיף דרך משטח.
למעשה, ידוע לנו כיום שהנגיף יכול לחיות על משטחים מסוימים במשך יותר מ-12 שעות. זוהי הסיבה בגינה חשוב מאוד להקפיד על שטיפת ידיים ועל חיטוי משטחים. מעבר לכך, נראה כי נגיף הקורונה מסוגל לשהות באוויר במשך שעה עד שעתיים לפני שהוא שוקע לקרקע.
עד כה פורסמו למעלה מ-2,200 מאמרים בספרות הרפואית, העוסקים בחיסון לקורונה, מתוכם 207 בלבד נוגעים למחלות הפוגעות בבני אדם. האמת היא, שנכון לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברור כמה אנחנו קרובים לחיסון שיצליח לספק לנו הגנה מפני SARS CoV-2. אך ככל הנראה בשל הדחיפות והבהילות, המחסומים הבירוקרטיים השגרתיים יהיו נמוכים מאוד על מנת לאפשר להאיץ את קצב העבודה. מה שבטוח זה שבימים אלה מדענים בכל רחבי העולם עושים לילות כימים בניסיונות למצוא טיפול לנגיפי הקורונה, אם באמצעות חיסון ואם באמצעות טיפול תרופתי.
אני לא ממליץ לאף אחד לטוס כרגע לאף מדינה. זה נכון שישנן מדינות עם מעט מאוד חולים, כמו קונגו או סומליה לצורך העניין – אך האם זה אומר שכדאי להגיע למדינות האלו? מובן שלא. האמת היא שרוב הסיכויים שפשוט לא בוצעו מספיק בדיקות במדינות האלו. לפיכך, ההמלצה הטובה ביותר היא להימנע מטיסות ולפעול בהתאם להנחיות של משרד הבריאות, שכל מטרתן להקטין את הסיכוי להתפשטות המחלה.
הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני הדבקה היא להישמע להנחיות של משרד הבריאות, לשמור על מרחק של שני מטרים מאדם לאדם, להתרחק מהתקהלויות, ולמעשה להמעיט ביציאה מהבית. אם אתם חייבים לצאת ונאלצים לעבור בסמוך לאנשים אחרים, טוב תעשו אם תשתמשו במסכה. אמנם המסכה לא תספק הגנה מלאה, אך באפשרותה להפחית מעט את הסיכון להדבקה והידבקות.
בנוגע לג'ל אלכוהולי לחיטוי ידיים, ניתן לראות כי למעט זיהום חיידקי אחד (קלוסטרידיום דיפיצילה), שימוש בג'ל אלכוהולי עדיף על רחיצת ידיים במים וסבון. זאת כמובן כשיוצאים מנקודת הנחה שהידיים לא מלוכלכות. מובן שאם הידיים מלוכלכות בבוץ למשל, יש ראשית לשטוף אותן היטב במים וסבון, לפני שמיישמים את הג'ל.
מעניין לדעת שעד לפני עשור וחצי בלבד, רופאים בבתי חולים נהגו לשטוף ידיים במים ובסבון לאחר מגע עם חולה. קובעי המדיניות גילו בשלב מסוים שעל ידי מעבר לשימוש בחומר חיטוי על בסיס אלכוהול, ניתן לחסוך הרבה מאוד זמן, כיוון שלאחר כל מגע עם חול, נאלצו הרופאים להשקיע כדקה בשטיפת ידיים, ולעומת זאת השימוש בג'ל הצריך השקעה של כעשר שניות בלבד. לאחר שאיגוד הזיהומולוגים בארה"ב המליץ לעבור בהדרגה לשימוש בג'ל לחיטוי, נצפתה ירידה משמעותית בהעברת זיהומים בבתי חולים. כך התברר כי לג'ל החיטוי ישנם יתרונות משמעותיים על פני המים והסבון.
אם קיים חשש שחליתם במחלת הקורונה, עליכם ליצור קשר עם מוקד מד"א בטלפון מספר 101 ללא דיחוי. המוקד זמין 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. למוקד יש להתקשר אך ורק אם הופיעו תסמינים אופייניים כמו חום, שיעול או תסמינים אחרים במערכת הנשימה, ובתנאי שהחולה נכלל באחת הקבוצות הבאות: חזר מכנס בינלאומי בחו"ל, היה במגע הדוק עם חולה מאומת, קיים חשש שחלה בנגיף, נדרש להיות בבידוד ביתי בשל ההנחיות של משרד הבריאות.
חשוב להדגיש, כי אין להגיע לחדר מיון או למרפאה של קופת חולים במקרה שבו מופיעים תסמינים. המוקד לפניות במקרה זה הוא מוקד מד"א בלבד.
מערכת הבריאות הישראלית ערוכה בהחלט להתמודדות עם חולי קורונה רבים הסובלים ממחלה קלה עד בינונית. אך זה לא סוד, שיהיה לנו קשה מאוד להתמודד עם כמות גדולה של חולים קשים. כפי שניתן לראות כבר היום, מערכת הבריאות האיטלקית נמצאת בקריסה והרופאים נאלצים לקחת מדי יום ביומו החלטות לא פשוטות ולהתמודד עם דילמות מוסריות מהמעלה הראשונה. כולי תקווה שאנחנו לא נצטרך לעמוד בדילמות האלו כאן בישראל.
למשבר הקשה שפוקד את איטליה בימים אלה יש שני גורמים מרכזיים. הראשון נוגע לכך שבאופן כללי הרשויות במערב אירופה איחרו להגיב. אמנם ננקטו ועדיין ננקטים צעדים חשובים, אך הצעדים החיוביים ננקטו באיחור משמעותי. הגורם השני, נוגע לכך שבצפון איטליה יש אחוז גבוה מאוד של אוכלוסייה מבוגרת, הנמצאת בסיכון גבוה לתחלואה קשה. לבתי החולים יש יכולת לטפל בכמות מסוימת של חולים ביחידת זמן קבועה. באיטליה, השילוב בין גיל האוכלוסייה לעיכוב בתגובת המערכות במדינה, גרם לכך שסך המקרים עבר את היכולת של בתי החולים להתמודד עם העומס.
חד משמעית כן. המחלה שלה גורם הנגיף (SARS CoV-2) מדבקת יותר ממחלת השפעת, ובנוסף מדובר במחלה קשה יותר. יכולת ההדבקה של מחלה מסומנת במדד ה-R0, המגדיר כמה אנשים ידביק כל חולה. R0 של חצבת, הנחשבת למחלה מדבקת במיוחד, הוא 18 ואילו R0 של שפעת, הוא 1.3. R0 של מגפת הקורונה הנוכחית עומד על 2.35. המשמעות היא שכל חולה צפוי להדביק 2.35 בני אדם נוספים.
אך למרות שמדובר על מחלה שמדבקת כמעט פי שניים ממחלת השפעת, ישנה נקודת אור – נכון להיום (17/3/20), מדווח כי יכולת ההדבקה של נגיף הקורונה בסין הגיעה ל-1.05 או במילים אחרות, כמעט ואין גדילה במספר החולים. ירידת ה-R0 היא תוצאה ישירה של האמצעים החמורים שהטילה ממשלת סין, ואין עוררין על כך שממשלת סין הפיקה לקחים ממגפת הסארס שפקדה אותה לפני כשני עשורים".
אמצעי ההתגוננות: ג'ל אלכוהולי לחיטוי הידיים, שטיפת ידיים ומסכה. צילום: שאטרסטוק
ההנחיות של משרד הבריאות מתעדכנות באופן תדיר ואפילו מדי יום ביומו. לפיכך, ייתכן מאוד שבזמן שתקראו את הטקסט הזה, ההנחיות כבר יהיו שונות. לאור זאת, הדרך הטובה ביותר לקבל מידע אמין ועדכני היא פשוט לגלוש לאתר הבית של משרד הבריאות ולקרוא את ההנחיות העדכניות ביותר המופיעות בו. הישמעות להנחיות של משרד הבריאות, המבוססות על הידע העדכני היותר שישי בידינו כיום, היא המפתח שיאפשר לנו להתמודד עם המגפה ולנצח אותה.
סייע בהכנת הכתבה: עודד פשטצקי, כתב zap doctors.
כל המידע בזמן אמת 24/7, כל ההמלצות מטובי המומחים וכל העדכונים אודות התפשטות נגיף הקורונה covid-19
עדכון קורונה ל מוצאי שבת ה- 30/05/20: עיקר דבריו של ראש הממשלה:
"נורת האזהרה נדלקה"
עדכון קורונה ליום חמישי ה- 28/05/20 - נמצאו מעל 100 נדבקים חדשים ביום
בתדרוך מיוחד שערכו בכירי משרד הבריאות במהלך סוף השבוע אמר מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, שלפי הנתונים שנאספו במהלך השבוע החולף, לא מדובר באירועים אנקדוטליים למרות העובדה שמדובר בנורת אזהרה ראשונה מתוך 3 שקבע משרד הבריאות יחד עם ראש הממשלה, מדובר במגמה של ממש, המעידה על היעדר שמירה על הכללים. בר סימן טוב ציין עוד כי במהלך השבוע החולף 7.5% מהחולים החדשים הם ילדים עד גיל תשע ואילו 35% מהחולים החדשים הם בני 19-10. החולים החדשים אובחנו במוקדים רבים בישראל ונראה שהחום והלחות הישראליים לא משפיעים בצורה משמעותית על המחלה.
עדכון קורונה ליום רביעי ה- 27/05/20
אחרי תקופה מבורכת של ירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה חלה עלייה משמעותית במספר החולים החדשים. האם מדובר בתחילתו של גל שני או תזכורת לכך שהקורונה כאן להישאר? כל הפרטים על מה שקרה בסוף השבוע האחרון, בכתבה שלפניכם
לערב חג השבועות שחל השנה ביום חמישי האחרון, הגענו עם תחושה מסוימת של אופוריה. המוני בית ישראל יצאו לטייל בארץ, החופים מלאים ואפילו המסעדות נפתחו מחדש והרחובות חזרו לשקוק חיים. אך מתברר שהשמחה הייתה מוקדמת מדי: אמנם הצלחנו לצמצם באופן דרסטי את נתוני התחלואה, אך כפי שאמר רה"מ במסיבת העיתונאים שכינס ביום שבת בערב, המחלה עדיין "איתנו". עבור אלו מכם שהצליחות להתנתק ולו במעט ממסכי הטלוויזיה בסוף השבוע האחרון, ריכזנו את כל הנתונים האחרונים על התפשטות נגיף הקורונה בישראל
נתוני התפשטות הנגיף כפי שפרסם משרד הבריאות
עדכון קורונה ליום 13.04
החל מיום א' 12.04.2020 חולקה ירושלים לרובעים שהוגדרו כ"אזורים מוגבלים" בהם לא תותר כניסה ויציאה למעט חריגים. המטרה היא לעצור את התפשטות הנגיף במקומות בהם קצב ההדבקה גבוה, עוד הוחלט כי ההסגר יחול על אזורים נוספים בארץ אשר יכנסו לסטטיסטיקה העגומה של 1 נדבקים על כל 1000 תושבים.
מניין המתים עלה ל-107 נכון לבוקר זה, מניין הנדבקים המאומתים חצה את רף 11,000 מתוכם כ- 180 במצב קשה ו- 131 מונשמים.
עדכון קורונה ליום 08.04 - ערב פסח 2020
עוצר מלא נכנס לתוקפו החל מהשעה 15:00 ועד ל- 07:00 (בוקר יום חמישי 09.04), ניתן לצאת מהבית עד למרחק של 100 מטרים בלבד.
עלייה מבוקרת בקצב החולים המונשמים. נכון להיום ישנם 122 חולים הזקוקים להנשמה ו- 147 חולים במצב קשה.
עדכון קורונה ליום 05.04
סגר מלא על העיר בני ברק. צה"ל ופקע"ר אחראים על הוצאת חולים לבידוד, חלוקת מזון ולוגיסטיקה.
8018 חולים מהם 127 במצב קשה, 106 מונשמים. קצב הנדבקים והחולים במצב קשה יורד בהדרגה.
לאחר סוף שבוע בו חלה ירידה בבדיקות קורונה (כ- 5000 בלבד), נמצאו כיום תחליפים לראגנטים שהם קבוצת כימיקלים המרכיבים את הבדיקה. ממשרד הבריאות נמסר כי קצב הבדיקות יעלה בהדרגה ויגיע ל-10,000 בדיקות - היעד שרה"מ נתניהו הציב לפני כ-שבוע.
עדכון קורונה ליום 02.04
אמש (01.04) במהלך מסיבת העיתונאים שערך, ביקש רה"מ נתניהו מהציבור לעטות מסכה או כל אמצעי אחר לכיסוי האף והפה לצמצום מעבר הנגיף מאדם לאדם. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו הבהיר כי מדובר בהנחיה לכל אדם אשר יוצא מפתח ביתו. ההנחייה עתידה להיאכף בימים הקרובים ע"י משטרת ישראל.
שר הבריאות יעקב ליצמן ורעייתו נמצאו חיובים לנגיף הקורונה ונשלחו לבידוד. הנחיית משרד הבריאות היא שעל כל מי שבא איתם במגע או היה בסביבתם הקרובה, להיכנס לבידוד גם כן. נוכח המצב והישיבות התכופות של צמרת משרד הבריאות והממשלה, גורמים בכירים בינהם גם ראש הממשלה נתניהו נכנסו גם הם לבידוד.
מניין המונשמים עומד כיום על 81 אזרחים. בכירים במערכת הבריאות מקווים לעבור את סוף השבוע עם פחות מ- 150 מונשמים.
עדכון ליום 29.3
תקלה חלקית באפליקציית "המגן"
משרד הבריאות מודיע כי ביומיים האחרונים דווחו מספר הודעות שגויות שנשלחו מאפליקציית ״המגן״ למשתמשים וכעת הם עמלים על תיקונה. אפליקציית "המגן" מסייעת לציבור לזהות חשיפה אישית עם חולה קורונה. האפליקציה שומרת את מסלולי המשתמשים על המכשיר, מקבלת בזמן אמת נתונים על מסלולים מאומתים של חולי קורונה, ומצליבה את המידע.
בינתיים עד לסיום תיקון התקלה מומלץ להפעיל שיקול דעת, ובמידה וקיבלתם דיווח על מקום וזמן שלא הייתם בו, אתם יכולים ללחוץ על הכפתור ״טעות, לא הייתי שם״ ולהמשיך בחייכם - רק אנא מכם, צאו החוצה כמה שפחות, ובמרחק של שני מטרים לפחות מאנשים אחרים.
מד"א יאסוף תרומות מנות פלסמה מהמחלימים מקורונה לטיפול בחולים
במסגרת הפרויקט יאסוף מד"א מנות פלסמה ממחלימים מקורונה, כדי לתת אותם לטיפול בעירוי לחולים הקשים. זאת בהתבסס על ההנחה שמי שהחלימו מהמחלה פיתחו חלבונים מיוחדים נגד הנגיף (נוגדנים) שנמצאים בפלסמה שלהם. עירוי מנות אלה יספק לחולים "חיסון פסיבי" שעשוי לעזור להם להתמודד עם המחלה.
בעבר נעשה שימוש בפלסמה עם נוגדנים, למשל, בטיפול בחולים בקרב חולי SARS במהלך ההתפרצות בשנת 2002, ובישראל ניתן טיפול דומה בעבר לחולים בקדחת הנילוס המערבי. השבוע (24.3) אישר ה-FDA פרוטוקול דומה בארה"ב.
את איסוף הפלסמה ניתן לבצע מהמחלימים רק לאחר שחלפו 14 יום מההחלמה המלאה. בימים אלו משרד הבריאות פונה למחלימים על מנת להעביר את פרטיהם למגן דוד אדום. בנוסף, בשירותי הדם של מד"א קוראים למחלימים שמוכנים לבוא ולתרום פלסמה להתקשר לטלפון 03-5300445.
פרויקט האיסוף צפוי להתחיל בימים הקרובים ויבוצע ביחידת הפרזיס, במרכז שירותי הדם של מד"א, במתחם תל השומר.
עדכון ליום 28.3
תקלה בהעברת נתונים ממעבדות הקורונה
עקב בעיית מחשוב שהתגלתה הלילה בהעברת הנתונים, מתן תשובות המעבדות מתעכבת.
עבודת המעבדות נמשכת כסדרה בשבת וכך גם לקיחת הבדיקות על ידי מד"א.
צוותים של משרד הבריאות ומשרד ראש הממשלה עובדים על פתרון בשעות אלה.
מוריס דורפמן ראש חטיבת רגולציה מחשוב ובריאות דיגיטלית במשרד הבריאות מבהיר: ״מדובר ב-27 מעבדות פעילות בכל רחבי הארץ. במסגרת בדיקה שגרתית של מהימנות הנתונים אמש (טרם הודעה לחולים) התגלו מספר נתונים סותרים. לאור זאת הוחלט לבצע בדיקה מקיפה בכל המעבדות של נתוני הבדיקות שבוצעו אתמול (וטרם דווחו לחולים).
חשוב להדגיש שצוותי המעבדות עושים עבודה מצוינת ושהמעבדות פועלות בהיקפים חריגים שעוד ילכו ויגדלו ובמשך 7 ימים בשבוע. פעילות המעבדות נמשכת בשבת, וכך גם פעילות מד"א. ההנחיה הינה רק לעצור בשלב זה את הודעות לציבור על הבדיקות שנעשו אמש. להערכתנו התקלה תתוקן תוך שעות בודדות.״
דורפמן הוסיף: ״צריך לזכור שהמעבדות עובדות בקיבולת של אלפי בדיקות ליום - עוד מעט נגיע ל-10,000 בדיקות ביממה ובעוד שבועיים על פי הנחיית רה״מ 30 אלף ביממה, זוהי כמות גבוהה מאוד של בדיקות שמדינת ישראל עושה וזה מגביר את כמות העבודה של כולנו.״
המערכת כולה מגוייסת לטובת האירוע.
עדכון ליום 26.3
תגובת משרד הבריאות לנושא מכונות הנשמה
משרד הבריאות מציין שבניגוד למה שפורסם יש בישראל כרגע 2,864 מכונות הנשמה זמינות במועד זה כולל שימוש במלאי של צהל. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בדיון וועדת הקורונה שהתקיים בכנסת: "סה"כ יש לרשותנו 2,864."
כמו כן, יש מאמצי רכש ויצור מקומי של מכונות נוספות. למאמצים אלה נרתמו מיטב הארגונים בישראל.
עדכון ליום 25.3
הודעה משותפת: משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות
הממשלה אישרה הלילה תקנות שעת חירום להגבלת הפעילות על מנת לצמצם את ההתפשטות של נגיף הקורונה בישראל. התקנות כוללות צמצום נוסף של היציאה למרחב הציבורי, הטלת אחריות על מעסיקים, סגירות חנויות שאינן חיוניות והטלת הגבלות על תחבורה ציבורית.
התקנות יכנסו לתוקפן היום (ד') בשעה 17:00 ולמשך תקופה של 7 ימים.
על פי תקנות החירום החדשות לא ניתן יהיה לצאת ממקום מגורים או ממקום שהייה קבוע למרחב הציבורי אלא לאחת מהפעולות או המטרות הבאות:
עוד הוחלט כי יצומצמו שירותי התחבורה הציבורית לכדי 25% מהקיים ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.
שירותי מוניות יתאפשרו רק עם נוסע אחד או עם מלווה נוסף לצורך רפואי, כשהנוסעים יישובים במושב האחורי כשחלונות הרכב פתוחים.
התקנות קובעות כי במרחב הציבורי ובמקומות העבודה ישמר מרחק של 2 מטרים לפחות בין אדם לאדם. בנסיעה חיונית ברכב פרטי יהיו עד 2 נוסעים. כן מותרים שירותי הסעה למקומות עבודה בכפוף למגבלות.
נוסף על כך, נקבע כי על המעסיק מוטלת החובה למדוד חום בכניסה למקום העבודה. לא תותר כניסת אדם עם חוץ גוף העולה על 38 מעלות צלזיוס.
לצד זאת, יורשו לפעול שירותי משלוחים למזון, עיתונים וכן שירותים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי חשמל, מוצרי ושירותי תקשורת ואביזרים רפואיים. מכירה מקוונת עם משלוח מותרת לכל סוגי המוצרים. בשירות משלוחים למקום מגורים, המשלוח יונח מחוץ לפתח בית המגורים.
עסקים למכירת מזון לצריכה מחוץ לבית האוכל ובשירות משלוחים בלבד, בתי מרקחת, מכוני אופטיקה או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה, יפעלו בכפוף לשמירה על מרחק של 2 מטרים בין אנשים, ומניעת צפיפות של אנשים, כך שבכל עת לא ישהו בתוך החנות לקוחות ביחס של יותר מ-4 אנשים לכל קופה רושמת פעילה.
נקבע כי הפרת האיסורים תהווה עבירה פלילית, שתאפשר גם הטלת קנס מנהלי על המפרים, וכן נקבעו בתקנות סמכויות לשוטרים לצורך אכיפת ההוראות הרלוונטיות.
כלל תקנות החירום כפי שאישרה הממשלה יופצו בהקדם בהודעת משרד הבריאות.
מעבר לתקנות האמורות, נחזור ונדגיש את הצורך המשותף להישמע לכללים על מנת למגר את התפשטות הנגיף. על אוכלוסיית בני ה-60 ומעלה, בדגש על קשישים ואוכלוסיות בסיכון להשאר בביתם ולא להסתכן ביציאה למרחב.
עדכון ליום 23.3
"היבדק-וסע" בצפון, בדרום ובירושלים
הערב (ב') החל משעה 17:00 ועד 23:00 מבצע מד"א פיילוט ללקיחת דגימות לאבחון נגיף הקורונה בשלושה מתחמי 'היבדק-וסע' חדשים של מגן דוד אדום ומשרד הבריאות בחניון אצטדיון טדי, סמוך למתחם פיס ארנה בירושלים (1), בחניון מרכז הקונגרסים בחיפה (2) ובשוק הבדואי בבאר שבע (3). במסגרת הפיילוט צפויים להידגם הערב מאות בני אדם ששוהים בבידוד ביתי, פיתחו תסמינים וזומנו על ידי מד"א להגיע למתחם. מתחמים אלו מיועדים לשרת את תושבי ירושלים והסביבה, חיפה והצפון ובאר שבע והדרום. החל ממחר תורחב הפעילות במתחמים.
עדכון ליום 22.3
אפליקציית "המגן"
משרד הבריאות משיק הערב את "המגן" - ישומון (אפליקציה) לאומית למניעת התפשטות נגיף קורונה.
"המגן" הוא ישומון (אפליקציה) שמאפשר זיהוי של מגעים בין חולים מאומתים לבין אנשים שבאו עימם במגע ב 14 ימים שקדמו לאבחון המחלה אצל החולה.
הישומון (האפליקציה) הוא אמצעי טכנולוגי שנועד לתת לכל אחד ואחת מאיתנו את היכולת לדעת באופן מהיר ומדויק באם היינו במגע עם אדם שנדבק בנגיף קורונה. כך נוכל לעצור את התפשטות הנגיף ולהגן על הקרובים לנו.
האפליקציה מאפשרת לכם לקבל התרעה (מיקום ושעה) אודות חשיפה שלכם לחולה מאומת.
האפליקציה שומרת את המידע על המיקומים שלכם אך ורק על מכשירכם ומצליבה בין מידע אישי זה לבין נתוני המחקר האפידמיולוגי המעודכנים של משרד הבריאות. נתוני משרד הבריאות מתעדכנים כל הזמן, ונשלחים למכשיר שלכם באופן חד צדדי לצרכי הצלבה.
הצלבה בין המסלולים שלכם למסלולים של חולי הקורונה מתבצעת על מכשירכם וככול שיש התאמה בין המסלולים תופנו לקישור למשרד הבריאות שיאפשר לכם לדעת מה הצעדים להמשך ויאפשר לכם לדווח למשרד על בידוד בית.
ניתן להוריד את "המגן" ללא תשלום גם ב-App Store וב-Google Play. לאחר הפעלה ראשונית, ניתן לסגור את האפליקציה בכל רגע שחפצים בכך.
האפליקציה, שפותחה בישראל עבור משרד הבריאות, מבוססת על קוד פתוח ועל ערכי הערבות ההדדית.
חקירות אפידימיולוגיות חדשות עלו לאתר משרד הבריאות
הבוקר עלה מקבץ של חקירות אפידימיולוגיות חדשות אודות חולי קורונה בישראל.
ההוראות החדשות לגבי שהיה בבית: צאו מהבית רק במקרים מיוחדים
ממשלת ישראל אישרה תקנות לשעת חירום שהוגשו לה על ידי שר הבריאות. התקנות מחייבות כל אדם להישאר בביתו, למעט במקרים מיוחדים: יציאה לעבודה במסגרת התקנות, רכישת מזון ותרופות או שירות חיוני אחר, קבלת טיפול רפואי ומתן תרומת דם, הפגנה, הליך משפטי והגעה לכנסת, טיפול במסגרת רווחה, פעילות ספורט במסגרת מצומצמת, יציאה להתאווררות לזמן קצר, יציאה לטובת טקס דתי, סיוע לאדם הזקוק לעזרה או צורך חיוני אחר.
כמו כן, נדרשת שמירה של 2 מטרים בין אדם לאדם במרחב הציבורי, וכן נאסרה נסיעה של יותר משני אנשים ברכב, אלא אם מדובר באנשים הגרים באותו מקום, הסעה של עובד המועסק במקום עבודה חיוני או שיש צורך חיוני בנסיעה של יותר משניים.
בנוסף נוספו לרשימת בתי העסק שחייבים להיסגר גם השווקים בערים (לא כולל שווקים סיטונאיים).
הציבור מתבקש לפעול בהתאם להוראות.
עדכון ליום 21.3
שלושה מתחמים חדשים של מד"א לבדיקות קורונה יפתחו ברחבי הארץ
על רקע התפשטות נגיף הקורונה בישראל, ובהתאם להנחיות משרד הבריאות, מגן דוד אדום פועל להגדלה משמעותית של מערך הדגימות ברחבי הארץ. לצורך כך, כבר הוקם והחל לפעול מתחם "היבדק וסע" הראשון - בגני יהושע בתל אביב, אליו מגיעים אזרחים ברכביהם הפרטיים, כאשר הדגימה נלקחת בעודם יושבים ברכב.
בהתאם להחלטת שר הבריאות יעקב ליצמן, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ומנכ"ל מד"א אלי בין, הלילה (מוצ"ש) תחל ההקמה של שלושה מתחמי "היבדק וסע" נוספים בחיפה, ירושלים ובאר שבע.
על מיקום המתחמים ומועד הפתיחה תצא הודעה נפרדת בהמשך.
שלושת המתחמים החדשים יוקמו במהירות האפשרית, וצפויים להתחיל לפעול בימים הקרובים. כמו המתחם שכבר נפתח בתל אביב, אל כל אחד מהם צפויים להגיע ולהיבדק בין מאות לאלפי ישראלים בכל יום. בכל אחד מהמתחמים יוצבו צוותים של מגן דוד אדום, אנשי משטרת ישראל ומאבטחים, אשר יישמרו על הסדר הציבורי. חולים אשר לא יהיו מסוגלים להתנייד למתחם, ללא שימוש בתחבורה ציבורית, יוכלו לבצע את הדגימה בביתם, כפי שהיה עד כה.
במד"א מבקשים להדגיש כי הגעה לבדיקה במתחם "היבדק וסע" מותנית ביצירת קשר עם מוקד 101 של מגן דוד אדום, ובקבלת אישור. מי שיאושר ע"י רופא שיש ליטול ממנו דגימה, יקבל מסרון SMS עם הפרטים, ויתבקש להגיע למתחם המתאים על פי מקום מגוריו בשעה הנקובה. כחלק מתהליך הדגימה, יגיע הנבדק למתחם ברכב פרטי, יבוצע במקום זיהוי ואימות נתונים, שלאחריו תילקח דגימה ע"י פראמדיק מד"א, אשר עוטה ערכת מיגון מלאה נגד הדבקה. במשך כל התהליך, הנבדק יישאר ברכבו, ולאחר מכן ייסע חזרה ישירות לביתו.
עד כה נדגמו במתחם "היבדק וסע" בגני יהושע בתל אביב יותר מ-350 אזרחים, ובסך הכל, מאז החל להתפשט נגיף הקורונה בעולם, הפראמדיקים של מגן דוד אדום לקחו דגימות מכ-14,000 בני אדם ברחבי הארץ.
בקרוב: מטושים לבדיקות קורונה בייצור מקומי
משרד הבריאות אישר יצור מקומי של מטושים המיוצרים בחברת ״נובה מד״ הישראלית שיושבת בירושלים.
היקף היצור יעמוד בשלב ראשון על 5,000 מטושים, החל מיום ראשון הקרוב.
שר הבריאות יעקב ליצמן ,שיבח את המשרד על הפתרון המהיר שהציגו ובירך את החברה הישראלית על היצור המקומי.
פרופ׳ איתמר גרוטו הודה על ההתגייסות המהירה של חברת נובה מד, לגורמי המקצוע במשרד הבריאות, בהם ודים פרמן סמנכ"ל תקציבים והמלל, על ההתגייסות למתן פתרון מהיר, גמיש וישראלי לסוגיית מחסור המטושים.
מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, הורה לא להסתפק בכך ובמקביל לאתר מקורות יצור נוספים לערכות הבדיקה.
מהו סדר בדיקה של קורונה?
1. ערכת נטילת דגימה כוללת מבחנה, נוזל בתוך המבחנה שבודק ו-2-3 מטושים בתוך המבחנה הכל סגור כערכה אחת (״קיט״).
2. פרמדיק של מד"א/כל אדם המוסמך לעשות את הבדיקה לוקח את המטוש מהאף ומהפה של הנבדק, שם את המטוש במבחנה עם הנוזל ומוסרים זאת למעבדה. נכון לכרגע יש 20 מעבדות פעילות (ובימים הקרובים יוכשרו עוד מעבדות).
3. במעבדה לוקחים את הנוזל של המבחנה ושמים אותי בערכת בדיקה אחרת נוספת (אותה ערכת בדיקה שהמוסד הביא לישראל בימים האחרונים).
4. מספר רב של ערכות בדיקה מכניסים לתוך מכשיר שעושה את תהליך הדיאגנוזה ונותן תשובה חיובית/שלילית לקורונה.
למעלה מ-20,000 חולים ו-427 קורבנות גבה נגיף הקורונה עד כה,...
במקביל לדיווחים השוטפים על התפשטות נגיף הקורונה בסין ומחוצה...
הוא עדיין לא "עשה עלייה" ואין סיכוי שהוא יגיע אליכם בחבילה...
הקורונה ממשיכה להתפשט ברחבי העולם, ורבים מהישראלים השבים...
שימו לב: אם אתם חולים במחלות רקע וביניהן מחלות לב, אתם...
בימים האחרונים, עם ריבוי מקרי הקורונה בישראל ושטף הדיווחים...
האם הקורונה באמת מסוכנת כל כך? האם לאור המצב הנוכחי כדאי...
איך יוצאים לקניות בסופר בתקופה שבה חולי קורונה עלולים...
כידוע, חולים במחלות רקע וביניהן סוכרת, מועדים יותר לסבול...
האם נגיף הקורונה המסתורי מהווה סיכון מיוחד לאשה בטיפולי...
בהלת הקורונה והבלבול הרב שנוצר בציבור הוביל לעומס פניות...
בימים אלו כשמגפת הקורונה משתוללת ברחבי העולם, כולנו מודעים...
נגיף הקורונה ממשיך להתפשט: בינתיים התחלואה הראשית אמנם...
ימים לא פשוטים עוברים על כולנו, השגרה של כולנו השתבשה ואת...
בימים מרובים בחששות ודאגות, איכות השינה עלולה להיפגע. לאור...
לשדר אופטימיות, לא לייפות את האמת ולהעניק אחריות, גם על...
מדוע ההנחיות של משרד הבריאות משתנות כמעט מדי יום ומה הדבר...
השן כואבת ואתם חוששים ללכת לרופא שיניים? הסירו דאגה מלבכם:...
בעקבות משבר הקורונה: החל מאתמול (22.3) לא ניתן להתחיל...
עדיין מאמינים שקורונה היא בסך הכול שפעת עם יחסי ציבור...