פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

24/06/2012 | 19:12 | מאת: ורד

נפתחות ביבנה קבוצות אימון לרכישת מיומנויות חברתיות . הקבוצות מיועדות למתבגרים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז, המעוניינים ללמוד כיצד לרכוש חברים ולשמר קשרים חברתיים. להרשמה ופרטים נוספים ניתן לפנות לטלפון 052-2449647 או במייל [email protected]

ורד שלום, אודה לך אם תפרטי מי המטפל/מטפלת המנחה את הקבוצה, ומהי הכשרתו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז

21/06/2012 | 16:54 | מאת: ענת

היי, התחלנו ליטול רטלין אתמול (בני בן ה-7). הבנתי שישנן אמהות שבימי שישי שיבת ובחופשים לא נותנות ריטלין לילדים. מה ההשלכות של נטילה לא רציפה במובן של סופ"שים. האם זה פוגע באפקטיביות של המינון אח"כ? האם זה עשוי לגרום לקצרים במח כפי שנוירולוג אחד כתב? וכו'?. במקרה שלנו מדובר על רטלין LA 20

לקריאה נוספת והעמקה

ענת שלום, אפשר לטול Ritalin באופן קבוע, ואפשר לטול Ritalin באופן לא קבוע. הדבר תלוי בילד. אם התפקוד רק הלמודי נפגע כתוצאה מהפרעת הקשב והרכוז, אזי אפשר לטפל רק בימים בהם יש פעילות למודית. אם הפגיעה הינה גם בשטחים אחרים של החיים (התנהגות, למשל), אזי יש פעמים רבות צורך בטפול רצוף. אין בעיה רפואית לטפל כך או כך. אין צורך ב-"חופשה מהתרופה". אין השפעה על האפקטיביות של התרופה לאחר מכן. בודאי ובודאי ש-Ritalin אינו גורם "קצרים במח", אפילו אם נוירולוג אחד אמר כך. איני מכיר מצב רפואי הנקרא "קצרים במח". לסכום, מומלץ להתיעץ אם הרופא המטפל, ולהחליט יחד עמו מתי רצוי שהילד יטול את התרופה. יום טוב וללא "קצרים במח", ד"ר ברנע ארז.

21/06/2012 | 11:44 | מאת: כריסטינה

שלום,אני עושה עבודת מחקר בנושא "התמודדות הורים על הולדת ילד חריג(בעל פיגור שכלי)",אשמח אם תוכלו לעזור ולענות לי על שאלון קצר,הוא אנונימי לגמרי כך שאין צורך בשמות ,תודה מראש :) המייל שלי [email protected] שלום,שמי כריסטינה ואני תלמידה במגמת מדעי החברה ועושה את עבודת הגמר שלי בנושא התמודדות של המשפחה עם הולדת ילד חריג.אשמח אם תעזרו ותענו לי על כמה שאלות:להלן מופיעה רשימה של עמדות ודעות.אנא קרא את הדעות הללו,וציין באיזו מידה הנך מסכים איתן. 1-מאד לא מסכים,2-לא מסכים,3-לא יודע,4-מסכים,5-מאד מסכים אתם חשים בתמיכה חברתית שיש לכם כן / לא איני חש בתמיכה חברתית כלשהיא כן / לא 1.הורים חושבים כי לא רצוי לספר לקרובים מה לא בסדר עם ילדם. 1 2 3 4 5 2.יש אבות החושבים כי אין לצאת עם ילדם הפגוע לקניות, טיולים וכו',עקב הקשיים שהוא מעורר. 1 2 3 4 5 3. יש אומרים כי נוכחות ילד עם נזק מוחי בבית מפריעה לילדים אחרים. 1 2 3 4 5 4.כשמדובר הי אישית,נראה לי כי אני מרגיש חופשיות לדון עם קרובים על מגבלות ילדי. 1 2 3 4 5 5. יש אנשים הטוענים כי ילד שנולד מפגר תמיד נשאר מפגר, ויש להשלים עם זאת. 1 2 3 4 5 6. אנשים חושבים כי טבעי שילד עם מוגבלות יעורר יותר חוסר סבלנות מילדים אחרים במשפחה. 1 2 3 4 5 7. קיימת דעה, כי לידת ילד עם נזק כלשהו משנה את החיים בבית לרעה. 1 2 3 4 5 8. הורים בדרך כלל מתביישים כשאנשים אחרים מסתכלים על ילדם. 1 2 3 4 5 9.לידת ילד פגוע מגבילה את חייהם החברתיים של ההורים. 1 2 3 4 5 10. הורים חושבים כי אין לקחת את ילדם עם הפגיעה לביקור אצל קרובים,ידידם או שכנים, משום שהוא מכביד עליהם. 1 2 3 4 5 11. אב מרגיש טוב יותר כשהוא אומר לאנשים אחרים שלילדו יש בעיות בהתפתחות. 1 2 3 4 5 12. לא תמיד צריכים הורים לעשות את המקסימום האפשרי לטובת ילדם המוגבל. 1 2 3 4 5 13. אין להפלות ילד מוגבל לטובה או לרעה על פני הילדים האחרים במשפחה. 1 2 3 4 5 14. הורים נוטים לכעוס ללא סיבה על ילדם המוגבל יותר מאשר על הילדים האחרים במשפחה. 1 2 3 4 5 15. גילויי חיבה עלולים לקלקל את התנהגותו ואופיו של הילד עם המוגבלות. 1 2 3 4 5 16. בתכנון פעולות הבית רצוי להתחשב במיוחד בצרכים ואינטרסים של הילד הפגוע. 1 2 3 4 5 17. יש הורים המנסים להימנע מלהיתקל באנשים זרים כשילדם נמצא איתם. 1 2 3 4 5 18. על האנשים להתייחס לילד המוגבל בדרך הטבעית ביותר. 1 2 3 4 5 19. אבות רבים חשים לפעמים רגשות ניכור כלפי ילדם,ורואים בכך רגש טבעי. 1 2 3 4 5

לקריאה נוספת והעמקה

כריסטינה יקירתי, הפורום אינו מקום מתאים לשאלון שלך, מה גם שהשאלון שלך מתייחס לילדים הלוקים בפגור שכלי. למותר לציין שילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז אינם מפגרים. אושר ועושר, ד"ר ברנע ארז.

18/06/2012 | 13:27 | מאת: אייל

שלום, האם הפסיכולוגים של קופות החולים טובים כמו טיפול פרטי?

אייל שלום, איני בטוח שזהו הפורום המתאים, אך אענה בקצרה. הפסיכולוגים בקופות החולים הינם פסיכולוגים קליניים שעמדו בהכשרה הנדרשת של משרד הבריאות כדי לטפל. הם גם נבדקו ע"י קופות החולים וניתן להם האשור לטפל במוטחי הקופה. כמו בכל צבור אחר, אני מניח שיש בינהם טובים יותר וטובים פחות (ממש כמו בין הפסיכיאטרים, הגינקולוגים, המוסחניקים והמורים). כמו בכל טפול, יש להבהיר את מטרות הטפול, ולבדוק האם הטפול מקרב את המטופל להשגת מטרות אלו. אם לא, יש לבדוק עם המטפל מה קורה. כמו תמיד, תקשורת טובה עם המטפל והגיון בריא, יוכלו להנחותך. אושר ועושר, ד"ר ברנע ארז.

17/06/2012 | 05:32 | מאת: מיכל של איל

שלום לכולם, אני מאוד ממליצה לצפוניים (בעיקר בחופש), להגיע למאמן אישי שעובד בקיבוץ משמר העמק שליד יוקנעם, הוא פיתח שיטה יוצאת דופן המיועדת לעבודה עם ילדים הסובלים מחרדות, ליקויים בתקשורת, הפרעת קשב וליקויי למידה, כשכל הפעילות מתרחשת בטבע, אימון נטו בלי "לחפור" להם במוח, והתוצאות מדהימות. קיבלתי את השם מחברה שלי והחיים של איל (ושלנו כמובן), השתנו לגמרי. תמצאו אותו בגוגל.

מיכל של איל שלום, ראשית, אני שמח שהמאמן האישי עזר לבנך, ושמצבו הוטב. שנית, אני סבור שהפורום אינו מקום לפרסומת אישית. הרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

14/06/2012 | 23:52 | מאת: מיכל

בני בן ה - 12 לוקח ריטלין LA 30 , מזה כ - 5 חד'. בימים האחרונים מסרב לקחת כי טוען שזה עושה לו כאבי בטן ובחילה כאשר הוא רואה אוכל וכמובן שגם מדכא לו את התאבון. מה אפשר לעשות בנוגע לתופעות הללו? האם הן אמורות לחלוף מתיישהו?

לקריאה נוספת והעמקה
16/06/2012 | 09:10 | מאת: דר

יש לוודא שזה ניתן על קיבה מלאה כלומר לאכול דבר מה בבקר אם עדיין מתלונן על כאב בטן יש לנסות להפחית במינון. ניתן לפתוח את הקפסולה לחלק את התוכן לשני שליש או חצי להניח על כף\כפית מעדן או פודינג או יוגורט.

מיכל שלום, דכוי תאבון, כאבי בטן ובחילות, כל אלו הנן תופעות לואי של Ritalin. אם אחרי חמישה חודשים של טפול, הוא עדיין סובל מתופעות לואי אלו, אין סיבה לקוות שיחלפו בעתיד הקרוב. יחד עם זאת, אכילת ארוחה מלאה לפני נטילת התרופה עשויה להפחית את עוצמת תופעות הלואי. בכל מקרה, מומלץ להתיעץ עם הרופא שנתן את התרופה ולשקול עמו מה לעשות - הפחתת המנון, החלפה לתרופה אחרת וכו'. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

איך ניתן להשיג קונצרטה - חייבים מרשם ?

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, כן, Concerta הינה תרופת מרשם, כלומר אפשר לקנותה רק עם מרשם חתום. גם Ritalin דורש מרשם. את התרופה יכול לתת פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים, רופא קשב (רופא ילדים בעל הכשרה בתחום הפרעת הקשב והרכוז). רופאים אלו יתנו את המרשם לאחר אבחון של הפרעת קשב ורכוז. בהצלחה. ד"ר ברנע ארז.

שלום רב בני בן 10 אובחן כסובל מהפרעת קשב וריכוז טופל בקונצרטה 36 מ'ג. כבר כמעט 3 שבועות נוטל את הכדור . לצערנו אין שום השפעה או שינוי בילד גם המורות מדווחות שעדין לא רואים שינוי. מבדיקה שעשיתי כמות הכדור לא תואמת למשקל של הילד (שוקל 44 ) מה עושים במקרה הזה? האם רטלין L.A טוב יותר יהיה לו. רופא משפחה המליץ להחליף לו לריטלין. L.A יש לציין שהילד מבקש להחליף בית ספר אין לו מוטבציה ללימודים לא משקיע לא אוהב את המורים מופנם בעל רגישות יתר על המידה וחסר ביטחון עצמי. המורים מדווחים על רמה לימודית גבוהה .הילד לא סומך על מה שאומרים עליו ולא יודע לקבל מחמאות מהמורים. אודה לתשובתך.

לקריאה נוספת והעמקה

ניקי שלום, כאשר מטופל אינו מגיב לטפול התרופתי שניתן לו, מומלץ לחזור לרופא שנתן את התרופה. אולי המנון אינו מספיק, אולי התרופה אינה משפיעה עליו (אין אף תרופה, בכל תחום שהוא, שעוזרת לכולם), אולי יש גורמים אחרים המפריעים לו (לקויות למידה, למשל). כאמור, מומלץ לחזור לרופא המטפל, ולבדוק עמו את האפשרויות השונות מדוע התרופה אינה משפיעה. ניתן גם לשקול בצוע בדיקת TOVA או Moxo, היכולה לכמת את השפעת התרופה. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

16/05/2012 | 13:36 | מאת: עליזה

יש לי ילד בן 14 שפניתי אליך בעבר מאז היה הרבה שיפור ליפני שבועים בעלי הכין לא טוסט ונחנק קצת מימנו מאז מסרב לאכול דברים קשים ולעיסים רק מעדנים ודברים נוזלים זה היה בעבר ותמיד שנחנק אפילו מימשהו קטן מהר נכנס לחרדה ומפסיק לאכול אנו אובדי עצות איך להיתמודד אים מצב כזה ואיך לשכנע אותו לאכול כי הרי הואילד ילד גדול וחכם ומבין שאני מדברת איתו מיסתגר בחדר ולא עונה בשום אופן לקריאתי אודה לך מאוד אים תיעץ לי מה עושים ואיך מיתנהגים אים בעיה כזאת

עליזה שלום, את מתארת חרדה אצל בנך, דבר שאינו קשור לפורום של הפרעות קשב ורכוז. כמו בתשובותי הקודמות לגבי בנך, מומלץ להוועץ בפסיכיאטר ילדים ונוער, להעריך את רמת החרדה, ולבחור טפול מתוך הטפולים האפשריים להפרעת חרדה. עוד דבר, אין קשר בין חכמה לחרדה. גם חכמים יכולים להיות חרדים. שנאמר - "כי ברב חכמה רב כעס ויוסיף דעת יוסיף מכאוב" פני בדחיפות לפסיכיאטר, ומן הראוי שלבנך יהיה פסיכיאטר מטפל קבוע. הרבה בריאות. ד"ר ברנע ארז.

16/05/2012 | 11:24 | מאת: מאגר המחקרים

טיפול חדש התעדכן במאגר המחקרים הקליניים בישראל. הטיפול מיועד לשני בני משפחה (למשל הורה וילד) שסובלים מהפרעות קשב וריכוז. ניתן לקבל את הטיפול בחינם במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר, שם מתקיים המחקר קישור לפרטים על הטיפול: http://www.clinicaltrials.org.il/treatments/condition/adhd4/ קישור כללי למאגר המחקרים הקליניים בישראל: www.clinicaltrials.org.il

תודה על המידע. אולי יעזור למי ממשתתפי הפורום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

19/06/2012 | 18:18 | מאת: מאגר המחקרים

בשמחה :) כמה גולשים כבר פנו אלינו והעברנו אליהם את פרטי הקשר של צוות המחקר בשיבא.

15/05/2012 | 07:44 | מאת: יפה

ד"ר ארז שלום, בני מטופל מזה כשנה וחצי אצל פסיכיאטר בפסיכוטראפיה של הילד על רקע רגשי שפוגע בלימודיו ותפקודו. כיום הוחלט ע"י ביה"ס וועדת השמה ומכתב המלצה מהפסיאטר ופסיכולוג ביה"ס לעבור למסגרת של לקויות למידה. הפסיכיאטר ממליץ לנו להתחיל בתרופה בשם רספירדל במינון מאד נמוך מאחר והטיפול הצמוד שקיבל במשך שנה וחצי בדרך ללא תרופה לא צלח. אנו ההורים קוראים באינטרנט על התרופה וממש מבוהלים ממנה. חשוב לי לציין שהפסיכאטר אומר שכל זה נובע מהתפתחות אורגנית איטית ולא בגלל מצב נפשי הכוונה שולל בעיה נפשת מולדת. אנו הורים מאד מבוהלים, אשמח לתגובה מהירה. המון תודה, האם.

לקריאה נוספת והעמקה

יפה שלום, לא הצלחתי להבין ממכתבך מהי אבחנתו של הילד. האם לוקה בהפרעת קשב ורכוז? "על רקע רגשי" הוא מונח עמום ולא באמת מסביר מה הבעיה. לגבי Risperdal (המופיעה גם בשמות Rispond ו-Risperidex). תרופה זו משמשת לטפול בהפרעות שונות בפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. השמוש העיקרי בה הוא לטפול בהפרעות התנהגות. לעתים משתמשים בה כטפול מסייע (בנוסף לתרופה אחרת) במצבים של הפרעת קשב ורכוז, חרדה, דכאון ומצבים נוספים. אני מניח שנבהלתם כיון שקראתם שתרופה זו משמשת לטפול בסכיזופרניה ובמחלות נפש קשות אחרות. הדבר נכון, והתרופה משמשת לטפול במחלות אלו, אך בילדים ונוער הפרעות אלו נדירות למדי, ורוב רובם של הילדים המטופלים בתרופה זו נוטלים אותה בשל בעיות התנהגות ולא בשל מחלת נפש קשה. כיון שאתם דואגים, אני ממליץ לפנות שוב לפסיכיאטר המטפל, לברר איתו כיצד הוא מגדיר את ההפרעה של בנכם, ומדוע הוא ממליץ על טפול ב-Risperdal. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

30/06/2012 | 16:10 | מאת: ריקי

יפה שלום. לפני 3 חודשים הייתי במקום שלך, מלאת חרדות לפני השימוש בתרופה לבני בן 10. פניה בפורום זה ותשובתו של דר' ברנע הרגיעה אותי והתחלנו טיפול. אני יכולה לומר שיש תוצאות לטיפול, ולילד אין שום תופעות לוואי, ולו הקטנה ביותר. הוא מקבל 1cc. כך שאפילו תופעות של הריטלין, אינן באות לידי ביטוי כאן. בהצלחה.

14/05/2012 | 11:29 | מאת: אמא

בני בן 11 לוקח ריטלין L.A 30 מג' בכל בוקר. הוא נמצא בליגת כדורגל ומתאמן 4 פעמיים בשבוע, ובנוסף בכל שבת לפני משחק לוקח גם ריטלין כי זה מאוד עוזר לו, השאלה שלי היא האם השילוב בין מאמץ גופני וריטלין לא מסוכן, אני מודאגת מאוד.

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום, אם בנך בריא גופנית, אין בעיה שיטול Ritalin ויעסוק בספורט. אם את חוששת אפשר לפנות לרופא הילדים ולבצע בדיקה גופנית. רק בריאות, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע שלום רב. ילדי בן 13+ והוא לומד בכיתה קטנה בבית ספר רגיל, תמיד נלחמתי בשבילו בוועדות ההשמה, ששם אין שום פסיכיאטר!..הם תמיד מגיעים עם אותה בקשה להביא חוות דעת פסיכיאטרית ותמיד מקבלים את אותה תשובה שהיא:...הילד עם ביטחון עצמי ירוד וצריך להעלות לו את מינון הכדורים, ולא מעבר לכך!!..בשנה האחרונה הילד נקלע למצב לא נעים איתנו שבעצם מאוד מורכב1...לילד היתה נסיגה בלימודים, ואף מורה לא קלה כלל!..היום הם טוענים הטראפיסטית שלו והפסיכולוג שראה אותו רק פעם אחת, ויועצת בית הספר ראתה אותו אותו גם פעם אחת ועל פי זה הם רוצים חוות דעת פסיכיאטרית שטוענים שהילד מסוכן לסביבה ולעצמו כי הוא אמר שהוא יהרוג את המורה, הילד לא התכוון בכלל למשפט עצמו וביקש סליחה בבית ושוב לא חזר על אותו משפט, זאת מורה שלא מפסיקה לתסכל אותו!!..הוא ילד ביישן ומופנם, שלא מקלל, ולא מכה, ואף הם טוענים שהוא ילד מקסים אך רוצים חוות דעת נוספת!!...אני נכנסתי בכדי לכתוב שאני בזה למערכת החינוך של היום שכושלת!!..ובזה לכך שאנשים מכובדים כפסיכיאטרים משמשים ככלי משחק לידיים שלהם!!...כולי בושה שרופאים מחלקים כדורים פסיכיאטרים לילדים וטוענים שהכול תקין!!!

לקריאה נוספת והעמקה

לימור שלום, לא כל החלקים במכתבך ברורים, אך ברור שאת כועסת. ועדת השמה, מטרתה היא, להמליץ על המסגרת החנוכית המתאימה לילד. בד"כ הם מבקשים סכום של כל הגורמים המטפלים בילד. אם הילד מטופל ע"י פסיכיאטר, הם מבקשים מכתב גם מהפסיכיאטר. כיון שהכעס הוא מדריך רע, אני ממליץ לך למצוא גורם שעליו את כן סומכת - מורה בביה"ס, מנהלת ביה"ס וכו', ולהתיעץ עמו כיצד להביא לשפור במצב של בנך. יש לזכור שמסגרת חנוכית התואמת את צרכי הילד הינה דבר חשוב ביותר. לגבי המשפט שאמר, שהוא יהרוג את המורה, ולפי איך שתארת את הדברים, נראה שביה"ס רוצה כסת"ח. עם זאת, איני מכיר את הילד, ואיני מכיר את המצב, ואולי דרישתו של ביה"ס לבדיקה פסיכיאטרית היא מוצדקת. נראה לי שהפסקת המלחמה ושתוף פעולה יטיב עם כולם, ובעיקר עם בנך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

האם ישנם מחקרים שמוכיחים שיפור משמעותי בתפקודי קשב וריכוז לאחר תרגול ממושך באימון מוחי? וכן האם יש מידע ספציפי לגבי התוכנית atten go

לקריאה נוספת והעמקה

אורן שלום, אין גוף ידע התומך בתרגולים מעין אלו או סותר אותם. בנגוד לתרופות, שם החברה המייצרת חייבת להראות יעילות ובטיחות של התרופה, אין זה נדרש בטפולים מסוג "אימון מוחי". בשורה התחתונה, אנחנו לא באמת יודעים. גם אלו שמבטיחים שזה עובד, לא ממש יודעים. ד"ר ברנע ארז.

08/05/2012 | 07:13 | מאת: כוכבית

תודה רבה לרופא העושה את עבודתו נאמנה ובהתנדבות מלאה אך בכל זאת אנשים בפורום שולחים שאלות כי הם מוטרדים ולא בגלל שמשעמם להם אז אם אפשר כבר לענות כי אנחנו מצפים לתשובות ומאוד נודה על התייחסות לשאלותינו והם שאלות חשובות מאוד אז אנא ד"ר ברנע ענה לשאלות המתעוררות ונודה לך מקרב לב ואני בטוחה שאני מביעה את דעותיהם של כלל השואלים בפורום אז שיהיה לכולנו רק טוב ובריאות ונחת ושקט ושלווה, אשמח אם תתייחס לשאלתי לגבי תופעות הלוואי של קונצרטה לילדה בת 8 המאובחנת בADHD מזה שנתיים ומקבלת 27 מ"ג וסובלת מתופעת לוואי של רעידות בידיים וברגליים וניסינו לעשות הפסקה רק בימי חופש ושבת ולחזור ולתת בימי לימודים אכן התופעה פסקה בימי החופש אך שבה וחזרה עם תחילת השימוש בימי הלימודים ושאלתי הייתה האם יש טיפול שלא מעורר תופעות לוואי כאלו שוב תודה על התייחסות לשאלות

לקריאה נוספת והעמקה
13/05/2012 | 18:04 | מאת: לימור

לאמא בת ה-8 אל תתני לילדה קונצרטה זה גדול מדי עליה!!..מעט רחמים, הילד שלי בן 13+ ועד לא מזמן נתתי לו ריטלין של 20 מ"ג!!..יקירתי רופא זה לא אלהים!!!!!!!!! תלכי לפני תחושות הבטן שלך, ותורידי לה את המינון כי לפעמיים לחץ נפשי יכול לעשות נזק בלתי הפיך לילדה!!

לימור שלום, כמו בכל טפול, כאשר מופיעות תופעות לואי המעוררות חשש, יש לפנות לרופא המטפל שהמליץ על הטפול התרופתי. מנון התרופה שבתך מקבלת אינו גבוה, אך את מתארת תופעות לואי משמעותיות. לאור זאת, אני חוזר וממליץ לפנות לרופא המטפל ולהוועץ בו. בברכה, ד"ר ברנע ארז. נ"ב, הרופא חזר מנסיעה ארוכה לחו"ל, ולכן לא היה בידיו לענות. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

06/05/2012 | 01:00 | מאת: ליטל

כיצד ניתן להגיע אליך למרפאת קשב וריכוז שלך מכבי?

אפשר להגיע למרפאת קשב ורכוז של מכבי שרותי בריאות דרך רופא הילדים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

06/05/2012 | 00:51 | מאת: ליטל

שלום רב, בני בן 5 וחצי, ילד אינטלגנט ויצירתי. לדעתי יש הפרעת קשב ADD - קשיי אירגון בכל התחומים - גם מוטורי ושפתי. בנוסף טווח קשב קצר מאוד (לא מסוגל לשבת במפגש בגן מעל 10-15 דקות) קושי לדחות סיפוקים וסף תיסכול נמוך. שאלתי היא האם אפשר לערוך איבחון בגיל חמש וחצי? אם כן, היכן? ושאלה נוספת - ידוע לי שטיפול תרופתי עשוי לעזור לו מאוד, ואני בעד טיפול תרופתי. השאלה אם יש תרופה כלשהי שמאושרת לשימוש בגיל כזה? לתשובתך אודה, ליטל

לקריאה נוספת והעמקה

ליטל שלום, אפשר לאבחן הפרעת קשב ורכוז מגיל שלוש שנים, ואפשר לטפל מגיל זה. לעתים מתחילים בטפולים לא תרופתיים, והדבר תלוי בעיקר בתפקודו של הילד. אין כל בעיה לאבחן ילד בן חמש וחצי שנים, ויש לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים או רופא קשב. אפשר גם פשוט לפנות לרופא הילדים שיפנה אותך. יש תרופות שמאושרות לטפול מגיל שלוש שנים, וגם תרופות אחרות אפשר לתת באופן מסודר. אני ממליץ לפנות לרופא הילדים. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, אני אמא לנער בן 14 אשר אובחן כ-ADHD כבר מגיל 3. בני נולד חולה בסרטן הכבד ולכן השימוש בתרופות כלשהן מבחינתנו הינו מוגבל ומבוקר. במהלך השנה האחרונה קיבלנו מינון נמוך של ריטלין (20 מ"ג)אולם הדבר גרר תופעות לוואי רבות וקשות כמו, מצמוצים בעיניים, ירידה במשקל (ירד מידה במכנסיים), דופק מהיר, מיגרנות ועוד. חל שיפור קטן בהתנהגותו של הילד והמצב לא היה אופטימלי גם כאדר צרך ריטלין.בהחלטה משותפת עם הנוירולוגית הוחלט להפסיק את השימוש בריטלין ולנסות תוסף כלשהו שהיא המליצה עליו. זה לא עזר בכלל. התוצאות בבית הספר הינן הרסניות. הציון שקיבל בהתנהגות ברבעון שבו לא צרך ריטלין היה לקוי(עם ריטלין הציון היה טעון שיפור), הוא הושעה מבית הספר ואף לא יצא לטיול השנתי. כאשר שוחחנו עמו לגבי המצב, הוא אמר שאין באפשרותו להגיע למצב של התנהגות מרוסנת יותר ללא ריטלין. שזה חזק ממנו. בית הספר לוחץ מאוד להגיע לפתרונות ואף מאיים לא פעם ולא פעמיים כי בתום כיתה ט' לא יעבירו לתיכון עם שאר הילדים. מה עושים????

לקריאה נוספת והעמקה

שיטת "עוצמת הרכות" עוזרת מאוד לבעיית קשב וריכוז. שמעתי שבתחילת מאי הם מקיימים סדנה בדיוק בנושא זה. בהצלחה. עליזה

אמא לנער בן 14 שלום, מצבו של בנך יחודי מאד. לא מסרת פרטים על מחלת הכבד שלו, וגם אם היית מוסרת, ספק אם הייתי יודע לענות לך, ללא התיעצות ובדיקה של הספרות הרפואית. לכן, אענה באופן כללי: מומלץ בהחלט להוועץ בגסטרואנטרולוג (הרופא המטפל במחלות כבד) ובאונקולוג (הרופא המטפל בסרטן) המטפלים בנער, כדי לבדוק באלו תרופות אפשר להשתמש. באופן כללי, שוב, יש תרופות נוספות להפרעת קשב ורכוז, חלקן מהמשפחה של Ritlain, וחלקן תרופות ממשפחות אחרות. בכל מקרה, יש בד"כ צורך בעזרה נוספת, לא תרופתית - טפול התנהגותי, עזרה דידקטית וכו'. אני חוזר וממליץ להוועץ ברופאים המטפלים בבנך. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

17/04/2012 | 12:28 | מאת: אורית

שלום יש לי ילדה בת 7 בכיתה א' והיא לא מצליחה להבין בחשבון כל המקצועות האחרים הכל בסדר רק בחשבון יש לה חוסר קליטה פתרונות הכי פשוטים היא לא יודעת מה הבעיה לפי דעתך?

05/04/2012 | 19:38 | מאת: כוכבית

שלום רב בתי בת 8 מטופלת מזה כשנתיים בקונצרטה 27 מ"ג בתחילה ניסינו רטלין לא השפיע טוב ולכן עברנו לקונצרטה לפי הנחיות הרופאה בסה"כ משפיע די טוב הילדה שמחה עליזה תלמידה די טובה אולם עדיין לא מרוכזת לגמרי אבל זו לא הבעיה אני שמתי לב שמזה כחודש לערך החלו רעידות בידיים וזה הולך וגובר ואני מאוד מודאגת אני לא מעונינת בתוספת של כדור שיובילו לתופעות לוואי נוספות ומעדיפה אולי בהחלפה לכדור אחר האם רעידות בידיים היא תופעת לוואי כתוצאה מהקונצרטה האם יש כדור שיכול להוות תחליף טוב יותר ומינימום של תופעות לוואי אם בכלל

לקריאה נוספת והעמקה

כוכבית שלום, רעד אינו תופעת לואי שכיחה של Ritalin, אך כיון שמדובר בתרופה המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית (היינו, המוח), אין אפשרות לשלול לגמרי את האפשרות שהרעד הוא אכן תופעת לואי של Ritalin. אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופאה המטפלת. אפשר לשקול עמה הפסקה של התרופה לתקופת מה, ולבחון האם הרעד חולף עם הפסקת התרופה. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

שלום ד"ר, בני קיבל חצי כדור פריזמה למשך תקופה של כשנה והפסקנו לו את הכדור בהדרגה למשך שבועיים. אני מרגישה שיש לו תופעות לוואי של עצבנות, לא רגוע ולא מבין מה עובר עליו. איך משפרים לו את ההרגשה ומתי התרופה תיצא לו מהגוף לגמרי?

לקריאה נוספת והעמקה

ארי שלום, שאלתך, אינה קשורה לפורום. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

שלום ד"ר ברנע אני חייבת לקבל דעה נוספת למרות כהכתצב שהטפרצסמה היום באתר עד כמה באמת חשוב לנטול תרופות בחופשה , הרי זה הזמן שבו אנו לא צריכים יתר ריכוז לא ?

דליה שלום, ראי את תשובתי לשאלה שנשאלה באותו ענין כמה שאלות לפני שאלתך. בקצור אומר, הילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ולא ביה"ס, ולכן הטפול הוא בילד ולא בביה"ס. אם לילד קשיים אך ורק בביה"ס, אין כל מניעה להפסיק את הטפול התרופתי בחופשות. עם יש קשיים גם מחוץ לשעות הלמודים, צריך לטפל גם בחופשות. ורק כדי להבהיר, מטרת הטפול היא להביא את הילד לרמת רכוז המתאימה לתפקוד שנדרש ממנו, ולא ל-"רכוז יתר". רכוז נדרש לא רק בביה"ס אלא גם כשהילד נמצא עם חבריו או עסוק בפעילויות פנאי שונות. חג שמח ומרוכז, ד"ר ברנע ארז.

שלום דוקטור ברנע אני פונה אלייך על מנת להבין לכמה שעות ביום מחזיקה קונצרטה ? מתי צריך לקחת אותו לאורך היום ? השאלה היא לגבי ילד בן 12 תודה הילה

לקריאה נוספת והעמקה

הילה שלום, השפעת ה-Concerta נמשכת כ-12 שעות, ללא תלות במנון. כיון שאחת מתופעות הלואי של התרופה הינה הפרעה בשינה - קשה להרדם תחת השפעת התרופה - ילד בן 12 אמור לטול אותה בשעות שבע-שמונה בבוקר, כדי שהשפעת תפיג סביב שבע-שמונה בערב. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

02/04/2012 | 11:24 | מאת: נורית

עד כמה שיטת נוירופידבק יעילה לטיפול בהפרעת קשב ADHD ואיך בדיוק היא עובדת ?

לקריאה נוספת והעמקה

נורית שלום, נוירופידבק מוצעת מזה יותר מעשרים שנה כטפול שעשוי לעזור ללוקים בהפרעת קשב ורכוז. נעשו לא מעט מחקרים בנושא זה, אך התוצאות רחוקות מלהיות חד-משמעיות. אם מסתכלים על הספרות הרפואית בנושא (ולא בוחרים את המחקר שתוצאותיו מתאימות למה שאתה רוצה למצוא), אםשר לומר שיש עדויות שטפול זה עשוי להועיל, אך לא ברור עד כמה. אצטט את אחד המחקרים שסיכם זאת כך: "On the basis of currently available research results, no firm conclusion can be drawn about the effectiveness of treating adhd by means of neurofeedback. In view of the fact that neurofeedback is being used more and more as a method of treatment, there is an urgent need for scientific research in this field to be well planned and carefully executed." לשאלתך השניה, איך עובד הטפול, התשובה פשוטה הרבה יותר: אנחנו לא באמת יודעים. יש תאוריות שונות, אך הן מורכבות מאד ולרוב סותרות האחת את השניה. לסכם את מה שאמרתי, טפול בנוירופידבק להפרעת קשב ורכוז אינו הטפול המקובל, אך אסור בשום אופן לשלול אותו. יתרונותיו בכך שתופעות הלואי שלו קלות יותר. חסרונותיו הוא עלותו הגבוהה, ובכך שהוא עלול לדחות טפול אחר שנמצא יעיל מאד. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

02/04/2012 | 10:51 | מאת: גילי

שלום דוקטור רציתי לדעת עד כמה הקשר בין תזונה נכונה והפרעת קשב אכן חזקה ? האם יכול להיות שבגלל שהבן שלי לא אוכל דגים ובשר , זה יכול לגרום להפרעת קשב ?

גילי שלום, הקשר בין הפרעת קשב ורכוז לבין תזונה מועט ביותר, אם בכלל קיים. בעבר (לפני מאה שנים) כשחסרים תזונתיים קשים היו נפוצים, מצבים אלו יכלו לגרום גם להפרעת קשב ורכוז. בהנחה (בותקוה) שבנך בריא ואינו לוקה במחלה קשה הגומת לפגיעה קשה בתזונה, סביר להניח ששנוי בתזונה לא ישנה את הפרעת הקשב והרכוז. מעבר לכך רצוי שיאכל באופן בריא, מגוון גדול של מזונות. אם אינו אוכל ברזל, ובכלל יש קושי בתזונה, מומלץ להוועץ ברופא הילדים ובדיאטנית. חג שמח ובתאבון, ד"ר ברנע ארז.

02/04/2012 | 10:48 | מאת: מנשה

רציתי לשאול עד כמה הכרחי לנטול תרופות בחופשת הפסח ? הבת שלי סובלת מהפרעת קשב ומטופלת בתרופות , האם חופשת הפסח הוא לא הזמן גם לקחת חופשה מהתרופות ? ? הרי היא לא לומדת בתקופה זו. אשמח לעזרתך המקצועח

מנשה שלום, שאלה חשובה שאלת, שעולה שוב ושוב. תרופות להפרעת קשב ורכוז, ממש כמו כל תרופה אחרת, צריך לטול כשצריך. כלומר, צריך לטול כאשר קיימת הפרעה בתפקוד. אם הקושי הוא רק בלמודים, זה בסדר גמור לטול את התרופה רק בימי הלמודים. אם יש עבודות ושעורי בית לחופש פסח, והילדה מתקשה לעמוד במטלות ללא התרופה, צריך לטול את התרופה גם בימים בהם מכינים את שעורי הבית. אם קיימות הפרעות נוספות, כמו הצקות לאחים והסתבכויות בארועים אלימים, יש לטול את התרופה מדי יום. אם התרופה עוזרת מאד לעסוק בפעילות פנאי, כמו חוגים או קריאה, יש לטול את התרופה גם אז. בקצור, צריך לקחת כשצריך, ואם אין צורך, אז לא לקחת. ורק להפריך עוד בדותא אחת, אין כל צורך ב-"חופשות" או "הפסקות" מהתרופה, אלא אם רוצים לחסוך כסף לקופת החולים. הילד עצמו אינו מרוויח מכך דבר. חג שמח ורגוע, ד"ר ברנע ארז.

02/04/2012 | 10:45 | מאת: נירית

שלום, הבן שלי אובחן כסובל מהפרעת קשב על ידי פיסיכיאטר ילדים ואנחנו טרם החלטנו אם ואיזה תרופה לתת לו. הבנתי מהרופא שקונצרטה מחזיקה יותר לאורך זמן , אשמח אם תוכל לתת לי מידע רחב יותר על התרופה כמו כן , האם התרופה נמצאת בבסל התרופות בקופה ?

לקריאה נוספת והעמקה

נירית שלום, Concerta, כמו Ritalin, מכילה את החומר הפעיל הנקרא מתילפנידט (Methylphenidate). ה-Concerta, בזכות המנגון לשחרור איטי, פועלת כ-12 שעות, וזהו יתרונה הגדול. התרופה אינה בסל הבריאות, אך נמצאת בהנחה של כ-50% בבטוחים המשלימים של כל קופות החולים. מידע נוסף על התרופה תוכלי למצוא בקשור זה: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%AA%D7%99%D7%9C%D7%A4%D7%A0%D7%99%D7%93%D7%90%D7%98 חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

01/04/2012 | 18:01 | מאת: א

בתי החלה לשתות כדור רטלין S.R שאכן עושה את עבודתו, בתי בת 8.5 , יש לה להמשיך במערכת החינוך לפחות עוד 9 שנים, כמה שנים ברצף מומלץ השימוש בכדור זה?

לקריאה נוספת והעמקה

א' שלום, כמו בכל טפול שהוא, הילדה צריכה להיות במעקב, והטפול נדרש כל עוד הוא נדרש. כלומר, כל עוד ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודה (הלמודי, חברתי וכו'). ברוב המקרים, רוב הילדים ובני הנוער, זקוקים לטפול עד לסיום למודיהם בביה"ס. חג שמח ומרוכז, ד"ר ברנע ארז.

01/04/2012 | 16:26 | מאת: רחל

שלום רב, בתי בת השנתיים ילדה חכמה מאוד, עקשנית נורא נורא!! מתמיד זכורה לי כילדה שדורשת תשומת לב וקשורה אלי מאוד מאוד. לציין כי עד גיל שנה ושלושה חודשים הייתה עימי בבית עד אשר ילדתי את בני השני ורק אז רשמנו אותה לפעוטון, המעבר בין הבית לפעוטון ממש לא היה "קל" עבורה בלשון המעטה, ולמעשה במשך כחצי שנה ויותר ההליכה לפעוטון הייתה מלווה בבכי, צעקות וכיוצ"ב. לאחר התקופה הארוכה והקשה הזאת, היה נראה שהנה היא מסתגלת למצב וכשהייתי משאירה אותה בבוקר בגן היא הייתה נכנסת ללא בכי, הייתה אוכלת וישנה טוב. לציין כי היא ילדה שקשה לה מאוד לקבל שינויים, אנשים חדשים ובפרט להתחבר לילדים, היא בעיקר משחקת עם עצמה וכשילדים מתקרבים אליה היא נרתעת מאוד עד אשר היא מתחילה לבכות. (זה נראה כאילו הביטחון שלה מול אנשים ירוד ). בנוסף היא גם לא מדברת.. כלומר, היא אומרת מילים יחידות אולם היא לא מחברת אותם למשפטים שלמים וגם כשמנסים ללמד אותה (למשל: "תגידי כדור"..) היא מתעצבנת ומתחילה לצעוק כאילו לא מעוניינת שילמדו אותה.. האמת שבשבועות האחרונים המצב נהייה ככ' גרוע שזה כבר בלתי אפשרי, היא לא מסוגלת לראות אנשים (גם אנשים שהיא מכירה ואפילו בני משפחה שהיא מכירה) היא פשוט עוצמת את עינייה ומתחילה לצרוח כאילו מפחדת מהם!!! דבר שמאוד מקשה עלינו כי היא לא מאפשרת לנו לצאת איתה לשום מקום וכמו כן אורחים לא יכולים לבוא אלינו הבייתה כי היא פשוט לא מאפשרת זאת!! היא בוכה וצועקת עד שהם לא הולכים.. היא לא ישנה טוב בלילה וקמה בבכי וצרחות, לא מעוניינת לישון במיטתה אלא רק איתי בלבד!! לא מוכנה בשום פנים ואופן לעזוב לי את היד כשהיא שוכבת לידי במיטה וכשהיא ישנה. בנוסף התחילה שוב לבכות בבוקר בגן ולא מוכנה להתחבר עם הילדים. לדבריה של הגננת לא קרה שום דבר בגן שהיה יכול להשאיר בה טראומה וגם בבית לא קרה שום דבר, אנחנו מעולם לא הרמנו עליה יד ואנו לא נוהגים לצעוק על ילדנו. כשהיא בוכה ו"זורקת" עצמה על הרצפה, אני מנסה להתעלם ולהשאר שקטה אך זה פשוט לא עובד! היא ככ' עקשנית והיא ממשיכה לבכות עד כדי כך שהיא מתחילה להקיא ולהשתעל שזה פשוט נורא!! אני חייבת לגשת אליה ולתת לה את מה שהיא רוצה. האם יכול להיות שזה נובע מזה שהיא לא מדברת והיא פשוט מתוסכלת מכך?? או שזה גיל כזה שהם דורשים תשומת לב?? ולמה היא עוצמת את עיינה ככ' חזק ומתייפחת בבכי כשהיא רואה אנשים?? אני ממש לא מבינה מה קורה לה?? אני רואה שהיא נמצאת באיזשהו מצב מצוקתי אבל אני לא יודעת מאיפה זה נובע וכיצד לטפל... אני ממש אובדת עצות.. אשמח לקבל עזרה, הבנה ועצה טובה!!

לקריאה נוספת והעמקה

רחל שלום, פנייתך אינה בנושא הפרעת קשב ורכוז, ואינה קשורה לפורום. לכן, אענה בקצרה. מתאורך ניכר שהילדה במצוקה וקיימת הפרעה בתפקודה. מתוך התאור נראה שמדובר בחרדות שונות (כמו חרדת פרידה), אך יתכן והיא סובלת מהפרעות נוספות ויכולות להיות סבות רבות ושונות. כיון שיש מצוקה והפרעה בתפקוד, יש צורך בטפול. אני ממליץ לפנות בהקדם לפסיכולוג/ית ילדים, למרפאה להתפתחות הילד או למרפאה פסיכיאטרית של גיל הינקות. הרבה בריאות וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

01/04/2012 | 14:41 | מאת: שולה

האם יש תכשיר טבעי במקום טיפול תרופתי לילד בן 15 עם הפרעת ADHD אשר לא מוכן בשום אופן לקחת קונצרטה(רטלין גורם לו לתיקים) כי הוא טוען שהכדור משנה אותו

לקריאה נוספת והעמקה

שולה שלום, ההגדרה של "טבעי" אינה ברורה. האם טבעי פרושו חומר שמקורו בטבע ולא נעשה בו שום שנוי? העובדה שחומר מסויים מקורו בטבע, אינה הופכת אותו לטוב או יעיל. הרעלים הקשים ביותר, מקורם בטבע, ואפשר לקרוא להם "טבעיים", ובכל זאת הם רעלים מסוכנים. צריך לזכור ש-"מטרתו" של הטבע אינה לרפא אותנו. לצערי. ולענין עצמו. הטפולים היעילים ביותר להפרעת קשב ורכוז הינם טפולים תרופתיים, שהוכחו שוב ושוב כיעילים מאד. חברת התרופות הישראלית 'טבע' מייצרת מוצר, המוגדר ע"י משרד הבריאות כתוסף מזון, לטפול בהפרעת קשב ורכוז. שמו של המוצר Zoom. בינתיים יש מחקר אחד קטן וקצר, המראה יעילות מסויימת. לא בטוח שהוא גם עונה להגדרה "טבעי", בעיקר שהדרה זו אינה ברורה כלל. לאור העובדה שיש מחקר אחד בלבד, איני יכול לומר עם התכשיר הזה יעיל. לרוב התרופות "הטבעיות" שמפרסמים יצרנים שונים אין אפילו מחקר אחד שתומך בהם. אני ממליץ לחזור ולהתיעץ עם הרופא המטפל. אפשר להשיג היום בארץ תרופות נוספות להפרעת קשב ורכוז, שהוכחו כיעילות, אם כי אינן "טבעיות". חג שמח וקשוב, ד"ר ברנע ארז.

13/04/2012 | 11:31 | מאת: אמא מאוכזבת

אני מסכימה עם הד"ר. ברוב תמימותנו התפתינו לפרסומות האגרסיביות של ההומאופת יואב פנחס שמבטיחות תוצאות לאור הצלחה מסחררת עם אלפי ילדים. חצי שנה עינינו את הילד שלנו עם כל מיני ניסיונות של כדורים הומאופתיים. השינוי היחיד שהתרחש בשלב כלשהו היה לרעה. חזרנו לריטלין. יותר מהמאמצים ומהמחיר ששילמנו אנחנו, כואב לנו על המחיר ששילם הילד בכל החודשים האלה שבהם הבטחון העצמי שלו והערך העצמי שלו הלכו והתדרדרו.

31/03/2012 | 22:01 | מאת: אמא

לד"ר שלום רציתי לדעת מה ההבדל בין ADD לבין ADHD והאם בגן שפה יש רק ילדים עם בעיות קשב

לקריאה נוספת והעמקה

לאמא שלום, ADD אינו מונח מקובל בספרות הרפואית, אך כשמתמשים בו הכונה הינה להפרעת קשב ורכוז ללא מרכיב של היפראקטיביות ואימפולסיביות. ADHD, לעומת זאת, הינה הפרעת קשב ורכוז עם היפראקטיביות ואימפולסיביות. גן שפה, או גן שפתי, הינו גן לילדים הסובלים מהפרעה בשפה - דבור הבנה ועוד הפרעות. בשום אופן זה אינו גן לילדים הלוקים רק בהפרעת קשב ורכוז. עם זאת, בקרב הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, יש שכיחות גובהה יותר של הפרעה שפתית, ולכן בגנים אלו פעמים רבות יש גם ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

29/03/2012 | 19:34 | מאת: שרה

יש לי בן בן 9 וחצי. החל להשתמש בריטלין בתחילת שנה זו. סובל במהלך השנה מתופעות לוואי כגון חוסר תיאבון והליכה לישון בשעות מאוחרות. יחד עם זאת חל שיפור ביכולת הריכוז שלו וברמת יכולת הלימוד שלו. לפני כחודש וחצי החלו טיקים קשים של הראש בעיקר, והדבר הפריע הן לילד, הן למורים ולחברים שהחלו להעיר על כך וכמובן גם לנו בבית. במשך תקופה ניסינו להתעלם כפי שאמורים לעשות עם טיקים, אך הם רק התגברו עוד ועוד. בהתייעצות עם הנוירולוגית של הילד החלטנו על הפסקה של שבועיים. במהלך ההפסקה בנטילת התרופה הייתה הפחתה בכמות הטיקים, אך יחד עם זאת הם לא נעלמו לגמרי. הנוירולוגית גם אמרה שעניין הטיקים לא נובע מהריטלין אלא קיים אצל הילד, בד"כ חולף עד גיל 14, ויתכן שהריטלין מבליט אותו. המורה אמרה מפורשות שהיא מעדיפה להתמודד בעצמה עם הילד מאשר שהוא יסבול מהטיקים הקשים הללו. לאחר שבועיים הילד רצה להמשיך עוד קצת ללא התרופה ולבחון האם יש עוד הטבה עם הטיקים. בפועל לא חזר עדין לתרופה, תוך אישור שאנחנו ההורים נתנו לו לאחר שהסברנו לו שהתייעצנו על כך עם הרופאה שלו. בימים אלה קיבלתי פנייה טלפונית מחברה המשווקת מוצר חליפי לריטלין בשם רטלקס. המוצר עשוי מצמחים בלבד והוא ברשיון משרד הבריאות. ניתן לרכוש אותו אך ורק דרך החברה ששולחת אותו בדואר רשום ולא בבתי מרקחת או בבתי טבע. אני מעוניינת לדעת האם שמעתם על המוצר הזה? יש עליו מידע בגוגל תחת "רטלקס". שאלתי לדעתה של הנוירולוגית אשר רק אמרה בתגובה שאין הוכחות מחקריות ולכן לא יכולה להמליץ על המוצר. מאחר שלוקח בין שבוע לחודש להסתגל אל המוצר, אני אובדת עצות. איני מעוניינת להפסיד את הזמן שיש לי כרגע במהלך חופשת הפסח מצד אחד, אך מצד שני אני חוששת מכך שהמוצר עלול להיות ממכר או בעיות אחרות שלא חשבתי עליהן. אשמח לתגובה מהירה לאור דחיפות העניין. הטלפון הנייד שלי הינו: 050-6413170

לקריאה נוספת והעמקה

שרה שלום, אכן, החברה המשווקת את הרטלקס פצחה במסע תעמולה אגרסיבי. הם התקשרו לביתי כעשר פעמים, ולאחרונה איימתי לתבוע אותם על הטרדה. מעבר לכך, אין לי אלא להצטרף למה שאמרה הנוירולוגית. אין כל הוכחה מחקרית שהתכשיר (מוגדר במשרד הבריאות כתוסף מזון) יעיל, ולכן אין אפשרות להמלץ על התכשיר. האם הוא ממכר? איני יודע, אך אני מניח שלא. אני ממליץ לחזור ולהוועץ בנוירולוגית, ולשקול עמה טפול בתרופה שאינה מהמשפחה של Ritalin (סטימולנטים). בברכה, ד"ר ברנע ארז.

29/03/2012 | 16:39 | מאת: er

עונה לשאלות מסוימות ומתעלם מכאלה שנשאלו כבר לפני השאלה שענה לה , האם הפורום הזה פעיל ? האם יש טעם לצפות לתגובות מהרופא ? תודה

er שלום, הרופא, החתום מטה, היה עסוק מאד לאחרונה, ולכן היה עכוב במענה לשאלות. אנסה לתקן זאת בהקדם. עמך הסליחה, ד"ר ברנע ארז.

29/03/2012 | 09:53 | מאת: אנונימי

היי , אני בגיל ההתבגרות - בן 13 .. ואני ממש סובל - אני בזמן האחרון מתעורר בבוקר ושואל את עצמי , איפה אני ? .. , מפחד לשכוח את עצמי .. אפילו אתמול בלילה אני פחדתי להשתגע כבר מרוב כל החרדות שעוברות עליי .. ממש קשה לחיות אם זה .. אשמח לתשובה

לקריאה נוספת והעמקה

אנונימי שלום, טוב שפנית, אך לא בטוח שזהו הפורום הנכון. אתה מספר על חרדות, אך לא פרטת. החרדות עלולות להיות קשורות לגיל ההתבגרות, אך אולי לא . חרדות הנן הפרעה שכיחה בכל גיל. טוב שפנית, כיון שאפשר להקל על החרדות. אני ממליץ שתתחיל בכך שתפנה להוריך, או לפחות לאחד מהם. אם אתה חש שקשה לך לדבר איתם, תוכל אולי לפנות ליועצת ביה"ס, או לכל אדם בוגר אחר שקרוב אליך, ויוכל לעזור לפחות בפניה לגורם מתאים. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

28/03/2012 | 22:49 | מאת: שולמית

שלום בני בן השבע מקבל ריטלין LA 20 מ"ג כ-4 חודשים. לבני ADHD חמור . ללא הריטלין יש לו בעיית התנהגות, אימפולסיביות סרבן וכו'. ההשפעה של הריטלין היא בעיקר מהבקר ועד אחה"צ ואח"כ חוזר להיות אחר/שונה ומאוד קשה לנו הסביבה ולו מול חבריו. מה ניתו לעשות? האם אפשר לתת פעמיים ביום כדור? האם יכול להיגרם נזק? זה מסוכן? יש עוד דרכי טיפול להשקיט את הילד, להרגיע את מה שקורה לו שם בראש?? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שולמית שלום, הפרעת קשב ורכוז, אינה הפרעה של ביה"ס, אלא הפרעה של הילד, ומשפיעה עליוב בלמודים אך גם בשמן שאינו לומד. המצב שתארת - בעיות התנהגות - הינו מצב שכיח בקרב הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. ה-Ritalin-LA שבו מטופל בנך משפיע למשך של כשמונה שעות, כך ששעות אחה"צ אינן "מכוסות". במקרה של בנך, כפי שתארת, נראה שהוא זקוק לכסוי של 12 שעות ביום. אפשר להשיג זאת ע"י תוספת של Ritalin (רגיל, לא Ritalin-LA) אחה"צ, או מעבר ל-Concerta המשפיעה 12 שעות. כמובן שיש לשקול גם את תופעות הלואי של התרופה (שגם הן תמשכנה יותר שעות). האם זה מסוכן. לא! האם יכול הגרם נזק? תלוי איך מגדירים נזק. ל-Ritalin, כמו לכל תרופה, יש תופעות לואי. עם זאת, ידוע ממחקרים רבים, שטפול ב-Ritalin בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ובעיקר עם יש גם הפרעת התנהגות, מפחית במידה ניכרת את הסכנה להתפתחות בעיות רבות נוספות (כמו סילוק מביה"ס, בעיות חברתיות, שמוש באלכוהול וכו'). האם יש עוד דרכי טפול? בודאי. טפול בהפרעת קשב ורכוז הינו טפול כוללני. לעתים קרובות יש גם צורך בהדרכת הורים, הוראה מתקנת, טפול פסיכולוגי וכו'. בכל מקרה, טפולים אלו אינם באים במקום טפול תרופתי, אלא בנוסף לו. במרבית המקרים טפול תרופתי הנו חלק חיוני מהטפול. אני ממליץ לפנות לרופא המטפל, ולהוועץ בו הן לגבי הטפול התרופתי, והן לגבי טפולים נוספים. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

27/03/2012 | 11:36 | מאת: אידה

בני הוא תלמיד מצטיין בכיתה בעל הישגים לימודיים מאד גבוהים, פטפטן והמחנכת שלו משנה שעברה טוענת כי הוא צוחק על תלמידים שטועים ולועג להם, וכשהיא שואלת שאלה חושב שרק הוא צריך לענות והוא מנדנד עד שהיא נותנת לו את רשות הדיבור.חבריו לכיתה זורקים לו מילים כמו "הנה הגאון יתן תשובה לשאלתך המורה"...היא חוששת שבשלב מסוים חבריו לכיתה יתחילו להימנע מלשחק איתו . ויהיה לו בעיית חברתית. כרגע יש לו המון חברים במסגרת הלימודים ובמסגרת החוגים. משיחות שניהלנו איתו אני ובעלי טוען כי חבריו קוראים לו בשמות גנאי וכי המורה אף פעם לא נותנת לו לתת תשובות במהלך השיעור. הסברתי לו כי המורה צריכה לתת מענה לכל התלמידים והיא יוצאת מנקודת הנחה שהוא יודע את התשובה הנכונה לשאלתה. נראה לי שהוא פשוט רוצה להיות תמיד במרכז העניינים. הוא ילד רזה ,קטן וחלש פיזית דבר שלדעתי לא תורם למצב, כי יכול להיות שחשוב לו להראות את יכולותיו הלימודיים מול חולשתו הפיזית . ראיתי מס' פעמים שחברין שקצת יותר כדולים ממנו פיזית מנסים להשתלט עליו במשחקים או אפילו פעם נחרדתי כאשר ראיתי שני חברים שלו שגוררים אותו ברגליו על הריצפה ועוד טוענים שזה סתם משחק והוא צועק ובקש שישחררו אותו. איך אני יכולה לעזור לו בשני במקרים שהעליתי בפנייך.תודה.

אידה שלום, לא ברור לי אם שאלתך קשורה לפורום, כיון שזהו פורום להפרעות קשב ורכוז. פטפוט בכתה וקושי להמתין לתור, עלולים להיות תסמינים של הפרעת קשב ורכוז, אך בודאי שאין מאבחנים את ההפרעה רק לפי שני תסמינים אלו. אין ספק שגם הלעג שלו כלפי ילדים אחרים, וגם האלימות של ילדים אחרים כלפיו, אינם מבשרי טוב. אם את סבורה שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, יש לפנות לאבחון מסודר. בכל מקרה, אני ממליץ להתייעץ עם יועצת ביה"ס, המכירה את הילד, ולשקול אתה דרכי פעולה - טפול פסיכולוגי, קבוצה למיומנויות חברתיות, חזוק הבטחון העצמי של הילד בצורה אחרת וכו'. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

אני אמא ל- 3 ילדים. בן 10 בן 3 ובת שנה וחודש. בני בן 3 מקסים בוגר מאד ואחרי מדבר הצורה מאד שוטפת, נכנס למעון בגיל שנתיים והיה פעיל ומקסים. עכשיו נמצא בגן של 31 ילדים עם גננת ועוזרת. הגננת עידכנה כי בני לא משתתף בפעילויות הקבוצתיות בגן ומשחק לרוב לבדו. בהתחלה כשהגננת הייתה זורקת לי הערות בבקרים הייתי חושבת כי היא משווה אותו ללבני הגדול שהיה באותו גן. אינו מקשיב לגננת-דוגמא הגננת מבקשת לסדר להתארגן לצאת לחצר, והוא נכנס לפינת הספריה . בריכוז הוא יושב כי הוא יודע שאסור לו לקום אך הראש שלו במקום אחר לטענתה. בבית אני שמה לב כי הוא תמיד מנסה למשוך אותי לפעילויות שהוא רוצה ומסרב להקשיב להוראותיי, בנוסך כשאני מתעקשת על משהו ומסרבת לבקשתו הוא מיד מתחיל בבכי וצועק עליי ומתחיל להסביר לי למה ואיך...... זכור לי שהמטפלת במעון הייתה מספרת לי שהוא נמנה בחבר'ה של 4 ילדים שתמיד עשו הכל ביחד. בתקופה שלאחר הלידה של בתי הקטנה היה שוהה במעון עד שעה 5 ולאחר מכן הייתי משתדלת לתת לו תשומת לב עד כמה שאפשר כדי לנסות ולצמצם תופעת קינאה באחותו שרק נולדה. אחיותיי היו לוקחות אותו הרבה אליהן ובעלי היה מבלה איתו גם הרבה. לקחתי אותו למרפה בעיסוק ששללה כל בעיה ואף הגדירה אותו כחכם מעבר לגילו במיוחד שלא הייתה לה שפה משותפת עם בני ולמרות זאת התחבר אליה וביצע כל פעולה שדרשה . אנחנו מחכים לתור אצל נוירולוג ולהתפתחות הילד שלרוב לוקח עד חצי שנה. אני חוששת שאני ממתינה למשהו שאינו צריך אך אינני יודעת לאיזה כיוונים אחרים לפנות. שאלותיי: 1. האם זה לא טבעי בגיל הזה שהילד מנסה לתמרן אותנו כדי להשיג את מבוקשו?? 2. ההתחברות המיידית שלו עם המרפה בעיסוק לא מעידה שאין לו בעיה של תקשורת?? 3. איזה כיוונים נוספים אני יכולה לבחון??האם זה יכול להיות רגשי?? 4. לאחרונה אני מרגישה שהוא יותר קשור אליי ולא לאביו שלא כמו בתקופה שלפני, האם זה קשור איכשהו?? ניסיתי לתת לך את כל הנתונים שחשבתי שיעזרו לך במתן תשובתך. תודה הראש-אימא דואגת

לקריאה נוספת והעמקה

לולי שלום, מתאורך את בנך נראה שיש קושי עם התנהגותו, אך נראה גם שאין לכך קשר להפרעת קשב ורכוז. לכן, אענה מאד בקצרה. 1. טבעי מאד. 2. "ההתחברות" עם המרפאה בעסוק מפחיתה את הסכון להפרעה כזו (אני מניח שאת מתכוונת להפרעה קבוצת ההפרעות האוטיסטיות), אך מרפאה בעסוק אינה מבצעת אבחנה כזו. אם את חושדת בכך, יש ראשית לפנות לרופא הילדים, שבמקרה הצורך יפנה למרפאה להתפתחות הילד. 3. בודאי שהתנהגותו יכולה להיות "רגשית". אבל, האם לא כל התנהגות מונעת גם מרגש? 4. בהחלט יכול להיות שהדבר קשור למצב בבית. חוץ מזה, לא הבנתי מדוע הופנה לנוירולוג. המלצתי, כיון שהילד כבר נמצא במרפאה להתפתחות הילד, להתייעץ שוב עם הצוות שם. מומלץ לשקול הדרכת הורים. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

26/03/2012 | 12:40 | מאת: ארי

שלום לדר ארז, בני מקבל ריספאונד 1 מ"ג כבר כמעט שנה ואבקש לדעת אם אנו מחליטים להפסיק לו את נטילת התרופה איך להוריד בדרך הדרגתית שלא יהיו לכך תופעות לוואי קשות. הילד בן 11.5

לקריאה נוספת והעמקה

ארי שלום, לפני הכל, חשוב לדעת מדוע הילד נוטל Rispond (המוכרת גם כ-Risperdal). כיון שהוא נוטל מנון נמוך יחסית, וכיון ששאלת את השאלה בפורום של הפרעות קשב ורכוז, אני מניח שהוא נוטל את התרופה עקב הפרעת התנהגות, שמופיעה בשכיחות גבוהה בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. אם כך אכן הדבר, הילד לא יסבול מתופעות לואי קשות. לעתים מפסיקים מנון זה בבת-אחת, ולעתים מפסיקים בהדרגה. כדי לתת תשובה טובה, יש להכיר את הילד, ולדעת פרטים רבים נוספים - כמו למשל, מה האבחנות שניתנו, האם נוטל תרופות נוספות, מה היתה התנהגותו טרם נטילת התרופה וכו'. אין מנוס מלחזור ולהתייעץ עם הרופא שרשם את התרופה, ומכיר את הילד. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

25/03/2012 | 10:55 | מאת: er

מדובר בילדה בת 10 אשר אובחנה כהיפראקטיב ובהמשך התגלתה אצלה בעיית קשב וריכוז , בהמלצת רופאה מומחית התחילה טיפול בריטלין ל 8 שעות בימים שהיא הולכת לבית ספר ואני אשמח אם תענה לי על שאלות ותהיות שמטרידות אותנו כמשפחה , האם ריטלין עלול או יכול לגרום לנזק מוחי כלשהו בשימוש ממושך ? לאחרונה ולפי בקשת הרופאה הפסקנו את הריטלין לשבוע במטרה שיבדקו בבית ספר איך תתנהג הילדה בלי התרופה והדיווח של המחנכת היה לרוב שלילי וטענה שלדעתה עדיף עם ריטלין , ואנחנו חוששים להמשיך לתת לה אותו שמה יפגע בה לטווח ארוך , האם נוכל להפסיק לתת לה בחופשים למשל ? מה אם היא תמשיך לקבל ריטלין האם זה עלול לפתח אצלה הפרעות נפשיות בשימוש ממושך אודה לך לחוות דעת פרטנית ומסבירה ותודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

er שלום, רגע לפני התשובה, חשוב לי להבהיר שהפורום אינו מיועד למתן חוות דעת, פרטניות או אחרות. ולעצם השאלה. Ritalin אינו גורם נזק מוחי, לא לטווח קצר ולא לטווח ארוך. התרופה נמצאת בשמוש כבר כ-70 שנים, כך שיש מידע רב על השמוש בה לאורך זמן. למותר לציין שטפול ב-Ritalin אינו גורם להפרעות נפשיות. יתרה מכך, אי-מתן טפול מגדיל את הסכון ללקות בשלל הפרעות (הפרעות התנהגות, הפרעות מצב-רוח, שמוש בחומרים ממכרים ועוד). עם זאת, לתרופה יש תופעות לואי, אך תופעות הלואי, כמו ההשפעה על הרכוז, מופיעות רק בעת מתן התרופה. Ritalin אפשר לטול יום-יום, או רק בימי הלמוד, או רק לפני מבחנים או בצורות רבות אחרות. אין צורה "נכונה". Ritalin יש לתת לטפול בהפרעת קשב ורכוז, כאשר ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקוד. הפגיעה בתפקוד עלולה להיות בתפקוד הלמודי, בתפקוד החברתי, בתפקוד המשפחתי, בתפקוד בשעות הפנאי, ואצל מבוגרים גם בתפקוד התעסוקתי ובתפקוד הזוגי. אחד הדברים שעושים באבחון הו מפוי השטחים בהם קיימת הפרעה בתפקוד. אם ההפרעה הינה התפקוד הלמודי בלבד, אפשר להסתפק במתן התרופה בימי הלמודים. אם יש פגיעה גם בתפקוד החברתי ובשעות הפנאי, כנראה שיש צורך בטפול תרופתי כל יום, כולל שבתות, חגים וחופשים. אני ממליץ להוועץ ברופאה המטפלת, ויחד עמה לקבוע מתי יש לתת לילדה את התרופה. בכל מקרה, המחליטים הם ההורים, לא הרופאה ולא הילדה. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

22/03/2012 | 21:57 | מאת: אתי

לחצות ולהשתמש בחצי ככקונצרטה 27?

לקריאה נוספת והעמקה

אתי שלום! אסור לחצות כדור Concerta (בכל מנון), כיון שהדבר הורס את מנגנון השחרור האיטי, ואין לנו מושג כמה חומר יהיה בכל חצי, וכיצד הוא ישתחרר. אסור גם לחצות את ה-Ritalin-SR 20mg. מותר רק לחצות, או לרסק, את ה-Ritalin 10mg, או כפי שהוא קרוי פעמים רבות "הריטלין הרגיל". בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

27/01/2014 | 23:41 | מאת: liea

אני בדרך כלל לוקחת 36 מ"ג של קונצרטה אבל בלילה העדפתי לחצות אותו לחצי השאלה היא מה קורה אם כבר חציתי ולקחתי ?

21/03/2012 | 12:54 | מאת: אורנה

שלום רב בתי בת 5 סובלת מאפליפסיה מסוג ניתוקים, מקבלת תרופות:טרילפטין וסירופ קפרה.האם ניתן לשלב עם תרופות אלו,תרופה העוזרת ל-ADHD כלומר גם להיפראקטיביות. הנוירולוגית שלנו לא המליצה אבל אנו מרגישים שיש צורך בהקדם. אשמח לקבל תשובה,תודה אורנה.

לקריאה נוספת והעמקה

אורנה שלום, Ritalin מוריד את הסף המוחי לפרכוסים, ומגביר את הסכון להם, ולכן במקרה של אפילפסיה יש לנקוט במשנה זהירות כשבאים לטפל בתרופה זו. עם זאת, אין התוויית נגד מוחלטת (כלומר, אין איסור מוחלט), וכמו בכל החלטה קלינית יש לשקול את יתרונות והחסרונות. כדי לעשות זאת, יש להכיר היטב את הילדה, ונכון שתעשה זאת הנוירולוגית המטפלת. יש לשקול גם טפול בתרופות שאינן מהמשפחה של Ritalin (סטימולנטים), אלא ממשפחות אחרות. אפשר למשל לשקול שמוש בתרופה שנקראת Strattera, שהסכון לפרכוסים בעת הטפול בה קטן הרבה יותר. לעומת זאת, תרופה זו יעילה פחות מ-Ritalin, אינה מאושרת לשמוש בארץ, ועלותה בארץ גבוהה. אני ממליץ לחזור ולהוועץ בנוירולוגית המטפלת בה, ולשקול את כל האפשרויות. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

09/07/2012 | 23:19 | מאת: דני

למי שמצליח לקבל אישור מהקופה

21/03/2012 | 11:28 | מאת: סיגל

שלום רב, הבן שלי נבדק אתמול אצל נוירולוג לאחר שעשינו אבחון ובהמלצת בית הספר לפנות לנוירולוג לקבל טיפול הבן שלי בן 13 בבית הספר טוענים שהוא מרחף בשיעורים ומנותק ממה שקורה כמו כן חלה ירידה משמעותית גם בלימודים הרופא המליץ להתחיל בריטלין 10 מ'ג ואחרי שבוע לעבור 20 מ'ג החששות שלי הן מתופאות הלוואי ושזה לא יפגע בהתפתחות הגדילה שלו כי הוא יחסית ילד קטן מבחינת גובה

סיגל שלום, Ritalin מפחית את התאבון, דבר הגורם להפחתה באכילה ולעתים לפגיעה בצמיחה. לכן, חשוב לדאוג שהילד יאכל מסון בריא, המכיל את כל אבות המזון, ויאכל את כמות הקלוריות המספיקה לגילו ולרמת הפעילות שלו. לשם כך אפשר להוועץ בדיאטנית של ילדים ונוער. יש לעקוב אחרי צמיחתו (משקל וגובה), ועם יש חשש שאינו גדל מספיק, יש לפנות לרופא המשפחה, שבמקרה הצורך יפנה לאנדוקרינולוג. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

21/03/2012 | 11:24 | מאת: סיגל

סיגל שלום, מה השאלה? ד"ר ברנע ארז.

21/03/2012 | 10:01 | מאת: סילבי

שלום רב, בתי בת 6 ו 9 חודשים לקוחת מזה כשנה קונסרטה 18 מ"ג על רקע ADD ובזמן האחרון היא אומרת שהכדור כבר לא עוזר לה והיא מרגישה שהיא לא מרוכזת בכיתה. משיחה עם המורה לפני מספר שבועות , היא אמרה שהילדה פעילה ולא חולמנית האם יש דרך לבדוק האם הכדור עדיין עוזר לה או כמו שהיא אורמת באמת כבר לא מפשיע עליה תודה רבה

סילבי שלום, המנון שמקבלת בתך הוא מנון נמוך, אך בהחלט יתכן שהוא מספיק לה. כדי להחליט האם מנון הוא מספיק או לא, צריך לבדוק את תפקודה של הילדה - תפקוד למודי, חברתי, משפחתי ותפקוד בשעות הפנאי. לשם כך יש לשוחח עם הילדה, ולהבין מה היא חשה, לברר עם המורה, לשאול את מדריכי החוגים ולבדוק עם עצמכם ההורים האם יש קושי בתפקודים השונים. אם תפקודה תקין, בד"כ אין צורך בשנוי המנון. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא שהחליט על מתן התרופה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

20/03/2012 | 22:49 | מאת: מיונזה

האם מישהו מכיר את השיטה/התנסה/ממליץ/לא ממליץ?

מיונזה שלום, השיטה אינה שיטה מוכרת, ולפי אתר האינטרנט של ד"ר פנחס, הוא מפתח השיטה. בספרות הרפואית לא פורסמו מחקרים הבודקים את יעילותה של השיטה. האתר של ד"ר פנחס, המפאר את שיטתו, מלא אי-דיוקים, בלשון המעטה. הבעיה העיקרית בשמוש בשיטה זו, כמו בכל שיטה אחרת שיעילותה אינה מוכחת, היא דחיה של טפולים שנמצאו יעילים. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

ואנחנו דווקא מאד מרוצים! :) בזכות השיטה שלו הצלחנו לאט לאט להפסיק לטפל בבן הבכור שלי (בן 9) בריטלין שגרם לו לתופעות לוואי לא נעימות (לא הצלחנו להגיע למינונים נכונים, היו לו ריבאונדים מטורפים והגענו למצב שהוא פשוט סרב לקחת את התרופה כי הוא לא סבל את איך שהיא גורמת לו להרגיש). לכן, עם הצעיר כשהבנו שגם הוא בעל הפרעת קשב וריכוז ישר הלכנו על השיטה של פנחס ואנחנו רואים תוצאות מצוינות.

20/03/2012 | 18:27 | מאת: R

שלום, בני בן שנה וחודש והתנהגותו מדאיגה אותי. כשקוראים לו בשמו הוא מתעלם לחלוטין ואפילו לא טורח להסתכל על מי שקורא לו. כשמדברים איתו לרוב הוא מסתכל לצדדים כאילו הוא לא מעוניין לשמוע. יכולת הריכוז שלו במשחק או קריאת ספר היא מאוד קצרה. לעומת זאת, גילינו שהוא מאוד אוהב טלוויזיה ויכול להתרכז בצפייה בסרטי ילדים עד 2 ברציפות. אני יודע שזה לא בריא בגילו לראות טלוויזיה כל כך הרבה אבל מאז שהוא התחיל לראות טלוויזיה באופן קבוע הוא התחיל לדבר קצת והתחיל להיות פעיל יותר (לזחול ולהיעמד). האם עליי לדאוג או לקחת אותו לבדיקה?

R שלום, אין מאבחנים הפרעת קשב ורכוז בגיל שנה וחודש ימים. לפי הספר, אפשר לאבחן מגיל שלוש שנים, אך גם אבחון בגיל כזה הינו נדיר. ההתנהגות שאת/ה מתאר בהחלט עשויה להיות התנהגות נורמאלית אצל פעוט, אך אם את/ה דואג/ת, אני ממליץ לפנות לרופא הילדים, לצורך בדיקה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

20/03/2012 | 10:22 | מאת: איציק

אני בחור אם עבר אשפוז ארוך כ שנתיים. מקבל 1mg rispond יש לי באמת בעיות קשב וריכוז אך 1) האים התרופה הזאת מספיקה בלבד פעם ביום. וזאת התרופה היחדה שאני מקבל 2) לפני שהתחלתי את התרופה היה לי דלקת בכלי הנשימה האים זה בסדר לקחת את התרופה השימוש בתרופ התחיל לפני שבוע. בתודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

איציק שלום, לא ברור לי מדוע היית מאושפז שנתיים, ולא ברור לי מדוע אתה מטופל ב-Rispond. נראה לי שהשאלה אינה קשורה להפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

17/03/2012 | 11:33 | מאת: er

מדובר בילדה בת 10 אשר אובחנה כהיפראקטיב ובהמשך התגלתה אצלה בעיית קשב וריכוז , בהמלצת רופאה מומחית התחילה טיפול בריטלין ל 8 שעות בימים שהיא הולכת לבית ספר ואני אשמח אם תענה לי על שאלות ותהיות שמטרידות אותנו כמשפחה , האם ריטלין עלול או יכול לגרום לנזק מוחי כלשהו בשימוש ממושך ? לאחרונה ולפי בקשת הרופאה הפסקנו את הריטלין לשבוע במטרה שיבדקו בבית ספר איך תתנהג הילדה בלי התרופה והדיווח של המחנכת היה לרוב שלילי וטענה שלדעתה עדיף עם ריטלין , ואנחנו חוששים להמשיך לתת לה אותו שמה יפגע בה לטווח ארוך , האם נוכל להפסיק לתת לה בחופשים למשל ? מה אם היא תמשיך לקבל ריטלין האם זה עלול לפתח אצלה הפרעות נפשיות בשימוש ממושך אודה לך לחוות דעת פרטנית ומסבירה ותודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

15/03/2012 | 22:06 | מאת: יעל

קבלתי מרשם לאדרל 20 מג לפני מספר שבועות והוא חסר בשור טבנציק כבר מספר שבועות. האם ניתן להשיגו במקומות אחרים? ואם לא איזו תרופה חלופית מומלצת במקום ריטלין שגרם לבני לסגירות ולדכאון תודה.

לקריאה נוספת והעמקה
16/03/2012 | 19:01 | מאת: שירי

ניתן לקבל את האדרל בניו פארם.

יעל שלום, Adderall אפשר להשיג במספר בתי מרקחת פרטיים, בעיקר בערים הגדולות (ת"א, ירושלים, חיפה) ואולי במקומות נוספים. חפוש קצר ב-google בודאי יפנה אותך לשם. רשת ניו-פארם משווקת תרופה גנרית של Adderall - כלומר את אותה התרופה המיוצרת ע"י יצרן אחר. כיון שחנויות ניו-פארם נפוצות יותר, בד"כ נוח יותר לקנות דרכן. בהצלחה. ד"ר ברנע ארז.

14/03/2012 | 14:09 | מאת: קרני

בני כבן 13 לוקח ריספונד בהמלצת פסיכיאטר בערך שנתיים. בתחילת הטיפול המימון היה 1 מ"גר ואח"כ עלה ל-2 מ"גר תרופה זאת מרדימה אותו מאד וגורמת לו השמנת יתר. בביקור האחרון אצל הפסיכיאטר הומלץ להפחית את המימון וכך עשינו. השאלה אם אפשר להפסיק את הטיפול לגמרי??? יש שיפור בהתנהגות מאז התחלת הטיפול. תודה קרני

לקריאה נוספת והעמקה

קרני שלום, Rispond משמש לטפול בהפרעות רבות ושונות, אך בילדים ובבני נוער הוא ניתן בעיקר כטפול להפרעת התנהגות. אכן, תופעות הלואי העיקריות של התרופה הן עייפות והגברת התאבון המובילה להשמנה. אני מניח שהפסיכיאטר המטפל החליט על הפחתת המנון עקב השפור בהתנהגותו של הנער, וברור שבשלב מסויים יפסיק את הטפול לגמרי. מתי בדיוק להפסיק את הטפול? בנוגע לכך צריך לשוב ולהוועץ בפסיכיאטר המטפל שמכיר את הנער. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.