טיפול קוגניטיבי התנהגותי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

תמיכה נפשית: מלאו שאלון וקבלו טיפול נפשי בזמן מלחמה

חרדה, דיכאון, פוסט טראומה – הישראלים מדווחים על פגיעה בבריאות הנפשית מאז תחילת המלחמה. יוזמה חדשה של קופת החולים הגדולה במדינה מבקשת לאתר את הזקוקים לטיפול נפשי ולהעניק להם תמיכה נפשית מיידית בהתאמה אישית אירועי השבת השחורה, בשבעה באוקטובר 2023, השאירו את חותמם על אזרחי ישראל. אחרי ההלם הראשוני שהגיע מיד לאחר מתקפת החמאס האכזרית החלו להתברר מימדי האסון, והפרטים הקשים מנשוא, התמונות שזעזעו רבים מאיתנו, ריסקו את תחושת הביטחון והובילו לחרדה מתמשכת ולטראומה בקרב האוכלוסיה. כמעט שלושה חודשים חלפו מאז נפתחה החזית נגד ישראל, והשפעות המלחמה הקשה ניכרות היטב: עלייה חדה בסובלים מחרדה ודיכאון, הטראומה הובילה לפוסט טראומה, הישראלים סובלים מהפרעות שינה וצורכים כמויות של כדורי הרגעה וזקוקים לתמיכה נפשית מיידית. אין המדובר רק במי שחוו את הזוועות באופן ישיר, במשפחות הנרצחים והחטופים או במפונים והעקורים מבתיהם, מדרום ומצפון, הזקוקים כולם לטיפול נפשי ורגשי, אלא שהחרדה והדיכאון נוגעים כמעט בכל אחד...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לטיפול קוגניטיבי התנהגותי

אבחונים קוגניטיביים - תמונת המחשה
אבחונים קוגניטיביים כשירות משפטית היא האור הירוק לחתימה על מסמכים משפטיים משמעותיים כמו ייפוי כוח מתמשך וצו...
עצבות - תמונת המחשה
עצבות איך נראית יציאה נפשית מעבדות לחירות ואיך ייראה ערב הפסח כאשר החטופים בעזה נלחמים על חיי...
הפרעות אכילה - תמונת המחשה
הפרעות אכילה מערכת זאפ דוקטורס מצדיעה לאשת הרפואה איריס חיים, שאיבדה את בנה יותם חיים ז"ל בזמן שניסה...
מצב רוח ירוד - תמונת המחשה
מצב רוח ירוד בתקופה קשה זו כשמצב הרוח מדוכדך, גובר הצורך בחיפוש אחרי נחמות קטנות, גם אם רגעיות. התשו...
הפרעת התפרצות לסירוגין - תמונת המחשה
הפרעת התפרצות לסירוגין ממחקר מקיף שבו השתתפו 52 אלף אנשים ממספר מדינות עולה קשר בין הפרעת אכילה כפייתית, בולימ...
חוסר אונים - תמונת המחשה
חוסר אונים מערכת זאפ דוקטורס מצדיעה לאשת הרפואה איריס חיים, שאיבדה את בנה יותם חיים ז"ל בזמן שניסה...
ללמוד עוד על טיפול קוגניטיבי התנהגותי
חרדות: נוירופידבק כבר ניסיתם?-תמונה

לשיטות הוותיקות לטיפול בהפרעת חרדה הצטרפה טכנולוגיית...

מאת: פרופ'...
01/01/2013
העייפות הבלתי נסבלת של הקיום-תמונה

במשך שנים התעלם הממסד הרפואי ממטופלים שהתלוננו על תשישות...

מאת: מערכת zap...
12/12/2002
עצירות: יותר מסתם חוסר יציאה-תמונה

עצירות מתפתחת על רקע התאפקות ועלולה להוביל לשורת מחלות,...

מאת: ד"ר יוסף...
07/09/2010
איך להיגמל מהתמכרות?-תמונה

אל תתפתו להבטחות שווא להצלחה מלאה, ירידת בזק במשקל או גמילה...

מאת: נילי בראון
23/02/2011

טיפול קוגניטיבי התנהגותי: רופאים מומלצים

רונית חקלאי - טיפול התנהגותי קוגניטיבי

פסיכותרפיסט
(0 דירוג ממוצע)
(0 חוות דעת)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שמי טלי בת 27 סובלת מpanic disorder מעל 6 שנים בחמש השנים הראשונות טופלתי ב 40 מ"ג פריזמה והרגשתי נהדר. הייתי יציבה מאוד וחייתי חיים מלאים ושלווים ביום בהיר אחד הכדור הפסיק להשפיע, חזרו החרדות, ההימנעויות, המחשבות הטורדניות בראש, והדריאליזציה מאז כבר שנה ו-3 חודשים שאני מחליפה תרופות, מינונים, ושילובי תרופות וכלום לא עוזר. גם טיפול cbt שהצריך ממני המון זמן אנרגיה וכסף לא עזר. עקב המצב הקשה והמתסכל נכנסתי גם לדיכאון הייאוש עמוק ואיני יודעת כבר מה לעשות תרופות שניסיתי עד למינון המקסימלי ולא עזרו: פריזמה, ציפרלקס, פאקסט, אנפרניל, וויפאקס, מודאל, נמנעת מבנזואפידים כי מפחדת. עזרה?

יש עדיין תרופות שעשויות לעזור.. גם שילובים כדאי לעשות..

שלום דוקטור, אני סובל כבר הרבה זמן מסחרחורות בהזזת הראש. מדובר בעיקר כשאני עושה תנועות מהירות וחדות שכוללות הזזת ראש. לא מדובר בסחרחורת סיבובית. בנוסף אני מרגיש נוקשות בצוואר ובאיזור הכתפיים. קשה לתאר את התחושה. מדובר בסוג של עירפול וטשטוש כאילו מישהו מנער לי משהו בתוך הראש. אני מרגיש לא מאוזן. יש לציין שהתופעות בעיקר (אבל לא רק) במקומות הומים שם אני מרגיש סיחרור והרגשה כאילו אני נוטה ליפול. יש ימים שאינני חש כלל בתופעות. אפילו 3-4 ימים רצופים ואז זה חוזר. עליי לציין שכאשר התחילו התופעות הייתי מאוד מודאג עד שעשיתי בדיקת שמיעה, סיטי ראש, MRI, וצילום עמוד שידרה צווארי והכל היה תקין. אבל זה היה לפני שנתיים... האם הגיוני שבינתיים קרה משהו? רופא המשפחה אז אמר שמדובר בלחץ/מתח/חרדות ולא במשהו פיזיולוגי.. אם כן, ממה זה לעזאזל? האם אצטרך לחיות עם זה כל החיים? אני סך הכל בן 33 עם שני ילדים ולפעמים נכנס לדיכאון מהמצב. יש משהו שיכול לסייע לי?

כדאי לבדוק גם רמת B12 בדם . ותפקודי בלוטת התריס .אין לשלול שכל התופעות קשורות בתגובה למתח . לכן יש מקום לטיפול גם בכוון זה כגון טכניקות קוגניטיביות CBT.

שלום , אני חייל והצלחתי להתגבר על המחשבות באופן עצמאי וגם על ידי שימוש בספר " להתגבר על מחשבות טורדניות " הפסיכיאטר בבסיס אומר שעדיף שאני אקח תרופות גם עכשיו האם זה רלוונטי ?

שלום אלירן, הטיפול הטוב ביותר ל- OCD הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). הספר "להתגבר על מחשבות טורדניות", של פורדון וקלארק, כמו גם הספר "די לאובססיה" של פואה, הם מדריכים לטיפול קוגניטיבי התנהגותי עצמי ורבים מצליחים להסתייע בספרים אלה ולטפל בעצמם ולהחלים (ואלה שלא- חשוב שתקראו עד הסוף). אמור לפסיכיאטר שטיפלת בעצמך בשיטה מס' 1 לטיפול ב- OCD. אם לא נותרו התנהגויות כפייתיות ואין לך קושי בלתי נסבל עם מחשבות טורדניות, אין לך צורך בטיפול. אם יחזרו מחשבות כאלה בעתיד, עדיין הייתי מנסה טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי (הפעם עם מטפל פרטני), לפני שהולכים לטיפול תרופתי, כי נראה שטיפול קוגנטיבי התנהגותי עובד טוב אצלך. לאלה שלא מצליחים לטפל בעצמם ולהחלים בעזרת ספרים אלה או דומים להם, חשוב שתזכרו: זה לא מעיד על עוצמת הרצון שלך, חומרת ה- OCD שלך או על הסיכוי שלך להסתייע בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. זה רק מעיד ששיטת הטיפול העצמי באמצעות ספר לא מתאימה לך. יש לך סיכוי מצויין להסתייע בטיפול עם מטפל שמתמחה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי ל- OCD.

שלום אלירן, כל הכבוד שהצלחת להתגבר בעזרת ספר! זה טיפול הרבה יותר אפקטיבי מאשר כדורים. הכדורים רק מטשטשים סימפוטומים במקרה הטוב, הם לא מרפאים כלום. ויש להם תופעות לוואי קשות. תגיד לפסיכיאטר שאינך מעוניין, זו זכותך לפי חוק זכויות החולה (העובדה שאתה חייל אינה מונעת ממך את הזכות לסרב לטיפול רפואי).

שלום רב, חברה שלי בת 27 עובדת בחברת הייטק. היא עובדת כ 10 -11 שעות ביום תחת לחץ רב ותחומי אחריות רבים. דיי ממורמרת שלא משלמים לה טוב. באופן כללי קשה לה להתמודד עם מצבי לחץ ובתקופה האחרונה בגלל העבודה ומשבר משפחתי שקרה לפני מספר חודשים. זה מתבטא בזה שקשה לה לנשום, קוצר נשימה. בלילה היא מתעוררת וסובלת מקוצר נשימה, זה נורא מפחיד אותה וגורם לה להתקף חרדה. באופן כללי היא סובלת מקוצר נשימה קל אבל מצבי לחץ מחמירים עם התופעה והיא לא מסוגלת להירגע אלא נלחצת ומחמירה עם המצב. בנוסף היא נפגשת עם פסיכולוגית בשנתיים האחרונות כפעם בשבוע כדי להתגבר על בעיות אחרות, לא ממש עוזר כי התקפי החרדה החלו בחודשים האחרונים. אני שואל מה אני יכול עשות כדי לעזור לה ? האם יש טיפול שמלמד איך להתמודד עם התופעה הזאת, שיטת הרפיה כל שהיא ? אולי יוגה, מדיטציה ? תודה רבה.

שרון,טיפול CBT (התנהגותי-חשיבתי), עשוי להיות רלבנטי, אלא שבכל מקרה מן הראוי שחברתך תברר זאת עם הפסיכולוגית אצלה היא בטיפול. יתכן בהחלט שעל פי התרשמותה והיכרותה המקצועית איתה, היא חושבת שראוי לעבוד יותר על התשתית ופחות על הסימפטומים. בינתיים ובמקביל, היא יכולה להעזר באחת מטכניקות ההרפיה באתרו של ד"ר אליצור המצ"ב. האתר : http://www.toornet.co.il/baruch-elitzur/

פורומים בנושא טיפול קוגניטיבי התנהגותי
פורום פסיכותרפיה
ליאת ברעוז תענה על שאלות הגולשים בתחומים הנוגעים לפסיכותרפיה, כגון: חששו...
פורום טראומה והלם-קרב
הפסיכותרפיסט ד"ר דרור גרין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים בטראומה...
פורום יחסי הורים ילדים וזוגיות
הפסיכולוג אהוד גלבוע ישיב על שאלות הגולשים בנושא יחסי הורים וילדים, ובתו...