שינוי מינון ריטלין ע"י רופא ילדים

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

19/04/2013 | 04:26 | מאת: מרדכי

שלום לכם. לפני כשנה ( בגיל 5.5 ) , אובחן בני כלוקה בבעיית קשב וריכוז ע"י נוירולוג ילדים המומחה בקשב ורכוז והתפתחות הילד ובהמלצתו התחלנו לתת לו תרופת ריטלין רגיל 5MG בכל יום ( 0.5 כדור של 10MG ) , שנותנת את השפעתה למהלך 4-5 השעות בהם הוא שוהה בגן . כשאת התרופה מנפק לנו מדי חודש רופא הילדים . עכשיו הוא נצא בגן שפתי\רגשי (חינוך מיוחד) , המקנה לו מסגרת חמה ואישית כהשלמה לטיםול התרופתי. בהמלצת צוות הגן אנו רוצים להעלותו בשנת הלימודים הבאה לכיתה א בחינוך הרגיל אך ע"מ שיוכל להיות ממוקד וקשוב לפרקי זמן גדולים יותר ( יום לימודים של עד ~7-8 שעות ) יש צורך בשינוי מינון התרופה \ מעבר לתרופה עם השהיה. הצוות הציע שננסה כבר מהיום לשנות את המינון (בהוראת נוירולוג ) ע"מ לראות ולעקוב בחודשיים שנותרו לו בגן שאכן השינוי המוצע משיג את מטרתו , ואז יוכלו לאשר לנו שהילד אכן מוכן למעבר ללימודי יום ארוך במסגרת הרגילה . עד היום רופא הילדים (שאינו נוירולוג ואינו מתמחה בקשב וריכוז) היה מנפק לו מרשם מדי חודש לריטלין הרגיל . היום כשניגשתי אליו וביקשתי לפנות לנוירולוג ילדים מתמחה בקשב וריכוז ע"מ לשנות את התרופה \ מינון , הוא טען שאין שום צורך לפנות לנוירולוג , ושניתן מיידית להתחיל ב-2 אפשרויות. הראשונה : לתת לילד עוד חצי כדור נוסף (0.5 כדור של 10MG ) לאחר תפוגת הכדור הראשון בצהריים , או אפשרות אחרת , שירשום לנו עכשיו מרשם לריטלין LA שמשפיע ל-8 שעות (רק יותר יקר ) . [ אציין שמאז תחילת נטילת התרופה , לא היו בכלל קשיי הסתגלות ולא נצפו תופעות לוואי כלשהן בכלל מלבד שלאחר תפוגת התרופה לפעמים מורגשת תופעת הריבאונד , אך לא תמיד ] שאלותי : 1. למיטב ידיעתי , לפני תחילת טיפול בריטלין יש צורך בבדיקות למיניהן (לחץ דם \ דופק \ ועוד ..) ע"מ לוודא שאין סיכון גדול בנטילת התרופה ( כגון בעיות וסקולריות וכו.. ) -- מה שבפועל מעולם לא נעשה ( שום בדיקה כלשהי ) , לא ע"י הנוירולוג ולא ע"י רופא הילדים. כששאלתי את רופא הילדים לפני תחילת מתן הכדורים ( בהיות הילד עדיין בגיל 5.5 ) אם יש צורך בבדיקות כלשהן למניעת \ הפחתת סיכונים , הוא ענה שמכיוון שהמינון כל-כך נמוך אין צורך בשום בדיקה. האם לדעתך כן היה צריך לפני תחילת הטיפול בבדיקות אבחון כלשהן ? וכל-שכן עכשיו לאחר שינוי המינון \ מעבר לריטלין LA ? 2. האם לדעתך כדאי להתעקש ולפנות בכל זאת לנוירולוג מומחה בקשב וריכוז או שאפעל כפי שהציע רופא הילדים ( מכיוון שאינו מומחה בקשב וריכוז וגם אינו נוירולוג ) ? אם כן , האם ישנה עדיפות כלשהי לריטלין LA על פני 2 כדורי ריטלין רגיל ? בתודה מראש.

מרדכי שלום, 1. לפי ההנחיות האמריקאיות, לפני התחלת טפול ב-Ritalin או Concerta, יש לבצב בדיקה גופנית, ומדידת גובה ומשקל. יש לחזור על בדיקות אלו כל שלושה חודשים. למעשה, לפי ההנחיות שלהם אין צורך בבדיקות דם, אלא אם בבבדיקה הגופנית יש ממצא כלשהו המצריך ברור נוסף. בפועל רופאים רבים מבקשים לבצע מספר בדיקות לפני התחלת הטפול. 2. רופא ילדים/משפחה בעל נסיון בטפול בהפרעות קשב ורכוז יכול לבצע שנויים במנונים ללא קושי. אם אינך חש בטוח, פנה לנוירולוג. 3. לגבי שתי החלופות: א. חצי כדור של Ritalin 10mg פעמיים ביום. ב. כדור אחד של Ritalin-LA 10mg, פעם אחת ביום. שתי החלופות טובות, אך ילדים שונים יכולים להגיב אחרת לכל טפול. היתרון ב-Ritalin-LA הוא שאין צורך להתעסק במתן כדור נוסף במהלך היום. החסרון הוא המחיר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים