פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
833 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

שלום רב, איפה מתחילים? בני בן ה-7 כיתה ב' מאובחן כסובל מקש וריכוז עם בעיות ריגשיות ובעיות התנהגותיות די קשות שמתבטאות באלימות בבית הספר, מלווה בסייעת צמודה, (לומד בית ספר רגיל), טופל עד לפני 3 חודשים בריטלין 20 מ"ג ארוך שלא עזר (התן לו שעה בקושי של שקט בבוקר), עברנו לריספרדל 1 מ"ג, בעיות אלימות קשות עדיין קיימות לסביבה מלוות באיומים שונים כלפי צוות חינוכי וילדים, לא מצליח להתרכז בכיתה, ללא בעיות לימודיות.הריספרדל לא עוזר לבעיות האלימות וחוסר השקט בכיתה. הפסיכיאטרית המטפלת המליצה "לאשפז" אותו בבית חולים בנהריה במחלקה לטיפול בילד למשך כמה שבועות לאבחון מקיף. שאלתי היא האם יש דרך אחרת לבצע איבחון מקיף:דידקטי,פסיכולוגי, פסיכיאטרי וכו.... מבלי "לאשפז" ילד רחוק מהוריו, עם כל ההשלכות הקשות על הילד? לאיודעת מאיפה להתחיל לבדוק....

לקריאה נוספת והעמקה

רוני שלום, את מתארת מספר הפרעות, כשההפרעה העיקרית אינה הפרעת קשב ורכוז, אלא הפרעת התנהגות קשה. לעתים, אין מנוס מאשפוז ילד בבי"ח, לצורך אבחון ואזון תרופתי. עם זאת, איש אינו רץ לעשות זאת, וגיל שבע שנין הוא גיל מוקדם מאד לאשפוז. מתוך מה שתארת, ואיני יודע את התאור מלא, נראה שהטפול התרופתי רחוק ממיצוי. כמו כן, יש לזכור שהטפול התרופתי הוא רק חלק מהטפול. לא ציינת היכן לומד הילד, אך אם הוא מלווה בסייעת, אני מניח שהוא לומד בבי"ס רגיל. עפ"י התאור, נשמע שיש לשקול ברצינות העברתו לבי"ס לילדים הלוקים בבעיית התנהגות. כמו כן, לא כתבת היכן מטופל הילד. אם הוא מטופל ע"י פסיכיאטרית בקהילה, ולא במרפאה, הייתי בודק אפשרות להעבירו לטפול במרפאה בצוות רב מקצועי (פסיכיאטר, פסיכולוגית, עו"ס, מרפאה בעסוק וכו'). רק לאחר מצוי האפשרויות הללו יש לדעתי לפנות לאשפוז. אני כותב זאת בהסתייגות, כיון שהתאור חלקי. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

24/12/2013 | 17:49 | מאת: תמר

שלום רב, אני אם לילד בן 5 שנודע לי לא מזמן שיש לו הפרעות קשב וריכוז. מגיל 2 בערך התחילו הבעיות איתו בגנים עד כדי כך שפשוט זרקו אותו משני גנים בגלל התנהגות. היום הוא בגן חובה ולמרות שהוא יותר בוגר, נבון עם יכולת הבנה מאוד גבוה הבעיות ממשיכות. הוא עונה כמעט לכול הקריטריונים של הפרעות קשב וריכוז, איפראקטיביות ואימפולסיביות. מה שמדאיג אותי ביותר הינה העובדה ששנה הבאה הוא צריך לעלות לכיתב א ולכן אולי כדאי להכניס אותו לחינוך מיוחד? מפני שבחינוך רגיל אין להם לא את הכלים ולא את הסבלנות לילדים שכאלה!

לקריאה נוספת והעמקה

תמר שלום, ראשית, לא ממש הבנתי את המשפט "שנודע לי לא מזמן שיש לו הפרעות קשב וריכוז". בעיקר לא את ה-"נודע לי". שנית, כתבת שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז. האם הוא מטופל? אם אינו מטופל, נשמע שהוא זקוק לטפול בדחיפות. שלישית, לעתים, מומלץ שילד ילמד במסגרת החנוך המיוחד, כיון שמסגרת זו מכילה יותר, ובעלת משאבים רבים יותר לטפל בילד. אני ממליץ לך להוועץ הן ברופא הילדים, והן בגננת הגן, ולהחליט עמם לגבי טפול בכלל ולגבי השמתו בכתה א'. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/12/2013 | 10:22 | מאת: דנה

שלום רב, בני בן 6 ושוקל 26.5 קילו. התייעצנו עם נוירולוג ילדים שהמליץ על ריטלין la במינון 10 למשך תקופה של שלושה חודשים ולאחר מכן להעלות ל - 20. ניסינו במשך שבוע וההשפעה הייתה טובה מלבד יום אחד וגם כמעט שלא היה ריבאונד. במקביל התייעצנו עם פסיכיאטר אחר(תור שחיכינו לו מספר חודשים) והוא טען שהמינון לפי המשקל לא מתאים וצריך מייד ל - 20 ולאחר שבוע ל - 30. בשבוע זה שהילד נוטל את ה - la2 התרופה משפיע ל 6 שעות ולאחר מכן מופיע ריבאונד קשה מאוד שמגיע אף לידי אלימות. אני לא יודעת האם להעלות בשבוע הבא ל - 30 או לחזור למינון הקודם של ה - 10 ולאחר 3 חודשים להתחיל עם ה - 20. אנחנו מאוד מבולבלים ונשמח לקבל את חוות דעתך בנושא. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

דנה שלום, יותר מדי טבחים מקדיחים את התבשיל. לא ברור לי מדוע צריך גם פסיכיאטר וגם נוירולוג. לשאלתך, המשקל מהווה מדד גס מאד לקביעת המנון, ומשמש בעיקר לקביעת המנון הראשוני. לאחר מכן, בהמשך הטפול, המנון נקבע בעיקר עפ"י תגובת הילד לתרופה ותופעות הלואי. אם הבנתי נכון, בנך החל טפול ב-Ritalin-LA 10mg והגיב טוב מאד, ללא תופעות לואי של ממש. עליה במנון ל-20mg הביאה להחרפה במצב ותופעות לואי קשות. על פניו, ומבלי להכיר את הילד, נראה שנכון לחזור למנון של 10mg. אני ממליץ לבחור רופא עליו אתם סומכים, לדבוק בו ולהוועץ עמו לגבי המנון המתאים. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

20/12/2013 | 20:16 | מאת: מירוש

18/12/2013 | 20:10 | מאת: מירוש

לקחתי את בני בן התשע וחצי לבדיקת טובה עקב כך שהוא מאוד לא רגוע בבית וגם בבית ספר , מרבה לשכוח ציוד ולאבד , בעיית ארגון רצינית. תוצאות הבדיקה: אימפולסיביות לפני רטלין - 92 , אימפולסיביות אחרי רטלין 61-לא תקין מספר השמטות לפני רטלין :35 ואחרי רטלין - 14 - תקין זמן תגובה לפני רטלין - 403 , ואחרי רטלין 303 - תקין שונות לפני רטלין -0.87 ואחרי 0.22 ציון ADHD לפני רטלין 1.02 אחרי רטלין 3.01 , 3.19 (תקין) אשמח לעזרה בפענוח התוצאות כי תור לנוירולוג זה רק עוד חודשים וחצי  

לקריאה נוספת והעמקה

מירוש שלום, אני חוזר על מה שכתבתי בעבר פעמים רבות. בדיקת TOVA, וכן כל בדיקה ממוחשבת אחרת, הינה בדיקת עזר ולא אבחון של הפרעת קשב ורכוז. הבדיקות הללו בודקות אספקט צר של הפרעת הקשב והרכוז, ויש בהן צורך בחלק קטן של המקרים, בעיקר כאשר המצב, מסבות שונות אינו ברור די צורכו. כמו בכל בדיקה (בדיקת דם, צלום רנטגן, וכו'), גם בדיקת TOVA, עלולה להניב תוצאות שגויות - כלומר להעיד על ילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז שאין לו הפרעה, או להעיד על ילד שאין לו הפרעה שהוא כן סובל מהפרעה. לכן, בדיקת TOVA, וכן כל בדיקת עזר אחרת, צריכה להבדק בהקשר רחב יותר של המצב הכולל של הילד. לצערי, אני נתקל שוב ושוב בכך שילדים נשלחים לבצוע בדיקות כמו TOVA או Moxo או BRC, כצעד ראשון. באופן אישי, כרופא העוסק רבות בטפול בילדים הלוקים בהפרעת קשר ורכוז, אני שולח פחות מ-5% מהילדים שאני בודק לאחת מהבדיקות הללו. יש גם לזכור שהעלות הכספית של בדיקות אלו אינה נמוכה. לגבי התוצאות שמסרת, חלקן אינם ציונים מתוקננים, ולכן קשה להשיב לך. אך הבעיה העיקרית היא, כפי שהרחבתי לעיל, הוא שהבדיקה מנותקת מההקשר הנרחב של מצבו הכולל של בנך. אני ממליץ לפנות לאבחון מסודר, אצל פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

שלום, בני בן 8 נוטל כבר מעל שנה ריספונד (התחיל מחצי מ"ג וכיום 1.5 מ"ג - 1 מ"ג לפני השינה וחצי כדור בבוקר) ובנוסף נוטל חצי כדור ריטלין 5 מ"ג בבוקר וחצי כדור לאחר 4 שעות. הסיבה לטיפול היא ODD, הפרעת התנהגות עם גורם אלימות. אין ספק שלאורך הזמן ההתפרצויות ירדו אך לצערי הן עדיין קיימות, רק היום הוא בעט במורה בגלל שהיא לקחה לו פתק שרצה להעביר בשיעור. כמו שניתן להבין, אין קשר בין המקרה לתגובה וזו עיקר הבעיה. השאלה שלי היא איך ממשיכים מכאן? מיותר לציין שהוא היה בטיפול פסיכותרפיסטי למעלה משנה וחצי. האם לנצח יהיו התפרצויות כאלה? האם הוא לנצח הוא יטול את הריספונד? האם אין דרך אחרת חוץ משוב לעלות את המינון? האם יש בדיקות כלשהן שניתן לבצע? משהו? סליחה על אורך השאלה אבל אני די מיואשת...

לקריאה נוספת והעמקה

מילי שלום, אנסה לעשות מעט סדר בדברים. כתב שבנך מאובחן כלוקה בהפרעת התנהגות מסוג הפרעה מרדנית מתנגדת (ODD), וכי הוא מטופל ב-Rispond (הנקרא גם Risperdal) וב-Ritalin קצר טווח. לא כתבת, אך אני מניח שבנך לוקה גם בהפרעת קשב ורכוז, קרוב לודאי עם היפראקטיביות ואימפולסיביות, ולכן הוא מטופל גם ב-Ritalin. עוד הוספת, שלמרות הטפול התרופתי עדיין יש התפרצויות אלימות כלפי הסובבים אותו. ראשית, חשוב לי לציין, שאלימות כלפי הסובבים, אינה חלק מהפרעה מרדנית מתנגדת (ODD). הפרעה זו בהגדרה, היא חוסר הענות לסמכות, אך לא פגיעה באחרים. שנית, לא סיפרת האם בנך מקבל טפולים נוספים. כתבת שהיה בטפול פסיכותרפויטי, אך לא ברור מאיזה סוג. יש לזכור, שטפול תרופתי בהפרעת קשב ורכוז המלווה בהפרעת התנהגות, הוא רק חלק מהטפול. אמנם חלק חשוב, אך רק בכל זאת רק חלק מהטפול. לצערי, טפול פסיכולוגי דינאמי (כלומר, הטפול הפסיכולוגי הקלאסי) לא נמצא יעיל בטפול בהפרעת קשב ורכוז המלווה בהפרעת התנהגות, ולכן, איני מוצא מקום לטפול כזה, אלא אם מטרתו של הטפול היתה בבעיה אחרת שלא כתבת אודותיה. הטפולים שכן נמצאו יעילים הם טפול תרופתי, הדרכת הורים, וטפול התנהגותי לילד, רצוי בקבוצה. הטפול ההתנגותי והדרכת ההורים אמורה להתוות תכנית ברורה של תגובות להתנהגותו (הטובה והגרועה) של הילד, הן בבית והן בביה"ס. מטרתה של הדרכת ההורים והמורים, היא עזרה בהתמודדות עם הקשיים שהילד מציב בפניכם. מעבר לכך, יתכן והמסגרת בה מצוי הילד, אינה תואמת את צרכיו. יתכן וכתה קטנה תתאים יותר - איני יודע כיון שאיני מכיר את הילד, אך יש לבדוק זאת. שלישית, ילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז המלווה בהפרעת התנהגות, נתון בסכון גבוה להפרעות נוספות, כמו לקויות למידה וחרדות. יש צורך למפות את כלל הבעיות מהן סובל הילד, ולטפל בכלל ההפרעות הקיימות. רביעית, על פניו, ומבלי להכיר את הילד, נשמע שמנון ה-Ritalin נמוך מדי. אני ממליץ לבדוק נושא זה עם הרופא המטפל. כמו כן, יש לשקול מעבר לטפול בתרופה ארוכת טווח, שתכסה את כל שעות הערות (12 שעות ביממה). לשאלתך לגבי העתיד - אינני נביא, אך ידוע לנו ממחקרים רבים, שאזון מצבו של הילד היום, יפחית מאד את השכונים לשלל בעיות בעתיד. שבת רגועה, ד"ר ברנע ארז.

24/12/2013 | 11:06 | מאת: שיר

שלום דר ברנע כתבת בתשובתך כי הילד זקוק לטיפול התנהגותי וכי טיפול פסיכולוגי קלאסי רגיל לא יעיל אשמח אם תוכל לפרט מהו הטיפול הנכון מהו בדיוק טיפול התנהגותי בגיל הזה? או מהו הטיפול הרגשי הכי מומלץ במקרים כאלו האם פסיכולוגית או פסיכו טרמפיסט ? אשמח אם תפרט ותכוון שמעתי על סי בי טי אך אומרים שמומלץ לילדים מכיתה ג ואנחנו רק בא אז שוב אשמח אם תפרט על מהו ומי צריך לתת טיפול התנהגותי האם זה משהו שונה מטול רגשי אצל תרפיסטית או פסיכולוג תודה רבה!!

שיר שלום, כתבתי בתשובתי הקודמת, שהטפולים שנמצאו יעילים, בטפול בהפרעת קשב ורכוז המלווה בהפרעת התנהגות הם טפול תרופתי, הדרכת הורים, וטפול התנהגותי לילד, רצוי בקבוצה. הטפול ההתנהגותי והדרכת ההורים אמורה להתוות תכנית ברורה של תגובות להתנהגותו (הטובה והגרועה) של הילד, הן בבית והן בביה"ס. מטרתה של הדרכת ההורים והמורים, היא עזרה בהתמודדות עם הקשיים שהילד מציב בפניכם. מעבר לכך, יתכן והמסגרת בה מצוי הילד, אינה תואמת את צרכיו. טפול התנהגותי ניתן ע"י בעלי מקצוע שונים - פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאלים וכו'. לצערי זמינותו של טפול זה בארץ נמוכה למדי. ילדים בני שבע מתקשים להשתמש בחלקים הקוגניטיביים בטפול, ולכן בגלאים אלו, מדגישים את החלק ההתנהגותי בטפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). המונח "טפול רגשי" הוא מעורפל, ואינו אומר לי דבר. כך גם המושג "תרפיסטית" (שפרושו המלולי מטפלת) מעומעם ולא ברור. בכל מקרה, בכל טפול יש לדעת במה מטפלים, ויש לעקוב ולבדוק האם מטרות הטפול מושגות. מקוה שהבהרתי מעט, ד"ר ברנע ארז.

16/12/2013 | 09:26 | מאת: מיכל עלם

שלום רב, בני בן השבע קיבל במבחן MOXO תוצאה: A2-T2-I1-J1 מה פירושה? תודה, מיכל

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום, ראשית, אצטט את עצמי: אני חוזר על מה שכתבתי בעבר פעמים רבות. בדיקת Moxo, וכן כל בדיקה ממוחשבת אחרת, הינה בדיקת עזר ולא אבחון של הפרעת קשב ורכוז. הבדיקות הללו בודקות אספקט צר של הפרעת הקשב והרכוז, ויש בהן צורך בחלק קטן של המקרים, בעיקר כאשר המצב, מסבות שונות אינו ברור די צורכו. כמו בכל בדיקה (בדיקת דם, צלום רנטגן, וכו'), גם בדיקת Moxo, עלולה להניב תוצאות שגויות - כלומר להעיד על ילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז שאין לו הפרעה, או להעיד על ילד שאין לו הפרעה שהוא כן סובל מהפרעה. לכן, בדיקת Moxo, וכן כל בדיקת עזר אחרת, צריכה להבדק בהקשר רחב יותר של המצב הכולל של הילד. לצערי, אני נתקל שוב ושוב בכך שילדים נשלחים לבצוע בדיקות כמו TOVA או Moxo או BRC, כצעד ראשון. באופן אישי, כרופא העוסק רבות בטפול בילדים הלוקים בהפרעת קשר ורכוז, אני שולח פחות מ-5% מהילדים שאני בודק לאחת מהבדיקות הללו. יש גם לזכור שהעלות הכספית של בדיקות אלו אינה נמוכה. ובתשובה לשאלתך - הפרופיל בבדיקת ה-Moxo שמסרת (A2-T2-I1-H1) הינו פרופיל תקין, שאינו מעיד על הפרעת קשב ורכוז. למרות זאת, וכפי שכתבתי קודם, לתוצאת ה-Moxo בלבד אין כמעט ערך שאינה בהקשר של מצבו הכולל של הילד. אם את חושבת/סבורה/חוששת שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, אני ממליץ לפנות לאבחון מסודר, אצל פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז

לביתי בת 11 אובחנה לקות למידה. ואמרו לנו שיש לה גם בעיית קשב "קלה" האם בהכרח יש לה גם בעיית קשב וריכוז ? באבחון המליצו להמשיך לאבחון אצל נוירולוג - האם זו המטרה ? כדי לדעת אם יש לה גם בעיית קשב וריכוז ? ד"ר ברנע - האם אתה בעד טיפול בריטלין בגיל כזה ? תודה רבה !

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שמש שלום, לקות למידה היא קושי למודי (דידקטי) מסויים, בהעדר סיבה אחרת המסבירה קושי זה. קושי דידקטי עלול להיות בקריאה, בכתיבה, בהבנת הנקרא, בהבנת הנשמע, במתמטיקה ועוד. העדר סיבה אחרת, משמעה הוא שהילד אינו סובל מהפרעות אחרות כמו פגור שכלי, חרשות עוורון וכו' הפוגעות בלמוד. הפרעת קשב ורכוז הינה קושי להתרכז לאורך זמן בפעולות המצריכות רכוז, באופן התואם לגילו של הילד. הפרעת קשב ורכוז ולקויות למידה הן הפרעות שונות, אך הן עלולות להופיע ביחד. יתרה מכך, ילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז, נמצא בסכון גבוה יותר לסבול מלקות למידה. כדי לברר האם ילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז, יש צורך באבחון של הפרעת קשב ורכוז. כדי לברר האם ילד סובל מלקות למידה, יש צורך באבחון דידקטי. לגבי דעתי על טפול ב-Ritalin. אני בעד טפול, כאשר יש צורך בטפול, כלומר, כאשר יש פגיעה בתפקודו של הילד או שהמצב גורם לו למצוקה. במקרים רבים של ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, טפול ב-Ritalin הוא טפול מצויין. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

15/12/2013 | 15:03 | מאת: נועה

הבת שלי בת 8 מטופלת בשנה האחרונה בקוצרטה 36. לציין, כי אין היפראקטיביות אלא יותר ריחוף וחולמנות בכיתה וחוסר יכולת לבצע משימות. כמו כן,קיים ליקוי למידה משמעותי. לפני מספר ימים היינו אצל הרופאה שלה למעקב והרופאה המליצה להעלות את מינון הקונצרטה ל- 57, היות ונראה לפי דו"ח המורה כי הילדה לא מרוכזת בשיעור וחולמת וההשגים הלימודיים חלשים. אתמול, ביום שבת, נתתי לביתי את הכדור בפעם הראשונה ע"מ לראות איך הוא משפיע. לציין, כי ההשפעה היתה נוראית ביותר. לאחר 4 שעות מרגע נטילת הכדור בתי החלה להיות מנומנמת מאוד. חסרת תאבון לחלוטין, שכבה עם עיניים פתוחות ללא מיצמוץ או הבעה. כשעה לאחר התופעה הנ"ל היא נרדמה ולא הצלחתי להעירה במשך זמן ממושך. נתתי לה לישון כשעתיים, ולאחר שעתיים ניסיתי להעירה ולא הצלחתי. בעלי היה צריך לנער אותה ואף סטר לה על-מנת שתתעורר. כמובן שכל העניין הכניס אותי לחרדה גדולה מאוד. ניסיתי להשיג את הרופאה שלה אך ללא הצלחה. וכמובן שלא נתתי לה היום את הכדור. השאלה שלי היא האם מינון יתר של קונצרטה יכול להשפיע בצורה כזאת. זו היתה חוויה קשה ביותר ואני כועסת מאוד על הרופאה.

לקריאה נוספת והעמקה

נועה שלום, ראשית צר לי לשמוע על הארוע, ובעיקר על החרדה שחווית. לגבי מנון התרופה. החלטתה של הרופאה להעלות את המנון נשמעת סבירה בהחלט, ואני מניח שהיא נסמכה על מה שהיא שמעה ממך ועל המידע שקיבלה מהמורה. לכן, עם כל הצער, איני רואה מקום לכעס על הרופאה. לגבי תופעות הלואי, התופעות שתארת אינן אופייניות ל-Concerta. יחד עם זאת, הן הופיעו אצל בתך לאחר מתן התרופה. אם אין סיבה טובה יותר המסבירה תופעות אלו, נראה שהתרופה היא הסיבה לכך. בשלב זה, המלצתי היא לחזור למנון הקודם, ולהפגש בהקדם עם הרופאה. עם הרופאה, ובלי כעס, יש לשקול אפשרויות טפוליות נוספות. להבא, אם מקרה כזה חוזר על עצמו, ואינך מצליחה להשיג את הרופאה, אפשר לפנות לרופא הילדים, או גם למוקד רפואי או חדר מיון. בכל מקרה, לא מומלץ לסטור לילדה (למרות שבסרטים לעתים עושים זאת). יש לזכור שהשפעת התרופה חולפת באותו היום, ועמה חולפות תופעות הלואי. שוב, צר לי על החוויה שחווית, אך זכרי שהמטרה היא להגיע לטפול טוב יותר עבור בתך. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

יומית וקבועה של ריטלין? בתי, בת 7, אובחנה כבעלת הפרעת קשב וריכוז. לאורך כיתה א' ניסינו טיפולים אלטרנטיביים ולהמנע ממתן ריטלין - זה לא הוכיח את עצמו והיה לה קשה להשתלב בחומר הלימודים וחברתית. השנה, כיתה ב', התחלנו לתת לה מתחילת השנה 20 מ"ג ארוך טווח והתוצאות היו נהדרות מכל הבחינות (פרט לריבאונד בשעות אחה"צ מדי פעם). בשבועיים האחרונים, לאחר שלא שינינו דבר בהתנהלות, גם התרופתית, נראה כי היא חווה החמרה משמעותית בסימפטומים של היפר וקשב, גם בשעות הצהריים וגם בסופ"ש, בהם בדר"כ היא לא מקבלת תרופה. אני חושבת שאלו השבועיים הקשים ביותר בהתמודדות מולה, אי פעם, גם לפני שהתחלנו בריטלין. היו ימים קשים אולם מעולם לא קיבלנו את זה במנה כ"כ גדושה וברצף כ"כ ארוך... היתכן מצב שהשפעה מצטברת של הכדור גורמת לה לתגובת נגד? יש עדויות לתופעות כאלה? סליחה על ההתבכיינות אבל אנחנו אבודים ונראה לי שהילדה מאד אומללה בעצמה, כתוצאה מחוסר השליטה שלה על ההתנהגות ותגובת הסביבה לכך... תודה מראש, קרן

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, ראשית, אין כל בעיה עם השאלה, ואין שאלה שאינה במקומה. אני שמח ששאלת, ומקוה שאצליח לענות. לגבי השאלה עצמה, לא ידוע על מצב של התפתחות עמידות ל-Ritalin, אך בהחלט אין זה נדיר שיש הרעה במצב לאחר תקופה מסויימת של טפול. לא תמיד ניתן להסביר את ההרעה במצב, אך לעתים קרובות הדבר נובע בשנויים בעולמו של הילד - בעיות עם המחנכת, קשיים חברתיים בכתה, בעיות וחכוכים בבית, וכו'. אם אכן אתם מזהים גורם כלשהו, יש לטפל בו. יתכן וטפול נוסף - טפול התנהגותי, הדרכת הורים וכו' יביא לשפור ניכר במצב. הפרעת קשב ורכוז מלווה לעתים קרובות בהפרעות נוספות, כמו לקויות למידה, חרדות, הפרעת מצב-רוח ועוד. אם קיימת הפרעה נוספת, יש לטפל גם בה. מצב נוסף הוא שהמנון כבר אינו מספיק, ומומלץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

15/12/2013 | 11:14 | מאת: שלומית

שלום רב, בתנו, בת 8 בכיתה ג'. יש לה קשיים לימודיים וחברתיים, ותופעות של "ניתוקים", כאילו היא פתאום נעלמת מהקשר עם בן השיחה. בלימודים היא איטית, ומתקשה להבין. חברתית תמיד היתה באיחור התפתחותי יחסית לבני גילה, מעדיפה לשחק עם ילדים קטנים ממנה, מתקשה בהבנת מצבים חברתיים. בנוסף, קשה לנהל איתה שיחה על משהו שאינו היום יום הקונקרטי. מעבר לכך היא ילדה מאוד חביבה ונעימה, ממושמעת, ציירת מדהימה. בעבר מבחן TOVA יצא גבולי, ניסינו הוראה מתקנת, טיפול רגשי ותרפיה באומנות, כרגע לא נראה שום שיפור. יש לנו הרגשה שלא נערכה לה אבחנה ראויה, וחשוב לנו מאוד לאבחן באופן רציני. מאיפה מתחילים? האם קודם עושים מבחן BRC או קודם אבחון? ואם אבחון האם דידקטי או פסיכו דידקטי? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

שלומית שלום, לאור הקשיים שתארת, ובינהם ילדותיות וחוסר הבנה של מצבים חברתיים, אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז אצל פסיכיאטר ילדים, כיון שקשיים אלו עלולים להיות חלק מהפרעות אחרות. מומלץ שלא לבצע אבחונים ממוחשבים (כמו BRC) בשלב זה, כיון שהם לא יעזרו. בצעו אבחון כזה רק בהנחיית רופא מאבחן. ציינת שהילדה היתה מטופלת בטפול רגשי ובתרפיה באומנות. מדוע? מה היתה מטרת הטפול? אם המטרה היא טפול בהפרעת קשב ורכוז, חשוב לדעת שאין כל עדות שטפולים כאלו עשויים לעזור. בכל מקרה, אני ממליץ להוועץ הן ברופא הילדים של בתכם, והן ביועצת ביה"ס. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

11/12/2013 | 13:47 | מאת: אמא לילד בן 11

בני אובחן לאחרונה בסובל מהפרעת קשב וריכוז. החל לקחת ריטאלין. הוא מרבה להציק לאחיו, לעשות 'דווקא' להורים. אני במבוכה האם לעמוד על דרישות ההתנהגות הנורמטיביות ממנו, או להעלים עין, כדי לא להיות במצב שבו הוא סופג הערות וביקורת כל היום.

לקריאה נוספת והעמקה

לאמא שלום, הצקות הן אחד התסמינים של הפרעת קשב ורכוז, אך עלולות לנבוע גם מסיבות אחרות. הדילמה שת מתארת היא דילמה שכיחה - להעיר לילד ללא סוף, או לתת לאחיו לסבול. לא זה ולא זה אינם טובים, וכאן טפול יכול לעזור. לפני כן אדגיש, שאין לקבל מצב בו ילד מציק באופן קבוע לאחיו. הטפולים שעשויים לעזור הם: 1. טפול תרופתי, המכסה גם את שעות אחה"צ - 12 שעות ביום, משבע בבוקר ועד שבע בערב. 2. טפול התנהגותי לילד, רצוי בקבוצה. 3. הדרכת הורים, לכם ההורים, כדי ללמוד איך ניתן להתמודד טוב יותר עם הקשיים שבנכם מציג עבורכם. סוף שבוע יבש וחמים, ד"ר ברנע ארז.

10/12/2013 | 22:03 | מאת: gordonadav

שלום לפורום, אנחנו אובדי עצות: איך לגרום לילד בן ה8 לבלוע ריטלין? הילד שלי לא יודע לבלוע כדור. הריטלין הרגיל,10 מ"ל, ריסקנו באוכל והוא הצליח לאכול אבל עם מלחמות. עברנו לריטלין SR והתחלנו ללמד אותו לבלוע - ללא הצלחה. ועכשיו, ריטלין LA, קיווינו שגם נרסק אותו האוכל והוא פשוט הקיא את האוכל יחד עם הכדור. מה עושים? איך גורמים לילד בן ה8 לקחת ריטלין?  

לקריאה נוספת והעמקה

נדב שלום, אתה מתאר סרוב של בנך בן השמונה לטול כדור Ritalin. ראשית, יש לזכור, שלילד בן שמונה שנים, אין כל בעיה פיזיולוגית לבלוע כדור שלם. כשהוא אוכל הוא בולע דברים גדולים בהרבה. שנית, חשוב לי להדגיש, שילד בן שמונה שנים אינו מחליט לגבי טפול תרופתי, אלא אך ורק הוריו מחליטים. שלישית, מנסיוני, סרוב של ילד לטול Ritalin, נובע פעמים רבות מהתנגדות סמויה או גלויה של אחד ההורים (או שניהם). לכן, אלו המלצותי: 1. היו משוכנעים, אתם ההורים, בטפול התרופתי. מותר לכם, כמובן, להתלבט, להתווכח או לחשוש, אך הדבר אמור להעשות בינכם, ולא מול הילד. מול בנכם אתם אמורים להציג חזית אחידה ובטוחה. 2. נסו, בשיחה רגועה, אחה"צ או בערב (ולא בבוקר, כשכולם לחוצים לצאת), לשוחח עם בנכם, ולברר מדוע אינו רוצה לטול את הכדור. אל תסתפקו בתשובה ראשונית, כמו "זה גורם לי להקיא", אלא נסו לבדוק אם מאחורי זה עומדים חששות אחרים, כמו "רק חולים נוטלים תרופות", או "רק ילדים מופרעים נוטלים תרופות". 3. הסבירו לילד מדוע אתם רוצים שיטול את התרופה, וכיצד היא תעזור לו. השתמשו בסוגסטיה חיובית – "אנחנו יודעים שילד בוגר כמוך יכול" וכו'. 4. התאמנו בבליעת כדור שלם או בבליעת הגרגירים של ה-Ritalin-LA. במקום כדור שלם אפשר להשתמש בסוכריות קטנות, ובמקום הגרגירים אפשר להשתמש בגרגירי סוכר. אפשר לשים את גרגירי הסוכר במאכל טעים, כמו מעדן חלב, דבש, סילאן, גלידה. 5. נסו להמנע מלכעוס, ואם אתם כועסים, אל תראו זאת מול הילד. 6. אל תתיאשו אם הילד אינו מצליח. נסו שוב במועד אחר. תנו לו תחושה שאתם בטוחים שבפעם הבאה יהיה קל יותר, והוא יצליח. בנוסף לצעדים הנ"ל, יש אפשרות נוספת, אך יקרה. אפשר להשיג במספר בתי מרקחת בארץ מדבקות של Ritalin, העונות לשם Daytrana. מדבור באותו חומר פעיל הנמצא ב-Ritalin ו-Concerta (החומר נקרא methylphenidate). המדבקות פותרות את הקושי, בכך שהן פוטרות את הילד מהצורך לבלוע. הבעיה העיקרית היא העלות – כאלף ¤ לחודש. סוף שבוע יבש וחמים, ד"ר ברנע ארז.

12/08/2014 | 20:59 | מאת: דודי

ד"ר ברנע שלום אני מבין מתשובתך שזה בסדר לפזר את הריטלין la?? איך ניתן לתת את זה כגרגירים? עם קצת מים או על קצת מעדן זה בסדר?? תודה,

09/12/2013 | 21:27 | מאת: טלי

שלום רב, הבן שלי, בן ה-12 נמצא במהלך אבחון פרטי, שלא דרך קופת חולים, של הפרעת קשב וריכוז. הוא מאוד מוטרד כי אם יימצא שסובל מהבעיה, הדבר ילווה אותו כל חייו וימנע ממנו להתקבל ליחידות עילית בצה"ל או למשרות ציבוריות נחשבות. האם ילד שאובחן כסובל מבעית קשב וריכוז נחשב כמי שסובל מבעיה פסיכיאטרית? האם מי שנוטל ריטלין נחשב כמי שנוטל תרופה פסיכיאטרית?

לקריאה נוספת והעמקה

טלי שלום, אינני בטוח שאני יודע מהי תרופה פסיכיאטרית, או שאני מכיר את גבולות ההגדרה של הפרעה פסיכיאטרית. מונחים אלו אינם מונחים רפואיים. לדוגמא, פחד מג'וקים והתמכרות לקפה מוגדרות בספר האבחנות הפסיכיאטרי כהפרעות (disorder). האם נובע מכך שאדם המפחד מג'וקים סובל מהפרעה פסיכיאטרית? באותה מדה, איני יודע מהן "משרות ציבוריות נחשבות". כמה מראשי הממשלה והנשיאים בישראל סבלו מהפרעות קשות הרבה יותר מאשר הפרעת קשב ורכוז. בסופו של דבר, בנך ימדד על-פי תפקודו בשטחי החיים השונים (חברתי, למודי, תעסוקתי וכו'). עלייך, כאמו, לדאוג שתפקודו יהיה תקין בתחומי החיים השונים, ושלא יסבול ממצוקה. זה לא ממש יעניין איש האם הוא אובחן במכון כזא או אחר כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, והאם הוא נטל Ritalin בכתה ט'. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/12/2013 | 21:57 | מאת: איינשטיין

הבן שלי נוטל ריטלין מכיתה ה כיום חייל בתפקיד מעולה עבר מבדקי קורס טייס , סיים תיכון יוקרתי בהצטיינות , חרף הפרעת הקשב והריכוז .. אז מה כאן הסטיגמה ?

08/12/2013 | 23:19 | מאת: סיגי

בני בן 14 הינו לקוי למידה וגם הפרעת קשב באופן בנוני פלוס.עלי לציין שהוא לא היפראקטיבי כלל.שאלתי היא האם תוסף תזונה שנקרא זום מתאים לו?

לקריאה נוספת והעמקה

סיגי שלום, כפי שכתבתי בעבר, יש מעט מאד מידע על Zoom - מחקר אחד קטן וקצר שהראה השפעה חלקית, בעיקר על היפראקטיביות. אין כל מידע מחקרי האם התכשיר מועיל ללקויות למידה. לעומת זאת, יש תרופות שהראו יעילות גבוהה בטפול בהפרעת קשב ורכוז. אם תחליטי לטפל ב-Zoom, וזו החלטה סבירה לגמרי, אני מציע לקצוב את הנסיון בזמן (למשל, חודשיים), ולאחר מכן לבדוק האם חל שפור משמעותי. אם חל שפור, המלצתי היא להמשיך בטפול. אם לא חל שפור, אין כל טעם בהמשך טפול. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

08/12/2013 | 04:06 | מאת: שוש

שלום, הבן שלי היום בן 9, אובחן כבעל קושי בקשב וריכוז, בעיקר בתפקוד הניהולי. בנוסף, הוא אובחן עם קושי בוויסות החושי וכמחונן (אבחון של נוירולוג). כמה חודשים הוא טופל ב 10 מ"ג ריטלין והיה נראה שהוא מצליח יותר בלימודים ובמצב רוח יותר טוב אבל סבל מאוד מכך שבאמצע היום, בשיעורים, תקף אותו רעב. ניסינו 20 מ"ג והיה ממש לא טוב, אימפולסיביות. מכיוון שבסך הכול היה נראה שמסתדר בבית הספר גם בלי הריטלין (ציונים סבירים, מורה אומרת שעושה מה שצריך למרות התנועתיות הרבה), ומכיוון שמשתתף בריפוי בעיסוק לעבודה על התפקוד הניהולי, הפסקנו עם זה. לאחרונה נראה כי לא טוב לו בבית הספר, חושש כשמתחיל שבוע חדש, וללא חברים. מהתייעצות עם הנוירולוג - אנחנו צריכים קצת "לשחק" עם התרופה כדי לראות כמה הוא צריך. השאלות שלי אליך 1. האם לאור הדברים אתה ממליץ לחזור לתת את ה 10 מ"ג ועוד תוספת במשך היום? 2. או אולי לנסות גם תרופות אחרות? 3. מה זה "ריטלין טבעי"? מושג ששמעתי שכדאי ולא יודעת מה זה

לקריאה נוספת והעמקה
08/12/2013 | 04:10 | מאת: שוש

רואה שחסרים כמה פרטים נוספים - ניסינו 20 מ"ג כי עם ה 10 מ"ג הוא היה עדיין מאוד היפראקטיבי ונראה שזה עזר רק בקושי בריכוז. נוירולוג ילדים נתן לנו את התמונה המלאה ("מחונן" זה דרך אופק).

שוש שלום, פורום אינו מחליף טפול רפואי, ואיני יכול (וגם אין זה נכון), לתת המלצה למנון מסויים או תכשיר מסויים. כדי שאוכל זאת, אני צריך להכיר את הילד, כפי שאני מכיר את מטופלי, ולא ניתן לעשות זאת בפורום אינטרנטי. כיון שיש נוירולוג מטפל, אני ממליץ לחזור ולהוועץ בו, ולבקש ממנו הנחיות ברורות. יתכן ויש מקום לנסות תכשיר אחר ומנון אחר של Ritalin. יתכן וכריך בבוקר או באמצע יום הלמודים יפתור את בעיית הרעב, וכך לא יהיה צורך בשנוי התרופה. יתכן ויש מקום לנסות טפול בתרופה אחרת. אין מנוס מלחזור ולהוועץ בנוירולוג המטפל. איני יודע מה זה "ריטלין טבעי". אני מניח שמדובר במונח שווקי לתערובת צמחית שהיצרן והמשווק שלה טוענים שהיא עוזרת לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. אני גם מניח שאין ברשותם שום מחקר שמאשר טענות אלו. אם המצב אחר, אשמח לקבל הפניה למחקרים הללו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

08/12/2013 | 22:51 | מאת: שוש

מבינה. תודה על התשובה.

04/12/2013 | 22:06 | מאת: אמא מתלבטת

שלום רב, ביתי בת 8.5 אובחנה עי נוירולוג ילדים כ add ברמה יחסית קלה 12 מתוך 30 לפי קונורס וזאת כרע רק על סמך מילוי שאלון ששלחתי אל הרופא שהמורה שלה מילאה. בשבוע הבא יש לנו מבחן tova וגם פגישה אצל פסיכולוגית ילדים. אני מודעת לעובדה שאכן יש לה בעיה של זיכרון וריכוז חלשים. אבל מבחינה חברתית יש לה חברים , בזמן הכנת שיעורים היא יושבת ועושה ללא בעיות. היא מאוד מוכשרת מבחינה אומנותית. אני מאוד חוששת לתת לה ריטלין או קונצרטה. אני קוראת שיש הרבה תופעות לתרופות האלה .מצד שני יש כל כך הרבה סוגים של תוספי תזונה ותרופות הומאופתיות ואני לא יודעת על איזה כיוון ללכת ומה להתחיל לנסות..... אפשר עצה / המלצה???

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא המתלבטת. כל דבר בעתו. ראשית, סיימי את האבחון. האבחון הינו קליני, ואין מאבחנים עפ"י שאלון מורה. באבחון צריך להעריך, בין היתר, האם ההפרעה גורמת למצוקה או לפגיעה בתפקודה של הילדה, ומה עוצמת המצוקה או הפגיעה התפקודית. אם הרושם שהוא שיש מצוקה או פגיעה תפקודית, יש התוויה לטפול. אם מחליטים לטפל, כדאי לטפל בטפול יעל ומוכח. לצערי, לכל תרופה או טפול שהוא יש תופעות לואי, ולא משנה אם מדובר בתרופה, "תרופה צמחית", תוסף תזונה או טפול פסיכולוגי. לצערי, אין כל עדות שטפול בתוספי תזונה עוזר. יש עדויות מחקריות שטפול הומיאופאתי אינו יעיל בטפול בהפרעת קשב ורכוז. עצתי היא, להתיעץ עם הרופא המאבחן, ולשקול אתו את מכלול הקשיים והפתרונות, ולהחליט עמו על הטפול המתאים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/12/2013 | 21:18 | מאת: מיכל

היי בני בכורי בן 6 לומד בכיתה א ( צעיר לגילו) בתחילה השנה היה נפלא אחרי החגים הבנו מהמורה שמאוד קשה לו לשבת והוא מטייל בכיתה בזמן שיעור...לפני שבוע זימנה אותנו המורה לפגישה (בתחילה לבד אח"כ הילד הצטרף) והסבירה שממש קשה לו לשבת ובנוסף הוא מציק ומפריע לשאר התלמידים היא ציינה גם שחשוב לה שהילדים לא יתייגו אותו כמציקן של הכיתה, הוחלט בפגישה שהמורה תעשה לו 2 הפוגות של 10 דקות בערך אבל רק בתנאי שהוא ישב ילמד ולא יפריע...ביום הראשון הוא מאוד השתדל ביום למחרת חזר שוב להתנהגותו....המורה אומרת שניתן לזמן לעשות את שלו כיוון שהוא צעיר. אני לא רוצה שהוא יהיה מתוסכל....הוא כבר לא רוצה ללכת לביהס. חשוב לציין שגם בבית הוא לא מסוגל לשבת 10 דקות ברצף על הכיסא ולהכין שיעורים מבלי לזוז.היום הבנתי שגם בצהרון הוא מתנהג אותו דבר קופצני ומציק לכולם. שאלתי היא איך אני יכולה לדעת אם זו בעיה של הפרעות קשב או שהוא פשוט לא בשל ללימודים? קיימת גם היסטוריה במשפחה של בעיות קשב ...איך אני עושה אבחון לילד דרך קופת חולים? לאיזה רופא אני פונה? האם זה לא מוקדם מידי לאבחון? איזה אפיונים נוספים יש לבעיות קשב שאני יכולה לשים לב בבית? כמו שזה נראה כעת ילדים בסופו של דבר לא ירצו להיות בסביבתו ואני מתה מפחד (יש לו עוד 8 שנים) אני לא רוצה שיהיה מנודה חברתית...מה אני צריכה לעשות לגביי ההצקות חוץ מלהסביר וגם זה לא עוזר? למי אני יכולה לפנות לקבל עזרה איך להתמודד עם הנושא מבלי לפגוע בו?

03/12/2013 | 21:41 | מאת: מיכל

האם ריכוזית או זום יכולים לעזור?

מיכל שלום, Zoom וריכוזית הינם טפולים שכמעט לא נבדקו באופן מחקרי, ואין תשובה טובה האם הם טפול יעיל או לא. האם טפולים אלו עשויים לעזור? כן, הם עשויים. כמעט כל דבר עשוי לעזור לאדם מסויים. השאלה היא מדוע לא להשתמש בטפולים שהוכחו כיעילים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/12/2013 | 12:36 | מאת: שלום

בני בן ה-15 אומר לי שהוא לא מצליח לקרוא ולהבין בלי לכתוב בעצמו את מה שהוא קורא , לפני מבחן בהיסטוריה הוא פשוט כותב את כל החומר בעצמו מילה במילה. אני די מודאג כי אני לא מכיר את הבעיה הזאת , האם זה סימפטום של הפרעת קשב וריכוז?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום שלום, המצב שתארת אינו אופייני להפרעת קשב ורכוז. נראש ששייך יותר לתחום לקויות הלמידה. יתכן ויש מקום לפנות לאבחון דידקטי. לפני שרצים לאבחון כלשהו, הייתי מתייעץ עם יועצת ביה"ס, ומוודא שאין קשיים נוספים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/12/2013 | 21:00 | מאת: אבי

שלום ד"ר ברנע. בני הבכור בן 3.5 נולד בארהב וכבר שנה בארץ. החל גן עיריה לאחרונה. הגננת ביקשה שפסיכולוגית תתצפת עליו כיוון שלעיתים קרובות בשעת הריכוז קם מתחיל להסתובב וגם לא נשמע לבקשותיה. גם אנחנו פעמים רבות רואים שכשהוא בבית כאילו לא שומע בזמן שאנו פונים אליו דבר שנוטה להכעיס אותנו. בדיקת שמיעה הראתה ירידה קלה עם מעט נוזלים באוזניים אבל הרושם שלנו שזאת לא הסיבה העיקאית כי כשצריך הוא יודע לשמוע. הפסיכולוגית מציינת כי היא ראתה שהוא לעיתים חולם או בוהה והעלתה אפשרות שבעתיד יתכן ותהיה לו הפרעת קשב והמליצה לפנות להתפתחות הילד. מה דעתך האם זה נראה לך אכן הכיוון? האם יש מקום באמת להתחיל טיפול בריפוי בעיסוק וכו כפי שהמליצה? אגב לנו ההורים אין הפרעת קשב כפי הידוע לנו. יש לנו בן נוסף בן שנתיים וחצי שנראה קשוב יותר מעט. ועוד אחד שנולד לפני 3 חודשים אם

לקריאה נוספת והעמקה

אבי שלום, בהגדרה, לשם אבחון של הפרעת קשב ורכוז, צריך שהילד ימלא מספר קריטריונים של קושי ברכוז (תסמינים שונים המבטאים קושי ברכוז), ושהדבר יגרום לפגיעה בתפקודו בשני שטחי חיים (למשל, בבית ובגן). הרופא המאבחן צריך גם לאמוד את מידת הפגיעה התפקודית, ואת המצוקה הנגרמת לילד בשל ההפרעה. בתשובה לשאלתך, יתכן ובנך יסבול בעתיד מהפרעת קשב ורכוז, אך גיל שלוש וחצי הוא גיל מוקדם מאד למתן האבחנה (למרות שניתן לתת את האבחנה מגיל שלוש שנים). להערכתי, ממה שתארת, אין פגיעה תפקודית של ממש. באופן מעשי, בשלב זה הייתי מתרכז בשני דברים: 1. טפול בהפרעה באוזניים ובפגיעה בשמיעה הנגרמת מכך. 2. הדרכת הורים אצל פסיכולוג/ית. ועוד עצה, התעלם מהטרול העונה לשם שירי. אם יש לו המלצה לטפול, יואיל ויפרט אותו, ולא יפרסם רק את מספרי הטלפון שלו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/12/2013 | 20:45 | מאת: מיכל

שלום, אני אמא לילדה בכיתה ב', ילדתי עשתה אבחון ונאמר לנו שהיא צריכה לקחת ריטלין, נאמר לי גם שכנראה היא תצטרך לקחת את הכדור במשך כל שנות הלימודים ז"א עד כיתה יב ואולי יותר, השאלה שלי היא, האם זה לא יזיק לה מבחינה בריאותית לקחת כדור יום יום במשך כ"כ הרבה שנים? בכל זאת מדובר בחומר כימי... אני מודאגת.

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום, אם בתך אובחנה כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, המשמעות היא שיש פגיעה תפקודית. העדר טפול עלול להגביר את הפגיעה התפקודית, ולגרום לפגיעות נלוות. לדוגמא, קושי למודי עקב הפרעת קשב ורכוז, עלול לגרום לקושי משפחתי עקב ריבים סביב הכנת שעורי הבית, ולקושי חברתי בכתה, כיון שהיא מושא ללעג על אי-הצלחתה. חשוב לזכור שגם לאי-טפול יש "תופעות לואי" או משמעות, והדבר מעלה את הסכון להפרעות שונות. התרופה, אכן הינה חומר כימי, אך גם כל "תרופה טבעית" היא חומר כימי, וכן מים, מלפפון ויוגורט הם חומרים כימיים. למעשה כל עולמנו וכל אשר בו הם חומרים כימיים - הם בנויים מאטומים ומולקולות. Ritalin היא תרופה בת יותר משבעים שנה, וכיון שהיא תרופה ותיקה מאד, יש לנו מידע רב על בטיחותה ויעילותה. מדובר בתרופה בטוחה מאד. יש לה, כמו לכל תרופה או טפול בעולם, תופעות לואי. אני חסיד גדול של נסיון - בצעי נסיון טפולי במשך חודש, ושפטי את לפי התוצאות. חג שמח ומרוכז, ד"ר ברנע ארז.

05/12/2013 | 08:08 | מאת: מיכל

תודה על התשובה, אך לא ממש הבנתי את תשובתך, אני שאלתי האם העובדה שילדתי תיקח ריטלין יום יום במשך שנים יכול להשפיע לה לרעה בריאותית. הרי לא ניתן להשוות ריטלין למלפפון נכון? האם נעשה מחקר כלשהו בשנים האחרונות שבדק מה ההשפעה של ריטלין על הגוף לאורך שנים? תודה

29/11/2013 | 23:28 | מאת: saya

שלום ערכתי לבני אבחון ממוחשב מוקסו ועלה כי על פי האבחון סבירות גבוהה מאוד להפרעת קשב המליצו להמשך אבחון אצל נוירולוג או פסיכיאטר לאן כדאי לפנות? עלה באבחון שיש תנודות רגשיות. בנוסף אחד מתפקודי הקשב היו היפראקטיביות דבר שלא נראה בהתנהלות היומיומית של בני האם הגיוני שיהיו מדדי היפראקטיביות במבדק כשבפועל לא נצפים התנהגויות אלו?

לקריאה נוספת והעמקה

Saya שלום, ראשית, אבחון של הפרעת קשב ורכוז אפשר לבצע אצל פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לאבצוע אבחון של הפרעת קשב ורכוז. כולם טובים וראויים. שנית, מבחן Moxo, או כל מבחן ממוחשב אחר, אינו אבחון, אלא בדיקת עזר שאמורה להיות, לעתים, חלק מהאבחון. ברוב המקרים אין צורך בבדיקה ממוחשבת, ונכון יותר לפנות לאבחון, ולהגיה לבדיקה ממוחשבת רק אם עולה הצורך בכך. יש לזכור שבדיקת Moxo היא בדיקת עזר, ולכל בדיקה עלולות להיות טעויות. יתכן והבדיקה איתרה תסמינים של היפראקטיביות שאכן יש ולא שמתם לב אליהם, או לחלופין, הבדיקה העידה בטעות על תסמינים שאכן לא קיימים. בדיוק לשם כך קיים האבחון, ועל הרופא לשקול את תוצאות הבדיקה הממוחשבת, בהתאם לכל הממצאים האחרים שבאבחון שלו. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

27/11/2013 | 13:56 | מאת: יעל

שלום וברכה לבת שלי בת 9 יש nf1 וגם אפילפסיה, המורה שלחה אותי לעשות לה אבחון דידקטי עקב כך שיש לה בעיות לימודיות ומורה פרטית פעמיים בשבוע לא עוזרת. שאלתי היא :כמובן שאציין באבחון את בעיותיה אבל האם בגלל הבעיות הנל הטיפול בה שונה? או שיעשו לה אבחון כמו כל ילדה רגילה?

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, בהנחה שהאפילפסיה מאוזנת, בתך צריכה לעבור אבחון דידקטי רגיל, ולקבל טפול בהתאם להמלצות האבחון. המחלות בהן היא לוקה אינן משפיעות על הטפול. יש לשקול בצוע אבחון פסיכולוגי, בנוסף לדידקטי, כדי להעריך את מנת המשכל (IQ). נתון זה חשוב מאד להערכת מצבה הכולל, ולתכנון הטפול. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

26/11/2013 | 10:52 | מאת: סימונה וגיל

אנחנו, סימונה וגיל, הורים לילד בן 9 , מתגוררים בצפון הארץ, קוראים לכם להצטרף אלינו למאבק להרחבת סל התרופות הציבורי עבור ילדנו עם ADHD. בישראל ישנם עשרות אלפי ילדים ובני נוער, ליתר דיוק למעלה מ 50,000 , המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז. תהום עמוקה מפרידה בין המודעות הרחבה לנושא של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים לבין הפתרונות המוצאים במסגרת הציבורית. לרוב, לא מדברים על אלפי הילדים שמפתחים תופעות לוואי לתרופות שנכללות בסל התרופות הציבורי וזקוקים למענה תרופתי חלופי אחר.

לקריאה נוספת והעמקה

סימונה וגיל שלום, אהני מצטרף לקריאתכם. ככל שתהיינה לנו יותר תרופות לטפול בהפרעות הקשב והרכוז, נוכל לעזור ליותר ילדים, ובצורה טובה יותר. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

03/12/2013 | 22:34 | מאת: דנה

גם לי יש ילד בן 9 והוא סובל מכל מה שניסיתי איך אפשר להצטרף?

לילדי בן 14 יש בעית קשב וריכוז מאובחנת. הילד טופל ברטלין וגם בקונצרטה אבל הטיפול השפיע עליו מאוד לרעה (רזה מאוד, ישן בשיעור ועוד) ולכן הפסקנו את הטיפול התרופתי.הילד שהיה מקובל מאוד בכיתה סובל מאוד כרגע בפן החברתי ויש לו הדרדרות חמורה בלימודים, כמו כן יש בעיות אירגון וניהול זמן שמשפיע על כל המשפחה לרעה בצורה קיצונית, מה לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה
28/11/2013 | 19:06 | מאת: סימונה

גם לנכד שלנו היו תופעות לוואי, וההורים שלו הפסיקו את הטיפול התרופתי. הבת שלי יושבת איתו כל יום על שיעורים ומבחנים. צריך לבדוק שהוא באמת מבין את החומר ואת המושגים, אולי קצת לחזור אחרונה לחומר פשוט יותר. לעזור לו לארגן את הזמן צריך המון סבלנות איתם. זה לא קל, אבל אין ברירה.

עמוס שלום, ראשית, מומלץ לחזור לרופא המטפל ולשקול איתו שנוי בטפול התרופתי - יתכן וצריך לשנות את המנון, יתכן ויש צורך בשנוי סוג ה-Ritalin, ויתכן שנכון לעבור לטפול בתרופה אחרת. בנוסף לטפול התרופתי, יתכן ויש צורך בטפולים אחרים - טפול פסיכולוגי עקב המצב החברתי, הוראה מתקנת עקב הקושי הלמודי וכו'. אני ממליץ להוועץ הן ברופא הילדים של הנער, והן ביועצת ביה"ס. חג שמח והרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

23/11/2013 | 21:04 | מאת: סימה

הבן שלי לא מצליח לבלוע את הכדור האם אפשר לרסק אותו?

לקריאה נוספת והעמקה
23/11/2013 | 21:10 | מאת: אריאל

הי אם זה הריטלין הרגיל הכדור ל 4 שעות אז כן אפשר לחצות אותו אנחנו בזמנו חצינו ריסקנו ושמנו בכפית מעדן שוקולד כדי להקל את הבליעה והטעם המר

אריאל שלום, לפני הכל, אני ממליץ לנסות לללמד את הילד לבלוע כדור שלם. אפשר להתאמן על בליעת סוכריות קטנות. לגבי רסוק, הדבר תלוי בסוג הכדור: Ritalin "רגיל" - אין בעיה לרסק או להמיס בשתיה. Ritalin-LA - אפשר לפתוח את הקפסולה, ואת הגרגירים שבתוכה לשים במאכל רך כמו מעדן חלב, גבינה רכה, דבש, שוקולד למריחה וכו'. אין להמיס בשתיה. Ritalin-SR - אסור לרסק, לחצות או להמיס. צריך לבלוע שלם. Concerta - צריך לבלוע שלם. אסור לחתוך. בהצלחה וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

23/11/2013 | 19:22 | מאת: אריאל

בני בן 6 שוקל 22 קג טופל חצי שנה בריטלין 10 3/4 כדור מה שהיה הצלחה עם המעבר לכיתה א הריטלין הרגיל לא הספיק מבחינת השעות ועברנו לריטלין LA 20 הכדור מאד עוזר לריכוז לביטול האימפולסיביות וחוסר השקט. הבעיה היא שהכדור מעורר אצלו חרדות עד כדי כך שאינו יוצר קשר עם אף ילד מהכיתה בהפסקה נצמד למורה התורנית ואינו משחק... המחיר החברתי כבד ואיננו מוכנים שישלם אותו. השאלה היא מה האלטרנטיבות? האם ידוע שהקונצרטה פחות מעוררת התכנסות וחרדה? בימים האחרונים בהמלצת הנוירולוג עד לפגישה עימו (בכוד כחודש) אנחנו נותנים לו עדיין את הLA20 אבל 3/4 כדור בקירוב ואכן הילד קצת פחות מכונס בעצמו ואף אתחיל ליצור קצת לשחק בהפסקות.. האם יכול להיות שהמינון היה גבוהה מדי? תודה רבה אנחנו פשוט אובדים עצות והלב שלנו נמחץ ממראה הילד הבודד :(

לקריאה נוספת והעמקה
01/12/2013 | 13:45 | מאת: אריאל

אריאל שלום, ראשית, סליחה על הדילוג. טעות של חוסר תשומת לב. לשאלתך. Ritalin עלול לגרום להתגברות החרדה, או להופעת חרדה שלא היתה קודם לכן. החרדה בהחלט עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד החברתי. חשוב להבדיל בין מצבים שונים - האם הטפול התרופתי הוא הגורם לחרדה, או שמא זאת העליה לכתה א' ושנוי הסביבה שגרם לכך. אם החרדה הופיעה בעקבות הטפול בכדור, אפשר לנסות ולהפחית את מנון התרופה (Ritalin-LA 10mg, למשל), לעבור לטפול בתרופה אחרת, או להוסיף טפול תרופתי בחרדה. צריך לעזור לילד, בעיקר בתווכה של המורה, לנסות ולהתגבר על החשש, ולקשור קשרים חברתיים עם ילדים אחרים. אני מציע לחזור לרופא המטפל, ולהוועץ בו. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

02/12/2013 | 09:50 | מאת: אריאל

דר ברנע תודה רבה, אכן חזרנו לנוירולוג שרשם אדרל מקוה אכן שיעזור כל שאר הדברים עזרה מהמורה + התערבות היועצת הכל נעשה... תודה רבה מקוה שאדרל אכן תעזור לנו לא מכירה את התרופה תוכל לספר קצת עליה? תודה רבה וח.ג שמח

21/11/2013 | 12:14 | מאת: רחל

שלום רב דוקטור אני נפגעת מפעולות איבה בגיל ילדות ובגיל 22 הופיעה הבעייה של פוסט טראומה.מאז נטלתי תרופות שונות מאותה משפחה וכ15 שנים אחרונות רק ריטלין 30מג פלוס אנדורפינים לוסטרל 50 מג. עברתי ארבע שנים טובות בלבד כי טיפלתי בנכד שלי שגרם לי אושר נדיר.כעת הולך לגן הילדים ולא פשוט לי.אבל זהו רק טריגר כי הבעייה שם תמיד.לאחרונה חזרו אליי חרדות בכי פחדים להיות בציבור או לצאת מן הבית .כמו כן רעשים שונים ואפילו מוסיקה רועשת מפריעה לי ועוד ועוד שאלתי היא:האם זה הזמן להחליף ריטלין לתרופה חדישה יותר? האם להוריד מינון(כי אני מרגישה כבויה עם הרבה פחות אנרגיה כאשר אני מטבעי היפראקטיבית) בבקשה תן לי מידע על תרופות חדישות ומתקדמות יותר ממשפחת הריטלין.אני רוצה לציין שאני עושה ניסויים לעצמי וקורה ובכוונה לא נוטלת ריטלין פעם בשבוע ואז אני לא כבויה אלא אנרגטית יותר תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

רחל שלום, אני סבור שהפורום אינו המקום בו את צריכה להתייעץ, מכמה סיבות: 1. הפורום הוא פורום לילדים ונוער, וגיל 60 חורג מגבולות הילדות והנערות. 2. את סובלת ממספר בעיות השלובות זו בזו, ורובן אינן קשורות להפרעת קשב ורכוז. 3. את נוטלת מספר תרופות, לבעיות השונות. 4. איני יכול להמליץ על מנונים של מטופל שלא בדקתי. אני ממליץ בחום שתפני לפסיכיאטר המטפל ותוועצי בו. אם אין לך פסיכיאטר מטפל, אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר, ולהתחיל בטפול ומעקב מסודרים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

21/11/2013 | 08:13 | מאת: רינת

שלום רב, בני בן 12 ואובחן כלוקה בהפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות. נתנו לו ריטלין 10mg ואח"כ 20mg SR. הוא הפסיק לקחת. האם זה מזיק לתת לו את הריטלין רק למבחנים? אודה לתשובתך

לקריאה נוספת והעמקה

רינת שלום, אין כל בעיה רפואית או סכון רפואי, לקחת את ה-Ritalin רק לפני מבחנים. התרופה משפיעה רק כאשר נוטלים אותה. בהצלחה במבחנים, ד"ר ברנע ארז.

18/11/2013 | 21:09 | מאת: שלומית

שלום רב בני בן ה 6.5 התחיל ליטול ריטלין 5 מג מזה כחודש. המינון מצאים לו , אך לדברי המורה בשיעור אחרון תמה השפעתו. נוירולוגית המליצה לנו כל ריטלין LA 10 מג. 1. האם אני יכולה לתת לו בימי לימוד ארוכים את ה LA ובימים קצרים את הריטלין הרגיל? 2. הוא נולד עם ASD שנסגר בגיל שנה, האם צפויה להיות השפעה של הריטלין על הלב? שמתי לב שהוא התחיל להתעייף מאוד במאמצים מאז נטילת הריטלין

לקריאה נוספת והעמקה

שלומית שלום, נכון עשתה הנוירולוגית. השפעת ה-Ritalin 5mg (חצי כדור של Ritalin 10mg) והשפעת ה-Ritalin-LA 10mg זהות מבחינת העוצמה, רק שה-Ritalin-LA משפיע כשמונה שעות, בעוד ה-Ritalin "הרגיל" משפיע כארבע שעות. שתי התרופות מכילות את אותו החומר הפעיל, ואין כל בעיה לתת יום אחד תרופה אחת, ולמחרת את התרופה השניה, לפי הצורך. לשאלתך השניה - לבנך עבר של בעיה מבנית בלב (אם כי בעיה קלה שכלל הנראה חלפה). עם זאת, לאור התלונה על עייפות במאמץ לאחר התחלת נטילת Ritalin, אני ממליץ להוועץ בהקדם בקרדיולוג. שבת שלום והרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

18/11/2013 | 16:31 | מאת: סיגל

דר' ברנע שלום רב, בתי לומדת בכיתה א. כבר בשנים קודמות שמתי לב לתזזיתיות שלה, כעסים, חוסר הערכה עצמית, שבירת כלים תרתי משמע, תמיד מלווה אותה תחושה שאני לא אוהבת אותה ושאין לה חברים וכו'. על אף שהמורה הסבה תשומת לבי כי היא עסוקה רוב הזמן בחפצים, לבדר את הקבוצה, לקשקש על פניה וידיה, נאמר לי על ידי היועצת כי לא כדאי למהר ולקחת אותה לנוירולוג ו/או לאבחון פסיכו דידקטי, כי לעתים ילדים בגיל זה מסוגלים להתמודד ולהקנות בעצמם הרגלי למידה נכונים. אני סקפטית למדי ובעיקר דואגת לבתי. מה לדעתך עלי לעשות? בברכה סיגל.

לקריאה נוספת והעמקה

סיגל שלום, אני נאלץ שלא להסכים עם היועצת. התסמינים שאת מתארת בהחלט עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, ואת מתארת קושי תפקודי בבית ובביה"ס. בקוים מנחים לגבי הפרעת קשב ורכוז, שפרסם האגוד האמריקאי לרפואת ילדים לפני כשנה, שמים דגש על אבחון וטפול בילדים בגילאים 4-6 שנים. דחיית אבחון, וטפול אם יש צורך, עלול לגרום למצוקה לידלה (או להגביר מצוקה שכבר קיימת), ולגרום לפגור למודי. אני ממליץ לפנות בהקדם לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

18/11/2013 | 15:37 | מאת: עדי

שלום רב, קראתי את המאמר ונכתב שם שיש בעייה לתת ריטלין לילדים עם היסטוריה של בעיות לב. בני בן ה-11 נולד עם 5 "חורים" בלב, ועד גיל חמש הם נסגרו וקיבלנו הנחיה לראות את הבעייה כפתורה. הוא מקבל כעת ריטלין LA בצירוף רידאזין. האם יש בעייה עם התרופה וצריך להחליף אותה? מבקשת תשובה כי זה ממש מדאיג אותי כעת.... תודה, עדי

לקריאה נוספת והעמקה

עדי שלום, בבעיות לב מסויימות (חלק מבעיות הלב המבניות), הטפול בסטימולנטים אסור. סטימולנטים הם משפחת התרופות, ש-Ritalin הוא אחד מחבריה. במקרים של בעיות לב בעבר, מקובל לפנות לבדיקת קרדיולוג לפני התחלת הטפול. ממה שתארת, אני מניח שבמקרה של בנך אין בעיה. עם זאת, כדי להיות בטוחים, וכדי שתהיי רגועה, אני ממליץ להועץ ברופא הילדים, ולשקול עמו האם יש צורך בבדיקת קרדיולוג. שבת רגועה ושקטה, ד"ר ברנע ארז.

18/11/2013 | 15:22 | מאת: דפנה

האם ריטלין יכול לגרום לחום בעת סיום פעילותו?

לקריאה נוספת והעמקה

דפנה שלום, מחפוש בספרות הרפואית, מתברר שיש מצבים נדירים מאד, בהם טפול ב-Ritalin עלול לגרום לחום. הדבר קורה בעיקר בשלוב עם תרופות אחרות, או במתן ה-Ritalin דרך הוריד (מסיבות שונות ומשונות). ממה שמדווח בספרות הרפואית, החום עולה לאחר מתן התרופה, ולא בסיום השפעתה. באופן מעשי, אני סבור שאין כל קשר בין ה-Ritalin לחום. עם זאת, אם התופעה חוזרת על עצמה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל. שבת רגועה וקרירה, ד"ר ברנע ארז.

18/11/2013 | 07:30 | מאת: אורן

בוקר טוב, בתי בת שש, התחילה את כיתה א' השנה, ילדה חברותית מאד, פעילה בחוגי ספורט מתעניינת בהמון דברים בעלת ידע כללי רב. אינני מרגיש כי פעלתנית ייתר על המידה - אפילו ניתן להגיד בדיוק במידה שהיינו מצפים. מרגע שנכנסה לכיתה א', אנו חווים קושי רב בהכנת שיעורי הבית, עיקר הקושי נובע מחוסר הריכוז והיכולת להתמקד בשיעורים, למרות שאנו מנסים לעבוד איתה בסביבה שקטה ורגועה. בשיחה עם המחכנת, התברר כי גם בכיתה ביתי חולמנית ומתקשה להתרכז והמחכנת נדרשת למאמצים רבים ע"מ "לאסוף" אותה חזרה. מבחינה חברתית, המחכנת מגדירה אותה כ"מרכז הכיתה", בעלת בטחון עצמי וחברויות רבות, כמו כן, אינה שמה לב לפעילות ייתר. אני חש כי קיים פער בין היכולת של ביתי בבית ספר לבין יכולות האינטליגנציה שלה, בהכנת השיעורים והלימודים הילדה סופגת תיסכולים ומגלה חוסר רצון. האם לדעתך סימנים אלו דורשים התייחסות כרגע? במידה וכן, איפה מתחילים? תודה,

לקריאה נוספת והעמקה

אורן שלום, התסמינים שתארת בהחלט עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז (ללא היפראקטיביות, כנראה), ובהחלט מומלץ לפנות לאבחון. אפשר לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז דרך קופת החולים - פנה לרופא הילדים, והוא יפנה אותך, או באופן פרטי. אבחון של הפרעת קשב ורכוז מבוצע ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוסמךלכך ע"י משרד הבריאות. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

שלומי שלום, לא, זה לא נכון. קוקאין הוא סם מסוכן, ואין לא כל שמוש רפואי. מן הסתם אינו מאושר ע"י ה-FDA למטרה רפואית כלשהי. Ritalin, לעומת זאת, היא תרופה המאושרת ע"י ה-FDA, לטפול בהפרעות קשב ורכוז בילדים ומבוגרים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/03/2014 | 17:24 | מאת: אני

המבנה הכימי שלהם דומה מאוד כנראה יש הבדלים קלים שבגללם הקוקאין כלכך מסוכן והרטלין לא

17/11/2013 | 17:21 | מאת: ***

שלום , לאחרונה בני אובחן כהיפראקטיבי עם הפרעות קשב וריכוז , המליצו על טיפול תרופתי , ריטלין la 20 mg , הילד בשום פנים ואופן לא מוכן לבלוע את הכדור . הוא מאוד אוהב קולה זירו והשאלה שלי היא האם אפשר לרוקן את תוכן הכדור שהוא מאין קפסולה לתוך קולה ? ואם לא אז עם מה כן אפשר לערבב ? תודה !

לקריאה נוספת והעמקה

שלוש נקודות שלום, אסור לערבב Ritalin-LA בקולה זירו או בכל נוזל אחר, שכן הדבר יגרום לפגיעה בשחרור המושהה של התרופה, ועלול לגרום לשחרור מיידי של החומר הפעיל, כלומר הילד יקבל מנון כפול, שיעבוד רק מחצית מהזמן. את הכדוריות של ה-Ritalin-LA עדיף לתת במעדן חלב, גבינה לבנה, גלידה, שוקולד למריחה, דבש וכו'. אבל רגע לפני הקשיים הטכניים, מומלץ: 1. לנסות ולהבין מדוע הילד מסרב לבלוע תרופה. 2. לחזור ולהזכיר שההורים הם אלו שקובעים אלו תרופות נוטל ילד. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

15/11/2013 | 15:50 | מאת: סיוון

היי אני בת 15 ובזמן האחרון שמתי לב שכשאנשים מדברים איתי אני לא ממש שמה לב והרבה פעמים אני פתאום חושבת על משהו אחר ואז אחרי איזה חמש דקות שהבן אדם מדבר אני אומרת -  מה ? סורי לא הקשבתי את/ה יכול להגיד עוד פעם ? או משהו בסגנון . אבל כשאני מתרכזת במשהו ( למשל ציור) אני ככ מרוכזת שאני לא שמה לב לכלום מסביב ואני יכולה לשבת ככה שעות ואפילו אם ידברו איתי אני בכלל לא ישים לב אלא אם כן ממש ינערו אותי או יצעקו ואז אני יבין שדיברו איתי .. זה בעיית קשב וריכוז ? זה בסדר ?

סיון שלום, התסמינים שתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך הם בודאי אינם מספיקים לאבחנה. אם התסמינים שאת מתארת גורמים לך למצוקה, או מפריעים לך בתפקוד, מומלץ להוועץ בהורים, ולשקול לבצע אבחון להפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/11/2013 | 13:36 | מאת: שירי

שלום. הבת שלי בת ה-8 וחצי לוקחת ריטלין (הכמוסה עם הכדוריות) כבר מתחילת כתה א עכשיו היא ב-ג. בזמן האחרון עושה לי בעיות בלקיחת הכדור בטענה שזה מר לה, האמת שמאז ומתמיד זה הפריע לה ועשתה תמיד בעיות בנטילת הכמוסה. יש לציין שאני משתמשת במעדן, שמה בכפית מעדן על זה שופכת את הכדורית ומעל מחסה בעוד מעדן ומערבבת ועדיין היא טוענת שהמרקם והטעם של הכדוריות מציק לה וגורם לה להקיא. ניסיתי עם ממרח שוקולד וגם לא עזר ויוצא מצב שהיא לוחקת כמות חלקית ויכול להיות שלפעמים גם בכלל לא וזה מאוד משפיע עליה בלימודים ובכלל בהתנהגות והבעיה שהיא לא הכי מודעת לעצמה. מה אפשר לעשות והאם ניתן לכתוש את הכדוריות האלה לאבקה כדי שלא תרגיש אותם? או למוסס אותם במיץ?

לקריאה נוספת והעמקה

שירי שלום, ראשית, בתך מטופלת ב-Ritalin-LA - זהו שמה של "הכמוסה עם הכדוריות". לעצם הענין - באופן טבעי הורים מחליטים עבור ילדיהם החלטות רבות המשפיעות על ילדיהם, ואינם מערבים את הילדים בהחלטות כאלו. לעניות דעתי, טפול רפואי, ובכלל זה טפול תרופתי, אינו נתון לשקול דעתם של ילדים, אלא של ההורים בלבד. דרך אגב, גם הרופא אינו מחליט, אלא יכול רק ליעץ, וההורים הם המחליטים. ממש כפי שאין שואלים את דעתה של ילדה בת שמונה שנים האם היא מסכימה ללכת לביה"ס, להתקלח וכו', אין שואלים אותה האם היא מסכימה לטול תרופה. צריך להקשיב לה ולנסות לעזור לה, אך ההורים הם הקובעים. חשוב מאד להבהיר את הדברים, קודם כל להורים, ואח"כ, דרך ההורים, גם לילדה. אני מניח שהסיבה לתלונות על הטעם המר, אינן נובעות באמת מהטעם, אלא מאי-רצונה של הילדה לטול את התרופה. חשוב לדבר איתה על כך, בצורה רגועה וכשיש זמן, ולנסות להבין מה עומד מאחורי הסרוב. מומלץ לנסות ללמד את הילדה לבלוע את הכדור שלם, ואז לא תחוש בעם הכדוריות. אפשר להתאמן על סוכריות קטנות. צריך הרבה סוגסטיה חיובית - "את גדולה, וילדים גדולים בולעים כדורים ..." וכו'. אפשר להציע פרס (צנוע) אם תצליח לבלוע. כדי להמנע מהטעם המר, אפשר לנסות ולשים את הכדוריות בתוך מזונות מתוקים יותר כמו דבש, סילאן או גלידה. אפשר לתת לילדה לבחור באיזה מאכל. הבחירה האם לטול את התרופה אינה בידיה. בכל מקרה, אסור לרסק את הכדוריות לאבקה, ואסור להמיסן במשקה, כיון שכך את פוגעת במנגנון השחרור האיטי של התרופה, והילדה תקבל כביכול מנון גבוה יותר, שישפיע זמן קצר יותר. יש פתרונות אחרים (כמו מדבקות Ritalin, לדוגמא) אך אלו פתרונות יקרים מאד בארץ, ויש להם בעיות משלהם. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

11/11/2013 | 20:52 | מאת: רוית

לבני יש בעיות של זיכרון ועיבוד החומר. אין לו בעיות התנהגויותיו יש לו הרבה חברים והוא ילד חייכן וחיובי. הבעיה איתו היא שהוא אכן נוכח בשיעורים נראה מקשיב ומבין אך בשטח זה נראה כאילו לא היה נוכח ביום הלימודים. כל נושא הלימוד בעיקר ש"ב ולפני מבחן מוטל עלינו. הריטלין שהומלץ לנו לתת לו על ידך גרם לצערינו לעיוותים , טיקים וזריקת הצוואר קדימה. לכן השנה הפסקנו ועברנו לזום. שאכן לא גורם לשינוי ולו הקטן ביותר. נשמח לשמוע את דעתך לשיפור ועזרה לילדינו.מיותר לציין כי הילד אחראי מאורגן ומודע לכל מטלותיו היומיומית. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רוית שלום, אם הבנתי נכון, בנך אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז (ללא היפראקטיביות, אני מניח), וטפול ב-Ritalin, הופסק עקב תופעות לואי משמעותיות. Ritalin כמו כל תרופה, עלולה לגרום לתופעות לואי, ולעתים אכן נאלצים להפסיק את הטפול התרופתי עקב תופעות לואי אלו. Ritalin בהחלט עשוי לגרום להופעת טיקים (תנועות או קולות לא רצוניים), או להחמיר טיקים קיימים. לשמחתי הרבה, Ritalin אינו גורם לעוותים. Ritalin אינה התרופה היחידה לטפול בהפרעת קשב ורכוז, ואפשר להשיג בארץ תרופות אחרות - אם כי מחירן גבוה. באופן מעשי, אני ממליץ לפנות לרופא המתמחה בטפול בהפרעת קשב ורכוז בילדים - פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך, ולהוועץ בו לגבי טפול תרופתי אחר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

11/11/2013 | 13:08 | מאת: טל

ד"ר ברנע שלום, בהמלצת נוירולוג ילדים בני החל ביום ה' טיפול ברטלין LA זה עוזר לו לשבת להתרכז ולהביא את עצמו לידי ביטוי בצורה טובה יותר. מחר יש לו יום ספורט מחוץ לכותלי בית הספר. האם לתת רטלין? המינון 20 מ"ג ל 30 ק"ג.

לקריאה נוספת והעמקה

טל שלום, לפי התאריך יום הספורט חלף עבר, אך אענה באופן עקרוני. Ritalin צריך לתת כשצריך, והחכמה היא להחליט מתי צריך. רוב הילדים ובני הנוער צריכים את התרופה בימי הלמודים. יש כאלו הזקוקים לתרופה גם בפעילויות אחרות, כמו חוגים וכו'. ילדים אחרים זקוקים לתרופה שתכסה 12 שעות מהיום, וצריכים לטול אותה שבעה ימים בשבוע, 365 ימים בשנה. הכל תלוי במצבו של הילד. אם לבנך אין בעיות התנהגות, ואין קושי חברתי, בהחלט יתכן שאין צורך במתן Ritalin ביום ספורט. אם אינך בטוחה, אפשר לנסות, ולהחליט לפי התוצאות. אפשר גם להוועץ ברופא המטפל של בנך, המכיר אותו. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

10/11/2013 | 14:56 | מאת: סיגל

שלוםרב, ביתי ילדה מקסימה בת 5 בגן חובה, היא מאוד חברותית, אבל שובבה מאוד בגן (רק תחילת שנה וכבר מקבלים תלונות מהגננת), בבית אני מרגישה שהיא מפרה את האיזון הרגוע היא צועקת ללא אבחנה, לא נשמעת לנו,לא מכבדת את אחותה הגדולה, ובאופן קבוע מגיבה בצרחות כששהו לא נראה לה או כשמסרבים לבקשתה, הבעיה הגדולה היא כשמגיעים הבייתה מהגן היא לא מוכנה להשאר בבית אלא ללכת לחברות או להזמין באופן קבוע גם כשזה לא מתאים לשאר בני המשפחה, לא מוכנה לקבל לא כתשובה, אנחנו ובמיוחד אני מרגישה מתוסכלת מההתנהגות שלה, מה אתה ממליץ לנו?

לקריאה נוספת והעמקה

סיגל שלום, קשיי ההתנהגות שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, ועשויים להיות לא קשורים. אני מציע להוועץ בגננת וברופא הילדים, ואם יש תסמינים נוספים המחשידים להפרעת קשב ורכוז, מומלץ לפנות לאבחון, ולטפל במקרה הצורך. במקביל, מומלץ לפנות להדרכת הורים, בה תלמדו אתם ההורים כיצד להתמודד עם הקשיים שהילדה מציבה בפניכם. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

07/11/2013 | 15:25 | מאת: קרן

אחי וגיסתי נסעו לחו"ל עם אחייניתי לצורך טיפול רפואי ונשארתי אחראית על שני הילדים הגדולים. בעיקבות המעבר של אחייני הצעיר מהיסודי לתיכון הוחלט להעביר אותו לריטלין LA, לאחר מספר ניסיונות של כדורים שונים ומינונים שונים של ריטלין מסוג LA. התחלנו בתחילת השבוע מינון של LA40 מ"ג בשילוב עם זיפרקסה 2.5 מ"ג בבוקר עם הריטלין ובשעה 17:30 זיפרקסה במינון 2.5 מ"ג, החל מיום ראשון אני נותנת לו את הכדור בשעה 8 בבוקר לפני היציאה לבית הספר, בסביבות השעה 11:30-12:00 אני מקבלת טלפון מבית הספר לבוא לאסוף את הילד כי לילד יש חום של 37.5-38 מעלות. האם זה קשור לכדור או שכדאי לקחת את הילד לבדיקות מקיפות?

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, איני סבור שיש קשר בין ה-Ritalin לחום. עלול להיות קשר עקיף (ונדיר) לטפול ב-Zyprexa. אני ממליץ לפנות לרופא הילדים, ולהתחיל בבדיקות פשוטות (רגע לפני שפונים לבדיקות מקיפות). שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

הי הבן שלי בן 10. לוקח מזה כחודשיים LA20 (לא מוכן לבלוע קונצרטה) במינון נמוך. כיום על כ12.5מג. בערב לוקח 0.5 ריספרדל. תופעות הלוואי ממש בלתי נסבלות. הוא עייף. כל הזמן. חסר אנרגיות. חסר תאבון ומתלונן שלא מרגיש טוב. כל בוקר מתחיל בלא רוצה ללכת לבית ספר ואני מביאה אותו ממש בכוח/באיומים. רק ככה זה עובד. לא פוגש חברים, לא יוצא מהבית. לא עושה ספורט. חסר חיות רוב הזמן. אני כבר נואשת. הרופא שלו חוזר רק בשבוע הבא מחופשה ואז אתייעץ שוב על מנת להחליף. רציתי לדעת האם התופעות הללו מוכרות ומה עושים? המליצו לי הורים אחרים על וויואנס. לא איכפת לי לשלם מה שצריך. רק שירגיש טוב. תודה מראש אמא מודאגת מאוד.

לקריאה נוספת והעמקה

momADHD (אחלה שם!) שלום, ראשית, לא הבנתי מה נוטל בנך. 12.5mg של מה? שנית, לא ציינת מהן האבחנות שניתנו לבנך. האם מדובר בהפרעת קשב ורכוז בלבד? האם יש גם בעיות התנהגות? חרדות? לגבי התסמינים שתארת - תסמינים אלו עלולים להיות תופעות לואי, אך יתכן והם קשורים דוקא להפרעה עצמה או להפרעות אחרות. עייפות עלולה להיות תופעת לואי של Risperdal, אך עלולה לנבוע גם משינה לא מספיקה. חוסר אנרגיה וחוסר תאבון עלולים להיות תופעות לואי של Ritalin, אך הם גם תסמינים של דכאון. סרוב ללכת לביה"ס עלול לנבוע מקשיים למודיים, מצב חברתי קשה, דכאון וחרדות. אני מציע להמתין לרופא המטפל ולהוועץ בו, כיון שהוא מכיר את הילד. חשוב מאד לנסות ולהבין מתי מופיעות תופעות הלואי - האם חוסר התאבון נמשך כל היום, או שהוא חולף בשעות אחה"צ? האם העייפות מופיעה רק לאחר מתן ה-Risperdal או קיים לאורך כל שעות הערות. האם בשבת (שאינו נדרש ללכת לביה"ס) הילד גם מתלונן על הרגשה לא טובה? בכל מקרה, איני ממליץ לרוץ ולנסות תרופות שונות לפני הוועצות ברופא. אין תרופות פלא! (לצערי). שוב, אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

04/11/2013 | 20:31 | מאת: דרי

שלום רב ברצוני לשאול על נער בן 18 במשקל 62 קג' מקבל ריטלין 20SR ארבעה כדורים ביום, שניים בבוקר ושניים בערב.השפעת הכדור החלה לרדת והוא מתקשה ללמוד. האם מותר להעלות מינון או שזה המקסימום למשקלו? דרי

לקריאה נוספת והעמקה

דרי שלום, לא מקובל לתת Ritalin בערב, כיון שאחת מתופעות הלואי של התרופות היא הפרעה בשינה. אני ממליץ לפנות לרופא המטפל ולבדוק את הטפול בכללותו. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

04/11/2013 | 11:07 | מאת: רעות

האם למבוגרים מומלץ למי שאין בעיות קשב וריכוז לקחת את זום? האם זה יהיה אפקטיבי? הבנתי שזה עוזר לילדים השאלה האם גם לגילאי 30 זה עוזר תודה

רעות שלום, ראשית, אבקש להזכיר שהפורום מיועד לילדים ונוער הלוקים בהפרעות קשב ורכוז, ולא למבוגרים. שנית, לא הבנתי מדוע את רוצה לטול את התרופה. מהי מטרת הטפול, אם אין הפרעת קשב ורכוז? לשאלתך עצמה - לא פורסמו בספרות הרפואית מחקרים שבדקו טפול ב-Zoom במבוגרים, ולכן, תשובתי היא שאיני יודע. גם בילדים המידע דל מאד, פורסם מחקר אחד, שנמשך מספר שבועות בלבד, ובדק קבוצה קטנה של ילדים, והראה יעילות חלקית. מה זה אומר? שוב, שאיננו יודעים מספיק. איני רואה סיבה שהתכשיר יזיק, ולכן אפשר לנסות, ולשפוט לפי התוצאות. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

08/11/2013 | 22:29 | מאת: רעות

דר ברנע שלום ראשית תודה על תשובתך. המטרה של השימוש היא שיפור הריכוז והזיכון, ללא אבחון בעיות קשב, ראיתי שיש את ריכוזית קולג ששם נאמר שזה עוזר להתרכז יותר בלימודים ובבית המרקחת המליצו על זום. השרלה האם הדברים הללו באמת עוזרים או שזה יותר פסיכולוגי או שישנו ויטמין כלשהו שניתן לקחת שגם הוא עוזר? תודה

רעות שלום, כאמור, לא קשור לפורום, ולכן אענה בקצרה. למיטב ידיעתי אין מחקרים המוכיחים שתכשירים אלו - ריכוזית או Zoom - תורמים לשפור הרכוז באנשים שאינם לוקים בהפרעת קשב ורכוז, ולכן לא אני ולא אחרים אינם יודעים. פשוט אין מידע. צר לי לשמוע שהרוקח המליץ על כך. אני ממליץ על אמצעים אחרים לשפור הרכוז - אכילה בריאה ומסודרת, שינה מספיקה, עיסוק קבוע בספורט, רגיעה נפשית, וכוס קפה לפני הלמודים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

16/11/2013 | 23:27 | מאת: סתיו

שלום , קראתי את המשך השאלה ולא יכולתי שלא לציין -אני לא רופאה עדיין (סטודנטית בינתיים :)) ואני לא יודעת על השפעת התרופה פיזית אבל תרופות  פסיכולוגיות  עוזרות גם הן ויש להן השפעה של ממש ! ( כמובן שזה תלוי גם ברצון והאופטימיות של המטופל שהתרופה תעזור ) כמעט בכל טיפול יש אפקט פסיכולוגי גדול , מאקמול עד החלמה מניתוח :) אז אם הרופא מעליי והרוקח אמרו ששווה לנסות אין סיבה שלא :) בהצלחה

01/11/2013 | 14:39 | מאת: שרית

בסד האם יש נסיון לגבי ילדים עם תסמונת דאון ןריטלין? האם יש בא רצות הברית כפי ששמעתי תרופה ללא תופעת לואי ומה שמה? בברכה שרית

לקריאה נוספת והעמקה

שרית שלום, ילדים הלוקים בתסמונת דאון יכולים בודאי לסבול גם מהפרעת קשב ורכוז, אך האבחון במקרים אלו קשה יותר. לי אישית, אין נסיון רב במקרים כאלו, ואני סבור שיש להתיעץ עם הרופאים העוסקים בתסמונת עצמה. לא קיימת תרופה ללא תופעות לואי, בארה"ב, בארץ או בכל מקום אחר בעולם. בארה"ב מאושרות לשמוש תרופות לטפול בהפרעת קשב ורכוז שאינן מאושרות בארץ. למרות זאת, אפשר להשיגן בארץ, בד"כ במחיל מפולפל. לפני שמחליטים על תרופה, אני מציע להוועץ ברופא הילדים של הילד. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שרית שלום, בארה"ב רשומות מספר תרופות לטפול בהפרעת קשב ורכוז, שרובן לא רשומות בארץ, אך אפשר להשיגן בבתי מרקחת שונים העוסקים ביבוא אישי של תרופות. בכל מקרה, אין תרופה שאין לה תופעות לואי. לצערי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע שלום, ביתי בת שנתיים וחצי, אחת מתאומים, נולדו בשבוע 27. ביתי סבלה כפגה מדימום מוחי מאסיבי שלשמחתנו לא משפיע על תפקודה הפיזי. היא ילדה מאוד חכמה, מתקשרת היטב, אך ניכר שהיא מאוד תזזיתית, מתקשה להתרכז במשימה לאורך זמן, מתרגזת בקלות, חסרת מנוחה. גם הגננת מסכימה לתיאור זה וגם בהתפחות הילד הבחינו בכך. שאלתי היא האם ישנם טיפולים שהוכחו כיעילים בפעוטות שמבחינים אצלם בניצנים לקשיי קשב וריכוז? חשבתי על שחיה טיפולית, טיפול באמנות וכו'. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

רויטל שלום, ראשית, יש לזכור שבתך היא בת שנתיים וחצי, ולא אמורה להתרכז לאורך זמן במטלות משעממות. ילדים בגיל הזה לא עושים זאת. שנית, בהגדרה, אפשר לאבחן הפרעת קשב ורכוז רק מגיל שלוש שנים. למרות האמור לעיל, יתכן ובהמשך יתברר שבתך אכן סובלת מהפרעת קשב ורכוז. היא אף נמצאת בסכון גבוה יותר להפרעה זו, בהשוואה לילדים אחרים, עקב ההסטוריה הרפואית שלה - פגות ודמום מוחי. בגילה, הטפולים אמורים להיות טפול חנוכי לילדה, והדרכת הורים/גננת. לצערי, אין כל עדות מחקרית ששחיה טפולית או טפול באומנות עוזר בהפרעת קשב ורכוז. תני לילדה לשחק ולהשתולל. יהיו לה מספיק שנים בהן תשב בכתה של 40 ילדים ותצטרך לשמור על שקט. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/10/2013 | 07:43 | מאת: הדס

בדכ אני לא משתמשת בפורומים אבל אני מרגישה חובה לשתף את כל ההורים שלא יודעים שיש חלופה לריטאלין . כדור אדרל שלא נמצא בסל הבריאות אבל זה לא בעיה לקנות אותו ביבוא .30 כדורים במינון 20 עולים כ 439 שח זה כדור פלא ללא תופעות לואי בכל אופן אצל הילדים שלי . אצלי הילדים סבלו מאוד מהריטאלין שגרם להם לחוסר תיאבון ולמצב רוח ירוד . הראיון באדרל קודם כל זה חומר אחר, שנית נותנים חצי מינון מהריטאלין ואז כבר התופעות לואי פחותות הילדים חוזרים מביס ואוכלים ארוחת צהריים !! המורות מתמוגגות מהשינוי . יש להשיג גם בשחרור מושהה . אפשר גם לחצות את הכדור למי שצריך מינון נמוך יותר והעלות היא חצי . למי שיש ביטוח פרטי לא של קופח יקבל החזר של בערך 200 שח בקיצור בשבילנו זה כדור פלא . אשמח לענות על שאלות

לקריאה נוספת והעמקה

הדס שלום, אני שמח שהתרופה Adderall מועילה לילדייך, אך מכאן ועד כדורי פלא, המרחק גדול. לצערי, אין כדורי פלא. לפחות לא בידי. יש ילדים שלהם טפול ב-Adderall הוא טוב יותר, ואילו אחרים מסתדרים דוקא טוב יותר עם Ritalin/Concerta. יש גם כאלו שאינם מסתדרים עם שתי התרופות. מעבר לכך, השקול הכלכלי הוא שקול חשוב במשפחות רבות. רופאים המטפלים בהפרעת קשב ורכוז מכירים תרופה זו, וכן תרופות רבות אחרות, ומשקללים את היתרונות והחסרונות של התרופה עליה הם ממליצים. שבוע טוב, ד"ר ברנע.

21/11/2013 | 11:57 | מאת: יעל

שלום הדס, אם את עדיין פעילה בפורום, אשמח לשמוע אם לבנך היה עבר של חרדה. לבני (בן 7) יש תופעה של חרדה בעברו והריטלין גרם להגברת החרדה. אני שואלת כדי להבין אם האדרל לא מגביר חרדה שהיתה קיימת בעבר.

12/12/2013 | 19:15 | מאת: חנה

שלום שמי חנה, בני מקבל אדארל ל12 שעות במחיר של 1360 שח לחודש.. אדארל לא פוגע ברגשי לכן לא מגביר חרדות.. אבל !!!! תרופת פלא לא הייתי אומרת...לאחר כחודשים וחצי באדארל שלא כל כך עשה את העבודה הרופאה המליצה על ויונס שאותו אקבל בעוד שבוע. היגעתי למסקנה שכל ילד מגיב אחרת ולוקח זמן להגיע לכדור והמינון הנכון.. יש להתייעץ אך ורק עם רופאים...

28/02/2014 | 21:12 | מאת: שלומי דותן

אני סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שהייתי קטן וגם כיום אני מרגיש עצבני כתוצאה מתסכולים רבים וגם כתוצאה מחוסר הבנה ומחסור בקליטה אני גולש מדבר לדבר וכשאני מדבר עם אנשים אני חולמני וחושב על אות והדבר במקום להמשיך הלאה ולשים את אותה מחשבה בצד ולחכות עד שאני אפנה אליה בחזרה ואני סובל קצת מחררדות ולא מצליח להתרכז בספרים רק בטלויזיה אבחנו אותי כהיפרקינאטי.אני רוצה לדעת מה ההליך כדי לקבל כדורי אדרל או daytranaa והאם לפי מה שאני אומר לך יאשרו לי את זה?

24/08/2014 | 14:05 | מאת: לילי

בתי לקחה רטלין ומאחר וסבלה מתופעות לוואי עברה לקונצרטה וגם מכדור זה סבלה מתופעות לוואי ואינה מוכנה יותר לקחת ולכן אני מחפשת רופאה מומחה שממליץ על האדרל המשאב הכספי הוא לא אישו בנושא הזה לכן אשמח לקבל כתובת של רופא מומחה למייל הפרטי תודה

28/10/2013 | 21:33 | מאת: לירון

שלום, שמי לירון רייטן ואני סטודנטית לתואר ראשון בתחום מדעי החברה בהדגשת חינוך באוניברסיטה הפתוחה. השאלון שלפניך הינו חלק ממחקר במסגרת עבודה סמינריונית בקורס הפרעת קשב והיפראקטיביות בנושא התנהגות חברתית של ילדים. אודה לך אם תסכים/י להשתתף במחקר שלי. המחקר כולל מילוי שני שאלונים שניתן להגיע אליהם דרך הקישור הבא:http://goo.gl/t78PC1. אין כל צורך לציין את שמך או פרטים מזהים ולמערכת אין כל דרך לדעת מי ממלא כל שאלון. כלומר, כל התשובות תשארנה חסויות והן ישמשו לצרכי מחקר זה בלבד. אם תחוש אי נוחות תוך כדי מילוי השאלון אתה רשאי להפסיק למלאו בכל שלב ואני, החוקרת, אפילו לא אדע על כך. השאלון בנוי מהיגדים שונים כאשר הנך נדרש לסמן האם ההתנהגות המתוארת לא מופיעה אף פעם, מופיעה לפעמים או מופיעה לעיתים קרובות אצל ילדכם. חשוב לי לציין כי אין תשובה נכונה או לא נכונה. על כן, עלייך לבחור את התשובה המתאימה ביותר להרגשתך האישית. השאלון מנוסח בלשון זכר אך פונה לזכר ונקבה כאחד. בנוסף, אשמח באם תוכל להעביר שאלון זה למכרים אשר עונים על קריטריונים לעבודה זו. אשמח לענות על כל שאלה ולהעביר לעיון את העבודה הסופית למי שיחפוץ בכך. תודה על שיתוף הפעולה, לירון רייטן

שלום ד"ר ברנע. ביתי בת 7. ילדה מבריקה, בכיתה א הובילה בלימודים כיוון שידעה קרוא וכתוב וכן בחשבון היתה מעל רמת הכיתה. עם זאת תמיד הייתה איטית, ההתארגנות בבוקר נמשכת שעות, לפעמים היא יושבת על המיטה ובוהה, יושבת בשירותים עד שמוציאים אותה, יש לומר לה כל דבר כמה וכמה פעמים, מתקשה בזכרון לטווח קצר, מדריכות שלה מדברות איתה והיא בוהה, וכאשר שואלים מה נאמר היא טוענת שיש לה בעית שמיעה (היא נבדקה בביה"ס, הבדיקה היתה תקינה) וכעת המורה פנתה אלי ואמרה שאינה מספיקה לבצע משימות, גם בכיתה א היה כך, אבל עכשיו היא נמדדת על זמן ואינה מספיקה לבצע משימות שאחרים ברמתה או מתקשים יותר מספיקים, ושאינה ממצה את עצמה. היא מצליחה לענות בע"פ. מה עליי לעשות? האיטיות לא מסתדרת עם שאר היכולות שלה והיא חווה את עצמה ככישלון לא פעם. תודה שרון.

לקריאה נוספת והעמקה

שרון שלום, התסמינים שאת מתארת בהחלט מתאימים לתאור של הפרעת קשב ורכוז ללא היפראקטיביות. כיון שיש הפרעה בתפקוד, מומלץ לבדוק את הנושא, ולפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. טפול בהפרעה בה היא לוקה, והבאתה לידי הצלחות והשגים, היא הדרך הטובה ביותר לטפול בדמוי העצמי הנמוך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.