פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

04/11/2013 | 20:31 | מאת: דרי

שלום רב ברצוני לשאול על נער בן 18 במשקל 62 קג' מקבל ריטלין 20SR ארבעה כדורים ביום, שניים בבוקר ושניים בערב.השפעת הכדור החלה לרדת והוא מתקשה ללמוד. האם מותר להעלות מינון או שזה המקסימום למשקלו? דרי

לקריאה נוספת והעמקה

דרי שלום, לא מקובל לתת Ritalin בערב, כיון שאחת מתופעות הלואי של התרופות היא הפרעה בשינה. אני ממליץ לפנות לרופא המטפל ולבדוק את הטפול בכללותו. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

04/11/2013 | 11:07 | מאת: רעות

האם למבוגרים מומלץ למי שאין בעיות קשב וריכוז לקחת את זום? האם זה יהיה אפקטיבי? הבנתי שזה עוזר לילדים השאלה האם גם לגילאי 30 זה עוזר תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רעות שלום, ראשית, אבקש להזכיר שהפורום מיועד לילדים ונוער הלוקים בהפרעות קשב ורכוז, ולא למבוגרים. שנית, לא הבנתי מדוע את רוצה לטול את התרופה. מהי מטרת הטפול, אם אין הפרעת קשב ורכוז? לשאלתך עצמה - לא פורסמו בספרות הרפואית מחקרים שבדקו טפול ב-Zoom במבוגרים, ולכן, תשובתי היא שאיני יודע. גם בילדים המידע דל מאד, פורסם מחקר אחד, שנמשך מספר שבועות בלבד, ובדק קבוצה קטנה של ילדים, והראה יעילות חלקית. מה זה אומר? שוב, שאיננו יודעים מספיק. איני רואה סיבה שהתכשיר יזיק, ולכן אפשר לנסות, ולשפוט לפי התוצאות. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

08/11/2013 | 22:29 | מאת: רעות

דר ברנע שלום ראשית תודה על תשובתך. המטרה של השימוש היא שיפור הריכוז והזיכון, ללא אבחון בעיות קשב, ראיתי שיש את ריכוזית קולג ששם נאמר שזה עוזר להתרכז יותר בלימודים ובבית המרקחת המליצו על זום. השרלה האם הדברים הללו באמת עוזרים או שזה יותר פסיכולוגי או שישנו ויטמין כלשהו שניתן לקחת שגם הוא עוזר? תודה

רעות שלום, כאמור, לא קשור לפורום, ולכן אענה בקצרה. למיטב ידיעתי אין מחקרים המוכיחים שתכשירים אלו - ריכוזית או Zoom - תורמים לשפור הרכוז באנשים שאינם לוקים בהפרעת קשב ורכוז, ולכן לא אני ולא אחרים אינם יודעים. פשוט אין מידע. צר לי לשמוע שהרוקח המליץ על כך. אני ממליץ על אמצעים אחרים לשפור הרכוז - אכילה בריאה ומסודרת, שינה מספיקה, עיסוק קבוע בספורט, רגיעה נפשית, וכוס קפה לפני הלמודים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

16/11/2013 | 23:27 | מאת: סתיו

שלום , קראתי את המשך השאלה ולא יכולתי שלא לציין -אני לא רופאה עדיין (סטודנטית בינתיים :)) ואני לא יודעת על השפעת התרופה פיזית אבל תרופות  פסיכולוגיות  עוזרות גם הן ויש להן השפעה של ממש ! ( כמובן שזה תלוי גם ברצון והאופטימיות של המטופל שהתרופה תעזור ) כמעט בכל טיפול יש אפקט פסיכולוגי גדול , מאקמול עד החלמה מניתוח :) אז אם הרופא מעליי והרוקח אמרו ששווה לנסות אין סיבה שלא :) בהצלחה

01/11/2013 | 14:39 | מאת: שרית

בסד האם יש נסיון לגבי ילדים עם תסמונת דאון ןריטלין? האם יש בא רצות הברית כפי ששמעתי תרופה ללא תופעת לואי ומה שמה? בברכה שרית

לקריאה נוספת והעמקה

שרית שלום, ילדים הלוקים בתסמונת דאון יכולים בודאי לסבול גם מהפרעת קשב ורכוז, אך האבחון במקרים אלו קשה יותר. לי אישית, אין נסיון רב במקרים כאלו, ואני סבור שיש להתיעץ עם הרופאים העוסקים בתסמונת עצמה. לא קיימת תרופה ללא תופעות לואי, בארה"ב, בארץ או בכל מקום אחר בעולם. בארה"ב מאושרות לשמוש תרופות לטפול בהפרעת קשב ורכוז שאינן מאושרות בארץ. למרות זאת, אפשר להשיגן בארץ, בד"כ במחיל מפולפל. לפני שמחליטים על תרופה, אני מציע להוועץ ברופא הילדים של הילד. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שרית שלום, בארה"ב רשומות מספר תרופות לטפול בהפרעת קשב ורכוז, שרובן לא רשומות בארץ, אך אפשר להשיגן בבתי מרקחת שונים העוסקים ביבוא אישי של תרופות. בכל מקרה, אין תרופה שאין לה תופעות לואי. לצערי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע שלום, ביתי בת שנתיים וחצי, אחת מתאומים, נולדו בשבוע 27. ביתי סבלה כפגה מדימום מוחי מאסיבי שלשמחתנו לא משפיע על תפקודה הפיזי. היא ילדה מאוד חכמה, מתקשרת היטב, אך ניכר שהיא מאוד תזזיתית, מתקשה להתרכז במשימה לאורך זמן, מתרגזת בקלות, חסרת מנוחה. גם הגננת מסכימה לתיאור זה וגם בהתפחות הילד הבחינו בכך. שאלתי היא האם ישנם טיפולים שהוכחו כיעילים בפעוטות שמבחינים אצלם בניצנים לקשיי קשב וריכוז? חשבתי על שחיה טיפולית, טיפול באמנות וכו'. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

רויטל שלום, ראשית, יש לזכור שבתך היא בת שנתיים וחצי, ולא אמורה להתרכז לאורך זמן במטלות משעממות. ילדים בגיל הזה לא עושים זאת. שנית, בהגדרה, אפשר לאבחן הפרעת קשב ורכוז רק מגיל שלוש שנים. למרות האמור לעיל, יתכן ובהמשך יתברר שבתך אכן סובלת מהפרעת קשב ורכוז. היא אף נמצאת בסכון גבוה יותר להפרעה זו, בהשוואה לילדים אחרים, עקב ההסטוריה הרפואית שלה - פגות ודמום מוחי. בגילה, הטפולים אמורים להיות טפול חנוכי לילדה, והדרכת הורים/גננת. לצערי, אין כל עדות מחקרית ששחיה טפולית או טפול באומנות עוזר בהפרעת קשב ורכוז. תני לילדה לשחק ולהשתולל. יהיו לה מספיק שנים בהן תשב בכתה של 40 ילדים ותצטרך לשמור על שקט. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/10/2013 | 07:43 | מאת: הדס

בדכ אני לא משתמשת בפורומים אבל אני מרגישה חובה לשתף את כל ההורים שלא יודעים שיש חלופה לריטאלין . כדור אדרל שלא נמצא בסל הבריאות אבל זה לא בעיה לקנות אותו ביבוא .30 כדורים במינון 20 עולים כ 439 שח זה כדור פלא ללא תופעות לואי בכל אופן אצל הילדים שלי . אצלי הילדים סבלו מאוד מהריטאלין שגרם להם לחוסר תיאבון ולמצב רוח ירוד . הראיון באדרל קודם כל זה חומר אחר, שנית נותנים חצי מינון מהריטאלין ואז כבר התופעות לואי פחותות הילדים חוזרים מביס ואוכלים ארוחת צהריים !! המורות מתמוגגות מהשינוי . יש להשיג גם בשחרור מושהה . אפשר גם לחצות את הכדור למי שצריך מינון נמוך יותר והעלות היא חצי . למי שיש ביטוח פרטי לא של קופח יקבל החזר של בערך 200 שח בקיצור בשבילנו זה כדור פלא . אשמח לענות על שאלות

לקריאה נוספת והעמקה

הדס שלום, אני שמח שהתרופה Adderall מועילה לילדייך, אך מכאן ועד כדורי פלא, המרחק גדול. לצערי, אין כדורי פלא. לפחות לא בידי. יש ילדים שלהם טפול ב-Adderall הוא טוב יותר, ואילו אחרים מסתדרים דוקא טוב יותר עם Ritalin/Concerta. יש גם כאלו שאינם מסתדרים עם שתי התרופות. מעבר לכך, השקול הכלכלי הוא שקול חשוב במשפחות רבות. רופאים המטפלים בהפרעת קשב ורכוז מכירים תרופה זו, וכן תרופות רבות אחרות, ומשקללים את היתרונות והחסרונות של התרופה עליה הם ממליצים. שבוע טוב, ד"ר ברנע.

21/11/2013 | 11:57 | מאת: יעל

שלום הדס, אם את עדיין פעילה בפורום, אשמח לשמוע אם לבנך היה עבר של חרדה. לבני (בן 7) יש תופעה של חרדה בעברו והריטלין גרם להגברת החרדה. אני שואלת כדי להבין אם האדרל לא מגביר חרדה שהיתה קיימת בעבר.

12/12/2013 | 19:15 | מאת: חנה

שלום שמי חנה, בני מקבל אדארל ל12 שעות במחיר של 1360 שח לחודש.. אדארל לא פוגע ברגשי לכן לא מגביר חרדות.. אבל !!!! תרופת פלא לא הייתי אומרת...לאחר כחודשים וחצי באדארל שלא כל כך עשה את העבודה הרופאה המליצה על ויונס שאותו אקבל בעוד שבוע. היגעתי למסקנה שכל ילד מגיב אחרת ולוקח זמן להגיע לכדור והמינון הנכון.. יש להתייעץ אך ורק עם רופאים...

28/02/2014 | 21:12 | מאת: שלומי דותן

אני סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שהייתי קטן וגם כיום אני מרגיש עצבני כתוצאה מתסכולים רבים וגם כתוצאה מחוסר הבנה ומחסור בקליטה אני גולש מדבר לדבר וכשאני מדבר עם אנשים אני חולמני וחושב על אות והדבר במקום להמשיך הלאה ולשים את אותה מחשבה בצד ולחכות עד שאני אפנה אליה בחזרה ואני סובל קצת מחררדות ולא מצליח להתרכז בספרים רק בטלויזיה אבחנו אותי כהיפרקינאטי.אני רוצה לדעת מה ההליך כדי לקבל כדורי אדרל או daytranaa והאם לפי מה שאני אומר לך יאשרו לי את זה?

24/08/2014 | 14:05 | מאת: לילי

בתי לקחה רטלין ומאחר וסבלה מתופעות לוואי עברה לקונצרטה וגם מכדור זה סבלה מתופעות לוואי ואינה מוכנה יותר לקחת ולכן אני מחפשת רופאה מומחה שממליץ על האדרל המשאב הכספי הוא לא אישו בנושא הזה לכן אשמח לקבל כתובת של רופא מומחה למייל הפרטי תודה

28/10/2013 | 21:33 | מאת: לירון

שלום, שמי לירון רייטן ואני סטודנטית לתואר ראשון בתחום מדעי החברה בהדגשת חינוך באוניברסיטה הפתוחה. השאלון שלפניך הינו חלק ממחקר במסגרת עבודה סמינריונית בקורס הפרעת קשב והיפראקטיביות בנושא התנהגות חברתית של ילדים. אודה לך אם תסכים/י להשתתף במחקר שלי. המחקר כולל מילוי שני שאלונים שניתן להגיע אליהם דרך הקישור הבא:http://goo.gl/t78PC1. אין כל צורך לציין את שמך או פרטים מזהים ולמערכת אין כל דרך לדעת מי ממלא כל שאלון. כלומר, כל התשובות תשארנה חסויות והן ישמשו לצרכי מחקר זה בלבד. אם תחוש אי נוחות תוך כדי מילוי השאלון אתה רשאי להפסיק למלאו בכל שלב ואני, החוקרת, אפילו לא אדע על כך. השאלון בנוי מהיגדים שונים כאשר הנך נדרש לסמן האם ההתנהגות המתוארת לא מופיעה אף פעם, מופיעה לפעמים או מופיעה לעיתים קרובות אצל ילדכם. חשוב לי לציין כי אין תשובה נכונה או לא נכונה. על כן, עלייך לבחור את התשובה המתאימה ביותר להרגשתך האישית. השאלון מנוסח בלשון זכר אך פונה לזכר ונקבה כאחד. בנוסף, אשמח באם תוכל להעביר שאלון זה למכרים אשר עונים על קריטריונים לעבודה זו. אשמח לענות על כל שאלה ולהעביר לעיון את העבודה הסופית למי שיחפוץ בכך. תודה על שיתוף הפעולה, לירון רייטן

שלום ד"ר ברנע. ביתי בת 7. ילדה מבריקה, בכיתה א הובילה בלימודים כיוון שידעה קרוא וכתוב וכן בחשבון היתה מעל רמת הכיתה. עם זאת תמיד הייתה איטית, ההתארגנות בבוקר נמשכת שעות, לפעמים היא יושבת על המיטה ובוהה, יושבת בשירותים עד שמוציאים אותה, יש לומר לה כל דבר כמה וכמה פעמים, מתקשה בזכרון לטווח קצר, מדריכות שלה מדברות איתה והיא בוהה, וכאשר שואלים מה נאמר היא טוענת שיש לה בעית שמיעה (היא נבדקה בביה"ס, הבדיקה היתה תקינה) וכעת המורה פנתה אלי ואמרה שאינה מספיקה לבצע משימות, גם בכיתה א היה כך, אבל עכשיו היא נמדדת על זמן ואינה מספיקה לבצע משימות שאחרים ברמתה או מתקשים יותר מספיקים, ושאינה ממצה את עצמה. היא מצליחה לענות בע"פ. מה עליי לעשות? האיטיות לא מסתדרת עם שאר היכולות שלה והיא חווה את עצמה ככישלון לא פעם. תודה שרון.

לקריאה נוספת והעמקה

שרון שלום, התסמינים שאת מתארת בהחלט מתאימים לתאור של הפרעת קשב ורכוז ללא היפראקטיביות. כיון שיש הפרעה בתפקוד, מומלץ לבדוק את הנושא, ולפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. טפול בהפרעה בה היא לוקה, והבאתה לידי הצלחות והשגים, היא הדרך הטובה ביותר לטפול בדמוי העצמי הנמוך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

21/10/2013 | 09:19 | מאת: חנה

שלום רב בן שלי בכיתה ב,הוא ילד מצטיין וציונים שלו מעל 90 גם בכיתה א וגם עכשיו, תודה לאל,יש לו בעיה משמעת לפעמים ולא תמיד הוא משתדל מתי שבא לו כמובן ,ממורה וכמובן ממני ,המורה טוענת שבחלק מהשיעורים הוא יושב יפה מאוד ובחלק משיעורים הוא פשוט מטייל בכיתה, לטענת המורה הישיבה שלו גם כן לא יציבה על הכיסה בכיתה ,אצלי בבית הוא יכול לשבת ולסיים שיעורי בית במשך כחצי שעה ויותר (כמובן לבד לפעמים וכמובן לפעמים עם עזרה שלנו)או לעשות פזל של 50 חלקים או לבנות מקוביות עץ שעות בנייה מהממת כמובן הכל לבד או לפעמים עם אחים, האם יתכן הפרעות קשב וריכוז , או בעיה אחרת ? מה עושים אך מתקדמים ?למי צריך לפנות

לקריאה נוספת והעמקה
21/10/2013 | 09:26 | מאת: חנה

סליחה שאלה נוספת , האם רכיבה טיפולית על הסוס ,יכול לעזור לבן שלי ,הוא מקבל מלאה עונשים בכיתה וכבר הגיע למצב שהוא לפעמים טוען שלא רוצה ללכת לבית ספר ולא כיף לו ו.... , הוא לא אוהב את המורה שלו ו..... , בבקשה תעדכנו אותי איך אני יכולה לעזור לו .

חנה שלום, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז. יתכן גם שיש קשיים אחרים ולא הפרעת קשב ורכוז. מה שברור הוא שיש קושי התנהגותי בכתה, והדבר מוביל למצוקה של הילד - הוא אינו רוצה ללכת לביה"ס. אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז, כדי להחליט האם יש או אין הפרעת קשב ורכוז, וכן לערב את יועצת ביה"ס. אבחון של הפרעת קשב ורכוז מבוצע בקופות החולים או באופן פרטי, ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לבצע אבחון שכזה. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

21/10/2013 | 05:03 | מאת: ריקי

שלום ותודה מראש על תשובתך. אני סבתא לנכד בן 11, לא רגוע, סף תסכול נמוך, קושי בדחיית סיפוקים והתקפי זעם קשים כאשר לא מרוצה ממשהו.איזה אבחון ניתן לעשות לו כדי לדעת איך לטפל? שוב תודה ריקי

לקריאה נוספת והעמקה

ריקי שלום, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, ומומלץ לפנות לאבחון. כיון שאת מתארת גם קשיי התנהגות והתקפי זעם, מומלץ לפנות לאבחון הפרעת קשב ורכוז אצל פסיכיאטר ילדים. יתכן גם שהתסמינים שאת מתארת אינם חלק מהפרעת קשב ורכוז, ומקורם בהפרעת התנהגות בלבד. בכל מקרה, יש צורך באבחון ובטפול, כיון שיש הפרעה בתפקוד של הילד, ואני מניח שהדבר גורם לו מצוקה (וגם לסובבים אותו). ההורים זקוקים להדרכת הורים, בין אם יש הפרעת קשב ורכוז, ובין אם אין. מומלץ לשתף פעולה עם ביה"ס - מחנכת ויועצת - לקבל מהם מידע על תפקודו של הילד בביה"ס לפני שמגיעים לאבחון. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

19/10/2013 | 12:09 | מאת: מורן

יואל ארז וכו .... שאלתי היתה מופנת למנהל הפורום ,

מורן שלום, לצערי את צודקת. מישהו טורח לענות לכל הפניות, ובעיקר לכתוב נגד טפול תרופתי. כנראה מדובר באחד מחסידי הסיינטולוגיה. באופן ילדותי, הוא בוחר כל פעם שם אחר. המלצתי, התעלמי, ועברי הלאה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/10/2013 | 22:08 | מאת: דואגת

בני נוטל ריטלין מזה 4 שנים, כיום בן 12. אובחן כבעל הפרעת קשב עם דגש על היפראקטיביות ואימפולסיביות. גם עם טיפול בריטלין 40LA עדיין סובל מהיפראקטיביות ובעיות אלימות כתוצאה מהאימפולסיביות. הוצע לו על ידי הרופאה שימוש בתרופה שבכותרת. קראתי את העלון המצורף ועלו בי ספיקות רבים. מה דעתך?

לקריאה נוספת והעמקה

דואגת שלום, Rispond היא תרופה המשמשת בילדים ובני נוער בעיקר לטפול בהפרעות התנהגות, תוקפנות ואלימות. הפרעות אלו שכיחות הרבה יותר בקרב ילדים ונערים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. שלוב של Ritalin ו-Rispond הוא שלוב מקובל ושכיח. מתוך התאור שמסרת, המלצתה של הרופאה נראית בהחלט במקומה. שבוע טוב וללא אלימות, ד"ר ברנע ארז.

20/10/2013 | 22:41 | מאת: דואגת

תודה על תשובתך ובעיקר על האיחול לשבוע ללא אלימות, קראתי את תגובתך הבוקר והתגובה האוטומטית הייתה אמן.. אין דבר לו אני מייחלת יותר. התחלנו היום בתוספת של רבע וכדור והרופאה הציעה לבדוק תגובות ולאחר חמישה ימים לעלות מינון לחצי כדור, האם המינון הגיוני? הוא שוקל כ 45 קג", כמעט בן 12.

18/10/2013 | 16:03 | מאת: מורן

שלום רב בני בן ה5 ילד מקסים חברותי חיוני ועוד ועוד עם זאת אף פעם לא ראיתי אותו יושב ללא תזוזה (מאז שנולד ) לדוגמא בזמ טלוויזיה הוא מתקפל לחלוטין על הגב וניגרר עם הראש אחורה תמיד מזיז את הרגלים או את הידיים אוהב לרוץ אוהב להשתולל (כמובן שהוא זוכה מאיתנו להמון הערות )בזמן האוכל לא מסוגל לשבת תמיד מקפל את הגלים על הכיסא שאלתי היא איזה גיל אפשר כבר לדעת אם ילד הוא היפרקטיבי ? מאיזה גיל אפשרי לבצע איבחון ? תודה רבה על תשובה אוסיף ואומר שהיה תינוק היה ישן לפירקי זמן קצרים בוכה המון

לקריאה נוספת והעמקה

מורן שלום, התסמינים שאת מתארת מתאימים להפרעת קשב ורכוז. חשוב מאד לשמוע מהגננת מה קורה בגן, בזמן משחק, שעת רכוז, יצירה וכו'. אפשר לאבחן הפרעת קשב ורכוז מגיל שלוש שנים. אני מציע לשוחח עם הגננת, ואם היא סבורה שיש קשיים, כדאי לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/10/2013 | 10:33 | מאת: מורן

דבר נוסף , במידה והגננת מסכימה איתי מה הצעד הראשון? האם אני צריכה ללכת קודם לנירולוג ילדים?

מורן שלום, אבחון של הפרעת קשב ורכוז יכול להעשות ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שהוכשר לכך. פני למי שזמין יותר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

17/10/2013 | 08:29 | מאת: חגית

שלום ד"ר בתי בת 8.5 ,מאז ומתמיד היא אנרגטית , שמחה ופעילה , אוהבת לקפוץ ולהשתולל ולקחת סיכונים, תחרותית מאוד ,היא לא אוהבת לעשות שיעורים ולאחר שיכנועים רבים היא יושבת ועושה שיעורים, אך למרות זאת היא זוכרת הכל , לא שוכחת כלום , מאוד מסודרת ומאורגנת , כתב יפה וברור אבל עקב הדיוק הרב היא מוחקת המון ומתעכבת על כל אות ואות ומתעצבנת שלא יוצא כתב יפה , בבית ספר אין תלונות , למעט פעמים בודדות שדיברה בשיעורים, היא מסיימת משימות ויכולה לשחק בשקט ללא מפריע. אבל עדיין עקב האופי הסוער שלה האם זה בכיוון של בעיות קשר וריכוז? פעלתנות יתר ? מה כדאי לעשות כדי למתן אותה קצת ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

חגית שלום, מתוך התאור שלך לא התרשמתי שיש הפרעה משמעותית בתפקוד או מצוקה כלשהי. לאור זאת, איני סבור שיש מקום לפנות לאבחון. אם בעתיד תופענה הפרעה בתפקוד או מצוקה, פני אז לאבחון. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/10/2013 | 05:38 | מאת: יעלי

שלום. הנכד שלי בן 7. המורה זמנה את הוריו להתריע על כך שהוא מאוד חולמני, איתי, שקט, אמנם לא מפריע אך לא עומד בקצב הכנת השיעורים של כל הכיתה מה שמחייב אותו להמשיך כשכולם בהפסקות. בקיצור, "עד שהוא זז ועושה משהו...." . לשאלתי: 1. האם תופעה כזאת נכנסת לקטגוריה של "הפרעת קשב" 2. האם זוהי תופעה שמצריכה טיפול מיוחד. 3. האם אין זה הליך נורמלי אצל ילדים בגיל זה. תודה על התשובות

לקריאה נוספת והעמקה

יעלי שלום, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז ללא היפראקטיביות. עם זאת, קיימות גם בעיות אחרות היכולות להסביר את קשייו. בכל מקרה, נראה שתפקודו הלמודי של הילד אינו כשל בני גילו, ולכן מומלץ לבדוק ולאבחן את הבעיה. המלצתי היא להוועץ במורה וביועצת, וכן ברופא הילדים שלו. אם הם ממליצים על אבחון של הפרעת קשב ורכוז, מומלץ לבצעו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/10/2013 | 13:15 | מאת: ענת

יש לי ילד בן 10 שאובחן כ ADHD נוטל ריטלין. ברצוני לברר האם טיפול כביופידבק יכול לסייע לו ? ואולי אף לגרום לביטול הצורך בריטלין ?

לקריאה נוספת והעמקה

ענת שלום, לצערי, טפול בביו-פידבק לא נמצא יעיל כטפול בהפרעת קשב ורכוז. הוא יעיל בטפול בהפרעות אחרות, כמו בהפרעות חרדה. טפול אחר, נוירו-פידבק יתכן ועוזר בהפרעת קשב ורכוז, אך אין עדיין מספיק מחקרים בתחום. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

האם יתכן קשר בין נטילת ריטלין לירידה בלויקוציטים?

לקריאה נוספת והעמקה

Lee שלום, לא ידוע לי על קשר כזה, ובחפוש בספרות הרפואית לא הצלחתי למצוא עדות לכך. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

15/10/2013 | 22:25 | מאת: אפרת

בתי בת 11. לרוב תלמידה טובה, מאז כיתה א' יש לה בעייה בזיכרון של מספרים, לדוגמא - שינון של לוח הכפל או תרגילי חיבור פשוטים בעייתיים עבורה, זה מתבטא בהרבה "טעויות טפשיות" במבחנים. לעומת זאת לא נתקלת בקשיים בפתרון בעיות. מעבר לזה נראה שקשה לה להתרכז - בהכנת שעורי בית כל 10 דק' צריכה לעשות הפסקה, עוברת ממשימה למשימה, מתקשה להתארגן. בבית הספר היא תמיד "ילדה טובה" ללא כל בעיות משמעת ואף פעם לא קיבלתי שום פידבק מבית ספר שמאותת בכיוון של בעיות קשב וריכוז. האם לדעתך מדובר בתסמינים שכדאי לבדוק? למי לפנות?

לקריאה נוספת והעמקה

אפרת שלום, התסמינים שתארת בהחלט עשויים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז. מומלץ לפנות לאבחון. התעלמי מתגובות לא רציניות כמו, "כדורים מסוכנים". שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

מבקשת את עזרתכם בסיוע נפשי לילד בן 11 לאחר אובדו אח וגירושין קשים, בית הספר לא מסייע והקושי מתבטא בלמידה ובבית , אין לי יכולת כלכלית לממן טיפולים כי אין לי מושלם, מבקשת עזרה דחופה nm20099@GMAIL.COM

שלום לך, פני למרפאת משרד הבריאות באזור מגורייך. אם אינך יודעת למי לפנות, פני לרופא הילדים. הפורום הזה אינו הכתובת המתאימה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

הי, בתי בת 7 אובחנה לפני כחודשיים במבחן מוקסו שהיא סובלת מהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות. אנו ידענו זאת מגיל צעיר אך העדפנו לחכות עד תום שנה א' לראות כיצד היא מסתדרת. בנוסף לכך היא ילדה ביישנית מאד, ואף בנושא זה טילנו בה בטיפול רגשי (טיפול במשחק) למשך שנה וחצי. השנה היא התחילה כיתה ב' . נפגשתי היום עם היועצת והמחנכת על מנת ליידע אותן על המבדק ותוצאותיו ולהתייעץ עמן האם לתת ריטלין. המחנכת הופתעה מאד כי היא חשבה שבאתי לבשר להן כי היא לוקחת ריטאלין מתחילת השנה. טענה שקיים שיפור ניכר בריכוז לעומת שנה שעברה. עדכנתי אותן שכנראה בביה"ס היא מחזיקה את עצמה ומתאמצת מאד אך בבית היא "פורקת" כל עול... שאלתי היא האם זה בסדר שהילדה תתאמץ כל כך 8 שעות ביום? אם היא מצליחה לווסת את ההפרעה במהלך שעות הלימודים, למרות האיבחון, האם אני לא גורמת לה נזק? לשעות אחר הצהריים לרוב אני דואגת לפעילות של הוצאת מרץ - קנינו טרמפולינה והיא בחוג התעמלות קרקע פעמיים בשבוע. אשמח לדעתך. זהר

לקריאה נוספת והעמקה

זהר שלום, לפני שאענה, כמה תיקונים. 1. בדיקת Moxo אינה אבחון הפרעת קשב ורכוז, אלא בדיקה ממוחשבת, שעשויה לתת מידע נוסף, כחלק מאבחון. 2. ההתיעצות לגבי מתן Ritalin ראוי לה שתהיה עם הרופא המטפל, ומי שמחליט אלו ההורים. חשוב לקבל מדיע מהיועצת, אך לא לה לעסוק בטפול התרופתי. ולשאלתך, כיון שיש קושי משמעותי בבית, יש התוויה ברורה לטפל. אני מניח שאת צודקת - כיון שהיא ילדה ביישנית, היא מתאמצת בביה"ס להתנהג היטב. התנהגות זו עולה לה במאמצים, ומדוע לו להקל עליה. אני ממליץ שתוועצו ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/10/2013 | 22:53 | מאת: שלמה

"יש התוויה ברורה לטפל" - מה זה אומר? שהיא מאובחנת ע"פ הפורום? לגבי "למה לא להקל עליה" - השאלה היא למה לשים אותה על "תרופה ממריצה" שתגרום לה לתופעות כמו: * עצבנות * נדודי שינה * אובדן תיאבון * בחילה * סחרחורת * כאבי ראש * נמנום * כאבי בטן * הרזיה ??

שלום לכולם, אני צריך עזרה במציאת מטפל \פסיכולוג עם ניסיון בהפרעה מרדנית ODD לילד בן 10 בשפלה תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אורי שלום, בהצלחה במציאת הפסיכולוג. השפלה היא אזור גדול, ואם תהיה ספציפי יותר, אולי יהיה קל יותר לעזור לך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

תודה ד"ר ברנע ,אזור רחובות -נס ציונה

04/10/2013 | 16:40 | מאת: דנה

בני מקבלת ריטלין כבר 4 חודשים, היום הוא קיבל את הכדור של הצהריים ונירדם. מה יכולה להיות הסיבה?

לקריאה נוספת והעמקה

דנה שלום, אני מניח שהוא נרדם מפני שהיה ... עייף. אם מדובר בארוע חד פעמי, זה חסר כל חשיבות. אם הילד נרדם כל פעם אחרי שנוטל Ritalin, מומלץ לפנות לרופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/09/2013 | 15:53 | מאת: דודה מודאגת

אחייני מקבל סטרטרה להפרעת קשב וריכוז וזיפרקסה לשינה. הילד חולה בדלקת ראות, האם להפסיק את הטיפול התרופתי או להמשיכו?

לקריאה נוספת והעמקה

לדודה המודאגת שלומות. לפני שאענה כמה תהיות: 1. מדוע לא התייעצת/ם עם הרופא שרשם תרופות אלו או עם רופא הילדים. השאלה נראית לי ספציפית מדי ודחופה מדי מכדי לחכות לתשובה בפורום. 2. לא ברור לי מדוע הילד מקבל Zyprexa. תרופה זו אינה תרופה לשינה. אמנם אחת מתופעות הלואי שלה היא היותה מרדימה, אך אין מדובר בתרופת שינה. כיון שאיני מכיר את הילד, ואף את גילו לא ציינת, אענה באופן כללי מאד - שת התרופות - Strattera ו-Zyprexa - הנן תרופות שהשפעתן לא מיידית, אלא מופיעה לאחר מספר שבועות. באופן כללי, נהוג שלא להפסיק את הטפול בתרופות אלו בזמן מחלה גופנית, דמו דלקת ראות. כמובן שהדבר תלוי במצבו של הילד, ובסיבות בגללן נוטל הילד Zyprexa. אני שב וממליץ להוועץ ברופא הילדים, המכיר אישית את הילד. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז. יום טוב

30/09/2013 | 11:40 | מאת: נטע

שלום, אני אמא ל5 ילדים , הבן שלי בן ה8 ילד מאוד חכם , מבין ענין , משחק שעות רבות , לומד מאוד יפה, זוכר את לימודיו , יודע להתרכז במשימה מסוימת זמן רב, אני שמה לב לפרטים הבאים שמפריעים לי , ואני לא יודעת האם זה בגבול התקין - ריחוף , או משהו הצריך ברור, לדגו' שהוא משחק , ואני קוראת לו , לוקח לו זמן של כמה שניות לקלוט שאני קראתי לו בכלל, או לדוג' לזהות שהטלפון מצלצל או התינוק בוכה, סוג של בועה , שהוא עסוק במשחק או לימוד, לוקח לו זמן לצאת מזה. עוד נקודה - שאני מבקשת ממנו משימה מורכבת, לדו' שים את המשחה באבטיה, ואת הנעלים בחדר, זה לוקח לו זמן להתאפס ולבצע - כמו מריחה כזאת(לא נובע מעצלות לדעתי). אני רואה את זה ביחס לשאר הילדים , לכן אני שואלת מה הגבול שאני צריכה לפנות ליעוץ? (המורה מציין שמבחינותו הילד מקשיב מקסים בשיעורים , יודע את החומר וכו, ) אשמח לתגובתכם

30/09/2013 | 12:14 | מאת: יעל

שלום נטע, את יכולה להיות שקטה, נשמע שהילד ממש בסדר. אף אחד לא מושלם. כל טוב.

30/09/2013 | 13:09 | מאת: נטע

תודה , אבל עדין בתור אמא לעוד ילדים , ומתוך הכרות עם ילידם בני אותו גיל , זה נראה לי מוזר, ועוד שכחתי לציין שהוא לא אוהב יותר מדי קשרים חברתיים , יש לו 2 חברים ממש טובים ועוד משהו חשוב ששכחתי לציין , שהוא מרבה לשכוח חפצים, נגיד עפרונות , מחקים וכו אשמח לתגובתכם

27/09/2013 | 18:44 | מאת: bobo

האם יש מצב בו הריטלין במקום לעזור בריכוז פוגע בריכוז?

לקריאה נוספת והעמקה

bobo שלום. יש מצבים נדירים יחסית, בהם Ritalin מפחית את הרכוז ומגביר את ההיפראקטיביות. המצב השכיח יותר הוא שתופעות הלואי של התרופה - כאבי ראש, כאבי בטן וכו' - פוגעות ברכוז יותר משהתרופה משפרת אותו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/09/2013 | 14:17 | מאת: קרן

אני בת 32, מאובחנת כלוקה בדיכאון וחרדה, לאחרונה עברתי מבחן טובה עם כדור ריטלין רגיל בן 10 מ"ג. התוצאות הראו כי יש צורך בריטלין, היום החלטתי לקחת ריטלין, להתרגל במסגרת הבית. אחרי כשעה וחצי קיבלתי התקף חרדה. הם ניתן לטפל בהתקף החרדה ע"י לוריוון או קלונקס? שאלה נוספת, איך מטפלים במי שיש לו דיכאון וחרדה וגם בעיית קשב? האם יש כדור שמונע חרדות?

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, הפורום עוסק בילדים ונוער, וגיל 32 הוא קצת מעל ... אענה בקצרה. Ritalin עלול לגרום לחרדה או להגביר חרדה. אפשר לטפל בהתקפי חרדה בכדורים מרגיעים כמו Lorivan או Clonex, אך באופן כללי אלו אינם הטפולים המומלצים לחרדה. יש תרופות היכולות להביא לשפור הן בדכאון וחרדה, והן בהפרעת קשב ורכוז. ניתן גם לשלב שתי תרופות. מומלץ להוועץ בפסיכיאטר מבוגרים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

24/09/2013 | 20:36 | מאת: אירית

שלום רב. יש לי בן בגיל8 . כבר לפני שנתיים הוא החל לפחד מבע"ח שהם בעלי כנף.. כאשר הוא רואה או שומע תרנגול הוא נכנס לחרדה בכי והיסטריה ורוצה לחזור הביתה..כך גם כאשר הוא רואה יונים וכו' מה עלי לעשות? לאן לפנות? איך מטפלים? מחכה בדחיפות לתשובה במייל.

אירית שלום, שאלתך אינה קשורה לפורום, ולכן אענה בקצרה. התסמינים שאת מתארת מתאימים להפרעת חרדה. אני ממליץ להוועץ ברופא הילדים, ולשקול עמו פניה לפסיכיאטר ילדים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/09/2013 | 16:33 | מאת: 25800

שלום לכולם בני בן השש, התחיל לקבל כל בוקר ריטלין la. לאחר שמהלתי האבקה בשוקו בבוקר (הבן הפסיק לשתות שוקו). כנ"ל בכוס מים בבוקר בלבד. אשמח להיעזר ולקבל עצות\ הבהרות

לקריאה נוספת והעמקה

25800 שלום, ציינת מעט מאד פרטים, אך אשתדל בכל זאת לענות. ראשית, חשוב להסביר לילד מדוע הוא מקבל את התרופה, ויחד עם זאת להבהיר לו שההורים הם אלו המחליטים על נטילת התרופה. אם יש התנגדות, רצוי לברר עמו מה סיבתה או מקורה. חשוב שההורים יציגו חזית אחידה, ולא יעבירו מסרים סותרים או סמויים לילד נגד התרופה. מומלץ שלא להמיס את התרופה בנוזל, אלא לתת אותה במאכלים מוצקים יותר, כמו יוגורט, דבש, גלידה וכו'. מספיקה כפית אחת, ולא צריך מנת גלידה שלמה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

19/09/2013 | 22:08 | מאת: סיגל

שמתי לב שמאז שקניתי לבני קונסולת משחק הופיעו לו תופעות כמו מחשבות שבאות לו שהוא צריך לעשות משהו כמה פעמים ואם לא אז הוא מזלזל .או מדמיין שיש לו מחק ביד כשאין לו בכלל אותו.טקסים שחוזרים על עצמם שמרגיש שחייב לעשות אותם.האם התופעות האלו יכולות להיות קשורות לשימוש בקונסולת משחק כי זה התחיל מאותו זמן ?

לקריאה נוספת והעמקה

סיגל שלום, שאלתך אינה קשורה לפורום, ולכן אענה בקצרה. התסמינים שאת מתארת אצל בנך עלולים להיות חלק מהפרעה טורדנית כפייתית (OCD). אם הדבר גורם לפגיעה בתפקוד או מצוקה, מומלץ להוועץ בפסיכיאטר ילדים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

19/09/2013 | 21:24 | מאת: קרן

האם יש אנשים שרק הריטלין 10 מ"ג עובד עליהם וה-SR או LA? האם יש אנשים שרק הריטלין 10 מ"ג עובד אליהם? האם ניתן לקחת ריטלין 10 מ"ג להאריך את פעולת ה-SR או LA.

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, סוגי ה-Ritalin השונים - Ritalin, Ritalin-SR, Ritalin-LA (וגם ה-Concerta) - נבדלים זה מזה במנגנון השחרור של התרופה. ב-Ritalin "הרגיל" לא קיים מנגנון שחרור מושהה. מנגנון השחרור קובע כמה זמן התרופה תשפיע. מובן שהדבר תלוי גם באדם הנוטל את התרופה. כיון שהתרופה עצמה היא אותה התרופה, ברוב המקרים בהם סוג אחד של Ritalin משפיע, גם סוגים אחרים משפיעים. למרות זאת, מסיבות שונות לעתים לאדם מסויים יתאים יותר טפול ב-Ritalin מסוג אחד, ולשני יתאים Ritalin מסוג אחר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/09/2013 | 00:00 | מאת: פילוסוף סופר משורר

לורנס, אני מאד מאד אוהב אותה ועצוב שהיא לא רוצה אותי. אולי אפשר להגיד לה בעדינות שאני רק מבקש לדבר אתה לפעמים?

טוב ...

שלום אני מעוניין להתחיל להשתמש בתוסף קריטאין לשם ספורט מסויים שאני עוסק בו, אני נותל את התרופה סטרטרה לקשב וריכוז ולוסטרל למניעת חרדה, עכשיו רציתי לשאול אם השימוש בקריטאין יכול לפגוע\להתנגש בסטרטרה או בלוסטרל , והאם אני יכול לנתול את הקריטאין איתם?

לקריאה נוספת והעמקה

עמית שלום, אני מניח שהתכוונת לקריאטין (Creatine) ולא ל-"קריטאין". איני מכיר סתירה בין התרופות אותן אתה נוטל - Strattera ו-Lustral - לבין הקריאטין. יחד עם זאת, אין סיבה טובה לטול קריאטין. אני יודע שמדריכי חדר הכושר יאמרו לך אחרת, אך עדיף שתאכל מזון בריא ולא אבקות למניהן. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/09/2013 | 10:51 | מאת: מרינה

ילד שלי בן 7 אובחן בבדיקת קונור כבעל בעית קשב וריכוז. ילד מאוד חכם, חזק בחשבון,מנגן בפסנתר, בכיתה כל הזמן מתלוננים שהוא לא מבצע כל המשימות ואין לו מוטיבציה ללמוד, למראות שהוא מאוד סקרן, יודע המון דברים, בעל אינטלגנציה מאוד גבוה. וגם שהוא רוצה לקבל משהו הוא כן מצליח לעשות את כל המשימות. ולמראות שעשעינו בדיקה אני עדיין לא סגורה שיש לו בעית קשב וריכוז או שזה בעיה אחרת. כמובן אני גם לא נותנת לו ריטלין. יש לציין שהוא ילד ביישן. אני גם לא בטוחה האם להגיד בבית ספר שיש לו בעיה. שאלה האם הם יכולים להכריח אותי לשים אותו בחינוך מיוחד בגלל זה, כי יש לנו בבית ספר לכל כיתה עוד כיתה קטנה של חינוך

לקריאה נוספת והעמקה

מרינה שלום, אתחיל בסוף - אי אפשר להכריח אותך לשים את בנך בכתה קטנב של החנוך המיוחד. הדבר יכול להעשות רק בהסכמת ההורים - אלו התקנות של משרד החנוך. כל זה כמובן לא קשור להפרעת קשב ורכוז. עוד כמה דברים לגבי שאלתך - ראשית, אין קשר בין חוכמה וכשרון להפרעת קשב ורכוז. ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, חכמים וכשרוניים ממש כמו ילדים שאינם לוקים בהפרעה זו. שנית, אם בנך אכן לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ההפרעה עלולה למנוע ממנו להביא לידי בטוי את יכולותיו הגבוהות. שלישית, שאלון קונורס או בדיקת קונורס ממוחשבת, אינם אבחון, אלא בדיקות עזר שהם חלק מאבחון. אבחון כולל בדיקת הילד, שיחה עם ההורים, וקבלת מידע מהסביבה (בעיקר בי"ס, אך לא רק). רביעית, ההחלטה אם לטפל תרופתית בילד או לא, היא החלטה של ההורים בלבד. יש, כמו תמיד, לשקול את היתרונות והחסרונות של הטפול, ולהחליט. לא ברור לי היכן אובחן בנך. אני ממליץ בשלב הראשון לפנות לרופא - פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים המוסמך לאבחן הפרעת קשב ורכוז - ולהוועץ בו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

08/09/2013 | 22:27 | מאת: אמא מתלבטת

בתי בת 10 פלוס אנו נותנים לה רטלין LA 20 לפי המלצת נורולוג אך בחופשת הקיץ לא מקבלת רטלין שאלתי היא האם רטלין משפיע על קצב הגדילה בתי מאד נמוכה לגילה כלומר 1.24 ובנוסף מאד רזה. כן ממזמן הלכה לצילום כף יד שהייתה בת 7 וגיל העצמות תאם לגיל שלה תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מתלבטת שלום, מהמידע הקיים היום עולה שהשפעתו הישירה של Ritalin על הצמיחה הינה מועטה מאד. רוב ההשפעה היא ע"י דכוי התאבון, וכשלא אוכלים, לא גדלים. גובה 124 ס"מ בגיל 10 הוא אכן גובה נמוך לגיל. אני ממליץ לפנות לרופא הילדים, להוועץ בו, ולשקול הפניה לאנדוקרינולוג ולדיאטנית ילדים. אם ה-Ritalin פוגע משמעותית באכילה, יש לשקול את הפסקתו. שבוע טוב, ושנה של גדילה וצמיחה, ד"ר ברנע ארז.

08/09/2013 | 09:01 | מאת: keren

כמה זמן לאחר נטילת הכדור הוא מתחיל לעבוד? האם בחצי השעה הראשונה מרגישים עייפות קלה?

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, רוב המטופלים מדווחים שהתרופה מתחילה להשפיע תוך 20-30 דקות מנטילתה. למרות שהתרופה מעוררת ולעתים מפריעה לשינה, יש מטופלים מעטים המדווחים שהתרופה גורמת להם עייפות. עייפות בחצי השעה הראשונה לא נראית לי קשורה לתרופה, אלא דוקא לשעות הבוקר ואולי לשינה לא מספקת. אני מניח שדוקא העובדה שהעייפות חולפת לאחר חצי שעה נגרמת ע"י התחלת השפעת התרופה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/09/2013 | 20:04 | מאת: קרן

האם ריטלין 20SR שוות ערך לריטלין 20LA? איזה כדור יותר חזק?

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, השפעת שני הכדורים - Ritalin-SR 20mg ו-Ritalin-LA 20mg - דומה, הן מבחינת זמן ההשפעה והן מבחינת העוצמה. באופן קליני, נראה ש-Ritalin-LA 20mg משפיע מעט יותר זמן, והשפעתו מעט חזקה יותר. עיקר השוני בין שתי התרופות הוא מנגנון השחרור המושהה שלהן. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/09/2013 | 21:39 | מאת: אמא יקרה

שלום רב, הבת שלי בת 9 אובחנה כבעלת הפרעת קשב וריכוז. מטופלת בריטלין 20מ"ג. השאלה שלי היא - לפעמים הבת שלי ממש מבולבלת ולא מצליחה לתפקד. אבל ממש מבולבלת , והיא אומרת אני לא מצליחה לעשות שיעורים אני מרגישה מבולבלת ולא יודעת מה לעשות... זה אופייני? ואם כן- יכול להיות שזה יקרה תחת השפעת הריטלין? או רק לאחר התפוגגות הריטלין?. שאלה נוספת-יכול להיות רגישות לרעשים? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

אמא יקרה שלום, המונח "תחושת בלבול" הוא מאד כללי, ולכן לא ברור למה בתך מתכוונת. בשלב ראשון הייתי מנסה לברר איתה מה היא חשה, ולקבל ממנה דוגמאות קונקרטיות. אם היא חשה "בלבול" רק סביב שעורי הבית, יתכן שזו דרכה לומר לך שאינה רוצה להכין שעורי בית. תחושת בלבול אינה אופיינית ל-Ritalin. בילדים מסויימים, כשהשפעת ה-Ritalin פגה, יש הגברה של אי-השקט, הנמשך כ-40 דקות, ואולי בתך מתכוונת לאי-שקט זה. התופעה מכונה rebound. רגישות חושית בכלל, ורגישות לרעש או לקולות רמים, היא בהחלט תופעה קיימת. שכיחה יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/09/2013 | 21:04 | מאת: שירי

בני בן ה12 הוא תלמיד מצטיין אשר מגיע להשגים מרשימים, באסיפת ההורים אמר המחנך כי נראה שהרכוז עולה לו במאמץ רב. האם הוא זקוק לטיפול? אם כן- למי עלי לפנות? נ.ב. עד היום לא נתקלנו בכל קושי, הילד טוען כי המורה חוזר מספר רב של פעמים על הנלמד מה שמקשה עליו להישאר עירני לאורך שעתיים.

01/09/2013 | 22:19 | מאת: ברוריה

שלום שירי, נשמע שבנך חכם ומצליח, כנראה מהיר תפיסה יותר מהממוצע, ולמרות זאת, הוא משתדל להיות סבלני, ואף מצליח. התברכת. ממתי ישיבה בכיתה היא פיקניק? ילדים אמורים לשבת ולהיראות כאילו הם בגן עדן? אולי המורה איטי ומשעמם? לדעתי ממש הגזמנו בלחפש מה לא בסדר בילדים. כאילו שהמורים ומערכת החינוך מושלמים.

שירי שלום, איני יודע האם בנך אכן סובל מהפרעת קשב ורכוז או לא. לא הייתי מבטל את דבריו של המורה, כיון שיש מצבים בהם ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז שומרים על השגים גבוהים, תוך שהם מפצים בעזרת יכולות גבוהות או השקעה רבה בלמודים. נראה לי שהדבר שיש לעשות קודם כל הוא לנסות ולקבל מידע מגורמים נוספים - לברר האם התרשמותם של מורים אחרים דומה, לברר עם מדריכים בחוגים בהם הוא משתתף, לצפות עליו כאשר הוא מכין את שעורי הבית בבית או לומד למבחן. אם נראה שלא רק המורה מוצא קשיים, השלב הבא הוא להתייעץ עם רופא הילדים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום לכולם, בשבועיים האחרונים עונה בפורום איש (או אנשים) כועס, על עצם העובדה שיש הורים המטפלים בילדיהם בתרופות. נראה לי שמדובר באיש אחד המשתמש בשמות שונים. בשל כך, אבקש להבהיר את ה-"אני מאמין" שלי בנוגע לטפול. כרופא, מטרת עבודתי היא לעזור לאנשים, להפחית את מצוקתם, ולעזור להם לתפקד בצורה הטובה ביותר בכל תחומי החיים. ההפרעות הפסיכיאטריות, בהן אני מטפל גורמות לעתים קרובות למצוקות קשות ולפגיעה משמעותית בתפקוד. לעתים, הפרעות אלו אף מביאות אנשים (וגם נערים וילדים) לטול את חייהם שלהם. לשמחתי, ברוב רובם של המקרים, בטפול בהפרעת קשב ורכוז אין סכנת חיים. כרופא, אני ממליץ למטופלים שלי על טפולים שנמצאו יעילים ובטוחים, תוך שאני מפרט את תופעות הלואי הידועות של טפולים אלו. כמו כן, אני מאמין (בנוסף למה שהחוק מורה) שהורים אחראיים על ילדיהם, ועליהם להחליט על הטפול בהם, למעט מצבים נדירים וקצוניים ביותר שאז דרושה התערבות אחרת. כמי שעוסק רבות בטפול בילדים ובני נוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ברור לי שהטפול בהפרעת קשב ורכוז הוא טפול מורכב, שצריך להביא לשנוי בתחומים רבים (הרכוז עצמו, התנהגות, חברה, משפחה וכו'). אני מתעדכן תדירות אודות טפולים חדשים וישנים יותר. קיימת התנגדות רבה לטפולים תרופתיים בכלל, ולטפול בהפרעות בתחום הפסיכיאטריה בילדים ונוער בפרט. התנגדות זו בד"כ אינה מבוססת על עובדות כלשהן, ומקורה בתחושות ואמונות שונות. תחושה ואמונה אינן יכולות להדריך אותי בטפול, אלא מידע עובדתי מוצק. לעתים, גם אני כרופא מטפל במצבים שונים בהם המידע הרפואי חסר, ואז אני משתדל בכל כוחי שהטפול יתבסס על הנחות הגיוניות ומושכלות. במקביל להתנגדות לטפול תרופתי, עולה בשנים האחרונות בקוש גדול לטפול אלטרנטיביים, משלימים או טבעיים (בחר את המונח המתאים עבורך). עד היום, טפולים מתחום זה לא נמצאו יעילים. רובם לא נבדקו, ואלו שנבדקו (כמו, למשל, הומיאופתיה ודיקור סיני) נמצאו לא יעילים. בנוסף לכך, ברוב המקרים של טפולים אלטרנטיביים אין מציינים את תופעות הלואי (ואין טפול שאין לו תופעות לואי), ואין מציינים את המשמעות, הקשה לעתים, של המנעות מטפול שיכול היה לעזור. כאמור, איני מתווכח עם הורים של ילדים ובני נוער בהם אני מטפל, ואיני קובע מה יעשו. הורי המטופלים שלי פנו אלי מרצונם החופשי (וכך גם השואלים בפורום זה). אני מחווה את דעתי, לפי מיטב הבנתי המקצועית, וההורים הם אלו שמחליטים איזה טפול יקבלו בנם או בתם. אסיים בברכת שנה טובה לכל הכותבים והקוראים בפורום, ובתקוה לשלום מתי שהוא (אם אפשר, אז בקרוב). ד"ר ברנע ארז.

27/08/2013 | 19:15 | מאת: גור

רציתי לשאול מה היא המטרה מהשימוש בתרופה ריספונד 1 לאיזה תקופה אפשר להשתמש בה בלי שתשפיע על המצב הבריאותי ... ו האם אמת היא עוזרת לסדר את המחשבות של בן אדם ו לארגן אותם ו עזרה בפתרון לבעיות ריכוז

לקריאה נוספת והעמקה

גור שלום, Rispond (המוכרת גם בשם Risperdal) היא תרופה שיש לה מספר שמושים בפסיכיאטריה. התרופה החלה את דרכה כתרופה נוגדת פסיכוזה (מצב בו בוחן המציאות פגום), ובהמשך נמצאו לה עוד שמושים. רוב הילדים ובני הנוער המשתמשים בתרופה, מקבלים אותה כטפול בהפרעת התנהגות. כיון שכ-50% מהלוקים בהפרעת קשב ורכוז סובלים גם מהפרעת התנהגות, השמוש בתרופה יחד עם Ritalin או Concerta הוא שכיח למדי. הפרעות פסיכוטיות הן הפרעות נדירות בבני נוער, ולכן מעט מאד ילדים מקבלים את התרופה בשל הפרעות אלו. התרופה אינה עוזרת לרכוז, אך היא מרגיעה, מפחיתה תוקפנות והתנגדות, ומפחיתה היפראקטיביות ואימפולסיביות. כמו תמיד, אם קיבלת מהרופא תרופה, ויש לך שאלות לגביה, מומלץ לחזור אל הרופא ולשאול אותו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/08/2013 | 16:02 | מאת: ג.ה.

שלום רב, בני בן ה-7 מטופל ברספרידל, אין ספק ביעילות התרופה אך - לדאבוני הוא עלה מאוד במשקל - כ-8 ק"ג משך 3 חודשים. שאלתי, האם השמנת היתר תפסק בשלב מסויים. האם התיאבון המוגבר יפסק בשלב מסויים. ברור שאת התרופה כרגע לא ניתן להפסיק. בברכה ג.ה.

לקריאה נוספת והעמקה

ג"ה שלום, אחת משתי תופעות הלואי השכיחות ביותר של Risperdal היא הגברת תאבון, ובעקבות זאת השמנה (השניה היא שהתרופה מרדימה). לעתים, אפשר לשלוט בהשמנת היתר באמצעים התנהגותיים - ארוחות מסודרות, הקפדה על תזונה בריאה, סלוק חטיפים/ממתקים מהבית וכו'. לעתים, אנו נאלצים להפסיק את הטפול בתרופה עקב תופעת לואי של השמנה. לצערי, לא "מתרגלים" לתופעת לואי זו, וההשמנה עלולה להמשיך. עליה של שמונה ק"ג, בילד בן שבע שנים, במשך שלושה חודשים היא עליה משמעותית. אני ממליץ לפנות אל הרופא המטפל, ולשקול את האפשרויות השונות. יש תרופות אחרות שעשויות לעזור, ושישפיעו פחות על ההשמנה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

26/08/2013 | 15:38 | מאת: שמחה

שלום, לילד שלי התגלתה הפרעת קשב קלה, השאלה היא האם יש דרך טבעית באמצעות תזונה כלשהי שיכולה לשפר את המצב שלו או שהאופציה היחידה שעומדת בפנינו היא הריטלין?

לקריאה נוספת והעמקה
26/08/2013 | 16:50 | מאת: אביבה

שלום שמחה, את חושב בכיוון מאד נכון, ניתן להגיע לשיפור ניכר בעזרת תזונה נכונה ותוספי תזונה. חפשי על כך באינטרנט, יש המון פתרונות. ריטלין היא תרופה ממריצה, במילים אחרות סם מרץ עם תופעות לוואי קשות. את ממש לא רוצה את הילד שלך על זה. בהצלחה.

27/08/2013 | 23:58 | מאת: דינה

של סולגאר שנותנים לילדים עם הפרעות קשב. הבנתי שבחלק מהמקרים זה עוזר מאוד. יש כמה מאמרים ברשת שמסבירים את הביולוגיה שמאחורי זה.

שמחה שלום, אין כיום כל עדות ששנוי תזונה עוזר בטפול בהפרעת קשב ורכוז. לא ידוע כיום על המנעות ממרכיב מזון כלשהו (דיאטה) או תוספת של מזון מסויים, היכולים לשפר את הקשב והרכוז. עם זאת, יש לזכור שהטפול התרופתי הוא חלק מהטפול, ויתכן שמרכיבים אחרים של הטפול עשויים להועיל במקרה של בנך, לדוגמא, הדרכת הורים, עזרה למודית, טפול פסיכולוגי ועוד. אני ממליץ להתייעץ עם הרופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

24/08/2013 | 07:27 | מאת: .

שלום רב דוקטור הרופא של בני בן 17 מצא ש- 30 מג אדרל עוזר לו בצורה סבירה ובטלפון אמר שיחליף את האדרל ל-xr 30 כלומר עם אותו מינון של אדרל רגיל ,אבל עם מספר פיקים שכול אחת קטן מ- 30 מג, כלומר לא המינון שיספיק לו ?? ????

לקריאה נוספת והעמקה

נקודה שלום, את צודקת. ההשפעה של Adderall 30mg (שחרור מיידי) ו-Adderall XR 30mg ( שחרור מושהה) שונות. למעשה, 30mg של השחרור המושהה משפיעים, מבחינת הרכוז כמו בערך 15mg השחרור המיידי. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

אני לומד במכינה ועושה מאמצים אדירים להתרכז ולפעמים חש בכאב ראש קטן יש לי חשש לא מוסבר להתרכז לאורך זמן רב האם התרכזות טוטאלית עלולה להזיק לבן אדם כמו שעשיית גושר גופני במאמץ רב ללא הפסקות יכולה להזיק לו או שאולי המח שונה משאר האיברים כך שאם מאמצים אותו טוטאלית היכולות משתפרות

לקריאה נוספת והעמקה

טל שלום, איני מכיר מחקר או תאוריה התומכים בכך שרכוז מאומץ ו/או לאורך זמן עלולים להזיק למוח או לאיבר אחר בגוף. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/08/2013 | 12:18 | מאת: כ

בני עולה לחטיבת הביניים. סובל מהיפראקטיביות ובעיית קש ומכור למסכים. כמו כן, לא הסתדר עם הילדים שלמדו איתו ביסודי,לכן נאבקתי להוציא אותו מהעיר שבה אנו גרים לבית-ספר תיכון חקלאי. פתאום לפני כמה ימיםקיבלתי מכתב שבו הם מודיעים שהילדים בכיתות ז-ח ילמדו בטאבלטים. לאחר מכן הבנתי שהיה מאבק והרבה הורים התנגדו לטאבלטים. בית-הספר החליט שבתחילת השנה כולם ילמדו בספרים ולאחר מכן מחודש אוקטובר יחלקו את הילדים חלק לכיתות שההורים רצו טאבלט וחלק בספרים. אני מתנגדת לטאבלט ,אך בעלי בסוף יגרר אחרי בני וירשום אותו לכיתת הטאבלט. חשבתי לרשום אותו לבית-הספר המיועד ולבקש שישבצו אותו בכיתה שאין ילדים מהיסודי.בתי לומדת בבית-הספר בעיר שלנו והיא מרוצה. מה לעשות?

כ' שלום, איני בטוח כלל כי אני הסמכות המתאימה ליעץ לך בנושא זה, אך אנסה. ספרים, טבלטים או מחשבים רגילים הם אמצעי למוד, ואני סבור שלא זה מש שיקבע אם בנך ילמד או לא. הדבר תלוי הרבה יותר במורים, בהרכב הכתה, בחומר הלמוד (האם יש תכנים מתאימים וטובים בטבלטים?), וכן גם בשאלה האם בטבלט יוכל להריץ תוכנות נוספות מלבד התוכנות הלמודיות, דבר שיכול להסיח את דעתו. נראה לי שלפני הכל צריך להגביל חשיפה למסכים בבית, וכן לפנות להדרכת הורים, כדי שאתם תציבו את הגבולות ולא תגררו אחרי בנכם. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/08/2013 | 10:35 | מאת: ilanit

שלום רב, בני קיבל את התרופה במינון 0.5 מ"ג. לא ממש הבנתי איך יש ליטול אותה? למהול במים/משקה? או ישרות לפה (אין בעיית בליעה) הוא עם הפרעות קשה ומטופל ברטלין LA30. בתודה מראש וישר כח על הכתיבה שלך.

לקריאה נוספת והעמקה
22/08/2013 | 22:26 | מאת: חביבה

הי, ריספרדל הוא כדור פסיכיאטרי אנטי-פסיכוטי מסוכן עם תופעות לוואי מכאן ועד הודעה חדשה. תקראי את האותיות הקטנות. ריטלין הוא סם מרץ לכל דבר, לא תרופה לשום דבר. שתדעי.

אילנית שלום, צר לי על התגובה הלא חביבה של חביבה. אנסה להסביר. Risperdal היא תרופה הנתנת במספר התוויות. עיקר השמוש בה בבני נוער וילדים הוא לטפול בהפרעות התנהגות, השכיחות מאד בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. שלוב של התרופה עם Ritalin הוא נפוץ, מקובל ויעיל. התרופה אינה עוזרת לרכוז, אך מפחיתה את ההיפראקטיביות, האימפולסיביות, הסרבנות וההתנהגות המתנגדת, ובכך עוזרת מאד. את התרופה אפשר לטול ישירות לפה, או לערבבה במשקה. התרופה קיימת גם בסירופ וגם בכדור. אין הבדל בין שתי צורות התרופה. ועוד לגבי תגובתה של חביבה, Ritalin היא תרופה ולא סם. צר לי אך זה המצב. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

19/08/2013 | 22:25 | מאת: אמא מודאגת

האם נכון לומר שהריטלין הנ"ל מתפרק בגוף באופן שכך כל 4 שעות הגוף מקבל 10 מ"ג של החומר? האם זה כמו לתת פעמיים (כל 4 שעות) ריטלין 10 מ"ג? ושאלה נוספת האם ניתן לפתוח את הקפסולה ולפורר במשקה/מעדן, נאמר לי ע"י רוקח כי אם נעשה כן היעילות של התרופה עלולה להיפגם. האם נכון? הילד לא יודע לבלוע..

לקריאה נוספת והעמקה
22/08/2013 | 22:29 | מאת: נמרוד

הי, ריטלין אינה תרופה למחלה, אלא סם מרץ גרידא. האם ראית בדיקת מעבדה שהילד שלך חולה? איפה בדיקות הדם? איפה הצילום? סימפטומים של חוסר ריכוז אינם מחלה, ואין כל הוכחה שקיימת בעיה אורגנית במוח. לסמם בריטלין זה פשוט מיותר.

Ritalin הינה תרופה ולא סם. יש הוכחות מחקריות ברורות על תפקוד שונה שאזורים שונים במח בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. למען האמת נמרוד, לא נראה לי שהעובדות מעניינות אותך. מנגד, איש אינו מכריח אותך לתת את התרופה לילדיך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

אמא מודאגת שלום, ראשית את צודקת - לתת Ritalin-LA 20mg זה כמו לתת שני כדורים של Ritalin 10mg בהפרש של ארבע שעות בין הראשון לשני. עם זאת, צריך לזכור שמדובר בביולוגיה ולא בביוכימיה, כך שארבע שעות הוא הזמן הממוצע. שנית, לגבי מתן התרופה. מותר לפתוח את הקפסולה, אך אין להמיס את הגרגרים במשקה, אלא לשים אותם במאכל כלשהו, כמו מעדן חלב. מומלץ לא לערבב את הגרגירים בכוס המעדן, אלא לשפוך את תוכן הקפסולה על כפית של מעדן, ולתת לילד לבלוע. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

19/08/2013 | 09:39 | מאת: אריאלה

שלום רב, בני בן ה 7 נמצא עם בעיות גבוליות של קשב וריכוז אשר בא לידי ביטוי בקושי רב בלימודים . בסוף השבוע האחרון נתתי לו בפעם הראשונה קונצרטה 18 מג , הוא התלונן מהצהריים על כאבי ראש אחכ הגיעו דפיקות לב מואצות זיעה קרה והשיא היה בערב שהוא הקיא. לדברי הפסיכיאטרית עלי לנסות לתת לו שוב את אותו הכדור ואם יחזרו שוב אותם תופעות רק אז ננסה כדור אחר. כולי נמצאת בלבטים... האם זה בסדר לנוכח תופעות הלוואי ואני לא מסכנת את בני. תודה

22/08/2013 | 22:33 | מאת: ציפורה

שלום לך, ריטלין בהחלט פוגע במערכת העיכול. אין הבדל מהותי בין סוגי הריטלין השונים, החומר הפעיל הוא אותו דבר - מתילפנידאט. זהו סם מרץ שאפילו לספורטאים אסור לקחת אותו. מקצת מתופעות הלוואי של ריטלין: ירידה קשה בערנות, בלבול. פגיעה בזיכרון וביכולת הלמידה. התנהגות רובוטית דמוית זומבי. אובדן הספונטניות ותגובה טבעית. התנהגות כפייתית, פעולות החוזרות על עצמן באובססיביות. חזרה אין סופית על אותם צלילים ועל אותן תנועות. תסמונת טורט- תנועות או צלילים בלתי פוסקים.

10/08/2013 | 15:45 | מאת: נערה

אני התחלתי לקחת רטלין כדי ללמוד ולהתרכז. תמיד הייתי נרדמת אם הייתי מנסה ללמוד לכן נתנו לי רטלין אמרו לי שאני אתרכז ושזה יעורר אותי. נטלתי את הכדור ואחרי 20 דקות הרגשתי את ההשפעה ומיד התחלתי ללמוד ולאחר 10 דקות עייפתי ונרדמתי לכ-3 שעות, תופעה זאת חזרה על עצמה פעמיים..זה נורמלי? להעלות מינון?

12/08/2013 | 13:20 | מאת: קרן

גם לי זה קורה. איזה ריטלין את מקבלת?

03/08/2013 | 18:48 | מאת: חנה

שלום רב ערכנו לבת שלנו העולה לכיתה ג אבחון פסיכודידקטי עפ"י בקשת ביה"ס . הפסיכולוגית אמרה שהדוח שלה לא יהיה מלא ללא שיחה עם המורה. האם היא צודקת? (מאחר ואנו מודעים לעובדה שעקב הפרעת הקשב שאינה מטופלת תרופתית האינטיליגנציה עפי מבחן וקסלר עשוייה להיות נמוכה אנו מעוניינים לראות את הדוח לפני שנחליט האם ליידע את ביהס שערכנו אותו ולהראות להם אותו). האם הסיכום של מאבחנת דידיקטית ופסיכולוגית אמור לספק את ביהס גם אם הוא לא כולל את חווד של המורה? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

חנה שלום, אבחון פסיכודידקטי מסתמך על בחינות שהילד עובר במהלך האבחון, ועל מידע שמתקבל מסביבתו של הילד. המידע החשוב ביותר על ילד נמסר, בד"כ, ע"י שני גורמים - הוריו של הילד, והמורה המחנכת. צודקת המאבחנת בכך שבלא מידע מביה"ס, דו"ח האבחון לא יהיה מלא. איני יודע מה יספק את ביה"ס. אתם, ההורים, מחליטים איזה מידע ברצונכם למסור ולמי. יש לזכור שביה"ס בקש את האבחון, כדי להחליט מהן הדרכים הטובות ביותר לעזור לבתכם. כאשר המידע שביה"ס מקבל אינו מלא, החלטותיו לגבי בתכם אינן מיטביות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/08/2013 | 18:12 | מאת: דנה

שלום רב, בתי בת 5.5, חכמה ונבונה מאוד. לא מסוגלת "לשבת על הטוסיק" מבלי "להתמרח" עם כל הגוף ובכל מקום. אם זה בשעת האוכל, אם זה כשמשחקים, אם זה כששומעת סיפור, כשרואה טלויזיה וכו'.... הייתי רוצה לבדוק את הנושא. לאיזה אבחון עלי ללכת ובאיזו מסגרת? (אני חברת קופ"ח מכבי) תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

דנה שלום, ראשית, אני ממליץ לפנות לגננת ולהוועץ עמה. אם גם הגננת מתארת קשו ברכוז וקושי להתמיד במשימות, והדבר גורם לפגיעה בתפקודה של הילדה, אני מציע לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. בקופ"ח מכבי פני למוקד, ומשם יפנו אותך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.