קלונידין או ריספדרל

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

15/04/2013 | 11:09 | מאת: דלית

שלום רב, בני בן 5 וחצי אובחן בטובה לקשב וריכוז עם דגש לאימפולסיביות (לחיצות מרובות וסתמיות). בחצי השעה לאחר קבלת הריטלין הוא נעשה רגיש, עצבני ורוגז ולאחר מכן נרגע (לאחר שנרגע עשה את הטובה). לבני יש מדי פעם תיקים באזור הפנים שאינם מורגשים ואינם מפריעים בתחום החברתי. בנוסף, לבני יש בעיות התנהגות כגון: סף תסכול נמוך, התפרצויות זעם, והיפרקטיביות. הפסיכיאטרית המליצה לנו לטפל בריספדרל( בבעיות ההתנהגות) ולא להתמקד בתחום הקשב והריכוז. שאלותיי הם: 1. האם לא כדאי לטפל בתרופות מה"קל" אל ה"כבד"? אולי לנסות קודם ריטלין ודומיו? 2. האם ניתן להסיק מהפעם היחידה שקיבל ריטלין ,ולאור תגובתו ,שריטלין אינו מתאים לו? 3.האם לצורך בעיות התנהגות לא כדאי לשקול תרופות "קלות" יותר כגון קלונידין או קלוניריט, לפני ניסיון קבלת הריספדרל (שלדעתנו היא תרופה "כבדה"). תודה מראש.

דלית שלום, ראשית, אבחון של הפרעת קשב ורכוז אינו נעשה בבדיקת TOVA. בזיקה זו היא רק בדיקת עזר. האבחון הינו אבחון קליני. ולשאלותיך שלך. אם הבנתי נכון הילד אינו מטופל כעת ב-Ritalin, אלא בוצע נסיון חד פעמי לטפל בתרופה זו. כיון שהילד אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, מומלץ ראשית לטפל בהפרעה זו. התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעה זו הנן Ritalin ו-Concerta ותרופות נוספות ממשפחת התרופות הזו (כמו Adderall, למשל). אני ממליץ לחזור ולנסות לטפל ב-Ritalin או Concerta, ולא לקבל החלטה לפני נסיון טפולי בודד. יתכן וצריך לשנות את מנון התרופה או את סוג התרופה (Ritalin ארוך טווח במקום Ritalin רגיל). אם נסיון טפול ב-Ritalin רגיל לא ישפיע על קשיי ההתנהגות, בהחלט יש לשקול טפול ב-Risperdal המותווה לטפול בקשיים אלו. ל-Clonidine אין התוויה לטפול בבעיות התנהגות. ועוד שתי הערות: 1. Clonidine ו-Clonirit הם אותה התרופה. Clonidine הוא השם הגנרי (שם החומר), ו-Clonirit הוא השם הפטנטי (השם שנותנת החברה המייצרת את הכדור). 2. המונחים "תרופה כבדה" או "תרופה קלה" אינם מונחים רפואיים. במצבים שונים צריכים להשתמש בתרופות שונות, וילדים שונים מגיבים אחרת לאותה תרופה. לכן, שקול הדעת צריך להיות קליני. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

25/04/2013 | 16:06 | מאת: מירב

אני אמא לילד שאובחן עם אותם בעיות כבנך וגם לנו המליצו על רספרדל לטיפול התנהגותי בעלי ואני שללנו על הסף לאור תופעות הלוואי הקשות. התחלנו לתת ריטלין דבר שעשה טוב לילד מבחנת הקשב אך יצר בעיה קשה אחרת והיא הטיקים. הטיקים היו מאוד קשים בכל איברי הגוף דבר שגרם לנו מספר פעמים להשאיר את הילד בבית. בגלל שלבנך יש כבר בעיית טיקים , התייעצי טוב טוב לפני שאת נותנת לו ריטלין כי הריטלין מגביר את הטיקים מאוד...........

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים