פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
833 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

שלום, מה ההבדל בין לקות או קושי בוויסות חושי לבין הפרעת קשב וריכוז? איך מבחינים בין שני הקשיים? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלומית שלום, מדובר בשתי הפרעות שונות. בהפרעת קשב ורכוז, כשמה, קשה להתרכז ולהיות קשובים לאורך זמן. הפרעה בוסות החושי מתאפיינת בתגובה מוגזמת לגרויים שונים המתקבלים דרך החושים - רגישות למגע, רגישות לקולות רמים, רגישות של הפה (רגישות אורלית), רגישות לריחות ורגישות לטעמים. כאמור, מדובר בשתי הפרעות שונות, אך בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז יש שכיחות גבוהה יותר של הפרעה בוסות החושי, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/06/2014 | 01:45 | מאת: יעל

בהמשך לתשובתך אשמח לדעת כיצד אפשר להבחין בין בעיה של וויסות רגשי (לא תחושתי שמיעה וכו'... אלא רגש) לבין הפרעת קשב , האם ניתן להבחין, כי כמו שכתבת שהשכיחות גבוהה, כיצד אדע שבני לא סובל מבעיית קשב וריכוז אלא רק בעייה של ויסות רגשי? לדוגמא כשהוא מתלהב/כועס/מרוגש קשה לא לחזור ולווסת את עצמו מה שיוצר בעיה בביהס כשמורה מאחרת וכל הילדים משתוללים והמורה מגיעה כולם נרגעים ולו קשה להרגע והוא עדיין בהתלהבות ובחוסר שקט... ועוד כל מיני דוגמאות שמראות על חוסר וויסות רגשי, כיצד אוכל לדעת שמהר קופצים למסקנות של בעיית קשב וריכוז ולא בעיית ויסות נטו? ועוד שאלה...במידה ואכן זו רק בעיית ויסות רגשי, האם יש דרך לטפל בבעיה? מהי הדרך/ המקום/ הגורם המטפל שאליו צריך לגשת? תודה מראש על תשובתך

19/03/2014 | 16:22 | מאת: מולקולה

שלום רב, הבן של בן 8.5 עבר איבחון פסיכולוגי ופסיכיאטרי בגלל בעיות בבי"ס של הפרעה בכיתה, חוסר שקט וכו'. באבחונים הגיעו למסקנה שיש לו ADHD והפסיכיאטרית המליצה על מתן רטלין לאחר שדרכים אחרות לא צלחו. התחלנו לתת לו רטלין רגיל 10מ"ג - בהתחלה כדור וחצי ואח"כ 2 כדורים ועדיין לא ראינו השפעה של הכדור. הפסיכיאטרית המליצה לעשות לו אבחון TOVA, שמעתי שהמבחן הזה "נוראי" וארכאי ושהMOXO יותר חדש ובודק את הפרמטרים טוב יותר. אני מבולבלת, איזו בחינה תבדוק טוב יותר את הADHA ואת השפעת הטיפול התרופתי?? תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

מולקולה שלום, הן בדיקת TOVA והן בדיקת Moxo הן בדיקות עזר באבחון הפרעת קשב ורכוז. הן אינן אבחון. ברוב המקרים אין צורך בבדיקות אלו, אך במקרים מסויימים, כמו בתאור של בנך, בהחלט יש מקום לבצוע הבדיקה. לבדיקת ה-Moxo מספר יתרונות - היא מתוקפת יותר מבחינה מחקרית, והיא משלבת הסחות קוליות וויזואליות בזמן הבדיקה. מנגד, היא יקרה יותר בד"כ. בדיקת ה-TOVA אמנם ישנה יותר, אך בהחלט מסוגלת להראות את יעילות התרופה. בעיקר חשוב לדעת לקרוא את הבדיקה. יתכן והפסיכיאטרית המטפלת רגילה יותר לעבוד עם בדיקת TOVA. אני מציע לחזור לפסיכיאטרית ולשאול אותה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/03/2014 | 14:47 | מאת: ריקי

הציעו לנו בקופה להשתתף בקבוצה להדרכת הורים לילדים בעלי הפרעות קשוב וריכוז. למישהו יש נסיון עם קבוצה כזו? על מקום /מנחה מומלץ? תודה.

ריקי שלום, אם תצייני באיזה קופת חולים את חברה, יהיה קל יותר לעזור לך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/04/2014 | 17:04 | מאת: ריקי

אני חברה בקופת חולים לאומית. הרופא המטפל המליץ לנו על תרפיה. נראה שלילד שלנו תתאים תרפיה במוזיקה. אשמח לקבל המלצות על תרפיסטים טובים באזור ירושלים. תודה רבה!

18/03/2014 | 14:42 | מאת: ריקי

שלום וברכה. אני אם לילד בן 12, שאובחן באיחור, לצערי, כסובל מהפרעת קשב וריכוז. ראשית, תודה על הפורום הנפלא הזה, ותודה לד"ר ארז על התשובות השקולות. נעזרתי רבות בשאלות ותשובות שמופיעות כאן. הריטאלין עוזר לילדי בלימודים מאד, ברוך השם. מבחינה התנהגותית, כשהוא אינו תחת השפעת הכדור, לפעמים הוא מתנהג מאד כ'היפר' ולפעמים הוא די רגוע. האם ידוע מה יוצר את ההבדלים הללו? האם יש צבעי מאכל/חומרים אחרים הידועים כמשפיעים? ושאלה נוספת - אנחנו מנסים לתת כדור של 12 שעות, על מנת לאזן את ההתנהגות במשך כל היום. זה עוזר, אבל נראה שגורם לילד דכדוך, עצבנות מסוימת, וגם נטיה יותר להיות בלחץ וחרדה. האם יש דרך לעזור?

לקריאה נוספת והעמקה

ריקי שלום, תודה על המחמאות, ואני שמח שהפורום עוזר לך. זו מטרתו. לשאלותייך - התנהגותו של ילד מושפעת מגורמים רבים מאד - הטמפרמנט הבסיסי, המצב בבית, מבו החברתי, הצלחות וכשלונות במשך היום, תזונה, שינה ועוד ועוד. גם התנהגותם של ילדים ללא הפרעת קשב ורכוז משתנה, ואין יום אחד דומה למשנהו. הכלל הראשון הוא להקפיד על מלוי הצרכים הגופניים הבסיסיים - תזונה בריאה במהלך היום, ללא צומות ארוכים, שינה מספיקה (רוב הילדים בישראל אינם ישנים מספיק). ההמלצה השניה היא לשמור על שגרה בסיסית קבועה - שעה בה מכינים שעורי בית, זמן קבוע לארוחת ערב, מקלחת וכניסה למיטה. בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, יש לנסות ולאתר גורמים המחמירים את התנהגותם - חוג או פעילות מסויימת,הפסקת פעלות מסויימת (כבוי הטלויזיה או המחשב) וכו'. אם מאתרים גורמים כאלו, יש צורך בטפול - הדרכת הורים, טפול התנהגותי או טפול תרופתי. לא נמצא כל קשר בין צבעי מאכל להפרעת קשב ורכוז. מדובר במיתוס שקרי. עם זאת, מומלצת תמיד תזונה בריאה ומאוזנת. אם Concerta ("כדור של 12 שעות") גורם לדכדוך, יש לשקול המשך טפול ב-Ritalin-LA בבוקר (כדור המשפיע כשמונה שעות), ומתן Ritalin "רגיל" (המשפיע כארבע שעות), במנון נמוך, אחה"צ. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/03/2014 | 12:26 | מאת: לימור

שלום, אני אמא לילד בן 8 שאובחן לפני כשנה בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות אצל ניורולוג פרטי לאחר שבהתפתחות הילד לא נתנו לי מענה. בתחילת הטיפול הרופא המליץ על מינון נמוך יותר אך כתב גם שבמידה ולא יעבוד אז להגדיל את המינון, אין צורך בפגישה נוספת. אחרי כמה ח' שלא ראינו שיפור באמת הגדלנו את המינון אך אז ובעיקר היום אנחנו במלחמה תמידית עם הילד על אוכל. אני יודעת שהכדור גורם לחוסר תיאבון אבל זה משגע אותי שהילד לא אוכל במשך 12 שעות, לפעמים גם כשהוא לא בהשפעת הכדור ותמיד מתלונן על כאבי בטן( אני כבר לא יודעת אם הוא ממציא כי לא בא לו לאכול או שהוא באמת "מלא" והאוכל מעיק עליו). איך מתמודדים עם הדבר הזה? אני אובדת עיצות!!

18/03/2014 | 12:35 | מאת: לימור

בהשפעת הכדור הוא ילד אחר, זה עובד מצויין. התגובות שלו הרבה יותר מתונות, הוא כמעט ולא מרביץ, פחות בוכה או מקלל ומצליח ללמוד יפה את החומר. בלי קשר הוא מאוד מאוד חכם. ככה שלוותר על הכדור נראה לי ממש בעייתי.....

13/03/2014 | 13:56 | מאת: נמרוד

שלום שלום, הבן שלי בן 8 וחצי ועל רטלין לשעות הלימודים. יש לו טיקים שממש התחזקו (גלגולי עיניים, משיכת כתפיים ועוד). איזו תרופה אחרת אפשר לנסות בלי הפרעות כאלו? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

נמרוד שלום, טיקים הנם הפרעה שכיחה בילדות, ושכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. ברוב המקרים ההפרעה חולפת בין אמצע גיל ההתבגרות לסופו, עם הבשלתם של המנגנונים המוחיים המעכבים את הטיקים. הפרעת טיקים היא הפרעה גלית, והטיקים מתגברים ונחלשים חליפות. טיקים מתגברים בד"כ בעקבות לחץ - לדוגמא: כעס של ההורים, או התרגשות לפני יום-הולדת. ברוב רובם של המקרים, הטיקים אינם גורמים לפגיעה תפקודית כלשהי, ואינם גורמים למצוקה. תרופות סטימולנטיות, כמו Ritalin ו-Concerta עלולות להגביר טיקים. במקרים אלו יש להוועץ ברופא המטפל, ולשקול החלפת סוג ה-Ritaln/Concerta, הפחתת מנון, או נסיון טפול בתרופה אחרת. כל התרופות מהמשפחה של Ritalin, כמו Adderall ו-Focalin, עלולות לגרום לטיקים, אך אין זה אומר שאין מקום לנסותן. אני מציע להוועץ ברופא המטפל, ולשקול אתו את האפשרויות השונות. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

12/03/2014 | 10:15 | מאת: נינה

שלום. בני בן 11.5 מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז ונוטל לאחרונה ריטלין במינונים שונים, אך עדיין לא הגענו "לנחלה". אנו מעוניינים בהמלצת הנוירולוג לנסות שימוש בקונצרטה. קראתי שקונצרטה תקפה ל 12 שעות. האם זה אומר שבמשך 12 שעות הוא יהיה עם חוסר תאבון וכל הסימפטומים שעלולים לבוא עם הטיפול התרופתי?

לקריאה נוספת והעמקה

נינה שלום, Concerta אכן משפיעה 12 שעות, והן השפעתה המבורכת והן תופעות הלואי נמשכות גם הן כ-12 שעות. עם זאת, לעתים קרובות יש הפחתה בעוצמת תופעות הלואי. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

11/03/2014 | 15:04 | מאת: גלי

שלום, הבן שלי לומד בכיתה ד' , הוא ילד מאוד חכם וההשגים שלו יחסית נמוכים, התחלתי לחשוד שאולי יש לו בעיות קשב וריכוז, התייעצתי עם המורה והיא אמרה שיש מצב, אבל אם כן זה נראה לה גבולי. לקחתי אותו לאיבחון מוקסו ולהפתעתי הוא אובחן עם בעיות קשב וריכוז ברמה גבוהה (ADHD) כמובן שעידכנתי את המורה שלו והיא אמרה שאין סיכוי שיש לו ADHD אם כבר אז ADDובטח לא ברמה קשה. האם יכול להיות שהאיבחון לא מדויק? איך אפשר להסביר את זה? גם בבית הוא ילד רגוע. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

גלי שלום, בואי נעשה סדר. בדיקת Moxo אינה אבחון של הפרעת קשב ורכוז, אלא בדיקת עזר, שלעתים משתמשים בה במהלך האבחון. האבחון הוא אבחון קליני, המבוסס על בדיקת הילד, וקבלת מידע מביה"ס ומההורים. כמו כל בדיקה, גם בדיקת Moxo עלולה להיות שגויה, ולכן יתכן והמורה צודקת. מצד שני, איני יודע מה נסיונה של המורה, אך יתכן שהילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז משמעותית, למרות דעתה של המורה. לא קיימת אבחנה בשם ADD. זו המצאה ישראלית, כדי להרגיע את ההורים. האבחנה היא ADHD, שיכולה להיות בעיקר הפרעת קשב ורכוז, או משולבת - הפרעת קשב ורכוז והיפראקטיביות. אם הילד לא עבר אבחון מסודר, אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך, ולבצע אבחון מסודר. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

10/03/2014 | 23:48 | מאת: שלומי

אני סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שהייתי קטן וגם כיום אני מרגיש עצבני כתוצאה מתסכולים רבים וגם כתוצאה מחוסר הבנה ומחסור בקליטה אני גולש מדבר לדבר וכשאני מדבר עם אנשים אני חולמני וחושב על אות והדבר במקום להמשיך הלאה ולשים את אותה מחשבה בצד ולחכות עד שאני אפנה אליה בחזרה ואני סובל קצת מחררדות ולא מצליח להתרכז בספרים רק בטלויזיה אבחנו אותי כהיפרקינאטי.אני רוצה לדעת מה ההליך כדי לקבל כדורי אדרל או daytranna והאם לפי מה שאני אומר לך יאשרו לי את זה? ואני לוקח כיום depalept chrono xeplion-זריקה פעם בחודש nocturno-רק במקרה הצורך s.o.s וקלונקס במקרה הצורך s.o.s . אני מרגיש מוטרד מכל הדיבורים של האנשים הסובבים סביבי ואני מחפש את התחושה להרגשה טובה כדי להרגיש בטוח בעצמי ככה אני לא מרגיש מוטרד. יש כמה תרופות לקשב וריכוז: אדרל ויואנס סטרטרה פוקלין מדבקות דייטרנה מאז שהייתי קטן סבלתי מבעית קשב וריכוז והיפראקטיביות והוגדרתי כהיפרקינאטי חזותית אין לי בעיה להתרכז אבל בהבנה שמיעתית ובהבנת הנקרא יש לי בעיית קשב וריכוז ובשליפה מהזיכרון החזותי גם חל ליקוי. בקליטה ובחשיבה רק לאחרונה החל שיבוש. לפעמים אני מנסה לבכות ואני לא מצליח להוציא את הכאב שבתוכי אני מוחק במקום ואני מרגיש שאני כל הזמן לבד שאני צריך להיות מוקף באנשים ותמיכה קשה לי להיות לבד. האינטלגניציה הרגשית שלי מושפעת מחרדות ומבעיות קשב וריכוז אני לפעמים מאבד את חוט המחשבה ולא מצליח להיזכר מה זה היה כל מיני גירויים חיצוניים גורמים לי לאבד את הריכוז. במיוחד כשאני בבית לפעמים אין לי סבלנות לשום דבר גם לטלויזיה שאני יכול להתרכז במה שמענין אותי אבל עדיין אני מרגיש לחוץ כתצוצאה מהרגשה פנימית לא טובה. יש לי עצבים דחוקים. מה שבעיקר מפריע לי זה הלחץ כשאני נמצא ליד אנשים ואין לי מה לאמר או אין לי איך לתקשר אז אני נלחץ כאילו אני לא יכול לשים את המחשבות הרעות בצד ואת המחשבות הטובות בצמד פשוט אני יכול להתפרץ באותו רגע על אותו בן אדם או פשוט להרגיש לחוץ אין לי את הגירויים הנדרשים כל דבר מסיח אותי מדעתי מה לעשות כדי לא להיסחף. אני לא מצליח להתרכז אחרי 6 שעות שינה זאת הסיבה העיקרית למה אני דורש תרופה לבעיית קשב וריכוז.

לקריאה נוספת והעמקה

שלומי שלום, ראשית, נשמע שאתה מבוגר, והפורום עוסק בילדים ונוער. שנית, תארת מצב מורכב, שאינו מתאים לתשובה בפורום. שלישית, לא לגמרי הבנתי מה אתה שואל. לאור התאור, אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר מבוגרים, ולקבל טפול מסודר. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2014 | 21:27 | מאת: יעל

שלום רב, מה ידוע על טיפול נוירופידבק לילדים עם ADHD ? קראתי מס' מאמרים מדעיים המוכיחים יעילות גבוהה מאוד. מצד שני קיימים גם כאלו שמעידים על כמעט אפס יעילות. אשמח לדעתו של הרופא

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, תארת נכונה את המצב. טפול בנוירופידבק אינו טפול מרכזי כיום, כיון שהמדיע המחקרי עדיין לא ברור דיו. יש מחקרים המראים לכאן ולכאן, ובעיקר, אין מספיק מחקרים טובים, גדולים וארוכים. במצב הדברים כיום, איני יכול להמליץ על הטפול, אך גם לא לשלול אותו. שבת שלום וחג שמח, ד"ר ברנע ארז.

05/03/2014 | 09:09 | מאת: שני

שלום רב בני בן ה 8 ילד מאוד נבון וחמוד, בכיתה ב הוא מצטיין בחשבון ויש לו הערכה טובה מאוד בשאר המקצועות. הבעיה היא שבכיתה הוא ילד מאוד טוב ואף יותר מידי הוא יושב בשקט ולא פוצה את פיו הוא מאוד ביישן ועם החברים לכיתה הוא בכלל לא משוחח היות שהוא מרגיש לדבריו פחד מהם, מלבד ילד אחד. הוא נוטה להעלב הרבה ובעל דימוי עצמי נמוך. לפי המורה הוא לרוב מקשיב בשיעורים וגם עובד יפה בכיתה. שהוא מגיע הביתה הכל מתהפך יש איתו הרבה מלחמות, הוא לרוב צופה בטלוויזיה ולא מעוניין לעשות שום דבר אחר, חברים הוא לא רוצה להזמין ולא מזמינים אותו, הוא לא מוכן להתקלח כל יום וכמובן להכין את השיעורים שנותרו . לעיתים קרובות הוא עושה שיעורים בבוקר, אני יודעת שבשנה הבאה הלימודים יהיו יותר אינטנסיביים ויהיה קשה יותר איתו. ניסינו לבנות לו סדר יום מה עושים שבאים אך הוא אינו מעוניין לבצע את הפעולות והכל נעשה בריבים. האם מדובר בהפרעת קשב? (כילדה גם אני הייתי כזאת אמנם בעוצמה פחותה יותר) תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

שני שלום, לאור תאור הדברים, אני מציע בשלב ראשון לפנות להדרכת הורים - את ואביו של הילד. בהמשך, יש לשקול גם הערכה של הילד, אך הייתי מתחיל בהדרכת הורים. חג שמח ושבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

28/02/2014 | 21:13 | מאת: שלומי

אני סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שהייתי קטן וגם כיום אני מרגיש עצבני כתוצאה מתסכולים רבים וגם כתוצאה מחוסר הבנה ומחסור בקליטה אני גולש מדבר לדבר וכשאני מדבר עם אנשים אני חולמני וחושב על אות והדבר במקום להמשיך הלאה ולשים את אותה מחשבה בצד ולחכות עד שאני אפנה אליה בחזרה ואני סובל קצת מחררדות ולא מצליח להתרכז בספרים רק בטלויזיה אבחנו אותי כהיפרקינאטי.אני רוצה לדעת מה ההליך כדי לקבל כדורי אדרל או daytranaa והאם לפי מה שאני אומר לך יאשרו לי את זה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלומי שלום, הודעתך אינה ברורה דיה. לא הבנתי מי אבחן אותך. אם עברת אבחון, בו הומלץ על טפול תרופתי, גש איתו לרופא המשפחה שלך, קבל את התרופה המומלצת, והתחל בטפול. אם לא אובחנת כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, גש לפסיכיאטר מבוגרים, נוירולוג מבוגרים או רופא משפחה שעבר הכשרה לאבחון וטפול של הפרעת קשב ורכוז. אם תאובחן, תקבל מהרופא המאבחן המלצה לטפול תרופתי, ואיתה תוכל לגשת לרופא המשפחה שלך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, בני מקבל מדבקות דיאטרנה, עקב מחסור זמני בדיאטרנה, נשמח מאוד לרכוש אם למישהו נשארו מדבקות עקב חוסר שימוש. (בכל מינון) ענת 054-5517559

26/02/2014 | 14:57 | מאת: נטע

בני בן 4.8 הוא ילד אנרגטי עם שמת חיים לאחר איבחונים של נורולוג אובחן קשב קל אבל בלי הרבה עזרה . בגן היום לגננת קשה להכיל אותו ואין להם אמצים לעזור לו והיא רוצה לשלוח לחינוך מיוחד אני ובעלי נגד זה, אשמח לכל עצה עזרה או אם יש כדור טבעי להרגעה שיוכל לעזור בבקשה

לקריאה נוספת והעמקה

נטע שלום, אם הבנתי נכון, בנך אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, וכיום יש קושי בתפקוד שלו בגן. אם הקושי בתפקוד נגרם כתוצאה מהפעת הקשב והרכוז, יש לטפל בהפרעת הקשב והרכוז. מצוקה או פגיעה בתפקוד מהוות חלק ממהגדרה של הפרעת קשב ורכוז, ומהוות התויה לטפול. הטפול המומלץ במקרים כאלו הם טפול תרופתי לילד להפרעת הקשב והרכוז, הדרכת הורים והדרכת גננת. אין שום סיבה לתת "כדור להרגעה", טבעי או לא. אם את סבורה שהבעיה היא בגננת או בגן, העבירי את בנך לגן אחר. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

02/03/2014 | 17:47 | מאת: אליאור78

את הבן שלי לקחתי לד"ר יואב פנחס במרכז אוצרות (תעשי גוגל) והוא עזר לו עם טיפול טבעי.

אליאור שלום, למיטב ידיעתי ד"ר פנחס מטפל בהומיאופתיה, שנחקרה ונמצאה לא יעילה בטפול בהפרעת קשב ורכוז. מומלץ לטפל במה שנמצא יעיל, כמו הדרכת הורים, הדרכת גננת וטפול תרופתי. העובדה שקוראים לטפול "טבעי" אינו מעלה או מוריד. הרעלים הקשים ביותר המוכרים לנו הם טבעיים לחלוטין. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

26/02/2014 | 10:26 | מאת: סטודנט

שלום רב [אני סטודנט לתואר ראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה. אשמח אם תוכל/י להקדיש כמה דקות לענות על השאלונים שלפניך, השאלונים הינם חלק ממחקר שאני עורך במסגרת עבודה סמינריונית לקראת סיום התואר. המחקר בודק את השפעת השינה הסדירה על הקשב והריכוז בגילאי בית הספר יסודי. במידה ויש לך ילד בגיל בית הספר יסודי, אשמח אם תוכל למלא שאלון שאותו תוכל למצוא בקישור הבא: https://docs.google.com/forms/d/1tXdtffbaLnByvXMNMRIULRcWrtdE29D3-XtThiKxLuQ/viewform בשיחות עם ההורים שמילאו את השאלון, חוזרת האמרה שהשאלונים עזרו להם לחשוב על נקודות בחיי הילד שלא שמו לב אליהם! יש לענות בקצרה לכל שאלה, או לסמן את התשובה הרלוונטית מבין האפשרויות המופיעות מתחת לכל שאלה. מילוי השאלונים נעשה בצורה אנונימית, ולמערכת אין כל דרך לדעת מי ממלא כל שאלון. כאשר תסיימו למלא את השאלונים המצורפים, לחצו על אישור בתחתית הדף. הקובץ יישלח אוטומטית באופן אנונימי לחלוטין. אם מסיבה כלשהיא תרצה לפרוש מהמחקר הנך רשאי בכל עת שהיא. תודה רבה

23/02/2014 | 15:04 | מאת: נילי

שלום יש לנו ילד מהמם וחמוד בן 3 (אחד מתאומים בנים). מזה תקופה ארוכה אנחנו עדים להתנהגות מיוחדת הכוללת: אי רצון ללבוש בגדים חדשים (במיוחד בחילופי עונות), אי רצון ללבוש בגדים עם כפתורים/תוויות מודגשות, רתיעה ממקומות חדשים/הומי אדם, הידבקות לשמיכה שלו (שמרגיעה אותו מאוד כשנמצא בסערת רגשות), תום ילדות-מהמם ומיוחד (טוב לב-שניכר מעבר לילד רגיל) וכו'. קראנו על 2 תופעות אפשריות- א. ילד רגיש מאוד ב. ויסות חושי איך אפשר לבדוק האם יש משהו? האם זה מוקדם מדי כדי לאבחן? תודה-נילי

לקריאה נוספת והעמקה

נילי שלום, השאלה אינה על הפרעת קשב ורכוז, אך הילד טוב לב, מהמם ומיוחד, ולכן אענה :-)) הקשיים שאת מתארת נשמעים כמו הפרעה בוסות החושי - רגישות תחושתית ורגישות לקולות רמים. הצמדותו לשמיכה כדי להרגע נשמעת נורמלית לחלוטין לגילו. האמור לעיל, אינו סותר את האפשרות שהילד רגיש מאד, ואולי אף חרדתי. הפרעה בוסות החושי מטופלת בד"כ ע"י מרפאה בעיסוק. כיון שבנך בן שלוש שנים, מומלץ לפנות למרפאה להתפתחות הילד, שם יעבור אבחון מסודר, ויוכל לקבל טפול מתאים. הרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

22/02/2014 | 18:47 | מאת: דוד

נכדתי בת 3.5 שנים, אכילה של ארוחה שלה יכולה להמשך זמן רב עד כשעה ויותר, וגם לא מסיימת את המנה, בזמן הארוחה היא מתעסקת בכל מיני דברים שונים שמסיחים את התרכזותה באוכל, הדבר גורם להתעצבנות מיותרת של האמא(האם חד הורית), כל ניסיון לגרום לכך שהנכדה תשב ותאכל בצורה רציפה וסדירה לא צלח, אציין שביתי (האמא)הפכה לצמחונית ולכן הילדה לא אוכלת בשר עוף דגים מוצרי חלב ביצים, אלא קטניות, טופו, אורז פסטה ומוצרי טבעול, האם זה יכול להשפיע על התנהגות זו, הילדה מאוד חכמה ופקחית ומבינה כל דבר, כיום היא הולכת לגן, פיפי היא עושה בשרותים אך קקי היא לא מוכנה אלא בחיתול, היא מתאפקת ומבקשת בפרוש שישימו לה חיתול, אז היא עושה. אציין שלא משנה אם היא אוכלת ליד שולחן חדר אוכל או מול הטלביזיה , אם היא עוסקת במשחק או ציור היא כן מצליחה להתרכז,אודה להתייחסותך, תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

דוד שלום, לא שאלת שאלה ברורה, אך מתוך התאור עולה מערכת יחסים בעייתית בין האם והילדה. תזונה צמחונית אינה הגורם לכך, אלא הדינמיקה בין השתיים - הטמפרמנט של הילדה ותגובותיה של האם. יתכן ויש קשר להפרעת קשב ורכוז, אך יש לפתור הרבה דברים לפני כן. בראש ובראשונה יש צורך בהדרכת האם (איפה האב, מה זה בדיוק אמא חד הורית??). אם אתם, הסבים, גם כן בתמונה, אולי נכון שתקחו חלק גם בהדרכה. מומלץ בחום לפנות למרפאה להתפתחות הילד, לקבל שם הדרכה, או לפחות הפניה למקום מתאים לטפול. האוכל הוא רק אחד מהמקומות בהם בה לידי בטוי הקושי במערכת היחסים בין השתיים. בכל מקרה, מומץ להמנע מאכילה מול הטלויזיה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

18/02/2014 | 15:48 | מאת: שני

הי , נתקלתי במקרה בכתבה הזו http://www.neoli.co.il/%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96-add/ האם טיפול טבעי באמת יכול לעזור?

לקריאה נוספת והעמקה

שני שלום, נכנסתי לקישור שצרפת, וקראתי את הכתוב שם. אין מדובר בכתבה, אלא בפרסומת לטפול אלטרנטיבי. הם מציעים טפול ב-"נטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, טיפול באומנות, צמחי מרפא, הדרכת הורים, שיטת ורדי, שיאצא וקרניו סקראל". מלבד הדרכת הורים, שנבדקה ונמצאה יעילה כחלק מטפול בהפרעת קשב ורכוז, שאר שטות הטפול לא נבדקו או נבדקו ונמצאו לא יעילות. מחקרים שבדקו הומיאותפיה ודקור סיני כטפול בהפרעת קשב ורכוז מצאו ששטות טפול אלה אינן יעילות. איני מכיר מחקרים לגבי שאר השטות - נטורופתיה, טיפול באומנות, צמחי מרפא, שיטת ורדי, שיאצו וקרניו-סקראל, כטפו בהפרעת קשב ורכוז. איני מוצא גם כל הגיון פיזיולוגי מדוע שיאצו או נטורופתיה עשויות לעזור להפרעת קשב ורכוז. מחקרים שבדקו חלק משטות אלו בתחומי רפואה אחרים מצאו בד"כ שטפולים אלו אינם יעילים. יש לזכור מהן הסכנות בטפולים אלטרנטיביים: 1. בזבוז זמן והדרדרות במצבו של הילד. 2. המנעות מטפולים שהוכחו כיעילים. 3. תופעות לואי - "צמחי מרפא", למשל עלולים להיות רעילים. הדבר תלוי בסוג הצמח, הכמות, משך הטפול, גיל הילד, בעיות רפואיות אחרות של הילד ועוד. 4. בזבוז כסף. כיון שאת אמו של הילד, את (וגם אביו) קובעים איזה טפול יקבל. אם אתם בוחרים לנסות טפול אלטרנטיבי, עשו זאת בשום שכל. קבעו תקופה, שלאחריה תבדקו אם חלו שנויים. אם מצבו של הילד השתפר, מצויין! אם לא חל שנוי, נראה שיש צורך בטפול אחר. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

16/02/2014 | 15:10 | מאת: מירי

1. האם ריטלין זו תרופה בטוחה (קצת נלחצתי מהאזהרות ותופעות הלוואי המופיעות בעלון לצרכן). 2. היכן ניתן לקבל הדרכה הורית כיצד להתנהג עם ילד הסובל מבעיית קשב וריכוז?

לקריאה נוספת והעמקה

מירי שלום, Ritalin היא תרופה ותיקה מאד (אחת הותיקות ביותר ברפואה), ותרופה בטוחה מאד. יש מידע רב ולאורך שנים על בטיחות התרופה. רק כדי לקבל פרופורציה, אני מציע לבדוק בעלוני התרופות של תרופות אחרות. לשאלתך השניה, הדרכת הורים היא חלק חשוב מאד בטפול בילד הלוקה בהפרעת קשב ורכוז. חלק מקופות החולים נותנות הדרכות קבוצתיות או פרטניות להורים, ולכן אני ממליץ לפנות תחילה לרופא הילדים בקופת החולים, ולהתעניין דרכו. מקום טוב להדרכת הורים הוא במרפאות בי"ח 'שניידר'. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

נכון, היא עברה ניסויים ומתאימה לטיפול במצבים קיצוניים, אבל יש לה תופעות לוואי לפעמים יותר קלות כמו חוסר תיאבון וריבאונדים ולפעמים מאד קשות, היא נחשבת לסם על פי פקודת הסמים המסוכנים בארה"ב וממש לא כדאי להקל ראש בנטילתה.

14/02/2014 | 14:03 | מאת: א.ס

אדריל הבן שלי לקח היום בפעם הראשונה אדרל הוא ממש ישנוני ועם כאבי בטן לעומת רייטלין שהתופעת הלוואי היחידה הייתה בלילות קושי לישון .... באם צופעות האלו עוברות

לקריאה נוספת והעמקה

א"ס שלום, ישנוניות אינה תופעת לואי מקובלת של Adderall. כאבי בטן, לעומת זאת, הם כן. לא ציינת פרטים רבים, כמו גיל הילד, משקלו, מנון התרופה ועוד. לאור הישנוניות, אני מציע: 1. להוועץ ברופא המטפל. 2. לנסות טפול במנון נמוך יותר. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2014 | 22:22 | מאת: מישהו

אני לא הופנתי לבדיקה TOVa אני רציתי לבדוק את העניין בעצמי,אני בן 23.(יש מספיק סיבות כדי לחשוב שלא קיימת אצלי הפרעה של adhd המבחן היה רק כדי לחזק את אותו קו חשיבה.) התוצאות של המבחן: response time: Q1-107 Q2-110 Q3-98 Q4-95 RT rariability: Q1-99 Q2-118 Q3-113 Q4-114 commission erroes: Q1-114 Q2:112 Q3-117 Q4-115 omission erros: Q1-101 Q2-101 Q3-105 Q4-106 adhd score:+3.04 השאלה שלי כזאת,(אני יודע שמבחן זה אינו אבחון) אבל,אני שואל מבחינת המבחן בלבד האם התוצאות בסדר למרות שיש הבדלים מידי פעם בין הרבעים למרות שזה בטווח תקין ואף מעליו?(וגם אין אף תוצאה גבולית? אשמח לפירוט בבקשה.(מבחינת ההתנהלות במבחן הייתה תקינה לגמרי.)

לקריאה נוספת והעמקה

מישהו שלום, עניתי לך קודם, אך נראה שאתה מתעקש. אענה בקצרה: נראה שמבחן ה-TOVA תקין, ואינו מעיד על הפרעת קשב ורכוז. כפי שציינת, אין מדובר באבחון, אלא בבדיקת עזר בלבד, שבלא ההקשר, התרומה שלה באבחון הפרעת קשב ורכוז שולית. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

goo.gl/Rlqcmn

לקריאה נוספת והעמקה

רונית שלום, אין מדובר במאמר, אלא בפרסומת למוצר של ויטמין B12 שהחברה הזאת מוכרת. עיינתי בכתוב שם, ומדובר בגבוב של עובדות ומעשיות. אהבתי במיוחד משפטים כמו "לילדים/מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז מנגנון ניקוי הרעלים מהגוף לוקה בחסר" או "מעטפת המיאלין עוטפת בשכבת הגנה את כל מערכת הנוירונים במח, שחשופה למגוון רחב של כימיקלים כגון עופרת וכספית, שנכנסים לגופנו באמצעות אויר ומזון מזוהם או מעובד". אין כל קשר בין משפטים אלו למציאות, ונראה שמדובר במשפטים שהגה משרד פרסום, תוך שמוש במושגים הרווחים בצבור. באופן מעשי, חסר קשה של ויטמין B12 בהחלט עלול לגרום לפגיעה בקשב וברכוז, ובכל התפקודים הקוגניטיביים, אך נראה שלאדם הלוקה בחסר זה תהיינה בעיות רפואיות קשות עוד לפני כן. אין בארץ חוסר קשה של ויטמין זה, למעט באנשים החולים במחלות מסויימות קשות. אני ממליץ לדאוג שילדים יאכלו תזונה מאוזנת ובריאה, ואז אין צורך בשום תוסף מזון, אלא אם יש לך מניות בחברה המייצרת את תוספי המזון. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2014 | 10:59 | מאת: יעלה

שלום רב, הילד שלי סובל מהפרעות קשב קלות, המליצו לי על המוצר ריכוזית - תוסף תזונה על בסיס צמחי מרפא. הנה קישור למוצר: http://www.omni.org.il/ האם כדאי להתחיל לנסות?

לקריאה נוספת והעמקה

יעלה שלום, מעבר למחקר אחד, אין חומר מחקרי על התכשיר. כלומר, אנחנו לא באמת יודעים אם הוא עוזר או לא. כיון שזהו המצב, אני מציע להשתמש בתרופות שלגביהן יש מידע רב שהן יעילות בטפול בהפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/02/2014 | 09:50 | מאת: ענבל

שלום, בני בן ה 7 סובל מהפרעת קשב וריכוז ומקבל ריטלין 10 מג. קרובת משפחה שמעה הרצאה על כך שדיקור סיני יכול לפתור בעיות קשב וריכוז. האם יש על כל מחקרים ? האם דיקור באמת אפקטיבי ?

לקריאה נוספת והעמקה

ענבל שלום, כן, יש מחקרים אודות טפול בהפרעת קשב ורכוז באמצעות דקור סיני. הם מראים שדקור סיני אינו יעיל בטפול בהפרעת קשב ורכוז. כלומר, הטפול אינו אפקטיבי. כלומר, אין שום סיבה טובה לפנות לטפול זה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/02/2014 | 10:06 | מאת: נחמה

הילד שלנו בן 10 אובחן עם הפרעת קשב וריכוז. עבר איבחון מלא כולל פסיכולוג ובדיקת טובה. נראה שאין מנוס מטיפול תרופתי כזה או אחר לאחר אבחון מלא ומקיף. השאלה שלי: 1. האם המוצר זום של טבע יכול להוות תחליף לריטלין או לכל תרופה אחרת שמטפלת בהפרעות קשב וריכוז וזאת מנסיונך לאורך שנים, אני לא דבר על מוצרים אחרים אלא ספציפית לזום של טבע. 2.האם לא קיים סיכון בהתמכרות ועד איזה גיל בד"כ נותנים תרופות מסוג זה?

לקריאה נוספת והעמקה

נחמה שלום, ראשית, שתי הערות לדברים במובלעים בשאלתך. 1. אבחון הפרעת קשב ורכוז אינו מצריך אבחון פסיכולוגי, למרות שהדבר אינו מזיק. 2. בדיקת TOVA הינה בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז, וברוב המקרים אין בה צורך. לשאלתך לגבי Zoom של חברת טבע. מדובר בתכשיר המוגדר כתוסף מזון, ולא כתרופה. ההבדל חשוב, כיון שלצורך אשור ושווק תוסף מזון יש צורך במעט בדיקות (בהשוואה להמון בדיקות שנעשות בתרופות), ואין צורך להראות השפעה חיובית. למעשה, יש להראות שאינו מזיק. פורסם מחקר אחד, קטן (מעט משתתפים) וקצר (מבחינת הזמן), שהראה יעילות מסויימת של התכשיר. מחקר אחד אינו מספיק, כדי לאשר או לשלול השפעה, ולכן התשובה האמיתית היא שאיננו יודעים. נסיוני האישי אינו חשוב, אלא מידע מחקרי באיכות טובה, וכאמור, מידע כזה אינו בנמצא. לגבי תרופות אחרות, כמו Ritalin, יש מידע מחקרי רב המראה על שפור ניכר עם הטפול בתרופה, ומתעד גם את תופעות הלואי של התרופה. המלצתי היא להתחיל בטפול תרופתי, כיון שטפול זה הוכח. אם את בכל זאת רוצה לנסות טפול ב-Zoom, הייתי קוצב את הנסיון בזמן, ובודק בתום התקופה. אם יש שפור ניכר, המשיכי בטפול, ולא, עברי לטפול בתרופה. גם Zoom וגם תרופות להפרעת קשב ורכוז אינן ממכרות. את הטפול התרופתי נוטלים כל עוד יש צורך, כלומר, כל עוד הפרעת הקשב והרכוז גורמת למצוקה או לפגיעה בתפקוד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/01/2016 | 10:34 | מאת: מינה הופמן

אם לוקחים כמוסה אחת ליום למבוגר האם משפיע

09/02/2014 | 13:57 | מאת: רונה

שלום בני בן ה9 עבר מבחן מטקסט בו אובחן עם בעיית קשב והיפראקטיביות ... ניגשתי להתייעצות עם נוירולוג אשר בשלב זה לא ראה צורך בטיפול בריטלין. כחלק מניסיונותי למצוא פיתרון פניתי לטיפול הומואופתי אשר המליצה לילד לקחת תוספי מזון כגון אומגה 3 ויטמינים נוספים להוצאת חיידקים מהבטן וכן שינוי הרגל תזונה עי הפחתת סוכרים, שומנים, שמרים וקמח לבן.. מה דעתך והסימול בהשפעת סוכרים ותזונה לילדים עם הפרעת קשב? אודה לתשובתך כי אני מאוד מבולבלת...

לקריאה נוספת והעמקה

רונה שלום, ראשית חשוב שילדים יאכלו בריא, מגוון, מספיק ולא יותר מדי, וחשוב להקנות להם הרגלי אכילה טובים (ארוחה משפחתית, אכילה לשולחן האוכל ולא מול הטלויזיה וכו'). הדבר נכון לכל ילד, וגם לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. אין כל מידע שתזונה מסויימת יכולה לגרום להפרעת קשב ורכוז, או שדיאטה מסויימת יכולה לרפא הפרעה כזו. למיטב הבנתנו, אין גם מנגנון היכול להסביר קשר כזה. אומגה 3 נמצא כטפול לא יעיל בהפרעת קשב ורכוז (כאשר בוחנים את כלל המחקרים בנושא, ולא מחקר מסויים), וכן לא נמצא קשר להפחתת שומנים, סוכרים, או קשר לקמח לבן, שמרים צבעי מאכל, שוקולד קפה וכו'. לא ידוע לי על ויטמינים "להוצאת חיידקים מהבטן", ולא ברור מה רע עשו הילד או החיידקים שצריך להפריד בינהם. המעיים של כולנו מלאים במליארדי חיידקים. הומיאופתיה נמצאה לא יעילה כטפול בהפרעת קשב ורכוז. זה מה שמלמד אותנו המידע המחקרי. כן נמצא קשר בין הפרעת קשב ורכוז והשמנה. ילדים ובני נוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז נמצאים בסכון גבוה יותר להשמנה, לפי מחקרים מסויימים, עד פי שניים. מקוה שהועלתי, ד"ר ברנע ארז.

09/02/2014 | 11:04 | מאת: ימית

שלום בני בן 7 משתמש בקונצרטה 36מ"ג קבוע במשך 5 חודשים ולאחרונה יצאו לי עודף שיערות בגב וברגליים האם זה מהכדור?

לקריאה נוספת והעמקה

ימית שלום, לא ידוע לי על קשר בין Concerta לשיעור יתר על הגב והרגליים. לא ברור לי גם למה את מתכוונת ב-"עודף שערות". אני ממליץ לפנות לרופא הילדים, ולהוועץ בו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

08/02/2014 | 02:46 | מאת: מישהו

קיבלתי במבחן טובה ציון פלוס 3.1. השאלה שלי היא כזאת,הבנתי שמאד חשוב זה זמן התגובה ויציבות זמן התגובה ובכן קיבלתי ציון סופי בזמן ממוצע 99 וביציבות זמן תגובה 110. העניין הוא שבין רבע לרבע גם בזמן וגם ביציבות זמן התגובה יש קפיצות אבל בתחום התקין לדוגמא ביציבות זמן תגובה יש ברבע הראשון 99 ואז ברבע שני יש 115.שתי הציונים תקינים אבל יש קצת קפיצות וגם בזמן תגובה רגיל יש שינוי בין הרבעים בערך ב 12 נקודות אבל כל הציונים גבוהים ותקינים אז מה העניין? או שזה בסדר יש הבדים בטווח הנורמה?(הבדלים של כעד 15)?

לקריאה נוספת והעמקה

מישהו שלום, לא ציינת פרטים חשובים כמו גיל, ומדוע הופנית לבדיקת TOVA. באופן כללי, ציון 3.1+ בבדיקת TOVA נחשב מעל לנורמה התקינה, כלומר רכוז שהוא טוב יותר מאשר הנורמה. עם זאת, כמו שציינת, יש צורך לראות את ההתנהלות בבדיקה, כלומר השנויים בין הרבעונים השונים. השנויים שאתה מתאר עשויים להיות משמעותיים, כיון שהם שנויים של יותר מסטיית תקן אחת. לפני הכל, יש לזכור שבדיקת TOVA היא בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז, שברוב המקרים אין בה צורך. בכל מקרה, תוצאותיה אמורות להבחן בהקשר של התמונה הקלינית הרחבה. כלומר, לתוצאות בדיקת TOVA בלבד, אין משמעות רבה. יום TOV, ד"ר ברנע ארז.

06/02/2014 | 16:37 | מאת: בתי

רציתי לשאול אם הכדורים ZOOM הפרעות קשב וריכוז מפריע להריון או מזיקה להריון אשמח לקבל תשובה מהיר

לקריאה נוספת והעמקה

בתי שלום, אין מידע על בטיחות התוסף בהריון, ולכן ההמלצה היא לא להשתמש בו אם אין הכרח. איני רואה סיבה שאחד ממרכיבי התוסף יגרמו לפגיעה כלשהי, אך כאמור הדבר לא נבדק. בשעה טובה, ד"ר ברנע ארז.

05/02/2014 | 08:29 | מאת: אלינור

שלום רב , ביתי בת 6 בכיתה א'. אני מבקשת להתיעץ עימכם לגבי ההתנהגות שלה . שהיא איתנו בבית היא מלאת ביטחון תקשורתית ושמחה מכינה שעורי בית בקלות ומיוזמתה , עושה לנו הצגות ומפעילה את כולנו . איך שהיא נכנסת לשער בית הספר אפילו לא לכיתה היא ברגע נהפכת לילדה אחרת לחלוטין.חסרת ביטחון , מופנת ושקטה - ממש לא מוציאה מילה בכיתה . בכיתה יושבת בשקט לא משתתפת בשיעור - הכוונה יושבת בשקט ולא עונה לשאלות בהצבעה .מכינה את המטלות בכיתה בצורה איטית עסוקה בלראות מה אחרים עושים, המורה מתלוננת שלא תמיד היא קשובה אליה אלא נראה שחושבת על דברים אחרים. בעוד שבבית מכינה בקלות ובמהירות ללא שום קושי ומיוזמתה ללא הפסקות אלא ברצף מתחילת ההכנה ועד סיומם( לעיתים בחשבון עם הסבר קצר שלי).יש לה חברות בכיתה והרבה בנות מזמינות אותה אליהן .אני חייבת לציין שהיא נכנסה לכיתה א לפני גיל 6 – בת חמש ו8 חודשים -ילידת דצמבר אבל הגננת היתה החלטית לגבי התאמתה לכיתה א' . אנא עזרתכם מה ניתן לעשות ? תודה רבה רבה אמא מודאגת

27/01/2014 | 22:22 | מאת: מישהו

עשיתי מבחן טובה שיצא תקין פלוס 3. לפני המבחן אכלתי קוביית שוקולד למרות שאחרי זה גיליתי כי אין לצרוך קפאין לפני מבחן זה. אבל מצד שני ממה שהבנתי ההשפעה של הקפאין היא קטנה מאד לעומת ריטלין-כך שאם התוצאה יצאה פלוס 3 שזה מעל הנורמה-לא יתכן שללא קובית שולוקלד אחת פתאום יהיה מינוס 3 זה נכון? הבנתי שלקפאין השפעה מאד קטנה בכללי על המבחן וזה סתם מין קו מנחה? הרי מישהו עם הפרעת קשב וריכוז שיקבל מינוס5 אם יאכל שוקולד לא יקבל פתאום פלוס 3 נכון?

לקריאה נוספת והעמקה

מישהו שלום, ראשית, אני לא משוכנע שאין מדובר בשאלה שהיא מתיחה או בדיחה. אם אני חושד בכשרים, אני מתנצל מראש. אז לפני כל ההערות, אתן את השורה התחתונה: לא! השוקולד לא שינה את תוצאת המבחן! וכמה הערות: 1. בדיקת TOVA הינה בדיקת עזר, שלעתים משתמשים בה באבחון של הפרעת קשב ורכוז. ברוב המקרים אין בה צורך. יש שמוש רב ומופרז בבדיקה זו. 2. בדיקת TOVA אינה אבחון, אלא, כאמור, בדיקת עזר בלבד. 3. לקפאין יש השפעה זניחה על תוצאת בדיקת TOVA. אני איני מכיר איסור על שתיית קפה לפני בדיקת TOVA. 4. שוקולד אינו מכיל קפאין. הוא מכיל קקאו. 5. TOVA מקובל לכתוב באותיות גדולות כיון שאלו הן ראשי תיבות של Test of Variables of Attention. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

27/01/2014 | 15:03 | מאת: הורה מודאג

בני החל לנטול ריטלין 10 מ"ג. שמתי לב שהוא מתקשה ליצור איתי קשר עין שאני מדבר אליו וכששאלתי אותו למה הוא לא מסתכל עליי הוא לא יודע מה להסביר לי. הוא אומר שהוא מרגיש לחץ אבל שזה לא מפריע לו. קשה לי להבין בדיוק אם זו תופעת לוואי או בכלל מה זה

לקריאה נוספת והעמקה

להורה המודאג שלום, איני מכיר קשר בין נטילת Ritalin, להפסקת יצירת קשר עין. אם התופעה ממשיכה להופיע תחת השפעת התרופה, ואינה קיימת כאשר בנך אינו נוטל את התרופה, אני מציע לפנות לרופא המטפל, ולנסות לברר עמו מה קורה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2014 | 19:45 | מאת: אריאל

ניסינו להחליף לבני בן ה 6 את הריטלין באדראל. הניסיון לא צלח הכדור פשוט לא משפיע על הילד :( נשארנו עם 13 כדורי אדרל 10 מג שעלו לנו לא מעט מה ניתן לעשות עם הכדורים הללו? אולי יש מקום שאפשר לתרום אותם למי שזקוק וידו אינו משגת? תודה רבה ושבת שלום אריאל.

לקריאה נוספת והעמקה

אריאל שלום, ראשית, יפה עת היוזמה לתרום. שנית, איני מכיר מקום בו אפשר לתרום תרופות. שלישית, הדבר עשוי להיות בעייתי בתרופות כמו Adderall ו-Ritalin, עקב סיווגן המיוחד בחוק. אני מציע שלא לעשות זאת, כדי שלא תסתבך רק עקב רצונך הטוב לתרום ולעזור. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2014 | 17:02 | מאת: חסוי

עכשיו ראיתי באינטרנט שיש 30% שנרפאים מההפרעה ומצד שני רשום סטטיסטיקות שאנשים פשוט מתמודדים עם ההפרעה טוב יותר אז מה נכון? האם באמת יש מקרים שההפרעה חולפת לגמרי(בגיל 13 בערך כמוני)? הסיבות שאני חושד שהפרעה זו אינה קיימת אצלי יותר: 1.זיכרון עבודה-אין לי שום בעיה עם זיכרון לטווח קצר-זוכר טלפונים כמעט ולא שוכח מה רציתי לומר למישהו,לא מאבד חפצים ולא שוכח איפה שמתי את הפלאפון או הכרטיס אשראי וכו. 2.אני לא אמיפולסיבי. 3.אין לי בעיה בלהתרכז בשיעור,במשחק שחמט,או כשאני מכין שיעורים. וממה שהבנתי זיכרון עבודה וריכוז הם תנאים בסיסים להפרעה זו ולא מרגיש שיש לי אותם לכן מה דעתך בסיפור שלי?

ראה את תשובתי לשאלתך הראשונה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2014 | 16:15 | מאת: חסוי

דוקטור שלום, בגיל 7-8 בערך אובחנתי כאדם עם adhd עכשיו העניין הוא כזה-הגיל 13 בערך כשהגעתי לחטיבה-התחלתי ללמוד רגיל,זאת אומרת ללא ריטלין וקיבלתי ציונים טובים. אחרי זה המשכתי לתיכון וגם שם לא היו לי שום בעיות בהתרכזות בשיעורים והייתי תלמיד טוב. אחרי זה גם באה תקופת שיעורי הנהיגה ועברתי אותם בהצלחה ולא מרגיש בכלל שיש לי הפרעת קשב וריכוז. כיום אני בן 23 לומד ומשחק שחמט לא משתמש בריטלין מאז גיל 11 ולא מרגיש דבר. השאלה שלי האם אתה מכיר מקרים או שידועים מקרים בספרות המדעית שהפרעת קשב וריכוז נעלמה לגמרי? ממה שקראתי באינטרנט הבנתי שההפרעה לא חולפת אלא משנה את צורתה בלבד? או שישנם מקרים בהם היא עוברת בגילאים 12-13?

לקריאה נוספת והעמקה

חסוי שלום רב, עפ"י מחקרים שונים, כ-40% מהאנשים שאובחנו בילדותם כלוקים בהפרעת קשב ורכוז, אינם סובלים מההפרעה בבגרותם. יש מספר הסברים לכך, אך יתכן שאצל חלק מהאנשים ההפרעה אכן חולפת. יתכן גם, שהאבחנה שניתנה לך היתה שגויה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום, כבר תקופה די ארוכה (מספטמבר בערך) אני שמה לב להחמרה בתסמינים שכבר היו לי ,קשה לי להתרכז ליותר משיעור ,דעתי מוסחת בקלות מאוד אני מתקשה לשבת ללמוד הרבה זמן ,כל הזמן זזה בכסא ,ולא מסוגלת לא להזיז את היידים ואם אין לי במה לגעת אני לא מרוכזת ,אני גם מאבדת דברים כל החיים שלי , אומרים שאני חולמנית מאוד ואיטית. כן יש לי משמעת עצמית גבוהה לכן הציונים שלי מאוד גבוהים אך במקצועות שקשה לי כמו מתמטיקה ואנגלית (רמות גבוהות) אני מתקשה לסיים את המבחנים בזמן. אני לומדת למבחנים שעות ארוכות כי אני מוסחת וקמה הרבה אך אני מסוגלת לחזור ולשבת יום שלם ככה. אף פעם לא הנחתי שיש לי בעיות קשב וריכוז מפני שתמיד הצטיינתי בלימודים למרות החולמנות והבעיות בריכוז אך בזמן האחרון , הקושי הזה להתרכז ולהתארגן ולהפסיק לזוז מוציא אותי מדעתי . חברה שיש לה בעיות קשב וריכוז אמרה שהיא חושבת שאני סובלת מאותה בעיה והמורה שלי למתמטיקה הציע לי לעשות אבחון לקבלת הארכת זמן . ההתלבטות היא , שיש לי מחסור כבד בשעות שינה. (לא מצליחה להתארגן וללכת לישון בזמן)ולכן איני יודעת אם הבעיות הנ"ל נובעות מעייפות פשוטה או שמע זו בעיה אמיתית. האם כדאי לגשת לאבחון ?

לקריאה נוספת והעמקה

מאיה שלום, התסמינים שתארת אכן מתאימים להפרעת קשב ורכוז, אך עלולים לנבוע גם מ-"מחסור כבד בשעות שינה". אם אכן התסמינים כולם החלו רק בגיל 16, ולא לפני כן, אזי אין מדובר ככל הנראה בהפרעת הקשב והרכוז. לפני שרצים לאבחון, אני מציע פשוט להקפיד על שינה מספיקה, ולראות אם יש שנוי. אם אין שנוי, אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/01/2014 | 12:44 | מאת: keren

גיסי ואחותי נמצאים בטיפול רפואי אם אחייניתי מעבר לים. תחת אחריותי נישארו 2 אחייני. הקטן מבין השניים מקבל ריטלין במינון 30 אל אי. בשבוע האחרון עם שובו מהלימודים הילד נרדם. האם מינון הריטלין נמוך לו. יש לציין כי הילד צמח לגובה ושמן.

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום, ראשית, הרבה בריאות והחלמה מהירה לאחייניתך שבחו"ל. לשאלתך לגבי המנון - חסרים פרטים רבים. העובדה שהילד נרדם אינה מלמדת שהמנון אינו מספיק, אלא בעיקר על העובדה שהוא עייף. שנוי במנון התרופה, צריך להתבסס על ההערכה שהמנון הנוכחי אינו מביא לרכוז מספיק, הפחתת המוסחות, הפחתת ההיפראקטיביות וכו'. גם כאשר יש הרעה במצבו של ילד, יש לברר אם אין גורמים נוספים. כמו שתארת, יתכן והפרידה מההורים והדאגה לאחותו היא הגורמת את הקשיים. יתכן גם שהילד אינו ישן מספיק. אני מציע להוועץ ברופא המטפל או ברופא הילדים, ולתת לו תמונה שלמה יותר על המצב. שוב, הרבה בריאות, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז. ילדים נרדמים, כיון

22/01/2014 | 14:02 | מאת: אודי

שלום ניתן לבני טיפול כפי שמצויין בכותרת. הילד מדווח על פחות התנהגות מציקנית(הוא נוטה להציק לילדים בסביבה שלו) , אומר שהוא יותר רגוע (הוא ילד מאוד עליז שצורה מוגזמת). אך מדווח שקשה לו להיות קשוב , למלא משימות , טוען שפשוט ההוראות לא נכנסות לו לראש (מה שלא היה לפני זה). במצב כזה כאשר חל שיפור בהתנהגות אך מאידך בקשב יש הרעה מה עושים? יש תרופה אחרת שאולי במצב זה יותר טובה?

לקריאה נוספת והעמקה

אודי שלום, אתה מתאר בו יש שפור בהתנהגות ובהיפראקטיביות, אך לא ברכוז. במקרה כזה יתכן שמנון גבוה יותר יכול להביא לשפור גם ברכוז. שנוי מנון תלוי גם בגילו ומשקלו של הילד. יתכן ויש צורך בתרופה אחרת. יש לבדוק אם אין בעיות נוספות הדורשות טפול, כמו לקויות למידה, לדוגמא. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

24/01/2014 | 16:20 | מאת: אודי

מדובר בילד שמצליח להוציא בכל מבחן מעל ציון 90 ובכל זאת הוא טוען שיותר קשה לו ללמוד עם הריטלין שהוא פחות מצליח לחשוב יחד עם זאת אציין שיש לו בעיות ביחס לדימוי שלו כלומר הוא מתלונן לנו שילדים מעירים לו והוא חושש שהם צודקים.

22/01/2014 | 09:00 | מאת: רמי

בני בן 14.5 שוקל 38 ק"ג מטופל בקונצרטה 54 מ"ג + 1/2 כדור פריזמה + 1/2 כדור ריספונד. עדיין אין תוצאות. רציתי לשאול: 1. האם יש מקום להעלות את מינון הקונצרטה ל-63 מ"ג [לפי הנוסחה של מינוס 20% לחלק ל-3, משקל הגוף כפול 0.7 מ"ג. לפי נוסחה זו הוא אמור לקבל 72 מ"ג, או שזה נראה לך מוגזם] 2. הקונצרטה נותנת כיסוי ל-10 שעות האם יש מקום להוסיף לו אחה"צ ריטלין נוסף או שהריספונד אמור לתת לזה מענה ? 3. האם השפעת כדור ריספונד הוא מיידי או רק במצטבר כמו הפריזמה 4. תוך כמה זמן אמורים לראות את תוצאות הפריזמה

לקריאה נוספת והעמקה

רמי שלום, שאלת מספר שאלות, ותארת את הטפול התרופתי, אך ציינת מהן האבחנות שניתנו או באלו הפרעות לוקה בנך. לא ברור גם למה את מתכוון שאתה כותב שאין תוצאות. אנסה לענות על השאלות לפי הסדר. 1. אחת הסיבות שבחרתי ללמוד רפואה, ולא פיזיקה גרעינית, היא שלמודי הרפואה קלים הרבה יותר, וכמעט ואין משתמשים בנוסחאות. יש נוסחאות שונות לחשוב מנון ה-Concerta/Ritalin, אך יש לזכור שאלו כלים גסים יחסית, המדריכים אותנו בקביעת המנון הראשוני. שנוי המנון אמור להעשות על פי המצב הקליני, כלומר לפי תפקודו של הילד. בקצור, עסוב את הנוסחאות, ונסה להעריך האם יש שנוי במצב שבשלו הגעתם לטפול. 2. ה-Concerta אמורה להשפיע במשך כ-12 שעות (ולא עשר). בד"כ אין מקום להוספת Ritalin אחה"צ, כאשר הילד מטופל ב-Concerta. לגבי ה-Rispond - לתרופה זו שמושים שונים, וחושב להבין מגדוע ניתנה. באופן כללי, ה-Rispond אמור לעשוז להיפראקטיביות, לאימפולסיביות, להתנהגות המתנגדת וכו'. השפעתו של ה-Rispond נמשכת לאורך כל שעות היממה. 3. השפעת ה-Rispond מופיעה לאחר כשבועיים שלושה מזתחילת נטילת התרופה. 4. שוב, גם כאן, לא ברור מדוע ניתנה ה-Prizma ובמה היא באה לטפל. באופן כללי מדובר בתרופה נוגד דכאון וחרדה. מנון של חצי כדור (10 מ"ג) הוא מנון נמוך למדי. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

21/01/2014 | 22:42 | מאת: שושי

בן שש בכיתה א המורה לא מפסיקה להגיד שיש לו התקפי זעם ללא סיבה מתפרץ על ילדים אחרים טוען כל הזמן שמציקים לו ,כשיש פעילות או משחק משותף עם כל הילדים הוא יושב כעוס ולא רוצה להשתתף . ילד חכם מאוד אבל לא משתף פעולה לא רוצה לעשות משימות כתיבה למרות שיודע לכתוב טוב מאוד גם בבית מתפרץ מהר צועק חייבת לציין שיש בבית ילד נוסף שהוא אוטיסט בן חמש כמו תינוק . יש לו גבולות מאוד ברורים הוא יודע אותם מאוד מנומס הולך לחוגים יצירתי אבל כל משקשור ללימודים בבית ספר ובבית גורם לו להיות מאוד עצבני אני כבר לא יודעת לאן לפנות בינתיים מחכה לפסיכולוג בית ספר מה עוד אני יכולה לעשות כדי לעזור לו נראה שזה לא בשליטתו ...

לקריאה נוספת והעמקה

שושי שלום, התקפי זעם אצל ילד בן שש שנים יכולים לנבוע מסיבות רבות ושונות. הדבר יכול להיות קשור להפרעת קשב ורכוז, אך אין שום הכרח שזהו אכן המצב. התנהגותו עלולה להיות קשורה לקשיים בבית, בביה"ס או קשיים חברתיים. היא יכולה לנבוע גם מהפרעה במצב הרוח. אני מציע להוועץ בצוות ביה"ס, ובמקביל לפנות לפסיכיאטר ילדים, לצורך אבחון מדוקדק. שבת רגועה ונינוחה, ד"ר ברנע ארז.

בני בן 8 . זו ההבחנה הראשונה שקיבלנו מרופאת קשב במכבי . מה זה אומר ? איך מתקדמים ? אמא דואגת .

לקריאה נוספת והעמקה

לילך שלום, איני מכיר אבחנה של "טרום הפרעת קשב ורכוז היפראקטיבית". אם אלו היו דבריה של הרופאה, יתכן שהתכוונה לומר שיש הפרעה אך הפגיעה בתפקוד עדיין אינה משמעותית. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז, כמעט כמו כל אבחנה פסיכיאטרית אחרת, אומרת שיש שיש פגיעה בתפקוד או מצוקה, ושהמצוקה נובעת מקושי בקשב וברכוז. אני מניח שאצל בנך יש פגיעה בתפקוד (הלמודי, חברתי, משפחתי וכו') או מצוקה, אחרת לא הייתם פונים לאבחון. אם, לאחר האבחון, הרופאה סבורה שהפגיעה בתפקוד או המצוקה נובעים מקושי ברכוז ולא מסיבה אחרת (כמו, לקויות למידה, חרדה וכו'), אזי יש צורך לטפל. באופן מעשי, אני ממליץ לקבוע פגישה נוספת עם הרופאה המאבחנת, ולשקול איתה את האפשרויות הטפוליות השונות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

07/01/2014 | 13:24 | מאת: ג

יש מאבחנים שמבקשים מהילד להחסיר 7 מ-100 אם אפשר לדעת מה בדיוק המבחן בא לבדוק ? אילו יכולות הוא בא לבדוק?

לקריאה נוספת והעמקה

ג' שלום, המטלה בה נדרש הנבדק להפחית 7 מ-100, ואח"כ להפחית שוב 7 מהתוצאה, וכך שוב ושוב, בא לבדוק רכוז ושמוש בזכרון עבודה (זכרון לטווח קצר). אין שום כוונה לבדוק יכולת חשבונית. יש לוודא שהמבחן מתאים לרמתו של הילד הנבדק ולתרבותו. בד"כ משתמשים במבחן זה לבדוק אנשים זקנים, כאשר יש חשד לדמנציה, אך המבחן יכול לשמש לבדיקת רכוז גם בצעירים ובילדים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

04/01/2014 | 02:10 | מאת: נוני

שלום, בני בן תשע וחצי (בכתה ד') מקובל חברתית, משתתף ומתמיד בחוגים לאורך שנים (חוג לוחמה משולבת, חוג סייף), ילד עם רגישות חברתית גבוהה. לפני כשנה עלו תלונות מצד המורה על כך שהילד לא מרוכז בשיעורים וצריך "לאסוף אותו" לעיתים קרובות, אינו מבצע משימות עצמיות בכתה ועסוק בכל מיני דברים שלא קשורים לשיעור (משחק עם עפרונות, מחקים וכו') כמו כן אינו מביא את הציוד הנדרש וממעט בהכנת שיעורי בית. בבית- יש התנגדויות סביב נושא הכנת שיעורים, קיים קושי מסוים בהתארגנות וארגון הציוד לכתה, לעיתים קרובות נראה שיש צורך להחזיק ביד פריט כלשהו ואציין כי לעיתים אף שובר/ משחית בהיסח הדעת. אין סימנים להיפראקטיביות. ההמלצה מבית הספר הנה ללכת לאבחון קשב וריכוז ולבדוק גם ויסות חושי. אציין שכל הבעיות הללו לא עלו ולא הופיעו כלל עד שנה שעברה (כיתה ג'). פניתי למרפאת קשב וריכוז והם הפנו אותי לרופאת ילדים המתמחה באבחון קשב וריכוז. אני מבינה שהסימנים שציינתי עשויים להוביל לאבחון של הילד כ ADD אך רציתי לבדוק כיצד משפיעה העובדה שהסימנים שציינתי הופיעו אצל הילד רק לאחרונה על האבחון? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

נוני שלום, התסמינים שתארת אצל בנך, בהחלט עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, וטוב עשה ביה"ס שהמליץ על אבחון. כמו שציינת, נראה שבנך אינו סובל מהיפראקטיביות או אימפולסיביות, ועל פניו נראה שהאבחנה המתאימה היא הפרעת קשב ורכוז ללא היפראקטיביות (ADHD, Inattentive Presentation). [אציין, בסוגריים, שאין אבחנה כזו ADD. יש ADHD עם קושי בקשב ועם היפראקטיביות, ויש ADHD עם קושי בקשב ללא היפראקטיביות. השם הרשמי של האבחנה הוא תמיד ADHD.] העובדה שהתסמינים הופיעו אצל בנך רק עתה, ולא לפני כן, יכולה לנבוע מכך שרמת הדרישות לרכוז עלתה, ולכן רק כעת נוצר קושי. עוד יתכן שהיו תסמינים גם קודם לכן, אך הן יוחסו לבעיות אחרות. בכל מקרה, הופעת התסמינים מאוחר יותר, לא תשפיע על האבחון. אני ממליץ שתגשו לאבחון אצל רופאת הקשב. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/12/2013 | 15:15 | מאת: אמא שלו

שלום רב, בני בן השבע נוטל רטלין LA 20 יש הטוענים כי ילדים אשר נוטלים רטלין יפגעו בעתיד בפגיעה בזיקפה. האם יש אמת בטענה זו?

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלו שלום, איני מכיר טענה ש-Ritalin עלול לפגוע בזקפה, אך אין כל אמת בטענה זו. לאחרונה על לכותרות דווח על מספר מקרים, בהם טפול ב-Ritalin גרם לפריאפיזם (priapism) - זקפה לא רצונית, בהעדר גרוי מיני, לרוב ממושכת מאד. יש לזכור שאם אכן זו תופעת לואי של התרופה, מדובר בתופעת לואי נדירה ביותר, ואישית, כרופא, איני רואה בכך סיבה לא לתת את התרופה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/12/2013 | 22:58 | מאת: מורן

שלום, בני בן 10 עבר אבחון tova ונמצא גבולי... הוא ילד מאוד חכם... על גבול המחוננות... ציונים טובים מאוד בביהס אך לא מסוגל לשבת... תמיד חייב להפריע...קופץ בראש... חייב להגיד את המילה האחרונה... כל המורות מעירות לו באופן יום יומי.... במשך כמעט שנתיים הוא לקח רטלין 20 מג. עם הרטלין ועם הגנטיקה הוא הגיע לתת משקל וטופל במחלקת הפרעות אכילה בביהח. הפתרון של המחלקה להפרעות אכילה הוא להפסיק עם הרטלין במיידי... הפסקנו את הרטלין, התאבון חזר ואיתו המכתבים מהמורים.... חזרנו לנירולוג אשר המליץ לנו להפסיק את הרטלין ולהתחיל לקחת ריספונד ( אך רק לאחר שידבק על ידי פסיכיאטר....). אני ובעלי מאוד מבולבלים... מצד אחד חשוב לנו שהילד יתנהג בהתאם ומצד שני חשוב לנו שהוא יגיע למשקל נורמלי לגילו ושלא יגיע שוב לתת משקל ( בחופש הגדול לא נתנו לו רטלין והוא עלה כ5 קילו). האם אכן התרופה ריספונד מתאימה לו? האם בגלל שהוא נמצא גבולי יש תרופה אחרת? (ניסינו גם קונצרטה וזה היה גרוע יותר מלתת ריטרלין). אודה לתשובה.

לקריאה נוספת והעמקה

מורן שלום, ראשית, בדיקת TOVA אינה אבחון של הפרעת קשב ורכוז, ואני מקוה שהילד אכן עבר אבחון מלא. בכל מקרה, אני מבין שיש הפרעה בתפקוד וטפול ב-Ritalin פותר אותה. שנית, אין קשר בין חוסר תאבון עקב השפעת Ritalin להפרעות אכילה. לכן, לא ברור לי כיצד או מדוע הגיע לטפול במחלקה כזו. אם נמצאה הפרעת אכילה, מדובר בד"כ בהפרעה קשה ויש לטפל בה. אם אין הפרעת אכילה, אלא מדובר בחוסר תאבון הנובע מתופעת הלואי של התרופה, אין צורך במחלקה להפרעות אכילה. שלישית, Rispond אינה תרופה לטפול בהפרעת קשב ורכוז. התרופה מותויית (בין היתר) לטפול בהפרעות התנהגות השכיחות מאד בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. התרופה עוזרת למתון המרכיבים של ההיפראקטיביות והאימפולסיביות בהפרעת קשב ורכוז. רביעית, אחת מתופעות הלואי של Rispond היא הגברת התאבון. יש מקרים שבהם תופעת לואי דוקא מועילה. למרות זאת, לא מקובל לטפל ב-Rispond להגברת התאבון בלבד. חמישית, Ritalin אמנם פוגע בתאבון, אך יש מקום להורים בהשפעה על האכילה של הילד. למשל, הקפדה על ארוחת בוקר, לפני מתן ה-Ritalin, יכולה להועיל מאד. שישית, יש תכשירים שונים של Ritalin, ולעתים "תפירת" טפול יכולה לעזור מאד בהתגברות על חוסר התאבון. שביעית, יש תרופות נוספות מהמשפחה של Ritalin (נקראים סטימולנטים), שיכולות להיות טובות יותר עבור בנכם. כל התרופות ממשפחה זו עלולות לפגוע בתאבון, אך יתכן ותרופה אחת תפגע פחות בתאבון של בנכם. אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים, ולהוועץ בו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

לא ייתכן ש-30% מן התלמידים סובלים ממנה.

בכל הפרעה יש מרכיב חברתי ותרבותי. ואכן, זה לא יתכן, אך עוד יותר לא נכון ש1/3 מהתלמידים סובלים ממנה. לכל היותר 1/10 וגם זו הערכה מוגזמת.

חיים שלום, ראשית, המספר המקובל הוא שכ-10% מהילדים לוקים בהפרעת קשב ורכוז. שנית, אני בהחלט מסכים איתך שמדובר בהפרעה שיש בה מרכיב חברתי ותרבותי. למעשה, כמעט בכל הפרעה בפסיכיאטריה יש מרכיב חברתי ותרבותי (ומשקלו משתנה מהפרעה להפרעה). כיון שאני חיים בחברה ההופכת להיות יותר ויותר אקדמית - כמעט כל מקצוע דורש (גם) למוד עיוני - לאנשים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז קשה יותר. אנו דורשים מילדנו לשבת במשך מספר שעות ביום, בכתה בביה"ס, ולהתרכז בחומר עיוני. איננו מוכנים לקבל שילד לא ילמד, או ילמד מקצוע. רובנו מצפים מילדנו שיסיימו 12 שנות למוד עם בגרות מלאה. רבים גם מצפים שילדיהם למדו למודים אקדמאיים לאחר מכן. דרישות אלו, של החברה, מעמתות את הלידים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז עם הקושי שלהם, ומביא אותם לאבחון וטפול. אני מניח, שילדים המאובחנים כאן כלוקים בהפרעת קשב ורכוז, לא היו מאובחנים אם היו שייכים לחברה אחרת. אם לדוגמא, היו נולדים בזימבבואה, יתכן שלא היו לוקים בהפרעת קשב ורכוז, ואולי אף היו הרועים המצטיינים של השבט. אם זאת, איני מכיר הורים רבים השוקלים הגירה לזימבבואה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

29/12/2013 | 10:22 | מאת: אריאל

שלום דר ברנע.. אורי בן 6 היה מטופל בריטלין LA20 בבוקר ובצהריים תוספת של חצי כדור ריטלין רגיל 10 מג עמ למנוע ריבאונד. עקב הסתגרות וחרדות עברנו אתמול לאדרל כרגע חצי כדור של 10 מ"ג . במידה ויופיע ריבאונד גם באדרל האם ניתן להוסיף בצהריים חצי כדור של ריטלין? האם השילוב של שתי התרופות לא יחד כמובן הוא רצוי? יש לציין שבריטלין הרגיל אין חרדות והסתגרות רק ב LA. תודה רבה ושבוע מקסים אריאל.

לקריאה נוספת והעמקה

אריאל שלום, מבחינה רפואית, אין בעיה לתת Ritalin אחרי Adderall, אך יש בעיה חוקית. משרד הבריאות אישר מתן Adderall לבנך, כיון שאינו יכול לטול Ritalin (מסיבה כזו או אחרת), ולכן, עקרונית, אסור להוציא לו מרשם לשתי התרופות. באופן מעשי הייתי שוקל את האפשרויות הבאות: 1. מתן מנה של Adderall בבוקר, וחצי מנה בצהריים (השפעת התרופה נמשכת כחמש-שש שעות). 2. טפול ב-Ritalin-LA במנון נמוך יותר. 3. נסיון טפול ב-Concerta, במנון שהוא יחסית נמוך יותר מ-Ritalin-LA 20mg. 4. טפול ב-Ritalin 10mg (כדור שלם או פחות) פעמיים או שלוש ביום. בכל מקרה, אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל, המכיר את הילד. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/01/2014 | 07:38 | מאת: אריאל

שלום דר ברנע, תודה רבה על התגובה המפורטת. ניסינו ריטלין LA10 שלא השפיע... קונצרטה קצת בעיתית שכן הילד לא אוכל כלום במהלך הכדור וכך יוצא שילד בן 6 יהיה 12 שעות ללא אוכל... כשאני מפצלת הוא אוכל בצהריים ואז מקבל מנה נוספת שלאחריה אוכל ארוחת ערב... לגבי ריטלין רגיל הוא מעולה לאורי רק שלא מספיק לו ליום לימודים שנמשך עד 13:30.... כרגע נותנים לי מרשמים גם לאדרל וגם לריטלין רגיל ואין בעיה עם זה... אם זה בטוח מבחינה רפואית זו האופציה הטובה ביותר כרגע.... תודה רבה ושבוע מקסים, אריאל

26/12/2013 | 20:47 | מאת: רווית

לילה טוב,כבר עייפתי מלהסביר ולדבר..הבת שלי ילדה מאוד עקשנית ומרדנית רוצה הכל בישבילה לא מקשיבה בכלל בכלל בכלל לכלום ולאף אחד מרביצה לכולם..לא נותנת לאף אחד לגעת בדברים שלה..היא תמיד זזה ורק להציק לכל הסובבים אותה..היא לא נותנת לאף אחד להסביר מה מותר ומה אסור ממש בשום פנים ואופן אתה אי אפשר לשבת איתה ולהושיב אותה כדי לדבר איתה.רוצה לקחת הכל מימי שמשחק נגיד במשחק, תמיד מורידה לבני הדודים שלה תנעליים ועם הם לא נותנים לה היא צועקת ומרביצה ובוכה.ובסוף מקבלת את מה שהיא רוצה(כי אי אפשר לתאר איך היא מרביצה)זו בעיה שאני לא יודעת ולא מצליחה לפתור בכלללל,אפילו אין משהו שאני ייתן לה אותו כדי שתשב לשחק בו או שאני ישב יקרא לה סיפור היא לא מסכימה.תמיד רק זזה וזזה..עזרההה בבקשה מה לעשות.???תודה מראש ןמצטערת שזה ארוך

לקריאה נוספת והעמקה

רוית שלום, אתחיל בתשובה - לפנות להדרכת הורים. מחר בבוקר. בהגדרה, לא ניתן לאבחן הפרעת קשב ורכוז לפני גיל שלוש שנים. לא ברור לי מה המקור של הקשיים עם בתך, ולכן אני ממליץ לפנות בהקדם להדרכת הורים - את ואביה של הילדה. סוף שבוע רגוע, ד"ר ברנע ארז.

25/12/2013 | 16:22 | מאת: שולי

דר ברנע שלום. בני מאובחן כסובל מהפרעת קשב וריכוז. הפסיכיאטר ממליץ על אדרל (לאחר שרטלין וקונצרטה לא עבדו טוב). בני סובל מתת פעילות בלוטת התריס ונוטל פריזמה (נגד חרדות). מברור שעשיתי הבנתי שאסור ליטול אדרל כשיש בעיות בבלוטת התריס וכשנוטלים תרופה לדכאון. מדובר על סכנת מוות!!! כיצד הפסיכיאטר ממליץ על אדרל כשאלה הנתונים?!?!?

לקריאה נוספת והעמקה

שולי שלום, ראשית, אין לי תשובות לכל השאלות. אפילו לא לרובן. שנית, לגבי ההפרעות בהן לוקה בנך. אם הוא לוקה בתת-פעילות של בלוטת התריס, עליו להיות מטופל. האם הוא מטופל? שלישית לגבי ההמלצה על -Adderall. צר לי, אך הברור שלך אינו נכון. מותר לתת Adderall ולשלבו עם טפול בתרופה נוגדת דכאון, וכן עם טפול בתת-פעילות של בלוטת התריס. מה שנכון הוא שאם תפקודי בלוטת התריס אינם מאוזנים, כדאי לחכות עם הטפול התרופתי, כיון שתסמינים של קושי ברכוז והפרעה במצב הרוח עלולים לנבוע מתת-פעילות של בלוטת התריס. בקצור, איני יודע מהיכן נלקח המידע שמדובר בסכנת מוות. אם יש הפרעה בבלוטת התריס, יש לטפל בה. אם ההפרעה בבלוטת התריס מטופלת, אין שום בעיה לטפל בשלוב של Adderall ו-Prizma. לאור מה שתארת, המלצתו של הפסיכיאטר סבירה בהחלט. אני מציע לחזור ולהוועץ בו, ולא להעלות את כל דאגותייך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

בן 29 נוטל ריספרדל 1מ"ג, לפני שנה אובחן ע"י רופאה כביפולרי, (גם השתמש בסם כימי "נייס גיא"), לפני חצי שנה הסתבךונשלח להסתכלות באברבאנל, ושם אובחן כסובל מהפרעת אישיות גבולית. פסיכיטר נתן לו רספרדל 1 מ"ג, נוטל את הכדור 4 חודשים, הוא בבית במצב של דיכאון, מיום ליום מחמיר, תיאבון מוגבר עליה במשקל גדולה. מסרב לפגוש רופא מסרב לערוך בדיקות הדם, ובכלל מסרב שאחשוף שיש לו, אני חיה לבד ועכשיו איתו, חסרת אונים דואגת לו מאד, וחרדה לו, יש התקף זעם לעיתים כשאני מספרת למישהו עליו. איך לנתב איש בן 29 ללכת לטיפול, ובכלל למודעות עצמית. תודה על תשומת הלב אשמח לשמוע עצה. תודה רננה

לקריאה נוספת והעמקה

רננה שלום, את מתארת מצב קשה, אך שאלתך אינה מתאימה לפורום זה - היא אינה עוסרקת בילדים או בהפרעת קשב ורכוז. אני ממליץ לך להוועץ ברופא המשפחה של בנך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

02/01/2014 | 23:59 | מאת: לא מומחית

נשמע שבנך עבר שנה קשה במיוחד. כאמור, אני לא מומחית אלא סטודנטית בתהליך הכשרה לפסיכולוגיה ומבוגרת במעט מבנך. זה לא הפורום המתאים, כמצוין מעלה, אך אם את מעוניינת, באישור בנך כמובן, אשמח ליצור איתו קשר בפייסבוק. לא כמטפלת, סתם כדי לצ'וטט, להקשיב ואם ירצה עזרה, אדע לאן להפנות אותו. את מוזמנת להשאיר פרטים ליצירת קשר. כל טוב. חן

03/01/2014 | 18:13 | מאת: רננה

אין לי מושג איך להשאיר פרטים. המון תודה לתשומת הלב. רננה