פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

11/09/2014 | 17:46 | מאת: אני30

שלום, בני טופל ברטלין LA אך עקב ריבוי טיקים (כיחכוחים ופעירות פה) עברנו לויואנס 30 מ"ג. הוא לקח כבר יומיים ונראה שהכיחכוחים מתרבים. האם המינון תקין ? כמה זמן הוא צריך לקחת את התרופה כדי שאוכל להגיד שהיא טובה לא או לא טובה לו ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אני30 שלום, מנון ה-Vyvanse נשמע בהחלט מתאים. Vyvanse כמו כל תרופה מהמשפחה שלה, עלולה להחמיר טיקים, הן מוטוריים והן קוליים. יש לזכור שטיקים מתגברים ונחלשים חליפות, וכן מושפעים מאד ממצבים של מתח, לחץ והתרגשות, כמו תחילת שנת הלמודים, למשל. יומיים הם זמן קצר מאד, ועם ההחרפה אינה משמעותית מאד, המלצתי היא להמשיך בטפול. בכל מקרה, מומלץ מאד להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/09/2014 | 10:33 | מאת: אני30

שאלה נוספת כמה זמן לדעתך יהיה מספיק על מנת להסיק אם התרופה מתאימה לו או לא ? תודה רבה

11/09/2014 | 12:32 | מאת: ריבקה לוי

מדובר אל מתבגר ש סובל ממניה דפרזיה וגם באובססיב קומפולס דיזורדר.הוא מטופל ב כדורי ליטיאום .השאלה אם אפשר להוסיף לא תוסף תזונה זום לבעיה של הפרעת קשב.תודה

לקריאה נוספת והעמקה

גב' לוי שלום, לפי תאורך, בנך לוקה במספר הפרעות - הפרעת מצב-רוח דו-קוטבית (או מאניה-דיפרסיה בשמה הישן), הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) והפרעת קשב ורכוז. הוא מטופל תרופתית ב-Lithium. שלוב זה של בעיות הנו מורכב, וגם אבחנה של הפרעת קשב ורכוז בממקרה זה אינה פשוטה. כיון שבנך נמצא במעקב פסיכיאטרי, נכון, בראש ובראשונה, להוועץ בפסיכיאטר המטפל בו. אני איני רואה בעיה בהוספת טפול ב-Zoom, אך איני מכיר מספיק את מצבו של בנך ועברו, ולכן חשוב מאד, לפני כל תוספת של תרופה או תוסף מזון, להוועץ בפסיכיאטר המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

הי ד"ר ברנע בני בן ב-8 נוטל מזה חמישה חודשים סטרטרה לאחר שניסינו מעט ריטלין ובעיקר קונצרטה שלא עזרו כלל.עם הקונצרטה היה כשנה אבל העצים את החרדות שסבל מהן עוד לפני.הסטרטרה נטרלה את החרדות וגם התאבון חזר ושמחנו מאוד אולם הריכוז לא הושג. בשל כך שקלנו להפסיק את הכדור וממתינים להיוועצות. אולם מאז תחילת הלימודים (כנראה מהלחץ)הילד מכחכך ואף מרגיש צורך לצווח(מעין צהלות)ומרסן את עצמו(כמו בתסמונת טורט). אני יודעת שניתן להפסיק את הכדור ללא הדרגה והיום לא נתתי לו כדור מה שגרם לכאבי ראש,הגברת הטיקים ובלבול. אני ממש מודאגת-כמה זמן ייקח ומה יקרה בזמן הגמילה?מה כבר אפשר להציע לנו לבעית הריכוז והחרדות?איך נעזור לו? ייתכן והתפרץ אצלו טורט? מעולם לא סבל מטיקים...היו לו זמזומים שהיה מודע להם..או מלמולים. סליחה על העומס מידע -אודה לכל עזרה ממך.שבוע טוב

לקריאה נוספת והעמקה

נירית שלום, בנך סובל מכמה תופעות, וחשוב להבדיל בינהן. כפי שציינת, בנך סבל מהפרעת קשב ורכוז ומחרדות עוד לפני הטפול התרופתי, ואכן חרדות שכיחות יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. עוד כפי שציינת, Ritalin ו-Concerta (המכילות את אותו החומר הפעיל) אכן עלולות להגביר חרדות. בעייתה העיקרית של Strattera, כפי שנוכחת לדעת היא יעילות נמוכה משמעותית בהשוואה לסטימולנטים (תרופות מהמשפחה של Ritalin). כמו שאבחנת, נראה שבנך סובל כעת מטיקים קוליים - השמעת קולות לא רצוניים. הפרעת טיקים היא הפרעה שכיחה מאד בקרב ילדים בגיל של בנך, ושכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקם בהפרעת קשב ורכוז. שוב, כפי שכתבת, לחץ והתרגשות, כמו לפני תחילת שנה"ל, בהחלט עלולים להגביר את שכיחות הטיקים. לפי התאור שמסרת, אין מדובר בתסמונת טורט, כיון שתסמונת זו מערבת טיקים קוליים ומוטוריים (תנועות, כמו מצמוץ, למשל) הנמשכים יותר משנה. בכל מקרה, השם - טורט - הוא שם של אחת מהפרעות הטיקים. טיקים מופיעים בגיל מסויים, אצל ילדים שלפני כן לא היו להם טיקים. מנחמת העובדה שברוב המקרים הטיקים יעלמו אי-שם בגיל ההתבגרות. המקרה של בנך הוא מקרה המערב לפחות שלוש הפרעות - הפרעת קשב ורכוז, הפרעות חרדה והפרעת הפרעת טיקים. במקרים כאלו, יש לעתים צורך ביותר מתרופה אחת, וכן חשובים מאד טפולים נוספים כמו הדרכת הורים, ולעתים טפול פסיכולוגי. אין תרופת קסם, אך יש לא מעט אפשרויות. אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, לשם אבחון מלא של כל ההפרעות, ולהתחיל טפול מסודר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע היקר!!! תודה מקרב לב על המענה הכל כך מקיף והתייחסותך המעמיקה.רק שאלה אחרונה בבקשה-זה נורא שהפסקנו בבת אחת את הסטרטרה?האם יכול להיווצר לו נזק?תופעות הגמילה ייפסקו (טיקים שהחריפו)? תודה שוב על הכל (אנחנו ממתינים לתור אצל נוירולוג ילדים)

01/09/2014 | 16:59 | מאת: לירון

בני בן 13 הרופא אמר שהוא סובל מרגישות יתר לתרופות עכשיו הוא מנסה משהו חדש רק 10 מיליגרם הבעיה שהילד לא רוצה להבין שהוא צריך כדור כדי לעזור לו להתרכז, הוא מאוד גבוה לגיל שלו, נראה טוב מראה חזות חזקה ושהוא לוקח את הכדור הוא נעשה מרוכז, חלש וזה מוציא אותו מדעתו, הוא מדבר לא יפה אבל יש לי הרגשה שבתוכו הוא מאוד פחדן וחסר בטחון עצמי אפילו שהוא מראה חזות חזקה

לירון שלום, לא הבנתי מה שאלתך. אם תשאלי בצורה ברורה יותר, אנסה לענות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/08/2014 | 20:47 | מאת: שירה

בני בן 8.5 אובחן ב ADHD והחל לקבל קונצרטה 18 מג לפני שלושה ימים. הנוירולוג אמר שיתחיל ממינון נמוך ולאט לאט נוסיף. בבוקר הילד ממש בסדר, יותר רגוע, מרוכז, מתנהג יפה לאחיו הקטן ( קודם היה נורא עם אחיו) , אבל אחהצ , בערך בשעה ארבע, חמש יש תופעה שהוא מדבר בלי הפסקה כמו רובוט אם כי דברים לעניין וקשורים לחיי היומיום , מנוסחים יפה , אבל זה ממש מפחיד הקצב המהיר והבלתי פוסק במשך שעות. שאלתי: האם זה ריבאונד? האם זה מינון יתר או מינון קטן מידי? האם זה אמור להחלש ? אולי חייבים להחליף תרופה? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שירה שלום, יתכן ומדובר ב-Rebound, ויתכן שמדובר בהפסקת ההשפעה עקב המנון הנמוך. אם התופעה אינה חולפת לאחר כמה ימים, יש לשקול להעלות את המנון. הדבר תלוי כמובן גם בתופעות הלואי האחרות (אם יש כאלו). בכל מקרה, אני ממליץ להוועץ בנוירולוג המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/08/2014 | 22:33 | מאת: אם בדאגה

שלום , בני בן העשר מקבל אדרל במינון 17 מ"ג. רציתי לשאול מה המינון המקביל בויואנס?

לקריאה נוספת והעמקה

אם מודאגת שלום, ראשית, לא ברור לי כיצד בנך מקבל מנון של 17mg של Adderall. בארץ אפשר לקנות כדורים של Adderall, במנונים של 10mg, 20mg, 30mg. ולשאלתך, בגדול הנה ההשוואה המקובלת: Adderall 30mg = 70mg Vyvanse Adderall 20mg = 50mg Vyvanse Adderall 10mg = 30mg Vyvanse שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/08/2014 | 09:19 | מאת: דניאל

לד"ר שלום רב אני בן 18 ויש לי בעיות של קשב ריכוז ( אני לא הימפרקטיבי) וקשה לי לעבור טסטים כשאני עם ריטלין זה תופס אותי ומקשה עלי להסתכל לכל הצדדים ותופס אותי וכשאני בלי אני פשוט חולם מה עלי לעשות??? בתודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

דניאל שלום, יתכן ומנון נמוך יותר יאפשר לך להתרכז מספיק, אך לא גרום לתופעה אותה אתה מתאר. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

בני הגדול בן 10, בני עם הפרעת קשב וריכוז בן 8 וחצי, בני הגדול מראה סימני מצוקה, עצבנות מרובה ותחושות תסכול, הוא מרגיש שאנו תמיד שופטים אותו מול אחיו ומראה עצבנות יתרה. מה הן דרכי הפעולה שאני יכולה לעשות ע"מ לעזור לו? או איך אנחנו כהורים אמורים להתמודד עם מריבות בינהם שתמיד מסתיימות עם זה שהבן הגדול מתוסכל?

לקריאה נוספת והעמקה

דבי שלום, מומלץ שתפנו להדרכת הורים, ומומלץ ששניכם - שני ההורים - תשתתפו בהדרכת ההורים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/08/2014 | 08:53 | מאת: מירית

שלום רב, אני אמא לילדה בת 11 שאמורה בספטמבר להתחיל טיפול בריטלין. קראתי הבוקר מחקר מאד מפחיד ומלחיץ אשמח לתגובתך. לינק למחקר: http://adhdisrael.wordpress.com/2014/07/05/%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96-%D7%91%D7%99%D7%9C%D7%93/

לקריאה נוספת והעמקה
10/08/2014 | 08:55 | מאת: מירית

הקישור שהכנסתי לא תקין... המחקר מצא קשר בין שימוש בתרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז לבין בעיות לב אצל ילדים. תודה. http://adhdisrael.wordpress.com/2014/07/05/%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96-%D7%91%D7%99%D7%9C%D7%93/

מירית שלום, שאלה מצויינת. המחקר שכותרתו ADHD Meds May Double Cardiovascular Event Risk in Kids (ממליץ לקורא את המקור בכתובת http://www.medscape.com/viewarticle/827747) הוא מחקר חשוב, אך חשוב גם להבין את הפרטים (אלוהים, כידוע, וגם השטן, נמצא בפרטים הקטנים), וגם להכיר מחקרים אחרים שבדקו נושא זה. המחקר מעלה שאלה לגבי בטיחות השמוש ב-Ritalin. עם זאת, יש לציין שמחקרים אחרים לא מצאו עליה בסכון לבעיות לב. כמו כן, חשוב להבין על אלו בעיות לב מדברים, ועל איזה סכון מדובר. בשורה התחתונה, מחקר זה אינו משנה את ההמלצות הטפוליות לגבי Ritalin. עם זאת, אי-אפשר להתעלם ממנו. אני חייב להודות שאיני מסכים עם חלק מהערותיו של ד"ר ענתבי, וחוזר ומציע לקרוא את המקור (באנגלית) כולל ההערות בסוף. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/08/2014 | 19:46 | מאת: נועה

ביתי בת שש וחצי,עולה לכיתה א, אובחנה כילדה עם בעיות קשב וריכוז ,הומלץ לנו על ריטלין , אך אני מאוד חוששת כיוון שידוע שריטלין הינו חומר כימי.סם ממכר,גורם לחוסר תיאבון,דיכאון,דפיקות חב מהירות וכו, אין לי אומץ לתת לבת שלי ריטלין, מה אעשה?

לקריאה נוספת והעמקה

נועה שלום, כמה הבהרות: 1. Ritalin אינו סם, כי אם תרופה. "סם מרפא" בלשון חז"ל, אם תרצי. 2. Ritalin אינו ממכר. 3. Ritalin אכן הינו חומר כימי, כמו כל חומר בעולמנו. כמו מים או מלפפון, למשל. היותו חומר כימי אינה אומרת דבר על יעילותו אן על הסכנות הטמונות בו. 4. אכן, תופעות הלואי של Ritalin כוללות חוסר תאבון, דכדוך, דופק מהיר ועוד. Ritalin הנה תרופה ותיקה מאד (כך שיש מידע רב אודותיה), בטוחה מאד, ויעילה מאד לטפול בהפרעות קשב ורכוז. אכן יש לה תופעות לואי, כמו לכל תרופה או טפול באשר הם. סתם בתור תרגיל, אני ממליץ לך לעיין בעלון המצורף לגלולות למניעת הריון, ולקרוא את תופעות הלואי שם (זהירות, מסמך מסמר שער). אבקש להציע שתי הצעות: 1. חזרי והוועצי ברופא המטפל, ופרשי לפניו את החששות שלך. תוכלי לשאול שאלות ולקבל הסברים. 2. שקלי לנסות את התרופה לתקופת נסיון, ולהחליט לאור תוצאות הנסיון. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/08/2014 | 01:28 | מאת: לילך

שלום דר ארז ראשית תודה על כל תשובה שאתה עונה כאן לכלל האנשים במקצועיות ובסבלנות יישר כח! ולשאלתי, בני בן 8 בעקבות בעיות התנהגות בבית הספר וגם עוד לפני בגן בדקנו בעיית קשב וריכוז ונאמר לנו שיכול להיות שזו בעיית קשב וריכוז אך יכול להיות שזה יותר בעיות רגשיות. לאחר מס חודשים של טיפול באומנות לא הייתה הקלה ולכן המליצו לנסות להתחיל ריטלין. החלטתי שעדיין מוקדם להתחיל תרופה ולא אהיה שלמה עם עצמי עד שניסיתי את הכלללל, ומכאן שאלתי , נחשפתי באינטרנט למספר מכונים ומטפלים שמאמינים שאפשר בלי ריטלין אלא טיפול בשינוי תפיסת החשיבה אצל הילד תוך כדי אימונים (בסגנון cbc או / ו cbt או כל מיני הדרכות לילד ולהורה שגורמות לשינוי התנהגותי. רציתי לדעת את דעתך הכנה בנושא האם באמת אתה מאמין שזה באמת אפשרי ללא ריטלין אלא דרך טיפולים התנהגותיים? מטרתי היא להגיע לשינוי בהתנהגות של בני ללא מתן ריטלין ולא בשילוב טפול תרופתי, האם זה אפשרי? במידה ותזדקק ארשום את שם שני המכרזים הטיפולים שאני מתכוונת אליהם..

לקריאה נוספת והעמקה

לילך שלום, לפני שאנסה לענות לך, אבקש להבהיר כמה נקודות. 1. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז ניתנת רק כאשר יש הפרעה בתפקוד ו/או מצוקה. 2. טפול בהפרעת קשב ורכוז הוא טפול כוללני. במרבית המקרים טפול תרופתי הנו אחד החלקים החשובים, אך בודאי לא החלק היחיד. 3. האמירה "יכול להיות שזו בעיית קשב וריכוז אך יכול להיות שזה יותר בעיות רגשיות", היא אמירה שאני שומע הרבה יותר מדי. אבחון של הפרעת קשב ורכוז אמור לענות על שאלה זו, ולהחליט האם יש הפרעת קשב ורכוז או אין. גם המונח "בעיות רגשיות" אינו אומר כלום למעשה, כיון שהוא יכול לכלול הכל. 4. אמונותי שלי אינן חשובות. חשוב האם טפול כזה או אחר הוכח כיעיל (ולא אכנס לטיב ההוכחות או להגדרת יעילות). 5. איני מוצא כל סיבה לנסות ולהמנע מטפול תרופתי. אם יש טפול טוב, פשוט ויעיל, מדוע לא להשתמש בו. 6. שמות המרכזים הטפוליים או הרופאים המטפלים אינו חשוב, אלא האם הטפול שהם מציעים נמצא יעיל. 7. לבושתי, איני יודע מהו CBC. אנסה כעת לענות לשאלתך. אני מניח שבנך סובל מקשיים בתפקודו בשטחים שונים של החיים (למודים, התנהגות וכו'), אחרת לא היית כותבת. אם אני מבין נכון, הוא אובחן כבר לפני שלוש שנים, אך עדיין לא נמצא מזור לקשייו. לאור זאת, אני ממליץ לשקול בחום את הטפולים שנמצאו יעילים - טפול תרופתי והדרכת הורים. כאמור לעיל, המטרה אנה המנעות מטפול תרופתי או מתן טפול תרופתי. המטרה היא להביא לתפקוד תקין ולהפסקת המצוקה. אם הטפול התרופתי עושה זאת, אז מומלץ להשתמש בו. אני מציע לך לנסות, ולהווכח בעצמך. התייעצי עם הרופא המטפל, ונסי טפול תרופתי למשך חודש, ואח"כ תשמעי מהילד, מביה"ס וממה שחווית את, ותחליטי האם רצונך להמשיך בטפול התרופתי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/07/2014 | 20:52 | מאת: דניאל

לכבוד הד"ר שלום רב אני בן 18 וסובל מקשב וריכוז אבל אני לא הימפראקטיבי ורציתי לשאול על איזה ספורט הייתה ממליץ לי?? ואיזה עוד דרכים יש לך להציע לי להתמודד עם הבעיה בתודה מראש דניאל

לקריאה נוספת והעמקה

דניאל שלום, אין סוג ספורט מסויים בנבדק לעומק ונמצא יעיל בהפרעת קשב ורכוז. למרות זאת, שתי קבוצות של פעילויות גופניות עשויות להועיל: 1. פעילות גופנית ארובית (הליכה, ריצה, שחיה, רכיבה על אופניים וכו'), שנמצא שמביאה לרגיעה, שפור במצב הרוח, וככל הנראה גם שפור ברכוז. 2. אומנויות לחימה (ג'ודו, קראטה וכו'), המשלבים אלמנטים של רכוז ומשמעת. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

30/07/2014 | 09:11 | מאת: דרור

שלום, יש לי בעיה די מעיקה. לפעמים פשוט קל לי לקרוא, להבין, להתרכז ולפעמים קשה לי מאוד אפילו לקרוא ולמקד את הראייה. אני כבר באמת לא יודע מה לעשות ומה קורה איתי, חשבתי שזה קשור לבעיית מיקוד ראייה של העין אבל זה לא נראה לי כי לפעמים אני כן מצליח.

לקריאה נוספת והעמקה

דרור שלום, למעשה לא שאלת שום שאלה. יתרה מכך, הפרטית שמסרת מעטים. מתוך מה שמסרת, כלל לא ברור אם אתה לוקה בהפרעת קשב ורכוז, מהפרעה במיקוד הראיה, או מקשיים אחרים. ראשית, אני מציע שתפנה לרופא עיניים כדי לשלול הפרעה במיקוד הראיה. שנית, אם אין הפרעה במיקוד הראיה, שקול לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. תוכל גם להתייעץ עם רופא המשפחה שלך. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

27/07/2014 | 00:50 | מאת: אמא מודאגת

דר' ארז שלום, הבן שלנו אובחן כסובל מADHD מגיל צעיר וטופל מספר שנים בהתחלה בריטלין ואח"כ בקונצרטה. כיום הוא בן 13. בעקבות אירוע אלימות הוא הובא לטיפול ביחידה לנוער ולמתבגר הפסיכיאטרית שמנהלת את היחידה המליצה על השימוש בריספרדל, שבבית מרקחת המירו אותו בריספונד 1 מ"ג בטענה שזו בעצם אותה התרופה. אני רואה כחודש לאחר תחילת השימוש שאכן ירדה תופעת האימפולסיביות ותגובות לא פרופורציונליות .אבל אני שואלת את עצמי למה הילד צריך לקבל תרופה שנועדה לטיפול בסכיזופרניה וכל מיני מחלות פסיכיאטריות אחרות. האם הוא חולה פסיכיאטרי ועלי לקבל את העובדה הזאת? האם מי שמתחיל את התרופה חייב לקבל אותה כל החיים כדי שיוכל להסתדר עם הבריות? ושאלה יותר פראקטית - האם עדיין יש צורך בריטלין? תודה מראש על התשובה.

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, ראשית, נראה שהמלצתה של הפסיכיאטרית במקומה, ולראיה יש שפור במצבו של הילד. לגבי ה-Rispond - תרופה זו אמנם החלה את דרכה כתרופה לטפול בסכיזופרניה במבוגרים, אך כמו במקרים רבים, עם הזמן התגלו לה שמושים רבים נוספים. כיום יש התוויה של משרד הבריאות לשמוש בתרופה לטפול בהפרעות התנהגות בנוער. זו ההתוויה שבשלה המליצה הפסיכיאטרית שבנך יטול את התרופה. הטפול ב-Rispond אינו מחליף את הטפול ב-Ritalin. יש צורך בטפול משולב, ושלוב זה של תרופות הוא שכיח. ה-Rispond אינו עוזר בקשב וברכוז, אלא בחלקים של ההיפראקטיביות והאימפולסיביות. עד מתי יזדקק בנך לטפול בתרופה? איני יודע! בודאי שלא יזדקק לתרופה למשך כל חייו. מצד שני, אין מדובר בטפול של ימים או שבועות. כמו בכל טפול שהוא, הצורך בטפול צריך להבחן תוך מעקב רפואי מסודר (מעקב פסיכיאטרי במקרה זה). כאשר לא יהיה צורך בטפול זה, יומלץ להפסיקו. לגבי ההגדרות - "חולה פסיכיאטרי" ו-"תרופה פסיכיאטרית" - אלה הן הגדרות "עממיות", ולא הגדרות מקצועיות. האם כל אדם הסובל מהפרעה מתחום הפסיכיאטרית הוא "חולה פסיכיאטרי"? האם אדם הפוחד מעכבישים - הפרעה המופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטרי - הוא "חולה פסיכיאטרי"? בפסיכיאטריה אנו מטפלים בהפרעות שמקורן בחשיבה ובהתנהגות, הגורמות למצוקה או לפגיעה בתפקוד. אם יש מצוקה או פגיעה בתפקוד אנו ממליצים על טפול. מקוה שהרגעתי מעט, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

23/07/2014 | 13:06 | מאת: מהשומרון

בן ה5 אובחן כבעל ADHD. האבחון היה אצל פסיכיאטרית פרטית עם החזרים ממכבי . ההמלצה שלה בין היתר הייתה להתחיל טיפול תרופתי. ברצוני להבין האם ניתן לפנות לפסיכיאטר או נוירולוג במכבי לפי איזור מגורים ולהתחיל לעבוד עם אותו רופא על מינון לטיפול התרופתי והמשך מעקב וכו' מבלי שאותו רופא ביצע את האבחון ? תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

מהשומרון שלום, ראשית, נכון שהפסיכיאטרית אצלה אובחן הילד תמליץ על טפול, כולל טפול תרופתי. עם המלצתה יש לפנות לרופא הילדים, לקבל מרשם של קופת החולים, ולהתחיל בטפול. שנית, כמובן שהילד יכול להמשיך טפול אצל רופא אחר - פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שהוכשר לכך. הרופא יסתמך על אבחונה של הפסיכיאטרית, ויברר נושאים נוספים החשובים לדעתו. בקופת חולים מכבי אפשר לפנות לפי אזור מגורים, וגם לרופאים באזורים אחרים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

17/07/2014 | 09:55 | מאת: לי כהן

בן 7 כבר מגיל 3 וחצי כשנולד לו אח החלו לו טיקים בכל מיני תקופות וצורות.היום זה מצב של טיקים עם שונים מבעבר, בעבר היו כחכוחים קולות משיכות אף והיום זה תנועות עיניים הטיית ראש לצדדים כאילו נתפס ופרצופים מוזרים..לילד יש הפרעת קשב וריכוז מאובחנת אצל נוירולוג ילדים והומלץ על טיפול תרופתי אבל טרם החלטנו.הילד חכם וגאון בחשבון עולה לכיתה ב עבר לביה"ס באזור חדש ובית חדש ללא חברים מהגן ובכל זאת השתלב יפה. יש לו קושי לשבת ואי שקט ניכר .קשיים להרדם בלילה בעצמו וגם כשעייף התגברות ממשית של הטיקים.לילד אין מספיק בטחון עצמי , לאור תאור הטיקים הקיימים היום מהצד הילד נראה כלא בסדר ואני רואה שמסתכלים עליו מהצד ואני פוחדת שהילדים יתחילו לצחוק עליו .השאלה שלי העיקרית האם טיקים הם סימפטום של מחלת נפש חלילה בעתיד??אין לנו במשפחה היסטוריה כזו..איך אפשר לעזור לו???? תודה..

לקריאה נוספת והעמקה

גב' כהן שלום, הפרעת טיקים היא הפרעה שכיחה מאד בילדים. עד כ-20% מהילדים יסבלו ממנה בשלב זה או אחר של ילדותם והתבגרותם. הפרעה זו שכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. מטבעם, טיקים מתגברים ושוככים חליפות, משנים צורה, ונוטים להתגבר במצבים של עייפות, לחץ והתרגשות. אצל רוב רובם של הילדים הטיקים חולפים במהלך גיל ההתבגרות. החשש העיקרי של ההורים הוא אכן שהילד יסבול מלעג עקב הטיקים. במציאות, נדיר שהטיקים הם סיבה ללעג, או גורם הפוגע בתפקודו של הילד. אם הילד סובל מהצקות או בעיות חברתיות, כדאי לחפש את האשם במקום אחר. הטפול העיקרי בטיקים הוא להרגיע את ההורים. תרופות להפחתת הטיקים בד"כ פוגעות (תופעות לואי) יותר משמועילות. טפול תרופתי ב-Ritalin או Concerta, עלול להגביר טיקים, אך זוהי ממש לא סיבה שלא לטפל. אני ממליץ לך להוועץ הן ברופא הילדים, והן בנוירולוג המטפל בהפרעת קשב והרכוז של בנך. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

16/07/2014 | 14:37 | מאת: רותם

שלום ד"ר ברנע בעלי ואני היינו אצלך בפגישה עם בננו בן ה - 8 ורצינו להגיד תודה רבה על ההקשבה הסבלנות והמקצועיות. ב ב ר כ ה, רותם

רותם שלום, תודה על התודה. מחמם את הלב. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

16/07/2014 | 14:27 | מאת: דרור

לבני בן ה-16 אין בעיה באופן כללי בלימודים, קשה לו אך הוא משיג תוצאות, אולם בדבר אחד הוא מאוד מתקשה והוא התמצאות,ניווט, להבין איך מגיעים מפה לשם או הפוך, הוא פשוט לא קולט כבישים,דרכים. אני די מודאג מה יהיה איתו בצבא, יש בספרות המחקרית משהו בתחום הספציפי הזה?

לקריאה נוספת והעמקה

דרור שלום, לא ציינת אם בנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ואם הוא מטופל תרופתית. בהנחה שהוא אכן לוקה בהפרעת קשב ורכוז (וזו הסיבה שאתה בפורום הזה), אנסה לענות על השאלה. איני מכיר מהספרות הרפואית התייחסות או קשר בין הפרעת קשב ורכוז לחוסר התמצאות. מנסיוני אני, יש מטופלים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז והתמצאותם מצויינת, בעוד אחרים מתקשים להתמצא. לא התרשמתי משונות בינם לבין האוכלוסיה הרגילה. אם בנך מטופל תרופתית, והתרופה עוזרת לו גם להתמצאות, אזי שיטול את התרופה בצבא. אם אינו מטופל תרופתית, אפשר לנסות אם תרופה עוזרת לכך. אם הוא מטופל תרופתית, והתרופה אינה מועילה לנושא ההתמצאות, כנראה שלא יהיה לו מנוס מלהגיע בצבא לתפקיד בו אין צורך בהתמצאות, או אפשר להעזר באמצעים אחרים (GPS ועוד). שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

20/07/2014 | 09:04 | מאת: דרור

15/07/2014 | 10:28 | מאת: מירב

שלום,בני בן 9 אובחן עם adhd, ניסינו ריטלין la, היה גרוע אח"כ קונצרטה היה גרוע. עברנו לאדרל. עד שהוא לוקח את התרופה וכהיא פגה זה מאוד קשה. הוא מאד עצבני מתנהג לא יפה לא משתף פעולה. בזמן שהתרופה פועלת היא עובדת טוב אבל המעברים מאוד לא נעימים.הציעו לנסות סטרטרה. רציתי את דעתך על התרופה ואם לפי התאור שלי תענה על הצרכים של בני.

לקריאה נוספת והעמקה

מירב שלום, ראשית, אבקש להבהיר שהפורום מיועד לענות על שאלות, אך לא להחלט על תרופה או מנון לילד ספציפי. זאת יכול לעשות רק הרופא המטפל. באופן כללי, יש לזכור ש-Strattera היא תרופה שיתרונה הוא בתופעות מופחתות, עם זאת היא יעילה פחות מ-Adderall. כיון שתחת טפול ב-Adderall יש שפור משמעותי, אני סבור שיש לנסות ולבדוק כיצד אפשר להפחית את התופעות הקשות כאשר השפעת התרופה פגה, במקום לרוץ לטפול ב-Strattera. אפשר לשקול, בין היתר, את הצעדים הבאים: 1. מעבר לטפול ב-Adderall XR - התכשיר ארוך הטווח של Adderall. 2. הוספת מנה שניה של Adderall, במנון נמוך יותר. 3. הוספת תרופה המיועדת לטפול בקשיי ההתנהגות. אני חוזר ומפנה אותך להתייעץ שוב עם הרופא המטפל. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

ארז שלום, בתי בת 11.5 אובחנה לפני כשנה בכיתה ד' כסובלת מהפרעת קשב וריכוז והחלה לקבל ריטלין 20 LA. בחודש האחרון החלה תופעה חדשה של תלישת ריסים. לקחנו אותה לאבחון פסיכיאטרי (האבחון הראשון היה פסיכודידקטי וMOXO) הפסיכיאטריות קבעו שיש לה כאמור הפרעת קשב וריכוז וקשיים בויסות רגשי בשל התפרצויות. לדבריהן יש להעלות את הריטלין ל30 מאחר ואינה מאוזנת מספיק ולהוסיף ריספרדל בנוסף לטיפול רגשי דינאמי וCBT, שאמור לטפל בסימפטום של תלישת הריסים. לדברי הפסיכולוגית הקלינית שאליה פנינו לטיפול הריטלין עלול לגרום ליתר עצבנות. האם יתכן שזה מה שהביא לתופעה החדשה של תלישת ריסים?

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, אנסה לענות על שאלתך. אתחיל בענין תלישת הריסים - ההפרעה הנ"ל נקראת טריכוטילומניה (שזה, בלטינית, תלישת שיער). מדובר בהפרעה פסיכיאטרית מוכרת, שבהחלט מוכרת גם בילדים בגיל של בתך. הגיל הנפוץ בו מופיעה ההפרעה הוא 9-13 שנים. יש וכוח על סיבות ההפרעה, ולראיה בעבר היא היתה חלק מהפרעות של שליטה בדחפים, וכעת נחשבת להפרעת חרדה. ההפרעה מופיעה בשכיחות גבוהה יחד עם חרדה, דכאון או הפאעה טורדנית כפייתית, ואני מניח שהפסיכיאטריות בררו תחומים אלו. הפרעה בוסות הרגשי הוא מונח שמשמש לתאר מגוון רחב של מצבים, ולכן, ללא פרטים מלאים קשה לי להבין במה בדיוק מדובר. אכן, Ritalin עלול להגביר אי-שקט ואף חרדה ודכדוך, ועלול להגביר את תלישת הריסים, אך אך בהחלט יתכן שגם לא. המצב של בתך מורכב, וצריך לכלול טפול תרופתי ופסיכולוגי. היא צריכה מעקב של פסיכיאטר לילדים. ברוב המקרים לא מומלצים שני טפולים - דינאמי ו-CBT. אני ממליץ להוועץ בפסיכיאטריות אצלן אתם מטופלים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום, עיינתי בתשובתך יש 2 שאלות. מה זה טיפול רגשי דינאמי? האם יש הבדל בין טיפול רגשי רגיל לדנאמי? שאלה שנייה: האם קיים הבדל בין טיפול רגשי אצל פסיכוטרפסט לבין טיפול אצל פסיכולוג (לילדים) בערך גיל 8 ? איך נדע האם לבחור בפסיכוטרפיה לבין פסיכולוג לאור קשיים של התקפי זעם והפרעת קשב? תודה

29/06/2014 | 12:13 | מאת: מאיה

שלום רב, בני (כמעט בן 9) הוא ילד מורכב מאוד. הוא ילד עם שיתוק מוחין, בעל הפרעות קשב וריכוז ועם לקויות למידה. אני רוצה לאבחן אותו אבל לא יודעת איזה סוג אבחון מתאים לו. הערה: כיום הוא נוטל קונצרטה שעוזר לו חלקית אשמח לעצה. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

מאיה שלום, לאור ההפרעות בהן לוקה בנך, אני מציע להוועץ בנוירולוג ילדים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

האם המדבקה מסובסדת ? תודה

מירב שלום, מדבקות Daytrana (המכילות את החומר הפעיל שב-Ritalin ו-Concerta) אינן רשומות כתרופה בארץ (רישום של משרד הבריאות), ומן הסתם אינן בסל הבריאות ואינן מסובסדות ע"י קופ"ח. חבל!

19/06/2014 | 00:05 | מאת: יעל

שלום רב, כשיש המלצה להדרכת הורים למה הכוונה, הדרכת הורים מיוחדת שמתמחה בהפרעת קשב? אם כן היכן ניתן למצוא הדרכה כזאת, קופח? (מכבי אזור מרכז)? האם בהדרכה זו עוזרים לנו גם בבעיות התנהגות? ועוד שאלה בסיטואציות של ילד בכיתה ב כשהוא מקבל דף עבודה או קטע לקרא ואין לו שום בעיה של למודים , הוא נכנס ללחץ ומסרב לעשות או לקרא אומר שזה קשה ושזה הרבה, האם זה אחד הסימפטומים של הפרעת קשב? (חשוב לציין שאנו לא מוותרים ולאחר מאבקים כעסים ואיומים והוא עושה את העבודה ומצליח ללא קושי לימודי)

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, הדרכת הורים הינה הדרכה להורים כיצד להתמודד עם הקשיים שגורמת הפרעת הקשב והרכוז של בנם או בתם. בהחלט מומלץ שתהיה זו הדרכת הורים באוריינטציה של הפרעת קשב ורכוז. הפרעת קשב ורכוז פוגעת בתפקוד בשטחים שונים של החיים, כמו גם התנהגות. הדרכת הורים אמורה להתייחס למכלול הבעיות שגורמת הפרעת הקשב והרכוז. בקופות החולים, הדרכת הורים ניתנת בד"כ ע"י פסיכולוגים, באופן פרטני או קבוצתי. אפשר לפנות למוקד של הקופה ולברר. באופן ספציפי באזור המרכז, חברי מכבי יכולים לפנות למרפאה לטפול בהפרעות קשב ורכוז בהרצליה, למרפאה הפסיכיאטרית לילדים בנוער בנתניה, או לפסיכולוגית אסתר גולדברג (טלפונים בומוקד מכבי). אפשר גם לפנות להדרכת הורים במרפאות בי"ח שניידר - לכל חברי קופות החולים, ולא מסובסד. לשאלתך השניה. הפרעת קשב ורכוז מאובחנת כאשר הילד עומד במספר קריטריונים. תסמין אחד אינו מאבחן הפרעת קשב ורכוז. התאור שנתת עלול להתאים להפרעת קשב ורכוז, אך יכולות להיות סיבות רבות ושונות להתנהגותו זו של הילד. לפני שרצים לאבחון, אני ממליץ להוועץ במורה המחנכת וברופא הילדים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/06/2014 | 11:34 | מאת: רותם

שלום ד"ר ברנע בני בן 8 ADHD, לוקח ריטלין 40 מ"ג LA, בגלל שהאפקט מפסיק בשעות הצהריים ושעות הערב קשות, הוא מקבל בשעה 16:30 4 טיפות וב - 19:00 עוד 4 טיפות. האם יכול להיות מצב שבו הטיפול בנוילפטיל מפסיק לעבוד? או שלחלופין צריך להעלות במינון? לתשובתך אודה

לקריאה נוספת והעמקה

רותם שלום, חסרים פרטים רבים, אך אנסה לענות. לעתים משתמשים ב-Neuleptil כחלק מטפול בהפרעת קשב ורכוז, בעיקר כאשר ישנן גם בעיות התנהגות. בעבר השתמשו יותר בתרופה זו, וכיום קיימות תרופות נוספות. ה-Ritalin שבנך נוטל אינו משפיע בשעות אחה"צ והערב, כיון שהשפעתו פגה לאחר כשמונה שעות (אם הוא נוטל את התרופה בשעה 07:00, ההשפעה אמורה לפוג סביב השעה 15:00). לאור הקשיים, יש לשקול ראשית הוספת Ritalin אחה"צ, או מעבר לטפול ב-Concerta. שנית, יתכן והמנון אינו מספיק, כיון שבנך גדל. שלישית, יתכן שטפול אחר, לא תרופתי, יוכל להועיל - הדרכת הורים, טפול משפחתי או קבוצה למיומנויות חברתיות, למשל. אין מנוס מלחזור לרופא המטפל, המכיר את הילד, ולשקול עמו את האפשרויות השונות. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

14/06/2014 | 23:39 | מאת: תמי

היי, אני בת 24 ולא אובחנתי רשמית כסובלת מבעיות קשב וריכוז. עד גיל מסויים היו לי ציונים גבוהים ואף אובחנתי כמחוננת אבל עם השנים נהיה לי קשה יותר ללמוד, אני לא מצליחה להתרכז, כל רעש קטן מסיח את דעתי, התחלתי אינספור פעמים ללמוד לפסיכומטרי ותמיד הפסקתי כי נכנס לי איזה פרוייקט חדש לראש (שגם אותו כמובן לא סיימתי) אני לא מצליחה להרדם בלילה מעומס מחשבות אני פועלת המון פעמים באימפולסיביות, הגעתי למצב שעזבתי מספר מקומות עבודה בהחלטה של רגע. לאחר שקראתי לא מעט על הפרעות קשב וריכוז הבנתי שאלה חלק מתסמיניה. לרוב הם לא מפריעים לי, אך בנושא הלימודים אני מאוד מתוסכלת ומיואשת. פניתי לרופאת המשפחה שלי וביקשתי ריטלין. היא נתנה לי מרשם לריטלין 10 מג (אני שוקלת 43 קג) ואמרה לי לקחת כדור אחד ביום. התחלתי לקחת ואני לא מרגישה איזושהוא שינוי משמעותי. האם יש אפשרות לקחת כדור וחצי - 2 כדורים בבת אחת? עד כמה כדורים ניתן לקחת ביום? מה קורה כאשר נגמרים לי כדורי הריטלין? האם אהיה חייבת לגשת לאבחון? אני רוצה את הכדורים רק לתקופת הלימודים ואין בכוונתי לקחת אותו בימים שאין לי בו צורך. להמשך הייתי מעדיפה למצוא שיטה שונה לטיפול ולא כדורים, אך לתקופת הלימודים אני מאמינה שזה הדבר הכי חזק ויעיל שיכול לעזור לי. תודה רבה!

לקריאה נוספת והעמקה

תמי שלום, הפורום הנו פורום העוסק בטפול בילדים ונוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. גיל 24 מוציא אותך מכלל קבוצת הילדים ובני הנוער, ולכן אענה בקצרה. אם את סבורה שאת לוקה בהפרעת קשב ורכוז, מומלץ מאד לעבור אבחון מסודר. אז גם יהיה רופא שתוכלי לעמוד עמו בקשר כשתצוצנה שאלות לגבי מנון התרופות. אני מניח גם שרופא המשפחה לא יסכים להמשך ולנפק לך מרשמים ל-Ritalin/Concerta, ללא אבחון מסודר. עוד דבר, לאור הנתונים שמסרת, נראה שאת לוקה בתת משקל, ואולי אף תת משקל חמור. מצב זה אינו בריא, עלול לגרום להפרעה ברכוז, ובד"כ דורש טפול. אני ממליץ שוב לפנות הן לרופא המשפחה, והן לאבחון מסודר של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/06/2014 | 22:47 | מאת: מרי

הבן שלי בן 10 בכיתה ד , האם זה פוגע ההורמון גדילה, בטסיות הדם, בייצור שלהם?

לקריאה נוספת והעמקה

מרי שלום, לא ברור לי אם מדובר בפרובוקציה, או בנסיון לשאלה רצינית. בכל מקרה הכותרת שגויה ומטעה - Ritalin אינו סם לפי ההגדרות המקובלות לסמים. Ritalin הינה תרופה יעילה לטפול בהפרעת קשב ורכוז. לא הצלחתי להבין את הקשר בין הכותרת לגוף ההודעה? גם את השאלה עצמה, אם מדובר בשאלה לא הצלחתי להבין. שוב, אם אין מדובר בפרובוקציה, נראה לי שאת מבלבלת עניינים שונים לחלוטין - הורמון גדילה וחומרים המופרשים מטסיות הדם. אם אכן היתה כוונה לשאול שאלה, אנא, נסי לנסח אותה בצורה ברורה יותר, ואשתדל לענות כמיטב יכולתי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/06/2014 | 23:09 | מאת: ביבא

שלום. בתי בת שנה ו 8 חודש. נולדה בחודש שמיני של הריון. נולדה פגית. בת יחידה. בתי נמצאת במשפחתון מזה כחודש בבוקר ואצ בבית. אני מרגישה שלבתי יש הרבה אנרגיה שכול עוד שהיא ערה היא משחקת קופצת .... ומה שמאוד מפריע לי זה ששאנחנו מבקרים אצל אנשים. היא מתחילה לעשות בלגן וכל הזמן בתנועה רבה. אני רואה למשל ילדים אחרים באותה סיטואציה שהם יושבים בחיק אמם ולא מרגישים בהם. אבל מרגישה שהאנשים אפילו מפריע להם לפעמים מבתי. ואפילו לו נעים לי יותר ללכת לאחרים. היא מתחילה לאכול ממה שיש בצלחות. עולה מדרגות . שופכת מים שיש בכוס שלה . אני מאווווד דואגת שתהיה לה בעית קשב וריכוז.ובמיוחד שבן דודה שלה (מצד האב ) שיש לו בעית קשב. חשוב לי לציין שבתי היא לפי הגיל שלה מבחינה התפתחותית ומבצעת כל מה שנדרש ממנה והגננת במעון לא אמרה לי על בעיה שהיא רואה אלא היא אומרת עליה שהיא מחוננת. אני עובדת סוציאלית במקצוע . אך עדיין מרגישה צורך בעזרה . תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

ביבא שלום, אנסה לענות לשאלות הרבות, אבל לפני הכל, איני רואה כל סיבה לפחד (כפי שמופיע בכותרת ההודעה שלך). ראשית, בגיל שנה ושמונה חודשים אי-אפשר, בהגדרה, לאבחן קיומה של הפרעת קשב ורכוז. אבחנה כוז אפשר לתת רק בגיל שלוש שנים, וגם אז האבחנה נתנת באופן נדיר למדי. דרך אגב, גם מחננות אין מאתרים בגיל של בתך. ציינת שבתך נולדה כפגית בחודש השמיני להריון. לא ציינת את שבוע ההריון (יש הבדל משמעותי בין תחילת חודש שמיני לסופו). סטטיסטית, ילדים שנולדו כפגים נתונים בסכון רב יותר (בהשוואה לילדים שנולדו "בזמן") ללקות בהפרעת קשב ורכוז. למרות זאת, זהו אחד מני גורמים רבים. התאור שמסרת על התנהגות בתך נשמע נורמלי לחלוטין לפעוטה בת שנה ושמונה חודשים. יש לזכור שתנוקות ופעוטות יכולים להיות בעלי טמפרמנט שונה, אך אין מדובר בהפרעה או מחלה. יתכן, ויש הבדל משמעותי בין הטמפרמנט שלך לשלה, והדבר הוא שיוצר את הקושי. העובדה שהגננת אינה רואה בעיה, צריכה בהחלט להרגיע אותך. עוד דבר שחשוב לזכור, את עו"ס ומטפלת באנשים, אך מול בתך את אמא, ולא מטפלת. באופן מעשי, אני ממליץ לפנות להדרכת הורים, כדי לפתור את הקשיים והחששות שיש. אם בעתיד תסבול בתך מהפרעת קשב ורכוז, יהיה צורך לטפל בה אז. אין שום סיבה לקחת את הילדה לטפול כלשהו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/06/2014 | 23:31 | מאת: ביבא

תודה על התשובה המרגיעה . בהמשל לשאלתך לגבי השבוע שבו נולדה בתי. בתי נולדת בשבוע בשבוע ה 35+ 5 ימים

08/06/2014 | 23:53 | מאת: קשב

התחלנו לאחרונה שימוש במדבקות ונאלצנו להפסיק עקב רגישות. האם מישהו מעוניין? לבעלי מרשם בלבד.

לקריאה נוספת והעמקה

בהצלחה במכירה, וטוב שאתם מוכרים לבעלי מרשם בלבד. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

20/06/2014 | 16:27 | מאת: מירב

הי, אשמח לשוחח ולבדוק את האפשרות.

07/07/2014 | 15:55 | מאת: קשב

היי מירב, ניסיתי ליצור קשר אך המספר אינו תקין. אשמח אם תשאירי מספר ליצירת קשר.

19/03/2015 | 13:22 | מאת: OR

כמה מ"ג המדבקות ?

26/05/2014 | 20:34 | מאת: שגיא מונביץ

שלום רב. ברצוני לברר האם קיימת מרפאה לטיפול במבוגרים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז. חשוב לציין שאובחנתי לפני שנה ואני בן 36.

לקריאה נוספת והעמקה

שגיא שלום, לפחות בחלק מקופות החולים, בחלק מאזורי הארץ, יש מרפאות לטפול בהפרעות קשב ורכוז במבוגרים. עליך לברר בקופת החולים בה אתה חבר. אם לא תמצא מרפאה בקופת החולים שלך או באזו מגוריך, אתה יכול לפנות לפסיכיאטר מבוגרים, נוירולוג מבוגרים, או רופא משפחה שעבר הכשרה לאבחון וטפול בהפרעות קשב. הרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

26/05/2014 | 00:43 | מאת: אירית

הי ד"ר ברנע בני בן הכמעט שמונה סובל מהרטבת לילה וכשנטל במשך שנה קונצרטה (36 מ"ג)הפסיק להרטיב.אני יכולה להבין את הקשר שיכול להיווצר בין התרופה ובין היכולת להתאפק...לאור חוסר שיפור בהיבט של הADHD עברנו לסטרטרה מזה כחודשיים ולצערנו חזר להרטיב (כל לילה)-האם אתה מכיר מקרים דומים?אני מעונינת לקחת אותו לנוירולוג/נפרולוג ולהתחיל שוב טיפול תרופתי רק חוששת משילוב של הסטרטרה והתרופה כדוגמת מינירין..האם נתקלת בשילוב כזה?מיואשת )-:

לקריאה נוספת והעמקה

הי אירית, למיטב ידיעתי אין קשר ישיר בין טפול ב-Concerta להרטבת לילה. יש דוקא קשר בין טפול ב-Concerta או Ritalin לסוגיו, לבין הרטבת יום. הדבר מוסבר ע"י הגברת הערנות גם לגרויים פנימיים, כמו הצורך להשתין. אני יכול לחשוב על שתי אפשרויות לקשר עקיף בין טפול ב-Concerta להרטבת לילה: 1. ה-Concerta מדכאת את הצמא, הילד שותה פחות, ולכן אינו מרטיב בלילה. 2. תחת השפעת ה-Concerta, הילד חווה פחות תסכולים וקשיים, והדבר מתבטא בהפסקת ההרטבה. בכל מקרה, טפול ב-Concerta אינו מיועד להרטבת הלילה, גם אם הועיל בעבר בתחום זה. אני אני ממליץ לפנות לאורולוג, ראשית כדי לודא שאין בעיה גופנית (וברוב רובם של המקרים, זהו המצב), ושנית כדי להתחיל בטפול בהרטבת הלילה. הרבה לילות יבשים, ד"ר ברנע ארז.

20/05/2014 | 10:27 | מאת: מירב

בני בן ה- 7 מאובחן ומקבל מזה כמה חודשים ריטלין LA 10 מג'. ע"פ המשקל ( שוקל 19 קג) וגם לפי ההתנהלות ברור שהמינון אינו מדוייק ואנחנו צריכים להגדיל אותו. מתחיל להשפיע עליו רק אחרי שעה ממועד נטילת התרופה. הנוירולוג ממליץ לעלות את המינון ל- 15 מג אך הבעיה שהמינון אינו קיים בכדור אחד ועל כן הוא ממליץ לפתוח את הקפסולה, לחלק את הגרגרירים ל- 2 ולהוסיף חצי מהכמות ל- 10 מג' האם הגיוני? אני קצת חוששת ? אשמח לשמוע דעתכם בנושא תודה מראש עדי

21/05/2014 | 14:26 | מאת: אלונה

אסור לחלק רטלין LA!!!!!!! חלק החקפסות משפיעים ב-4 שעות הראשונות, וחלק אחרי 4 שעות.

13/05/2014 | 18:47 | מאת: מורן

שלום בני בן ה 6 נוטל ריטלין כבר שנה .הריטלין לא כל כך משפיע אז הרופא החליט שצריך לתת קונצרטה 54 שזה המון אז רציתי לדעת עם אפשר לתת זום בתוספת לריטלין???

לקריאה נוספת והעמקה

מורן שלום, מנון תרופה תלוי בגורמים רבים ושונים. ראשית, יש לזכור ש-Concerta פועלת כ-12 שעות, ולכן המנונים שלה גבוהים יותר. כל למשל המקבילה לכדור אחד של Ritalin 10mg היא Concerta 36mg. לשתי התרופות במנוני אלו אותה עוצמה של השפעה, אך ה-Concerta משפיעה 12 שעות, ואילו ה-Ritalin משפיע ארבע שעות. גורמים נוספים המשפיעים על המנון הם משקל הילד, תגובתו לתרופה, חומרת ההפרעה (כמה מצוקה וכמה הפרעה לתפקוד היא גורמת), ועוד. בכל מקרה, אם את מודאגת שמא המנון גבוה מדי, אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

11/05/2014 | 20:18 | מאת: איזבלה

שלום רב! לפי ההמלצה של רופא המטפל התחלתי לתת לבי ADDERAL 20 נתתי לו אתמול בפעם הראשונה וכעבור שעתיים אחרי שהוא לקח את התרופה הוא התחיל להתלונן שכואב לו עין, כמעט בכה. הים נתתי לו הכדור לפני בית הספר ומורה כתבה שיש לו מסביב לעינים עדום, המליצה לבדוק האם זה כשור לתרופה, הוא גם התלונן לי שכאב לו עין בבה''ס ( עכשיו לא ). השאלה שלי האם זה קשור לתופעות לוואי של התרופה. מודה מראש על התשובה, לא ידעת האם להמשיך לתת לו את התרופה.

לקריאה נוספת והעמקה

איזבלה שלום, למיטב ידיעתי, אין קשר בין הטפול ב-Adderall לבין כאב בעיניים או אודם בעניים. עם זאת, כיון שהכאב והאודם הופיעו לאחר מתן התרופה, אני ממליץ להפסיק את הטפול התרופתי למספר ימים, ולראות עם התופעה חולפת. כמו כן, מומלץ שהילד יבדק ע"י רופא הילדים. שבת שלום והרבה בריאות. ד"ר ברנע ארז.

11/05/2014 | 20:01 | מאת: חן

שלום. האם ניתן לקנות בבתי המרקחת מספר של כדורים בודדים של קונצרטה ולא קופסא שלמה? עם מרשם כמובן..

לקריאה נוספת והעמקה

חן שלום, עקרונית, אפשר לקנות כל מספר של כדורים, בתנאי שלא יעבור את מספר הכדורים הכולל הרשום במרשם. לעתים, בבתי מרקחת מסויימים, ובתרופות מסויימות, יסרבו למכור כדור בודד, אך יסכימו למכור, לדוגמא, עשרה כדורים, גם אם המרשם הוא לשלושים יום. עוד דבר שצריך לזכור הוא, שבתרופות כמו Concerta ו-Ritalin, בית המרקחת יקח את המרשם, גם אם קנית כמות חלקית של הכדורים הרשומה במרשם. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/05/2014 | 20:09 | מאת: שלי

מדוע אסור להמיס ריטלין

לקריאה נוספת והעמקה

שלי שלום, קיימים שלושה תכשירים שונים של Ritalin: - Ritalin - Ritalin-SR - Ritalin-LA בתכשיר הראשון - Ritalin - שחרור התרופה הוא מיידי, כלומר אין מנגנון המעכב את השחרור. תכשיר זה מותר להמיס או לרסק. בשני התכשירים האחרים - Ritalin-SR ו-Ritalin-LA - יש מנגנון של שחרור איטי (ולכן התרופה משפיעה זמן ארוך יותר). את שני התכשירים הללו אסור להמיס או לרסק, כיון שהדבר יפגע במנגנון השחרור האיטי, ואז כל החומר הפעיל ישתחרר באופן מיידי (או בצורה לא צפויה). שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

07/05/2014 | 09:53 | מאת: אימא לילדה בת 9 עם ADD

שלום, בתי החלה להשתמש במדבקות דייטרנה, מס' שאלות: 1.לאחר הורדת המדבקה איזור נשאר אדום עד למחרת. האם זה תקין או שזה מצריך הפסקת טיפול? אני שמה לה פניסטיל על המקום. 2.כיצד ניתן לנקות את שאריות הדבק מהעור? 3.כמה זמן אחרי ההדבקה המדבקה מתחילה להשפיע? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לאמא שלום, תשובות לשאלותייך: 1. אודם באזור המדבקה הוא תגובה שכיחה. רצוי לשנות אתמקום ההדבקה מדי יום. 2. את הדבק רצוי לנקות בעזרת מים וסבון, או בעזרת תכשיר להסרת איפור. 3. בד"כ ההשפעה מופיעה כ-30-45 דקות לאחר הדבקת המדבקה. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

05/05/2014 | 19:09 | מאת: יוני שטריקר

אני יוני שטריקר שהייתי מטופל אצלך בגהה בפתח תקווה אתה זוכר אותי? שלחתי לך הודעה בפייסבוק ואני אשמח לשמוע ממך!

יוני שלום, אצור איתך קשר, אך לא דרך הפורום. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

04/05/2014 | 09:19 | מאת: רבקה

שלום רב, בני בן ה- 15 סובל מהפרעת קשב וריכוז וכן אובחן כמחונן. בתקופה האחרונה חלה ירידה דרסטית בציוניו. כמו כן, אין לו כל קשרים חברתיים משמעותיים עם בני גילו. האם לדעתך רצוי לפנות לטיפול? כיצד לבחור מטפל? בברכה, רבקה

לקריאה נוספת והעמקה

רבקה שלום, לפי תאורך, בנך סובל מקשיים חברתיים משמעותיים, ובנוסף, לאחרונה, יש הדרדרות בתפקוד הלמודי. כיון שיש פגיעה בתפקוד (הלמודי והחברתי), ואולי קיימת מצוקה, יש בהחלט צורך בטפול. זאת ללא קשר להיותו מחונן, ולהיותו לוקה בהפרעת קשב ורכוז. אני ממליץ להפנותו לפסיכולוג, ראשית לשם אבחון, ולאחר מכן, שבעיותיו תהיינה ברורות יותר, גם לטפול. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

09/05/2014 | 10:27 | מאת: רבקה

25/04/2014 | 12:03 | מאת: ים

בני בגיל שנתיים היה ילד נמרץ ופעלתן מאוד, למד להרביץ בגן ולא ישב לרגע (משום שהחולפו גננות והגן לא היה טוב העברתי אותו גן לאחר 4 חודשים) נכנס לגן פרטי עם 15 ילדים, שם למדו אותו להיות רגוע ולשבת יותר, כמו כן, היה מאוד ממושמע למשף מספר חודשים עד שהודיעו בגן שהחליטו לסגור. מאז בתקופת יולי אוגוסט נתגלו התנהגויות מדאיגות, התפרצויות דעם, כעס רב וריצה לכביש (באותה תקופה נכנסתי להריון). בתחילת השנה נרשם לגן עירייה ומאז החל להרביץ לילדים, גם לסייעות וכמובן שלא ישב במפגשים. יש לציין שבבית היה ילד מאופק עד כה (כשהתחלתי להיות צמודה אליו מאוד ולתווך לו), עתה ילדתי והתנהגויות שונות צצות גם בבית. בחודש דצמבר עברנו אבחון של שלושה מפגשים אצל פסיכולוגית שאמרה שהילד יושב מדהים ומשתף פעולה וכנראה יש בעיה בגן, לאחר מכן לקחנו למרפאה בעיסוק שאמרה שהוא לא נראה סובל מהפרעות קשב, אך סף תסכול נמוך....בחודש זה (בדיוק חודשיים לאחר שילדתי) לקחנו אותו לנוירולוגית שקבעה שיש סימנים לקשב וריכוז על סמך שיחה עימו (לא שיתף פעולה כי חקרה אותו על הגן והוא לא אוהב לדבר על הגן אז קם והתיישב עליי במהלך השיחה ופעם אחת לא הסתכל עליה, כפי הנראה לא הרגיש נח לידה), שאר המטלות ביצע קצת בעייפות אך ללא קימה והשלים יפה. נראה לי שיותר מסתמכת על הגן..... איך אפשר לדעת אם אכן יש הפרעות קשב?.

לקריאה נוספת והעמקה

ים שלום, תארת תאור ארוך, אך לא ציינת את גילו של בנך כעת. אם הבנתי נכון מתאור השתלשלות הדברים, הוא בן כשלוש וחצי שנים כעת. אבחון של הפרעות קשב ורכוז, בעיקר בילדים כה צעירים, מתבסס בעיקר על המידע הנמסר מהגננת ומההורים, כיון שהגן והבית הם המקומות בו מבלה הילד את רוב זמנו. אם, למשל, הילד נמצא זמן משמעותי בהשגחת הסבים, או בצהרון, מומלץ לקבל מידע גם ממקומות אלו. התנהגותו של הילד בזמן הבדיקה אצל הרופא חשובה פחות, כיון שזהו מקום חדש וזר עבורו, והתנהגותו שם יכולה להיות שונה בתכלית מהתנהגותו הרגילה. אמנם אפשר לאבחן הפרעת מגיל שלוש שנים, אך אבחון בגיל זה, או בגיל שלוש וחצי שנים הוא נדיר יחסית ומוקדם מאד. בכל מקרה, בגיל זה מומלצים בעיקר הדרכה להורים והדרכה לגננת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

24/04/2014 | 11:55 | מאת: מירב

שלום רב, שאלה מאוד חשובה האם התרופה ריספרדל עצמה מעלה את הסיכוי לסכרת או התאבון שהיא גורמת והצורך כל הזמן לאכול הוא הבעיה (במידה ונקפיד על תזונה נכונה אין מצב שהילד יקבל סכרת מעצם נטילת התרופה ) איזה תרופה נוספת שאפשר לתת לילד לא ממשפחת הממריצים שתטפל גם בטיקים וגם בקשב וריכוז .. כרגע בני לוקח ריספרדל במינון 1 מיל שעוזר להתנהגות ולטיקים אבל אנחנו מתים להיפטר מהתרופה הזאת . מה הלטרנטיבה הנוספת ולמי עלינו לפנות כי הפסיכיאטרית שלנו נעולה רק על התרופה הזאת . אשמח לתשובה כי אנחנו מאוד מיואשים

לקריאה נוספת והעמקה

מירב שלום, התרופה Riperdal (המוכרת גם בשם Rispond) משמשת לטפול בהפרעות התנהגות, ויכולה גם להפחית טיקים. לא מקובל לתת את התרופה כטפול לטיקים בלבד. לתרופה, כמו לכל תרופה, יש תופעות לואי. אחת מתופעות הלואי, הנדירות, היא העלאת הסכון לסכרת, וככל הנראה הדבר קשור גם בהשמנה. כיון שהתרופה מביאה לשפור בהתנהגות בנך, המלצתה של הפסיכיאטרית להמשיך בטפול נראית לי נכונה. כיון שאנחנו נמצאים בפורום לטפול בהפרעות קשב ורכוז, אני מניח שבנך לוקה גם בהפרעת קשב ורכוז, ומניח שהוא מוטפל גם ב-Ritalin או Concerta או תרופה דומה. אם הטפול ב-Ritalin או Concerta אינו מספיק, יש ככל הנראה צורך בהמשך הטפול ב-Risperdal. לכל התרופות מהמשפחה של Risperdal, שלעתים משתמשים בהן לטפול בהפרעות התנהגות, יש את אותה תופעת לואי נדירה של העלאת הסכון לסכרת. בכל מקרה, את ואביו של הילד, יחידים המחליטים אלו תרופות לטול. אם אתם חשים שהפסיכיאטרית המטפלת "נעולה", יש לשקול לפנות לקבלת חוות דעת נוספת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/04/2014 | 11:19 | מאת: אני

שלום רב, האם ניתן לקחת טבליה ולשתות קולה ZERO במקביל, לפני ואחרי? האם זה מעכב/ עוצר את השפעת הכדור? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

אני שלום, מעבר לעובדה שקולה Zero הוא משקה לא טעים לדעתי, אין כל בעיה לשתות אותו כאשר נוטלים Ritalin. הדבר נכון גם לגבי קולה לא Zero, קפה, קקאו, שוקולד, חלב וכו'. מומלץ לא לצרוך עם אלכוהול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

19/04/2014 | 21:32 | מאת: אנה

שלום! במידה וילד לא מגיב לרטלין, איזה סוגי טאופות עוד קיימים לטיפול ב-ADHD? מה אחוז הילדים שלא מגבים לשום טיפיל? תודה וחג שמח.

לקריאה נוספת והעמקה

אנה שלום, אין תרופה העוזרת לכל האנשים המטופלים בה, וכך גם Ritalin. אם Ritalin אינו משפיע, יש ראשית לבדוק אם המנון מספיק. הצעד הבא הוא לנסות טפול בתרופה סטימולנטית אחרת (תרופה מהמשפחה של Ritalin) כמו, למשל, Adderall או Focalin. אם גם אלו לא מועילות, אפשר לנסות טפול בתרופה לא סטימולנטית כמו Strattera. בכל מקרה צריך ורצוי להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/04/2014 | 10:47 | מאת: אורה

שלון! הילד שלי סובל מ-ADHD , בנתיים טיפול תרופתי לא עוזר. בנוסך לבעיות עם לימודים והיפראקטיביות מורה אומרת שהוא לעיתים מדבר בלי קשר בקבוצה קטנה שהוא עובד בשעות שילוב. אומר משפטים מוזרים. מנסה להצחיק גם במהלך השעיור. האם זה מאפיין ילדים הסובלים מ-ADHD או שזה בעיה אחרת. בתודה וחג שמח

לקריאה נוספת והעמקה

אורה שלום, לא ברור לי מהי "התנהגות מוזרה" או "משפטים מוזרים". לעומת זאת, נסיון להצחיק את החברים לכתה, ונסיון להיות ליצן הכתה אופייני לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. שני הסברים אפשריים לכך הם: 1) הילד אינו מרוכז, ומחפש ענין ; 2) הילד מתקשה בלמודים, ומנסה להראות את כשוריו בתחום אחר. אני מציע להמשיך ולנסות למצוא טפול תרופתי שיעזור, וכן להמשיך בטפולים אחרים, כמו הוראה מתקנת, הדרכת הורים וכו'. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

13/04/2014 | 08:55 | מאת: מיכל

האם זה נכון שאם נותנים ריטלין לילד מס' שנים לאחר שמתגלה הבעיה (הבעיה עלתה בכתה א' ונתנו כל מיני תחליפים ורק בכתה ו' התחיל לקחת ריטלין)אז קשה יותר לגוף לאזן את עצמו ואז הריטלין עובד פחות טוב ועם יותר תופעות לוואי?

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום, לא, אין זה נכון! התחלת טפול ב-Ritalin רק זמן ארוך לאחר האבחון, אינו מגביר את תופעות הלואי, ואינו גורם לתרופה להשפיע פחות. עם זאת, כאשר ילד אינו מטופל כראוי, עלולות להתפתח בעיות נוספות כמו דמוי עצמי נמוך, בעיות התנהגות ועוד, ולכן ההמלצה היא לטפל מוקדם. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

12/04/2014 | 19:52 | מאת: שירלי גדסי

"לאחיינית שלי יש ADHD חמור, שמאד מקשה על על התפקוד היומיומי שלה. אחותי ניסתה אינספור טיפולים תרופתיים וטיפולי התנהגות למינהם. נתקלנו במטפל אלטרנטיבי שהמליץ לנו על תרופה חדשה אלטרנטיבית שיצאה לשוק, שאמורה להיות מהפכנית, האם מישהו מכיר או יכול להמליץ? קוראים לה Mind Tune"

30/04/2014 | 04:14 | מאת: מעיין

לא מכירה, עוד גימיק שנועד לסחוט כסף מההורים ולעשות להם יסורי מצפון שהם נותנים ריטלין.

11/04/2014 | 11:40 | מאת: אני

היי אני סטודנטית לחינוך ואני עושה מחקר בנושא יחסי הורים וילדים עם adhd. יש לי פה שאלון קצר אשמח אם תעזרו לי ותענו. תודה רבה. https://telhai.qualtrics.com/SE/?SID=SV_bQQ7cTOv3tuRoVL

לקריאה נוספת והעמקה

בהצלחה! ד"ר ברנע ארז.

11/04/2014 | 11:12 | מאת: אנה

שלום! מה המקראים בהם מומלצות תרופות אדרל ופוקלין ? מה המכיר של התרופות? תודה וחג שמח.

לקריאה נוספת והעמקה

אנה שלום, טוב מאוחר מלעולם לא. Adderall ו-Focalin הינן תרופות ממשפחת התרופות הסטימולנטיות, המשמשות לטפול בהפרעת קשב ורכוז. כיון שאינן מאושרות לשמוש בארץ, נוטים להשתמש בהן, כאשר Ritalin/Concerta אינן מביאות לשפור, או גורמות לתופעות לואי המחייבות את הפסקת הטפול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/04/2014 | 14:58 | מאת: sh

שלום רב, אני מורה פרטית לנער בן 15 עם הפרעת קשב וריכוז אשר נוטל ריטלין. הוא מלווה על ידי פסיכולוג. במהלך השיעור היום עצר ושאל אותי אם אני שומעת שיר שמתנגן ברקע. לא היה ברקע צליל כזה. הוא ציין שזו לא הפעם הראשונה שזה קורה לו ולא מדובר ברעש רקע אלא שיר שמתנגן כמו מנגן mp3 . משיחה עם האם - הנושא לא מוכר לה מהתנהגותו. מה כדאי לעשות? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

sh שלום, טוב מאוחר מלעולם לא. ראשית, יפה שאת דואגת לנער שאת מלמדת. שנית, הזיות בכלל, והזיות שמיעה בפרט, הינן תופעת לואי נדירה ביותר של Ritalin. התאור שלנער נדמה שהוא שומע שיר המתנגן ברקע אינו אופייני להזיות שמיעה, אך אין זאת אומרת שהדבר אינו אפשרי. באופן מעשי, אני מציע שתשוחחי עם האם, ותמליצי לה לפנות לרופא המטפל, כדי שיבדוק את הנושא. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/04/2014 | 22:27 | מאת: אור

שלום רב, הבת שלי בת שנתיים. ילדה סקרנית ופיקחית מאוד. מדברת שתי שפות בצורה מדהימה - הכל, ברור ואיכותי. כולל הפרדה בין זכר ונקבה, עבר הווה עתיד. בניינים נכונים.. שרה שירים שלמים מהתחלה ועד הסוף עם כל המילים. מפותחת מאוד, קוגנטיבית וריגשית. ממושמעת ויודעת לקבל הוראות. מוטוריקה עדינה וגסה - בסדר גמור. יודעת להעסיק את עצמה שעות עם הבובות והמשחקים שלה. כשמספרים לה סיפורים - היא יכולה להקשיב לחמישה ברציפות.. אוכלת יפה. ישנה מצוין. אוהבת חברה - ילדים ומבוגרים. עצמאית מאוד - נועלת נעליים לגמרי לבד, מתפשטת לגמרי לבד ועוד. בפעוטון, הגננות ציינו את כל הנל פלוס מספר בעיות, להגדרתן: 1.הן טוענות שבמפגשים יש לה בעיה של קשב וריכוז. שלאחר זמן מה במפגש היא רוצה לקום ומתחילה להתעסק בנעליים, גרביים, שרוולים וכו.. הן טוענות שבמפגש של הבוקר אין את הבעיה הזו. במפגשים אחרים במהלך היום זה קורה. 2. הן טוענות שהיא עקשנית מאוד מול הילדים האחרים, שהיא חייבת שליטה ולא מוותרת בקלות. 3. ושהיא רכושנית ואוהבת לקחת המון בובות במקביל, המון צבעים בעת ציור וכד האם זה אכן הפרעות קשב וריכוז? האם מצריך התייחסות מיוחדת? אבחון? טיפול? תודה מראש וסליחה על האורך... אור

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום, בהגדרה, אי אפשר לאבחן הפרעת קשב ורכוז לפני גיל שלוש שנים. חשוב יותר, כל ה-"סימפטומים" שתארת הם נורמליים לחלוטין לילדה בגילה. אם יש קושי, הוא אמור להפטר באופן חנוכי. תהני מבתך. ד"ר ברנע ארז.

03/04/2014 | 10:17 | מאת: אלנה

שלום! האם בעיות שינה(ילד לא יושן מספיק מכיוון שלא מצליח להירדם בערב) יכולים להפחית בצורה משמעותית השפעת של רטלין תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אלנה שלום, שינה לא מספיקה פוגעת ברכוז של כולם, מבוגרים וילדים כאחד, עם הפרעת קשב ורכוז או בלעדיה. לכן כן, חוסר שינה עלול להפחית את יעילות הטפול ב-Ritalin. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.