פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
833 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

30/10/2014 | 22:48 | מאת: שושי

שלום, שני בן ה-7.5 אובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז ומקבל רטלין 20 מ"ג עם השהיה. בסוף שנה"ל הנקודמת, הכדור עשה לו פלאים. השנה, המחנך חסר ידע והכשרה, וגם הילד מגיב פחות לכדור= בלאגן בכיתה. אציין כי לא השתנה משקל הילד (אולי ירד, כי לא אוכל כלום) האם ישנם טיפולים תומכי רטלין, ע"מ לעזור לילד? (הוא רוכב בחווה טיפולית כשנתיים) לתשובתך אודה

לקריאה נוספת והעמקה

שושי שלום, קשב ורכוז הם תוצאה של גורמים רבים, ולכן הטפול בהפרעת קשב ורכוז הוא כוללני, ולא תרופתי בלבד, למרות שלתרופות מקום חשוב בטפול בהפרעה. כאשר ילד שהגיב טוב לטפול התרופתי מפסיק להגיב, עלינו לחפש ולמצוא מה השתנה. לעתים, המנון כבר אינו מספיק, בעיקר כאשר הילד גדל, או כאשר הדרישות משתנות ועולות. לעתים מדובר במשהו בסביבתו של הילד, כמו למשל שנויים בכתה - שנוי בהרכב הכתה, החלפת מחנכת, הוספת מקצוע שקה לילד. לעתים מדובר בשנויים בבית - גרושי הורים, לידת אח/ות ועוד. לעתים, מדובר בקשיים חברתיים הבאים לידי בטוי בקושי ברכוז. אני מציע בראש ובראשונה להוועץ במחנכת ולברר האם מה השתנה ומדוע לילד קשה יותר. כמו כן, מומלץ לחזור לרופא המטפל ולהוועץ בו. טפולים נוספים שנמצאו יעילים בטפול בהפרעת קשב ורכוז הם הדרכת הורים, הדרכת המחנכת, וקבוצה למיומנויות חברתיות, אם יש קושי חברתי. גם חוגי פעילות גופנית עשויים לעזור. חשוב שהילד יחווה הצלחה, ורצוי למצוא תחומים בהם יוכל לעשות זאת. לצערי, אין כל הוכחה שרכיבה על סוסים יכולה להועיל להפרעת קשב ורכוז. אם זאת, אם הילד נהנה מכך, אני האחרון שאבקש שיפסיק את הרכיבה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

26/10/2014 | 08:45 | מאת: צילי

שלום רב,אני אמא לילד בן 8[הצעיר בכיתה]הלומד בכיתה ג,בכיתה א לא היו תלונות כלפיו כלל,ומכיתה ב +תחילת ג -אותה מחנכת צתלוננת שוב ושוב שבוחן גבולות בעיקר...עשינו אבחון פעמיים בשאלה של קשב וריכוז -2 היועצים קבעו שעם הפרעת קשב וריכוז קלה שלא מצדיקה טיפול תרופתי.חשוב לציין שלימודית,חברתית ודימוי עצמי ובטחון עצמי-הכל מעל הממוצע....בית הספר ובראשם המחנכת מזמינים אותנו לשיחות חוזרות....[הורים רבים מתלוננים על המורה ]מאוד מייאש....מה עושים?

לקריאה נוספת והעמקה

צילי שלום, תחושת התסכול בהחלט מובנת. מצד אחד נאמר שאין צורך בטפול, ומצד שני יש קשיים. לא לגמרי ברור לי מי הם "היועצים". אם מדובר ברופאים שאבחנו את הילד, יש לחזור לאחד מהם, ולהציג את הקשיים המדווחים מביה"ס. אם מדובר באחרים - מאבחנת, יועצת ביה"ס או מישהו אחר, אזי יש צורך באבון של הפרעת קשב ורכוז. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז טומנת בחובה הפרעה בתפקוד. כלומר אם ילד אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז זה אומר בהכרח שיש קושי בתפקוד. הקושי יכול להיות בביה"ס, בבית, עם חברים, או במספר מקומות. ילד שאובחן כלוקה בהפרעה קשב ורכוז זקוק לטפול. לעתים (במיעוט המקרים) אין צורך בטפול תרופתי, והתערבויות אחרות יספיקו. לאור התלונות החוזרות מביה"ס, אין מנוס מחזרה לרופא המטפל בהפרעת קשב ורכוז, והתחלת טפול בילד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/10/2014 | 21:37 | מאת: סמדר

בתי בת 9 מאובחנת עם קשב וריכוז וכן ODD. טופלה בריטלין 30 מ"ג LA. הומלץ להוסיף גם 1/2 כדור רספונד. אני מתנגדת לתת כדור זה. ושואלת האם יש אלטרנטיבה אחרת ?

לקריאה נוספת והעמקה

סמדר שלום, תמיד יש ברירות אחרות, השאלה היא אם ברירות אלו טובות יותר. טפול בהפרעת קשב ורכוז ובהפרעת התנהגות הוא טפול כוללני, ולא רק תרופתי. אפשרות אחת היא לטפל לא תרופתית, כמו הדרכת הורים ומורים, טפול התנהגותי לילדה, העברתה למסגרת חנוכית התואמת את צרכיה (אם יש בעיות קשות בביה"ס). מבחינה תרופתית, יש תרופות נוספות, אך התרופות המומלצות הן מהמשפחה של Rispond. לכל תרופה יש יתרונות וחסרונות. על טפול ב-Rispond לבעיות התנהגות יש מידע רב, ונסיון רב, וזוהי בהחלט התרופה המומלצת כקו ראשון. אני מציע שתבררי עם עצמך מדוע את מתנגדת לטפול התרופתי. לאחר מכן, מומלץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל, ולשקול את האפשרויות האחרות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/11/2014 | 10:32 | מאת: ליאור

אשמח לדעת אילו טפולים הוכחו כיעילים בטיפול בהפרעות קשב וריכוז פרט לטיפול תרופתי?

20/10/2014 | 06:55 | מאת: ורד

לבני בן ה 6.5 יש ADHD וגם בעיות התנהגות, כמו למשל כשאני אומרת לו ללכת למקלחת הוא נוהם בכעס ולא מוכן ללכת (נשאר דבוק למחשב), או נעלב מאוד כשילד אחר מקניט אותו עד כדי הרמת יד. ביקשתי מהפסיכיאטרית לעבור מריטלין LA לסטרטרה (עקב חוסר תיאבון והרצון שההיפריות והאימפולסיביות יטופלו לאורך כל היום), אבל היא היתה נעולה על הוספת ריספרדל במקום מעבר לסטרטרה, בגלל התקפי הכעס האלה. אני יודעת שלסטרטרה יכולה להיות תופעת לוואי של הגברת תוקפנות אבל האם זה לא רק במקרים מעטים? או שאם לילד יש כבר נטיה לתוקפנות סביר שהיא תגדל בהשפעת הסטרטרה במקום לקטון?

לקריאה נוספת והעמקה

ורד שלום, הבעיה העיקרית של Strattera היא שהתרופה יעילה פחות, באופן משמעותי, בהשוואה לתרופות הסטימולנטיות (Ritalin/Concerta, Adderall, Focalin, Vyvanse). "כיסוי" של כל היום יכול להתבצע גם באמצעות תרופות סטימולנטיות, כמו concerta למשל. בנוסף, יש צורך בהתערבויות לא טפוליות - בגיל הזה בעיקר התנהגותיות. לשם כך יש צורך בהדרכת הורים. אני מציע לחזור לפסיכיאטרית המטפלת, ולדון עמה ביתרונות ובחסרונות של כל אחד מהטפולים האפשריים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

19/10/2014 | 07:19 | מאת: טל

האם מינון של פוקלין XR 10MG הוא זהה למינון של קונצרטה 36 (מבחינת השפעה על קשב וריכוז)? ואם לא - מי גבוה יותר?

לקריאה נוספת והעמקה

טל שלום, השפעתו של Focalin XR 10mg שווה להשפעתה של Concerta 36mg. באופן כללי, מבחינת העוצמה: Focalin XR 10mg = Focalin 5mg = Ritalin 10mg = Concerta 36mg יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/10/2014 | 08:58 | מאת: טלי

בוקר טוב ביתי בת 3ו9חודשיים..יש לי איתה קצת בעיה היא לא מקשיבה למה שאני אומרת ומסבירה לה בכללללל !!! עם היא משחקת ואני אומרת זהו מספיק..תסדרי תחדרי היא לא עונה אחרי נזיפה של ממש רצינית היא מקשיבה וכנ"ל כאשר היא רוחצת ידיים תיסגרי תמים.עם היא נוגעת במשהו,עם היא הולכת לאנשהו בלי רשות וכ'ו...היא עושה המון שטיות שאני בכלל לא אוהבת אותם אני מסבירה לה שאסור להתנהג ככה..אבל עדיין.מה עליי לעשות??תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

טלי שלום, נראה שבתך בודקת את הגבולות בבית, אך מהתאור שמסרת לא נראה שיש קשר בין התנהגותה לבין הפרעת קשב ורכוז, או כל הפרעה אחרת. לא תארת מה קורה בגן, וגם לא סיפרת היכן האב והאחים (אם יש) בתמונה. יש לזכור שמדובר בילדה בת שלוש שנים ותשעה חודשים, והתנהגותה המתוארת בהחלט נורמלית לגילה. יתכן והקושי נובע מהפער בין התנהגותה של הילדה לציפיותייך את. במקרה זה אני ממליץ שני דברים: 1. להוועץ בגננת, ולשמוע מה קורה בגן. אני ממליץ לקבוע פגישה מסודרת עם הגננת. 2. לפנות לפסיכולוג/ית ילדים, את ואביה של הילדה, ולקבל הדרכת הורים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/10/2014 | 14:59 | מאת: שירה

בני בן 7, ADHD + PDD בתפקוד גבוה. הפסיכיאטרית הציע שימוש בריספרדון (בנוסף לקונצרטה) בגלל האימפולסיביות שלו. אני מודאגת בעיקר בגלל תופעות לוואי של דיסטוניה ודיסקינזיה, בגלל שגם ככה יש לו תנועות קצת מוזרות, ויש לי אח שגם לו יש מעין טיקים בכל גוף. 1. האם יכול להיות שבעקבות הריספרדון (חצי מ"ג יום. הילד שוקל 20 ק"ג) יופיעו הפרעות תנועה שלא יעלמו גם לאחר הפסקת הריספרדון? 2. באינטרנט קראתי שהתרופה מיועדת לבני 5 ומעלה עם אינליגנציה נמוכה. למה דווקא לבעלי אינטליגנציה נמוכה (בני בעל אינטליגנציה גבוהה מהממוצע)?

לקריאה נוספת והעמקה

שירה שלום, התרופה Risperidone (המופיעה בארץ בשמות המסחריים Risperdal ו-Rispond), משמשת כטפול במצבים שונים ורבים בפסיכיאטריה של ילדים ונוער. בילדים הלוקים בהפרעה מרצף האוטיזם (ASD), הפרעה שבעבר נקראה PDD, יש שמוש נרחב בתרופה זו. צודקת הפסיכיאטרית המטפלת בכך שהתרופה בהחלט עשויה להפחית את האימפולסיביות. ל-Risperidone, כמו לכל תרופה אחרת, יש תופעות לואי. דוקא תופעות לואי של דיסקנזיה (הפרעה בתנועה) ודיסטוניה (כווץ שרירים) נדירות מאד בתרופה זו. תופעות הלואי השכיחות הן הגברת התאבון ועייפות. התרופה אינה מגבירה טיקים, ואף עשויה לדכא אותם. לאור הסכון הנמוך מאד מאד להפרעת תנועה, לא הייתי מכניס זאת כלל בשקולים האם לטול את התרופה או לו. לגבי עניין האינטיליגנציה הנמוכה. איני יודע מהיכן המידע. אני איני יודע על כך. התרופה נתנת לילדים שונים, בלא קשר לאינטיליגנציה שלהם. הקשר היחיד שאני יכול לחשוב עליו הוא שהתרופה משמשת גם לטפול בהפרעות התנהגות, ובקרב ילדים הלוקים בפגור שכלי יש יותר בעיות התנהגות, ולכן אולי שעור גבוה יותר מקבל תרופה זו. אני חוזר ומדגיש שאין קשר בין מתן התרופה לאינטיליגנציה. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, חבר שלי בן 25, מאובחן כסובל "מהפרעת" קשב וריכוז נוטל ריטלין 30 מ"ג (שניתן לו באישור רופא משפחה כמובן) באופן לא קבוע לדוגמה: לפני מבחנים חשובים, באופן יום יומי לתקופה של 3 שבועות לפחות (בתקופות לימודים לחוצות), אחת לשבוע וכו'. חשוב להדגיש שאף פעם הוא לא נטל את התרופה באופן סדיר ואותי זה מדאיג. מספר שאלות: 1. האם המצב הנ"ל יכול לפגוע בו באיזשהו אופן בשלב מסוים? 2. מה הן האלטרנטיבות לטיפול? אולי לעבור למינון של 10 מ"ג ולחלק ע"פ הצורך (ביום שלוקחים)? אשמח לקבל את עזרתכם בנושא מפני שהנושא מטריד אותי מאוד. תודה מראש, בר.

לקריאה נוספת והעמקה

בר שלום, החבר שלך אינו נער, ולכן אענה בקצרה, כיון שהפורום מיועד לילדים ונוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. לא הבנתי האם הוא אובחן, ואם כן מדוע המרכאות בשאלה. לענין עצמו, אין כל בעיה לטול Ritalin באופן לא קבוע, בעת הצורך. הדבר אינו גורם לסכון כלשהו. ל-Ritalin, כמו לכל תרופה בעולם, יש תופעות לואי. אם יש תופעות לואי משמעותיות, עליו להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

12/10/2014 | 18:59 | מאת: מנשה

שלום, קיבלתי מכם שיחת טלפון מוקלטת, רק מיידע אתכם שאתם עוברים על החוק ובמידת הצורך אגיש תלונה במשטרה. לא יתכן כי בחג בשעת מנוחת הצהריים 15:00,תחייגו לבייתי עם הודעה מטופשת ותפריעו את מנוחתי,אגב זה מוקלט אצלי.

מנשה שלום, לא ברור לי למי אתה מתכוון במונחים "מכם", "אתכם", "אתם". איני יודע מי הטריד אותך או למה. אישית, איני מתקשר לאיש מהפונים לפורום, וגם איני יודע כיצד להגיע אליהם (אין לי את מספרי הטלפון או כל זהוי אחר של הכותבים בפורום). אם מישהו מאתר הטריד אותך, אודה לך אם תפרט, ואנסה לפעול כדי שארוע כזה לא ישנה. חג שמח ושקט, ד"ר ברנע ארז.

11/10/2014 | 16:29 | מאת: עדי

הבן שלי בן 6 סובל מבעיות התנהגות קשות בעיקר בבית הספר שוקל 39 קילו מקבל כדור ריטלין 40 מג וכדור אריפליי 5 מג שלם שאלתי היא האם זה לא יותר מדי??ומה ההשפעה של כדורים אלו בעתיד??.

לקריאה נוספת והעמקה

עדי שלום, לא פרטת, אך ממשה שכתבת אני מניח שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז (קרוב לודאי עם היפראקטיביות), הפרעת התנהגות והשמנה. המנונים שנוטל בנך הם בתחום המנונים המותרים, ואפשר אף לתת מנונים גבוהים יותר. לכל התרופות בעולם יש תופעות לואי. עם זאת, ללא טפול תרופתי בבנך, הוא נתון בסכונים משמעותיים להדרדרות בתחומים שונים של החיים (חברתי, למודי, משפחתי וכו'). חשוב לזכור כמה דברים: 1. כל ילד מגיב אחרת לתרופות, ונמצא בסביבה אחרת, ולכן הרופא המטפל, המכיר היטב את הילד, קובע את המנונים. 2. טפול תרופתי הוא רק חלק מהטפול בילד. חלקים חשובים אחרים הם הדרכת הורים, והתאמת מסגרת החנוך לילד (כלומר, האם הילד לומד במסגרת חנוכית התואמת את צרכיו). אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולהוועץ בו הן לגבי הטפול התרופתי, והן לגבי כלל הטפול. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

06/10/2014 | 11:10 | מאת: דפנה

שלום רב, בני בן 8 ילד בכיתה ג'. ביצענו אבחון מוקסו עקב תלונות בבית הספר שאינו מרוכז ולא מבצע את המוטל עליו.גם בבית אני רואה שהילד מתקשה בהתארגנות, הכנת שיעורי בית וכד' בקיצור, כול הדברים שמראים על קשב וריכוז. אז השאלה שלי היא בעצם מה עכשיו? איך ממשיכים מפה? העברתי לבית הספר את ההמצלות, האם צריך לפנות לניורולוג לקבלת מרשם לריטלין? האם יש המלצות אחרות בנושא? אשמח לקצת סדר בדברים... תודה דפנה.

לקריאה נוספת והעמקה
10/10/2014 | 00:13 | מאת: thoot

בדיקת מוקסו היא חלק קטן מאבחון קשב וריכוז, עלייך לקבוע תור לניורולוג שאת סומכת עליו וששמעת המלצות. לפני כן יש למלא טפסים עם הרבה שאלות טופס להורים וגם טפסים למורה ועם כל הניירת כמובן בצירוף תוצאות המוקסו יש להגיע לניורולוג והוא לאחר שיחה איתכם ההורים ושיחה עם הילד, עיון בטפסים ובבדיקת המוקסו יחליט לגבי המשך טיפול. ממליצה לך לשאול בפורומים של הפרעת קשב אצל ילדים על המלצות לרופא ניורולוג טוב לפי אזור מגורייך, בהצלחה!

דפנה שלום, בדיקת Moxo, כמו כל בדיקה ממוחשבת אחרת, אינה אבחון. אבחון הפרעת קשב ורכוז מתבסס על בדיקת הילד, ועל קבלת מידע מההורים והמורים. לעתים, ובמיעוט המקרים, יש צורך בבדיקת עזר כמו Moxo. כמובן שלא נגרם כל נזק מכך שהילד בצע את הבדיקה (מעבר לנזק הכספי). הילד עדיין זקוק לאבחון. לצורך אבחון יש לפנות לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שעבר הכשרה לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. מובן שכדאי להביא את תוצאות בדיקת ה-Moxo (וכן תוצאות כל אבחון אחר שעבר הילד) לרופא המאבחן. הרופא יבדוק את הילד, ישוחח אתכם, ישמע מביה"ס (דרככם, או באמצעות שאלונים),יקבע אם הילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז, וימליץ על טפול. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.

מנסיוני האישי טיפול תרופתי לodd, הפרעת התנהגות, באמצעות רמוטיב 500מג, אישור מיוחד לילדים מהקופה, אחרי נטילה ב הקפדה מלאה של שלושה שבועות , לא להפסיק לפני, נפסקה האלימות הפיזית לחלוטין, ללא תופעות לוואי. יש לציין שעברנו בעבר את כל חתך התרופות הפסיכיאטרית עם תופעות לוואי מאוד קשות. בהצלחה, , כ כ

29/09/2014 | 17:20 | מאת: מור

שלום, בני בן 9 לוקח LA20 מ"ג,בחודשים האחרונים חלה החמרה בהתנהגות בבי"ס ובבית. בבי"ס היה מעורב במס' מקרי אלימות, הבעיה הקשה מתחילה אחה"צ כשהשפעת הכדור פגה, הילד לא מוכן להכין שיעורי בית ,מתפרץ ואגריסיבי. פנינו לנוירולוג שסרב(ובצדק) לעלות המינון ל-30מ"ג בגלל משקל(24 ק"ג)והפנה אותנו לפסיכיאטר, הלה הציע לעלות המינון ל-30 למרות המשקל הנמוך אך סירבתי. אני ממש אובדת עצות וחוששת מאוד לתופעות חמורות בהגדלת המינון, ובעלי מתעקש להעלות. המצב והמתיחות בבית בלתי נסבל. מה דעתך האם אפשר להעלות נוכח המשקל? מה הסיכונים הכרורכים בכך? שמעתי שטיקים דכאונות וכו'. לתשובתך אודה

לקריאה נוספת והעמקה

מור שלום, לפני שאתייחס לפרטים הספציפיים, כמה דברים שכדאי לזכור קודם לכן. 1. רצוי שתבחרו רופא שאתם סומכים עליו. פורומים אינטרנטיים (זה ואחרים) אינם תחליף לרופא מטפל. 2. אם יש החרפה במצב, צריך לעשות שנוי בטפול. אין טעם להמשיך בטפול שאינו מועיל, ואין זה חשוב אם מדובר בטפול תרופתי, פסיכולוגי או כל טפול אחר (כן גם בטפול אלטרנטיבי אין טעם להמשיך, אם אינו מועיל). 3. הטפול בהפרעות קשב ורכוז הינו כוללני, והטפול התרופתי הוא רק חלק ממנו. להדרכת ההורים והמורים תפקיד חשוב מאד בטפול. וכעת לשאלתך הספציפית. ראשית, אני סבור שעליה במנון היא בהחלט אחת האפשרויות. עליה במנון יכולה להביא לשפור במצב, אך יכולה גם לגרום להחרפה של תופעות לואי, בינהן גם טיקים ודכדוך. שנית, יש אפשרות להוספת טפול תרופתי שמטרתו היא בעית ההתנהגות. טפול תרופתי כזה יכול "לכסות" גם את שעות אחה"צ. בכך בד"כ עוסקים פסיכיאטרים, ולא נוירולוגים. שלישית, יש צורך בהדרכת הורים, כדי לעזור לכם ההורים להתמודד עם הקשיים שבנכם מציב בפניכם. רביעית, יש לבדוק האם ביה"ס הוא המסגרת החנוכית התואמת את צרכיו של הילד. אני ממליץ לבחור רופא מטפל, ולהוועץ בו. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

06/10/2014 | 08:28 | מאת: מור

29/09/2014 | 11:53 | מאת: מאי

הי, כבר מכיתה א בני אובחן כסובל מקשב. ניסינו ריטלין עם כול תופעות הלואי והריבאונדים הנוראיים, שינינו מינונים בהתאם למשקל, ניסינו אדרל שגרם לו לבכות כול היום ועכשיו המסכן מנסה קונצרטה ובקושי מצליח לבלוע ו..באלאגן שלם. אני יודעת שאם נפסיק הטיפול התרופתי הוא פשוט לא ילמד. אבל עצם זה שהוא בקושי אוכל ואף יש לו שינויים בהרגלי היציאה מלחיץ אותנושאנחנו פשוט פוגעים בבריאות שלו. הוא כ"כ קטן ודוחף לגוף זו השנה הרביעית כדורים בלי סוף שגורמים לו לחוסר תאבון ומצבי רוח וכול פעם משנים לו כדורים וההרגשה שהוא כמו שפן נסיונות בכיתה ד. מה הכדור עם באמת הכי פחות תופעות לואי או למשל קראתי באנטרנט על אימון המוח. מה האפשרויות בעצם שעומדות בפנינו היום? אם עצובה ומותשת. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

מאי שלום, התחושה העולה ממכתבך היא אכן תחושה של יאוש. כמו כן, אני חש שאינך שלמה עם הטפול התרופתי. שמוש במלים "דוחף" ו-"שפן נסיונות" מעידים על כך. כמו בכל טפול, גם בטפול תרופתי, יש צורך לשקול את היתרונות מול החסרונות. אם החסרונות עולים על היתרונות, הטפול אינו טוב, ומומלץ לשנותו או להפסיקו. התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעת קשב ורכוז הן התרופות הסטימולנטיות, כמו Ritalin/Concerta, Adderall ו-Vyvanse. לכל התרופות הללו יש תופעות לואי, שאצל ילדים מסויימים עלולות להיות משמעותיות. ילדים שונים מגבים אחרת לאותה התרופה, ואין מנוס מנסוי ובדיקה. רצוי שנסיונות הטפול והבדיקה יהיו מושכלים. תרופה אחרת, עם פחות תופעות לואי, אך גם יעילה פחות, היא ה-Strattera. לאור הדווח שלך על פגיעה במצב-הרוח, יש לבדוק אם בנך לא סובל מהפרעת מצב-רוח, ואם כן, אזי יש לטפל בכך. בנוסף לתרופות, יש לבדוק האם המסגרת החנוכית של בנך תואמת את צרכיו. יתכן ומסגרת השגית פחות תהיה טובה יותר עבורו. לגבי אמון מח - צר לי, אך אין כל הוכחות שטפולים אלו יעילים. אני מציע להתמקד בפתרונות שהוכחו כיעילים. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז

03/11/2014 | 08:42 | מאת: אורי

אני הייתי ממליץ לך לחפש על שיטת רביב, ולחפש מטפל בשיטת רביב באיזור מגורייך ...

מאחר ובעלי קצת מתקשה לשלוט בעצמו בתגובות והוא אגרסיבי קצת אז ביקשנו מרופאת משפחה ריספונד והוא התחיל בחצי ועכשיו 1מ'ג שלם עברו שבועיים מאז התחיל מתי רואים תוצאות ואם בכלל?

לקריאה נוספת והעמקה

צצ שלום, שלאתך אינה קשורה לפורום, כיון שהפורום עוסק בהפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער. בכל מקרה, אני ממליץ שבעלך יפנה לפסיכיאטר מבוגרים. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

28/09/2014 | 14:00 | מאת: יעל

1. קראתי באתר מסוים באינטרנט על סטרטרה שהיא גורמת להאטה זמנית של צמיחת הילד והגברת התנהגות תוקפנית. האם זה נכון? 2. האם סטרטרה בד"כ פחות יעילה להפרעת קשב ממשפחת הריטלין? או שברוב המקרים היא מטפלת טוב בהפרעת קשב וריכוז?

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, 1. כנראה שהמידע אינו נכון. אשמח אם תוכלי לצרף את כתובת האתר, ואנסה להעריך את איכותו של המידע שבו. 2. Strattera אכן יעילה פחות בהשוואה לתרופות סטימולנטיות (Ritalin/Concerta, Adderall, Vyvanse) כטפול בהפרעת קשב ורכוז. עם זאת, יש מטופלים ש-Strattera מצויינת עבורם. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, רציתי לדעת האם זה מחייב שאם ילד הוא היפראקטיבי, הוא בהכרח סובל מבעיות קשב וריכוז? ודבר נוסף, אני לא מוכנה לתת לו ריטלין, הילד סה"כ בן 6 ומקריאת המחקרים בגיל כזה ממש לא מומלץ להתחיל עם ריטלין, קראתי על תרופה בשם SYNAPTOL, האם מישהו מכיר, ניסה?

לקריאה נוספת והעמקה
29/09/2014 | 20:25 | מאת: אייל

יש תוספי תזונה שעשויים להקל, דוגמאת פיקנוגנול או אומגה 3 950. רצוי ומומלץ להתייעץ עם נטורופתית לגבי זה.

אייל שלום, אשמח אם תוכל להפנות אותי למחקרים המאששים את הטענות ש-"פיקנוגנול או אומגה 3 950" יעילים כטפול בהיפראקטיביות. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

לובה שלום, ראשית, את אמו של בנך, את האפוטרופוס שלו, ואת ואביו הם היחידים המחליטים איזה טפול הוא יקבל. אם אינך מוכנה לתת לו Ritalin, בנך לא יקבל Ritalin. חד וחלק. שנית, אם קיימת הפרעת קשב ורכוז, מומלץ בהחלט גם טפול תרופתי, כמו Ritalin ותרופות אחרות. אשמח אם תפני אותי למחקרים האומרים אחרת. שלישית, כשאת אומרת "היפראקטיבי" לא ברור למה הכונה. יתכן, ובנך אינו לוקה בהפרעת קשב ורכוז. בדיוק לשם כך קיים האבחון, כדי להחליט האם הילד ממלא את הקריטריונים של האבחנה או לא. רביעית. ניסיתי למצוא מחקרים על התכשיר Synaptol. לא הצלחתי למצוא שום מחקר. מצאתי רק חומר שווקי באינטרנט. המלצתי היא להשתמש בטפולים שהוכחו כיעילים, ולא בטפולים שאין כל מידע לגבי יעילותם. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

02/10/2014 | 09:31 | מאת: לובה

קודם כל תודה רבה על תגובתך. כמובן שאני אעשה לו אבחון, העניין שלעיתים קרובות מדביקים סטיגמות לילדים, וזה מה שעשו לילד שלי, בסה"כ הוא עלה לכיתה א' ומכוון שאנחנו גרים בדרום, הילד גם סובל מטראומות של מלחמה והוא מטופל בנפגע חרדה, בבי"ס שלו החליטו שהוא סובל גם מבעיות קשב וריכוז ולא משתפים איתי פעולה ולא עוזרים לי בעניין של חרדות, היה לו מאוד קשה להתקלם. זה שהוא היפראקטיבי לא קשה לראות, הילד כל הזמן זז, רץ במקום ללכת, קשה לו לדחות סיפוקים וכו', אני אישית לא חושבת שיש לו בעיות קשב וריכוז, אבל אני יודעת שכאשר עושים אבחון, אם רואים שילד היפראקטיבי ישר אומרים שזה גם בעיות קשב וריכוז, לכן שאלתי אם זה מחייב.

24/09/2014 | 10:21 | מאת: מאור

שלום, אני לא סובל משום דבר, אבל אני בן 16 ורוצה לפני מבחנים ולימוד חשובים כמו מתמטיקה לקחת משהו טבעי, דוגמת ריכוזי. באיזה מידה הוא יעיל? אם אני לוקח רק פעם אחת לפני שיעור זה יעיל לא ברצף האם אפשר לשלב גם רסקיו להרגעת? תודה....

לקריאה נוספת והעמקה

מאור שלום, למרות שאינך סובל מדבר, אתה חופשי לטול תוספי מזון כמו 'ריכוזית' או 'רסקיו', אם כי אני מתקשה להבין מדוע. ככל הנראה תוספי מזון אלו אלו אינם מזיקים, אך גם אינם מועילים, בעיקר כשאין במה לטפל. עם זאת, רצונו של אדם כבודו, וכאמור אתה חופשי לטול אותם. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

22/09/2014 | 00:39 | מאת: ליבנת

שלום, בני בן ה8 כיתה ב מפריע בכיתה משמיע רעשים , מתווכח, מציק לילדים לא עובד בכיתה. המורה המליצה לבדוק קשב וריכוז אך לפעמים שמגיעה מורה עם הגישה הנכונה לילד ועם תשומת לב הילד משתנה יותר קשוב עובד כותב וממושמע ורגוע. 2. אחת הבעיות שלו זה שהוא נמנע מעבודות לדוגמא אם צריך לקרוא הוא רואה מעל 5 שורות ומתחיל להגיד שזה הרבה או שיעורי בית בחשבון אומר שקשה לו ושזה הרבה (אבל לאחר איומים מבצע את השיעורי ) ללא קשיים פותר את כתרגילים ללא בעיות, ועוד משהו לא מוכן לסבול לכתוב הרבה מתחיל להתווכח שלא רוצה להכין וגם בכיתה נמנע מלהעתיק הרבה טקס מהלוח או לפתור בחשבון אם יש מס עמודים. לפעמים נכנס למצב רוח טוב ומכין את השעורים בשנייה ללא קשיים אך רק לפעמים... שאלותי... האם הפרעה בסעיף 2 היא חלק מסימפטומים של קשב וריכוז? ההימנעות לעבוד ובהקשר לסעיף 2 , האם הילד זקוק לאבחון פסיכו דידקטי או אבחון דידקטי? או שאבחון הקשב והריכוז יסביר גם את התופעה הזאת שבסעיף 2 לאיזה אבחון ללכת? כשיש בעיות התנהגות וגם המנעות מעבודות כיתה ושעורי בית אם זה בעיות קשב וריכוז האם הרטלין אמור לפתור גם את בעיית ההנהגות וגם את העניין של החוסר רצון והלחץ שהוא משדר כשיש עבודה לכתוב אז מה עושים .. לאיזה אבחון ללכת ? תודה רבה ליבנת.

לקריאה נוספת והעמקה

ליבנת שלום, התסמינים שאת מתארת אצל בנך בהחלט עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, ואני מצטרף לדעתה של המורה ולהמלצתה. תחילת כתה ב' היא שלב מוקדם מדי לאבחון דידקטי. פנו לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.

21/09/2014 | 20:13 | מאת: יצחק

שלום, יש לי בעיה מאוד ספציפית שריטלין אכן פותר אבל הייתי רוצה לשאול אם קיים פתרון חלופי שיפתור ככל שניתן רק את הבעיה הספציפית הזו: במונחים מקצועיים: יש לי קושי להתעלם מגירויים חיצוניים והדבר מגביר את הנטייה למוסחות ופוגע בתפקוד כאשר הם אינם רלוונטיים לפעולה שבה אני עוסק באותו הזמן. יש איזה תחליף בריאותי או כדור פחות מזיק מריטלין שיכול לפתור בעיה מהסוג הזה?

לקריאה נוספת והעמקה

יצחק שלום, התופעה שאתה מתאר נקראת מוסחות, והיא חלק מהפרעת קשב ורכוז. הטפול בקושי זה נעשה במסגרת הטפול בהפרעת קשב ורכוז. אפשרות אחת היא טפול תרופתי. התרופות היעילות ביותר הן הסטימולנטים, שגם Ritalin נמנה עליהם. תרופות נוספות מקבוצה זו הן Adderall, Focalin, Vyvanse לדוגמא. תרופה אחרת, ממשפחה אחרת היא ה-Strattera. אפשרות שניה היא שנוי הסביבה - לדאוג שבסביבת העבודה/הלמודים שלך יהיו פחות גרויים. לעתים הדבר אפשרי, אך לעתים גם לא. דרך אגב, Ritalin אינו כדור מזיק, אלא דוקא מועיל מאד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/09/2014 | 16:06 | מאת: יוסף

שלום, לאחר אבחון דידקטי , המליצו לי לעשות אבחון נוסף שבודק האם קיימת הפרעת קשב וריכוז. כדור ריטלין אחד של 10 מ"ג שינה מבחן מקצה לקצה. לאחר האבחון , המאבחנת הפנתה אותה לנוירולוג. עוד לפני הפגישה עם הנוירולוג , היה לי מבחן נוסף ולאחר התייעצות עם רופא המשפחה , היה ניסיון נוסף עם הכדור, ואותה רמת ריכוז גבוהה חזרה. שאלות : 1. יש לי מבחן פסיכומטרי בעוד כשבועיים, הייתי רוצה לשאול האם עד כדי כך קריטי לחכות לייעוץ של הנוירולוג או שאוכל להשתמש בכדור במבחן הפסיכומטרי ? 2. אני בן 19 ושוקל 65 ק"ג, ולא מצאתי תשובה מפורשת כמה מ"ג אני צריך ? כל האינטרנט מדבר על מבוגר (לרוב בן 27+) ועל ילדים (מתחת לגיל 12) ולא על נערים בטווח בין 15-23. 3. האם הכדור יאפשר השפעה לאורך כל מבחן הפסיכומטרי ? בפעם הראשונה הכדור השפיע למשך 7 שעות , בפעם השנייה למשך 5 שעות ואני חושש שמספר שעות ההשפעה ימשיך לרדת כך שלא ישפיע לאורך כל מבחן הפסיכומטרי. (פסיכומטרי כ3 וחצי שעות) 4. האם יש להשתמש בכדור לפני אוכל או אחרי ? 5. עד כמה נדיר , ההשפעה של תופעות הלוואי ? אני רוצה לוודא שבמשך מבחן הפסיכומטרי לא תופיע שום תופעת לוואי , ומזון בריא יחד עם הכדור יכול להפחית את הסיכויים להתרחשות תופעות הלוואי? 6. במקרה של הפסיכומטרי שאני צריך ריכוז ככך הניתן למשך ה-3 וחצי שעות , מה עדיף ריטלין רגיל או SR?

לקריאה נוספת והעמקה

יוסף שלום, לא ברור לי סדר האבחונים, ומי שלח אותך למבחן ממוחשב ונתן לך כדור Ritalin למבחן. עם זאת אני מבין שלמעשה לא בצעת אבחון של הפרעת קשב ורכוז. מומלץ בחום שתבצע אבחון כזה, אצל נוירולוג או פסיכיאטר מבוגרים. עם זאת, לאור המבחן הקרוב, אנסה לענות על שאלותיך. 1. אם Ritalin השפיע עליך לטובה כל-כך, ויש רופא המסכים לתת לך מרשם לכדורים, תוכל לגשת למבחן, ורק אח"כ להשלים את האבחון. 2. אין מנון נכון, וכאן חשוב נסיונו המקצועי של הרופא המאבחן. כיון שכדור של 10mg עזר לך מאד, אני סבור שנכון להתשמש במנון זה. דרך אגב, לפחות בארץ, נער הוא בן 13-18. מעל גיל 18 אתה מבוגר. 3. גם כאן הדבר משתנה. סביר שכדור של Ritalin 10mg יספיק לך למבחן. 4. מומלץ לאכול לפני נטילת Ritalin, כדי להפחית את תופעות הלואי. 5. תופעות הלואי של Ritalin אינן נדירות כלל. עם זאת, אם לא חשת בהן בשני הנסיונות הקודמים, רוב הסכיים שהם לא יופיעו פתאום. מומלץ לאכול לפני נטילת הכדור. אין קשר למזון בריא, למרות שמזון בריא תמיד מומלץ. 6. התגובה היא אישית, וחשוב להתייעץ עם מומחה בתחום. בכל מקרה, לא הייתי מנסה כדור חדש פעם ראשונה במבחן. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/09/2014 | 12:05 | מאת: אמא של

אני אמא לילד בן 8.5 , חכם עם אינטליגנציה מעל הממוצע (כפי שאובחן לקראת עליה לכיתה א בזמנו באבחון עם פסיכולוג), עם ידע עולם נרחב ואף יכולת לימודית גבוהה (גם בשפה , גם חשבון וכו ) בנוסף חשוב לציין שאביו ואני גרושים ולצערי היחסים בינינו לא טובים וכן יש קשיים בין האב לילד (האב חושף את הילד למריבות וכן הילד מראה חששות מכעס של אביו עקב כך) הגענו לאבחון של קשב וריכוז מכיוון שבכיתה המורה אומרת (וגם הילד מעיד על עצמו) שקשה לו מאד לשבת , כל הזמן קם ונעמד , שמתפרץ הרבה , לא מאורגן , מפוזר ושהיא מרגישה (וגם הילד מעיד על זה ) שזה לא נעשה ממקום של אי הבנת חוקים, בעיה בקבלת סמכות או רצון להפריע אלא קושי אמיתי של הילד (הוא ילד טוב ותלמיד טוב שסיים את שנת הלימודים בכיתה א ובכיתה ב בהצטיינות וכיום בכיתה ג) ובכל מקרה הילד מאד מאד תנועתי הלכנו לאבחון מוקסי שאמור היה להעשות בלי ריטלין ועם ריטלין ובחלק ללא ריטלין הילד קיבל ציונים גבוהיים במבדר (מעל הממוצע לגילו) ונאמר לנו שאין טעם לעשות את החלק עם הריטלין כיוון שגם אם יהיה שיפור הוא לא יהיה מדיד בכלל כי הוציא תוצאות גבוהות מאד. איך ממשיכים מכאן? האם בפגישה עם נוירולוג או פסיכיאטר ? (האם יש אפשרות שהקשיים שהוא מבטא קשורים לקושי הריגשי שהוא חווה או שגם וגם ? האם יכול להיות שלילד יהיה קושי של היפראקטיביות או קשב וריכוז אבל שלא יבוא לידי ביטוי במבחן בגלל יכולות גבוהות אשמח לעצה (יצרתי קשר גם עם המרפאה שלך אבל כרגע אין שם מענה והשארתי פרטים לחזרה אליה) תודה אמא מודאגת

לקריאה נוספת והעמקה

אמא של שלום, אתחיל מהסוף. חשוב להגיע לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. במקרה זה עדיף פסיכיאטר על נוירולוג, כיון שהאבחנה המבדלת היא קשיים סביב גרושי ההורים. בהחלט קיים מצב בו בדיקת ה-Moxo תקינה, למרות שהילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז. יש לזכור, מדובר בבדיקה, וכל בדיקה, כל תחום, יכולה להציג תוצאות שגויות. למען האמת, רצוי היה לפנות לאבחון, ולא לגשת למבחן Moxo, אך בודאי שלא נגרם מכך כל נזק. אני חוזר וממליץ שתפני לפסיכיאטר של הילד והמתבגר, לצורך אבחון מסודר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

18/09/2014 | 17:38 | מאת: שחר

בני ,בן 11,לקח בעבר רטאלין la אך בעקבות החמרת טיקים עברנו לסטרטרה. באופן כללי למרות שאנו במינון גבוה יחסית(70 מ"ג ל55 ק"ג) נראה שהתוצאות לא משמעותיות והוא חוזר ואומר שלא מרגיש שינוי(לוקח כבר יותר משנה וחצי). במהלך החופש הפסקנו את הסטרטרה ועכשיו כשחזרנו(לפני 20 יום)יש תחושה שהוא עצבני ,כל מצב מתסכל מוביל לתגובות קיצוניות .אני מודעת למתח שיש עם החזרה לבת הספר ולכן קשה לדעת ממה התגובות נובעות. אך בכל זאת: האם יכול להיות מצב שאחרי הפסקה או בכלל תתפתח תופעת לוואי שלא היתה בעבר והאם תגובות כאלו(צעקות שהוא בכלל לא מודע אליהם)בעיטות בקיר, מכות בידיים על הקיר..שיש להן טריגר חיצוני אפשר לשייך לתרופה? ואם כן, מה אפשר לעשות כאשר האופציה של רטלין מגבירה טיקים?מה ניתן לקחת?

לקריאה נוספת והעמקה

שחר שלום, לא סביר שהתופעות שתארת מקורן ב-Strattera, אלא דוקא, כפי שכתבת, בחזרה ללמודים. למען האמת, לא ברור לי מדוע הילד מטופל זמן ארוך כל-כך בתרופה אם אינה משפיעה. הערה אחת לגבי התאור - איני מסכים שהילד אינו מודע לתגובותיו. ילד שבועט בקיר, מכה בידיו בקיר וצועק, ואינו מודע לכך, סובל מהפרעה קשה הרבה יותר. אז מה עושים - כמה אפשרויות. ראשית חוזרים לרופא המטפל. שנית, אם טפול אינו עוזר, אין טעם להמשיך בו. שלישית, יש לשקול נסיון טפול חוזר ב-Ritalin, אולי במנון נמוך יותר. רביעית, יש לשקול טפול תרופתי בתרופה אחרת ממשפחת הסטימולנטים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/09/2014 | 13:19 | מאת: עדי

שלום, בני הגדול (מתוך שניים)בן 13 נוהג תקופה ארוכה להשתמש בקללות ובתנועות מגונות כלפי וכלפי בעלי בכל פעם שמציבים לו גבול או שעושים דבר שאינו משביע את רצונו. לעיתים אף מאיים שיפגע בנו וצועק שלא יתן לנו לישון, אם לא נסדר את הסדין על מיטתו לדוגמא. תקופה ארוכה הלכנו להדרכת הורים אצל פסיכולוגית אשר הקלה עלינו את ההתמודדות עם התנהגותו אך לא פתר את הבעיה כיוון שהילד לא הפסיק לקלל, לצעוק ולאיים עלינו. בימים האחרונים אני מרגישה שאין לי כח כבר לספוג התנהגותו זו והתחלתי פשוט להתעלם ממנו. ביקשתי מבעלי שיסייע לו בבוקר בהתארגנות לבית הספר.כשבני פונה אלי אני עונה לו בשפה רפה של כן ולא ונמנעת מלעשות כל דבר שהוא מבקש. איני בטוחה שזו הדרך הנכונה אך לצערי כבר איני יכולה לשאת את התנהגותו. אציין שלילד ADHD ומטופל תרופתית ברספירדל (1/2 ביום) וקלוניריט (2 ביום) ולומד במסגרת של חינוך מיוחד לעיצוב התנהגות ובעל אינטליגנציה תקינה. אשמח לקבל עיצה כיצד לשפר את היחסים ביננו.

לקריאה נוספת והעמקה

עדי שלום, את אכן מתארת מצב קשה ובלתי נסבל בבית. אין שום סיבה, שאתם או כל אדם אחר יסבול מצעקות ואיומים. במקרים אלו צריך טפול כוללני. כיון שבנכם נמצא בטפול במסגרת של עצוב התנהגות, אני ממליץ לשתפם, ולהרחיב את התכנית גם לבית. שנית, הנער אינו מטופל בתרופה להפרעת הקשב והרכוז. איני מכיר את ההסטוריה התרופתית שלו, אך יש לשקול בחום טפול בתרופה סטימולנטית (כמו Ritalin, לדוגמא). שלישית, יש בהחלט מקום לשקול העלאת מנון התרופה להפרעת ההתנהגות (Risperdal). רביעית, אם דבר אינו עוזר והמצב אנו משתפר, יש לשקול השמת הנער בפנימיה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

23/09/2014 | 13:46 | מאת: עדי

דר ברנע שלום, ראשית תודה על התייחסותך. בננו לא יכול לקבל תרופות שמכיל מתילפנידאט כיוון שרגיש אליהן וגם תרופה אחרת לקשב וריכוז סטרטרה החמירה את מצבו ואף הוסיפו לו תופעות נוספות כמו חרדות ואובססיות. העלאת מינון הרספרידל גם אינה מועדפת עלינו כיוון שגרמה לו להשמנה ויש לנו הרושם שגם מצמיחה לו שדיים- נמצא בבירור. לגבי השמה בפנימיה, חשבנו על כך בעבר כשהתנהגותו הפכה את חיינו לסיוט, אך אנו חוששים מאוד שיסבול שם בשל התנהגותו. עניין שלא ציינתי הוא היותו מאומץ בגיל שנתיים וחצי, ואנו חוששים שמבחינה רגשית הדבר יפגע בו. כל עוד הבעיות היו במסגרות החינוכיות היה לנו כח לסייע לו. כעת דוקא עיקר החיכוכים עברו אל ביתנו וזה ממש מתיש אותנו. אציין שמדי פעם יש הפוגות במצבו ואנו מאוד מעודדים אותו. לדוגמה אתמול כשהגעתי מהעבודה, הציע לי כוס שתיה, הודתי לו ושיבחתי אותו ואז הוא אמר- " את יודעת, הרבה יותר כיף להיות טוב" כך שיש עדיין תקווה... :) שנה טובה ומבורכת עדי

הי, בני בן 9 וחצי ואנו מאובחנים כבר מגן חובה ולקראת כיתה ב התחלנו טיםול בריטלין שגרם למצבי רוח לבני והכי מטריד כמובן זה אבדן התאבון. הוא לא נוכן לאכול בבוקר ואז יש לו הרבה שעות ללא אוכל עד הצהרים!! הוא מותש ועייף והריבאונד לא קל. במשך השנים החלפנו מינונים, ניסינו גם אדרל שגרם לו לדכאון והקונצטרטה במינון של 36 לא השפיע, כרגע מנסים קונצטרטה במינון 54. הילד עייף ומותש מכול התופעות לואי וקשה לנו לראות אותו ככה. חברה סיפרה שהמליצו לה לתת לילד אומגה 3 במינון גבוה, נוירולוג הציע. מה היא ההשפעה של האומגה? מאד מאד קשה לנו.

לקריאה נוספת והעמקה

מאיה שלום, צר לי לשפוך מים צוננים על ההצעה, אך אומגה 3 אינה טפול יעיל בהפרעת קשב ורכוז. כך מלמדת אותנו הספרות הרפואית. נראה שהטפול צריך להיות כוללני - מצד אחד להמשיך וחפש תרופה שתעזור לו. מצד שני, לדאוג שיאכל ארוחת בוקר, גם אם לא ממש מתחשק לו. מומלץ שתחזרו לרופא המטפל, ותוועצו בו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/09/2014 | 19:16 | מאת: שלוימת

בני אמור להתחיל לקיחת אדרל מאחר וקונצרטה גרמה לטיקים,האם תרופה זו חפה מתופעות לוואי ? ואם לא אשמח לדעת מהם.תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלומית שלום, ל-Adderall, כמו לכל תרופה בעולם, יש תופעות לואי. סטטיסטית, תופעות הלואי של Adderall אינן שונות מאלו של Ritalin/Concerta. עם זאת, כל ילד מגיב אחרת, ובהחלט יתכן שתחת טפול ב-Adderall עוצמת תופעות הלואי תהיה נמוכה יותר. תופעות הלואי השכיחות הן הפרעה בתאבון, הפרעה בשינה, כאבי בטן, כאבי ראש, הגברת הטיקים, דכדוך. יש עוד כמובן. אין מנוס אלא מלנסות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/09/2014 | 10:09 | מאת: גלי

שלום רב, בני בן ה-6 עלה כעת לכיתה א'. בגן חובה היה ילד חיובי וחברותי ולא התקבלו לגביו חוות דעת שליליות. הופתעתי לקבל משוב מהמורה לפני מס' ימים על כך שבני מפריע מאוד בשיעורים, זז ומדבר ללא הפסקה, מתקשה לדחות סיפוקים ויש לו התפרצויות בכי. להלן נתונים נוספים לגביו: בני ילד רגיש, אולם בגן חובה וכן בקורס הכנה לכיתה א' נאמר לי שהוא בהחלט בשל לעלות לבית הספר. הוא מצוין בחשבון ובכתיבה. מעסיק את עצמו נפלא, מסוגל לשבת ולצייר בשקט בחדרו או לפתור פאזל של 200 חלקים בריכוז רב. רואה הצגות או סרטים בריכוז. מקשיב יפה לספרים שמקריאים לו. עם זאת, לעיתים נוטה להתנהגות אימפולסיבית, מדבר הרבה, שוכח סדר של פעולות שאני נותנת לו. האם לאור כל מה שתיארתי, יש סיכוי שמדובר כאן בבעיית קשב וריכוז או שאלו חבלי הסתגלות קשים לכיתה א'?

14/09/2014 | 07:31 | מאת: אני30

תודה על תשובתך. אנו נמשיך השבוע ונראה מה קורה. דיברתי עם הנוירולוגית המטפלת שהמליצה להמשיך כחודש. אמרה שאם התיקים ימשיכו ברמה גבוהה אפשר לתת תרופה נגד טיקים במקביל או לעבור לסטרטרה במינון גבוהה מזה שקיבל בעבר. אשמח לשמוע על התרופה נגד טיקים והשלכותיה כי אני מפחדת ומרגישה שאנחנו מפוצצים אותו ברעל. תודה ושבוע טוב

11/09/2014 | 17:46 | מאת: אני30

שלום, בני טופל ברטלין LA אך עקב ריבוי טיקים (כיחכוחים ופעירות פה) עברנו לויואנס 30 מ"ג. הוא לקח כבר יומיים ונראה שהכיחכוחים מתרבים. האם המינון תקין ? כמה זמן הוא צריך לקחת את התרופה כדי שאוכל להגיד שהיא טובה לא או לא טובה לו ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אני30 שלום, מנון ה-Vyvanse נשמע בהחלט מתאים. Vyvanse כמו כל תרופה מהמשפחה שלה, עלולה להחמיר טיקים, הן מוטוריים והן קוליים. יש לזכור שטיקים מתגברים ונחלשים חליפות, וכן מושפעים מאד ממצבים של מתח, לחץ והתרגשות, כמו תחילת שנת הלמודים, למשל. יומיים הם זמן קצר מאד, ועם ההחרפה אינה משמעותית מאד, המלצתי היא להמשיך בטפול. בכל מקרה, מומלץ מאד להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/09/2014 | 10:33 | מאת: אני30

שאלה נוספת כמה זמן לדעתך יהיה מספיק על מנת להסיק אם התרופה מתאימה לו או לא ? תודה רבה

11/09/2014 | 12:32 | מאת: ריבקה לוי

מדובר אל מתבגר ש סובל ממניה דפרזיה וגם באובססיב קומפולס דיזורדר.הוא מטופל ב כדורי ליטיאום .השאלה אם אפשר להוסיף לא תוסף תזונה זום לבעיה של הפרעת קשב.תודה

לקריאה נוספת והעמקה

גב' לוי שלום, לפי תאורך, בנך לוקה במספר הפרעות - הפרעת מצב-רוח דו-קוטבית (או מאניה-דיפרסיה בשמה הישן), הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) והפרעת קשב ורכוז. הוא מטופל תרופתית ב-Lithium. שלוב זה של בעיות הנו מורכב, וגם אבחנה של הפרעת קשב ורכוז בממקרה זה אינה פשוטה. כיון שבנך נמצא במעקב פסיכיאטרי, נכון, בראש ובראשונה, להוועץ בפסיכיאטר המטפל בו. אני איני רואה בעיה בהוספת טפול ב-Zoom, אך איני מכיר מספיק את מצבו של בנך ועברו, ולכן חשוב מאד, לפני כל תוספת של תרופה או תוסף מזון, להוועץ בפסיכיאטר המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

הי ד"ר ברנע בני בן ב-8 נוטל מזה חמישה חודשים סטרטרה לאחר שניסינו מעט ריטלין ובעיקר קונצרטה שלא עזרו כלל.עם הקונצרטה היה כשנה אבל העצים את החרדות שסבל מהן עוד לפני.הסטרטרה נטרלה את החרדות וגם התאבון חזר ושמחנו מאוד אולם הריכוז לא הושג. בשל כך שקלנו להפסיק את הכדור וממתינים להיוועצות. אולם מאז תחילת הלימודים (כנראה מהלחץ)הילד מכחכך ואף מרגיש צורך לצווח(מעין צהלות)ומרסן את עצמו(כמו בתסמונת טורט). אני יודעת שניתן להפסיק את הכדור ללא הדרגה והיום לא נתתי לו כדור מה שגרם לכאבי ראש,הגברת הטיקים ובלבול. אני ממש מודאגת-כמה זמן ייקח ומה יקרה בזמן הגמילה?מה כבר אפשר להציע לנו לבעית הריכוז והחרדות?איך נעזור לו? ייתכן והתפרץ אצלו טורט? מעולם לא סבל מטיקים...היו לו זמזומים שהיה מודע להם..או מלמולים. סליחה על העומס מידע -אודה לכל עזרה ממך.שבוע טוב

לקריאה נוספת והעמקה

נירית שלום, בנך סובל מכמה תופעות, וחשוב להבדיל בינהן. כפי שציינת, בנך סבל מהפרעת קשב ורכוז ומחרדות עוד לפני הטפול התרופתי, ואכן חרדות שכיחות יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. עוד כפי שציינת, Ritalin ו-Concerta (המכילות את אותו החומר הפעיל) אכן עלולות להגביר חרדות. בעייתה העיקרית של Strattera, כפי שנוכחת לדעת היא יעילות נמוכה משמעותית בהשוואה לסטימולנטים (תרופות מהמשפחה של Ritalin). כמו שאבחנת, נראה שבנך סובל כעת מטיקים קוליים - השמעת קולות לא רצוניים. הפרעת טיקים היא הפרעה שכיחה מאד בקרב ילדים בגיל של בנך, ושכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקם בהפרעת קשב ורכוז. שוב, כפי שכתבת, לחץ והתרגשות, כמו לפני תחילת שנה"ל, בהחלט עלולים להגביר את שכיחות הטיקים. לפי התאור שמסרת, אין מדובר בתסמונת טורט, כיון שתסמונת זו מערבת טיקים קוליים ומוטוריים (תנועות, כמו מצמוץ, למשל) הנמשכים יותר משנה. בכל מקרה, השם - טורט - הוא שם של אחת מהפרעות הטיקים. טיקים מופיעים בגיל מסויים, אצל ילדים שלפני כן לא היו להם טיקים. מנחמת העובדה שברוב המקרים הטיקים יעלמו אי-שם בגיל ההתבגרות. המקרה של בנך הוא מקרה המערב לפחות שלוש הפרעות - הפרעת קשב ורכוז, הפרעות חרדה והפרעת הפרעת טיקים. במקרים כאלו, יש לעתים צורך ביותר מתרופה אחת, וכן חשובים מאד טפולים נוספים כמו הדרכת הורים, ולעתים טפול פסיכולוגי. אין תרופת קסם, אך יש לא מעט אפשרויות. אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, לשם אבחון מלא של כל ההפרעות, ולהתחיל טפול מסודר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע היקר!!! תודה מקרב לב על המענה הכל כך מקיף והתייחסותך המעמיקה.רק שאלה אחרונה בבקשה-זה נורא שהפסקנו בבת אחת את הסטרטרה?האם יכול להיווצר לו נזק?תופעות הגמילה ייפסקו (טיקים שהחריפו)? תודה שוב על הכל (אנחנו ממתינים לתור אצל נוירולוג ילדים)

01/09/2014 | 16:59 | מאת: לירון

בני בן 13 הרופא אמר שהוא סובל מרגישות יתר לתרופות עכשיו הוא מנסה משהו חדש רק 10 מיליגרם הבעיה שהילד לא רוצה להבין שהוא צריך כדור כדי לעזור לו להתרכז, הוא מאוד גבוה לגיל שלו, נראה טוב מראה חזות חזקה ושהוא לוקח את הכדור הוא נעשה מרוכז, חלש וזה מוציא אותו מדעתו, הוא מדבר לא יפה אבל יש לי הרגשה שבתוכו הוא מאוד פחדן וחסר בטחון עצמי אפילו שהוא מראה חזות חזקה

לירון שלום, לא הבנתי מה שאלתך. אם תשאלי בצורה ברורה יותר, אנסה לענות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

מזמינה את משתתפי הפורום לצפות בסרטו שצילמתי למט"ח ועוסק בקשיים של ילדים עם הפרעות קשב ביצירת קשרים חברתיים http://itu.cet.ac.il/ShowItem.aspx?ItemID=af9af302-16d0-4bef-9b2b-7eb0b25ea04b&lang=HEB

סרגל כלים חדש להקראת ויקיפדיה למתקשים בקריאה. בעקבות תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע"ג-2013, העלנו לאויר, ללא תשלום, פתרון נגישות לאתר ויקיפדיה. עלמהפדיה הוא סרגל כלים חינמי מבית עלמגו, המאפשר לשמוע בקול כל תוכן באתר ויקיפדיה בעברית. מרגע התקנת הסרגל, כל שצריך לעשות הוא להיכנס לאתר ויקיפדיה בעברית, לסמן את התוכן המבוקש עם העכבר, וללחוץ על הכפתור המופיע אוטומטית ליד הטקסט המסומן. עלמהפדיה יכול לעזור ללקויי למידה, למתקשים בקריאה, לילדים וכד'. הסרגל מותאם לדפדפן כרום. להורדה חינם http://www.almapedia.com

14/08/2014 | 20:47 | מאת: שירה

בני בן 8.5 אובחן ב ADHD והחל לקבל קונצרטה 18 מג לפני שלושה ימים. הנוירולוג אמר שיתחיל ממינון נמוך ולאט לאט נוסיף. בבוקר הילד ממש בסדר, יותר רגוע, מרוכז, מתנהג יפה לאחיו הקטן ( קודם היה נורא עם אחיו) , אבל אחהצ , בערך בשעה ארבע, חמש יש תופעה שהוא מדבר בלי הפסקה כמו רובוט אם כי דברים לעניין וקשורים לחיי היומיום , מנוסחים יפה , אבל זה ממש מפחיד הקצב המהיר והבלתי פוסק במשך שעות. שאלתי: האם זה ריבאונד? האם זה מינון יתר או מינון קטן מידי? האם זה אמור להחלש ? אולי חייבים להחליף תרופה? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שירה שלום, יתכן ומדובר ב-Rebound, ויתכן שמדובר בהפסקת ההשפעה עקב המנון הנמוך. אם התופעה אינה חולפת לאחר כמה ימים, יש לשקול להעלות את המנון. הדבר תלוי כמובן גם בתופעות הלואי האחרות (אם יש כאלו). בכל מקרה, אני ממליץ להוועץ בנוירולוג המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/08/2014 | 22:33 | מאת: אם בדאגה

שלום , בני בן העשר מקבל אדרל במינון 17 מ"ג. רציתי לשאול מה המינון המקביל בויואנס?

לקריאה נוספת והעמקה

אם מודאגת שלום, ראשית, לא ברור לי כיצד בנך מקבל מנון של 17mg של Adderall. בארץ אפשר לקנות כדורים של Adderall, במנונים של 10mg, 20mg, 30mg. ולשאלתך, בגדול הנה ההשוואה המקובלת: Adderall 30mg = 70mg Vyvanse Adderall 20mg = 50mg Vyvanse Adderall 10mg = 30mg Vyvanse שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/08/2014 | 09:19 | מאת: דניאל

לד"ר שלום רב אני בן 18 ויש לי בעיות של קשב ריכוז ( אני לא הימפרקטיבי) וקשה לי לעבור טסטים כשאני עם ריטלין זה תופס אותי ומקשה עלי להסתכל לכל הצדדים ותופס אותי וכשאני בלי אני פשוט חולם מה עלי לעשות??? בתודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

דניאל שלום, יתכן ומנון נמוך יותר יאפשר לך להתרכז מספיק, אך לא גרום לתופעה אותה אתה מתאר. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

בני הגדול בן 10, בני עם הפרעת קשב וריכוז בן 8 וחצי, בני הגדול מראה סימני מצוקה, עצבנות מרובה ותחושות תסכול, הוא מרגיש שאנו תמיד שופטים אותו מול אחיו ומראה עצבנות יתרה. מה הן דרכי הפעולה שאני יכולה לעשות ע"מ לעזור לו? או איך אנחנו כהורים אמורים להתמודד עם מריבות בינהם שתמיד מסתיימות עם זה שהבן הגדול מתוסכל?

לקריאה נוספת והעמקה

דבי שלום, מומלץ שתפנו להדרכת הורים, ומומלץ ששניכם - שני ההורים - תשתתפו בהדרכת ההורים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/08/2014 | 08:53 | מאת: מירית

שלום רב, אני אמא לילדה בת 11 שאמורה בספטמבר להתחיל טיפול בריטלין. קראתי הבוקר מחקר מאד מפחיד ומלחיץ אשמח לתגובתך. לינק למחקר: http://adhdisrael.wordpress.com/2014/07/05/%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96-%D7%91%D7%99%D7%9C%D7%93/

לקריאה נוספת והעמקה
10/08/2014 | 08:55 | מאת: מירית

הקישור שהכנסתי לא תקין... המחקר מצא קשר בין שימוש בתרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז לבין בעיות לב אצל ילדים. תודה. http://adhdisrael.wordpress.com/2014/07/05/%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%A9%D7%91-%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96-%D7%91%D7%99%D7%9C%D7%93/

מירית שלום, שאלה מצויינת. המחקר שכותרתו ADHD Meds May Double Cardiovascular Event Risk in Kids (ממליץ לקורא את המקור בכתובת http://www.medscape.com/viewarticle/827747) הוא מחקר חשוב, אך חשוב גם להבין את הפרטים (אלוהים, כידוע, וגם השטן, נמצא בפרטים הקטנים), וגם להכיר מחקרים אחרים שבדקו נושא זה. המחקר מעלה שאלה לגבי בטיחות השמוש ב-Ritalin. עם זאת, יש לציין שמחקרים אחרים לא מצאו עליה בסכון לבעיות לב. כמו כן, חשוב להבין על אלו בעיות לב מדברים, ועל איזה סכון מדובר. בשורה התחתונה, מחקר זה אינו משנה את ההמלצות הטפוליות לגבי Ritalin. עם זאת, אי-אפשר להתעלם ממנו. אני חייב להודות שאיני מסכים עם חלק מהערותיו של ד"ר ענתבי, וחוזר ומציע לקרוא את המקור (באנגלית) כולל ההערות בסוף. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/08/2014 | 19:46 | מאת: נועה

ביתי בת שש וחצי,עולה לכיתה א, אובחנה כילדה עם בעיות קשב וריכוז ,הומלץ לנו על ריטלין , אך אני מאוד חוששת כיוון שידוע שריטלין הינו חומר כימי.סם ממכר,גורם לחוסר תיאבון,דיכאון,דפיקות חב מהירות וכו, אין לי אומץ לתת לבת שלי ריטלין, מה אעשה?

לקריאה נוספת והעמקה

נועה שלום, כמה הבהרות: 1. Ritalin אינו סם, כי אם תרופה. "סם מרפא" בלשון חז"ל, אם תרצי. 2. Ritalin אינו ממכר. 3. Ritalin אכן הינו חומר כימי, כמו כל חומר בעולמנו. כמו מים או מלפפון, למשל. היותו חומר כימי אינה אומרת דבר על יעילותו אן על הסכנות הטמונות בו. 4. אכן, תופעות הלואי של Ritalin כוללות חוסר תאבון, דכדוך, דופק מהיר ועוד. Ritalin הנה תרופה ותיקה מאד (כך שיש מידע רב אודותיה), בטוחה מאד, ויעילה מאד לטפול בהפרעות קשב ורכוז. אכן יש לה תופעות לואי, כמו לכל תרופה או טפול באשר הם. סתם בתור תרגיל, אני ממליץ לך לעיין בעלון המצורף לגלולות למניעת הריון, ולקרוא את תופעות הלואי שם (זהירות, מסמך מסמר שער). אבקש להציע שתי הצעות: 1. חזרי והוועצי ברופא המטפל, ופרשי לפניו את החששות שלך. תוכלי לשאול שאלות ולקבל הסברים. 2. שקלי לנסות את התרופה לתקופת נסיון, ולהחליט לאור תוצאות הנסיון. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

05/08/2014 | 01:28 | מאת: לילך

שלום דר ארז ראשית תודה על כל תשובה שאתה עונה כאן לכלל האנשים במקצועיות ובסבלנות יישר כח! ולשאלתי, בני בן 8 בעקבות בעיות התנהגות בבית הספר וגם עוד לפני בגן בדקנו בעיית קשב וריכוז ונאמר לנו שיכול להיות שזו בעיית קשב וריכוז אך יכול להיות שזה יותר בעיות רגשיות. לאחר מס חודשים של טיפול באומנות לא הייתה הקלה ולכן המליצו לנסות להתחיל ריטלין. החלטתי שעדיין מוקדם להתחיל תרופה ולא אהיה שלמה עם עצמי עד שניסיתי את הכלללל, ומכאן שאלתי , נחשפתי באינטרנט למספר מכונים ומטפלים שמאמינים שאפשר בלי ריטלין אלא טיפול בשינוי תפיסת החשיבה אצל הילד תוך כדי אימונים (בסגנון cbc או / ו cbt או כל מיני הדרכות לילד ולהורה שגורמות לשינוי התנהגותי. רציתי לדעת את דעתך הכנה בנושא האם באמת אתה מאמין שזה באמת אפשרי ללא ריטלין אלא דרך טיפולים התנהגותיים? מטרתי היא להגיע לשינוי בהתנהגות של בני ללא מתן ריטלין ולא בשילוב טפול תרופתי, האם זה אפשרי? במידה ותזדקק ארשום את שם שני המכרזים הטיפולים שאני מתכוונת אליהם..

לקריאה נוספת והעמקה

לילך שלום, לפני שאנסה לענות לך, אבקש להבהיר כמה נקודות. 1. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז ניתנת רק כאשר יש הפרעה בתפקוד ו/או מצוקה. 2. טפול בהפרעת קשב ורכוז הוא טפול כוללני. במרבית המקרים טפול תרופתי הנו אחד החלקים החשובים, אך בודאי לא החלק היחיד. 3. האמירה "יכול להיות שזו בעיית קשב וריכוז אך יכול להיות שזה יותר בעיות רגשיות", היא אמירה שאני שומע הרבה יותר מדי. אבחון של הפרעת קשב ורכוז אמור לענות על שאלה זו, ולהחליט האם יש הפרעת קשב ורכוז או אין. גם המונח "בעיות רגשיות" אינו אומר כלום למעשה, כיון שהוא יכול לכלול הכל. 4. אמונותי שלי אינן חשובות. חשוב האם טפול כזה או אחר הוכח כיעיל (ולא אכנס לטיב ההוכחות או להגדרת יעילות). 5. איני מוצא כל סיבה לנסות ולהמנע מטפול תרופתי. אם יש טפול טוב, פשוט ויעיל, מדוע לא להשתמש בו. 6. שמות המרכזים הטפוליים או הרופאים המטפלים אינו חשוב, אלא האם הטפול שהם מציעים נמצא יעיל. 7. לבושתי, איני יודע מהו CBC. אנסה כעת לענות לשאלתך. אני מניח שבנך סובל מקשיים בתפקודו בשטחים שונים של החיים (למודים, התנהגות וכו'), אחרת לא היית כותבת. אם אני מבין נכון, הוא אובחן כבר לפני שלוש שנים, אך עדיין לא נמצא מזור לקשייו. לאור זאת, אני ממליץ לשקול בחום את הטפולים שנמצאו יעילים - טפול תרופתי והדרכת הורים. כאמור לעיל, המטרה אנה המנעות מטפול תרופתי או מתן טפול תרופתי. המטרה היא להביא לתפקוד תקין ולהפסקת המצוקה. אם הטפול התרופתי עושה זאת, אז מומלץ להשתמש בו. אני מציע לך לנסות, ולהווכח בעצמך. התייעצי עם הרופא המטפל, ונסי טפול תרופתי למשך חודש, ואח"כ תשמעי מהילד, מביה"ס וממה שחווית את, ותחליטי האם רצונך להמשיך בטפול התרופתי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/07/2014 | 20:52 | מאת: דניאל

לכבוד הד"ר שלום רב אני בן 18 וסובל מקשב וריכוז אבל אני לא הימפראקטיבי ורציתי לשאול על איזה ספורט הייתה ממליץ לי?? ואיזה עוד דרכים יש לך להציע לי להתמודד עם הבעיה בתודה מראש דניאל

לקריאה נוספת והעמקה

דניאל שלום, אין סוג ספורט מסויים בנבדק לעומק ונמצא יעיל בהפרעת קשב ורכוז. למרות זאת, שתי קבוצות של פעילויות גופניות עשויות להועיל: 1. פעילות גופנית ארובית (הליכה, ריצה, שחיה, רכיבה על אופניים וכו'), שנמצא שמביאה לרגיעה, שפור במצב הרוח, וככל הנראה גם שפור ברכוז. 2. אומנויות לחימה (ג'ודו, קראטה וכו'), המשלבים אלמנטים של רכוז ומשמעת. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

30/07/2014 | 09:11 | מאת: דרור

שלום, יש לי בעיה די מעיקה. לפעמים פשוט קל לי לקרוא, להבין, להתרכז ולפעמים קשה לי מאוד אפילו לקרוא ולמקד את הראייה. אני כבר באמת לא יודע מה לעשות ומה קורה איתי, חשבתי שזה קשור לבעיית מיקוד ראייה של העין אבל זה לא נראה לי כי לפעמים אני כן מצליח.

לקריאה נוספת והעמקה

דרור שלום, למעשה לא שאלת שום שאלה. יתרה מכך, הפרטית שמסרת מעטים. מתוך מה שמסרת, כלל לא ברור אם אתה לוקה בהפרעת קשב ורכוז, מהפרעה במיקוד הראיה, או מקשיים אחרים. ראשית, אני מציע שתפנה לרופא עיניים כדי לשלול הפרעה במיקוד הראיה. שנית, אם אין הפרעה במיקוד הראיה, שקול לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. תוכל גם להתייעץ עם רופא המשפחה שלך. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

27/07/2014 | 00:50 | מאת: אמא מודאגת

דר' ארז שלום, הבן שלנו אובחן כסובל מADHD מגיל צעיר וטופל מספר שנים בהתחלה בריטלין ואח"כ בקונצרטה. כיום הוא בן 13. בעקבות אירוע אלימות הוא הובא לטיפול ביחידה לנוער ולמתבגר הפסיכיאטרית שמנהלת את היחידה המליצה על השימוש בריספרדל, שבבית מרקחת המירו אותו בריספונד 1 מ"ג בטענה שזו בעצם אותה התרופה. אני רואה כחודש לאחר תחילת השימוש שאכן ירדה תופעת האימפולסיביות ותגובות לא פרופורציונליות .אבל אני שואלת את עצמי למה הילד צריך לקבל תרופה שנועדה לטיפול בסכיזופרניה וכל מיני מחלות פסיכיאטריות אחרות. האם הוא חולה פסיכיאטרי ועלי לקבל את העובדה הזאת? האם מי שמתחיל את התרופה חייב לקבל אותה כל החיים כדי שיוכל להסתדר עם הבריות? ושאלה יותר פראקטית - האם עדיין יש צורך בריטלין? תודה מראש על התשובה.

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, ראשית, נראה שהמלצתה של הפסיכיאטרית במקומה, ולראיה יש שפור במצבו של הילד. לגבי ה-Rispond - תרופה זו אמנם החלה את דרכה כתרופה לטפול בסכיזופרניה במבוגרים, אך כמו במקרים רבים, עם הזמן התגלו לה שמושים רבים נוספים. כיום יש התוויה של משרד הבריאות לשמוש בתרופה לטפול בהפרעות התנהגות בנוער. זו ההתוויה שבשלה המליצה הפסיכיאטרית שבנך יטול את התרופה. הטפול ב-Rispond אינו מחליף את הטפול ב-Ritalin. יש צורך בטפול משולב, ושלוב זה של תרופות הוא שכיח. ה-Rispond אינו עוזר בקשב וברכוז, אלא בחלקים של ההיפראקטיביות והאימפולסיביות. עד מתי יזדקק בנך לטפול בתרופה? איני יודע! בודאי שלא יזדקק לתרופה למשך כל חייו. מצד שני, אין מדובר בטפול של ימים או שבועות. כמו בכל טפול שהוא, הצורך בטפול צריך להבחן תוך מעקב רפואי מסודר (מעקב פסיכיאטרי במקרה זה). כאשר לא יהיה צורך בטפול זה, יומלץ להפסיקו. לגבי ההגדרות - "חולה פסיכיאטרי" ו-"תרופה פסיכיאטרית" - אלה הן הגדרות "עממיות", ולא הגדרות מקצועיות. האם כל אדם הסובל מהפרעה מתחום הפסיכיאטרית הוא "חולה פסיכיאטרי"? האם אדם הפוחד מעכבישים - הפרעה המופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטרי - הוא "חולה פסיכיאטרי"? בפסיכיאטריה אנו מטפלים בהפרעות שמקורן בחשיבה ובהתנהגות, הגורמות למצוקה או לפגיעה בתפקוד. אם יש מצוקה או פגיעה בתפקוד אנו ממליצים על טפול. מקוה שהרגעתי מעט, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

23/07/2014 | 13:06 | מאת: מהשומרון

בן ה5 אובחן כבעל ADHD. האבחון היה אצל פסיכיאטרית פרטית עם החזרים ממכבי . ההמלצה שלה בין היתר הייתה להתחיל טיפול תרופתי. ברצוני להבין האם ניתן לפנות לפסיכיאטר או נוירולוג במכבי לפי איזור מגורים ולהתחיל לעבוד עם אותו רופא על מינון לטיפול התרופתי והמשך מעקב וכו' מבלי שאותו רופא ביצע את האבחון ? תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

מהשומרון שלום, ראשית, נכון שהפסיכיאטרית אצלה אובחן הילד תמליץ על טפול, כולל טפול תרופתי. עם המלצתה יש לפנות לרופא הילדים, לקבל מרשם של קופת החולים, ולהתחיל בטפול. שנית, כמובן שהילד יכול להמשיך טפול אצל רופא אחר - פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שהוכשר לכך. הרופא יסתמך על אבחונה של הפסיכיאטרית, ויברר נושאים נוספים החשובים לדעתו. בקופת חולים מכבי אפשר לפנות לפי אזור מגורים, וגם לרופאים באזורים אחרים. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

17/07/2014 | 09:55 | מאת: לי כהן

בן 7 כבר מגיל 3 וחצי כשנולד לו אח החלו לו טיקים בכל מיני תקופות וצורות.היום זה מצב של טיקים עם שונים מבעבר, בעבר היו כחכוחים קולות משיכות אף והיום זה תנועות עיניים הטיית ראש לצדדים כאילו נתפס ופרצופים מוזרים..לילד יש הפרעת קשב וריכוז מאובחנת אצל נוירולוג ילדים והומלץ על טיפול תרופתי אבל טרם החלטנו.הילד חכם וגאון בחשבון עולה לכיתה ב עבר לביה"ס באזור חדש ובית חדש ללא חברים מהגן ובכל זאת השתלב יפה. יש לו קושי לשבת ואי שקט ניכר .קשיים להרדם בלילה בעצמו וגם כשעייף התגברות ממשית של הטיקים.לילד אין מספיק בטחון עצמי , לאור תאור הטיקים הקיימים היום מהצד הילד נראה כלא בסדר ואני רואה שמסתכלים עליו מהצד ואני פוחדת שהילדים יתחילו לצחוק עליו .השאלה שלי העיקרית האם טיקים הם סימפטום של מחלת נפש חלילה בעתיד??אין לנו במשפחה היסטוריה כזו..איך אפשר לעזור לו???? תודה..

לקריאה נוספת והעמקה

גב' כהן שלום, הפרעת טיקים היא הפרעה שכיחה מאד בילדים. עד כ-20% מהילדים יסבלו ממנה בשלב זה או אחר של ילדותם והתבגרותם. הפרעה זו שכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. מטבעם, טיקים מתגברים ושוככים חליפות, משנים צורה, ונוטים להתגבר במצבים של עייפות, לחץ והתרגשות. אצל רוב רובם של הילדים הטיקים חולפים במהלך גיל ההתבגרות. החשש העיקרי של ההורים הוא אכן שהילד יסבול מלעג עקב הטיקים. במציאות, נדיר שהטיקים הם סיבה ללעג, או גורם הפוגע בתפקודו של הילד. אם הילד סובל מהצקות או בעיות חברתיות, כדאי לחפש את האשם במקום אחר. הטפול העיקרי בטיקים הוא להרגיע את ההורים. תרופות להפחתת הטיקים בד"כ פוגעות (תופעות לואי) יותר משמועילות. טפול תרופתי ב-Ritalin או Concerta, עלול להגביר טיקים, אך זוהי ממש לא סיבה שלא לטפל. אני ממליץ לך להוועץ הן ברופא הילדים, והן בנוירולוג המטפל בהפרעת קשב והרכוז של בנך. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

16/07/2014 | 14:37 | מאת: רותם

שלום ד"ר ברנע בעלי ואני היינו אצלך בפגישה עם בננו בן ה - 8 ורצינו להגיד תודה רבה על ההקשבה הסבלנות והמקצועיות. ב ב ר כ ה, רותם

רותם שלום, תודה על התודה. מחמם את הלב. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

16/07/2014 | 14:27 | מאת: דרור

לבני בן ה-16 אין בעיה באופן כללי בלימודים, קשה לו אך הוא משיג תוצאות, אולם בדבר אחד הוא מאוד מתקשה והוא התמצאות,ניווט, להבין איך מגיעים מפה לשם או הפוך, הוא פשוט לא קולט כבישים,דרכים. אני די מודאג מה יהיה איתו בצבא, יש בספרות המחקרית משהו בתחום הספציפי הזה?

לקריאה נוספת והעמקה

דרור שלום, לא ציינת אם בנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ואם הוא מטופל תרופתית. בהנחה שהוא אכן לוקה בהפרעת קשב ורכוז (וזו הסיבה שאתה בפורום הזה), אנסה לענות על השאלה. איני מכיר מהספרות הרפואית התייחסות או קשר בין הפרעת קשב ורכוז לחוסר התמצאות. מנסיוני אני, יש מטופלים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז והתמצאותם מצויינת, בעוד אחרים מתקשים להתמצא. לא התרשמתי משונות בינם לבין האוכלוסיה הרגילה. אם בנך מטופל תרופתית, והתרופה עוזרת לו גם להתמצאות, אזי שיטול את התרופה בצבא. אם אינו מטופל תרופתית, אפשר לנסות אם תרופה עוזרת לכך. אם הוא מטופל תרופתית, והתרופה אינה מועילה לנושא ההתמצאות, כנראה שלא יהיה לו מנוס מלהגיע בצבא לתפקיד בו אין צורך בהתמצאות, או אפשר להעזר באמצעים אחרים (GPS ועוד). שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

20/07/2014 | 09:04 | מאת: דרור

15/07/2014 | 10:28 | מאת: מירב

שלום,בני בן 9 אובחן עם adhd, ניסינו ריטלין la, היה גרוע אח"כ קונצרטה היה גרוע. עברנו לאדרל. עד שהוא לוקח את התרופה וכהיא פגה זה מאוד קשה. הוא מאד עצבני מתנהג לא יפה לא משתף פעולה. בזמן שהתרופה פועלת היא עובדת טוב אבל המעברים מאוד לא נעימים.הציעו לנסות סטרטרה. רציתי את דעתך על התרופה ואם לפי התאור שלי תענה על הצרכים של בני.

לקריאה נוספת והעמקה

מירב שלום, ראשית, אבקש להבהיר שהפורום מיועד לענות על שאלות, אך לא להחלט על תרופה או מנון לילד ספציפי. זאת יכול לעשות רק הרופא המטפל. באופן כללי, יש לזכור ש-Strattera היא תרופה שיתרונה הוא בתופעות מופחתות, עם זאת היא יעילה פחות מ-Adderall. כיון שתחת טפול ב-Adderall יש שפור משמעותי, אני סבור שיש לנסות ולבדוק כיצד אפשר להפחית את התופעות הקשות כאשר השפעת התרופה פגה, במקום לרוץ לטפול ב-Strattera. אפשר לשקול, בין היתר, את הצעדים הבאים: 1. מעבר לטפול ב-Adderall XR - התכשיר ארוך הטווח של Adderall. 2. הוספת מנה שניה של Adderall, במנון נמוך יותר. 3. הוספת תרופה המיועדת לטפול בקשיי ההתנהגות. אני חוזר ומפנה אותך להתייעץ שוב עם הרופא המטפל. שבוע טוב ושקט, ד"ר ברנע ארז.

ארז שלום, בתי בת 11.5 אובחנה לפני כשנה בכיתה ד' כסובלת מהפרעת קשב וריכוז והחלה לקבל ריטלין 20 LA. בחודש האחרון החלה תופעה חדשה של תלישת ריסים. לקחנו אותה לאבחון פסיכיאטרי (האבחון הראשון היה פסיכודידקטי וMOXO) הפסיכיאטריות קבעו שיש לה כאמור הפרעת קשב וריכוז וקשיים בויסות רגשי בשל התפרצויות. לדבריהן יש להעלות את הריטלין ל30 מאחר ואינה מאוזנת מספיק ולהוסיף ריספרדל בנוסף לטיפול רגשי דינאמי וCBT, שאמור לטפל בסימפטום של תלישת הריסים. לדברי הפסיכולוגית הקלינית שאליה פנינו לטיפול הריטלין עלול לגרום ליתר עצבנות. האם יתכן שזה מה שהביא לתופעה החדשה של תלישת ריסים?

לקריאה נוספת והעמקה

יעל שלום, אנסה לענות על שאלתך. אתחיל בענין תלישת הריסים - ההפרעה הנ"ל נקראת טריכוטילומניה (שזה, בלטינית, תלישת שיער). מדובר בהפרעה פסיכיאטרית מוכרת, שבהחלט מוכרת גם בילדים בגיל של בתך. הגיל הנפוץ בו מופיעה ההפרעה הוא 9-13 שנים. יש וכוח על סיבות ההפרעה, ולראיה בעבר היא היתה חלק מהפרעות של שליטה בדחפים, וכעת נחשבת להפרעת חרדה. ההפרעה מופיעה בשכיחות גבוהה יחד עם חרדה, דכאון או הפאעה טורדנית כפייתית, ואני מניח שהפסיכיאטריות בררו תחומים אלו. הפרעה בוסות הרגשי הוא מונח שמשמש לתאר מגוון רחב של מצבים, ולכן, ללא פרטים מלאים קשה לי להבין במה בדיוק מדובר. אכן, Ritalin עלול להגביר אי-שקט ואף חרדה ודכדוך, ועלול להגביר את תלישת הריסים, אך אך בהחלט יתכן שגם לא. המצב של בתך מורכב, וצריך לכלול טפול תרופתי ופסיכולוגי. היא צריכה מעקב של פסיכיאטר לילדים. ברוב המקרים לא מומלצים שני טפולים - דינאמי ו-CBT. אני ממליץ להוועץ בפסיכיאטריות אצלן אתם מטופלים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום, עיינתי בתשובתך יש 2 שאלות. מה זה טיפול רגשי דינאמי? האם יש הבדל בין טיפול רגשי רגיל לדנאמי? שאלה שנייה: האם קיים הבדל בין טיפול רגשי אצל פסיכוטרפסט לבין טיפול אצל פסיכולוג (לילדים) בערך גיל 8 ? איך נדע האם לבחור בפסיכוטרפיה לבין פסיכולוג לאור קשיים של התקפי זעם והפרעת קשב? תודה