פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
833 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

10/03/2015 | 10:34 | מאת: אמא מודאגת

שלום רב. בתי בת 12.5. כבר בכיתה ג שמנו לב שמאוד קשה לה ושהיא "נלחמת בשיניים". המצב הלך והחמיר. לפני כשלוש שנים עברה אבחון פסיכודידקתי שקבע חד משמעית שיש לה בעיות בזיכרון ושכל פרקי זמן קצרים היא מאבדת את הריכוז וממש " מרחפת" . הציונים שלה נמוכים מאוד ( היא בכיתה ז) והיא ממש מתוסכלת והביטחון העצמי שלה ירד. אני מאוד דואגת לה . לפני כשנה פנינו לניורולית שלא הצליחה להצביעה אם מדובר בבעיית קשב וריכוז , אמרה שכנראה שלא ובכל זאת הפנתה אותנו לבדיקת " טובה". היא עשתה את הבדיקה פעמיים , בלי ריטלין ועם. תוצאות הבדיקה הראו שהיא צריכה כנראה ריטלין. מאז אני נלחמת עם עצמי ולא יודעת מה לעשות. כנראה קיוויתי לאיזה נס. לפני שבועיים התחלתי לתת לה כדורי "זום " של טבע. אני כל הזמן דוחה עם עצמי את עניין הריטלין כי אני חוששת שזה יפגע בצמיחה שלה. היא אוטוטו בת 13 והגובה שלה 1.55. אני ממש חסרת אונים ודואגת , כנראה אני צריכה מישהו שיגיד לי שזה בסדר גם לתת לה ריטלין ושזה לא סוף העולם. מתנצלת מראש על אורך הדברים , אני פשוט מאוד דואגת. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, ראשית, ברור שאת מודאגת, ואין צורך להתנצל על כך. כולנו דואגים לילדנו, ורוצים בטובתם. לגבי הענין עצמו, איני רואה כל סיבה לדחיית הטפול. כמו שתארת, בתך "נלחמת בשיניים" - כלומר נאבקת וסובלת יום-יום, בעוד שנמנע ממנה טפול שיכול מאד להקל עליה. Ritalin מפחית את התאבון, ואכילה לא מספיקה עלולה לפגוע בצמיחה. צריך לדאוג שתאכל מספיק ולעקוב אחר משקלה. אני מציע לחזור לנוירלוגית, ולהתחיל טפול לאלתר, תוך מעקב של רופא הילדים לאחר צמיחתה. ועוד הערה. אבחון פסיכודידקטי אינו מאבחן הפרעת קשב ורכוז. לכל היותר הוא עשוי להעלות חשד לקיומה של הפרעה זו. כדי לאבחן הפרעת קשב ורכוז, צריך לבצע אבחון של הפרעת קשב ורכוז. ובקשה אחרונה, חזרי לפורום וספרי לנו מה קורה עם בתך לאחר שהחלה טפול תרופתי. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

08/03/2015 | 15:06 | מאת: עדי

שלום, בני בן 8, אובחן כבעל ADD , התחיל טיפול בריטלין 40 מ"ג LA. מקבל כבר 4 ימים את הכדור ומתלונן על כאבי בטן קשים שממש גורמים לו פיזית להתקפל. לגבי ההתנהגות המורה לא דיווחה על שינוי כל שהוא לא לטובה ולא לרעה. אני יודעת שהכדור גורם לכאבי בטן שאמורים לחלוף תוך כשבועיים השאלה אם העוצמה הגיונית? האם יש דרך להקל עליו? להחליף מינון? סוג? ומה לגבי הריכוז והקשב שלא השתנה? גם הוא מדווח שלא מרגיש שינוי ברמת הריכוז אולי בגלל שיותר מרוכז בכאב?? תודה

06/03/2015 | 16:22 | מאת: אמא

בתי בת עוד מעט 12 מאובחנת על-ידי נורולוג ילדים כADD ללא הפרקטיביות אלא חולמנות . בכיתה א נתנו לה תרופה רטלין 10 מג אך הפסקנו לתת לה ומכיתה ג לא לוקחת שום תרופה . הפסקת לקיחת הרטלין היא משום שהתופעת הלוואי שלה היא מניעת גדילה פגיעה בגדילה ולכן הפסקנו . בתי מאוד נמוכה לגילה. כרגע הנורולוג נתן לנו אדראל 10 מג האם לאדרל יש גם תופעות לוואי כאלה תוכל להסביר לי מה ההבדל בין שתי התרופות האלה . ואם בגלל כל הפרוצדורה של הבאת אדרל זה בכלל שווה או שנחזור לרטלין . הפחד העקרי שלי זה שהיא זה יפגע בגדילה שלה כרגע גובה 130 ס"מ תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לאמא שלום, Ritalin ו-Adderall, וכל התרופות ממשפחת הסטימולנטים, שהן התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעת קשב ורכוז, גורמות כתופעת לואי לפגיעה בתאבון שעלול להביא לפגיעה בצמיחה. כאמור, בענין זה אין הבדל עקרוני בין Ritalin ל-Adderall. עם זאת, יתכן ואצל בתך Adderall יפגע פחות בתאבון. בנוסף, עברו שלוש שנים מאז טופלה תרופתית, ויתכן ותופעות הלואי תפחתנה. בגילה היא גם יכולה להבין יותר את החשיבות של תזונה מספיקה. כתבת שבתך בת 12 שנים, וגובהה 130 ס"מ. מעיון בעקומות הגובה (http://www.health.gov.il/Subjects/KidsAndMatures/Documents/g-height-age-5-19.pdf) של משרד הבריאות, עולה שהיא באחוזון 3 של הגובה. לאור זאת, יש לשקול, עם רופא הילדים, לפנות לאנדוקרינולוג, כדי לשלול בעיה רפואית אחרת שעלולה לפגוע בצמיחה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/03/2015 | 16:36 | מאת: צביקה

האם יש המלצות בעד או נגד רטלקס?

צביקה שלום, אין לי מה לומר בעד רטלקס. יש לי כמה דברים נגד, ואחלקם לשניים: 1. השווק הטלפוני שלהם מטריד (לפחות אותי), ולמיטב הבנתי (אני חסר כל השכלה משפטית) מהווה גם עבירה על החוק הספאם. 2. כמו כל "רפואה אלטרנטיבית" יש שתי בעיות עיקריות: א. אין מידע מחקרי התומך בכך שרטלקס עובד. שמוש בו דוחה שמוש בטפולים אחרים שהוכחו מחקרית. ב. עלות כספית נכרת. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/05/2015 | 10:16 | מאת: אורלית

מוכנה לתת בחינם ערכה שלמה לא עזר כלל וככל חבל על הכסף

27/02/2015 | 20:58 | מאת: רות

שלום רב בני אובחן ע"י פסיכולוג קליני בעזרת מטריצות צבעוניות ,וכסלר ,רורשך שסובל מ- ODD בנוסף להיותו מופנם מה הטיפול המומלץ ? האם פסיכיאטר יכול לעזור ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רות שלום, איני יודע מהן "מטריצות צבעוניות", אך מבחני וכסלר ורורשך אינם כלים בהם משתמשים לאבחון של אבחון הפרעה מרדנית מתנגדת (ODD) - הפרעה שהעיקר בה הוא אי-קבל סמכות וסרוב להתנהג כפי שנדרש. לא ציינת בן כמה בנך, וכל לא מסרת שום פרט כמעט. בכל מקרה, הטפולים שנמצאו יעילים בטפול בהפרעה זו היא הדרכת הורים ומורים, טפול קוגניטיבי התנהגותי (או התנהגותי, תלוי בגיל) לילד, וטפול תרופתי. טפול תרופתי, במקרה זה, ינתן ע"י פסיכיאטר. אני מציע שתבררי שוב עם הפסיכולוג המאבחן באיזו הפרעה נמצא בנך סובל, וכיצד נמצאה הפרעה זו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/02/2015 | 15:44 | מאת: רן

שלום רב מה ההבדל בין אדרל 30 מג רגיל לבין אדרל 30 מג xr שמאפשר לו את היכולת להשפיעה 12 שעות

לקריאה נוספת והעמקה

רן שלום, התרופות Adderall ו-Adderall XR מכילות את אותו החומר (למעשה החומרים). ב-Adderall השחרור של התרופה בגוף הוא מיידי, ולכן היא משפיע כ-5-6 שעות. לעומת זאת, ב-Adderall XR יש מנגנון של שחרור מושהה, ולכן התרופה משפיעה כ-11 שעות. מנגנון של שחרור מושהה, כשמו כן הוא, מנגנון המשחרר את התרופה באיטיות. כיון יש לזכור שעוצמתו של Adderall 30mg כפולה מעוצמתו של Adderall XR 30mg, כיון שלמעשה מחצית מחומר (15mg) משתחררת מיד, ומחציתו השניה לאחר מספר שעות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/02/2015 | 12:23 | מאת: לימור

שלום דר' יש לי ילד בן 11 שמגיל 6 תמיד אמרו לנו שיש לט בעיית קשב וריכוז לקחנו אותו לנויירולוגית בכירה שאמרה שאין צורך בטיפול תרופתי לאחר לחץ רב מביה"ס ממש התחננו אליה שתתן לו ריטלין ומאז הוא מקבל מינון של 10 מ"ג, לקחנו אותו למרכז טיפולי שגם שם איננו התאים כי הם טענו שאין לו בעיית קשב עשינו לו אבחון שגם העיד כי אין לו בעיית קשב, אנחנו חסרי אונים , מפני שהילד איננו מרוכז מפריע בלימודים מתחצף וללא גבולות כלל. יש לציין שהוא איננו מקלל או מרביץ איננו נקלע לקטטות ולא עושה דברים נפשעים חלילה פשוט עושה מה שבא לו. איננו יודעים איך לטפל בו וחושבים אולי שזאת בעיה רגשית האם תוכל לתת לנו כיוון מה יכולה להיות הבעיה ?איך לטפל בו? ואהם להמשיך עם הריטלין( אנני צודה חך מאוד על זמנך היקר

לקריאה נוספת והעמקה

לימור שלום, את מתארת מצב בו מצד אחד יש קושי בתפקודו של הילד בביה"ס (ולכן מתלוננים מביה"ס) ומצד שני אבחנתו אינה ברורה. הבעיה שאת מתארת נשמעת כבעיית התנהגות. לא ברור אם הבעיות מוגבלות לביה"ס, או מופיעות במקומות נוספים (בית, חוגים וכו'). לא הבנתי אם הבעיה היא בעיית התנהגות בלבד, או האם יש גם בעיות נוספות, כמו בעיות למודיות או בעיות חברתיות. לא ברור ממה שכתבת אם ה-Ritalin השפיע או לא. כיון שיותר מדי דברים אינם ברורים, וכיון שנשמע שהבעיה היא בעיקרה בעיית התנהגות, אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, כדי לבצע הערכה מלאה, כולל הערכה מחודשת של נושא הקשב והרכוז. עוד אני ממליץ להיות מטופלים אצל רופא אחד, כזה שאתם סומכים עליו, ולא להחליף רופאים שוב ושוב. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

15/02/2015 | 14:31 | מאת: סופראמא3

שלום, לאחר שבני בן העשר אובחן עם ADD הנוירולוג רשם לו ריטלין LA 20 מ"ג. התרופה גרמה לו לכאבי בטן, רעד בידיים וחוסר תאבון ולכן רופא המשפחה העביר אותו לריטלין רגיל 10 מ"ג. התרופה הזו לא גרמה לשום תופעות לוואי מלבד חוסר תאבון אבל היא לא מספיקה לכל שעות בית הספר. האם יש טעם לנסות שוב LA 20 או שכדאי לקחת כדור רגיל נוסף לאחר 3-4 שעות? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

סופראמא3 שלום, שתי האפשרויות שהצעת קבילות. אפשר לנסות ולחזור ל-Ritalin-LA 20mg, ואם תופעות הלואי תופענה שוב, לחזור ל-Ritalin 10mg. אפשר בהחלט להמשיך טפול ב-Ritalin 10mg בבוקר, ולהוסיף כדור אחרי 3-4 שעות שעות. הבעיה כאן היא האם הילד יזכור לטול כדור או האם יש בביה"ס מי שיתן לו את הכדור השני. אפשרות נוספת היא טפול ב-Concerta 36mg, שיכסה 12 שעות מהיום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/02/2015 | 09:53 | מאת: אא

שלום רב, בתי בת 8 אובחנה לאחרונה עם ADD. התחילה טיפול ברטלין LA 10 שעלה בהדרגה ל30, עם תופעות לוואי קשות בהתחלה שהצטמצמו עם הזמן אך עדיין קיימות (קושי להירדם - החלה לקבל מלטונין לתקופה זמנית כרגע עם שיפור קל בלבד, הגברת חרדות, התנהגות מרדנית שלא היתה לפני כן בשעות בהן אינה תחת השפעת רטלין). שאלתי: האם מינון של LA30 אולי גבוה מדי למשקלה (20 ק:ג) ולכן גורם לתופעות אלה? מצד שני מינונים נמוכים יותר לא עזרו (וגם המינון הנוכחי תורם בצורה חלקית). האם בתנאים אלה היית ממליצה על אחת החלופות? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אא שלום, התאמת המנון למטופל, היא עבודתו של הרופא המטפל, ופורום אינו יכול להחליפו. התאמת המנון מתבססת על הכרות טובה של הרופא את המטופל, משפחתו, סדר יומו וסביבתו, וכן קבלת מידע על תפקודו ותגובותיו לתרופות שונות ומנונים שונים. כיון שאת מתארת תופעות לואי משמעותיות תחת טפול במנון הנוכחי של התרופה, ולעומת זאת, מנונים נמוכים יותר לא הועילו, נראה בהחלט שיש לשקול טפול בתרופה אחרת ממשפחת הסטימולנטים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

https://docs.google.com/forms/d/1xtICsTKugK5ctCYYn-opXTBY4kBcqfGmavPw5oamdZc/viewform נשמח שתענו לנו על הסקר הנ"ל. תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

אוהד שלום, אשמח שתפרסם כאן את תוצאות הסקר, לאחר שתסיימו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/02/2015 | 09:44 | מאת: טל

כבר שנים שאני -אמורה- לקחת ריטלין/קונצרטה (אף אחד לא באמת יודע להגיד לי), אחרי הרבה ניסיונות של כל מינון וכדור אפשרי אני עדיין סובלת מהמון תופעות לוואי. אחד מהנירולוגים אליו פניתי אמר שאני כנראה צריכה לקחת משהו בהזמנה אישית מארה"ב. אחר כך נירולוג אחר אמר שאני פשוט צריכה למצוא את המינון הנכון. אחר כך פסיכיאטר אמר שאני בכלל סובלת ממחלות נפשיות. נשבר לי. אני סטודנטית שלא מצליחה ללמוד אפילו לא בכאילו. כשאני מבררת על מומחים לקשב וריכוז כולם מקבלים רק עד גיל 15. האופציה שנותרה היא התייעצות באינטרנט. אשמח לחוות דעת, או המלצה על רופא מטפל שיכול לעזור לי לסיים את התואר בכבוד. תודה, טל

לקריאה נוספת והעמקה

טל שלום, כיון שאינך ילדה או נערה, הפורום הנ"ל אינו המקום המתאים, אך לאור מצוקתך אענה בקצרה. אני מניח שלא ניסית כל כדור או טפול אפשרי, ושיש עדיין מקום לטפולים אחרים שטרם ניסית. לא אמור להיות קושי למצוא פסיכיאטר או נוירולוג המטפל בהפרעת קשב ורכוז במבוגרים. בקופ"ח מכבי (גלוי נאות: אני עובד בקופ"ח זו), יש מרפאה של קופת החולים לטפול בהפרעת קשב ורכוז במבוגרים. כיון שהזכרת שפסיכיאטר אמר שאת סובלת ממחלת נפש (מונח שאת השתמשת בו), אני מציע לפנות לפסיכיאטר. לצערי, רוב הפסיכיאטרית נאלצים לעבוד גם בקליניקה פרטית, כך שלא אמור להיות קושי למצוא פסיכיאטר שיטפל בך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/02/2015 | 17:29 | מאת: אודרי

אני נוטלת את התרופה אדרל XR במינון של שלושים מיליגרם. רציתי לשאול מספר שאלות. האם אני יכולה ליטול את התרופה באופן לא רציף? כלומר, יום כן ולאחר מכן לא לקחת אותה כמהימים, או יום כן יום לא, וכ"ו? האם ניתן לחלק את הכדור לשניים בימים שאני חשה שאין לי צורך במינון המלא? (מכיוון שהכדור מורכב מגרגרי חומר אפשר לחלק אתם לשני חלקים שווים). תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

אודרי שלום, בתשובה לשאלותיך: 1. Adderall (וכן כל תורפה אחרת ממשפחת הסטימולנטים) אפשר לטול שלא ברצף. הכדור משפיע ביום בו נוטלים אותו. אפשר לטול מדי יום, או פעמיים בשבוע, או פעם בשנתיים. הכל חוקי. 2. אפשר לפתוח את הקפסולה, ולטול חלק ממנה, אך הדבר אינו מומלץ, גם כיון שקשה לטול חצי (או חלק אחר רצוי) באופן מדויק, וגם כיון שיש בקפסולה שני סוגי גרגרים, וצריך לקחת חצי מכל סוג - עסק מסובך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/02/2015 | 20:24 | מאת: לודה

ילד שלי בן 9 אובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות.הפרעה מתבטאת במוסכות דעת, אימפולסיביות, אי יכולת להתרכז בשיעורים הרבה זמן וכו'. ניסינו: אומגה, zum, ביופיטבק עד שהיגענו לריטלין. חוץ מחוסר תאבון הילד הפך להיות עצבני וגוסס ציפורניים עד דם. נכון לעכשיו אני לא נותנת ריטלין כחודש ימים. שמעתי רבות על שמן המפ - שזה ממש תחלופה לריטלין. השאלה היא אם יש משהו שעוד לא ניסינו, ודעתך על שמן המפ . יש לי פגישה בבית הספר בשבוע הבא ואני מחכה לתשובה. תודה מראש,לודה

לקריאה נוספת והעמקה

לודה שלום, אין מחקרים (אני לא מצאתי כאלו) המראים ששן המפ (Hemp oil) יעיל בטפול בהפרעת קשב ורכוז. כיון שאין כל מידע על יעילות כלשהי, איני רואה כל סיבה טובה לטפל בשמן המפ. אם בנך הגיב בצורה לא טובה למתן Ritalin, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולנסות ולמצוא טפול אחר. יתכן ושנוי המנון יביא לשפור, ויתכן ויש צורך בתרופה אחרת. ממליץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2015 | 22:30 | מאת: אמא מודאגת

האם ילד שלוקח ריספונד יהיה זקוק לתרופה זו כל חייו?! האם יש דרך להיפטר מהצורך בשימוש בתרופה זו?!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא המודאגת. אני מבין שבנך מטופל ב-Rispond, אך לא ציינת מדוע. בהנחה שהוא נוטל את התרופה לטפול בבעיות ההתנהגות, סביר מאד (אני מעריך זאת ב-99%), שלא צטרך להמשיך ולטול את התרופה כמבוגר. עם זאת, אינני נביא, ואיני מכיר את בנך. אבל, השאלה החשובה היא איך מרגיש בנך ואיך הוא מתפקד. מטרת הטפול היא להביא לשפור בהרגשתו של הילד ובתפקודו. התרופה היא אמצעי בלבד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2015 | 22:27 | מאת: אמא

האם ישנה אפשרות שהפרעה בוויסות תבוא לידי ביטוי ברגישות יתר המביאה לידי התפרצות והתרגשות יתרה בכיתה בעלת 40 ילד?! האם יתכן כי ילד עם הפרעת קשב שאינו היפראקטיבי בתוספת של הפרעה בוויסות חוש יראה כבעל אישיות מתפרצת?! יש לציין שבבית בשכונה בחוג ובסביבה הטבעית לא התפרץ עד שהתחיל התערבות טיפול תרופתי בריספונד. ..

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום, הפרעה בוסות החושי בהחלט עלולה לבוא לידי בטוי בהתפרצות, וכתה של ארבעים תלמידים בהחלט עלולה להחמיר את המצב. במצבים מסויימים, הפרעה בוסות החושי עלולה להראות כהפרעת קשב ורכוז. עם זאת יש לזכור שהשכיחות של הפרעה בוסות החושי רבה יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. ברוב המקרים, Rispond מפחית את הרגישות ואת ההתפרצויות. איני יודע מהי "אישיות מתפרצת". יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2015 | 22:01 | מאת: בתיה

ברצוני לדעת האם ריספונד היא תרופה ממכרת ? התחלנו טיפול בריספונד לילד עם קשיי השתלבות בבית ספר כאשר אני לא שלמה עם הצורך במתן התרופה בגלל שראיתי את בני מסתדר בלעדיה לאורך תקופה במסגרת מחוננים שנמצא בה יום בשבוע...רק בבית הספר התנהגותו כעסנית ותגובותיו מתפרצות. ...לאחר שהתחלנו טיפול בריספונד כאשר בני לא לוקח, הוא נהיה עצבני גם בבית, מה שלא היה לפני לקיחת הריספונד. ..ההרגשה שלי שאנחנו מפספסים פה משהו והרספונד מכסה על העניין ולא מטפל בו. ...

אני מרגישה שהרספונד עושה נזק, עם מי אני יכולה להתייעץ? והאם כשמפסיקים טיפול יכול להיווצר נזק?

01/02/2015 | 09:48 | מאת: עינת

מה עושים במקרה של חוסר בויונס 30 מ"ג בבתי המרקחת?

עינת שלום, יש כיום חוסר זמני בכדורי Vyvanse 30mg. בתי המרקחת יכולים הכין מנון זה מכדורים של Vyvanse 50mg או Vyvanse 70mg. על הרופא להוסיף על התרופה שהוא מאשר "הכנה ידנית" או "הכנה רוקחית" (לא אני אחראי לעברית הקלוקלת הנהוגה במקרה זה) של התרופה, ובית המרקחת יכין אותה עבורך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב. בני בן 3.9, ילד מבריק, נבון מאוד, סקרן ושמח. לפני כחצי שנה עזבנו את הארץ בעקבות רילוקיישן. הוא נכנס למסגרת של גן, כאשר השפה האנגלית היא השפה הרשמית כאן. בחודשים הראשונים הילד למד את השפה אך סרב לדבר, סרב לקחת חלק בפעילויות הכתה וסרב ליצור קשרים חברתיים. הצוות החינוכי טוען שלא מדובר בקשיי הסתגלות כי יש להם נסיון רב עם ילדים זרים ולכן הם חושדים בהיפראקטיביות וחוסר קשב. הומלץ על הצמדת סייעת אישית וכך עשינו. מאז השפה שלו השתפרה פלאים והוא מתקשר יפה באנגלית איתנו ועם הסייעת ועם הגננת אך עדיין מסרב ליצור קשרים חברתיים עם ילדים בגן או לקחת חלק בפעילויות. הוא כן מביע רצון שיבואו אליו חברים הביתה אך לרוב הוא לא ממש משחק איתם ולפעמים אף מציק להם. הילד מרבה לשאול שאלות ולדבר, יש לו עולם עשיר ומלא דמיון, אוהב להרכיב פאזלים ומסוגל לשחק יפה מאוד עם עצמו ועם אחיו הקטן בן 2. הוא לא תזזיתי מדיי, אך כן חורק המון שיניים בעיקר כשכועס. לפעמים חסר שקט בלילות. השאלות שלי הן כאלו: איך אני יכולה לדעת האם יש לו הפרעת קשב או שמא אלו ביטויים של קשיי הסתגלות? מכיוון שאנו נמצאים באפריקה אין כאן מרכזי אבחון או שרות פסיכולוגי לילד - כיצד מומלץ לנו לפעול בהקשר של אבחון הילד? הכוונה היא האם מומלץ להגיע לארץ לאבחון ולהחליט על המשך טיפול? האם ילד שמאובחן כהיפראקטיבי יכול להשתלב כרגיל במסגרת גן/בית ספר? מה הדגשים שעלינו לתת לו? האם קשיים ביצירת קשרים חברתיים הם חלק המתסימינים לכך? תודה.

28/01/2015 | 00:18 | מאת: אור

בהמשך לשאלה הקודמת, הבן טופל ברטלין. החלו תופעות של חרדה OCD ודכאון קל. הפסקנו את הטיפול ברטלין. עלו מספר חלופות.הראשונה אדרל ואח"כ סטאטרה וויונס. האם אדרל יכול לגרום לתופעות של חרדה ודכאון? מה לגבי סטאטרה וויונס? האם יש אלטרנטיבה אחרת?

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום, Adderall, כמו כל התרופות ממשפחת הסטימולנטים (לדוגמא: Ritalin, Concerta, Vyvanse, Focalin), עלולה לגרום לחרדות או להגביר חרדות, ועלולה לגרום לדכדוך או להחמיר דכאון. עם זאת, אין מדובר בהתוויית נגד מוחלטת, כלומר, אין זה אומר שמי שסובל מחרדות או דכאון אסור לטפל בו בתרופות אלו. בהחלט אפשר להתחיל לטפל, ולעקוב אחר מצבו של הנער. אם מופיעות חרדותאו דכאון, אפשר לשקול שנוי מנון, החלפת תרופה, או הוספת תרופה נוגדת דכאון וחרדה. Strattera, בנגוד לתרופות הסטימולנטיות, אינה מגבירה חרדה או דכאון. עם זאת, יעילותה בטפול בהפרעת קשב ורכוז נמוכה משמעותית בהשוואה לתרופות הסטימולנטיות. אפשר לנסות טפול ב-Strattera. אפשר גם לשקול טפול בתרופה נוגדת דכאון וחרדה. אזכיר רק שהפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא הפרעת חרדה במהותה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/01/2015 | 23:41 | מאת: אור

שלום רב, האם ניתן ליטול אדרל כשסובלים מחרדות. מדובר על נער מתבגר.

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום, Adderall, כמו כל שאר התרופות ממשפחת הסטימולנטים (Ritalin, Concerta, Focalin, Vyvanse) עלולה להגביר חרדות. עם זאת, בהחלט ניתן לטפל ב-Adderall בנער הלוקה בחרדות, כיון שתופעת לואי של התגברות החרדות מופיעה רק בחלק מהמטופלים, ולעתים קרובות כאשר יש הגברה של החרדה, היא מזערית. אם יש התגברות משמעותית של חרדה תחת הטפול התרופתי, יש לשקול שנויים במנון, החלפת התרופה או תוספת של תרופה נוגדת חרדה. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2015 | 09:53 | מאת: אור

ומה לגבי דכאון? האם אדרל מגביר דיכאון או ההפך?

עינת שלום, Adderall, כמו כל התרופות ממשפחת הסטימולנטים (לדוגמא: Ritalin, Concerta, Vyvanse, Focalin), עלולה לגרום לחרדות או להגביר חרדות. עם זאת, אין מדובר בהתוויית נגד מוחלטת, או בעברית, אין זה אומר שמי שסובל מחרדות אסור לטפל בו בתרופות אלו. בהחלט אפשר להתחיל לטפל, ולעקב אחר החרדות. אם מופיעות חרדות, או שחרדות שהיו מתגברות, אפשר לשקול שנוי מנון, שנוי תרופה, או הוספת תרופה נוגדת חרדה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/01/2015 | 19:34 | מאת: סימה

מדוע אסור לחתוך ריטליןSRלחצי

לקריאה נוספת והעמקה

סימה שלום, כדור ה-Ritalin-SR מצופה בצפוי שמתעכל לאט, וגורם לשחרור איטי של התרופה. חציית הכדור פוגעת במנגנון השחרור האיטי, ולמעשה הופכת את התרופה לשחרור מיידי. כלומר, התרופה תשפיע למשך כארבע שעות, במקום כשמונה שעות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

15/01/2015 | 14:56 | מאת: ***

<p>האם יש אפשרות לשלב בין סטרטרה ל- סרוקואל? תודה</p>

04-6598511 שלום, אפשרות יש תמיד. האם זו אפשרות נכונה? חכמה? מוצלחת? איני יודע, כיון שלא מסרת כל פרטים. במי מדובר? מה גילו? מה האבחנות שניתנו? מדוע הוא מקבל את התרופות הנ"ל? האם טפולים אחרים נוסו ונכשלו? ספק/י יותר פרטים, ואנסה לענות. שבוע טוב ומפורט, ד"ר ברנע ארז.

טוב לילד שלי... שנה שעברה - ילד בן 3 עם עיכוב שפתי, קושי בריכוז. אבחונים ע"י רופא התפתחותי, פסיכולוגית, קלינרית תקשורת - כולם ממליצים על גן מיוחד. ועדת השמה בעירייה - דוחים את הבקשה בטענה שהרמה בגנים נמוכה משל הילד שלי ולכן לא מומלץ להכניס אותו לגן מיוחד, מאחר והילדים שם יורידו אותו למטה במקום להעלות ולקדם אותו (יכול להיות דבר כזה?) ועדת ערער במשר החינוך - טוענים את אותו הדבר בפגישה עצמה, אך מרגישה כאילו "שכנעתי" אותם בצורך שלנו לגן מיוחד ולכן קיבלתי את האישור. לאחר קבלת אישור, שוכנעתי בעירייה שהדבר יוריד את הרבה של בני. וויתרתי על הזכות ושלחתי לגן רגיל. השנה חוששת שאעבור בדיוק את אותו התהליך בו אצטרך להחליט לבד מה באמת הדרך הנכונה? אנשי המקצוע שרואים את הילד טוענים שצריך גן מיוחד, עירייה שטוענת שהרמה בגנים נמוכה יותר. לא יודעת מה לעשות. אני יודעת שהילד שלי יקבל הרבה יותר בקבוצה של 8-10 ילדים ואנשי מקצוע המבינים בנושא. מאשר 35 ילדים על גננת שלא יודעת להתמודד עם קשיי קשב וריכוז וקושי שפתי. מצד שני המשפט הזה - הרמה נמוכה וזה יוריד את הילד שלי למטה, מלחיצה אותי. עזרו לי ותתנו לי נקודת אור שתעזור להחלטתי. מיואשת

לקריאה נוספת והעמקה

מיואשת שלום, שאלתך אינה קשורה לגמרי לפורום, כיון שאת מתארת שלל בעיות אצל בנך, וכיון שהפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן, בהגדרה, רק מגיל שלוש שנים. כיון שבנך לוקה במספר בעיות, אני מניח שהוא נמצא בטפול של המרפאה להתפתחות הילד, שאמורה לרכז את הטפול בו. אם אינו מטופל במרפאה להתפתחות הילד, פני כבר מחר לטפול במרפאה כזו. איני מכיר את בנך, ואיני יכול לשפוט, אך אם אנשי המקצוע (רופא התפתחותי, קלינאית תקשורת, פסיכולוגית, מרפאה בעסוק וכו') מאוחדים כולם בדעה שהילד זקוק לגן של החנוך המיוחד, אז ההמלצה הברורה שלי היא להשמע להמלצתם. עוד נקודה, ואומר זאת בזהירות. לעיריה, ואיני יודע באיזו עיריה מדובר, יש שקולים נוספים, ולעתים זרים, כמו מספר מקומות מוגבל בגנים של החנוך המיוחד, עלות החנוך בגן וכו'. גם אם רמת הילדים בגני אלו נמוכה, ואין סיבה שכך יהיה, אני כולי תקוה שרמת הצוות גבוהה. אין לי אלא לסוך את ידי על המלצותיהם של אנשי המקצוע המטפלים בבנך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

14/01/2015 | 11:23 | מאת: שלי

ד"ר ברנע שלום.הבת שלי בת 6 וחצי אובחנה עם בעיית קשב וריכוז מזה שבועיים היא מטופלת בויואנס 30 מ"ג. כרגע מקבלת רק חצי קפסולה (15 מ"ג) מאחר והיתה תגובה מאד קשה לקפסולה שלמה (בחילות, הקאות,ממש לא הצליחה לתפקד). למרות הורדת המינון עדיין יש תופעות לוואי קשות- חוסר תאבון (והיא מלכתחילה מאד רזה), עצבנות, רגישות יתר (נוטה לבכות מכל דבר),לעיתים גם כאבי בטן וראש. האם אמור להיות שיפור במשך הזמן בתופעות הלוואי?? יש לציין שחל שיפור בתפקוד בבית הספר.אחרי איזה פרק זמן יש לשקול החלפת טיפול תרופתי? עלי לציין שלא קיבלה קודם שום טיפול תרופתי, התעקשתי לרכוש את הויואנס כי לפי מה שקראתי ושמעתי יחסית מעט תופעות לוואי.

לקריאה נוספת והעמקה

שלי שלום, Vyvanse היא תרופה טובה לטפול בהפרעת הקשב והרכוז, כמו תרופות אחרות ממשפחת הסטימולנטים (Ritalin, Concerta, Adderall, Focalin). ל-Vyvanse תכונות יחודיות, שעשויות לעתים להוות יתרון, ולעתים חסרון. לדוגמא, השפעת ה-Vyvanse היא 12-13 שעות. במקרים רבים זהו יתרון גדול. אצל ילדה רזה, שהתרופה גורמת לחוסר תאבון, הדבר עלול להוות חסרון. כל התרופות ממשפחת הסטימולנטים עלולות לגדורם לחוסר תאבון, הפרעה בשינה, כאבי ראש וכאבי בטן, ושאר תופעות הלואי שתארת. יתכן והפחתה במנון תפחית את תופעות הלואי בצורה משמעותית, ועם זאת לא תפגע יותר מדי בשפור הרכוז. יש בהחלט מקום גם לשקול טפול בתרופה אחרת, עם טווח השפעה קצר יותר. אני מציע לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

19/01/2015 | 14:25 | מאת: שלי

ד"ר ברנע האם אמור להיות שיפור בתופעות הלוואי? האם יש סיוכוי שיעלמו לגמרי? כפי שציינתי כרגע מקבלת חצי קפסולה (כ 15 מ"ג) האם יש טעם לתת מינון נמוך יותר?

12/01/2015 | 10:13 | מאת: רקפת

קשה לי להתרכז בשיעורים בכיתה ז אני לוקחת רטלין וזה לפעמים עוזר אבל המורים לא תמיד סבלניים קלפיי זה לפעמים מעצבן ומציק אבל אני מתגברת על זה. אני מאוד אוהבת ספורט ואני ילדה היפראקטיבית אומרים לי זה קשור להפרעת קשב וריכוז מה עוד יכול לעזור לי?

לקריאה נוספת והעמקה
12/01/2015 | 10:21 | מאת: רקפת

אני לדה המאובחנת כילה עם הפרעות קשב וריכוז וקשה לי מאוד מאוד מאוד אני לוקחת רטלין אבל ש לזה תופעות לוויאי

רקפת שלום, טפול ב-Ritalin, או בתרופות אחרות, הוא רק חלק מהטפול. הטפול בהפרעת קשב ורכוז הוא טפול כוללני. יתכן שאת סובלת מקשיים אחרים, כמו לקויות למידה שהיא הפרעה שכיחה אצל ילדים ובני נוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. אם את אכן סובלת מלקויות למידה, הקלות בלמודים והוראה מתקנת עשויים לעזור הרבה. יתכן ומנון ה-Ritalin שאת נוטלת אינו מספיק, ויתכן שהתרופה אינה מכסה מספיק שעות מהיום. בקשר לכך מומלץ להתייעץ עם הרופה המטפל. בחוסר הסבלנות של המורים אפשר לטפל דרך ההורים, שיפנו ליועצת ביה"ס ולמחנכת הכתה, ואלה יסבירו למורים על הקשיים שלך. פעילות גופנית היא טובה ומומלצת, ורצוי שתעסקי בפעילות גופנית מדי יום. פעילות גופנית גם עוזרת לרכוז. אני ממליץ שתפני להוריך, שיקראו גם הם את תשובתי לשאלתך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

12/01/2015 | 09:49 | מאת: דן

בוקר טוב, בני בן ה 8 הובחן עם בעיות קשב וריכוז, הוא מקבל רטלין אבל הוא מאוד לחוץ ויש לו אי שקט, קשה לא להשלים שיעוריו, יש לציין שאנו הורים גרושים כבר 5 שנים, האם טיפול רגשי יכול לעזור, מה עלינו לעשות? בתודה דן

לקריאה נוספת והעמקה

דן שלום, מסרת מעט פרטים, אך אנסה לענות. כתבת שבנך בן שמונה שנים, לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ומטופל ב-Ritalin. למרות הטפול הוא "לחוץ", סובל מאי-שקט ומתקשה לסיים את שעורי הבית. הקושי אצל בנך יכול לנבוע מסבות רבות, בינהן אפשר למנות: 1. הפרעות נוספות בהן לוקה הילד, כמו חרדה (ולכן הוא "לחוץ") או לקויות למידה (ולכן מתקשה להכין את שעורי הבית). 2. יתכן ומנון ה-Ritalin אינו מספיק. 3. יתכן והתרופה משפיעה זמן קצר, ואינה משפיעה אחה"צ, אז הילד מכין שעורי בית. 4. יתכן ויש קשיים אחרים - קשיים חברתיים, קשיים בין ההורים המשפיעים על הילד וכו'. לפני שרצים לטפול, יש לנסות ולהבין את מהות הבעיה. אני מציע בשלב הראשון להוועץ ברופא המטפל בהפרעת הקשב והרכוז, ברופא הילדים, ובצוות ביה"ס (מורה ויועצת). אפשר גם להעזר בהדרכת הורים. דוקא "טפול רגשי" נראה לי פחות מתאים עכשיו. שבוע טוב ורגוע, ד"ר ברנע ארז.

06/01/2015 | 21:21 | מאת: רועי

שלום רב, אני מעוניין להתחיל לקחת ZOOM לבעיית הקשב והריכוז שלי. אני בן 36. אני נוטל באופן קבוע ציפרלקס ופרולול 10מ"ג. השאלה שלי היא איך אוכל לדעת האם תיתכן בעיה בין הזום לתרופות שאני צורך. רופא המשפחה לא ידע לענות לי. תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

רועי שלום, כיון שמדובר בפורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ובני נוער, אענה בקצרה. אין בעיה לטול Zoom עם התרופות שאתה נוטל. השאלה היא מדוע לא לטול תרופות יעילות יותר לטפול בהפרעת הקשב והרכוז. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

06/01/2015 | 01:01 | מאת: ביבא

שלום ! בתי בגיל שנתיים וחודשיים נולדה פגית בשבוע 35+5 . כיום נמצאת במשפחתון הכולל קרוב ל 20 ילדים. הגננת טוענת שלבתי יש בעיה ואמרה שאי אפשר להגדיר את זה כבעיות קשב וריכוז בשל גילה, אך לדבריה, בזמן קריאת סיפור במשפחתון או בזמן ארוחת צהריים או פעילות כלשהי בתי יושבת מס דקות ועוזבת הקבוצה ומעסיקה את עצמה במשהו אחר. אני עובדת סוציאלית במקצוע אך מתקשה להתמודד עם סוגיה זו. מעוניינת לעסות המקסימום לטפל בעניין מעכשיו לפני שהמצב יהפוך ליותר רציני. אודה להתייחסותך

לקריאה נוספת והעמקה

ביבא שלום, בהגדרה, הפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן מגיל שלוש שנים ומעלה. הסיבה לכך היא שעד גיל זה קשה מאד להפריד בין טווח קשב ורכוז קצר והתנהגויות אחרות האופייניות לגיל צעיר, לבין בעיות אמיתיות. יש לזכור שני דברים: 1. כיון שבתך נולדה כפגית, למעשה הגיל המתוקן שלה צעיר יותר - כשנתיים. יתכן והגננת אינה מתייחסת לגיל המתוקן. 2. ילדים (וגם בני נוער ומבוגרים) שנולדו כפגים נתונים בסכון גדול יותר ללקות בהפרעת קשב ורכוז. מדובר בסכון סטטיסטי. איני יודע אם בתך תסבול מהפרעת קשב ורכוז בעתיד, אך בשלב זה נראה לי שצריך להתרכז בחנוך, ולחזור ולהסביר לה את המצופה ממנה במצבים שונים. איני רואה כל צורך בטפול בענין ספציפי זה, ואיני רואה כיצד התערבות בענין זה תשנה את מצבה בעתיד. לעומת זאת, אם בתך סובלת מלקות אחרת - כגון הפרעה בדבור, קושי מוטורי וכו' - רצוי לטפל בכך, וכעת. שבוע רגוע וחמים, ד"ר ברנע ארז.

05/01/2015 | 18:40 | מאת: ירון

קצת רקע הכרחי עליי: בן 24. * ביסודי הצטיינתי מאוד והייתי תלמיד "חנון" למופת. * בחטיבת ביניים די טוב. * בתיכון זכור לי שהייתי מבריז לא מעט מהשיעורים אבל לא זוכר בעיה חריפה. סיימתי עם בגרות סבירה בממוצע 100 שלא תואמת את יכולותיי (באמת). * בצבא לא זכורה לי בעיית קשב במהלך קורסים אינטנסיביים בחיל המודיעין של כ-9 שעות ביום, במשך חודשים ארוכים ברצף. * פסיכומטרי (גיל 22) - למדתי אליו לבד במשך 4 חודשים. אהבתי את זה מאוד ולמדתי בשיא גם 10-11 שעות ביום ללא קושי. קיבלתי ציון גבוה (725). * עברתי את מבחן TOVA בתיכון בהצלחה (2 סטיות תקן מעל הממוצע כמדומני). * בעבודה בהייטק (גיל 23) שנמשכה חודשיים לא הצלחתי להתרכז כמו שצריך בקריאת המצגות הרבות שהיו לי. אבל.. הקושי האמיתי עם בעיות הקשב והריכוז החל באוניברסיטה. התחלתי תואר בכלכלה - לא למדתי מספיק, הברזתי די הרבה והחלטתי לעבור תואר. השנה, בתואר המאוד קל (הומני) שאמור מאוד לעניין אותי (ותכננתי להמשיך בו לדוקטורט), הבעיות רק התעצמו: אני לא מסוגל להיות בשיעורים (אני מרגיש שאני משתגע כשמגבילים אותי לשבת במקום וזמן מסוימים). אני כמעט לא מצליח ללמוד בבית למרות תכנונים למכביר. אני ממש חושש שאפרוש גם מהתואר הזה. לסיכום: 1. בילדות שלי הבעיה לא הייתה קיימת. 2. הוכחתי שאני יכול ללמוד לאחרונה שעות ארוכות בלי בעיה. 3. מבחן Tova תקין. 4. התנסיתי בדרכים לא דרכים, בקונצרטה (36 ו54) וריטלין בכל טווחי המינונים אך הם לא שיפרו את הריכוז ורק הביאו איתם תופעות לוואי. ולמרות הכל, אני לא מצליח ללמוד וחושש שאפרוש גם מהתואר הנוכחי. אני מתנצל על האורך אבל הייתי חייב למסור את כל המידע. מה אתה חושב שעשויה להיות הבעיה שלי, ד"ר? תודה רבה על העזרה. אני באמת כבר נואש.

לקריאה נוספת והעמקה

ירון שלום, כיון שמדובר בפורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ובני נוער, אענה בקצרה. כיון שהמצב אכן אינו ברור, אני מציע לך לפנות לאבחון מסודר של הפרעת קשב ורכוז, ולנסות לאבחן את המצב לאשורו. אבקש להזכיר שבדיקת TOVA היא מבחן עזר, ולא אבחון. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום יש לי ילד בן 4 שנמצא בגן שפתי, הילד אף פעם לא עבר איבחון לנושא קשב וריכוז אבל אני חושדת שיש לו את הסימנים לכך : תזזתיות , מוסחות גבוהה, הפרקטיביות , לאחרונה המרפא בעיסוק בגן העבירה לי שאלון בשם שאלון סנסורי בעקבות כך שילדי נבהל מאוד מרעשים כמו מקדחה , שואב אבק וכו , מה תפקידו ? האם הוא נועד לאבחן הפרעות נוספות מעבר לעיבוד החושי ? כי קיימות בו שאלות כמו בסעיף "ןיסות של קלט ראייתי ,המשפיע על תגובות רגשיות ורמת פעילות" ששואלים בו על האם הוא נמנע מקשר עין או נועץ מבט בחפצים או אנשים בצורה אינטנסיבית , או שאלה בסעיף "תגובות רגשיות /חברתיות " : מתקשה ליצור חברים וכו " , האם השאלות הללו נועדו כדי לאבחן הפרעת תיקשורת כמו אוטיזם ? אודה על תשובה בנושא . הדרכת הורים : כפי שהזכרתי הילד שלי מוסח מאוד , תזזתי , לא מוכן לשבת ולשחק במשחקי שולחן ויצירה יותר מכמה דק ועובר ממשחק למשחק במהירות , כועס מאוד ולעיתים מרביץ כאשר לא מקבל את מה שהוא רוצה , הבעיות מתאפיינות במיוחד כאשר אנחנו מנסים להלביש אותו בערב לשינה , הוא לא מקשיב ביכלל הוא שר שירים או קופץ על המיטה ולא נרגע בכלל , זהו שלב שבו אנחנו יודעים שהוא מאוד עייף ובכלל אינו מרוכז או כאשר אנחנו רוצים לקלח אותו הוא מסרב בורח לחדרים אחרים ולא מוכן לשתף פעולה , ההתנהגות הזאת מאוד מקשה עלינו להתנהל איתו, אנחנו מרגישים שאנחנו מותשים נפשית בגלל ההתנהגות הזאת , האם בגיל הזה כדאי לי כבר לאבחן אותו להפרעת קשב ? היכן אנחנו יכולים לקבל הדרכה חינוכית/התנהגותית לבעיות הללו ? מהן העמותות או האגודות שמעבירות הדרכה לגבי קשב וריכוז מגיל 4 , לדוגמא ידוע לי שאגודת ניצן עובדת עם ילדים מגיל 6 ומעלה . תודה ואודה על תשובה גם לגבי הנושא הזה ,

לקריאה נוספת והעמקה

h2u שלום, אתחיל מהסוף, התסמינים שאת מתארת מתאימים בהחלט להפרעת קשב ורכוז, ולכן מומלץ בהחלט לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז בהקדם. מומלץ לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים או רופא קשב (רופא ילדים שהוכשר לאבחון הפרעת קשב ורכוז), לשם אבחון. חשוב להדגיש, הפרעת קשב ורכוז אפשר לאבחן מגיל שלוש שנים. לפי תאורך קיימת הפרעה משמעותית בתפקוד, ולכן יש התויה ברורה לטפול. פני לאבחון. איני מכיר את "השאלון הסנסורי" אותו העבירה המרפאה בעסוק. קיימים מספר שאלונים בתחום זה, וכשמם כן הם - הם באים לאבחן הפרעה בקלט החושי (מגע, קול, ריח, טעם). כיון שמרפאות בעסוק אינן מאבחנות הפרעות מרצף האוטיזם, אני מניח השאלון אינו מתיחחס לתחום זה, אך כאמור, איני מכיר את השאלון הספציפי. שבוע טוב ורגוע, ד"ר ברנע ארז.

24/12/2014 | 12:21 | מאת: נעמה

שלום. שמעתי שיש תרופה נוספת לטיפול בקשב ושמה: AMPHET m. במה היא שונה מהריטלין? הבן שלי בן 7 לוקח ריטלין LA מזה כחודשיים, ומורגש שיפור מסויים (די קטן) בלמידה, אך בהחלט מורגשות תופעות הלוואי (חוסר תאבון, קושי להירדם). האם בתרופה החדשה לא אמורות להיות התופעות הנ"ל? תודה מראש!

לקריאה נוספת והעמקה

נעמה שלום, התרופה הנקראת "Amphet M" היא גרסא גנרית של התרופה Adderall, המשווקת בארה"ב כבר שנים ארוכות, וכן אפשר להשיגה בארץ לא מספר שנים, בהליך שנקרא יבוא אישי. התרופה נמצאת, למיטב ידיעתי, בהליכי אשור בארץ, ואני תקוה שתאושר בחודשים הקרובים, שבר שיפחית את הבירוקרטיה וכנראה יביא גם לירידה במחירה. התרופה היא תרופה ממשפחת הסטימולנטים. תרופות אחרות מקבוצה זאת הן Ritalin, Concerta, Vyvanse, Focalin. התרופות Ritalin ו-Concerta, מאושרות לשמוש בארץ. התרופות Vyvanse ו-Focalin נמצאות גם הן, למיטב ידיעתי, בתהליכי אשור בארץ. לכל התרופות הללו תופעות לואי, וכולן עלולות לפגוע בתאבון ולהפריע להרדם. אם תופעות הלואי משמעותיות, אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/12/2014 | 12:04 | מאת: ליאת

בני בן התשע סובל מהפרעת טיקים ומקבל קלונירית 50 מקרוגרם בהשפעה טובה מאוד. בני גם סובל כפי הנראה מבעיית קשב וריכוז,וקושי בכתיבה. עדיין לא מאובחן, אך לקראת אבחון. בבית ספר- עברנו דירה לכן עבר לבית ספר חדש. בבית ספר הקודם קיבל עזרה ותגבור ושנתיים עבר אכשהו. בבית ספר הנוכחי מסרב לעשות שיעורים. מסרב לשתף פעולה אף עם תגבור. אומר שרוצה "למות בלי כאב", כשמתעקשים איתו על מטלה. רוב הזמן במחשב. 2שאלות? לגבי מבחן שבודק הפרעת קשב, האם נותנים בהכרח ריטלין? אסור לו בגלל הטיקים. האם מבחן טובה הינו חלק מאבחון פסיכודידקטי אותו אנו נעשה?

לקריאה נוספת והעמקה

ליאת שלום, לפני הכל, אם בנך אומר שהוא רוצה למות, יש לברר למה הוא מתכוון. צריך לשאול אותו בצורה ישירה. אם הוא באמת רוצה למות, יש לפנות בדחיפות לבדיקת פסיכיאטר ילדים. אם הוא מתכוון לומר שהשעורים קשים לו וכו', יש לבקש ממנו להפסיק להשתמש בשפה אובדנית. יש לבקש ממנו לומר מה שהוא מתכוון אליו! שנית, מעבר דירה ובי"ס, שטומן בחובו גם פרידה מחברים, יכול להשפיע בצורה משמעותית על ילד, ויש לברר אין קשיים הנובעים מהמעבר. לשאלותיך: 1. אבחון הפרעת קשב ורכוז מתבסס על בדיקת הילד ועל קבלת אינפורמציה מההורים ומביה"ס (בד"כ, מההורים בשיחה, ומביה"ס באמצעות שאלונים). לעתים, ורק בחלק קטן של המקרים, יש צורך בבדיקות עזר, כמו בדיקה ממוחשבת (TOVA, Moxo וכו'). כאשר מבצעים בדיקה ממוחשת, מבצעים אותה תחילה ללא תרופה, ובשנית לאחר מתן תרופה. הסטנדרט הוא לתת Ritain קצר טווח. טיקים אינם התויית נגד מוחלטת למתן Ritaln. בעברית - למרות שיש טיקים, אפשר לתת Ritalin, בודאי באופן חד פעמי לצורך בדיקה ממוחשבת. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל של הילד. 2. בדיקת TOVA אינה חלק מאבחון פסיכודידקטי, אלא בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון פסיכודידקטי מטרתו היא לזהות לקויות למידה, ולהעריך את מצבו הרגשי של הילד. אני חוזר ומבקש שתבדקי את האמירות של הילד על רצונו למות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/12/2014 | 08:40 | מאת: ליאת

20/12/2014 | 19:08 | מאת: דבי

שלום, בני מקבל ריטלין באופן קבוע אך לא בחופשות וסוף שבוע בעוד מס ימים יש טורניר ג'ודו, האם מומלץ לתת לו כדור באותו יום או שלא?

לקריאה נוספת והעמקה

דבי שלום, אין תשובה ברורה. יש ילדים ומבוגרים שמתארים ש-Ritalin עוזר להם בזמן פעילות גופנית, אחרים טוענים שהוא מפריע להם, ויש כאלו הטוענים שאינו מועיל ואינו מזיק. כדי לדעת האם התרופה תעזור לבנך, אין מנוס מלנסות. אני מציע לא לנסות בפעם הראשונה על טורניר חשוב, אלא בזמן אמון רגיל, ואח"כ לשוחח עם הילד ועם המדריך, ולנסות ולהבין אם היה שפור או היתה הרעה במצב. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/12/2014 | 12:18 | מאת: ס.ג

שלום. בני בן 16, שוקל קרוב ל - 90 ק"ג. הוא נוטל מספר חודשים ויואנס 30 מ"ג, לאחר שיחה עם רופאה המטפלת, הומלץ להעלות את המינון ל - 50 מ"ג. ההמלצה באה בעקבות בעיות בבית הספר, ותלונת הילד שאין השפעה, ברצוני לציין כי הילד לוקח את התרופה לא קבוע. האם נכון להעלות את המינון למרות הנאמר לעיל? בנוסף לנאמר הוא צריך טיפול ריגשי, וקוצ'ינג. תודה סיגל.

לקריאה נוספת והעמקה

ס"ג שלום, מנון התרופה הנדרש משתנה מאדם לאדם, אך בהחלט תלוי גם במשקל. על פניו, לאור משקלו הגבוה של הנער, ולאור העדר תגובה במנון הנוכחי (30mg), נראה בהחלט שיש צורך במנון גבוה יותר. לא הבנתי את הסיפא של דבריך, לגבי טפול רגשי וקואצ'ינג - האם זו שאלה? האם הוא מקבל טפולים אלו? אם כן, מדוע? שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

10/12/2014 | 07:40 | מאת: DONY

אני בן כ45 , וסטודנט לתואר שני , במועד המבחנים אני מנסה ללמוד בכול הרצינות ומשקיע ימים שלמים ללמידה למבחנים וגם בלימודים עצמם , אבל החומר לא נכנס לי בקלות כמו לשאר החברה שלי בכיתה ואני מרגיש שאני צועד אחורה במקום קדימה וכן גם מצביעים על כך תוצאות המבחנים שלי . לאחרונה פניתי לרופא המשפחה שהפנה אותי לנוירולוג כשביקשתי ריטילין , כי נראה לי שזה יכול לעזור לי , אך הוא שלל את זה מכיוון שיש לו חשד שאני לוקה באפילפסיה ,( נפלתי על הראש לפני כחצי שנה ), למרות שלא לקיתיי באפילפסיה . והוא המליץ לי על ZOOM, ניסיתי אותו כחודש , לא ראיתי שום שיפור משמעותי אם בכלל . אתה יכול אולי להמליץ לי לקחת משהו על מנת להחזיר לי את הריכוז שכול כך חסר לי ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

DONY שלום, כיון שהפורום הוא פורום לילדים ונוער, וגיל 45 מעט חורג מטווח הגילאים, אענה בקצרה. אפילפסיה, ובודאי חשד לאפילפסיה, אינם התווית נגד מוחלטת לטפול ב-Ritalin או בתרופות סטימולנטיות אחרות (Vyvanse, Adderall, Focalin). כלומר, בהחלט יש מקום לשקול טפול תרופתי ב-Ritalin וחברותיה. אם אכן אתה סובל מאפילפסיה, יש צורך לטפל במחלה זו. אני ממליץ שתחזור ותוועץ בנוירולוג. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/12/2014 | 22:40 | מאת: לבנה

שלום רב, בנין כיום בן 9, מאובחן ADHD ן ODD, הה מטופל בריטלין 10מ"ג, שלוש פעמיים ביום. הוחלט לעבור לתרופה אחרת בשל תופעות הלוואי הרבות, וגם נראה כי הריטלין כבר הפסיק להשפיע בצורה מיטבית. ניתן מעל לשנתיים. עברנו לפני חודשיים לויואנס מינון של 30 מ"ג, נראה היה בחודש הראשון כי זיכינו בילד חדש "נורמלי" לחלוטין, הרבה פחות אימפולסיביות והתנגדויות,הברה יותר שמח ותופעות הלוואי פחתו.(התחיל לאכול, ולא רק בערב). אולם עכשיו אנו בחודש השני ונראה כי התרופה פחות משפיעה. האם המינון של 30 מ"ג הינו מינון הנכון? ושאלה נוספת האם התרופה הזו ממכרת? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לבנה שלום, אם התרופה משפיעה פחות, יתכן שהמנון אינו מספיק, ויתכן שישנן סיבות אחרות. סיבות אחרות יכולות להיות עליה בדרישות, קשיים בבית, קשיים חברתיים וכו'. אם אין שנוי בסביבתו של הילד, בהחלט יתכן שהמנון אינו מספיק. במקרה זה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל, ולשקול עליה במנון התרופה. התרופה, כמו תרופות אחרות ממשפחה זו (Ritalin, Concerta, Focalin, Vyvanse) אינה ממכרת. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/12/2014 | 10:30 | מאת: רותם

האם סטרטרה מגבירה תוקפנות יותר מריטלין? האם הגברת התוקפנות קוראת אצל רוב המטופלים בתרופה או אצל מיעוט קטן?

15/12/2014 | 16:43 | מאת: רותם

07/12/2014 | 22:05 | מאת: אבא דואג

שלום רב. בני בן שבע וחצי, ילד שמח ומלא חיים אובחן מקצועית עי פסיכיאטרית מוכרת ונחשבת כמי כבעל לקות דל קשב וריכוז. הומלץ לתת לו ריטלין ולאחר שהגיב לזה לא טוב ( הזעה, טיקים, הוצאת לשון בלתי רצונית) החליפו לו לאדרל. נתנו לו חצי כגור ולאחר חצי שעה הוא החל בוכה בהיסטריה, מכה ברגליו בחוזקה ונכנס לפחדים כאילו רודפים אחריו. מיותר לציין כי זה הבהיל את כולנו בבית וייבשנו אותו בחום. כעת, אין בכוונתי לתת לו טיפול תרופתי כלל ושאלתי היא האם יש דרך אחרת לטפל בו. אציין כי הוא אובחן גם כמי שיש לו בעיות חברתיות וחוסר מסוגלות ליצור קשרים חברתיים וכנראה שזה שורש בעיות שלו. אשמח מאוד לעצה טובה. תודה

03/12/2014 | 14:17 | מאת: רונית

איזו מבין הבדיקות היא כלי יעיל יותר לאבחון קשב וריכוז בנער מתבגר בן 16? בעבר עשה בדיקת טובה שלא היתה חד משמעית אך הרופא בכל זרת נתן איטלקים כברירת מחדל, הילד לא מוכן ליטול את התרופה היות וגורמת לו לעצבות רבה. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רונית שלום, הן בדיקת TOVA והן בדיקת Moxo הן בדיקות עזר, המשמשות לעתים כחלק מאבחון הפרעת קשב ורכוז. אבחון הפרעת קשב ורכוז מתבסס בראש ובראשונה על בדיקת הנער, ועל קבלת מידע מההורים ומביה"ס. ברוב המקרים אין צורך בבדיקת עזר. לעתים, כשעולה הצורך, משתמשים בבדיקה כזו, בינהן גם TOVA ו-Moxo. לגבי הבדיקות עצמן, בדיקת Moxo ככל הנראה טובה יותר, כיון שהיא כוללת, כחלק מהבדיקה, גם מסיחים ויזואליים וקוליים, וכך דומה יותר למציאות. כמו כן, היא מתוקפת יותר מחקרית. לגבי רופא הזרת שנתן איטלקים, ממש אין לי מושג. אני בד"כ לא רושם איטלקים למטופלים שלי :-)) בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

אני מעוניין לבדוק האם אני סובל מהפרעת קשב וריכוז. כל השנים כתלמיד סבלתי מכך אבל זה לא היה פופלרי לבצע בדיקות או אבחונים כאלו. הבנתי שהדבר הטוב ביותר הוא לעשות אבחון פסיכודידקטי http://www.xn--4dbcgaiammfccs4c2a8b3c.com/ כפי שקראתי בכל מיני אתרים. האם אבחון דידקטי מספיק לצורך כך ? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

אלון שלום, אבחון דידקטי הוא אבחון הבא לאבחן לקויות למידה. אבחון פסיכודידקטי הוא אבחון שמטרתו לאבחן את מצבו הרגשי או הנפשי של האדם ("פסיכו") וכן לאבחן לקויות מידה ("דידקטי"). הן אבחון דידקטי והן אבחון פסיכודידקטי אינם מאבחנים הפרעת קשב ורכוז. לשם כך יש צורך באבחון להפרעת קשב ורכוז. עם זאת, לעתים קרובות, באבחונים דידקטיים או פסיכודידקטיים עולה חשד לקיומה של הפרעת קשב ורכוז, ואז מפנים לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/11/2014 | 21:31 | מאת: שם

האם יש סימנים מקדימים להפרעת קשב וריכוז אצל פעוטות? למשל פעלתנות יתר, הליכה על קצות האצבעות, חוסר יכולת לשבת או לעמוד במקום אחד או דברים אחרים. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שם שלום, פעלתנות יתר עשויה לנבא הפרעת קשב ורכוז, אך פעוטות פעלתנים מטבעם, ומתקשים להתרכז לאורך זמן. בשל כך גיל המינימום שנקבע לאבחנה של הפרעת קשב ורכוז הוא גיל שלוש שנים, ובהגדרה פעוטות אינם לוקים בהפרעת קשב ורכוז (מקובל שפעוט הוא עד גיל שלוש שנים, וילד מגיל שלוש שנים). אם אכן הפעוט יסבול בעתיד מהפרעת קשב ורכוז, היא תאובחן ותטופל מאוחר יותר. על כך אמרו חז"ל דיה צרה לשעתה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

23/11/2014 | 16:01 | מאת: חנה

שלום..ביתי בת 4 ילדה מאוד נבונה..יש לי איתה בעיה היא לא מקשיבה היא תמיד אוהבת לזוז ולגעת בהכל ממש בהכל בדברים שאסור לה אפילו ואני ואבא שלה והסובבים אותה תמיד מסבירים לה שאסור!!לציין שהיא ילדה 2 מבין 3 אחים אחד גדול ממנה והשני קטן ממנה..והם דווקא כן מקשיבים למה שאומרים להם.איך אני אמורה לדעת עם זו בעיית קשב וריכוז.(לא יושבת שנייה תמיד זזה.תמיד אבל תמיד בכל ארוחה כוס השתייה נשפכת ממנה..זה לא משהו שבכוונה היא עושה..זה פשוט נשפך איך אין י מושג)מבקשת את דעתך תודה רבה..לציין שבגן ילדה מאוד שקטה בלי שום בעיות..

לקריאה נוספת והעמקה

ליאורה שלום, התאור בבית, כפי שמסרת, עשוי להתאים להפרעת קשב ורכוז. מנגד, העובדה שהילדה מתנהגת למופת בגן, אינה מתאימה. לפני שרצים לאבחונים כאלה או אחרים, אני מציע לשוחח עם הגננת (מומלץ לקבוע פגישה מסודרת, ולא לתפוס אותה בסוף היום), ולשמוע ממנה על התנהלותה של הילדה בגן. בהמשך, מומלץ לפנות לפסיכולוג/ית, לצורך הדרכת הורים. אם הקשיים נמשכים, יש לשקול פניה לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ארז ברנע.

22/11/2014 | 13:17 | מאת: ירושלמית

יש קשר? אצל ילדה בת 5??

לקריאה נוספת והעמקה

ירושלמית שלום, לא ממש ברור למה את מתכוונת ב-"הפרעת די.ס.די." האם הכוונה היא ל-DCD? אולי ל-DSD. יתכן והתכוונת ל-Developmental coordination disorder. בכל מקרה, גם הפרעה זו וגם דכאון, אינם נושא הפורום. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/11/2014 | 12:31 | מאת: אירינה

לפני כמה ימים בני בן ה11 עבר מבחן טובה במבחן מדד הקשב שלו היה 2.865- ומדד התזמון היה 3.976- שאר המדדים היו בגבולות הנורמה אימפולסיביות נכתב כי מעל הנורמה והיפראקטיביות מעט מתחת לממוצע אבל עדיין בגבול. הפגישה עם הנוירולוג רק בעוד חודש וחצי והייתי רוצה כבר להתחיל לעזור לו רק לו בטוחה איך, וגם כמובן הצוות החינוכי שלו מתעקש על רטלין אבל אני ממש לא רוצה לתת לו כי כבר ניסיתי לתת לו רטלין וזה הביא לכך שלקראת שעות הערב הוא נהייה מאוד רגיש וכל דבר יכול היה לגרום לבכי הסטרי ועצבים

לקריאה נוספת והעמקה

אירינה שלום, בדיקת TOVA היא בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז. האבחון עצמו הוא בעיקרו אבחון קליני. לא ברור לי אם הילד כבר נבדק ע"י נוירולוג, או לא. בכל מקרה, אני ממליץ מאד, להמתין לפגישה עם הנוירולוג. בדקי אם ניתן להקדים את הפגישה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

21/11/2014 | 14:40 | מאת: עדי

יי, אני סטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי.במסגרת התואר אני חוקרת את האינטראקציה בין אמהות וילדים עם הפרעות קשב. אני זקוקה לאם וילד/ה בין הגילאים 7-11 אשר מאובחן/נת עם הפרעות קשב למפגש חד פעמי של 20 דקות בהן אצפה באינטראקציה בניהם/ן האינטראקציה תכלול 4 משימות שכל אחת מהן תערך כ-5 דקות. תמורת המפגש החד הפעמי האם והילד/ה יקבלו תשלום ושי.בנוסף לכך,אם האם תהיה מעוניינת היא תוכל לקבל ד"וח על תפקודי ההורות שלה. אימייל ליצירת קשר: doshonit@gmail.com תודה רבה. הוסף תגו

20/11/2014 | 20:34 | מאת: אמא מודאגת

הפסיכיאטרית רשמה לבני בן ה8.5 אריפליי 5 מ"ג במקום האטומין שקיבל עד כה 80 מ"ג שגרם לעליית משקל מופרזת (שוקל כעת 62 ק"ג)פשוט גרם לבולמוס אכילה לא נורמלי. תרופות אלו הן בתוספת לקונצרטה 54 מ"ג שניתנות להפרעת קשב קשה. אנו מבוטחים בכללית שבינתיים מסרבת לנפק תרופה זו בגלל ההתוויה שלה. שאלתי היא אלו תופעות לוואי יש לאריפליי משום שקראתי שגורמת לטרדיב דיסקינזיה בקיצור מהם הסיכונים כי אני מאוד חוששת . תודה רבה .

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, ה-Ariply היא תרופה אנטיפסיכוטית (כמו האטומין), שיש בה יותר ויותר שמוש כטפול בהפרעות התנהגות בשנים האחרונות. אני מניח בגלל העליה הרבה במשקל, הפסיכיאטרית החליפה את ה-Etumin ב-Ariply. רשימת תופעות הלואי של התרופה, כמו של כל תרופה, היא ארוכה. תופעות הלואי העיקריות הן הגברת התאבון (אך פחות מ-Etumin), אי-שקט, קושי בשינה, כאבי ראש, יובש בפה. דוקא tardive dyskinesia היא הפרעה נדירה ביותר בתרופה זו (ושכיחה יותר ב-Etumin). לא כתבת מהי ההפרעה בה סובל בנך, אך אני מניח שמדובר בהפרעת קשב ורכוז עם היפראקטיביות ובעיות התנהגות. בחירתה של הפסיכיאטרית המטפלת ב-Ariply, בהחלט נראית במקומה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

11/05/2016 | 02:08 | מאת: אישי

ביתי השמינה מאד וזו אחת הסיבות שהדיכאון ואינה נפגשת עם אנשים הרופא המליץ אריפליי כתוספת לכדור אנטי דיכאוני וזה גורם להזמנה האם יש תרופה אחרת שמגבילה לאריפליי שלא גורמת להשמנה? תודה

12/11/2014 | 23:45 | מאת: מיכל

שלום, אני מאבחנת דידקטית ושמעתי רבות על אבחון moxo התענינתי בלימוד המבחן ומבירור עלה כי בעצם זה כלי שמבחין בין סוגי קשיי הקשב אך לא מהווה תחליף לבדיקה נוירולוגית או פסיכיאטרית. אם כן, מה התועלת במבחן זה? אולי עדיף לשלוח ישירות לבדיקת רופא מומחה? ושאלה אחרונה- האם כדאי ללמוד את הכלי, במיוחד שיש מקומות שמלמדים בקצרה ואפילו ללא קבלת תעודה על הקורס? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום, בדיקת Moxo היא בדיקת עזר, שלעתים משתמשים בה כחלק מאבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון של הפרעת קשב ורכוז הוא בראש ובראשונה אבחון קליני, ומתבסס בעיקר על בדיקת הילד, קבלת מידע מההורים וקבלת מידה מביה"ס/הגן. ברוב המקרים אין צורך בבדיקת Moxo, ויש להשתמש בה, כמו בכל בדיקה, בצורה מושכלת. (אם אינך יודע להסביר מדוע שלחת מטופל לבדיקה, כנראה שההפניה לבדיקה מיותרת). כמו כל בדיקה, גם במקרה של בדיקת Moxo, רצוי לדעת כיצד לפרש את תוצאותיה. בדיקת Moxo עשויה לעזור גם באבחנה בין סוגים שונים של הפרעת קשב ורכוז. בכל מקרה, כאשר רוצים לאבחן הפרעת קשב ורכוז, יש להפנות את המטופל לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוסמך לכך, כדי לאבחן. הפניה לבדיקה ממוחשבת (Moxo או אחרת) לפני הבדיקה הקלינית היא לעתים קרובות מיותרת, גוררת הוצאות כספיות מיותרות, ולעתים נעשית מתוך שקולים זרים. בדיקת Moxo בפרט, ואבחון הפרעת קשב ורכוז, אינם חלק מאבחון דידקטי. אך אם את רוצה להרחיב את אופקייך, הדבר תמיד מומלץ. אני מציע לפנות לחברה המשווקת את הבדיקה, ולברר איתם היכן מומלץ ללמוד על הבדיקה והבנת תוצאותיה. מקוה שהשבתי על כל התהיות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/11/2014 | 17:20 | מאת: דניאל

שלום הרופא שלי חושד שיש לי הפרעת קשב וריכוז ושלח אותי לעשות בדיקת מוקסו פעם אחת ללא תרופה ופעם שניה עם ריטלין רגיל 10 מג, כדור אחד, ואחרי שעה לעשות שוב את הבדיקה. רציתי לשאול האם זה לא מינון נמוך מדי לבחור בן 26 ששוקל 102 קג? כי הבנתי שבדרך כלל נותנים את המינון המינימלי למשקל הנבדק, לא כך? בתודה

לקריאה נוספת והעמקה

דניאל שלום, על פניו הצדק עמך, ונראה שהמנון נמוך. עם זאת, יתכן ולרופא היו שקולים אחרים מדוע בחר במנון נמוך. נראה שאין מנוס מלחזור לרופא ולשאול אותו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.