ריספרדון

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

17/10/2014 | 14:59 | מאת: שירה

בני בן 7, ADHD + PDD בתפקוד גבוה. הפסיכיאטרית הציע שימוש בריספרדון (בנוסף לקונצרטה) בגלל האימפולסיביות שלו. אני מודאגת בעיקר בגלל תופעות לוואי של דיסטוניה ודיסקינזיה, בגלל שגם ככה יש לו תנועות קצת מוזרות, ויש לי אח שגם לו יש מעין טיקים בכל גוף. 1. האם יכול להיות שבעקבות הריספרדון (חצי מ"ג יום. הילד שוקל 20 ק"ג) יופיעו הפרעות תנועה שלא יעלמו גם לאחר הפסקת הריספרדון? 2. באינטרנט קראתי שהתרופה מיועדת לבני 5 ומעלה עם אינליגנציה נמוכה. למה דווקא לבעלי אינטליגנציה נמוכה (בני בעל אינטליגנציה גבוהה מהממוצע)?

שירה שלום, התרופה Risperidone (המופיעה בארץ בשמות המסחריים Risperdal ו-Rispond), משמשת כטפול במצבים שונים ורבים בפסיכיאטריה של ילדים ונוער. בילדים הלוקים בהפרעה מרצף האוטיזם (ASD), הפרעה שבעבר נקראה PDD, יש שמוש נרחב בתרופה זו. צודקת הפסיכיאטרית המטפלת בכך שהתרופה בהחלט עשויה להפחית את האימפולסיביות. ל-Risperidone, כמו לכל תרופה אחרת, יש תופעות לואי. דוקא תופעות לואי של דיסקנזיה (הפרעה בתנועה) ודיסטוניה (כווץ שרירים) נדירות מאד בתרופה זו. תופעות הלואי השכיחות הן הגברת התאבון ועייפות. התרופה אינה מגבירה טיקים, ואף עשויה לדכא אותם. לאור הסכון הנמוך מאד מאד להפרעת תנועה, לא הייתי מכניס זאת כלל בשקולים האם לטול את התרופה או לו. לגבי עניין האינטיליגנציה הנמוכה. איני יודע מהיכן המידע. אני איני יודע על כך. התרופה נתנת לילדים שונים, בלא קשר לאינטיליגנציה שלהם. הקשר היחיד שאני יכול לחשוב עליו הוא שהתרופה משמשת גם לטפול בהפרעות התנהגות, ובקרב ילדים הלוקים בפגור שכלי יש יותר בעיות התנהגות, ולכן אולי שעור גבוה יותר מקבל תרופה זו. אני חוזר ומדגיש שאין קשר בין מתן התרופה לאינטיליגנציה. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים