פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר שבגינה פונים הורים לפסיכיאטר ילדים ונוער. ההפרעה מתבטאת בקושי להתרכז לאורך זמן, מוסחות ולעתים אי-שקט גופני ואימפולסיביות. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקודו של הילד והנער בתחומי החיים השונים - לימודים, חברה, משפחה ופעילות פנאי. בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להפרעה, והיא מאובחנת ומטופלת יותר. טיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להביא לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד, ויכול למנוע התפתחות הפרעות נלוות.
746 הודעות
720 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

23/07/2015 | 13:10 | מאת: דלית שרון

צהריים טובים, האם רופא ילדים שמתמחה גם בהפרעות קשב וריכוז בילדים יכול לאבחן ולטפל בהפרעות קשב או שרק לנוירולוג יש את הסמכות הזו? התורים לנוירולוגים לילדים ארוכים מאוד ולעומת זאת לרופאי הילדים שמתמחים בהפרעות קשב התורים קצרים יותר, אני צריכה מישהו שימשיך מעקב לביתי לפני תחילת שנת הלימודים הקרובה. האם רופא כזה יכול לתת מענה גם לבעיות של לקויות למידה? או ייעוץ לגבי הפניה לכיתה קטנה וכו? אודה על תשובה בהקדם תודה רבה והמשך יום נפלא אמא מתוסכלת

לקריאה נוספת והעמקה

הבת שלי סבלה מליקויי למידה והפרעות קשב היא עברה אבחון רפואי של הפרעות קשב ובהמשך הופנתה לאבחון לקויות למידהה במכון יעל בחיפה מנהל המכון ד"ר אורן לם בנתן הדרכה צמודה למורות שלה והיא התקדמה מאוד יפה בלימודיה הים היא מכינה שעורים לבד ומתכוננת יפה לבחינות בעזרת חברותיה ובעזרתנו אנו רוצים להודות מכאן לד"ר אורן לם ולכל הצוות הנפלא במכון יעל בחיפה לך אמא יקרה אנו ממליצים לטלפן למכון יעל בחיפה ולדברא עם ד"ר אורן לם כל טוב!

דלית שלום, רופא קשב - רופא ילדים שהוסמך לאבחון של הפרעת קשב ורכוז - מוסמך הן לאבחן הפרעת קשב ורכוז והן לטפל בה. בנוסף, מטפלים בהפרעות אלו גם פסיכיאטרים וגם נוירולוגים. לצערי, הן פסיכיאטריה של ילדים והן נוירולוגיה של ילדים, הם מקצועות במצוקה, כלומר חסרים בהם רופאים רבים, ולכן התורים לפסיכיאטר ילדים או נוירולוג ילדים ארוכים מאד. אבחון של לקויות למידה הוא אבחון פורמלי (שנקרא 'אבחון דידקטי'), ובד"כ אינו מבוצע ע"י רופאים, ואינו כלול בסל הבריאות (כלומר, לא ממומן ע"י קופת החולים). עם זאת כל אחד מהרופאים הללו שיכולים לאבחן הפרעת קשב ורכוז מתייחס לכלל מצבו של הילד ויוכל לחוות את דעתו גם לגבי המסגרת החנוכית המתאימה לילד. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/07/2015 | 20:27 | מאת: דנה

האם ניתן לתת Zoom של טבע גם לילדים ללא הפרעות קשב וריכוז? או לילדים שאובחנו ככאלה שעל הגבול? האם יש סיכון שטמון בכך? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

דנה שלום, Zoom מוגדר על-פי משרד הבריאות כ-'תוסף מזון'. איני רואה כל נזק או סכנה בטפול בתכשיר בילדים שלא אובחנו כלוקים בהפרעת קשב ורכוז (למעט "הנזק" הכספי). מנגד, איני רואה איזו תועלת תצמח מכך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

30/06/2015 | 15:53 | מאת: קובי

שלום, לבן שלי בן ה-6 יש תופעה שקשה לי להסביר אותה ואולי כאן אקבל תשובה. כאשר הוא צופה בטלווזיה הוא מתנתק מכל הסביבה שלו. אני יכול היכנס לחדר, לעבור בשדה הראיה שלו, לדבר לידו (אפילו איתו) והוא לא ישים לב אלא אם הגברתי את הקול וצעקתי את שמו. אני שמתי לב שהוא ממש מרוכז בטלווזיה וזה לא קורה בדברים אחרים (משחקי וידאו, שיעורי בית). באופן כללי הוא ילד חברותי, רגיש ללא קשים מיוחדים. אודה לתשובה שאולי תפיג מעט את הערפל. בברכה, קובי.

לקריאה נוספת והעמקה

קובי שלום, ראשית, לא מצאתי שאלה, כך שאיני יודע על מה אתה מחפש תשובה. שנית, התאור של רכוז יתר בגרוי מסוים, המתבטא בהתעלמות מהסביבה, הוא מצב שכיח. אמנם מצב זה נפוץ יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, אך בודאי שאין מאבחנים על-פי התנהגות זו בלבד. אני מציע במקום להרים את הקול, לגשת אליו והניח יד על כתפו, או לחלופין לעמוד מולו. בד"כ התנהגות כזו תוציא אותו מרכוז היתר. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/06/2015 | 23:34 | מאת: קונצרט-מן

למטופל של כמה שנים בקונצרטה מינון גבוה, תופעות לוואי המפריעות לקיום חיים נורמטיביים ומספקים (פגיעה בליבידו, ביכולת השיחה, חברותיות) דברים שלא קיימים בתקופות washout, ניתן לרשום provigil?

קונצרט-מן שלום, לא ציינת את גילך, ולא את מנון ה-Concerta שאתה נוטל. לתרופה Concerta, כמו לכל תרופה בעולם, יש תופעות לואי, ולעתים הן משמעותיות עד כדי כך שהדבר מצריך את הפסקת הטפול. פגיעה ביכולת החברתית לעתים מתוארת כתופעת לואי של התרופה (פגיעה בליבידו לא). דרך אגב, לא מקובל להשתמש במושג washout כשמדובר בתרופות ממשפחת הסטימולנטים, כיון שהשפעתן קצרה. התרופה Provigil אינה מותויית לטפול בהפרעת קשב ורכוז, בארץ או בעולם. כלומר, אין התויה רשומה במשרד הבריאות, להשתמש בתרופה זו לטפול בהפרעת קשב ורכוז. עם זאת, קיימים לא מעט מחקרים שהראו שהתרופה יעילה בטפול בהפרעת קשב ורכוז. המלצתי היא להוועץ ברופא המטפל בך, ולהתייעץ עמו לגבי הטפול התרופתי. אני מניח שהייתי בוחר כמה אפשרויות אחרות, לפני שמוש ב-Provigil. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/06/2015 | 08:41 | מאת: סיון

ילד בן כמעט 4 עם הפרעת קשב ועיכוב שפתי מקבל טיפולים אצל קלינאית ואצל מרפאה בעיסוק בנוסף הולך לרכיבה ושחיה טיפולית. הכל על בסיס שבועי. האם יכול לקרות מצב שזה יהיה לו עמוס מידי וישיג את התוצאה ההפוכה בסופו של דבר. לא נראה שהוא סובל מזה שהשבוע שלו מלא...

לקריאה נוספת והעמקה

סיון שלום, קשה מאד להשיב על שאלתך, כיון שצריך להכיר אישית את הילד, ולהתרשם האם הטפולים השונים גורמים לו עומס מוגזם. עומס בהחלט יכול לגרום להחרפה במצב, אך במרבית המקרים הילדים נהנים מהטפולים השונים, ורואים בהם "חוגים". את עצמך אינך מתרשמת שהוא סובל מכך, ואני מניח שאת כאמו תדעי טוב יותר מכולם. תוכלי גם להוועץ במטפלים השונים, ולבדוק עמם אם בנך מגלה עייפות רבה או התנגדות, שעלולים לנבוע מעומס. עוד הערה אחת, ברשותך. בגילו של בנך, ועם עכוב שפתי, קשה לעתים קרובות לאבחן הפרעת קשב ורכוז. אם אכן אובחנה הפרעת קשב ורכוז, יש לשקול בחום טפול תרופתי, שיכול לעשות את הטפולים האחרים - קלינאית תקשורת ורפוי בעסוק - יעילים הרבה יותר. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

לפני חצי שנה שקלתי 90 קג והיום 120קג לאחר שהתחלתי טיפול בריספונד האם אפשר לבקש להחליף לריטלין?

לקריאה נוספת והעמקה

שרון שלום, בשאלתך חסרים פרטים רבים. לא ציינת את מינך, גילך, ההפרעות בהן את/ה לוקה, מדוע ניתן טפול ב-Rispond, והאם את/ה תוקה בהפרעת קשב ורכוז. לאור זאת, אענה בצורה כללית בלבד. התרופה Rispond (הנקראת גם Risperdal) משמשת כטפול בהפרעות שונות ומגוונות. עיקר השמוש בה בילדים ונוער הוא לטפול בהפרעת התנהגות. הפרעות התנהגות שכיחות בקרב ילדים ונערים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, ולכן לא מעט מהלוקים בהפרעת קשב ורכוז מטופלים גם ב-Rispond. אחת מתופעות הלואי של ה-Rispond היא הגברת התאבון, שעלולה להביא להשמנה. השמנה מצדה עלולה לגרום לבעיות גופניות וחברתיות רבות. יש לזכור, שהשמנה היא תוצאה של גורמים רבים, בינהם גנטיקה, הרגלי אכילה, פעילות גופנית (או העדרה) וכו'. הקפדה על ארוחות מסודרות, אכילת מזון בריא ועיסוק קבוע בפעילות גופנית יכול למנוע השמנה, גם אם נוטלים Rispond. כאמור, בשאלה חסרים נתונים רבים, וכן לא ברור אם היא בכלל שייכת לפורום זה - פורום הפרעות קשב ורכוז בקרב ילדים ונוער. בכל מקרה אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל, שבודאי מכיר אותך, ויוכל להשיב על שאלתך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/06/2015 | 23:32 | מאת: דנית

שלום רב ד"ר ברנע ביתי בת ה-9 לומדת בכיתה ג' וככל הנראה בעלת הפרעת קשב וריכוז (טרם היינו אצל נוירולוג בעניין בשל הפחד מריטלין). בבית אנו חשים באי השקט הפנימי שלה (לא יכולה לבטא זאת טוב יותר) היא צריכה להיות עסוקה כ-ל היום בחוגים, חברים, טיולים ואפילו לימודים מחוץ לבית - העיקר להיות עסוקה. היא מאוד אוהבת ללמוד, אך לצערי לא מצליחה להשיג תוצאות והמורה מדווחת על קשיים רבים ופער מול הכיתה. יש לציין שהיא בעלת מוטיבציה גבוהה להצליח. אי השקט גם מתבטא ב"עניינים" חברתיים, היא עשויה לעיתים "להציק" לחברותיה, למרות שיש לה המון חברות. היא מסוגלת לנגן בכוונה בכלי נגינה כאשר מישהו בבית ישן ואנו מבקשים שתשמור על שקט.. יש לנו איתה לא מעט קשיים ואנו "עסוקים בה" כל היום. עם כל זאת אנו מסוגלים להתמודד אולם, הקושי הרב בבית הספר מאוד מטריד אותנו. היא עברה אבחון לקויות למידה בו ההישגים היו בלתי תקינים לצד "ילדה מאוד חכמה עם פוטנציאל גבוה" כמובן שגם באבחון עלה חשד להפרעת קשב. אז מה הבעיה? אנחנו במעקב עוד מהבטן אחר 2 ציסטות בכליה ומבצעים אולטרסאונד כליות ובדיקות דם מידי שנתיים (כל בדיקות הדם תקינות, בבדיקת האולטרסאונד האחרונה - ללא שינוי ונדרש המשך מעקב) אני מאוד פוחדת (מאוד מאוד מאוד) מריטלין, לאחר קריאת תופאות הלוואי - מוות פתאומי חו"ח , טיקים למיניהם, כאבי ראש, סיוטים וכו'.... והשאלה היא האם בכלל מותר לה לקבל ריטלין?(לאור המעקב אחר הכליות) ואם לא, איך מטפלים? תודה מראש על תשובתך, דנית

לקריאה נוספת והעמקה

דנית שלום, ראשית, התאור של בתך בהחלט מתאים להפרעת קשב ורכוז, והיא בהחלט זקוקה לאבחון. שנית, לפני שמדברים על הטפול, רצוי להגיע לאבחון, ולאשש או להפריך את החשש שמדובר בהפרעת קשב ורכוז. שלישית, אם בתך תאובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, ויהיה צורך בטפול תרופתי, תופנו לנפרולוג המטפל כדי שיתן את אשורו לטפול התרופתי שיוצע. איני יכול לענות על השאלה האם מותר לבתך לטול Ritalin, כיון שאיני יודע מהי מחלת הכליות, מהם תפקודי הכליות שלה, ומהו המצבה הגופני/בריאותי בכלל. ולכן, שוב, יהיה צורך בהתיעצות עם הרופא הנפרולוג. רביעית, חלק גדול מתופעות הלואי המפורטות בעלון המצורף לתרופה הן תופעות לואי נדירות ביותר, שברוב המקים קשורות לבעיות רפואיות מסויימות מאד. ריטלין היא תרופה בטוחה מאד, ואם הנפרולוג לא יראה סיבה כלייתית לאסור את מתן התרופה, תוכלי להשתמש בה ללא חשש. בתור תרגיל, אני מציע לקרוא את העלון המצורף לתרופות אחרות, כמו אקמול או גלולות למניעת הריון (ספוילר: מדובר בטקסט מסמר שיער). חמישית ואחרונה, יש תרופות נוספות מלבד Ritalin, ואולי בתך תוכל להעזר באחת מהן. גם זאת צריך לשקול עם הרופא המטפל והרופא הנפרולוג. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

14/06/2015 | 09:25 | מאת: איה

שלום,האם רייטלין גורם לעצירה בגביהה אצל ילדים? הבת שלי יחסית נמוכה ( אחוזון 10) ונתבקשתי לתת לה ריטלין,אני חוששת מיכיון שגם ככה היא נמוכה... תודה

לקריאה נוספת והעמקה

איה שלום, Ritalin ככל הנראה אינו משפיע על הגובה הסופי של ילדים, אך הוא משפיע על התאבון, שמשפיע על האכילה, שמשפיע על הצמיחה. כלומר, אם דואגים שהילדה תאכל מספיק, וה-Ritalin לא יפחית את כמות האוכל היומית, לא אמורה להיות פגיעה בצמיחה. בכל מקרה, הילדה צריכה להיות במעקב של גובה ומשקל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

05/06/2015 | 23:40 | מאת: אבא

שלום, אני קיבלתי מרשם של ריטלין לילדי אני לא רוצה לתת לו כי אומרים שזה סם מסוכן מלא תופעות לוואי תיפקוד רובטי אני מנסה לקחת אותו לטיפולים אומרים יש לו קושי ב ריכוז כיתה תמיד חולם ולא מקשיב למורה מה אני צריך לעשות ?

לקריאה נוספת והעמקה

אבא שלום, הפרעת קשב ורכוז, בהגדרה, הינה הפרעה הטומנת בחובה מצוקה והפרעה בתפקוד. הטפול בהפרעה זו הוא טפול כוללני, וחלק חשוב בו הוא הטפול התרופתי. לטפול התרופתי, והדבר נכון לכל טפול תרופתי באשר הוא, יש תופעות לואי. יש לזכור שגם לטפולים לא תרופתיים, כמו טפול פסיכולוגי או טפול אלטרנטיבי, יש תופעות לואי. גם לאי-טפול, יש השלכות שעלולות להיות משמעותיות, ואפשר להתייחס אליהן כ-"תופעות לואי" של חוסר טפול. כאב, אתה והאם, היחידים המחליטים על הטפול של ילדיכם. אין לך מנוס מלקבל החלטה האם ברצונך לנסות טפול תרופתי מוכח, או לנסות טפולים אחרים שרובם אינם מוכחים. אני ממליץ שתוועץ ברופא שרשם לך את המרשם ל-Ritalin, לגבי מחשבותיך על התרופה והחששות שלך מהטפול. חלק מאמירותיך לגבי התרופה אינן מבוססות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/08/2015 | 18:51 | מאת: אורלי

האם יש מצבים בהם ילד מגיע לאבחון ונמצא כי אין בעיה. אני נמצאת בנקודה בה אני חושבת שיש לילד בעיה אולם איש במערכת החינוך לא המליץ לי על אבחון או בדיקה של הנושא. האם אפשר לבחון ולגלות שאין לילד בעיה?

קבלנו מרשם לרטאלין לבני בן השש. מה לומר לו על הכדור? לשם מה הוא לוקח אותו? איך להסביר?

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום, השאלה ששאת חוזרת פעמים רבות. המלצתי היא לתת לילד הסבר אמיתי, ברמה המתאימה לגילו וליכולת ההבנה שלו. רצוי להמנע ממונחים כמו "הפרעת קשב ורכוז", והלסביר באלו קשיים התרופה תעזור לו. לדוגמא, אפשר לומר לילד שהתרופה תעזור לו לסיים מהר יותר את שעורי הבית, להספיק לרשום במחברת, ולהצליח להתנהג טוב יותר בכתה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

03/06/2015 | 08:03 | מאת: נור

שלום ד"ר הבן שלי בן 7 .. לוקח ריטלין la .. 10 מ"ג .. משקלו 26 קילו... האם המינון שנתן לי הפסיכיאטר מתאים לו או נמוך?

לקריאה נוספת והעמקה

נור שלום, מנון תרופה נקבע משקולים שונים, שרק אחד מהם הוא משקל הגוף. המנון שניתן רחוק מהמנון המקסימלי המקובל, אך קרוב לודאי שלרופא היו סיבות מדוע בחר מנון זה. אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל, ולשאול אותו לגבי המנון, כדי שתחושי בטוחה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

29/05/2015 | 15:47 | מאת: אורית

ד"ר ברנע שלום, בני בן 9 - מגיל 4 היה בהתפתחות הילד בשל לקות שפתית ובעית מוטוריקה עדינה. הרופאה ההתפתחותית טענה אין לו בעית קשב וריכוז לכשאיבחנה אותו בגי 4 וגם בגיל 5. לכאורה, מתקופת הגן ועד כיתה ב היה נחשב לילד נורמטיבי מבחינה התנהגותית במסגרות. השנה, מתנהג באופן מאוד חרדתי, מפטפט בכל השיעורים ולדברי מוריו אינו קשוב ומרוכז. התעצמה אצלו גם רמת האימפולסיביות (מתעתבן מהר, בועט בחפצים..), מאוד חרדתי , בעית OCD (בעיקר לגבי סידור חדרו וחפציו האישיים) ובעיית וויסות תחושתי (לועס את צוואר חולצתו). שאלותיי:1. האם יתכן שהופעת בעיתת קשב וריכוז תתחיל מגיל 8? 2. האם טיפול תרופתי כמו רטלין הוא לכל החיים? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אורית שלום, הפרעת קשב ורכוז היא הפרעה התלויה בסביבה, וכשדרישות הסביבה גבוהות יותר, יש סכוי גבוה לידי בטוי שההפרעה תבוא לידי בטוי. מעבר לכך, אבחון בגי ארבע שנים אינו קל, כיון שחלק מהתסמינים של הפרעת קשב ורכוז הם למעשה התנהגות נורמלית בגיל זה. כלומר, בהחלט יתכן שבגיל ארבע-חמש שנים לא אובחנה הפרעת קשב ורכוז, וכיום, בגיל תשע שנים היא תאובחן. מעבר לכך, ההפרעות שתארת שקיימות אצל בנך - לקות שפתית, הפרעה במוטוריקה העדינה, הפרעה בוסות החושי - כל אלו שכיחות הרבה יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. התלונות מביה"ס גם הן יכולות להיות מוסברות ע"י הפרעת קשב ורכוז. בקצור, אני ממליץ שתקחי את בנך לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. כיון שציית שבנך "מאד חרדתי" ויש לו "בעיית OCD", אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז אצל פסיכיאטר של ילדים ונוער. לגבי הטפול ב-Ritalin, או בכל תרופה אחרת. את התרופות לטפול בהפרעת קשב ורכוז יש לתת כשצריך. לעתים יש צורך בהמשך הטפול גם בבגרות. איני נביא, והילד יצטרך להיות במעקב מסודר. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/05/2015 | 22:45 | מאת: טלי

היי בני בן 7 וחצי התחיל לקבל ריטלין מזה כחודש. הכדור אכן עושה פלאים.הוא מסוגל לשבת וללמוד ולבצע את המוטל עליו. הרגיעה שלו נמשכת עד שעה 2-3 ולאחר מכן נראה שהתנהגותו נהייתה קצת יותר קיצונית. ז"א יש לו יותר ביטחון למעשי קונדס, התחצפות,צועק כשהוא משחק בחוץ. האם זה נורמלי? והאם ניתן לתת כדור נוסף כדי להעביר את אחה"צ יותר רגוע? נ.ב. מקבל כדור אחד של 10 מ"ג. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

טלי שלום, ראשית, אני שמח שהטפול התרופתי עוזר לבנך. זו המטרה. שנית, התופעה שאת מתארת - אי שקט כשהשפעת הכדור פגה - מתאימה לתאור של תופעת rebound. אי השקט בד"כ נמשך כארבעים דקות. לאחר מכן, הילד חוזר להתנהגותו הרגילה ללא השפעת תרופה. כדי להפחית תופעה זו, ולהקל עליו אחה"צ, אפשר לעבור לטפול בתרופה ארוכת טווח (כמו Ritalin-LA או Concerta), או לתת כדור נוסף, בד"כ במנון נמוך יותר, מעט לפני שהשפעת הכדור הראשון פגה. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/05/2015 | 21:42 | מאת: נעה

שלום, אשמח לדעת האם בנטילת פוקלין יש יותר סיכונים מאשר בנטילת ריטלין? והאם יש סיכונים בלקיחת הכדור באם בעבר היו טיקים? בתודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

נעה שלום, Focalin אינו מסוכן יותר מ-Ritalin או יותר מתרופה סטימולנטית אחרת (כמו Adderall או Vyvanse). למעשה, אף אחת מהתרופות איננה מסוכנת - מדובר בתרופות בטוחות מאד. לכל תרופה יש תופעות לואי, וכן ל-Focalin. תופעות הלואי של ה-Focalin דומות לאלו של ה-Ritalin. שתי התרופות עלולות להגביר טיקים, אך יש לזכור שטיקים היא הפרעה מורכבת, וגורמים שונים (ולא רק תרופתיים) משפיעים עליה. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

15/05/2015 | 11:30 | מאת: טולי

שלום, בני כעת בגן חובה. מזה שנה וחצי אנו חווים עימו התפרצויות זעם אלימות כאשר לא מקבל מה שרוצה או כאשר מתבקש לעשות משהו ו"לא בא לו". בהתחלה זה היה קורה רק בגן והיו תקופות טובות ורעות לסירוגין. כיום הוא מתפרץ כמעט כל יום ואף מס' פעמים ביום. התחילו קשיי התנהגות גם בבית בנוסף לגן (יותר קשה לו לקבל את סמכותנו - שפעם לא היתה בעיה כזו) אנו מלווים ע"י השירות הפסיכולוגי החינוכי. בנוסף הוא היה במס' מפגשים עם פסיכולוג של קופת החולים וטרם הצלחנו לסייע לו. אין לבני בעיות קשב וריכוז ולא קיבלנו שום אבחנה שיש משהו "בולט לעין". היינו אצל נוירולוג ילדים ששללל כל בעיה "פיוזיולוגית/בלתי נשלטת". מבחינתו הבעיה הינה התנהגותית בלבד. הוא ציין שבמקרה קיצון ניתן לתת לו רספידל, אבל הדגיש שהוא לא ממליץ על כך במקרה הזה (טען שיגרום לילד להיות "OUT"). מקריאה באינטרנט התיאור הכי מדויק להתנהגות של בני הוא ODD. במידה ואכן כך, מהו הטיפול המומלץ? האם לגשת לפסיכיאטר? כמו כן, קראתי שפוספוטידיל סרין ואומגה 3 יכולים לעזור (נמצא בשוק כמוצר שנקרא ZOOM) האם אכן יעיל מניסיונך?

לקריאה נוספת והעמקה
15/05/2015 | 11:36 | מאת: טולי

בשנה הבאה הוא עולה לכיתה א'. אחרי לבטים רבים (מפחד שהילד יתוייג במערכת החינוך) ביקשנו לקיים פגישה עם יועצת בית הספר ועם הפסיכולוג מהשירות הפסיכולוגי החינוכי שמלווה אותנו בשנה וחצי האחרונות. האם יש לך המלצות מה כדאי לבקש/להגיד בפגישה הזו?

טולי שלום, את מתארת התפרצויות זעם בתדירות גבוהה (יומיומיות) אצל בנך בן החמש וחצי, בבית ובגן, וקושי בקבלת סמכות ההורים או הגננת. עוד הוספת שנשללה הפרעת קשב ורכוז, ולא ניתנה אבחנה ברורה אחרת, ואתם ההורים סבורים שמדובר בהפרעה מרדנית מתנגדת (ODD). כמו כן, הילד מלווה בפסיכולוג מזה שנה וחצי. נוירולוג שלל בעיה נוירולוגית. בהחלט יתכן שאתם צודקים באבחנה, אך בכל מקרה ברור שהילד זקוק לטפול, כיון שקיימת הפרעה בתפקודו, וכלל הנראה גם מצוקה אצלו. שנית, נראה שהטפול (לא ברור אם מדובר בטפול פסיכולוגי של הילד, או שלכם ההורים) אינו עובד, ואין טעם להמשיך בו כפי שהוא. הטפולים המומלצים בילדים הלוקים בהפרעת התנהגות הם הדרכת הורים, הדרכת גננת וטפול תרופתי. אין לנו עדות שטפול פסיכולוגי לילד מועיל. מומלץ שאתם ההורים תקבלו הדרכה, וכן הגננת. בהדרכה יש להתוות תכנית ברורה להתמודדות עם התנהגותו של הילד, והתכנית צריכה להתקיים בבית ובגן. בנגוד למה שאמר הנוירולוג, אני סבור שטפול ב-Risperidal (או בתרופות אחרות) אינו שמור למקרי קיצון (מה בדיוק צריך לקרות?), והתרופה לא תגרום לא להיות "out", למרות שהיא אינה חפה מתופעות לואי. אין לנו שום עדות שהתכשיר Zoom יעיל במקרים אלו, ולכן איני יכול בשום אופן להמליץ עליו. אני ממליץ לפנות כבר עכשיו לפסיכיאטר של ילדים ונוער, להערכה ולהתחלת טפול. חשוב לעשות זאת עכשיו, ולנצל את הזמן לפני עלייתו לכתה א'. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

הרצאה תערך עי עמר בר יוסף, נוירולוג ילדים, במרכז מומחים לרפואת ילדים . 6334 *

הורים לילד עם קשיי קשב וריכוז ..?? מתגוררים בבאר שבע או בסביבה הקרובה ? אם כן אז.. אתכם חיפשנו !!! בימים אלו אנו בשלב האחרון באיסוף הנתונים למחקר גדול באוניברסיטת בן גוריון ובית החולים סורקה העוסק בהורות בכלל ובהורות לילדים עם קשיי קשב וריכוז במיוחד. אז אם אתם זוג הורים לילד או ילדה בגיל 7-11 עם קשיי קשב וריכוז (גם לא מאובחן ) ואתם מתגוררים בבאר שבע או הסביבה הקרובה אתם מוזמנים לקחת חלק ולהיות שותפים . אתם יכולים לשלוח לנו אמייל horimyael@gmail.com ואנחנו נחזור אליכם בהקדם . וכמובן .... קפה ומאפה עלינו והפתעה מדליקה לילדים

לקריאה נוספת והעמקה

בהצלחה! ד"ר ברנע ארז.

11/05/2015 | 15:15 | מאת: ציפי

בני מקבל ריספרדל ודפלפט. האם ניתן לתת לו ריכוזית בבקשה? הוא ממש סובל מחוסר שקט ומאי יכולת להתרכז בכיתה. אנא ענה לנו בהקדם, ממש תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

ציפי שלום, חסרים פרטים רבים בשאלתך. בן כמה בנך? במה הוא לוקה? מדוע הוא מטופל ב-Risperdal ו-Depalept? בכל מקרה, אין התוויית נגד (כלומר אפשר) להוסיף טפול ב-'ריכוזית', אך עם זאת אין לנו הוכחות של ממש שהתכשיר עוזר לרכוז. במקום זאת, אני ממליץ בחום להוועץ ברופא המטפל בו, ולשקול טפול בתרופות שהוכחו כיעילות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום ביתי סחבה שנים את תופעות הלוואי של הריטלין דהיינו דיכאון, חוסר תיאבון וכו הניאורלוג המליץ על סטטרה כתחליף אך צריך ליטול אותו כל השנה וזהו חיסרון. מלבד זאת הבנתי שהתרופה אינה מועילה במרבית המקרים. רק השנה כאשר חברה שלי שבנה סובל מתסמינים דומים קיבלה תרופה המהוללת נפלאות וזהו התחליף הגנרי לאדרל אני רוכשת כיום 10 מ"ג. יש להתחיל עם רבע כדור(לחצות בחורה כדורים שקונים בבית המרקחת) בקופת חולים מאוחדת זה עולה. להעדיף 170 ש"ח. המחיר סביר והתרופה נהדרת ללא תופעות לוואי ועם ריכוז מצוין לילדה חשבתי לשתף כי ביתי סבלה שנים רבות לא בקלות מקבלים את המרשם

לקריאה נוספת והעמקה

ורד שלום, תודה ששתפת מנסיונך, ואני שמח שהתרופה החדשה עוזרת לבתך. אבקש רק להזכיר שתרופות שונות עוזרות במידה שונה לילדים שונים, וקשה לגזור מילד אחד למשנהו. Adderall ו-Ritalin הן תרופות מאותה הקבוצה (סטימולנטים). בקבוצה זו יש גם תרופות אחרות, כמו Vyvanse ו-Focalin שניתן להשיגן בארץ. תרופות אלו הן התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעת קשב ורכוז. Strattera גם היא תרופה המיועדת לטפול בהפרעת קשב ורכוז, אך יעילותה נמוכה יותר, ומנגד יש לה פחות תופעות לואי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

08/05/2015 | 08:07 | מאת: ש

האם יש אפשרות לפתוח רטלין LA20 לתוך כפית ? איך זה משפיע?

לקריאה נוספת והעמקה

ש' שלום, אפשר ומותר לפתוח את הקפסולה של Ritalin-LA (בכל המנונים). בד"כ עושים זאת כאשר ילד אינו יודע לבלוע כדור שלם. את התוכן - כדוריות קטנות - מומלץ לא לשים בנוזל (מים, מיץ, וודקה וכו') אלא במזון סמיך יותר כמו יוגורט, גבינה לבנה, שוקולד למריחה וכו'. כמו כן, יש להנחות את הילד שלא לגרוס בשיניו את הכדוריות שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

ד"ר ברנע שלום, ניסיתי את כל סוגי הריטלין + תרופות אחרות + טבעיות, כל סוגי הטיפולים עזרו במידה ניכרת, אך מצד שני עשו תופעות לוואי נוראיות ובלתי נסבלות. תרופות טבעיות מסוגים שונים אינם עזרו. אני חושבת לכיוון תרופה טבעית "ריטלקס", מה ידוע לך על תרופה זו, האם אכן מסייעת במידה רבה? האם יש משהו טבעי נוסף שאתה ממליץ? להיענותך בהקדם אודה.

לקריאה נוספת והעמקה

אירנה שלום, אכן, לכל התרופות שבעולם יש תופעות לואי. גם ל-"תרופות טבעיות" יש תופעות לואי, אך ברוב המקרים הן אינן ידועות מספיק, ואינן מפורטות על בפתק המצורף. כשאנו באים לטפל, יש לשקול את היתרונות מול החסרונות. אם החסרונות עולים על היתרונות (במו במקרה של תופעות לואי קשות), אין מקום להמשיך בטפול כמו שהוא, ויש צורך בשנוי - שנוי המנון, הפסקת התרופה, החלפת התרופה, הוספת תרופה, הוספת טפול אחר וכו'. ריטלקס היא "פורמולה למיצוי המבוססת על צמחי מרפא". זאת ההגדרה המופיעה באתר של התכשיר. השגיאות בעברית במקור. לי לפחות לא ברור לגמרי מה זה אומר, אך למיטב הבנתי מדובר בתערובת של צמחים שונים. איני יכול להמליץ על התכשיר, כיון שאין מחקרים שבדקו את יעילותו או את בטיחותו. אני מניח שהוא בטוח לשמוש (למרות שהדבר לא פורסם במחקר כלשהו), אך אני ספקן הרבה יותר לגבי יעילותו לטפול בהפרעת קשב ורכוז. כיון שהתכשיר משווק כ-"תוסף מזון" ולא כתרופה, לא חלה על היצרנים חובה להראות יעילות כלשהי. אני איני מכיר גם "תרופות טבעיות" אחרות שנמצאו יעילות ולא מזיקות. שתי הבעיות העיקריות בשמוש בתכשירים שלא הוכחה יעילותם הן: 1. דוחים שמוש בתרופות שיעילותן הוכחה. 2. בזבוז כספי. כתבתי "תרופות טבעיות" (במרכאות), כיון שחומרים שמקורם בצומח הם חומרים כימיים, והעובדה שמקורם בצומח אינה עושה אותם טובים יותר או פחות. יש לזכור שהרעלים הקשים ביותר המוכרים לנו מקורם בצמחים או בע"ח, והם למעשה "טבעיים". שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

29/04/2015 | 15:31 | מאת: אור

האם מישהו ניסה את התרופה הטבעית "ריטלקס"? אשמח לחוות דעת

אור שלום, ראה/י התייחסותי בשאלה אחת מעל לשאלתך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

27/04/2015 | 09:40 | מאת: עליזה ארד

מה ידוע, ומה דעתכם על אומגה 3 גליל לטיפול בילדים עם בעיות קשב וריכוז? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

גב' ארד שלום, את שואלת שאלה מצויינת. התשובות, לצערי, טובות הרבה פחות ... למעשה, לא ידוע לנו דבר על "אומגה 3 גליל" והפרעת קשב ורכוז או כל הפרעה פסיכיאטרית אחרת. לא ידוע, כיון שלא פורסם כל מחקר המראה יעילות כלשהי של "אומגה 3 גליל". מנגד אין מחקרים המראים שתכשיר זה אינו יעיל. דרך אגב, אין גם מחקרים המראים בטיחות של המוצר. אם מישהו טוען אחרת, אני ממליץ לבקש את המחקר המראה זאת. אשמח לעיין בו. אנו יודעים, שאם בודקים את כלל המחקרים, הם מראים שאומגה 3 אינו יעיל כטפול בהפרעת קשב ורכוז. כאמור, לא מצאתי בספרות הרפואית מחקר המתייחס ספציפית ל-"אומגה 3 גליל". עוד אנו יודעים שמשווקי המוצר מספרים ספורים אנקדוטליים על הצלחה בטפול. אין מדובר במחקר! עוד אנו יודעים, שמשווקי המוצר מתפרנסים ממכירתו. הם כמובן עושים זאת באפן חוקי לגמרי, אך הדבר עלול להוות הטיה בהתייחסותם ליעילות המוצר. טפול אלטרנטיבי בעייתי הן כיון שהוא דוחה טפולים שהוכחו כיעילים, והן כיון שמדובר בהוצאה כספית נכבדת. כמו בכל שמוש בטפולים שלא הוכחו, אני ממליץ לנקוט ספקנות בריאה, ולהגדיר תקופה בה בוחנים את השפעת התכשיר. אם אין רואים שפור, אין טעם בהמשך הטפול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/10/2015 | 21:11 | מאת: רויטל

שלום לך, יכולה לומר לך מניסיון שלי(לביתי) ושל של חברה , ממש ממש לא עזר חבל על הזמן ועל עגמת הנפש,הייתי אנטי הריטלין וראיתי שאין ברירה -כל הטיפולים והתרופות הטבעיות לא עוזרים ,ולכן צודק דר ארז ברנע שיהיה בהצלחה

25/04/2015 | 17:14 | מאת: נועם

היי. בחודשים האחרונים החלטתי לרסק את הרטלין מכיוון שהוא משפיע עלי ממש חלש. הכל עבד בסדר. לאחרונה החלטתי להמיס את הכדור במים רותחים כדאי שהדם לא יצטרך להתאמץ לפרק את הרכיבים של השחרור המושהה. אחרי שהמסתי ראיתי שגל נפרד מהכדור ואני חושב שזה המנגנון של השחרור מושהה. כמה מזיק לשתות את המנגנון הזה? כי אני חושב שהוא נכנס לתוך הדם ישירות עם מים ואני לא בטוח שזה בריא

לקריאה נוספת והעמקה

נועם שלום, את התרופה Ritalin-SR יש לבלוע בשלמותה, ולא לחצות אותה, להמיסה או לרסקה. אם השפעתה של התרופה אינה מספיקה, יש לפנות לרופא המטפל, לומר לו את הדברים, ולקבל את המלצתו לגבי שנוי הטפול התרופתי. מומלץ להמנע מנסויים בתרופות במטבח הביתי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב, אנו סטודנטים בשנה השלישית ללימודינו בחוג לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית תל-חי. https://telhai.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_1FWOuTBIjyfjIMJ אנו עורכים מחקר הבוחן את הקשר בין רווחה אישית ומידת האינטימיות בקרב בוגרים בגילאי 25-40 עם ADHD. נשמח לקבל את חוות דעתך בנוגע לנוסח השאלון (לדוגמא, האם ישנם נוסחים העלולים להיות פוגעניים כלפי האוכלוסייה?). בתום המחקר, נשמח לפרסם את תוצאות המחקר כתודה למשתתפים כמו גם תרומתנו לתחום העיסוק בהפרעות קשב וריכוז. כמובן, השאלון הינו אנונימי לחלוטין והנתונים ישמשו אך ורק לצורך מחקר בלבד. ממלאי השאלון מוזמנים לפנות אלינו דרך המייל במידה וישנן שאלות הנוגעות למחקר. בתודה מראש, אור סהר ואלון אלאלוף (המייל נמצא בגוף השאלון)

לקריאה נוספת והעמקה

בהצלחה! ד"ר ברנע ארז.

14/04/2015 | 11:00 | מאת: נטע

שלום, בני בן ה7 התחיל לקחת ריטלין LA, ולא יודע לבלוע כדורים. ניסינו לפזר את האבקה במעדן אבל הוא לא אוהב את זה. באילו דרכים נוספות ניתן לתת את התרופה? תודה מראש! נטע

לקריאה נוספת והעמקה

נטע שלום, את ה-Ritalin-LA אפשר לתת בכל מאכל שאינו נוזלי או חם, כמו גבינה, דבש, סילאן, שוקולד למריחה, גלידה וכו'. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

12/04/2015 | 10:21 | מאת: עמוס

אנו, עמוס ועמית, תלמידיי כיתה ח' בביה"ס עין כרם, לומדים בקורס מוכנות לאוניברסיטה. במסגרת הקורס אנו עורכים מחקר על הפרעות קשב וריכוז במשפחה (שכמובן, יש לנו). אם אחד או יותר מילדך לוקה בADHD אנו פונים אילך ולבת\בין זוגך בבקשה למלוא את השאלון הבא. השאלון הוא אנונימי וכל אחד מבני הזוג צריך למלוא אותו בנפרד . בבקשה עזרו לנו להפיץ את השאלון ושילחו אותו לכמה שיותר אנשים. בתודה מראש עמוס ישראלי, עמית ליסאי http://goo.gl/forms/QgDpCL5S5H

לקריאה נוספת והעמקה

עמוס ועמית שלום, בהצלחה במחקר שלכם. בפעם הבאה כדאי לבחור כותרת המתארת טוב יותר את ההודעה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

שלום רב! בני בן 9. מאוד זזיתי בבית ובכיתה. מאוד לא רגוע ובהחלט אני מוצאת לנכון לבדוק עם קיימת בעיית קשב וריכוז. הבעייה שאני ממש לא יודעת למי בתחילה לפנות ומה ההבדל לאיבחון מהימן יותר- פסיכיאטר ילדים או נוירולוג והאם כל מומחה יודע לאבחן בעית קשב או אולי לפנות תחילה למכון קשב שגם שם מרוב אבחונים מבולבלת ולא יודעת מה עדיך - מבחן טובה או bcr? אודה מאוד לתשובות תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

אורית שלום, שאלה מצויינת שאלת. מומלץ לפנות לרופא הילדים, שיפנה אותה הלאה. אם אין בעיות נוספות יחודיות, אפשר לפנות לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לאבחון של הפרעת קשב ורכוז וטפול בה. הייתי בוחר בעיקר לפי אורך התור ... אין שום סיבה לפנות לבדיקת TOVA או BCR או Moxo או כל בדיקה אחרת לפני פניה לאבחון, כיון שברוב המקרים אין צורך בבדיקה זו. אם הרופא המאבחן יהיה סבור שיש צורך, הוא כבר יפנה אתכם. חג שמח ורגוע, ד"ר ברנע ארז.

02/04/2015 | 07:47 | מאת: סיון

האם רכיבה טיפולית יכולה לגרום לפעולה ההפוכה? בן 3.5 עם עיכוב שפתי וטווחי קשב קצרים. התחלנו רכיבה טיפולית (3 מפגשים) וזה מרגיש כאילו מאז שהתחלנו ברכיבה הוא נהיה יותר היפראקטיבי, כל הזמן חייב להיות בתזוזה. האם זה קשור יכול להיות קשור לרכיבה? או שזה צירוף מקרים? יש לציין שמעבר לרכיבה הוא גם מטופל אצל מרפאה בעיסוש וקלינאית תקשורת. הרגשתי שיפור בחצי שנה האחרונה ופתאום סוג של התדרדרות. הוא מאוד תזוזתי, לא שקט, עושה הרבה "רעש" ובלאגן. לא רוצה לישון לפני עשר בלילה! כשאף פעם הוא לא היה ער בשעות כאלה. אני מרגישה שאנחנו מאבדים את השליטה. האם זה נכון לשייך את זה לרכיבה?

לקריאה נוספת והעמקה

סיון שלום, ראשית, כלל לא ברור אם בנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז. הוא צעיר מאד (בן שלוש וחצי שנים), ולוקה בהפרעות נוספות המקשות עליו ועל אבחון ברור. לשאלתך, אין לנו מידע מחקרי שטפול בהפרעת קשב ורכוז עוזר או מזיק לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. (התשובה לשאלה מדוע טפול זה משווק כטפול בהפרעת קשב ורכוז נמצא בתחומי הפסיכולוגיה והכלכלה, ולא ברפואה). לאור זאת, אני מניח שההחמרה באי-השקט של בנך אינה קשורה לרכיבה על סוסים. אני מציע לחזור לרופא ההתפתחותי בהתפתחות הילד, ולבצע הערכה של המצב. חג שמח ושבוע טוב, ארז ברנע.

שלום ד"ר, בני בן 7 ו-4 חודשים. נוטל קונצרטה מאז אוגוסט האחרון. הכדור עובד עליו פלאים. ישנה בעיה של חוסר תיאבון שלא נובעת מהכדור , יודעת זאת כי היתה כחודש לפני תחילת נטילת הכדור והתיאבון לא נמצא לפני/אחרי השפעת הכדור. עקב כך בוצע לילד בדיקות דם היום ויצאו מספר תוצאות שמטרידות אותי: B12 יצא 709 כאשר הטווח בין 160-670. CREATININE יצא 0.6 כאשר הטווח הוא 0.67-1.17 URIC ACID יצא 3.4 כאשר הטווח הוא 3.5-7.2 FERRITIN יצא 25.7 כאשר הטווח הוא 30-400. HB יצא 14. אשמח לתשובה מהירה בייחוד בנוגע ל-B12. תודה מראש הדס

לקריאה נוספת והעמקה

הדס שלום, המקום הנכון לברר את משמעות בדיקות הדם הוא רופא הילדים או הרופא שהפנה לבצוע בדיקות הדם. כדי להסיר חשש, בדיקות הדם תקינות, למעט אולי חוסר ברזל. יש לדאוג שהילד יאכל בשר בקר, לפחות פעמיים בשבוע. אוסיף ואומר, שההמלצה למעקב אחר ילדים הנוטלים טפול ב-Concerta או בתרופה סטימולנטית אחרת, אינה כוללת בדיקות דם. חג שמח ושבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/03/2015 | 21:44 | מאת: ליאת

בני בן חודשיים ואני רוצה לקנות לו נדנדה , חברה שלי אמרה לי שהנדנוד של הנדנדה יכול לגרום בעתיד להפרעת קשב וריכוז. השאלה היא האם זה נכון?

לקריאה נוספת והעמקה

ליאת שלום, מה שאמרה לך חברתך הוא, אם לומר זאת בעדינות, שטות גמורה. אני מציע לשאול אותה מהיכן המידע - אשמח ללמוד ולהשכיל. ילדים מגיל צעיר מאד מתנדנדים ומנודנדים, ולא ידוע (לפחות לי) על שום קשר בין נדנוד לבין הפרעת קשב ורכוז. קני לבנך נדנדה, ונדנדי אותו להנאת שניכם. חג שמח ויום טוב, ד"ר ברנע ארז.

22/03/2015 | 11:15 | מאת: אלונה

ביתי בת ה16מטופלת בויואנס 70 כשנה. הפרעת הקשב עדיין קיימת ושמנו לב לאיטיות בהתנהלותה. כמו כן ראינו שאין השפעה על תאבונה. האם המשמעות שכדור הויואנס לא מתאים לה?בעבר טופלה בקונצרטה 72 שהופסקה כי היה נדמה שחלה ירידה בהשפעתה לאחר שמס שנים היתה מצוינת (כנראה בגלל גדילתה).האם כדאי לנסות שוב קונצרטה והאם אפשר להפסיק ויואנס בבת אחת .האם לאחר הפסקה גדולה בקונצרטה במידה וההשפעה קטנה אחרי מס שנים תחזור להשפיע כבהתחלה.?

לקריאה נוספת והעמקה

אלונה שלום, כשבוחנים האם תרופה חדשה או מנון חדש משפיעים, יש לבחון האם הם משפרים את הלקויות - האם יש שפור ברכוז, האם יש הפחתה בהיפראקטיביות, האם התרופה עוזרת בסדר ובארגון, האם ההתנהגות השתפרה וכו'. אם תופעת לואי, כמו חוסר תאבון, אינה מופיעה, אין הדבר שהתרופה אינה משפיעה. לגבי בתך. אם אתם מתרשמים שה-Vyvanse עוזרת לה, יותר משעזרה ה-Concerta, ואין תופעות לואי משמעותיות, אזי מומלץ להמשיך בטפול ב-Vyvanse. אם הרושם הוא הפוך, שהשפעת ה-Vyvanse פחותה, מומלץ לחזור ל-Concerta, ולהעלות את המנון. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/03/2015 | 08:31 | מאת: אמא מוטרדת

הבן שלי בן 8 כיום מזה שנה לוקח אדרל 10 מ"ג בשבוע האחרון שמתי לב שהוא עושה תנועות מוזרות עם הראש והכתפים וכן עם אצבעות הידים, אני ממש עובדת עצות,מה אלי לעשות ???????

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מוטרדת שלום, ה-"תנועות מוזרות עם הראש והכתפים וכן עם אצבעות הידים" שבנך עושה, הן קרוב לודאי טיקים - תנועות רצוניות למחצה, של שריר בודד או קבוצת שרירים בודדת. הפרעת טיקים היא הפרעה שכיחה בקרב ילדים ונערים, ושכיחה עוד הרבה יותר בקרב ילדים ובני נוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. לפי מיטב הבנתנו כיום, הטפול התרופתי אינו הגורם לטיקים, אך יכול להגבירם או לגרום להופעה מוקדמת יותר שלהם. הפרעת טיקים היא הפרעה גלית, כלומר מתגברת ונחלשת לסרוגין, ומושפעת ממצבי לחץ והתרגשות. עוד אופייני שהטיקים משנים צורה, כלומר טיקים מסויימים פוסקים, ובמקומם מופיעים אחרים. נדיר ביותר שטיקים גורמים לבעיה פיזית או חברתית. מומלץ שתשאלי את בנך אם הדבר גורם לו לקושי כלשהו. ברוב רובם של המקרים, הטפול בטיקים הוא מתן הסבר לילד ולהורים. רק במקרים קיצוניים שוקלים להפסיק את הטפול התרופתי או לטפל בטיקים עצמם. כמו בכל מקרה של הופעת תסמינים שנחשדים כתופעת לואי של התרופה, מומלץ לפנות לרופא המטפל. שבת שלום, ד"רברנע ארז.

10/03/2015 | 10:34 | מאת: אמא מודאגת

שלום רב. בתי בת 12.5. כבר בכיתה ג שמנו לב שמאוד קשה לה ושהיא "נלחמת בשיניים". המצב הלך והחמיר. לפני כשלוש שנים עברה אבחון פסיכודידקתי שקבע חד משמעית שיש לה בעיות בזיכרון ושכל פרקי זמן קצרים היא מאבדת את הריכוז וממש " מרחפת" . הציונים שלה נמוכים מאוד ( היא בכיתה ז) והיא ממש מתוסכלת והביטחון העצמי שלה ירד. אני מאוד דואגת לה . לפני כשנה פנינו לניורולית שלא הצליחה להצביעה אם מדובר בבעיית קשב וריכוז , אמרה שכנראה שלא ובכל זאת הפנתה אותנו לבדיקת " טובה". היא עשתה את הבדיקה פעמיים , בלי ריטלין ועם. תוצאות הבדיקה הראו שהיא צריכה כנראה ריטלין. מאז אני נלחמת עם עצמי ולא יודעת מה לעשות. כנראה קיוויתי לאיזה נס. לפני שבועיים התחלתי לתת לה כדורי "זום " של טבע. אני כל הזמן דוחה עם עצמי את עניין הריטלין כי אני חוששת שזה יפגע בצמיחה שלה. היא אוטוטו בת 13 והגובה שלה 1.55. אני ממש חסרת אונים ודואגת , כנראה אני צריכה מישהו שיגיד לי שזה בסדר גם לתת לה ריטלין ושזה לא סוף העולם. מתנצלת מראש על אורך הדברים , אני פשוט מאוד דואגת. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

אמא מודאגת שלום, ראשית, ברור שאת מודאגת, ואין צורך להתנצל על כך. כולנו דואגים לילדנו, ורוצים בטובתם. לגבי הענין עצמו, איני רואה כל סיבה לדחיית הטפול. כמו שתארת, בתך "נלחמת בשיניים" - כלומר נאבקת וסובלת יום-יום, בעוד שנמנע ממנה טפול שיכול מאד להקל עליה. Ritalin מפחית את התאבון, ואכילה לא מספיקה עלולה לפגוע בצמיחה. צריך לדאוג שתאכל מספיק ולעקוב אחר משקלה. אני מציע לחזור לנוירלוגית, ולהתחיל טפול לאלתר, תוך מעקב של רופא הילדים לאחר צמיחתה. ועוד הערה. אבחון פסיכודידקטי אינו מאבחן הפרעת קשב ורכוז. לכל היותר הוא עשוי להעלות חשד לקיומה של הפרעה זו. כדי לאבחן הפרעת קשב ורכוז, צריך לבצע אבחון של הפרעת קשב ורכוז. ובקשה אחרונה, חזרי לפורום וספרי לנו מה קורה עם בתך לאחר שהחלה טפול תרופתי. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

06/03/2015 | 16:22 | מאת: אמא

בתי בת עוד מעט 12 מאובחנת על-ידי נורולוג ילדים כADD ללא הפרקטיביות אלא חולמנות . בכיתה א נתנו לה תרופה רטלין 10 מג אך הפסקנו לתת לה ומכיתה ג לא לוקחת שום תרופה . הפסקת לקיחת הרטלין היא משום שהתופעת הלוואי שלה היא מניעת גדילה פגיעה בגדילה ולכן הפסקנו . בתי מאוד נמוכה לגילה. כרגע הנורולוג נתן לנו אדראל 10 מג האם לאדרל יש גם תופעות לוואי כאלה תוכל להסביר לי מה ההבדל בין שתי התרופות האלה . ואם בגלל כל הפרוצדורה של הבאת אדרל זה בכלל שווה או שנחזור לרטלין . הפחד העקרי שלי זה שהיא זה יפגע בגדילה שלה כרגע גובה 130 ס"מ תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לאמא שלום, Ritalin ו-Adderall, וכל התרופות ממשפחת הסטימולנטים, שהן התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעת קשב ורכוז, גורמות כתופעת לואי לפגיעה בתאבון שעלול להביא לפגיעה בצמיחה. כאמור, בענין זה אין הבדל עקרוני בין Ritalin ל-Adderall. עם זאת, יתכן ואצל בתך Adderall יפגע פחות בתאבון. בנוסף, עברו שלוש שנים מאז טופלה תרופתית, ויתכן ותופעות הלואי תפחתנה. בגילה היא גם יכולה להבין יותר את החשיבות של תזונה מספיקה. כתבת שבתך בת 12 שנים, וגובהה 130 ס"מ. מעיון בעקומות הגובה (http://www.health.gov.il/Subjects/KidsAndMatures/Documents/g-height-age-5-19.pdf) של משרד הבריאות, עולה שהיא באחוזון 3 של הגובה. לאור זאת, יש לשקול, עם רופא הילדים, לפנות לאנדוקרינולוג, כדי לשלול בעיה רפואית אחרת שעלולה לפגוע בצמיחה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/03/2015 | 16:36 | מאת: צביקה

האם יש המלצות בעד או נגד רטלקס?

צביקה שלום, אין לי מה לומר בעד רטלקס. יש לי כמה דברים נגד, ואחלקם לשניים: 1. השווק הטלפוני שלהם מטריד (לפחות אותי), ולמיטב הבנתי (אני חסר כל השכלה משפטית) מהווה גם עבירה על החוק הספאם. 2. כמו כל "רפואה אלטרנטיבית" יש שתי בעיות עיקריות: א. אין מידע מחקרי התומך בכך שרטלקס עובד. שמוש בו דוחה שמוש בטפולים אחרים שהוכחו מחקרית. ב. עלות כספית נכרת. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

31/05/2015 | 10:16 | מאת: אורלית

מוכנה לתת בחינם ערכה שלמה לא עזר כלל וככל חבל על הכסף

27/02/2015 | 20:58 | מאת: רות

שלום רב בני אובחן ע"י פסיכולוג קליני בעזרת מטריצות צבעוניות ,וכסלר ,רורשך שסובל מ- ODD בנוסף להיותו מופנם מה הטיפול המומלץ ? האם פסיכיאטר יכול לעזור ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רות שלום, איני יודע מהן "מטריצות צבעוניות", אך מבחני וכסלר ורורשך אינם כלים בהם משתמשים לאבחון של אבחון הפרעה מרדנית מתנגדת (ODD) - הפרעה שהעיקר בה הוא אי-קבל סמכות וסרוב להתנהג כפי שנדרש. לא ציינת בן כמה בנך, וכל לא מסרת שום פרט כמעט. בכל מקרה, הטפולים שנמצאו יעילים בטפול בהפרעה זו היא הדרכת הורים ומורים, טפול קוגניטיבי התנהגותי (או התנהגותי, תלוי בגיל) לילד, וטפול תרופתי. טפול תרופתי, במקרה זה, ינתן ע"י פסיכיאטר. אני מציע שתבררי שוב עם הפסיכולוג המאבחן באיזו הפרעה נמצא בנך סובל, וכיצד נמצאה הפרעה זו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

17/02/2015 | 15:44 | מאת: רן

שלום רב מה ההבדל בין אדרל 30 מג רגיל לבין אדרל 30 מג xr שמאפשר לו את היכולת להשפיעה 12 שעות

לקריאה נוספת והעמקה

רן שלום, התרופות Adderall ו-Adderall XR מכילות את אותו החומר (למעשה החומרים). ב-Adderall השחרור של התרופה בגוף הוא מיידי, ולכן היא משפיע כ-5-6 שעות. לעומת זאת, ב-Adderall XR יש מנגנון של שחרור מושהה, ולכן התרופה משפיעה כ-11 שעות. מנגנון של שחרור מושהה, כשמו כן הוא, מנגנון המשחרר את התרופה באיטיות. כיון יש לזכור שעוצמתו של Adderall 30mg כפולה מעוצמתו של Adderall XR 30mg, כיון שלמעשה מחצית מחומר (15mg) משתחררת מיד, ומחציתו השניה לאחר מספר שעות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

16/02/2015 | 12:23 | מאת: לימור

שלום דר' יש לי ילד בן 11 שמגיל 6 תמיד אמרו לנו שיש לט בעיית קשב וריכוז לקחנו אותו לנויירולוגית בכירה שאמרה שאין צורך בטיפול תרופתי לאחר לחץ רב מביה"ס ממש התחננו אליה שתתן לו ריטלין ומאז הוא מקבל מינון של 10 מ"ג, לקחנו אותו למרכז טיפולי שגם שם איננו התאים כי הם טענו שאין לו בעיית קשב עשינו לו אבחון שגם העיד כי אין לו בעיית קשב, אנחנו חסרי אונים , מפני שהילד איננו מרוכז מפריע בלימודים מתחצף וללא גבולות כלל. יש לציין שהוא איננו מקלל או מרביץ איננו נקלע לקטטות ולא עושה דברים נפשעים חלילה פשוט עושה מה שבא לו. איננו יודעים איך לטפל בו וחושבים אולי שזאת בעיה רגשית האם תוכל לתת לנו כיוון מה יכולה להיות הבעיה ?איך לטפל בו? ואהם להמשיך עם הריטלין( אנני צודה חך מאוד על זמנך היקר

לקריאה נוספת והעמקה

לימור שלום, את מתארת מצב בו מצד אחד יש קושי בתפקודו של הילד בביה"ס (ולכן מתלוננים מביה"ס) ומצד שני אבחנתו אינה ברורה. הבעיה שאת מתארת נשמעת כבעיית התנהגות. לא ברור אם הבעיות מוגבלות לביה"ס, או מופיעות במקומות נוספים (בית, חוגים וכו'). לא הבנתי אם הבעיה היא בעיית התנהגות בלבד, או האם יש גם בעיות נוספות, כמו בעיות למודיות או בעיות חברתיות. לא ברור ממה שכתבת אם ה-Ritalin השפיע או לא. כיון שיותר מדי דברים אינם ברורים, וכיון שנשמע שהבעיה היא בעיקרה בעיית התנהגות, אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, כדי לבצע הערכה מלאה, כולל הערכה מחודשת של נושא הקשב והרכוז. עוד אני ממליץ להיות מטופלים אצל רופא אחד, כזה שאתם סומכים עליו, ולא להחליף רופאים שוב ושוב. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

15/02/2015 | 14:31 | מאת: סופראמא3

שלום, לאחר שבני בן העשר אובחן עם ADD הנוירולוג רשם לו ריטלין LA 20 מ"ג. התרופה גרמה לו לכאבי בטן, רעד בידיים וחוסר תאבון ולכן רופא המשפחה העביר אותו לריטלין רגיל 10 מ"ג. התרופה הזו לא גרמה לשום תופעות לוואי מלבד חוסר תאבון אבל היא לא מספיקה לכל שעות בית הספר. האם יש טעם לנסות שוב LA 20 או שכדאי לקחת כדור רגיל נוסף לאחר 3-4 שעות? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

סופראמא3 שלום, שתי האפשרויות שהצעת קבילות. אפשר לנסות ולחזור ל-Ritalin-LA 20mg, ואם תופעות הלואי תופענה שוב, לחזור ל-Ritalin 10mg. אפשר בהחלט להמשיך טפול ב-Ritalin 10mg בבוקר, ולהוסיף כדור אחרי 3-4 שעות שעות. הבעיה כאן היא האם הילד יזכור לטול כדור או האם יש בביה"ס מי שיתן לו את הכדור השני. אפשרות נוספת היא טפול ב-Concerta 36mg, שיכסה 12 שעות מהיום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

13/02/2015 | 09:53 | מאת: אא

שלום רב, בתי בת 8 אובחנה לאחרונה עם ADD. התחילה טיפול ברטלין LA 10 שעלה בהדרגה ל30, עם תופעות לוואי קשות בהתחלה שהצטמצמו עם הזמן אך עדיין קיימות (קושי להירדם - החלה לקבל מלטונין לתקופה זמנית כרגע עם שיפור קל בלבד, הגברת חרדות, התנהגות מרדנית שלא היתה לפני כן בשעות בהן אינה תחת השפעת רטלין). שאלתי: האם מינון של LA30 אולי גבוה מדי למשקלה (20 ק:ג) ולכן גורם לתופעות אלה? מצד שני מינונים נמוכים יותר לא עזרו (וגם המינון הנוכחי תורם בצורה חלקית). האם בתנאים אלה היית ממליצה על אחת החלופות? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אא שלום, התאמת המנון למטופל, היא עבודתו של הרופא המטפל, ופורום אינו יכול להחליפו. התאמת המנון מתבססת על הכרות טובה של הרופא את המטופל, משפחתו, סדר יומו וסביבתו, וכן קבלת מידע על תפקודו ותגובותיו לתרופות שונות ומנונים שונים. כיון שאת מתארת תופעות לואי משמעותיות תחת טפול במנון הנוכחי של התרופה, ולעומת זאת, מנונים נמוכים יותר לא הועילו, נראה בהחלט שיש לשקול טפול בתרופה אחרת ממשפחת הסטימולנטים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

https://docs.google.com/forms/d/1xtICsTKugK5ctCYYn-opXTBY4kBcqfGmavPw5oamdZc/viewform נשמח שתענו לנו על הסקר הנ"ל. תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

אוהד שלום, אשמח שתפרסם כאן את תוצאות הסקר, לאחר שתסיימו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/02/2015 | 09:44 | מאת: טל

כבר שנים שאני -אמורה- לקחת ריטלין/קונצרטה (אף אחד לא באמת יודע להגיד לי), אחרי הרבה ניסיונות של כל מינון וכדור אפשרי אני עדיין סובלת מהמון תופעות לוואי. אחד מהנירולוגים אליו פניתי אמר שאני כנראה צריכה לקחת משהו בהזמנה אישית מארה"ב. אחר כך נירולוג אחר אמר שאני פשוט צריכה למצוא את המינון הנכון. אחר כך פסיכיאטר אמר שאני בכלל סובלת ממחלות נפשיות. נשבר לי. אני סטודנטית שלא מצליחה ללמוד אפילו לא בכאילו. כשאני מבררת על מומחים לקשב וריכוז כולם מקבלים רק עד גיל 15. האופציה שנותרה היא התייעצות באינטרנט. אשמח לחוות דעת, או המלצה על רופא מטפל שיכול לעזור לי לסיים את התואר בכבוד. תודה, טל

לקריאה נוספת והעמקה

טל שלום, כיון שאינך ילדה או נערה, הפורום הנ"ל אינו המקום המתאים, אך לאור מצוקתך אענה בקצרה. אני מניח שלא ניסית כל כדור או טפול אפשרי, ושיש עדיין מקום לטפולים אחרים שטרם ניסית. לא אמור להיות קושי למצוא פסיכיאטר או נוירולוג המטפל בהפרעת קשב ורכוז במבוגרים. בקופ"ח מכבי (גלוי נאות: אני עובד בקופ"ח זו), יש מרפאה של קופת החולים לטפול בהפרעת קשב ורכוז במבוגרים. כיון שהזכרת שפסיכיאטר אמר שאת סובלת ממחלת נפש (מונח שאת השתמשת בו), אני מציע לפנות לפסיכיאטר. לצערי, רוב הפסיכיאטרית נאלצים לעבוד גם בקליניקה פרטית, כך שלא אמור להיות קושי למצוא פסיכיאטר שיטפל בך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

03/02/2015 | 17:29 | מאת: אודרי

אני נוטלת את התרופה אדרל XR במינון של שלושים מיליגרם. רציתי לשאול מספר שאלות. האם אני יכולה ליטול את התרופה באופן לא רציף? כלומר, יום כן ולאחר מכן לא לקחת אותה כמהימים, או יום כן יום לא, וכ"ו? האם ניתן לחלק את הכדור לשניים בימים שאני חשה שאין לי צורך במינון המלא? (מכיוון שהכדור מורכב מגרגרי חומר אפשר לחלק אתם לשני חלקים שווים). תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

אודרי שלום, בתשובה לשאלותיך: 1. Adderall (וכן כל תורפה אחרת ממשפחת הסטימולנטים) אפשר לטול שלא ברצף. הכדור משפיע ביום בו נוטלים אותו. אפשר לטול מדי יום, או פעמיים בשבוע, או פעם בשנתיים. הכל חוקי. 2. אפשר לפתוח את הקפסולה, ולטול חלק ממנה, אך הדבר אינו מומלץ, גם כיון שקשה לטול חצי (או חלק אחר רצוי) באופן מדויק, וגם כיון שיש בקפסולה שני סוגי גרגרים, וצריך לקחת חצי מכל סוג - עסק מסובך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

02/02/2015 | 20:24 | מאת: לודה

ילד שלי בן 9 אובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות.הפרעה מתבטאת במוסכות דעת, אימפולסיביות, אי יכולת להתרכז בשיעורים הרבה זמן וכו'. ניסינו: אומגה, zum, ביופיטבק עד שהיגענו לריטלין. חוץ מחוסר תאבון הילד הפך להיות עצבני וגוסס ציפורניים עד דם. נכון לעכשיו אני לא נותנת ריטלין כחודש ימים. שמעתי רבות על שמן המפ - שזה ממש תחלופה לריטלין. השאלה היא אם יש משהו שעוד לא ניסינו, ודעתך על שמן המפ . יש לי פגישה בבית הספר בשבוע הבא ואני מחכה לתשובה. תודה מראש,לודה

לקריאה נוספת והעמקה

לודה שלום, אין מחקרים (אני לא מצאתי כאלו) המראים ששן המפ (Hemp oil) יעיל בטפול בהפרעת קשב ורכוז. כיון שאין כל מידע על יעילות כלשהי, איני רואה כל סיבה טובה לטפל בשמן המפ. אם בנך הגיב בצורה לא טובה למתן Ritalin, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולנסות ולמצוא טפול אחר. יתכן ושנוי המנון יביא לשפור, ויתכן ויש צורך בתרופה אחרת. ממליץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2015 | 22:30 | מאת: אמא מודאגת

האם ילד שלוקח ריספונד יהיה זקוק לתרופה זו כל חייו?! האם יש דרך להיפטר מהצורך בשימוש בתרופה זו?!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא המודאגת. אני מבין שבנך מטופל ב-Rispond, אך לא ציינת מדוע. בהנחה שהוא נוטל את התרופה לטפול בבעיות ההתנהגות, סביר מאד (אני מעריך זאת ב-99%), שלא צטרך להמשיך ולטול את התרופה כמבוגר. עם זאת, אינני נביא, ואיני מכיר את בנך. אבל, השאלה החשובה היא איך מרגיש בנך ואיך הוא מתפקד. מטרת הטפול היא להביא לשפור בהרגשתו של הילד ובתפקודו. התרופה היא אמצעי בלבד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2015 | 22:27 | מאת: אמא

האם ישנה אפשרות שהפרעה בוויסות תבוא לידי ביטוי ברגישות יתר המביאה לידי התפרצות והתרגשות יתרה בכיתה בעלת 40 ילד?! האם יתכן כי ילד עם הפרעת קשב שאינו היפראקטיבי בתוספת של הפרעה בוויסות חוש יראה כבעל אישיות מתפרצת?! יש לציין שבבית בשכונה בחוג ובסביבה הטבעית לא התפרץ עד שהתחיל התערבות טיפול תרופתי בריספונד. ..

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום, הפרעה בוסות החושי בהחלט עלולה לבוא לידי בטוי בהתפרצות, וכתה של ארבעים תלמידים בהחלט עלולה להחמיר את המצב. במצבים מסויימים, הפרעה בוסות החושי עלולה להראות כהפרעת קשב ורכוז. עם זאת יש לזכור שהשכיחות של הפרעה בוסות החושי רבה יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. ברוב המקרים, Rispond מפחית את הרגישות ואת ההתפרצויות. איני יודע מהי "אישיות מתפרצת". יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

01/02/2015 | 09:48 | מאת: עינת

מה עושים במקרה של חוסר בויונס 30 מ"ג בבתי המרקחת?

עינת שלום, יש כיום חוסר זמני בכדורי Vyvanse 30mg. בתי המרקחת יכולים הכין מנון זה מכדורים של Vyvanse 50mg או Vyvanse 70mg. על הרופא להוסיף על התרופה שהוא מאשר "הכנה ידנית" או "הכנה רוקחית" (לא אני אחראי לעברית הקלוקלת הנהוגה במקרה זה) של התרופה, ובית המרקחת יכין אותה עבורך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

28/01/2015 | 00:18 | מאת: אור

בהמשך לשאלה הקודמת, הבן טופל ברטלין. החלו תופעות של חרדה OCD ודכאון קל. הפסקנו את הטיפול ברטלין. עלו מספר חלופות.הראשונה אדרל ואח"כ סטאטרה וויונס. האם אדרל יכול לגרום לתופעות של חרדה ודכאון? מה לגבי סטאטרה וויונס? האם יש אלטרנטיבה אחרת?

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום, Adderall, כמו כל התרופות ממשפחת הסטימולנטים (לדוגמא: Ritalin, Concerta, Vyvanse, Focalin), עלולה לגרום לחרדות או להגביר חרדות, ועלולה לגרום לדכדוך או להחמיר דכאון. עם זאת, אין מדובר בהתוויית נגד מוחלטת, כלומר, אין זה אומר שמי שסובל מחרדות או דכאון אסור לטפל בו בתרופות אלו. בהחלט אפשר להתחיל לטפל, ולעקוב אחר מצבו של הנער. אם מופיעות חרדותאו דכאון, אפשר לשקול שנוי מנון, החלפת תרופה, או הוספת תרופה נוגדת דכאון וחרדה. Strattera, בנגוד לתרופות הסטימולנטיות, אינה מגבירה חרדה או דכאון. עם זאת, יעילותה בטפול בהפרעת קשב ורכוז נמוכה משמעותית בהשוואה לתרופות הסטימולנטיות. אפשר לנסות טפול ב-Strattera. אפשר גם לשקול טפול בתרופה נוגדת דכאון וחרדה. אזכיר רק שהפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא הפרעת חרדה במהותה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/01/2015 | 23:41 | מאת: אור

שלום רב, האם ניתן ליטול אדרל כשסובלים מחרדות. מדובר על נער מתבגר.

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום, Adderall, כמו כל שאר התרופות ממשפחת הסטימולנטים (Ritalin, Concerta, Focalin, Vyvanse) עלולה להגביר חרדות. עם זאת, בהחלט ניתן לטפל ב-Adderall בנער הלוקה בחרדות, כיון שתופעת לואי של התגברות החרדות מופיעה רק בחלק מהמטופלים, ולעתים קרובות כאשר יש הגברה של החרדה, היא מזערית. אם יש התגברות משמעותית של חרדה תחת הטפול התרופתי, יש לשקול שנויים במנון, החלפת התרופה או תוספת של תרופה נוגדת חרדה. אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

25/01/2015 | 09:53 | מאת: אור

ומה לגבי דכאון? האם אדרל מגביר דיכאון או ההפך?

עינת שלום, Adderall, כמו כל התרופות ממשפחת הסטימולנטים (לדוגמא: Ritalin, Concerta, Vyvanse, Focalin), עלולה לגרום לחרדות או להגביר חרדות. עם זאת, אין מדובר בהתוויית נגד מוחלטת, או בעברית, אין זה אומר שמי שסובל מחרדות אסור לטפל בו בתרופות אלו. בהחלט אפשר להתחיל לטפל, ולעקב אחר החרדות. אם מופיעות חרדות, או שחרדות שהיו מתגברות, אפשר לשקול שנוי מנון, שנוי תרופה, או הוספת תרופה נוגדת חרדה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

20/01/2015 | 19:34 | מאת: סימה

מדוע אסור לחתוך ריטליןSRלחצי

לקריאה נוספת והעמקה

סימה שלום, כדור ה-Ritalin-SR מצופה בצפוי שמתעכל לאט, וגורם לשחרור איטי של התרופה. חציית הכדור פוגעת במנגנון השחרור האיטי, ולמעשה הופכת את התרופה לשחרור מיידי. כלומר, התרופה תשפיע למשך כארבע שעות, במקום כשמונה שעות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.