ילדה לא רוצה לקחת ריטלין

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

13/11/2013 | 13:36 | מאת: שירי

שלום. הבת שלי בת ה-8 וחצי לוקחת ריטלין (הכמוסה עם הכדוריות) כבר מתחילת כתה א עכשיו היא ב-ג. בזמן האחרון עושה לי בעיות בלקיחת הכדור בטענה שזה מר לה, האמת שמאז ומתמיד זה הפריע לה ועשתה תמיד בעיות בנטילת הכמוסה. יש לציין שאני משתמשת במעדן, שמה בכפית מעדן על זה שופכת את הכדורית ומעל מחסה בעוד מעדן ומערבבת ועדיין היא טוענת שהמרקם והטעם של הכדוריות מציק לה וגורם לה להקיא. ניסיתי עם ממרח שוקולד וגם לא עזר ויוצא מצב שהיא לוחקת כמות חלקית ויכול להיות שלפעמים גם בכלל לא וזה מאוד משפיע עליה בלימודים ובכלל בהתנהגות והבעיה שהיא לא הכי מודעת לעצמה. מה אפשר לעשות והאם ניתן לכתוש את הכדוריות האלה לאבקה כדי שלא תרגיש אותם? או למוסס אותם במיץ?

שירי שלום, ראשית, בתך מטופלת ב-Ritalin-LA - זהו שמה של "הכמוסה עם הכדוריות". לעצם הענין - באופן טבעי הורים מחליטים עבור ילדיהם החלטות רבות המשפיעות על ילדיהם, ואינם מערבים את הילדים בהחלטות כאלו. לעניות דעתי, טפול רפואי, ובכלל זה טפול תרופתי, אינו נתון לשקול דעתם של ילדים, אלא של ההורים בלבד. דרך אגב, גם הרופא אינו מחליט, אלא יכול רק ליעץ, וההורים הם המחליטים. ממש כפי שאין שואלים את דעתה של ילדה בת שמונה שנים האם היא מסכימה ללכת לביה"ס, להתקלח וכו', אין שואלים אותה האם היא מסכימה לטול תרופה. צריך להקשיב לה ולנסות לעזור לה, אך ההורים הם הקובעים. חשוב מאד להבהיר את הדברים, קודם כל להורים, ואח"כ, דרך ההורים, גם לילדה. אני מניח שהסיבה לתלונות על הטעם המר, אינן נובעות באמת מהטעם, אלא מאי-רצונה של הילדה לטול את התרופה. חשוב לדבר איתה על כך, בצורה רגועה וכשיש זמן, ולנסות להבין מה עומד מאחורי הסרוב. מומלץ לנסות ללמד את הילדה לבלוע את הכדור שלם, ואז לא תחוש בעם הכדוריות. אפשר להתאמן על סוכריות קטנות. צריך הרבה סוגסטיה חיובית - "את גדולה, וילדים גדולים בולעים כדורים ..." וכו'. אפשר להציע פרס (צנוע) אם תצליח לבלוע. כדי להמנע מהטעם המר, אפשר לנסות ולשים את הכדוריות בתוך מזונות מתוקים יותר כמו דבש, סילאן או גלידה. אפשר לתת לילדה לבחור באיזה מאכל. הבחירה האם לטול את התרופה אינה בידיה. בכל מקרה, אסור לרסק את הכדוריות לאבקה, ואסור להמיסן במשקה, כיון שכך את פוגעת במנגנון השחרור האיטי של התרופה, והילדה תקבל כביכול מנון גבוה יותר, שישפיע זמן קצר יותר. יש פתרונות אחרים (כמו מדבקות Ritalin, לדוגמא) אך אלו פתרונות יקרים מאד בארץ, ויש להם בעיות משלהם. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים