ריספונד או לא?...

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

30/12/2013 | 22:58 | מאת: מורן

שלום, בני בן 10 עבר אבחון tova ונמצא גבולי... הוא ילד מאוד חכם... על גבול המחוננות... ציונים טובים מאוד בביהס אך לא מסוגל לשבת... תמיד חייב להפריע...קופץ בראש... חייב להגיד את המילה האחרונה... כל המורות מעירות לו באופן יום יומי.... במשך כמעט שנתיים הוא לקח רטלין 20 מג. עם הרטלין ועם הגנטיקה הוא הגיע לתת משקל וטופל במחלקת הפרעות אכילה בביהח. הפתרון של המחלקה להפרעות אכילה הוא להפסיק עם הרטלין במיידי... הפסקנו את הרטלין, התאבון חזר ואיתו המכתבים מהמורים.... חזרנו לנירולוג אשר המליץ לנו להפסיק את הרטלין ולהתחיל לקחת ריספונד ( אך רק לאחר שידבק על ידי פסיכיאטר....). אני ובעלי מאוד מבולבלים... מצד אחד חשוב לנו שהילד יתנהג בהתאם ומצד שני חשוב לנו שהוא יגיע למשקל נורמלי לגילו ושלא יגיע שוב לתת משקל ( בחופש הגדול לא נתנו לו רטלין והוא עלה כ5 קילו). האם אכן התרופה ריספונד מתאימה לו? האם בגלל שהוא נמצא גבולי יש תרופה אחרת? (ניסינו גם קונצרטה וזה היה גרוע יותר מלתת ריטרלין). אודה לתשובה.

מורן שלום, ראשית, בדיקת TOVA אינה אבחון של הפרעת קשב ורכוז, ואני מקוה שהילד אכן עבר אבחון מלא. בכל מקרה, אני מבין שיש הפרעה בתפקוד וטפול ב-Ritalin פותר אותה. שנית, אין קשר בין חוסר תאבון עקב השפעת Ritalin להפרעות אכילה. לכן, לא ברור לי כיצד או מדוע הגיע לטפול במחלקה כזו. אם נמצאה הפרעת אכילה, מדובר בד"כ בהפרעה קשה ויש לטפל בה. אם אין הפרעת אכילה, אלא מדובר בחוסר תאבון הנובע מתופעת הלואי של התרופה, אין צורך במחלקה להפרעות אכילה. שלישית, Rispond אינה תרופה לטפול בהפרעת קשב ורכוז. התרופה מותויית (בין היתר) לטפול בהפרעות התנהגות השכיחות מאד בילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. התרופה עוזרת למתון המרכיבים של ההיפראקטיביות והאימפולסיביות בהפרעת קשב ורכוז. רביעית, אחת מתופעות הלואי של Rispond היא הגברת התאבון. יש מקרים שבהם תופעת לואי דוקא מועילה. למרות זאת, לא מקובל לטפל ב-Rispond להגברת התאבון בלבד. חמישית, Ritalin אמנם פוגע בתאבון, אך יש מקום להורים בהשפעה על האכילה של הילד. למשל, הקפדה על ארוחת בוקר, לפני מתן ה-Ritalin, יכולה להועיל מאד. שישית, יש תכשירים שונים של Ritalin, ולעתים "תפירת" טפול יכולה לעזור מאד בהתגברות על חוסר התאבון. שביעית, יש תרופות נוספות מהמשפחה של Ritalin (נקראים סטימולנטים), שיכולות להיות טובות יותר עבור בנכם. כל התרופות ממשפחה זו עלולות לפגוע בתאבון, אך יתכן ותרופה אחת תפגע פחות בתאבון של בנכם. אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים, ולהוועץ בו. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים