פחד מריטלין

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

17/06/2015 | 23:32 | מאת: דנית

שלום רב ד"ר ברנע ביתי בת ה-9 לומדת בכיתה ג' וככל הנראה בעלת הפרעת קשב וריכוז (טרם היינו אצל נוירולוג בעניין בשל הפחד מריטלין). בבית אנו חשים באי השקט הפנימי שלה (לא יכולה לבטא זאת טוב יותר) היא צריכה להיות עסוקה כ-ל היום בחוגים, חברים, טיולים ואפילו לימודים מחוץ לבית - העיקר להיות עסוקה. היא מאוד אוהבת ללמוד, אך לצערי לא מצליחה להשיג תוצאות והמורה מדווחת על קשיים רבים ופער מול הכיתה. יש לציין שהיא בעלת מוטיבציה גבוהה להצליח. אי השקט גם מתבטא ב"עניינים" חברתיים, היא עשויה לעיתים "להציק" לחברותיה, למרות שיש לה המון חברות. היא מסוגלת לנגן בכוונה בכלי נגינה כאשר מישהו בבית ישן ואנו מבקשים שתשמור על שקט.. יש לנו איתה לא מעט קשיים ואנו "עסוקים בה" כל היום. עם כל זאת אנו מסוגלים להתמודד אולם, הקושי הרב בבית הספר מאוד מטריד אותנו. היא עברה אבחון לקויות למידה בו ההישגים היו בלתי תקינים לצד "ילדה מאוד חכמה עם פוטנציאל גבוה" כמובן שגם באבחון עלה חשד להפרעת קשב. אז מה הבעיה? אנחנו במעקב עוד מהבטן אחר 2 ציסטות בכליה ומבצעים אולטרסאונד כליות ובדיקות דם מידי שנתיים (כל בדיקות הדם תקינות, בבדיקת האולטרסאונד האחרונה - ללא שינוי ונדרש המשך מעקב) אני מאוד פוחדת (מאוד מאוד מאוד) מריטלין, לאחר קריאת תופאות הלוואי - מוות פתאומי חו"ח , טיקים למיניהם, כאבי ראש, סיוטים וכו'.... והשאלה היא האם בכלל מותר לה לקבל ריטלין?(לאור המעקב אחר הכליות) ואם לא, איך מטפלים? תודה מראש על תשובתך, דנית

דנית שלום, ראשית, התאור של בתך בהחלט מתאים להפרעת קשב ורכוז, והיא בהחלט זקוקה לאבחון. שנית, לפני שמדברים על הטפול, רצוי להגיע לאבחון, ולאשש או להפריך את החשש שמדובר בהפרעת קשב ורכוז. שלישית, אם בתך תאובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, ויהיה צורך בטפול תרופתי, תופנו לנפרולוג המטפל כדי שיתן את אשורו לטפול התרופתי שיוצע. איני יכול לענות על השאלה האם מותר לבתך לטול Ritalin, כיון שאיני יודע מהי מחלת הכליות, מהם תפקודי הכליות שלה, ומהו המצבה הגופני/בריאותי בכלל. ולכן, שוב, יהיה צורך בהתיעצות עם הרופא הנפרולוג. רביעית, חלק גדול מתופעות הלואי המפורטות בעלון המצורף לתרופה הן תופעות לואי נדירות ביותר, שברוב המקים קשורות לבעיות רפואיות מסויימות מאד. ריטלין היא תרופה בטוחה מאד, ואם הנפרולוג לא יראה סיבה כלייתית לאסור את מתן התרופה, תוכלי להשתמש בה ללא חשש. בתור תרגיל, אני מציע לקרוא את העלון המצורף לתרופות אחרות, כמו אקמול או גלולות למניעת הריון (ספוילר: מדובר בטקסט מסמר שיער). חמישית ואחרונה, יש תרופות נוספות מלבד Ritalin, ואולי בתך תוכל להעזר באחת מהן. גם זאת צריך לשקול עם הרופא המטפל והרופא הנפרולוג. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים