צורך משתנה ברטאלין?

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

18/03/2014 | 14:42 | מאת: ריקי

שלום וברכה. אני אם לילד בן 12, שאובחן באיחור, לצערי, כסובל מהפרעת קשב וריכוז. ראשית, תודה על הפורום הנפלא הזה, ותודה לד"ר ארז על התשובות השקולות. נעזרתי רבות בשאלות ותשובות שמופיעות כאן. הריטאלין עוזר לילדי בלימודים מאד, ברוך השם. מבחינה התנהגותית, כשהוא אינו תחת השפעת הכדור, לפעמים הוא מתנהג מאד כ'היפר' ולפעמים הוא די רגוע. האם ידוע מה יוצר את ההבדלים הללו? האם יש צבעי מאכל/חומרים אחרים הידועים כמשפיעים? ושאלה נוספת - אנחנו מנסים לתת כדור של 12 שעות, על מנת לאזן את ההתנהגות במשך כל היום. זה עוזר, אבל נראה שגורם לילד דכדוך, עצבנות מסוימת, וגם נטיה יותר להיות בלחץ וחרדה. האם יש דרך לעזור?

ריקי שלום, תודה על המחמאות, ואני שמח שהפורום עוזר לך. זו מטרתו. לשאלותייך - התנהגותו של ילד מושפעת מגורמים רבים מאד - הטמפרמנט הבסיסי, המצב בבית, מבו החברתי, הצלחות וכשלונות במשך היום, תזונה, שינה ועוד ועוד. גם התנהגותם של ילדים ללא הפרעת קשב ורכוז משתנה, ואין יום אחד דומה למשנהו. הכלל הראשון הוא להקפיד על מלוי הצרכים הגופניים הבסיסיים - תזונה בריאה במהלך היום, ללא צומות ארוכים, שינה מספיקה (רוב הילדים בישראל אינם ישנים מספיק). ההמלצה השניה היא לשמור על שגרה בסיסית קבועה - שעה בה מכינים שעורי בית, זמן קבוע לארוחת ערב, מקלחת וכניסה למיטה. בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז, יש לנסות ולאתר גורמים המחמירים את התנהגותם - חוג או פעילות מסויימת,הפסקת פעלות מסויימת (כבוי הטלויזיה או המחשב) וכו'. אם מאתרים גורמים כאלו, יש צורך בטפול - הדרכת הורים, טפול התנהגותי או טפול תרופתי. לא נמצא כל קשר בין צבעי מאכל להפרעת קשב ורכוז. מדובר במיתוס שקרי. עם זאת, מומלצת תמיד תזונה בריאה ומאוזנת. אם Concerta ("כדור של 12 שעות") גורם לדכדוך, יש לשקול המשך טפול ב-Ritalin-LA בבוקר (כדור המשפיע כשמונה שעות), ומתן Ritalin "רגיל" (המשפיע כארבע שעות), במנון נמוך, אחה"צ. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים