שימוש בתרופת ריספונד

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

27/07/2014 | 00:50 | מאת: אמא מודאגת

דר' ארז שלום, הבן שלנו אובחן כסובל מADHD מגיל צעיר וטופל מספר שנים בהתחלה בריטלין ואח"כ בקונצרטה. כיום הוא בן 13. בעקבות אירוע אלימות הוא הובא לטיפול ביחידה לנוער ולמתבגר הפסיכיאטרית שמנהלת את היחידה המליצה על השימוש בריספרדל, שבבית מרקחת המירו אותו בריספונד 1 מ"ג בטענה שזו בעצם אותה התרופה. אני רואה כחודש לאחר תחילת השימוש שאכן ירדה תופעת האימפולסיביות ותגובות לא פרופורציונליות .אבל אני שואלת את עצמי למה הילד צריך לקבל תרופה שנועדה לטיפול בסכיזופרניה וכל מיני מחלות פסיכיאטריות אחרות. האם הוא חולה פסיכיאטרי ועלי לקבל את העובדה הזאת? האם מי שמתחיל את התרופה חייב לקבל אותה כל החיים כדי שיוכל להסתדר עם הבריות? ושאלה יותר פראקטית - האם עדיין יש צורך בריטלין? תודה מראש על התשובה.

אמא מודאגת שלום, ראשית, נראה שהמלצתה של הפסיכיאטרית במקומה, ולראיה יש שפור במצבו של הילד. לגבי ה-Rispond - תרופה זו אמנם החלה את דרכה כתרופה לטפול בסכיזופרניה במבוגרים, אך כמו במקרים רבים, עם הזמן התגלו לה שמושים רבים נוספים. כיום יש התוויה של משרד הבריאות לשמוש בתרופה לטפול בהפרעות התנהגות בנוער. זו ההתוויה שבשלה המליצה הפסיכיאטרית שבנך יטול את התרופה. הטפול ב-Rispond אינו מחליף את הטפול ב-Ritalin. יש צורך בטפול משולב, ושלוב זה של תרופות הוא שכיח. ה-Rispond אינו עוזר בקשב וברכוז, אלא בחלקים של ההיפראקטיביות והאימפולסיביות. עד מתי יזדקק בנך לטפול בתרופה? איני יודע! בודאי שלא יזדקק לתרופה למשך כל חייו. מצד שני, אין מדובר בטפול של ימים או שבועות. כמו בכל טפול שהוא, הצורך בטפול צריך להבחן תוך מעקב רפואי מסודר (מעקב פסיכיאטרי במקרה זה). כאשר לא יהיה צורך בטפול זה, יומלץ להפסיקו. לגבי ההגדרות - "חולה פסיכיאטרי" ו-"תרופה פסיכיאטרית" - אלה הן הגדרות "עממיות", ולא הגדרות מקצועיות. האם כל אדם הסובל מהפרעה מתחום הפסיכיאטרית הוא "חולה פסיכיאטרי"? האם אדם הפוחד מעכבישים - הפרעה המופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטרי - הוא "חולה פסיכיאטרי"? בפסיכיאטריה אנו מטפלים בהפרעות שמקורן בחשיבה ובהתנהגות, הגורמות למצוקה או לפגיעה בתפקוד. אם יש מצוקה או פגיעה בתפקוד אנו ממליצים על טפול. מקוה שהרגעתי מעט, שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים