סטרטרה 40 מג לבן 8 -הופעת טיקים ווקאליים

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

06/09/2014 | 22:52 | מאת: נירית

הי ד"ר ברנע בני בן ב-8 נוטל מזה חמישה חודשים סטרטרה לאחר שניסינו מעט ריטלין ובעיקר קונצרטה שלא עזרו כלל.עם הקונצרטה היה כשנה אבל העצים את החרדות שסבל מהן עוד לפני.הסטרטרה נטרלה את החרדות וגם התאבון חזר ושמחנו מאוד אולם הריכוז לא הושג. בשל כך שקלנו להפסיק את הכדור וממתינים להיוועצות. אולם מאז תחילת הלימודים (כנראה מהלחץ)הילד מכחכך ואף מרגיש צורך לצווח(מעין צהלות)ומרסן את עצמו(כמו בתסמונת טורט). אני יודעת שניתן להפסיק את הכדור ללא הדרגה והיום לא נתתי לו כדור מה שגרם לכאבי ראש,הגברת הטיקים ובלבול. אני ממש מודאגת-כמה זמן ייקח ומה יקרה בזמן הגמילה?מה כבר אפשר להציע לנו לבעית הריכוז והחרדות?איך נעזור לו? ייתכן והתפרץ אצלו טורט? מעולם לא סבל מטיקים...היו לו זמזומים שהיה מודע להם..או מלמולים. סליחה על העומס מידע -אודה לכל עזרה ממך.שבוע טוב

נירית שלום, בנך סובל מכמה תופעות, וחשוב להבדיל בינהן. כפי שציינת, בנך סבל מהפרעת קשב ורכוז ומחרדות עוד לפני הטפול התרופתי, ואכן חרדות שכיחות יותר בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. עוד כפי שציינת, Ritalin ו-Concerta (המכילות את אותו החומר הפעיל) אכן עלולות להגביר חרדות. בעייתה העיקרית של Strattera, כפי שנוכחת לדעת היא יעילות נמוכה משמעותית בהשוואה לסטימולנטים (תרופות מהמשפחה של Ritalin). כמו שאבחנת, נראה שבנך סובל כעת מטיקים קוליים - השמעת קולות לא רצוניים. הפרעת טיקים היא הפרעה שכיחה מאד בקרב ילדים בגיל של בנך, ושכיחה עוד יותר בקרב ילדים הלוקם בהפרעת קשב ורכוז. שוב, כפי שכתבת, לחץ והתרגשות, כמו לפני תחילת שנה"ל, בהחלט עלולים להגביר את שכיחות הטיקים. לפי התאור שמסרת, אין מדובר בתסמונת טורט, כיון שתסמונת זו מערבת טיקים קוליים ומוטוריים (תנועות, כמו מצמוץ, למשל) הנמשכים יותר משנה. בכל מקרה, השם - טורט - הוא שם של אחת מהפרעות הטיקים. טיקים מופיעים בגיל מסויים, אצל ילדים שלפני כן לא היו להם טיקים. מנחמת העובדה שברוב המקרים הטיקים יעלמו אי-שם בגיל ההתבגרות. המקרה של בנך הוא מקרה המערב לפחות שלוש הפרעות - הפרעת קשב ורכוז, הפרעות חרדה והפרעת הפרעת טיקים. במקרים כאלו, יש לעתים צורך ביותר מתרופה אחת, וכן חשובים מאד טפולים נוספים כמו הדרכת הורים, ולעתים טפול פסיכולוגי. אין תרופת קסם, אך יש לא מעט אפשרויות. אני מציע לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, לשם אבחון מלא של כל ההפרעות, ולהתחיל טפול מסודר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

09/09/2014 | 22:35 | מאת: נירית

ד"ר ברנע היקר!!! תודה מקרב לב על המענה הכל כך מקיף והתייחסותך המעמיקה.רק שאלה אחרונה בבקשה-זה נורא שהפסקנו בבת אחת את הסטרטרה?האם יכול להיווצר לו נזק?תופעות הגמילה ייפסקו (טיקים שהחריפו)? תודה שוב על הכל (אנחנו ממתינים לתור אצל נוירולוג ילדים)

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים