פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

פורום זה מיועד לאנשים שעברו אירוע לב (התקף לב), צנתור, ניתוח מעקפים או מסתמים, השתלת קוצב או דיפיברילטור, השתלת לב וחולים עם אי ספיקת לב. הפורום נועד לתת מענה לשאלות בתחום הפעילות הגופנית לשיקום הלב, להורדת גורמי הסיכון (כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול וכו') ולמניעת אירוע לב חוזר. מטרת הפורום לענות על שאלות, כגון: - כיצד להתחיל פעילות גופנית לאחר אירוע לב? באיזה מינון? אילו פעילויות מתאימות? - מהם הדגשים לפעילות גופנית לחולי לב? - כיצד לחשב את הדופק המומלץ בעת פעילות גופנית לאחר אירוע לב? - האם ישנן הנחיות מיוחדות לחולי לב בעלי לחץ דם גבוה? לחולי סוכרת?
635 הודעות
593 תשובות מומחה

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

שלום רב! לפני כמה זמן התעייצתי איתך ועכשיו, כשסיימתי את כל הבדיקות נוצרו שאלות נוספות. אני בת 28 ויש לי dilated cardiomyopathy קלה (חדר שמאלי בגודל גבולי וEF 45-50) עם מקרי מוות פתאומי במשפחה הקרובה, חלקם על רקע של cardiomyopathy. עברתי הרבה מאד בדיקות כמו ארגומטריה, אדרנלין, אדנוסין ןכו' ויצאו תקינות.אין לי הפרעות בקצב.כך שרק אני לוקחת טרופות בעקבות נתוני האקו.עברתי ביום שלישי EPS עם תוצאות טובות. אני עוסקת בחינוך גופני ובספורט טיפולי וכמובן אוהבת מאד להתאמן. הבנתי מהרופאים שעלי להפסיק את אימוני הקיאקים ומקובל עלי. רציתי לשאול אם הפעילויות שאפרט הן מתאימות למצבי ואם כן, באילו עצימויות מותר לי לבצע אותן. - פילאטיס -תרגילים לחיזוק נגד התנגדות הגוף -עיצוב עם משקוליות (כמה ק"ג מותר? ניתן לעבוד על תרגילים שמחזקים את בית החזה או חגורת הכתפיים?) -עיצוב עם גומיות -ריצה קלה או מכשיר אליפטי בחדר הכושר(מומלץ?בכמה אחוזים של דופק?) -ג'אז? כפי שאת רואה אני מאד אוהבת להיות פעילה כך שחשוב לי להבין פחות או יותר מה הן ההנחיות בכדי שאוכל להמשיך להינות מהפעילות הגופנית, מבלי לפגוע בלב. בנוסף רציתי לשאל כמה זמן מנוחה מומלץ לאחר EPS ולפני חזרה לפעילות. תודה רבה רבה על העזרה ושיהיה לך סוף שבוע נעים!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, במידה ואכן כל הבדיקות שתיארת תקינות ולא נמצאו הפרעות קצב חריגות וה- EF בין 45-50?%, אלה הן המלצותיי לגבי הפעילויות שהזכרת: 1. פילאטיס - אין מניעה לבצע פילאטיס. השתדלי להימנע ממאמצים איזומטריים, כלומר כאלה אשר מבוצעים במצב סטטי למשך מספר שניות. השתדלי להימנע מתרגילים בהם הראש כלפי מטה (שיפוע שלילי). 2. תרגילים לחיזוק עם או ללא משקוליות, או גומיות - אין מניעה לבצעם. שוב, חשוב לזכור לבצע תרגילים עם התנגדויות נמוכות ולפצות על כך במספר חזרות גבוה (בין 15-20) ולא להגיע למצב של עייפות ו/או קוצר נשימה בסיום כל תרגיל. אין בעיה לעבוד על שרירי חזה וחגורת כתפיים (התנגדויות נמוכות), שימי לב לנשימה נכונה וחופשית. רצוי לא לבצע מספר תרגילים של פלג גוף עליון ברציפות ולהפריד ביניהם על ידי תרגילים של פלג גוף תחתון או הפסקות ארוכות (2-3 דקות). חשוב להימנע מתרגילים איזומטרים ו/או כאלה המבוצעים עם הראש כלפי מטה. 3. ריצה קלה או אליפטי - פה אני מאוד זהירה בהמלצות. מאחר ואינני בקיאה במצב הכושר הגופני שלך וכיצד את מרגישה לאחר ריצה ו/או אליפטי (האם יש לך קוצר נשימה, עד כמה עולה הדופק וכד') אני נוטה להעדיף הליכה בה צריכת החמצן של הגוף נמוכה יותר והלב אינו צריך להתמודד עם מעמסה אירובית גבוהה. עדיף להאריך את משך ההליכה מאשר לרוץ. אני מרגישה יותר נוח להמליץ על ריצה או אליפטי לאנשים אשר ראיתי תקופה ממושכת תוך כדי אימון ועקבתי אחר ההתקדמות שלהם והבדיקות. למישהו במצבך שאינני מכירה היטב הייתי ממליצה לעבוד בדופק של כ- 55-60% מדופק מקסימלי, אך זו הערכה גסה למדי. 4. ג'אז - מעט בעייתי עקב הקצב הדינמי של השיעור, שינויי הקצב (תנודות גבוהות בדופק), הקפיצות, שינויי מנח הגוף המהירים וכד'. אני נוטה (בצער רב) להתנגד לפעילות זו. כל מה שרשמתי עד כאן הוא נכון במידה ואינך סובלת מסימפטומים כלשהם כגון בצקות, הפרעות קצב, קשיי נשימה, עייפות מוגברת וכד'. במידה ואת סובלת מסימפטום כלשהו, אנא רשמי לי ואתייחס לכך בהתאם. לגבי ה- EPS, אני סבורה שאפשר לחזור לפעילות רגילה כעבור שבוע אך בדקי זאת עם הרופא המטפל. אשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה נוספת, יעל

תודה רבה יעל! עזרת לי מאד שבת שלום

09/07/2009 | 09:31 | מאת: ליהי

שלום רב! נכנסתי להריון כשאשר הייתי במשקל סביר של 65 ק"ג כמה שנים בעקבות הפרעת אכילה!כל החיים הייתי בדיאטה עד שהגעתי לאו.איי אכלני יתר כפייתים אנונימיים ושם הצלחתי לעשות את השינוי עד שנכנסתי להריון בגיל 38!עלית בהריון 32 ק"ג והיום שנה אחרי לידה אני עדיין עם עודף של 13-14 ק"ג שאותם אני רוצה להוריד!לפני כחודש חזרתי לכושר לאחר הרבה זמן שלא התעמלתי ואני די רואה תוצאות!שאלתי היא כזו:אני מנסה להיכנס עכשיו להריון - האם אוכל להמשיך להתעמל גם בהריון!עליי לציין שאני בת 41 ואני פוחדת על ההריונות שלי מאוד!האם אפשר לאבד הריון בעקבות התעמלות בחדר כושר??? מה הסיכויים לא לעלות לפחות בחודשים הראשונים של ההריון??

לקריאה נוספת והעמקה

ליהי שלום רב, במידה ואת מתאמנת כבר תקופה ארוכה (מעל 6 חודשים) אין סיבה שלא תמשיכי להתאמן גם בהריון. כמובן שתתיעצי עם הרופא, אם ההריון יגדר הריון בסיכון כמובן שלא תוכלי להתאמן. במידה ותקבלי אישור מהרופא, תוכלי לבצע אותה פעילות שאת מבצעת כיום אך רצוי ללא תרגילי כוח אינטנסיביים וללא פעילות עם קפיצות. רצוי לבצע פעילות מתונה, לא להגיע לקוצר נשימה, לא להעלות דופק באופן מוגזם (גם דופק העובר יעלה) וודאי שלא להתאמן בתנאי מזג אוויר קיצוניים. שיהיה בהצלחה, יעל

07/07/2009 | 13:53 | מאת: גליה

באפריל השנה עברתי שני צנטורים עם החדרת 3 סטנטים. אני מבקשת המלצה למכון המתאים ביותר לחזרה לפעילות גופנית. תודה, גליה

גליה, המכון המתאים ביותר הוא מכון לשיקום לב. את יכולה לפנות לקופת החולים שלך ולקבל הפנייה מהרופא למכון הקרוב לאזור מגורייך. אם את רוצה - רשמי לי את אזור מגורייך ואיזו קופת חולים את שייכת, אוכל להפנותך למכון הקרוב אלייך. רצוי להתקשר בהקדם לברר פרטים על המכון. בברכה, יעל

08/07/2009 | 16:38 | מאת: גליה

אזור מגוריי - השרון, אני שייכת לקופת חולים מכבי. תודה, גליה

06/07/2009 | 23:36 | מאת: ברק

יעל שלום אני בן 51 116 ק"ג לאחרונה אני סובל מכאבים במרכז חזה ומכאבים גם שורף איזור פטמה עברתי בתל שומר צינטור וירטואלי באיכות טכני טובה אלו תוצאות הבדיקה אנגיו CT לב: "בבדיקה הודגמו עורכים כליליים באיכות טובה ללא היסתידויות וללא פלאקים טרשתיים. לסכום אין עדות למחלה כלילית חסימתית המסבירה את כאביו" רופא משפחה הפנה אותי לבדיקת אקו במאמץ. כמו האקו במאמץ היה תקין הלב מגיב טוב למאמץ גם לחץ דם מגב טוב. (אגיו לב ואקו לב במאמץ כמו כן בדיקת בריאות ספורט בוינגיט תקינים ). על-פי הבנתי תוצאות בדיקות שעברתי שוללות קשר ללב. חזרתי ללכת בדיונה בונגייט בנתיים 40 דקות שאלתי היא כל כמה זמן אפשר להתיחס לשפור להגדיל את מרחק וזמן. תוך שמירה על מקדם בטחון. ברק

לקריאה נוספת והעמקה

ברק שלום, לפי הנתונים שלך אין צורך לשמור על מקדם ביטחון. במידה ואין לך רקע משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר (מתחת גיל 60) ושאר הנתונים מראים שהכל תקין אני לא רואה מקום לחשש. אתה יכול להתקדם לפי תחושה. כלומר במידה וההליכה בדיונה קלה לך, אתה יכול להגדיל את משך ההליכה ו/או קצב ההליכה. מאחר ונראה לי שיש עניין עם עודף משקל, רצוי ראשית להגדיל את משך ההליכה לעד כשעה ולאחר מכן להתחיל להעלות את קצב הפעילות. בדרך כלל משנים אימון כל שבועיים על מנת לתת לגוף להסתגל. מומלץ להמשיך לברר את מקור הכאבים בחזה על מנת שתרגיש רגוע יותר ותוכל להמשיך בפעילות מבלי לסבול. חשוב לזכור שמלבד צנתור אמיתי, אין 100% בבדיקות שהזכרת ולכן אם הכאבים ממשיכים להופיע או להחמיר יש לפנות שוב לרופא. בברכה, יעל

14/07/2009 | 20:15 | מאת: ברק

תודה יעל ממשך להתאמן לא היו לי ארועים נוספים של כאבים בזמן מאמץ היום אני באימון השיש תוך שבועיים ומתחיל להרגיש טוב יותר.

שלום רב בן 50 מטופל ב-טריטייס קופ 2.5 *1 + טריטייס רגיל 2.5 *1 אומפרדקס 20 *1 סימבסטטין 10 *1 מיקרופירין 0.75 היצרות קרוטיד 25% פרופיל שומנים מינואר-כולסטרול=176.1 טריגליצרידים=127 hdl=76 ldl=73 non hdl=100 בנוסף קלציום=9.31 פרופיל שומנים חדש, מלפני יומיים- כולסטרול=148.6 טריגליצרידים=105 hdl=54 ldl=73.6 non hdl=95 קלציום= 10.06 שאלותיי-מה משמעות המימצעים החדשים , האם הקלציום צריך לעורר דאגה, כייצד ניתן להעלות חזרה את רמת ה=hdl ? לציין כי לא השתנה התפריט או משהו חריג אחר, למעט טיפול באומפרדקס מיזה 4 חודשים אחרונים. בתודה עבור התשובה.

לקריאה נוספת והעמקה

יצחק שלום רב, אינני רופאה ועליך לדבר על הממצאים עם הרופא שלך לחוות דעת מקצועית. באופן כללי כל הנתונים (מלבד קלציום) הם בטווח הנורמאלי. אפילו שה- HDL ירד באופן משמעותי,הוא עדיין נמצא בטווח התקין. אינני מבינה מה גרם לירידתו. ישנם שלושה דברים היכולים לעזור להעלאת HDL: האחד הוא טיפול תרופתי (שלרוב לא ממהרים לתת אותו עקב תופעות לוואי); השני תזונה המכילה מאכלים עם שומנים רב בלתי רווים (המופיעים בשקדים, אגוזים, שמן תירס, שמן חמניות ועוד); השלישי הוא ביצוע פעילות גופנית אירובית כגון הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים וכד'. פעילות אירובית העשויה לעזור בהעלאת HDL צריכה להתבצע מינימום 4-5 פעמים בשבוע, בין 30-60 דק' במאמץ מתון ומעלה. לגבי הקלציום, אין לי מספיק ידע בתחום. שווה לבדוק את פעילות בלוטת התריס. בברכה, יעל פרניק

26/06/2009 | 12:01 | מאת: מוטי

יעל שלום, הנני בן 67 משקל 64.5 גובה 1.69 ומתמיד בפעילות גופנית כ- 6 פעמים בשבוע (כ-50 דקות הליכון\אליפטיקל ומכשיר כוח). התוצאה במד השומנים במשקל מצביעה על אחוז שומן של 12%. האם תוצאה זו היא טובה או אולי אני מגזים בפעילות הגופנית וירדתי נמוך מדיי?

לקריאה נוספת והעמקה

מוטי שלום, טווח תקין של אחוזי שומן לגבר נע בין 15-20% כך שייתכן ואתה נמצא מעט מתחת לטווח. לעומת זאת משקלך נמצא בטווח התקין לפי הגובה שלך (מה שנקרא BMI - BODY MASS INDEX). חסרים לי נתונים לענות על השאלה שלך כגון: כמה זמן אתה פעיל בצורה כזאת? כמה תרגילי כוח אתה עושה ובאיזו התנגדות? כמה שקלת ומה היה אחוז השומן לפני שהתחלת את הפעילות? האם אתה אדם בריא? האם אתה סובל מיתר לחץ דם, סוכרת או כל דבר שהוא? 50 דק' אימון 6 פעמים בשבוע נשמע לי בסדר ולא מוגזם אך לא ברור באיזו אינטנסיביות אתה מתאמן. אם אתה מעוניין לקבל תשובה יותר מפורטת, אנא השלם לי את הנתונים החסרים. בברכה, יעל

27/06/2009 | 10:20 | מאת: מוטי

יעל שלום, תודה על התגובה המהירה. עד לפני כארבעה חודשים, הפעילות הגופנית הייתה פחות אינטנסיבית (כחצי שעה ליום במכשיר אליפטיקל), אחוז השומן עמד על 14%, ושקלתי כ- 66 ק"ג. כיום עיקר הפעילות היא הליכון כ- 50 דקות בממוצע, שיפוע 13-14 מעלות ומהירות 7.2 ק"מ לשעה והדופק נע סביב ה- 130 (אני אוחז בידיות ההליכון בזמן הפעילות). תרגילי הכוח כוללים מספר דקות של תרגילים שונים עם משקלות של 30-40 ק"ג. אני אדם בריא, לחץ דם נורמאלי (ממוצע 68\115) וללא ממצאים רפואיים חריגים.

25/06/2009 | 20:30 | מאת: ברק

יעל שלום ותודה אלו תוצאות הבדיקה אנגיו CT לב: "בבדיקה הודגמו עורכים כליליים באיכות טובה ללא היסתידויות וללא פלאקים טרשתיים. לסכום אין עדות למחלה כלילית חסימתית המסבירה את כאביו" ע"פ המלצת רופא משפחה ביום ראשון אני עשה אקו במאמץ. ברק

לקריאה נוספת והעמקה

ברק, אני מתנצלת שלא שמתי לב לתגובתך הקודמת. אינני רופאה וגם אי אפשר לאבחן כאבים על סמך פורום, אך לי זה נשמע שאכן הכאבים באים ממקור אחר. האם בעבר כשסבלת משריפה דומה אובחן מקור הבעיה? אני סבורה שגם האקו במאמץ ייצא תקין אך אשמח להתעדכן. בברכה, יעל פרניק

28/06/2009 | 23:56 | מאת: ברק

יעל פרניק שלום כמו שצפית האקו במאמץ היה תקין הלב מגיב טוב למאמץ גם לחץ דם מגב טוב. הקרדיולוג לא יכול להסביר את כאבים. אך אמר לי שאם בעתיד בעוד שלוש ארבע שנים אצרך קרדיולוג הוא ישמח לטפל בי נכון עכשיו אינו נחוץ. תודה ברק

25/06/2009 | 09:14 | מאת: אמיר

שלום יעל, תחילה, חייב לציין לשבח את ההיענות והמקצועיות שאת מפגינה בפורום. הלוואי שזה יהיה כך גם בפורומים אחרים. בעבר שאלתי כאן שאלה..והייתי שמח לשאול עוד משהו. ברקע שלי יש קרדיומיופטיה היפרטרופית ואסטמה (עם מגבלת דופק של 110/120) BMI 30 המטרה היא לחסל ולהשמיד את כל השומנים המיותרים :) האם זה נכון ששריפת שומנים מוגברת/טובה ניתן להשיג רק בפעילות אירובית שבה מגיעים לדופק גבוה לאורך זמן? אילו פעילויות/רעיונות נוספים את יכולה להציע על מנת לגרום לשריפת שומנים מוגברית במגבלת הדופק? כרגע, אני מבצע יום יום הליכות / אופניים כ- 50 דקות בקצב בינונית. תודה רבה מכל הלב אמיר :)

לקריאה נוספת והעמקה

אמיר שלום, תודה על המחמאה... שריפת שומנים מתרחשת בכל עת גם במנוחה. על מנת להאיץ את קצב וכמות שריפתם אכן כדאי לעסוק בפעילות גופנית אירובית. לגבי משך הפעילות: מה שחשוב לגבי שריפת שומנים הוא משך הפעילות יותר מעצימותה. בתחילת הפעילות הגוף מחפש מקורות אנרגיה לחמצן לשרירים במהרה והוא פונה למה שהכי זמין: פחמימות (הסוכר שבדם). ניצול הפחמימות או הסוכר הוא מקומי ממש בתוך השריר. על מנת לשרוף שומן הגוף אינו משתמש בשומן מקומי אלא בשומן תת עורי הנמצא במקומות שונים בגוף. על מנת ששומן זה יגיע לשריר הפעיל לניצול כמקור אנרגיה, הוא צריך לעבור תהליכים כגון: פירוק, מעבר לדם והסעה לשריר. תהליכים אלה לוקחים זמן. תהליכים אלה מתחילים להתרחש עם תחילת הפעילות הגופנית. לכן, עד שניצול השומן הופך להיות משמעותי עוברים כ- 20 דק'. לכן חשוב מאוד להאריך את משך הפעילות לכיוון ה- 60 דק'. לגבי קצב הפעילות: ככל שהפעילות תהיה אינטנסיבית יותר, כמות הקלורית הכללית הנשרפת אכן גדולה יותר, אך רוב קלוריות אלה יגיעו מפחמימות (עקב הצורך באנרגיה זמינה וקרובה). ככל שהפעילות תהיה מתונה יותר, רוב הקלוריות יגיעו משריפת השומנים. ככל שאדם מאומן יותר, כך הגוף לומד לחסוך יותר בפחמימות ולנצל יותר שומן. לכן, יש חשיבות לפעילות מתונה אך ארוכה מה שגם מתאים בעצם למצבך הבריאותי. יש לי שאלה: מהיכן הגיעה ההמלצה לדופק שבין 110-120? האם רופא המליץ לך? האם זו הייתה הסתמכות על בדיקה מסוימת? אם אני אינני טועה אתה בין 33 ודופק עד 120 הוא אכן נמוך לגילך במאמץ. אשמח לדעת את שיקולי ההמלצות לדופק. חשוב לזכור שבנוסף לפעילות הגופנית לא פחות חשוב לשים דגש על מה שאוכלים. רוב החיסכון בקלוריות צריך לבוא מהתזונה. אני ממליצה בחום להיוועץ עם תזונאית לגבי מה שאתה אוכל. בכל זאת, BMI 30 איננו נחשב לעודף משקל קיצוני, אני סבורה שאינך צריך "לחסל ולהשמיד" כל כך הרבה שומנים... בברכה, יעל

26/06/2009 | 18:25 | מאת: אמיר

חן חן על התשובה המפורטת כל כך. ההמלצה לדופק הגיעה מקרדיולוג שאצלו אני מטופל כ- 10 שנים כבר. לא ידוע לי שהוא הסתמך על בדיקה מסוימת (אולי הוא קיבל את הרושם משלושת הבדיקות הרגילות שאני מבצע כל שנתיים: אקו, הולטר, ארגומטריה). בבדיקת ארגומטריה אחרונה שבצעתי הגעתי לדופק 170. עד היום, הייתי במעקב כל שנתיים אצל קרדיולוג בקופת החולים (כללית). רק לאחרונה, מצאתי קרדיולוג מומחה למחלה הספציפית הזאת (תל השומר) ומעתה אהיה במעקב גם אצלו. בחודש האחרון פניתי לדיאטנית מטעם קופת חולים. לצערי, רמת הידע שלה שאפה לתפריט שאני יכול למצוא בקלות באינטרנט, כך שויתרתי עליה ואנסה להתמודד לבד. תודה רבה על האיכפתיות אמיר :)

21/06/2009 | 20:40 | מאת: ברק

יעל שלום אני בן 51 לאחרונה עקב עליה במשקל נרשמתי שנית לתכנית ווינליף. ארגומטריה 9 דקות תקינה. הרגשתי שורף בחזה היות בעבר סבלתי מכאבים דומים ללא קשר קרדיולוגי. על מנת לשלול קשר היום עשיתי בדיקת אגיו ( CT צנתור וירטואלי) ברמה טכנית טובה לסכום אין עורקים כלילים באיכות הדמאה טובה ללא הסתידות וללא פלאקים טרשתיים.עדות למחלת כלילית חסימתית המסבירה את כאבים. לאחר התיעצות עם רופא בונגיט. יצאתי להליכה 30 דקות הכל היה בסדר. אך בפעם השניה בזמן הליכה לאחר 15 דקות הרגשתי שורף בחזה לי פיטמה שמלית הדופק עלה מה 90-100 עד 120 לאחר זמן קצר ירד שוב המשכתי בהליכה סימתי 47 דקות. אני בבעיה למרות שאני מאמין שהכל בסדר אני חרד מה עושים

לקריאה נוספת והעמקה

ברק שלום רב, אינני מבינה כל כך את תשובת הצנתור הוירטואלי, המשפטים קצת התבלבלו. האם יש עדות למחלה כלילית חסימתית או לא? במידה ואין חשד למשהו לבבי, יש לברר את מקור השריפה: האם אורטופדי, האם יש בעיה בקיבה, צרבות וכד'. אני מאמינה שתגובת הדופק התרחשה בעקבות השריפה ו/או הלחץ שבעקבות השריפה. אני ממליצה לך לנסות לברר את מקור הבעיה על מנת שתוכל לבצע פעילות גופנית מבלי לסבול ומבלי לחשוש. בברכה, יעל פרניק

25/06/2009 | 20:33 | מאת: ברק

יעל שלום ותודה אלו תוצאות הבדיקה אנגיו CT לב: "בבדיקה הודגמו עורכים כליליים באיכות טובה ללא היסתידויות וללא פלאקים טרשתיים. לסכום אין עדות למחלה כלילית חסימתית המסבירה את כאביו" ע"פ המלצת רופא משפחה ביום ראשון אני עשה אקו במאמץ. ברק

18/06/2009 | 17:51 | מאת: דורון

בן 47, שבועיים לאחר 2 מעקפיים, עד הניתוח רוכב באופני כביש רכיבות ארוכות, קרי 80 ק"מ ומעלה ( 150 ק"מ ויותר). האם קיימת ספרות מקצועית באנגלית/עברית בנושא חזרה לרכיבה, ואם מי ניתן להתייעץ בנושא זה. פשוט רוצה לסמן מטרות עתידיות. מבין שההגבלה היא הניתוח של בית החזה. תודה על תשובתך.

לקריאה נוספת והעמקה

דורון שלום, ראשית החלמה מהירה. אינני מכירה ספרות בנושא אך אני מכירה את ההנחיות של ארגוני הבריאות האמריקאים והאירופאים. ההנחיות אינן ספציפיות לגבי רכיבה על אופניים אך הן מציינות ש-6 שבועות לאחר ניתוח מומלץ לא לבצע מאמצים אשר מאמצים את פלג הגוף העליון למעט תרגילי טווח תנועה עדינים לאזור הכתפיים, הגב והחזה. מניסיוני האישי זמן ההחלמה ארוך בהרבה מזה המצוין בספרות (כ- 6 שבועות) ויש הסובלים מכאבים באזור הניתוח (ולא רק בחזה אלא גם במקומות מהם נלקחו עורקים ו/או ורידים) כמעט עד שנה. לכן כדאי להימנע מפעילות מאומצת עד להחלמת עצם החזה לחלוטין על מנת לא לגרום לנזק באזור הצלקת ולגרום להאטת ההחלמה ואף לזיהומים. לגבי רכיבה על אופניים - ישנם מספר גורמים עליהם צריך לחשוב: 1. שינויי תנאי השטח (ריבוי עליות, שינוי בסוג משטח הרכיבה וכד'), אופי הרכיבה הכרוכה בהחזקת כידון חזקה - ישנה עלייה חדה בלחץ דם ודופק - דבר האיננו רצוי בתקופה הקרוב (3 חודשים ראשונים). 2. ישנה סכנה מחבלות וטראומה לאזור החזה בעקבות נפילה או תאונה (חס וחלילה) המהווה סכנה לאזור הניתוח וללב עצמו. לכן, לרוב אני ממליצה להמתין ולבצע את הצעדים הבאים: א. בעוד חודשיים וחצי - להיבדק אצל רופא לגבי אופן החלמת הסטרנום. ב. בעוד שבועיים - לבצע בדיקת מאמץ תחת השפעת תרופות ולבדוק שהכל תקין ועד איזה דופק ולחץ דם אתה מגיע בשיא המאמץ. ג. בעוד שבועיים - לבצע אקו לב לבדוק את מידת תפקוד הלב. במידה והכל תקין תוכל לחזור בהדרגה למה שעשית אך תגביל את עצמך תחילה לשעה רכיבה ותעלה בהדרגה תוך מעקב אחר דופק. לגבי המלצות ספציפיות - אצטרך נתונים לגבי גורמי הסיכון (לחץ דם, היסטוריה משפחתית, סכרת וכד') ונתונים של בדיקת מאמץ ואקו לב. החשוב מכל - מומלץ מאוד ליצור קשר בהקדם עם מכון לשיקום לב הקרוב לאזור מגוריך ולהצטרף בעוד כשבועיים, שם תוכל להתחיל פעילות גופנית מסודרת ותחת פיקוח רפואי וייעץ פיזיולוגי מקצועי! אשמח להיות לעזר בהמשך, יעל פרניק

20/06/2009 | 21:44 | מאת: דורון

יעל שלום, תודה על התשובה המפורטת. פניתי למכון לשיקום לב , והעזר בהמלצותייך. כעת עוסק בהטמעת מידע בעניין השיקום והרכיבה. כיום עושה רק הליכות במישור 35-40 דק'. אשמח להפנות אלייך שאלות נוספות. שוב תודה על המידע החשוב.

14/06/2009 | 11:44 | מאת: לב אמיץ

לפני ארבעה חודשים הצטרפתי למכון כושר, בין השאר בגלל אבחון סוכרת סוג 2 לפני כשנה, רצון למצק עור בעקבות ירידה דרמטית (30 ק"ג) במשקל, וכדי לapר את הכושר הגופני. בניתי כושר מצויין בהדרגה. בשבוע שעבר, לאחר ריצה של חמישה ק"מ על הקרוס-טריינר במשך 25 דקות, תרגילי בטן וכמה אימוני משקולות, יצאתי מהמכון והתמוטטתי על המדרכה עם התקף לב. בבית החולים עברתי צנתור מיידי ועכשיו יש לי צנתר בעורק. האם אי פעם אוכל לחזור לכושר הגופני שהיה לי לפני ההתקף? אני חוששת, כמובן, מאירוע נוסף. התזונה שלי מאוזנת ובריאה, והפסקתי לעשן. אם כולם מהללים את הפעילות הגופנית ומעודדים אותה, איך זה שמצאתי את עצמי יוצאת מהמכון על אלונקה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, תודה על פנייתך. ברשותך אתחיל מהסוף. פעילות גופנית אכן מאוד חשובה לבריאות(!) אך צריך לדעת שבמידה וקיימת טרשת עורקים (המחלה אשר חוסמת את העורקים), פעילות גופנית מאומצת עלולה לגרום להתקף לב עקב דרישת החמצן הגבוהה וחוסר אספקתו בגלל החסימות בעורקים. במקרה שלך ייתכן מאוד שהייתה קיימת טרשת עורקים מזה שנים בעקבות סוכרת, עודף משקל, עישון, היסטוריה משפחתית (אם יש) וכד' ולאחר פעילות מאומצת, הלב לא הצליח לקבל את אספקת הדם הדרושה לו ונגרם התקף לב. החשש מאירוע נוסף הוא נורמלי לחלוטין ואכן יש לנקוט במשנה זהירות על ידי חזרה הדרגתית לפעילות גופנית, מעקב אצל קרדיולוג וביצוע בדיקות תקופתיות. ראיתי המון אנשים לאחר התקף לב שחוזרים לפעילות הגופנית אותה ביצעו בעבר אך חשוב לזכור שמילת המפתח היא הדרגתיות! בחודש הקרוב רצוי לבצע הליכות קלות, לאחר מכן מומלץ ביותר(!!!) להצטרף למכון לשיקום לב שם תקבלי הנחיות נוספות לגבי הפעילות הגופנית לחודשים הבאים. אני מאמינה שאף תוכלי לחזור לרוץ בעתיד, אך אני ממליצה להמתין לפחות חצי שנה ולאחר תקופה זו לבצע שוב בדיקות תקופתיות (אקו לב ובדיקת מאמץ). במידה והכל תקין תוכלי לחזור לפעילות הרגילה שלך. בהצלחה, יעל פרניק

12/06/2009 | 14:20 | מאת: אנה

יש לי שאלה.. אבי עבר התקף לב לפני 3 חודשים.. הוא לא בהכרח שומר על תזונתו ולא עושה ספורט הוא עבר צינתור בעורק הראשי וצריך לעבור עוד אחד.. השאלה שלי מה מומלץ לו לאכול?וממה צריך להמנע לאכול? מה מזיק?

לקריאה נוספת והעמקה

אנה שלום רב, ראשית, החלמה מהירה לאביך. שנית, אני ממליצה לו בחום להצטרף למכון לשיקום לב הקרוב לאזור מגוריו לאחר הצנתור השני (כבר עכשיו תתקשרו למכון שיקום לב לברר פרטים, בחלק מהמקומות יש המתנה). בתוכנית שיקום הלב הוא יקבל הכוונה לגבי אורח החיים הנכון לאחר התקף לב וצנתור הכולל ייעוץ של קרדיולוג, קבלת תוכנית פעילות גופנית מפיזיולוג, ייעוץ על ידי דיאטנית ועוד (בהתאם למכון). בנוסף, אביך יזכה להתאמן פעמיים בשבוע במכון לפי התוכנית האישית שלו. בינתיים, לגבי ייעוץ תזונתי, מומלץ לבצע בדיקות דם ולפנות לדיאטנית של קופת החולים לקבל הכוונה בהתאם למצבו הבריאותי, משקל הגוף ובדיקות הדם. בגדול, מומלץ להפחית מהתפריט היומי בשר אדום ולהוסיף דגים, מומלץ להפחית מזונות אשר מכילים הרבה שומן ו/או כולסטרול (כגון גבינות שמנות), מומלץ להפחית מזונות עתירים בסוכר. מומלץ להוסיף לתפריט מזונות עשירים בסיבים תזונתיים (לחם מדגנים או חיטה מלאה), מזונות אשר מכילים שומן בלתי רווי (שמן זית, שקדים) וכן הרבה ירקות ופירות (פירות בהגבלה לחולי סכרת). אני שוב ממליצה להצטרף למכון לשיקום לב אשר מסייע בשינוי אורח החיים ונותן מסגרת תומכת וחשובה בחודשים הראשונים שלאחר אירוע הלב. בהצלחה, בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

יש לי שאלה שמסקרנת אותי..עשיתי היום בדיקת הולטר, ומשהו נראה לי קצת מוזר. שמו לי סה"כ 3 אלקטרודות אחת בצד ימין מתחת לחזה, השנייה בצד שמאל מתחת לחזה ואילו השלישית שמו למעלה מעל החזה בצד ימין. הייתי מעוניינת לדעת אם לא מדובר בטעות כלשהי?? ההולטר לא אמור לבדוק את הלב? למה שמו לי אלקטרודה בצד ימין? האם יש הסבר הגיוני לכך או שמא מדובר בטעות?

יש לי שאלה שמסקרנת אותי..עשיתי היום בדיקת הולטר, ומשהו נראה לי קצת מוזר. שמו לי סה"כ 3 אלקטרודות אחת בצד ימין מתחת לחזה, השנייה בצד שמאל מתחת לחזה ואילו השלישית שמו למעלה מעל החזה בצד ימין. הייתי מעוניינת לדעת אם לא מדובר בטעות כלשהי?? ההולטר לא אמור לבדוק את הלב? למה שמו לי אלקטרודה בצד ימין? האם יש הסבר הגיוני לכך או שמא מדובר בטעות?

גל שלום, מיקום האלקטרודות בהולטר נשמע לי הגיוני. כמובן שתוכל לשאול את הרופא ששם לך בזמן שתחזיר את המכשיר. בברכה, יעל פרניק

גל שלום, מיקום האלקטרודות בהולטר נשמע לי הגיוני. כמובן שתוכל לשאול את הרופא ששם לך בזמן שתחזיר את המכשיר. בברכה, יעל פרניק

07/06/2009 | 19:33 | מאת: ע.ג

אני בן 42 גובה 184 ס"מ משקל 88 ק"ג . מזה כ 3 חודשים אני משתעל שיעול טורדני ומעייף. לפני כחודשיים יחד עם השיעול הטורדני הופיע אצלי דופק מהיר של 100 פעימות לדקה ויותר לחץ הדם נע בסביבות 140\80. היו שני מקרים של דופק מהיר שהביא אותי למיון בבית חולים מאחר והדופק המהיר היה מלווה בזעה ובחילה . בתחילה הדופק המהיר היה רק לאחר שיעול וכעת הוא ללא קשר לשיעול. בדיקות א.ק.ג. תקינות. בלוטת התריס 2.11(לפני כחצי שנה ביצעתי בדיקת מאמץ ללא קשר למצבי היום ,התוצאה היתה תקינה } מדאיג אותי מאוד מצבי ומעוניין לדעת מה הגורם למצב זה ואילו בדיקות עוד אפשר לעשות פרט להולטר ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, לצערי אינני יכולה לעזור לך כי אינני רופאה. אני סבורה שהולטר יוכל לאתר האם יש הפרעה כל שהיא במערכת ההולכה החשמלית של הלב. מלבד זאת לא יזיק לבצע שוב בדיקת מאמץ ואקו לב. מעבר לכך התייעץ עם רופא המשפחה לגבי בירורים נוספים. מאחלת לך שתרגיש טוב בהקדם, יעל פרניק

06/06/2009 | 22:44 | מאת: שבי

אני אסמטי ובשנה האחרונה החריפה לי האסטמה ,יש לי הרגשה ותחושה שהאסטמה החריפה קשורה ללב. למשל אני מבצע אילנצייה בסטרואדיים ,ולאחר כמה שעות בודדות אין לי אוויר ומתעייף בצורה קשה וסחרורות ,אני רוצה רק לישון ולישון כל הזמן ,האם יש קשר לבעיה במערכת הלב עורקיים אולי סתומים,איזו בדיקות עלי לבצע בכדי לשלול בעיה מהלב ולודאות שאין לי עורק סתום? אני רוצה לציין שאני בגיל 46 וביצעתי בדיקות מקיפות מאוד בנושא הסחרורות ויצא שלילי פרט לבדיקה שקשורה בלב.(אם יש קשר לסחרורות) תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שבי שלום, תודה על פנייתך. עליך להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי המשך ברור והבדיקות שעליך לעשות. באופן כללי על מנת לבדוק מחלת לב מומלץ לבצע מספר בדיקות: 1. בדיקות דם - כולל ברזל, ליפידים, סוכר וספירת דם. 2. א.ק.ג במנוחה 3. בדיקת לחץ דם ודופק 4. בדיקת מאמץ - ארגומטריה - הבדיקה תראה האם יש חשד לחוסר אספקת חמצן ללב במאמץ אשר מהווה סימן לעורקים סתומים 5. אקו לב - הבדיקה מראה האם הלב מתכווץ כמו שצריך ושהאורטה, חדרי הלב והמסתמים בגודל התקין ומתפקדים כראוי. בהצלחה ותרגיש טוב, יעל פרניק

05/06/2009 | 20:47 | מאת: עינת

ראשית אציין כי קיים במשפחה סיפור של מחלות לב. 2 דודותיי נפטרו ממחלת לב לפני גיל 30. שני הוריי ואף אחי (בחור בן 26) סובלים אף הם ממחלת לב. אני בת 32, מזה שנה סובלת מהרגשת דופק מהיר (90 במנוחה), תחושת עייפות בכל מאמץ קטן. קושי בעליית מדרגות. ולעיתים לחץ בחזה ואף צרבות שלא מגיבות לטיפול תרופתי. בדיקות דם תקינות למעט אנמיה וחוסר במאגרי ברזל(סובלת מזה כבר שנים רבות).בדיקת בלוטת תריס/מגן תקינות לפני מס' חודשים אושפזתי על אסתמה קיצונית שהגבירה את דופק הלב ותחושת העייפות במאמץ ואף במנוחה. כדי לשלול בעיית לב נשלחתי להולטר ומבחן מאמץ(תשובות ההולטר טרם הגיעו) להלן תוצאות מבחן מאמץ: א. מנוחה שיא מאמץ קצב לב:78 184 לחץ דם:10/80 150/80 כאב חזה:לא לא סגמנט ST תקין תקין הא.ק.ג הראה:קצב סינוס תקין סינוס טכיקרדיה ללא שינוי איסכמי הבדיקה ערכה 9 דק' במהירות של 3.4 מייל/שעה בשיפוע 14 מעלות. הבדיקה הופסקה עקב השגת עמס ממוצע המתאים לגיל ולמין. זמן התאוששות: 5 דק' שאלותיי הם: א. בבדיקה לא התלוננתי על עייפות, כלומר לא ביקשתי להפסיק את הבדיקה. אני מבינה שעקב עומס ממוצע הבדיקה הופסקה. מהו אותו עומס ממוצע? האם מדובר על דופק מעל הממוצע? ל.ד? האם זה היה מסוכן להמשיך את הבדיקה מאחר והגעתי לדופק 184 במאמץ? ב. בבדיקה נקבע כי מדובר "בכושר גופני בנוני, 97% מהדופק המירבי לא הודגה עדות לאיסכמיה, מדובר בתגובה נורמיטנסיבית למאמץ". כיצד לפי הבדיקה יודעים לקבוע שאני בכושר בינוני? איזה פרמטר קובע זאת? האם הדופק מראה זאת? האם זה שאחרי 9 דק' הגעתי לדופק כזה? ג. אני מבינה שהבדיקה תקינה אבל לא מובן לי מהזה אומר שיש סינוטס טכיקרדיה במאמץ? אם לכל אדם במאמץ יש סינו טכיקרידה? ד. אם אני רוצה להתחיל ולהתאמן ולשפר כושר סיבולת ריאה, לאיזה דופק מירבי מותר לי להגיע? האם כשעוברים דופק מירבי שמותר להגיע אפשר לקבל התקף לב?? ה. אני ממתינה כעת לתוצאות בדיקת ההולטר, האם אני יכולה להיות רגועה שלפי בדיקת המאמץ שיצאה תקינה אני יכולה להתחיל פעילות גופנית ללא כל חשש לבעית לב או כדאי לחכות לתוצאות הולטר? האם ניתן להסביר את העיפות שלי בכל מאמץ וההתנשפות במאמץ כולל דופק מהיר במנוחה בעצם מסיבולת לב ריאה נמוכה? תודה ושבת שלום

לקריאה נוספת והעמקה

עינת שלום רב, ראשית אנסה לענות על כל השאלות: א. בבדיקות מאמץ אלה, אחת המטרות היא להביא את הנבדק לדופק שמעל 85% מדופק מקסימלי חזוי לפי גיל (85% מ-( 220 פחות הגיל שלך), כלומר במקרה שלך להביא אותך לדופק שמעל 160). מאחר והגעת לדופק גבוה מזה, הם רשמו שהשגת את העומס הממוצע הנדרש ולכן עצרו אותך. לחץ הדם הגיב באופן תקין והגיע לערכים תקינים למאמץ אותו ביצעת. גם מבחינת דופק וגם מבחינת לחץ דם לא הייתה כל סכנה בהמשכת הבדיקה, אך ברוב המקרים עוצרים כאשר הדופק הנדרש מושג (לחסוך בזמן הבדיקה). ב. קביעת הכושר הגופני נבדקת לפי משך הבדיקה בלבד ולא לפי דופק. לכל שלב בבדיקה (כל שלב נמשך 3 דק') ישנה צריכת חמצן מסוימת הנדרשת מהגוף ולפי צריכת חמצן זו ובהתאם לגיל הנבדק נקבעת רמת הכושר הגופני. ג. טכיקרדיה הינה דופק לב מהיר (מעל 100 פעימות לדקה). סינוס אומר שהקצב תקין. מאחר וכמעט כל אדם עובר את המאה פעימות בדקה בבדיקת המאמץ, "סינוס טכיקרדיה" אומר שהדופק תקין. ד. על פניו,לפי בדיקת המאמץ אין בעיה שתתאמני ברמה בינונית-גבוהה. אין סכנה לעבור דופק מסוים במידה ואין מחלת לב ולפי בדיקת המאמץ אינך סובלת מאיסכמיה (חוסר אספקת חמצן ללב) ולכן נראה כי ישנה אספקת חמצן ודם תקינה ללב . עושה רושם שאינך סובלת ממחלת לב באופן כללי ובאופן ספציפי יותר מטרשת עורקים משמעותית (היצרויות העורקים). אבל: ה. אותי יותר מדאיג הרקע המשפחתי שלך והתופעות שאת מתארת. לגבי הרקע התורשתי אין מה לעשות אלא רק להיות מודעים, לבצע בדיקות תקופתיות (דם, ארגומטריה) ולשים לב לסימפטומים. התופעות שאת מתארת כגון דופק מהיר במנוחה, קוצר הנשימה, העייפות במאמצים נמוכים וצריבה בחזה יותר מטרידים אותי לגבי הפעילות הגופנית. הדופק המהיר, קוצר הנשימה והעייפות בהחלט יכולים להיות מוסברים על ידי התקפי אסתמה, האנמיה וכושר גופני נמוך. מקור הצריבה בחזה אינו ברור לי וצריך לברר אותו. דרך אגב, לפי בדיקת המאמץ דופק המנוחה שלך (78) נורמלי לחלוטין. האם רק לפעמים הוא גבוה? מתי? בעקבות מצבך הבריאותי אותו תיארת (אנמיה, אסתמה, רקע משפחתי ונתוני בדיקת המאמץ), אלה הן ההמלצות שלי: 1. לסיים את הבירור של ההולטר, הצריבה בחזה ושאר התופעות שהזכרת. האם ידוע סוג האנמיה? ישנם סוגים מסוימים בהם פעילות גופנית מאומצת אסורה, לברר עם הרופא האם מותר לך להתאמן. האם האנמיה מטופלת ומאגרי הברזל מאוזנים? אם לא, ייתכן ותרגישי קוצר נשימה, עייפות ודופק מואץ גם בזמן הפעילות. 2. להתחיל פעילות גופנית בדרגה נמוכה – בינונית, כלומר 30 דק' בקצב לא מהיר דופק בסביבות 135-145. להעלות את משך הפעילות בהדרגה עד ל- 60 דק' עדיין באותו קצב. רק לאחר שתוכלי לבצע כשעה פעילות בקצב זה, לנסות להעלות את הדופק עד ל- 145-155 בהדרגה. חשוב מאוד להתחיל כל פעילות בחימום ארוך, כלומר הליכה בקצב איטי למשך 10 דק' לפחות. במידה ויש לך התקפי אסתמה בזמן המאמץ, הישארי על דופק בין 135-145. 3. במידה ואת חווה בזמן המאמץ קוצר נשימה ו/או צריבה בחזה יש לעצור את הפעילות ולדווח לרופא במידה וזה חוזר על עצמו. אני מאמינה שעל ידי פעילות גופנית 3-5 פעמים בשבוע לפי ההמלצות שכתבתי לך, תרגישי שיפור מבחינת קוצר נשימה ועייפות וכן ביכולת לבצע מאמצים ארוכים יותר ועצימים יותר. אשמח להתעדכן במצבך... בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

06/06/2009 | 15:05 | מאת: עינת

יעל תודה רבה על תשובתך המהירה והמפורטת! לגבי דופק המנוחה שלי בבדיקה שהיה 78 אני יודעת שבבדיקה הוא היה תקין. אבל באופן תמידי הדופק שלי באזור ה90 במנוחה כך שלא ברור לי איך הוא יצא נמוך בבדיקה... אני בזמן האחרון בודקת 3 פעמים ביום ל.ד ודופק במכשיר ביתי וכאמור הדופק שלי במכשיר באזור 90 כל הזמן(גם במרפאה שהרופאים בודקים אותי וגם בביהח שהייתי מאשופזת כשבוע(בגלל אסתמה) הדופק תמיד היה באזור 90). נראה לי שבבדיקה היה לי מזל ןבאופן חד פעמי הדופק היה נורמאלי.. דרך אגב, אני המון פעמים שומעת את פעימות הלב שלי(במיוחד במצבי שכיבה במיטה) וזה מציק לי מאד. לגבי האנמיה- מאז ומתמיד היה לי המוגלובין נמוך וחוסר ברזל. שללו בעבר מחלות כגון לופוס וכל מיני. קבעו שייתכן שזה מחוסר אכילת בשר מספקת.. אני נוטלת ויטמנים וכדורי ברזל של סולגאר. הברזל עצמו כעת תקין אבל יש חוסר משמעותי במאגרי הברזל. (אני מסרבת ליטול כדורי ברזל מחשש לתופעות הלוואי..) פחות מדאיג אותי עניין הברזל כי כאמור זו בעייה ידועה כבר שנים ואני משתדלת להתמיד עם כדורי סולגאר (מה שלא תמיד עשיתי..) ולהקפיד יותר על תזונה.. שלחו אותי לברור גסטרו לגבי הצרבות ובנתיים נתנו לי כדורי סותרי חומצה שלא ככ עוזרים. בבדיקה הגעתי לדופק של 184 ב9 דק' הליכה של 3.4 שיפוע 14, אמנם השיפוע היה קצת קשה אבל המהירות לא היתה גבוהה במיוחד(3.4). השאלה שלי נניח אני אלך כפי שהמלצת חצי שעה, נראה לי שהדופק תוך 10 דק' יעלה ל130-140 בהליכה יחסית איטית. איך אפשר להקפיד לשמור על דופק שעל עד 145 כפי שציינת? כאמור אני מתחילה מדופק של 90 במנוחה. נראה לי שהדבר ידרוש ממני ללכת בקצב איטי ביותר כדי לא לעלות את הדופק מעל 145? לפי הנוסחא שציינת, הדופק המומלץ לגיל 32 הוא 188.אולם המלצת לי בהדרגה להגיע לדופק של עד 155. רציתי לדעת האם לבחורה בריאה שעושה פעילות ספורטיבית מותר להגיע לדופק של עד 188 או שתמיד עדיף להקטין דופק? ולגביי, למה "הגבלת" אותי לדופק של עד 155 האם זה בגלל המצב הרפואי שלי? ושוב, המון תודה לך על השירות הנכונות והמקצועיות. תודה!!

03/06/2009 | 16:03 | מאת: לימור

ד"ר שלום אני בת 35 לאחר מדידות גבוהות אצל האחות ונמוכות בבית ביצעתי הולטר התוצאות תקינות רק משהו שנראה לי מוזר במדידה בלילה ב 02.30 הלחץ דם 72/37 ודופק 65 האם זה לא נמוך מדי הלחץ דם 45 דקות לאחר מכן 104/55 וזה בערך המדידות בלילה ביום בממוצע 110/70 ודופק במנוחה 85 אשמח אם תתייחס לתוצאות הנ"ל

לקריאה נוספת והעמקה

לימור אינני רופאה ורצוי שתקבלי התייחסות מפורטת להולטר מרופא כי אכן 72/37 הינו לחץ דם נמוך מאוד. בברכה, יעל פרניק

02/06/2009 | 13:01 | מאת: שלום לוי

שלום רב, אשמח לקבל תגובה בהקדם!!! ברצוני לדעת לפני שאשתגע בבתי חולים ומרפאות מה הקשר הישיר בין העישון האינטנסיבי הקשה שלי בחודשיים האחרונים לכאבים אלו, מוכרח לציין שלא הייתי בארץ וחזרתי לפני כחודשיים, עבודה, לימודים משפחה, 2 קופסאות מלברו אדום ביום... הכאבים הללו בערך 4 ימים, בא והולך במיוחד בלילה בזמן השינה כאב חד, ופנימי ממש מרגיש כאילו מסביב ללב, מעבר לזה, יש לי גוף רזה יחסית, מאלה שאפשר ללמוד עליהם אנטומיה, כך שניתן בזמן ההתקפים לראות את הלב דופק, מוזר משהו, לא חייב, רק מוזר שזה מלווה בכאב כרגע אנני מעשן יומיים, לא מרגיש כלכך בהבדל, התחלתי להתאמן גם לפני כשבועיים, מתח, משקולו, ידיים ובטן, לא אינטנס, כרגע לא מסוגל להתאמן כרגע, מה זה יכול להיות, ברור שצצריך לראות רופא, בכל זאת מה יכול להיות?

שלום רב, ראשית אינני רופאה ולכן וודאי שחשוב להתייעץ עם רופא לגבי העניין. לא צריך "להשתגע בבתי חולים", כל רופא משפחה יוכל לתת אינדיקציה ראשונית האם יש בכלל סיבה לחשש או לא. אינני מאמינה שיש קשר ישיר בין העישון לכאבים, ייתכן וזה מקרי. ברור שעליך להפסיק לעשן בלי שום קשר!!! אם התחלת להתאמן לאחרונה, אפילו אם לא אינטנסיבי, אך במידה ולא היית פעיל לפני כן ואתה מבצע מספר תרגילים שלא ביצעת בתקופה האחרונה, ייתכן והכאבים נובעים מהתגובה של השרירים לאימונים. אם הכאבים מושפעים מתנועות או תנוחות מסוימות של הגוף זאת אחת האופציות. האם הפסקת להתאמן כי הכאב מחמיר במאמץ? האם הכאב נקודתי או מפושט? שים לב האם יש תופעות נוספות כגון: הזעה, הקרנה לכתף, לגב או לזרוע (בעיקר שמאל), כאבי בטן, לסת, בחילות או כל תופעה חריגה נוספת. אלה סימנים לבעיה לבבית. כך או כך, אל תיקח סיכון ופנה לרופא ואין טעם להילחץ ייתכן וזה שום דבר!!! ברכה, יעל פרניק

31/05/2009 | 14:36 | מאת: ענתת

אומנם לע עברתי אירוע לבבי כלשהו, ברם אני חוששת שאקבל: אני בת 43 ומתאמנת יום יום כשעה בחדר הכושר במכשיר "הכרוס=סקי=אליפטיקל". לאחר כחמש דקות בדרה 1 שהיא הקלה ביותר, במהירות של 50 RPM הדופק עולה לי ל 150. אם אמשיך במהירות זו הדופק ימשיך לעלות. אי לכך אני יורדת למהירות של 40 ומתאמנת שעה על דופק 150. כביכול הדבר מראה על כושר לקוי. מאידך, הדופק שלי חוזר מאוד מהר ל 80 מרגע הפסקתי. מה הסיבה לדופק מהיר? האם קיימת סכנה? מה עליי לעשות על מנת לשפר אותו?

לקריאה נוספת והעמקה

ענת שלום, תודה על פנייתך. אם כוונתך לכך שתקבלי התקף לב בגלל הפעילות המאומצת, הסירי דאגה מליבך. לא הפעילות היא זו שמזיקה, אלא חוסר הפעילות. במידה והינך בריאה ואיש מבני משפחתך הקרובה לא לקה בליבו מתחת לגיל 55, הרי הסיכון שלך הוא נמוך... בסך הכל בחרת בדרך הנכונה כאשר הורדת את המהירות והתמקדת במשך הפעילות ולא בעצימותה, כי רק כך תוכלי באמת לשפר את כושרך הגופני. אני מאמינה שעם הזמן תוכלי להעלות את ה- RPM וגם את דרגת הקושי. ואולי ייתכן שבמקרה שלך המהירות המתאימה לך היא דווקא 40 ואל תתעקשי להגביר מהירות כל עוד אינך מצליחה. נסי בהדרגה להעלות את המהירות לפרקי זמן קצרים (בין 1-2 דק') ותחזרי למהירות שנוחה לך. משך האימון חשוב יותר, השיפור יגיע עם הזמן. לגבי דופק ההתאוששות: התאוששות מהירה היא אכן אחד המדדים לכושר גופני, אך לאו דווקא, היא גם מעידה הרבה פעמים על כך שאין בעיה לבבית (סימן טוב!). בכל אופן, לטעמי, אם הינך מצליחה להתמיד על המכשיר הזה כשעה, שאפו! את כבר בכושר מצוין! אל תיבהלי מהדופק הגבוה, הוא מאוד מאפיין את מכשיר האליפטי מאחר והוא מכשיר המשתף קבוצות שרירים רבות והוא גם נושא את משקל גופך. עם הזמן הדופק ירד קצת. המשיכי כך, יעל.

01/06/2009 | 16:23 | מאת: ענתת

תודה יעל על הענותך המהירה. עודדת אותי ובכוונתי להמשיך בדרכי. ברם, דבר אחד הדליק אצלי נורה אדומה, וזו העובדה שאחי בגיל 40 עבר צינטור עקב סתימת עורקים. האם המלצתך עדיין בתוקף? דבר נוסף, ניסיתי להעלות את רמת ה RPM ל 50-60 למשך דקות ספורות ולאחר מכן מצאתי קושי בלהוריד את הדופק בחזרה ל 140. (הוא הגיע ל 160). דבר שלא קורה לי כשאני מקפידה מההתחלה לא לעבור את ה 140-144 ואז כשאני מפסיקה הוא חוזר מהר ל 80. שוב, תודה.

שלום! בבדיקת אקו אחרונה שלי התגלה בחדר שמאלי EF של 45-50 .אני מתאמנת באופן קבוע, כ5 פעמים בשבוע בסוגים שונים של אימונים ועוסקת בחינוך גופני ובכושר גופני. רציתי לשאל איזה סוג פעילות גופנית מתאימה לי באופן אישי.האם פעילות אירובית? באיזו עצימות? האם ניתן להמשיך באימוני הפלאטיס? כנגד התנגדות הגוף או משקולות עד 3 ק"ג?האם חתירה יכולה לגרום לנזק? אשמח למענה.תודה רבה וחג שמח.

לקריאה נוספת והעמקה

קלרה שלום, האם חוץ מהנתון של ה- EF, נרשמו דברים חריגים נוספים כגון: עיבוי או דליפה ממסתמים, גודל חדר או עלייה שאינו תקין, רוחב אאורטה גדול מידי? במידה והכל תקין בנתונים אלה ואחרים אין חשש לבצע כל פעילות שהיא גם אירובית וגם תרגילי התנגדות גם מעל 3 ק"ג. חתירה לא יכולה לגרום נזק. פילאטיס הינה פעילות בטוחה לחלוטין. נשמע כאילו את פעילה יפה מאוד והמשיכי כך. במידה והיו דבירם חריגים באקו אנא רישמי לי ואוכל להתייחס בהתאם. יום טוב, יעל פרניק

תודה יעל!תשובתך הרגיעה אותי מאד.אין נתונים חריגים נוספים באקו דופלר.תודה רבה על עזרתך!בברכה. קלרה

23/05/2009 | 12:46 | מאת: אלי

ד"ר שלום , אני לאחר מספר שנים אחרי כריתת ריאה מלאה. ללא היפוקסמיה או כול מחלת ריאה. האם פעילות ספורטיבית יכולה להעלות את ערכי ה-VC מה יכול אם בכלל להעלות את ערכי ה=VC או FVE1 בתודה מראש

20/05/2009 | 15:18 | מאת: קובי

שלום לך, אנוכי בן 30, לאחר אירוע לב ובעקבותיו צנתור לא מוצלח כשבסופו הושתל סטנט מסוג סייפר בעורק הראשי. לאחר דין ודברים עם קופת החולים בה אני חבר הובהר לי חד משמעית כי איני זכאי לכל סיוע כלכלי מצידם בניסיון לחזור לכושר ונרה לי כי פעילות שכזו ללא השגחה יכולה להוות סיכון כלשהו. האם ניתן לחזור לפעילות גופנית במקרה כזה ללא התערבות של גורם רפואי מקצועי? האם ניתן לקיים תוכנית אישית, בתנאים ביתיים, כזו שגם תיהיה אפקטיבית ? עד כמה נכון מבחינתי "להתחיל וזהו" - להירשם למכון כושר רגיל ולהתחי להתאמן על פי נתנוי הכושר שלי מבלי להתחשב במצבי הרפואי ? ומראש, תודה רבה על תשובתך והמשך יום מקסים.

לקריאה נוספת והעמקה

קובי שלום רב, תודה על פנייתך, ראשית אינני מבינה מדוע הצנתור איננו מוצלח אם בסופו הושתל סטנט. שנית אינני מבינה מדוע קופת החולים איננה מאפשרת לך להצטרף למכון שיקום לב. אם עברת אירוע לב (וכך רשום במכתב השחרור מבית החולים), הינך רשאי לשיקום לב!!! במידה ואינך מצטרף למכון לשיקום לב, מומלץ וחשוב לבצע פעילות גופנית באופן עצמאי. את ההנחיות תוכל לקרוא במאמר שפורסם בפורום: לתת תשומת לב ללב. באופן כללי, התחל בהליכות למשך 15-20 דק' בקצב איטי והתקדם בהדרגה לכיוון 30-40 דק' במהלך החודש הקרוב. השתדל להימנע מעליות או מאמצים חדים. קצב הלב (דופק) אמור לעלות עד כ- 20-25 פעימות מעל דופק המנוחה. אני ממליצה שתלך לרופא המשפחה כחודש לאחר הצנתור, תקבל הפנייה לבדיקת מאמץ. במידה והכל בסדר לאחר בדיקת המאמץ, תוכל להגביר מעט מאמצים כלומר להעלות את קצב ההליכה עד כ- 30 פעימות מעל דופק מנוחה. במידה ויש לך לחץ דם גבוה, או סכרת, אנא פנה אליי להנחיות נוספות עם נתונים מדויקים. מומלץ ללכת לבדיקה אצל קרדיולוג אחת לחצי שנה ולבצע את הבדיקות התקופתיות: בדיקות דם, אקו לב ובדיקת מאמץ לפי הנחיות הרופא/קרדיולוג. כולי תקווה שתצליח להצטרף לאחד ממכוני השיקום. אנא פנה אליי באם אוכל לסייע במשהו, בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

25/05/2009 | 10:02 | מאת: קובי

קודם כל תודה רבה לך יעל. לשאלותיך, הובהר לי שצנתור מוצלח הינו כזה שבו הצליחו לפתוח את העורק הסתום בעזרת בלון ואילו אצלי הפעולה לא הצליחה ונאלצו להשתיל את הסטנט. קופ"ח אינה מאשרת תוכנית לשיקום לב פעיל למטופלים כמוני שעברו "רק צנתור" אלא רק לחולים שעברו ניתוח מעקפים ו \ או התקפת לב על פי ההגדרות הרפואיות המדוייקות. לשמחתי \ לצערם אצלי מדובר היה רק באירוע לב ולא בהתקף ממש. ביצעתי כבר בדיקת מאמץ רגילה + בדיקה הכוללת מיפוי העורקים בעת המאמץ עצמו (כולל במנוחה) והבדיקה עברה ללא כל תקלות - התוצאות חיוביות. אני בהחלט אתחי להתאמן באופן עצמאי ואשמח להמיך ולהתייעץ איתך בנושא. המשך יום מקסים, קובי

31/05/2009 | 11:19 | מאת: עדנה

מה הוא תהליך החלמה לאחר צינתור? וקוצב לב שחושתל בפעם שניה לפני חודשיים.

עדנה שלום רב, תהליך ההחלמה תלוי בתוצאות הצנתור. במידה והכל תקין עכשיו, רצוי מאוד להתחיל באופן מיידי הליכות מידי יום כ- 15-20 דק' לפי יכולת ולהגדיל את משך ההליכה עד לכ- 40 דק' במהלך החודש הקרוב. בשלב זה מומלץ כי תתחילי להפעיל את הגף העליון ולבצע תרגילים לכתפיים ולזרוע ללא התנגדות. מומלץ מאוד להצטרף למכון לשיקום לב (זה מצוין גם לאחר צנתור וגם לאחר השתלת קוצב) בהקדם שם תקבלי הנחיות והכוונה ופעילות גופנית מודרכת ומהנה. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

19/05/2009 | 18:13 | מאת: ר.

יעל שלום רב, עברתי ניתוח מעקפים לפני 45 יום.מאז הניתוח יש לי תחושת קור תמידית בעיקר בידיים אבל גם בשאר הגוף. ההמוגלובין שלי בבדיקה האחרונה היה 12.5 שזה קצת נמוך אבל סביר. אני לוקח כדור ברזל פעמיים ביום. אגב, אני מבצע הליכות יומיות ושואל האם סביר להצטרף למכון שיקום הלב לאחר חלוף הכאבים בחזה (מניסור העצם) נניח בטווח של חדשיים וחצי שלושה מהניתוח? המכון באיכילוב מוכר/מומלץ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום וברכה, אני חייבת לומר שתופעת הקור לאחר ניתוח מעקפים אינה מוכרת לי, בהחלט הייתי מתייעצת עם רופא ו/או קרדיולוג בעניין. כדאי מאוד ומומלץ מאוד להצטרף למכון שיקום לב ובהקדם! אל תחכה שהכאבים ייעלמו, בכל מכוני השיקום יודעים להתאים לך את הפעילות המתאימה כך שלא תסבול מכאבים באימון. איכילוב הינו שיקום לב מצוין. בינתיים, עד שאתה מצטרף לשיקום המשך ללכת מידי יום כ- 30 דק'. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

בגיל 57 מספר שנים לאחר ארוע לב קטן,שיפרתי תזונה ועסקתי בהליכות,אך אני רגיש לסטטינים ולא לוקחם,לכן רציתי לחזק אימון גופני ונרשמתי למכון, אימון ראשון גילה לי שאני מאוהב באימון,המכונות השונות והמשוכללות,חדר ההתעמלות עם המוזיקה הנהדרת והאווירה הטובה,הברכה האולימפית המדרבנת,הג'קוזי הענק, באימון השני קצת נסחפתי,אומנם שמתי לב לקצב הדופק אך עם הגבלות השתמשתי בכל המכשירים, עשיתי גם 30 שניות של ריצות ספרינט שבהם לא ניתן למדוד, ויתכן שבברכה קצת הגזמתי, חזרתי הביתה עם קצת חוסר אוויר וכאב קל בחזה,לא הצלחתי להרדם,אולי מההתרגשות מהאימון,אולי מהחששות שהזקתי לעצמי,כעבור שעתיים רקראתי לרופא,בדק ואמר שאין שינו קצב וולא צריך מיון,רק לא להמשיך עם כאלה אימונים להתאמן רגוע מאוד ,אחרת יגרם נזק בלתי הפיך, אבל הכאב הקל בלב נמשך גם היום והרגשה קלה שמשהו לא בסדר בלב, האם צריך המשך בירור דחוף,תור רגיל זמן רב? למרות שיש מאמן כושר במכון ,הוא לא רציני,היכן אפשר לקבל תוכנית אימון ההולמת מצבי

שלום רב, ראשית זה טוב מאוד שהתאהבת באימונים אך בהחלט כדאי גם לדעת איך לבצע פעילות גופנית על מנת לא לסכן את הלב. אינני יודעת אם אתה מבצע בדיקות תקופתיות הכוללות בדיקות דם, אקו וארגומטריה (בדיקת מאמץ) אשר יכולים לתת מידע כללי לגבי מצבך הרפואי. במידה וכל הבדיקות תקינות ואתה חש בטוב ניתן לבצע פעילות גופנית קבועה ומתונה וגם לרוב אין הגבלה על ריצה במהירות סבירה. במידה ואתה ממשיך לחוש כאבים בחזה וחוסר אוויר חשוב מאוד לבצע את כל הבדיקות על מנת לברר את מקור הבעיה לפני שאתה ממשיך בפעילות גופנית. במידה והכאבים ממשיכים צריך לקבוע תור לרופא אפילו דחוף! בחדר כושר רגיל לצוות המאמנים אין (לרוב) את הידע המתאים ולכן מומלץ מאוד להצטרף לאחד ממכוני השיקום הקרובים לאזור מגוריך לפחות למספר חודשים על מנת לקבל הדרכה מתאימה. אוכל להפנות אותך למקום מתאים אם תרשום לי פרטים על אזור מגוריך. בברכה, יעל פרניק

14/05/2009 | 11:23 | מאת: אמיר

שלום רב :) שמי אמיר בן 33. בגיל 18 התגלה אצלי מחלת קרדיומיופטיה היפרטופית. מטופל באיקאפרסס 240 אחת ליום. הנחיות שקיבלתי תמיד הן שאסור לי לבצע ספורט תחרותי משום סוג שהוא. רק לאחרונה קיבלתי אישור ללכת למכון כושר עם מיגבלת דופק של עד 120. מעוניין לדעת האם מומלץ ללכת למכון כושר עם מחלה כזו? האם את חושבת שצריך מאמן אישי בעל השכלה מתאימה? פוחד לעשות את הצד הזה לקראת מכון הכושר למרות שיש בי המון מוטיבציה ורצון (בעיקר) לרדת במשקל (BMI 30). אשמח לשמוע את דעתך. תודה אמיר

לקריאה נוספת והעמקה

אמיר שלום, תודה על פנייתך, לצערי אין הרבה מידע לגבי HCM ופעילות גופנית, מעט מחקרים נערכו בנושא. ישנה הסכמה שפעילות גופנית תחרותית לא מומלצת ואף מסוכנת, כמוה גם פעילות גופנית אינטנסיבית. ידוע כי פעילות גופנית מתונה יכולה לתרום לשיפור הכושר הגופני ואיכות החיים. קשה לי להגיב על מגבלת הדופק מאחר וחסר לי נתון של דופק מנוחה. אני חושבת שחשוב שתבצע פעילות גופנית מתונה שאינה כוללת ענפי ספורט אינטנסיביים או כאלה הגורמים לתנועות חדות ו/או מהירות (כגון - ספינינג, אופני שטח, ריצה מהירה וכד'). מומלץ לבצע פעילות כגון הליכה, אופניים (בחדר כושר) וכד'. חשוב מאוד שתשים לב האם מופיעים סימפטומים שונים כגון: סחרחורת, קוצר נשימה פתאומי, פעימות לב חזקות, קושי בהתאוששות לאחר פעילות, כאבים בחזה. במידה ואחד מהם מופיע יש לעצור מיד כל פעילות ולדווח לרופא. אם באפשרותך להתאמן עם מאמן אישי בעל ידע בתחום, אין ספק שיש לכך יתרון גדול לאור ההדרכה המתאימה וההשגחה האישית. אתה יכול לנסות לפנות לאחד ממכוני שיקום הלב הקרובים לאזור מגוריך ולבדוק האם תוכל להתקבל וגם שם תקבל את ההדרכה המתאימה ביותר והשגחה צמודה (בעלות פחות יקרה). בברכה, יעל פרניק

16/05/2009 | 08:36 | מאת: אמיר

אמיר :)

10/05/2009 | 08:02 | מאת: שחר

היי יעל כאמור אני אחרי הצנטור ולאכזבתי הרבה הכאבים במאמץ ריצה עדיין קיימים. הקרדיולוג אומר שיש איזה סתימה לכוון הדיאגונלי הראשון והוא לא חשב שזה יפריע לי.כדי לפתוח שם צריך לעבור דרך הסטנט החדש וזה קצת מסובך אבל יש טכניקות. אני בדילמה , האם לעבור צנטור נוסף או להשאר במצב הזה ובזמן מאמץ לחוות כאבי חזה . תודה יעל

שחר שלום, אינני רופאה ולכן אינני יכולה להמליץ על צנתור. עליך להתייעץ עם רופא ואולי לקבל חוות דעת שנייה. אולם, אני מעריכה שאם אתה עדיין סובל מאותם כאבים בחזה כמו לפני הצנתור, יש לטפל בבעיה. בינתיים עליך להפסיק לרוץ מאחר ותעוקת החזה היא סימפטום למצוקת החמצן בלב ובעת מאמץ גבוה מצוקת החמצן גדלה ועלולה לסכן את שריר הלב. מומלץ להתאמן בעצימות כזו שלא סובלים מתעוקת חזה! בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

07/05/2009 | 21:33 | מאת: שמואל

שלום, אני בן 50 ותחת חוסמי בטה (cardiloc 5mg). אני לוקח כדור כל בוקר. יש הבדל של 10-15% בדופק אם התרופה או בלעדיה. יש לי שתי אפשרויות לאימון גופני ובהם הדופק שונה לחלוטין: - להתאמן בבוקר ואז לקחת את התרופה. במקרה זה הדופק גבוהה. - לקחת את התרופה ואז להתאמן. דופק נמוך. איך יותר נכון להתאמן ? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שמואל שלום, מאחר ואינך ספורטאי מקצועי (אם הבנתי נכון), רצוי מאוד להתאמן תחת השפעת התרופות כאשר הדופק נמוך יותר. קרוב לוודאי שתוכל לבצע אותו אימון ואותו מאמץ עם התרופות תוך שמירה על הלב שלא להתכווץ מהר מידי. התרופה נועדה להוריד עומס מהלב גם במנוחה וגם במאמץ. אין משמעות לכך שהדופק נמוך יותר מבחינת הכושר הגופני אך יש משמעות גדולה בשמירה על הלב... בברכת כשר ובריאות, יעל פרניק

08/05/2009 | 09:16 | מאת: שמואל

שלום יעל, תודה על התשובה הברורה. עוד חפירה אחת וגמרנו... עכשיו שאני יודע שאני צריך להתאמן תחת השפעת הכדורים, אם המטרה שלי זה שיפור כושר גופני, איך אני צריך להתייחס להמלצות מסוג "..על מנת לשפר כושר גופני צריך להתאמן ב-80% מהדופק המרבי.."? האם בשבילי זה הופך להיות 70% או עדיין צריך לשאוף ל- 80%? בקיצור למקרה שלי איך אני יודע אם אני בכושר או לא ? תודה רבה.

05/05/2009 | 19:46 | מאת: בגריר מיכאל

אני בן 21 והדופק שלי הוא 130 במנוחה האם זה תקין.

מיכאל שלום, דופק במנוחה צריך להימדד במצב של ישיבה או אפילו שכיבה לאחר מנוחה של מספר דקות. במידה ואתה מודד באופן הזה ואתה בטוח שהמדידה שלך נכונה, דופק במנוחה של 130 אינו תקין בשום גיל! דופק מנוחה תקין הוא בין 60-80, בגיל שלך אולי עד 100 לא היו מייחסים לכך חשיבות אבל לא מעבר לכך. אני ממליצה שתיגש לרופא המטפל. בברכה, יעל

03/05/2009 | 23:21 | מאת: יהודה

שלום רב אני בגיל 67 מקבל טיפול ללחץ דם אנלדקס לפני 7 חודשים נפלתי נשבר לי הירך ניתוח וקיבוע לאחר 3 חודשים היתחילו כאבים בחזה וכאבי בטן עליון וכן גיהוקים בירורים רבים אקג וכן אקו לב ומבחן מאמץ לא העלו דבר בדיקת כיבה לא העלה הכאבים בעיקר בערב מופיעים כאבים וכן הגיהוקים הגיהוק מפריע מאד הרופא צוחק לי ואומר טובי הרופאים בדקו אותך ולא נמצא שום דבר הרופא נתן לי טיפול לדיכאון וזה החמיר יותר מבקש עזרה

לקריאה נוספת והעמקה

יהודה שלום רב, מאחר ואינני רופאה, לצערי אין לי את היכולת לסייע לך. אני מאחלת לך רפואה שלמה ושתמצא פתרון לבעיתל במהרה, בברכה, יעל פרניק

03/05/2009 | 20:39 | מאת: דוד

ערב טוב אני רץ לפחות 3 פעמים בשבוע כ 10 ק"מ + רכיבה על אופניים פעמיים בשבוע בבדיקה האחרונה של לחץ הדם קיבלתי תוצאות שנראות בעייתיות 90 על 150 הדופק שלי במנוחה 49 בריצה בסביבות 147-150 ברכיבה על אופניים עד 165 במאמץ. אני בדר"כ מרגיש מצוין ללא בעיות כלשהם או כאבים במהלך הפעילויות. השאלה היא האם מסוכן להמשיך בפעילות גופנית כזאת עם לחץ הדם שצינתי או לבצע משהו אחר להורדת לחץ הדם ? תודה מראש דוד

לקריאה נוספת והעמקה

דויד שלום רב, תודה על פנייתך. לא ציינת את גילך ולכן קשה לי להתייחס לשאלה במלואה. ראשית יש לוודא שלחץ הדם שמדדת אכן עקבי כלומר שבמשך מעקב של שבוע-שבועיים, לאחר 3 מדידות רציפות שנעשות במנוחה מלאה (לאחר ישיבה של כ- 5 דק') הוא עדיין בערכים שציינת. אם אכן כך המצב, אזי לחץ הדם שלך גבוה ואולי אף דורש טיפול תרופתי (תלוי בחומרת יתר לחץ הדם, גילך, רקע משפחתי ונוכחות גורמי סיכון נוספים...). האם אתה נוטל תרופות כלשהן? האם דופק המנוחה שלך 49 ללא נטילת תרופות ללב? שנית, במידה לא ביצעת עד היום, אני מציעה שתבצע בדיקת מאמץ מקסימלית (ארגומטריה symptom limited) אשר בה תוכל לראות האם יש חשד לבעיה לבבית כלשהיא ומהי תגובת לחץ הדם במאמץ. במידה ולחץ הדם עולה מעל 200/100, יש סכנה בביצוע מאמצים עצימים כגון אלה שאתה מתאר ובמיוחד רכיבת אופניים אשר מעלה את לחץ הדם אף יותר בשל השרירים השמתתפים בה והעליות בזמן הרכיבה. במידה ואכן יש נטייה ללחץ דם גבוה במנוחה ו/או במאמץ יש להתייעץ עם רופא לגבי טיפול ולהוריד את עוצמת האימון. אימון אירובי מתון(!) מוכח כמוריד לחץ דם באופן משמעותי לעומת אימון עצים אשר עלול להעלות את לחץ הדם ואף לסכן את ליבך. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

03/05/2009 | 23:11 | מאת: דוד

גיל 51 הבדיקה הארגונומטרית האחרונה היתה לפני שנה בדיקה במאמץ מכסימלי ולא ניראו בה בעיות מיוחדות אני לא לוקח תרופות ביכלל והדופק הנמוך כתוצאה מעיסוק בספורט כבר שנים תודה

01/05/2009 | 18:08 | מאת: חנן

שלום מזה חודש אני רוכב על אופניים - הדופק הרגיל אצלי 94 ! ברכיבה על אופניים לעיתים אני מעלה דופק לאיזור 175 !! האם זה מסוכן - עד לכמה ניתן להעלות דופק ללא סיכון ? אני בן 48 . תודה חנן

לקריאה נוספת והעמקה

שלום חנן, אם אתה מתכוון שהדופק שלך במנוחה הוא 94 (כפי שנמדד במצב ישיבה או שכיבה לאחר 5 דקות), אזי הוא גבוה מדי וכדאי להתייעץ עם הרופא. רצוי שדופק מנוחה לא יעבור את ה- 85-90. הדופק האידיאלי הוא בין 60-80. לגבי הדופק בזמן הרכיבה: אם לא נהגת לרכוב לפני כן, הדופק עולה גבוה מאוד בזמן רכיבה לעתים אף לדופק מקסימלי (כמו במקרה שלך) בעיקר בעליות. הדופק ירד עם הזמן עם השיפור בכושר הגופני וההסתגלות לרכיבה. אין סכנה בדופק גבוה אם אין לך מחלת לב או גורמי סיכון ידועים כגון: יתר לחץ דם, תורשה (הורים או אחים לאחר התקף לב), סוכרת, כולסטרול גבוה וכד'. אני בכל זאת ממליצה להתחיל בהדרגה, כלומר לבחור מסלולים פחות קשים ולהתקדם עם הזמן... כדאי להתאמן במאמצים בהם תרגיש קושי מסוים אך לא קושי עצים מידי (אותו אתה וודאי מרגיש בדופק 175 במידה והמאמץ הזה נמשך ליותר מכמה דקות). דופק מומלץ לגילך במאמץ אינו צריך לעבור את ה- 150. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

22/04/2009 | 16:22 | מאת: שחר

לפני 6 שנים עברתי התקף לב והושתל סייפר .ב15 השנים האחרונות אני רץ 9 ק"מ 6 פעמים בשבוע בדופק 150 בערך(בן 58) .פעם בכמה שבועות אני חש ברע לקראת סוף הריצה כולל כאב קל בחזה, מתחת למפתח הלב. במשך השנים עברתי מספר בדיקות ,כולל צנטור לפני שנתיים וכל הבדיקות תקינות. לפני 4 חודשים עברתי ארגומטריה ויצא כושר טוב ותקינה לחלוטין. לפני שבוע התחיל סיפור חדש,מיד עם התחלת הריצה כאבים מתחת למפתח הלב,אזור הקיבה ,ללא תחושה רעה.הכאבים תמיד 2 דקות לאחר התחלת הריצה ולא מרפים עד להפסקה בפעילות. בנוסף לריצה אני מרים משקולות במאמצים גבוהים וכאן אין את הכאבים.האם מדובר באנגינה פקטוריס.בהרמת המשקולות אני לא מגיע לדופק של יותר ממ120 למספר שניות. מה דעתך,תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שחר שלום, הכאבים באזור החזה יכולים לנבוע ממספר סיבות, ביניהן גם לבביות. לאור הבדיקות התקינות שעשית לאחרונה, לא סביר שזוהי תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס), על אף שידוע כי הבדיקות אינן 100% מהימנות באבחון. יש לשים לב למספר מאפיינים של הכאבים: 1. עיתוי הכאבים: האם מופיע במאמץ מסוים ומתגבר עם המאמץ. אם הכאב נעלם במהלך המאמץ, הסבירות לבעיה לבבית יורדת. אם יש החמרה עם הגברת מאמץ, ישנו סיכוי לבעיה לבבית. 2. אופי הכאבים: האם הכאב הוא נקודתי או אזורי (מפושט) המזכיר את הלחצים שהיו לפני ההתקף. במידה והכאב נקודתי - סבירות נמוכה לבעיה לבבית. אם הכאב מפושט ומזכיר את הכאב שלפני ההתקף - חשד סביר לבעיה לבבית. 3. האם יש תופעות נלוות? כגון עייפות, חוסר יכולת לבצע מאמצים כמו בעבר, חוסר אוויר במאמצים די קלים, בחילות וכד'. אינני מבינה מדוע אתה מתאמן בדפקים כל כך גבוהים. אני קצת תוהה איך בגילך אתה מתאמן על דופק 150 (האם אתה נוטל תרופה חוסמת בטא כגון נורמיטן או קרדילוק?), ואם אתה כבר 15 שנה מתאמן כך, איך אתה עדיין מגיע לדופק שכזה? האם תמיד התאמנת על דופק כזה? האם הגברת מאמצים? על איזו מהירות אתה רץ? אינני חושבת שאתה צריך להתאמן על דופק שמעל 130-140. לגבי הרמת משקולות: למי שעבר אירוע לב לא מומלץ להרים משקולות כבדות! אינני מבינה מהי מטרתך. האם שווה לסכן את הבריאות בשביל אימון כל כך עצים? בברכת כושר ובריאות! יעל פרניק

26/04/2009 | 17:25 | מאת: שחר

תודה על תשובתך הכאבים בחזה מופיעים מיד בתחילת הריצה והוא מפושט ומתגבר עם המאמץ ומרפה תוך שניות מספר לאחר הפסקת המאמץ ונעלם לחלוטין תוך כדקה. לכאב אין כל תופעות נלוות. בימים האחרונים הפסקתי את הפעילות לחלוטין עקב תעוקת החזה.עד לפני כשנתיים נטלתי קרדילוק 2.5 מ"ג והדופק בזמן הפעילות היה כ135.היום אני נוטל אספירין ,סטטין ואיזיטרול.היום קיבלתי תשובה תקינה ממיפוי לב,אבל כתבו לגבי בדיקת הא ק ג שהיא לא החלטית(צניחת ST 1 V4-V6 UPSLOPING )למרות הבדיקה אני משוכנע שמדובר בתעוקת חזה. גם עליה של 2 קומות במדרגות גורמת לכאבים בחזה. איך עוסקים בפעילות גופנית כשיש תעוקה?? איך פוטרים את בעית התעוקה? האם צריך לעשות צינטור? תודה מקרב לב

שחר שלום רב, לפי התיאור שלך זה אכן נשמע תעוקת חזה. מה הרופא המטפל אמר לך? האם הוא המליץ על המשך בירור? האם הוא נתן הסבר אפשרי למקור התעוקה? ייתכן והתעוקה נובעת מהאוטם הישן ואז לרוב לא מטפלים אלא לומדים לחיות עם התעוקה (הסבר לגבי הפעילות הגופנית בהמשך). ייתכן והתעוקה נובעת מהיצרות חוזרת או חדשה ואז לרוב שוקלים בירור וטיפול מסוים, אך אני תוהה מדוע אין המיפוי מראה אבחנה חד משמעית. לגבי הפעילות הגופנית אני אכן קצת מוטרדת. במאמצים גבוהים הלב צורך אספקת חמצן גבוהה והפעילות האינטנסיבית עלולה להחמיר את האיסכמיה (חוסר אספקת החמצן) ולגרום ללב לנזק. מאמצים אינטנסיביים עלולים להוביל להפרעות קצב וסכנה ממשית. לכן יש להתאמן מתחת לסף התעוקה! לדוגמא: אם התעוקה מופיעה בדופק 130, רצוי להתאמן עד דופק 120. אני ממליצה לך להתייעץ עם הרופא לגבי עניין התעוקה והחזרת הקרדילוק על מנת להעלות את סף התעוקה, כלומר שתוכל להתאמן במאמצים בינוניים ומעלה מבלי שהדופק יגיע לערכים גבוהים בהם מתחילה תעוקת החזה. בברכה, יעל פרניק

20/04/2009 | 15:05 | מאת: דני סלע

שלום דוקטור , אני רוצה לבקש ממך שם טוב של רופא מומחה, לאמא שלי שמתגוררת בקיבוץ במועצה אזורית יש הסטוריה של בעיות רפואיות, כלי דם לב ורידים, יש לה הרבה כאבים ועוד לא מצאנו רופא טוב. האם יש לך המלצה, לא הפניה כמובן רק המלצה? היא לוקחת מלא תרופות והייתי רוצה לפגוש מישהו שיוכל לעזור לה יותר, מה דעתך? בעיות שהתגלו: varicosities legs baker's cyst endometrial polyps severe legs varicosty recurrent uti arterial hypertension total hystero salpingo oforectomy dyslipemia obesty ischemic heart disease subacute cervical spondylosis bone island of le acetabulum hypertension essential uncomplicated hypercholesterolemia תודה ויום נעים,

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אינני רופאה ואינני סבורה שאני יכולה להמליץ על מישהו מסוים. עושה רושם שלאמך מספר בעיות בתחומים שונים ואולי עליה להיעזר בכמה אנשי מקצוע. אולי כדאי שתמשיך לחפש בפורומים המלצות מאנשים ומרופאים לגבי אנשי מקצוע המתאימים לה. בברכה, יעל פרניק

17/04/2009 | 09:35 | מאת: במ

שלום אני בן 54 בריא ועוסק הרבה בספורט (ג'ודו וחדר כושר) , דופק 49 ולחץ דם 120/80. בדיקות במאמץ תקינות. ידוע לי שנים שיש לי אושה סיסטולית , לא הוריד לי פרופיל צבאי. לאחרונה עשיתי בדיקת אקו לב ולהלן הממצאים : חדר שמאל בגודל תקין , דפנותיו בעובי תקין , התכווצותו הגלובלית תקינה חדר ימין בגודל ותפקוד תקין, עליות בגודל תקין. האוארטה העולה אינה מורחבת.שורש האאורטה ברוחב תקין. מסתם מיטרלי תקין. אי ספיקה מיטרלית בדרגה מינימלית המסתם האאורטלי מעובה וכנראה ביקוספידלי - הודגם doming של המסתם. אי ספיקה אאורטלית בדרגה קלה vena contracta נמדד 2.4 מ"מ. מסתם טריקוספידלי תקין אי ספיקה טריקוספידלית בדרגה מינימלית. לחץ ריאתי סיסטולי 15 ממ"כ + rap וריד נבוב תחתון ivc בקוטר תקין לא נראה תפליט פריקרדיאלי. שאלותי האם אני יכול להמשיך לעסוק בפעילות ספורטיבית שאני עוסק בה ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, תודה על פנייתך. לפי תוצאות האקו שלך והמצב שאתה מתאר, אין סיבה שתימנע מהמשך פעילות גופנית כפי שאתה מבצע כיום. במידה ובשנים הבאות יהיו שינויים באקו (לדוגמא: החמרה במצב העיבוי, החמרה במצבי האי-ספיקה וכד') יש להיוועץ עם פיזיולוג ורופא בשנית לגבי הפעילות הגופנית. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

16/04/2009 | 15:45 | מאת: gil

שלום רב אני בן 49 בבדיקת מאמץ נתגלו הממצאים הבאים: דופק במנוחה 91 דופק בשיא מאמץ 157 במטרה לשפר את הכושר הגופני, מה הוא הדופק המירבי עליו מומלץ לשמור (דופק במנוחה הינו 91)

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, על מנת לתת תשובה יותר מדויקת חסרים לי מספר פרטים כגון: 1. האם דופק המנוחה כפי שנמדד בבדיקה (91) הוא דופק המנוחה הרגיל שלך? בהרבה מקרים דופק המנוחה איננו אמיתי בבדיקת מאמץ, מאחר ויש את אפקט ההתרגשות ולא תמיד מחכים מספיק... 2. כמה זמן נמשכה בדיקת המאמץ? האם אתה בכושר גופני טוב? רמת הכושר הגופני תקבע את מידת המאמץ המומלץ. ברמת כושר גופני גבוה ניתן לשאוף לדפקים גבוהים יותר לעומת כושר גופני נמוך. 3. מדוע הופסקה בדיקת המאמץ? אם הפסקת בגלל קושי בנשימה או כאבי שרירים, כדאי לא להתאמן במאמצים גבוהים. אם הבדיקה הופסקה ביוזמת הטכנאית, ולא חשת קושי בסוף הבדיקה, אזי אתה בכושר טוב ואין מניעה להתאמן בדפקים גבוהים. לכן, רק לפי הנתונים אותם נתת לי הייתי מעריכה שרצוי שתתאמן לפי ההמלצות הבאות: א. אם הבדיקה נמשכה מתחת 6 דק': דופק בין 125-135 ב. אם הבדיקה נמשכה בין 6-9 דק': דופק בין 135-145 ג. אם הבדיקה נמשכה מעל ל- 9 דק': דופק בין 140-150. המלצות אלה הן בתנאי שדופק המנוחה אכן 91 ובתנאי שאין לך מחלת לב או לחץ דם גבוה. במידה ודופק המנוחה הוא אכן מעל 90 באופן קבוע, כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

15/04/2009 | 10:54 | מאת: גליה

בבדיקת אקו-לב התגלה שיש לי דליפה בשסתום ומחיצה מעובה. האם יש לכך השפעה כלשהי והאם אני יכולה להמשיך בפעילות גופנית כמו הליכה ,שחיה ופילטיס תודה וברכה גליה

גליה שלום, ישנה חשיבות לחומרת הדליפה של המסתם, סוג המסתם ובאיזו מידה המחיצה מעובה. במידה והמצב איננו חמור במחיצה ובשסתום, אין מניעה להמשיך בפעילות שאותה הזכרת ולבצע אקו תקופתי על מנת לראות שאין החמרה במצב. במידה ומצוין כי יש דליפה בינונית-חמורה והמחיצה מעובה במידה רבה, יש לשמור על פעילות רגועה כגון הליכה ושחייה בקצב מתון. יש להימנע מפעולות איזומטריות (סטטיות) בפילאטיס או בכל פעילות אחרת, כלומר כל תרגיל אשר מבוצע במאמץ ללא תנועה ולהקפיד על נשימה נכונה בכל עת בפעילות הגופנית. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

15/04/2009 | 08:44 | מאת: ארנון

שלום יעל, אשמח לעצתך, השבוע עברתי בדיקת לב במאמץ במטרה להצטרף לאגוד התריאטלון. אתחיל ואומר שאני בן 36 וסובל מלחץ דם גבוה כבר 5 שנים אך מקבל אנלדקס כך שלחץ הדם בשליטה. בבדיקה התגלה מהר מאד שבעוד שבמצב רגוע לחץ הדם שלי תקין, עם מעט מאמץ הוא עלה ל180/70 וב90% דופק הגיע ל 220 על 70. מיותר לציין שהרופא אסר עלי לעשות מעטה והלאה פעילות ספורטיבית במאמץ. כמי שהיה שחיין תחרותי ועד השבוע עסק כל הזמן בפעילות מאומצת- מה את מציעה לי לעשות כרגע?

לקריאה נוספת והעמקה

ארנון שלום רב, ראשית אין סיבה להפסיק לעסוק בפעילות גופנית. אני מסכימה שאכן יש סכנה מסוימת בלחץ דם גבוה במאמץ (מעל 210/100), אך אין סיבה שתגיע לכך. האם גם באימונים אתה מתאמן על דופק של 90%? בדרך כלל מתאמנים על פחות מכך (בין 80%-85%). בעיקר כאשר מדובר בשחייה: בעת שחייה הדופק ברוב המקרים לא מגיע לכאלה ערכים (עקב מנח הגוף במים) כך שבמידה ואתה שוחה אינני רואה סיבה להפסיק. אז אני מציעה כך: 1. להמשיך להתאמן אך לא להגיע לדפקים שמעל 85%. 2. לדבר עם הרופא על לנסות להעלות את מינון התרופה (על אף שלחץ הדם במנוחה תקין). במידה ולחץ הדם במנוחה לא ירד לערכים נמוכים מידי (מתחת ל- 85/60 בערך או במידה ותרגיש לא טוב), אז הרווחת. סביר להניח שעם העלאת המינון, לחץ הדם במאמץ לא יעלה לערכים כל כך גבוהים. מקווה שעזרתי, יעל פרניק

10/04/2009 | 00:31 | מאת: שואל

אני בן 49 ומתאמן בצורה אינטנסיבית. בבדיקת מאמץ ומיפוי לב (שלב 5 METS 14.5 בדופק מקסימאלי) התגלתה אצלי איסכמיה קלה (שקטה - אני לא מרגיש שום הפרעה או כאב). מלבד טיפול תרופתי אישר הקרדיולוג המשך פעילות אירובית ברמות דופק 120-135. האם יש סיכון במאמץ ממושך ברמות דופק גבוהות יותר (145) ובריצות עד 10 ק"מ? יש לציין שעד כה ביצעתי ריצות כאלה ברמות דופק כנ"ל ללא קושי.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, במקרים של איסכמיה שקטה יש לנהוג במשנה זהירות. הסיבה היא כמובן שאיכמיה שקטה היא א-סימפטומטית. כלומר, כאשר הלב סובל מאיסכמיה (חוסר אספקת חמצן ללב) לא תרגיש בכך בהשוואה לאנשים אשר סובלים מאנגינה פקטוריס (= תעוקת חזה הנובעת מאסיכמיה). דופק מקסימלי בפעילות גופנית צריך להיקבע לפחות 10 פעימות מתחת לדופק בו נראתה האיסכמיה בבדיקת המאמץ (או המיפוי). במידה ותתאמן על דפקים גבוהים מכך, הלב יסבול מחוסר אספקת חמצן ובכך אתה מעמיד את הלב בסיכון לפגיעה בשריר הלב! בשלב זה אני מציעה אימונים רגועים יותר (וקצרים יותר) ולבצע בדיקות תקופתיות על מנת לראות שאין החמרה. באופן כללי, הפעילות הגופנית (במידה ונעשית במידה הנכונה) יכולה לעזור בהעלאת סף האיסכמיה (כלומר, האיסכמיה תופיע בדופק גבוה יותר) ובהורדת גורמי סיכון נוספים (אם יש) אשר השילוב בין כל אלה יכול להוביל לאוטם שריר הלב. במידה והמצב יישאר יציב או ישתפר בשנה-שנתיים הקרובות, תוכל להגביר מאמצים בהדרגה ולחזור לאימונים של 10 ק"מ (10 פעימות מתחת לסף האיסכמיה). אם אינך ספורטאי תחרותי, אינני רואה סיבה להביא את עצמך למאמצים גבוהים מידי ובכך לסכן את הלב ולכן כדאי להקשיב להמלצות הרופאים ולהמשיך להיבדק באופן תקופתי. בברכת כושר, בריאות וחג שמח, יעל פרניק

אני משתמשת בפלוויקס גם בשביל למנוע שבץ מוחי וגם בשביל למנוע התקף לב אחרי שבץ מוחי, זה מה שהרופא שלי המלית לי וזה מציל את חיי. היא גם בסל התרופות כך שיהיה לך קל להשיג סבסוד לדעתי.

06/04/2009 | 13:09 | מאת: רחל

שלום, אני אחרי שבץ מוחי וסובלת מאחוזי נכות גבוה- שיתוק חלקי ברגל שמאל ומעט ביד שמאלף עין שלא פתוחה לגמריי. אני יודעת שאחרי אירוע מוחי אפשר לקבל גם אירוע מוחי נוסף וגם התקף לב בגלל אותן סיבות. אז אם ככה האם יש תרופה שעוזרת למנוע את שניהם ואם כן, האם יש תרופפה כזו בסל?

לקריאה נוספת והעמקה

רחל שלום רב, אינני רופאה ולכן אינני יכולה להמליץ על תרופות. אם אינך מטופלת בתרופות על ידי הרופא המטפל, אנא פני לרופא בהקדם. בנוסף עלייך להתייעץ עם נוירולוג להתאמת טיפול תרופתי המתאים למצבך. בברכת בריאות וחג שמח! יעל פרניק

30/03/2009 | 18:01 | מאת: חיים

שלום אני בן 26 מתאמן די הרבה ריצה וחדר כושר לפעמים אני חש חולשה חזקה(אולי אפילו אפשר להגדיר את זה תחושת עילפון קצרה), לאו דווקא במהלך האימון (אם כן אז רק באימון בחדר כושר) לפעמים גם סתם במהלך היום יש לציין שאני בכושר טוב מאוד עברתי את כל הבדיקות המקובלות דם שתן אקג ארגומטריה והכל יצא תקין. לאחרונה קראתי כתבה שאומרת שמצב זה יכול להיות מחוסר בפחממות? כמו כן גם רופא המשפחה שלי לא מצא שום דבר חריג, ממה יכולה לנבוע הרגשה זאת?ואם מי אני יוכל להתיעץ לגבי הבעיה הזאת רופא? תזונאי?דיאטן? אשמח מאוד אם תעזרי לי תודה מראש , חיים.

לקריאה נוספת והעמקה

חיים שלום רב, תחושת חולשה זו יכולה לנבוע ממספר סיבות: 1. סוכר נמוך (מחסור בפחמימות) בעיקר אם אתה מרגיש אותה לאחר אימון (גם כמה שעות לאחר אימון). דבר כזה יכול להימנע על ידי אכילת מזהו קל כשעה-שעתיים לפני האימון (פרי, פרוסה עם משהו) ומשהו קל לאחר האימון (או ארוחה מלאה אם זה הזמן הנכון לארוחה ביום). משהו זה צריך לכלול פחמימה כגון פרוסת לחם, דגנים וכד'. סוכר נמוך יכול להיגרם לאחר אימון אינטנסיבי וארוך בו ניצול הסוכר משמעותי ויש להחזיר את המאגרים. אם בבדיקת הדם הסוכר שלך לא היה נמוך מידי (מתחת 70 מ"ג/ד"ל) סביר להניח שזו לא הבעיה. 2. לחץ דם נמוך - לעתים יש נפילות של לחץ דם. גם בעקבות פעילות גופנית, יש הרחבה של כלי הדם ולחץ הדם לאחר האימון ובמשך מספר שעות שלאחר האימון יורד ובקרב אנשים אשר נוטים ללחץ דם נמוך הוא עלול לרדת יותר מידי ולגרום לתחושה שכזו. על מנת לברר האם זה במצב, בדוק את לחץ הדם שלך במנוחה ולאחר אימון ובעיקר במצבים בהם אתה חש חולשה זו! 3. מחסור בויטמינים או מינרלים מסוימים (כגון B12, ברזל) אשר אינם נבדקים בבדיקות דם שגרתיות ויש לבקש בדיקות ספציפיות מהרופא. במקרים אלה הפיתרון הוא גם פשוט ותזונתי ואז כדאי להתייעץ עם דיאטן. ישנן עוד סיבות רבות לחולשה אך אינני מבינה בהן מספיק ולכן חשוב שתמשיך להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי בדיקות נוספות. תנסה לא לבצע אימון במשך שבוע ולראות האם אתה חווה תחושות אלה גם כאשר אינך מתאמן, אולי בכל זאת האימון שלך קשה מידי? בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אינני רופאה ולכן אוכל לתת מידע מוגבל בנושא. מומלץ כי תפנה לרופא. סוכר גבוה יכול לגרום לסיבוכים רבים. לרוב סיבוכים אלה מופיעים שנים רבות לאחר הופעת מחלת הסוכרת (כמובן בתנאי שיודעים מתי הופיעה המחלה). חלק מהסיבוכים הנפוצים הם מחלת טרשת העורקים עקב התקשחות כלי הדם כתוצאה מפגיעת עודף הסוכר. לא ידוע לי על קשר ישיר בין מחלת הסוכרת לאי ספיקת לב אשר הסיבות להתפתחותה שונות ורבות. בברכה, יעל פרניק

26/03/2009 | 22:07 | מאת: מעין

בעליבן 36, בחור רזה שמתעמל. רמות הטריגליצרדים שלו בבדיקה האחרונה היו 183 מ"ג /ד"ל. ישנה היסטוריה משפחתית של רמותטריגליצדים גבוהות ומחלות לב. לבעלי אין שום גורם סיכון נוסף - הסוכר תקין,ל"ד ורמות הכולסטרול תקינות (138 מ"ג/ד"ל כולסטרול כללי). האם יש צורך במתן טיפול תרופתי להורדת רמות הטריגליצרדים?

מעין שלום רב, טריגליצרידים ברמה שכזו אינם נחשבים ברמה גבוהה לבחור ללא מחלת לב (או גורמי סיכון ולגילו הצעיר). נכון שלפי חלק מקופות החולים הטווח הרצוי הוא מתחת ל- 150 מ"ג/ד"ל, אך בחלק מקופות החולים גם עד 200 מ"ג/ד"ל הערך בטווח הנורמאלי. אם הוא ממשיך להתאמן ולא מפריז באכילת מתוקים, הוא יצליח לשמור על רמת טריגליצרידים תקינה. בכל אופן, ברמות כאלה אף רופא לא ייתן לו טיפול תרופתי להורדת טריגליצרידים. כמובן שעקב ההיסטוריה המשפחתית, מומלץ להמשיך לבצע בדיקות תקופתיות הכוללות בדיקות דם אחת לשנה ובדיקת מאמץ אחת לשנה-שנתיים (לפי המלצת רופא המשפחה) ולשמור על פעילות גופנית ותזונה נכונה. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

25/03/2009 | 17:47 | מאת: דוד

אני בן 60 ועברתי לפני ארבעה חודשים אוטם בשריר הלב .אני עושה פעילות גופנית לבדי בעקר הליכה .שאלתי כמה זמן לאחר האוטם עוד אפשרי להצטרף למסגרת מסודרת של פעילות לשיקום לב .כמה זמן מקבלים מקופת חולים .וכמה זמן כדאי להמשיך במסגרת כדי להפיק את המירב.האם במסגרת מכוני שקום הלב בבתי החולים ניתן להמשיך גם במסגרת פרטית ומה העלות.

לקריאה נוספת והעמקה

דויד שלום רב, אפשר להצטרף לשיקום לב כחודש לאחר האירוע. מצוין שאתה בינתיים מבצע הליכות מסודרות. אני ממליצה בחום(!) להצטרף לאחד ממכוני השיקום הקרוב לאזור מגוריך. בחלק מהמקומות אין מקום פנוי ולכן כדאי להירשם בהמתנה כבר עכשיו ולנסות במקביל במקומות אחרים. רוב מכוני השיקום נמצאים בבתי החולים אך ישנם גם מעט מכונים פרטיים אשר נותנים את אותו שירות. אם תכתוב לי היכן אתה גר אוכל להפנותך למכונים הקרובים אליך. לגבי משך השיקום, תלוי בקופת החולים. רוב הקופות נותנות בין 3-6 חודשים ללא תשלום ולאחר מכן עוד 3-6 חודשים בהשתתפות עצמית של כ- 100 שקלים בחודש. לדאבוני לאחר מכן המחיר עולה באופן משמעותי והוא נע בין 260 - 500 ש"ח לחודש, תלוי במכון השיקום. כדאי לך להצטרף בהקדם מאחר ויש לך רק שנה מיום האירוע לנצל את זכותך במכון שיקום! אשמח לסייע במידת האפשר, בכל אופן תוכל תמיד להתייעץ איתי לגבי הפעילות הגופנית בפורום. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

אוסנת כמו כל נושא דומה בתחום התזונה והבריאות גם עניין היין אינו ברור לחלוטין אך רוב הדעות מסכימות כי כוס יין אדום ביום עוזרת במניעת מחלות לב בגלל המרכיב האנטי חמצוני. בברכה, יעל

22/03/2009 | 00:52 | מאת: משה

שלום רב הנני גבר שמן (117ק"ג גובה 180) בן 48 עובד במשרד ולא פעיל ספורטיבי. לאחרונה אני חש לאחר הליכה קצרה יחסית או מאמץ קצר כמו עליה במדרגות. כאב שעולה מן הלב ומתפשט לצד שמאל כולל יד שמאל . אין לי ספק שאני בדרך...(אבי קיבל התקף לב ראשון בגיל 41) אני מקבל כדורים להורדת כולוסטרול ולפידים(?). בחודש הקרוב לא אוכל ללכת לרופא עקב נסיעה וכמובן שלא לערוך בדיקות רפואיות שאלתי היא כיצד ניתן "לחזור בתשובה" בדרך עצמית -אם בכלל ניתן , ע"י אכילת מוצרים ספציפים ואו אי אכילת דברים מסויימים פעילות גופנית מתונה שבס"הכ יורידו את הלחץ בורידים-עורקים וכדו' ויעזרו לי להתחיל לשקם עצמי, בברכה מ ש ה

לקריאה נוספת והעמקה

משה שלום רב, אין פה שום ספק שעליך ללכת בדחיפות לרופא (גם אם זה אומר לדחות נסיעה). במידה והוא יראה סיבה דחופה (לרוב על ידי א.ק.ג במרפאה) הוא ישלח אותך למיון ואז הבדיקות נעשות במהרה והן כוללות לרוב א.ק.ג חוזר ובדיקות דם. במידה והוא לא יחשוד בהתקף הוא ישלח אותך להמשך ברור הכולל לרוב בדיקת מאמץ. בכל מקרה, עליך לגשת לרופא בהקדם, ייתכן ומה שאתה חש הם סמפטומים של התקף לב ואם לא תברר זאת, המצב עלול להחמיר להתקף חמור ואף יותר מכך... תחזור אלי לאחר בדיקת הרופא לשוחח על מניעה. אני מקווה שלאחר בדיקת הרופא עדיין נדבר על מניעה ראשונית (כלומר מניעה לפני התקף לב). גם אם מדובר בהתקף, בהחלט יש מקום למניעה שניונית... בהצלחה, יעל

20/03/2009 | 10:25 | מאת: מירי

שלום אני בת 30 מעשנת קופסה ליום מאוד רוצה להפסיק אך אני נהיית עצבנית במיוחד עם לחץ שקיים בחיי. אני אנמית ותזונתי לקויה. מרגישה רוב היום עייפות ותשישות וחוסר מצב רוח. אני רוצה להתחיל לשמור על הבריאות שלי אין לי מושג מאיפה להתחיל. אני רוצה להתחיל לאכול נכון אך לא יודעת איך זה אמור להראות מבחינת תפריט יומי, אני לא יודעת איך להיכנס לכושר כי אחרי 5 דקות ריצה אני מרגישה כמו סרטוט, אני אשמח לקבל הכוונה, ושתזהיר אותי לאן אני עלולה להגיע אם אמשיך ככה (אני צריכה זריקת עידוד) האם תוספי מזון יעזרו לי ואילו? האם הפסקת עישון בהדרגה תקל את הגמילה? תודה וסליחה על האורך.

מירי שלום, קצת קשה לי לתת לך את התורה כולה על רגל אחת. אך ישנן כמה נקודות חשובות: ראשית יש לבדוק מהו מקור האנמיה. ישנם סוגי אנמיה בהם פעילות גופנית איננה בטוחה ויש לטפל בבעיה לפני תחילת פעילות גופנית. לגבי העישון, אין ביכולתי לגרום לך להפסיק לעשן אך זה ברור כשמש שעליך להפסיק ומיד! נזקי העישון רבים הם וזוהי החלטה שעליך לקבל. לגבי דרך ההפסקה, לכל אחד זה שונה. ישם אנשים שפשוט מפסיקים בבת אחת ללא תוכנית גמילה כלשהיא וזהוא. ישנם אנשים שצריכים מערכת תמיכה אותה מציעה היום כל קופת חולים ומכונים פרטיים להפסקת עישון (כגון אברמסון וכו'). את צריכה לבחור את הדרך שלך. לי זה ברור שעל מנת להתחיל לשמור על בריאותך, זוהי דרך טובה להתחיל... אני היתי מציעה לך להצטרך לאחד ממכוני הבריאות הכוללים צוות רב מקצועי תחת קורת גג אחד כגון דיאטנית, חדר כושר, רופא וכד'. עליך לבחור מקום הקרוב לאזור מגורייך. ישנם מכונים פרטיים כאלה, והעלות כמובן בהתאם אך אין מחיר לבריאות, גם רשת מכוני הולמס פלייס ומכונים דומים מציעים הכוונה מקצועית. מקום נוסף של קופת חולים מכבי הוא קרדיוסטייל בתל אביב (אני פיזיולוגית שם - 03-6291105) ויש לנו צוות מקצועי שיכול לעזור לך להתמודד עם תוכנית בריאות שכזו. תוספי מזון: מיותרים בשלב זה כל עוד תזונתך לקויה. עלייך לבצע בדיקות מקיפות על מנת לראות אילו חסרים יש לך אשר את רובם ניתן לפתור בתזונה ולאו דווקא בתוספים כלשהם. אין לי ספק שאת חייבת עזרה כלשהיא, מקווה שנתתי לך נקודת פתיחה. צרי עמי קשר אם תצטרכי סיוע נוסף. בברכה ובהצלחה, יעל פרניק.

.

ראה תשובה לרומן