מספר שאלות בעקבות שיקום לבבי

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

17/02/2010 | 07:28 | מאת: בן-ציון

שלום יעל, הנני בן ששים בקרוב, צמחוני וותיק ולא מעשן אך לוקה בעודף משקל משמעותי, כחמישה חודשים לאחר ניתוח החלפת מסתם ושלושה מעקפים, כעת מטופל בתרופות להורדת ל"ד, שמירת קצב לב ועודף שומנים בדם. אני מתאמן פעמיים בשבוע במכון כושר לשיקום הלב, ומשתדל לבצע פעילויות גופניות נוספות. במהלך תהליך השיקום, עלו לאחרונה מספר שאלות: 1. האם יש פעילות גופנית ביתית ראויה כתחליף להליכה, כגון התעמלות עם משקולות (עקב קשיי הליכה מילדות - רגל שטוחה וכיו"ב)? 2. האם שימוש במסלול הליכה ביתי הינו שווה ערך להליכה טבעית בחוץ או שמבנהו ואופן השימוש בו עלולים לגרוע מההשפעה החיובית של ההליכה על הגוף? 3. האם שימוש במכשיר חתירה עלול להזיק לאיחוי עצם החזה גם חודשים אחדים לאחר הניתוח? 4. הפעילות במכון הכושר המיוחד מהווה עבורי פריצת דרך לחיים חדשים ולראשונה בחיי התחלתי להתעמק ולעסוק ברצינות בפעילות גופנית וכך למדתי על הצורך בחימום לפני אימון - במכון בו אני פעיל לא קיים כלל חימום והפעילות היא אינטנסיבית מאד במשך שעה, עם הרפייה מודרכת קצרה בדקות האחרונות. מה ניתן לעשות כדי להגיע לפעילות מוכן יותר גופנית? 5. למרות השיפור המדהים בכושרי הגופני תוך תקופה קצרה יחסית לאחר הניתוח והאישפוז הממושך, עדיין מתעוררים כאבים עזים באחורי הרגל (שריר התאומים / סובך?), דקות אחדות לאחר תחילת כול הליכה, בחוץ או על הליכון ובהמשך גם בכף הרגל והסוליה, ולמרות שימוש בנעליים ומדרסים מותאמים היטב. איך מפתחים יכולת ממוקדת טובה יותר של פעילות הרגל? האם יש תרגילים היכולים לעזור בכך? בתודה מראש ובברכה, בן-ציון

שלום רב בן ציון, ראשית אני מאחלת לך החלמה מהירה. אנסה לענות על כל השאלות. 1. במידה וקשה ללכת, רצוי למצוא תחליף אירובי אחר בבית. פעילות עם משקולות היא בסדר אך היא איננה אירובית. במקרה שלך אולי כדאי להשקיע במכשיר אופניים ביתי, כזה שמוריד עומס מהרגליים, הוא גם לא עולה הרבה. מומלץ לרכב כ- 15-30 דק' לפי היכולת האישית שלך, תתיעץ עם הפיזיולוג בשיקום הלב שלך. 2. להליכון ביתי חסרונות ויתרונות. היתרונות: זמין, נוח, לא מושפע מתנאי מזג האוויר או משינויי שטח (עליות, מרצפות עקומות וכד'), שמירה על קצב אחיד תחת שליטתך. הוא אינו מזיק (אלא אם הוא ישן ומערכת בולמי הזעזועים אינה הולמת או איננה מתאימה למשקלך). החסרונות: מאחר וכבר אתה מתאמן על הליכון בשיקום הלב, היה מומלץ לשלב הליכה בחוץ על מנת להתרגל לתנאי השטח הטבעיים. במקרה שלך מאחר ואתה מתאר קשיים בהליכה אולי עדיף להשתמש בהליכון על מנת לא לסבול. 3. מכשיר החתירה: אם אתה עדיין מרגיש כאבים מהניתוח בתנועות מסוימות, בשינה, בשיעול וכד' רצוי לא להתחיל עם מכשיר זה. בדרך כלל לאחר חמישה חודשים אין בעיה להתחיל עם החתירה במידה ואזור הניתוח החלים, כדאי להתייעץ עם האחות בשיקום לגבי הצלקת. 4. חבל לי לשמוע שאין חימום מסודר במכון השיקום, יש לו חשיבות גדולה מאוד בהכנת הגוף והלב למאמץ. אם אתה מרגיש שהאימון אינטנסיבי ושהחימום חסר לך, דבר עם הפיזיולוג ו/או המאמן לגבי התחלת האימון בחימום עצמאי כ- 5-10 דק' (הם יתנו לך תרגילים) ורק אז תתחיל את פעילותך על המכשירים האירוביים. 5. לגבי הכאבים: האם הינך סובל מסוכרת? האם אתה סובל מפגיעה עצבית כל שהיא? האם יש לך הצרויות בעורקי הרגליים? אם ענית לאחד מהם כן, זוהי הסיבה לכאבים והם לא יעלמו אך ניתן לנסות להקל עליהם (המלצה בהמשך). במידה ואין טיפול מתאים, לומדים לחיות עם זה. אם אינך יודע לגבי בעיה מסוימת, רצוי שרופא ישלח אותך לבדיקות המתאימות לבדוק ממה נובעים הכאבים. בכל אופן, במידה והכאבים חמורים וגורמים לסבל רב בהליכה מומלץ שתוריד את משך ההליכה או שתעשה הפסקה קצרה בזמן הכאב ותמשיך שוב. אין תרגילים מסוימים על אף כי חימום לפני האימון יכול לעזור. תתחיל את ההליכון בהדרגה, ממהירות נמוכה ותעלה בהדרגה במשך 5 דקות לפחות, ללא שיפוע!!! מקווה שהצלחתי לענות על השאלות, אשמח להיות לעזר בהמשך. בברכה, יעל

18/02/2010 | 07:52 | מאת: בן ציון

תודה רבה מאד לברכות, לאיחולים ולהתייחסות המעמיקה והרצינית במיוחד לשאלותי :-) תשובות מטבען מולידות עוד שאלות - עם הקיטבאג: האם ניתן להסיק, במקרה של צורך בשיקום לבבי תחת מגבלות הליכה, שניתן לוותר על מקצת ההליכה בבית ובחוץ, לטובת שימוש באופני כושר? ואם כן, על אילו מאפיינים של האופניים יש להקפיד בעת הרכישה? ומה היא הדרך המומלצת לשימוש באופניים? האם הליכה לפני אימון בחדר כושר יכולה להחשב כחימום? ובעניין מכשיר החתחרה - שאלתי נבעה מאמירה של פרופסור נכבד, בניגוד לדעת רופאי המכון, מרבה רופאים, מרבה דעות..... שוב תודה רבה וברכת יום טוב, בן ציון

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני