העצות מיושמות בהצלחה

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

10/03/2010 | 12:08 | מאת: בן-ציון

העצות שנתת מיושמות בהצלחה וכבר צצות ועולות שאלות נוספות: במהלך הפעילות עם אופני הכושר עולים לחצי הדם והדופק. בהמשך הפעילות, לאחר מאמץ ניכר, יורד הלחץ הסיסטולי, לעיתים אפילו אל מתחת לערכו לאחר מנוחה קצרה - לפני תחילת הפעילות. האם התופעה יכולה לבשר על תוצאות חיוביות של הההשקעה הממושכת בפעילות גופנית לשיקום הלב? או שיכולה להדאיג קלות? בכלל, בעניין מכשירים, מדדים ומספרים, כמדומני שהאימון מיועד בראש וראשונה לאמן את הלב וסביבתו, בעדיפות ראשונה. הנעת הגפיים או שרירים אחרים נועדה להפעיל את הלב, שהוא מטרת הפעילות. האם במקום להסתמך על טכנולוגיה ומדדים לא טבעי יותר לבחון את פעילות הלב כפי שהיא משתקפת בנשימה ובתחושות החזה? האם התנשמות והתנשפות בעלות אופי מסויים או תחושות מאמץ באזורים שונים של החזה תוך כדי הנשימה המאומצת אין בהן די כדי להעריך את יעילות האימון? עוד תודות, בן-ציון נ.ב. הפיזיולוג של מכון הכושר שהוא דמות מוכרת וותיקה מאד בתחום, מבטל לדבריו לאחר מחקרים, את התועלת בחימום ומותיר את העניין להרגשתו האישית וצרכיו של כל אדם ולשיקול דעתו.

בן ציון שוב שלום, שמחה כי אתה מיישם את ההמלצות. לגבי לחץ הדם לא בטוח שהבנתי נכון. האם לחץ הדם הסיסטולי יורד בזמן המאמץ או לאחריו? בכל אופן אסביר את התגובה הנורמלית: בזמן המאמץ לחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה) עולה (לעתים די בהרבה עד כדי 50-60 מעל לערך המנוחה) ולחץ הדם הדיאסטולי (המספר הנמוך) יכול להישאר אותו דבר או לרדת. לאחר המאמץ לחץ הדם (כולו) יורד די מהר (תוך 2-3 דקות) ומגיע אף מתחת לערכי המנוחה עקב הרחבת כלי הדם שנמשכת זמן מה לאחר המאמץ. לחץ דם זה יכול להישאר כך שעות לאחר הפעילות. זאת אחת הסיבות להמלצות לבצע פעילות יומית כיעילה להורדת לחץ הדם. לגבי מדדים טבעיים: כמובן שניתן לבחון את השיפור בפעילות ובסיבולת לפי נשימה, אך ישנם אנשים שנושמים באופנים שונים וקשה להעריך כושר בדרך זו. אם אתה מרגיש שאתה יכול לבחון את הפעילות לפי תחושות חזה ונשימה, מצוין, הינך מכיר את גופך היטב. ישנם אנשים שאוהבים לראות כיצד הם מתקדמים בדרגות קושי שונות, מהירויות ותגובות הדופק, ולכן חשוב להם השימוש במכשירים השונים. זוהי העדפה אישית בלבד. לגבי החימום, אין לי ויכוח בנושא. אני ממליצה לפי הנחיות. ארגוני הבריאות הגדולים בעולם מציינים את חשיבות החימום לכולם ובפרט לחולי לב עקב ההדרגה בעליה בצריכת החמצן המועמסת על הלב, מניעת תעוקות חזה לאנשים הסובלים מכך ומניעת עייפות מוקדמת. מבחינת חימום שרירים ומפרקים הדעות חלוקות בנוגע לתועלת במניעת התכווצויות שרירים, אישית אני מאמינה שחימום טוב תורם ליעילות האימון אבל זו דעתי. אני כן רואה מידי יום כיצד החימום מיטיב עם חולי הלב מבחינת מניעת עייפות, מניעת תעוקות חזה ויכולת טובה יותר באימון. המתאמנים גם מציינים את הנאתם מהחימום אז למה לא? בברכה, יעל

10/03/2010 | 22:01 | מאת: בן-ציון

באשר לשאלה - לחץ הדם הסיסטולי יורד במהלך האימון ולא בסופו, אל מתחת לערכו לפני האימון, ולא בעת הרגיעה שלאחריו. בענין החימום - נסיוני הקצר מלמדני שרצויה הדרגתיות כלשהי בתחילת האימון והגוף ממש מבקש זאת, לא בהכרח לפי מתכונת מסויימת אלא לפי הצורך, עד שהגוף מתחיל להתעורר ולרצות מאמץ מוגבר יותר. המשך ערב מבורך, בן-ציון

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני