קליטת הסוכר בתאים בזמן פעילות אירובית

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

24/03/2010 | 16:14 | מאת: יניב

שלום, 1. נאמר כי בסכרת סוג 2 יש בעיה בקליטת הסוכר לתאים לצורך הפקת אנרגיה, איך בדיוק המערכת עובדת בזמן אימון אירובי? ז"א האם קליטת הסוכר לתאים משתפרת בזמן רכיבת אופניים? 2. אני יודע שלאדם שאינו חולה סכרת, מומלץ לאכול אוכל בעל ערך גליקמי גבוה (פיתה עם ריבה או פרוסת לחם לבן עם גבינה למשל) ובזמן האימון (רכיבת אופניים של כ- 3 שעות), מומלץ לאכול סוכר זמין כגון תמר כל חצי שעה או שעה (כשעה וחצי לאחר תחילת האימון). האם זה נכון גם לחולי סכרת?

שלום יניב, 1. בסוכרת מסוג 2 הבעיה אכן לרוב נובעת מבעיה בקליטת הסוכר בתאים הנוצרת כתוצאה מעליית הסבילות של התאים לאינסולין, כלומר, עלייה בתנגודת התאים לאינסולין בה הסוכר לא מצליח להיכנס לתאים. בפעילות אירובית בה מנוצלת כמות גדולה של סוכר מתרחשים שני תהליכים: ראשית בזמן מאמץ הסוכר נכנס לתאים גם באמצעות נשא אחר (ולא רק אינסולין) הנקרא GLUT 4, ולכן מתאפשר ניצול סוכר בזמן מאמץ ויש ירידת סוכר הטובה לסוכרתיים. הדבר השני שמתרחש לטווח הארוך יותר, הוא שיפור בסבילות התאים לאינסולין. הפעילות מורידה את התנגדות התאים לאינסולין ובכך יש שיפור בניצול הסוכר גם במאמץ וגם במנוחה לאחר תקופת אימונים. אז התשובה היא כן, רכיבת אופניים גם תורמת בניצול הסוכר וגם משפרת את קליטת האינסולין בתאים שהתנגדו קודם. 2. אכן רצוי לאכול משהו לפני אימון. אם מדובר באימון רציני של 3 שעות, רצוי לאכול ארוחה כשעתיים לפני המכילה פחמימות, אך לאו דווקא בעלות ערך גליקמי גבוה. בהנחה והוא אינו סובל מסוכר נמוך, יהיו לו מאגרי פחמימות לפחות לשעה הראשונה. יותר חשוב לשתות מים אולי אפילו עם מעט מינרלים ומלחים על מנת לא לאבד נוזלים ומינרלים לאחר פעילות ארוכה (כגון משקה איזוטוני). אם מדובר בספורטאים תחרותיים אשר מנסים לשפר הישגים אזי ניתן לאכול מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה אותם יוכלו לנצל באופן מיידי לשעה הקרובה. ספורטאים אלה גם ניזונים ממשקאות עתירי אנרגיה כל חצי שעה בערך על מנת לא להגיע לדלדול מאגרי הפחמימות ולשמור על קצב גבוה כל התחרות. חולי סוכרת אשר עושים אימון כל כך ארוך חייבים לאכול משהו קל אפילו כחצי שעה לפני האימון (חופן דגנים, פרוסה עם גבינה) על מנת שלא יגיעו להיפו במהלך האימון או לאחריו. במידה והאימון נמשך יותר משעה רצוי להכניס משהו קל לפה אפילו מסוכר זמין (כגון התמר שהזכרת) על מנת להעלות די מהר את הסוכר ולמנוע היפו. לאחר האימון הארוך רצוי מאוד לאכול ארוחה מגוונת. מומלץ מידי פעם למדוד סוכר לפני ואחרי אימון שכזה על מנת לעקוב אחר מידת ניצול הסוכר באימון ולהתאים את הטיפול התרופתי והתזונתי לאימונים. בברכה, יעל

24/03/2010 | 22:17 | מאת: יניב

תודה רבה. רוב האימונים שלי אורכים כ- 3 שעות, בהם אני משתדל להיות ב- 70% דופק (בסביבות ה- 135 - 140, אני בן 31). יש גם אימונים שאורכים יותר מ- 3 שעות (כמו רכיבות במדבר וכד'). ברכיבות כאלו אני משתדל לאכול מזון בעל ערך גליקמי גבוה (פרוסות עם ריבה, תמרים, עוגיות מבוססות שקדים ותמרים וכו') בכל שעה. שוב תודה, יניב

נשמע מצוין, המשך כך ושמור על עצמך. חג שמח, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני