פורום 'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
463 הודעות
420 תשובות מומחה
גולשים יקרים: הפורום נסגר באופן זמני. עמכם הסליחה
18/08/2005 | 18:25 | מאת: Emma

I'm a proud Granny of two grandchidren.My elder grandson lives with his parents in the States AND was taught AND expressed wonderfully as well as communicated by the help of sign language. My daughter (we live in Ra'anana) gave birth to Mirit 5 months ago. Could you please tell us where AND who teaches the same method of communication (course, lessons?)with babies here in Israel. Thanks, Emma.

19/08/2005 | 17:29 | מאת:

Dear Emma, Thank you for addressing this issue. A Course in English is an option if you would form a group of at least 7 families; Moms OR Grannies OR both. We provide courses in Raanana at a beautiful place called "Ktanim Gdolim". You can get further details at their website: http://www.ktanim-gdolim.co.il/ We look forward to hearing AND seeing you with us.

15/08/2005 | 09:23 | מאת: סלסה

מלבד הסימנים במדריך המצולם האם ניתן לרכוש קלטת מצולמת ? האם קיים אתר נוסף ובו הדגמות?

15/08/2005 | 15:58 | מאת:

סלסה, תודה על הפנייה. יש הדגמות באתר שלנו (www.sfatm.com) ואני מזמינה אותך לבדוק בו בשבוע הקרוב כי אנחנו עומדים לעדכן בו דוגמאות נוספות. יש לנו 60 סימנים ראשונים מתועדים ומאוירים ומצולמים והם ניתנים לבאי הקורס וניתנים לרכישה. אבל שוב, זוהי שפת הסימנים הישראלית כך שאם יש לך נגיעה לאנשי מקצוע מהתחום את בהחלט יכולה להשיג מהם סימוכין מלא. הגישה פשוטה וקלה צריך רק להתחיל ומשם הקסם מתרחש.

15/08/2005 | 17:02 | מאת: סלסה

לליבי, תודה על תשובתך המהירה. מעונינת לרכוש ולשלוח לחו"ל לזוג צעיר דובר עברית ליישום ועבודה עם תינוק מקסים בן 10 חדשים בשם פז. אשמח לקבל מידע נוסף על אפשרויות הרכישה.

13/08/2005 | 13:21 | מאת: סיוון

שלום, אני לא בטוחה שזה המקום הנכון אבל אולי לפחות יש איזה אתר בנושא או מקור מידע אחר שאשמח לקבל המלצה עליו. יש לי תינוקת בת חודש וחצי. אנחנו הורים טריים לא ממש מבינים בגידול ילדים אבל אני מאוד רוצה שהיא תבין שתי שפות: עברית ורוסית. בעלי יודע רק עברית ואני שולטת בשתיהן ברמת שפת אם. אני משתדלת לדבר איתה רוסית כשאני איתה לבד בבית אבל לא נעים לי בערב - בעלי לא מבין, אז אנחנו עוברים לעברית. ברקע יש את סבתא שלה שממנה ביקשתי לדבר איתה רוסית בלבד, הסבתא נמצאת עם הילדה פעם אחת בשבוע - בשבת. האם זה מבלבל אותה? לא רוצה לגרום למתוקה שלי חוסר ביטחון בתקשורת. האם יש כללים אני צריכה לשמור עליהם כדי להצליח לתת לה את שתי השפות? האם האבא צריך ללמוד את השפה הרוסית בשביל זה?... אודה מאוד להתייחסות לשאלותי או איזושהי עיצה. סיוון

לקריאה נוספת והעמקה
13/08/2005 | 22:27 | מאת:

סיוון שלום. השאלה שאת מעלה ידועה מאוד בקרב חוקרים מתחומים שונים ויש דעות לכאן ולכאן. אפשר שתי שפות ויותר, אפילו בדקו מה מספר השפות המקסימלי שילד שנחשף אליהן בינקות מסוגל ל"עכל" והמספר מוגבל לחמש, כך שיש לך עוד להשלים... עדיף שילד יוכל לזהות אדם מסוים עם שפה מסוימת. החשיפה לסבתא דוברת הרוסית מצוינת ועל אותו משקל גם שיחה עם אבא בעברית. איתך הדבר יותר מורכב. את צריכה לבחון את עצמך האם הרוסית שבפיך טובה מספיק? עברית? מניסיון אישי, אני מבינה רוסית מתוך חשיפה ממושכת לשפה ומדברת אותה מעט. לא התחלתי אפילו לדבר עם הקטנטונת שלי בשפה הזו משום שהיה ברור לי שאעשה רק נזק... אבל בהחלט ביקשתי שיחשפו אותה אם האפשרות לכך מתקיימת - על ידי דוברים רוסית רהוטים. זה עונה על השאלה אם האבא צריך ללמוד לדבר רוסית. לא. אם יש לידי אדם דובר רוסית והוא פונה אליי בשפה זו אענה לו ליד הילדה אבל מתוך תקווה שהיא לא תלמד את ה"פנינים" שיוצאות לי מהפה... על פי מחקרים שבדקתי אני עצמי, החסרון הבולט של חשיפה ליותר משפה אחת הוא בסיכויים לאיחור בתחילת דיבור, פער שמצטמצם מאוחר יותר. היתרונות מייחסים רכישה קלה יותר של שפות נוספות והתפתחות קוגניטיבית טובה יותר. פועל טבעי מהחשיפה הוא גדילה של מרכז השפות במוח. אני חשפתי את הקטנטונת שלי לשלוש שפות: עברית, צרפתית ואנגלית. היא שימרה היטב אנגלית ועברית והצרפתית שלה הולכת ונעלמת משום שאין מישהו שידבר איתה בשפה זו היטב באופן יום-יומי. היא התחילה לדבר מאוד מוקדם יחסית לתלת-שפתית אבל אני מייחסת חלק גדול מזה לשימוש בסימנים, משום שהדבר מקל על ההבנה של מבני השפות השונות, על שימוש בסימן אחד להבהרה שמדובר במשמעות אחת לשלוש מילים (אוכל = כל האצבעות לפה - TO EAT, לאכול וגם MANGER ואפילו "קושט" ברוסית - זה אפילו אני זוכרת) את כמובן אינך מחויבת בשימוש בסימנים. מקווה שעניתי, אם תרצי יש למשל את האתר הבא באנגלית: http://www.babyworld.co.uk/information/baby/bilingual_babies.asp האתר הוא בעד חשיפה מרובה לשפות אך מזכיר מחקרים גדולים משתי הגישות (בעד ונגד) ומסכם שוב שחשיפה צריכה להעשות על ידי דוברי שפה רהוטים בלבד כאשר ההעדפה היא שפה אחת מכל הורה או מבוגר או הסביבה הקרובה וחשיפה מוקדמת ככל האפשר. יש מחקרים המראים שילדים סיניים שלא נחשפו לשפה האנגלית עד גיל שנה לא יוכלו לבטא כמו שצריך את הצלילים שאין בסינית כמו r אנגלית. אם את פונה לחיפוש אחר מחקרים אני ממליצה בחום שלא לעשות זאת דרך גוגל באופן פשוט משום שהדבר מקפיץ אתרים מסחריים. יש אתרי נתונים ומחקרים בלבד שהם אובייקטיביים לחלוטין ורק מזכירים מאמרים על פי משקלות ידועות מראש, אתר כמו www.pubmed.com בהצלחה.

14/08/2005 | 11:12 | מאת: אורלי

משפחתי ואני גרנו שנה בארה"ב. בני היה בן 8 חודשים כשיצאנו. הוא היה חשוף לעברית ואנגלית. כעת הוא בן שנתיים ו 10 חודשים והוא מבין היטב את שתי השפות אך מדבר רק מילים שפורות באנגלית ובעברית הוא מדבר בצורה די שוטפת אך לא מספיק ברורה. את העיצורים ר ש ח צ ו הוא לא מבטא כלל וגם בחיבור של עיצורים למילים מסויימות יש לו בעיה. בנוסף התגלה אצלו ליקוי קל מאוד בשמיעה והוא נמצא בשלבי טיפול. הגורמים שהתיעצתי איתם (רופא ילדים, אחות טיפת חלב, אחראית להתפתחות הילד) אמרו שאפשר לתת לו עוד שנה להתפתח בקצב שלו אך אני קצת מודאגת כי הוא עולה לגן רב גילאי השנה. כדאי לציין שהוא ילד חברותי מאוד. מה כדאי לעשות והאם הדאגה שלי מיותרת?

שלום השמח לקבל מידע בנושא שפת הסמינים הדואלית. ברצוני לדעת עם ניסתם לתקשר בעזרת שפת הסמנים הדואלת עם ילדים מהחינוך המיוחד. אני עובדת עם ילד שיש לו C.P . הילד אינו מדבר, ממלמל ואומר מספר מילים מצומצם . חשבתי שאולי עם נלמד אותו את שפת הסימנים הדואלית יוכל לתקשר יותר טוב. תודה גל

לקריאה נוספת והעמקה

גל, תודה על הפנייה. לגבי שאלתך, עבודה עם ילדים מהחינוך המיוחד - כן, בוודאי שכן. השיטה נהדרת ומועילה במאוד לילדים רגילים באופני החשיפה המרובים שלה, בקידום והקדמת השפה והחשוב מכל, בקידום הבנת משמעות ומילות מפתח כאבני היסוד הראשונות. לגבי ילדים מהחינוך המיוחד הדבר נכון עוד יותר. אם תרשי לי אתקן במעט את שאלתך. שפת הסימנים אינה דואלית, שיטת התקשורת היא דואלית מעצם העובדה שהיא משלבת בין סימנים הלקוחים משפת הסימנים הישראלית - כי אנחנו כאן, בישראל - לבין השפה המדוברת. אולי כאן המקום לציין, שבניגוד לדעה הרווחת, יש שוני מהותי בין שפות סימנים שונות. אין שפת סימנים אחת שהיא אוניברסלית למרות שיש דימיון רב במילים הבסיסיות, בעיקר במונחים שהם איקוניים - סימנים המדמים מאוד את החפץ שאותו הם מסמנים. לגבי ילדים עם CP, לפני כשנה העברתי הרצאה לנושא בגנים המיוחדים של אסף הרופא, בראשותה של חיה דגן, שלא מעט ילדי CP נמנים עליהם. עם ילדים אלו מתעוררת לפעמים בעייה עם היכולת שלהם לסמן במדויק, אבל יש לנו פרוייקט מאוד מעניין שבשלב זה אנחנו מעניינים קרנות פרטיות לחינוך לשם קידומו והוצאתו לפועל. מילת המפתח כאן היא הבנה - הבנה שלך את הילד שכבודה במקומה מונח, אבל הבנה מדויקת יותר של הילד עצמו את העולם ויכולת מוגברת ליצירת ויזימת (היכולת ליזום) שיחה - ומכאן כמובן, קיום תקשורת טובה. בארצות הברית, תקשורת דואלית נמנית על אחת מתכניות ה"התערבות המוקדמת" מתוך ההבנה שככל שנקדים חשיפה - במינונים הנכונים כמובן, נשפר את סף הביצועים וגם את רמתם מאוחר יותר. פגים היא דוגמא נוספת לאוכלוסייה שמרוויחה יותר מחשיפה כזו מעצם היכולת לקדם מיומנויות שונות ולהקטין או לפתור בעיות בעודן בחיתוליהן. השנתיים הראשונות לחיים הן קריטיות וניתן להתחיל לעבוד עם התינוקות בשלב מוקדם כל כך (למעשה מגיל לידה או מארבעה חודשים אם רוצים לראות תוצאות תוך חודשיים לערך) ולפתח טוב יותר מיומנויות של תקשורת - מיומנויות המכילות גם שליטה מוטורית טובה יותר. באותה נשימה אני מחויבת לציין שאנחנו לא פועלים כמקבלי ההחלטות. התערבות בתהליך טיפול, ללא הסכמה של הגורמים המטפלים, סופה להיכשל או להפריע בדרך וזוהי אינה המטרה של אף אחד מהצדדים. כולנו רוצים בטובתו של הילד, בטובתם של הילדים.

10/08/2005 | 08:03 | מאת: מיכל

יוליאנה המליצה לי אבל הייתי חייבת לראות את הקטנטונת שלה חמוץ מזה שהיא אחת הילדות היפות ביותר שיש פשוט הדהימה אותי ביום שבת שלקחתי את ענתי שלי להחליף חיתול והיא התישבה לידי על השטיח אמרתי גמרנו לענת וענתי סימנה לי נגמר! מתוקונת. אמרתי נכון!!!! כל הכבוד ואני יכולה להשבע שראיתי את ענתי מקנאה קצת.... אנחנו גם רוצים! עם בעלי יהיה קצת קשה אבל ננסה :) אז מתי?

מיכל, יש לנו מפגשים בבית חנן שזה בקרבת נס ציונה והמקום פשוט מקסים. ואני מתחייבת על כך, ראיתי הרבה מאוד מקומות וגנים בשלוש השנים האחרונות. יש להם אתר שאת יכולה להתרשם ממנו במעט אבל מראה עיניים טוב יותר מכל אמירה שלי - תרתי משמע. http://www.gan-bateva.com

08/08/2005 | 02:59 | מאת: אריקה

יש תכנון למפגש בקריות? הכניסה לחיפה מאוד רחוקה לנו. חצי שעה נסיעה בערב זה ממש לא לעניין. בעלי ואני רוצים לשמוע ולהשתתף ויש לנו לפחות עוד שתי משפחות איתנו. מה המינימום למפגש בית?

09/08/2005 | 17:15 | מאת:

אריקה שלום ותודה על הפנייה. קיבלנו לא מעט פניות מהקריות אבל יש לנו בעייה מבחינת המקום. לא מצאנו מרכז שישביע את רצוננו מבחינת תנאי גישה ונעימות. אם תוכלי להמלית על אחד נשמח לקיים שם סדנאות וקורסים שלנו. תודה.

נחמד לראות את הפנים שלך באמת. עשית עבודה ממש טובה עם אמא שלי היא לא נרגעת מזה שבר באה ונרדמה אצלך בידיים זה מבחינתה תעודת יושר וכסא ליד השולחן. סיפרתי לך שזה לא כל כך פשוט אנחנו עובדים על עוד ונגמר בינתיים אני צריכה לצלם ולשלוח לך לדעת אם זה באמת סימן של עוד שבר עושה אני חושבת שכן אבל רוצה להיות בטוחה אני לא חושבת שנעשה קורס כי בר כבר די גדולה אני יכולה לקנות את הלוח הזה שהראית? אמרת שמקבלים אותו בקורס ממש אהבתי את ההסבר לחלב של תינוקות יונקיםלא יוצא לי מהראש אמא שלי רוצה לארגן מפגש לחברות שלה ישלכם דבר כזה את יודעת מפגשים של סבתות אבל בפחות כסף? אני ממש מחכה שבר תתחיל לסמן איזה כיף!

אורנית תודה. נעים לשמוע, בר מקסימה. ממה שראיתי היא בפרוש מסמנת לך "עוד" - האם את מתייחסת לאחת הצורות שהדגמתי בפניכם ל"עוד" או לסימן המובהק עצמו שאינך בטוחה לגביו? אנא תארי כדי שאוכל לדעת בדיוק לאן לכוון את התשובה. מניסיון רב, מאוד קשה לצלם אותם בדיוק כששהם מסמנים ולמעשה עדיף להמנע מכך בשלבים הראשונים. הדבר מכניס מתח מיותר למערכת ותינוקות נוטים שלא לשתף פעולה בדיוק מול מצלמות - חוקי מרפי פועלים כאן. יש לנו מפגשי בית בוודאי, פורמט מאוד אהוב עלינו. לגיבהם כמו גם לגבי הסימנים - תוכלי לשוחח בפרוטרוט עם מרגלית שלנו, 050-9130079

01/08/2005 | 06:07 | מאת: מרב_ז

לאיזה גיל מומלצת השיטה? האם יש טעם להתחיל ללמד פעוט בן שנה וחצי שמתחיל לומר מילים ראשונות, אך נראה כי הוא חווה תסכול מכך שאנו לא מבינים אותו?

01/08/2005 | 12:44 | מאת:

מרב שלום, תודה על פנייתך. עבודה עם פעוטות בשיטת התקשורת הדואלית נתחמת בדרך כלל לשנתיים הראשונות לחיים, וממה שאת מתארת, בנך מצוי בשלבי הרכישה הראשונים של השפה. השיטה יכולה להועיל לו מאוד לכוון את מילותיו הראשונות. בזמן קצר מאוד הוא יכול לרכוש סימנים שיבהירו לסביבה מה הוא רוצה *בדיוק* וכל התהליך יפחית במאוד את התסכול שהוא, כמוכם, חווה. מדובר על עבודה ממוקדת ויעילה מאוד, שאינה דורשת השקעה של שעות מהיום. השיטה מומלצת על ידי הארגונים המובילים בעולם להתפתחות הילד. מניסיון, אינך זקוקה לקורסים שלנו אלא רק לסדנה בה את יכולה לרכוש את הכלים הראשוניים לעבוד עם הפעוט. את מוזמנת להגיע יחד עם בעלך או דמות משמעותית לפעוט ולראות מה ואיך אפשר להקל על הדברים. נשמח לראותך.

01/08/2005 | 15:50 | מאת: מרב_ז

תודה על התשובה המהירה. האם יש צורך להרשם לסדנא בטבעון, או שאפשר להגיע ללא תאום מראש?

31/07/2005 | 15:10 | מאת: משה

"שפת סימנים לתינוקות" של המחברים אקרדולו , גודווין? האם יש ספרים טובים אחרים בעברית או אנגלית לנושא? והאם ניתן ליישם בקלות לאחר קריאת הספר? האם מישהו יודע על מחירים זולים / יד שניה שניתן להשיג?

31/07/2005 | 17:45 | מאת:

משה שלום רב, אני מכירה את הספר בגירסתו האנגלית. הספר מבוסס פחות או יותר על שפת הסימנים האמריקאית ועל מגוון של ג'סטות. לשאלתך, יש הרבה מאוד ספרים טובים. שני ספרים מצוינים שאוכל להמליץ עליהם ברוחב לב, כפי שכבר המלצתי כאן בפורום לאחד המשתתפים הם ספרו של גוז'ף גרסייה והספר של מונטה בריאנט, מדריכה של קורסים בתקשורת מוקדמת עם תינוקות, ששמו Baby Sign Language Basics: Early Communication for Hearing Babies AND Toddlers אם אתה מעוניין בעוד פרטים, אתה מוזמן להכנס לאמזון ולהקיש BABY יחד עם SIGN LANGUAGE ולקבל מגוון רחב של אפשרויות. שם גם תוכל להזמין ספרים וערכות מיד שניה במידה ויש לך קרובים בחו"ל. ככלל, יישום השיטה כולו הוא פשוט, שוב, מתחילים בשני סימנים ולא יותר: "חלב" ו"עוד". או "אוכל" ו"עוד" אם התינוק כבר עבר למוצקים ואתם מרגישים נוח יותר עם המילה כמילת מפתח ראשונית.

31/07/2005 | 08:55 | מאת: שירי

האם נפתח בקרוב קורס בירושלים?

31/07/2005 | 11:48 | מאת:

שירי, תודה על הפנייה. בהחלט, יש לנו נוכחות מוגברת בירושליים. אוגוסט הוא חודש "הדממה" משום שהרבה מאוד משפחות יוצאות לחופש וגם אנחנו עובדים במתכונת מצומצמת - כולנו אמהות בספטמבר צפויים להפתח שלושה קורסים במקביל, שניים לאוכלוסיה הדתית. לפרטים נוספים אנא צרי איתנו קשר למייל [email protected]

07/09/2005 | 21:00 | מאת: ורד

פרטים לגבי סדנאות בירושלים

07/09/2005 | 21:45 | מאת: ורד

ברצוני לדעת מאיזה גיל אפשר להתחיל ומתי מתקיימת סדנא בירושלים והיכן תודה

28/07/2005 | 17:19 | מאת: שולמית

שלום ליבי, הייתי מעוניינת לדעת מתי יש סדנאות באזור חיפה והקריות בזמן הקרוב. אנו הורים לתינוקת מקסימה בת 5 חודשים ושמענו הרבה בזמן האחרון על השיטה. אודה לך על תשובתך המהירה, שולמית.

שולמית שלום, תודה על פנייתך. בשבוע הבא מתקיים מפגש בחיפה לאחר פניות רבות מהורים וסבתות צעירות ולאחריו יתחיל קורס לתינוקות והוריהם. את מוזמנת להתעדכן באתר ולהגיע. נשמח לראותך.

28/07/2005 | 22:02 | מאת: שולמית

ליבי תודה על התשובה המהירה, האם זה אפשרי להגיע למפגש עם הקטנה? ראיתי שזה מתקיים בשעה שמונה וחצי בערב אך כנראה שאאלץ להביא אותה איתי. תודה שוב, שולמית.

28/07/2005 | 11:39 | מאת: סי

שלום רב! בתי בת שנתיים ועשרה חודשיים (בספטמבר ב"ה היה תהיה בת שלוש ) אני מתכננת לרשום אותה לגן חדש שבו כפי הנראה היא תהיה הכי גדולה (יהיו עוד כ- חמישה ילדים שקטנים ממנה ב- בין שלושה חודשים לחמישה חודשים) השאלה שלי היא האם זה בסדר שהיא תהיה עם ילדים קצת יותר קטנים ממנה (היא ילדה מאוד מפותחת) האם זה יכול לגרום ל"נזק" מבחינה התפתחותית? בגן שהיא נמצאת עכשיו היא בין הקטנים ואני רוצה להעביר אותה כי זה גן עם 30 ילדים (גן המוני שאני לא כל כך מרוצה ממנו). ההתלבטות הנוספת שלי לגבי מעבר לגן חדש היא שכשלושה חודשים אחרי תחילת השנה אני צריכה ללדת האם זה לא יותר מדיי שינויים לילדה בת שלוש? או שזה לא כל כך קריטי וזה עדיף מלהיות בגן שלא מרוצים ממנו (ההורים). תודה רבה.

28/07/2005 | 13:46 | מאת:

סי, תודה על הפנייה אך הנושא שכתבת לשמו אינו קשור לפורום, איני איש מקצוע בנושא ולכן לא אוכל לעזור לך. נקודה למחשבה: פעוטות ההולכים לגנים עד גיל שנתיים - שלוש יכולים "להרוויח" מהשיטה באספקט שונה מאלה שצוינו עד כה - מחקרים מראים על ירידה דרסטית במקרי האלימות אחרי הצגה של שימוש בסימנים. פעוט שמסוגל לסמן לפעוט שני "עצור" או "לשחק" או "נגמר" יתעכב בהרמת יד או נשיכה. ומה עוד נבקש?

התינוקת שלי בת 3 חודשים והתחלתי עם שפת סימנים יחד עם הדיבור שלי בשפה העברית בגיל 5 חודשים אני חוזרת לעבודה ותגיעה מטפלת שתתחיל לדבר איתה בשפה הרומנית ברור שלא אוכל ללמד את המטפלת גם את שפת הסימנים. השאלה שלי היא, האם תהיה בעיה אם הילדה בשעות הבוקר תשמע רק רומנית - גם במילים שהיא ראתה סימנים. ובשעות אחר הצהריים אני אדבר איתה עברית ושפת סימנים. כלומר האם לילדה תהיה בעיה עם שפת הסימנים כשלא כולם מבינים אותה. או שרק איתי תדבר בשפת הסימנים כי זו השפה שלי?. .

בוקר טוב לגלית, תודה על הפנייה. רומנית או ספרדית או רוסית, זה לא משנה... כתבתי כאן לאחד המשתתפים, השיטה מאוד עוזרת להתמודד עם מספר שפות. אם את מסמנת תנועה של עירסול תינוק (כפי שמחזיקים תינוק עם ניעות קלות, כל יד אוחזת במרפק היד השנייה), ואומרת ברומנית "קופיל מיק" (תינוק קטן) או "תינוק" או "BABY" או "BEBE", יהיה הרבה יותר קל לתינוק או לתינוקת להבין שמדובר באותה משמעות... הסימנים הם מאוד איקוניים באופיים ולכן, גם אם לך ייגמרו המילים ברומנית ולמטפלת המילים בעברית, עדיין סביר להניח שתוכלו לתקשר בעזרת סימנים... גם לתינוק קל כשמצורף קלט שהוא וויזואלי למילים בשפה או שפות שהוא רק מתחיל לרכוש. פשוט יותר. לילדה לא תהיה בעייה עם שפת הסימנים בשימוש מול הסביבה כי אפשר להבין אותה. בין בכי לבין סימן ל"אוכל" שאת יכולה לקבל מהילדה, אני יודעת מה אעדיף אני. האם עניתי לשאלה?

25/07/2005 | 01:06 | מאת: שרון פ. - פיזיותרפיסטית

אני פיזיותרפיסטית ועובדת בירושלם וברמת אפעל. ראיתי את ליבי פועלת עובדת ומדריכה ויש לי רק חיבוקים ומילים חמות. מאוד התחברתי לשיטה בגלל שאנחנו תמיד הראשונים לראות ולנגוע בילד. ממליצה. עבודה פיזית מקדמת יכולות ויש כאן כלים חדשים ישנים לפתח את התינוקות. .

25/07/2005 | 01:19 | מאת: שרון פ. - פיזיותרפיסטית

אני לא יודעת איך לעשות את זה רציתי להמשיך את התגובה למפגש בטבעון לניצן. אפשר להעביר את זה לשם? גם שכחתי לכתוב על הפגים. יש לנו פרויקט עם מעקב על פגים בשיטה אחרי העבודה ההתחלתית עם ליבי. פוטנציאל מאוד גדול אם תינוקות רגילים מרוויחים אז פגים יכולים להרוויח אפילו יותר. צעד קטן להם, גדול משמעות.

25/07/2005 | 15:08 | מאת:

היי שרון. תודה רבה, אשמור זאת לימי החורף לחמם את ליבי. אני עצמי לא יודעת איך אפשר להעביר את ההודעה ואנסה לשאול את מי שמנהלת את הפורומים כיצד בדיוק לעשות זאת. האם יש שאלה מאחורי ההודעה שאוכל לענות עליה? אם כן, אשמח. תודה שוב.

26/07/2005 | 12:59 | מאת: דני

עוד על פגים? מאוד מעניין!

אפשרי גם באנגלית

משה שלום ותודה על פנייתך. הפורום הזה בא לענות על הצרכים הראשונים של ההורים הרוצים לשמוע פרטים על השיטה, אם יש לך שאלה ספציפית נשמח לענות. כפי שהמלצתי לאחד הכותבים בפורום, אתה תמיד יכול לחפש באמזון ולמצוא מגוון מאוד רחב של חומרים על "שפת סימנים" ועל "תינוקות" לשפת הסימנים האמריקאית. אם אתה מכוון לאתר מסוים, אתר www.sign2me.com מספק חומר רקע רב. יש את אתר הבית שלנו: www.sfatm.com יש פורום בYAHOO של הורים העוסקים בשיטה. בארצות הברית יש למעלה מ-50 חברות שעוסקות בשיטה, אנחנו בקשר עם שתי החברות הגדולות והרציניות ביותר שעוסקות גם במחקר.

למשה

22/07/2005 | 16:44 | מאת: ענבל

שלום, אני לא יודעת אם אני בפורום הנכון ,אבל אנסה - אחותי הקטנה סובלת מפחדים נוראיים, היא נבהלת כמעט מכל דבר שזז או שהיא שומעת כאילו משהו או מישהו שאנחנו לא רואים נמצא לידה . כשהיא נבהלת היא ישר קופצת ורצה למי שהיא מכירה בהיסטריה . אני נמצאת המון בסביבה עם ילדים ולי יש ילדה בת שנתיים וחצי ולא יצא לי או לאמא שלי להתקל במיקרה כזה . אודה לך אם תעזרי לי או תפני אותי למי שיוכל לעזור בתודה מראש

אני חושבת שאת לא בפורום הנכון. תנסי לפנות לפורום פסיכולוגיה קלינית, אם כי אני לא בטוחה שהם עוסקים שם בילדים. יש פורום נוסף - פסיכולוגיה של הגיל הרך - http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-2216-16106,00.html

ענבל היקרה, לצערי אין זה הפורום הנכון לעסוק בכך. את מוזמנת לפנות למכון להתפתחות הילד באזור מגורייך על פי שרותי הבריאות שאת חברה בהן, מתוך הקשר שיש לנו איתם, הם יוכלו לענות על כל שאלה בנושא. בהצלחה.

פרטים נוספים באתר. לכל המתעניינים מהאזור נשלחה הודעה עם פרטים מדויקים. הקורס "קסם של תקשורת" ייפתח מיד לאחר מכן.

24/07/2005 | 00:50 | מאת: ניצן קציר- פיזיוטרפיסטית

שלום לך ליבי, אבקש אינפורמציה נוספת

ניצן, תודה על הפנייה. הסדנה תערך בשעה 20:30 במרכז "לצעוד קדימה" ברחוב יהודה הנשיא 9, קרית טבעון. מפגש הורים ואנשי מקצוע. סדנת היסודות כוללת: סקירה של השיטה הדואלית ושלבי ההתפתחות השונים, כולל רקע מחקרי ומהלכים ראשוניים לעבודה עם התינוקות. מחיר המפגש: 60 שקל. אורכה כשעה ומחצה כאשר לפחות חצי שעה מוקדשת לתרגול. תינוקות מתקבלים באהבה ובמידה ויהיה תינוק משתף פעולה, נשמח להדגים עליו עדינות הראויה. חומרים כתובים יסופקו בסוף המפגש. אשמח לענות על שאלות מקדימות לסדנה וכמובן במהלכה ולאחריה. פיסיותרפיסטים מאוד אוהבים את שיטת התקשורת הדואלית משום האופי והזכרון הקינסטטי שהיא נושאת עימה.

קראתי ועברתי על כל ההודעות כאן ויש לי שאלה, את נשמעת מאוד משוכנעת (ומשכנעת אני חייבת להודות) אבל אוקיי אני מבינה את היתרונות של השיטה בלהבין שפה, אבל איך זה מקדים אותה? יש לי וויכוח עם אמא שלי שמסכימה אולי על ההבנה אבל לא על ההקדמה. היא ממש חוששת שעומרי יישאר עם הסימנים תודה! אגב מתי סדנאות בטבעון?

סיגל, תודה על הפנייה. שאלת שאלה טובה, אפילו מצוינת! חלק מהמחקרים בוחנים את הנקודה הזו ומדברים על עידוד הילד לפתח אינטראקציה עם הסביבה. ילד שיכול ליזום שיחה, ירצה למלא כמה שיותר מהר את הפער לכיוון של שיחה של ממש. השיטה הדואלית גורסת שלתפיסתו של הילד, סימן הוא מאבני היסוד למילה המדוברת (והחשיפה היא תמיד של סימן *במשולב* עם מילה כך שלא נוצר חשך שמיעתי אצל הילד). רכישת סימן מקבילה לרכישת ההבנה לגבי משמעות. כל זמן שהילד אינו מסוגל *פיזית* להשתמש במילים כדי לבטא עצמו, הוא יעשה זאת בעזרת סימנים. ההקדמה (בממוצע בין חודש לשלושה חודשים מוקדם יותר יחסית לילדים שלא נחשפו לסימנים משולבים בשפה) מגיעה ולו רק בגלל הסיבה הפשוטה שהתינוקות כבר מסוגלים "להתמודד" עם מילים ועשו זאת חודשים קודם לכן. בשלב ההפקה כל שנותר הוא האימון על איך מבטאים נכון וחמברים את הצלילים לכדי מילה. על רגל אחת... ולגבי טבעון, לשריין את השבוע הראשון של אוגוסטכי אנחנו באים!

17/07/2005 | 23:39 | מאת: אלי כהן

ראיתי כתבה בגלובס בסוף השבוע איפה אפשר לברר על סדנאות וקורסים? היה כתוב רק כמה עולה. מה מכיל כל קורס? אנחנו בהריון עם תאומים. מאיזה גיל מתחילים? תודה.

18/07/2005 | 05:54 | מאת:

אלי שלום, תודה על הפנייה. אני מצטערת שלקח לך הרבה זמן לאתר אותנו. אם תוכל לפרט איך חיפשת אותנו בדיוק משום שאנחנו מצויים בכל מנועי החיפוש. ניתן לברר על סדנאות וקורסים דרך האתר, המשרד או כתובת הדוא"ל הבאה: [email protected] הקורס מכיל חשיפה ל-60 ממילות המפתח הראשונות לתינוק. כדור, לשחק, חיתול, ציפור, חתול, כלב, חלב ועוד. מתחילים מגיל ארבעה חודשים בכדי שתוכל לראות את הסימנים הראשונים מבשילים בגיל חצי שנה לערך. ניתן להתחיל מוקדם יותר אבל אז קבלת סימן חזרה מהתינוק מותנה בדיוק התנועות והשליטה אותה רכש בתהליך ההתפתחות המוטורית. כלומר, שבסביבות גיל חצי שנה אנחנו יכולים להבחין טוב יותר אם התינוק מנפנף בידיים או באמת מסמן.

16/07/2005 | 23:21 | מאת: אורית

שלום רב אשמח לדעת היכן ניתן ללמוד את שפת הסימנים ובמה זה כרוך תודה מראש אורית

אורית שלום ותודה על הפנייה, יש לך מצד שמאל מדריך קצרצר שמכיל את שתי המילים הראשונות ועוד מספר מילים נוסף לעבודה עם התינוק או התינוקת. שתי המילים הן "עוד" ו"חלב". לנו יש קורסים וסדנאות המועברים בכל חלקי הארץ. בקורסים, הכוללים 5 מפגשים שבועיים והרבה מאוד כיף, אנחנו (ההורים) נחשפים, מראים ומתרגלים 60 מילים ראשונות יחד עם התינוקות שלנו. סיפורים, שירים, הפעלות והרבה מאוד חיוכים. אם תדפדפי תוכלי למצוא באמצע העמוד שיר על חלב. אם שאלת על לימוד שפת הסימנים כמכלול, אין אנו מלמדים את שפת הסימנים הישראלית כשפה שלמה אלא מילים ממנה. אנחנו לא מתעכבים כלל על דקדוק, הטיות, פעלים וכו' אלא לוקחים סימנים לתקורת מוקדמת עם התינוק בכדי שיהיו לו כלים טובים יותר להבין ולעבד את השפה המדוברת. אם את רוצה הפנייה ללימוד שפת הסימנים על בוריה, אשמח להפנות אותך לכמה גורמים איתם אנחנו בקשר שיוכלו לתת לך מענה מושלם.

ליבי שלום, אשמח לקבל אינפורמציה לגבי לימוד שפת הסימנים על בוריה. תודה מראש אורית

16/07/2005 | 19:19 | מאת: אפרת

ליבי שלום, זו הפעם הראשונה שאני שומעת על השיטה וזה נשמע מאוד מעניין. האם ניתן להשתמש בה גם כשהתינוק הוא דו לשוני? אם אני מבינה נכון אז אותו סימן יתאים לשתי מילים בשתי שפות שונות.

16/07/2005 | 20:23 | מאת:

אפרת שלום ותודה על הפניייה. כן, את צודקת לחלוטין. שימוש בסימנים למילות מפתח עוזרת לתינוק להבין שיש אותה משמעות למילים בשפות שונות. הילדונת הפרטית שלי שכבר גדלה קצת נחשפה לשלוש שפות: עברית אנגלית וצרפתית והיה מאוד קל להבהיר לה BEBE ,BABY ותינוק למשל. השיטה מקדימה ומקדמת שפה מדוברת וגם זה שיקול שצריך לקחת מול ילדים שנחשפו ליותר משפה אחת. הסימנים אינם מהווים שפה נוספת אלא להיפך, עוזרים בהטמעתה של השפה או השפות המדוברות ואגב, הרף המומלץ הוא חמש שפות, מעל לכך חשיפה נוספת אינה אפקטיבית עד גיל מבוגר יותר.

16/07/2005 | 15:34 | מאת: רינת

אוי, עברה עליי שבת קשה אבל הבטחתי לעצמי שאשתף ברגע שיהיה לי זמן. מגיע לך, כל כך מגיע לך. הפיצית המתוקונת שלנו הלכה לשחק בדשא של הבית וחוזרת אליי בבכי היסטרי מסמנת לי משהו שנראה כמו דג, לקחתי אותה על הידיים והלכנו לבדוק איפה יש דגים בדשא... מסמנת לי ובוכה. הלב שלי נפל לתחתונים כשראיתי את הדג נחש!!! חשבתי שאני מתה. אתם יודעים איך זה כשכל הכוחות זורמים ממכם למטה . בעלי בדיוק יצא להביא פחמים ואני עומדת שם, מטר מהיצור הזה ועוברות לי מחשבות מטורפות בראש מה היה יכול לקרות ומה אעני עושה. לא יכולה לזוז. אני עד עכשיו רועדת. בעלי הגיע ואני אוהבת אותו יותר איך הוא לא התעלף לקח מעדר ודפק את הראש של הנחש בצעקות. היה פה כבר הלוכד נחשים וזה היה צפע! אלוהים שישמור. צפע צעיר אבל מה היה קורה אם גאיה לא היתה מסמנת? הייתי יכולה לשים אותה חזרה בדשא. רק קניונים. אני הולכת לישון היום אצל אמא שלי בקומה רביעית. נשיקות נשיקות נשיקות. אני מבטיחה לך שמעכשיו יש לך שגרירים ביבנה.

לקריאה נוספת והעמקה
16/07/2005 | 18:03 | מאת:

רינת, אני חייבת להודות שקראתי את ההודעה ממך וישר נפניתי לענות לידיעות אחרות כדי לעכל. התרגשתי לקרוא את מה שאת מספרת והדבר מרשים מאוד. אם תרשי לי ארצה לשתף בארוע הזה את המשתתפים בסדנאות ובקורסים שלנו. אגב, אצל תינוקות הסימן לנחש מסומן בדרך כלל כמו שהם מסמנים דג משום שפשוט להם יותר לבצע את התנועה עם היד כולה ולא רק עם האצבע. אשמח אם תיצרי קשר לכתובת המייל הפרטית שלי: [email protected] תודה!

16/07/2005 | 19:14 | מאת: אלינה

מדהים!!!

15/07/2005 | 12:01 | מאת: נ

האם מתקיימות סדנאות בבאר שבע - מה העלויות?

15/07/2005 | 13:16 | מאת:

שלום לנ', תודה על הפנייה. יש לנו סדנאות בבאר-שבע ויש גם מדריכה באר-שבעית. אתם מוזמנים לשלוח דואר אלקטרוני ל- [email protected] ולקבל פרטים נוספים.

16/07/2005 | 17:52 | מאת:

לשאלתך, הרשי לי לפרט על הסדנאות והקורסים לקידום התקשורת המוקדמת עם תינוקות. סדנת היסודות שלנו המיועדת בעיקר להורים, כוללת: סקירה של השיטה הדואלית ושלבי ההתפתחות השונים, כולל רקע מחקרי ומהלכים ראשוניים לעבודה עם התינוקות. מחיר המפגש: 60 שקל. אורכה כשעה ומחצה כאשר לפחות חצי שעה מוקדשת לתרגול. אנו רואים חשיבות רבה בהגעת הרכב מלא ככל האפשר- אם ניתן שני ההורים או סבא/ סבתא למפגשי הלימוד. הדבר מאפשר לתת רקע זהה ומקום לשאלות בני הבית. מניסיוננו, היכרות של שני ההורים ו/ או מבוגר דומיננטי אחר עם השיטה, מקדמת באופן משמעותי את לימוד השפה. אנחנו מעודדים להביא את הספקן הגדול של הבית ומבטיחים לרכך אותו בתום הסדנא! בהתאם להמלצתנו איננו מחייבים בתשלום נוסף כל מבוגר נוסף במשפחה. תינוקות מתקבלים באהבה ובמידה ויהיה תינוק משתף פעולה, נשמח להדגים עליו בעדינות הראויה. הקורס שלנו, מיועד לאמהות/בן משפחה ותינוקות וכולל: לימוד 60 סימנים ראשונים, תרגול וחזרה. בקורס נלמדות טכניקות שונות שבעזרתן מקלים על תהליך הלמידה של התינוק. יש זמן לשאלות, אבל הוא קצר משום שהדגש הוא בעבודה עם התינוקות ולא עם ההורים. מחיר הקורס: 300 שקלים אחרי הנחה לבוגרי הסדנה. מספר משתתפים מקסימאלי: 8 זוגות הורה-תינוק. מומלץ להתמיד בנוכחות אותו מבוגר משום שהכרות עם שאר המשתתפים חשובה ועוזרת. משך הקורס הוא חמישה מפגשים שבועיים של כ-45 דקות. בקורס אנחנו מחויבים להשתטות! שירים, ריקודים והפעלות. כל מה שנדרש כדי למשוך את תשומת הלב של הקטנטנים. אנחנו מבטיחים שתינוקות בוגרי הקורס יסמנו לפחות סימן אחד מובהק בסיומו ולכן איננו מקבלים משתתפים קטנים מבני חצי שנה. ההמלצה שלנו היא להגיע לסדנת היסודות ולהתרשם, הסדנה אינה מחייבת דבר מלבד ההגעה החד-פעמית. אחוז גבוה מאוד מההורים ממשיך איתנו הלאה וזה כשלעצמו מעיד יותר מכל. שיהיה רק טוב, ליבי

14/07/2005 | 12:55 | מאת: חדווה

ליבי שלום. יש לי תינוק בן שנה כמעט. תהיתי האם יש טעם ללמוד וללמד את השיטה או שכבר מאוחר מדי ?

14/07/2005 | 13:08 | מאת:

חדווה שלום ותודה על השאלה. עדיין לא מאוחר לא. טווח הזמן המומלץ לתקשורת דואלית הוא מגיל ארבעה חודשים ועד לשנתיים או תחילת דיבור. כשהתינוקת שלי התחילה להגיד חלב, היא הגתה זאת "לב" משום שתינוקות בדרך כלל מתחילים לדבר בסופיות. ברגע שזה קרה היא נטשה את הסימן לחלב. אבל היו פעמים שלא הבנתי אותה, חשבתי לעיתים שהיא קוראת לכלבה למשל ואז אחרי כמה ניסיונות כושלים היא היתה מסמנת לי, בחוסר שביעות רצון, אמא, נו באמת, "חלב"! ומהר מאוד היא עברה להגייה מושלמת של המילה ולא נזקקה יותר לסימן. כך שגם אם יש התחלה של מילים מדוברות עדיין לא מאוחר. יש מילים כמו "מדרגות" שתינוקות מבלבלים את הגייתן. אם נשלב סימן במילה, התינוק יוכל לסמן לנו את המילה ואז אנחנו באופן טבעי "מהדהדים" לו את המילה כך שהוא מקבל מאיתנו את ההגייה הנכונה. "מדרגות? רוצה לעלות במדרגות?" ולגבי שאלת העיתוי המושלם, אף פעם לא מאוחר מדי. יש מחקרים המראים את היתרונות בחשיפת אנשים אפילו בגיל מבוגר מאוד לשילוב בין סימנים למילים כדי לעזור להם לעבור את מכשול ה"עומד לי על קצה הלשון ואני לא מצליח לזכור את המילה" השילוב בין שמיעה וראייה של משמעות אחת מאוד מהותי וחשוב.

16/07/2005 | 17:28 | מאת: חדווה

היי ליבי. תודה ותודה על התשובה המפורטת בטלפון. לא נתת לי תשובה סופית לגבי רעננה אז נראה לי שאגיע לעננים. מתי תפתחו קבוצה ברעענה? אם בקרוב אז אני מעדיפה כי אולי אוכל אפילו להגיע עם עגלה או מנשא. תודה!

14/07/2005 | 10:08 | מאת: שירלי

שלום ליבי, בני נולד פג בחודש 8 עקב רעלת הריון, והיום הוא בן 7 חודשים. האם השיטה מתאימה לו? כמו שאת לבטח יודעת ההתפתחות שלו מאוחרת בחודש לבני גילו. ואם כן היכן מתקיימת סדנא קרובה לביתי, אני גרה במערב ראשל"צ. תודה מראש שירלי.

לקריאה נוספת והעמקה
14/07/2005 | 10:39 | מאת:

שירלי שלום. תודה על הפנייה. התשובה לגבי פגים היא כן, היתרונות הגלומים בשיטה נראים לעין אף יותר באוכלוסיית הפגים. הסיבה: באוכלוסיית הפגים קיים אחוז גבוה יותר שמאחר לדבר והתקשורת הדואלית מקדמת ומקדימה את הדיבור ואת ההבנה השפתית. אגב, אם תוכלי לציין מה היה משקלו בלידה? להשתתפות בסדנאות הקרובות אלייך תוכלי לפנות למרגלית 050-9130079. ואגב, גילוי נאות: גם אני נולדתי פג והיום קשה לראות את זה עליי.

13/07/2005 | 21:08 | מאת: איילה

נדלקתי על הרעיון ובעלי ממש לא.. איך אני יכולה להסביר לו שזה יעיל? והאם אני יכולה להביא אותו איתי לסדנא

14/07/2005 | 11:04 | מאת:

איילה שלום. מתנצלת שלא עניתי מהר יותר אבל רק עכשיו ראיתי שההודעה שלך לא נענתה. ראשית, את מוזמנת להגיע עם הבעל לסדנה. אנחנו מעודדים הגעה של בני המשפחה משום שחשיפה גדולה יותר לסימנים, מאנשים שונים, תביא תוצאות טובות יותר. התינוק יכול להבין מהר יותר שמדובר פה בשיטה. למה תקשורת דואלית יעילה? למה זה טוב? משום שהתינוק יכול גם לראות וגם לשמוע את המילה וכך הוא משתמש בשתי מערכות זכרון כדי לשמר משמעות. אנחנו *תמיד* משלבים את הסימנים לתוך הדיבור ולא מונעים מהפעוט את הקלט השמיעתי. יותר מכך, חוקרת מפורסמת מהתחום אוהבת להשתמש במונח של "תמונות באוויר" ואני אסביר: אם אסמן לך שפן למשל, ואעבור לדבר על חיי הפרפרים בטימבוקטו, הסימן יישאר לך חקוק במרחב הקרוב אליי לזמן ממושך יותר . כך לתינוק יש זמן "עיכול" נוסף למילת מפתח ושוב, כלים טובים יותר להבנת המילה ומכאן גם המשפט והשיחה. וזה רק על קצה המזלג כמובן.

13/07/2005 | 14:21 | מאת: אילנה כהנא

האם ומתי מתוכננת סדנא באיזור מודיעין?

13/07/2005 | 16:48 | מאת:

אילנה, הודעה נשלחה גם לתיבת הדואר שלך. אנחנו במשא ומתן על מקום במודיעין וזהו הדבר היחיד שמעכב אותנו מפתיחת פעילות בעיר. נשמח שתצטרפי אל מעגל שפת אם.

13/07/2005 | 13:02 | מאת: נירה

בי ליבי, קיבלתי הודעה על סדנא בבית חנן אך ההודעה נמחקה בטעות. האם תוכלי לעדכן מתי היא מתקיימת? תודה

13/07/2005 | 14:08 | מאת:

נירה היי, מועד המפגש בבית חנן מיועד ליום שני הבא, ה-18 לחודש. פירוט המפגשים מצוין באתר שלנו כשבוע מראש, כך שתמיד אפשר להתעדכן על מפגשים עתידיים ובכל מקרה, נשמח מאוד לראותך. אני מזכירה שמומלץ להביא בן משפחה נוסף לסדנא.

16/07/2005 | 17:37 | מאת:

http://www.gan-bateva.com/ מקום יפהפה שבחרנו בו לקיים את הסדנאות והקורסים שלנו.

13/07/2005 | 12:40 | מאת: P

בני בן שנה וארבעה חודשים ועדיין יונק ביום ובלילה, וזאת, בנוסף לתזונה רגילה. אני מעוניינת להפסיק בהדרגה את ההנקה, אך הוא דורש זאת, ובוכה כשאני מסרבת, ולכן, אני ממשיכה להניק. שאלתי היא כיצד אוכל לגרום לו לרצות להפסיק מבלי לפגוע בו ומבלי לגרום לו להרגיש שאני לא רוצה בקירבה הזאת (אני חושבת שההנקה לא עונה על צורך לאכול אלא הוא פשוט נהנה מהקירבה). שמעתי שיש נשים שמורחת משחה מרירה ולא טעימה על הפיטמה. אודה מאוד לתשובה.

13/07/2005 | 15:16 | מאת: אני

לא למרוח משחה מרירה, למה להותיר לו טעם רע ממך (תרתי משמע) פשוט לחשוב אילו הנקות הכי מציקות לך, ואותן להוריד, ולאט לאט להוריד הנקות, הדרגה היא הדרך הכי טובה, כמובן לחבק ולנשק כל הזמן ולתת הרבה מגע פיזי שיחליף את ההנקה. תסבירי לו, בגיל הזה הם מבינים הכל, תסבירי ותסבירי ותסבירי, בסוף זה יקרה, קחי אוויר..

מדוע שינית? מדוע שינית את הכותרת? אני רוצה ללמוד את השיטה של שפת הטף.אשמח אם תפני אותי כיצד מגיעים אל קורס זה.

את מוזמנת לערוך חיפוש פשוט באינטרנט ולגלות את כל הנדרש. כאן עוסקים בתקשורת דואלית.

13/07/2005 | 11:23 | מאת: הדס

- את מאוד אגרסיבית ולא נעימה אם לפני כן חשבתי לפנות אליך ולשמוע גם על הקורס עליו כתבת, עכשיו ברור לי שאין בכוונתי להגיע להכשרה אצלך.

13/07/2005 | 09:16 | מאת: עדי

ליבי שלום, כתבת לי לפני מספר ימים שבעוד כשבוע יתקיימו סדנאות במצפה עדי ובטבעון. שלחתי אי-מייל לכתובת שהפנית אליה, ולא חזרו אליי. איני רוצה לפספס. אנא, עדכנו אותי, או עדכנו באתר. תודה,עדי.

עדי שלום, המכשלה היחידה הניצבת בפנינו היא מציאת מקום מתאים. אנחנו מנסים לראות היכן אפשר לקיים את המפגשים בנוחות המירבית לכל המשתתפים. כרגע עומדות בפנינו שתי אופציות ותאריך יימצא עד סוף השבוע. אנחנו מאוד אוהבים מפגשי-בית אבל דווקא בטבעון לא הועלתה האפשרות לדיון ולכן הדברים אורכים מעט יותר זמן מהרגיל. תודה על הסבלנות.

12/07/2005 | 18:43 | מאת: סיגל

ליבי שלום, רציתי לשאול אם השיטה יכולה להתאים גם לתאומים ואם זה שונה מעבודה עם ילד אחד. חוץ מזה -ראיתי את הראיון שלך עם אפרת ריטין והתרשמתי מאוד:)

סיגל שלום ותודה על פנייתך. יש לנו סדנא מיוחדת לתאומים. לתאומים בדרך כלל, יישום השיטה הדואלית מקדים ומקדם דיבור יותר מאשר לילדים שהם ללא תחרות מבני אותו גיל. העבודה ב"זוג" משפרת את התקשורת שאינה בין התינוקות אלא עם הסביבה. דווקא משום התעוד הרב בספרות המקצועית על אחור שפתי בתאומים, מומלץ ליישם תקשורת משולבת סימנים, כדי להעביר אותם את המכשלה העומדת בפניהם (השפה הפרטית סודית שנוצרת אצלם) לשימוש בשפה המדוברת של הסובבים. בסדנאות ובמיוחד קורסים לתינוקות נדרשים שני מבוגרים כדי שכל הנוכחים ייהנו במידה שווה מהמפגשים. עצם קיום קורס לתאומים מקנה למשתתפיו חוג חברתי נוסף עם תחומי עניין משותפים "כפולים ומכופלים" כמו גם נוחות גדולה יותר. אם תרצי פרטים נוספים פני בבקשה לכתובת הבאה: [email protected]

16/07/2005 | 16:56 | מאת: סיגל

ליבי תודה על התשובה. וואו. קראתי פה את התגובות וממש התרשמתי. אני מאוד רוצה להרשם לסדנת התאומים, קראתי גם שזה לא מאוחר לגיל שלהם. שאלתי גם את הרופאה שלנו והיא סיפרה שהיא שמעה עלייך מרופרה בירושליים. אני לא רוצה לפספס את הגיל להתחיל את זה, למרות שהכינו אותי באמת שהם ידברו קצת מאוחר. יש להם מה שנראה כמו תחילה של שפה אבל אני מבינה יותר אחד מהם. מה עושים עכשיו?

הבנתי שיש קורס מדריכים ואני רוצה לקבל פרטים.

לקריאה נוספת והעמקה

הדס שלום, בימים אלו אנחנו פותחים בחיפוש נרחב אחרי המדריכים העתידיים לשפת אם, תקשורת מוקדמת עם תינוקות. לאחר פניות רבות אלינו; מהורים, מדריכים ואנשי מקצוע, החלטנו לפתוח את תהליך ההרשמה הראשוני. משתתפי הקורס נדרשים לניסיון בתחום ההדרכה, גישה לילדים רכים, השתתפות בקורס עזרה ראשונה במהלך השנה האחרונה (רענון בקורס עצמו), תעודת יושר ופגישה עם פסיכולוג. יתרון לבעלי חוש דרמה והכרות עם שפת הסימנים הישראלית. עדיפות תנתן להורים. האם איתך שוחחתי הבוקר? אם כן, את מוזמנת להמשיך את ההתכתבות דרך כתובת הדואר [email protected] ושיהיה רק טוב.

12/07/2005 | 14:56 | מאת: מיכל מ.

כי אינך מכירה את נעמי גטניו וגם לא את שיטתה "שפת הטף".... אז איך תסבירי את העובדה שהאתר שלך, בעת חיפוש במנוע החיפוש google "קופץ" בקישור ממומן כשמקלידים את הערכים "שפת הטף" ו"נעמי גטניו"? יש מקום ברשת ובארץ לכל השיטות (כיום יש 3 בארץ) ומין הראוי, בפורום שנמצא באתר אובייקטיבי לא לסתום פיות ולאפשר דיונים פתוחים בנושא. לפחות היי הוגנת כלפי המתחרות שלך ("שפת הטף" וידיים מדברות) ופרגני להן כפי שמגיע להן. ידיים מדברות נמצאות בשוק כבר כמה חודשים טובים (אני שמעתי על השיטה עוד לפני ששמעתי על שיטתך, ואילו "שפת הטף" קיימת בארץ כבר 5 שנים). את טוענת שמטרתך היא העברת מסר, אז מה זה משנה מי מעביר את המסר? ועוד שאלה, ברשותך, למיטב ידיעתי ב"שפת הטף" וידיים מדברות מועברים 80-60 סימנים. מדוע יש צורך ביותר מכך? אם הבנתי נכון, בשיטה שלך יש את כל קשת המילים האפשרית מאחר והיא נסמכת לחלוטין על שפת הסימנים לחירשים. הרי תינוק מתחיל לדבר כמה חודשים לאחר שהוא מתחיל לסמן. למה הוא זקוק לכ"כ הרבה סימנים? תודה ובהצלחה לכולם.

לקריאה נוספת והעמקה
12/07/2005 | 17:52 | מאת:

לא את נעמי גטניו ולא את שיטתה. מיכל, עייפתי מדיונים שהם עקרים לחלוטין מבחינתי. הפורום הזה אמור לשמש במה לאנשים שמתעניינים בשיטה הדואלית ואת ודומותייך מנסות לגרור אותי למקום שהוא כולו רפש ואיני רוצה בכך. את רוצה לדון בעובדות? בבקשה. ענת צחר חזרה לארץ באפריל 2004. אני התחלתי להעביר סדנאות וקורסים להורים ואנשי מקצוע כארבעה חודשים לפני כן. עם ענת שקלנו אפשרות לשיתוף פעולה. ענת התלוותה אליי להרצאות, אחת שאני זוכרת התקיימה במכון להתפתחות הילד באשקלון בניהולה של דוקטור שושנה חבקין. (מאי 2004) נכחו כ-30 איש מספקטרום המקצועות הנוגעים לגיל הרך: רופאת ילדים, פסיכולוגים התפתחותיים, עובדת סוציאלית, קלינאיות תקשורת, מטפלות בריפוי ופיסיותרפיסטיות. ההרצאה הזו היא חלק מסדרה של הרצאות שהעברתי ואני מעבירה בסקטור הציבורי מרגע חזרתי לארץ. כל זאת *בהתנדבות* ולשם הפצה של המחקרים והענקת כלים טובים יותר להורים לעבור על מכשלת חוסר התקשורת עם תינוקות. את מוזמנת לפנות לענת צחר בעצמך ולשאול על נכונות הדברים. לענת , ברגע שהחלטנו שלא נעבוד ביחד איחלתי ואני מאחלת הצלחה *מכל הלב*. מנהלת הפורומים באתר, שגרה בשכנות לענת, פגשה אותה יום אחד וענת שיתפה אותה בנסיון שלה עם הילד הגדול, שהוא בן גילה של נועה שלי ואישרה את הכרותה עמי. לגבי שפת הטף. מה את רוצה שאספר לך על השיטה שאיני מכירה? את מוזמנת לשתף אותי ואת באי הפורום ב*מחקרים* ולא בפרסומים במסווה, שנעשו לגבי השיטה הייחודית הזו שאינה נשענת על שפת סימנים אמיתית. מחקרים מובהקים סטטיסטית בבקשה! את שואלת למה אנחנו זקוקים לשפת סימנים להשען עליה? הנה ההסבר על רגל אחת: למכלול של שפה/שפות אנחנו לומדים ונחשפים בצורה מיטבית בגיל הינקות והילדות. מי שלא נחשף מעודו לשפה בחלון ההזדמנויות הקריטי הזה, לא יוכל לפתח אותה כראוי בגיל מאוחר יותר. יכולת הלימוד שלנו מנותבת בגיל מאוחר ללימוד מילים בעיקר, יכולת המלווה אותנו כל חיינו הבוגרים, ללא קשר לשפה. השיטה הדואלית נסמכת על לימוד סימנים בסיסיים (מילים בסיסיות), ואחר כך הרחבה אל תחומי העניין של הילד וההורים. את טוענת שיש בשיטות האחרות שמנית 60-80 סימנים, אבל מה אם ילד מתעניין בחיות שלא מופיעות בטווח הסימנים הזה? בצעצועים, בספרים, באוכל, בעולם הסובב. אם יש אבא חקלאי ואמא שעובדת בהיי-טק, במקום להמציא מילים על הדרך ואחר-כך לשכוח אותן, אפשר להשען על שפה אמיתית, שפת הסימנים המקומית. כאן, שלא במפתיע, משתמשים בשפת הסימנים הישראלית. עם חזרתנו לארץ, לאחר שהות ממושכת בחו"ל, חיפשתי בנרות *כל* עקבות לתקשורת דואלית. יעידו על כך הורים ששמעו על השיטה לראשונה ממני, אנשי מקצוע לגיל הרך ופקידי ממשל העוסקים בילדים, כמו גם קרנות הון פרטיות לקידום החינוך. ***************לא היה בנמצא ולו קצה חוט*******************. את מוזמנת לעשות חיפוש על מושגים שונים ב-GOOGLE כמו גם ב-YNET ולראות שלפני פברואר 2005 (שנה נוכחית) לא היה איזכור אחד מלבד אזכורים הנוגעים לחברה שאני עומדת בראשה, שפת אם. לי, מלבד התואר בפסיכולוגיה שאני נושאת, יש רקע טכני עשיר. אני מגיעה ממחוזות ההיי-טק ונרתמתי למשימה. היה ועדיין קיים חוסר בחומרים בנושא תקשורת מוקדמת. אני חרטתי על דגל החברה את הצורך לשנות זאת. ברשותינו מעל 5000 מחקרים הנוגעים לנושא מתחום הנוירולוגיה, בלשנות, רפואת ילדים, חינוך ופסיכולוגיה. ערכנו סקירה מחקרית שאותה אנחנו מעבירים הלאה. מתויקות אצלנו תכתובות אין-ספור עם מיטב החוקרים בעולם. גם בארץ פנינו לטובי החוקרים ואנחנו מקיימים ומקדמים מחקרים בנושאים שונים. לגבי מדריכים - המדריכים של חברת שפת אם נבחרו באופן *אישי* על ידי, אחרי מסע ארוך לגילוים, מסע שארך חמישה חודשים וכלל השתתפות בחוגים במקומות מפגש בכל אזור המרכז. פנו אליי מן התקשורת לא מעט פעמים ולא חפצתי בכך. הרגשתי שאת עבודת היסוד צריך לעשות קודם לכן. את מוזמנת לשאול את הגברת הכתבת תמר מרום מעיתון הארץ שפתחה את הכתבות בנושא (פברואר 2005), שהתעניינה בשיטה הדואלית ופנתה לשתי קלינאיות תקשורת במקום מגוריה בכדי לברר על העניין. עליי הן שמעו קודן לכן, משום שהעברתי הרצאות במרכזים שהן עובדות בהן בירושליים וכך היא הגיעה אליי ולחברת "שפת אם", משום שהושארו בידיהן כרטיסי ביקור זמן רב לפני כן. את מוזמנת להציג בפניי מאמרים בנושא שקדמו לשנה הנוכחית ומאזכרים מי משלוש השיטות, משום שאני לא נתקלתי באזכורים שונים מאלו שלנו. או שתצטרכי להאמין ליכולות החיפוש שלי באינטרנט אחרי שבניתי את האינדקסים של חברת HOTBAR לפני אי אלו שנים בתור העובדת הראשונה של החברה. אני מאחלת בהצלחה לכולם אבל אל תנסי לטעון דברים שאינך מצויה בתוכנם משום שאת העובדות אני מכירה להווייתם. אנחנו אוהבים להתעסק בעיקר - בילדים שלנו...

12/07/2005 | 18:26 | מאת: מיכל מ.

תחת הערך נעמי גטניו ושפת הטף? אני לא מנסה לגרור אותך לויכוח עקר, אלא לאפשר לציבור המתעניינים בשיטות הנ"ל לקבל את מלוא המידע. את קוראת לשיטה תקשורת דואלית, וכל אחד קורא לשיטתו בשם אחר ובכך מבלבל את הציבור, מעמיס מידע מיותר ויוצר אווירה לא נעימה. בסה"כ 3 השיטות נסמכות על אותם מחקרים (כן, כן קראתי את חלקם וגם לי יש ידע עשיר באקדמיה ואני יודעת לנתח מאמרים) רק שכל שיטה מקבצת אליה את מה שנראה לה נכון. ולמה את טוענת ששפת הטף אינה נשענת על שפת סימנים אמיתית? היא נשענת על Byby sign שנשען על שפת הסימנים האמריקאית, עם שינויים קלים לטובת הציבור הישראלי. אני מניחה שאת שיטתה של צחר את מכירה. ועוד שאלה - האם הסדנאות שאת מעבירה אינן בתשלום? כי כתבת שאת עושה אותן בהתנדבות. כאמא לתינוק שמתעניינת בשיטה אשמח לבוא ולהשתתף בסדנה כזו ללא תשלום.

12/07/2005 | 11:35 | מאת: בוביטו

כבר מהיותו בן כמה חודשים אנו מתקשרים איתו בשפת הסימנים בנוסף לדיבור האוראלי וזה פשוט נפלא.חסכנו לו את התיסכולים כשלא יכל עדיין לדבר "רגיל" והוא תיקשר איתנו באופן זורם כשביקש להביע רצונו, הוא אף המציא סימנים משלו וזה היה נהדר לראות איזה יצירתיות יש לו.היום הוא בן 3.5 ומדבר רגיל וגם מסמן וממציא סימנים משלו. ליבי, רק היום גיליתי את הפורום הזה. תודה

בוביטו, תודה על הפנייה. אני שמחה מאוד לשמוע על הניסיון שיש לכם עם הפעוט שלכם. ברור לי שהוא מאוד וורבלי משום שהוא נחשף לשתי שפות - אחת מהן מוטורית. בנקודה זו במדויק טמון ההבדל בין חשיפה לשפת סימנים על בוריה, לבין סימנים הלקוחים מתוך שפת הסימנים. המחקר העומד בבסיס התקשורת הדואלית דורש שהסימנים המשולבים במילים *לא* יהוו שפה נוספת, אלא רק *חיזוק* של השפה המדוברת. אני, כיום, אחרי שנתיים של פעילות בתחום, לא *מדברת* בשפת הסימנים. אני מכירה *מילים*, אך לא אוכל לנהל איתך שיחה על מזג האוויר. לגבי ההורים, מתחילים ב*שני* סימנים בלבד ולא יותר. השימוש בסימנים הוא מאוד מאוד מאוד הדרגתי ויותר מכך, הסימנים מאוד איקוניים באופיים, כפי שאתה יודע, כך שהורה יוכל לנחש ברוב המקרים מה כוונת הסימן, בלי להכיר אותו קודם. ילדכם שנחשף לשפת סימנים מלאה, בגלל שהיא שפה אמיתית על כל הדקויות שלה: זמנים, הטיות, פעלים וכו', רכש אותה לאורך זמן. אנחנו משתמשים באופן שונה בשפת הסימנים ויש חרשים המתנגדים לכך, אגב, משום שהשפה נפרטת לפרוטות ולא נלמדת כשפה. רק אם היה מישהו ששילב בין שפה מדוברת לסימנים הילד אכן הרוויח את כל העולמות אבל הדקדוק של כל אחת מהשפות הוא מאוד שונה ולכן קשה לי להאמין שזה היה המצב. אם תעדת את התפתחות הסימנים ואתה רוצה בהערכה מקצועית על התפתחות השפה של הילד, נשמח להפנות אותך למי מהגורמים שאנחנו בקשר איתם ועוסקים במחקר מהתחום.

13/07/2005 | 02:32 | מאת:

אמיר שלום, לא התאפקתי ושאלתי את משפחת לוי היקרה אם הם מכירים אותך וכמובן התשובה לא אחרה להגיע. אני בטוחה שהילד שלכם נפלא ויצירתי וחכם. אני מקווה שתרבו ממנו רק נחת.

13/07/2005 | 09:48 | מאת: בוביטו

המון תודה על המחמאות! :-)

12/07/2005 | 08:23 | מאת: עדי

שלום לך ותודה על זמנך, ביתי בת שנה ו-3 חודשים, התפתחותה טובה (בעיקר המוטורית, היא עדיין אינה מדברת). מאז שהיא קטנה היא אוהבת להעסיק את הידיים שלה (אם בהנקה כשהיתה תינוקת ואם בבקבוק היום שהיא מתעסקת בשערות שלה בזמן הבקבוק). לאחרונה החלה לצבוט את הסובבים אותה, ולהביט עלינו במבט שיודע שנעיר לה שזה לא נעים לנו. היא ממשיכה בכל זאת, עד שאנחנו תקיפים יותר ואז היא "מתחנפת" ומלטפת... פעם אחת אף ראיתי אותה צובטת באותה צורה את עצמה, וכאילו מנסה עוד ועוד להכאיב לעצמה. דבר נוסף שיש לה לפעמים זה שהיא מכה עם שתי ידיה על ראשה). האם זה בדיקת סף כאב או גבול שהיא בודקת בעצמה או שריך לדעתך לבדוק את זה. תודה לך. עדי.

12/07/2005 | 18:22 | מאת:

עדי, אני חשה שאין זה מתחום ההתמחות שלי לענות על חלק מהשאלות שאת מעלה. ילדים תמיד בודקים גבולות ואנחנו מתפקידנו להחליט אם אנחנו רוצים להציב חוקים או לא כמו גם אילו חוקים בדיוק. ביקשתי מפסיכולוגית התפתחותית שנמצאת איתנו בקשר להשיב לך והיא תעשה כך בימים הקרובים. שוב, המצאותה של תקשורת מקלה על מריבות ודיונים אך במידה ומדובר ביותר מכך, ארצה את עזרתה המקצועית של העוסקת בנושאים אלו על בסיס יומי.

12/07/2005 | 06:26 | מאת: שירלי

ליבי, מאוד נהניתי מהסדנה. תודה שטרחת ונשארת איתנו אחרי המפגש. בעלי יצא עם אור בעיניים - אם לא היה לילה הוא היה מתחיל לסמן עם רום. הוא הודה שהוא לא ממש האמין ל"שטויות האלה" אחרי שקראתי את הכתבה אבל זה אחרת לראות ולשמוע אותך. אנחנו נשמח לעדכן! באותה נשימה רציתי לבקש אם תוכלי לשלוח לי כמובטח את הסימנים הנוספים שדיברנו עליהם כי רום עכשיו מאוהב בבועות וקוביות. תודה!

12/07/2005 | 12:57 | מאת:

שירלי, תודה על הפנייה. בוודאי, נשלחה אלייך הודעה המכילה את הסימנים המבוקשים. הייתי גם מציעה להתעדכן, בימים הקרובים תעלה כתבה המדגימה מספר סימנים.

10/07/2005 | 11:39 | מאת: עדי

אני מתגוררת באיזור טבעון, נצרת. יש לי תינוק בן חצי שנה. האם אתם מגיעים לאיזור הצפון/ קריות/ חיפה? תודה, עדי

10/07/2005 | 11:45 | מאת:

עדי שלום ותודה על פנייתך. לשאלתך, יש לנו נוכחות יפה בצפון. מתארגנת קבוצה בטבעון כמו גם במצפה עדי ולדעתי בעוד כשבוע נוכל לקיים סדנא ואחר כך להמשיך לקורס. אם תוכלי להשאיר פרטים נוספים ליצירת קשר בכתובת הדואר הבאה: [email protected] טלפון ושעות חזרה נוחות לך, נשמח ליידע אותך בפרטים.

עדי, הרשי לי להפנות אותך לתשובה למידד בתחתית העמוד שכותרתה: ספר בנושא. יש שם הדרכה קצרה לתחילת עבודה. *** בדקתי כעת והשרשור אינו מופיע במלואו. יש כנראה בעייה במערכת, אנא הסתכלי מאוחר יותר במהלך היום ואם הבעייה לא תפתר אעלה את תוכן ההודעה כמענה נוסף אלייך. בנוסף הנהלת הפורומים תעלה בימים הקרובים הדגמה של מספר סימנים ראשונים. ובכל מקרה, שיהיה רק טוב.

עדי, אני מציינת כאן לגבי תחילת עבודה עם שתי המילים: "עוד" וגם "חלב": לגבי "עוד" יש המון סיטואציות שמאפשרות שימוש בשילוב בין הסימן למילה. לגבי "חלב" הנה שיר שיעזור להתחיל בעשייה: אם יהונתן צמא הוא מבקש "חלב" אם יהונתן צמא הוא מבקש "חלב" אם יהונתן צמא, אם יהונתן צמא, אם יהונתן צמא, הוא מקבל "חלב" (וגם הרבה נשיקות) (שרים לפי המנגינה של If you are happy AND you know it... ) בהצלחה ושיהיה רק טוב.

10/07/2005 | 09:08 | מאת: בובולינה

שפת הטף היא לא שפת סימנים אמיתית? נראה לי שזה בדיוק היתרון שלה - היא לא שפת סימנים לחירשים, אלא מתבססת עליה אבל מותאמת לתינוקות, בניגוד לשיטה שלך שהיא פשוט שפת הסימנים לחירשים. גם הם לא המציאו משהו חדש, אבל התאימו את הסימנים לתינוקות, לצרכיהם וליכולת המוטורית של תינוקות קטנים. גם מבחינת וותק, הם לא כל כך חדשים בשוק כמו שאת טוענת - baby signs נמצאת בארה"ב כבר כ20 שנה, ושפת הטף נמצאת בארץ כ5 שנים, והיו כבר הרבה יותר מקורס אחד להורים. רק עכשיו הסתיים קורס מדריכות ראשון, עקב ביקוש גובר לקורסים בכל הארץ. כנראה שיש מקום לכולם אבל כדאי גם לדייק. תני למשתתפי הפורום לשפוט...

10/07/2005 | 09:15 | מאת: הדס

בובולינה שלום, מה זה השיטה שאת כותבת עליה? ואיפה יש קורס למדריכות? אלה דברים שדי מענינים אותי. תודה הדס

09/07/2005 | 22:49 | מאת: שירה

ליבי שלום, רציתי להודות לך על הפורום הנהדר הזה ועל היותך כל כך סובלנית (לאמהות לחוצות כמוני:) )... שאלה לי אליך - הנסיך (היום כבר 1 וחודשיים) למד את השיטה תרתי משמע.. והיום החל לסמן סימן חדש שלא הכרתי ולא אני לימדתי אותו. יכול להיות שהוא המציא סימן לבד? ואם כן איך להתייחס? להמשיך או לתקן אותו לסימן הנכון? תודה רבה רבה, שירה. נ.ב מתי נפתח קורס בחיפה? חבר של בעלי (לא פחות ולא יותר..) מעוניין לבוא עם אשתו.

10/07/2005 | 01:13 | מאת:

שלום לשירה. חייכת אותי בהודעה שלך. אם תוכלי לפרט קצת יותר את החשיפה של הנסיך לסימנים? מתי התחיל? כמה בערך מסמן? אני מתנצלת על שאיני זוכרת אותך למרות שאת נשמעת לי מלאת חיוכים לפחות כמוני. לגבי הסימנים, יכול להיות שהוא המציא לבד, בטח .אבל האם את בטוחה שאת יודעת למה הוא מתכוון בסימן? הייתי מחכה כמה ימים ומאששת אם הוא ממשיך לסמן על אותו חפץ או משמעות. או שהייתי משחקת איתו בניחושים כדי להבין מה הוא רוצה (אם זה "שטיח", "צפרדע" וכו') האם עוד מישהו בסביבה משתתף איתכם בעשייה וביישום הסימנים? אם כן, הייתי ממליצה לשאול אותו. לגבי השאלה החשובה, אם כבר הבנת על מה הוא מסמן, עומדות בפנייך שתי אפשרויות הראשונה, להתאים עצמך אליו והשנייה במידה והסימן אינו סימבולי, אינו מייצג מספיק את האובייקט, לתת לו לסמן את המשמעות כפי שהוא רוצה אבל לדבוק בסימן המקורי. הטעם לכך הוא שהסביבה צריכה להכיר את הסימן. ההתפתחות המוטואית שלהם לא תמיד מאפשרת להם לדייק בסימון אבל בסופו של דבר, הם יגיעו לסימן שלם. אנחנו רק צריכים לדעת שהם "בדרך" ואת ההוכחות לכך הם מספקים לנו בשפע כמו שהוא יגיד או בוודאי כבר אומר "לב" ואז מגיע ל"חלב" כך גם הדיוק בתנועות. לגבי קורס בחיפה, הייתי ממליצה להתעדכן באתר או לשלוח לנו דואר אלקטרוני עם כל הפרטים על מיקום ויצירת קשר ונחזור אליכם. אשמח לענות על שאלות נוספות ובהצלחה! נראה שאתם על דרך המלך ועוד מעט תוכלי לשוחח איתו באופן מלא.

08/07/2005 | 21:51 | מאת: רותי

היי ליבי שפתם של החרשים נראית לי מסורבלת וקשה מעט לתינוק בן 4 חודשים... התינוק יהיה מסוגל לסמן בצורה כזו שגם חרש יבין? אם כך זה מדהים הרווח כפול ומכופל... אשמח להשתכנע יותר, אולי בני גיא בן החודשיים ואני נרוויח מכך.. רותי

לקריאה נוספת והעמקה
09/07/2005 | 01:49 | מאת:

רותי, שלום. ערכנו סדנה בבוקרו של יום זה והגיעה אמא עם בתה המתוקה בת החודש וחצי ושאלה שאלה דומה לשלך. ככל שפה, שס"י היא מורכבת ולוקח זמן לרכוש את הניואנסים השונים ואת המבנה התחבירי שלה. אנחנו לא מלמדים את שפת הסימנים במלואה, רק חלק קטן מאוד ממנה. אנחנו מתחילים ב*שני סימנים*. שניים בלבד! "עוד" ו"חלב". עם שני סימנים אלו מתמידים במשך כחודש. בואי אספר לך על סבתי האהובה הנושקת לתשעים, ניסתה לרכוש את אמונה ותשומת ליבה של בתי עם חזרתנו לארץ ושרה לה את השיר על השפן הקטן עם הקפיצות וההתעטשויות הנדרשות. התינוקת המתוקה שלי מאוד התלהבה, נעמדה מולה וסימנה "עוד" - סבתא שושנה שאלה אותי - מה היא "אומרת"???? ואני השבתי - "עוד", סבתא, היא רוצה עוד! סבתא שלי לא יכלה לסרב לבקשה נעימה כל כך ואכן הדגימה שוב קפיצות והתעטשויות "עוד" ארבע פעמים לבקשת הקהל, עד שהתיישבה על כסא ואמרה "זהו, נגמר" עם שילוב הסימן. עד היום היא זוכרת איך מסמנים "עוד" למרות שהילדונת שלי כבר מזמן לא משתמשת בסימנים לתקשורת. שפתם של החרשים היא שפה מוטורית, שפת התנועה ולכן היא קלה יותר להבנה לתינוק *ב*מ*ש*ו*ל*ב*, תמיד במשולב! עם מילה מדוברת. זוהי שפה שאפשר לראות וזהו היתרון המשמעותי שלה. ההורים לא נדרשים ללמוד שפה חדשה וגם התינוק לא! מדובר על חיזוק של ההבנה לגבי דברים הנאמרים בשפתנו שלנו. חלק מהיופי בתקשורת דואלית הוא ההסתמכות על שפה קיימת. אם את מתעסקת בדבורים או בהיי-טק, תמיד יהיה לך סימוכין שבנמצא על "דבורים" או על "היי-טק" ולא תדרשי להמציא מילים חדשות, אבל ממילא תגיעי לנסות להשתמש במילים אלו רק לאחר תקופה בה מילים בסיסיות כמו "לישון", "לאכול", "חתול", "כלב" ו"עוד" ועוד יהיו המילים המועדפות שלכם. אם אקח אותך איתי לטיול, לארץ זרה שאינך דוברת את שפתה, לא תתחילי ללמוד את המילים המסובכות אלא "רכבת", "כמה עולה", "מונית", "מלון" וכו'. מילים אלו יאפשרו לך תקשורת עם בני המקום... וכן, גם לקויי שמיעה יוכלו להבין אותך למרות ששוב, סביר להניח שאוצר המילים שלך יוגבל לגן החיות, אמבטיה ושירי יום-הולדת... לא תוכלי לנהל שיחה מצרוף מילים "אוכל, "ספר" ו"ג'ירפה", אבל בהחלט תהיי מובנת יותר לבעלי לקות שמיעה המשתמשים בשפת הסימנים ואין בכך כל רע. לגבי גיא, אנחנו נשמח לנסות ולשכנע אותך יותר. את מוזמנת להעלות שאלות נוספות או להגיע לאחת מסדנאות היסודות שלנו, הסוקרת את השיטה הדואלית ושלבי ההתפתחות השונים, כולל רקע מחקרי ומהלכים ראשוניים לעבודה עם התינוקות. שיהיה רק טוב.

08/07/2005 | 10:44 | מאת: ענבר

ליבי שלום, יצא לי בשבועות האחרונים לקרואת את הכתבה איתך בסגנון, ואתמול לצפות בתוכנית הבוקר - אני מבינה ששפת אם מבוססת על שפת החירשים. מה ההבדל בין שפת אם לשפת הטף (זו של נעמי ואילן גטניו) לבין ידיים מדברות שמעבירים בדיאדה?

08/07/2005 | 16:53 | מאת:

ענבר שלום, אני שמחה על השאלה. שפת אם מבוססת על שפת הסימנים הישראלית שאכן משתמשים בה חרשים ולקויי שמיעה בארץ. זוהי שפה מלאה, עם הטיות וזמנים וצורות שונות לביטוי משמעות אחת. אנחנו נעזרים בה וגוזרים את הסימנים ממנה, לפני צרכינו, אבל היא ככל השפות. המדריכה של ידיים מדברות בדיאדה, הגברת ענת צחר, נחשפה והוכשרה חלקית לשיטת שפת אם, עד שדרכינו נפרדו ולאחר מספר חדשים היא החלה להעביר באופן עצמאי שילוב סימנים. לדעתי היא חובקת תינוק חדש, ואני מאחלת לה הצלחה בכל דרכיה. שפת אם חרטה על דגלה למטרה את קידום התקשורת הדואלית בארץ כלומר, לימוד השילוב בין שפת הסימנים *הישראלית* לבין השפה המדוברת. יש לשיטה יתרונות רבים מבחינה קוגניטיבית, רגשית וחברתית. ילדים הנחשפים אליה מוצאים דרכם לביטוי שפתי מהר וטוב יותר וכל התהליך מאופיין בהענקה לילד, בבטחון עצמי מוגבר ותסכול מועט. כשרק התחלנו בהקמת החברה, ערכנו סקירה מחקרית של מאמרים שפורסמו בנושא מתחום הפסיכולוגיה, הבלשנות, החינוך והנוירולוגיה. אני, העומדת בראש החברה, בעלת תואר בפסיכולוגיה וניסיון רב בעבודה עם ילדים. עברתי הכשרות לשיטה הדואלית בבריטניה ובארצות הברית. השיטה הדואלית מסתמכת על שפת סימנים מלאה. אנחנו פועלים כשנתיים מול הממסד, בין אם משרד הבריאות, משרד החינוך וחוקרים מכל האוניברסיטאות בארץ והאוניברסיטאות החוקרות את השיטה בחו"ל. מעבר לסדנאות והקורסים שהעברנו ואנחנו מעבירים ברחבי הארץ, פנינו למחקר. בנוסף, יש לנו אג'נדה חברתית מובהקת. אנחנו בתהליכים מול קרנות הון פרטיות בכדי לקדם גנים באזורי ספר ושכונות מצוקה. חשיפה שפתית טובה יותר מינקות, למגזרים שהם נמוכים סוציו-אקונומית, מעלה את אחוזי ההצלחה בהשתלבות בלימודים תיכוניים וגבוהים. לגבי הגברת גטניו, איני מכירה אותה או את שיטתה במלואה. יש לה כעת קורס ראשון להורים וקורס ראשון למדריכים וגם לה אני מאחלת הצלחה בדרכים ישרות.

09/07/2005 | 19:13 | מאת: ענת שרון

וזה בכלל לא משהו חדש כפי שאת ציינת בהודעתך המטעה. למיטב הבנתי מכל הבאז שהיה בתקשורת בחודשים האחרונים, יש לשפת הטף מדריכות רבות - כשאני ראיתי באודטה הם כבר התחילו או היו לפני תחילת הקורס. ומבירורים ישירים עם הנהלת שפת הטף במייל הבנתי שיש קורסים וסדנאות בכל הארץ גם להורים, וגם לאנשי מקצוע מכל התחומים הקשורים להורים תינוקות ולפעוטות. חבל שכמנהלת פורום, אינך מדייקת בפרטים שאת מוסרת על השיטות האחרות בארץ. מובן שפתחת את הפורום הזה כדי לקדם את השיטה שלך, אבל זה לא אומר שאמורים להטעות את ציבור הגולשים באתר לגבי שיטות אחרות שיותר ותיקות מהשיטה שלך. מעניין גם שבכל מקום נמסרים פרטים שונים על הזמן שאת מכירה את השיטה. פעם זה כמה חודשים ופתאום, בפעם הראשונה את כותבת שזה שנתיים. זה לא יוצר אמינות, לפחות לא אצלי. בברכה, ענת שרון

07/07/2005 | 21:27 | מאת: נירה

ליבי שלום, אני פספסתי את התוכנית עם אפרת רייטן. האם ניתן לשים את הסרטון באתר שלכם? תודה

08/07/2005 | 16:58 | מאת:

נירה שלום, אני עדיין מתרגשת מההופעה עם אפרת רייטן, חוכמה ויופי אמיתיים כל כך. מכיוון שהוחתמתי על זכויות הרשות השנייה להפצה של הראיון, אינני יודעת אם יורשה לי להעלות את הסרטון באתר, אבל בהחלט אברר זאת. תודה! בימים הקרובים יעלה מאמר המדגים מספר סימנים ראשונים באדיבות הנהלת הפורומים של אתר נכבד זה. מומלץ לבדוק מפעם לפעם.

הראשונים? קראתי על שפת התינוקות בשבוע שעבר והיה מאוד משכנע לראות אותך היום. הסרט חמוד מאוד. מתי יש לכם סדנא בטבעון?

כן, אם את זוכרת זה היה "חלב" ו"עוד" בימים הקרובים תצורפנה תמונות מדויקות של התמונות לפורום.

06/07/2005 | 21:55 | מאת: אנה

בני בן 1.8. בדרך כלל ילד בריא עם התפתחות טובה. בזמן האחרון שמתי לב שהרבה פעמים הוא זורק את עצמו על הרצפה ומתחיל לצרוח, לבעוט ברגליים, להתגלגל ועוד. הדבר היחידי שעוזר במצב זה - לקחת אותו על הידים ולעמוד. עם מנסים לשבת איתו - הוא מתחיל שוב פעם לצרוח. בגן הגננת שמה לב לאותו הדבר. האם זו בעיה פסיכולוגית? אם כן - כיצד מתמודדים עם זה? לפעמים אנו פשוט חוסרי עונים ומספר פעמים אפילו רצנו לרופא, שלא מצא שום דבר חריג.

לקריאה נוספת והעמקה
07/07/2005 | 02:52 | מאת:

אנה שלום. תודה על הפנייה. לא ציינת אם הילד מדבר או לא? אתם מתקרבים במהירות לגיל שנתיים שאוהבים לקרוא לו "הגיל הנורא" משום שהוא מאופיין בהתפרצויות זעם בגלל פערים בין יכולות - בין ההבנה לרגש, בין האגוצנטריות לתחילת התייחסות לצרכים של אחרים, יכולת מוגבלת להתבטא, תחילת משחק חברתי וכו'. אם הילד עדיין לא מדבר, כל תקשורת איתו תקדם אותו בצעד נוסף לכיוון רגוע יותר. סימן אחד קטן, צעד גדול לילד. אם ילד בוכה מתסכול על שלא הובן, כאן החולייה הנוספת שאנחנו מביאים, הפותרת את התהליך עוד *לפני* שכדור השלג החל להתגלגל. לא מגיעים איתו לשלב האלימינציות. זה לא חיתול, זה לא רעב, זה לא שעמום וכו' - פשוט כי הוא מסמן מה הוא רוצה. אם הילד בוכה כי הוא לא רוצה לקבל "לא" כתשובה והוא מתעקש על דבר מסוים, זה כבר מסוג ההתמודדויות שהוא עובר, בין עם הוא מדבר יפה וברור או לא. בהצלחה!

06/07/2005 | 12:47 | מאת: אורית

ליבי, נחמד היה לגלות על תקשורת דואלית, לא היה לי מושג עליה קודם ואני יודעת שאני חייבת לנסות. באתר שלך מוצעים סדנאות וקורסים,אבל בכתבה ציינת שאת הזמנת ערכת לימוד הכוללת לוח סימנים, קלטת וידאו וספר הדרכה. האם עדיין ניתן להזמין ערכה כזו, ואם כן אז מאיפה? תודה

אורית שלום ותודה על פנייתך, השיטה לתקשורת דואלית, המשלבת בין סימנים לשפה מדוברת, קיימת כבר הרבה זמן "בשטח" - יש מגוון רחב של ספרים וערכות לתחום זה. מספיק שתחפשי באמזון על שפת סימנים ותינוקות או פעוטות ותגלי שלל מוצרים. רוב המוצרים הם באנגלית והבסיס הוא שפת הסימנים האמריקאית או האנגלית. "שפת אם" המרכז הישראלי לתקשורת דואלית, עושה שימוש בשפת הסימנים *הישראלית* כי זו שפת הסימנים המקומית שלנו...מידע וחומרים לקריאה תוכלי למצוא אצלנו באתר, בסדנאות ובקורסים שאנחנו מעבירים וחשוב לא פחות, גם במקומות אחרים. אם יש איש מקצוע שאת מכירה הוא בוודאי יוכל להפנות אותך או להביא על פי בקשה חומר כתוב. אנחנו לא המצאנו את הגלגל, אנחנו פשוט משתמשים בו.

06/07/2005 | 12:24 | מאת: מיכל

ליבי שלום ! אני מקווה שהגעתי למקום הנכון עם שאלתי! בני בן 9 חודשים והתפתחותו הורבלית מדאיגה אותי מעט. הוא ממלמל הברות כגון קה, דה, תה ו"אדה" אך אינו משתמש בהברות בה ו"מה" האם יש לכך משמעות? או שאני דואגת לחינם? (כשהיה בן חצי שנה הוא כן אמר הברות אלה אך לא לזמן ארוך וכיום הוא בכלל לא משתמש בהן) אוסיף כי התפתחותו המוטורית טובה, הוא זוחל קדימה ואחורה, מתהפך לשני הצדדים ויושב כמו כן הוא מזהה "אור" "אבא" "עץ" כשאני שואלת אותו. אודה לתשובתך מיכל

לקריאה נוספת והעמקה
07/07/2005 | 03:40 | מאת:

מיכל, שלום ותודה על הפנייה. אנחנו יכולים רק לעזור ולשתף אותך בניסיוננו. אם יש פעוט שנראה שמתפתחת אצלו בעייה שפתית והגיע לאחד הקורסים שלנו (כך שנחשפנו אליו ליותר ממספר רגעים) אנחנו ממליצים על פנייה לגורמים מקצועיים והדבר כבר קרה בעבר. אין זה מהווה תחליף לאיש מקצוע. אנחנו בקשר עם המרכזים הגדולים להתפתחות הילד בארץ ואם ההורים מביעים חשש, נוכל רק להוסיף את דעתנו לטובת אבחון כולל. אני ממליצה לך בחום לתעד את ההברות ושברי המילים שהתינוק מנסה להפיק על פני תקופה של שבוע לפחות. זה ייתן לך אומדן טוב למצב וברוב המקרים, ברגע שאת מתיישבת לעשות זאת, תופתעי לגלות כמה הוא בעצם אומר ומדבר ופשוט לא שמת לב. אם יש לך חששות פני לקבלת ייעוץ עם תיעוד. אם את אומרת שהוא מזהה אור אבא ועץ, תוכלי לשלב סימנים כדי לקבל אותם ממנו בחזרה בצורה מובהקת. אין הדבר מפריע לתהליכים הטבעיים אלא להיפך, מעודד ומקדם אותם. גם ילדים עם בעיות שפתיות מפיקים תועלת גדולה מאוד מעבודה עם סימנים. לדוגמא: ילדים עם דיסלקציה שמקבלים קלט חזותי מתרגלים מהר וטוב יותר למילה הכתובה וגם אחוזי ההבנה כתוצאה מחשיפה כזו משתפרים מאוד. ובכל מקרה בהצלחה.

06/07/2005 | 11:49 | מאת: סיגל

כמה סימנים בממוצע ילד יכול ללמוד עד שהוא מתחל לדבר? ואיך יודעים עם מה רצוי להתחיל קודם?(בשביל שיהיה יעיל יותר) תודה סיגל.

סיגל שלום. התשובה שלי צריכה להתחלק לשני חלקים: באיזה גיל התחילו לעבוד עם התינוק על הסימנים וכמה מהר הוא רוכש אותם. אם תתחילי לעבוד בגיל חצי שנה תוכלי להגיע ל60-40 סימנים ויש כאלה שמגיעים ל-100 עד תחילת דיבור. אם תתחילי לעבוד עם התינוק מאוחר יותר הדבר תלוי במוטיבציה שלו ושלכם ללמוד עוד סימנים. ילדים שנחשפים לשיטה בגיל מוקדם (סביבות חצי שנה) מתחילים לחבר סימנים החל מ-11 חודש. לגבי מילים ראשונות, הרחבתי מספר פעמים אבל מתחילים בשתיים ואחר כך מוסיפים עוד מטווח המילים שאתם מוצאים רצויים בין אם אלו דברים שאתם רוצים ל"שוחח" עם הילד עליהם - חם קר, כואב, חיתול ודברים שהילד אוהב ומעוניין בהם - כדור , ספר, בועות, פיל וכו'.

שלום ליבי, קראתי את הכתבה במעריב ורציתי לדעת אם היו מקרים בהם איבחנו מצבים חריגים אצל פעוטות בעקבות שפת הסימנים. ושאלה נוספת, איך מלמדים אותם דברים שהם לא מוחשיים כמו אוכל או פרפר, מה עם רגשות או הרגשות כמו כאב וכדומה.. תודה מראש על התשובה.

נטלי שלום, תודה על פנייתך. שאלת שאלה רחבת יריעה ואנסה לענות ככל יכולתי במסגרת הזו. השיטה הדואלית נפלאה לילדים רגילים, קסם היוצר אינטראקציה בין התינוק לבין הסובבים אותו ובאותה נשימה היא יכולה לחולל קסם מסוג אחר עם ילדים שיש להם בעייה בהתפתחות שפה. בארצות הברית יש הממליצים ליישם את השיטה הדואלית לאוכלוסייה שלמה של תינוקות הנמצאים בסיכון לפתח בעיות שפה מאוחר יותר בחייהם, אם למשל מדובר בפגות עם משקל לידה פחות מקילו וחצי או מחלות שהאמא סבלה מהן במהלך ההיריון. במקרים כאלה תחילת עבודה היא כמו כמו עם כל תינוק בגיל שבין ארבעה לשישה חודשים, אבל אם לא מגיעים לסימון תוך מספר חודשים יש כאן דגל אדום לאנשי המקצוע ויכולת להבין אם קיימת בעייה או לא בשלב מאוד מוקדם של ההתפתחות. השנתיים הראשונות לחיים הם הקריטיות ביותר מאספקטים שונים ובעיקר בהתפתחות השפה. יש את מקרי ילדי היער, כמו "מוגלי" שברובם נחשפו לשפה בגיל מאוחר יחסית -איש אינו מטיל ספק שהם אינטליגנטים,אחרת לא היו שורדים בתת-תנאים אלו. מצד שני, כולם כשלו לעבור את המכשלה לחיבור יותר משתי מילים למשפט...

המשך... כפי שצויין בכתבה, מה שמשך אותי יותר מכל לשיטה כשקראתי עליה לראשונה, היה עניין הכאב. הרי ברור שהתינוקות המתוקים שלנו כואבים מפעם לפעם ואנחנו מנסים לצמצם ככל הניתן את תחושת הכאב, בין אם שיניים, מכה או מחלה - חמסה! נשיקות ופלסטרים הם האמצעים האהובים לריפוי אבל גם אותם צריך לדעת איפה להדביק. לשאלתך, ברור שתינוק חווה כאב ולמרות זאת, מחקרים הראו שהם אומרים את המילה בגיל 20 חודש לערך. בעזרת סימן פשוט אנחנו מעניקים להם 9-12 חודשים של הבנה. איך מלמדים? יש את השיר על "שני חברים יצאו לדרך... אחד קיבל מכה בברך!" אוי אוי אוי, כואבת לי הברך - סימון "כואב" והצבעה על הברך.. כך גם על מכה שהתינוק מקבל בשעת זחילה לכיוון הקיר. חשוב לציין שאין אנו דוגלים במדיניות למד ככל יכולתך. אם הילד קיבל מכה זה לא הזמן ללמד אותו את הסימן. אם הוא השלים עם המכה וממשיך הלאה אפשר לציין לידו שבטח "כואב" לו בברך ואם הוא דורש חיבוק ונשיקה, *אחרי* חיבוק ונשיקה אפשר ל"עבד" את המכה למשפט המכיל סימן - קיבלת מכה בברך? "כואב"?.... אשמח לענות על שאלות נוספות.

04/07/2005 | 19:04 | מאת: חן

קראתי עליכם כתבה באתר של YNET וזה מושך אותנו, אז אנחנו גרים בקריות ורצינו לדעת מתי יערך באזור שלנו. אנחנו הורים לתינוקת בת 3 חודשים ובאיזו גיל לבוא לסדנא? כתוב מגיל 4 חודשים כדאי ללמד... תודה

לקריאה נוספת והעמקה
05/07/2005 | 05:07 | מאת:

חן, תודה על הפנייה. הכתבה האחרונה היתה במעריב: http://www.nrg.co.il/online/12/ART/951/163.html השיטה החלה לדבר בעד עצמה. התינוקת שלכם בת 3 חודשים, נפלא. מומלץ להתחיל לעבוד איתה מגיל ארבעה חודשים לערך. מהסיבה הפשוטה שבסביבות גיל חצי שנה היא תפתח שליטה מספקת על המוטוריקה שלה, כך שבאמת ניתן יהיה להבדיל בין נפנופי ידיים שלה לבין סימן. לא שיש לי משהו נגד נפנופי ידיים - הם מאוד אוהבים את זה בגיל חצי שנה. המחקר גורס שהם מראים הבנה בגיל מוקדם יותר וגם אני יכולה להעיד על כך מנסיוני. אבל כדי שהכניסה ל"תלם" מצידכם ומצידה תהיה חלקה, עדיף לתחום לחודשיים את הזמן שבו אתם מצפים לסימן מובהק ולא לזמן ממושך יותר. כבר עניתי בפורום לגבי "איך מתחילים?" מדובר בסך הכל בשתי מילים מסומנות, לא נורא. "חלב" ו"עוד". יש פניות רבות מאוד על אזור חיפה ובעתיד הקרוב מאוד ייפתחו שם סדנאות וקורסים. אשמח להיות עמכם בקשר - אם תוכלו לשלוח פרטים נוספים לכתובת הדואר הבאה: [email protected]

05/07/2005 | 08:41 | מאת: חן

תודה על היענות מהירה,אילו פרטים נוספים לשלוח לכתובת הדואר?

1 ... < 4 5 6 7 8 9 10 >