אבחון מוקדם באמצעות תקשורת דואלית

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

05/07/2005 | 22:47 | מאת: נטלי

שלום ליבי, קראתי את הכתבה במעריב ורציתי לדעת אם היו מקרים בהם איבחנו מצבים חריגים אצל פעוטות בעקבות שפת הסימנים. ושאלה נוספת, איך מלמדים אותם דברים שהם לא מוחשיים כמו אוכל או פרפר, מה עם רגשות או הרגשות כמו כאב וכדומה.. תודה מראש על התשובה.

05/07/2005 | 23:56 | מאת:

נטלי שלום, תודה על פנייתך. שאלת שאלה רחבת יריעה ואנסה לענות ככל יכולתי במסגרת הזו. השיטה הדואלית נפלאה לילדים רגילים, קסם היוצר אינטראקציה בין התינוק לבין הסובבים אותו ובאותה נשימה היא יכולה לחולל קסם מסוג אחר עם ילדים שיש להם בעייה בהתפתחות שפה. בארצות הברית יש הממליצים ליישם את השיטה הדואלית לאוכלוסייה שלמה של תינוקות הנמצאים בסיכון לפתח בעיות שפה מאוחר יותר בחייהם, אם למשל מדובר בפגות עם משקל לידה פחות מקילו וחצי או מחלות שהאמא סבלה מהן במהלך ההיריון. במקרים כאלה תחילת עבודה היא כמו כמו עם כל תינוק בגיל שבין ארבעה לשישה חודשים, אבל אם לא מגיעים לסימון תוך מספר חודשים יש כאן דגל אדום לאנשי המקצוע ויכולת להבין אם קיימת בעייה או לא בשלב מאוד מוקדם של ההתפתחות. השנתיים הראשונות לחיים הם הקריטיות ביותר מאספקטים שונים ובעיקר בהתפתחות השפה. יש את מקרי ילדי היער, כמו "מוגלי" שברובם נחשפו לשפה בגיל מאוחר יחסית -איש אינו מטיל ספק שהם אינטליגנטים,אחרת לא היו שורדים בתת-תנאים אלו. מצד שני, כולם כשלו לעבור את המכשלה לחיבור יותר משתי מילים למשפט...

06/07/2005 | 00:12 | מאת:

המשך... כפי שצויין בכתבה, מה שמשך אותי יותר מכל לשיטה כשקראתי עליה לראשונה, היה עניין הכאב. הרי ברור שהתינוקות המתוקים שלנו כואבים מפעם לפעם ואנחנו מנסים לצמצם ככל הניתן את תחושת הכאב, בין אם שיניים, מכה או מחלה - חמסה! נשיקות ופלסטרים הם האמצעים האהובים לריפוי אבל גם אותם צריך לדעת איפה להדביק. לשאלתך, ברור שתינוק חווה כאב ולמרות זאת, מחקרים הראו שהם אומרים את המילה בגיל 20 חודש לערך. בעזרת סימן פשוט אנחנו מעניקים להם 9-12 חודשים של הבנה. איך מלמדים? יש את השיר על "שני חברים יצאו לדרך... אחד קיבל מכה בברך!" אוי אוי אוי, כואבת לי הברך - סימון "כואב" והצבעה על הברך.. כך גם על מכה שהתינוק מקבל בשעת זחילה לכיוון הקיר. חשוב לציין שאין אנו דוגלים במדיניות למד ככל יכולתך. אם הילד קיבל מכה זה לא הזמן ללמד אותו את הסימן. אם הוא השלים עם המכה וממשיך הלאה אפשר לציין לידו שבטח "כואב" לו בברך ואם הוא דורש חיבוק ונשיקה, *אחרי* חיבוק ונשיקה אפשר ל"עבד" את המכה למשפט המכיל סימן - קיבלת מכה בברך? "כואב"?.... אשמח לענות על שאלות נוספות.