אני ספקנית...

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

08/07/2005 | 21:51 | מאת: רותי

היי ליבי שפתם של החרשים נראית לי מסורבלת וקשה מעט לתינוק בן 4 חודשים... התינוק יהיה מסוגל לסמן בצורה כזו שגם חרש יבין? אם כך זה מדהים הרווח כפול ומכופל... אשמח להשתכנע יותר, אולי בני גיא בן החודשיים ואני נרוויח מכך.. רותי

09/07/2005 | 01:49 | מאת:

רותי, שלום. ערכנו סדנה בבוקרו של יום זה והגיעה אמא עם בתה המתוקה בת החודש וחצי ושאלה שאלה דומה לשלך. ככל שפה, שס"י היא מורכבת ולוקח זמן לרכוש את הניואנסים השונים ואת המבנה התחבירי שלה. אנחנו לא מלמדים את שפת הסימנים במלואה, רק חלק קטן מאוד ממנה. אנחנו מתחילים ב*שני סימנים*. שניים בלבד! "עוד" ו"חלב". עם שני סימנים אלו מתמידים במשך כחודש. בואי אספר לך על סבתי האהובה הנושקת לתשעים, ניסתה לרכוש את אמונה ותשומת ליבה של בתי עם חזרתנו לארץ ושרה לה את השיר על השפן הקטן עם הקפיצות וההתעטשויות הנדרשות. התינוקת המתוקה שלי מאוד התלהבה, נעמדה מולה וסימנה "עוד" - סבתא שושנה שאלה אותי - מה היא "אומרת"???? ואני השבתי - "עוד", סבתא, היא רוצה עוד! סבתא שלי לא יכלה לסרב לבקשה נעימה כל כך ואכן הדגימה שוב קפיצות והתעטשויות "עוד" ארבע פעמים לבקשת הקהל, עד שהתיישבה על כסא ואמרה "זהו, נגמר" עם שילוב הסימן. עד היום היא זוכרת איך מסמנים "עוד" למרות שהילדונת שלי כבר מזמן לא משתמשת בסימנים לתקשורת. שפתם של החרשים היא שפה מוטורית, שפת התנועה ולכן היא קלה יותר להבנה לתינוק *ב*מ*ש*ו*ל*ב*, תמיד במשולב! עם מילה מדוברת. זוהי שפה שאפשר לראות וזהו היתרון המשמעותי שלה. ההורים לא נדרשים ללמוד שפה חדשה וגם התינוק לא! מדובר על חיזוק של ההבנה לגבי דברים הנאמרים בשפתנו שלנו. חלק מהיופי בתקשורת דואלית הוא ההסתמכות על שפה קיימת. אם את מתעסקת בדבורים או בהיי-טק, תמיד יהיה לך סימוכין שבנמצא על "דבורים" או על "היי-טק" ולא תדרשי להמציא מילים חדשות, אבל ממילא תגיעי לנסות להשתמש במילים אלו רק לאחר תקופה בה מילים בסיסיות כמו "לישון", "לאכול", "חתול", "כלב" ו"עוד" ועוד יהיו המילים המועדפות שלכם. אם אקח אותך איתי לטיול, לארץ זרה שאינך דוברת את שפתה, לא תתחילי ללמוד את המילים המסובכות אלא "רכבת", "כמה עולה", "מונית", "מלון" וכו'. מילים אלו יאפשרו לך תקשורת עם בני המקום... וכן, גם לקויי שמיעה יוכלו להבין אותך למרות ששוב, סביר להניח שאוצר המילים שלך יוגבל לגן החיות, אמבטיה ושירי יום-הולדת... לא תוכלי לנהל שיחה מצרוף מילים "אוכל, "ספר" ו"ג'ירפה", אבל בהחלט תהיי מובנת יותר לבעלי לקות שמיעה המשתמשים בשפת הסימנים ואין בכך כל רע. לגבי גיא, אנחנו נשמח לנסות ולשכנע אותך יותר. את מוזמנת להעלות שאלות נוספות או להגיע לאחת מסדנאות היסודות שלנו, הסוקרת את השיטה הדואלית ושלבי ההתפתחות השונים, כולל רקע מחקרי ומהלכים ראשוניים לעבודה עם התינוקות. שיהיה רק טוב.