בתור הורים חרשים לילד שומע

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

12/07/2005 | 11:35 | מאת: בוביטו

כבר מהיותו בן כמה חודשים אנו מתקשרים איתו בשפת הסימנים בנוסף לדיבור האוראלי וזה פשוט נפלא.חסכנו לו את התיסכולים כשלא יכל עדיין לדבר "רגיל" והוא תיקשר איתנו באופן זורם כשביקש להביע רצונו, הוא אף המציא סימנים משלו וזה היה נהדר לראות איזה יצירתיות יש לו.היום הוא בן 3.5 ומדבר רגיל וגם מסמן וממציא סימנים משלו. ליבי, רק היום גיליתי את הפורום הזה. תודה

12/07/2005 | 12:07 | מאת:

בוביטו, תודה על הפנייה. אני שמחה מאוד לשמוע על הניסיון שיש לכם עם הפעוט שלכם. ברור לי שהוא מאוד וורבלי משום שהוא נחשף לשתי שפות - אחת מהן מוטורית. בנקודה זו במדויק טמון ההבדל בין חשיפה לשפת סימנים על בוריה, לבין סימנים הלקוחים מתוך שפת הסימנים. המחקר העומד בבסיס התקשורת הדואלית דורש שהסימנים המשולבים במילים *לא* יהוו שפה נוספת, אלא רק *חיזוק* של השפה המדוברת. אני, כיום, אחרי שנתיים של פעילות בתחום, לא *מדברת* בשפת הסימנים. אני מכירה *מילים*, אך לא אוכל לנהל איתך שיחה על מזג האוויר. לגבי ההורים, מתחילים ב*שני* סימנים בלבד ולא יותר. השימוש בסימנים הוא מאוד מאוד מאוד הדרגתי ויותר מכך, הסימנים מאוד איקוניים באופיים, כפי שאתה יודע, כך שהורה יוכל לנחש ברוב המקרים מה כוונת הסימן, בלי להכיר אותו קודם. ילדכם שנחשף לשפת סימנים מלאה, בגלל שהיא שפה אמיתית על כל הדקויות שלה: זמנים, הטיות, פעלים וכו', רכש אותה לאורך זמן. אנחנו משתמשים באופן שונה בשפת הסימנים ויש חרשים המתנגדים לכך, אגב, משום שהשפה נפרטת לפרוטות ולא נלמדת כשפה. רק אם היה מישהו ששילב בין שפה מדוברת לסימנים הילד אכן הרוויח את כל העולמות אבל הדקדוק של כל אחת מהשפות הוא מאוד שונה ולכן קשה לי להאמין שזה היה המצב. אם תעדת את התפתחות הסימנים ואתה רוצה בהערכה מקצועית על התפתחות השפה של הילד, נשמח להפנות אותך למי מהגורמים שאנחנו בקשר איתם ועוסקים במחקר מהתחום.

13/07/2005 | 02:32 | מאת:

אמיר שלום, לא התאפקתי ושאלתי את משפחת לוי היקרה אם הם מכירים אותך וכמובן התשובה לא אחרה להגיע. אני בטוחה שהילד שלכם נפלא ויצירתי וחכם. אני מקווה שתרבו ממנו רק נחת.

13/07/2005 | 09:48 | מאת: בוביטו

המון תודה על המחמאות! :-)