פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - אורולוגיה
הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) הינה תהליך פיזיולוגי המופיע עם הגיל. לאחוז ניכר מהגברים מעל גיל 50 יש בלוטת ערמונית מוגדלת. הנתונים מראים שאחד מכל שני גברים בגיל 50 סובל מבעיית ערמונית מוגדלת. ככל שעולה הגיל מתרחבת התופעה. תסמינים עיקריים של ערמונית מוגדלת באים לידי ביטוי כאשר הבלוטה גדלה לכיוון השופכה וגורמת לקושי במתן שתן. פורום בלוטת ערמונית מוגדלת הוא המקום להתייעץ בנושאים הקשורים לבעיות במתן שתן, דחיפות ותכיפות, מאמץ בזמן מתן שתן, התעוררות מספר פעמים בלילה על מנת להטיל שתן וכדומה. פורום זה הוא המקום לשאול על תופעות אלו, על הטיפול בהן ועל דרכי התמודדות. בואו לדבר על זה בפורום בלוטת ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת.
1924 הודעות
1843 תשובות מומחה

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

10/05/2012 | 14:15 | מאת: אשר

אני בן 57 וזה למעלה מעשר שנים אני עורך בדיקות PSA. לאחרונה הגיע ל-18. במשך השנים הללו בצעתי מספר ביופסיות שיצאו שליליות.לפני מספר חודשים בצעתי בדיקת PCA3 ויצא -69.בצעתי ביופסיה רוויה (20 דגימות) ויצא שוב שלילי. הרופא עדיין לא רגוע ומבקש שאעשה בדיקת MRI אנדורקטלי. האם יש צורך בזה? האם לא מספיק הביופסיה הרוויה שבצעתי ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך אשר בגלל גילך הצעיר יחסית הרופא שלך אינו רגוע כי רמות PSA כל כך גבוהות מרמזות שעשוי להיות מוקד סרטני בערמונית, אבל אם עברת כל כך הרבה ביופסיות שהיו תקינות- אפשר בנתיים רק לעקוב. MRI לאזור הערמונית יכול אולי לזהות מוקד כלשהו שלא ניתן היה לראות אחרת, והחלטה אם לבצע או לא היא שלך בלבד.

08/05/2012 | 22:43 | מאת: ריבה

פרוסטטה 4 4 4וחצי ונפח 51 ללא ממצא פתולוגי לגבר בן 77 מה רצוי לעשות ומה להמשיך

09/05/2012 | 07:25 | מאת: ריבה

נוסף לתשובה הנל ישנה גם psa 12 עם קטטר

שלום לך ריבה, הפרטים שציינת מאוד חסרים. לדבריך המטופל עליו אנו מדברים הוא בן 77, נושא קטטר. מדידת הערמונית שלו- בינונית בנפח 51 סמ"ק. לא כתבת מדוע יש לו קטטר, וחשוב להבין שבדיקת PSA בנוכחות קטטר אינה אמינה וקשה להתייחס אליה. אם מדובר באצירת שתן אקוטית שבגללה הקטטר הוכנס,אזי באם הוא בריא רצוי ומומלץ לעבור ניתוח הסרת ערמונית. אם מדובר בקטטר קבוע שהוא נושא כבר הרבה זמן, יש צורך להשוות את רמות ה PSA הקודמות, וכמובן לשלוח לבדיקה גופנית אצל אורולוג, כדי להחליט על צורך בביוספיות. צריך לזכור אבל שמדובר באדם מבוגר ובגילו זה יש וויכוח שלם האם בכלל צריך לעשות ביופסיות, שעשויות להיות יותר מסוכנות מהמחלה אותה מחפשים. בכל מקרה יש צורך לפנות לאורולוג לבדיקה ולהבנת כל הפרטים והחלטה מושכלת על המשך הטיפול.

07/05/2012 | 18:30 | מאת: אבי

אבא שלי בן 93 סובל לאחרונה מערמונית מוגדלת 5*6 מקבל בשבוע האחרון אדווקט האם תרופה זו אמורה להקטין את הערמונית או שמומלץ לעבור ניתוח להסרתה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אני מאמינה שהתכונת לתרופה בשם "אבודרט". ואכן זו תרופה שאמורה להקטין את גודלה של הערמונית ולשפר את התרוקנות השתן. אם אביך לא יכל לקבל אותה מסיבות שונות או שהיא לא עוזרת (אבל צריך לחכות בין 3-6 חודשים לתגובה מלאה) אז יש צורך לשקול ניתוח- וחשוב בגילו שיקבל אישור שהוא כשיר לניתוח בהרדמה.

06/05/2012 | 13:39 | מאת: יובל

אני בן 58, כבר שנתיים שאני מדווח על זרם שתן חלש. לפעמים מפעיל את שרירי הבטן בהטלת שתן. בבדיקה רקטלית דווח: טונוס אנאלי תקין, ערמונת 30 גר', חלקה לא רגישה. ערכי PSA 0.94 בשנת 2008 0.94 בשנת 2009 0.99 בשנת 2010 0.94 בשנת 2011 1.09 בשנת 2012 ערכי קריאטינים יציבים לאורך השנים סביב 1.1 הרושם mild LUTS כנראה ע"ר BPH האם כדאי לקבל טיפול תרופתי? האם הגידול הגבוה ב PSA מחייב טיפול? האם יש המלצה כלשהי בנושא על רקע התוצאות?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום יובל. לשאלותיך: 1. טיפול יש לקחת אם התלונות של הפרעות ההשתנה מפריעות לך. בד"כ מומלץ לקבל תרופת לשיפור הזרם ויש הרבה, וטובות- עליך לפנות לאורולוג לבדיקה וקבלת מרשם אותו תוכל לקחת בהמשך קבוע גם דרך רופא המשפחה. ניתוח יש לשקול רק אם ההפרעות פוגעות בתפקוד הכליתי (אצלך אין עדת לכך- הקראטינין תקין), או שיש לך אצירת שתן ואינך יכול להתרוקן וזקוק לקטטר (לא הסיפור שלך) או שאינך יכול לקחת תרופות בשל סיבות שונות או תופעות לוואי קשות. 2. קצב עליית ה PSA אצלך מתון לחלוטין ורמתו בסה"כ תקינה. אם בבדיקה גופנית אין ממצאים אזי אין לך כלל מה להיות מוטרד מכיוון זה.

05/05/2012 | 01:02 | מאת: נתי

שלום ד"ר, רציתי לשאול לדעתך לגבי הטיפול הממולץ עם הנתונים הבאים: • PSA של 3.9 או 4.6 (שתי מדידות בהפרשי זמן קצרים). • מדד גליקסון של 6. • בביופסיה נמצאו תאים סרטניים ב-7 איזורים מתוך 12, כאשר 5 זוגות עם פחות מ-5%, זוג עם 20% וזוג נוסף עם 30%. האפשרויות שהוצגו בפני הם ניתוח, הקרנה חיצונית והקרנה פנימית. לפי מה שהוסבר לי טיפול של הקרנה פנימית (BRCHY therapy) אורך כשעה, משיג אותן תוצאות כמו הניתוח ותופעות הלוואי יותר קלות בהרבה. על פי כל ההסברים והנתונים שקיבלתי, נטייתי היא לכיוון של טיפול בהקרנה פנימית. אשמח לשמוע את דעתך. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום נתי, לאור מה שכתבת מדובר בסרטן ערמונית ממוקם, בדרגה נמוכה יחסית (מדד גליסון 6 הוא הכי נמוך), אך בכמות יחסית מרובה של הגלילים שנבדקו.. ההמלצות שקיבלת הן אכן ההמלצות המקובלות. כעת עליך יהיה להחליט מה הכי מתאים לך היות שתוצאות של קרינה או ניתוח מבחינת החלמה מסרטן מאוד זהות. מה שחשוב הוא שתשב עם האורולוג המטפל שלך או אם האונקולוג, לשיחה רצינית וארוכה (כמובן שפורום אינטרנטי עם כל הרצון הטוב אינו המקום לכך) - כדי לשמוע על כל תופעות הלוואי של כל טיפול ולראות מה הכי מתאים לך. צריך לזכור שכל אחד מגיב אחרת. גם קרינה חיצונית וגם קרינה פנימית עושות תופעות לוואי שעיקרן צריבה ואי נוחות במתן השתן, ולעיתים גם פגיעה באונות. בחלק מהמטופלים התלונות נמשכות לאורך זמן. ניתוח אכן נשמע תמיד יותר מפחיד אך אצל המנתח הטוב עשוי להיות עם הרבה פחות סיבוכים ותופעות לוואי, אך כן יש לו פוטנציאל לסיבוכים משמעותים. אכן מדובר בהחלטה קשה שעליך לקבל, אך אני בטוחה שבשיחה אישית עם הרופא שלך תגיע לכדי החלטה נכונה. בהצלחה.

06/05/2012 | 21:52 | מאת: נתי

תודה על תגובתך. דיברתי עם הרופא המטפל, מנתח בשיטה הרגילה ורופא שעושה הקרנה פנימית. התרשמתי שתופעות הלוואי של הניתוח עלולות להיות קשות הרבה יותר, לפחות בטווח הקצר, אך גם בטווח הארוך. מכיוון שהתוצאות זהות, האם יש סיבה לא לעשות את ההקרנה הפנימית? דרך אגב - גילי 50, מה שאולי יכול להשפיע על ההחלטה. תודה.

04/05/2012 | 21:28 | מאת: צ מ

בהמשך לשני הנושאים האחרונים שהעלתי בעניין גנטיקה וטיפול תרופתי להגדלה שפירה של הערמונית הייתי, רוצה לדעת אם כדאי להשתמש בפרמיקסון במקום דואודרט? כמו כן ברצוני אף לדעת אם כדאי לעשות psa total ומה זה? בן 57 וסובל מתסמיני ההגדלה בעיקר יקיצות להשתנה בלילה של לפחות פעם עד פעמיים.האם הפרמיקסון תרופת מרשם שבסל הבריאות וניתנת בדרך כלל על ידי אורולוגים להקטנת בלוטת הערמונית ואיך רוכשים בפועל? האם גם לוקחים ללא תוספת של כדור נוסף?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. בוא ננסה לעשות קצת דר בדברים: ראשית עליך להבין שיש לפנות לאורולוג לבדיקה (ולא רק בפורום באינטרנט) אם התלונות של מתן השתן מפריעות לך. טיפול צמחי כמו פרמקיסון הוא מיצוי של דקל ננסי שנחקר ונמצא יעיל בשיפור הפרעות ההשתנה, אך לא בהכרח מקטין את הערמונית. זו תרופת מרשם וניתן לקבל אותה בכל בית מרקחת, אך אינה בסל. דואודרט היא תרופה חדשה, שמכילה שתי תרופות: אומניק+אבודרט, זו לא תרופה צמחית אלא תרופה רגילה, במרשם, וגם היא אינה בסל.גם אותה ניתן להשיג בבתי המרקחת כמובן במרשם רופא. בדיקת יחס FREE\TOTAL PSA היא בדיקת דם קצת יותר מורכבת מבדיקת PSA בלבד, בה ניתן לקבל קצת יותר הכוונה אם רמת ה PSA היא מכיוון של הגדלה שפירה או מסרטן, ועוזרת לרופא להחליט אם יש צורך בביופסיות ערמונית.

03/05/2012 | 15:08 | מאת: מוטי

שלום ד"ר שירה אני כבן 61 וכידוע לך עקב עליה מדי פעם ב PSA ביצעתי שנה שעברה ביופסיה ונאמר שהכל בסדר .לפני כ 4 חודשים בהתכתבות איתך נאמר לי כי יש לבצע PSA TOTAL , ביצעתי והתוצאה היתה 0.8 וברגע שהרופא ראה נאמר לי כי לפי התשובה יש לי סרטן בערמונית ונשלחתי לבצע פעם נוספת ביופסיה והתשובה הייתה שין לי . הרופא אמר שעכשיו אין לי אבל יתכן שאם אני יבצע בעוד חודש ביופסיה נוספת יתכן וימצאו לי גידול .עכשיו אני לא יודע איפה אני נמצא , אם יש לי או אין לי מה עושים ? איך ממשיכים ? אני מבולבל לגמרי האם יש פו איזה פיספוס מצד הרופא ? הרי ברגע שאמרת לי לבצע PSA TOTAL הוא לא חשב לתת לי את הבדיקה וגם שאלתו היתה מי הרופא שאמר לך לבצע את הבדיקה , רק שאמרתי לו הסכים לתת , האם יש צורך להחליף רופא? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה
04/05/2012 | 00:48 | מאת: משה

04/05/2012 | 05:27 | מאת: מוטי

ד"ר שירה נראה כי שלחתם לי תגובה אבל לא רואים את התגובה שלכם ולכן אם אפשר לחזור על הנושא שנית תודה

04/05/2012 | 05:29 | מאת: מוטי

ד"ר שירה נראה כי שלחתם לי תגובה אבל לא רואים את התגובה שלכם ולכן אם אפשר לחזור על הנושא שנית תודה

שלום מוטי, אם עברת ביופסיה ולא נמצאה מחלה סרטנית זה טוב. עדיין רצוי שתהיה במעקב ותמשיך בדיקת PSA כולל יחס FREE TO TOTAL PSA , כי זה נכון שלעיתים גם ביופסיות לא מוצאות מידית גידול. עדיין, אם ה PSA נשאר בנורמה אין דחיפות לרוץ לביופסיה שניה. מה שחשוב הוא שתשב עם הרופא המטפל ותקבע עמו את המשך הטיפול- עדיף לחזור על בדיקות הדם בין 4-6 חודשים מהביופסיה לצורך ביקורת.

03/05/2012 | 14:54 | מאת: אלי כהן

יש לי תוצאה של סיטי שאומרת הערמונית שלי מוגדלת ל26 ס"מק אחרי הטלת שתן 8 ס"מק מה זה אומר מה מה הטיפול. תודה על העזרה .

לקריאה נוספת והעמקה
04/05/2012 | 00:50 | מאת: משה

לא ברור למה עשית אולטרא (לא סי טי) .מהן התלונות שלך ?

שלום אלי, אני מאמינה שעברת אולטראסאונד, כי בבדיקת CT לא בודקים שארית שתן. בכל מקרה מה שאתה מתאר אומר שמדובר בערמונית בנפח 26 סמ"ק (לא מוגדלת כלל), ושיש לך שארית של 8 סמ"ק שתן בשלפוחית, לאחר התרוקנות- כלומר אתה מתרוקן כמעט לחלוטין, וזה כמובן תקין. אין לי מושג מדוע ביצעת את הבדיקה ומה היו התלונות שלך ולכן איני יכולה להתייחס לנושא טיפול.

02/05/2012 | 21:25 | מאת: דני

שלום ד"ר אני בן 60 עם ערמונית שפירה מוגדלת בגלל צריבה עשיתי בדיקות דם (תקינות) ובדיקות שתן שם נמצא ערכים של 11 בכדוריות האדומות ? האם יש איזה רמז לדלקת ערמונית ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום דני מציאת תאי דם אדומים (ERYTHROCYTES) בבדיקת שתן בודדת ובכמות קטנה אינה חד משמעית. ממליצה לך לחזור על בדיקת השתןוכומבן אם את ממשיך לסבול מצריבה להבדק אצל אורולוג. יש הרבה מאוד סיבות להופעת דם בשתן וגם לצריבה ולאו דווקא דלקת או זיהום ולכן רצוי לעקוב ולהבדק. אם יש המשך צריבה ודם בשתן מומלץ גם לבצע בדיקת ציטולוגיה של השתן וציסטוסקופיה (בדיקה בה מתסכלים לתוך השלפוחית), וגם לעבור הדמיה של מערכת השתן, למשל באולטראסאונד.

02/05/2012 | 16:33 | מאת: אלי

אני בן 59 ויש לי בלוטת ערמונית מוגדלת. הרופא רשם XTARAL , שבעבר עזר לי. בבית מרקחת , נתנו לי ALFU-KAL 10MG ואמרו שזה דומה, אך בכלל לא עוזר לי . רופא המשפחה, המליץ לעבור לתרופה בשם 0.4MG OMNIC . מה דעתך?

04/05/2012 | 00:47 | מאת: משה

מדובר באותו כדור.

06/05/2012 | 11:05 | מאת: ד"ר שירה חתומי

אלי שלום לך, קסטראל ואומניק הן תרופות ממשפחת "חוסמי-אלפא" שניתנות לגברים עם הפרעות בהשתנה בשל הגדלת הערמונית. קסטרל ואלפו-קל הן אותה תרופה (חומר פעיל: אלפוזוסין), משתי חברות שונות. אומניק מכיל חומר פעיל: טמסולוסין, והיא תרופה דומה מאותה משפחה. כאשר משתמשים בגנירקה (תרופות מחברות ייצור שונות המכילות את אותו חומר פעיל) יש לעתים שהתרופה משפיעה פחות או שונה, באנשים שונים. ולכן ניתן לנסות להחליף את התרופה לאחת אחרת מאותה משפחה ואולי זה יעזור.

02/05/2012 | 10:20 | מאת: אבי

רציתי לדעת מהם הגורמים, הידועים ברפואה, להיווצרות דלקת בערמונית ? והאם יש דרכים למנוע את היווצרות הדלקת ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, המושג "דלקת בערמונית" הוא מושגמופשט יחסית משום שיש להבדיל בין "זיהום" (INFECTION) בו הגורם לבעיה הוא חיידק או וירוס, לבין "דלקת"(INFLAMMATION) בה לא תמיד מוצאים את המחולל, והרבה פעמים מדובר במצב כרוני שלא מצריך טיפול אם אין תסמינים. בד"כ תסמינים לדלקת שהיא זיהום כוללים צריבה במתן השתן, תכיפות או דחיפות להתרוקנות, כאבים, אי נוחות ואפילו במקרים רבים הפרשות או דימום. אולם, לצערי, גם "סתם" הגדלה שפירה של הערמונית יכולה לגרום תסמינים דומים,כמו שגם זיהום בשופכה ומחלות מין יכולות לגרופ לאותם סימנים, ולא רק "דלקת" ספציפית של הערמונית.. ולכן אם יש לך תסמינים אלו רצוי לפנות בהקדם לבדיקת רופא כולל שליחת תרביות. כדי להמנע מדלקת זיהומית בעיקר חשוב להשתמש בקנודום בעת מגע מיני (כול יחסי מין אורליים דרך הפה) להקפיד על שתיה מספקת של מים ולטפל במקרה של הופעת תסמינים. טיפול מונע להגדלת הערמונית אינו משהו מוכר, היות שמדובר במצב פיזיולוגי שרוב הגברים יסבלו ממנו בדרגה כזו או אחרת במהלך חייהם הבוגרים (מגיל 50 ומעלה). אולם, אורח חיים בריא עם אכילה נכונה של פירות וירקות, המנעות משומנים וסוכרים מיותרים, המנועות מעישון וביצוע פעילות גופנית יומית יכולים לתרום .

יש לי בלוטת ערמונית מוגדלת מזה כשלוש שנים.בן 57 ולי שני בנים והייתי רוצה לדעת אם גם ילדיי ילקו בבעיה זו או שיוכלו לנקוט בפעולות מניעה בעודם בגיל צעיר? האם טיפולים מאסיבים בגילי יוכלו למנוע ניתוחים בהמשך או חלילה סרטן בגיל מבוגר יותר? אודה לתשובתך!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, ניתן להתייחס להגדלת הערמונית כאת מצב "גנטי", משום שלכל גבר יש ערמונית, וכמעט כל גבר בשלב מסויים בחייו הבוגרים (מגיל 50 ומעלה ) עלול לסבול מתסמינים של הגדלתה, שעיקרם הפרעה למתן השתן. אין קשר בין תסמינים אלו לסרטן הערמונית, אולם אם לאביך או לך חלילה היה סרטן ערמונית, בניך יהיהו בקבוצת סיכון גבוה יותר לסרטן ערמונית מכאלו שאין במשפחתם מחלה זו ולכן מי שיש לו סיפור משפחתי (של סרטן ערמונית) מומלץ שיהיה במעקב בבדיקות דם ל PSA ובדיקת אורולוג באופן קבוע. הגדלה שפירה של הערמונית היא מצב פיזיולוגי, שקורה לגברים בשל שינויים הורמונאליים שהגוף חווה. אין "טיפולים" מקדימים. מומלץ לשמור על אורח חיים בריא ולפנות לבדיקות לפי צורך אם יש שיוי כלשהו בדפוסי ההשתנה.

30/04/2012 | 16:11 | מאת: מיקי12

שלום עברתי לפני כ-3 שבועות ניתוח בשיטה הסגורה דרך השופכה. עד היום יש לי דימום בכל מתן שתן. 1- כמה זמן זה אמור להמשך. 2- היש סכנה כלשהיא בדימום כזה תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום מיקי, דימום בשתן לאחר ניתוח ערמונית הוא מצב מאוד מוכר וידוע וקורה כמעט לכל מי שעובר כזה ניתוח. הדימום עשוי להמשך בין מס' שבועות לעד חודש ואילו יותר מהניתוח, בד"כ ככל שעובר הזמן הוא הולך ופוחת. בד"כ זה דימום קל בעיקרו ושל "דם ישן" וקרישים שנשארו בשלפוחית ואין לו משמעות. אולם אם אתה רואה דם טרי (אדום בוהק, ולא חום או שחור) שיוצא כל הזמן ואין הצטללות של השתן ובמקביל אתה חיוור או חש חולשה- עליך להתריע על כך לרופא המנתח ולפנות בהקדם לבדיקה!

30/04/2012 | 01:03 | מאת: ברק

שלום שירה, אני מבצע טיפולי הרחבות יומיים עם קטטר 12FR בשל היצרות. הומלץ לי ע"י הרופא האורולוג להשתמש ב-KY JELLY לסיכוך. לצערי, אני לא מצליח למצוא בבתי מרקחת באזור מגוריי KY JELLY או SURGICAL LUBRICANT והדבר הכי קרוב שיש בבתי מרקחת זה LOVE JELL לסיכוך על בסיס מים, שמיועד ליחסי מין. האם אני יכול להחדיר קטטר (צנתור חלקי עד 10 ס"מ) ללא חשש עם הג'ל הזה, או שמא מוסיפים לו חומרים שעשויים להזיק לצינור השופכה או לגרום לזיהומים? תודה רבה, ברק

לקריאה נוספת והעמקה

שלום ברקע, איני יודעת מהו החומר המצוי באותו ג'ל שציינת ולכן מנועה מלהמליץ עליו. אם אתה עובר הרחבות לשופכה הדבר צריך להיעשות בצורה מסודרת וסטרילית ככל הניתן ולכן עדיף להשתמשש ב KY או עזרקאין ג'ל (שגם קצת מאלחש) והוא מצוי בכל בית מרקחת וגם רופא משפחה יכול לרשום לך מרשם.

02/05/2012 | 21:19 | מאת: ברק

מרכיבים של LOVE GEL: Purified water, Glycerin, Hydroxyethlcellulose, Sodium Methylparaben, Glycolic Acid, Chlorhexidine המרכיבים של KY GELLY: Aqua, Propylene Glycol, Sorbitol, Hydroxyethlcellulose, Benzoic Acid, Polysorbate 60, Tocopheryl Acetate לא נראה לי שה-LOVE GELL בעייתי מבחינת המרכיבים שלו. מה דעתך? המון תודה!

29/04/2012 | 19:09 | מאת: אמיר

שלום דוקטור שירה ראיתי כי ה fda אישר את הבדיקה וגם התפרסמו באחרונה מספר מאמרים באשר לשילובה הנכון ותרומתה לאבחנה טובה יותר. נראה כי בארץ הבדיקה אינה זוכה לתמיכת הרופאים ואף אינה מצויה בסל הבריאות. אשמח לחוות דעתך. בתודה. אמ??ר

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אמיר, מה שציינת אינו מדוייק. בארץ ניתן לבצע את הבדיקה אך לא במסגרת סל הבריאות. מי שאחראי לקבוע איזו בדיקה נכנסת לסל ואיזו לא הוא משרד הבריאות וועדה בכנסת. בכל מקרה אורולוגים כן מפנים מטופלים לבדיקה זו לפי צורך אך לצערי היא עולה כסף. ועדיין יש לזכור שכל הסמנים הללו, גם PSA וגם PCA3 אינם מדוייקים וטווח סטיית התקן והטעות הוא רחב למדי ואין עדין אף בדיקה שהיא 100%... ואפילו ביופסיות ערמונית עשויות "לפספס". כל נושא איבחון מוקדם של סרטן הערמונית הפך להיות בסימן שאלה גדול היות שזו בעיה מורכבת ומאוד אינדיווידואלית, וכיום בגלל שאיכות חיים היא חלק נכבד מבריאות, יש משמעות מרובה לפגיעה בה על חשבון "החלמה מסרטן". אבל זה דיון מאוד גדול ועמוק שמקומו אינו בפורום...

ניתן לי לאחרונה לשימוש הכדור הנל" מבקש לדעת אם זה לא גורם חלילה להופעת סרטן לאחר הקטנת הערמונית? בן 57 ונוטל כיום את התרופה קסטרל 10 מילגרם בבוקר ופרוסטמד פורטה בערב.מתעורר בלילה לפחות פעם עד פעמיים להטלת שתן,לעיתים צריבה בעת הטלה!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, לידיעתך- אין שום ממצאים של התפתחות סרטן ערמונית בעקבות השימוש בתרופה במטופלים שנטלו דואודרט, בכל העבודות שחקרו את התרופה הזו! סרטן ערמונית יכול להתפתח בלי קשר. עליך לזכור שבטיפול זה יש שילוב של שתי תרופות- אומניק +אבודרט. בגלל האבודרט הערמונית קטנה וגם רמת ה PSA (סמן בבדיקות דם) יורדת. ולכן, בעת שאתה מטופל בתרופות אלו עליך להיות במעקב עם בדיקות PSA -שאם אינו יורד באופן מסודר או חלילה עולה- מחייב התייחסות . אם אתה נוטל קסטראל (שזה כמו אומניק) עליך להפסיק אותו בעת המעבר לדואודרט. טיפול צמחי- פרוסטהמד- ניתן להמשיך במקביל אבל אין בד"כ צורך בו. אם יש לך צריבה מומלץ לשלוח בדיקות שתן לשלול דלקת, ולהתיעץ עם האורולוג אם זה לא משתפר.

28/04/2012 | 15:50 | מאת: רונן

אובחנה אצלי הגדלה שפירה של הערמונית , הערמונית היא בגודל סביר לגילי(45) אך ההגדלה היא לכוון פתח שלפוחית השתן(שכמעט חסום) וגורמת לתופעות קשות (5-6 קימות בלילה,טפטוף, זרם חלש וכל הזמן צורך להשתין) (טיפול תרופתי לא עוזר). אני עומד לפני ניתוח ומבקש לדעת איזו שיטה הטובה ביותר עם הסיכוי הנמוך ביותר לסיבוכים שונים ואין אונות תודה רונן

לקריאה נוספת והעמקה

שלוןם לך רונן אם הערמונית לך בקוטר של עד 55 מ"מ אזי ניתוח כריתת ערמונית דרך השופכה TURP הוא הניתוח המומלץ. בניתוח זה יש גישה בדיוק לאזור שאתה מתאר. אם מדובר בערמונית מאוד גדולה הגישה המומלצת היא מחתך בבטן. למניעת סיבוכים ותופעות לוואי ה"פטנט" הוא למצוא מנתח טוב ובעל ניסיון רב. תמיד יכול לקרות משהו לכל אחד, גם למנוסים ביותר, אבל אצלם הסיכוי לכך נמוך. בהצלחה.

01/05/2012 | 08:42 | מאת: רונן

תודה על התשובה. האם לייזר ירוק זו אופציה עדיפה? רונן

27/04/2012 | 09:24 | מאת: יהודה בדיחי

האם לשימוש בזריקות נבידו יש השפעה על הגדלת הערמונית?תודה על תשובה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום יהודה, נבידו היא זריקת טסטוסטרון. חומר זה הינו ההורמון הגברי ובוודאי שהוא משפיע על הערמונית וגורם לגדילתה. עליך להיות במעקב בעת טיפול זה גם של רמות טסטוסטרון בגוף, וגם של PSA , ואם יש עליה להבדק אצל אורולוג ולשקול ביצוע ביופסיות לערמונית.

25/04/2012 | 12:25 | מאת: בן שלמה

בבדיקת דם psa 5.3. אין בעיות מיוחדות במתן שתן ואין כאבים.מה לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום שלמה, PSA זה מדד שתלוי בהרבה גורמים: גיל, נפח הערמונית, מחלה בערמונית (למשל דלקת , זיהום וכן גם סרטן), מחלה כלשהי אחרת בגוף ועוד ועוד.. לא ציינת את גילך. האם מדובר בבדיקה בודדת או שזו רמת ה PSA בבדיקות הקודמות שלך? בכל מקרה היות ומדובר ברמה גבוהה עליך לגשת לאורולוג לבדיקה גופנית וגם לחזור על הבדיקה ועל בדיקות נוספות לשלול דלקת, ולפי מה שיצא יקבע המשך הבירור והמעקב שלך.

24/04/2012 | 06:56 | מאת: עמית

בוקר טוב ד"ר, בן 35 ולפני כחמש שנים עקב זיהום כתוצאה מניתוח,התחילו קשיים במתן שתן עד כדי עצירה.בעקבות כך התחלתי לקבל טיפול קבוע באמוניק אוקאס.ההתרוקנות הזרימה הכל היה מושלם ולא חוויתי כל בעיה.לפי כשבועיים התחילו קשיים מינורים בהתרוקנות שהלכו והתגברו שאני שם לב שהשפעתו של הכדור הולכת ופוחתת וכרגע אני מתחיל לחוות תסמינים כמו לפני הטיפול באומניק, ז"א קושי ניכר במתן שתן בעיות התרוקנות עד כדי צורך בישיבה באסלה כדי להתרוקן. אציין שבדיקת שתן ותרבית תקינים. נזכרתי שהאורולוג ציין בעבר בשלב מסויים הגוף מתרגל לאומניק עד שהוא חדל להשפיע ושאלתי האם יתכן כבר אחרי חמש שנים והאם ישנה אופציה לכדורים אחרים שכן יעזרו לי? אציין שקבעתי תור לאורולוג בשבוע הבא והייתי שמח לדעתך בעניין. תודה ויום טוב

לקריאה נוספת והעמקה

שלום עמית, יכול להיות שיש ירידה בהשפעה לאחר מס' שנים. יש כמה אופציות- ראשית לבדוק באמת שאין לך זיהום, לבצע בדיקת זרימת השתן ולשקול החלפה של טיפול מחסם האלפא הנוכחי שאתה נוטל לאחד אחר כמו קסטראל למשל. לפעמים זה עוזר. אם לא, הייתי מציעה לך לחזור לאורולוג המטפל שלך ולעבור ציסטוסקופיה כי אולי התפחתה היצרות באיזור השופכה וצריך לבצע הרחבה או אפילו במקרים מסויימים ניתוח לפתיחת ההיצרות..

23/04/2012 | 15:39 | מאת: שי

טסתי לחול היה קר ולא שתיתי מספיק מים חזרתי עם צריבות במתן שתן בבדיקת שתן ותרבית הכל היה תקין.בu.s גילו שיש לי חול בכליות וכן ערמונית מוגדלת 60סמק בבדיקת דם גילו psa 18.3 ועדין יש לי צרבה במתן שתן אך לא באותה עצמה האם יש קשר בין הדברים

לקריאה נוספת והעמקה

שלום שי, ע"פ מה שאתה מתאר יכול להיות שיש לך דלקת בערמונית. לא ציינת את גילך אבל בכל מקרה PSA 18 זה מאוד גבוה ולא תקין! אנא פנה לאורולוג לבדיקה גופנית ותרביות שופכה וזרע ולקבל אנטיביוטיקה. ועליך להיות במעקב צמוד גם אחר רמת PSA בהמשך כי אם אינה יורדת, ובעיקר אם עברת את גיל 50 עליך להבדק וצריך לראות אם יש מקום לביופסיה מהערמונית!

23/04/2012 | 13:16 | מאת: ירון

אני בן 20 ויש לי תסמינים דומים .. ומה הגורם לזה ?

שלום רב. לא ציינת מה התסמינים שיש לך ומה גילך ולכן איני יכולה לענות לך...

23/04/2012 | 16:05 | מאת: ירון

מעין גוש כזה נפוח לפעמים יותר וםלפעמים פחות. לפעמים קושי בשתן או הרגשה של שלפוחית מלאה אחרי מתן שתן. אני בן 20

23/04/2012 | 09:04 | מאת: גדעון

בוקר טוב! רציתי לשאול על הסרת הערמונית בשיטת האידוי המשולב כלומרTURP + TUVP . אני בן 68. ערמונית מוגדלת שפירה 130 גרם.יורד להשתין 1-3 פעמים בלילה.מטופל תרופתית ביתר לחץ דם ובבעיות לב. האם במצבי הרפואי צריך להעדיף את השיטה הנ"ל על פני הניתוח המסורתי? האם בארץ יש נסיון רב בשיטה הנ"ל בגודל כזה של ערמונית? אני מצהיר שידוע לי שכל תשובה בפורום זה לא באה במקום או חלף בדיקת רופא והתיעצות פרונטאלית איתו. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום גדעון בד"כ בערמונית גדולה כשלך (130 גר) ההמלצה לניתוח היא בגישה פתוחה דרך הבטן. אם בכלל לבצע ניתוח דרך השופכה אזי רק TURP ולא אידוי, ויש לבחור את המנתח בקפידה. למרות מחלות הרקע שלך אתה יכול לעברו גם ניתוח פתוח בלי בעיה לאחר יעוץ מתאים ופגישה עם המנתח והמרדים שיבדקו אותך ויחד תחליטו מה הכי מתאים לך. בארץ יש מנתחים מצויינים ומאוד מנוסים.

23/04/2012 | 16:48 | מאת: גדעון

23/04/2012 | 08:10 | מאת: יודה

בבדיקת אולטרה סאונד של הערמונית התגלה "דופן השלפוחית בלתי סדיר עם טרבקולציות. ערמונית לובולרית." מה הפירוש ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום יודה. תרגום פשוט:דופן השלפוחית נראה עבה עם קפלים ולא סדיר= לא חלק. גם הערמונית נראית במבנה לא מסודר. ממליצה לך לחזור לאורולוג שלך כי אולי תצטרך לבצע גם ציסטוסקופיה (בדיקה בה מעבירים טלסקופ דק דרך איבר המין כדי לבדוק את השלפוחית והערמונית מבפנים9.

שלום לך ד"ר ! מודה על תשובתך מ-23.04.12 שבו ציינת שרצוי לפנות לאורולוג ואולי לבצע ציסטוסקופיה . שאלתי : האם הבדיקה מיועדת לגלות חלילה גידולים בהכרח או גם דברים נוספים ושונים ? ד.א. - ביצעתי בדיקה רקטלית לפני כחודשיים שהייתה תקינה . אודה לך באם תוכלי לענות לי בהקדם האפשרי ועד כמה זה דחוף ! בברכה רבה וחג שמח ! יהודה !

23/06/2014 | 11:46 | מאת: ציון פרץ

ביצעתי היום בדיקת אולטרסנד דופן שלפוחית השתן לא תקין אבקש לקבל הסבר לגבי ממצאי הבדיקה תודה רבה ציון

22/04/2012 | 18:13 | מאת: avinur

לד"ר שלום ערמונית שלי מוגדלת במידה לא גדולה,משתמש בקסטרל ופרוסייף פורטה. גילי 66 . קם כל לילה פעם-פעמיים (זה פחות מפריע ) ומזה כמה חודשים קשה לי מיד אחרי קימה מהמיטה להתרוקן - זה תהליך שנמשך כחמש דקות לפחות והוא גורם ש"שינה הולכת ". תופעה זו אינה מופיעה במשך יום. אני מאד מקפיד על אי שתיה בערב אי שתיה קפה בערב וכו' . מה ניתן לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, נוקטוריה- קימה בלילה לצורך ריקון שתן, היא תופעה מוכרת בגברים בגילך, אבל לא רק הערמונית היא האשמה. אם אתה נוטל קסטרל ונמנע מקפאין ושתיה מרובה בערב ועדיין יש לך נוקטוריה יש אפשרות לנסות לעזור בטיפולים נוספים כמו תרופות שעובדות על השלפוחית ומרגיעות את התכווצויות היתר שלה (למשל ספזמקס, וסיקייר או דטרוסיטול) או מנירין (שמונעת שיתון יתר בלילה). כדאי שתחזור לאורולוג המטפל שלך ותקבל ממנו מרשם לטיפול שיתאים לך ביותר.

לד"ר חתומי שלום לגבי הניסיון עם שיטת גת גורן , המטפלת בהגדלת הערמונית באמצעות שיפור ניקוז הדם מהערמונית: קראתי במאמר של גת וגורן שאחרי חצי שנה היתה רגרסיה אצל מעט מהחולים, כנראה בגלל התפתחות כלי דם עוקפים את אלה שנחסמו לצורך הטיפול. נוסף לכך בפירסום של מרפאת גת וגורן מדווח על 80% הצלחה. ידוע גם שהשיטה חדשה והניסיון הקיים הוא למשך שנים מעטות. 1. מה סיבת הכשלונות - האם זו באמת היווצרות מעקפים? 2. אם כן, האם סביר שככל שעוברות השנים אחרי הטיפול אצל חלק הולך וגדל מהמטופלים תופיע רגרסיה? 3. מנגד, האם אפשר לראות גרפית שהגידול בחלק היחסי של המטופלים בו חלה רגרסיה נעצר אחרי כמה שנים?(כלומר - התכנסות לחלק יחסי מסויים?) אם כן - יש הערכה לאיזה חלק יחסי זה יתכנס?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום ירון איגוד האורולוגים בארץ ובעולם אינו מכיר ב"שיטה" זו כטיפול יעיל ומוכר לבעיות כמו הגדלת הערמונית ובוודאי שלא לסרטן הערמונית. את שאלותיך אנא הפנה אל כותבי המאמר.

אני עוסק בתיירות מרפא - רפואה בארץ עבור תיירים וכמובן מחפש פתרונות עבור המטופלים שלי בכלל ולבעיות ערמונית בפרט. שמחתי כאשר הגעתי לאתר של ד"ר גת, הרי כמות הגברים הסובלים מן הבעיה היא עצומה, אך התחלתי לחפש דרכים ולבדוק את האמינות של השיטה, בדרך זאת הגעתי לפורום המכובד הזה.

22/04/2012 | 12:58 | מאת: אפי

האם התרופה דואודרט נותנת פתרון לשתי התרופות? האם אלפוקל לוקחים בנוסף לדואודרט??

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. אומניק(טמסולוסין) ואלפו קל(אלפוזוסין) הן שתי תרופות בבשפחת חוסמ יאלפא, שעוזרים לשיפםר זרימת השתן בכך שמרפות את שריר הסוגר. דואודרט היא תרופה שמכיל גם אומניק וגם אבודרט (תרופה מקבוצה אחרת, ששמה 5 אלפא רדוקטז, ומטרתה להקטין את הערמונית). אם אתה לוקח דואודרט אינך צריך תוספת של אומניק או אלפו קל (היות שחומר זה נמצא כבר בתרופה).

22/04/2012 | 11:58 | מאת: גד

ציסטה קטנה נמצאת על אפידידימיס שנים.לפעמים מעובה קצת,בצד זה גם חשש\אולי התחלה של שבר.האם U\S אשכים בדיקה נצרכת? שכחתי לציין בן 57 כאב בטן תחתונה ורגישות באשך ימין במישוש האם האיבחון והטיפול שייך לכירורג או אורולוג? מבחינתי הבדיקות מאוד לא נעימות ואפילו חרדתיות,את מכירה תרופות שאפשר ליטול לפני הבדיקות?

לקריאה נוספת והעמקה

גד שלום רב, ראשית עליך להבין שאם יש לך כאבים באשך ויש ציסטה או חשד לבקע/שבר- הבדיקה היעילה ביותר לצורך אבחנה היא US של האשכים והמפשעות. מדובר בבדיקה פשוטה ביותר, לא מסוכנת(אין קרינה) ולא כואבת. אין לך בכלל ממה לחשוש ולפתח חרדה. נכון זה אולי מביך ברגע הראשון שמישהו יבדוק לך את האשכים אבל הבדיקה מבוצעת ע"י רופא ובצורה דיסקרטית. אם בבדיקה יעלה כי מדובר בבקע- הטיפול הוא אצל כירורג. אם יש סימנים לבעיה באשכים- הטיפול הוא אצל אורולוג. לא ציינת את גילך, ולעיתים יש משמעות לכל מיני ממצאים באשכים שמחיבים התייחסות וטיפול מהיר- ולכן אנא אל תדחה את הבדיקה בגלל חששות מיותרים. אם אתה סובל מחרדה אתה יכול להתייעץ עם רופא המשפחה שלך ולקחת משהו להרגעה לפני הבדיקה.

22/04/2012 | 13:26 | מאת: גד

כן ציינתי את הגיל:57 ואני מודה לך על תשובתך,והתיחסותך המהירה.כנראה שהחשש שלי מבדיקות גניטליות נובע מניסיון שבעת הבדיקה נוצרת לפעמים שפיכה לא רצונית מביכה מאד! עזרתך במניעתה ע"י תרופה??

21/04/2012 | 11:44 | מאת: גדי

שלום רב, אני סובל מהשתנה תכופה. בדיקות שתן ואולטראסאונד היו תקינות, ערמונית בגודל תקין ושלפוחית ללא שארית משמעותית. נרשם לי 5 מ"ג וסיקר לנטילה בערב באופן קבוע. שאלתי היא האם תרופה זו יעילה גם בשימוש לא קבוע אלא בהתאם לצורך (למשל, לא להשתמש בימים שבהם אני עובד בבית וצמוד לשירותים ולהשתמש רק בימים שאני יוצא מהבית). במידה וכן, תוך כמה זמן פועלת התרופה ולמשך כמה זמן? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום גדיך בעיקרון כדי לראות אם הטיפול בוסיקייר יעיל עליך לקחת אותו באופן קבוע. הוא אמור תוך מס' ימים להשפיע. זה נכון שיש אנשים שנוטלים טיפול זה לסרוגין ולפי צורך אבל זה אינדיוידואלי .. ואין לכך הוראות מסודרות. אתה יכול לנסות גם. שוב- טיפול זה אמור להיות טיפול קבוע, לפחות לחודש-חודשיים כדי לראות אם באמת זה מקל עליך. כדור בודד לא תמיד משפיע.

18/04/2012 | 19:10 | מאת: יוד60

עברתי ארוע של אבן בשופכה בבדיקת אולטרא סאונד לקראת ביקורת רופא נכתב כי ערמונית במשקל 75 גרם. איני סובל מתופעות של שתן תכוף או קימה בלילות בבדיקה כיס השתן מתרוקן היטב בסיכום כתוב ערמונית מוגדלת מבקש חווד על הכתוב אם אפשר בתודה יוד 60

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, לפי מה שכתבת בדיקת האולטראסאונד תקינה. אכן יש לך ערמונית מוגדלת אך גודלה אינו קובע דבר.אם אתה מתרוקן ואם אין לך שום תסמינים אין צורך בטיפול.

17/04/2012 | 21:53 | מאת: מוטי פ

שלום ד"ר שירה אני כבן 61.5 ולפני כחודש /חודשיים בהתכתבות סיפרתי לך כי לפי הנחייתך יש לבצע PSA TOTAL והתוצאה היתה 0.8 / נאמר לי ע"י ד"ר ליבוביץ' שהתשובה מראה סימנים לכיוון סרטן הערמונית ושלח אותי לביצוע ביופסיה .( שנה שעברה עשיתי ביופסיה ויצא בסדר ) . אתמול נאמר לי כי לאחר הביופסיה יהיה לי הפרשות של דם יתכן בצואה , או בשתן , או בזרע עד לרגע זה אין לי דם בשתן , צואה עדין לא עשיתי יתכן בגלל החוקן .ואיך אני יודע שבזרע אין לי דן ןיתכן שיש , מתי לפי הערכה ניתן לקיים יחסים וכמה זמן אחרי הבדיקה ע"מ לראות האם יש דם בזרע.האם ללא קיום יחסי מין במקרה ויש דם בזרע ולא יוצא האם יכול להזיק . ממתין לתשובה .

לקריאה נוספת והעמקה

מוטי שלום רב, לאחר ביופסיות ערמונית , היות והפעולה כוללת דקירה במחט של הערמונית דרך פי הטבעת, בשל כך עשוי להופיע דם בשתן, בזרע או בצואה. לא תמיד זה קורה ויש אנשים שהתופעות האלו אצלם ממש מעטות, והופעות או אי הופעת הדם בהפרשות אלו אינה מרמזת על כלום. מבחינת קיום מגע מיני- אם אתה מרגיש טוב אין שום התנגדות לבצע מגע מיני אפילו יום- יומיים אחרי הביופסיה. פשוט עליך לקחת בחשבון שאולי תחווה כאב קל, ושבנוזל השפיכה עשוי להיות דם, או שהוא יראה חום ושונה ממה שבד"כ. לרוב ממצאים אלו חולפים מעצמם לאחר מס' שבועות. אם אין לך חום או כאבים, והדימום מזערי, אין לך מה לדאוג. בכל מקרה בו אתה מרגיש לא טוב או יש דימום ניכר או אתה מאוד מודאג- גש להבדק אצל אורולוג.

בעקבות בדיקת סקר תקופתית במכון מור במסגרת בדיקת psa הייתה 4.11 נערכו עוד 2 בדיקות psa עם תוצאות 3.16 ו 3.57. בעקבות כך נלקח ביופסיה ללא הרדמה 12 דגימות והתשובה הראתה כי בשתי האונות ASAP. האורולוג אמר שלא נראה לו וביקש לקבל את הדגימה לבירור אצל פתולוג נוסף. כמו כן ניתנה הפנייה ל MRI. ברצוני לשאול האם ייתכן כי בחינה נוספת של הדגימה או MRI יכול ויראו אחרת? אין רקע של סרטן ערמונית במשפחה, ממה יכול להיות תוצאה כזו בגיל צעיר? האם תאים טרום סרטניים יכולים להיעלם או להירפא ? ואיזה תרופה או טיפול ממולץ בשלב זה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, לצערי, ASAP היא אבחנה היסטו-פתולוגית בעייתית מדובר במצב שהוא טרום סרטני (לא מוכח חד משמעתית כסרטן אך עשוי להתפתח לכזה). מאוד נדיר שבגיל כל כך צעיר יזהו ממצא סרטני בערמונית. MRI עשוי לעזור מעט (וגם זה לא בטוח) אך עיקר ההמלצה היא מעקב בלבד בביופסיות חוזרות, ואין המלצות כלשהן לגבי טיפול. חשוב שתתייעץ עם פתולוג מומחה ותישאר במעקב.

17/04/2012 | 20:49 | מאת: אריה

אני בחור בגיל 52 שמזה כמה שנים בעקבות קושי בהטלת שתן ולאחר בדיקות US המליץ האורולוג על כדורי XATRAL XL10mg + AVODART . הטיפול דיי עוזר למען האמת . לאחרונה שמעתי על כדור חדש בשם : Duodart . מה דעתך על הכדור החדש והאם לדעתך נכון יהיה להחליף את הטיפול הקיים בכדור החדש הזה . תודה .

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך אריה. הטיפול המשולב בתלונות השתנה לגברים עם ערמונית מוגדלת הוא אכן שילוב של חוסמי אלפא (במקרה שלך "קסטראל", או אומניק", "טמסולין","היטרין" ודומיהם..)- שמשפרים את זרימת השתן,יחד עם "אובדרט"- שמקטין את הערמונית. השילוב יכול להיות בין אבודרט לכל חסם אלפא אחר, ואכן התרופה החדשה שציינת "דואודרט" היא שילוב של "אבודרט" עם "אומניק"- שהוא חסם אלפא מקביל ל"קסטראל".כלומר ניתן לקבל את שתי התרופות בכדור בודד. יש לכך כמובן יתרון, אולם היות שלא כל אחד מגיב דומה לאותה תרופה (אתה עשוי להגיב טוב יותר ל"קסטרל" מאשר ל"אומניק", ולהיפך..),וסה"כ אם השילוב הנכחי טוב לך אין הכרח להחליף, מה גם שמדובר בתרופה שאינה בסל הבריאות (כמו ש"אבודרט" אינה בסל) כך שההוצאה בטיפול זה עשוייה להיות מעט יקרה לחלק מהאנשים, למרות שיש תמיכה מסויימת דרך קופות החולים.

18/04/2012 | 14:53 | מאת: אריה

דר שירה חתומי תודה על התגובה המהירה ... אני יכול לומר שבעבר הרחוק בתחילת הדרך נסיתי את כדור האומניק לטיפול יחד ולא הייתה תגובה כלשהיא ...בעוד שברגע שעברתי את הקסטרך התגובה הייתה מצוינת ...לאחרונה קצת ירידה בעצמת זרימת השתן ולכן חשבתי אולי לנסות את הכדור החדש ...מהתגובה שלך אני מבין שלא כדאי ורצוי להישאר בטיפול הנוכחי . תקני אותי בבקשה אם אני טועה . תודה שוב .

17/04/2012 | 15:33 | מאת: שאלה עבור בן זוגי שגילו 62

היי בתקשורת מתפרסם לאחרונה על טיפול בערמונית גדולה שפירה בשיטת האידוי. בן זוגי בן 62 יורד כ-3 פעמים בלילה להשתין, יש לו ערמונית שפירה בגודל 110 גרם. מקריאה למדתי שערמונית בגודל כזה ,אם רוצים להסירה, זה רק בניתוח פתוח. האם שיטת האידוי יכולה להיות במקום הניתוח? תודה!!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, שיטת האידוי אינה נחשבת כקו ראשון לטיפול ניתוחי באנשים שסובלים מתלונות השתנה בשל ערמונית מוגדלת. כמוכן פעולה זו אינה מתאימה בד"כ לערמוניות גדולות מאוד.. לאור העובדה כי בן זוגך הוא בעל ערמונית מאוד גדולה כפי שציינת, אכן ניתוח פתוח הוא הגישה המתאימה לו, ומדובר בניתוח שגרתי מאוד ואצל המנתח הטוב -בר תוצאות מצויינות. עדיין, אם בן זוגך טרם ניסה טיפול תרופתי לתלונותיו, לפני ניתוח היתי ממליצה לנסות תרופות לשיפור זרימת השתן והקטנת הערמונית, במרשם רופא.

18/04/2012 | 10:17 | מאת: מאד מודה לך ושואלת

16/04/2012 | 17:12 | מאת: זיו

שלום, אני בן 22 וגילו אצלי כשבועיים דלקת ערמונית(על ידי בדיקה קרטלית) שאלתי היא כזאת, לפי מה שקראתי נוזל הזרע שיוצא מהפין עטוף גם בנוזל ערמונית, אם במידה ואני יאונן פעמים רבות תהיה התרוקנות של הערמונית כמו שנעשה במסאג' ערמונית?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, אין שום מידע מבוסס שאוננת יתרה עוזרת כטיפול בדלקת בערמונית, אפילו להיפך- גירוי יתר בעת דלקת עשוי להחמיר את התסמינים.

18/04/2012 | 22:06 | מאת: זיו

כשעשו לי תרבית 4 כוסות עם מסאג' לבלוטה, אחרי זה במשך כמה שעות יצא שתן חלק בלי בעיות

15/04/2012 | 09:33 | מאת: אלי

שלום דר. חתומי, אני משתמש במשך כשנתיים בפרמיקסון ואכן יש שיפור מאוד משמעותי מבחינת תדירות ההשתנה והקושי בהשתנה מהם סבלתי מאוד טרם נטילת התרופה. שאלתי היא למשך כמה זמן ניתן להמשיך וליטול את התרופה? האם יש צורך לעשות הפסקה כלשהי בנטילה? תודה מראש ושבוע טוב אליה

שלום אלי, פרמיקסון היא תרופה צמחית המכילה מיצוי מרוכז של דלק ננסי. מדובר בתרופה בטוחה וללא תופעות לוואי משמעותיות ידועות. אם אתה נוטל אותה כבר שנתיים בתגובה טובה וללא תופעות לוואי אין כל בעיה שתמשיך להשתמש בה באופן קבוע. תמיד ניתן לערוך "נסיון" ולהפסיק ולראות אם יש החמרה, ואם צריך לחדש. וניתן גם פשוט להמשיך ולקחת אותה ללא הפסקה.

09/04/2012 | 13:35 | מאת: מוריס

נוטל TRITACE 1.25 ליום בגלל צינתור לפני יותר משנה +מינון נמוך מאד של CARDILOC כמו כןXATRAL 10 ועוד תרופות להאיזון הכולסטרול. הטסוטסטרון נממוך.PSA5-6 בן57 לחץ דם 60\100 מעונין לשפר זיקפה.להפסיקTRITACE\CARDILOC\XATRAL .להוסיףTESTOSTERON או משהו ממשפחת הVIAGRA?? אם כו איזה מהם?? מקוה שהשאלה לא מורכבת מדי!דעתך מוערכת מאד!!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום מוריס, אם לנסות לעשות קצת סדר בדבריך: אתה בן 57, וסובל מיתר לחץ דם, כולסטרול מוגבר ומחלת לב איסכמית, ועברת צינתור. אתה נוטל תרופות להורדת לחץ הדם, הכולסטרול וגם לשיפור מתן השתן. יש לך לדבריך גם הפרעה בתפקוד המיני עם טסטוסטרון נמוך והפרעות זקפה. יש הרבה סיבות להפרעות שלך: גילך, מחלות הרקע שחל והתרופות שאתה נוטל יכולים כל אחד להיות הגורם, אבל לא רק. ציינת גם שהPSA שלך סביב 5-6 ?? מדובר ברמה גבוהה מאוד לאדם בגילך ולכן רצוי שתפנה לבדיקה ויש לשקול צורך בביופסיה. אינך יכול סתם כך להפסיק את הטיפול התרופתי הקבוע שלך רק כדי לנסות לשפר לעצמך את התיפקוד המיני! זה משהו שעליך להתייעץ לגביו עם הרופא המטפל. כמוכן אין לקחת ויאגרה ודומיה בלי מרשם רופא מסודר ובלי להתייעץ קודם עם הקרדיולוג שלך ולעבור בדיקה של אורולוג ולקבל מרשם. אל תשכח כי כאן זה רק פורום אינטרנטי, עליך לגשת לבדיקה בצורה מסודרת!

האם את חושבת שתתכן הקלה בסימפטומים של ערמונית מוגדלת,או הקטנה, ע"י התמדה באימון שרירי האגן,שלמעשה סובבים את הערמונית.האם זה יכול לשפר זיקפה, האם מוכר לך המושג שלPROSTARE DRAINAGE באמצעות עיסויים,אני מבין שזה אמור לנקז\ליבש,ובכך גם להקטין,ולשפר את זרימת הדם באיזור.תודה מראש על תשובותיך שתמיד מחכימות.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך מוריס. לגבי שאלותיך, לצערי אין שום חומר מבוסס מחקרית שיכול לתת תשובות מהימנות. חיזוק שרירי רצפת האגן באופן כללי יכול לעזור בנושא של שליטה בשתן ולמנוע דליפה במקרהים בהם הלחץ הבטני גבוה(למשל בשעול וצחוק) וזה משהו מומלץ לביצעו בעיקר לאנשים שעברו ניתוח גדול רדיקאלי לכריתת הערמונית בשל סרטן. לא ידוע לי על תרגילים שמשפרים זקפה. יש אנשים שלטענתם שיפרו גם את ההשתנה וגם את הזקפה בתרגולים שונים (קגל, יוגה וכדומה) אבל מדובר בנסיון אישי ולא משהו שמבוסס מחקרית באופן מבוקר, לפחות לי אין מידע על כך. לגבי עיסוי הערמונית- גם כאן אין מידע מבוסס, ומדובר בשיטה מיושנת שלא נבדקה, שיש הרואים בה שיטת "פלא". כחברת האיגוד האורולוגי הישראלי והאירופי אני נוהגת ע"פ הקווים המנחים של האיגודים האלו, שהם אוניברסליים, ותואמים גם את האיגוד האורולוגי האמריקאי.טיפולים אלו שציינת אינם מומלצים כחלק מהטיפולים הרגילים והבדוקים להפרעות במתן השתן.

05/04/2012 | 23:40 | מאת: קוראת

לשאלה למטה, אודה לתשובתך. חג שמח :-)

אנא ראי תשובה מפורטת למטה

01/04/2012 | 22:32 | מאת: רונית

לבעלי (בן 30) יש כאבים באיבר המין (בצינור) הוא הופנה לאורולוג אשר הפנה אותו לUS לבטן. בבדיקה זו שנעשתה - לא מצאו כליה שמאל ואילו כליה ימין מוגדלת ובנוסף: ערמונית באספקט שמאלי שלה הודגם מבנה ציסטי טובולרי המתכנס לתוך השלפוחית, נמדד עד 8.2 בקוטר מירבי האם יש סיכוי שמדובר בסרטן ערמונית וכיצד יש לנהוג כעת ? תודה, רונית

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך רונית סרטן ערמונית בגיל 30 הוא ממצא נדיר ביותר. לעניות דעתי אין פרסומים בספרות הרפואית על מחלה זו בגברים צעירים מגיל 45. התלונות שלו יכולות לנבוע מבעיות אחרות, בד" זיהום או דלקת.. בבדיקה שוא ביצע נמצא שיש לו כליה אחת שהיא קצת מוגדלת כדי לפצות על העדר כיליה שניה- ככל הנראה מצב מולד אלא אם הוא עבר טראומה כליתית או ניתוח להסרת הכליה השניה. הממצא בערמונית אינו ברור לי ואולי מדובר בזיהום מקומי (אבצס?) או בציסטה בערמונית, ולכן רצוי שיפנה לאורולוג בהקדם, לבדיקה גופנית ולפי צורך גם US דרך פי הטבעת (TRANS RECTAL US- TRUS) ולפי הממצאים יקבל טיפול.אם יש לו חום או קושי ניכר במתן השתן וכאבים חזקים מומלץ לפנות למיון כי אולי יש לו דלקת חריפה וזיהום משמעותי בערמונית וזה מחייב טיפול אנטביוטי בהקדם.

01/04/2012 | 22:06 | מאת: דניאל

שלום רב, אני בן 62. סובל מתדירות רבה ברצון להתרוקן ומקושי בהתרקנות . בבדיקת אולטראסאונד שביצעתי עלו הממצאים הללו: כליות בגודל דומה ותקין. אין עדות בכליות לגושים סולידיים, אבנים או הידרונפרוזיס. כיס השתן די גדוש, בעל דופן סדיר. קושי בהתרקנות הכיס, לאחר נסיון התרקנות שני הודגמה שארית שתן כ 70 סמ"ק. ערמונית במשקל 55 גרם. תוצאה של בדיקת PSA - 3.72. השאלה שלי היא האם ההבעיות מהן אני סובל נובעות מכך שהערמונית שלי נחשבת לערמונית מוגדלת או שמקור הבעיות הוא אחר? האם הערמונית שלי מוגדלת במידה רבה או מועטה? בנוסף, רציתי לשאול האם הפיתרון הוא ניתוח או שיש תרופות שיכולות לרפא את הבעיות שלי. אילו תרופות קיימות? האם הן רק מקלות על הבעיות או יכולות לרפא אותן. תודה רבה, דניאל

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך דניאל אתה מתאר תלונות השתנה שמקורן אכן בהפרעה בשל ערמונית מוגדלת. ע"פ הUS שלך מדובר בערמונית בינונית ושארית לא גדולה, אבל זה עדיין יכול להפריע. מומלץ לך לפנות לאורולוג לתשאול ממוקד ולבדיקה גופנית והוא יוכל להתאים לך תרופות שיקלו על ריקון השתן ויעזרו לך להרגיש הרבה יותר טוב, יש הרבה מאד תרופות יעילות היום.

01/04/2012 | 14:59 | מאת: ניצן

אני בן 64 במשך כ-שנתיים יש לי בעיה של השתנה מוגברת פעם פעמיים בלילה לעתיים צורך להשתין בדחיפות. יש אי נוחות אבל גה לא קריטי. רציתי לדעת באיזה צורה לטפל והאם זה דחוף (מבלי להתחשב באי נוחות)

שלום רב, אתה יכול ראשית לפנות לאורולוג לבדיקה ושיחה, יכול להיות שזה ענין של שינוי הרגלי שתיה ולאו דווקא מצריך טיפול אחר. יש הרבה סיבות להפרעה שאתה מציין ולכן צריך לתשאל אותך באופן מפורט וגם לבדקו אותך. אם ההפרעה מקורה בערמונית אזי האורולוג יוכל להתאים לך טיפול- תרופתי או אחר ולעזור לך לשפר את התלונות.

01/04/2012 | 11:38 | מאת: איתי

שירה שלום רב, תודה על תשובותיך הממוקדות והבהירות בפורום כאן. אני למד מהן רבות. חג שמח לך ולמשפחתך

בשמחה. חג שמח!

30/03/2012 | 18:08 | מאת: קוראת

היי לאבי הוחלפה התרופה מקסטרל לאומניק בגלל בעיית לחת דם עי רופא המשפחה. דיברתיע םה אורולוג והוא אמר שאומניק וקסטרל משפיעיםב אופן דומה על לחץ הדם, כלומר מורידים אותו. אז מה עושים? רופא המשפחה נסע לכנס והאורולוג אמר שאם יש ירידת לחץ דם ומדובר במילא באדם קשיש עם סכנת נפילה להפסיק לתת לגמרי. אמרתי לו שהרופא משפחה הזהיר מזיהומים, הוא אמר שזה לא העניין כרגע. מה זה אומר? אחרי מה צריך לעקוב? האם השלפוחית לא עלולה להתפוצץ? האם זה לא טיפול הכרחי. אציין שהוא התחיל לקבל זאת בבית חולים, ולא עי הקהילה. והאורולוג שהיה קצר בזמן אמרשיפסיק וזהו שנעקוב. ואני לא מבינה אחרימה לעקוב, כי הוא גם אמר שזה שיש שתן כביכול כרגיל לא אומר כלום כי עדיין יכולה להיותש ארית של 1000 סיסי. אז האם באמת אין סכנה באינטילת טיפול ולכמה ימים אפשר להפסיק בלי לגרום נזק.אני שואלת כאן כי האורולוג אמר שאין לו זמן וזו התשובה שלו וזהו. ושאלה שנייה, עכשיו קראתי שהאומניק אוקאס טוב יותר מבחינה בטיחותית. אז האם עדיף לקחת אותו? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך קסטראל ואומניק, וגם אוקס- כולן תרופות דומות שאמורות לשפר את ריקון השתן אך יש להן לעיתים תופעות לוואי של הורדת לחץ דם. לא כל מי שנוטל אותן בהכרח יסבול מירידת לחץ דם ולא כל תרופה משפיעה בדיוק אותו הדבר, יש שתרופה אחת מורידה יותר ויש שאחרת. בכל מקרה המטרה בטיפול אינה קשורה לזיהום אלא לשיפור השתנה. אם אביך יכול להטיל שתן ללא צורך בתרופות אין חובה להמשיך ולהשתמש בהן. השלפוחית לא תתפוצץ אבל אצירת שתן יכולה להכאיב וגם לפגוע בכליות. ממליצה לך להתייעץ עם האורולוג לגבי קסטראל במינון נמוך, או להמתין לרופא המשפחה ולהתייעץ עמו.כמה ימים ללא תרופה לא יזיקו, אבל אם תתפתח אצירת שתן צריך להכניס קטטר.

05/04/2012 | 17:51 | מאת: קוראת

שלום, לאחר 3 לילות ללא קסטרל, ישנה יציאת שתן תקינה ורבה. לא מדדנו כמה היה קודם וכמה עכשיו אבל נדמה שפחות או יותר הכמות זהה. 1. האם זה בגלל שהשפעת הכדור על הערמונית לא מתפוגגת מהר? 2. לגבי אצירתה שתן - אפשר להיותר גועים שאם 3 לילות עברו בסדר אז לא תתקיים אצירת שתן? או שזה יכול לקרות ב כל רגע, בלי קשר לזרימה התקינה, בגלל הערמונית המוגדלת? אנחולא יכולים לקחת סיכון, הוא אדם שלא מדבר כשכואב לו. 3. ושאלה אחרונה, היום בוצעו לו בקידוות דם. ראיתי בדיקה בשם PSA בתוצאה - 12.5. התוצאות הקודמות בגרף הראו 6.24 בינואר 2010 ו- 6.69 בנובמבר 2009. הסיבה שבוצעה הבדיקה ב-2009 היא שדוד שלי אובחן כסובל מסרטן הערמונית וביקשתי שיבצעו בדיקה לאבי. מאחר ואבי מטופל באורולוגית של בית חולים כבר 15 שנים - (לצורך מעקב וביופסיות של גידול בשלפוחית ממאיר שהוצא לפני 15 שנה ומזה כעשור אין צורך בטיפולי בי.סי. ג'י), ביקשתי מהאורולוג בבי"ח את חוות דעתו, האורולוג בבי"ח כתב מכתב לאורולוג בקהילה וביקש ממנו שימשיך את הבירור בבדיקה כלשהי. האורולוג בקהילה שאמר שאין צורך על סמןך הנתונים להפנות את אבי לבדיקה כואבת כל כך בגילו. אין לי מושג מה היתה אמורה להיות הבדיקה רק שהיא קשורה לתוצאת ה-PSA. הוא הרגיע ואמר שזה לא אומר דבר. כל אותו זמן לא היו בעיות כלשהן, מלבד אותה אצירת שתן בבית החולים שלא ברור ממה נבעה (מהארוע המוחי, מסטרס וכו'. בדיעבד כשאניקוראתיורת על הערמונית אז אנייכולה לזהות קימה רבה לשירותים וכאלה אבל תמיד יש יציאת שתן רבה וזה הכי חשוב. שאלתי - מה לעשות כרגע עם הנתונים האלה ברמה המיידית של החג. ברור לי שצריך לראות אורולוג,למרות שאבי לא נייד. אבל בעניין הקסטרל - האם נתון כזה מחייב לקיחת קסטרל, לא משנה מה הסיבה לגידול בערמונית? כלומר האם PSA של 12 מעיד בוודאות שיש ערמונית מוגדלת לא משנה מה הסיבה. ושאלה אחרונה - האם הצמיחה מ- 6 ל-12 בשנה אמורה להלחיץ? פשוט תורים לאורולוג בקהילה זה חודשים והשאלה כמה ללחוץ. תודהה ענקית לתשובותייך, הן מעניקות מידע רב!

17/05/2014 | 17:26 | מאת: חיים מושב

רוצה פרטים על התרופה

30/03/2012 | 15:13 | מאת: גלעד

שלום לך ד"ר שירה חתומי. האם יש מניעה בשימוש בקסטרל יחד עם פלויקס 75 אני אמור לעבור צינתור בימים הקרובים וסביר להניח שאמשיך עם הפלויקס לאחר הצינתור כדרך קבע. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום גלעד, לא ידוע לי על התוויות נגד שימוש משולב של קסטראל ופלויקס- אבל רצוי שתייעץ גם עם הקרדיולוג, בעיקר בשל נושא לחץ הדם שיכול לרדת בשל קסטראל.

כמי שגולשת בפורומים הרפואיים השונים אני מבקשת להודות לך על התיחסותך האמפטית והמקצועית לכל השואלים בפורום ועל הסבלנות והנינוחות שבוקעים מתשובותיך המלאות והממוקדות. העבודה המבורכת שאתם הרופאים עושים בפורומים היא בהחלטת עבודת קודש. תבורכי!

מצטרף לנ"ל,אכן מקצועית,והייתי מוסיף רגישה ומסורה תכונות שכ"כ חשובות וביחוד לאורולוגיה.....

05/04/2012 | 17:54 | מאת: קוראת

תשובותייך עבורי משמות מורה נבוכים, המידע הרבה וההסבר הנקודתי מצליח לקדםאת ההבנה שלנו בנושא בהתאם את הטיפול. וזה לא מובן מאליו. תודה רבה על המקצועיות הרבה והסבלנות שלך. חג שמח :-)

חג שמח!

29/03/2012 | 17:50 | מאת: יעקב

בן 56, לפני 3-4 שנים עלה PSA ל6+ בוצעה ביופסיה,תוצאות טובות.מאז ירדו הערכים בין 4-5,לפני10 ימים היה 7.13 (הבדיקה היתה לאחר קום יחסים).בדיקה חוזרת היום4.59! בעבר אפידידימיס ימני מעובה,\דלקתי? לפני כחצי שנה חום גבוה טופל באטיביטיקות גם דרך הוריד.ללא ממצאים בתרבית,אולי דלקת בערמונית?? לנוכח הירידה לכמעט הנורמה של PSA האם את רואה מקום להמשך טיפול.בדיקות??

לקריאה נוספת והעמקה

יעקב שלום יש הרבה גורמי לעליית PSA אבל חשוב להיות במעקב. אנא פנה לאורולוג לבדיקה גופנית וגם לבדיקות שתן ולחזור על PSA כולל בדיקת יחס FREE TO TOTAL PSA לפי צורך תמיד ניתן לחזור על ביופסיה. ן

29/03/2012 | 15:56 | מאת: אסף ממרכז הארץ

שמעתי ממכר שעובד במרכז רפואי מסוים בישראל( הוא אינו איש צוות רפואי)ששמע במעורפל על תגלית רפואית ישראלית חדשנית להקטנה בלוטת ערמונית שפירה. לדבריו ,מדובר בניתוח בן 30 דקות לערך בהרדמה מקומית שמטפל בחיבור בין האשכים לבלוטת הערמונית המוגדלת. כאדם שמתענין וקורא סיפרות רפואית בנושא הטלתי ספק בשמועה שהועברה אלי. האם ידוע לך,ד"ר חתומי, על התגלית הנ"ל. תודה

שלום לך אסף, אכן השמועות רבות אך אין לנושא זה כל תימוכין מהכיוון האורולוגי. הרופא ש"מצא את השיטה" אינו אורולוג. מדובר במשהו ניסיוני לחלוטין שלא נבדק מחקרית בצורה מסודרת.

29/03/2012 | 10:31 | מאת: אלון

לדודי יש בלוטת ערמונית מוגדלת עם גידול שפיר במעקב בלבד הוא ראה תוכנית טלוויזיה ב- 26.3 עם גאולה אבן שראיינה פרופסור שטען שנמצא הגורם לבעיה ושפותח טיפול חדשני בהקרנות (שעדיין אינו מתקיים כי צריך להכשיר צוות מיומן) מהות הטיפול היא סתימת פתח שדרכו חודר זרע לבלוטת הערמונית וכך הוא מגדיל אותה אבקש לקבל פרטים יותר מדויקים על הטיפול הנ"ל

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך אלון אני חוששת שמדובר בטיפול נסיוני בלבד ואינו מתומך בעבודות מחקר מסודרות ולכן אין ביכולתי לתת לך עוד פרטים. יש היום טיפולים קונבנציונלים מאוד יעילים ובדוקים באם דודך סובל מהערמונית שלו. כדאי לפנות לאורולוג לבדיקה.

29/03/2012 | 19:07 | מאת: אלון

הוא מטופל כבר מספר שנים אצל אורולוג באופן פרטי ונמצא תחת מעקב בלבד

28/03/2012 | 07:03 | מאת: מוטי פ

שלום. בהתכבותי איתך בנושא הבדיקה של PSA שגודל בכל 1/2 שנה והגיע ל 4.3 נאמר לי ע"י שיש לעשות בדיקה PSA TOTAL ובצעתי את הבדיקה והתוצאה היא ה - PSA יצא 4.9נ ו PSA TOTAL יצא 0.8 שלפי הרופא האורולוג נאמר לי אתמול כי לפי הבדיקה מראה סימנים של סרטן הערמונית ולכן שלח אותי לעשות ביאופסיה ,האם נכן הדבר שיש סיכוי שיש לי סרטן? .תשובתו של הרופא הדיר שינה מעיני ולא יכולתי לישון כל הלילה .האם נכון שקיום יחסי מין מעלה את ה PSA .אנא ממתין לתשובה ומה עלי לעשות .( לפני שנה ביצעתי ביופסיה ויצא טוב )

לקריאה נוספת והעמקה

שלום מוטי, יחס FREE TO TOTAL PSA יכול לרמז לצורך לביופסיות, ככל שהוא נמוך יותר זה מחשיד אבל לא מחייב. לצערי אין דרך אחרת לדעת אלא בביופסיה. כפי שאתה אמרת כבר עברת פעם ביופסיה ולא מצאו דבר. נקוה שגם הפעם.