קרינה חיצונית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סרטן השד: קרינה תוך ניתוחית

טיפול קרינתי לסרטן שד כרוך בטרטור ממושך ובנזקים לעור. בחלק מהמקרים, ניתן לשקול טיפול בקרינה ממוקדת ורבת עוצמה באזור בו הוסר הגידול, במהלך הניתוח עצמו כבר למעלה מ-100 שנה ידוע כי בקרב חולות סרטן שד, יש אחוז לא קטן של מקרים, שבהם המחלה היא רב מוקדית. כלומר: קיים סיכוי גבוה לכך שגם אם בהדמיה נראה רק מוקד אחד - ברמה המיקרוסקופית ניתן לראות כי יש גידול או גידולים נוספים באותו שד. לכן, אם יוסר רק הגידול - קיים סיכוי גבוה כי תוך שנים אחדות, יופיע גידול נוסף באותו מקום; או גידול נוסף באותו שד. בסביבות המאה ה-19 - ולאור ההבנה הזו - החלו לבצע כריתת שד. עם השנים, חיפשו החוקרים אופציה חלופית שתמנע כריתה של שד שלם, "רק" בגלל אופציה למחלה מיקרוסקופית. בשנות ה-80' חל המפנה הגדול, עם פרסום עבודות מחקר גדולות מאוד, שכללו אלפי חולות. עבודות המחקר הראו כי אם מוציאים את הגידול - ונותנים טיפול פיזיקלי בהקרנות (קרינה אלקטרו מגנטית, שמסוגלת להשמיד...
ללמוד עוד על קרינה חיצונית
סרטן השד: קרינה תוך ניתוחית-תמונה

טיפול קרינתי לסרטן שד כרוך בטרטור ממושך ובנזקים לעור. בחלק...

מאת: פרופ' מרדכי...
26/12/2017
כל שיטות הטיפול בסרטן הערמונית-תמונה

למרות ההצלחה היחסית במאבק נגד סרטן הערמונית, צפויות בעתיד...

מאת: נגוהה...
29/11/2011
לנצח את סרטן הערמונית-תמונה

מהי בלוטת הערמונית? מה קורה לה במהלך החיים? למה היא חשובה...

מאת פרופ' חיים...
26/05/2003
הטיפול הניתוחי בסרטן הערמונית-תמונה

ספטמבר הינו חודש המודעות הבינלאומי לסרטן ערמונית, שהינו...

מאת: פרופ' עפר...
12/09/2010
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לקרינה חיצונית?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

קרינה חיצונית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

הי, לחברתי בת ה-40, נמצא גידול סרטני על העין, בגודל גדול (כ-19.5 מ״מ). היא ביקרה שלושה רופאים. שניים המליצו לה על הקרנה (אחד המליץ לעשות ביוםציה כדי להקטין הגידול ואז להשתמש בלוחית הקרנה, השני המליץ להקרין קרינה חיצונית ממוקדת) והשלישי על הסרת העין. החשש שהועלה על ידי הרופא, שהמליץ על הסרת העין, הוא כדלקמן: 1. הקרינה אינה בטוחה ב-100%, וייתכן כי ישאר חלקיקון קטן של הגידול, אשר אם יתפשט, ייתכן ויהיה קשה לגלותו 2. הקרינה עלולה לפשט את הגידול על ידי ״פיצוצו״ והגעתו לזרם הדם 3. ממילא סיכויי ההצלחה הם כ-70%, את התשובה היא תקבל לאחר חודשיים, ובמהלך חודשיים אלה, הגידול, שהוגדר כאגרסיבי, עלול להתפשט. האם הסכנות שהועלו על ידי הרופא שהמליץ על הסרת העין הגיוניות? כיצד זה שיש גישה כל כך שונה בין הרופאים? תודה מראש על תשובה מפורטת..

קרן שלום, מלנומה בקוטר של 19 מ"מ היא ענקית, אבל המידע אינו מספיק. חשוב גם הגובה. הטיפול המקובל ברוב המקומות בעולם בגידול ענק הוא עקירת העין. אנחנו בהדסה מנסים להציל עיניים עד כמה שניתן, ואולי אפשר להציע הקרנה חיצונית ברדיוכרורגיה Stereotactic radiosurgery או SRS בקיצור. קשה להתייחס ישירות בלי מידע מלא, אבל גידול גדול בד"כ כבר שלח גרורות זעירות, ולא הטיפול (בקרינה חיצונית או בעקירה העין) הוא שיגרום לפיזור הזה, בהנחה שהטיפול יתבצע על ידי מישהו שמבין בזה. סיכויי הצלחה של 70% בהקרנה הם עדיין סיכוי טוב לשמור על העין. יש הרבה גישות שונות בין רופאים. לפעמים הפער נובע מהכשרה ידע ונסיון, ולפעמים ממחלוקות לגיטימיות על דרכי הטיפול ומהבדלים בגישה בין אגרסיבית לשמרנית. אני לא יודע מי הרופאים המדוברים פה, אז לא אוכל לקבוע מי צודק, בהנחה שניתן לקבוע וזו לא סתם שאלה של גישה.

תודה על התשובה..! מה שכתוב לגבי גובה הגידול מהדיקת הפט-סיטי הוא כדלקמן: גוש באספקט לטרלי של גלגל עין ימין במימדים של 1.6*1 ס״מ לאורך 2.1 ס״מ. האם יש וודאות כי הגידול שלח גרורות? האם יש דרך לדעת זאת מבדיקת הגידול לאחר הוצאתו? (כרגע כל שאר בדיקות הגוף תקינות). האם יש טיפול לזה, במידה ואכן כך? תודה מראש על תשובתך.

קרן שלום, PET-CT היא בדיקת הדמיה שגויה למלנומה של הענביה. ידוע בספרות שהבדיקה מפספסת כמחצית מהגרורות. זו לא בדיקה למדוד את הגידול בעין (גם לא CT רגיל ולא MRI). מודדים גידול בעין רק עם אולטראסאונד ובבדיקה עם צילום קליני. בנגעים קטנים מאוד ובמיקום מרכזי מודדים עם EDI-OCT. גם אם לא רואים שמלנומה כורואידלית התפשטה דרך קיר העין החוצה, עדיין יכול להיות שתאים התפזרו דרך הדם.

מהם המקרים בהם לא צריך לעשות הקרנות ?

בוקר טוב, באופן עקרוני קרינה היא טיפול שניתן לשד בתוספת לניתוח משמר שד (למפקטומיה) והיא נחוצה במירב המקרים. כאשר הניתוח הנבחר הוא כריתת שד מלאה ואין גרורות בבית השחי בד״כ אין צורך בקרינה. בנשים שקבלו קרינה תוך ניתוחית ועומדות בקריטריונים אפשר לוותר על קרינה חיצונית ולעיתים במטופלות מעל גיל 70-75 בסיטואציות מסוימות אפשר לשקול לוותר על קרינה. חשוב להבין שכל מקרה נדון לגופו ע״י צוות רב תחומי ובהתייחסות לפרמטרים ביולוגיים ואחרים של הגידול הספציפי ובהתאם לכך נקבע הצורך בקרינה. בבריאות, דינה

שלום רב, בן 69 בריא בדר"כ למעט יתר לחץ דם מאוזן. בשל עליית psa מ-2 ל-5 (במשך 4 שנים) וללא תסמינים גופניים בוצע trus. בבדיקה רקטלית גוש לא נמוש ולא נמצא כל ממצא חריג. ב- trus גבולות שמורים (בתוך הערמונית ומחוצה לה) וכן ללא פריצה. ערמונית בגודל 22. בתוצאות הביופסיה: משני צידי הערמונית 5 מתוך 6 גלילים נגועים. צד ימין גליסון 7 (3+4) בשיעורים בינוניים לדברי הרופא. צד שמאל גליסון 6 (3+3) בשיעורים נמוכים לדברי הרופא. הרופא הציע לי 3 אופציות שיכולות להיות רלוונטיות למצבי: ניתוח, קרינה חיצונית וקרינה פנימית. לפני כן שלח אותי לבצע מיפוי PSMA. שאלותיי: מה ניתן לאמר על מצבי? מה הסיכוי בנתונים (בין היתר שאין פריצת קופסית, מדד הגליסון, גוש לא נמוש בבדיקה רקטלית וללא תסמינים גופניים) שציינתי לפיזור גרורתי מרוחק? יש עדיפות לאחת מ-3 השיטות במצב כמו שלי? התרשמתי מהסבר הרופא ש-3 השיטות טובות למצבי. לדעת הרופא לא כדאי במצב שלי לבצע "מעקב אקטיבי". כמו-כן, הרופא ציין שאין דחיפות בקבלת החלטה לגבי איזה טיפול היינו מעוניינים ואנחנו יכולים "לקחת" חודש - חודשיים ולהחליט. תודה.

לטעמי, PET PSMA מיותר לחלוטין וגוזל זמן קרינה פנימית (ברכיטרפיה) לא מומלץ בגליסון 3+4 בין ניתוח לקרינה חיצונית, לאור הגיל הצעיר, ממליץ על ניתוח יתכן ותזדקקו גם לקרינה חיצונית לאחר הניתוח

שלום אבא שלי לפני כ 7 שנים עבר כריתת ערמונית מלאה עקב גידול סרטני. בגלל שגידול לא יצאה מקפסולה אז לא נזקק לטיפול נוסף. במעקב אחריPSA ערך נמצא בעליה בחצי שנה אחרונה. היה 0.26 והיום 0.47 תוך חצי שנה לפני היה 0.0 וקצת. כמוון אבא אלך לרופא אורולוג אך זה יהיה רק אחרי חגים והוא קצת דואג עד שאראה את הרופא האם עליה זו משמעותית? ואם כן מה איזה בירור יכולים להציע? אשמח לתשובה . תודה רבה וחג שמח

חג שמח, העליה משמעותית ובמקרה זה אני ממליץ קרינה חיצונית בהקדם, בלי להמתין לבדיקות דימות. הבדיקה היחידה שיש לה משמעות מסוימת, אם כי מוגבלת, בערכי PSA כה נמוכים זה PET PSMA

מודע לך על מענה. האם מותר לחכות עם זה עד סוף פסח או שזה דורש היתייחסות מיידית אפילו מיון ? או שעניין של יומיים או שבועיים לא משחק תפקיד רציני? פשוט לא יודעת איך לפעול. תודה רבה רבה