פורום פסיכיאטריה

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - פסיכיאטריה
23630 הודעות
11817 תשובות מומחה
גולשים יקרים: מערכת אתר דוקטורס מודה לד"ר הידש על מסירותו רבת השנים לניהול הפורום, ועושה מאמצים רבים למצוא לו מחליף בהקדם. עמכם הסליחה.

לכולכם שלום רב, לד"ר הידש, ולדור היקר!!! מה שלומכם? רציתי להתייעץ לגבי בעיה שאני שמה לב שקיימת אצלי בחיים האישיים- אני מאובחנת כמאנית דפרסיבית כבר 10 שנים והיו לי 3 אשפוזים בעבר. לקחתי ליתיום 10 שנים, וזה היה די "דרק וחרא", כי סבלתי מהמון מאניות ודפרסיות כל הזמן, אבל ברמה שהחברה ידעה לסבול אותי. וגם בעלי, שיחייה. אחרי הלידה של ביתי, לפני חצי שנה, עליתי על גל של מאניות מטורפות- ממש כמו אבא שלי. אבא שלי אלכוהוליטס והוא תמיד היה על גלי מאניות אדירות כשהוא היה שותה, גם אם לא אובחן מעולם כמאני דפרסיבי. אבל הספרות אומרת שיש קשר גנטי בין אבות אלכוהוליסטים לבנות שסובלות ממניה דפרסיה. אמנם לא קשר סיבתי, אבל קשר סטטיסטי- בהחלט כן. לאחר הלידה, רציתי ועדין רוצה להוריד את "עודפי השומן שהצטברו מהלידה...." הורדתי 13 קילו בכוחות עצמי, ו"נתקעתי" עם 10 קילו עודפים..... מאחר שהרגשתי שאני כבר לא מצליחה לבד עם הדיאטה..... חזרתי לדיאטן הקליני שלי..... היו לי כמה הקאות לא יזומות אחרי הלידה, סובלת מהמון בחילות, ללא תאבון רב, שוכחת לאכול, שונאת נשים בהריון, פוחדת שוב פעם שלא אוכל להיכנס להריון..... , למרות שאין לי בעיות פוריות (תודה לאל)..... סתם ג'וקים בראש..... בעיות אכילה בטוח שיש לי!!!! אבל, היום חבר טוב, אמר לי שיש לי אובססיות!!! וזה חדש לי.... שאני קרציה, נודניקית ומנצ'סת מאוד! השאלות שלי אליכם- היתכן ש.... אני בחורה אובססיבית? מאנית דפרסיבית? ו/או גם עם הפרעות אכילה? מה זה??? בורכתי בכל שפע המחלות נפש שבעולם הזה????????????? או שעליתי מדרגה- ממניה דפרסיה להפרעות אכילה ואובססיות???? או שירדתי מדרגה??? או גם וגם.... אין לי מושגים, לכן אני מתייעצת איתכם.... אשמח לתגובות מנסיונכם האישי והמקצועי. ויי. כל יום אני מגלה דברים חדשים על עצמי, ואנשים שאני אוהבת מתרחקים ממני בגלל הגועל נפש שיש בי והנה שוב בא לי להקיא את כל ארוחת הערב..... אחסוך ממכם הקאה בשידור ישיר. תודה וסופ"ש נעים. שיבא.

לשיבא שלום, לפי דעתי ונסיוני אם תעסקי בפעילות גופנית באופן קבוע ואינטנסיבי (בנוסף לאכילה נכונה) תוכלי לרדת את ה-10 ק"ג העודפים תוך מס' שבועות. הירידה במשקל איננה מיידית אבל אם יש לך משמעת עצמית ויכולת התמדה זה בהחלט אפשרי. דבר נוסף- לא ציינת איזה תרופה לייצוב מצב רוח את לוקחת היום. קיימת תרופה בשם טופמקס (שנמצאת בסל של מכבי) אשר ניתנת לטיפול בהפרעות אכילה והפרעות במצב הרוח מסוג מניה דפרסיה. לעיתים התרופה גם גורמת לירידה במשקל. מה שחשוב שהתרופה מטפלת בשתי הבעיות שיש לך כיום. בברכה, דור.

שיבא יקרה מה שחשוב זה לא איך מאבחנים אותנו אחרים, ובוודאי לא איך אנחנו מאבחנים את עצמינו, אלא איך להקטין סבל ולהגדיל שמחה. דור הציע פעילות גופנית אני מציעה להתחבר לכל הדברים שעושים לך טוב, ולהתנתק מאותם הדברים או הידידים שעושים לך רע... חיבוק גדול גדול וחג שמח תמי.

03/03/2007 | 00:24 | מאת: קטי

האם מינון של ויפקס XR 75 מ"ג וריספונד 2 מ"ג הוא המינון האחזקתי לטיפול בפרנויה , אם קוראים לזה כך איך נקרא בשפה המקצועית מין חשדנות שווא , אחי היה מתפרץ כלפי אישתו בטענות שווא שהיא בוגדת בו והיה מנסה לבסס זאת על כל מיני דברים בלתי אפשריים. כיום הוא מטופל במינון הזה האם בעתיד תהיינה אפשרות להוריד את הכדורים הנ"ל יש לציין כי הוא מטופל בערך 5 חודשים עם עליות וירידות בשל משחק במינונים תחילה לקח את הריספונד לבד ולאחר מכן נוצר דיכאון ולכן הפסיכיאטרית החליטה להוסיף את הויפקס לפני חודש החליטה להוריד בהדרגה את הריספונד ולהשאיר את הויפקס 150 מ"ג אך החשדנות חזרה וכיום היא החליטה לעלות את המינון של הריספונד ל 2 מ"ד ולהוריד את הויפקס ל 75 מה דעתכם לגבי המינון מקווה כבר להגיע למנוחה מכיוון שכל פעם נוצרת תופעה חדשה בעקבות המשחק עם המינונים

03/03/2007 | 13:41 | מאת: דור

לקטי שלום, פרנויה יכולה להיות חלק מסכיזופרניה או מחלה עצמאית. במקרה של אח שלך, ככל הנראה, מדובר במחלה עצמאית. כיום בספרות משתמשים במושג Delusional disorder במקום פרנויה. תרופות אנטיפסיכוטיות עוזרות נגד פרנויה (אבל לא כזאת שהיתה קבועה במשך המון שנים). מינון של 2 מ"ג ריספרדל=ריספונד הוא עדיין מינון נמוך אבל יכול להיות אפקטיבי לאורך זמן. שימי לב שהדיכאון אצלו הוא רק תופעת לוואי של יציאה ממצב פסיכוטי ולא אבחנה נוספת ולכן הטיפול בויפאקס, במקרה שלו, הוא זמני ולא קבוע. בברכה, דור.

03/03/2007 | 14:43 | מאת: קטי

דור תודה רבה לך עבור התשובה האם תתכן גם יציאה ממצב זה בעתיד או שזהו מצב לכל החיים!!!! תודה קטי

03/03/2007 | 00:13 | מאת: רחל

אני בת 65, לוקחת כל בוקר ציפרלקס 10 מ'ג מזה כשבועיים. שאלתי היא האם יכול להיות שהכדור מנע ממני לחוות אורגזמה בעת קיום יחסי מין?

04/03/2007 | 22:16 | מאת:

לרחל כן, הציפרלקס עלול לגרום בקושי להגיע לאורגזמה, ניתן להגיע אבל צריך הרבה יותר סבלנות ומאמץ. במשך הזמן הגוף מתרגל לתרופה ואז הבעיה קטנה ואף חולפת. כל טוב דר' גיורא הידש

02/03/2007 | 18:31 | מאת: חייב תשובה

אני חולה בסכיזופרניה וההורים לא מבינים אותי כל כך למרות שהם תומכים מאוד... מישהו כאן יכול לתת לי הסבר מפורט על איך ההורים צריכים להתייחס אליי מכל הבחינות שאני אוכל להדפיס להם ולהראות להם כדי שיבינו אותי יותר טוב כי אני יודע שהריפוי של המחלה קשורה מאוד ביחס של המשפחה והסביבה.. תודה רבה

02/03/2007 | 19:42 | מאת: דנה ג

היי, אהבתי מאוד את הפנייה שלך, ואת התמימות המסויימת שלה :-) הלוואי שהייתה רשימה כזו, שאפשר להוריד ולהדפיס וההורים שלנו היו נוהגים על פיה, או שאנחנו כהורים היינו נוהגים על פיה זה בוודאי היה יוצר הרבה פחות בעיות, אבל גם הרבה פחות עניין? אני חושבת שכולנו אנשים שונים, עם צרכים שונים, כל אחד צריך חיזוק בנקודות אחרות ותמיכה מסוגים שונים. כתבת שההורים שלך תומכים מאוד, וזה כבר משהו שאתה יכול לברך עליו. כמובן שככל שהידע שלהם על המחלה יגבר, כך הם יוכלו להתמודד טוב יותר ולעזור לך יותר. אז אולי כדאי בשלב הראשוני לדעת כמה שיותר? ומה שנראה לי הכי נכון, זה שאתה תהיה זה שתכתוב את ההסבר המפורט להורים שלך לגבי מה אתה צריך, ואיך היית רוצה שהם ייתייחסו אלייך? זה יהיה מדוייק יותר ונכון יותר עבורך מאשר כל רשימה שמישהו אחר יכתוב. סופ"ש נעים דנה

02/03/2007 | 20:12 | מאת:

שלום, שאלתך מאוד חשובה כי המצב במשפחה והיחס של המשפחה מאוד קשורים בהבראה מהמחלה. ישנם שני דברים חשובים שההורים יכולים לעשות. הדבר הראשון להמנע מכל ביקורתיות, ממש לא לעסוק בביקורת. ביקרת היא רעה גדולה מאוד. הדבר השני הוא ללמוד ולהעמיק את הידע שלהם על המחלה, מומלץ להם גם לפנות לפגישות של הורים לילדים נפגעים, בעיקר בעמותת אנוש ישנן קבוצות כאלו ולאחרונה ישנם מרכזים של משרד הבריאות שנפתחו ומסייעים להורים. מעבר לכך הדבר החשוב ביותר זה הרבה מאוד תמיכה, כמה שיותר, ואני מבין שאת זה ההורים עושים. שבת שלום, דר' גיורא הידש

04/03/2007 | 08:02 | מאת: השואל

יפה לך שהבחנת שאני בחור תמים חחח פשוט לפעמים כל דבר קטן שההורים אומ רים לי יכולים להרגיז אותי...נגיד שאני בהתקף חרדה אז אמא מציע לי אוכל ואני יכול לדפוק את הראש בקיר באותו רגע חחח.. או שאני בחרדה אבא מנסה להצחיק אותי ואותי זה איפשהוא מעליב ואני אפילו אומר להם אבל הם ממשיכים עם השיטות שלהם... אם היה הסבר כללי כזה מקצועי אני בטוח שהם היו מבינים קצת יותר... ממה את סובלת אם בא לך לספר...אנסה בשמחה לעזור לך...! שבוע טוב..

03/03/2007 | 19:04 | מאת: דור

שלום רב, המילה "צריכים" לא כ"כ במקום, אם אתה מעל גיל 18 ואין לך אפוטרופוס. אתה טוען שההורים שלך "תומכים מאד" ואולי יותר מדי(?) מה עם קצת עצמאות שלך בנושא? אם אתה שם הכל על ההורים, אז היכן האחריות האישית שלך לגורלך? בברכה

בוקר? צהריים? ערב? או לפני השינה??

לאלי בדרך כלל התרופה מעוררת ולכן מומלץ ליטול אותה בבוקר, רצוי עם אוכל שבת שלום, דר' גיורא הידש

02/03/2007 | 08:27 | מאת: תמימי

לכל אנשי הפורום הנפלא הזה חג פורים שמח, באמת שנצליח להפוך את הכאב והצער לשמחה גדולה להניח מאחור את כל הסבל והמכאוב ולצמוח קדימה חכמים יותר, סובלניים יותר, בריאים יותר שהפורים הזה יהיה חג אמיתי של שמחה ושל אחדות שנוכל לבטא בתחפושות שנבחר לעצמינו או לילדינו, את אותם חלקים מוצנעים בנו, שאנחנו מתביישים בדרך כלל להחצין. שנוכל להיות מי שאנחנו, לשים מסיכות ולהוריד אחרות, כדי להרגיש את כולנו, באחדות אחת, בשמחה. כולנו משחקים תפקידים שונים במהלך חיינו. הלוואי ונוכל לבחור לצאת מתפקידים שאינם נעימים לנו- כמו תפקיד המשוגע המנודה והסובל, ולהפוך למלכים ולמלכות, ממש כמו הבנות שלי- שתי נסיכות בוורוד עם שרביט וכתר, מלכות העולם. כך, גם אנחנו, יכולים לבחור להפוך את עצמינו למי שנבחר להיות, ולהניח מאחור את כל הכאב והסבל. יחד עם הטבע שמתחדש והפרחים שפורחים, נוכל גם אנחנו לצאת החוצה משיממון הדיכאון וקרחוני הייאוש, מהסתגרות החרדה ומטירוף הפסיכוזה, לעולם יפה פשוט ומלא אהבה. ונהפוך הוא- כפי שניתן בתחפושות, ניתן גם בנפש. אם רק נרצה. תן כתף עצום את העיניים פורים לנו שכח את הכל אם יש לך כאב רמסיהו ברגליים פתח את פיך ושירה בקול אהה, אהה כולנו נשתגע נרצה, נראה ניסים ונפלאות אהה, אהה כולנו נשתגע נשמח, נרקוד למרות כל הצרות.... חג ממש שמח ועליז לכולנו תמי.

02/03/2007 | 20:09 | מאת:

חג שמח והעיר שושן צהלה ושמחה הידש

01/03/2007 | 23:31 | מאת: קלימרו

ד"ר הידש שלום. ברצוני לדעת,האם כאשר ישנו חוסר בדופמין,האם יש חומר אחר אשר מחבר לקולטני הדופמין,ואם לא אז מה קורה עם אותם קולטנים. במקרים שיש רמות גבוהות של דופמין,איך הגוף מתמודד עם אותם עודפי דופמין. בברכת חג פורים שמח.

לקריאה נוספת והעמקה
02/03/2007 | 20:05 | מאת:

קלימרו אכן התהליכים בגוף מורכבים ותשובתי תוסיף יותר מורכבות ופחות תבהיר את הדברים. כאשר יש חוסר בדופמין אז ישנו מנגנון של היזון חוזר ותא העצב מוסיף עוד קולטנים לדופמין. כאשר יש עודף דופמין אז תא העצב מפחית את כמות הקולטנים באותו המנגנון של היזון חוזר. כך שלא הכל רמות של נאורוטרסמיטורים. שבת שלום, דר' גיורא הידש

01/03/2007 | 17:59 | מאת: אבי

האם ניתן ליטול יחד עם ציפרלקס : אומגה 3?? מולטי וויטמין?? גינקו בלבוהה? אין חשש להתנגשויות בין הדברים?

01/03/2007 | 19:52 | מאת: דו?רו?ן

אומגה 3 אפשר לשלב רק אם אתה לא אוכל דגים בתזונה שלך , ויטמינים ללא צורך לא לקחת, יצא לאחרונה מגהמחקר בנושא ויטמינים ותוספי תזונה והמסקנה היא שלא לקחת ללא צורך ישנם ויטמינים שאף מזיקים, רצוי לאכול מאוזן וטוב כולל הרבה ירקות ופירות שמהם תקבל את הויטמינים המינירלים נוגדי החיצמון וכו' בקיצור שיהיו מזונותיך תרופותיך.

01/03/2007 | 21:05 | מאת: שיבא

VHH היי אומגה שלוש טוב לדיכאונות, אבל בריכוז גבוהה של הכדור. מנסיוני, כל הכדורים הטבעיים טובים במצבים מינוריים. במצבים קשים יותר צריך כדורים חזקים יותר שיבא

לאבי תודה למשיבים, אישית איני מתמצא מספיק בחומרים הטבעיים. שבת שלום, דר' גיורא הידש

01/03/2007 | 14:29 | מאת: מיואשת

היי בת 48 טופלתי בציפלקס חודשיים, הגעתי ל20 מג ביום בהתחלה זה עזר. ואחרי זמן מה שוב לא יכולתי להרדם בלילות, אבל בבוקר הייתי נרדמת עד 3 בצהריים. הרופאה העבירה אותי לכדור ציפרלקס אחד ואדרונקס אחד.... מאז התופעות לוואי קשות מנשוא, יובש בפה, כאבי ראש, צמרמורות ונימול ותחושת קור, והכי נורא שלא נרדמת בכלל גם לא ביום, ביממה ישנה שעתיים... המוזר שברוב המקרים אני לא עייפה, אלא לאחר יומיים ללא שינה אז אני נרדמת לשעתיים... אני נוטלת את האדרונקס בנוסף לציפרלקס כשבועיים.ונראה לי גם שאני לא רוצה לפגוש אנשים ולענות לטלפונים מתנתקת קצת השאלה שלי האם אלו תופעות לוואי ? מתי הן אמורות לחלןף? האם אדרונקס תרופה שגורמת לעליה במשקל? מה לעשות???!!! כל כך מיואשת כבר בא לי לזרוק הכל

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, אתחיל מהשאלה הקלה, אדרונקס אינה גורמת לעליה במשקל. השילוב של אדרונקס עם ציפרלקס מקובל אבל כאשר משלבים שתי תרופות מתחילות בעיות של תופעות לוואי וקשה לדעת מה מהתרופות ומה מההחמרה במצב. לכן אני מעדיף תרופה אחת מוכרת שתעשה את העבודה כמו אפקסור, צימבלטה או איקסל. שבת שלום, דר' גיורא הידש

באיזה מינון ניתן פרוזר למטרת טיפול בבולימיה? האם התרופה מונעת זלילות/הקאות/שניהם? האם השפעת התרופה פגה אחרי זמן? האם התרופה עשויה לגרום להשמנה? האם ההשמנה תלויה במינון? תודה רבה

לבולימיה נותנים 60-80 מ"ג ליום, בשילוב עם דיאטה מאוזנת. נדיר שפרוזק יגרום לעליה במשקל. בד"כ פרוזק גורם לירידה בתיאבון ובמשקל. התרופה מונעת את כל הסימפטומים של בולימיה נרבוזה. אין התרגלות להשפעת התרופה. מומלץ לשלב גם טיפול פסיכולוגי.

אחת ההתויות של הפרוזק היא טיפול בבולמיה , המינון כנראה אמור להיות גבוהה 2-4 כדורים ביום בהתאם להנחיות הרופא, הפרוזק נחשב כ "לא משמין" ואפילו מפחיתה תאבון, ההשפעה של הכדור לא אמורה לפוג גם אחרי זמן טיפול ממושך, ספרי לנו עם עוזר לך בעוד כמה שבועות.. בהצלחה.

תודה למשיבים ואני מצטרף לדבריהם שבת שלום, דר' גיורא הידש

לפני למעלה מארבע שנים התחלתי להשתמש בפריזמה הטענות המרכזיות שלי לרופא היו חוסר ריכוז ובילבול.לאחר כשנתיים הפסקתי לקחת את הכדור. 4 חדשים לאחר הפסקת הכדור קבלתי התקף דיכאון קשה (שלא חויתי מעולם כדוגמתו ) בלית ברירה חזרתי לקחת את הכדור למשך כחצי שנה (במינון נמוך יותר) ואז שוב הפסקתי. כיום אני שנה וחצי ללא הכדור ויש לי כל מיני תופעות שלא היו חלק מהמצב שלי לפני שהתחלתי לקחת את התרופה. התופעה שהכי מפריעה לי ומדאיגה אותי ןבגללה פניתי לעזרתכם היא שאני עדיין סובל מחלומות משונים בלילה (החלומות התחילו עם התחלת הטיפול בפריזמה והרופא אמר שזו תופעת לוואי נפוצה של התרופה. החלומות הפסיקו להפריע לי לשגרת היומיום כאשר העליתי את המינון של התרופה -אם כי עדיין החלומות היו משונים, וחזרו להפריע עם הירידה במינון). כיום, שנה וחצי לאחר שהפסקתי להשתמש בתרופה החלומות המשונים לא נפסקו .בכל בקר מחדש ובמהלך היום עולים לי "פלאשבקים" מהחלום שגורמים לי הרגשות קשות .אני ממש מרגיש שהשתגעתי.פניתי לפסיכיאטר אך לא היה לו פתרון לתופעה כך שאני אובד עצות. אנא ייעצו לי מה לעשות בנידון או הפנו אותי לגורם המטפל בבעיות מן הסוג הזה. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לחיים אכן לא מתקבל על הדעת ששנה וחצי אחרי סיום הטיפול עם פריזמה עדיין הפריזמה הוא הגורם לחלומות המשונים. איני מכיר טיפול ספציפי לדברים שתיארת או רופא המומחה לכך, לדעתי אולי אפשר לנסות מספר ימים כדורים לשינה אשר עשויים לשפר את המצב, תנסה ותראה שבת שלום, דר' גיורא הידש

01/03/2007 | 07:39 | מאת: איציק

ד"ר שלום בוקר טוב אשתי לוקחת כבר שנה רסיטל לטפול בחרדות היא הורידה לפני חודש לחצי כדור החלה להרגיש פחות טוב ושוב חרה לכדור שאלתי היא האם זה לא מסוכן ועדיף לא לקחת את הכדורים האלו למרות שזה סה"כ עושה לה טוב ( היא פחות מתפרצת ופחות מפוחדת והרבה יותר מרוכזת איתם) מה אתה אומר? תודה וים טוב נ.ב היא בת 32 בריאה ללא בעיות מיוחדות

01/03/2007 | 09:48 | מאת: דו?רו?ן

הרסיטל הוא כדור ממשפחת ה SSRI שהפרוזק היה הראשון במשפחה הנ"ל הכדורים מהמשפחה הזו כבר בשימוש של 20 שנה ואין בעיות איתם הכדור לא מזיק אין התמכרות והתרגלות לכדור כלומר אין צורך להעלות במינון לאחר שהגוף מתרגל כמו בכדורים ממשפחת כדורי הרגעה מיידיים כגון וובן ,קלונקס וכו' וניתן תמיד להפסיק לקחת ,רצוי להפסיק בהתיעצות ובמעקב עם הרופא המטפל .

01/03/2007 | 12:13 | מאת: דור

שלום רב אשתך צריכה לקחת את התרופות עם מעקב פסיכיאטרי ולא לשנות מינון בלי אישור של פסיכיאטר. "טיפול עצמי" או דרך האינטרנט יכול להזיק. רק פסיכיאטר שבדק אותה פנים אל פנים יכול להגיד לה אם היא צריכה את הטיפול (תלוי באבחנה), איזה מינון ולאיזה תקופת זמן. בברכה

02/03/2007 | 19:51 | מאת:

לאיציק תודה למשיבים ואני מצטרף לדבריהם. הרסיטל אינה ממכרת ואינה גורמת לנזק בשמוש ארוך טווח. בדרך כלל ישנה הבראה ואז אחרי שנה או שנתיים אפשר לסיים טיפול וגם להמשיך ולהרגיש בטוב. שבת שלום, דר' גיורא הידש

28/02/2007 | 23:44 | מאת: דורה

שלום דר' הירש האם יש סיכוי להבריא מפארנויה שהופיעה לאחר שימוש בסמים (לא נולד עם המכה הזאת) לאחר חודש וחצי שבני טופל ברספרידל שלא עזר החליפו את הטיפול בזיפרקסה מה דעתך? האם הכדור זיפרקסה טוב יותר מרספרידל ? האם הוא חזק יותר? האם זה הכדור הנכון? אני מאוד דואגת האם יוצאים מהמצב הביש הזה? מודה לך על התיחסתך לשאלתי

01/03/2007 | 15:01 | מאת: דור

שתי התרופות יעילות באותה מידה לטיפול בפסיכוזה (פרנויה). היעילות תלויה גם במינון. אם מינון מסויים לא עזר ניתן לנסות מינון יותר גבוה. יציאה מפסיכוזה (פרנויה) לוקחת לכל היותר חודשיים תחת טיפול תרופתי במינון אפקטיבי. ההבדל העיקרי בין התכשירים השונים הוא בפרופיל תופעות הלוואי שלהם.

02/03/2007 | 19:50 | מאת:

לדורה תודה לדור, שתי התרופות טובות ויעילות ובהחלט אפשר להבריא מה"פרנויה" כפי שתיארת. אני מקווה שהזיפרקסה תתאים יותר ותעשה את השפעתה המטיבה ואז הדברים יראו הרבה יותר טוב. שבת שלום, דר' גיורא הידש

28/02/2007 | 23:19 | מאת: שלי

רציתי לשאול באילו מקרים מומלץ טיפול פסיכודינמי ובאילו מקרים עדיף טיפול קוגנטיבי התנהגותי. האם נכון שטיפול פסיכודינאמי הוא יותר "נחשב"?

01/03/2007 | 12:02 | מאת: דור

שלום רב טיפול דינמי יותר מתאים לבעיות שונות שקשורות לאישיות הכוללת של האדם, בעוד שטיפול התנהגותי קוגנטיבי מתאים יותר לבעיות ספציפיות או סימפטומים ספציפיים. יש מטפלים שמשלבים בטיפול בין גישות שונות. תוכלי לקרוא על כך כאן: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C_%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99 בברכה

01/03/2007 | 21:12 | מאת: שיבא

שלום לך, לפי דעתי, מה שנחשב, זה לא מה שבהכרח מתאים לך! לפי דעתי, טיפול פסיכודינאמי הוא יותר מעמיק, יותר עובד על האישיות והמבנה שלה, יותר מתמשך בזמן , ולכן הרבה יותר יקר. טיפול התנהגותי קוגנטיבי, עובד על דפוסי התנהגות, דרך כל מיני דרכים לשנות התנהגות טיפול קוגנטיבי , עובד בעיקר על התפיסות שלך את העולם ואיך אפשר לגרום לך לשנות תפיסות. יש גם טיפול בביו פידבק- המטופל יושב מול משוב ביולוגי וכשבאה לו מחשבה או תחושה שהוא רוצה לדכא אז יש לו פידבק ביוגלוגי שלילי- ופה אני לא ממש בטוחה בתשובה שלי. שלך שיבא

02/03/2007 | 19:48 | מאת:

לשלי תודה למשיבים ואני מצטרף לדבריהם. שבת שלום, דר' גיורא הידש

אני מוגדרת כנכה נפשית ומקבלת קצבה חלקית- האם במקומות עבודה ידעו על נכותי? אני כל כך חוששת לחפש עבודה במקצועי בגלל העניין הזה- אך אני חייבת לעבוד גם בגלל מצבי הכלכלי הקשה וגם כי אני חושבת שעבודה תיטיב עם מצבי גם רציתי לשאול לגבי OCD- האם זה נכון שטיפול בתרופה מסוג סרוקוול/זיפרקסה ללא תרופה מסוג SSRI ודומיו עשויה להחמיר את ההפרעה? האם לסרקוול ודומיו יש השפעה על התיאבון או דווקא על חילוף החומרים? ובכלל, הבנתי שסרוקוול /זיפרקסה... אינן נמצאות בסל הבריאות. אילו תרופות מהסוג הנ"ל כן קיימות? תודה רבה

שלום רב 1. במקומות עבודה לא ידעו על הנכות שלך אם לא תספרי להם. 2. זיפרקסה וסרוקוול מיועדות לטיפול בהפרעות פסיכוטיות. ישנן תרופות דומות אחרות שנמצאות בסל הבריאות ללא תלות באבחנה (כמו הלידול או אנטומין). 3. הטיפול המומלץ ל-OCD הוא ע"י SSRI בשילוב טיפול פסיכולוגי התנהגותי מתאים. בברכה

שלום לפי חוק אסור לפרסם את המידע הרפואי על מצבך למעסיקים עם זאת, עלייך לדעת שבין מטפלים ישנה אפשרות להעברת מיידע כלומר, אם את לא מרגישה טוב נפשית, מותר לפרסם לפסיכולוגית שלך , לפסיכיאטר שלך על הרשת, לפקידות בקופת חולים שלך וכל שאר המטפלים בך, למען מצבך ייטיב. איפה תמצאי בעולם מדינה כזו שמנסה להטיב כל כך עם החולה? רק בישראל!!! מנסיוני, זה ממש עזר לי להשתקם כל טוב לך שיבא

תודה רבה לשני המשיבים

28/02/2007 | 18:54 | מאת: דוד

שלום אני סובל מדיכאון, צער, ערך עצמי נמוך, חרדה חברתית ועוד יותר עם נשים, ומחשבות על התאבדות כבר כמה שנים. וגם מטופל בתרופות SSRI/NRI וכדורי שינה. בחצי שנה אחרונה נוסף לי דיכאון מסוג חדש: לא נהנה מדברים ומהחיים גם מהמעט שנהניתי קודם , דיכאון חזק יותר בתחילת היום, ויש גם מחשבות אובדניות, לא נהנה מחברת בני אדם בכלל כמקודם, אין לי מה לדבר עם אנשים כבר, וגם יש לי חרדה מהם, וגם ירד לי דרסטית הזכרון והריכוז. רציתי לשאול את המומחים: א. מה ניתן לומר על התפתחות זו? איך היא נקראת להבדיל מהדיכאון הקודם והאם ידוע על התפתחות דבר כזה? ב.הפסיכיאטר שלי צעיר ומתמחה והוא רשם לי לקחת עוד תרופה בשם פרפנן שהיא ניתנת לסכיזופרניה. האם כדאי לשמוע בקול הפסיכיאטר ולקחת? (איני סבור שאני משוגע) והאם יש קשר הגיוני בין נתינת התרופה להתפתחות החדשה?

28/02/2007 | 20:23 | מאת: דו?רו?ן

לעיתים מוסיפים כדור ממשפחה אחרת בכדי להעצים את ההשפעה של הכדורים בלי קשר להתוויה שלהם,בכל מקרה אם אתה חושב שהמצב שלך לא טוב אולי כדאי לך ללכת לרופא פסיכיאטר מומחה לאבחון ובדיקת האפשרויות הטיפוליות.

28/02/2007 | 22:37 | מאת: דור

שלום רב בפיסקה הראשונה תיארת בעיקר דיסתימיה ובשניה דיכאון מאז'ורי וכאשר הם באים ביחד- זה דיכאון כפול. נראה שאתה צריך בעיקר תרופה נגד דיכאון ולא ציינת תרופה כזאת!! פרפנן במצבי דיכאון יכולה להינתן כאשר יש בנוסף לדיכאון גם מחשבות שווא. בברכה

01/03/2007 | 20:40 | מאת: רונית

גם אני סובלת בדיוק כפי שתיארת ואני רוצה להגיד לך שכבר כמה חודשים הכול נעלם לי ואיך אני בולעת כל יום 4 כדורים שמן דגים של אלספה וזה מפחית לי משמעותית את הדיכאון תנסה 2 כדורים בבוקר ו2 בערב תוך שבוע תרגיש שיפור מומלץ

לגאודון יצא מוניטין של תרופה אנטיפסיכוטית עם הכי מעט סיכון לעליה במשקל.

HEHRV' A יקירה, עם קצת ספורט ותזונה דיאטתית לא תשמיני ואף תרזי מנסיון , שיבא

28/02/2007 | 13:38 | מאת: ליאור

האבחנה שלי אחרי שהייתי מאושפז בפעם ראשונה בבית חולים היא סכיזו אקטיב..נדמה לי שזה גם מאניה רגילה ואיתםיש גם דמיונות פסיכוטים...אני מקבל גאודון 80 מג דקינט פעמיים עם הגאודון...ובקשר ל2 תרופות נגד דכאון שהם מאותה משפחה.אצ זה אני יברר עם הפסיכאטר שלי,תמיד לקחתי ציפרלקס וזה לא עזר ,אז הוא אמר שהוא מוסיף לי פבוקסיל כי הוא חושב שהתרופהזאת יכולה להתאים ואת הציפרלקס להמשיך כרגיל לקחת אותו...בנתיים אף אחת מהם לא משנה את המצב אז אני מעריך שבפגישה הבאה איתו הוא יחליף לי את שנהם בתרופה שנקראת אפקסור.... הוא אמר שאחרי שהמצב שלי יתאזן הוא יוסיף לי גם דפלאפט האם אפקסור נחשבת תרופה טובה?ואם היא מאותה משפחה של תרופות שכבר הכרתי בעבר כמו ציפרלקס פבוקסיל ולוסטרל ,שכמובן לא פתרו את הבעיה... תודה ליאור... כ

01/03/2007 | 11:38 | מאת: דור

שלום רב אפקסור תרופה יותר חזקה מ-SSRI (ולכן גם יותר סיכון למניה, במקרה שלך). התרופה משפיעה גם על הנוראדרנלין. אם היית בעבר במניה אז רצוי להתחיל קודם עם תרופה מייצבת כמו הדפלפט או למיקטל. בברכה

01/03/2007 | 16:37 | מאת: ליאור

אז איזו תרופה אתה ממליץ חוץ מהאפקסור.... אני פשוט לא מכיר עוד תרופות...

28/02/2007 | 09:48 | מאת: גלדיולה

תודה לד,ר הירש על התשובה נ.ב. מינון האלטרול ירד מ50 ל25 על פי הוראת הרופאים בבית החולים, לדעתם הוא הגורם לעלית לחץ הדם.

לקריאה נוספת והעמקה
02/03/2007 | 19:40 | מאת:

לגלדיולה אלטרול לא מעלה לחץ דם, דווקא עלול להוריד, אבל בכל מקרה במינון כזה נמוך עדיף להפסיק מאשר בכלל ליטול. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 23:20 | מאת: דורה

שלום דר' הירש יש לי שתי שאלות 1. מה ההבדל בין רספרידל לזיפרקסה והאם זיפרקסה טוב לפרנואיה אחרי לקיחת סמים (לאחר שמטופלים ברספרידל כבר חודש וחצי ותוצאה ממש מזערית) 2. האם לדעתך אפשר לטפל במצב של פרנואיה שמתבטא בפחד בבית ? בתודה מראש על התשובה.

01/03/2007 | 12:08 | מאת: דור

שתי התרופות יעילות באותה מידה לטיפול בפסיכוזה (פרנויה). היעילות תלויה גם במינון. אם מינון מסויים לא עזר ניתן לנסות מינון יותר גבוה.

02/03/2007 | 19:37 | מאת:

לדורה תודה לדור ואם הרספרידל לא הועילה בהחלט יש מקום לחשוב על החלפת התרופה. זיפרקסה עשויה להיות בחירה טובה כיוון שיש לה השפעה מרגיעה. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 20:50 | מאת: גבי

שלום, אני בן 27 וסובל זה שנים מאו סי די. בעבר נטלתי מספר תרופות מקבוצת הSSRI ?(רסיטל, לוסטרל, פבוקסיל) ולא חשתי בהטבה. המינונים שהומלצו לי אז ע"י הפסיכיאטר היו גבוהים (60 מ"ג לרסיטל.. את השאר אני לא זוכר). החלטתי לנסות סרוקסט. כיוון שאני לוקח את המרשם מרופא המשפחה, הוא לא ממש יודע מה המינון שמתאים לי. שאלותיי הן: מה המינון שמתאים לאלה הסובלים ממחשבות טורדניות? האם ניתן לבקש ממנו שייתן לי מרשם למשהו כמו עשר חבילות או שזה בעייתי מאיזושהי בחינה (אני טס לארבעה חודשים)? האם יש בעיה לשלב טיפול חירום למלריה עם סרוקסט? תודה. גבי

01/03/2007 | 11:46 | מאת: דור

במקרים עמידים (כישלון של שלוש תרופות שונות) יש להגיע להערכה ע"י איש מקצוע אשר יקבע את הטיפול שמתאים למצבך. לא מומלץ להתחיל טיפול לפני טיול ממושך לחו"ל ולכן זה יצטרך לחכות.

02/03/2007 | 19:36 | מאת:

לגבי תודה לדור, הטיפול ב OCD מורכב ולכן חשוב להגיע לפסיכיאטר ואולי יש מקום לטיפול עם תרופה מקבוצה אחרת. המינון המקובל ל OCD הוא עד 80 מג' ביום של סרוקסט. בטיפול נוגד מלריה לעתים קרובות נוטלים לאריים lariam, התרופה הזו עלולה לגרום למצב פסיכוטי ולכן מי שסובל מבעיה נפשית היא לא מומלצת או שמומלץ לנססות אותה עוד מארץ במשך כחודש. ישנה אפשרות לאנטיביוטיקה אחרת כטיפול מונע למאלריה שצריך ליטול אותה כל יום, כרגע שכחתי את שמה. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 20:09 | מאת: נועה

בעקבות טיפול פסיכולוגי כושל נכנסתי למצב של רימנטיבי (נדמה לי שככה מבטאים זאת), כלומר ניתוח עצמי , וניבור יתר. המצב אצלי כל כך חריף, הוא נמשך שנתיים כאשר חיי הצטמצמו לכדי אפס. אני נכנסתי לסחרור של שטף מחשבות (סוג של הצפה),קראתי הרבה חומרים פסיכולוגיים, מחשבות על מחשבות, תאוריות על תאוריות, אין אבן שלא הפכתי בחיי, באישיותי ובנפשי. המצב מלווה במעין דכאון וחרדה גבוהה, נמנעת מלעשות דברים ולפגוש אנשים. אני לא מסוגלת לעשות כלום מרוב מחשבות! הוכחתי לגלות שכדור חצי מ"ג רספונד עוזר לארגן ולשכך במעט את המחשבות. בנוסף, קיבלתי ציפרלקס עכשיו (זה היום הראשון שנטלתי, והחרדה והמחשבות הסטריות). כמובן, שמרוב מחשבות אני לא יכולה להתעסק בעשייה, מעין מעגל קסמים. הייתי מעוניינת לקבל עצות יעול ממך בבקשה, איך ניתן לצאת מהמצב (אם בכלל), כי בכל רגע נתון אני בודקת את עצמי מה המצב איתי, יש אובססיה. האם יש עשיה ספציבית שלדעתך תוכל לחלץ אותי ממצב סבוך זה... אני רוצה לציין כמובן, שגם הריכוז שלי נמוך מאוד. לגבי טיפול פסיכדינאמי חדש שהתחלתי עכשיו , אני בספק לגביו, אם זה בדיוק "התרופה" לניתוח יתר ולעיסוק אובססיבי בעצמי. תודה

28/02/2007 | 19:56 | מאת: דו?רו?ן

הציפרלקס יכול לעזור תני לו זמן הוא מתחיל להשפיע כעבור כ 10 ימים וההשפעה המירבית כעבור כ 6 שבועות , יתכן ותצטרכי מינון גבוהה 2 כדורים לפי היצרן זה מינון מירבי אבל שמעתי שיש פסיכיאטרים שנותנים אף 3 כדורים תלוי במקרה,בינתיים אם הסבל גדול ניתן לקחת כדור נוגד חרדה מיידי לתקופת ביניים עד שהציפרלקס יתחיל להשפיע. בקשר לטיפול פסיכולוגי יותר מתאים טיפול קוגנטנבי התנהגותי מאשר טיפול דינאמי.

28/02/2007 | 22:15 | מאת: דור

שלום רב טיפול פסיכולוגי בגישה דינמית הוא טיפול קשה אשר עשוי להחמיר סימפטומים ואיננו יעיל להפרעה כפייתית. עצם זה שהכפייתיות הוחמרה לא אומר בהכרח שהטיפול הדינמי שהיית בו נכשל שכן מטרת הטיפול הדינמי הוא בפיתוח תובנות ובפיתוח האישיות ולא בהכחדת הסימפטומים. טיפול התנהגותי קוגנטיבי (CBT) הוא הרבה יותר קל אבל (וזה אבל גדול) CBT שעוזר להפרעה כפייתית (OCD) - זה לא מס' פגישות עם פסיכולוג קליני, אלא טיפול אינטנסיבי שמהווה פגישות של שעה וחצי פעמיים בשבוע במשך 3-4 חודשים (ללא הפסקות) ובכל פגישה מתבצע תהליך מובנה ומאורגן - וקשה- ודורש שיתוף פעולה מלא עם יכולת לעמוד בלחץ וחרדה. לפי תיאוריך, אני בספק אם את במצב של להיעזר בטיפול פסיכולוגי מכל סוג שהוא. אמנם קיימת אפשרות של טיפול תמיכתי במקביל לתרופות, אך תמיכה אפשר לקבל גם מגורם שאיננו מקצועי. אחרי שיפור במצב אפשר להוסיף CBT ע"י מומחה לנושא. תתיעצי עם הפסיכיאטר המטפל לצורך איבחון והכוונה ספציפית עבורך. לדעתי אל תתחילי טיפול פסיכולוגי חדש בלי אישור של פסיכיאטר שבדק אותך ומכיר אותך. בברכה

02/03/2007 | 19:32 | מאת:

לנועה תודה למשיבים ואני מצטרף לדבריהם, כדאי לשאול את הפסיכיאטר לגבי האבחנה שלו כיוון שעלול להיות שהדברים גלשו קצת מעבר להגיון ולחשיבה תקינה. פרט לרספונד אפשר להוסיף פעילות גופנית שעשויה להיות חשובה מאוד, עיסוק עם בעלי חיים-כלב או חתול, דיאטה מלאה כלומר לאכול מאוזן את כל אבות המזון. אם את צמחונית חשוב לבדוק גם B12 שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 17:40 | מאת: גלית

שלום לדר' וכל מי שמכיר, יש לי צריבה בגפיים, זה התחיל כשחליתי בדיכאון לפני 3 שנים, רק כשהגעתי סרוקסט הצריבה פחתה ולבסוף הפסיקה. כיום איני בדיכאון ועברתי לציפרלקס מאחר ובעיות השינה לא נפתרו ומאז הצריבה בגפיים ובבטן חזרה ההרגשה היא כמו שריפה בעור. הרופא אמר שזה לא מהכדור - אז ממה יכול להיות? בדיקות הדם תקינות.. קראתי מאמר שמכדורים של פרוזק יכול להיות שריפה כמו סירפד בגלל התרכובת. אני חייבת לדעת מה זה...

לקריאה נוספת והעמקה

לגלית את אומרת שהצריבה או לפעמים רופאים קוראים לכך נימול-מריגישים כאלו נמלים הולכות על העור (כך קוראים לזה), הצריבה הייתה לפני הטיפול התרופתי עוד מהדיכאון. לכן סביר שגם הפעם מדובר על מצב נפשי ולא תופעת לוואי של הטיפול. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 16:28 | מאת: אבי

שלום רציתי לדעת מה השכיחות והסיכוי לפתח עמידות לתרופה.? אני חושש מאוד מכייון שהתרופה הזאת טובה לי מאוד אחרי כמה התנסויות במשפחת ה SSRI שגרמו לי לתופעות לוואי נוראיות והתרופה הזאת לא גורמת לי לתופעות כאלה והיא עוזרת מאוד ואני פוחד שיבוא היום והיא לא תשפיע ואז עוד פעם לחזור למעגל ההתנסויות והחיפושים. מהי דעתך והודה אם תעיר את עיני בנושא ובמידה ויגיע היום ההזה שהתרופה תרד מהשפעתה (אני כרגע על מינון מקסימלי 20 מג") מה יהיה עליי לעשות?איזו תרופה הכי מתאימה והכי פחות תופעות לוואי? אני רוצה להכין תוכנית גיבוי שאני לא יצא מופסד ושאני ירגיש רגוע ולא נופל בין הכיסאות זה חשוב לי מאוד. בתודהה

01/03/2007 | 12:05 | מאת: דור

אין התרגלות לציפרלקס. אפשר לקחת עד גיל 120 בלי שהיעילות תשתנה.

לאבי תודה לדור ואני מצטרף לדבריו שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 16:16 | מאת: אנונימי

אני בן 21 לפני שלוש שנים עברתי משבר פסכוטי בצבא עוד תחילת הגיוס תופלתי בת"ל השומר במשך חודש במכלקה הפסכאתרית וכעת אני מטופל אצל פסכאטרית ופסכולוג מה שלא הכרתי לפני המשבר על הרופאים מהסוג הזה ומאז אני מקבל תרופה בשם ריספרדל מזה שלוש שנים כל יום במינון משתנה בין 1 ל 3 מל'ג לאחר אי תעסוקה בבית המליצו לי ללכת לבית לבנשטין ברעננה ואז העלו לי את מינון של התרופה ואני מאוד רוצה להפסיק לקבל את התרופה הזו להיות בלי תרופות כמו אז האם זה היה מתאי שהו בחיים ועוד היום הרופאה המליצה לי להחליף את התרופה מריספרדל ל zyprexa מה אפשר לעשות ומתי כל זה הגמר.

02/03/2007 | 16:51 | מאת: שיבא

AKUO RC KUO שלום רב הפסיכיאטר שלי אומר שמצידו תיקח פטרוזיליייה ושמיר ,העיקר זה התוצאות והתיפקוד שלך. לכן , אפשר ל"שחק" קצת עם התרופות כשמריגים טוב ולהעלות מינון כשהמצב לא טוב בברכה (כמו שכותב דור , המשתתף הגאון של הפורום הזה....)

02/03/2007 | 19:25 | מאת:

שלום, לא ציינת את האבחנה פרט למשבר פסיכוטי, נראה שיש צורך בתכנית שיקום ושמעתי שבבית לווינשטיין יש להם תוכנית טובה. עם השיפור בתפקוד ובהרגשה הכללית תוכל גם לחשוב ביחד עם הפסיכיאטר המטפל לגבי הורדת המינון או סיום טיפול. כמובן שאם הפסיכיאטר חושב שהחלפת התרופה תועיל לך אז אפשר לנסות את התרופה החדשה. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 15:57 | מאת: שלטמנ

שלום מהתרופות הבאות איזו הכי פוגעת במין ואיזו הכי פחות- לוסטרל רסיטל ופבוקסיל

לקריאה נוספת והעמקה
02/03/2007 | 19:16 | מאת:

שלום אין כל כך חשיבות לסטטיסטיקה, אני חושב שהפבוקסיל הכי הרבה פחות הלוסטרל ואחר כך הרסיטל. אבל מחקרים שונים מראים תוצאות שונות. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 15:24 | מאת: ניר

אני מרגיש כאב באיזו הערמונית כשאני גומר, כאב שנמשך כמה זמן לאחר מכן...

02/03/2007 | 19:12 | מאת:

לניר כאבים אינם צריכים להיות ביחסי מין ואינם קשורים לתרופות. כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה ואורלוג. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 13:26 | מאת: קובי אלון

שלום! אני בשנות ה20 פלוס. ומשתמש בתרופה לתיום כשנתיים וחצי, ולוקח תרופות כבר כמה שנים. אני סובל מהשמנת יתר רציתי לדעת אם זה קשור לתרופה או לתרופות שלקחתי . ומה עלי לעשות ולמי אני צריך לפנות בענין הזה.

לקריאה נוספת והעמקה

לקובי שלום, אין קשר, ליטיום אינה גורמת לעליה במשקל שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 13:26 | מאת: נדב

שלום רב, לפני מספר שנים יצאתי מדיכאון בעזרת טיפול תרופתי. התקופה שלאחר שהבראתי זכורה לי כתקופה המאושרת בחיי - נהנה מהחיים, ללא חרדה חברתית ומאושר. לאחרונה נכנסתי שוב לדיכאון אך הטיפול שעזר לי בעבר, לא עזר לי כעת. לאחר החלפת מספר תרופות הגעתי למצב שבו אומנם אני יכול לתפקד, אך רחוק מלהיות מאושר כפי שהייתי בעבר. שאלתי את הפסיכיאטר מתי ארגיש מאושר כבעבר. הייתי המום מתשובתו - הוא טוען כי התקופה שבה הרגשתי מאושר הייתי במצב של "מאניה" ואינו מתכוון לשנות לי את הטיפול התרופתי כדי שארגיש טוב יותר. האם הוא צודק ? האם לוותר על תחושת האושר או שעלי להחליף מטפל ? דור וד"ר הידש - זקוק בדחיפות לתשובתכם. תודה.

28/02/2007 | 22:24 | מאת: דור

שלום רב אתה שואל "האם הוא צודק?". התשובה- תבקש מהרופא לראות את התיק הרפואי בזמן ההוא שבו היית "מאושר" לדבריך. האם יש בתיק הרפואי תיעוד של מניה או היפומניה באותו זמן שבו היית "מאושר"? זה משהו שניתן לבדיקה טכנית. מגיע לך לראות ולקבל את המידע ואז תוכל לדעת אם הרופא צודק בדבריו. בברכה

02/03/2007 | 19:10 | מאת:

לנדב תודה לדור, עקרונית הרופא צודק, אבל השאלה היא האם זה נכון עבורך? מצב של מאניה זה מצב של מצב רוח מרומם מדי, עשיית דברים ללא שיקול דעת, פעילות יתר, בזבוז כספים וכך הלאה. כך שצריך לבחון היטב את המצב ואולי גם לשאול אדם נוסף הקרוב אליך וכך להגיע לאבחנה הנכונה. שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 11:46 | מאת: ניר

שלום, אני בן 21 ומטופל כבר כשנתיים ברסיטל 50 מ"ג. לאחרונה הוסיף הפסיכיאטר כדור של אדרונקס לחיזוק ההשפעה, מאחר והתלוננתי על עייפות בלתי פוסקת ובעיות שפיכה שצצו. אני לוקח את האדרונקס כבר כשבוע, וזה עושה לי תופעות לוואי מיידיות של דפיקות לב מואצות ומעין תחשות חולשה, אך זו עברה אחרי כיומיים. מה שכן, מאז שהתחלתי לקחת את התרופה אני חווה בעיה מוזרה בעת השפיכה. כאשר אני קרוב לאורגזמה ועוצר את עצמי, נפלט נוזל זרע דליל שכזה למרות שאני מתאמץ שלא לגמור. וזוהי לא האורגזמה, כי אני יכול להמשיך ומיד לאחר מכן לגמור שוב. זה ממש מוזר ומטיד, שלא לדבר על מביך. האם יש קשר לתרופה או שמדובר בצירוף מקרים? כתוב בהתוויה משהו לגבי בעיות במערכת השתן והערמונית, האם זה יכול להיות קשור? אודה אם תייחס לבעייתי. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה
02/03/2007 | 19:06 | מאת:

לניר האדרונקס אינה משפיעה על המין ולכן איני חושב שיש קשר בין הדברים שאתה מתאר ובין התרופה שבת שלום, דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 11:35 | מאת: רסיטל

איזו תרופה פוגעת פחות במין- לוסטראל או רסיטל?

02/03/2007 | 19:04 | מאת:

שלום, סטטיסטית הלוסטרל אבל שתיהן עלולות לפגוע במין וכאשר מדובר על אדם פרטי אז הסטטיסטיקה אינה משנה. שבת שלום, דר' גיורא הידש

אימי בת 83 עברה ניתוח השתלת מפרק, לאחר הניתוח עברה שיקום והכל בהצלחה. כיום היא בבית עם טיפול פיזיוטרפיה. הבעיה שהיא החלה לקבל הזיות שונות. היא מדמיינת את אבי אישה, שבאה לקחת לה את בעלה, תוקפת אותו מילולית. מדברת בלי הפסקה עם צעקות לעיתים קרובות. התופעה מופיעה אצלה לפחות פעמיים ביום ונמשכת כשעה. ולאחר מכן מתחילים הצעקות הקללות והדיבור הבלתי פוסק. בעיקר היא מאשימה את אבי בבגידה כל הזמן.

מדובר בדליריום. ענינו לשאלה דומה לפני מס' ימים. אצל קשישים דליריום היא בעיה מסכנת חיים. צריך לבצע בדיקות גופניות מקיפות, כולל CT מוח ובדיקות דם. אפשר לתת לה הלידול במינון נמוך להרגיע את ההזיות. פנו לרופא משפחה בדחיפות, או לחדר מיון כללי.

לסתיו תודה לדור, השאלה כמה זמן עבר מאז הניתוח? בכל אופן כנראה שהשינוי הנפשי נגרם מסיבה גופנית ולכן צריכים לברר האם ישנה סיבה גופנית ששינה את המצב הנפשי. כל טוב דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 08:58 | מאת: נגמלת

שלום, אני נוטלת את התרופה כ6 שנים התחלתי במינון של 40 מל' ועם הזמן ירדתי במינון המינון שאני מקבלת היום הוא 20 מל'. בעקבות ניסיון לכניסה להריון אני מנסה להגמל מהתרופה מאחר ורופא המשפחה סיפר שקיימים סיכונים למומי לב. בתקופה האחרונה (כמספר חודשים) שכחתי ליטול את הכדור ויצא שנטלתי בממוצע כדור אחד או שניים בשבוע בשבועיים האחרונים הפסקתי ליטול את התרופה. אומנם איני מקבלת התקפי חרדה אבל אני יש לי התקפי זעם ואני חוששת (וגם נמנעת מלעשות דברים שעשיתי בעבר) מה המלצתך להמשך טיפול.

27/02/2007 | 13:25 | מאת: דור

שלום רב אם את צריכה טיפול תרופתי בזמן הריון (יש צורך בבדיקה של פסיכיאטר) אז בעיקר פרוזק=פריזמה=פלוטין נחשב לבטוח לשימוש לאורך כל תקופת ההריון. הסרוקסט פחות בטוח לנשים בהריון למרות שהסיכונים הם באחוזים סטטיסטיים נמוכים. כדאי שתיוועצי פנים אל פנים עם פסיכיאטר וגם טלפונית עם המרכז הטרטולוגי בהדסה עין כרם. כמו כן, יש להודיע לרופא גניקולוג על כל תרופה שאת לוקחת במהלך ההריון כדי שידע להפנות אותך לבדיקות המתאימות. בברכה

28/02/2007 | 01:35 | מאת:

לנגמלת תודה לדור ואני מצטרף לדבריו, בנוסף קל יותר לסיים טיפול עם פרוזק מאשר עם סרוקסט. כל טוב דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 08:53 | מאת: גלדיולה

שלום אני בת 59 (עוד מעט)מזה זמן רב שאני סובלת מדכאון ברמות שונות ,וכן מפיברומיאלגיה. ותת פעילות של בלוטת התריס. לאחרונה עקב פיטורין , אי מציאת עבודה שיצרו בעיול כלכליות. הדכאון החמיר, ואני ממעטת לצאת מהבית עקב סחרחורות וחרדות. וכן אי יציבות, כאילו הרגליים אינן נשמעות לי, והולכות לאן שהןם רוצות. נוירולוג לא מצא סיבה לכך, לדעותו זה מכלול של דברים כתוצאה מהדכאון והחרדות. עד היום קיבלתי אלטרול 25. עד לפני חצי שנה זה היה 50 מ"ג , מה שגרם לעליה דרסטית בלחץ הדם, והרופאים בבית החולים הורו להוריד את המינון ל-25 מ"ג. בנוסף אני מקבלת תרופות ללחץ דם, קרדילוק, וזודיפ, וכמובן אלטרוקסין,( ואסיבל לא באופו קבוע) לפני כחודשיים החילותי ליטול קיו 10 בהמלצת הקרדיולוג. אתמול הפסיכיאטר שלי החליף את האלטרול לסימבלטה. שאלתי היא , איך התרופה חדשה מסתדרת עם יתר התרופות שאני מקבלת. האם אני צריכה ליטול חלק מהן בנפרד, ואיך זה ישפיע על חיי היום יום שלי בתודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה
28/02/2007 | 01:34 | מאת:

לגלדיולה אין פלא שהאלטרול לא עזר כי המינון נמוך מדי. הצימבלטה היא טיפול מצויין נגד דיכאון ואין בעיה עם התרופות הנוספות שאת נוטלת. כל טוב דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 00:52 | מאת: גרשון

לקראת חג הפורים, הייתי מעוניין באופן חד פעמי להשתכר. אני נוטל באופן קבוע (8חד') 15 מ"ג ציפרלקס ביום. מה הסיכון בכך, אם בכלל? וכן מה דעתך על שתיה אלכהולית בעת נטילת התרופה? אודה על תשובתך המהירה.

27/02/2007 | 12:43 | מאת: דור

שלום רב אם אתה מתכוון להשתכר אז רצוי להמנע מניטלת ציפרלקס סמוך לשתיה. אלכוהול כאשר נצרך במידה קטנה ומבוקרת ומדי פעם לא מזיק לאדם בריא בנפשו. לאדם עם הפרעה נפשית אלכוהול מסוכן הן בגלל ההשפעה הפסיכואקטיבית שלו והן בגלל האינטראקציה עם התרופות. בברכה

28/02/2007 | 01:32 | מאת:

לגרשון השנה תצטרך לוותר על שתית אלכוהול כל טוב דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 00:47 | מאת: יעל

דר הירש שלום, עיינתי בהודעות הקודמות שהתפרסמו פה החודש בנושא, וקראתי את תשובתך. אינני מוצאת את התרופה (במינון של 75 מג) בבתי המרקחת, אשר מציעים לי תחליפים. למי ניתן לפנות ע"מ לברר מתי תגיע (או לא) התרופה למדפים?

27/02/2007 | 08:48 | מאת: משיבה

אפילו ליבואן ולמשווק בארץ אין תשובה חד משמעית בנושא. בינתיים הם מקווים שבתחילת חודש הבא יתחילו שוב לספק את התרופה. לבינתיים הייתי ממליצה לך ויפאקס XR.זה התחליף הכי קרוב למקור שאני מכירה. משיבה

ליעל אכן מבטיחים שהתרופה כבר בדרך...., בכל אופן היבואן עוזר למצוא בית מרקחת בסביבתך שעדיין יש להם את התרופה. אם אין ברירה אז אפשר בהחלט להעזר בויפקס XR שהיא אותה התרופה ותוצרת הארץ. כל טוב דר' גיורא הידש

27/02/2007 | 00:17 | מאת: אלה

שלום לך ד"ר. אני בת34 ויש לי בעל ושתי בנות . חלום חיי היה להקים משפחה עם 3 ילדים. יש לי בעיית פריון ולא אוכל יותר להביא ילד לעלום. מאז השתנו כל חיי. נעשתי עצובה מאוד . קנאית, רגישה,מכונסת בעצמי ובודדה.מעגל החברות שלי מאוד מאוד הצטמצם. לאחרונה אני מרגישה כמו "אבן" על הלב וקשה לי לנשום . מדי פעם מין אנחות כאלו כבדות. מרגישה מצוקה. מאוד משתדלת כלפי חוץ להפגין שהכל כשורה . אבל אני מרגישה את הקושי פיזי ונפשי . מה עלי לעשות???. תודה רבה על העזרה.

לקריאה נוספת והעמקה
28/02/2007 | 01:30 | מאת:

לאלה הדברים שכתבת עלולים להתאים לדיכאון, כדאי להגיע לפסיכיאטר או לפסיכולוג קליני כדי שיתרשם ויאבחן נכון ואז לשקול את האפשרויות הטיפוליות. כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 22:07 | מאת: שאלה דחופה

קראתי שהתפקיד של התרופות האנטי פסיכוטיות תפקידם לחסום את הקולטן של הדופאמין ואם זה נכון אז איך אפשר לשלב כדור נוגד דיכאון למשל שתפקידו להזרים חומרים כמו סרוטנין למשל לקולטן של הדופאמין או כדור כמו ריטלין שמעורר את הדופאמין? יש פה סטירה רצינית! מישהו יכול לתת לי הסבר הגיוני שאני אהיה בראש שקט? פשוט אני לוקח 10 מ"ג זיפרקסה 10 מ"ג סרוקסאט ו 20 מ"ג ריטלין... תודה

27/02/2007 | 13:10 | מאת: דור

שלום רב אין התווית נגד בין התכשירים הנ"ל, כלומר השילוב אפשרי, בכפוף לאבחנה ולמעקב של איש מקצוע. לגבי הביוכמיה במוח- הדברים מאד מורכבים ולכל קולטן יש גם תת קולטנים שונים ולעיתים ההשפעה היא סלקטיבית על תת קולטן מסויים. מגיע לך לקבל הסבר מהרופא המטפל לגבי הרציונאל מאחורי השילוב התרופתי הנ"ל. בברכה

28/02/2007 | 01:29 | מאת:

ליוסי ברפואה (בכל התחומים) יש הבדל בין הביוכימיה והקולטנים ובין הקליניקה והתוצאות המעשיות של טיפול באנשים, כך שאני מצטרף לדבריו של דור שהדברים מורכבים וההבנה שלנו את הכימיה עדיין מוגבלת. בכל אופן נמצא שנגד פסיכוזה אפשר לפעול גם לכיוון הדופמין וגם לכיוון הסרוטונין (כמו לפונקס למשל), והשילוב של זיפרקסה ופרוזק נמצא טוב. הבעיה היא יותר עם הריטלין, שיש מעט עבודות לשילוב של ריטלין עם תרופות נוגדות דיכאון. כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 19:17 | מאת: ליאור

אני אחריהתקף מאני ראשון שאגב התחילבעקבות נטילת ציפרלקס ונגמר באשפוז בבית חולים,כיום אני לא בדיוק בדכאון כי אין לי עצבות,השאלה שליהיא הרמת תפקוד שלי היא יחסית נמוכהיחסית לאנשים אחרים ,זיכרון,מהירות חשיבה,מהירות פעולה...וכשהיה לי את ההיפומאניהבתחילת המאניה תפקדתי מצויין מהשוליים של החברה הייתי פתאום מרכזוכל הבעיה של האטיות שתמיד היתה נעלמב,אני יודע שהיפומאניה זה מצב חולניורציתי לדעת אם יש אמצע מסויים,כלומר לא היפומאני ולא איטי כזה...יש טעם להמשיך ולנסות למצוא איזון תרופתי נכוןאו פשוט לקבל את המצב כמו שהוא....כיום אני לוקח גאודון 80 מל ציפרלקס 1.5 ופבוקסיל50 מג והתפקוד שלי לקוי כמו שתמיד היה... אני כרגע לא במסגרת אני בבית...

27/02/2007 | 12:58 | מאת: דור

שלום רב גאודון היא תרופה לסכיזופרניה ולא להיפומניה. האם אובחנה אצלך סכיזופרניה? מדוע אתה נוטל שתי תרופות שונות מסוג SSRI? הטיפול המומלץ להיפומניה- כחלק מהפרעה דו קוטבית- הוא ע"י תרופות מייצבות- ליטיום, דפלפט, טגרטול. אבל היפומניה או דיכאון יכולים להופיע גם בסכיזופרניה ולכן צריך לראות את האבחנה המלאה. בברכה

28/02/2007 | 01:26 | מאת:

לליאור האיטיות עלולה להיות או ממצב דיכאוני או מתופעת לוואי של התרופות שאתה נוטל. צריכה להיות סיבה מיוחדת למתן שתי תרופות נוגדות דיכאון מאותה המשפחה. בכל אופן נראה שעדיין אינך מאוזן ואני מקווה שהרופא המטפל ימשיך להתאים לך תרופות כך שהמצב יהיה מאוזן יותר. כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 18:04 | מאת: אלי

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/830691.html

לאלי תודה, והנושא מאוד מאוד חשוב הידש

שלום. אני לוקח כבר מזה זמן מה את התרופה אפקסור XR ושאלתי היא, האם ישנם הגבלת מסויימות לנטילת תוספי תזונה (חומצות שומן, ויטמינים, תמציות צמחים וכו'...) יחד עם התרופה שאני לוקח? ידוע לי שתמציות ג'ינסנג מגבירות את זרימת הדם/לחץ-דם, האם זה נכון ואם כן האם זה מהווה בעיה? כמו כן ידוע לי שאומגה-6, שמופקת משמן-זיפן מדללת דם. האם גם זה יכול להוות בעיה? האם רצוי להימנע מאיזשהו תוסף תזונה מן הצומח יחד עם השימוש באפקסור? אודה לך מאד עם תוכל להשיב לי על שאלות אלו.

רצוי למנע מגינסינג כי הוא ממריץ את מחזור הדם ומשחרר יותר נור-ארדרנלין(גם האפקסור משחרר נור-ארדנלין).אין בעיה עם חומצות שומן אומגה 3 או אומגה 6. כמן כן,אין בעיה עם ויטמינים כל עוד מדובר במינון תחזוקתי מבוקר. אין להשתמש בצמחי מרפא ללא יעוץ מקצועי כמו כן יש איסור לקחת חומצות אמינו שעובדות על מערכת העצבים המרכזית כמו גאבא, פניליאנלין וטירוזין.

תודה על המידע. הזכרת חומצות אמינו, האם יש בעיה בלקחת אבקות חלבונים (whey) יחד עם התרופה??

26/02/2007 | 13:35 | מאת: בועז

שלום ד"ר הידש.אני בן 25 וסובל שנים רבות(כבר מגיל הילדות-נערות)מחרדה חברתית אך לא בעוצמה משתקת(לא מדובר בהסתגרות בבית).אני בחור עובד,למדתי במסגרות אך תמיד ליוותה אותי בעיה של חוסר נוחות בחברה,עצבנות כללית,מצב רוח ירוד,אי שקט פנימי מלווה בדפיקות לב,תחושת חוסר אוויר,רעד ברגליים שאני מדבר עם מישהו או במיוחד עם מישהי. כנראה שהתחושות הללו נובעות מכך שהחרדה החברתית הקלה הרסה לי את מצב הרוח גם. בנוסף,עברתי טיפול פסיכולוגי ללא הצלחה ולא הסכמתי לקבל בעזרה תרופתית-פסיכיאטרית. לאחרונה,רופא המשפחה הסביר לי שיצאה תרופת מירשם חדשה בשם REMOTIV שמיועדת לטיפול בדכאון קל עד בינוני כולל חרדה ואי שקט שיכולה לפתור לי את הבעיה שלי.הוא גם הסביר לי שהתרופה עובדת על המעביר העצבי סרטונין שכמות קטנה שלו במח היא הגורם גם לחרדה חברתית וגם לדכאון. כיון שהתרופה היא עדינה וממועטת תופעות לוואי החלטתי לנסותה בתקווה גדולה שכאן יהיה סוף למצב שלי וממנה תגיע הישועה. אני לוקח את התרופה כבר 8 שבועות ולצערי לא נראה שיפור לשביעות רצוני(יש אולי מעט מעט שיפור).אני לוקח את התרופה במינון מלא של 2 כדורים. חזרתי לרופא והוא אמר שאנשים שיש להם דכאון או חרדה כמה חודשים או שנה התרופה תוך שבועיים-שלושה עוזרת.אבל לאנשים עם מצב עמיד שנים כמו שלי,יש להמתין אפילו 3-4 חודשים כי "גם את רומא לא בנו ביום אחד".האם יש טעם בדבריו או שחבל על הזמן? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה
28/02/2007 | 01:18 | מאת:

לבועז הרמוטיב טובה לדיכאון ופחות יעילה לחרדות למרות שיש לה השפעה, כיוון שהרמוטיב החל להשפיע עליך אז אולי כדאי לחכות, יש גם הגיון במה שהרופא אמר. מצד שני יתכן שהתרופה לא תהיה ממש יעילה אלא רק הקלה חלקית. הבעיה היא תמיד עם מצבי ביניים, כאשר תרופה עוזרת אבל לא פותרת את כל הבעיה, אז תמיד קשה להחליט. כיוון שאינך מעוניין לעבור לתרופות אז אולי בכל זאת כדאי להמשיך עם הרמוטיב. כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 12:25 | מאת: קטי

דור וד"ר הידש שלום לאחר שהרופאה החליטה להוריד את הריספונד ל 0.5 בהדרגה מ 1.5 מ"ג ולהיות על ויפקס של 150 מ"ג אחי התחיל מיום חמישי שוב בהתפרצויות כלפי אישתו. היום דיברתי עם הפסיכיאטרית והיא החליטה על מינון של 2 מ"ג ריספונד ו להוריד את הויפקס XR ל75 מ"ג מה אתם אומרים ותוך כמה ימים נתחיל לראות שינוי מיום חמישי הוא על 1 מ"ג ריספונד תודה רבה על העזרה

27/02/2007 | 13:16 | מאת: דור

שלום רב אחרי כל שינוי בתרופות יש להמתין מינימום שבועיים- עד חודשיים- בשביל להעריך את ההשפעה של השינוי. במקרה שתיארת מדובר על שני שינויים בבת אחת- כנראה שיהיה קשה להפריד ביניהם- אך מה שחשוב זה הרציונאל הטיפולי שעומד מאחורי ההחלטה של הרופאה לשנות את המינונים. בברכה

28/02/2007 | 01:15 | מאת:

לקטי תודה לדור, ההשפעה המרגיעה של הרספונד יכולה להיות מורגשת מיד, ההשפעה נוגדת הדיכאון או הפסיכוזה לוקחת זמן כפי שנכתב. כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 11:23 | מאת: דנה

התחלתי לקחת בשל דיכאון וחרדה, אך זה לא באמת עושה את העבודה אצלי

לקריאה נוספת והעמקה
28/02/2007 | 01:14 | מאת:

לדנה צריך לחכות כשישה שבועות עד אשר מחליטים לגבי יעילות הטיפול. רק אחרי שישה שבועות קובעים שתרופה מסויימת לא עוזרת לאדם מסויים. כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 07:40 | מאת: איתן

שלום אני מטופל כשנה בציפרלאקס ואני מעוניין להפסיק את הטיפול האם ניתן להפסיק או צריך להוריד מינון( לוקח כדור אחד ביום) תודה

27/02/2007 | 07:27 | מאת: דו?רו?ן

רצוי להפסיק טיפול ביעוץ עם הרופא המטפל בלבד!, רצוי לרדת בהדרגה למנוע תופעות לואי בהתחלה ל חצי כדור ואח"כ לרבע ואז להפסיק ככול שהירידה יותר מתונה (שבוע שבועיים כל שלב) כך תמנע תופעות לואי .

28/02/2007 | 01:13 | מאת:

לאיתן תודה לדורון ואני מצטרף לדבריו כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 05:05 | מאת: רונית

אלו תרופות קיימות המטפלות גם בדיכאון וגם בחרדה? ולאיזו תרופה מביניהם הכי פחות תופעות לוואי, על איזה אחוזים מדובר? (הכוונה בעיקר לחשק מיני ולעלייה במשקל) תודה רונית

לקריאה נוספת והעמקה

לרונית האפקסור XR והציפרלקס נבדקו נגד חרדה, לשתיהן מעט תופעות לוואי פרט לבעיה במין שזה בסביבות 30% כל טוב דר' גיורא הידש

26/02/2007 | 04:13 | מאת: דנה

ידוע לי שרמוטיב בדרך כלל אינו גורם לעלייה במשקל. והיה וכן קיימת עלייה במשקל, מתי היא בדרך כלל מתחרחשת? האם יתכן שאחרי נטילה של חודשיים ויותר, רק אז תחול עלייה במשקל? או שהעלייה במשקל בדרך כלל בשבועות הראשונים של הנטילה ? תודה דנה

26/02/2007 | 10:34 | מאת: אדם

אשמח אם תספרי לי למה את לוקחת רמוטיב(דכאון/חרדה),כמה זמן את לוקחת,האם את מרגישה שינוי לטובה בהרגשה.אני לוקח חודשים כנגד חרדה ממושכת יש שיפור מסוים בכלל לא מושלם.דווקא אני רזיתי 3.5 קילו...

27/02/2007 | 01:05 | מאת:

לדנה אכן, לא ראיתי עליה במשקל עם רמוטיב, אבל ברפואה הכל יתכן. בכל אופן העליה הצפויה היא במשך השימוש, כלומר אחרי מספר חודשים ולאו דווקא בהתחלה. כמובן שדיאטה ופעילות גופנית עשויים לעזור. כל טוב דר' גיורא הידש

02/03/2007 | 09:28 | מאת: דקלה

אני לוקחת את רמוטיב כבר 5 חודשים ואני מרגישה הרבה הרבה יותר טוב, היום אני מסוגלת לישון טוב יותר, להתרכז בעבודה, לצחוק ובעצם לחיות בצורה נורמטיבית.. לגבי השמנה- דווקא הרופא שלי אמר לי שרמוטיב אינה משמינה וגם אינה פוגעת בחשק המיני אני מודה לרופא שלי שהציע לי את רמוטיב

25/02/2007 | 23:40 | מאת: אהוד

שלום רב, ידוע לי כי זהו לא המקום לטיפול אלא לייעוץ בלבד אך אבקשך בכל לב להתייחס בפרוט ומיקצועיות לשאלותי: עקב תופעות חרדה הכוללים התקפים וסימטומים גופניים ולאחר 4 שנים שעברתי ללא הצלחה כל משפחות ו"מותגי" התרופות, וכמו כן נגמלתי מס' פעמים מבנזודיזאפינים היום אני נוטל סרוקסאט 20 מ"ג כ 6 שבועות משולב עם קלונקס 0.5 מ"ג כ 4 חודשים בליילה /ערב. לצערי אני מרגיש סבל רב ואינני יודע האם לשייכו לקלונקס או לסרוקסאט. רוב שעות היום ובעיקר ככל שהרמה בדם של הקלונקס יורדת אני חש בחילות, שריפה בגוף כולל כאבי שרירים וכאב ראש עם חוסר איזון וריכוז. יצוין כי תופעות אילו התרחשו גם כאשר נטלתי תרופות פסיכיאטריות נוספות. עוד מטריד אותי כי עם הזמן עולה הצורך בעוד קלונקס עד שאני מגיע לעיתים ל 0.75-1 מ"ג כאשר ציפיתי להיפך: להגיע לאיזון ולהוריד מינון קלונקס. הרופאה טוענת שאני צריך להישאר תקופה ממושכת עם סרוקסאט כולל קלונקס (כאשר הסרוקסאט היה בחירה שלי). מה עושים במצב של סבל כזה? אני שם על כף המאזניים סבל תופעות לוואי מול התקפי חרדה ואיני יודע האם להפסיק או להמשיך? האם יש צ'אנס להמתין עוד תקופת מה להסתגלות או שמא עלי לחפש אלטרנטיבה כמו מודאל או תרופה קלה יותר?

26/02/2007 | 11:59 | מאת: דור

שלום רב מודל היא תרופה אנטיפסיכוטית והיא בהחלט לא מומלצת כטיפול נגד חרדה. לגבי הקלונקס- אתה כבר יודע מנסיונך שיש התרגלות אליו. אפשר לקחת אותו כתוספת לתרופה העיקרית אך לא כטיפול יחידי. מה עוד שבמינונים גבוהים הוא גורם לעייפות, דיכאון, ירידה בריכוז ובקואורדינציה והתמכרות. לכן הפתרון מצוי בסרוקסט. סביר שעליה במינון תפחית מתחושות החרדה שיש לך. ניתן לעלות עד 50 מ"ג ליום. כמובן רק בתיאום ובאישור של הרופא המטפל. בברכה

27/02/2007 | 01:03 | מאת:

לאהוד לעתים ישנם אנשים הרגישים מאוד לתופעות הלוואי, במצבים כאלו כדאי לעלות במינון לאט לאט, לתת לגוף להסתגל לתרופה ולהשתדל לא להפסיק. אני מקווה שאת הזמן הקשה של תופעות הלוואי כבר עברת וכעת תהיה הקלה לאורך הזמן. כך שאם אתה יכול תנסה להתמיד כשלושה חודשים עם השילוב הזה, בשלב שני תשקול עליה בסרוקסט אם צריך ואם אפשר ירידה בקלונקס. כמובן שבהדרגה. כל טוב דר' גיורא הידש

25/02/2007 | 22:39 | מאת: מיה

שלום ד"ר הידש, אני משתמשת בציפרלקס למעלה משנה. עברתי אליו אחרי 3 שנות שימוש ברסיטל מכיוון שנאמר לי שזו תרופה טובה יותר. לאחרונה, עקב קושי כלכלי, אני שוקלת לחזור לשימוש ברסיטל מכיוון שהוא נכלל בסל התרופות, לעומת הציפרלקס שעליו אני משלמת כ- 180 ש"ח לחודש (גם דרך כללית מושלם). אני מאוד מתלבטת בעניין. האם יש בכך נסיגה ממוצר טוב יותר לפחות טוב? האם תופעות הלוואי עשויות לחזור במעבר בין התרופות (בחילות, חולשה, השמנה וכו') ובאופן כללי - האם אתה ממליץ לעשות זאת או שלא כדאי לחזור לאחור. תודה. מיה.

למיה האם הרגשת הבדל כלשהו במעבר מהרסיטל לציפרלקס? בכל אופן בשתי התרופות יש את אותו החומר הפעיל ואיני צופה שום קושי או שינוי במעבר לרסיטל. כל טוב דר' גיורא הידש

25/02/2007 | 22:09 | מאת: ג

האם חלק מהסובלים מ- OCD עשויים להגיב לטיפול תרופתי הניתן בדרך כלל במקרים של ADD? תודה.

27/02/2007 | 00:55 | מאת:

לג. לדעתי כן, אבל כמובן שעדיין אין מחקרים על השילוב הזה. לדעתי הטיפול ב ADD חשוב יותר ועשוי להפחית חרדות ולכן גם פחות OCD כל טוב דר' גיורא הידש