פורום סרטן השד

הפורום יחזור לפעילות בקרוב
מידי שנה מתגלות כ-4400 נשים עם סרטן שד (לפי נתוני משרד הבריאות). לפי הנתונים החדשים, אחת מכל שבע וחצי נשים חולה בסרטן שד, ורבע מהחולות הן נשים צעירות מתחת לגיל 50. הוכח כי אבחון מוקדם מציל חיים! ולכן חשוב החל מגיל 30 לבצע, מידי שנה, בדיקת מישוש אצל כירורג שד, ומגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. על כל אישה מגיל 20 להכיר את השד ואת השינויים החלים בו.
19264 הודעות
14887 תשובות מומחה

מנהל פורום סרטן השד

אם התוצאה היא ER חיובי וה PR שלילי,מה יהיה הטיפול?

15/06/2017 | 08:29 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

עם המידע הזה בלבד, בהחלט יהיה טיפול הורמונלי. האם יהיה עוד משהו? אי אפשר להגיד וזה תלוי בעוד כמה משתנים שלא מסרת.

13/06/2017 | 18:40 | מאת: מיכל

שלום רב אני עם סרטן שד מפושט לעצמות ולבלוטות. לאחר טמוקסיפן, לטרזול ופסלודקס המחלה מתקדמת. הרופאה הציעה לי 2 אפשרויות איברנס עם אנסטרזול או קסלודה. יש לי ביטוח רפואי מטעם מקום העבודה, אז אני יכולה לממן את האיברנס. האם יש טיפול שהוא עדיף כרגע? רציתי גם לשאול כמה זמן טיפול כזה יכול להחזיק? האם מדובר בכמה חודשים או בכמה שנים? תודה רבה מראש

15/06/2017 | 08:28 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

לגבי איזה טיפול עדיף - אף אחד לא יודע, יש עכשיו מחקר שמשווה את שני האפשרויות האלה בדיוק מהסיבה הזו. שניהם לא מאוד קשים, אז לרוב מעדיפים למצות טיפולים הורמונליים לפני שעוברים לכימיה. בעוד כמה שנים תהיה לנו תשובה יותר ברורה. לגבי כמה זמן יכול להחזיק - אין דרך לדעת. בין חודשים לשנים, משתנה מאישה לאישה, תלוי בתגובה קודמת לטיפולים ובהיקף המחלה...

אודה לתשובתכם

כן, במידה ונעשה בצורה סטרילית ובטוחה.

קיבלתי כדור Akynzeo וסטרואידים בעירוי טרם מתן הכימותרפיה (אדריאה+ציקלופוספמיד), אך בימים שלאחר מכן סבלתי סחרחורות ובחילות קשות. האם יש טיפול מקדים אחר נגד בחילות שיכול להיות טוב יותר בפעם הבאה?

15/06/2017 | 08:25 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, בעקרון אקינזאו נחשב היום לתרופה הכי יעילה שיש. ברור שאינה עוזרת ל-100% מהנשים, לכן לפעמים צריך להוסיף עליה דברים אחרים, אחרי הטיפול. עוד יום-יומיים סטרואידים, פרמין, לוריבן (כדור הרגעה, אבל עוזר לחלק מהנשים לבחילות), מוטיליום, קנביס, דיקור (רצוי אצל אנשים שמכירים את התחום היטב). תתייעצי עם הרופא שלך לפני הטיפול הבא, כדי שיהיה לך זמן להתארגן על חלק מהדברים. מקווה שההמשך יהיה יותר קל

09/06/2017 | 08:08 | מאת: יוליה

בת 40 , נשאית של ברכה 1 חליתי בסרטן שד כאשר גליתי גוש בשד. בתשובת הפתלוגיה הרצפטורים הראו על טריפל נגטיב, עברתי ניתוח למפקטומי ואוטוטו מתחילה כימותרפיה - 4 טיפולים של ac ועוד 10 טיפולים של טקסול, האונקולוג הציע להוסיף תרופה ששומרת על הלב קרדיוקסן וכששאלתי הבנתי שאין מספיק מחקרים , אז רציתי לדעת האם זאת תרופה שפוגעת בטיפול הכימותרפי והאם היא ממולצת? ושנית בבדיקת הפתולגיה שלאחר הניתוח החזירו לי תשובה שהגידול הינו בגודל 1.8 , השוליים נקיים והבלוטות נקיות. מהם סיכויי ההחלמה מגידול זה ומה הסיכוי של חזרת המחלה ? האם ממולץ גם להסיר שחלות ושדיים?

09/06/2017 | 21:58 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי יוליה, אין מספיק מחקרים לגבי קרדיוקסן, לטוב או לרע. זה לא סטנדרט להוסיף אותו, בטח למישהי צעירה ובריאה (אני מנחשת) בת 40. סיכויי החלמה מעל 85%. לגבי הסרת שחלות ושדיים - זו שאלה לדיון של לפחות חצי שעה פנים מול פנים, זה לא המקום. יש בעד ויש נגד וחסר המון מידע עליך כדי לדון ולו בחלק מהשיקולים. את עדיין יכולה להמשיך להתלבט בשאלה תוך כדי הטיפולים ולדחות את ההחלטה לאחרי. לא חסר עם מי להתייעץ, רק תיזהרי מעודף מידע ברשת, שיכול לבלבל ולפעמים להטעות, בעיקר כי לא כל מה שנכון עבור אישה אחת יהיה דווקא נכון בשבילך. תתייעצי עם רופאים שאת סומכת עליהם. שיהיה קל בטיפולים ובקבלת ההחלטות...

09/06/2017 | 23:05 | מאת: יוליה

תודה רבה על התשובה.

09/06/2017 | 23:19 | מאת: יוליה

דרך אגב מדובר בנשאות של מוטציה משפחתית שזיהו אותה אצל בת דודה בחו"ל וכשהיא שלחה dna לארץ אז גלינו הרבה במשפחה נשאיות ואז הסבר גם לכל המקרים הרבים של סרטן השד במשפחה.

06/06/2017 | 19:08 | מאת: צפונית

עברתי ניתוח אונקופלסטי לפני כשנה. נכון להיום -קופ״ח לא מאשרת mastopexy בשד השני. האם הליך זה נמצא בסל?

17/06/2017 | 11:11 | מאת: ד"ר ליאור הלר

צפונית שלום, לפי הידוע לי קופת החולים מחויבת לאשר כל ניתוח בשד השני הקשור לבעיה רפואית. במקרה שלך הMASTOPEXY שנעשתה בשד הבריא נובע מהצורך להשיג סימטריה בין השדיים שנפגעה מהצורך לכרות את הגידול והשחזור האונקופלסטי. אם כך הם חייבים לתת ט 17 למסטופקסיה ולמען האמת אני מעולם לא נתקעתי בסירוב מצד קופות החולים במקרים באלה בהצלחה פרופ׳ ליאור הלר

03/06/2017 | 14:55 | מאת: א.ק.

בבדיקה מאקרוסקופית נכתב "שוליים אחרים של הגידול מטושטשים. וכן נאמר כי במרכז הקטע נמצא גידול ללא גבול חד" ועוד נאמר כי "נמצאת רקמת שומן עם אזורים של רקמה נוקשה במקצת באזורים מדיאלים אחוריים" מה משמעות הממצאים הנ"ל? תודה

05/06/2017 | 23:34 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

בעקרון תיאור מאקרוסקופי זה מה שהפתולוג רואה בעיניים כשהוא מקבל את הדגימה מחדר ניתוח ומתאר. בתוך דגימה כזו יש רקמה חולה ורקמה בריאה. קשה להבין מחלקי משפט אלה את ההקשר הכללי או אם יש להם משמעות כלשהי. מה שחשוב זה מה שנכתב בסופו של דבר בתיאור המיקרוסקופי - גודל, מרחק משוליים, דרגת התמיינות, בלוטות וכו'. כשתגיעו לאונקולוג עם המסמך המלא, יוכל להסביר לכם את כל פרטי הדוח

03/06/2017 | 10:04 | מאת: טלאל

מזה שלוש וחצי שנים לאחר למפקטומי אני לוקחת טמוקסיפן מדי בוקר ביחד עם תרופה אנטי חומצית כמו אומפרדקס /קונטרטלוק. האם יש בעיה עם ספיגת הטמוקסי בגלל הסמיכות של שתי התרופות?

05/06/2017 | 23:29 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, אין בעיה לקחת עם מעכבי חומציות, ולא משנה אם לוקחים עם/בלי אוכל

31/05/2017 | 16:32 | מאת: פנינה

אני שנה אחרי גילוי המחלה ושלושה חודשים נוטלת לטרזול, הכדור גורם לי דילול בשיער הראש , כאבי פרקים וכתפיים במשך היום והלילה כאבים באצבעות הידיים שמפריעות לי בכתיבה ועבודות הביית וכו , האם יש טעם לעבור לפמרה? האם יש סיכוי שהפמרה תגיב אחרת ויהיו פחות תופעות לואי

31/05/2017 | 22:32 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום, יש נשים שמדווחות על תופעות לוואי שונות עם לטרוזול ופמרה המקורית, אבל יש גם כאלה שלא. יש גם נשים שיותר קל להן עם אנסטרוזול מאשר עם לטרוזול, ויש כאלה שבדיוק ההיפך. פשוט תנסי ותראי, רק קחי בחשבון שלא מיד אחרי החלפת הכדור תרגישי בהבדל, כי לוקח זמן לתופעות של הכדור הקודם לחלוף, אז צריך כמה שבועות כדי להרגיש בהבדל (או שלא). מקווה שתמצאי בסוף את מה שהכי טוב לך, או לפחות את "הרע במיעוטו"...

26/05/2017 | 09:30 | מאת: אירנה

האם ניתן לבצע הבדיקה בקופות החולים ? מה ס"ג עלות של בדיקה כזאת והאם לחולות סרטן השד כדאי לבצעה ? תודה אירנה

27/05/2017 | 10:21 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, הבדיקה מבוצעת במכונים פתולוגיים בלבד, שנמצאים בבתי חולים. יש גם מכון פתולוגי לקופ"ח מכבי, ולכללית יש מרכז שמבצע בדיקות כאלה (בבית חולים כרמל). בשלב זה הבדיקה לא בסל לגידולי שד ועלותה באופן פרטי סביב 2000 ש"ח. בשלב זה מדובר בממצא מאוד נדיר בגידולי שד, בעיקר בסוג triple-negative. לא מומלץ באופן גורף לכלל החולות. כדאי לשאול אונקולוג מטפל אם רלוונטי.

26/05/2017 | 07:39 | מאת: יפה

אני אונקולוגית בסרטן מסוג her 2 חצי שנה לאחר ניתוח למפקטורי .סיום טיפול כימותרפי לפני 7 חודשים והקרנות נסתיימו לפני חודשיים. באוגוסט אסיים טיפול ביולוגי ומזה חודש נוטלת כדורי לטרוזול. לאחרונה אני חשה תשה שהשד המנותח חם למגע האם זו תופעה שכיחה במצבי? תודה

27/05/2017 | 10:17 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, זה לא שכיח, אבל לפעמים רואים את זה כמה חודשים אחרי סיום הקרנות. אם זה רק חום, בלי אודם או כאבים, אין סיבה לדאוג. אם יש תופעות אחרות, כדאי להראות לאונקולוג או כירורג שיתרשמו...

25/05/2017 | 20:15 | מאת: רוני

שלום לאחרונה אושרה קיתורדה בארה"ב לטיפול בכ-15 סוגי סרטן כולל מקרים מסויימים של סרטן השד. לאיזה סוגי סרטן השד קיתורדה עשויה לעזור ? תודה רוני

27/05/2017 | 10:15 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי התרופה אושרה לגידולים עם מאפיינים מסויימים שנצפים בבדיקה פתולוגית. מדובר בסמנים שנקראים MSI-H או בעברית אי יציבות גנומית (microsatellite instability), או חוסר צביעה לחלבונים ממשפחת MMR. אלה סמנים שמאוד נדיר לראות בגידולי שד, ואם כבר מוצאים אותם, זה בעיקר בגידולים שלא מבטאים את 3 הקולטנים הקלאסיים של אסטרוגן/פרוגסטרון/her2 - מה שנקרא triple-negative. וגם בתוך קבוצה זו עדיין יש תת קבוצה שלא מגיבה טוב, לא יודעים בשלב זה לאפיין אותה בצורה ברורה.

22/05/2017 | 22:12 | מאת: רונן

אימי אובחנה עם טריפל נגטיב ונשאית BRCA1 בטיפול טרום ניתוחי קיבלה אדריאמיצין + טקסול. שארית מחלה בניתוח עם 4 בלוטות נגועות, קיבלה בנוסף CMF כטיפול אדגובנטי. פיתחה גרורות ריאתיות תוך 6 חודשים מסיום ההקרנות. שאלתי היא כזאת..מאחר והיא נשאית, האם מתן קרבופלטין בטיפול טרום ניתוחי היה משפר לה משמעותית את התגובה וכנראה גם הישרדות? אנחנו מרגישים סוג של פספוס פה ומניחים כי הטיפול שהיא קיבלה לא היה הכי יעיל בשבילה מאחר שפלטינום בנשאיות ממש נחשב ל"טיפול ממוקד"..

23/05/2017 | 22:52 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום, נכון שהיה לפני כמה שנים "גל" של מתן פלטינום לנשאיות, או לא נשאיות עם גידולי טריפל-נגטיב, על סמך דיווחים מסדרות קטנות של חולות. אבל מאז יצאו כמה וכמה מחקרים יותר גדולים, שהנתונים שלהם לא באמת הראו נסים ונפלאות עם מתן פלטינום טרום-ניתוחי לעומת היעדר פלטינום, ונכון להיום זה לא נחשב לסטנדרט טיפולי בכל מצב. ועדיין לא ברור אם תגובה טובה לטיפול בהכרח תתורגם לשיפור בהישרדות. לצערנו גם בתוך קבוצה של נשאיות עם טריפל-נגטיב יש כנראה תת-סוגים יותר או פחות אגרסיביים, ואנחנו עוד לא יודעים להבדיל ביניהם. יש כאלה שמגיבות נפלא ל-AC בלבד, ויש כאלה שמקבלות הכל, כולל פלטינום, והמחלה בקושי זזה ואף מתקדמת. ממליצה לבדוק אם יש אופציה של טיפול במסגרת מחקר עבורה עם מעכבי PARP או טיפול חמלה בתרופה מקבוצה זו. תשאלו את האונקולוג, ואם אין במרכז שבו היא מטופלת, תבקשו שיבררו בשבילכם איפה אולי יש מחקר כזה. אפשר גם לחפש באתר של האגודה למלחמה בסרטן, אמור להיות שם מאגר של מחקרים קליניים של כל הארץ

תודה רבה על התגובה המפורטת. אנחנו מודעים למעכבי פראפ. שאלה נוספת מאחר והזכרת AC. אימא קיבלה רק Adriamycin ללא Cyclophosphamide. יש בזה בכלל הגיון? הרי אחד אמור ליעל את השני וכפי שהזכרתי היא קיבלה Adria כטיפול בודד במינון נמוך של 250 מ"ג ל10 או 12מחזורים לפני טקסול ולא הגיבה כמו שצריך..האם חלה טעות בטיפול?

22/05/2017 | 18:42 | מאת: עינב

שלום רב, לאחותי היה סרטן בשד לפני 10 שנים עברה כריתה מלאה. טיפולים כימוטרפיים. לפני 5 שנים קיבלה תרופה טימוקסיפן עשה לה בעיות בכבד והחליפו לה את התרופות. עד היום היא במעקב והיום היא שותה שוב את התרופה טימוקסיפן עשתה בדיקת דם סמנים ולהלן התוצאות Cea 4.89 Ca 15-3 89.5 האונקולוגית אמרה לה לחזור על הבדיקה עוד 3 שבועות ואילו רופאת המשפחה הודיעה לה שהסרטן חזר השאלה שלי מה זה אומר אחותי וכל המשפחה שלנו בהיסטריה ויש לה ילדים קטנים בבית

23/05/2017 | 22:41 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, חסר המון מידע (שאני לא בטוחה שכדאי לפרט אותו במסגרת הפורום) כדי להתייחס לתוצאות האלה, אבל בטח שאי אפשר לקבוע ש"הסרטן חזר" על סמך בדיקה בודדת. אם האונקולוגית המליצה לחזור על בדיקה עוד 3 חודשים ולא ביקשה דחוף בדיקות אחרות, ייתכן שיש לה בסיס לחשוב על סיבות אחרות לעליית אחד הסמנים (הראשון הוא בתחום הנורמה). אם אתם לא רגועים, כדאי לחזור לאונקולוגית ולקבל הסבר שיספק ו/או ירגיע אתכם

21/05/2017 | 13:24 | מאת: אבלין

שלום רב קיבלתי תוצאות של אונקוטייפ ורשום שם R.S 42%ֵ .דרגת התמיינות גרועה-G-3 ER חיובי חזק PR שלילי HER2-שלילי מה כל זה אומר? תשובה בבקשה אני על סף התמוטטות נפשית תודה רבה

23/05/2017 | 22:34 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, קיבלת את התוצאות לא דרך האונקולוג שלך? RS אמור להיות בלי %, אלא מספר. אבל RS-42 , אם רכן כך כתוב, זו תוצאה של סיכון גבוה ובמרבית המקרים, אם אין סיבה חריגה שלא, ממליצים על טיפול כימי בעקבות תוצאה כזו. מקווה שקיבלת הסבר עוד לפני שקראת את התשובה שלי והספקת לעכל את הבשורה... שיעבור בקלות

21/05/2017 | 00:33 | מאת: לואיסי

האם נטילת טמוקסי גורם לנפיחות ברגליים? והאם כשנוטלים טמוקסי אפשר לצרוך אלכוהול ואם כן כמה?

23/05/2017 | 22:23 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, טמוקסיפן יכול לגרום לנפיחות ברגליים, אם כי זה לא מאוד שכיח (פחות מ-10%). מומלץ לשלול סיבות אחרות אצל רופא המשפחה. אפשר לצרוך אלכוהול. קשה לכמת, אבל גם בלי הכדורים מומלץ "במידה". ברור שמידה בריטית לא זהה לישראלית, ושלי לאו דווקא זהה לשלך, אבל כוס יין ביום זה סביר. רק בריאות...

ממליץ לפנות לרופא סיני טוב...מנסיון פורמולות סיניות של צמחי מרפא מורידות הנפיחות.

17/05/2017 | 18:34 | מאת: יעלה

שלום רב אני בת 53. יש לי סרטן שד מפושט לעצמות עם רצפטורים גבוהים לאסטרוגן ופרוגסטרון. קיבלתי כבר טמוקסיפן, לטרזול ועכשיו פסלודקס. אני מרגישה טוב, ללא כאבים. מאז התחלתי לקבל את זריקות הפסלודקס באוגוסט 2016 הייתה עלייה מתמדת במרקרים. בפט שעשיתי לפני 3 חודשים, התקבלו הממצאים האלה: כיום קליטה פתולוגית של FDG בבלוטות קטנות חדשות ברטרופריטונאום ובבלוטה מאחורי האקסטרנל איליאק משמאל. קליטה פתולוגית של FDG בחלק מנגעים רבים בשלד. הנגעים כיום סקלרוטיים יותר. סיכום: תגובה סקלרוטית כיום בחלק מהנגעים, ייתכן על רקע הטיפול. הייתי אצל האונקולוגית בשבוע שעבר, ובעקבות עלייה נוספת במרקרים היא שלחה אותי לפט נוסף. רציתי בבקשה לשאול: 1. מדוע בסיכום של הפט, למרות שנצפתה קליטה חדשה בבלוטות, לא כתוב שיש התקדמות של המחלה? הקליטה בבלוטות לא נחשבת להתקדמות? 2. האם העלייה במרקרים קשורה למה שנצפה בבלוטות? 3. האם צריך להחליף טיפול, ואם כן, איזה סוג טיפול אני יכולה לקבל עכשיו? סליחה על האורך והשאלות המרובות תודה רבה מראש!! סגור שלח לחבר הדפס הודעה קישור להודעה

17/05/2017 | 22:34 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, על סמך התיאור הזה בלבד לא ניתן לקבוע אם יש חשד למחלה חדשה בבלוטות או שייתכן שזו קליטה תגובתית למשהו (זה קורה לעתים בבלוטות לימפה). יכול להיות שבגלל שמדובר בקליטה בלבד, כשהגודל הוא תקין, הם לא יכולים להיות בטוחים שזה חלק מהמחלה. ולכן גם אי אפשר לדעת אם העליה במרקרים מוסברת ע"י הקליטה בבלוטות או לא. אם את מרגישה טוב, אין סיבה להחליף את הטיפול רק בגלל עליית מרקרים ובהחלט מקובל להמשיך לעקוב כשהטיפול נסבל טוב ואין תסמינים חדשים של מחלה. כשיגיע הזמן להחליף טיפול, יש עוד אופציה הורמונלית עם שילוב תרופה ביולוגית (ארומזין + אפיניטור). אולי עד שיגיע היום גם יהיה איזשהו מחקר רלוונטי (זו תמיד אופציה טובה). ויש כמובן עוד אופציות לא הורמונליות, אבל עד אז יש זמן והתחום הוא מאוד דינמי... תמשיכי להרגיש טוב!

19/05/2017 | 03:22 | מאת: יעלה

תודה רבה על התשובה המפורטת. עזרת לי מאוד.

17/05/2017 | 06:29 | מאת: שלומית

מזה זמן רב שיש לי גוש בשד והפרשות צהבהבות מהפטמה. בביקורי אצל כירורג בוטלתי בהינף יד בטענה שזה שינוי הורמונלי בעקבות גלולות(שאיני נוטלת) ומועד קבלת מחזור קרוב. בבדיקה לא ידע מה לומר ולא רצה לשלוח אותי לבדיקות נוספות אם אין גדילה של הגוש. נכון לעכשיו חשה גירודים שלא חולפים באותה פטמה, שד קשה וכואב למגע. מה כדאי לעשות?

17/05/2017 | 17:22 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, לאור התלונות שאת מציינת כדאי שתגשי לבדיקת שד חוזרת בכדי שניתן יהיה להעריך באם יש מקום לבירור נוסף בבריאות, דינה

13/05/2017 | 08:11 | מאת: ברברה

ב- 7.05 עברתי lampectomy והוצאת גידול invasive ductal carcinoma בגודל 1.8 ס"מ. Grade 3 יחד עם הגידול הוצאו 16 בלוטות שמתוכן 9 בלוטות היו נגועות . מ7/2006 נוטלת פמרה. (הומלצה לי ל-10 שנים) האם כדאי להמשיך לקחת פמרה? האם הוכחה יעילות במניעת חזרת המחלה/גרורות גם לאחר 10 שנים?

16/05/2017 | 23:01 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי נכון להיום אין מידע על נטילת פמרה או טיפול הורמונלי אחר מעבר ל-10 שנים. זה לא אומר שאין אונקולוגים שלא ממליצים במקרה כמו שלך על טיפול ממושך יותר, בטח אם אין תופעות לוואי משמעותיות. אבל זה לגמרי לא הסטנדרט היום... הרבה בריאות!

12/05/2017 | 11:17 | מאת: לאה

בת 62 מזה שנה מטופלת בטמוקסיפן עם תופעות של גלי חום. הומלץ לשנות טפול לארימידקס. האם יש צורך לחכות זמן כל שהוא לפני לקיחת התרופה החדשה או שהמעבר הוא מיד תודה

16/05/2017 | 22:52 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי אין צורך לחכות, אפשר להתחיל יום אחרי הטמוקסיפן האחרון. אבל אם את רוצה לנוח כמה ימים, זה גם בסדר. טמוקסיפן לא מתפנה כל כך מהר מהגוף, לכן גם יכול להיות שגלי החום יימשכו עוד כמה שבועות אחרי שתפסיקי את הכדורים, זה לא בהכרח אומר שלארימידקס יש את אותן תופעות הלוואי. יחד עם זאת, תופעות הלוואי של ארימידקס, אם תהיינה, יכולות להופיע תוך ימים ספורים מתחילת הטיפול. מקווה שיהיה לך יותר קל, ואם לא, יש עוד כמה אופציות שאפשר לנסות.

17/05/2017 | 14:44 | מאת: לאה

תודה על התשובה בהמשך לכך ובמסגרת המעקב בצעתי בדיקת אולטראסאונד גניקולוגי שהראה רירית רחם מעובה 12.7 עם חללים ציסטיים בתוכה. הודגמה זרימת דם מדופן הרחם הקדמי לרירית הרחם. בדופן שמאלי שרירן עם מוקדים אקוגניים /הסתיידויות. שחלות תקינות. האם זהו מצב מסוכן? מעיד על ממאירות? הגניקולוג נתן לי גם בדיקות מרקרים מהי ההתנהלות בהמשך כרגע הפסקתי טפול בטמוקסיפן ועברתי לארימידקס תודה לאה.

17/05/2017 | 22:38 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

ברוב המקרים אין זה מעיד על ממאירות אלא על שינויים שקורים על רקע הטיפול בטמוקסיפן. סביר להניח שהמרקרים יחזרו תקינים, וגם שבעוד מספר חודשים עובי הרירית יקטן בעקבות הפסקת טמוקסיפן. אם אין דימומים, אין סיבה לעשות בשלב זה בירור פולשני אלא לחזור על בדיקת אולטראסאונד בעוד 2-3 חודשים

תודה על ההסבר. קצת נרגעתי. שבת שלום.

08/05/2017 | 01:13 | מאת: אני

שלום, ביצעתי ct חזה וצילום ריאות - האם במידה וזה יצא תקין אין טעם בממוגרפיה וזה מספיק לשלול סרטן שד?

09/05/2017 | 12:59 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, צילום חזה וCT אינם מחליפים ממוגרפיה ואינם מסוגלים לשלול פתולוגיות בשד בבריאות, דינה

שלום רב.... אני בת 32 + ילדה... במשפחתי אחות של אמא שלי חלתה בגיל 50 בסרטן השד.. תודה לאל היא כבר 14 שנים אחרי.... השאלה שלי האם צלוליט על השד זה סימן לסרטן השד כמו שקראתי??? הייתי אצל כירורג שד לבדיקה שגרתית ועוד שבועיים יש לי אולטראסאונד... לא היה ממצא של גושים בבדיקה הידנית... בעקבות פחד מבדיקת האולטראסאונד שאולי ימצאו אצלי משהו נכנסתי לגוגל וקראתי שרפיון עור בשד וגומות קטנות כמו צלוליט זה סימן לסרטן השד... ויש לי סימנים כאלו ואני לא זוכרת פתאום אם זה אחרי לידה אצלי החזה שלי היה ענק בהריון וזה היה לפני שמונה שנים.. במחזור השדיים מתנפחות מאוד.. אני מאוד מפחדת פתאום.... הכירורג שד אמר לי שלא נמצא אצלי משהו חולני ... האם הוא גם מסתכל על העור בבדיקה הידנית? אם זה היה משהו חריג הוא היה שם לב???

היי, בדיקת השד כוללת הסתכלות על העור והפטמה כי אכן לפעמים ממצאים עוריים כגון גומה (רטרקציה) בעור ובפטמה, אודם, קשקשת, ״עור תפוז״ וממצאים אחרים יכולים להוות סימן להתפתחות סרטן השד. מבלי לראות אותך כמובן שלא ניתן להתייחס לממצאים שאת מתארת אבל בהנחה שמדובר אכן בצלוליטיס, סימני מתיחה, הנ״ל מתפתחים בד״כ משנית לירידה במשקל ואינם סימן של סרטן השד. כמובן שאת חייבת להיוועץ בכירורג שבדק אותך לגבי השינויים העוריים שאת רואה בבריאות, דינה

שלום רב. אני נשאית ברכה 1. חליתי בסרטן השד לפני 6 שנים. עברתי למפקטומי,כימותרפיה, הסרת שחלות, הסרת שדיים ושיחזור עם סיליקון. לא עברתי הקרנות. לקחתי שנתיים וחצי טמוקסיפן ועכשיו אנסטרזול. הייתי במעקב במכון מירב בשיבא. קופ"ח מכבי הפסיקה את ההתקשרות עימם על כן עברתי לשערי צדק. בשיבא נשאיות נבדקות באולטרא סאונד וחצי שנה אחרי באם.אר.איי וכך הלאה. בשערי צדק הופתעתי לשמוע שנשאיות שעברו הסרה נבדקות אך ורק באולטרא סאונד פעם בשנה. אשמח לשמוע מה הסיבות להבדלים הללו? מה דעתכן? ומה עליי לעשות? אני מאוד לא רגועה ללא בדיקת אם אר איי פעם בשנה תודה רבה

03/05/2017 | 23:04 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי נינה, למעשה אין פרוטוקול ברור למעקב הדמייתי אצל נשים שעברו כריתה מלאה, כי אין הוכחה שזה אכן יעיל יותר מאשר בדיקה ידנית בלבד (וכמובן שאם בדיקה ידנית מעלה ממצא חשוד, מבררים אותו בעוד שיטות). ואחת הסיבות לכך היא שהסיכון להישנות הוא כל כך קטן, שאינו מצדיק מעקב כל כך אינטנסיבי. כל מרכז קובע את הפרוטוקול שלו, ויש מרכזים מכובדים בארה"ב שלא מפנים כלל לבדיקות הדמיה. אז למה בשיבא עושים גם וגם, ובשע"צ רק אולטרא-סאונד? הרבה פעמים זה לאו דווקא מסיבות רפואיות... את יכולה לסמוך בעיניים עצומות על מרפאת נגה ולהיות שקטה גם ללא MRI.

03/05/2017 | 10:01 | מאת: אולגה

שלום, אני מחפשת כירורג שד באזור הצפון - חיפה וצפונה. אשמח להמלצה!! תודה

אסיה ברודסקי

01/05/2017 | 16:44 | מאת: תמר

שלום, ותודה מראש על ההתיחסות. בת 52, בבדיקה שגרתית אובחן dcis דרגה 2 עם תגובה של 100 אחוזים לאסטרוגן ו90 אחוזים לפרוגסטרון. אני מיועדת לכריתה מלאה בשל פיזור הגידול ושד קטן מאד. שאלה לגבי אחוזי ההורמונים: אשמח לדעת מה זה אומר, הבנתי שעלי להפסיק את הטיפול ההורמונלי החלופי. האם לא כדאי להתחיל מידית טיפול בטמוקסיפן? האונקולוגית של קופת החולים אמרה שאפנה אליה רק לאחר הניתוח.

03/05/2017 | 22:32 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי לגבי אחוזי ההורמונים - זה מדד שמשקף את אחוז התאים שמבטאים את קולטני האסטרוגן / פרוגסטרון. ככלל זה אומר שטיפול הורמונלי הוא אחת האופציות הטיפוליות במצב זה. אין דחיפות להתחיל טמוקסיפן ואפשר בהחלט להמתין לאחרי הניתוח. עצם הפסקת הטיפול ההורמונלי ההחליפי זה סוג של טיפול (הורדת רמות אסטרוגן בגוף). האם בכלל לקחת טמוקסיפן - תשמעי את הבעד והנגד ותחליטי אם את מעוניינת. במידה ובאמת הכל DCIS ואת עוברת כריתה מלאה, המטרה של טמוקסיפן היא למעשה להפחית סיכון לגידול בשד השני. בכל מקרה מדובר באחוזים קטנים ברוב המקרים (אלא אם יש סיפור משפחתי או סיבה אחרת לחשוד ברקע תורשתי שמעלה סיכון לתחלואה...).

שלום רב. אני לאחר חודש מהטיפול הכימותרפי האחרון .(מההשתלה) השיער לא אורך לי אפילו לא קצת ...(גם לא קוצים) ואני מסתובבת הרבה עם כובע צמר..וישנם אנשים שאומרים שבגלל הכובע השיער לא צומח האם זה נובע מכך? תודה מראש😀

הי, הכובע לא מפריע לשיער לצמוח. אצל כל אחת זה לוקח תקופה אחרת. זה תלוי בסוג הטיפול הכימי, מצב תזונתי, גיל ועוד. בסוף הוא יצמח...

25/04/2017 | 08:42 | מאת: רונית

שלום, אני סובלת מזה כשנה מאורטיקריה שלא מאוזנת על ידי אנטיהיסטמינים וסטרואידים. הרופא המליץ לי על טיפול בקסולייר. אני קצת חוששת בשל הרקע שלי . חליתי בסרטן שד לפני כ 4 שנים, אני מטופלת בלטרזול ואני בת 60. אשמח לדעתך בהקשר של קסולייר ומחלת הסרטן. אני חוששת כי הבנתי שהקסולייר עובד על מערכת החיסון תודה רונית

26/04/2017 | 23:06 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, לי אישית אין ניסיון עם התרופה הזו, אבל ממה שראיתי בספרות, אין מניעה לשלב אותה עם לטרוזול. יש לנו לא מעט מטופלות שנוטלות במקביל לטיפול הורמונלי תרופות שמדכאות את מערכת החיסון (בגלל השתלות שעברו / מחלות דלקתיות כרוניות), ואם יש צורך רפואי בתרופות האלה, אז משלבים. זה לא נבדק בשום מחקר, כך שזה רק ההיגיון הרפואי שלי. האם את מטופלת בלטרוזול במשך כל 4 השנים האחרונות? או שהחליפו לך אחרי טמוסקיפן והאורטיקריה התחילה בסמוך להתחלת לטרוזול? כי אם כן, שווה לשקול להחליף את הלטרוזול לאחת התרופות האחרות מאותה משפחה, או אפילו לחזור לטמוקסיפן. תבדקי את זה מול האונקולוג שלך, אולי בסוף לא תזדקקי לקסולייר...

27/04/2017 | 14:50 | מאת: רונית

תודה על התשובה האורטיקריה לא התחילה עם הלטרזול וגם הפסקתי לתקופה מסויימת את הלטרזול כדי לבדוק אם זה הגורם לפריחה אבל לא עבר לי. אבל באופן כללי מי שחלה בסרטן שד , האם מותר לו תרופות לדיכוי מערכת החיסון? זה עלול לגרום למחלה להתפרץ שוב? תודה

24/04/2017 | 22:09 | מאת: דנה

שלום.. אני בת 32.. לפני שנה החלמתי מסרטן השד.. הייתי בדרגה 3 סוג טריפל נגטיב ונשאית של brca1. עברתי ניתוח למפקטומי ושוקלת לעשות כריתה של שני השדיים.. האם זה באמת מקטין את הסיכון לחזרת המחלה וכמה זמן אחרי ההחלמה כדאי לבצע ניתוח מסוג זה? תודה מראש!

26/04/2017 | 22:57 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, כאן לא ממש המקום לדיון הזה, אבל לשקול ולהתלבט אלה תמיד המילים הנכונות במצב שלך. יש נימוקים בעד ונגד שתי הגישות, כשהשיקולים שרצוי לקחת בחשבון הם רבים ומגוונים, חלקם אובייקטיביים, וחלקם סובייקטיביים. למשל - גילך הצעיר בזמן המחלה, שלב המחלה (גודל / בלוטות - לא ציינת), הטיפולים שעברת (לפני או אחרי ניתוח? ואם לפני - מה הייתה התגובה לטיפול), מצבך המשפחתי, סיפור משפחתי של ממאירויות, רמת החרדה שלך, לחץ של המשפחה / החברות / קבוצות תמיכה למיניהן / של הרופא המטפל, ועוד רבים אחרים. רצוי להתלבט בנושא עם יותר מרופא אחד - אונקולוג, כירורג, פלסטיקאי, וכאלה שאת סומכת עליהם ונוח לך איתם לדון על הנושאים האלה. בגדול אין מועד נכון לניתוח כזה, לדעתי רצוי להתרחק 2-3 שנים מסיום הטיפולים, אבל גם קצת פחות או קצת יותר זה בסדר, במידה ותחליטי שזה מה שנכון לך.

בת 33 בהריון שבוע 26.עברתי הגדלת שד לפני חמש שנים ויש לי שתלי סיליקון. רציתי לעשות בדיקת שד כללית באולטרסאונד כדי לבדוק את תקינות השתלים. האם נכון לעשות זאת בהריון ובתקופת הנקה? תודה.

29/04/2017 | 18:31 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, אין מניעה מביצוע בדיקת כירורג שד וUS שד במהלך הריון בבריאות, דינה

23/04/2017 | 14:15 | מאת: אט

לפני כ-5 שנים נתגלה לי בשד ימין DCIS עברתי למפקטומי .מחודש אפריל 2012 אני לוקחת טמוקסיפן במהלך ה5 שנים הללו עקב הטמוקסיפן רירית הרחם שגשגה ועברתי כריתת רחם+ שחלות+ חצוצרות. בתקופה זו הפסקתי פעמיים טמוקסי פעם למשך כחודש וחצי ופעם לחודשיים. שאלתי היא האם יש "להשלים" את התקופה של כ3.5 חודשים שלא נטלתי טמוקסיפן או ניתן כבר להפסיק את הטמוקסיפן ולהסתפק במה שנלקח עד עכשיו . היום הייתי אצל האונקולוגית והיא השאירה זאת לשיקולי באומרה שאני אעשה מה אני מרגישה. נותרתי מבולבלת אשמח להמלצתכם

26/04/2017 | 22:45 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

לדעתי אין כל סיבה להתעקש. ההשפעה המגינה של התרופה נמשכת עוד כמה שנים אחרי הפסקתה, אז עוד 3 חודשים זה לא מה שיעשה את ההבדל.

19/04/2017 | 08:58 | מאת: יעלי

שלום רב, לאחר טיפול משלים של שנתיים בטמוקסיפן הוחלף הטיפול ללטרוזול. אני נוטלת אותו זה היום השני בלבד ומרגישה שמשהו מתחולל בגופי. נראה לי שלחץ הדם שלי זינק. האם התופעה ידועה? האם זה אומר שעליי להחליף את הכדור? האם אנאסטרזול יותר "ידידותי"? מה עליי לעשות? תודה

19/04/2017 | 23:01 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום, לכל כדור יש תופעות לוואי קצת אחרות, ובהחלט יכול להיות שהחלפת הטיפול גורמת לתופעות שלא היו קודם. יכולה להיות השפעה מתונה על לחץ הדם, אבל לא צפוי זינוק, בטח לא אחרי שימוש של יומיים. האם מדדת את לחץ הדם בזמן שאת מרגישה לא טוב? זה משהו שקל לבדוק. לא בהכרח יש סיבה להחליף כדור, אולי בעוד כמה ימים תתרגלי אליו והתופעות שאת מתארת יחלפו. חלק מהנשים מדווחות שאנסטרוזול יותר קל להן, ואחרות טוענות שאין כל הבדל או אף גרוע יותר. אפשר גם לשאול את האונקולוג שלך עד כמה המעבר הזה קריטי במקרה שלך. בחלק מהמקרים אין שום בעיה להמשיך עם טמוקסיפן, הרווח מטיפול של 10 שנים לעומת 5 דומה לרווח שמדווח עם מעבר מטמוקסיפן למעכב ארומטאז.

18/04/2017 | 20:26 | מאת: הילה

שלום אני בת 29 מניקה ילדה שניה כבר במשך שנה וחודש. לפני עשרה חודשים שמתי לב לגוש קטן בשד ימין מתחת לפטמה. אמא שלי חלתה בסרטן השד בגיל 56 .ללא גנטיקה בבדיקה הסטנדרטית שעושים. מהר פניתי לכירורגית שד שהפנתה לאולטראסאונד. מכיוון שהגוש לא הודגם על ידי הטכנאית נשלחתי לבדיקת אולטראסאונד שיבוצע על ידי רופא. בבדיקה הושם דגש על האזור הרטרואריאולרי מימין על פי הכוונתי לגוש נמוש ועל פי ההפנייה. באזור רטרואריאולרי משני הצדדים הודגמו צינוריות חלב בולטות יותר מימין. לא הודגם כל ממצא חשוד דו צדדית. בלוטות במראה תקין בבית השחי. לסיכום birads2 ללא ממצא חשוד. אני מאוד לא רגועה וחוששת שהבדיקה לא מתאימה לגושים קטנים מ1 סמ. כמו כן קראתי שהבדיקה לא אמינה בזמן הנקה.מה נדרש לעשות על מנת לוודא שהכל תקין? הייתי בחוות דעת נוספת ולא התייחסו אליי כל כך. אני מרגישה שיש גוש קטן קשה בתוך הצינורית שנראה לי מפריע לחלב ולא מצליחה לשחררו.. זאת לא נראת לי סתימה כי זה כבר 10 חודשים ככה ללא חום ודלקת.. אשמח להכוונה האם יש לשקול MRI? או ביופסיה מחט? תודה רבה

29/04/2017 | 18:29 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, לאור חששך כדאי באמת שתפני לכירורג נוסף שישקול לאחר בדיקתו את הצורך בביצוע MRI או אפילו ביופסיה כפי שהצעת בבריאות, דינה

13/04/2017 | 10:39 | מאת: מיכל

שלום, לפני חודש עברתי כריתת שד ושחזור. רציתי לדעת האם אני יכולה עכשיו לצאת לטיול רגלי? ומתי אוכל לחזור לםעילות ספורטיבית? בתודה מראש,

15/04/2017 | 09:49 | מאת: ד"ר ליאור הלר

מיכל שלום, לרוב ניתן ורצוי לחזור באופן הדרגתי לפעילות גופנית כ 6 שבועות לאחר ניתוח. כאן חשוב לקחת בחשבון איזה ניתוח עברת ואיזה סוג של שחזור שד. בכל מקרה, חודש לאחר כריתה ושחזור עדיין נחשב לתקופה מעט מוקדמת לצאת לטיול רגלי, ועלייך להקשיב לגופך וליכולתייך. כמו כן, ממליץ לך להיוועץ עם הרופא המנתח מתי וכיצד להתחיל בספורט בביקורת הבאה, החלמה מהירה וחג שמח פרופ׳ הלר

13/04/2017 | 10:39 | מאת: מיכל

שלום, לפני חודש עברתי כריתת שד ושחזור. רציתי לדעת האם אני יכולה עכשיו לצאת לטיול רגלי? ומתי אוכל לחזור לםעילות ספורטיבית? בתודה מראש,

15/04/2017 | 09:51 | מאת: ד"ר ליאור הלר

ראי תשובה מפורסמת בהודעה לעיל תודה

09/04/2017 | 00:13 | מאת: מודאגת40

בשנת 2013 הופיע הגוש הראשון,לאחר ביופסיה - פילואידס טומור 5.5 ס"מ בדרגת ביניים..בוצע למפקטומי עם שוליים נקיים...לאחר 11 חודשים בביקורת us התגלה עוד גוש..שוב פילואידס בגודל 1.6 ס"מ שוב בוצע למפקטומי...לאחר 4 חודשים..הרגשתי שוב גוש..בביופסיה - שוב פילואידס בגודל כמעט 7 ס"מ - הוחלט על כריתה נרחבת- בוצע ניתוח אונקופלסטי שקצת הסתבך - הפיטמה לא נקלטה...אבל הובטח לי שהפעם מכיוון שבוצעה כריתה נרחבת כולל שוליים מרוחקים - זה לא יחזור (לציין שלאחר כמה חודשים בוצע ניתוח התאמת שד ימין לשד שמאל) ובכן..לפני שבועיים שוב מרגישה גוש..בוצעה ביופסיה - שוב פילואידס! כרגע בגודל 1 ס"מ אך אני מרגישה אותו גודל... אני כבר לא יודעת מה לעשות החלפתי בית חולים..אבל לא נראה שיש למישהו פיתרון משנת 2013 אני פשוט לא יוצא מזה,כל כמה חודשים מופיע לו גוש ואני עוברת ניתוח קראתי קצת על הגידול הזה,הוא לא פשוט כמו שמנסים להראות שהוא,הוא מאוד מסוכן והוא יכול להתפשט (אמנם במקרים נדירים,אך נראה לי שגם החזרה שלו אצלי היא לא שגרתית) אין לזה מענה ? אין פתרון ?

29/04/2017 | 18:18 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, לגידולים מסוג פילואדס אכן יש נטיה לחזרה מקומית. כריתה רחבה היא הטיפול המקובל כשהגידול שפיר אך זה לא תמיד מונע השנות מקומית. מבלי להכיר את הפרטים לא ניתן לתת לך המלצה מדויקת אבל חשוב שתתיעצי עם הכירורג המטפל שלך ושהוא יציג את הפרטים בישיבה משותפת עם רדיולוגים, פתולוגים ואונקולוגים לשם החלטה על הטיפול המומלץ בבריאות, דינה

שלום רב ותודה מראש, לפני 10חודשים הוציאו לי גוש מהשד לא סרטני שהיה אצלי בערך שנה בשם פרידיומה (משהו כזה). מאז מדי פעם לא כל הזמן יש לי מן כאבים מוזרים מתחת לבית השחי שהולכים ובאים אבל בתדירות ממש נמוכה. שבוע שעבר הייתי אצל הכירורג לבדיקה שגרתית הוא בדק אותי ואמר שיש עוד 2 ציסטות עכשיו לא מסוכנות לא צריך לגעת ושאעשה ממוגרפיה ו-u.s. כי עברה שנה. יום לאחר הבדיקה שלו ועד היום יש לי כאבים כל הזמן בשד ומתחת לבית השחי שלא מרפה. יש לי 2 שאלות בבקשה, אם מבדיקה ידנית של לחיצות ומימוש חזק יכול להיגרם נזק לשד ולעורר ציסטות שלא היו או שיש ויגדלו, הכאב בשד שנותחתי ומתחת לבית השחי לא עדיף לא לגעת כי המקום עדיין אחרי ניתוח ? שאלה שניה, אם הרופא אמר שזה בסדר האם ממוגרפיה ו-u.s. יכולים לגלות משהו שהרופא לא זיהה? המווון תודה וחג שמח, ליאן

29/04/2017 | 18:11 | מאת: פרופ' דינה לב

הי ליאן, בדיקת שד ידנית לא מזיקה ואין עדות לכך שיכולה לגרום לפתולוגיה בשד. לגבי שאלתך השניה, כן, בדיקות הדמיה של השד עלולות לגלות ממצאים שאינם ניתנים לאיתור בבדיקה ידנית בבריאות, דינה

נשאית BRCA1 נמצאת במעקב במרפאת נשאיות עד לאחרונה ללא ממצאים חריגים לפני כשבועיים במעקב שגרתי במרכז מירב הסמן ca125 קפץ ל333 .הופניתי לפט ct שמצביע על שתי בלוטות לימפה שנקלטו אחת בבית השחי 1.3 והשניה בבטן 0.6 עם קליטה חלשה. אני לאחר כריתה דו צדדית +בלוטה נגועה (1/13) וכריתת שחלות עם פתולוגיה תקינה 2013-2014 . עברתי הקרנות ללא כימו (אונקוטייפ 18) נטלתי 3 שנים טמוקסיפן ולפני כ3 חודשים מעבר ללטרזול. כמו כן נמצאו גם קשריות נספות בבטן ללא קליטה. עם חשד למחלה כלשהי לפי הפענוח . כרגע מומלצות שתי ביופסיות אחת מחט בבית השחי והשניה לפרוסקופיה. חוששמ מהמחט בגלל שמדובר ביד ללא בלוטות שגם כך הרגישות הכאב שם הולכים וחוזרים. אשמח לקבל את דעתכן

12/04/2017 | 23:11 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, עליית הסמן בהחלט מרשימה ומצריכה בירור או לפחות מעקב צמוד. יש מרקרים נוספים שעלו? לא בטוח שהבלוטות מסבירות את העליה של ca125, אבל כיוון שאלה המקומות היחידים שקולטים, יש מקום להתחיל בירור מהן, לפחות בבית השחי (ביופסיה לא מסכנת אותך באופן משמעותי אם נעשית בידיים מיומנות, למרות שעברת כריתה של 13 בלוטות). גודל הבלוטה בבטן למיטב הבנתי לא חריג, וקליטה חלשה לא בהכרח מצביעה על מחלה (יכול להיות משהו תגובתי). אפשר גם לחכות עם לפרוסקופיה ולעקוב אחרי המגמה של הסמן, אבל כיוון שאין לי את כל התמונה, אסתייג ואציע לך לסמוך על האונקולוג המטפל או לפנות לחוות דעת נוספת עם כל המסמכים והדיסקים ביד. תרגישי טוב

תודה על המענה טעות קטנה שלי. הבלוטה הקולטת היא באינטר ממרי ולכן חוששת מהביופסיה לגבי הסמנים האחרים היו תקינים. לגבי הלפרוסקופי ממש מתלבטת אבל חוששת שאפספס משהו

07/04/2017 | 17:44 | מאת: בתאל

היי, עדיין לא הצלחתי להבין מהי סמיכות בשד. האם זה מסוכן? מה הטיפול? שואלת בשביל מישהי קרובה שעשתה ממוגרפיה ואמרו לה שיש לה סמיכות בשד.

29/04/2017 | 18:23 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, דרגת סמיכות השד או לחלופין דרגת צפיפות מרקם השד שונה בין אשה לאשה והיא אינה פתולוגית ואינה מצריכה טיפול. ככל שהשד צפוף יותר רגישות בדיקת הממוגרפיה יורדת ולכן לעיתים דרושות בדיקות משלימות למנוע דחיה של גילוי מחלה בבריאות, דינה

02/04/2017 | 22:28 | מאת: איריס

מצאו לי בבדיקת אולטרסאונד בשד השמאלי אשכול ציסטות , 10 מ"מ , bird 2 , מה זה אומר ?

03/04/2017 | 06:55 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, ציסטות בשדיים הן ממצא שכיח ושפיר. המשך מעקב יקבע על ידע הכירורג המטפל ובהמלצת הרדיולוג שפענח את הבדיקה בבריאות, דינה

02/04/2017 | 21:39 | מאת: דנה

בבדיקת אולטרסאונד גילו לי גוש 18 מילימטר, bird 3 וצביעה היקפית עדינה בדופלר שאלתי היא מה זה אומר צביעה עדינה בדופלר ? זה מסוכן ?

03/04/2017 | 06:49 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, צביעה בדופלר משמעה שיש כלי דם באזור הממצא. בפני עצמה ובהעדר ממצאים חשודים אחרים היא אינה ״מסוכנת״ מכיוון שהממצא אצלך הוגדר כBIRADS3 הוא לא עורר חשד אצל הרדיולוג. בד״כ במקרים כאלו, באם ממצא חדש, מומלץ לחזור על US בטווח של 6 חודשים בכדי לוודא כי ללא שינוי. במקרה הפרטני שלך חשוב כמובן שתתייעצי עם הכירורג המטפל בבריאות, דינה

02/04/2017 | 16:23 | מאת: דנה

האם ציסטות יכולות להפוך לסרטניות ? ומה הסיכוי של גידול שפיר בשד להפוך לסרטני? ובאיזה גודל של גידול שפיר ממולץ להוציא ? כלומר עד איזה גודל מקסימלי ניתן להשאיר גידול שפיר ולא להוציא ?

03/04/2017 | 06:42 | מאת: פרופ' דינה לב

הי, ציסטות פשוטות אינן בעלות פוטנציאל להפוך לסרטניות. באופן נדיר ישנם גידולים ציסטיים בשד אך הרדיולוג יודע לאבחן בין ציסטה פשוטה לבין גידול בעל מאפיינים ציסטיים. קיימים גידולים שפירים מסוגים שונים בדש ועל כן לא אוכל לענות לשאלתך בתשובה כללית - לכל אחד מהם התנהלות אחרת ועל כן אינדיקציות שונות למעקב וטיפול בבריאות שלמה, דינה

02/04/2017 | 08:11 | מאת: נחמה

אני בת 53 ומקבלת כבר 4 שנים זריקת לוקרין בכל 12 שבועות. מבקשת לדעת האם יש בעיה לקבל זריקה כשבוע ימים לפני 12 שבועות?

05/04/2017 | 22:17 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי אין כל בעיה להקדים בשבוע באופן חד-פעמי

01/04/2017 | 21:10 | מאת: אילנית

לפני כחודש וחצי במישוש עצמאי גיליתי גוש בשד. הלכתי לרופא נשים והוא גם הרגיש גוש והפנה לכירורג. הלכתי לכירורג שהפנה לאולטרהסאונד ושם מצאו בשד שמאל גוש שחלקו נוזלי וחלקו מירקמי בקוטר 4.3 ס"מ ועוד גוש מאחורי הפטמה בקוטר 1.5 ס"מ. בפענוח כתוב שד שמאל. Birds4. ובהמלצות לדגום את הגוש הדומיננטי. שאלתי היא. האם הבירדס הכוונה ל2 הגושים? מה הכוונה גוש דומיננטי? היא גם כתבה שהגוש הגדול בשעה 2 והרופא מישש את הגוש בשעה 3. האםיכול להיות שהרופא דגם את הגוש הלא נכון? כי הוא דגם בשעה 3 והוא בכלל לא התייחס לגוש מאחורי הפטמה. מאז הביופסיה יש לי מין גולה פנימית באזור הביופסיה. האם יכול להיות שזה גוש חדש או שזאת יכולה להיות תופעה של הביופסיה? הייתי אצל הרופא והוא אמר שהוא רוצה לוודא שהוא לא פספס משהו ושאגיע עוד חודש. אני מוטרפת מלחץ ודאגה. סובלת נורא מחרדות ולא מסוגלת להעביר ככה את החג. אודה מאוד מאוד לתשובתכם.

01/04/2017 | 21:15 | מאת: אילנית

אציין שתשובות הביופסיה יצאו תקינות. ואין עדות לממאירות ב"ה. יש במקום דלקת כרונית. שאלה נוספת למה אמור להלחיץ שהגוש שם הרי בביופסיה רק דוגמים ולא מוציאים את הגוש.

03/04/2017 | 05:51 | מאת: פרופ' דינה לב

הי אילנית, רק הכירורג המטפל והרדיולוג שבצע את הUS יכולים לענות על השאלות ששאלת במדויק. לא אוכל לדעת עם ההתייחסות היתה לשני הממצאים או רק לאחד מהם על סמך מה שכתבת ואת מה דגמו. הופעת גושיש באזור הביופסיה הינה תופעה שכיחה ומשנית לדימום והמטומה באזור הדיקור. שמחה שנקבעה לך בדיקת מעקב, הכירורג יוכל להעריך מחדש את מהות הממצאים ולשלוח אותך להמשך בירור באם נדרש בבריאות, דינה

31/03/2017 | 08:40 | מאת: שרה ש.

שלום וברכה. האם בדיקה של gfoundation one וכן oncotestיכולים להחשב כבדיקה על ידי פתולוג?או שפתולוג לא מעורב ומדובר בבדיקה של טכנאים אחרים..

05/04/2017 | 22:17 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

אלה לא בדיקות פתולוגיות במובן הקלאסי של המילה - לא מסתכלים על תאים במיקרוסקופ ומנסים לאפיין אותם. מדובר בבדיקה של שינויים גנומיים (במספר גדול של גנים) ברקמת גידול, כשהמטרה היא להתאים טיפול על סמך שינויים אלה. לא מעורב פה פתולוג אלא מדענים, אנשי מחשוב (ביואינפורמטיקה) ורופאים מתחומים אחרים. אפשר להגדיר את זה כפתולוגיה מולקולארית (אם זה ניואנסים של חברת ביטוח) או חוות דעת נוספת בחו"ל.

29/03/2017 | 11:24 | מאת: אילנה

במקרה של סרטן שד, טיפול ב us בגף עליון בצד המנותח: מותר? אסור? מדוע? והאם מבוסס מחקרית?סרטן שד

03/04/2017 | 05:41 | מאת: פרופ' דינה לב

הי אילנה, ניסיתי לבדוק בספרות המדעית את הנושא ששאלת ומהמעט שמצאתי לא מומלץ לבצע US טיפולי בקרבת סרטן לפחות כ5 שנים מהגילוי והטיפול. יחד עם זאת תשובתי אינה מוסמכת וכדאי לך להתייעץ עם המטפל שלך ולהבין מה האינדיקציות לטיפול זה אצלך. הוא בוודאי אמור להיות אמון על הספרות העדכנית. בהצלחה, דינה

27/03/2017 | 17:13 | מאת: תדי

שלום לרופאי הפורום , לפני כחודש וחצי אובחנתי כחולת סרטן שד גרורתי לעצמות דרגה 4 . אני בת 41 ואמא לשני ילדים קטנים .ממצאי הביופסיה :infiltrating carcinoma with metastasis to bones . ה Pet Ct הצביע על אזורים נרחבים בשלד , ע"ש , אגן וגפיים עליונות ותחתונות נגועות בגרורות . אני סובלת מכאבי גב עזים . MRI שדיים הצביע על גידול בנפח גדול בשד ימין ותואם את ממצאי ה Pet Ct . ה HER2 שלילי . מצבי סופני עד כמה שהבנתי . הוגדרתי כחולת סרטן שד כרונית שלא ניתן לרפא את המחלה במצב שלי , אלא רק לנסות להפחית או לצמצם את כמות הגרורות שבעצמות . לפני שבועים עברתי ניתוח לכריתת השחלות . ניתנו לי 2 אפשרויות טיפול : לקבל טיפול כימו עם Textol לכשלושה חודשים ולראות האם זה משפיע או להתחיל בטיפול הורמונלי עם פמרה ופלבוציקליב ולראות איך זה משפיע בפרק זמן של כמה חודשים . בנוסף לכך קבלתי כבר זריקה אחת של xgeva שגרמה לי לכאבים עזים . אמשיך בזריקות אלה מדי חודש . כמו כן ביצעתי אתמול בדיקה גנטית של Guardant360 ושל Cancer Genetix באמצעות חברת אונקוטסט - טבע . כמה שאלות : 1. באיזה טיפול לבחור להבנתכם . נאמר לי שאם טיפול אחד נכשל , תמיד אפשר לעבור לטיפול אחר מסוג כימו או הורמונלי . 2. לאיזה איכות חיים אני יכולה לצפות במצבי ועל סמך ניסיונכם . 3. האם קיים איזה שהוא מקום בעולם כמו למשל ב MSK או ב Dana Farber או MD Anderson cancer center in Texas או בכלל , שבו מוצע טיפול אחר ומוצלח למחלתי המפושטת ? 4. האם עדיף במצבי הסופני להתרכז באיכות חיים סביר בחברתם של בני משפחתי כדי להכין את ילדיי לגבי העתיד שלהם ? מודה לכם על תשובתכם הכנה והמקצועית .

29/03/2017 | 22:09 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום, אני לא חושבת שנכון להתייעץ בנושאים כאלה בפורום כזה, בלי שיש אפשרות לבדוק אותך, להתרשם ממצבך הכללי והתפקודי, ממערכת התמיכה סביבך ובלי להבין מי את כאדם, לפני שעונים על שאלות ששאלת, בפרט שאלה 4. אך באופן כללי, עם כל ההסתייגויות שציינתי, לפי מעט הפרטים שנתת, מצבך אמנם קשה אבל לא מוגדר סופני. זה עוד לא השלב שאת צריכה להכין את ילדיך. ולפי תיאור הכאבים שלך, הטיפול ייתן לך עכשיו יותר איכות חיים מאשר היעדר טיפול. כשמדובר במחלה עם קולטנים חיוביים, בהחלט מקובל להתחיל בטיפול הורמונלי +/- ביולוגי (יש כמה יוצאים מהכלל בהם עדיף להתחיל בכימי, אבל שוב, בהיעדר כל הנתונים קשה לפרט). איכות החיים צפויה בהחלט להשתפר ברגע שהטיפול יתחיל להיות יעיל. זה לא יקרה ביום או יומיים, אבל בהחלט צפוי תוך שבועות ספורים. בשלב שבו את נמצאת, רוב המרכזים בעולם היו מתחילים במה שהציעו לך כאן. בשלבים יותר מתקדמים, ייתכן שהם יוכלו להציע לך טיפולים ניסיוניים שלא יהיו בארץ, אבל לא בהכרח. תחזיקי מעמד, תקחי נגד כאבים +/- קנביס, אם משהו כואב באופן חריג, אפשר להקרין את האזור, ותני לזה צ'אנס. זה לא הזמן להרים ידיים, לפני שהתחלת, כי הסיכויים שלך להגיב ולהרוויח מהטיפול (איכות חיים והארכת חיים משמעותית) גבוהים.

05/04/2017 | 01:14 | מאת: רוני

את יכולה להירגע...במיקרים רבים חיים עשרות שנים באיכות טובה עם סרטן דומה... מנסיוני עם אימי שבמצב דומה עדיף להתחיל בפמרה בלבד...ביולוגי נותן תופעות לוואי וכדאי לשמור לעתיד אופציה זאת...מה גם שביולוגית שציינת לא בסל הבריאות

שלום רב. תוצאת הממוגרפיה: קישרית קטנה בזנב השד. BIRADS 2. א. ס.: בשעה 2 כ- 11 ס"מ מהפטמה מודגמת בלוטת לימפה כ- 7 מ"מ, תואמת לקשרית הממוגרפית. תודה מראש

20/03/2017 | 21:51 | מאת: פרופ' דינה לב

היי ורד, הבדיקות שצרפת מתארות ממצא שפיר, ככל הנראה בלוטת לימפה קטנה המצויה בתוך רקמת השד. כדאי להשלים את הבדיקה גם בבדיקה קלינית ע״י כירורג שד. הוא יוכל להמליץ לך, בהתאם לקבוצת הסיכון בה את מצויה ונתונים קליניים אחרים באם יש צורך בבדיקת הדמיה חוזרת לשם מעקב. בבריאות, דינה

20/03/2017 | 13:06 | מאת: לין

שעה 12..6סמ מהעטרה תהליך היפואקוגני מטיל צל אקסטי 1.04 לא ברור birdas4

20/03/2017 | 21:44 | מאת: פרופ' דינה לב

היי לין, קשה להתייחס לבדיקה בהעדר נתונים נוספים לגביך ולגבי ההדמיה. בנוגע לתשובה ששלחת אוכל רק להגיד כי ממצאים המתוארים כBIRADS4 ע״י הרדיולוג הם בד״כ בדרגת חשד לא מאד גבוהה אבל מצריכים ביופסיה לשם אפיון דפניטיבי. מציעה שתבדקי ע״י כירורג שד ותתיעצי עמו לגבי המשך בירור. בבריאות, דינה

19/03/2017 | 19:43 | מאת: נתי

שלום רב אני חליתי בסרטן השד ומיועדת לכריתה מלאה ואז הקרנות, אני מעוניינת לעשות שחזור מיידי ורק אז את ההקרנות, עד כמה השד המשוחזר יפגע מההקרנות? וכן האם ההקרנות פחות משפיעות בגלל שיש כבר את השחזור

21/03/2017 | 09:35 | מאת: ד"ר ליאור הלר

נתי שלום, ישנן מגוון שיטות לשחזור שד- החל משחזור מיידי (באותו הניתוח של הכריתה), שחזור מאוחר (בניתוח נוסף שמתבצע לאחר מועד הכריתה). שחזור באמצעות שתלים, רקמות עצמוניות מהגוף (שחזור אוטולוגי), על ידי מותחן ושילוב ביניהם. בחירת השחזור ותזמונו נקבעת על פי הטיפול האונקולוגי שנדרש (הקרנות לדוגמא) ורצון המטופלת. לטיפול בקרינה יש השלכות הן על שחזור מיידי והן על שחזור מאוחר יחד עם זאת אין ספק ששיחזור מיידי עדיף על המאוחר. הסיבות העקריות קשורות לעובדה שהרבה יותר קשה לבצע ניתוח ברקמה מוקרנת וניתוח לאחר הקרנות מלווה באחוז סיבוכים גבוה יותר בהשוואה לניתוח ברקמה לא מוקרנת. סיבות נוספות התומכות בשחזור מיידי הינן ביצוע ניתוח אחד (במקום שניים) , ניצול של עור השד שעלול להיתכווץ אם ממתינים זמן ארוך מדי וכמובן העובדה שיש שד משוחזר מייד לאחר הכריתה. נכון שההקרנות משפיעות על השחזור על ידי גרימת התכווצות של העור או של נפח השד (אם משוחזר על ידי רקמה עצמונית) אבל בדרך כלל השפעה זו מועטה יחסית. לסיכום, בתנאים שאת מתארת שחזור מיידי עדיף על שחזור לאחר הקרנות. בריאות שלמה, פרופ' הלר

18/03/2017 | 15:20 | מאת: נועה

תודה על התשובה ממקודם ! עד שאלך לרופא עוד יומיים - אני מבינה שגןש בשד שהוא נייד הוא כמו גוש בשד בקובע ? שניהם מסוכנים באותה מידה ?

19/03/2017 | 09:07 | מאת: פרופ' דינה לב

קיימים מאפיינים שונים לגוש בשד שמעלים את החשד כי מדובר בגידול סרטני, גוש מקובע עם שוליים בלתי סדירים הוא חשוד יותר מגוש נייד וחלק. יחד עם זאת רק בדיקות ההדמיה ובמידת הצורך ביופסיה יכולים לקבוע בוודאות גדולה יותר את מהות הממצא המישושי בבריאות, דינה