פורום סרטן השד

הפורום יחזור לפעילות בקרוב
מידי שנה מתגלות כ-4400 נשים עם סרטן שד (לפי נתוני משרד הבריאות). לפי הנתונים החדשים, אחת מכל שבע וחצי נשים חולה בסרטן שד, ורבע מהחולות הן נשים צעירות מתחת לגיל 50. הוכח כי אבחון מוקדם מציל חיים! ולכן חשוב החל מגיל 30 לבצע, מידי שנה, בדיקת מישוש אצל כירורג שד, ומגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. על כל אישה מגיל 20 להכיר את השד ואת השינויים החלים בו.
19264 הודעות
14887 תשובות מומחה

מנהל פורום סרטן השד

19/12/2016 | 17:09 | מאת: ליהי

ברשותך ד"ר הכבדה. אודה לך אם תכווני אותי כי אני חסרת אונים בקשר להחלטה.המרחק ביו החתך לבין התאים הסרטניים הוא 1 מ"מ. האם אני צריכה עוד ניתוח,הניתוח מבחינתי הוא שולי העיקר שאהיה בטוחה שלא נשאר שום תא סרטני

19/12/2016 | 21:18 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום ליהי בגידול פולשני גם מרחק פחות ממילמטר מספיק טוב, העיקר שלא יהיו תאים בחתך כירורגי, אז אין צורך בניתוח נוסף בברכה

14/12/2016 | 16:04 | מאת: ליהי

ברצוני לשאול את דעתך המיקצועית.אם בשולי הגוש ברקמה הבריאה ראו במיקרוסקופ מעט תאים במוקד אחד בלבד. האם זה אומר שיש באזורים אחרים בגוף.ב.לימפה וכלי דם ללא חדירה. תשובתך חשובה לי מאד מחכה לה בכליון עיניים. תודה תודה תודה.

16/12/2016 | 10:22 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב מוקד קטן של גידול באזור השוליים לא סימן לכך שיש מוקדים מרוחקים בגוף.הוא יכול להיות סיכון להישנות מקומית - תלוי בכמה קרוב הוא לשוליי כריתה. במידה תאים סרטניים נמצאים בחתח עצמו- יש צורך בניתוח חוזר. סיכון להתפשטות של המחלה לעברים אחרים תלוי בעיקר בגודל של הגידול היקרי, מעורבות בלוטות לימפה ומאפיינים ביולוגיים של הגידול בברכה

14/12/2016 | 00:00 | מאת: אדוה

שלום לך דר נכבד. מדובר בלומינל b. בגודל 1 סמ.נכתב בביופסיה perunural invasion. אבל ללא חדירה וסקולרית וללא חדריה לבלוטות לימפה.מהו המונח שנכתב ? כמו כן איך אתה מסביר שנבדקתי בממוגרפיה ובאולטרסאונד ואצל כירוג מומחה ס. מנהל כירוגית. והכל היה תקין לחלוטין. אחרי חודש גיליתי גוש קטן ופניתי ביוזמתי. תודה על תשובתך אדוה

16/12/2016 | 10:17 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב perineural invasion הוא מצב שתאים סרטניים נמצאים סביב עצבים הקטנים שעוברים דרך הגוש. בדרך כלל לא מעלה סיכון להישנות. לא כל גידול נראה בבירור בUS וממוגרפיה, במיוחד גידולים קטנים, גם לא תמיד אפשר למשש אותם בקלות. גם עם זמן שחלף יתן וגידול גדל מעט לאז כבר הרגשת אותו בברכה

13/12/2016 | 20:49 | מאת: איריס

שלום. האם מקובל לתת זריקת זולאדקס 3.6 פעם בחודש או מתן זריקת זולאדקס 10.8 פעם בחודשיים וחצי באישה עם סרטן השד? תודה

16/12/2016 | 10:10 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב, בסרטן שד עם רצפטורים הורמונלים חיובים יש מצבים שחלק מהטיפול הוא דיכוי שחלתי עם זריקות זולדקס או לוקרין כטיפול חודשי כגון סרטן שד גרורתי או סרטן שד בשלבים מוקדמים עם סיכון יחסית גבוה להישנות - להורדת סיכון לחזרה בברכה

12/12/2016 | 20:54 | מאת: יעל

אני במחזור יום שלישי נוטלת גלולות יאז מעל לשנה בת 16- היום הרגשתי מן גולה מאחורי הפטמה ממש מתחתיה הגולה קטנה ולא נראת מעל לעור אך מורגשת בלחיצה. אני מאוד פוחדת שזה סרטן. חשוב לציין שעברתי בדיקת דם והיא יצאה תקינה חוץ מכולסטרול גבוה

24/12/2016 | 11:47 | מאת: ליאור הלר

יעל שלום, הופעת גוש בשד או בפטמה יכולה להיות קשורה למגוון סיבות כגון המחזור החודשי, שינויים הורמונליים שמשפיעים על רקמת השד, ציסטות וגושים למיניהם. באם הגוש שתיארת עדיין קיים- הייתי ממליץ לך לגשת לבדיקת כירורג שד ויתכן שיפנו אותך לבדיקת אולטראסאונד הסיכוי לסרטן שד בגילך (גיל 16) הינו מאוד מאוד נמוך ואין סיבה לדאגה בשלב זה. בברכת בריאות שלמה פרופ' ליאור הלר

12/12/2016 | 00:09 | מאת: לירון

שלום רב. בת 31 אחרי טיפול כימי לסרטן שד הורמונלי דרגה 1 ללא מוערבות, עברתי פט סיטי ללא יוד בגלל אסטמה לפני שנה וחצי, היום אני כבר אחרי ניתוח, האם מומלץ לעבור שוב פט במיוחד בהתחשב שנבדקתי ללא יוד, אני מאוד חוששת ורוצה לדעת שזה מאחורי. (ממוגרפיה אחרונה תקינה) תודה מראש

16/12/2016 | 10:00 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב בדרך כלל במעקב אחרי טיפול בסרטן שד לא מומלץ לבצע PET CT כבדיקת מעקב המעקב המקובל הוא בדיקת רופא, ממוגרפיה, US שדיים, בדיקת רופא נשים, בדיקות דם כפעם בשנה. בדיקות נוספות בדרך כלל מבצעים אם הופעת סימפטומים חדשים ולא באופן שיגרתי בברכה

10/12/2016 | 15:39 | מאת: לי

מדוע מומלץ להוריד פיברואדנומה כאשר היא גדלה במהלך מעקב? האם היא עלולה להפוך לסרטנית? יש לי פיברואדנומה בשד ימין כבר 3 שנים. הגודל שלה היה 1.9 סמ ובבדיקה האחרונה היא גדלה ל2.2 סמ. האם מומלץ להוריד? או כדאי לחכות לעוד אולטראסאונד בעוד חצי שנה? אציין כי גם עברתי ביופסיה שהייתה תקינה. קראתי רבות שמומלץ להוריד פיברואדנומה אם היא גדלה במעקב. מדוע? האם היא עלולה להתפתח לסרטן?

13/02/2017 | 18:54 | מאת: פרופ' דינה לב

היי לי, פיברואדנומה אינה נחשבת גורם סיכון להתפתחות סרטן השד והסיכוי כי תחול בה התמרה לקרצינומה הוא אפסי. יחד עם זאת במקרים לא שכיחים ממצא החשוד לפיברואדנומה יכול בעצם להיות גידול מסוג פילואידס. החשד עולה כאשר הממצא הוא גדול או גדל בהדרגה. בד״כ פיברואדנומה בקוטר של כ2.2 ס״מ אינה מחייבת כריתה. יחד עם זאת חשוב שתתיעצי עם הכירורג המטפל בך לגבי המקרה האישי שלך. רק כאשר כל האינפורמציה ידועה ונעשתה בדיקה גופנית כמו גם בהתאם לסימפטומטולוגיה ורצונך האישי ניתן לקבוע באם ניתן לעקוב או יש צורך בכריתה ניתוחית בהצלחה, דינה

שלום אמי בת 72,הלכה לעשות ממוגרפיה שיגרתית,ובה יצא אסימטריה פוקאלית במיקום פנימי תחתון של שד ימין שפורש כחשוד בהגדלה שבוצעה בהמשך.השד פיברו גלנדולרי בעיקרו.סונר שמאיין הדגים גוש בשעה 5 במרחק 3 סמ מהפיטמה בגודל 7 ממ חשוד חלקו ציסטי ללא לימפאדונפתיה אקסילרית.בביופסיה שבוצעה הודגם כי מדובר על ca papillary solid עם מוקדי Dcis אינדקס רצפטורים לאסטרוגן 2.1 לפרוגסטרון 1.לא נמצא חדירה משמעותית. דרוש mri להערכת היקף מחלה ושלילת מוקדיפ אחרים מפני שהשד צפוף. השאלות שלי הן: האם ניתן לאמר ממה שקראת כי אמא שלי חולה בסרטן השד? חלק מהרופאים שראינו אמרו שהניתוח להוצאת הגוש דחוף וחלק אמרו שלא,עדיין לא היינו אצל אןנקולוג.מניחה שאחרי הmri. האם לאור מה שקראת הגוש מפושט או עלול להתפשט?(גרורות) באיזו דרגה המחלה של אמא?דרגה התחלתית? האם במקרים כאלו נדרש כימו לאחר ניתוח? מה סיכויי ההחלמה ממצב כזה? האם לאחר הmri תצטרך שוב ביןפסיה? אני שואלת את כל זה כי הרופאים לא נותנים לנו מענה ראוי לשאלותינו במרפאות. תודה מראש

16/12/2016 | 09:56 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב לפי מה שמתואר מדובר במוקד קטן של סרטן שד( שלב התחלתי) עם מאפיינים ביולוגיים טובים- גם סוג של גידול papillary carcinoma גם רצפטורים הורמונלים חיוביים. במידה ובMRI שדיים לא יהיה מוקדים נוספים - אין צורך בביופסיה נוספת. הטיפול במצב הוא בדרך כלל ניתוח של הסרת גוש ובדיקת בלוטות הזקיף בבית השחי. לפי תוצאות של הניתוח אפשר לקבוע סופי שלב של המחלה וצורך בטיפול משלים בברכה

07/12/2016 | 01:52 | מאת: אתי

דוקטור אני בחרדות מוות באינטרננט רושמים שוורידים בשד זה סרטן שד אני ממש מפחדת אני מאוד בהירה ושמנתי המון לאחרונה יש לי גם סימני מתיחה כזה יש לי וורידים כחולים לא בולטים על השד בצדדים בעיקר ועל על העטרה בשד ימין יש לי על העטרה וריד כחול ישר כזה למטה מתחת לפטמה לפעמים הוא קצת בולט יש לי וורידים גם בידיים ברגל אני בהירה מאוד אני ממש ממש מפחדת אני בת 24 והוורידים נראים לעין סימנים כחולים מתחת לעור אני מאוד מפחדת מאוד האם יש לי ממה לדאוג?? תעזרי לי בבקשה ומה הסיכויים שסרטן שד בגיל 24 זה נפוץ? בבקשה תעזרי לי באינטרנט הכל רשום שזה סרטן ואני בחרדות

09/12/2016 | 15:29 | מאת: ד"ר ליאור הלר

אתי שלום, סרטן שד יכול להתבטא במגוון דרכים כגון גוש שנמוש בשד/בבית השחי- ההתבטאות הנפוצה ביותר, כמו כן- שינוי גודל השד, שינוי צורת הפטמה, הפרשות חריגות, שינויים עוריים וכו. הופעת ורידים שקיימת זמן מה אינה בהכרח מעידה על סרטן שד, אלא אם מדובר בתופעה חדשה/שינוי לאחרונה וזוהי לא התבטאות נפוצה כלל. בכל מקרה, בשלב ראשון , הייתי ממליץ לך לגשת לבדיקת כירורג שד ולהמשיך ברור לפי המלצותיו. הגיל הממוצע להופעת סרטן שד ככתוב בספרות הוא 50, אך ישנם מקרים מוקדמים יותר ועל כן בדיקות שנתיות שגרתיות ומודעות חשובים. בגיל 24 הסיכוי לסרטן שד כמדווח הינו נמוך מאוד. בברכת בריאות שלמה, ליאור הלר

06/12/2016 | 13:57 | מאת: מלי

אני בת 34 ונמצאת במעקב אצל כירורג שד מידיי חצי שנה. לפני מס' ימים עשיתי בדיקת US שד - הממצאים: שד שמאל - BIRABS 2. שד ימין- BIRABS 3. האם על סמך אלו מומלץ לי לבצע ממוגרפיה? אני רוצה לעשות ממוגרפיה כדי להיות שקטה - האם הקרינה בממוגרפיה בעלת סיכון גבוה? בתודה, מלי

13/02/2017 | 17:39 | מאת: פרופ' דינה לב

היי מלי, הממצאים שתיארת כפי שהם מדווחים אינם בעלי דרגת חשד גבוה. יחד עם זאת בהעדר אינפורמציה נוספת ומבלי לבדוק אותך קשה להעריך את הצורך בבדיקות נוספות. מומלץ כי תפני לכירורג השד שלך בהצלחה, דינה

03/12/2016 | 19:26 | מאת: ran

קשרית וציסטה בצד ימין birads 2 קשרית בצד שמאל birads 2 מה זה קשרית האם יש דאגה

13/02/2017 | 17:36 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, קשרית הינו מינוח מקובל לממצא בבדיקת הדמית השד. דרגת החשד נקבעת על פי הערכת הרדיולוג ומתוארת על פי סולם BIRADS. ערך של 2 במדד זה מתורגם לממצא שפיר. יחד עם זאת לא אוכל להתייחס ספציפית למקרה שלך בהעדר נתונים נוספים וחשוב כי תבדקי ותוועצי הכירורג השד שלך בהצלחה, דינה

01/12/2016 | 18:51 | מאת: מיכל

שלום, אובחנתי עם DCIS בשד ימין בגודל 5 ס"מ בשעה 12 מהפטמה. אני מיועדת לניתוח משמר - הסרת הגידול, הקרנות וטיפול הורמונלי. רציתי לדעת האם קיימת אפשרות במצבי שאעבור הקרנות במהלך הניתוח וכך לא אצטרך הקרנות לאחר הניתוח? בתודה מראש מיכל

02/12/2016 | 15:13 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום מיכל לקרינה בזמן הניתוח יש אינדיקציות מאוד מוגדרות- הטיפול ניתן לגידולים שהם invasive duct carcinoma- גידול פולשני ולא DCIS, בגודל עד 3 ס"מ. מצב בתארת לא מתאים לטיפול קרינתי תוך ניתוחי בברכה

27/11/2016 | 22:27 | מאת: ירדן

שלום רב אימי עברה ניתוח להסרת הגידול בשד היא בת 69 ולאחר התייעצות אונקולוגית וכירורגית נאמר לה כי עליה לבצע בדיקת פיש רק שלא ברור לנו איפה ניתן לעשות את הבדיקה, באיזה בית חולים ? והאם צריך הפניה מהאונקולוג או הכירורג ? כמו כן לאימי יש ביטוח כללית פלטיניום האם יש דרך הביטוח הזה כיסוי כלשהו תודה רבה לכל מי שיכול לענות

27/11/2016 | 23:23 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום ירדן בדקית FISH נעשת לבירור של ביטוי גן שמקודד קולטן HER2- בדיקה חשובה להחלטה על סוג טיפול משלים. הבדיקה בסל הבריאות ומתבצעת בהרבה ביתי חולים גדולים בארץ. בכל בית חולים יש סידור מסויים לביצוע בדיקה- בדרך כלל הכירורג או אונקולוג מטפל שולח בקשה לביצוע בדיקה למכון פתולוגי. יש גם צורך בטופס 17 לביצוע בדיקת FISH וכן נוהלים שונים - כדאי לצור קשר עם אונקולוג/כירורג או אחות מתאמת של יחידה לטיפול בסרטן שד שאימא מטופלת ולבדוק מה הפרוצדורה בברכה

27/11/2016 | 20:05 | מאת: דנה

שלום,לפני חודשיים חשתי בכאב בשד אחד וגם שמתי לב שהוא גדל פתאום לעומת שד ימין הרופא הרגיש גוש 3 סמ נייד ושלח אותי לאולטרסאונד שיצא תקין ללא כל ממצא ולאחר מכן לממגורפיה שזיהתה גוש שומני שפיר 13מ"מ.הייתי אצל כירורג נוסף שאמר שזה בכלל לא גוש אלא רקמות של השד,ואין לי מה לדאוג אפילו שהשד גדל,כאב הכאבים שוב חזרו לאחר חודשיים עם קצת כאבים ליד בית השחי...אני 4 ימים לפני מחזור אך רק שד שמאל כואב ממש.האם יש סיבה לדאגה?יכול להיות שבus לא רואים הכל?אני בת 37 ללא היסטוריה.מאןד מודאגת,מאוד מה המלצתך איזו עוד בדיקה לבקש האם פיספסו משהו?

28/11/2016 | 23:42 | מאת: ד"ר ליאור הלר

דנה שלום, כאב בשד יכול לנבוע ממגוון סיבות שיכולות להיות קשורות לשד עצמו, לרקמות סמוכות כמו שרירים וכו ואף ייתכן קשר למחזור החודשי ולשינויים הורמונליים. על פניו, נשמע כי ביצעת ברור מקיף על ידי אולטרסאונד, ממוגרפיה, בדיקת כירורג שד - שהן הדרכים המקובלות לאבחנה באם הכאב עדיין ממשיך ולא חולף - ממליץ לך לגשת לבדיקה נוספת אצל רופא מטפל/ כירורג שד ולשקול ביצוע אולטרסאונד חוזר בעוד כחודש לברור סיבת גדילת השד, בריאות שלמה, ליאור הלר

26/11/2016 | 16:34 | מאת: אלמונית

אשמח לייעוץ: בת 35, סובלת ב4 חודשים האחרונים מכאבים בבית השחי, בשד, בפטמה אך גם בגב, בכתף ובזרוע. צילום - ללא ממצא (למעט עקמת קלה וישנה) Us - נמצאה ציסטה בשעה 9. הכאבים הוחמרו בשבוע האחרון עם נטילת הורמונים כחלק מivf. סבב ivf קודם היה לפני כחצי שנה, אך לא צלח. הבירור הרפואי הסתיים, אך אני עדיין מוטרדת משום שלא קיבלתי הסבר לסיבת הכאב. מה עליי לעשות והאם יש סיבה להיות מוטרדת?

13/02/2017 | 17:31 | מאת: פרופ' דינה לב

היי, קשה לתת המלצה מבלי לבדוק אותך. אייעץ כי באם התלונות ממשיכות תפני שוב לכירורג שד לשם הערכה מחודשת בהצלחה, דינה

25/11/2016 | 14:29 | מאת: רותי

שלום , עשיתי ביופסיית טרו קאט ביום שני האחרון בשל גידול 1 ס"מ , מוגדר שנמצא בשד . אני מאוד לחוצה מהתשובה למרות שהאחות שמסרה לי את דף הסיכום בו היה כתוב מוגדר , אמרה שאני יכולה להפחית חרדה . שאלתי - האם היו מתקשרים כבר אם הגידול היה נמצא שפיר ? חברות שלי שחלו סיפרו שהתקשרו אליהן תוך יומיים-שלושה ... תודה על המענה!!!

26/11/2016 | 23:12 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב תוצאות ביופסיה בממוצא מגיעות תוך שבוע ימים, אך תלוי גם במעבדה , גם בסיבת הפניה- בתהליכים שחשד יותר גבוה בדיקה נעשת בעדיפות. אבל כמובן אי אפשר להגיד בודאות מה תוצאות הביופסיה רק לפי הזמן שעבר מהבדיקה. בברכה

24/11/2016 | 14:25 | מאת: ע.א

אחותי נמצאה כחולה בסרטן פאדג'ט של הפיטמה.נשלחה לבצוע בדיקות השלמה.קיבלה תשובה של פט סיטי-תקינה.MRI טרם פועני.הבעיה שבבדיקת אקו לב,ראו בכבד ממצא אקוגיני החשוד ל MSA. שאלתי,איך יכול להיות שבבדיקת פט סי טי לא ראו זאת?והאם יכול להיות שזה אינו ממצא הקשור לסרטן הנ"ל?בברכה ותודה.

13/02/2017 | 17:26 | מאת: פרופ' דינה לב

צר לי על העיכוב במענה. מניחה שכבר קבלת תשובות לשאלותיך. אנא פני שוב במידת הצורך. דינה

23/11/2016 | 21:11 | מאת: ליאור

שלום רב אימי בת 66 עם גרורות בעצמות מ2008. קיבלה את כל הטיפולים ההורמונלים וקסלודה . מח העצם תפוס כולו עי גידול והיא סובלת מאנמיה חמורה מאוד (המוגלובין ירד פעם אחרונה מתחת ל6) מקבלת עירוי דם פעם בשבוע שעוזר מעט ליום יומיים. הוחלט על המשך טיפול בטקסול שבועי ובמידה ותהיה עליה בספירת דם יוסיפו אווסטין . היא מאוד מאוד חלשה. בנוסף אני מתחתנת בעוד שבועיים. כל יום הוא חוסר וודאות ואנחנו לא יודעים אם היא תעבור את זה. אנחנו לא יודעים מה לעשות . מה צפוי להיות התוצאה המיידית של הטקסול? האם יש רעיון כלשהו שיוציא אותנו מעט מהמים העמוקים

24/11/2016 | 23:54 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב, טקסול -אחד התרופות היעילות בסרטן שד,אבל כמובן בקוים מתקדמים של הטיפול סיכוי לתגובה יורד. עדיין יש סיכוי לתגובה. תופעות לוואי של טיפול שבועי מתונות - אך קיימות- יש סיכון של תגובות אלרגיות תוך כדי עירוי של התרופה-טיפול נוגד אלרגיה שמקבלים לפני מתן טיפול מוריד את הסיכן באופן משמעותי, כאבי שרירים עלולוים להופיע יום-יומיים אחרי הטיפול, דיכוי מח עצם בדר כלל יחסית לא קשה אך צריך להיות עם יד על הדופק בגלל דיכוי משני למחלה וסיכון של הזיהומים. אם מחלה תגיב לטיפול - ספירת דם תעלה. נשירת שער מתחילה בדרך כלל 3-4 שבועות מתחילת הטיפול בברכה

21/11/2016 | 21:52 | מאת: Orly

שלום רב, אמי בת 60 עשתה ממוגרפיה לפני 5 ימים. היום התקשרו להגיד לה שהיא צריכה לעשות גם אולטראסאונד. האם הבקשה לעשות אולטראסאונד זה מפני שנמצא ממצא חשוד בממוגרפיה או שזה בדיקה משלימה לממןגרפיה? לחוצה ואודה לתשובה בהקדם

21/11/2016 | 23:10 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב, לא כל הזמנה לאולטרהסאונד שדיים עקב ממצא גידולי. מדי פעם יש ממצאים שלא ברורים( או שפירים , או ממאירים) בממוגרפיה , או שרקמת שד צפופה ואז יכולת אבחנתית של ממוגרפיה פחות טובה ולכן משלימים בדיקה עם אולטרסאונד. בברכה

20/11/2016 | 22:09 | מאת: מירית

בת 30. שנה ו4 חודשים לאחר למפקטומי. נוטלת טמוקסיפן בערך שנה. יש לי טיסה לפיליפינים עוד שבוע, הטיסה היא עם עצירה, החלק הראשון הוא 4 שעות והשני 9 שעות. רציתי לדעת האם כדאי לקחת מדללי דם בטיסה. הבנתי שטמוקסי עלול לגרום לקרישיות יתר ובטיסות ארוכות עדיף לקחת אספירין או משהו דומה. השאלה היא, האם לאספירין יש תופעות לוואי? מעולם לא נטלתי אספירין. ודבר נוסף, אם לא אקח מדללי דם בטיסה ארוכה, מה עלול לקרות? אני חוששת לקחת מדללי דם וגם חוששת לא לקחת. תודה.

21/11/2016 | 23:03 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום מירית, כן, טמוקסיפן מעט מעלה קרישיות, גם טיסה ארוכה מעלה אך אין המלצה לקחת מדללי דם בטיסות- מדללי דם עלולים לגרום לדימום. המלצה בטיסות היא לא לשבת כל הזמן, כדאי להפעיל רגליים, לטייל במטוס על מנת לשפר זרימת דם והוריד סיכון והווצרות קרישי דם בברכה

22/11/2016 | 16:10 | מאת: מירית

מה הסבירות לדימום? ואיפה הדימום יכול להיות? השאלה מה יותר מסוכן? לקחת אספירין או לא לקחת אספירין? ומה בעצם הסיכון שיש בטיסה? האי אני מניחה שזה לא רק הישיבה הממושכת. מה יש בטיסה שמגביר את הקרישיות?

16/11/2016 | 22:58 | מאת: יערה

שלום. לאחר התפרצות סרטן, גיליתי כי אני נשאית BRCA2. בתי בת 17.5, עם חבר קבוע, מבקשת להתחיל ליטול גלולות. היא טרם נבדקה לנשאות ואני מבקשת לדעת: 1. האם יש המלצה מפורשת במקרה כזה? 2. אם אין מניעה - מהו סוג הגלולות המועדף (הגוש שלי היה רגיש מאוד לאסטרוגן)? בתודה מראש!

19/11/2016 | 12:24 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום יערה, 1. לנשאיות מוטציה ב-BRCA, כולל BRCA2, מותר לקחת גלולות למניעת הריון, משתי סיבות. קודם כל נטילת גלולות למשך כ-5 שנים במצטבר הוכחה כמפחיתה סיכון לסרטן שחלות ב-50% (גם שנים רבות אחרי הפסקת הגלולות). הנתונים לגבי עליה בסיכון לסרטן שד אינם חד-משמעיים, וגם בעבודות שבהם נצפתה עליה, דווח על סיכון שהיה גבוה באחוזים בודדים מעל סיכון הרקע (שהוא גם כך לא נמוך). ואם יוצאים מתוך הנחה שנטילת הגלולות היא מוגבלת בזמן, שמגיל 25 יש מעקב יעיל כמו MRI, והסיכון לסרטן שד לפני גיל 30 הוא מאוד קטן אפילו אצל נשאיות, הסיכון מנטילת גלולות בגיל 17 הוא מזערי, אם בכלל. 2. לגבי סוג הגלולות - אין כיום הבדלים משמעותיים במינוני אסטרוגן ברוב הגלולות. בטוחה שרופא נשים יהיה הכי מעודכן

16/11/2016 | 20:05 | מאת: אור

שלום. עשיתי בדיקת mri התוצאה הראתה גוש בגודל 15 ממ .. bi-rads'5 . הרופא אמר שזה אומר שאני חולה. באולטרסאונד ראו את הגוש אבל בגודל של 5 ממ ולכן ההמלצה הינה ביופיסה בהדמית mri. קבעו לי תור לעטד חודש וחצי בטענה שאני לא מקרה דחוף.. האם זה הגיוני?

18/11/2016 | 15:37 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום אור, במידה וUS שד וMRI מזהים אותו גוש אפשר לבצע ביופסיה תחת second look US גם אם גודל בUS קטן יותר. במידה ולא רואים את הגוש בUS בכלל- אז אין ברירה אלא לבצע ביופסיה תחת MRI- ו התורים לבדיקה זו ארוכים. BIRADS 5- אומר חשד גבוה לגידול ממאיר לכן הייתי מנסה להקדים תור- אולי במקום אחר וכמובן לנסות לפני כן לעשות ביופסיה תחת US - בדרך כלל אפשר להשיג תור הרבה יותר מהר בברכה

16/11/2016 | 00:05 | מאת: סבטלנה

שלום, האם בדיקת מיפוי - גלוקוז מסומן FDG 18 בודקת את כל הגוף ? תודה רבה

18/11/2016 | 15:28 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב למעשה בדיקת CT PET בודקת את הגוף- צוואר, חזה, בטן ואגן. במח אין ערך לבדיקה זו כרקמת מח באופן נורמלי קולטת הרבה גלוקוז בברכה

שלום רב אני סובלת כבר זמן רב מכאבים בברך. הייתי אצל אורטופד ולאחר שביצעתי צילומים, הוא אמר לי שאין שום ממצא חריג. יש לי כאבים בעיקר במעבר מישיבה לעמידה, וזה מאוד מציק. טופלתי בטמוקסיפן, לטרוזול ועכשיו פסלודקס. האם הכאבים יכולים להיות קשורים לגרורות בעצמות, או לחלופין לטיפול האנטי-אסטרוגני שאני מקבלת? תודה רבה יעלה

18/11/2016 | 13:27 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב, כאבים בברך יכולים להיות תוצאה של מצבים שוינים- שינויים דלקתיים, שינויים נווניים, יותר נדיר כתוצאה ממעורבות במחלה. כדאי לבצע מיפוי עצמות ולהמשיך בירור וטיפול לפי התוצאות. כאבי פרקים שקשורים לטיפול הורמונלי בדר כלל סימטריים, מופיעים בעיקר בכפות ידיים. בברכה

14/11/2016 | 18:59 | מאת: גילה

היי לפני כחודש חשתי כאב בשד שמאל ניגשתי לרופא משפחה ששלחה אותי לאולטרסאונד אחרי שלטענתה הרגישה גוש3 ס"מ נייד מתחת לפטמה..האולטרסאונד יצא תקין שלחה אותי לממגרפיה שגילתה גוש שומני 13מ"מ שפיר מבחינה רנטגנית.אני בת 36 וחצי ללא שום הסטוריה חלילה.מה שקורה השד השמאלי גדל לעומת הימיני וכן גם העטרה שינוי שניתן מייד להבחין בו כירורג שד אמר שאין לי מה לדאוג שהוא לא מרגיש שום גוש ושזה ניראה כמו בלוטות של השד אני עדיין לא רגועה.לאף אחד אין הסבר למה השד גדל ככה..הכאב חלף אך יש תחושה תמידית של אי נוחות מה עוד ניתן לעשות?וגם זנב השד נפוח.וכואב שנוגעים שם

14/11/2016 | 22:56 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום גילה קשה לתת תשובה לשאלה שלך בלי לראות צילומים ולבדוק אותך- אפשר לפנות לכירורג שד נוסף לבדיקה והתיעצות בברכה

14/11/2016 | 13:42 | מאת: נטלי

בת 44, לפני חודש עברתי למפקטומי, ILC , ERpos Prpos Her2neg KI67 10% 2.3 ס"מ עם בלוטת זקיף תקינה T2N0. בתשובה היסטולוגית בשוליים LCIS . 15שנה אחרי ניתוח שתלים, בזקיף יש עדות לסיליקון, מקשה על ביצוע קרינה... ממתינה לתוצאות גנטיקה. בדיקת MRI בעוד שבועיים .. שוכלת ביצוע כריטה עם שחזור. אשמח לשמוע התייחסות למקרה שלי .. תודה

14/11/2016 | 22:52 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום נטלי LCIS הוא לא גידול אמיתי - נוכחות של LCIS אומר שיש סיכון מוגבר לחלות בסרטן שד בשד שיש בו LCIS או בשד השני. אין צורך לניתוח במצב של LCIS במידע ושוליים לILC לא מעורבים וMRI לא מראה שארית המחלה.כמובן תעברי על כל הנתונים עם כירורג ואונקולוג להחלטה סופית. טיפול הורמונלי שתקבלי לILC גם יתרום להורדת הסיכון בשד השני בברכה

10/11/2016 | 12:14 | מאת: יעל

שלום. שמעתי שיש בדיקה גנטית שבודקת אם החולה יכולה לקבל הקרנות או שלא. אודה לקבלת הסבר, וכן מדוע לא מבצעים בדיקה זו לכל מי שאמורה לקבל הקרנות.

12/11/2016 | 23:13 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום יעל שאלה די כללית , קשה לדעת ללמה כוונה כעקרון אין בדיקה גנטית לכלל אוכלוסיה שבודקת האם חולה יכולה או לא לקבל קרינה יש סינדרומים גנטיים נדירים שקרינה יכולה להזיק- אבל אותם אפשר לאבחן קליני ולאשר בבדיקה גנטית יש בדיקה מולקולרית בשם oncotype שפותחה למספר מטרות- בינהם יש בדיקה לנשים עם DCIS - carcinoma in situ שיכולה לעזור להחליט במקרים מסוימים על צורך בתוספת טיפול קרינתי לאחר ניתוח בברכה

10/11/2016 | 10:43 | מאת: מממ

שלום אני בתת 33 לא בהריון ולא מניקה. שלשום התעוררתי עם שד אחד נפוח אדום וכואב וחום גבוה(40) עם צמרמורות. הלכתי אתמול לרופא וקיבלתי מיד אנטיביוטיקה חזקה ובסוף הוא אמר לגשת אחר כך לכירורג שד כדי לשלול סרטן. יש לציין שאני ממש לחוצה ואוכלת סרטים מאמתול. קראתי קצת על הסרטן הדלקתי וזה נשמע מזעזע. האם כדאי לקבוע תור וולכת כבר עכשיו עוד לפני סוף האנטיביוטיקה? אילו בדיקות עליי לדרוש?

12/11/2016 | 23:21 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב, התמונה שתארת עם התחלה פתאומית, חום וצמרמורת מתאימה יותר לתהליך זיהומי וטיפול אנרטיביוטי אמור לעזור. במידה ואין שיפור אחרי יומיים שלושה של טיפול אנטיביוטי צריך לחזור לרופא המטפל/כירורג שד לבדיקה והחלטה על המשך טיפול בברכה

היי לפני כחודש חשתי כאב בשד שמאל ניגשתי לרופא משפחה ששלחה אותי לאולטרסאונד אחרי שלטענתה הרגישה גוש3 ס"מ נייד מתחת לפטמה..האולטרסאונד יצא תקין שלחה אותי לממגרפיה שגילתה גוש שומני 13מ"מ שפיר מבחינה רנטגנית.אני בת 36 וחצי ללא שום הסטוריה חלילה.מה שקורה השד השמאלי גדל לעומת הימיני וכן גם העטרה שינוי שניתן מייד להבחין בו כירורג שד אמר שאין לי מה לדאוג שהוא לא מרגיש שום גוש ושזה ניראה כמו בלוטות של השד אני עדיין לא רגועה.לאף אחד אין הסבר למה השד גדל ככה..הכאב חלף אך יש תחושה תמידית של אי נוחות מה עוד ניתן לעשות?וגם זנב השד נפוח.וכואב שנוגעים שם

13/02/2017 | 17:22 | מאת: פרופ' דינה לב

היי גילה ראי תשובתי הקודמת

סיימתי כימותרפיה לפני שנה ו 4 חודשים. מעוניינת לטוס לוייטנאם ותאילנד. מה החיסונים האסורים ומה המותרים? תודה, אילת

08/11/2016 | 20:57 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום אילת בדרך כלל 6 חודשים ומעלה אחרי סיום טיפול כימי אין התוויה נגד לחיסון מסוים. התיחסות היא כמו לכל מי שנוסע למדינות אלה - לפי המלצות של מרפאת חיסונים- לפי מצב הבריאותי הנוכחי, כמובן כדאי לידע את המרפאת חיסונים על טיפולים שעברת או עוברת בברכה

07/11/2016 | 09:06 | מאת: רויטל

היי לפני כ-5 שנים חליתי בסרטן השד, עברתי כריתה ושחזור דו"צ. במהלך שנים אלו אני עושה MRI בלבד. האם לא צריך לעשות פט סי טי מידי פעם בכדי לשלול גרורות? נודע לי על חברה באותו מקרה שהתגלה אצלה גרורה בגב לאחר מס' שנים.

07/11/2016 | 23:22 | מאת: ד"ר ליאור הלר

רויטל שלום, המעקב לרוב לאחר כריתה ושחזור שד מתבצע על ידי כירורג או אונקולוג מטפל וכן הדמיה כגון MRI. אין זה בשגרה לבצע בדיקת פט סיטי לאיתור גרורות אלא באינדיקציות מסוימות ובחשד קליני בבדיקה של רופא מטפל. בריאות שלמה. ליאור הלר

05/11/2016 | 19:25 | מאת: נעמי

שוקלת להפסיק....מה דעתך????

06/11/2016 | 21:13 | מאת: שושי

אני שאלתי לפני שבוע על אנסטרוזול ואיש אינו עונה לי. מקווה שלך יענו..

06/11/2016 | 21:13 | מאת: שושי

אני שאלתי לפני שבוע על אנסטרוזול ואיש אינו עונה לי. מקווה שלך יענו..

06/11/2016 | 23:11 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב לפי מחקרים וקוים מנכים של אירגונים אונקולוגיים לנשים שחלו בסרטן שד עם רצפטורים הורמונלים חיובים וקיבלו 5 שנים של טמוקסיפן מומלץ לשקול להמשיך טמוקסיפן לעוד 5 שנים או לשנות למעכבי ארומטאז ל5 שנים. כמובן רווח מטיפול ממושך יותר גבוה במחלה בשלבים מתקדמים יותר עם גידולים גדולים ו/או מעורבות בלוטו לימפה . בגידולים קטנים, ללא מעורבות בלוטות לימפה יתכן ואין תועלת מטיפול במשך 10 שנים. צריך גם לקחת בחשבון תופעות לוואי של טיפול הורמונלי ולפי שיקול של יתרונות וחיסרונות עם רופא מטפל להחליט על המשך טיפול בברכה

היי לפני כחודש חשתי כאב בשד שמאל ניגשתי לרופא משפחה ששלחה אותי לאולטרסאונד אחרי שלטענתה הרגישה גוש3 ס"מ נייד מתחת לפטמה..האולטרסאונד יצא תקין שלחה אותי לממגרפיה שגילתה גוש שומני 13מ"מ שפיר מבחינה רנטגנית.אני בת 36 וחצי ללא שום הסטוריה חלילה.מה שקורה השד השמאלי גדל לעומת הימיני וכן גם העטרה שינוי שניתן מייד להבחין בו כירורג שד אמר שאין לי מה לדאוג שהוא לא מרגיש שום גוש ושזה ניראה כמו בלוטות של השד אני עדיין לא רגועה.לאף אחד אין הסבר למה השד גדל ככה..הכאב חלף אך יש תחושה תמידית של אי נוחות מה עוד ניתן לעשות?

13/02/2017 | 17:20 | מאת: פרופ' דינה לב

היי גילה, מצטערת על האיחור בתשובה. חשוב מאד שתמשיכי במעקב ובאם התלונות אינן משתפרות יש מקום לשקול ביצוע MRI שד. בכל מקרה אם את עדיין מודאגת תחזרי לבקורת כירורג שד בהצלחה, דינה

30/10/2016 | 20:21 | מאת: גל

שלום איך קורה שבאולטרסאונד יצא בירדס. 4aגוש עם גבולות חדים ואז בביופסיה שעשיתי יצא ממאיר?

01/11/2016 | 21:00 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום גל, BIRADS - זה דרך להגדיר כמה ממצא חשוד לממאיר. BIRADS 4- ממאצ עם רמת חשד יחסית גבוהה- בדרך כלל במקרים אלה עושים ביופסיה לוודא מה טיב הממצא. גבולות חדים יכולים להיות גם בגידול שפיר וגם בממאיר בברכה

שמומלץ לאחת 5 שנים נוספות.האמנם?

האמנם לקחת 5 שנים נוספות??

06/11/2016 | 23:20 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום שוש, כן, פורסם מחקר שבדק יעילות של 10 שנים של מעכבי ארומטאז מול 5 שנים והראה סה"כ תוצאות די טובות בשתי הקבוצות של נשים, עם יתרון קטן - כ 2% בטיפול של 10 שנים, יתרון זה היה משמעותי יותר בשלבי מחלה מתקדמים יותר עם בלוטות מעורבות , במיוחד מעל 4 בלוטות מעורבות. אז החלטה על המשך תלויה בשלב של המחלה, מאפיינים ביולוגיים של הגידול ותופעות לוואי של הטיפול בברכה

29/10/2016 | 14:04 | מאת: עדי

היי דר אני בת 20 ולפני חצי שנה החלה פריחה על הפטמה השמאלית שלי, (הפטמה עצמה בסדר אני מדברת על העטרות) ממש התקלף לי העור, גרד והציק נורא. וכמו כל גלד, הוא הוציא נוזלים (לא מהפטמה עצמה) ונדבק לחזיות וכל פעם מחדש נפצע. שמתי משחות שנתנו לי רופאי עור וזה עבר זמנית, לאחר בערך חודשיים זה הופיע הפטמה הימנית ואף המצב יותר גרוע מאשר היה בשמאלית. תופעה שעוברת וחוזרת ומאד מציקה בעיקר וגם כואבת . כרגע בערך חצי שנה אחרי שזה הופיע המצב נמצא בשתי הפטמות, יותר בימנית מאשר בשמאלית. הייתי אצל רופאי עור ואצל מומחה סרטן השד שפסל את הסרטן שהיה לי בראש (pagets disease) מכיוון שלא ראה גלדים (באתי אליו ביום שהמצב היה נראה יותר טוב), לא נמצאו אצלי גושים אך קראתי שלעיתים אין גושים בסוג הסרטן הזה. הוא גם שלח אותי לעשות צילום והרופא עור שלח אותי לבדיקות אלרגיות שעדיין לא ביצעתי. התור דיי רחוק. בנתיים אני ממש לחוצה, זה לא מצב נורמלי. אני כבר לא יודעת מה לעשות/למרוח על זה. האם יש סיכוי שהאבחנה שגויה? כי קראתי שהתסמינים באים והולכים ולכן קשה לזהות. ***בנוסף עברתי השוואת חזה לפני שנה וקצת אזי יש לי שתלי סיליקון בשני השדיים. מה ניתן למרוח? פוחדת שהאזור ישאר מכוער ופצוע. תודה רבה. עדי

07/11/2016 | 23:26 | מאת: ד"ר ליאור הלר

עדי שלום, לפי התיאור העורי שכתבת - סביר כי מדובר בבעיה עורית מקומית על פני השד/ עטרות אם כי קיימות אפשרויות נוספות (לא סביר כי הדבר קשור להגדלת החזה ולשתלים). באם הסימנים אינם חולפים- הייתי ממליץ לך לפנות שוב לרופא עור או כירורג שד לבדיקה חוזרת במצב בו מופיעים הקילופים וההפרשות שציינת (יש לשקול לקיחת ביופסיה שתעזור לאבחנה) וכן לבצע את המשך הברור כנדרש בהתאם להנחיות רופא העור. בינתיים- ניתן לשים פדים על העטרות בכדי למנוע אי נעימות והידבקות של החזיה. בריאות שלמה. ליאור הלר

29/10/2016 | 01:16 | מאת: אלה

שלום בת שלי בת 10 ומצאו לה גוש בצד שמאל תוצאות US : בדיקת US שדיים + בתי שחי: ממצא קליני- גוש נמוש בשד שמאל. בסונוגרפיה שד שמאל אחורי לפטמה גוש סולידי, מראה שפיר בגוד 5.5 * 5.3 ס"מ. בסונוגרפיה שד ימין ללא ממצא סולידי או ציסטי . בתי שחי חופשים משני הצדדים. נלקחו ביובסיות, עדיין אין תשובה – אני ממש בלחץ. מה זה יכול להיות ? ומה עלינו לעשות? תודה מראש

29/10/2016 | 13:20 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

עם תיאור כזה סביר שמדובר במשהו שפיר / דלקתי. סרטן שד "קלאסי" זו לא מחלה של גיל 10. האם יכול להיות סרטן אחר? מאוד(!) נדיר. אבל אם לקחו ביופסיה, אין כרגע משהו נוסף לעשות מעבר ללהמתין לתוצאות. כשיהיו תוצאות, צריך להתייעץ עם רופא ילדים, ולפי הממצא יפנה אתכם למומחה בתחום הרלוונטי, במידה ויהיה צורך. הרבה בריאות!

28/10/2016 | 14:56 | מאת: אלה

שלום רב. שנתיים לאחר ניתוח להוצאת גידולים בשד ובלוטות לימפה בבית השחי. מתכננת לחזור לעבודה,שהיא עבודה פיזית. ממה אני אמורה להיזהר,לדוגמא-האם אסור להרים תיקים כבדים מעל משקל מסויים? ואולי מי שהוא יודעה איזה הקלות אני יכולה לקבל בעבודה,אם עברתי כימוטרפיה והקרנות? פשוט לא מוצאת את המידע באינטרנט. תודה רבה מראש .

29/10/2016 | 14:16 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום אלה, המגבלות תלויות במספר גורמים, כולל כמה בלוטות לימפה הוציאו לך (2-3 או מעל 10), אם יש בצקת ביד אחרי הניתוח (אלה פרטים שהכירורג שלך יוכל להבהיר) ורמת הכושר שלך. אין מספר ברזל מעליו לא מומלץ להרים משקלים, וזה מאוד אישי. אל תעשי דברים שקשים לך או גורמים לאי נוחות, ותעדיפי לאמץ את היד השניה אם אין ברירה. לגבי הקלות - למיטב ידיעתי אין משהו מבחינת כספית שאפשר לקבל שנתיים אחרי טיפולים, אבל כדאי להתייעץ עם עובדת סוציאלית. אם יש לך תופעות לוואי של טיפול שלא חלפו, או תופעות לוואי של טיפול הורמונלי שמגבילים אותך (למשל חוסר תחושה באצבעות, עייפות חריגה, כאבים וכו'), תבקשי מהאונקולוג מכתב שמפרט את זה ותפני לרופא תעסוקתי. יכול להיות שימליץ לך על הקלות אותן תוכלי לבקש מהמעסיק (אם את שכירה). שתהיה לזרה קלה וחלקה לשגרה!

29/10/2016 | 14:16 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום אלה, המגבלות תלויות במספר גורמים, כולל כמה בלוטות לימפה הוציאו לך (2-3 או מעל 10), אם יש בצקת ביד אחרי הניתוח (אלה פרטים שהכירורג שלך יוכל להבהיר) ורמת הכושר שלך. אין מספר ברזל מעליו לא מומלץ להרים משקלים, וזה מאוד אישי. אל תעשי דברים שקשים לך או גורמים לאי נוחות, ותעדיפי לאמץ את היד השניה אם אין ברירה. לגבי הקלות - למיטב ידיעתי אין משהו מבחינת כספית שאפשר לקבל שנתיים אחרי טיפולים, אבל כדאי להתייעץ עם עובדת סוציאלית. אם יש לך תופעות לוואי של טיפול שלא חלפו, או תופעות לוואי של טיפול הורמונלי שמגבילים אותך (למשל חוסר תחושה באצבעות, עייפות חריגה, כאבים וכו'), תבקשי מהאונקולוג מכתב שמפרט את זה ותפני לרופא תעסוקתי. יכול להיות שימליץ לך על הקלות אותן תוכלי לבקש מהמעסיק (אם את שכירה). שתהיה לזרה קלה וחלקה לשגרה!

28/10/2016 | 01:01 | מאת: כרמל

שלום, אני מבקשת עצה לפני החלטה סופית. נמצאו בשד השמאלי שני גושים. האחד סרטני -6 מילימטר שאינו נימוש, והשני - נימוש- ונמצא כעת בדגימה. הוצע לי ניתוח של כריתה חלקית. ביקרתי אצל שני כירורגים שונים. אחד מהם הציע שמכיוון שהשד קטן, יש אפשרות כבר בניתוח למלא את החלל בשתל. כמובן שבשד השני יוחדר שתל גם. כמובן שאני דואגת למראה השד שלי לאחר הניתוח, ומעוניינת לצאת מהניתוח עם שדיים יפים ומוצקים. אבל, מה בעניין ההקרנות שאצטרך לעבור לאחר הניתוח? הפלסטיקאי שעובד בשיתוף עם הכירורג טען שיש אפשרות שהשתל יתקשה במהלך ההקרנות. האם זה נכון? אינני מוצאת מידע בעניין הזה כלל! הפלסטיקאי גם הוסיף ואמר שבמידה ולא אכניס שלך במהלך בניתוח, ולאחר ההקרנות ארצה לשקם את השד ולעבור ניתוח פלסטי להכנסת שתל, זה יהיה הליך קשה, מכיוון שהוא באזור ההקרנות מתקשה ונהיה כמו סוליה. הכירורג השני שהתייעצתי איתו, אין שזה לא יתכן או הגיוני להכניס שתלים במהלך הניתוח. אני מבולבלת, ואין מידע בנושא הזה כלל. מה ידוע לכם בעניין הכנסת שתלים בניתוח מסוג זה והאם זה אפשרי? תודה

29/10/2016 | 12:39 | מאת: ד"ר ליאור הלר

כרמל שלום, שחזור שד לאחר כריתה יכול להיות מיידי (באותו ניתוח בו כורתים את השד והגידול עצמו) או מאוחר (מספר חודשים לאחר הכריתה). כיום, מקובל מאוד לבצע שחזור מיידי. החלטה על סוג השחזור תלויה במספר גורמים כגון: גודל השד, גודל ומיקום הגידול, הטיפול האונקולוגי כולל הקרנות ורצון המטופלת. יש לקחת בחשבון כי אם שמים שתל לפני ביצוע הקרנות ייתכנו נזקי הקרנה כמו התקשות קופסית סביב השתל, עיוות במראה, אך ייתכן גם שלא ( כל אחת מגיבה אחרת). יחד עם זאת הרבה יותר קל ובטוח לבצע את השחזור בניתוח המידי ולפני ההקרנות. אחוז הסיבוכים בניתוח אשר מתבצע לפני ההקרנות הינו נמוך יותר מאשר אחרי ההקרנות. כמו כן, קיימות אופציות שיחזוריות נוספות שניתן לבצע בשלב זה אך לא יהיה ניתן לבצע אחרי ההקרנות ואז (לאחר הקרנות) יהיה צורך בשחזור עם מותחן (לאור התכווצות עור השד שכעת נמצא במצב טוב יותר ויכול להימתח) שחזור עם מותחן הינו יותר מורכב, נמשך זמן רב יותר ומצריך ניתוח נוסף להחלפתן בשתל קבוע. לסיכום ההמלצה היא לבצע שחזור מיידי. כמו כן הייתי ממליץ לך לאסוף שאלות, לגשת לפגישת ייעוץ נוספת עם פלסטיקאי, אולי אפילו לדבר עם נשים שעברו את התהליך על מנת לדון באופציה הטובה עבורך. בריאות שלמה. ליאור הלר.

27/10/2016 | 22:10 | מאת: עידית

איך אפשר לחזק את המערכת החיסונית אחרי טיפולי קרינה? הגוף שלי חלש וכל פעם יש לי משהו אחר.

27/10/2016 | 23:40 | מאת: עידית

משהו נוסף, יש לי אורטיקריה ואני אמורה לקבל זריקות XOLAIR בזמן הקרוב. האם עד לקבלת הזריקות (או לפחות למשך תקופה מסויימת), אני יכולה לקחת פרדניזון, כדי למתן את התפשטות הפריחה?

27/10/2016 | 17:58 | מאת: שירי

שלום, אני בת 35. ללא היסטוריה של סרטן, גם לא במשפחה. נמצא לי גוש בגודל 3.5 ס"מ בשד שמאל (כל השאר נקי כולל בלוטות). ממוגרפיה- שד צפוף אבל רואים את הגוש - אסימטריה כוכבית. אולטרסאונד - מרקמים שונים, בלתי מוגדר. למרות זאת 2 ביופסיות (אחת תחת מישוש ושנייה תחת אולטרסאונד) חזרו שליליות: radial scar, sclerosing adenosis. בשנייה רשום גם שינויים של פיברואדנומה. בעת ביצוע הביופסיה השנייה - תחת US, רשמה הרופאה המבצעת ביראדס 4B. כעת הכירורגית רשמה ביראדס 4A. הכירורגית הפנתה עכשיו ל-MRI שדיים והסבירה כך: אם יתקבל שאין ממצא חשוד - תבצע למפקטומי. אם יתקבל ממצא חשוד - תבצע ביופסיה נוספת. הסבירה בע"פ שקיימת ביופסיה תחת MRI. במקרה זה, אם הביופסיה הנוספת תגלה סרטן - אז טיפולים לפני ניתוח. אם לא - לא אמרה, אך אני משערת שבחזרה ללמפקטומי. שאלתי: אני מבינה שמצבי חריג מבחינה סטטיסטית. בכל זאת, האם זה הפרוטוקול הרפואי המוכר למצב כזה? (ואם את/ה חושב/ת על כיוון אחר, אשמח לקרוא!) למה לא לבצע ישר ביופסיה תחת MRI? גם כך עם כמות ה-false-positive של MRI, ולאור מה שכבר ידוע שקיים בשד שלי, סיכוי גבוה שנגיע לשם. לא אכפת לי מהכסף, קופ"ח משלמת ואם צריך אז ביטוח פרטי ישלים. אבל כן אכפת לי מהנפש שלי שלא עומדת בתהליך הארוך והמייגע הזה... תודה מראש למי שעונה!

13/02/2017 | 17:14 | מאת: פרופ' דינה לב

היי שירי, מצטערת על העיכוב הארוך במענה מניחה ומקווה שדברים כבר הסתדרו. אם את עדיין זקוקה ליעוץ תכתבי שנית ואשמח לענות בהצלחה, דינה

27/10/2016 | 16:04 | מאת: נאוה 1950

היום קיבלתי את הטיפול התשיעי מתוך שינים עשר בסידרת טוקסול. האחות ידעה אותי שהרמה החיסונית שלי עומדת על 1.5 . ביום ראשון הקרוב אני אמורה להיות נוכחת בקונצרט בהיכל התרבות בתל אביב האם קיימת סיבה כלשהיא לא ללכת תודה נאןה

29/10/2016 | 14:04 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום נאוה, יכול להיות שהספירה הלבנה שלך תרד יותר אחרי קבלת הטיפול ואת עלולה להיות יותר רגישה לזיהומים. אין איסור מוחלט להיות במקומות ציבוריים אחרי טיפול כימי כמו טקסול, אבל קחי בחשבון שבמקומות סגורים ולא מאווררים הסיכון להדבקה קצת יותר גבוה, בעיקר בזיהומים ויראליים של דרכי נשימה (שלאו דווקא קשורים לרמת הספירה הלבנה). אם לא משתעלים או מתעטשים עליך או לידך, ואם תשטפי היטב ידיים אחרי מגע במשטחים, הסיכוי לחטוף משהו אינו גדול. אם את רוצה להיות יותר שקטה, אפשר לשים מסיכה, אם כי לא בטוח שתרגישי בנוח להופיע ככה בהיכל תרבות. תיהני, הטיפול עוד מעט נגמר!

29/10/2016 | 14:04 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

שלום נאוה, יכול להיות שהספירה הלבנה שלך תרד יותר אחרי קבלת הטיפול ואת עלולה להיות יותר רגישה לזיהומים. אין איסור מוחלט להיות במקומות ציבוריים אחרי טיפול כימי כמו טקסול, אבל קחי בחשבון שבמקומות סגורים ולא מאווררים הסיכון להדבקה קצת יותר גבוה, בעיקר בזיהומים ויראליים של דרכי נשימה (שלאו דווקא קשורים לרמת הספירה הלבנה). אם לא משתעלים או מתעטשים עליך או לידך, ואם תשטפי היטב ידיים אחרי מגע במשטחים, הסיכוי לחטוף משהו אינו גדול. אם את רוצה להיות יותר שקטה, אפשר לשים מסיכה, אם כי לא בטוח שתרגישי בנוח להופיע ככה בהיכל תרבות. תיהני, הטיפול עוד מעט נגמר!

20/10/2016 | 09:15 | מאת: אלינור

שלום רב אחותי חולת סרטן ,חוזר טרפל נגטיב , התחיל בפריחה והפך לפצעים קשים בחזה , מטופלת בריבולין ,הקרנות והיפרתרמיה. עד עתה עשתה 6 הקרנות ו3 טיפולי היפרתרמיה . מאז שהחלה את טיפול ההקרנות עם ההפתרמיה סובלת מכאבי תופת ומטופלת באוקיקוטין , רק כך מצליחה לתפקד במינמום. שאלותי: 1.האם זה מקובל לתת טיפול קרניתי והיפרתרמיה על פצעים פתוחים ? 2.אם כן אז מה ניתן לעשות על מנת להקל על סבלה ( מעבר לטיפול תרופתי או אלי תרופה אחרת ) 3. האם זה שכיח שסובלים מכאבים לאחר הקרנות והיפרתרמיה? 4. עם מי דכאי להתייעץ לגבי טיפול בפצע ? המשחות שנתנו לה רק גורמים לה ליותר כאב, האם כאדי ללכת לרופא כוויות? תודה מראש

24/10/2016 | 21:33 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום אלינור כאבים באזור הפצעים יכולים להיות משני לפצע עצמו וגם בטיפול קרינתי והיפרתרמיה. מטרת הטיפול לגרום לנסיגת הגידול ולהקל על הכאב אך במהלך הטיפול כאב עלול להחמיר משני לטיפול. כדאי להתיעץ קודם כל עם רופא קרינה ואחות קרינה במקום שאחותך מטופלת. כמו כן רופא כאב-לעזור באיזון כאבים- לעלות מינון, להוסיף סוגים אחרים של טיפול נגד כאבים. אפשרי גם להתיעץ עם מומחה/אחות פצעים אך כמובן בהתיעצות משותפת עם רופא קרינה- לא בכל משחה אפשר להשתמש במהלך טיפול קרינתי בברכה

18/10/2016 | 21:00 | מאת: חנה

ערב טוב, האם תוכלו להאיר את עיניי בקשר לבדיקת prosigna שהוצעה לי ע"י הרופאה. הבדיקה המוצעת איננה בסל הבריאות ומאד יקרה.תודה ולילה טוב

19/10/2016 | 22:05 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום חנה, יש מספר בדיקות גנומיות ( Oncotype DX, Prosigna, Mammaprint ) ש בסרטן שד בשלבים מוקדמים עם רצפטורים הומרמונלים חיובים יכולות לעזור להגדיר סיכון להשנות של המחלה ולכוון בבחירת הטיפול , במיוחד צורך בטיפול כימי משלים. חלק מהבדיקות אלה כולל prosigna נעשות במימון קופות לפי הקריטריונים מסוימים - גידולים עם רצפטורים הורמונלים חיוביים, HER2 שלילי, ללא מעורבות בלוטות לימפה או עד 3 בלוטות לימפה מעורבות. לכל קופה יש עדיפויות שלה וכדאי לבדוק איזה בדיקות ולפי איזה קריטריונים מאושרות בקופה שלך בברכה

18/10/2016 | 19:28 | מאת: שיראל

שלום. בגלל בעיית ההזעה והריח אני נאלצת להשתמש בדורדורנט עם אלומיניום אנטי פרסיפנט. אני שמה דאורדורנט פעמיים ביום וכמות גדולה על מנת לא לסבול מהריח. ניסיתי לבדוק עם חברת קרליין על כמות האלומיניום הנמצאת בתכשיר אבל הם מסרבים לענות בטענה שזהו מידע חסוי. אני נורא חוששת כיון שאני יודעת שאלומיניום עלול לסרטן. האם עליי לפעול אחרת?

19/10/2016 | 22:08 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום שיראל בספרות רפואית אין ממידע משכנע ששימוש בדאודורנט עם אלומיניום גורם לסרטן שד בברכה

17/10/2016 | 18:13 | מאת: שרה

מפריעים וממשיכים גם כמה דק אחרי שאני כבר לא שוכבת על צד שמאל , לא ידוע לי בדיוק אם זה כאב בחזה או בשד או בשריר. אני בריאה עושה ספורט . לכאבים לא מלווה הזעה או קושי בנשימה ואין הרגשה של גוש בשד. מה יכול להיות ?

22/10/2016 | 13:16 | מאת: ד"ר ליאור הלר

שרה שלום, כאב בשד כפי שאת מתארת יכול לנבוע מסיבות רבות ומגוונות (תיתכן חבלה לדופן בית החזה והשרירים באזור) וקיימת סבירות גבוהה שהכאב קשור לפעילות ספורטיבית . גידול סרטני לרוב אינו מתבטא בכאב. בשלב זה - ממליץ לך להיבדק עי רופא משפחה לאיתור מקור הכאב (ונטילת משככי כאבים לפי צורך). באם הכאב אכן קשור לשד- יש לשקול ביצוע הדמיה (כמו ממוגרפיה, סונר) ולאחריה בדיקת כירורג שד. המשיכי באורך החיים הבריא ובפעילות הספורטיבית אם כי זהירה ולפעמים צריך לחשוב על פגיעות ספורט. ישר כוח, ליאור הלר

אני בת 35 לפני כשנתיים חליתי . עברתי כריתה של שד אחד טיפולים, הקרנות והיום אני בטיפול ההורמונלי, דייי חזרתי לעצמי. הרופאים ממליצים לי להוריד גם את השד השני . ואני ככ מתלבטת לא מצליחה לקבל החלטה. לפני שנה וחצי איבדתי אמא שנפטרה מהמחלה. לפני חודש חברה שחלתה ועשתה כריתה למניעה ושיחזןר ובסוף נפטרה... אני פשוט לא יודעת מה לעשות, איך יהיה אחרי הניתוח, עד כמה זה יגביל אותי בחיים. מדובר בשיחזור מסובך כי אין לי כרגע כלום...לוקחים מהגב ובונים חדש..אשמח לשמוע ממי שעברה כזה ניתוח. תודה ושנה טובה לכולן!

מיה שלום, לאחר כריתת שד קיימות אופציות שחזור שונות הכוללות שחזור באמצעות משתל, שחזור אוטולוגי כלומר מרקמות הגוף וייתכן אף שילוב של השיטות (שתל אוטולוגי). בחירת סוג השחזור תלויה במספר גורמים ביניהם סוג טיפול אונקולוגי, גודל השד, רצון המטופלת בהתייחס למה שכתבת- שחזור מהגב הוא אכן סוג של שחזור אוטולוגי בו לוקחים את שריר הלטיסימוס דורסי ומעבירים אל החזה. ישנה תקופת החלמה לאחר הניתוח. כמו כן ייתכנו חסרונות כמו צלקת, הצטברות נוזלים מהאזור בו נלקח השריר ומגבלה בתנועה אך אלו קורים בסבירות נמוכה הדבר הנכון ביותר לעשות היא ללכת ליעוץ מסודר של מנתח פלסטי עם רשימת שאלות מוכנה ואולי אפילו בליווי של קרוב משפחה או חברה ולשמוע אינפורמציה על האופציות הניתוחיות העומדות לרשותך ועל איזה אופציה הרופא ממליץ. לפעמים כדאי לשמוע חוות דעת נוספת מרופא נוסף וכך תוכלי להרגיש יותר שקטה עם החלטה שתקבלי אגב, ניתוח שחזור השד מאזור הגב איננו ניתוח כה מורכב כפי שזה נשמע והוא ניתוח די שיגרתי בימינו בהצלחה ושנה טובה. ליאור הלר

10/10/2016 | 09:56 | מאת: יעל

שלום רב אני בת 34, אם לשתיים. לפני מספר חודשים גיליתי גוש בשד ימין, מאז עברתי אולטרסאונד (שבו גילו עוד גוש בשמאלי) ממוגרפיה וביופסיה ובכל הבדיקות נמצא ששני הגושים שפירים. למרות זאת, הרופא כירורג המליץ להסיר את הגוש מהשד הימני (בהרדמה מלאה), מכייון שגודלו 2.9 ס"מ, והוא אמר שלגושים שגודלם עולה על 20 מ"מ, יש פוטנציאל השתנות, קטן אך קיים. האם המלצה זו היא דבר שמוכר לכם? כבר קבעתי תור לניתוח כירורגי, אך אני מתלבטת, האם הוא באמת נחוץ. תודה רבה

10/10/2016 | 10:44 | מאת: פרופ' דינה לב

יעל יקרה, אמנם לא כתבת את האבחנה המדויקת אבל אני מעריכה כי מדובר בפיברואדנומה?? באם אכן כך, זהו גידול שפיר שכיח יחסית בגיל הפוריות. בעבר נהגנו לכרות את מירב הפיברואדנומות אך הנסיון לימד כי אין בכך צורך בהעדר נטיה לשינוי ממאיר. קימות מספר אינדיקציות בהם אנחנו אכן שוקלים כריתה כירורגית, בינהן: כאשר מדובר בגידול שעולה בקוטרו תחת מעקב, גידול סימפטומטי - כואב או מציק, כאשר קיים סיפור משפחתי של סרטן השד וכמובן כאשר המטופלת אינה שקטה ומעונינת בכריתתו. לגבי גודל ספציפי ממנו אנו ממליצים על כריתה אין קונצנזוס חד משמעי אך להערכתי מעל גודל של 2.5ס"מ רבים הכירורגים שיציעו זאת בעיקר בכדי לשלול סוג אחר של גידול שדומה לפיברואדנומה ומסיבות קוסמטיות. מקווה שעזרתי, בהצלחה, דינה

תודה רבה על תשובתך הזריזה. בתוצאות של הביופסיה כתוב: breast tissue within normal limites. הגודל לפי האולטרסאונד הוא 28 מ"מ. אין במשפחתי עבר של סרטן, הגודל עקבי מיולי 2016 והוא לא מפריע או כואב. אני מבינה ממך שלאור מה שתיארתי, בעצם אין דחיפות להוציא את הגוש. הדבר העיקרי שמרתיע אותי הוא ההרדמה המלאה

09/10/2016 | 21:40 | מאת: לי

שלום רב, אני בחורה בת 25, בריאה. יש לי 2 פיברואדנומות בשד ימין כבר מס שנים ואני נמצאת במעקב כירורגי ומבצעת אולטראסאונד שד מידי חצי שנה. לפני כחודשיים, במישוש עצמי, הבחנתי במשהו גם בצד שמאל. לא גוש או גולה, אלא מעין חלק קשיח יותר בעומק השד. לא הצלחתי להשוות לשד השני כי במקום הזה בדיוק נמצאת הפיברואדנומה. פניתי לכירורג שד לבדיקה ידנית והוא אמר שהכל תקין ואין שום דבר. לא ממש סמכתי עליו (הוא לא הרופא הקבוע שלי, עברתי דירה ולכן נאלצתי להחליף רופא). אבל מפני שאני היפוכונדרית מאוד הנחתי שבגלל זה אני לא מצליחה להירגע. אני מוצאת את עצמי בימים האחרונים שוב מאוד מאוד מוטרדת לגבי זה. יש לי תור לאולטרסאונד שד (במסגרת הביקורת החצי שנתית שלי) בתאריך 22.11. האם זה מסוכן להמתין עד התאריך הזה? האם לנסות להקדים את התור כדי להירגע? בנוסף, קבעתי שוב תור לאותו כירורג לבדיקה ידנית נוספת בתקווה שזה ירגיע אותי יותר.

09/10/2016 | 22:03 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום לי, קשה להגיד מה דחיפות של US שדיים ללא בדיקה טוב שהזמנת תור לכירורג- לפי בדיקתו הוא יוכל להמליץ לך על תזמון של US שדיים בברכה

09/10/2016 | 10:21 | מאת: אנונימי

לאימי בת 54 גילו סרטן השד לפני שנה קיבלה טיפול כימותרפי ולאחר מכן את הביולוגי כרגע מטופלת בביולוגי היום עשתה בדיקה וגילו לה גושים בשד הנגוע וגם בשד השני הגיוני שבזמן טיפול ביולוגי הסרטן יכול לחזור?

09/10/2016 | 20:33 | מאת: נטע

09/10/2016 | 21:54 | מאת: ד"ר אירינה קוצ'וק

שלום רב זו לא תופעה שכיחה אך אפשרי כמובן יש צורך בבירור של טיב הגושים( לא כל גוש בהכרח סרטני) - מראה שלהם בהדמיה, ביופסיה על מנת לוודא את האבחנה בברכה