פורום סרטן השד

מידי שנה מתגלות כ-4400 נשים עם סרטן שד (לפי נתוני משרד הבריאות). לפי הנתונים החדשים, אחת מכל שבע וחצי נשים חולה בסרטן שד, ורבע מהחולות הן נשים צעירות מתחת לגיל 50. הוכח כי אבחון מוקדם מציל חיים! ולכן חשוב החל מגיל 30 לבצע, מידי שנה, בדיקת מישוש אצל כירורג שד, ומגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. על כל אישה מגיל 20 להכיר את השד ואת השינויים החלים בו.
24205 הודעות
14728 תשובות מומחה

מנהלי פורום סרטן השד

שלום רב, בת 41, לסבתא מצד אבא היה סרטן השד. אולטרה סאונד מלפני 8 חודשים תקין, הודגמה ציסטה. בממוגרפיה עדכנית נכתב שיש הסתיידויות גסות ועדינות מרוכז סביב הפיטמה. Birads 3. הופניתי לאולטרה סאונד. האם עלי להתעקש על ביופסיה בכל מקרה, לא משנה מה יראו בסונר? האם הסתיידויות זה ממצא שיכול להעלם? האם היותן מרוכזות סביב הפיטמה מעלה חשד לממאירות? תודה רבה

14/02/2019 | 16:18 | מאת: אדוה

היי אני ובעלי מנסים להיכנס להיריון מזה חצי שנה, אני עצמי חולת קרוהן מטופלת ברמייקיד. אני בנוסף לזה סובלת כרונית מציסטות מקטנות וכרגע גם, הרופאת נשים שלי שלחה אותי לב.דם ובניהן CA-125 שיצא לי 10.50. בנוסף אני מחכה לאולטסאונד.. אפשר לדעת מה הבדיקה הנ"ל CA-125 מבשרת בעצם? תודה מראש......

לאימי גילו גוש סרטני בשד ולאחר הסרתו בניתוח המליצו לה לעבור טיפול כימותרפי TC כפול 4 פעמים. שאלתי- האם נכון היה להמליץ על טיפול כזה קשה וחזק רק ל-4 פעמים לעומת טיפול חלש יותר עם יותר פעמים בהתחשב בגיל אימי וביכולת שלה לשאת את הנזק?(אימי בת 68 ) בנוסף, קראתי על מטופלים שעברו את סוג הטיפול הזה והשיער לא שב לצמוח להם. ויש אף תביעות מטופלים כאלו בארה"ב. האם תופעה זו היא נדירה והאם היו מקרים כאלו בישראל ? האם יש עוד תופעות נשירות שעלינו לקחת בחשבון ? בנוסף היא עשתה רק טיפול אחד האם ניתן להפסיק באמצע ולהחליף פרוטוקול טיפול אחר ? תודה רבה

11/02/2019 | 22:22 | מאת: מירב

שלום, ביתי הרגישה גוש בשד, אלה הממצאים של בדיקת האולרסאונד שבה נראו 3 גושים. המלצת הרופא- מעקב בעוד חצי שנה. האם לגשת לחוו"ד נוספת? סיבת הבדיקה: גוש נמוש בשד שמאל. שד ימין - בית שחי ללא בלוטות לימפה פתולוגיות. בשעה 06:00 כ-3 ס"מ מהפיטמה בעומק השד גוש סולידי סדיר מימידו 5.0*3.1*2.1 ס"מ. יכול להתאים ל FA. BIRADS 3 שד שמאל - בית שחי ללא בלוטות לימפה פתולוגיות. בשעה 00:04 כ-5 ס"מ מהפיטמה במקום הנמוש גוש סולידי סדיר מימדיו 3.2*1*8.2 ס"מ. יכול להתאיםל FA. צמוד אליו מבנה אקוגני נוסף סדיר בקוטר כ- 1.1 ס"מ - FA ?ליפומה? בשעה 00:12 צמוד לפיטמה גוש נוסף סדיר מימדיו 8.0*4.0 ס"מ, יכול להתאים לFA. BIRADS 3

לקריאה נוספת והעמקה

הי מירב, נראה לי שאולי המספרים "התהפכו" בכתיבתך את השאלה. 8.2 במקום 2.8ס"מ. בעיקרון איני רוצה להטיל דופי בקולגה שלי, יכול להיות שכדאי עם גילוי גוש או מספר גושים בשד לעקוב פעם ראשונה לאחר 3-4 חדשים. עוד עיקרון הוא שגוש - גם אם שפיר - מומלץ להוציא אם מתקרב או עובר גודל של 3 ס"מ. כמו כן הייתי שוקלת לבצע ביופסיה מאחד הגושים. בריאות שלמה!

12/02/2019 | 22:13 | מאת: מירב

תודה רבה

11/02/2019 | 01:57 | מאת: Sh

בס״ד מה הסיכוי לאחר שבועיים מחיסון לאדמת וכניסה להריון להידבקות העובר? בתודה מראש, כל טוב, האם המלצת משרד הבריאות לחודש מחייבת?

לקריאה נוספת והעמקה

הי השאלה אינה מתאימה לפורום זה.

09/02/2019 | 21:23 | מאת: מיכל

שלום רב, באולטרסאונד + ממוגרפיה : ציסטה + בלוטת לימפה מוגדלת 2.3 קורטקס מעובה . BIRADS 4A רמת חשד נמוכה עם המלצה לביופסיה . נקבע תור . מספר שאלות עקרוניות : 1. האם יתכן קשר בין בלוטת לימפה מוגדלת לציסטה? 2.האם ואיזה נזקים .תופעות לוואי יש לביופסיה כזו כולל אמירה כנראה לא מבוססת על טריגר לסרטן (הייתי חייבת לשאול)? באופן כללי יש לי תחושת אי נוחות עם הבדיקה ואני תוהה אם אין שלב קודם או משהו אחר שניתן לבצע לפני בדיקה פולשנית ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

הי מיכל, בד"כ אין קשר בין בלוטת לימפה מוגדלת לציסטה אך בהחלט יכול להיות, לדוגמה אם מדובר בציסטה מזוהמת (דיהום או דלקת בציסטה). לא מכירה שום טריגר לסרטן שיכול להתחיל מביופסיה. סיבוך (אמנם נדיר) של ביופסיה יכול להיות דימום. אבל זה בד"כ מסתדר בלחץ מקומי. ניתן אולי לעשות מעקב אבל קצר הייתי ממליצה (עוד חודש?) ואם לא משתנה מבצעת ביופסיה בכל זאת. בריאות שלמה!

שלום, אני ארבעה שבועות לאחר ניתוח שד לפטקטומי וקרינה תוך ניתוחית, וביופסיה של בלוטת הזקיף. עדיין חשה כאבים בשד. אזור הפטמה רגיש מאוד למגע. האם זה אמור להיות כך? הכאבים אינם קבועים אך מתגברים לאחר פעילות ובשכיבה. אודה לתשותכם.

הי, מצד אחד נשמע לי סביר שיש עדיין מיחושים ורגישות ארבעה שבועות לאחר ניתוח. מצד שני בדרך כלל ניתוח שד לא מפיק כאבים חזקים במיוחד. כמובן שאמליץ ללכת לביקורת אצל המנתח(ת). בריאות שלמה!

הי רוצה לדעת מה מחיר לניתוח הצמדת אוזניים? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

השאלה לא שייכת ולא קשורה לנושא הפורום הזה.

שלום רב לפני כשנה וחצי עברתי טיפול כימותרפי הקרנות וכהשלמה טיפול ביולוגי. כתוצאה מהטיפול הגידול בשד נעלם ולא היה צורך בכריתה. עם זאת הוסרו 3 בלוטות. מאז השד רגיש וכואב כל הזמן בעיקר בפיטמה. האם זו תופעה שגרתית.

לקריאה נוספת והעמקה

הי, בהחלט יכול להיות שיש רגישות וכאבים בשד שהוקרן. כמובן צריך להמשיך להיות במעקב - בדיקות וגם ממוגרפיה וUS. מאחלת המשך בריאות שלמה!

06/02/2019 | 10:12 | מאת: דנית

מס' ימים סובלת מגרד, כאבים ותחושת נימול בשד שמאל בלבד.הייתי אצל כירורג ובבדיקה ראשונית לא נמצא גוש. הפנה אותי ל US שד וממוגרפיה מאחר ואני לפני קבלת ווסת ביקש שאמתין כשבועיים לפני ביצוע הבדיקה. בנוסף בתחילת השבוע קיבלתי חיסון צהבת A מנה שניה. האם יכול להיות קשר בין התחושות לחיסון? ואם לא מה זה יכול להיות? האם מה שאני מתארת אלו תסמינים ראשונים לסרטן השד? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

הי דנית, עניתי לך בפורום השני אותו אני מנהלת

04/02/2019 | 18:23 | מאת: אייל

שלום רב, אימי בת 75 , ללא מחלות רקע כרוניות: לפני 20 שנים: סרטן בשד שמאל ללא גרורות: בוצע ניתוח הסרה + הקרנות + טיפול הורמונאלי 5 שנים.- -לפני 8 חודשים: סרטן חזר באותו צד אך במקום אחר, ללא גרורות , הוחלט לא לבצע כריתה, בוצע ניתוח הסרה + הקרנה תוך ניתוחית IOR.(תוצאות למטה). מכיוון שהגידול נמצא מגיב לטיפול הורמונאלי, הוחלט לתת טיפול הורמונאלי, אימי הגיבה לא טוב הפעם – תופעות לוואי של גרד בגוף , הוחלפו מספר כדורים ללא הועיל: ANASTROZOLE, Tamoxifen , Letrozole כרגע אימי ללא טיפול הורמונאלי ואנו מודאגים. שאלותיי: 1. מבחינת הפרוטוקולים וסטטיסטית, עד כמה נחוץ הטיפול ההורמונאלי בהינתן גילה והמקרה שלה ? 2. מכיוון שזה סרטן חוזר: האם יש תרופות בסל התרופות החדש של 2019 שאימי זכאית ואולי יתנו את הטיפול הרצוי בפחות תותעות לוואי ? 3. המלצות אחרות שכדי לנו לדעת ? תודה. תוצאות ביאופציה של הגידול: Breast, Left Invasive Ductal Carcinoma , Grade 2 Ki-67 – About 15-20% positive tumor cells ER: About 90% strongly positive tumor cells PR: about 50% , moderately to strongly , 15-20% weakly positive tumor cells Her-2Neu: Negative (0+1)

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אייל, אני מאד מבינה ללבכם אבל אין באפשרותי לתת יעוץ או אבחנה או טיפול מדויק גם במקרה שפירטת מאד - ללא בדיקה של החולה. אני יכולה לנסות להסביר ולתת תשובות לכמה מהשאלות. א. מהנתונים שצרפת נראה כי הגידול הוא הורמונלי וככל הנראה היה טוב אם אמך יכלה ליטול טיפול הורמונלי. אולם (!) אם זה גורם תופעות לואי קשות - זה השלב בו מחליטים שעדיף לשמור על איכות חיים (עכשווית) מאשר על "מה יקרה אם" והסיכוי שהמחלה תחזור בשלישית. לגבי טיפולים אחרים - ממליצה לברר בבתי חולים לגבי ניסויים ומחקרים אולי יש משהו, לי לא ידוע על תחליף שלא ציינת. בריאות שלמה!

04/02/2019 | 00:05 | מאת: אביבה

שלום, אני אחרי 4 קורסים של AC שהגיב טוב והקטין את הגוש בחצי ל-2 ס"מ. היום התחלתי טקסול-קרבו ל-12 קורסים. הייתי אמורה לקבל טקסול בלבד, אבל האונקולגית אמרה שהייתה ועדה והוחלט להוסיף גם קרבו. האם באמת חייב את הקרבו ואי אפשר להסתפק רק בטקסול? אני נורא חלשה ומפחדת מאוד מהתוספת של הקרבו לשלושת החודשים הבאים.

לקריאה נוספת והעמקה

אביבה יקרה, אני מצטערת שאין ביכולתי לייעץ לך אבל אין בידי את כל הנתונים של המצב ואין תחליף להיכרות ושיקול דעת של רופא/ צוות שמכיר את כל פרטי המקרה ובדק אותך. תמיד ניתן לקחת את החומר ולגשת להתייעצות שניה. הייתי ממליצה לפנות לאונקולוג שעוסק בסרטן שד, למרות היכרותנו הכירורגים גם את הטיפול המשלים.

01/02/2019 | 20:17 | מאת: carmel21

אשמח לעזרה/הסבר על משמעות הרשום בתוצאות בדיקת הממוגרפיה: "מאחורי ומעל הפיטמה (שעה 10-11 בערך) איזור 24 מ"מ עם רושם שינוי מקומי 19 מהלך קוריות. באותו האיזור הסתיידויות עדינות יחסית סדירות בצורה אבל בסמיכותשונה בינהם (רובההסתיידויות נראו גם לפני שנתיים)

לקריאה נוספת והעמקה

הי כרמל, האמת שקשה להבין מהכתוב מה בדיוק נראה בצילום. נשמע שנראה שינוי מסוים מהבדיקה שבוצעה לפני כן (מתי? שנה? שנתיים?) ואולי יש צורך לשקול ביופסיה. הייתי מציעה להגיע לדיון אצל כירורג, חסרים לי הרבה פרטים כדי לכתוב רושם. בריאות שלמה!

לחברה העוסקת בפיתוח טכנולוגיה מהפכנית לזיהוי מוקדם של מחלות סרטן באמצעות נשיפה, דרושים / דרושות חולי סרטן ריאות / חולות סרטן השד להשתתפות בניסוי. משך הניסוי כדקה אחת, נדרשת נשיפה למכשיר בלבד. הניסוי מבוצע בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת אריאל. לפרטים: airtobreath.israel@gmail.com

לקריאה נוספת והעמקה

פורום זה אינו המקום להודעות אלה.

01/02/2019 | 08:07 | מאת: אשרם

האם יש ההשלכות לכך אם נוטלים טמוקסיפן באופן שאינו רציף וקבוע? תודה ............

לקריאה נוספת והעמקה

הי, כמובן שרצוי לקחת טמוקסיפן (כמו כל טיפול קבוע אחר) באופן רצוף וקבוע. ניתן להניח שלא קורה דבר אם מפספסים פה ושם אבל לא כדאי לפגוע בהמשכיות הטיפול, צריכה להשמר רמה של התרופה בגוף, כי הרי כל מטרתה היא מניעת חזרת המחלה. בריאות שלמה!

29/01/2019 | 19:19 | מאת: לי

אימי כבת 69, אובחנה כסובלת מסרטן השד. הגידול היה כ-2 ס"מ, אשר הוצא בניתוח. KI67-50ֵ . בדיקת אונקוטייפ 29. האם הטיפול המומלץ כולל גם כימותרפיה? האם בגיל כזה יש יתרון לטיפול הקשה על פני החסרונות שלו? אנא תשובתכם...מתלבטים קשות האם לבצע את הטיפול.............

לקריאה נוספת והעמקה

הי לי, אמך בת 69, גיל שאינו נחשב מבוגר במיוחד בתקופתנו. תוחלת החיים שלה היא של 15 שנים לפי הממוצע. כמובן שזה אינדיבידואלי וכל אדם שונה ביולוגית... נשמע שזה מקרה גבולי וכדאי לדיין את ההשלכות לכל החלטה עם רופא אונקולוג. מקווה שתחליטו מה שטוב לכם, בריאות שלמה!

27/01/2019 | 07:04 | מאת: גילה

בת 40 .ביצעתי mri שד תוך הקפדה על זמן לפי המחשב של הזמנים המתאימים. קיבלתי וסת ב 11/1 ואת ה mri ביצעתי ב 21/1. קיבלתי תשובה תקינה B2 עם גושים שפירים בשני השדיים. כשבוע אחרי הבדיקה הקדימה לי הוסת והופיעה כמעט שבוע וחצי לפני הזמן!! האם התוצאות אמינות? או שבגלל שהייתי אחרי ביוץ אז בעצם התשובה התקינה אינה אמינה? או שאם עושים לא בזמן אז בעצם יש "סכנה" שזה יראה כאילו יש גוש חשוד למרות שהוא בעצם תקין? מה החשש בעצם אם עושים mri לא בזמן? זה יראה גושים שפירים למרות שהם לא או ההיפך? יראה גושים מסוכנים כשהם בעצם שפירים? האם עליי לחזור על הבדיקהד?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום גילה יקרה, ביצוע MRI בזמן ה"נכון" לאחר הוסת מוריד מ"צביעת רקע" בולטת שיכולה להסתיר ממצאים בשד. כלומר הסכנה היא לפספס ממצאים, (שלא יהיו בולטים מספיק על רקע האדרת רקע חזקה) או "למצוא" ממצאים שהם בעצם רקמת שד תקינה. בקיצור נשמע לי שהלכת "לחומרה" ובכל מקרה את יכולה להיות רגועה. הייתי ממליצה להמשיך במעקב כמתוכנן (כרגיל)

לאחר גילוי סרטן שד והסרת הגוש וטיפול בהקרנות ב2003, עם טמוקסיפן לחמש שנים, התגלו שני גידולים נוספים בשתי השדיים ב2013. מסקרן אותי לדעת על עוד מקרים דומים כי יתכן והגידולים הופיעו בעקבות ההקרנות ושווה לשקול מחדש את תועלת ההקרנות לטווח הארוך. מה דעתך בנושא?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לשואלת. ידוע שיכולים להיות נזקי קרינה, ועדיין נדיר לשמוע על חזרה של סרטן שד לאחר הקרנות. (יש הרבה נשים שקיבלו קרינה ומעט מאד עם חזרה). הקרינה מורידה את הישנות המחלה בטווח הארוך - אחרת היו יותר נשים עם חזרת מחלה, בזמן קצר יותר. מאחלת לך בריאות שלמה

27/01/2019 | 20:17 | מאת: בעקבות השאלה על תועלת הקרנות

תודה רבה על תגובתך. אמרו לי שלגידולים החדשים שהתגלו אצלי, יש להניח שלפי גודלם, לקח 10 שנים להתפתח. שזה מתאים בדיוק לשנים מאז שקיבלתי הקרנות. הרי, כל שנה מאז הסרת הגידול הראשון עשיתי ממוגרפיה ואולטראסאונד וטענו שהכל נקי. ופתאום הופיע גידול חדש אחד בכל שד. זה לא היה הישנות, אלא גידולים חדשים מסוג אחר. הסקרנות שלי התעוררה מאז ששמעתי על ביצוע מחקר קליני באנגליה לגבי הסוגיה.שווה לעקוב אחרי מסקנות המחקר. הלוואי שהיו מבצעים את אותו המחקר בארץ. בברכה

21/01/2019 | 21:46 | מאת: סיון

שלום הייתי לפני כ3 חודשים אצל רופאת כירוגיה שד במישוש היא אמרה שהכל תקין פתאום אחרי מקלחת ראיתי שקצת החזה שלי נראה שונה אבל היה לי קשה מאוד להבחין במה אחרי כמה ימים שנגמר לי המחזור פתאום נרגשתי את זה קצת יותר טוב מן שקע כזה די ארוך אבל לא כזה ברור רק במישוש וגם לא מובן מה הרגשתי אם זה שקע מאורך כזה או בליטה שעושה את זה , וזה נראה לי רק כשהידיים למטה כשהן למעלה זה כמעט ולא מורגש אם לא בכלל אני 8 חודשים אחרי לידה ויורדת עכשיו כל חודש קילו כי אני בתהליך ירידה במשקל, הייתי אצל כירוגיה שד כי הופיע לי נקודה לבנה על השד והיא אמרה שזה מחלב זה היה על אותו שד ושיש לי עדיין חלב בחזה, יש סיבה להילחץ? אם הייתי אצלה לפני 3 חודשים אני צריכה ללכת שוב? הדבר הזה יכול להיות בגלל שאני אחרי לידה? (אני לא הנקתי לקחתי רק אחרי יומיים כדור לייבוש וזהו) שקע שקשור לסרטן הוא מגיע רק כנקודות כאלה או יכול להיות כצורת שקע פה כמו שנראה לי שיש לי? גוש לא נראה לי שיש לי כי החזה שלי כולו גושים ומה שהרגשתי כולם היו רגילים כמו קוטג כזה. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

הי סיון, כל השינויים שאת מתארת נשמעים לי כתיאור רגיל של רקמת שד, אבל מכיון שאני לא רואה אותך ולא יכולה למשש ממליצה ללכת להיבדק. שוב - יש הרבה שינוים בגוף ובשדיים לאחר הריון, לידה וירידה במשקל. בריאות שלמה

21/01/2019 | 09:48 | מאת: קרן28

שלום רב דר. האם ידוע לכם על כאבי שד ממקור נפשי ?? כלומר סטרס וחרדה ?? כמובן שהייתי זהירה ונבדקתי הבדיקה תקינה ,, הכאב לא עובר .. האם בגילי סרטן זה נדיר ?? 28 .. לא פעם אני שומעת על מקרים של סרטן בגילאי העשרים למרות הסטטיסטיקה פשוט מפחיד .

לקריאה נוספת והעמקה

סרטן שד בגיל 28 זה מאד נדיר. נדיר אומר שיש מקרים אבל זה לא הנפוץ. סטרס וחרדה יכולים להשפיע וגם לגרום כאבים במקומות שונים בגוף, אם אין לדעתך משהו שונה במראה או בתחושה, לכי לבדיקה ידנית גם אצל כירורג, ומדי פעם אולי מומלץ לבצע US שדיים. המשך בריאות שלמה!

15/01/2019 | 19:29 | מאת: פרנקה

שלום אני בת 52 לפניי שנתיים עשיתי ממוגרפיה אולטרסאונד וביופסיה בצד שמאל יצא תקין היום עשיתי שוב ממוגרפיה הטכנאית הראתה לי שבצד שמאל יש גוש שרואים אותו ממש קצת בממוגרפיה הקודמת וטוענת שעכשיו הצליחה לתפוס אותו יותר בברור גם אני צפיתי בזה אמרה לי שכנראה אצטרך שוב אולטרסאונד לא הבנתי למה אני רואה חצי גוש ועכשיו במלןאו היא טוענת שאולי לא תפסו הכול בצילום.. בכול מקרה לפניי חצי שנה החלו לי כאבים בצד,שמאל שבאים חזק בביוץ ובמחזור ונעלמים. אני צריכה לדאוג?

לקריאה נוספת והעמקה

הי פרנקה. אני ממליצה שתשלימי הבירור לפי מה שטכנאית הרנטגן המליצה. כדאי לעשות בירור מלא ולטפל אם צריך לטפל. סתם להיות מודאגים לא עזר לאף אחד, ולא ברור אם יש משהו מדאיג כרגע. רק השלמת הבדיקות תבהיר את התמונה. בהצלחה ובריאות שלמה

שלום רב, קיבלתי תשובה מבדיקה שעברתי לפני כשבועיים, התור לרופאה הוא רק בעוד יומיים ואני מאוד סקרנית. ניסיתי למצוא מענה לבד אך זה מאוד מבלבל. אשמח לעזרה בפענוח אבחנה זו: Fragments of benign breast tissue, showing stromal fibrosis and mild Peri lobular lymphocytic infiltrates

לקריאה נוספת והעמקה

אוסיף כי דאגתי העיקרית נובעת מכך שאני בקבוצת סיכון, אמי חלתה פעמיים בסרטן השד

לצערי פורום זה אינו המקום לענות תשובות מסוג זה, מקווה שכבר פגשת הרופאה וקיבלת הסבר. בהצלחה.

14/01/2019 | 09:57 | מאת: השואל

שלום. אני זכר בן 32 ובלעתי בטעות טמוקסיפן. אל תשאלו איך. כדור אחד. אני אדם בריא. האם יש סכנה כול שהיא ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לשואל. לא רואה בכך מקור לסכנה כלשהיא. כדור אחד אינו משמעותי. המשך בריאות שלמה!

13/01/2019 | 23:14 | מאת: לי

שלום רב, לאימי אבחנו סרטן השד והיא עברה ניתוח להוצאת הגידול במהלכו בוצעה ביופסיה. לאחר קבלת תוצאות הביופסיה, הוחלט לשלוח גם לבדיקת אונקוטייפ. אני יודעת שבדרכ מומלץ לשלוח לביופסיה נוספת לצורך קבלת חווד שניה, אולם האם במקרה זה בו נשלחה גם בדיקה לאונקוטייפ יש טעם לעשות זאת?

לקריאה נוספת והעמקה

הי לי. לא תמיד מקובל לשלוח פתולוגיה לחוות דעת נוספת, אבל אפשר לעשות כך כשיש חשש או עולה סיבה אחרת. בדיקת אונקוטייפ אינה קשורה לחווד שניה - שהיא הסתכלות נוספת על תאי הגידול. בריאות שלמה!

24/01/2019 | 00:58 | מאת: לי

תודה רבה על תשובתך. בינתיים התקבלה תשובת האונקוטייפ והתוצאה שלה היא 29. האם במקרה כזה ההמלצה היא לבצע גם כימותרפיה?

10/01/2019 | 17:04 | מאת: מיה

שלום דר התחלתי להרגיש כאבים בשד שמאל מיולי האחרון  באוגוסט ביצעתי Us שד ללא כל ממצאים , בדיקות מישוש על ידי 3 כירורגים שונים ללא כל ממצא , הפעם האחרונה בדיקת מישוש בדצמבר האחרון  כרגע הכאב חזר שוב ובאופן יותר קשה השד ממש גדוש וכואב לי בחלק הפנימי ולא בחלק הקרוב לבית שחי " מקווה שאתה מבין איזה אזור " כשאני נוגעת שם ממש כואב הבשר עצמו כואב לי ניסיתי לעשות מישוש עצמי איני מוצאת דבר , יש לציין שאני אמורה לקבל מחזור היום כי מחזור אחרון היה ב 10.12 אך עדיין לא קיבלתי .  עד כמה בדיקת Us אמינה ?? למה כואב לי רק שד אחד ולא שניהם ? אני לחוצה והמומה כל היום שלי סובב סביב כאב השד אני מפחדת שיש סרטן שפיספסו  אני בת 27  דודה מצד אבא חלתה בסאטן בגיל 54

לקריאה נוספת והעמקה

מיה יקרה עניתי לך על השאלה בפורום השני בו אני משיבה. כך שתשובתי לא השתנתה... תמשיכי להיות במעקב אצל כירורג אחד שאת סומכת עליו.

09/01/2019 | 10:04 | מאת: נטלי

בוקר טוב לפני כמה חודשים נמצא אצלי גוש ממאיר בשד שמאל ונראה גוש נוסף לא סרטני בוצע ביופסיה בוואקום והוחדר קליפ . את הגוש הראשון הוציאו לי בניתוח והגוש השני נשאר בשד עם הקליפ (סמן). אני צריכה לעבור סדרה של הקרנות כטיפול מונע ושאלתי היא האם אני לא מסכנת את עצמי בזמן ההקרנות אם הקליפ הנמצא עדיין בתוך השד ? אודה לכם על תשובתכם .

לקריאה נוספת והעמקה

הי נטלי, קודם כל מאחלת לך רפואה שלמה. אין כל דבר מסוכן בעובדה שיש קליפ בשד. יותר מזה - הרבה מנתחים משאירים סיכות (קליפים מתכתיים) לסימון האיזור בו היה גוש סרטני במהלך הניתוח להוצאתו. בהצלחה, ושוב בריאות שלמה!

10/01/2019 | 12:36 | מאת: נטלי

קודם כל תודה רבה שנית הקליפ לא מסכן אותי בזמן ההקרנות ?

ממש לא.

תשובה לא ברורה וסופית של הפתלוג ..לא מבינה מה הטיפול ומה בעצם כתבו לי בדוח. למרות שישנם הרבה תיאורים של התהליך עצמו אבל חד משמעית אי לי ממש תשובה לפי מה שאני מבינה .אשמח לחוות דעת ולהסבר מעמיק יותר .תודה

הי, פורום זה אינו המקום לשאלה. יש לדיין זאת עם הרופא המנתח והמטפל. בריאות שלמה

06/01/2019 | 15:14 | מאת: אור

האם יובש בעיניים יכול להיות תופעת לואי של פמארה? תודה על המענה.

לקריאה נוספת והעמקה

הי, פורום זה אינו המקום לענות על שאלה זו

06/01/2019 | 11:01 | מאת: עדי

שלום. בת 38 לפני כשנה וחצי בתקופת ההריון גילו לי גוש בשד, בבדיקת א"ס נמצא גוש אחיד בגודל 1 ס"מ חשד BIRADS 4A והופניתי לביופסיה. תשובת הביופסיה יצאה תקינה- גוש שפיר. לאחר הלידה ביצעתי שוב א"ס מעקב והגוש נשאר באותו הגודל ולכן נאמר לי שהוא לא מוסכן ואין צורך חעשות דבר - רק לחזור למעקב א"ס בעוד כשנה. יש לציין כי בעבר נחשפתי בצד הזה של השד לקרינה מרובה- כ5 בדיקות סיטי חזה ( בשל שחפת ריאתית שהיתה לי) כך שמיד שהתגלה הגוש עלה לי לראש שיכול להיות שנוצא מכל הקרינה שנשחפתי אליה בעבר0 זה היה לפני 10 שנים) מה עלי לעשות?לאור כל מקרי סרטן השד והמודעות אני חוששת שמשהו חלילה התפספס. עד כמה אמינה בדיקת ביופסיה? יש מקור לטעויות נניח ולא נדגמה טוב? אודה לעיצה. עדי

לקריאה נוספת והעמקה

הי עדי, בדרך כלל ביופסיה נותנת תשובה ברמת דיוק טובה וכמעט ודאית. אולם לאף בדיקה אין רמת דיוק של 100%. השילוב של מראה שפיר (בצילום) של הגוש, העובדה שלא משתנה בגודלו וביופסיה שפירה - מגדיל את הסיכוי שאכן מדובר בממצא שאינו מסכן אותך. כמובן רצוי להיות במעקב ואם עולה צורך בביופסיה חוזרת יש לבצע. בריאות שלמה

04/01/2019 | 11:08 | מאת: אפרת

אני בת 35 ללא תורשה של סרטן. התגלה לי גוש בשד בקוטר 1.06 סמ, ללא צביעה בדופלר.וגושים נוספים אחד 1.14 סמ והשלישי 1.14 סמ אינם נצבעים בדופלר- BIRADS. מה זה אומר? ואם הגושים הם שפירים מה הסיכוי שיהפכו לממאירים? בבקשה תשובה ברורה, תודה רבה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

הי אפרת, השבתי לך בפורום השני בו העלית את השאלה.

03/01/2019 | 18:22 | מאת: sahly

לפני כשבועיים עברתי נתוח להסרת גידול בשד ובהורדת זקיף הלימפה בבית השחי. יש לי בבית השחי נפיחות נוזלים והרופא הנמתח ציין שזה תופעה טבעית ויש גם הצטברות של קרישי דם בנפיחות הנ"ל הדבר הזה גורם לי כאבים ובמעט חוסר תנועה ביד. מה אפשר לעשות

לקריאה נוספת והעמקה

הי, דבר ראשון מאחלת לך החלמה מהירה ומלאה. בדכ זה עניין של זמן עד שהנפיחות חולפת והנוזלים נספגים. אי נוחות שבסופו של דבר עובר. בררי עם הרופא המנתח אם ומתי עליך להתחיל פיסיותרפיה לזרוע בצד המנותח. בהצלחה ובריאות שלמה!

01/01/2019 | 20:26 | מאת: מאיה

שלום בת 38, חליתי בסרטן שד בפעם הראשונה לפני 10 שנים ומאז אני במעקבים. בשנים האחרונות אני עושה mri כל שנה וחצי בערך. באחת מבדיקות המעקב, ה mri יצא תקין ולאחר שנה ו 8 עשיתי שוב mri ושם התגלה גוש בגודל 0.5 וגידולים נוספים בפיזור ברוחב 3.5 סמ בשד וחדירה לעור ולפטמה. האם ייתכן שלא היו סימנים מוקדמים לכך שהיו רואים בmri הקודם? הגיוני שכל הגידולים צמחו בתקופה שבין mri אחד לשני ?

לקריאה נוספת והעמקה

הי מאיה, אני מצטערת לשמוע מה שתיארת. אני מבינה את השאלה שלך ולצערי איני יכולה להשיב עליה, אני בספק אם מישהו יכול להשיב על השאלה, מכיון שבעולם המחקר הרפואי יש השערות לגבי קצב התפתחות של גידולים סרטניים אבל לא תמיד זה תואם את המציאות. מאחלת לך החלמה מהירה, טיפול קל ובריאות שלמה.

תוצאות פט סיטי לאחר שנתיים של החלמה מסרטן צוואר הרחם לאחר כריתה מופיעים ממצאים חדשים ברחם ובהאגן 2.3 על 1.4 בעוצמה של 5 בשתי מוקדים בריקמה האם הסרטן חזר לפני חצי שנה הפט סיטי היה נקי

לקריאה נוספת והעמקה

שלום מיה, לצערי פורום זה אינו עוסק בסרטן צואר רחם או גידולי אגן. בריאות שלמה!

24/12/2018 | 14:50 | מאת: לי

שלום רב, לאימי איבחנו לפני מספר ימים סרטן שד חודרני בביופסיה, כאשר הגוש הינו בגודל של 2 ס"מ בממוגרפיה ובגודל של 1.6 בבדיקת US. בנסיבות אלה הומלץ על ניתוח לצורך הסרת הגידול. כירורג שד אחד המליץ לבצע את הניתוח ללא ביצוע בדיקת ממוגרפיה עם חומר ניגוד והשני המליץ לבצע בדיקה זו טרם הניתוח, שכן לטענתו מרקם השד צפוף. להבנתי בדיקת ממוגרפיה עם חומר ניגוד הינה "ברזולוציה" גבוהה יותר אז מדוע בעצם לא לבצעה, למען הזהירות, לפני הניתוח?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לי, אני מצטערת לשמוע שאמך חלתה בסרטן שד. באופן עקרוני הדבר נתון לשיקול דעת של הרופא (הכירורג) המטפל ובמידת הצורך בהתייעצותו עם רדיולוג המומחה בשד. אם יש ספק לגבי נרחבות הגידול (גודלו המדויק) או קיום ממצאים נוספים - לפעמים מקובל לבצע גם MRI לפני הניתוח בייחוד אם מדובר במבנה שד צפוף לפי הממוגרפיה. בכל מקרה הדבר הכי חשוב בעיני בטיפול רפואי הוא אמון ברופא המטפל. בהצלחה ובריאות שלמה

24/12/2018 | 06:35 | מאת: מיקה

בת 54. לפני 30 שנה היה לי גידול בשד פיברודנומה. האם הנרות הנ"ל שקיבלתי ליובש בנרתיק לא מסוכנים לי ועלולים לגרום לסרטן השד ?

לקריאה נוספת והעמקה

הי מיקה. כשמשתמשים בתרופה (נרות) באופן מקומי - אחוז הספיגה שלה לדם הוא מזערי למרות שקיים. לא ניתן להשיב לגבי רמת מסוכנות במספרים מדויקים אבל זה לא מקובל להניח שנרות אלה מגבירים סיכון לחלות בסרטן שד. בריאות שלמה

24/12/2018 | 05:48 | מאת: אודל

שלום רב בת 42 עם הסטוריה משפחתית- אמא וסבתא שחלו בסרטן השד. נמצא אצלי גוש שפיר בגודל 23 ממ. כירורוג בקופח המליץ להוציאו: בשל גודלו, הסטוריה משפחתית וחשש שישתנה. פניתי למרכז בריאות השד בביהח ושם דחו ניתוח וביקשו מעקב של חצי שנה. אני מאוד מבולבלת ומרגישה כמו פצצה מתתקת. מה לעשות? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

הי אודל. דבר ראשון הייתי רוצה לומר לך שאת לא פצצה מתקתקת. הייתי רוצה להרגיע אותך. יש להפריד ביו 2 דברים - הראשון הוא הסיכון המוגבר אצלך לסרטן שד. השני - הגוש השפיר שהתגלה. אז - אמנם יש לך סיכון מוגבר ללקות בסרטן שד לאור הסטוריה משפחתית אבל זה לא 100% ואפילו לא כפליים מהסיכון באוכלוסיה הכללית. דבר שני גוש שפיר - בייחוד אם בוצעה ביופסיה שמוכיחה זאת - ניתן לעקוב אחריו בעיקר אם רק התגלה. הוא לא מגביר סיכון אך בדכ מציינים גבול של 3 סמ שאז ממליצים להוציא. הוא לא הופך להיות סרטן. נשמע לי הגיוני לעקוב אחריו, ואם יגדל אז יעלה הצורך להוציאו. בריאות שלמה

21/12/2018 | 17:34 | מאת: ענבל

שלום רב אני בת33 ללא היסטוריה משפחתית, לפני כשנתיים עברתי בדיקת אולטרסאונד שגרתית מאחר והמבנה של השד שלי ציסטי (הרופאים לא הרגישו גושים) נימצאה ציסטה שנעלמה אחרי חצי שנה לפני שנתיים אמר לי הכירורג שד שעלי להגיע לבדיקה פעם בשנתיים, לפני חודש הגעתי לרופא נשים שאמר לי שגלולותצמסוג מיקרוגינון אותם אני נוטלת כבר 7 שנים יש לציין שאני אחרי שתי לידות, לא הנקתי, בקיצור הוא אומר שעלולות להגדיל סיכון לסרטן השד, 1האם הדבר נכון מחקרית? אני מרגישה בבית השחי מעט בליטות לא גוש מסויים כמו גבשושיות קטנות שרק בלחיצה מרגישים,2יש לי תור לרופא בחודש פברואר האם עלי להקדים? 3 למה רופאים שולחים כל שנתיים לבדיקה ולא כל שנה? בשנה הסיכוי שהתפתח חלילה משהו רציני אינו גבוהה? כמובן שאגיע לכירורג לא משנה נה תהייה התגובה אך חשוב לי לדעת

לקריאה נוספת והעמקה

הי ענבל, מרקם (מבנה) ציסטי של השד הוא תקין לגילך ונפוץ בגילך. במישוש זה מרגיש גבשושי וזה מתאים למה שאת מתארת. ציסטות הם ממצא לא מדאיג - כלומר אם הוגדרו צלולות או פשוטות באולטראסאונד. לגבי גלולות - היו מחקרים/מאמרים שתיארו עליה מסוימת בשכיחות סרטן שד לאחר נטילה, אבל היו גם מחקרים שנכשלו להדגים זאת או אפילו הדגימו ירידה בשכיחות. בכל מקרה הסיכון הוא לא משמעותי. לגבי תדירות מעקב - הייתי אומרת שאכן מומלץ להבדק אחת לשנה אבל באמת יש הבדל מרופא לרופא ואיזה מעקב הוא ממליץ.

23/12/2018 | 06:59 | מאת: ענבל

תודה רבה על המענה המהיר!

16/12/2018 | 20:17 | מאת: ג׳ומאנה

האם יש משהו מדאיג בתשובה אני גם במעקב אצל כירורגית שד?

לקריאה נוספת והעמקה

לא שלחת תשובת ממוגרפיה. בכל מקרה לא אוכל לענות בלי לבדוק אותך ולכן ממליצה לשאול את אותה שאלה את הכירורגית שעוקבת אחריך.

13/01/2019 | 07:40 | מאת: ג׳ומאנה

זו ההיא המימוגרפיה האחרונה

13/01/2019 | 07:42 | מאת: ג׳ומאנה

תוצאות אולטראסאונד עדכנית ונשלחתי לביופסיה

15/12/2018 | 21:43 | מאת: עדן

עשיתי אולטרסאונד שד ובית שחי,התוצאה-רקמת שד שעלתה למעלה יש לי גוש חדש קטן וכואב מאוד שלפעמים גדל ונעלם. מה זה יכול להיות?

לקריאה נוספת והעמקה

הי עדן, מה שאת מתארת יכול להיות תופעה הורמונלית (גוש שמופיע ונעלם). מלבד זאת - להמשיך להיות במעקב מסודר ולשים לב אם יש שינוי בשד - צורה או גוש שנשאר, נוקשות של הרקמה בבית השחי. בריאות שלמה!

15/12/2018 | 09:47 | מאת: סימה

שלום רב, אני בת 43 לאחר לידה לפני 3 חודשים לאחר טיפולי פוריות עשיתי בדיקת ממוגרפיה ואולטרסאונד נמצא שד שמאל גוש סונוגרפי לא נמוש 0.8 סמ בשעה 10 רקמת השד צפופה 50-75 birads:2 ימין ושמאל שפירים בממוגרפיה באולטרסאונד ימין תקין שמאל הממצא שרשמתי. אמרו לי לשוב ולעשות את הבדיקה עוד 5 לחודשים. אני בלחץ בשל היסטוריה גדולה של סרטנים מסוגים שונים במשפחה ומכיוון שלקחתי הורמנים בטיפולים אשמח לחוות דעת והאם כדאי לעשות ביופסיה כבר עכשיו. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

הי סימה. קשה לי לקבוע המלצות או תשובה לשאלות בלי לשוחח איתך, לבדוק אותך או לראות את החומר מולי. ממליצה לפנות לכירורג/ית ולשתף בשאלות ובקשות. הדברים נשמעים לא דחופים או מדאיגים. בריאות שלמה!

14/12/2018 | 07:38 | מאת: רינת

בבדיקת ממוגרפיה נמצאתי עם גוש ברקמה הרכה בגודל 12 ממ בצורה אובלית עם גבולות מיקרולובולריים בסמיכות מעורבת במיקום חיצוני עליון birads 4a. בנוסף קשר 7 ממ חיצוני בcc בלבד. מה זה אומר? כל השאר תקין

לקריאה נוספת והעמקה

הי רינת, עושה רושם שיש צורך בבירור לממצא הזה, על ידי ביופסיה. ממליצה לפנות לכירורג. בריאות שלמה!

13/12/2018 | 12:54 | מאת: דנה

הי ,אני אמורה לעבור שיחזור שד עקב גידול . אשמח לחוות דעת לגבי המנתח הפלסטי דר' לירון אלדור והכירורג דר' רפי קליין . המון תודה, בריאות

לקריאה נוספת והעמקה

הי דנה, מתנצלת אך המלצות על רופאים הן לא מטרת פורום זה. בריאות שלמה!

לאמי בת 87 גילו סרטן שד ימין. מה אומרות התוצאות ביופסיה: בבדיקת ER נמצאה צביעה חיובית של 3+ ב-100% מגרעני גידול. Staining intensity index הוא לפיכך 3 מתוך3. בדיקת PR נמצאה צביעה חיובית בתאים בודדים, רוב התאים נצבעו בצורה ציטופלזמטית, צביעה פרהנוקליארית. בצביעה לp-53 נמצאה צביעה חיובית של 2-3% מגרעיני גידול. בצביעה Ki67 נמצאה צביעה חיובית ב5-8% מגרעיני גידול. ביטוי היתר של חלבון Her2/Neu בגידול הוא שלילי. ושאלה נוספת - האם יש משהו מיוחד בטיפול הסרטן בגיל כזה?

לקריאה נוספת והעמקה

הי רים, מתנצלת על האיחור בתשובה ומתארת לעצמי שכבר קיבלת מענה על השאלות או לפחות חלקי. הסבר על תוצאות ביופסיה ותכנית טיפול יש לסכם עם הרופא המטפל. בהצלחה ובריאות שלמה!

שלום רב, אני בת 36 נערכה לי ביופסיה בבלוטת לימפה בבית השחי בעקבות ממצא ב CT ראות שאומת באולטראסאונד כבלוטת לימפה עם קורטקס מעובה דירוג BIRADS 4B. יש לציין שהבלוטה בספטמבר ב CT הוערכה כ 1 ס"מ ובסוף אוקטובר כשנעשה הממוגרפיה ואולטראסאונד שד ובית שחי ראשון היא גדלה לה 3.9 ס"מ קיבלתי את תוצאות הביופסיה שנאמר בה: TINY FRAGMENT OF LYMPH NODE SHOWING SMALL LYMPHOCYTES AND SINUS HISTIOCYTOSIS. IMMUNOSTAINS WILL FOLLOW. רקע : CT הריאה נעשה בעקבות כאבים ברום הבטן מעל ל 5 חוד' והורדה לא מכוונת במשקל של 18 ק"ג בתקופה של 4 חוד. במשפחה היסטוריה של סרטן ראות, שד, רחם ולוקמיה. אשמח לדעת בגדול מה משמעות התוצאות? התקשרו מבית החולים כבר 5 ימים לאחר הביופסיה וזימנו אותי ליום א הקרוב חוששת מעט. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

מקווה שקיבלת הסברים לשביעות רצונך, האמת שקשה היה להבין אבל לא נשמע שקשור לסרטן שד. בריאות שלמה!

08/12/2018 | 20:50 | מאת: אליהו

ד"ר שלום ! תגיד לי בבקשה מה זה אומר " מבנה גרמי צמוד לAsis של עצם אליאום שמאלי מתאים לשבר תלישה ?

השאלה אינה בתחום מומחיותי, יש להפנות לאורטופד ילדים. בריאות שלמה

בשד ימין התוצאה: האדרה רשתית רטרואראולית על שטח באורך מירבי של 56 ממ . ממצאים חשודים ביותר כפתולוגיים birads 5. היה לי בעבר גוש סרטני בשד. ועכשיו זה כנראה מאחורי הפטמה. מה זה אומר?

לקריאה נוספת והעמקה

נשמע שיש צורך בביופסיה מהממצא המתואר, בדרך כלל מציינים זאת בסיכום.

תודה דר על התשובה. מצויין שיש לבצע ברור . עד קבלת תשובת mri עשיתי ביופסיה ומחכה לתשובה. התוצאה של birads 5 האם מראה על וודאות גבוהה לגידול סרטני?

לא וודאות אלא חשש. בריאות שלמה.

04/12/2018 | 19:53 | מאת: כרמית

שלום. אני תכף בת 40 ביום חמישי האחרון הייתי בבדיקה שגרתית אצל כירורג שד שיצאה תקינה. ברקט טיפולי ivf כיומיים לאחר הבדיקה החלו לי כאבים בשד ימין בנגיעה. זה כאב שאני מכירה אבל לא בעוצמה כזו. מרגיש שכל הרקמה הפנימית נפוחה וכואבת אני עם התקן מירנה ללא מחזור כך שלא יודעת כל כך אם אני בתקופת מחזור/ביוץ וכו רציתי לדעת אם יש סיבה לחששות והאם לקבוע תור נוסף תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לאור מה שאת מתארת יכול מאד להיות שמדובר בכאבים מהשפעה הורמונלית. אם נבדקת לאחרונה כפי שאת מתארת לא נשמע שיש צורך בבדיקה חוזרת. האם הופנית לממוגרפיה ואולטראסאןנד?אני ממליצה להתחיל בבדיקות אלה שגרתית בגיל 40. בהצלחה

04/12/2018 | 00:13 | מאת: אנונימית

אני בת 22 ואני ממש בלחץ אני מצרפת תמונה מטשטשת קצת , מה זה זה מסוכן ? זה נקודת חן שיש לי הרבה זמן יחסית והיא התחילה לגרד בשנה האחרונה בערך

לקריאה נוספת והעמקה

נשמח שיש צורך לפנות לרופא/ת עור. במקביל לכי לבדיקת שד אצל כירורג. עדיין יש לזכור שלאור גילך הצעיר רוב הסיכויים שלא מדובר במשהו מסוכן. בהצלחה בריאות שלמה

03/12/2018 | 19:56 | מאת: קארין

בממוגרפיה נמצא חשד רקמה אסימטרית 1.4 ומדד b4 ללא הסתידויות. לעומת זאת, באולטרסאונד נמצא מצב תקין לגמרי. 1. היות ואין מתאם, עד כמה הממוגרפיה אמינה ועדיפה על אולטרסאונד, והם אין סכנת איבחון יתר. 2. האם כדאי לחזור על ממוגרפיה, או מומלץ לקחת דגימת רקמה לבדיקה?

לקריאה נוספת והעמקה

הי קארין, לא ציינת את גילך. כמו כן בשביל המלצה על המשך בירור יש לדעת גורמי סיכון כגון סיפור משפחתי והסטוריה של חשיפה להורמונים. הייתי ממליצה שתפני לכירורג לבדיקה והתייעצות

אני לוקחת מזה שנה טמוקסיפן תוצרת חוץ ומרגישה מצויין. לצערי בימים אלה קשה מאד למצוא את התרופה בקופת חולים כללית ויש רק את התחליף של טבע שלצערי גורם לי בחילה והרגשה כללית רעה. איך ואיפה ניתן למצוא את התרופה מחו"ל שלא גורמת לכל תופעה הרעות.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אורה, לצערי אין לי מושג לגבי מידע מסוג זה. ניתן לפנות גם אל האונקולוג/ית שלך לשאול אם ניתן להחליף תרופה או להעלות את השאלה בפורומים שונים בפייסבוק ודומה. אולי תוכלי למצוא מי שיקנה את התרופה בחול. בהצלחה