פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי

תופעות לוואי עלולות להתרחש עם כל מתן של טיפול תרופתי, בין אם ניתן על פי הוראות השימוש של התרופה, ובין אם נלקח שלא על פי הוראות השימוש של התרופה או במינון יתר. הפורום נועד לתת מענה לכל שאלה הקשורה לתופעות לוואי מתרופות או תגובות בין תרופתיות. הפורום מיועד לענות, בין היתר, על שאלות בנושאים הבאים: תופעות לוואי אפשריות העלולות להתרחש מטיפול תרופתי, חשד לגבי תופעת לוואי שהופיעה בעקבות מתן טיפול תרופתי בפועל, מחלה שהוחמרה או שהופיעה בעקבות טיפול תרופתי, תופעת לוואי שהופיעה כתוצאה מתגובה בין תרופות או חשש לתגובות בין תרופתיות. .
1189 הודעות
1139 תשובות מומחה

מנהל פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי

גולשים יקרים: תשובות ינתנו בפורום אחת לשבוע.
26/09/2015 | 00:27 | מאת: משה

שלום, וחתימה טובה לכם! אני בן 65 נוטל "פרדקסה" בגיו פרפור פרוזדורים. אני רוצה להתחיל לקחת "כורכום" לדלקת מיפרקים שיש לי. האים ניתן לקחת כורכום ופרדקסה, או שיש בינהם איטרקציה? מה המלצתך, לשאלתי? רב תודות לתשובתך!

לקריאה נוספת והעמקה

המידע האמין בנוגע לבטיחות, תופעות לוואי ,השפעות גומלין ויעילות של תוספי תזונה מוגבל. עפ"י הספרות כורכום עלול להעלות סיכון לדמם בשילוב עם נוגדי טסיות/קרישה כגון פרדקסה ולכן איני ממליצה על השילוב. במידה ובכל זאת הוחלט לטפל בתוספי תזונה, יש להיוועץ ברופא ולעקוב סימנים לדמם מוגבר ובמידת הצורך להפסיק את הטיפול בתוספי התזונה, בנוסף, יש להימנע מצריכת תכשירים נוספים שעלולים לעלות סיכון לדמם כמו תרופות מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידים ללא ייעוץ רפואי.

24/09/2015 | 13:58 | מאת: לינוי

היי אני בת 22. יש לי שאלה קיבלתי מהרופאה המחליפה שלי כדורים קולדקס ומוקסיפן 500 לטיפול בסינוסים , השאלה שלי היא כזאות האם אפשר לקחת ביחד גם קולדקס וגם מוקסיפן ?קולדקס היא נתנה לי ל5 ומוקסיפן7ימים. שאלה 2: דופק מהיר קשור לתרופת קולדקס ..האם אפשרי להמשיך אותה הוא שזה מסוכן כי שם כתוב שיש לפנות לרופא אם יש דופק מהיר. (לפני כן השתמשתי בתרסיס ללאף סטרונאז וטלפסט לאף שלי שיש לי בו בצקת ואלרגיה ושם כתוב שזה עושה דופק מהיר.)האם גם קולדקס עושה דופק מהיר ?

לקריאה נוספת והעמקה

לא צפויה השפעת גומלין בין מוקסיפן וקולדקס ולכן אין מניעה מלשלבם. התכשיר קולדקס מכיל מספר מרכיבים ביניהם קפאין העלולים לגרום לדופק מואץ. חשוב לזכור כי זיהום/חום גם עלולים לגרום לדופק מואץ. תופעות אלה יכולות להיות בעייתיות באנשים בסיכון ולכן יש להיוועץ ברופא בנוגע לבטיחות הטיפול עבורך.

16/09/2015 | 15:10 | מאת: שי לי

האם זה בסדר לקחת אצה כחולה ירוקה ותוסף ליבר אפ (של חברת נטע) כשלוקחים סרטרליין ואדרונקס לדיכאון ?

לקריאה נוספת והעמקה

המידע המהימן על יעילות, בטיחות והשפעות גומלין של תוספי תזונה הינו מוגבל. אציין מספר השפעות תיאורטיות שיש לקחת בחשבון כאשר משלבים את התכשירים: אצה כחולה ירוקה, ומספר מרכיבים בתכשיר ליבר אפ כמו Taraxacum וג'ינג'ר עלולים להשפיע על צימות טסיות ולעלות סיכון לדמם. לא ברורה המשמעות הקלינית של אפקט זה, אך המלצתי היא להיזהר בשילובם עם נוגדי טסיות/נוגדי קרישה או תרופות אחרות העלולות להגביר סיכון לדמם כגון תרופות נוגדות דלקת שאינן סטראידיות או תרופות מקבוצת ה-SSRIs כמו סרטרלין מחשש לדימום (חיצוני או פנימי). המרכיב ליקריץ עלול לגרום לעליית לחץ דם שהינה תופעת לוואי אפשרית של אדרונקס וכן להשפיע על רמותיו, קלנדולה עלולה להוסיף להשפעה סדטיבית של סרטרלין ועוד. לא ציינת את ההתוויות לשמן ניתן הטיפול בתוספי התזונה, אך כפי שציינתי קיימות השפעות גומלין אפשריות בין תוספי התזונה לתרופות ובמקרים רבים המידע התומך ביעילותם מוגבל. לפיכך, איני יכולה להמליץ על השילוב. במידה ואת מחליטה לשלב בכל זאת, יש ליידע את הרופא ולהיות במעקב אחר יעילות ובטיחות השילוב.

15/09/2015 | 22:49 | מאת: מתן

שלום, אני בת 26 והחלמתי זה עתה מדלקת בכליה. אני מטופלת בזינאט 500 מ"ג פעמיים ביום, לשבועיים. אני טסה מחרתיים לחו"ל, ורציתי לשאול: האם יש מניעה לשתות אלכוהול (בירה/יין) במהלך הטיפול? אין התוויות המתריעות מפני כך בעלון התרופה, אך אני מתעניינת האם יש השפעה שלילית על הכבד (או כל השפעה שלילית אחרת). כמו כן, אשמח לדעת במידה שיש הגבלה, כמה מותר לשתות. תודה רבה!

לא ידועה השפעת גומלין בין צריכה מתונה של אלכוהול לצריכת התרופה. עם זאת כיוון שהשימוש בתרופה והזיהום עלולים לפגוע בערנות יתכן שאפקט זה מוגבר בשילוב עם צריכת אלכוהול. אין להרבות בשתיית אלכוהול ויש להיות מודע על ההשפעה האפשרית על ערנות וריכוז במהלך הטיפול.

16/09/2015 | 19:44 | מאת: מתן

הי, קודם כל המון תודה. דבר שני, מהי שתיה מתונה? בירה/כוס יין אחת? שתיים?(בהתחשב בכך שאני בחורה רזה) תודה שוב!

14/09/2015 | 23:21 | מאת: רוזאן

אני משתמשת בכדור לין מקס כחודש ימים לדיאטה והבוקר קמתי עם כאבי ראש ובהמשך סחרחורות צמרמורות ותחושה של רצון להקיא אבל לא הקאתי . אני נוטלת כדור אחד ליום עפ"י מינון שקבעה לי הדיטאנית . האם התופעות האלה קשורות ללין מקס או שזה משהו אחר זה פעם ראשונה שזה קורה לי .

לקריאה נוספת והעמקה

ראשית אבהיר כי מוצר זה אינו תרופה . משרד הבריאות מזהיר את הציבור מפני השימוש בתוספי תזונה למטרות הרזייה.המוצרים המשווקים להרזיה ללא מרשם, לא הוכיחו קלינית את יעילותם למשרד הבריאות ולא אושרו על ידו למטרות הרזייה.ואין מידע מהימן על בטיחותם/תופעות הלוואי האפשריות. דיאטה קיצונית /לא מאוזנת עלולה לגרום להרגשה כללית רעה. מומלץ להתמיד באורח חיים פעיל ובריא תוך שמירה על תזונה מאוזנת ללא שימוש בתוספי הרזיה.

האם בהתחלת טפול באליקוויס, לאחר הפסקת הקומדין, ה- i.n.r צריך לרדת לרמה 1.

לקריאה נוספת והעמקה

ההנחיה המקובלת היא ירידת ערך INR מתחת ל-2, אך אין האמור מהווה המלצה לטיפול, אלא יש להיוועץ ברופא ולקבל ממנו את הנחיות המעבר בין התרופות תוך מעקב מתאים.

הי, אני סובל ממחלת גאוט ועד כה טיפלתי בעצמי באמצעות אלוריל 100 פעמיים ביום. הייתי מאוזן והתקפים כמעט ולא היו במשך הרבה שנים. לפני כחודש התחלתי לקבל פרוקור ואלקוויס נגד פרפורי פרוזדורים. מאז שאני מקבל כדורים אלה, ההתקפים חזרו לעתים קרובות ונראה לי שאלוריל הפסיק לשפיעה. האם לדעתכם יש התנגשות בין כדורים אלה ? האם יש היום בשוק תחליפים יעילים לאלוריל ? תודה ושנה טובה, גדי

לקריאה נוספת והעמקה

התרופות פרוקור ואליקוויס לא צפויות להשפיע על פעילות אלוריל או לגרום להתקפי גאוט. אמנם במקרים מסויימים בהם תופעה חשודה מופיעה בסמוך להתחלת טיפול/עליית מינון עולה הסבירות שניתן ליחסה לטיפול התרופתי אך אין האמור נכון בכל המקרים ויש לשלול גורמים נוספים. לא ציינת האם רמות חומצה אורית תקינות. מומלץ לפנות לרופא לבירור והתאמת טיפול במידת הצורך.

10/09/2015 | 20:47 | מאת: שלום

מבקש לדעת באם יש תופעות לוואי בלקיחת זרעי צ'יה ומה הן התופעות. מזה כשבוע אני לוקח כ-2 כפיות ביום, וחש שהיציאות לא כשהיו, צבוע באדום. בברכה שלום

לקריאה נוספת והעמקה

זרעי צ'יה אינם תרופה, מומלץ לפנות לתזונאית או נטורופטית לבירור הנושא.

09/09/2015 | 20:02 | מאת: אבנר

שלום רב רציתי לשאול , האם ניתן ליטול פרוקור עם תרופות להרגעה כגון וואבן? אני יודע שפרוקור כדור קצת בעייתי... תודה רבה וחג שמח

לקריאה נוספת והעמקה

אכן יש להיוועץ עם הרופא בנוגע לשילוב טיפול תרופתי עם פרוקור ולהיות מודע לפרק הזמן הארוך עד פינוי התרופה מהגוף גם לאחר הפסקתה. לשאלתך, לא ידועה השפעת גומלין בין התכשיר ואבן ופרוקור. בכל מקרה בו הינך מרגיש הרעה במצבך בעקבות השילוב, יש להיוועץ ברופא.

09/09/2015 | 11:20 | מאת: בועז

שלום, אני צורך קופסת אנשור ליום נוסף לאוכל רגיל, כדי לעלות במשקל.{ע"פ המלצת רופא) אני בן 84. על הקופסה רשום שבאנשור כלולים ויטמינים. למרות זאת הרוקחת שכנעה אותי לצרוך גם ויטמינים - כדור ליום של סולגר 2000 כי אנשור זה רק קלוריות. האם הרוקחת צודקת ולהיענות להמלצתה?? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

כאשר מדובר על השלמה תזונתית חלקית (במקרה זה עם אנשור) כמתוארת בפנייתך, מומלץ להיוועץ עם תזונאית בנוגע לצורך בתוספת מולטי ויטמין.

09/09/2015 | 00:39 | מאת: אנונימי

שלום , רציתי לשאול מבחינת כמות מינון למה שווה ערך 0.5 מ"ג קלונקס לעומת כדור ואבן . אני יודע שלשניהם יש זמן השפעה שונה. אך לפעמים אינני צריך קלונקס שישאר בהשפעה 12 שעות , אלא כדור כמו ואבן שההשפעה שלו תפוג אחרי 4 שעות יכול להתאים יותר. הכדורים שיש לי של ואבן הם 10 מ"ג , אז האם זה שווה ערך ל 0.5 מ"ג של קלונקס ? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

תי התרופות שייכות למשפחת הבנזודאזפינים ומיועדים לטיפול בהפרעות חרדה. התכשיר קלונקס מותווה גם לאפילפסיה. משך הפעילות של התכשירים וזמן הפינוי שלהם מהגוף שונה מאוד ולמרות שקיימות טבלאות המרה לתכשירי בנזודאזפינים, לא מומלץ לעבור מתכשיר לתכשיר (בוודאי כאלה בעלי תכונות שונות כמו במקרה זה) ללא ייעוץ ומעקב רפואי. הפסקת טיפול ממושך בבנזודיאזפינים עלולה לגרום לתסמיני גמילה ולכן אין להפסיק את הטיפול הקבוע ללא ייעוץ הרופא. לא ברור מפנייתך מהו אופן הנטילה ולאיזו מטרה, אך אני ממליצה לפנות לרופא על מנת להסדיר את הטיפול ולהנחות אותך איזו תרופה מומלצת עבורך ובאיזה מינון.

08/09/2015 | 09:24 | מאת: sharona

שלום האם נטילת URSOFALK פעמיים ביום 4 כדורים יכולה ליצור דלקות שתן כרוניות ? תודה ושנה טובה

לקריאה נוספת והעמקה

השימוש בתרופה עלול להעלות שכיחות של דלקות בדרכי השתן. כאשר התופעה החשודה הופיעה/החמירה עם התחלת הטיפול/עליית מינון וחלפה/השתפרה עם הפסקת טיפול/הפחתת מינון עולה הסבירות שניתן ליחסה לתרופה. מומלץ להיוועץ ברופא בנוגע להמשך הטיפול.

השימוש בתרופה עלול להעלות שכיחות של דלקות בדרכי השתן. כאשר התופעה החשודה הופיעה/החמירה עם התחלת הטיפול/עליית מינון וחלפה/השתפרה עם הפסקת טיפול/הפחתת מינון עולה הסבירות שניתן ליחסה לתרופה. מומלץ להיוועץ ברופא בנוגע להמשך הטיפול.

03/09/2015 | 19:22 | מאת: ג'ני

שלום, רציתי לדעת איך והאם משפיעים עלינו הרכיבים הלא פעילים בשתי התרופות לעייל.כי הפעילים לכאורה טבעיים...והלא פעילים לעין הלא מקצועית נראים כלא טבעיים.בתודה רבה מראש, ג'ני

שלום רב תכשירים רפואיים מכילים חומרים לא פעילים בנוסף לחומר הרפואי מטעמים רבים כמו הוספת נפח, סיוע לפיזור החומר הפעיל, דחיסה של טבליה, מיסוך טעם, יצירת ציפוי וכו'. חומרים הבלתי פעילים אינם בעלי השפעה רפואית ואינם אמורים להשפיע לרעה. לעיתים מטופלים מסוימים עלולים לפתח תגובת רגישות יתר במידה ואלרגיים לאותו רכיב. בהזדמנות זו אזכיר כי חומרים "טבעיים" בעלי פעילות רפואית עלולים לגרום לתופעות לוואי ולהשפעות גומלין עם תרופות כמו תכשירים רפואיים "כימיים/סנטטיים/לא טבעיים". רעלנים ותרופות פעילות רבות פותחו מחומרים "טבעיים". לפיכך יש לעיין בעלון לצרכן של תרופות אלה, להקפיד על נטילה בהתאם להנחיות /לאזהרות המצוינות בו ולדווח לרופא על תופעות לוואי/הרעה במצבך כמומלץ בשימוש בכל טיפול תרופתי.

האם התרופות וקטור וקאדקס הם תרופות תחלופיות ?

לקריאה נוספת והעמקה

ערבה שלום, התרופה וקטור מכילה בתוכה את החומר הפעיל Valsartan (מותווה לטיפול במספר התוויות כתלות במינון התרופה, כגון: לטיפול באי ספיקת לב, לטיפול לאחר אוטם שריר הלב, לטיפול ביתר לחץ דם). בעוד שהחומר הפעיל בתרופה cadex הינו doxazocin (מותווה להורדת לחץ דם ולטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית). לא צוין בשאלה לאיזה התוויה התרופות ניתנו וכן באיזו מינון. באופן עקרוני, הן שייכות לשתי משפחות פרמקולוגיות שונות ואין מדובר באותה התרופה, אך ייתכן והן ניתנות להתוויה דומה, כגון: יתר לחץ דם. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

30/08/2015 | 15:04 | מאת: שני

היי אתמול בערב חוויתי בפעם השלישית תגובה אלרגית לאופטלגין טיפות. בפעמיים הראשונות התגובה הייתה רק גרד ולא ממש ייחסתי לה חשיבות או אפילו קישרתי ביניהם אך אתמול התגובה הייתה חריפה מאוד, גרד חזק מאוד נפיחות קשה ברגליים וידיים אדמומיות חזקה בכל הגוף והפנים ולאחר כמה שעות חולשה רבה ובחילות. עכשיו כמעט 24 שעות אחרי כאבים בידיים ורגליים ונפיחות בעיניים. כנראה שהייתי צריכה לפנות למיון אבל קיוויתי שיעבור כמו שעבר בפעמים הראשונות ואכן עבר. שאלתי היא האם אני חייבת לפנות לרופא על מנת לאבחן בדיוק למה אני אלרגית או שפשוט להימנע בשימוש נוסף באופטלגין בכל צורותיו והאם יש תרופה דומה שעדיף להימנע ממנה? הבעייה היא שאני לא מתגוררת בארץ ואיפה שאני נמצאת לקבל תשובה נורמלית הוא לא הכי קל. תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

שני שלום, מומלץ מאוד לפנות לרופא לאבחן למה את אלרגית. בנוסף, במידה והנך משוכנעת שאופטלגין הוא הגורם לתגובה, יש להימנע משימוש בו. הרגישות לטיפול התרופתי היא אינדיבידואלית, היות וכל מטופל יגיב אחרת. לבירור רגישות לטיפול התרופתי ומאילו תרופות יש להמנע, מומלץ לפנות לרופא המטפל. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

29/08/2015 | 19:48 | מאת: jan

שלום. רקע: אני בן 30, חולה קוליטיס מזה כשש שנים באופן יחסית קל. לוקח סלזופירין ונרות רפאסאל ומאוזן מבחינת הקוליטיס. בנוסף קיימת ארטיטיס משנית, רוב הזמן ברגיעה מוחלטת, פרט למספר פעמים בודדות בעת התלקחות, בהן הוזרק לי סטרואיד למפרק באופן מקומי. פרט לכך התפתחה לי נזלת אלרגית (מספר שנים, טופל במשאפים מקומיים כדוגמת אבמיס ופליקסונז, שלאחרונה הפסיקו להשפיע) שהובילה לסינוסיטיס כרוני, עם מספר התלקחויות בשנה האחרונה. לאחר ברור ובדיקות ע"י אא"ג הומלץ על ניתוח יישור מחיצה וניקוי סינוסים fess, אך לאור העובדה כי אני מתכנן בעוד כשבוע טיול לדרום אמריקה הומלצה והוזרקה באופן חד פעמי זריקת דיפרוספאן 2cc. לצערי חשבתי שגם במקרה זה הטיפול הינו מקומי בלבד (כמו בטיפול במפרקים) אך רק לאחר מעשה הבנתי כי במקרה זה הטיפול הוא סיסטמי (כמו של כדורים). 1. מה תופעות הלוואי האפשריות? בעיקר בהקשר לקוליטיס וארטיטיס? 2. למשך כמה זמן קיימת השפעת הזריקה (הבנתי כי זו זריקה עם שחרור מושהה למשך מספר שבועות?) 3. לאחר כמה זמן יכולות להופע תופעות לוואי חדשות. קרי, במידה ואחרי שבוע הכל בסדר, עדיין יכולים להופיע תופעות לוואי חדשות (בעייתי בשל הטיול המתוכנן)? 4. האם הזריקה מחלישה את מערכת החיסון? כנראה בשל בסלזופירין קיימת לי ספירת כדוריות לבנות WBC נמוכה, אך ביציבות - אזור 4 ולעתים קצת פחות. האם זריקה זו יכולה להנמיך את המספר עוד? 5. האם ניתן\נדרש להמשיך את הטיפול המקומי באמצעות משאפים כגון אבמיס? 6. האם זריקה אחת יכולה בעת סיום השפעת התרופה להוציא מאיזון את הקוליטיס\ארטיטיס? 7. האם ניתן לבצע המרה כלשהי לכמה זריקה זו שקולה מבחינת מ"ג של כדורי פרדניזון (כלומר מה המינון הנדרש היה של כדורי פרדניזון לקבלת השפעה דומה לזו של הזריקה) 8. במסגרת הטיול מתכנן הגעה למקומות גבוהים (4000-5000 מטר) הדורשים התרגלות לגובה. האם זריקה זו עלולה לעכב\להקשות על הגוף להתרגל לגובה? הבנתי כי תרופה זו עלולה להגביר דופק ולחץ דם, מה שלהבנתי עלול להחמיר מחלת גבהים והיווצרות בצקות. מצטער על החפירה ותודה מראש. גם מענה על חלק מהשאלות יעזור מאוד

לקריאה נוספת והעמקה

שלום JAN, קודם כל, אפתח את תשובותי בכך שפורום זה אינו מחליף ייעוץ רפואי/ תרופתי ואינו ממליץ להחליף או להפסיק תרופות. חובה להיוועץ ברופא לפני כל שינוי תרופתי שמעוניינים לבצע. פורום זה אינו מיועד לזיהוי תופעות לוואי בטיפול תרופתי מורכב (כגון זה המתואר בגוף שאלתך)- יש ללכת לייעוץ ספציפי בנושא. היות ושאלתך הינה לפי סעיפים, תשובותיי יחולקו באותו האופן. מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל- ישנם הרבה פרמטרים הנלקחים בחשבון כאשר מתייחסים לתופעות לוואי אפשריות : כגון היסטוריה רפואית ובדיקות מעבדה- ולא ניתן לתת ייעוץ פרטני בפורום זה מבלי לבצע מעבר מעמיק על התיק הרפואי. משך זמן השפעת הטיפול הינו אינדיבידואלי ותלוי בחומרה של המחלה ובמאפייני המטופל. הדיפרוספאן, מכיל Bethamethazone שהינו תכשיר ממשפחת הסטרואידים וההשפעות שלו יכולות להיות חיוביות או שליליות כמו בכל תרופה אחרת. לקריאה בעלון לרופא, הקלק פה: http://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/trufot/alonim/diprospan_injection_dr_1355204770550.pdf ככלל, אסור להתרגש מרשימת תופעות הלוואי הארוכה שיש לכל תרופה, וחייבים להכניס אותה לפרופורציות. בנוגע לשאר שאלותיך- התשובה אליהן נתונה לשיקול הרופא המטפל- יש להוועץ עימו בהתאם למצבך הטיפולי. החלטות על שינוי טיפול מתקבלות רק על ידי הרופא. התגובה לכל טיפול תרופתי הינה אינדיבידואלית למטופל. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

27/08/2015 | 15:25 | מאת: בן

שלום אני מתחיל לקחת 15 מג פעם בשבוע לצורך טיפול בפריקרדיטיס ובכאבים המתלווים. מהם תופעות הלוואי שאני צריך לצפות וממה עליי להיזהר ולהישמר ובנוסף למה אני צריך לשים לב בעקבות החלשת מערכת החיסון. יש לציין שבמקביל מקבל חומצה פולית 3 פעמים ביום תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

בן שלום, ההתוויה שעבורה הינך נוטל את התרופה היא לא נפוצה. מצורף בזאת קישור לעלון לצרכן: http://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/trufot/alonim/4363.pdf בעלון לצרכן מומלץ להסתכל על הפרקים של תופעות לוואי ותופעות לוואי המחייבות התייחסות מיוחדת. כמו כן, נא לקרוא את פרק האזהרות. במידה והנך נוטל טיפול תרופתי נוסף, יש לעבור על פרק התגובות הבין תרופתיות. בנוגע למתן של 3 פעמים ביום חומצה פולית לא ציינת את המינון שהינך לוקח. נראה שניתן לבדוק נקודה זו ולהיוועץ ברופא המטפל. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

25/08/2015 | 02:29 | מאת: יוני

היי ב3 חודשים האחרונים זה פעם שלישית שאני נוטל אנטיביוטיקה למשך 10 ימים כאשר בפעם האחרונה לפני 9 ימים סיימתי טיפול בפן רפא ויקיי 500 ועכשיו נתנו לי משהו יותר חזק האפ יכול להיות אינטרקציה או אלרגיה שלא ידועה לי??האם זה עושה נזק לגוף כמויות כעלו בפרק זמן כזה?

יוני שלום, כל עוד נטילת האנטיביוטיקה הינה עם התוויה רפואית, לא צפויה בעיה כלשהי. לא ציינת האם חשת תופעות לוואי כלשהן או מהן התרופות שאתה נוטל באופן קבוע ולכן לא ניתן לדעת האם יש אינטראקציה או אלרגיה. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

שלום רב, אימי אשה כבת 77 הסובלת מלחץ דם גבוה ובעיות קיבה (הקאות) ועם קוצב לב, לוקחת מספר כדורים ביום,'נקסיום' בבוקר, אחרי חצי שעה 'מודל' ו'אטקן 16', בצהריים 'פלויקס', בערב שוב 'אטקן 16' ובלילה 'אמלו', בנוסף כפעמיים בשבוע טיפות עניים בשם 'טרוסופט' ו'אלפאגן' וכדור לשינה. לאחרונה הופיעו להם כתמים אדומים על העור, שנראים כמו כוויות קטנות, גירודים בזרועות,בנוסף נפיחות ברגליים ויובש בפה. השאלה מאיזה תרופה זה יכול להיות, מהרשימה שציינתי, איזה תרופה מומלץ להפסיק,או לאיזה להחליף. האם יכול להיות תגובות בין תרופתיות ברשימה הנ"ל, והאם מרווח הזמנים בניהם בסדר, תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

מירה שלום, קודם כל, אפתח את תשובותי בכך שפורום זה אינו מחליף ייעוץ רפואי/ תרופתי ואינו ממליץ להחליף או להפסיק תרופות. חובה להיוועץ ברופא לפני כל שינוי תרופתי שמעוניינים לבצע. פורום זה אינו מיועד לזיהוי תופעות לוואי בטיפול תרופתי מורכב (כגון זה המתואר בגוף שאלתך)- יש ללכת לייעוץ ספציפי בנושא. בכל מקרה, התגובה שמתוארת,יכולה לנבוע מסיבות רבות, אחת מהן היא רגישות לטיפול התרופתי.יש להימנע מנטילת תרופות אליהן יש רגישות. על מנת לאבחן רגישות לטיפול התרופתי, יש להיוועץ ברופא. נראה על פניו שישנן תופעות הלוואי המתוארות משאלתך שיכולות להיגרם כתוצאה ממספר טיפולים תרופתיים, ולכן מומלץ להיוועץ ברופא המטפל או לפנות לרופא מומחה בנושא. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

22/08/2015 | 07:51 | מאת: ליאת

שלום אני צריכה לקחת לעשרה ימים כדור סלקוקוס 200מג רציתי לדעת האם התרופה הזאת גורמת לבעיות שיניים כפי שצוין בתופעות לוואי שם..תודה

לקריאה נוספת והעמקה

תשובה: ליאת שלום רב, היות וחברת התרופות מחויבת לדווח על כל תופעות הלוואי האפשריות שהתרחשו עם התכשיר, גם בעיות שיניים נכללות ברשימה של תופעות הלוואי. כמו בכל תרופה, השימוש בסלקוקס יכול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. אם זאת, אין מה להיבהל למקרא רשימת תופעות הלוואי, ייתכן ולא תסבלי מאף אחת מהן. בכל מקרה שהנך מרגישה תופעות לוואי שלא צוינו בעלון זה, אם תופעת לוואי מהווה מטרד או מחמירה או אם חל שינוי בהרגשתך הכללית, עליך להיוועץ עם הרופא מיד. עדיין, במידה ואינך סובלת מאחד מהמצבים המופיעים בעלון לצרכן תחת הסעיף מתיי אין להשתמש בתכשיר (ראי פירוט מטה), אין מניעה לשימוש בתכשיר: http://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/trufot/alonim/celecoxib_pt_internet_alon_lezarhan_1263802892160.pdf (הסעיף מתוך העלון לצרכן העוסק בסוגייה "מתיי אין להשתמש בתכשיר" ? מטופלות בהריון בשליש האחרון, נשים מניקות, מטופלים עם רגישות לאחד ממרכיבי התרופה או לסולפונאמידים, מטופלים עם בעיות בתפקודי הכבד או הכליות או מטופלים שפיתחו אסטמה, פריחה או רגישות אחרת לאספירין ולתכשירים נוגדי דלקות אחרים שאינם סטרואידים, כולל מעכבים ספציפיים אחרים לאנזים COX-2. כמו כן, אין להשתמש בתרופה במידה והנך סובלת או סבלת בעבר ממחלת לב איסכמית או מכל מחלת לב אחרת, משבץ מוחי או מיני שבץ מכל סוג שהוא בלב או במח. אין להשתמש לפני או אחרי ניתוח מעקפים). בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

18/08/2015 | 12:22 | מאת: פז

שלום, התחלתי היום טיפול באוגמנטין 500 מ"ג בעקבות סינוסטיס. מחר יש לי חתונה בערב, האם שילוב של אלכוהול מסוכן בטיפול זה? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

פז שלום, לתשובה לשאלתך, נפוץ לראות בעלונים את המשפט "יש למנע מאלכוהול", וכמוך, הרבה מטופלים מודאגים משילוב של אנטיביוטיקות עם אלכוהול. באופן כללי, רוב האנטיביוטיקות ניתנות לשימוש בשילוב עם כמויות קטנות של אלכוהול. שתייה של כמויות גדולות של אלכוהול בעת מלחמה בדלקת / זיהום איננה מומלצת, ויכולה להוביל להתייבשות ולהאט את היכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו. ניתן לשתות כמות קטנה של אלכוהול בעת נטילת אוגמנטין. האלכוהול לא ימנע מאוגמנטין את פעולתו. עם זאת, קיימות אנטיביוטיקות מסויימות שעימן מומלץ להמנע משילוב עם אלכוהול, ביניהן: Metronidazole היות והשילוב עלול לגרום לתגובה חמורה. שתייה של כל כמות של אלכוהול עם אנטיביוטיקות מסויימות (כגון: Metronidazole) יכולה להסתיים בתופעות לוואי כגון: הסמקה, כאב ראש, בחילה, הקאה וקצב לב מהיר. תופעות לוואי אלו לא קיימות בעת שילוב של אוגמנטין עם אלכוהול. לסיכום, למרות שככל הנראה שתיית כמויות קטנות של אלכוהול אפשרית, אין אנו ממליצים עליה במצבך. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

18/08/2015 | 08:08 | מאת: סילביה צימרמן

אמי , בת 91,מטופלת בתרופות נגד לחץ דם controloc,lopresor ,cadex,vasodip,valsartanלאחרונה בבית מרחקת נתנו לה במקום וזודיפ lercapress ועם החלפת התרופה התחילה להשתעל שיעול טורדני עם המון ליחה. האם יתכן שזה נגרם על ידי החלפת התרופה?אודה לך על תשובתך תודה

לקריאה נוספת והעמקה

סילביה היקרה, Vasodip ו-lercapress הינן שתי תרופות המכילות את אותו החומר הפעיל, ומהוות חלופה מאושרת על ידי משרד הבריאות אחת של השנייה ולכן על פניו לא אמורה להיגרם תופעת לוואי זו. השיעול יכול להיגרם ממספר מצבים, זמניים או קבועים ולא בהכרח מטיפול תרופתי כך שמצב זה עשוי להיות גם מקרי. בדרך כלל השיעול נגרם ע"י ווירוס והוא ימשך רק מספר ימים או שבוע. עישון הוא הגורם השני לשיעול. גורם נוסף לשיעול יכול להיות נזק למיתרי הקול, זיהום חיידקי (כגון: דלקת ריאות), כשל לבבי, או GERD (מצב שבו תוכן הקיבה עולה כלפי מעלה). חלק מהסיבות יכולות להיות גם נפשיות. אפשרי שחלק מהתרופות יגרמו לשיעול, למרות שברוב התרופות מדובר בתופעת לוואי נדירה. תרופות אשר ידועות כעשויות לגרום לשיעול בשכיחות גבוהה הן תרופות ממשפחת ה-ACE inhibitors (למשל: Tritace ) שניתנות לטיפול בלחץ דם גבוה וללב. נדיר יותר שהשיעול יגרם בעקבות תרופות השייכות למשפחת ה-ARB inhibitors (כגון: valsartan), שאמך נוטלת. לעיתים השיעול יכול להופיע אפילו אחרי שנים רבות של טיפול. השיעול בדרך כלל משתפר משמעותית תוך שבועיים. במידה והשיעול נמשך מעבר פרק זמן זה, יש להיוועץ ברופא. הדרך הטובה ביותר לבדוק האם השיעול נגרם מהתרופה, היא להפסיק/ להחליף את התרופה (בהוראת רופא כמובן) ובמידה והשיעול נפסק אחרי הפסקת/ החלפת התרופה- זה מרמז על קשר אפשרי. במידה והשיעול חוזר עם חזרת התרופה- כפי הנראה מדובר בשיעול שנגרם בעיקבות הטיפול התרופתי. יחד עם זאת, ייתכן והשיעול היה בעקבות מחלה וויראלית וחלף ללא קשר להפסקת התרופה. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

15/08/2015 | 23:48 | מאת: גד נוסבאום

לפני כחודשיים התחלתי לטפטף טיפות קסלטן לעיניים למניעת התפתחות גלאוקומה. לפני יום או יומיים התפתחה בין אחת דלקת - כמו שעורה. האם להפסיק לטפטף את הקסלטן? אולי יש משחה שאפשר למרוח ולא להפסיק? אודה על תשובה

לקריאה נוספת והעמקה

גד היקר, למניעת זיהום התמיסה יש להקפיד שפיית הבקבוק לא תבוא במגע עם משטח כלשהו כולל האצבע או העין ויש לשמור על הבקבוק סגור היטב. אם אתה מרכיב עדשות מגע- יש להסיר את העדשות לפני השימוש בתכשיר, וניתן להחזירן כעבור לא פחות מ-15 דקות מהזלפת התרופה לעין. בכדי להימנע מהפצת זיהום, אין להשתמש באותו בקבוק של תרופה ליותר מאדם אחד. לפני השימוש בתכשיר, רחץ היטב את ידך. הטה את ראשך לאחור או שכב על מיטה ובעזרת האצבע הרחק מעט את העפעף התחתון מן העין. לתוך המרווח שייווצר טפטף מעט את התרופה. לחץ עם האצבע על פינת העין הקרובה למשך כדקה תוך כדי עצימת העין. אל תעפעף. לאחר השימוש בתרופה, שוטף היטב את ידך בכדי לנקותן משאריות של תרופה. רוב הסיכויים שאין קשר בין החומר הפעיל עצמו להופעה של תופעת לוואי זו. לעיתים עלולה להתפתח דלקת בעין אך מדובר בתופעת לוואי שאינה שכיחה. ייתכן שזיהום העין נגרם בתהליך של מתן הטיפות. במידה ומתפתח זיהום, תוך כדי הטיפול בקסלטן, יש לפנות לרופא המטפל (היות וגלאוקומה הינה מחלה כרונית, מומלץ שתיגש לרופא לברר כיצד לטפל במצב האקוטי של הדלקת). בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

12/08/2015 | 16:12 | מאת: מיקה

מדוע אוגמנטין גורם לעיתים לכאבי בטן? האם זה רק בגלל הפגיעה בפולרה של המעיים או שמדובר במנגנון אחר?

לקריאה נוספת והעמקה

מיקה שלום, יש תופעות שיודעים להסבירן בהקשר למנגנון הפעולה הפרמקולוגי של התרופה, אך לא קיים הסבר לכל תופעות הלוואי מבחינה מנגנונית. לא קיים הסבר מנגנוני חד משמעי לכאבי הבטן בעקבות מתן של אוגמנטין. ייתכן וזה קשור לפגיעה בפלורה. כשיש פגיעה משמעותית בפלורה נצפה לראות כאבי בטן ושלשול. בדרך כלל כאבי הבטן חולפים תוך 2-3 ימים. ניתן לקחת מיד לפני האוכל על מנת להפחית כאבי בטן. כמו כן, אוגמנטין גם גורמת לשלשולים בשכיחות נפוצה- כאשר שכיחות השלשול משתנה בהתאם למינון הנלקח ולמשך הזמן שנוטלים את הטיפול התרופתי. ניתן להשתמש במוצרי פרוביוטיקה על מנת להחזיר את מערך החיידקים הטובים לגוף ועל ידי כך זה אמור לנסות להפחית את תופעות הלוואי של כאבי הבטן והשלשולים. במקרה הספציפי של אוגמנטין- התכשיר מכיל amoxicillin ו-clavulanic acid . ה- clavulanic acid גם עשוי לגרום לכאבי בטן במנגנון בלתי ידוע. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

11/08/2015 | 12:48 | מאת: צליל

שלום, אני לוקחת אלטרולט באופן קבוע אחת ליום, 10mg. לפני יומיים עברתי תאונת דרכים והרופא רשם לי לקחת רוקסט פלוס וארקוקסיה אחת ליום. האם אני יכולה להמשיך ליטול את כל התרופות בו זמנית? האם אין סתירה? אשמח לתשובה מהירה, תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

צליל היקרה, התרופה רוקסט פלוס מכילה קודאין, אשר עשוי להגביר את תופעות הלוואי של אלטרולט, כגון: נמנום, סחרחורת וקשיי ריכוז ( היכולות להופיע בשילוב התרופות- אך לא בהכרח מופיעות) ולכן יש להיזהר בנהיגה ופעולות הדורשות ריכוז. השילוב של כל התרופות תאורטית עלול להעלות קצת את הסיכון לדמם. יחד עם זאת, מותר לקחת את השילוב, כל עוד את מודעת לתופעות הלוואי (שצוינו מעלה)- שבמידה והן מתפתחות, יש לפנות לרופא מיד. בפנייתך לא ציינת מידע בנוגע למחלות רקע וגיל. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

10/08/2015 | 21:53 | מאת: קרן

שלום כארבעה חודשים לאחר לידת בתי נהיתה לי דלקת ביד וקיבלתי את הזריקה הזאת שהקלה ומיגרה לתקופה את הכאב. DIPROSPAN 14MG/2CC 1AMP כחודש - חודש וחצי לאחר נטילת התרופה החלו לבלוט לי הורידים בשתי הידיים ובפרט ביד בה הוזרק החומר (הוריד בו הוזרק התנפח באופן מפחיד) כעת, בימים האחרונים אני שמה לב שנהיה לי כתם לבן באזור ההזרקה שנראה כאילו גדל מעט מדי יום. האם זה כתוצאה מהחומר? האם הורידים יחזרו למצבם הקודם? (לאחרונה הם גם כואבים), האם הכתם הלבן זה כתוצאה מההזרקה? יש לציין שאינני סובלת מדלקת פרקים, בחורה בריאה, סה"כ כנראה מהרמה ממושכת של התינוקת באופן לא נכון התפתחה דלקת. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

ממליצה לפנות לרופא לבירור.

09/08/2015 | 13:23 | מאת: שימי

היי, אני כרגע מטופל במוקסיפן פורטה 500 מג 3 פעמים ביום מיום חמישי שעבר, עקב דלקת גרון. בנוסף נוטל מפעם לפעם אופטלגין על מנת להוריד את החום בעיקר לפני שאני הולך לישון. הבעיה שהתחיל להופיע אצלי יובש קיצוני בפה בעיקר בזמן השינה. אני קם מספר פעמים בלילה וכל הפה שלי יבש, שפתיים סדוקות, אם אני נוגע בלשון היא קשה ומחוספסת יבשה לגמרי. אני שותה קצת מים וזה עוזר לי להירדם עד הפעם הבאה שאני מתעורר מהיובש הזה. זאת תופעת לוואי רגילה? יש משהו לעשות בשביל למנוע את היובש? אני לא מצליח לישון כמו שצריך.

לקריאה נוספת והעמקה

יובש בפה יכול להיגרם ממגוון סיבות ביניהן תרופות. התרופה אופטלגין עלולה לגרום ליובש בפה במהלך הטיפול, ניתן לשקול להחליפה במידת הצורך בתרופה אחרת להורדת חום כמו תכשירים המכילים פרצטמול (לא משולבים בנוגדי גודש העלולים גם לגרום התופעה) . כאשר תופעה מופיעה בסמוך לתחילת טיפול תרופתי או עליית מינון ומשתפרת/נעלמת עם הפסקת טיפול/הפחתת מינון עולה הסבירות שניתן לייחסה לטיפול התרופתי. בנוסף ניתן לנסות להוסיף לחות בחדר, שתיית מים במהלך כל היום, הימנעות משטיפת פה המכילה אלכוהול והימנעות מצריכת טבק וקפאין סביב השינה ולתסמינים במהלך היום ניתן להשתמש בסוכריות ללא סוכר. במידה ולא חל שיפור בתסמינים, פנה לרופא לבירור.

06/08/2015 | 19:32 | מאת: סיון

שלום, לפני ארבעה שבועות נעקצתי ע"י מדוזות בגפיים עליונות ותחתונות ובבטן. השתמשתי במשחות אנטיביוטיות, ביאפין וסולבירול. קראתי שתופעת הלוואי של הסולבירול היא הופעת כתמים לבעלי פיגמנטציה. יש לי פיגמנטציה ומסביב לכל עקיצה יש כתם כהה. יש לציין שהעקיצות כמעט נעלמו והכתמים נשארים.מה ניתן לעשות כדי להוריד את הכתמים? אשמח לתשובה אני מאד חוששת שישארו

לקריאה נוספת והעמקה

תרופות וכימיקלים רבים עלולים לגרום לפיגמנטיציה ע"י עליה בייצור מלנין ו/או הצטברות של התרופה בשכבות העור אשר גורמים לשינוי בצבע העור. בין התרופות העלולות לגרום לכך הן מלחי כסף כגון הסילברול המכיל silver sulfadiazine. שינוי צבע העור בעקבות השימוש בתכשיר אינו שכיח ובד"כ מודגש באזורים חשופים לשמש, ציפורניים, באזור המריחה ועוד. הפסקת הטיפול מביאה לשיפור עם הזמן. טיפול בתכשירי הבהרה כמו הידרוקווינון יכול לעזור. כמובן שהגנה מפני השמש ושימוש בקרם הגנה מפני השמש מומלצים גם הם ויכולים למנוע המשך התכהות העור. לעיתים יישארו סימנים. ניתן לפנות לרופא עור להמשך ייעוץ.

03/08/2015 | 08:42 | מאת: פיאמה

שלום אני סובלת בכאב גב תחתון הרופא נתן לי לטיפול קספו 8ללפעמיים ליום אבל אחרי 2 כדןרים קיבלתי כאב בטן חזק מאוד וכבר לא לקחתי יותר,עכשו אני שואלת כמה זמן צריך להימשך כאב בטןכבר כמעט 48 שעות שלא לוקחת . מקווה שתענו לי במהרית פיאמה

במקרה של כאב בטן חריג שנמשך, כפי שתיארת, יש לפנות בהקדם לרופא לבירור.

29/07/2015 | 13:50 | מאת: שרה

שלום, רופא א.א.ג נתן לי לשימוש אגיספור טיפות לאוזנים השתמשתי 10 ימים ולא עזר. מייד לאחר מכן, נתן לי לשימוש באוזן ימין משחת דרמקומבין ומלאוזן שמאל טיפות דזורן. שתי בעיות: 1. כשאני שמה הדזורן אני מרגישה כאב עז מאוד שנמשך כשעה ומתפשט לאזור הפנים ואחר כך נרגע, סביר? 2. הדרמקומבין מחדיר לאוזן בעזרת צמר גפן. גם מרגישה כאב (לא עז). אולי נשמע קצת הזוי אך מרגישה שהתרופה מגיעה לאף ולגרון ומרגישה עקצוץ בפנים ואי נוחות רבה , אף לפעמים מרגישה כאב בתוך העין (רק בצד ימין), לפעמים מעין נמלול בלחי הימני. האם זו אכן תופעות לוואי מוכרות? מה הבעיה? הטיפול לא מתאים לאוזן? או יכול להיות שאני מחדירה יותר מדי הצמר גפן? 3. האם הטיפולים להלן, אגיספור, דזורן, דרמקומבין מתאימים לשימוש בהנקה? בני בן חודשיים רק יונק, וזה קצת מפחיד אותי עם כל התרופות להלן. מתי הכמות של התרופה מתחילה לפחות מהחלב? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

תתכן תחושת עקצוץ במריחת התכשיר, אך בבשל התלונות על כאב עז, אני ממליצה לפנות שוב לרופא לבירור ולהתאמת טיפול. בשל הספיגה המינימלית של טיפול מקומי באזניים בתרופות שהזכרת, לא צפויה בעיה להניק תחת טיפול זה.

27/07/2015 | 22:29 | מאת: אריאלה

שלום רב בת 65. מפאת כאבי גב קשים רשם לי הרופא כדורים נוגדי דלקת לא סטרואידים בשם: קספו 8, פעמיים ביום כדור. בעבר נטלתי אתופן 400 פעמיים ביום ללא שיפור רציני. שאלתי היא: מה ההבדל בין שתי התרופות הללו ואיזו מהן עדיפה לכאבי גב הנובעים בעיקר משינויים ניווניים (בעיקר היצרות l3-4). לאיזו מהן יש פחות תופעות לוואי מסוכנות? וגם: לאחרונה יצאו האזהרות להתרחק מכדורים אלה בפרט אחרי גיל 65. מהי הסכנה הטמונה בנטילתם בגילי והאם פרק זה של שבועיים נחשב טווח קצר ובלתי מזיק? בתודה וברכה אריאלה

לקריאה נוספת והעמקה

התרופות קספו ואתופן שייכות למשפחת נוגדי הדלקת הלא סטרואידים. תופעות הלוואי העיקריות המקושרות למשפחת תרופות זו הינן: עיכוב צימות טסיות ועלייה בסיכון לדמם, תופעות לוואי במערכת העיכול החל מבחילות, צרבות וכאב בטן ועד כיב פפטי ודמם במערכת העיכול, פגיעה בתפקוד הכלייתי ותופעות לוואי במערכת הלב וכלי דם כגון עליה בסיכון לאירועי אוטם שריר הלב ושבץ, צבירת נוזלים ועליית לחץ דם. רשימה מורחבת יותר בעלוני התכשירים. כאמור תרופות כגון קספו ואתופן עלולות להגביר את הסיכון שבץ. הסיכון עולה ככל שהמינון ומשך הטיפול עולים, עם זאת קיים גם בשבועות הראשונים לטיפול . גורמי סיכון נוספים הן מחלות רקע , תרופות נוספות וגיל. כדאי להיות מודע לתסמינים לאירועים אלה המחייבים פנייה לקבלת עזרה רפואית כמו כאב בחזה, קוצר נשימה, חולשה פתאומית, נימול בצד אחד של הגוף, הפרעות בדיבור וכו'. כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמטופלים. יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי כתלות במצב הרפואי בו מטפלים וגורמי הסיכון של המטופל, לפני מתן טיפול תרופתי. בתכשירים אלה יש ליטול את המינון היעיל הנמוך ביותר לתקופה הקצרה האפשרית. יש להיוועץ ברופא בנוגע להמלצה על הטיפול המתאים ביותר עבורך. לפני תחילת הטיפול, יש לעיין בעלון לצרכן, המפרט בין השאר את באלו מצבים אין להשתמש בתרופות, תופעות הלוואי האפשריות, תסמינים לזיהוי מוקדם של תופעות אלה והנחיה לפנות לעזרה רפואית במידת הצורך.

27/07/2015 | 21:05 | מאת: דן

אני גבר ואמור ליטול את שניהן. האם יש תגובות בין תרופתיות? תודה

לא ידועה השפעת גומלין בין שתי התרופות.

רופא עור נתן לי כדורי ניאוטיגסון לפסוריאזיס. לאחר 6 חודשי טיפול שהסתיימו"השיער נשר לי בכמות גדולה מאוד.עד היום .לא נאמר לי שזה יכול לגרום לנשירה. האם יש קשר ?

לקריאה נוספת והעמקה

ככלל כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמטופלים. יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי. נשירה הינה תופעת לוואי ידועה ושכיחה של התכשיר נאוטיגסון.

כמה זמן בערך יש נשירה לאחר סיום לקיחת התרופה ? האם השיער מתאושש אחר כך ? מה ידוע לכם על כך ? תודה .

13/04/2016 | 10:25 | מאת: יוכי

שלום רב קיבלתי מירשם לניאזיגדון לפסוריזיס .כתוב בעלון שזה גורם לנשירה ומשנה את מירקם השיער . אני מבקשת לדעת קצת יותר פירוט על תופעה זו ץ תודה

26/07/2015 | 21:47 | מאת: דני

שלום רב. עקב יתר לחץ דם, קרדיולוג רשם לי מרשם ל-tritace. בבית המרקחת נתנו לי רמיטנס בטענה שזה אותו הדבר. אני לוקח גם אלוריל, גלוקומין וזאוס. בשלושת העלונים של התרופות הללו ישנן אזהרות מפני שימוש בתרופות ממשפחת ACE inhibitors. גם בעלון של רמיטנס שהיא ממשפחה זו, מצויין שאין להשתמש עם אלופורינול (אלוריל) או תרופות הניטלות דרך הפה לסכרת (גלוקומין). שאלתי את רופא המשפחה שלי וגם קרדיולוג נוסף, שניהם אמרו שהמידע בעלון הוא נגד תביעות רפואיות ושאין ממה לחשוש. באתר drugs.com ישנה אזהרה חמורה על ערבוב של רמיטנס (רמיפריל) עם אלוריל (אלופורינול). להלן הקישור שמלווה באזהרה חמורה: http://www.drugs.com/interactions-check.php?drug_list=127-0,1989-0&types[]=major&types[]=minor&types[]=moderate&types[]=food&professional=1 למי להאמין ומה לעשות ? אולי יש תרופה אחרת ?

לקריאה נוספת והעמקה

ככל, כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים והשפעות גומלין בין תרופות עלולות להגביר את הסיכון לכך בחלק מהמקרים. יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול התרופתי מול הסיכון שבתופעות הלוואי האפשריות. יתכן שהסיכון לרגישות יתר מאלופורינול מוגבר ע"י מתן משולב עם תרופות ממשפחת מעכבי ACE, כנראה שהסיכון עולה עוד יותר בנוכחות תרופות משתנות ואי ספיקת כליות. המנגנון לתופעה זו אינו ברור. כמובן יש לפנות לרופא במידה ומופיעים תסמינים של תגובת רגישות יתר (נכון תמיד) כגון: קוצר נשימה, הנפחות של השפתיים, לשון או פנים, פריחה חמורה (לעיתים מלווה בחום וכאבי שרירים) כו' בנוגע להשפעת הגומלין בין מעכבי ACE וגלוקומין, מדובר על אפשרות לעליה בסיכון לחמצת לקטית. במהלך הטיפול המשולב דווחו מספר מקרים של היפוגלקמיה וחמצת לקטית, אך ברובם היו גורמים תורמים נוספים. התרופות ממשפחת מעכבי ACE וגלוקומין הינם טיפולים חשובים ומוכחים לטיפול ולמניעת סיבוכי הסוכרת אשר נתמכים ע"י הקווים המנחים בתחום. ניתן לשלב תרופות אלה, במידה וישנם גורמי סיכון נוספים לחמצת לקטית /היפגלקמיה, יש להיות במעקב רפואי בהקשר זה. התרופה זאוס עלולה להגביר את אפקט הורדת לחץ דם של תרופות להורדת לחץ דם ביניהן תרופות ממשפחת מעכבי ACE. יש לעקוב אחר ערכי לחץ דם. ניתן לשלב את התכשירים. במידה והנך סובל מלחץ דם נמוך, סחרחורות וכו', יש לפנות את הרופא.

24/07/2015 | 21:11 | מאת: אילנה

היי אני לוקחת אימורן 200 ופרדניזון 10 ויש לי נשירה מטורפת. מה ניתן לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

ככלל כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמטופלים. יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי. נשירה הינה תופעת לוואי ידועה אך נדירה של אימוראן. בחלק מהמקרים חל שיפור עם הזמן על אף המשך הטיפול בתרופה.

23/07/2015 | 02:43 | מאת: ל.מ.

שלום, אובחנתי לאחרונה באסתמה ורשמו לי "Inhaler formoterol 6mcg, beclomethasone dipropionate 100mcg" אני משתמשת במשאף כבר 3 חודשים, אך בחודש האחרון החלו לי התכווצויות שרירים ברגליים באמצע השינה. הכאבים בלתי נסבלים. האם יכול להיות קשר בין השניים? ואם כן מה עליי לעשות? יש לי תור חוזר אל רופא הריאות שלי רק באוגוסט. תודה מראש, ל.מ.

23/07/2015 | 02:47 | מאת: ל.מ.

p.s. אני לוקחת כדורי מגנזיום + סידן + D3 בכל לילה לפני השינה. שום שיפור.

כאשר תופעה מתרחשת בסמוך לתחילת טיפול תרופתי/עליית מינון ומשתפרת/חולפת עם הפסקת טיפול/הפחתת מינון עולה הסבירות שניתן לייחס אותה לטיפול התרופתי. התכווצויות בשרירים דווחו לעיתים נדירות במהלך הטיפול בתכשירים המכילים formoterol לאינהלציה. מומלץ לפנות לרופא ולהיוועץ עמו בנוגע להמשך טיפול.

בנטילת מרוניל (או אנאפרניל) במינון של 4 כדורים, כל אחד 25 מ"ג. צריך להתחיל ליטול (בהדרגתיות) אבל אני מתלבט אם כדאי. האם יכולות להיות בעיות אם אני נוטל את התרופות הבאות: * תרופה Euthyrox 25 מיקרו-גרם. (כל כדור זה 50 מיקרו, אבל אני חוצה אותו לשניים) בעלון של התרופה רשום (בין היתר... יש המון בעיות שכתובות שם) שתרופות שקשורות לבלוטת התריס יכולות להיות בעיתיות. * טיפות העיניים הבאות שאני כבר עכשיו משתמש בהן בתקופה הקרובה בגלל דלקת: Oflox COL 0.3% Lotemax SOD.CROMOGLYC COL 2% BOT 13.5 2% * יש לי פוליקוליטיס בקרקפת, ובגלל שהטיפול הנוכחי לא אפקטיבי (עם בקטרובן G משחה) אז יכול להיות שבפגישה הקרובה הוא ימליץ על כדור כלשהו. בעלון של התרופה רשום שתרופות עור מסוימות יכולות להיות בעיתיות. אז אולי עדיף לדחות את תחילת הטיפול במרוניל עד שהפוליקוליטיס ייעלם? ?? נכון שבדרך כלל אומרים שטיפול מקומי (כמו המשחה או טיפות העיניים) לא קשור לטיפול אחר שלוקחים. אבל בגלל שאני לא רופא אז מעדיף לוודא אם כל השילובים האלה הם בסדר. שאלה נוספת: כתוב בעלון שאסור להיות בשמש. האם זה אסור אפילו ל-15 דקות? אני רוצה כל יום לתפוס טיפה שמש. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

לא ידועה לי השפעת גומלין בין התכשירים לעיניים בהם אתה מטופל לאנפראניל. שילוב תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמטופלים. טיפול בתרופות לתת פעילות של בלוטת התריס כמו יוטירקס בשילוב עם טיפול בנוגדות דיכאון מקבוצת הטריצקליים כמו מרוניל עלול לעלות סיכון לתופעות לוואי כמו קצב לב לא סדיר וסטימולציה של מערכת העצבים המרכזית. מובן שהתגובה היא אינדיבידואלית, תלויה במצבי מחלה נוספים, תרופות נוספת ומינון. במהלך הטיפול המשולב יש להיות במעקב רפואי וליידע את הרופא במידה והנך חווה תופעות לוואי/הרעה בהרגשתך. לעיתים יש צורך בהתאמת מינון. בנוגע לחשיפה לשמש, יש להיצמד להנחיות העלון ולדאוג להגנה מתאימה בחשיפה לשמש.

22/07/2015 | 00:31 | מאת: י

שלום !בעקבות פטריה בנרתיק התחלתי טיפול בנרות אגיסטן . היום שמתי את הנר השלישי והאחרון ומזה כמה שעות אני ממש מרגישה את הנר בפנים .לא הרגשתי ככה ב 2 נרות הראשונים .האם זה תקין או שמומלץ ללכת לרופא נשים ?

לקריאה נוספת והעמקה

במידה ואי הנוחות ממשיכה, יש לפנות לרופא.

ולמניעת תחושת האי-נוחות והגרודים יש תכשיר בשם לקטל אני לא זוכרת אם היא אמרה לי לגבי מרשם..אבל, האם אני יכולה לרכוש אותו ללא מרשם? תודה רבה

21/07/2015 | 21:09 | מאת: יפה

שלום. עקב כאבים ברגליים בעקבות שימוש בסטטינים (ליפיטור) הומלץ לי לקחת Q10 (100). לאחרונה קראתי שלא לקחת את שתי התרופות כי יש סתירה בטיפול שלהן. לקחת או לא לקחת תודה. יפה

לקריאה נוספת והעמקה

אני לא מכירה את השפעת הגומלין בין שני התכשירים. אשמח לקבל את המקור שממנו שאבת את המידע על מנת שאוכל להתייחס.

26/07/2015 | 16:14 | מאת: יפה

שלום לך, ראשית, תודה על תשובתך המהירה. לא זוכרת היכן קראתי את זה. אם זה לא מוכר לך , כנראה שזה קשקוש. תודה לך יפה

21/07/2015 | 18:47 | מאת: דינה

שלום! ידוע לי שסליצילטים מחמירים את המצב של החולים באנגיודמה. אילו תרופות כוללים סליצילטים?אספירין?אקמול?אופטלגין? אם כן,אז מה ניתן לקחת נגד כאבים,אם אסור לקחת את התרופות הללו? תודה. דינה

לקריאה נוספת והעמקה

מבין התרופות שציינת רק אספירין הינו ממשפחת הסליצילאטים. השאלה על אנגיואדמה אינה ברורה לי בעיקרון אין להשתמש בתרופות אם הינך רגישה לתרופה או לתרופות אחרות בקבוצה כאשר התופעות הן בין השאר נפיחות בפנים ובלשון (אנגיואדמה). במידת הצורך במידע נוסף, חדדי את השאלה.

שלום רב, לאחרונה קראתי בעיתון לגבי שילוב מסוכן בין תרופות לתוספי מזון. נכתב שם שלנוטלים סטטינים ותרופות לדילול דם אסור ליטול Q10 . הייתי מבקש לדעת, האם אפשר לקחת את התרופות ותוסף המזון הנ"ל בנפרד, כלומר במרווח של כמה שעות ביניהם? או שאסור לגמרי ליטול את ה-Q10? מודה מראש על התשובה. יוסי

לקריאה נוספת והעמקה

לא ידועה לי השפעת גומלין בין Q10 לסטטנים. אשמח לקבל את המקור שממנו שאבת את המידע על מנת שאוכל להתייחס. תתכן השפעת גומלין עם נוגדי קרישה כמו קומדין כיוון שעלול לפגוע ביעילות התרופה. בנוסף יתכן ש-Q10 גם מעלה סיכון לדמם. במקרה זה הפרדת שעות לא תפחית מהשפעת הגומלין. במידה והוחלט בכל זאת לשלב, יש לעשות זאת במעקב תכוף.

שלום רב, תודה על תשובתך. המידע לגבי סכנת שילוב ה-Q10 עם מדללי דם וסטטינים [וגם לגבי שילובים אחרים] הופיע במוסף "זמנים מודרנים" של "ידיעות אחרונות" מיום 19.7.15. בברכה, יוסי

20/07/2015 | 09:58 | מאת: דויד

שלום, האם אפשר לקחת אקמול להורדת חום, עקב שפעת או מחלה וירלית, יחד עם טיפול בציקלוספורין ופרדניזון? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

אין מניעה מליטול אקמול להורדת חום (בהתאם להנחיות המצוינות בעלון לצרכן). חשוב לזכור כי תרופות אלה משפיעות על יכולת גופך להילחם נגד זיהומים ובמקרה של תסמיני זיהום )כגון חום, כאב גרון וכו') עליך לפנות מידית לרופא.

19/07/2015 | 01:27 | מאת: פרוזק

שלום! האם ניתן לשלב עם פריזמה 20 מג , וולבוטרין 150 בגלל חוסר רגש ועייפות מהפריזמה? מה היעילות? סיכונים?

לקריאה נוספת והעמקה

וולבוטרין עלול להעלות רמות פריזמה בדם ולכן בטיפול משולב לעיתים יש צורך בהתאמת מינון (כתלות במינון ובתופעות הלוואי). ככלל כל טיפול תרופתי ובוודאי שילוב תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. תופעות הלוואי יכולות להיות תלויות מינון כך שהסיכון לת"ל כמו עייפות, עצבנות, תופעות לוואי שונות במערכת העיכול, פרכוסים ועוד (ניתן לעיין בעלון לצרכן לרשימה המורחבת) עולה כאשר הרמות בדם של פריזמה עולות. עם זאת, יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי. יש להיוועץ ברופא בנוגע לצורך בהתאמת מינון וליידע אותו במידה והנך חש בהרעה בהרגשתך.

16/07/2015 | 14:40 | מאת: לולה

שלום אני בת 33 בריאה בדרך כלל לפני כשבוע ימים קיבלתי טיפול להליקובטר קארין פאז'יל ואופרדקס ופריוביוטיקה .. סיימתי את הטיפול ביום רביעי 15.7.15 אבל התופעות לוואי ממשיכות לי מספר ימים אחר כך בעיקר מין חולשה מוזרה או בחילה קלה וטעם מר בפה אשמח לדעת אם יש היגיון בזה או שהאנטיביוטיקות עשו לי רע יותר !!

לקריאה נוספת והעמקה

ככלל לכל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי. הטיפול בחיידק חשוב למניעת היווצרות כיבים ומניעת מחלות ממאירות הקשורות בחיידק. טעם מר/מתכתי בפה, בחילה וחלשה יכולים להיות תופעות לוואי של כל אחד מהטיפולים התרופתיים. יתכן ויחלפו מספר ימים עד שיפור במצב. במידה ואין שיפור במצבך לאחר מספר ימים, יש לפנות לרופא לבירור.

15/07/2015 | 23:13 | מאת: מאיה לוי

שלום רב, אני בת 26 ובמשך חודש שלם נטלתי את התרופה אלפלריד במינון של 0.25 מג ליום. החלטתי שאני רוצה להפסיק ליטול את התרופה והבנתי שיש להגמל ממנה בהורדת מינון. במשך שבועיים ירדתי למינון של 0.065 (רבע כדור) אני סובלת מבחילות וחוסר שקט. מה עליי לעשות ? להפסיק לקחת את הכדור ותופעות הלוואי יפסיקו מעצמן ?

לקריאה נוספת והעמקה

לא ברור לי האם תופעות אלה התחילו כאשר התחלת לרדת במינון. אם תופעות אלה הופיעו במהלך השימוש בתכשיר, אז הפסקתו אמורה לשפר את המצב. אם התופעות החלו כאשר הורדת מינון יתכן ומדובר בתופעות גמילה (למרות המינון הנמוך בו היית מטופלת) או תסמינים של המצב שלשמו טופלת. במידה ומדובר בתסמיני גמילה ההמלצה הכללית היא לחזור למינון הקודם למספר ימים ואז לרדת שוב בהדרגה. את הגמילה יש לבצע בהתאם להנחיות הרופא, לפיכך מומלץ לפנות לרופא לקבלת הנחיות.

15/07/2015 | 17:27 | מאת: משה

שלום, אני סובל מדלקת אוזניים וקיבלתי זינט 500 פעמיים ביום, אחרי הכדור השלישי התחילו לי בחילות קשות, יציאות רכות וסחרחורות.. לאר התייעצות עם הרופא הטיפול הופסק. עד מתי תופעות הלוואי ממשיכות מלקיחת הכדור?

לקריאה נוספת והעמקה

תופעות הלוואי מהתכשיר אמורות להשתפר תוך יום מהפסקתו. במידה ואין שיפור במצבך, יש לפנות לרופא לבירור.

15/07/2015 | 11:07 | מאת: לילי

בת 55 ,בריאה בדרך כלל .יש לי השימוטו .מטופלת ביוטירוקס ומאוזנת .יש לציין שאלרגית לפניצילין .לפני חודשים חשתי כאבי בטן ובחילות. התוצאה במבחן נשיפה היתה הליקובקטר חיובי. קבלתי טיפול משך עשרה ימים של לנטון, פלג'יל ,אריטרומצין,קלבטן כיום אין לי כאבי בטן ובחילות ,אך בבדיקה חוזרת שוב יצא הליקובקטר חיובי .מה עושים? בהתחשב בזה שאלרגית לפניצילין ( אגב האלרגולוג בעבר ציין, שרק במקרה חרום ניתן לתת לי פניצילין, כיוון שהיתה לי פריחה בזמן נטילת פניצילין, אך בבדיקת דם לאלרגיה הבדיקה יצאה שלילית).המון תודה על העזרה!!בת 55 ,בריאה בדרך כלל .יש לי השימוטו .מטופלת ביוטירוקס ומאוזנת .יש לציין שאלרגית לפניצילין .לפני חודשים חשתי כאבי בטן ובחילות. התוצאה במבחן נשיפה היתה הליקובקטר חיובי. קבלתי טיפול משך עשרה ימים של לנטון, פלג'יל , טטרציקלינים,קלבטן כיום אין לי כאבי בטן ובחילות ,אך בבדיקה חוזרת שוב יצא הליקובקטר חיובי .מה עושים? בהתחשב בזה שאלרגית לפניצילין ( אגב האלרגולוג בעבר ציין, שרק במקרה חרום ניתן לתת לי פניצילין, כיוון שהיתה לי פריחה בזמן נטילת פניצילין, אך בבדיקת דם לאלרגיה הבדיקה יצאה שלילית).המון תודה על העזרה!!

לקריאה נוספת והעמקה

כישלון של טיפול התחלתי בהליקובקטר מתרחש בכ-20% מהמטופלים. קיימים פרוטוקולים אלטרנטיביים ללא תרופות ממשפחת הפניצילין (כמו תרופות ממשפחת הטטרציקלינים/קווינולונים). אין באפשרותי במסגרת הפורום להמליץ לך על טיפול. יש לפנות לרופא להתאמת טיפול.

14/07/2015 | 13:16 | מאת: מני

שלום .אני בת 23 ויש לי בפגמנטציה באזור הישבן קיבלתי מרופאת העור שלי משחה בשם דרמקומבין . קראתי קצת עליה .ולא רשום שהיא מעלימה או מורידה את הפיגמנטים השחורים ששם . רציתי לדעת האם המשחה עוזרת גם להורדת הפיגמנטציה ואם יש משחה אחרת שיכולה לעזור לי. (הצבע מאוד מפריעה לי) ואשמח לכול שם של משחה שעובדת (גם כזו שלא חייבת מרשם ) תודה !

לקריאה נוספת והעמקה

המשחה דרמקובין מכילה קורטיקוסטרואידים (להפחתת תסמיני דלקת), מרכיב אנטיפטרייתי ואנטיביוטיקה. התרופה מיועדת לטיפול בדלקות מסוימות הנגרמות מפטריות או חיידקים. יתכן שהרופאה ייחסה את הכתמים לזיהום. הנגעים עלולים להתכהות עם החשיפה לשמש. ולכן, חשוב מאוד להימנע מחשיפה לשמש /הגנה מקסימלית על העור עם מסנן קרינה. במידה ומדובר על כתמי עור בעקבות חשיפה לשמש (לא ברור האם האזור המדובר מתאים לכך) ניתן לטפל בתכשירים המכילים הידרוקינון, רטינואידים ועוד. אפשריות טיפוליות נוספות הן פילינג או לייזר. חשוב לזכור שלרב מדובר בטיפול ממושך וכי מניעה (הגנה מן השמש) היא הטיפול היעיל ביותר. מומלץ להיוועץ ברופא עור בנוגע לטיפול המתאים ביותר למצבך.

12/07/2015 | 23:33 | מאת: אביב

שלום רב אימי בת 80 משתמשת מזה כחודש וחצי בפלביקס אחרי cva האם ידוע על תופעת לוואי לתרופה של דימום במערכת העיכול. הרופא טוען שיכול להיות דימום במערכת העיכול שקשור לפלביקס רק אם יש בעיה כלשהיא קודמת לשימוש בתרופה. אני שואל כי נמצא השבוע לאמא שלי דם סמוי בצואה ואני תוהה שמא זה יכול להיות קשור לפלוויקס. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

התרופה פלביקס הינה מעכבת הצמתת טסיות ומכאן פעילותה הפרמקולוגית במניעת אירועים תרומבואמבולים כמו התקף לב או שבץ וכן תופעת הלוואי השכיחה ביותר שלה שהינה דימום. הדימום יכול להופיע במערכת העיכול, על העור כהמטומה, כדימום באף, בשתן וכו'. כמובן שבמטופלים עם גורמי סיכון לדמם, הסיכון גבוה יותר. עם זאת בדיקת דם סמוי בצואה חיובית יכול להיות גם תסמין למחלות מעי דלקתיות, מחלות זיהומיות מסוימות במערכת העיכול ומחלות ממאירות. יש לפנות לרופא לבירור ולייעוץ בנוגע להמשך טיפול.

12/07/2015 | 00:06 | מאת: יבגני

שלום, לפני כחצי שנה לחברה שלי היה כאב ראש וסחרחורות הרבה זמן, לאחר MRI ומיון ושלילת דברים מסכנים חיים, ולאחר שהMRI היה תקין הוציאו אותה מהבית חולים , הסחרחורות נאלמו, אך הכאב ראש המשיך עד עכשיו, המליצו לה לקחת Cipralex ולעשות דיקור סיני, היא על Cipralex כבר שבועיים, לפי ההנחיות התחילה מרבע כדור ועלתה לחצי, ואמורה לעלות לשלם 10, והתסמינים גורמים לה לרעידות, דופק מואץ, אי יכולת לישון ולעשות דברים, השאלה היא האם התסמינים האלה סבירים? אחרי כמה זמן בממוצע הם עוברים? האם אפשר לקחת משהו שיקל עליהם? אולי בלילה? האם התסמינים יעלמו אחרי שהיא תפסיק לקחת את הכדורים? האם כדאי לבצע דיקור סיני תוך כדי? ועד כמה זה ידוע שזה אפקטיבי נגד כאב ראש של לחץ במצח? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

כמו בכל טיפול תרופתי, השימוש בצפרלקס עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. לא ברורה לי ההתוויה שלשמה ניתן הטיפול בציפרלקס, אך יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי כאשר נרשם טיפול תרופתי. הפרעות שינה, עליה בקצב לב ורעד הינן תופעות לוואי ידועות לתכשיר אך עלולות גם להיות תסמינים של המצב שלשמו ניתנה התרופה. תופעות הלוואי בדרך כלל יחלפו או השתפרו עם הזמן, אך התגובה אינדיווידואלית. יש ליידע את הרופא בהקדם על הופעת הדופק המואץ על מנת לשלול תופעות קרדיאליות חמורות. איני יכולה לייעץ על טיפולים שאינם תרופתיים כמו דיקור סיני.