תופעת לוואי ללוריבן - האם אפשר להמשיך?

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

14/09/2016 | 13:05 | מאת: רון

אבי, בן 95, ניצול שואה, עצמאי פיסית וקוגנטיבית, למעט בעית הליכה שהחלה לפני מספר חודשים (בשל חולשת שריר גלוטיאוס) מה שהביא למספר נפילות ובעקבות נפילות אלו אנו עדים לירידה בולטת בתפקוד הנפשי – חרדות מנפילה חוזרת, חוסר ביטחון שלא היה קיים כלל בעבר ואפילו מזהה אצלו סימנים לדיכאון (מתגורר עם אמי שמהווה אור בחייו אך חלתה באלצהיימר). בחודשים האחרונים אבי מתקשה מאד להרדם בלילות – יתכן בשל המחשבות, החרדות, אולי זכרונות העבר, הלחץ בשל מצבה של אמי וכו'. נוטל שנים רבות מאד כדורי שינה אך לאחרונה, למרות כדורי השינה, השינה אינה טובה כלל וכלל, מתעורר באמצע הלילה (הולך לישון בסביבות 22.00 ומתעורר בסביבות 0300 ) לא מצליח להרדם שוב לדבריו וכך שבשעות היום נוטה להירדם. נטל בעבר בונדרומין, עבר לאמביין, נוקטורנו וכרגע עבר לאימובאן ומחכים לכדור הפלא החדש... נוטל מספר כדורים: ויפאקס (75 מג), אופמרדקס, ונורוטון, ספירונולקטין, אבדרט, קומדין, נורמלול, סימוביל (10 מ"ג), אימובאן. מה ניתן לעשות כדי לשפר את איכות השינה שלו? אגב, בשלב מסויים קבלנו עצה נהדרת ליטול שבוע אחד אימובאן ושבוע לאחריו אמביין וכך להמשיך. עצה זו היתה בהחלט טובה ואכן הועילה אך לפרק זמן של כחודש חודשיים ושוב חזרנו לנדודי השינה כמקודם..., א . האם כדאי אולי להחליף את כדור הויאפקס (בבוקר) אותו נוטל מספר שנים לצורך הרגעה, בציפראלקס – והאם הציפראלקס יכול לשנות משהו בנוגע לשינה, ואולי כדאי לעשות זאת רק כדי שלא יתמכר לוויפאקס שהשפעתו כנראה הולכת ופוחתת? ב. האם אפשר/רצוי כדי שיוכל לישון להעלות את המינון של אחת התרופות ולמשל לנסות ליטול אימובאן ועוד חצי כדור נוקטורנו/אימובאן/בונדרומין, או שכדור וחצי זה כבר מינון מוגזם? ג. בבית המרקחת הציעו את הכדור ממשפחת מירטזפין כמו מירו או רמרון. מה דעתך? האם כדאי לנסות ככדור שינה כתוספת או במקום או ככדור הרגעה כתוספת לציפרמיל או במקום? הבנתי שהכדור נוגד דיכאון ומיטיב עם השינה ואם כן כדאי לנסות, מתי ליטול - בערב או בבוקר? וכעת השאלה בנוגע לתופעות הלוואי - בין ההצעות שקבלתי לפתרון הבעיה שילוב של אמיבואן/נוקטורנו יחד עם 1 מג לוריבן בשבוע הראשון ובשבוע השני השילוב של בונדרומין עם לוריבן ולהמשיך באופן זה את נטילת התרופות. אבי נטל במשך יומיים את האימובאן יחד עם הלוריבן ואכן השינה היתה טובה. אך ספר לי, כבדרך אגב, כי היתה לו בעיה בנשימה בבוקר, מה שהדליק אצלי נורה אדומה. בבדיקה שעשיתי מסתבר שבין תופעות הלוואי של הלוריבן - הפרעות בנשימה (לפי העלון). אבי סובל כאמור מפרפור פרוזדורים ובאקו האחרון שעשה מצויין יתר לחץ דם ריאתי מוגבר. האם יש קשר בין האבחנה הנוגעת ללחץ הדם הריאתי להפרעה (הלא משמעותית) בנשימה שהיתה לו לאחר שנטל את הלוריבן (לא היתה לו הפרעה דומה כזו בעבר) והאם טוב היה שהפסקתי לו את הלוריבן (אך כעת השינה שוב לא טובה). תודה

מפנייתך עולה כי מדובר במצב רפואי מורכב וכי אביך מטופל בתרופות רבות. בנוגע להפסקת טיפולים תרופתיים: יש לקחת בחשבון שחלק מהתרופות דורשות הפסקה הדרגתית בטיפול. בכל מקרה, לרב, לא מומלץ לבצע שינויים ללא ייעוץ מתאים. יש לפנות לרופא לבירור התסמינים שהנך על מנת לבצע שינויים בטיפול התרופתי, תוך השגחה ומעקב אחר היעילות ותופעות הלוואי.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי