לדר ברנע שלום

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

25/03/2012 | 10:55 | מאת: er

מדובר בילדה בת 10 אשר אובחנה כהיפראקטיב ובהמשך התגלתה אצלה בעיית קשב וריכוז , בהמלצת רופאה מומחית התחילה טיפול בריטלין ל 8 שעות בימים שהיא הולכת לבית ספר ואני אשמח אם תענה לי על שאלות ותהיות שמטרידות אותנו כמשפחה , האם ריטלין עלול או יכול לגרום לנזק מוחי כלשהו בשימוש ממושך ? לאחרונה ולפי בקשת הרופאה הפסקנו את הריטלין לשבוע במטרה שיבדקו בבית ספר איך תתנהג הילדה בלי התרופה והדיווח של המחנכת היה לרוב שלילי וטענה שלדעתה עדיף עם ריטלין , ואנחנו חוששים להמשיך לתת לה אותו שמה יפגע בה לטווח ארוך , האם נוכל להפסיק לתת לה בחופשים למשל ? מה אם היא תמשיך לקבל ריטלין האם זה עלול לפתח אצלה הפרעות נפשיות בשימוש ממושך אודה לך לחוות דעת פרטנית ומסבירה ותודה מראש

er שלום, רגע לפני התשובה, חשוב לי להבהיר שהפורום אינו מיועד למתן חוות דעת, פרטניות או אחרות. ולעצם השאלה. Ritalin אינו גורם נזק מוחי, לא לטווח קצר ולא לטווח ארוך. התרופה נמצאת בשמוש כבר כ-70 שנים, כך שיש מידע רב על השמוש בה לאורך זמן. למותר לציין שטפול ב-Ritalin אינו גורם להפרעות נפשיות. יתרה מכך, אי-מתן טפול מגדיל את הסכון ללקות בשלל הפרעות (הפרעות התנהגות, הפרעות מצב-רוח, שמוש בחומרים ממכרים ועוד). עם זאת, לתרופה יש תופעות לואי, אך תופעות הלואי, כמו ההשפעה על הרכוז, מופיעות רק בעת מתן התרופה. Ritalin אפשר לטול יום-יום, או רק בימי הלמוד, או רק לפני מבחנים או בצורות רבות אחרות. אין צורה "נכונה". Ritalin יש לתת לטפול בהפרעת קשב ורכוז, כאשר ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקוד. הפגיעה בתפקוד עלולה להיות בתפקוד הלמודי, בתפקוד החברתי, בתפקוד המשפחתי, בתפקוד בשעות הפנאי, ואצל מבוגרים גם בתפקוד התעסוקתי ובתפקוד הזוגי. אחד הדברים שעושים באבחון הו מפוי השטחים בהם קיימת הפרעה בתפקוד. אם ההפרעה הינה התפקוד הלמודי בלבד, אפשר להסתפק במתן התרופה בימי הלמודים. אם יש פגיעה גם בתפקוד החברתי ובשעות הפנאי, כנראה שיש צורך בטפול תרופתי כל יום, כולל שבתות, חגים וחופשים. אני ממליץ להוועץ ברופאה המטפלת, ויחד עמה לקבוע מתי יש לתת לילדה את התרופה. בכל מקרה, המחליטים הם ההורים, לא הרופאה ולא הילדה. בברכה, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים