בן 4.5 - חוות דעת

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

03/02/2013 | 10:18 | מאת: גלי

שלום ד"ר, בני בן ה - 4.5 ילד מאוד נבון ומתפקד היטב מבחינה חברתית. עונה לעניין על שאלות, בעל אוצר מילים גבוה, מפותח מבחינה מוטורית, מסודר, בעל קליטה מהירה של עברית וחשבון (מאוד אוהב חידות בנושאים אלו). בתחילת השנה עבר לגן חדש והגננת טוענת שזז לא מעט בזמן מפגש: שם רגל אחת על הספסל, לעיתים נשכב על הספסל ובאופן כללי מרבה לזוז בזמן מפגש. לטענתה, יש בכך ניצנים של בעיית קשב וריכוז. מאוד הופתענו מדבריה שכן בזמן ציור בבית (מאוד אוהב לשבת ולצייר)/קריאת ספר/עשיית חוברות הפעלה/צפייה בטלוויזיה/צפיה בהצגה ארוכה (לעיתים באורך של שעה וחצי)/השתתפות בשעת סיפור/משחק עם עצמו - הילד מגלה ריכוז רב. הוא יושב בשקט בכיסא, מרוכז מאוד בפעילות ואינו נוטה כמעט לזוז. בזמן הצגה, לעיתים כשילדים אחרים לידו מתפרעים אני חוששת שדעתו תוסח בגללם אולם הוא כה מרוכז בתוכן ההצגה שהוא לא שם לב לכך. בבית, לאחרונה שמתי לב שבזמן אכילה הוא זז מעט בכיסאו, אולם הוא אוכל יפה ומרוכז באוכל (ייחסתי את זה לכך שהוא יושב בכיסא של מבוגרים ויתכן שגובה הכיסא לא נוח לו). השאלה היא - האם יש טעם באבחון כלשהו? האם אכן הדבר מצביע על בעיית קשב וריכוז, כפי שהגננת הגדירה זאת? אם כן - לקראת איזה גיל? תודה!

גלי שלום, איני מבין הרבה בניצנים, ואיני מכיר הגדרה של "ניצני הפרעת קשב ורכוז", אך אנסה בכל זאת לענות. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז, בהגדרה, דורשת פגיעה תפקודית בשני תחומי חיים - למשל, בגן ובבית. מהתאור שלך בהחלט לא עולה שקיימת פגיעה תפקודית. לכן, ככל הנראה, אין הפרעת קשב ורכוז, לפחות לא כעת. מעבר לכך, התאור של בנך, הנו של ילד נורמלי ונבון, ונראה שהתנהגותו מתאימה לגילו. יש לזכור שבכל תכונה אנושית, קיים טווח רחב הנחשב נורמלי, ורק חריגה מהטווח הינה עדות להפרעה. עוד יש לזכור שיש מקום להתערבות חנוכית לפני שרצים לאבחון. למרות האמור לעיל, אי-אפשר גם לשלול קיומה של הפרעת קשב ורכוז בעתיד, כיון שההפרעה קשורה מאד לדרישות הסביבה, ויכול להיות שבכתה א', לדוגמא, עם הדרישות הלמודיות יופיעו קשיים. בקצור, לפי התאור שלך, לא הייתי עושה דבר, ונותן לילד להמשיך להיות ילד. אם תתרשמי בעתיד שיש פגיעה משמעותית בתפקוד, אז מומלץ לפנות לאבחון. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים