פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

בפורום הפסיכיאטריה ניתן לקבל תשובות לשאלות על הפרעות פסיכיאטריות כמו סכיזופרניה, דיכאון, הפרעות חרדה כמו פוסט-טראומה (PTSD), חרדה חברתית והפרעות אחרות. אפשר גם לקבל מידע על טיפולים פסיכיאטריים תרופתיים, שיחתיים ואחרים. כאשר התשובות כתובות בלשון זכר הן מתייחסות לשני המינים כאחד, אלא אם כן צויין הדבר במפורש.
8454 הודעות
8296 תשובות מומחה

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

מה יותר יעיל לטיפול בסכיזופרניה כרונית אינווגה 9 מ"ג ביום במתן פומי בכדורים או זריקת קספליון פעם בחודש מבחינת יעילות טיפולית ושיפור התמונה הקלינית ? ומהו מינון זריקת קספליון פעם בחודש המקביל ל 9 מ"ג אינווגה ביום ? תודה

למי יש פחות תופעות לוואי לאינווגה או לקספליון ?

שלום חיים. מדובר באותה תרופה. אינווגה זו התרופה בכדור בבליעה וקספליון היא התרופה בזריקה ארוכת טוח כל חודש. בטיפול ארוך טווח של מספר חודשים ומעלה לקספליון יש פחות תופעות לוואי ויעילות טובה.

שלום חיים. לשימוש ממושך עדיף ויעיל יותר להשתמש בזריקת קספליון כל חודש. כיום לאחר מספר חודשים גם ניתן לעבור לזריקת טרביקטה הניתנת על 3 חודשים. מנון זריקת קספליון המקביל לטיפול באינווגה 9 מ"ג הוא סביב 100 מ"ג אך יש להתיע. עם הפסיכיאטר המטפל במעקב סדיר על מנת להשיג את המנון המתאים. בהצלחה

שלום חיים. לשימוש ממושך עדיף ויעיל יותר להשתמש בזריקת קספליון כל חודש. כיום לאחר מספר חודשים גם ניתן לעבור לזריקת טרביקטה הניתנת על 3 חודשים. מנון זריקת קספליון המקביל לטיפול באינווגה 9 מ"ג הוא סביב 100 מ"ג אך יש להתיע. עם הפסיכיאטר המטפל במעקב סדיר על מנת להשיג את המנון המתאים. בהצלחה

27/10/2020 | 23:24 | מאת: ליאור

מודיקט במינון 25 MG כל 3 שבועות יכול לעזור אם אני עם סכיזופרניה ושומע קצת קולות מהעבר בראש ? ( בתקופה שלקחתי אותה זה הצטמצם ואז הפסקתי עכשיו )

שלום ליאור. מודיקאט היא תרופה אנטי פסיכוטית הניתנת בזריקה לשריר כל שבועיים עד חודש. יכול בהחלט לעזור לך בהפגת תסמינים פסיכוטיים. ממליץ לפנות לפסיכיאטר מטפל. בהצלחה

27/10/2020 | 10:16 | מאת: עדי

שלום רב. האם מומחה רפואי מתחום פסכיאטריה / פסיכוגריאטריה שבית משפט ממנה בכדי שיתן חוות דעת . משתמש גם בברשימת הכדורים שניתנו למטופל בבית החולים .(הכדורים רשומים בגליון הרפואי של בית החולים ) וגם ברשימת התרופות שנקנו עבור המטופל בבית המקרחת .( יש תדפיס של כל הכדורים והמינונים שניקנו עבור המטופל בבית המרקחת ) תודה רבה לעזרתך עדי

שלום עדי.רופא מומחה הממונה לחוות דעת משפטית רפואית מקבל את כל התיק הרפואי כולל תרופות וצריך לסקור אותו כחלק מהכנת חוות הדעת.

שלום. לפני כחדשיים עברתי נפילה קשה ושברתי את הרגל בשבר מורכב. מאז אני נתונה בלחץ אינטנסיבי פיסי ונפשי. התחלתי לקחת טיפול פסיכולוגי. לא תמיד עוזר. לעיתים נעזרת בחצי אסיבל. היום התחיל לעקצץ לי מתחת לירך ולא פוסק. אין סימן בעור. האם זה קשור למצבי הנפשי? מה יעזור לי?

שלום גילה. אם מדובר בגירוי כאב ברגל הפגועה ממליץ לך לפנות לבירור רפואי. עקצוצים וחוסר נוחות יכולים קודם כל להצביע על בעיה רפואית. אם נבדקת ולא מדובר בבעיה רפואית וזה נמשך יותר מימים ספורים ייתכן כי מדובר בביטוי גופני של מצוקה נפשית. ממליץ על הרפיה ושימוש במדיטציה שיכולה מאוד לעזור לך. פחות כדאי להיעזר בתרופות הרגעה לאור פוטנציאל התמכרות. בהצלחה

25/10/2020 | 09:48 | מאת: שיר

אם אני שוכחת לקחת תרופות בערב עד 24:00 אני יכולה לקחת בבוקר על יום לפני

שלום שיר. מומלץ לקחת תרופות בשעות קבועות כפי שצוין ע"י הרופא המטפל. אם שכחת - ומומלץ לא לשכוח ולהזכיר לעצמך כל יום, אז כדאי להמשיך באותו מינון וזמן ביום הבא ולדלג על יום זה. בהצלחה.

24/10/2020 | 13:09 | מאת: דנה

שלום יש לי בבית אותה תרופה אבל של חברות שונות. הגעתי מחו"ל ושם התרופה נמכרת תחת שם אחר ופה קיבלתי אסטו. השאלה, האם זה בסדר לערבב בינהם? האם זה אותו הרכב כימי בדיוק? כי יש לי גם וגם.

שלום דנה. מדובר באותה תרופה. בישראל צפרלקס היא התרופה המקורית ולאחר פקיעת פטנט הייצור של התרופה יש גרסאות גנריות של אותה תרופה כמו אסטו וטסציטאלופראם המיוצרות ע"י חברות תרופות אחרות. באירופה ובארה"ב ישנן שמות אחרים של אותה תרופה המיוצרים ע"י חברות שונות. בהצלחה

24/10/2020 | 13:07 | מאת: יעל

שלום, אני נוטלת 8 שנים ציפרלקס במינון 20 מ"ג. לפני חודשיים נכנסתי להריון מה שהציף את החרדות, פאניקה ודיכאון מחדש. יצא וניגשתי לשתי חוות דעת ע"י שתי פסיכיאטריות וקיבלתי טיפולים שונים. אחת המליצה לעלות את המינון ל 30 מ"ג, והשניה הוסיפה לציפרלקס למיקטל במינון 100 מ"ג. אני מתלבטת עם איזה טיפול להמשיך.

שלום יעל. צפרלקס ולמיקטאל הינן תרופות יחסית בטוחות לשימוש בהריון. 30 מ"ג צפרלקס זה מינון יתר מעל המינון המקובל והמותר ובזמן הריון מומלץ לא להגיע למינוני תרופות גבוהים. ניתן לשקול החלפת טיפול מצפרלקס ללוסטרל שהוא תרופה נוגדת דיכאון וחרדה ובטוחה לשימוש בהריון. למיקטאל יכול לשמש כתרופה מייצבת לטיפול בדיכאון. מעבר לכך כדאי להוסיף טיפול פסיכולוגי תמיכתי או CBT שיעזור לך בהתמודדות. בכל מקרה ממליץ לך לפנות ליעוץ פרמקולוגי לנשים בהריון במוקדי יעוץ בבתי חולים. בהצלחה.

23/10/2020 | 12:11 | מאת: שמיל

הפרעות/ מחלות נפש וגנטיקה שלום, אני בעברי עברתי משבר התבגרות בגיל 17.5 בערך שכלל OCD חרדות ודיכאון.גדלתי להורים מאוד מבוגרים- שהחרדה לבריאותם+פער גילאים עם אחיי+חרדתיות של האם- הביאו אותי למצב של חוסר פיתוח קשרים/מיומנויות חברתיות. ידוע לי מעט מאוד על הרקע של הורי הוריי מלבד סב אחד שזכור לי כבר במצב לא טוב וכבר כמעט לא מתפקד- רובם נפטרו לפני לידתי ואו בגיל מאוד צעיר שלי כך שאיני זוכר אותם ולא יודע על דינאמיקה ביניהם. הוריי כמעט לא דברו על הוריהם וגם הוריי כבר לצערי אינם. ידוע לי שהוריי מכרו את ביתם כדי לממן חובות הימורים של אותו סב. ידוע לי שהיה נעלם ועושה ברוגזים ושכנראה לסבתי לא היו חיים קלים לצידו. לא ידוע לי על מחלת נפש שלו אלא שהיה אדם עם רגישות וטוב לב אך מצד שני כנראה סוער ולא קונבנציונאלי. מה המידע הזה יכול ללמד- מה אני יכול לדעת מזה כרקע נפשי או שאין בכך ללמד דבר? כיום בגיל 40+ עובד 75 משרה לא במקצוע שלי שלמדתי בלחץ ההורים אבל מקצוע סביר עם שכר שמאפשר קיום בלחץ כלכלי ולא בלי דאגות ממינוס בעתיד.

שלום רב. הפרעות נפשיות כמו OCD והפרעות דיכאון הם בעלות מרכיב גנטי תורשתי מתוך כלל מרכיבים מגוונים. היות ובדורות הקודמים טיפול פסיכיאטרי היה מצומצם או בסתר בהרבה מקרים לא ידוע על אבחנה פסיכיאטרית של דור הורים או סבא וסבתא. מעבר לכך למצבך הנוכחי אין לכך משמעות. אני ממליץ לך להתרכז בהווה ולבדוק עם עצמך מה מפריע לך, לפנות ליעוץ ולטיפול ולשאוף לחיים טובים יותר. בהצלחה

21/10/2020 | 03:58 | מאת: חיים

מהו הטיפול הפסיכולוגי המתאים ביותר לטיפול בסכיזופרניה (בתסמינים שליליים של המחלה) ?

שלום רב. הטיפול המתאים ביותר לסימנים שליליים הוא שילוב של שיקום כולל דרך סל שיקום וטיפול קוגניטיבי התנהגותי. בהצלחה

20/10/2020 | 01:02 | מאת: חיים

שלום ד"ר רציתי לשאול כמה זמן צריך כדי להגיע לאיזון תרופתי אני התחלתי טיפול חדש באינווגה 9 מ"ג ווייפאקס 225 מ"ג xr , אני כבר 30 יום לוקח את שני הטיפולים האלה בנוסף לטגרטול 800 מ"ג cr וקלונקס 2 מ"ג ופנרגן 75 מ"ג ולתופעות לוואי דרלין 240 מ"ג ודקינט 2 מ"ג , מתי מגיעים לאיזון תרופתי ולשיפור בתמונה הקלינית לפני שמחליטים שהטיפול לא עוזר וצריך לשנות טיפול ? יש לציין שאני מאובחן בסכיזופרניה המלווה בדיכאון כרוני וחרדה בעיקר קיומית וחברתית וocd והתסמינים אצלי שעדיין נמשכים למרות הטיפול שהזכרתי לעיל הם דיכאון משתק עם חוסר תיאבון מוחלט ואני מעביר 4 עד 5 ימים בלי אוכל (רק שותה כל מיני משקאות כמו קפה ומשקאות אנרגיה ולעיתים אוכל דברים קלים כמו נשנושים פיצוחים ויוגרט בכמות מאוד קטנה) אני גם עדיין סובל מחושר שמחת חיים ומהתפרציות כעס ונהיה אלים מילולית כלפי ההורים שלי אני גם סובל מחוסר תיפקוד טוטאלי יש לציין שעכשיו אין לי שום חרדות אבל אני עדיין מסתגר בבית בגלל הדיכאון אז האם לחכות או שצריך לשנות את הטיפול ?! תודה אני אבוד עצות !

שלום חיים. אתה נוטל טיפול תרופתי אינטנסיבי ואני שמח שאתה דבק בטיפול ומקווה לטוב. יש צורך בסבלנות. אפקט טיפולי של תרופות אלו לוקח לפחות 2-4 שבועות ויש צורך לפחות בחודש-חודשיים על מנת להעריך אפקטיביות של טיפול. דרושה סבלנות. יש צורך לבצע בדיקת דם של רמת תרופה טגרטול בדם ואם היא אינה מספקת יש צורך להעלות מינון- יכול מאוד לעזור בעצבנות. כמו-כן ניתן להעלות בהמשך טיפול תרופתי באינווגה ל-12 מ"ג או לעבור לטיפול בזריקה ארוכת טווח קספליון לחודש ובהמשך לטרביקטה על מנת להבטיח רציפות טיפול וסבילות תרופה גם במינונים גבוהים. בהצלחה

19/10/2020 | 22:23 | מאת: ירדנה

ד"ר רוזיצקי שלום רב. אני נוטלת 200 מ"ג סרטרליין, בחלוקה ל2. בקר וצהריים. בלילה:1 "לשיאה", 2 וחצי ובן ו1 בונסרין. עדיין בקושי נרדמת ומתחילה לאכול בלילה. מה עלי לעשות? ניסיתי גם זורדום ללא פיתרון בעיית האכילה בלילה. ממש מתיש. אודה על עזרתך.

שלום ירדנה. אכילת יתר לילית היא בעייה נפוצה וכאובה באנשים הסובלים מהפרעות דיכאון וחרדה. ממליץ לך על טיפול תרופתי לשינה בלילה שיעזור לך להירדם. ניתן לשקול טראזודיל עם עלייה למנון 100 עד 150 מ"ג לפני שינה או סרוקוול 25-50 מ"ג. ייתכן כי אכילת היתר קשורה לתופעות לוואי מטבוליות של טיפול בסרטלין. כדאי לשקול החלפת טיפול לפלואוקסטין, ברינטליקס. כמו-כן ממליץ על טיפול פסיכולוגי משולב CBT יחד עם הרפיה על מנת למצוא תחליף לדפוס אכילה רגשית. בהצלחה

21/10/2020 | 21:59 | מאת: ירדנה

רב תודות לך ד"ר רוזיצקי, לא ציפיתי לתשובה כל כך מפורטת ומתחשבת. יישר כח, שיש עוד רופאים ובטח לבטח פסיכיאטרים מסוגך.😀

19/10/2020 | 08:58 | מאת: יעל

מבחינת השפעות על העובר בהריון ובהנקה - מה עדיף לוסטרל או סימבלטה? אציין כי בחמש השנים האחרונות אני נוטלת סימבלטה (בהתחלה 60 מ"ג ולאחר מכן 30 מ"ג). היות ואני בטיפולי פוריות קשים שמכבידים עליי בלקיחת החלטות ובמצבי רוח החליטו לעלות לי את המינון ל 60 מ"ג. והציעו תחלופה ל-ליסטורל. תודה מראש על התשובה

שלום יעל. אם את מתכוונת להיכנס להריון בקרוב אני ממליץ לך להחליף צמבלטה בתרופות כמו צפרלקס, לוסטרל או פריזמה. לוסטרל נחשבת לתרופה בטוחה לשימוש בהריון. בכל מקרה ממליץ לך להיעזר בשירותי יעוץ תרופתי לנשים בהריון אשר נותנים שירות יעיל מקצועי ובטוח בשאלות לגבי בטיחות תרופות. בהצלחה

16/10/2020 | 14:31 | מאת: שימי

שלום ד"ר. אני בן 36 סובל כרונית מהפרעת חרדה מוכללת. ציפרלקס לא הועיל משמעותית, גם לא פאקסט. בשנה האחרונה, ניתן ויאפקס XR עד 300 מ"ג ללא מגמת שיפור. הוסף כחיזוק כדור אריפלי 2.5 - 5 מ"ג אשר רק הגביר את החרדות ואקתיזיה ולכן הופסק בהדרגה עד הפסקה מלאה לפני 3 ימים (נלקח חודשיים מלאים). תוך כמה זמן מרגע הפסקת האריפלי האפקט שלו נעלם? והאם החלפתו בכדור חיזוק אחר לויאפקס 300 מ"ג (כמו רספרדל או סרוקוואל) סביר שתשפיע דומה לאריפלי,כלומר תגרום לאקתיזיה והתגברות חרדה?

שלום שימי. הפסקת אריפליי תביא להפסקת תופעות הלוואי המיוחסים אליו תוך ימים בודדים-2-3 ימים בדרך כלל. ממליץ לשקול החלפת טיפול בונלפקסין בסרטלין או פלואוקסטין. לשקול תוספת סרוקוול לפני שינה. ממליץ מאוד על טיפול פסיכולוגי CBT. לא צפויה אקטיזיה תחת טיפול בסרוקוול.ץ רספרדאל עלול להחלט לגרום לאקאטיזיה אם סבלך מכך תחת אריפליי. בהצלחה

16/10/2020 | 08:32 | מאת: ב

שלום ד"ר, אודה לעזרתך. נטלתי ציפרלקס במינונים של 5-15 מ"ג לסירוגין ב6 שנים האחרונות. לאחר שהפסיק להשפיע ובעקבות התמוטטות עצבים שחוויתי פניתי לפיסיכאטר. זה אבחן מרכיבי אישיות גבולית ורשם לי ויפאקס במינון של 225 מ"ג. חודש לאחר שהגעתי למינון המקסימלי המצב שלי החמיר מאוד- עלייה בחרדה, מחשבות אובדניות, ירידה משמעותית במשקל והחמרה בנדודי שינה. הפסיכיאטר הוריד מינון ל150 מה שעזר בפן הפיזי אך החמיר את המצב הנפשי. נרשם לי מירו 15 מ"ג כאשר אותו אני לוקחת בלילה ואת הויפאקס )150 בשחרור מושהה) בבקרים. אני לא מרגישה שיפור בפן הנפשי. המירו עוזר לי במעט בבעיות השינה (יש לילות שלמים שאינני מצליחה להירדם עקב פעילות מוחית מוגברת) אך בפן הנפשי ממשיכה להיות החמרה. לצערי, אף אחד ממקורבי אינו יודע דבר על הבעיה ואני מתמודדת עמה לבד. גם הטיפול הפסיכולוגי אינו עוזר ולכן נאלצתי להפסיק. בנוסף ךהחמרה במצב הנפשי אני חווה כל בוקר זרמים חשמליים במוח. הם מאוד חזקים ומזכירים לי במעומעם את הגמילה מהציפרלקס. קבעתי תור לפסיכיאטרית אחרת אך זה רק בעוד שבועיים. אשמח להבין, האם זה תקין? האם הייתי אמורה לעבור בדיקות דם לפני נטילת הכדורים? חשוב לציין שאני מעל לחודש עם המירו כך שתקופת ההסתגלות עברה. אודה לעזרתך

שלום רב. סבלך נוגע ללב ואני מאחל לך החלמה מהירה. מירו מהווה תרופה משלימה לטיפול בהפרעות דיכאון וחרדה והיא יעילה מאוד בשיפור שינה במצבי דיכאון וחרדה. ממליץ לשקול העלאת מינון בהדרגה עד 45 -60 מ"ג לצורך שיפור השינה. תחושת זרמים חשמליים במח הינה סימפטום אופייני למצבי לחץ וחרדה ומבטאת מתח נפשי. כדאי להיעזר כרגע בתרופות הרגעה כמו קלונקס או לויואן שיכולות לעזור במקרה זה. חבל שהפסקת טיפול פסיכולוגי- יכול מאוד לעזור לך, ייתכן כי החלפת מטפלת יכולה להועיל יותר. ממליץ לך להמשיך בטיפול תרופתי בנוגדי דיכאון- ניתן לשקול העברה לסרטלן או פלואוקסטין וכן לשקול תוספ אריפליי. בהצלחה

15/10/2020 | 18:10 | מאת: יניר אבני

האם פרוזק פוגעת בגדילה? מאז שהתחלתי לקחת אותה בגיל לא גבהתי בס"מ אחד. אודה לתשובתך.

שלום יניר. התרופה פלואוקסטין המוכרת בשמות מסחריים פרוזק, פלוטין, פריזמה ופלואוקסטין נחשבת לתרופה בטוחה ויעילה בטיפול בדיכאון וחרדות בילדים ומתבגרים. יש מחקרים בחיות מעבדה אשר הדגימו עיכוב בגדילה תחת טיפול בתרופה. יש מחקרים בודדים שהדגימו עיכוב בצמיחה במתבגרים תחת טיפול בתרופה. באופן כללי נראה כי התרופה לא פוגעת בגדילה לאורך זמן. ממליץ לך להתיעץ עם פסיכיאטר מטפל בעניין זה. בהצלחה

בהמשך לשאלותי הקודמות. הבן שלי לאחר התקף פסיכוטי ראשון לאחר שימוש בקנאביס. התרופה היחידה שאיפסה אותו היא הלידול. שיחררו אותו מבית החולים עם זריקה של הלידול 100מ"ג+כדור הלידול 5 מג ביום. הבעיה היא שיש לו תופעות לוואי קשות מאוד,אז הורדנו לו את הכדור של ה-5 מג והוא נשאר רק עם הזריקה בגוף ולמעשה כשהוא הפסיק עם הכדור הוא הרגיש מצויין והפסיכוזה לא חזרה וגם תופעות הלוואי התמתנו ונעשו יותר קלות. הבעיה היא שהרופא שמטפל בבני כרגע אומר ש-100מג הלידול בזריקה לא מספיקים להחלמה אלא רק כדי "להחזיק" את הילד שלא תהיה לו פסיכוזה והוא טוען שצריך לפחות מינון של 200-250מ"ג הלידול בחודש כדי להביא למצב של החלמה. עקב כך שלילד יש תופעות לוואי קשות במינון הגבוה,הרופא ממליץ להחליף בשלב זה לריספרדל בזריקה של 25מג ולעלות במינון בהתאם...ניסוי וטעיה. השאלה שלי היא-האומנם אפשר לקבוע ש-100מג הלידול לא מספיקים להחלמה וחייבים מינון יותר גבוה גם אם לילד אין מחשבות שווא כרגע בכלל? שאלה שניה-כמה זמן טיפול תרופתי הילד צריך לקבל לאחר התקף פסיכוטי ראשון עד להחלמה ובעצם עד להורדת התרופה בהדרגה כדי לראות אם הפסיכוזה לא חוזרת ואולי שי לילד סכיזופרניה? תודה רבה אבא מודאג

שלום חיים. ראשית אני בהחלט ממליץ לעבור מטיפול בהלידול לטיפול בתרופה נוגדת פסיכוזה חדשה יותר בזריקות ארוכות טווח כמו רספרדאל קונסטה או קספליון. זריקה של 100 מ"ג הלידול בחודש בד"כ מספיקה למצב יציב של היעדר הפרעה פסיכוטית לאורך זמן. יש צורך במעקב של לפחות חצי שנה על מנת להעריך האם מדובר במחלת סכיזופרניה או מצב פסיכוטי חולף. בהצלחה.

08/10/2020 | 17:22 | מאת: חיים

האם מותר לקחת דקינט 2 מ"ג שני כדורים שזה סה"כ 4 מ"ג בבת אחת במנה אחת בבוקר או שצריך לחלק לשתי מנות ? האם אפשר לקחת כדור דקינט 2 מ"ג בערב או שזה מפריע לשינה ? עד כמה זמן נמשכת השפעת ופעולת כדור דקינט 2 מ"ג ? המון תודות !

שלום חיים. ממליץ לך לקחת מנה נפרדת של 2 מ"ג דקינט אחת בבוקר ואחת בצהריים ולא ביחד. כדאי להימנע משימוש בדקינט בשעות הערב והלילה עקב אפקט מעורר של התרופה. כדור דקינט משפיע ל-4-6 שעות. בהצלחה

הבן שלי מטופל כרגע בהאלידול ועקב תופעות הלוואי הקשות הוא כנראה יעבור לריספרדל קונסטה בזריקה של 25מ"ג. עקב השימוש בתרופה הנ"ל,הבן שלי כל היום שוכב במיטה,אין לו חשק לעשות כלום ואין לו מוטיבציה לעשות כלום.קם רק לאכול וזהו וזאת למרות שאנחנו מנסים לשכנע אותו לעשות כל מיני דברים. אני יודע שהתרופות האנטי פסיכוטיות מורידות את ההורמון של הדופמין. האם ההתנהגות הזאת היא עקב הפגיעה בהורמון הדופמין והאם כך זה בכל התרופות האנטי פסיכוטיות כמו ריספרדל,מודיקייט וכו...? שאלה שניה....הבן שלי לאחר התקף פסיכוטי ראשון עקב שימוש בקנאביס עם חשש לסכיזופרניה. מה ציר הזמן התרופתי במצב כזה עד להתחלת הורדת התרופה כדי לדעת אם ההתקף נמוג או שחלילה מתפתחת סכיזופרניה? שאלה שלישית....האם זה נכון שאם לוקחים תקופה ארוכה תרופות אנטי פסיכוטיות,יש חשש שאם מפסיקים עם התרופות ישארו תופעות החוואי כמו אקטיזיה והפרעות אחרות כשמסיימים טיפול תרופתי? תודה מראש וחג שמח.

שלום אבי. מאחל החלמה מהירה לבנך. הלידול כמו תרופות אנטי פסיכוטיות אחרות עלול לגרום לתופעות של רדימות אפאטיות ועייפות. אם מצבו הנפשי של בנך יציב כרגע כדאי לשקול הורדת מינון על מנת להקל על תופעות לוואי. מאידך, הפרעות פסיכוטיות יכולות להיות מלוות בתופעות אלו באופן כללי. יש צורך בהמשך מעקב. הבן זקוק לליווי צמוד ועידוד לפעילות ותפקוד יומיומי. לשבי שאלה שנייה- יש צורך במעקב של כחצי שנה על מנת להעריך האם מדובר בהפרעה פסיכוטית חולפת או מחלת סכיזופרניה. אם יהיה שיפור משמעותי במצב הבן יחד עם ירידה במנון תרופות וחזרה לתפקוד רגיל זה מכוון יותר למצב חולף. לגבי שאלה שלישית- תרופות אנטי פסיכוטיות מדור ישן בשימוש ממושך עלולות לגרום לתופעות לוואי כרוניות של תנועות מוטוריות לא רצוניות הנקראות טרדיב דיסקינזיה. בשימוש בתרופות אנטי פסיכוטיות מדור חדש אין סיכון משמעותי לתופעה זו. בהצלחה

30/09/2020 | 23:57 | מאת: גיל

שלום. אני. בן 27. לפני כ5 שנים קיבלתי התקף פסיכוטי חריף וקיצוני במהלך טיול בדרום אמריקה שם עישנתי חומר הנקרא ״פראגוושה״ שעד היום אין לי מושג בדיוק מזה.. הייתי באשפוז תקופה ארוכה והחלמתי. כיום כבר 5 שנים לא משתמש בקאנביס ובשום סם. אם אחזור לעשן מה הסיכוי לקבל התקף נוסף? חייב לציין שעישנתי קנאביס מגיל 15-22 בכמויות גדולות. אפילו נייס גאי לפעמים אך אף פעם עד המקרה בדרום אמריקה לא היו אירועים פסיכיאטריים. תודה מראש.

שלום גיל. קודם כל אני שמח שהחלמת ושילבת בכך גם גמילה מלאה מסמים. קיים סיכון מוגבר להפרעות פסיכוטיות מקנאביס לאחר אירועים של מצב פסיכוטי תחת סמים ובאופן כללי קנאביס מוכר כגורם סיכון להפרעות פסיכוטיות. לאור זאת ממליץ לך להימנע לחלוטין משימוש בסמים בכלל וקנאביס בפרט. בהצלחה

29/09/2020 | 20:53 | מאת: בר

שלום. כאשר מטפלים בהפרעת OCD בכדורי SSRI מומלץ על מינון גבוה של התרופה כאשר מדובר על השפעה לאחר 3 חודשים ויותר (להבדיל מדיכאון וחרדה אשר כבר לאחר כחודש עם התרופה ניכר שיפור). האם גם כך לגבי תרופות מחזקות ל- SSRI כמו אריפליי למצב של OCD?סביר שלא יורגש שום שיפור לאחר חודש או חודשיים אלא רק לאחר 3 חודשים לפחות? שאלה שניה- האם זיפרקסה יעילה לטיפול בחרדה ככדור "מחזק"?

שלום בר. באופן כללי ב-OCD צריך להיות סבלני יותר לגבי אפקט תרופתי בסדר גודל של חודש עד חודשיים. גם תרופות מתגברות כמו אנטי פסיכוטיים צריכים להימדד לאורך שבועות של טיפול. לגבי זיפרקסה- במינון נמוך 2.5 מ"ג עד 5 מ"ג יכולה לעזור בהפרעות חרדה בעיקר אם מלווה בהפרעות שינה. עם זאת מדובר בתרופה אשר עלולה לגרום לרדימות וכן לתופעות לוואי של השמנה וסוכרת. בהצלחה.

29/09/2020 | 15:25 | מאת: אריק

שלום רב. קיבלתי מרשם לתרופה לשיאה לטיפול בחרדות. קראתי שמדובר בתמצית של שמן לבנדר. אני סובל באופן קבוע מאלרגיות באביב (קדחת השחת) ויש משפחות מסוימות של צמחים שאני אלרגי לאבקנים שלהם. איך אדע אם בטוח עבורי לקחת את הכדור? האם יכולה להיות תגובה אלרגית במקרה ואני רגיש לצמח? תודה.

שלום אריק. לשיאה הינה תרופה עדינה להפרעות שינה וחרדה. אם יש ספק כפי שאתה מתאר לחשד לתגובה אלרגית אני ממליץ לך להימנע משימוש בתרופה ולחפש תרופה חליפית לשינה מתוך מבחר אדיר של תרופות. בהצלחה

28/09/2020 | 22:05 | מאת: רון

קיבלתי אריפליי 5 מ"ג כחיזוק נגד חרדה. אני לוקח את הכדור 50 יום. באופן פרדוקסלי יש לי התגברות עזה בחרדות ואקתיזיה. מה עושים במצב כזה?

שלום רון. אם לאחר 50 יום טיפול אריפליי לא עוזר ואף גורם לחרדות ואי שקט ממליץ לך לסיים טיפול ולהחליף לתרופה אחרת. בהצלחה.

27/09/2020 | 22:57 | מאת: ה%%

שלום לכם אני שואל בשביל מישהי היא רוצה ללכת לפסיכיאטר אבל חוששת האם פסיכיאטר מחיוב לדווח אם משהו חשוד לגורמים מיקצועים ? כמו לעו"ס ועוד בקהילה תודה

שלום רב. טיפול פסיכיאטרי כמו כל טיפול רפואי אחר בישראל נהוג ע"פ חוק זכויות החולה הקובע עקרון סודיות רפואית מוקפד עבור כל מטופל. רק במקרים של מחלת נפש קשה עם סיכון מיידי לאובדנות ומסוכנות הפסיכיאטר צריך להתיעץ עם הפסיכיאטר המחוזי בשאלה של אשפוז בכפייה. כמו -כן במקרים בהם קיימת מסוכנות לקטינים או חסרי ישע כל רופא כולל פסיכיאטר נתון בחוות דיווח לגורמי רווחה. בהצלחה

26/09/2020 | 02:34 | מאת: אייל

שלום דר!!! זה בדיוק הבעיות שלי . הרופא לא מצליח לסייע לי ויש לי אי שקט מהאריפליי איני יודע ורוצה לבדוק מה יכול לסייע לי לחוש יותר טוב . דבר נוסף אני צריך ללמוד כיצד מדברים עם ומול רופא במקרה הזה פסיכיאטר תודה על תגובתך.. ההאא עוד דבר כיום נוטל לפונקס .. קלונקס.ציפרלקס ואריפליי.. האם זה בסדר ? אגב אני מחפש רופא טוב או המלצה על מרפאה לברהנפ"ש כל טוב ושבת שלום תגובה תגובה

שלום אייל. אני מציע לך להתיעץ ולדבר באופן פתוח מול הפסיכיאטר שלך כמו שאתה מדבר עם רופא המשפחה או כל רופא אחר. ניתן גם לשקול חוות דעת שנייה אם אתה מתלבט לגבי הטיפול התרופתי. בהצלחה

24/09/2020 | 23:04 | מאת: טל

כמה אחוזי סיכוי יש לילד לאמא בעלת הפרעת אישיות גבולית, שגם הוא ״יזכה״ בה? קראתי באיזה מקום 15%, לא מצאתי לזה אחר כך את המקור. אני מבינה שזה מושפע גם מהגורם הסביבתי, אבל מאמינה שנמצא בספרות איזה אזכור מדויק יותר. ומספרים ואחוזים מועדפים... תודה מראש.

שלום טל. בדרך כלל בהפרעות אישיות יש פחות מרכיב גנטי ויותר משפחתי התפתחותי וסביבתי. עם זאת בהפרעות אישיות גבולית יש מרכיב תורשתי מסוים הנוגע ליכולת ויסות רגשית ונטייה לאמפולסיביות. אין מספרים מדויקים ובכל מקרה ההשפעה הגנטית בהופעת הפרעת אישיות גבולית הינה מצומצמת ביחס למרכיבים אחרים. בהצלחה

שלום רב. לפני כעשרה ימים שאלתי אותך את השאלה הבאה...... "שלום רב. בני עבר התקף פסיכוטי עקב עישון קנאביס. ההתקף הפסיכוטי כלל מחשבות שווא פרנואידיות ומחשבות רדיפה וכו.... הבן שלי הוא סרבן טיפול ולכן טופל בהתחלה עם זריקות קלופיקסול שלא עזרו כ"כ ובהמשך טופל עם הלידול שכן הראה שינוי חיובי. לבסוף הוא שוחרר עם זריקת הלידול לטווח ארוך של 100מג+כדור הלידול 5מג ביום. הזריקה היא לטווח של 28 יום. היום,כשבועיים לאחר שהחל הטיפול הנ"ל,הפסיכוזה כמעט ונעלמה לגמרי והילד הפך לרגוע מאוד,אבל יחד עם זאת יש כמה בעיות. 1-קודם כל,הוא הפך לחסר אנרגיה,כל היום שוכב במיטה וקם רק כדי לאכול וכו... כל הזמן אנו מציעים לו לבוא לסלון,או לרדת לאיזה סיבוב למטה והוא טוען שאין לו כח ולא אנרגיה לעשות כלום.יש לציין שזה ההפך הגמור ממה שהיה לפני ההתקף ובזמן ההתקף. 2-הילד סובל מכאבים ברגליים כמעט בכל שעות היום עקב תופעות הלוואי של ההלידול.הוא נבדק ואין לו דיסטוניה ומצד שני אין לו גם אקטיזיה לדעתי כי הוא לא נמצא בכלל באי שקט,ההפך,הוא רגוע מאוד "וזרוק" במיטה כל הזמן. עקב תופעות הלוואי הוא מקבל 2 כדורים של דקינט של 2מג פעמיים ביום+קלונקס חצי מג פעמיים ביום,אך הכאבים והנוקשות שיש לו לדבריו ברגליים עדיין מציקים לו מאוד ואנחנו חוששים מאוד שעקב תופעות הלוואי ברגליים הוא יפסיק את הטיפול ולא ילך לקבל את הזריקה הבאה שהוא צריך לקבל בעוד כשבועיים. שאלותיי אליך בבקשה הם: 1-בקשר לכאבים ולנוקשות ברגליים,מה עוד אפשר לתת לו לשיכוך הכאב?הוצע לי להחליף לו את הקלונקס באסיול,האם האסיול יותר טוב מהקלונקס? במידה ואתה ממליץ להישאר עם הקלונקס,האם כדאי להעלות לו את המינון מחצי מג פעמיים ביום ליותר מכך? 2-הזריקה הבאה שהוא צריך לקבל של הלידול היא גם של 100מג והוא גם צריך להמשיך עם הכדור של ההלידול של 5מג. האם לדעתך כדאי להוריד לו את המינון בזריקה הבאה,או להפסיק את הכדור,או בקיצור,להוריד את המינון בדרך כלשהיא כדי שתופעות הלוואי יופחתו ושקצת תהיה לו אנרגיה לקום מהמיטה ובמידה וכן,לאיזה מינון מומלץ להוריד לו? כמובן שנעשה זאת ביחד עם החלטה של פסיכיאטר ולא על דעת עצמנו,אך בכל זאת חשוב לי לשמוע גם את דעתך. תודה רבה ושנה טובה. אבי" ואתה ענית לי את התשובה הבאה..... "שלום רבי. מאחל לבנך בריאות שלמה. הלידול הינה תרופה אנטי פסיכוטית ותיקה וחזקה, יעילה מאוד אך כיום יש תרופות טובות כמוה עם הרבה פחות תופעות לוואי. ממליץ לשקול עם הפסיכיאטר המטפל העברה לטיפול תרופתי מתקדם יותר כגון רספרדאל, סרוקוול, זיפרקסה או אינווגה. הלידול עלול לגרום לתופעות של אפאטיה, נוקשות שרירים-דיסטוניה ורעד. כדאי להעלות מנון דקינט ל-3 כדורים ליום בינתיים ולשקול העברה מקלונקס לואבן או אסיוואל. בהצלחה" בהמשך לנ"ל,היום לקחתי את בני לרופא פרטי והרופא כמוך,המליץ לעבור לזריקה של ריספרדל קונסטה 25מ"ג ולקחת 3 דקינט+2 ווליום ביום לתופעות הלוואי. אנחנו ההורים,"מתים מפחד" לשנות תרופה כי איננו יודעים אם התרופה "תעבוד" כמו ההלידול שעובדת מצויין מבחינת נטרול הפסיכוזה אצל הילד שאותה הוא קיבל בבית החולים,מה עוד שאת הזריקה הוא צריך לקבל ביום א הקרוב שהוא ערב כיפור. בנוסף,הרופא אר שמספיק זריקה של 25מג פעם בשבועיים ללא צורך של לקיחת כדור פומי כל יום בנוסף לזריקה. אנחנו קצת חוששים גם מזה שכן עד היום,הילד עם זריקה של הלידול 100מג ולוקח כדור של הלידול 5מג ופה הרופא אומר שלא צריך אפילו כדור ריספרדל בנוסף לזריקה. השאלות שלי אלייך בבקשה הם... 1-אם עוברים מהלידול שעובדת טוב לריספרדל,האם יש המשכיות לטיפול התרופתי האנטי פסיכוטי או שהכל מתחיל מהתחלה?זאת אומרת....האם יש רצף טיפולי אנטי פסיכוטי במקרה כזה או שהילד יכול שוב לחטוף התקף פסיכוטי במעבר בין התרופות במידה והתרופה לא מתאימה לו או שהמינון נמוך מידי? 2-האם לא כדאי להצטייד גם בכדורים למקרה הצורך? 3-האם גם בריספרדל במינון כזה של 25מג צריך לתת כנגד תופעות הלוואי 3 דקינט ביום+2 ווליום או שאפשר להוריד לשני דקינט ווליום אחד? 4-אשמח לשמוע את דעתך בכלל על השינוי מהלידול לריספרדל במקרה של ילד שהוא סרבן טיפול?האין זה מסוכן להחליף ככה את התרופה? תודה רבה,חתימה טובה וסליחה מראש על אורך ההודעה. אבא מודאג מאוד.

שלום אבי. רספרדאל נחשבת לתרופה אנטי פסיכוטית טובה ויעילה כמו הלידול. כך גם זריקה ארוכת טווח של רספרדאל- רספרדאל קונסטה. מעבר בין הלידול לרספרדאל הינו צעד מקובל שכן לרספרדאל בד"כ יש פחות תופעות לוואי מאשר הלידול. אני הייתי ממליץ לבצע את המעבר עם המשך זמני של הלידול 5 מ"ג בכדור תוך כדי מעקב צמוד.גם בזריקת רספרדאל קונסטה כדאי להמשיך טיפול בדקינט אך ניתן להוריד ל-2 כדורים ליום. לדעתי מדובר בהחלטה סבירה ובכל מקרה כדאי להמשיך בטיפול בזריקות ארוכות טווח. בהצלחה

22/09/2020 | 11:39 | מאת: סמי

אני לוקח אריפליי 5 מ"ג כבר 40 יום. לפני כן לקחתי מינון של 2.5 מ"ג במשך חודש. התרופה ניתנה לי כחיזוק נגד חרדה ולא יעילה. איך מקובל להפסיק את התרופה?האם נדרשת הפסקה בהדרגתיות?

שלום סמי. קודם כל ממליץ לך להתיעץ עם הפסיכיאטר המטפל לפני הפסקת תקופה. אריפליי מומלץ להפסיק בהדרגה, ניתן לרדת למינון 2.5 מ"ג לאורך כשבוע ולהפסיק. בהצלחה.

21/09/2020 | 10:57 | מאת: יוכי

שלום רב בעלי נוטל ארפילי 15 כדור אחד ופאקסט 20 מ״.ג לדכאון וחרדה -יש לו אי שקט ועצבנות ואני מוסיפה ונותנת לו כדור לרוון האם זה בסדר מה שאני עושה....- האם כל הזמן יהיה אי שקט או שעובר במשך הזמן תודה יוכי

שלום יוכי. לוריואן הוא כדור הרגעה יעיל לאי שקט ועצבנות ובהחלט יכול לעזור. ניתן לתת עד 3 פעמים ביום. לא לנהוג לאחר מתן התרופה. ייתכן ויש לשקול העלאת מנון פאקסט ל-40 מ"ג. ייתכן כי מנון האריפליי גבוה מידי ועלול לתרום לעצבנות ויש לשקול להורידו. ממליץ לקבל יעוץ פסיכיאטרי מסודר בנושא . בהצלחה.

20/09/2020 | 14:38 | מאת: חיים

שלום . מטופל בפריזמה שלא לגמרי עוזרת . הייתי רוצה להבין מתי מומלץ להוסיף נוגד פסיכוזה כדוגמת אריפליי ומתי מומלץ להוסיף מייצב מצב רוח כדוגמת למיקטל ? מה היתרונות והחסרונות של אלה לעומת אלה? אציין שבעבר לקחתי סרקוול והיה לי קשה מאוד עם ההשפעה שלו שהעטה את החשיבה שלי ואת התנועה . תודה רבה ושנה טובה

שלום חיים. צריך לזכור שלתרופה נוגדת דיכאון לוקח סדר גודל של מספר שבועות להשגת אפקט טיפולי משמעותי. בתרופה פריזמה מתחילים בדרך כלל במנון 20 מ"ג וניתן להעלות להדרגה עד ל-60 מ"ג ולראות מה קורה. ניתן לשלב תרופה בשם אריפליי- תרופה יעילה בטיפול בדיכאון מינונים 5 עד 10 מ"ג, בטוחה לשימוש. למיקטאל הינה תרופה מייצבת מצב רוח שהיא בגם בעלת אפקט אנטי דיכאוני, פחות מומלץ אך במקרים עמידים ניתן לשקול תוספת. ממליץ כי תפנה ליעוץ פסיכיאטרי בנושא. בהצלחה

18/09/2020 | 18:16 | מאת: אורי

לאחר טיפול בויאפקס XR במינון מלא לטיפול בחרדות, נראה עמידות לתרופה. הוסף כ- "MAJOR TANRQULIZER לחיזוק תרופה בשם ARIPLY 5 MG . א. זה גרם לאקתיזיה ב. זה מחמיר את החרדה כשעתיים אחרי הנטילה. אני עם התרופה כבר 38 יום ואין כל מגמת שיפור. האם התרופה מיצתה את עצמה לפי דעתך? האם אפשר להמשיך לקחת את התרופה עוד חודש נניח ומהצד השני להוסיף מרגיע כמו תוספת קלונקס כדי לתת עוד "צאנס" לתרופה לפעול?

שלום אורי. אריפליי פחות יעילה נגד תסמיני חרדות. אם עד עכשיו הטיפול לא עוזר נראה שהוא לא יעיל עבורך. ממליץ לשקול מעבר לתרופה אחרת כמו סרקוול או תרופות ותיקות כמו טראזודיל או בונסרין. ניתן החלט להיעזר בהתקפי חרדה בתרופה קלונקס אולם להקפיד לא לקחת כל יום מחשש להתמכרות. בהצלחה

17/09/2020 | 16:28 | מאת: ירון

שלום ד"ר.אני לוקח 37 יום כחיזוק, כדור אריפלי 5 מ"ג לחיזוק כדור ויאפקס XR אשר לא עזר מספיק בחרדה. האם יתכן כי באופן פרדוקסלי הכדור אריפלי 5 מ"ג מגביר חרדה כי זה מה שקורה אצלי... כל היום השרירים קופצים לי ואני בחרדות גופניות ונפשיות עד חוסר יכולת לתפקד. האם המלצתך בשלב הזה לתת עוד לכדור לעבוד או לשוחח עם הפסיכיאטר על הפסקת הכדור הזה? (הבנתי שיתכן כי שיפור חל רק לאחר 6 שבועות ואני "כמעט" כבר שם ומצד שני נראה כי תחת הכדור יש החמרה בחרדות). אודה לתגובתך.שנה טובה ומתוקה.

שלום ירון. אריפליי עלול להחמיר חרדות. אם עד עכשיו התרופה לא עזרה לך כנראה היא לא יעילה עבורך ויש לשקול הפסקתה והחלפתה. בהצלחה

17/09/2020 | 14:16 | מאת: מישהו

יש בעייה במשפחה שאני קצת מסוכסך עם האבא המפגר (אני עם סכיזופרניה ) והוא מאיים כל הזמן באישפוזים בגלל שאני צועק עליו (בגלל מרגיז אותי) וחוזר על אותו בסיטואציה הנ"ל - זה באמת יכול לקרות ? מה הפתרון

שלום רב. קודם כל ממליץ לך להתמקד בעצמך, לקבל טיפול תרופתי, תמיכתי ושיקומי ולאזן את המחלה ממנה אתה סובל. כדאי להמליץ לאבא לפנות לעמותת יהל- עמותה העוסקת בסיוע לבני משפחה של מתמודדים עם מחלות נפש. בהצלחה

היה לי התקף לב לפני 7 שנים, ואני מאד בחרדה. האם יש תרופה נגד חרדה, שלא משפיעה על דופק ולחץ דם? האם כמוסות גאבא מתאימות?

שלום נורית. תרופות נגד חרדה ממשפחת בנזודיאזפינים כמו לוריואן או ואבן בטוחות לשימוש ובמינון נכון לא משפיעות משמעותית על ל"ד ודופק. לגבי גאבה- זו לא תרופה מאושרת, לא ממליץ לנסות. בהצלחה

15/09/2020 | 21:30 | מאת: אביעד

שלום דוקטור אני מאובחן בדיכאון מאגורי עם אפיזודות פסיכוטיות. כרגע לוקח כבר בערך שנתיים לפונקס 150מג ופרוזאק 60 מג. אין לי מחשבות שווא יותר. רק קצת מחשבות אובססיביות. דיכאון וחרדות. לכן הוסיפו לי אריפליי 5 מג שאני לוקח כשבועיים בגלל הדיכאון והאוסידי. רציתי לשאול מתי אני יוכל לדעת עם האריפליי שהוסיפו לי באמת עזר או לא?

שלום אביעד. תוספת אריפליי במנון נמוך של 5 מ"ג לטיפול בלפונקס ופלוטין היא תוספת מקובלת שיכולה לחזק את הטיפול בדיכאון וב-OCD. היא נחשבת לבטוחה ויעילה. בהצלחה

14/09/2020 | 21:09 | מאת: חיים

שלום ד"ר. האם אריפלי 5 מ"ג היא תרופה הידועה כגורמת להשמנה בהשוואה לתרופה לוסטראל?

שלום חיים. אריפליי נחשבת לתרופה הרבה פחות גורמת להשמנה מאשר נוגדי דיכאון כמו לוסטרל. בהצלחה

14/09/2020 | 14:01 | מאת: דודו

האם אנטיפסיכוטים אטיפיים במינון גבוה כולל אינווגה 9 מ"ג עלולים לגרום לדיכאון וחוסר הנאה וחוסר מוטיבציה לאורך זמן ?

שלום דודו. בד"כ תרופות נוגדות פסיוכזה אטיפיות כמו אינווגה נוחות לשימוש גם במינונים גבוהים ולא גורמות לדיכאון וחוסר מוטיבציה. בהצלחה

13/09/2020 | 14:36 | מאת: דודו

האם יש קשר כלשהו אפילו קטן בין השמנה בטנית מנטילת תרופות אנטיפסיכוטיות לבין פרולקטין גבוה שהתרופות האנטיפסיכוטיות גורמות לו ? והאם זה נכון שכל התרופות האנטיפסיכוטיות כולל גם סרוקוול וזיפרקסה ולא רק ריספדל וסוליאן והשאר עלולות לגרום לפרולקטין גבוה מעצם העובדה שפעילותן מתבססת על חסימת הרצפטור לדופמין D2 וכך מפריעות לתפקיד הדופמין שזה הורדת פרולקטין ?

שלום דודו. אין קשר בין תופעות לוואי מטבוליות של שמנה לבין תופעות לוואי של עליית פרולקטין. עקרונית כל תרופה אנטי פסיכוטית עלולה להביא להעלאת רמת פרולקטין אך יש תרופות ספציפיות כמו רספרדאל, אינווגה וסוליאן שמעלות באופן משמעותי. זפרקסה הרבה פחות.

13/09/2020 | 14:23 | מאת: דודו

האם אביליפיי במינון 2.5-5 מג מוריד פרולקטין אצל מי שנוטל אינווגה 9 מג ?

לא. אביליפי בעצמו עלול להביא להעלאת רמת פרוקלטין בדם.

12/09/2020 | 15:05 | מאת: דודו

האם יש יתרון טיפולי קליני בהעלאת מינון אינווגה מ 6 מ"ג ל 9 מ"ג או שכך מסתכנים ביותר לתופעות לוואי ? כמה זמן צריך לקחת אינווגה 6 מג ולהמתין לפני שמחליטים להעלות ל 9 מ"ג ושהעלייה במינון תשפר את התמונה הקלינית ? תודה !

שלום דודו. החלטה על מינון היא לפני המצב הנפשי וסבילות תופעות לוואי. אם עדיין סובל ממתח, אי שקט ותכני מחשבה חריגים כדאי להעלות ל-9 מ"ג. בדרך כלל יש לבחון יעילות מינון לאורך כחודש עד חודשיים. בהצלחה

שלום רב. בני עבר התקף פסיכוטי עקב עישון קנאביס. ההתקף הפסיכוטי כלל מחשבות שווא פרנואידיות ומחשבות רדיפה וכו.... הבן שלי הוא סרבן טיפול ולכן טופל בהתחלה עם זריקות קלופיקסול שלא עזרו כ"כ ובהמשך טופל עם הלידול שכן הראה שינוי חיובי. לבסוף הוא שוחרר עם זריקת הלידול לטווח ארוך של 100מג+כדור הלידול 5מג ביום. הזריקה היא לטווח של 28 יום. היום,כשבועיים לאחר שהחל הטיפול הנ"ל,הפסיכוזה כמעט ונעלמה לגמרי והילד הפך לרגוע מאוד,אבל יחד עם זאת יש כמה בעיות. 1-קודם כל,הוא הפך לחסר אנרגיה,כל היום שוכב במיטה וקם רק כדי לאכול וכו... כל הזמן אנו מציעים לו לבוא לסלון,או לרדת לאיזה סיבוב למטה והוא טוען שאין לו כח ולא אנרגיה לעשות כלום.יש לציין שזה ההפך הגמור ממה שהיה לפני ההתקף ובזמן ההתקף. 2-הילד סובל מכאבים ברגליים כמעט בכל שעות היום עקב תופעות הלוואי של ההלידול.הוא נבדק ואין לו דיסטוניה ומצד שני אין לו גם אקטיזיה לדעתי כי הוא לא נמצא בכלל באי שקט,ההפך,הוא רגוע מאוד "וזרוק" במיטה כל הזמן. עקב תופעות הלוואי הוא מקבל 2 כדורים של דקינט של 2מג פעמיים ביום+קלונקס חצי מג פעמיים ביום,אך הכאבים והנוקשות שיש לו לדבריו ברגליים עדיין מציקים לו מאוד ואנחנו חוששים מאוד שעקב תופעות הלוואי ברגליים הוא יפסיק את הטיפול ולא ילך לקבל את הזריקה הבאה שהוא צריך לקבל בעוד כשבועיים. שאלותיי אליך בבקשה הם: 1-בקשר לכאבים ולנוקשות ברגליים,מה עוד אפשר לתת לו לשיכוך הכאב?הוצע לי להחליף לו את הקלונקס באסיול,האם האסיול יותר טוב מהקלונקס? במידה ואתה ממליץ להישאר עם הקלונקס,האם כדאי להעלות לו את המינון מחצי מג פעמיים ביום ליותר מכך? 2-הזריקה הבאה שהוא צריך לקבל של הלידול היא גם של 100מג והוא גם צריך להמשיך עם הכדור של ההלידול של 5מג. האם לדעתך כדאי להוריד לו את המינון בזריקה הבאה,או להפסיק את הכדור,או בקיצור,להוריד את המינון בדרך כלשהיא כדי שתופעות הלוואי יופחתו ושקצת תהיה לו אנרגיה לקום מהמיטה ובמידה וכן,לאיזה מינון מומלץ להוריד לו? כמובן שנעשה זאת ביחד עם החלטה של פסיכיאטר ולא על דעת עצמנו,אך בכל זאת חשוב לי לשמוע גם את דעתך. תודה רבה ושנה טובה. אבי

שלום רבי. מאחל לבנך בריאות שלמה. הלידול הינה תרופה אנטי פסיכוטית ותיקה וחזקה, יעילה מאוד אך כיום יש תרופות טובות כמוה עם הרבה פחות תופעות לוואי. ממליץ לשקול עם הפסיכיאטר המטפל העברה לטיפול תרופתי מתקדם יותר כגון רספרדאל, סרוקוול, זיפרקסה או אינווגה. הלידול עלול לגרום לתופעות של אפאטיה, נוקשות שרירים-דיסטוניה ורעד. כדאי להעלות מנון דקינט ל-3 כדורים ליום בינתיים ולשקול העברה מקלונקס לואבן או אסיוואל. בהצלחה

תודה על תשובתך. האם כדאי לנסות להעביר לטיפול תרופתי בכדורים שהילד סרבן טיפול,למרות שכרגע גם את ההלידול הוא לוקח גם פומי,או שכדאי אולי לשקול להוריד מהמינון של הכדור מ-5מג ל-2.5מג? למרות שהילד יחסית רגוע,אפילו יותר מידי רגוע וכל הזמן רוצה לישון ולשכב במיטה,יכול להיות שבכל זאת יש לו אקטיזיה? במה עדיף האסיוול מהקלונקס? תודה רבה אבא מודאג

12/09/2020 | 11:55 | מאת: עומר

שלום ד"ר. האם גאבא כתוסף תזונה יעיל כחלק מטיפול בהפרעת חרדה ופאניקה? מה לגבי חומר בשם 5HTP? תודה

שלום עומר. חומרים אלו לא הוכחו במחקרים קליניים רחבים כיעילים בהפרעות חרדה. בהצלחה

12/09/2020 | 08:50 | מאת: סובל

הייתי מטופל בויפאקס XR במינון 150 מג יחד עם קלונקס 3 מג כמה שנים נגד חרדות. הטיפול היה יעיל מאוד משך שנים זאת לאחר שניסיתי כמה וכמה תרופות "מקובלות" ללא הצלחה בכלל. לפני כשנה הטיפול הפסיק לעבוד וחזרו חרדות על אף טיפול תרופתי. הפסיכיאטר המטפל אמר שאין יותר מה לעשות ואפשר לקחת נקודתית, מתי שהחרדה מציפה, תוספת קלונקס 0.5 מג. המלצתו לא עזרה לטווח הרחוק. החלטתי לפנות לפסיכיאטר יועץ בכיר אשר המליץ בשלב ראשון להעלות ויאפקס XR למינון 300 מג ובמקביל לאט לאט להפחית במינון הקלונקס ל-1.5 מג. כבר בשלב הזה הזכיר כי יתכן ואזדקק לכדור שלישי אנטי פסיכוטי במינון נמוך לא כי אני פסיכוטי אלא בגלל חומרת מצבי החרדתי. תחת תוכנית הטיפול משכתי בסבל רב וחוסר יעילות והתגברות של חרדה כ-5 חודשים. הפסיכיאטר הציע להוסיף 2.5 מג אריפלי. כך היה 27 יום ללא שיפור במצב. עכשיו כבר חודש במינון של 5 מג ללא שום שיפור. מה הצעד הבא לדעתך בשלב זה אחרי שגם הוספת כדור שלישי לא הועילה?

שלום רב. אם לאורך חודשים אין כל שיפור תחת טיפול בוויפאקס 300 מ"ג, נראה כי התרופה אינה עוזרת לך. ממליץ להפסיק אותה בהדרגה ולשקול מעבר לאנאפראניל- תרופה טריציקלית ישנה אך טובה, או פלובוקסמין- תרופת SSRI. כמו-כן ממליץ לשקול החלפת אריפלי לסרוקוול. ממליץ לך לפנות גם לטיפול פסיכולוגי עם דגש CBT. בהצלחה

11/09/2020 | 16:46 | מאת: אבי

אני מאןבחן כסכיזופרן ומקבל אריפליי30 ודיקינט לאחרונה אןבחנתי עם הפרעות קשב וריכוז רציתי לדעת אם פסיכיאטר יכול לשלב בין התרופות שאני לוקח לתרופות של קשב וריכוז כמו ריטלין

אני מאןבחן כסכיזופרן מלפני שנה ואני גם סטודנט לאחרונה עשיתי בדיקת bcr של קשב וריכוז ומסתבר שאני זקוק לטיפול תרופתי שאלתי היא הפסיכיאטר כתב לי תרופות קבועות של אקיפליי30 ודיקינט האם הוא יכול לשלב לי בזה גם תרופות לקשב וריכוז

שלום אבי. אנשים הסובלים מסכיזופרניה עלולים גם לסבול מהפרעות קשב וריכוז כחלק המחלה או השפעת טיפול תרופתי. טיפול בתרופות להפרעות קשב וריכוז כמו ריטלין אינו מומלץ לחולי סכיזופרניה לאור סיכון בהחמרה פסיכוטית. בהצלחה

אז איזה טיפול תרופתי מומלץ?

10/09/2020 | 22:16 | מאת: ירון

מזה חודש לוקח אריפלי 5 מ"ג כחיזוק אוגמנטציה לויאפקס XR במינון מקסימלי לטיפול בחרדה. בנתיים,אין כל השפעה חיובית. מאז התחלת האריפלי אני כל הזמן רעב ובעל תיאבון מוגבר. שמתי לב שאני גם כל הזמן רוצה לשתות. האם צריך לבצע בדיקת דם לרמת סוכר? (עשיתי לפני 3 חודשים והיה תקין).מאז התחלת האריפליי עליתי .3.5 ק"ג ואני אוכל כמויות מטורפות בערב בפרט והבטן שלי מאוד התנפחה. אשמח לחוות דעת רופא הפורום האם נדרש בדיקות מסוימות בשלב זה. שאלה נוספת- מה דעתך בכללי על בדיקה גנטית להתאמת תרופות פסיכיאטריות ? יש בכך תועלת ממשית?

שלום ירון.גם וויפאקס ובמידה פחותה יותר אריפליי עלולים להביא לעליה בתיאבון. אם אתה אוכל באופן מוגזם ושותה יותר מהרגיל יש לפנות לרופא משפחה ולעשות בירור מטבולי. בדיקות סקר גנטי של תרופות הן כלי עזר עם יעילות מסוימת בהתאמת תרופות באופן אישי למטופל. זה לא בסל, תחת הנחת ביטוחים משלימים זה סכום כסף לא קל אבל יכול לעזור. בהצלחה

שלום ד"ר, אני חולה סכיזופרניה שהתרופה האנטיפסיכוטית היחידה שעוזרת לי הכי הרבה עכשיו זה אינווגה במינון 6 מ"ג ואני גם אמור להעלות מינון בעוד חודש חודשיים ל 9 מ"ג והתרופה הזאת היא הכי מאזנת אותי לאחר נסיונות רבים עם אנטיפסיכוטים אחרים שכולל סירוקוול וזיפרקסה ואביליפיי וריספרדל וסוליאן וסרדולקט שלא איזנו אותי וגרמו לי לתופעות לוואי אקסטרא פרמידליות בלתי נסבלות בעיקר אקטיזיה קשה במיוחד גם התרופות האלה לא היו מספיק יעילות בכדי לאזן אותי ועכשיו חזרתי לקחת אינווגה שעזרה לי גם בעבר אלא שבעבר הפסקתי אינווגה בגלל שגרמה לי לתופעות לוואי מטרידה והיא עלייה בפרולקטין והגדלת החזה דרך אגב התרופה האחרונה שלקחתי לפני חזרה אינווגה עכשיו היא סוליאן שגם היא גרמה לי לעלייה בפרולקטין והגדלת החזה עכשיו אני מפחד שבחזרה שלי לאינווגה שהיא תגרום עוד פעם לעלייה בפרולקטין והגדלת החזה שזאת הסיבה שבגללה הפסקתי אינווגה בעבר לפני ניסוי התרופות האחרות שלא איזנו אותי כלומר חזרתי לאינווגה מחוסר ברירה השאלה היא מה ניתן לעשות בנידון ואילו אפשריות טיפול יש לעלייה בפרולקטין והגדלת חזה גברי שזה כמו גודש בחזה שגם כנראה סוליאן גם כן גרם לו כלומר אני חייב להישאר על אינווגה ומצד שני מוטרד מעלייה בפרולקטין שהיא עלולה לגרום כמו שגרמה בעבר, מה עושים ?

שלום דודו. אינווגה היא אכן תרופה אנטי-פסיכוטית יעילה אך עלולה לגרום לעלית הורמון מין שנקרא פרולקטין אשר עלולה להביא אצל גברים להגדלת חזה.במקרה כזה אין מה לעשות אלא להחליף תרופה. האם ניסית בעבר תרופה בשם לפונקס? יכולה להיות יעילה ביותר אך כרוכה בתופעות לוואי אחרות ובצורך בבדיקות ספירות דם חוזרות. ממליץ לך גם להתיעץ עם רופא מומחה באנדוקרינולוגיה ולברר מדוע יש עלייה משמעותית בפרולקטין. בהצלחה

09/09/2020 | 12:45 | מאת: אלי

שלום אני לוקח פריזמה 20מג בבוקר במשך 8 שבועות , אחרי השבוע השישי הרגשתי שיפור דיי משמעותי ,אבל לאחר שבוע נפילה שוב לא משפיע , והחרדה אצלי התחזקה במצב שאני יושב בבית ומטפטף מבית השחי , כולל שלשולים , וחוזר אנרגיה , להמשיך לקחת 20 ולהמתין?

שלום אלי. כדאי לשקול העלאת מנון ל-30-40 מ"ג. כמו-כן כדאי לקחת תרופות הרגעה. חבל שאתה סובל ככה. כמו-כן ממליץ לך לפנות לטיפול פסיכולוגי לצורך CBT והרפיה. בהצלחה

13/09/2020 | 10:27 | מאת: אלי

הרופא אמר לי להמתין עוד על 20מג. ואני לוקח קלונקס כבר שנתיים על בסיס יומי לא מצליח להפסיק אותו. בנוסף לזה אני לוקח גם ציפרלקס 10מג חוצה אותו ל2 ואז את החצי חוצה ל4 חלקים , לפני הפריזמה לקחתי ציפרלקס ואני עדיין לוקח אותו כי קשה להפסיק

ד"ר שלום. מה עושה במוח סוכר בריכוז גבוה יחד עם קופאין (כמו הכמות שיש במשקה קולה או בקפה עם 2 כפיות סוכר) שנותן אפקט מרגיע ומשחרר למשך כשעה בערך? יש תרופה שעובדת דומה לכך ונמצאה יעילה לטיפול בהפרעות חרדה?מה עם וולבוטרין?

שלום עומר. סוכר וקפאין בדרך כלל הם בעלי אפקט מעורר על המח וקפאין לעתים מעורב בהגברת מתח וחרדה. וולבוטרין הינה תרופה לדיכאון והיא מעוררת באופיה, לא יעילה להפרעות חרדה בעצמה. בהצלחה

06/09/2020 | 22:08 | מאת: שלומי

שלום רב, מטופל בפריזמה 40 מג לחרדה בתוספת מירו 15 מג לשינה . למעשה כל עלייה במינון של פריזמה עזרה לי ליומיים שלושה הראשונים שבהם הרגשתי השפעה ממש חזקה ולאט לאט ההשפעה ירדה ויש עלייה בחרדות . יש מה לעשות או שכדאי להסתפק בשיפור חלקי שישנו? אציין שבעבר טופלתי בציפרלקס שעזר במשך כמה שנים אפילו במינון של 10 מ"ג ולאחר מכן הפסיק להשפיע בכלל גם ב20 מ"ג ועברתי לויאפקס XR שלבדו לא עזר ועזר מעט בשילוב עם מירו. תודה.

שלום שלומי. קודם כל תרופות נוגדות דיכאון וחרדה משפיעות לטווח ארוך בסדר גודל של שבועות כך שציפיה לשינוי תוך מספר ימים אינה מספיקה. כדאי להמתין בסבלנות ולתת אפשרות לתרופה לעבוד. אם סובל מהפרעות שינה כדאי לעלות מינון מירו ל-30-45 מ"ג. אם לא יעזור כדאי לשקול מעבר לסרטלין או לפרוקסטין. בהצלחה

ד"ר שלום. לפני חודש הוסיפו לי כדור אריפלי 5 מ"ג כחיזוק לויאפקס XR במינון 300 מ"ג לטיפול בהפרעת חרדה. מאז הוספת האריפלי, נוצרה לי אקתיזיה ואיני יכול לחוש שיפור בחרדה בכלל. מה מקובל לעשות במצב כזה? האם ראית מקרים בהם ניכרת תגובה עם שילוב האריפלי רק אחרי חודש וחצי? אם אריפלי גורם לי לאקתיזיה סביר שגם אנטי פסיכוטים אחרים כמו ריספרדון במינון נמוך או סרוקוול במינון נמוך...נכון? אשמח לתגובתך. תודה רבה.

שלום רב. אריפליי עלול לגרום לאקטיזיה- תופעת לוואי בה נוצר מתח וצורך בתנועה בשרירי הרגליים. אם מדובר בתופעה בלתי נסבלת אין מנוס מהפסקת הטיפול וחיפוש אופציות אחרות. בדרך כלל ניתן לצפות לתגובה תוך חודש וחצי מתחילת הטיפול כך שאם אין תגובה נראה כי התרופה אינה יעילה וזו סיבה טובה נוספת להחליפה. לא בהכרח שאנטי םסיכוטיים אחרים יגרמו אף הן לאקטיזיה כך שניתן לשקול אופציות אחרות ע"פ צורך. בהצלחה