פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

בפורום הפסיכיאטריה ניתן לקבל תשובות לשאלות על הפרעות פסיכיאטריות כמו סכיזופרניה, דיכאון, הפרעות חרדה כמו פוסט-טראומה (PTSD), חרדה חברתית והפרעות אחרות. אפשר גם לקבל מידע על טיפולים פסיכיאטריים תרופתיים, שיחתיים ואחרים. כאשר התשובות כתובות בלשון זכר הן מתייחסות לשני המינים כאחד, אלא אם כן צויין הדבר במפורש.
8485 הודעות
8323 תשובות מומחה

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

קודם כל תודה על תשובתך. בתי עברה כבר בדיקת EEG בבי"ח קפלן, באמצעות וידיאו שערכה יומיים ברציפות ונמצאה תקינה מבחינת הפרעות נוירולוגיות. בתי מטופלת בביקור של פעם בחודש אצל רופאה פסיכיאטרית. בכמה אפשר להוריד את המינון לפי הניסיון שלך של הלפונקס, כדי שמצד אחד, לפי דבריך יקטינו את תופעות הלוואי ומצד שני ישמרו על איזון? אשמח מאוד לקבל תשובה. בתודה, קנדשוב

שלום רב. שמח שביתך מרגישה טוב יותר מבחינה נוירולוגית. קודם כל יש להוריד מנון לפונקס בזהירות, במתינות ובהדרגה עם יעוץ וליווי פסיכיאטרי. שנית, ניתן להגיע למינון לפונקס סביב 200 מ"ג ועדיין לאפשר יציבות וכיסוי תרופתי טוב. בהצלחה.

15/08/2020 | 07:05 | מאת: יאיר

אני סובל מחרדה שלא הגיבה טוב למינון מכובד של ויאפקס XR ולכן הוסף לי חיזוק אריפלי 5 מ''ג לפני 5 ימים. אני מרגיש בימים האחרונים עירנות מוזרה, כלומר לא מרגיש רצון לישון כפי שהייתי רגיל. אני לא מצליח לישון יותר מ-6 שעות בלילה ובצהריים לא מסוגל להירדם (שינה טובה של 8 שעות מסייעת להרגעה ונינוחות ואני לא מצליח לישון פרק זמן כזה מאז תוספת האריפליי). האם זוהי תופעת לוואי זמנית או קבועה? אציין שמינון נמוך מכך 2.5 מ"ג משך 4 שבועות לא תרם למצבי ולכן הועלה המינון ל-5 מ"ג. האם יש תחליף לאריפליי שאינו פוגע מגביר עירנות ולא פוגע במשך השינה?

שלום יאיר. בדרך כלל אריפליי נחשבת לתרופה יציבה וטובה. תופעות לוואי כאלה יכולות להיות בתחילת טיפול וצפויות לעבור תוך שבועות בודדים. אם זה בלתי נסבל ואין שיפור בחרדה ממליץ לעבור לתרופה אחרת כגון רספרדאל, סרוקוול או אולנזפין. בהצלחה

13/08/2020 | 12:19 | מאת: ירון

כיון שהייתה לי חרדה חזקה-התקפי חרדה חריפים ו-SSRI לא הועילו, הפסיכיאטר העריך כי אני זקוק לקלונקס במינון של 2 מ"ג קבוע. הקלונקס היחיד שאכן עזר כמה שנים ביציבות וללא חרדות. בשנתיים האחרונות הוא הפסיק לעבוד ופניתי לפסיכיאטר בכיר שאמר שקלונקס איננו טיפול וכי קיימות תרופות רבות ורשם לי ויאפקס XR במינון 225 מ"ג ואת הקלונקס אמר לי להוריד בהדרגה ל- 1.5 מ"ג ולבוא וכך לנהוג משך 3 חודשים. לצערי לאחר 4 חודשי טיפול תחת התוכנית הטיפולית לא חל שיפור ויש חרדות חזקות. הפסיכיאטר המליץ על הוספת אריפלי לחיזוק בתחילה 2.5 מ"ג אותו לקחתי חודש ללא שיפור וכעת משך ארבעה ימים מינון של 5 מ"ג בנתיים חרדה חזקה וחריפה עד שאני לוקח את הקלונקס ואז יש רגיעה לכמה שעות בודדות שהן מרווח נשימה עבורי בהן אני מצליח לתפקד ללא חרדות. הפסיכיאטר אמר לתת שבועיים לאריפליי 5 מ"ג ואז לעדכן אותו. מה יכול להיות הצעד התרופתי הבא להערכתך אם לא יהיה שיפור מובהק תחת החיזוק של האריפליי 5 מ"ג?אודה להתייחסותך.

שלום ירון. נראה כי האריפליי לא עוזרת לך. ממליץ על תוספת תרופה סרוקוול לפני השינה אשר תוריד רמות חרדה ותעזור לך לישון. ניתן לשלב עם וויפאקס גם טיפול בבונסרין או טראזודיל יכולה לעזור. אם לא עוזר ממליץ לנסות טיפול בתרופות כמו אנאפראניל או נורטילין. מעבר לכך ממליץ לך על טיפול CBT אינטנסיבי ושילוב של הרפיות. יש לשמור את הקלונקס כאופציה להתקפי חרדה בלבד. בהצלחה

13/08/2020 | 10:33 | מאת: לינה

רוצה להפסיק אחריי חודש וקצת,לקחתי 10 מ"ג

שלום לינה. קודם כל אני ממליץ לך להתיעץ עם רופא מומחה ולא להפסיק טיפול על דעת עצמך. שנית, כדאי להפסיק צפרלקס בהדרגה ולא בבת אחת. יש להפחית מנון לחצי כדור במשך לפחות כשבועיים ואז להפסיק. בהצלחה

12/08/2020 | 03:04 | מאת: בתאל

שלום רב, לפני כמספר חודשים טיילתי בחו"ל ועישנתי כמויות גדולות של ג'ראס (חשיש הודי) חטפתי התקף פסיכוטי נכנסתי לאחר מכן לדיכאון פוסט פסיכוטי וכיום מתמודדת על מנת להשתפר ולעלות. אם אעשן פעם-פעמיים בשבוע כמויות קטנות, מריחואנה שנבדקה ואומתה כגון: רפואי האם זה אפשרי?

שלום בת אל. קנאביס מוכר כיום כגורם סיכון להתקפים פסיכוטיים ולהופעת מחלות נפש. אם צריכת קנאביס הביאה להתקף פסיכוטי משמעותי זה אומר שאת רגישה להשפעות החומרים האלו ונמצאת באוכלוסית סיכון. לאור זאת אני ממליץ לך להימנע לחלוטין מכל צריכה של קנאביס. גם קנאביס רפואי מכיל סוגים שונים של חומרים פסיכו-אקטיביים אשר עלולים לעורר התקף פסיכוטי. בהצלחה

11/08/2020 | 15:48 | מאת: מני

ד"ר רוז'צקי שלום רב.אני סובל מהפרעת חרדה מסוג GAD. לאחר כמה "ציפראלקסים" שלא הועילו, עברתי לויאפקס XR ואני במינון המירבי כבר 4 חודשים. היות ולא נראה שיפור הרופאה הוסיפה לי אריפלי 5 מ"ג ואני לוקח כבר 4 שבועות. אין שיפור מספק ויש בעיה של קושי להרדם בלילה והרגשת עוררות (בכל זאת כן מצליח לישון משך 6 שעות). מה נהוג לעשות תרופתית כאשר גם תוספת החיזוק אינה יעילה? הוספת קלונקס היא צעד יעיל? זה הכדור היחיד שקצת מקל את מצבי משך כמה שעות ביום ונותן לי "מרווח נשימה". תודה.

שלום מני. במקרה זה הייתי מציע לשקול הפסקת טיפול באריפלי ומתן תוספת של תרופות אנטי פסיכוטיות במינון נמוך כמו סרוקוול 25-100 מ"ג או רספרדאל עד 1 מ"ג. ניתן גם לשקול תוספת של תרופות ותיקות לדיכאון וחרדה כגון בונסרין או טראזודיל. קלונקס יכול לעזור כטיפול SOS אך הוא אינו מומלץ כטיפול לטווח ארוך. בהצלחה.

11/08/2020 | 13:19 | מאת: אדם

האם כאשר לוקחים תרופה לחיזוק (אביליפיי 5 מ''ג) יחד עם ציפרלקס 20 מ''ג לטיפול בהפרעת חרדה בהתחלה של החיזוק עלולה להיות התגברות זמנית בחרדה כפי שמתרחש בתחילת טיפול בדרך כלל עם ציפרלקס ודומיו? תודה רבה.

שלום אדם. בהתחלת טיפול בתרופה אריפיפיםאזול - אביליפי/אריפלי יכולות להיות תופעות לוואי של התגברות מתח פנימי וחרדות. בדרך כלל הן מינוריות וחולפות. בדרך כלל יהיה פחות חרדות כאלה מאשר בטיפול בתרופות נוגדות דיכאון כמו צפרלקס. בהצלחה.

11/08/2020 | 13:15 | מאת: אביב

שלום רב. אני מאובחן כסובל מהפרעת חרדה מוכללת עמידה לתרופות SSRI ו-SNRI. לוקח כרגע קלונקס, זאפה וויאפקס עם תועלת חלקית. האם זה מקנה לי פטור משירות צבאי קרבי? גם ככה קשה לי מאוד בתיפקוד היום-יומי.

שלום אביב. קיום הפרעת חרדה עם צורך בטיפול רפואי אנטנסיבי בהחלט דורש התאמת סעיף פרופיל רפואי. קודם כל ממליץ לך לעדכן את לשכת הגיוס בהפרעה שלך ולעבור הערכה פסיכיאטרית במסגרת לשכת הגיוס. התאמת הפרופיל נקבעת על פי עוצמת התסמינים וההפרעה התפקודית ולא רק טיפול תרופתי. בהחלט ייתכן כי יותאם לך פרופיל 21. בהצלחה

09/08/2020 | 14:36 | מאת: קנדשוב

תופעה נוספת שמציקה לביתי היא התנתקות מהסביבה למשך פרק זמן שבה היא לעתים מתקשה לענות לשאלות של אנשים וכעבור כמה שעות התופעה חולפת בפרט לאחר שינה של כמה שעות. הדבר מפריע מאוד וגורם למבוכה. יש לציין שבתי לוקחת 400 מ"ג לפונקס 150 פבוקסיל ורבע כדור של קרדילוק בבוקר. בקשר לריור ששאלתי לפני שבועיים שיש לשקול שינוי מינון. האם כוונתך ללפונקס? תגובה

שלום רב. התופעה שאתה מתאר היא אכן חריגה. ייתכן והיא קשורה להפרעות אפילפטיות אשר התרופה לפונקס עלולה לגרום ולעורר. לאור זאת ממליץ לך לפנות ליעוץ נוירולוגי ולשקול ביצוע בדיקת EEG. כמו-כן לגבי הריור ניתן לשקול כמובן בהתאם לשיקול קליני הורדת מנון על מנת להקל על התופעה. בהצלחה

09/08/2020 | 13:35 | מאת: רן

שלום רב. אני לוקח להרגעה קלונקס 1 מ"ג ולחרדות ודיכאון וייפקס XR במינון 225 מ"ג. האם מותר לשלב עם זה טיפות עיניים בשם Alphagan P להפחתת לחץ תוך-עיני? מוזכר כי הטיפות שייכות לקבוצת תרופות אגוניסטים לרצפטורים אלפה-אדרנרגיים וכי יש לעדכן את הרופא אם משתמשים בתרופות הרגעה או תרופות נגד דיכאון. מה עושה במוח השפעה על אלפה-אדרנרגיים ? מגבירה רמת אדרנלין בגוף כך שעלולה להחמיר חרדות ואו דיכאון?/מתנגשת ומפריעה לתרופות נוגדות דיכאון וחרדה שאני לוקח?

שלום רן. אינני יודע אם טיפות העיניים שאתה נוטל הן בעלות השפעה מקומית לעין או משפיעות מעבר לכך. אני ממליץ לך להתיעץ עם רופא עיניים מטפל ולשאול את דעתו. בהצלחה

לקחתי שבוע ראשון חצי כדור לאחר מכן עשר מ"ג

09/08/2020 | 00:09 | מאת: לינה

סלילה לא חודש וחצי,אלא 32 יום

שלום לינה. אם את מתכוונת לתופעות לוואי של שימוש בצפרלקס הרי שתוך חודש תופעות אלו אמורות להעלם. אם הן לא נעלמו ייתכן כי הם קשורות לגורם אחר. בהצלחה.

אני רוצה להפסיק ת'כדור

08/08/2020 | 23:00 | מאת: רוני

שבוע טוב ד"ר.האם אריפליי משמשת כאוגמנטציה רק ב-SSRI או גם ב-SNRI במצב של הפרעת חרדה ? מהו המינון של החיזוק בדרך כלל עבור הפרעת חרדה ותוך כמה זמן ניתן לבחון את השיפור?

שלום רב. התרופה אריפליי יכולה לשמש כתוספת מחזקת- אוגמנטציה הן לתרופות SSRI וגם לתרופות SNRI. בהפרעות דיכאון וחרדה. בדרך כלל החזוק הינו במנון 2.5 מ"ג עד 5 מ"ג וניתן לשקול מנון עד 10 מ"ג. יש צורך לבחון את אפקט ההצלחה לאורך חודש עד חודשיים לפחות. בברכה

שלום רב, שנים סבלתי מדיכאון, שנים טופלתי בפסיכוטרפיה וגם היו פעמים שטופלתי בתרופות. אני בת 74. כיום אני מטופלת בקוקטייל תרופות מצוין - ללא דיכאון, נמצאת בקשר עם פסיכאיטר למקרה הצורך. 2 פעמים חוויתי אירועים מאניים. בין אירוע אחד לשני עברו כ 15 שנים בשני המקרים האירועים הופיעו בעקבות נטילת תרופות אנטידיכאוניות. במקרה הראשון בשנת 1994- התגובה הופיעה בעקבות נטילת פבוקסיל- אז במינון גבוה של 400 מ"ג. הפסיכיאטר בחר במינון זה ,לדבריו, על מנת להוציא אותי מהדיכאון עד כמה שמהר יותר . בוקר אחד התעוררתי וחשתי שהמחשבות רצות במוחי במהירות- התקשרתי לפסיכיאטר, תיארתי את המצב, וביקשתי להוריד את המינון(אני אחות מוסמכת בין השאר). הרופא הוריד את המינון לחצי. הופיעו אצלי תופעות המאפיינות מצב מאני, ללא בזבוז כספטים או יחסי מין פרועים :). לקח זמן עד שהתופעות חלפו. כעבור שנים, שוב בעקבות דיכאון שנמשך 5 שנים תמימות(למרות פסיכוטרפיה שבועית) - פניתי לפסיכאטרית. בפגישה הראשונה עם הפסיכיאטרית- טענה שהופעת המאניה בעקבות נטילת תרופה אנטי דיכאונית מוזכרת ב DSM ואינה מאובחנת כקוטב במחלה הבי פולארית . הרופאה נתנה לי קוקטיל אחר של תרופות. אחת התרופות הייתה בונסרין 20 מג. שוב הופיעו התופעות המאפיינות מצב מאני. הרופאה הורידה את המינון לחצי. גם במקרה הזה לקח זמן עד שהתופעות חלפו. שאלתי היא- האם אכן תופעה זו מוזכרת ב DSM ?. הרהורים בשאלה זו עלו מדי כמה שנים. לפני כשנה -בנסיבות משפחתיות לא קלות- עלה נושא זה שוב- והוצגתי על ידי בן משפחה כחולה. אני יודעת שאיני בי פולארית. מעולם לא אובחנית ככזו. בכל זאת רציתי לדעת האם "התנך הפסיכיאטרי "D S M אכן מתייחס לתופעה עליה אני כותבת תודה

שלום דסי. נטילת תרופות נוגדות דיכאון בעיקר במינון גבוה כפי שציינת אכן יכולה לגרום להופעת אפיזודה היפומאנית או מאנית אשר בהמשך יכולה להיות מאובחנת כהפרעה דו-קוטבית. לעתים מדובר בסוג מסוים של הפרעה דו-קוטבית אשר בדרך כלל מהלכו מתון יותר. DSM5 הינו מדריך אמריקאי לסיווג הפרעות נפשיות במהדורה המעודכנת ביותר. הוא קובע אבחנה של הפרעה דו-קוטבית בעקבות תרופה או שימוש בסם אשר יכולה להתאים לתיאור המהלך אצלך. בברכה

06/08/2020 | 20:22 | מאת: חיים

האם אפשר לשלב אינווגה 3 מג עם סוליאן 400 מג ? האם זה שילוב מקובל לשלב נוגד פסיכוזה בעל פוטנטיות גבוהה עם נוגד פסיכוזה בעל פוטנטיות נמוכה ?

שלום חיים. בדרך כלל אנחנו לא ממליצים לשלב שתי תרופות נוגדות פסיכוזה במקביל שכן זה מוביל יותר לתופעות לוואי ופחות ליעילות. במקרה זה הייתי ממליץ לך להעלות מנון סוליאן בהדרגה עד 800 מ"ג ולותר על אינווגה. בהצלחה

05/08/2020 | 13:26 | מאת: גיל

שלום :) התחלתי להוריד במינון הריספרדל לאחר תקופה בה אני מרגיש הרבה יותר טוב. התחלתי לנטול את התרופה לפני 15 שנה בערך כתמיכה ללוסטרל שקיבלתי לטיפול ב ocd כבר תקופה ארוכה שהרגשתי יותר טוב. לפני שלושה חודשים הורדתי את המינון מ2 מ״ג ל1 מ״ג היו קצת תופעות של רגזנות, מועקה בחשה וחוסר שקט. התסמינים עברו לפני חודש. לפני שלושה ימים הורדתי את המינון לגמריי מ1 מ״ג והפסקתי לנטול את התרופה. בשלושה ימים האחרונים מאז ההפסקה השינה שלי ממש נפגעה. לוקח לי בין 3-4 שעות להירדם וגם כשאני נרדם אני מתעורר על שעה והשינה שלי ממש לא עמוקה. ישנם גם תסמינים שאני מכיר אותם כמו נעילת לסתות וחוסר שקט אך אני רגיל לזה. רציתי לדעת תוך כמה זמן השינה שלי תתייצב. תודה מראש :)

שלום גיל. הפרעות שינה ואי שקט צפויות לעבור תוך כשבוע-שבועיים אך ייתכן כי הפרעות אלו קשורות להפרעה הבסיסית שלא מכוסה כעת על טיפול תרופתי ויש לחשוב על כך בהמשך. בהצלחה

05/08/2020 | 00:51 | מאת: אלי

שלום, אני מאובחן עם ocd מגיל 13 עם חרדה כללית וטורט קל שמתחלף לכל מקום בגוף כולל טיקים ווקאליים , בגיל 22 התחלתי לקחת ציפרלקס בעקבות מחשבות טורדניות וחרדה , כיום אני בן 30. הציפרלקס הפסיק להשפיע ( אולי בעקבות גראס ואלכוהול) וכמעט התאשפזתי בעקבות מחשבות טורדניות מיניות והחליפו לי לפרוזאק שגרם לי לחרדת יתר וכרגע אני על רסיטל מזה חצי שנה 30 מ"ג , שייצב אותי באופן יחסי. החרדות חזרו שוב ואיתן רגישות יתר לרעשים של דלתות נטרקות מהשכנים והרגשת מועקה במשך כל היום ,דופק חזק ודכאון עקב רעשים ומחשבות על בדידות רבה. הטיקים החמירו לי עקב כך ואני מתחיל להרגיש כאבים בעקבות הטיקים בכתף. האם יש לך המלצה על טיפול אחר בשבילי ? הפסיכיאטרית שלי המליצה לי לשלב כדורי נוגדי פסיכוזה ואני מפחד.

שלום אלי. ניתן לשקול העלאת מנון רסיטל עד 60 מ"ג או לנסות לעבור לונלהפקסין או אנאפראניל. כמו-כן בהחלט אפשר לנסות תרופות נוגדות פסיכוטיות במנון נמוך כמו רספרדאל וסרוקוול- הן בטוחות לשימוש ואין לך מה לפחד. מעבר לכך ממליץ לך להפסיק צריכת גראס ואלכוהול שכן הם מחמירים אי שקט פנימי וחרדות לאורך זמן. כמו-כן ממליץ על טיפול פסיכולוגי בשיטת CBT. מומלץ לפנות ליעוץ פסיכיאטרי. בהצלחה

שלום רב האם ציפרלקס מכיל בתוכו או גורם להפרשה של רלקסין? ואם כן איזה סוגי הורמונים הוא מעודד עןד להפריש? תודה

שלום רב. ההורמון רלקסין (חשוב להבדיל מתרופה בשם רלקסין) הינו הורמון הקשור לתהליכי הריון ולידה אך נמצא גם אצל גברים ותפקידו והשפעתו עדיין אינם ברורים. לא נמצא קשר בין ההורמון לתרופה צפרלקס. צפרלקס עובד על חומר מוחי הנקרא סרוטונין אשר אחראי על מצבי רוח, רגשות וחרדה

03/08/2020 | 14:33 | מאת: רועי

שלום. אני סובל מחרדה חזקה מאוד אשר עמידה לטיפולים שונים ב-SSRI ו-SNRI. האחרון, ויפאקס XR במינון 300 מ"ג. לכן לפני 3 שבועות ניתן לי אריפלי 2.5 מ"ג כחיזוק. בנתיים אין השפעה משמעותית. מהו פרק הזמן הנדרש בדרך כלל כדי לבחון את מלוא השפעת התרופה המחזקת הזו במינון זה?תודה בה.

שלום רועי. 2 עד 6 שבועות הן פרק זמן מספיק לבחינת אפקט של תרופה מחזקת. אם אריפלי 2.5 מ"ג לאחר 3 שבועות אינו עוזר ממליץ לשקול העלאת מנון ל-5 מ"ג. בהצלחה

02/08/2020 | 17:25 | מאת: אורי ב.ח

עוד שאלה אם אפשר. נתקלתי במספר מחקרים שמדברים על שמן CBD במינון גבוה (1000-1500 מג) כתרופה אנטי פסיכוטית לטיפול בסכיזופרניה. מדובר שם על יעילות דומה לכדורים פסיכיאטריים ועל תופעות לוואי שכמעט ולא קיימות. כל עוד השוק לא מוסדר בארץ זה בלתי אפשרי להשתמש במינון הנ"ל, מכיוון שבקבוקון מכיל כ 2000 מג ועולה כ 450 ש"ח. מדובר במינון של יומיים בסה"כ, בסכום הזה. יחד עם זאת, ה"יועץ הרפואי" של חברת MOYA, אשר מוכרת את השמן הנ"ל, טוען שהכמות הנכונה היא בין 80-150 מג ליום. יחד עם זאת, המחקרים שהוא הפנה אותי אליהם מדברים על 600 מג ליום. מהי האמת בנושא? והאם כבר יש פסיכיאטרים בישראל שממליצים על שמן CBD לטיפול בסכיזופרניה?

שלום אורי. המחקרים המדברים על תרומת CBD לסכיזופרניה מצומצמים. עדיין אין הוכחה מובהקת לכך וממליץ לך להימנע משימוש שכן סם הקנאביס מוכר כמגביר ומחריף הפרעות פסיכוטיות. בהצלחה

02/08/2020 | 17:07 | מאת: אורי ב.ח

שלום רב. אני חולה בסכיזופרניה ונוטל מזה ארבע שנים 25 מג של קלופיקסול. העליתי מאז כ 80 קילוגרם והמחלות הנלוות להשמנה מסכנות את חיי. החלטתי להפחית את הכדור. האם אפשר לחצות את הכדור לחצי?

02/08/2020 | 17:19 | מאת: אורי ב.ח

אני שואל את זה מכיוון שלכדור אין פס חצייה ומכיוון שקראתי ברשת שיש בעיה עם חצייה של כדורים קטנים. ברור לי שעדיף לעשות את זה בפיקוח פסיכיאטרי אבל אני נמצא עדיין בהליכים בירוקרטיים עם העניין.

שלום אורי. קודם כל קלופיקסול עצמו בד"כ פחות תורם להשמנה מתרופות פסיכיאטריות אחרות. שנית, ממליץ לך להתיעץ עם הרופא המטפל לגבי שינוי במינון ולא לעשות על דעת עצמך. ניתן גם לתת קלופיקסול במנון 10 מ"ג וכך לאזן את המנון. בהצלחה.

שלום אורי. קודם כל קלופיקסול עצמו בד"כ פחות תורם להשמנה מתרופות פסיכיאטריות אחרות. שנית, ממליץ לך להתיעץ עם הרופא המטפל לגבי שינוי במינון ולא לעשות על דעת עצמך. ניתן גם לתת קלופיקסול במנון 10 מ"ג וכך לאזן את המנון. בהצלחה.

31/07/2020 | 14:14 | מאת: אלי

שלום רב, הבת שלי בת 11 וחצי, ילדה בריאה באופן כללי. מזה כשלושה שבועות החלו אצלה טיקים חוזרים שמתבטאים בתנועה אחת חוזרת של שבריר שנייה באיזור הצוואר. השאלה שלי היא - 1. האם דורש טיפול / אבחון בשלב זה? 2. האם עלי להעיר לה או להתעלם? תודה רבה על ההתייחסות!

שלום אלי. טיקים מוטוריים- התכווצויות שריר ספונטניות כתוצאה מגירוי חשמלי אקראי הינן תופעה מוכרת בילדים ואינה מהווה מחלה. אם יימשך ממליץ על יעוץ נוירולוגי. לא מדובר במקרה חירום. אין צורך להעיר וזה רק יגרום למצוקה נפשית שכן טיק הינו תופעה בלתי נשלטת. בהצלחה

30/07/2020 | 18:43 | מאת: רון

שלום ד"ר. התרופה אביליפיי במינון 2.5 - 7.5 מג' מוכרת כמחזקת השפעה נוגדת דיכאון. האם במינונים אלו יש לה השפעה מחזקת גם על הפרעת חרדה? תודה לך.

שלום רון. אביליפי במינונים נמוכים עד 10 מ"ג יכול להוות טיפול משלים ומחזק ואף מרכזי בטיפול בדיכאון. הוא יכול לעזור גם בהפרעות חרדה במידה פחותה יותר. יש צורך בשקול והערכה פסיכיאטרית לצורך זה. בהצלחה

26/07/2020 | 14:25 | מאת: יאיר

שלום ד"ר. עבורי רק קלונקס נמצא כיעיל עבור החרדה ממנה אני סובל(אני מניח שגם שאר בנזודיאזפינים) בחודש הראשון מאוד מאוד עוזר וההשפעה פוחתת עם הזמן. לאחר מכן, עוזר באופן בו אני יכול לתפקד עם מינימום חרדה. כל תרופה אחרת ציפרלקס, רמוטיב, רמרון, רסיטל, פאקסט, ויאפקס - כלום ושום דבר. גם ניסיון לחזק באמצעות אנטי פסיכוטי אולי משפר מצב רוח אבל לא חרדה. כלומר הגוף מחפש משהו מרגיע אשר ה-SSRI ואו ה-SNRI לא מספקים עבורו. איזה תרופות יש שהן מרגיעות ופועלות בדומה לבנזודיאזפינים רק ללא התמכרות? איזה אופציות תרופתיות אפשר עוד להעלות על השולחן? פסיכיאטר אומר שהיות וניסינו SSRI ו-SNRI והוכחנו שעליי זה לא עובד, עליי להיות מטופל קבוע בקלונקס 2 מ"ג ואם זה לא עוזר מספיק להעזר בטיפולים פסיכולוגיים ולא רק תרופות. אני חושש לקחת מינון זה קבוע בכל זאת מדובר בכדור מאוד ממכר אשר השפעתו פוחתת ופוחתת עם הזמן ואז נדרש מינון גבוה יותר.. אודה לעצמתך מה נכון לעשות?

שלום יאיר. התרופה קלונקס שייכת למשפחת תרופות הרגעה הנקראות בנזודיאזפינים. מדובר בתרופות בעלות יעילות גבוהה בהורדת הרדה ומתח בטווח מיידי וקצר. עם זאת לאורך זמן תרופות אלה מאבדות מיעילותן וקיים סיכון משמעותי לבעיית התמכרות. כמו-כן הם מטשטשות ומרדימות ומהוות סיכון לנהיגה, לפעולות הדורשות קשב וריכוז גבוהה וכן בעיה בצריכת אלכוהול. ניתן להיעזר בתרופות מרגיעות לא ממכרות כגון בונסרין, טראזודיל. כמו-כן כדאי לשלב טיפול פסיכולוגי כמו CBT שיכול מאוד לעזור. מעבר לכך יש היום ארסנל רחב ומלא של תרופות אשר יכולות לעזור באיזון ה]רעות חרדה. ממליץ לך לא לותא ולהמשיך בטיפול. חשוב להדגיש כי אין להפסיק טיפול בקלונקס בפתאומיות עקב תסמיני דמילה אלא להתיעץ עם מומחה בעניין. בהצלחה

ריור מוגבר לבחורה שנוטלת 400 מג לפונקס ליום

שלום רב. הפרשת רוק מוגברת בעיקר בשינה הינה תופעת לוואי שכיחה בטיפול בלפונקס והיא אכן מטרידה. ניתן להשתמש בתרופות אנטיכולנירגיות לייבוש רוק כמו דקינט. לעתים התופעה מתמתנץ עם הזמן. אם המצב הקליני ישתפר ניתן לשקול הורדת מינון. בהצלחה

האם כוונתך הורדת המיגון של הלפונקם האם ניתן לעשות זאת בזהירות ותוך כדי מעקב. תופעה נוספת שמציקה לביתי היא התנקות מהסביבה למשך פרק זמן שבא היא לעיתים מתקשה לענות וכעבור כמה שעות התופעה חולפת בפרט לאחר שינה של כמה שעות.

שלום דר שאלה אני סובלת מאוסידי ויש דברים מרגיזים הוצאתי את הפח שלי בחוץ ,הגיע זוג וזרק זבל ,עכשיו הזוג הזה הלך הרבה ברגל והיה לא פחים בדרך שלו,יש לי מצלמה .אבל דוקא בפח שלי הוא זרק.לא מרגיז" ללא קשר לאוסידי ? בבקשה תענה אין שיחות עכשיו בגלל הקורונה תודה

שלום רב. את צודקת זה מרגיז. אבל אם את עסוקה במחשבות חוזרות ונשנות המטרידות אותך זמן רב באופן לא מותאם ולא פרופורציונאלי למציאות נראה שזה OCD. ממליץ לך לפנות ליעוץ. בברכה והצלחה

17/07/2020 | 14:05 | מאת: גלי

לפורום פסיכיאטריה שלום. אני מחפשת פסיכיאטר\ית עם ניסיון בלתת אישור לבדיקת פוליגרף (מכונת אמת) על סמך בדיקת כשירות כמובן וכל מה שיידרש. אודה לתשובה בהקדם. בברכה

שלום גלי. לאישור בדיקת פוליגרף אין צורך בפסיכיאטר אלא במומחה מורשה לבדיקות פוליגרף. מעבר לכך, מבחינה מדעית בדיקות אלו אינן מדויקות וניתנות להשפעה מגורמים רבים. בהצלחה

16/07/2020 | 12:40 | מאת: רון

שלום ד"ר.אני סובל מהפרעת חרדה מוכללת אשר לא הגיבה ביעילות לכדורים ממשפחת חוסמי הסרטונין וגם לא לחוסמי סרטונין & נוראדרנלין. הומלץ בייעוץ פסיכיאטרי לאחר מיצוי תרופות אלו במינון מלא, להוסיף ARIPLY במינון 2.5 מ"ג בנוסף לתרופה (כרגע זה ויאפקס XR במינון 300 מ"ג). אני כבר יומיים עם התוספת וכבר חש השפעה הרגעתית (נעימה ולא מעייפת). מתי מרגישים את מלוא השפעת התרופה על הפרעת חרדה ולא רק אפקט הרגעתי ? (שגם הוא מבורך בפני עצמו). צריך לעשות בדיקות דם היות והוסיפו לי את התרופה המחזקת?תודה

שלום רון. על מנת לבחון השפעה של כל שינוי תרופתי בהפרעות חרדה דרושה סבלנות ואורך רוח של מספר שבועות לפחות. מומלץ לבחון השפעת שינוי תרופתי בין כחודש לחודשיים. בהצלחה

12/07/2020 | 17:58 | מאת: אלמונית

אני ובעלי עשינו הסכם שלום ביית לחלופין גירושין הלכנו לטיפול זוגי כחצי שנה לאחר שהטיפול לא צלח והוא רצה להפסיק ולהתגרש אני המשכתי אם המטפלת עוד מס פגישות לבד אנו בסיומו של טיפול אני מאוד התחברתי למטפלת כבן אדם האם יש מצב שבסיום הטיפול נוכל להישאר בקשר לא טיפולי אלה חברי? האם יש מצבים כאלה שמטופלת ניהית חברה של מטפלת?

שלום רב. מומלץ מאוד לא להתחבר לכל סוג של מטפל מעבר לקשר הטיפולי המוסדר. זה פוגע בטיפול עצמו ובדרך כלל תוצאותיו לא טובות. מעבר לכך מבחינה אתית ומקצועית למטפלים אסור להתחבר למטופלים שלם בקשרים שמעבר לטיפול עצמו. בהצלחה

09/07/2020 | 00:24 | מאת: מורנו

שלום ד"ר.האם התרופה Aripiprazole יעילה כחיזוק לתרופה VIEPAX XR 225 MG שלא מגיבה ביעילות להתקפי חרדה? אם כן,מהו המינון המתאים לחיזוק?

שלום רב. התרופה אריפיפיראזול (בשם המסחרי אביליפי או אריפלי) משמשת גם כתופסת הגברה- אוגמנטציה לתרופות נוגדות דיכאון וחרדה . ניתן לתת מינונים לצורך אוגמנטציה 2.5 עד 5 מ"ג. במקרה חריג ניתן להגיע גם ל-10 מ"ג. בהצלחה

08/07/2020 | 13:31 | מאת: דניאל

ד"ר שלום. אני סובל כרונית מהפרעת חרדה. בעבר ניסיתי ציפרלקס עד 20 מ"ג, פאקסט עד 40 מ"ג , רסיטאל עד 40 מ"ג ורמרון עד 45 מ"ג. אלו לא הועילו עבורי . כל זה היה לפני 10 שנים. בנתיים נעזרתי מידי פעם בקלונקס פה ושם. האם יש טעם לדעתך לנסות תרופה בשם סרנדה שהיא בעצם SSRI בדומה שאלו שלקחתי בעבר?

11/07/2020 | 00:56 | מאת: משה המנוסה

במקרה שלך הייתי מנסה סימבלטה

שלום דניאל. אם ניסית צפרלקס פאקסט ורסיטל במנונים האלה ללא הצלחה, הסיכוי להצלחה בסרטלין אינו גבוה שכן היא שייכת לאותה משפחה. כדאי לתת SNRI כמו ונלפקסין/וויפאקס או צמבלטה. בהצלחה

06/07/2020 | 15:46 | מאת: חיים

ד"ר שלום.אני סובל מחרדות כלליות מאז היותי נער. ניסיתי לפני כמה שנים ציפרלקס 10 -20 מ"ג משך 4 חודשים ולא הייתה תועלת. עכשיו אני מנסה ויאפקס XR התחלתי עם 75 מ"ג ולאור העדר השפעה אני כבר 4 חודשים תחת מינון 225 מ"ג. ב-3 השבועות האחרונים ,אני מרגיש לא רק את החרדה הבסיסית אלא התקפי חרדה של ממש (הרגשת שאני מתעלף או משתגע מרוב חוסר שקט).האם אפשר להצביע על הויאפקס במינון הגבוה כגורם להחמרת החרדה הבסיסית להתקפי חרדה? מה נהוג לעשות במצב כזה?אודה לך למענה.

שלום חיים. אם אתה לוקח וויפאקס 225 מ"ג שזה המינון הגבוה המקובל במשך 4 חודשים ללא שיפור במצב אז סימן שהתרופה לא יעילה עבורך ויש צורך להחליפה בכל מקרה. בדרך כלל וויפאקס במנון קבוע לאחר תקופת התרגלות לא יגרום לתסמיני חרדה כאלה אך יכול לגרום לאי שקט וזו סיבה נוספת להחליף את התרופה. בהצלחה

05/07/2020 | 22:54 | מאת: לינה

שלום לפניי כשנה התחיל לי טנטון דו צדדי בפתאומיות מאז אני סובלת מדיכאון וחרדות והטנטון נמשך ונמשך... ( לפניי הטנטון רציתי לציין שסבלתי מלחץ נפשי כמה שבועות לפניי, מה הביצה ומה התרנגולת איני יודעת....!) התחלתי לנטול ציפרלקס בבוקר מלפניי ארבעה ימים חצי כדור שבוע ראשון ואז הרופא אמר לעלות לשלם בהמשך בנתיים המרשם לארבעים יום,האם הציפרלקס מעורר וגורם להפרעות שינה שאמורות לחלוף אחריי תקופה של שלוש שבועות,האם אני יכולה לקחת מידי פעם וואבן בלילה? מה עושים?! מיואשת !! מחכה לתשובה בבקשה

שלום לינה. קיים קשר בין טנטון לחרדה ומתח. בדרך כלל חרדה ומתח מגבירים טנטון והטנטון עצמו מגביר סבל ותחושת דיכאון. צפרלקס בדרך כלל אינו מעורר אך ישנם אנשים בהם הוא גורם להפרעות שינה. ממליץ לקחת צפרלקס במקרה זה בשעות הבוקר. ניתן לשלב ואבן כתרופה SOS למצב קשה במיוחד ולא באופן קבוע. ממליץ לך לנזות שיטות הרפיה וזמיעת מוזיקה מדיטטיבית או רעש לבן להפגת הסבל מהטנטון. צריך לדעת שטנטו עלולה להיות בעיה כרונית עמידה וצריך להתמודד איתה. בהצלחה

13/07/2020 | 23:40 | מאת: לינה

לוקחת ציפרלקס בבוקר אבל מותר וואבן פעם בשבוע לפניי השינה?

איפה תקבל אותי ? אני בקופ ח כללית פלטינום? אם אין דרך הקופה מה עלות פגישה איתך ? תודה משה

שלום משה. אני מטפל במרפאה פרטית דיסקרטית בראשון לציון. אתה מוזמן לקבל פרטים ולקבוע תור בטלפון 03-6112770 בברכה ובהצלחה

02/07/2020 | 12:37 | מאת: שואל

שלום.סבלתי מחרדה שנים רבות אשר החמירה ואז ניסיתי רמוטיב, ציפרלקס, פאקסט , מירו, ויאפקס. לאחר שאלו לא הועילו מספיק הפסיכיאטר אמר שאין ברירה והכדור המתאים לי ביותר הוא קלונקס 2 מ"ג. אכן הכדור עזר לי מאוד והחזיר לי איכות חיים למשך כמה שנים(למרות הירידה בהשפעתו) עד שממש הרגשתי חזרה של חרדות. הפסיכיאטר אמר שאין הרבה מה לעשות. פניתי ליועץ פסיכיאטר בכיר אשר המליץ למצות מינון מירבי נוגד דיכאון וחרדה כמו ויאפקס XR ובמקביל לרדת בהדרגה במינון הקלונקס עד 1.5 מ"ג. אני כבר על מינון קלונקס 1.5 מ"ג משך 4 חודשים ועדיין סובל מתסמינים של הרעת חרדה כמו צמרמורת,אי שקט גופני כללי,קפיצות שרירים מידי פעם,מחנק בחזה. האם מוכר בספרות המקצועית שתסמיני הפחתת קלונקס מחזירים את החרדה "בריבאונד" גם לאחר 4 חודשים לאחר ההפחתה? כמה זמן עוד לתת לזה לחלוף מעצמו באם מדובר בתסמיני גמילה/נסיגה?

שלום רב. תסמיני גמילה לאחר הפחתה או הפסקת מנון של קלונקס יכולים לכלול גם אי שקט פנימי ותחושת חרדה. עם זאת תסמיני גמילה מתרופות בנזודיאזפינים כמו קלונקס נמשכים בד"כ ימים עד שבוע-שבועיים. לא סביר כי תסמיני הגמילה נמשכים לאחר 4 חודשים ונראה כי החרדה קשורה יותר להפרעת החרדה שממנה אתה סובל. בהצלחה

01/07/2020 | 17:49 | מאת: גוטי

שלום ד"ר, אני לא יודעת אם אני בפורום הנכון אבל בכל זאת אשאל את השאלה ואתייעץ . יש לי דוד בן 60 ,כבר מלפני פחות משנה מתוך שינה הוא מתחיל בתנועות בידיים ורגליים כאילו הוא בתנועה מתוך חלום ,הוא לפעמים גם מדבר דיבור לא ברור .כאשר הוא מתעורר שואלים אותו והוא לא זוכר כלום מהחלום ושהוא אפילו דיבר ועשה תנועות בידיים וברגליים .השאלה שלי זה מה זה יכול להיות ומה הסיבה לכך? זה נראה שהוא חיי את החלום במציאות ,זה יכול להיות דיבור ,צחוק,תנועות ,ואפילו גם לנסות לפתוח את העניים ואפילו הוא פותח את העניים אבל לא באמת רואה אותנו והוא לא זוכר כלום כשהוא מתעורר . תודה רבה

שלום רב. ייתכן מאוד שמדובר בהפרעת שינה על רקע פגיעה אורגנית. ממליץ לפנות לבירור במעבדת שינה וכן ליעוץ נוירולוג בעניין. בהצלחה

01/07/2020 | 16:03 | מאת: אביעד

שלום ד"ר.נראה שאני סובל מהתקפי חרדה בעוצמות שונות על רקע הפרעת חרדה מסוג OCD (כך אמר הפסיכיאטר). כיון שניסיתי בעבר ציפרלקס 20 מ"ג שלא הועיל למצב,הפסיכיאטר אמר שאפשר לנסות ונלפקסין XR עד 225 מ"ג. אני במינון 225 מ"ג כבר כמה חודשים. אין שיפור במצב והמוח לא שקט ורגוע. האם לפני החלפה ל-SSRI אחר דוגמאת לוסטרל יהיה יעיל לעשות אוגמנטציה לתרופה שאני מקבל כרגע או שאוגמנטציה יעילה כאשר מדובר על אי השפעה מספקת על מצב דיכאון בעיקר שהוא לא המצב אצלי.. תודה.

שלום אביעד. ממליץ לך לנסות קודם תוספת של אנאפראניל או תוספת של תרופה נוגדת פסיכוזה במנון נמוך כמו רספרדל או סרוקוול. בהצלחה

30/06/2020 | 18:48 | מאת: אביבgim

בני בן 25 שנים. בערך 15 שנה נוטל תרופות נגד סכיזופרניה. עכשיו הבדיקות שלו גבוליות לסוכרת. ואני רואה שברצפט רשום שלמי שיש סוכרת או במשפחה יש עניין תורשתי יש להתייעץ עם הרופא. האם יש תרופות פסיכיאטריות חליפיות? שלא גורמות נזק.

שלום רב. לפונקס הינה תרופה אנטי פסיכוטית יעילה ביותר אך בהחלט מעלה סיכון לסוכרת באופן משמעותי. גם שימוש בצפרלקס עלול להביא לעלייה בסיכון לסוכרת. יחד עם זאת אם בנך מגיב היטב ללפונקס הייתי נזהר מאוד מלהפסיק טיפול זה כי זה טיפול יעיל ביותר וקיימת סכנה של חהמרה. כדאי לך לשקול עם פסיכיאטר מטפל הורדת מנון לפונקס, החלפה או הפסקת טיפול באסטו. כמו-כן ממליץ מאוד לשלב פעילות גופנית ותזונה מאוזנת. בהצלחה

30/06/2020 | 16:33 | מאת: מתוח

שלום ד"ר נכבד. שנים סבלתי מתסמינים לא נעימים אשר עם הזמן אובחנו כחרדה. טיפול בשיחות ולאחר מכן CBT לא ממש עזר. אחרי הצבא התחלתי טיפול תרופתי: בתחילה רמוטיב, אחר כך ציפרלקס 10 - 20 מ"ג, פאקסט 20- 40 מ"ג, רסיטל 20 - 40 מ"ג, רמרון 15- 45 מ"ג, ויאפקס 75- 300 מ"ג. התרופה לא עזרו לי באופן משמעותי וגרמו לי רק להגברת חוסר שקט. אך ורק תרופה אחת עזרה לי והיא קלונקס. הבעיה היא אפקט ההתמכרות והירידה בהשפעה לאחר שימוש יום-יומי ממושך. האם ישנה תרופה אשר איננה ממכרת ויעילה אשר עובדת על אותם החומרים במערכת העצבים אשר הקלונקס עובד עליהם? נמאס לי להיות שפן ניסיונות של תרופות שונות, לצפות ולחכות פרק זמן של 3 חודשים ויותר ,לסבול אי-אלו תופעות לוואי ואז להבין שהתרופה לא יעילה עבורי. האם זה כל כך נורא להשתמש כל החיים בקלונקס ללא SSRI או SNRI - אני עייף מניסיונות כושלים כפי שתיארת ורק קלונקס (אני מניח שגם שאר התרופות מהמשפחה של הקלונקס) עוזר לי. ניסו קומבינציות לחיזוק של ציפרלקס 20 מ"ג עם רמרון 30 מ"ג- שום תוצאה חיובית. יש לך כיוון חשיבה תרופתי אחר? אשמח לקרוא תשובתך.

שלום רב. אכן הפרעות חרדה יכולות לגרום סבל רב לאורך החיים ללא שיפור תחת טיפול תרופתי. אכן קיבלת מספר תרופות רב במינונים אפקטיביים. נוסף על הרשימה שציינת הייתי שוקל לנסות סרטלין, צמבלטה וכן שילוב של תרופות נוגדות דיכאון עם נוגדי פסיכוזה או מייצבים. כמו-כן כדאי לנסות שילובים של טיפולי CBT שונים וכן היפנוזה. שימוש בקלונקס לתקופה ארוכה אינו רצוי שכן קיים סיכון גבוה להתמכרות. ניתן להחליף את הקלונקס בתרופות כמו מודאל, בונסרין, טראזודיל. ממליץ לך לפנות ליעוץ פסיכיאטרי. בהצלחה

שלחתי הודעה בנושא "הקלונקס הממכר או הויאפקס המעורר" מ- 28/06/2020. מתאריך זה בעקבות מחסור שהתגלה בבדיקות דם הוחל לצד התרופות מתן תוספי תזונה בריכוז גבוה: חומצה פולית 5 מ"ג + ויטמין D טיפות במינון 2000 מ"ג + סידן במינון 600 מ"ג. את כל התוספים אני לוקח בבוקר סמוך לנטילת הויאפקס XR כבר 3 ימים. ביומיים האחרונים בבוקר יש תחושת רוגע,הפחתה בחרדה, הפחתה בצמרמורת שתיארתי ובאופן פרדוקסלי התגברות של קפיצות שרירים (תסמין מובהק של חרדה ומתח). ידוע כי סידן וחומצה פולית מעורבים בתהליכים שונים במערכת העצבים. יש לדעתך קשר לכך שאני רגוע יותר ופחות עם תסמיני חרדה עקב נטילת התוספים יחד עם התרופות? שאלה נוספת ברשותך, אם הולכים על אוגמנטציה לטיפול הקיים בעזרת מינון נמוך של נוגד פסיכוזה כדי לראות אם ישפיע דרמטית לטובה, האם הפסקתו לאחר חודשיים באם לא ישפיע תגרור החמרה שוב בחרדות? אודה מאוד לעזרתך.

שלום רב. ישנם מחקרים המראים כי תוספת של חומצה פולית וויטמין D יכולה להועיל במצבים של דיכאון וחרדה אם כי לא התקבלה תוצאה מובהקת וברורה לכך. כדאי להתיעץ בעניין זה עם רופא המשפחה. ככל תוספת זו ברוכה לבריאות הכללית. תוספת של תרופה אנטי פסיכוטית במנון נמוך יכולה לעזור בהפרעות חרדה בעיקר לשינה ולהרגעה כללית. הפסקתה לא צפויה להחמיר את ההפרעה מעבר למצב הקיים. בהצלחה

28/06/2020 | 14:59 | מאת: שואל

ד"ר שלום רב. בן 35, שנים לקחתי קלונקס 3 מ"ג כל לילה במרוכז לטיפול בחרדות בגלל שמגוון SSRI במינון מקסימלי ולמשך פרק זמן מספק לא הועילו עבורי ורק קלונקס "עשה את העבודה" עד שהפסיק לעבוד... לפני 5 חודשים התחלתי תהליך הפחתת מינון ומזה שלושה חודשים וחצי אני תחת מינון 1.5 מ"ג ומקביל הועלה מינון ויאפקס XR מ-150 ל-300 מ"ג. אני עדיין סובל התסמינים הבאים: בבוקר- צמרמורת מתמשכת, כאבי ראש, דיכדוך, עיניים כבדות, אי שקט וחוסר יכולת להרגע. לא ברור לי האם מדובר בתסמינים כתוצאה מהפחתת הקלונקס הממכר או תופעות לוואי של ויאפקס XR במינון גבוה מהממוצע. אם מדובר בתסמיני גמילה מקלונקס, האם אין מה לעשות פרט לסבלנות והמתנה של כמה חודשים נוספים? אגב, הפסיכיאטר שרשם לי את הויאפקס במינון 300 מ"ג אומר שהתופעות לא בגלל המינון אלא כנראה תופעות של חרדה שאינה מטופלת מספיק ולכן נדרש חיזוק. בבקשה עזרתך.

שלום רב. קלונקס הינה תרופת הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים. היא יעילה לשימוש קצר טווח בלבד. לאורך זמן יעילותה פוחתת ואז יש צורך להעלות מינונים וקיימת סכנת התמכרות. אם בוצעה הפסקה הדרגתית של קלונקס = עד 0.5 מ"ג כל שבוע שבועיים לא אמורים להיות תסמיני גמילה. וויפאקס במנון 300 מ"ג הינו מינון גבוה מאוד. אם הוא לא עוזר לאורך חודשים כדאי להחליפו בתרופה אחרת. בהצלחה.

26/06/2020 | 15:15 | מאת: לאוניד

שלום, האם פריזמה במינון של 20-40 מג ותוספת של מירו 15 מג זה שילוב בטוח מבחינת הארכת מקטע QT ומבחינות נוספות?האם כדאי לעבור בדיקת א.ק.ג בשילוב כזה? מדוע ההעדפה לי בדרך כלל לתופסת תרופות מסוג אריפליי? תודה רבה

שלום לאוניד. שילוב של פריזמה ומירו נחשב בטוח ויעיל ובמינונים האלו הוא בטוח ומקובל. בדיקת אקג כדאי חבצע אם אתה גבר מעל גיל 40 ויש בעיות לב. גם שילוב של אריפלי עם תרופות SSRI נחשב בטוח לשימוש. בהצלחה

25/06/2020 | 18:44 | מאת: ליאור

שלום ד"ר, אני מאובחן כסובל מהפרעת חרדה ומחשבות טורדניות בעיקר. ציפרלקס 20 מ''ג משך 5 חודשים לא עזר. החליפו לי לויאפקס XR ואני לוקח 300 מ''ג כבר 4 חודשים ואין שיפור. במצב כזה, תוספת תרופה לויאפקס כמו זיפרקסה במינון נמוך כמחזק יכול לעזור להפחתת מחשבות טורדניות?

שלום ליאור. קודם הייתי ממצה אפשרויות טיפול בתרופות SSRI אחרות כמו פריזמה או פבוקסיל, מנסה גם אנאפראניל. תוספות של תרופות אנטי פסיכוטיות במנון נמוך יכולות לעזור. רספרדאל וסרוקוול עדיפות יותר על אולנזפין. בהצלחה

שלום. אני לוקח בעשור האחרון תרופות נוגדות חרדה ודיכאון (ניסיתי כמה ללא הרגשת שיפור משמעותית). לאורך כל השנים מאז התחלת התרופות יוצא לי ערך בבדיקות דם GPT גבוה מהנורמה אך לא במגמה קבועה של עלייה -ערך יוצא פעם 70, פעם 60, פעם 90 וכיוצ"ב(כאשר הטווח התקין המעבדתי הוא 0 עד 50). זמן רב שאני מרגיש לא טוב ולא ברור מדוע כי אני מטופל תרופתית. לפני 3 חודשים הועלה מינון סימבלטה למקסימום ועדיין אין שיפור. כעת ביצעתי בדיקות דם : GPT - ערך חורג של 108 GOT - ערך חורג של 53 GGT - ערך חורג של 79 האם העלייה בתיפקודי הכבד קשורה בהרגשה הרעה שיש לי של חרדות ודיכאון?

שלום רון. הפרעות אלו באנזימי כבד נחשבות קלות. הם אינם קשורות לתסמיני דיכאון וחרדה. עליך לפנות לרופא המשפחה ולבצע בירור למחלות כבד. כמו-כן כדאי להתיעץ עם פסיכיאטר מטפל ולשקול הורדת מנון תרופות או הפסקתן. בהצלחה

22/06/2020 | 13:59 | מאת: יאיר

ד"ר שלום. אני סובל מהתקפי חרדה חזקים מאוד ומקבל ציפרלקס 20 מ"ג כבר כמה חודשים. אין התייצבות לטובה ואף יש החמרה של חוסר שקט מהתרופה. ניסיתי קודם פאקסט 40 מ"ג ללא שיפור. האם באופן עקרוני, תוספת נוגד פסיכוזה במינון נמוך(למרות שאני לא פסיכוטי)יעיל לטיפול בהתקפי חרדה שלא מגיבים מספיק לציפרלקס או יעיל אך ורק לטיפול בדיכאון שאינו מגיב מספיק לציפרלקס?

שלום יאיר. נוגד פסיכוזה במנון נמוך יכול להיות יעיל כתוספת לטיפול בהפרעות חרדה הן לצורך שיפור שינה והן כתוספת מחזקת לטיפול בנוגדי דיכאון וחרדה. ממליץ בעיקר על סרוקוול, רספרידון ואולנזפין. בהצלחה

שלום רב. אני סובל מהפרעת חרדה כרונית ובשנים האחרונות גם דיכאון. ציפרלקסים למינהם לא הועילו ממש. כך גם ויפאקס ורמרון. האם הכדור וולבוטרין XR מתאים לטיפול בחרדות ודיכאון או שאינו מומלץ למי שסובל מחרדה כרונית כיון שעלול להגביר חרדות? אודה לתשובתך.

שלום אורי. התרופה וולבוטרין יעילה בעיקר לטיפול בדיכאון. אין יעילות גבוהה בטיפול בהפרעות חרדה ולעתים אף עלולה להגביר אותן. אם אתה סובל מהפרעות דיכאון וחרדה ממליץ לשלב וולבוטרין יחד עם תרופת SSRI. בהצלחה

21/06/2020 | 16:56 | מאת: דביר

שלום ד"ר. אני זקוק כנראה לתוספת חיזוק ל-SSRI שאני מקבל נגד הפרעת חרדה שלא עוזרים לי מספיק. הרופא המליץ על אריפלי במינון נמוך. אין לי אבחנה של דיכאון אלא של חרדה. התרופה ניתנת רק לבגיר שסובל מסכיזופרניה או פסיכוזה או כטיפול אוגמנטציה בדיכאון מסוג MDDי(Major Depressive Disorder). אין לי דיכאון אלא חרדות ואי-שקט. מה אפשר לעשות כדי שלא ירשם לי בתיק הרפואי אבחנה של MDD או גרוע מכך, פסיכוזה/סכיזופרניה?תודה.

שלום דביר. אמנם התרופה אריפלי(במקור אביליפיי) הינה בהתוויה מקורית למחלות סכיזופרניה אך כיום לאור יעילותה ולאור נוחות השימוש משמשת גם גתרופה שכיחה להפרעות דיכאון וחרדה בהצלחה רבה. אי אפשר לשנות אבחנות בתיק הרפואי וגם אין צורך לשנותן במקרה זה. אריפלי במנון נמוך גם מחוץ להתוויה עולה מחיר נמוך יחסית. בהצלחה

20/06/2020 | 20:39 | מאת: אנונימי

התחלתי לקחת פרפנאן 4 מ"ג, ביומיים הראשונים שאני לוקח אני מרגיש לא טוב, כאבי ראש, בחילה, חוסר תיאבון וחוסר שקט האם זה אמור לקרות?

שלום רב. בהחלט יכול לקרות. זה לא מסוכן. פרפנאן 4 מ"ג הינו מנון נמוך של התרופה. בימים הראשונים עלולים להיות תופעות לוואי זמניות של כאבי ראש או חוסר נוחות. צריך לעבור תוך כשבוע. אם לא יעבור כדאי לעבור לתרופה אחרת

18/06/2020 | 16:24 | מאת: שואל

ד"ר שלום. אמנם קצת ארוך אבל בהחלט פניה מאתגרת. ובכן, אני בן 35 מזה 7 שנים מטופל בשילוב תרופתי כנגד תחושות חרדה כרוניות והתקפי חרדה: VIEPAX XR 150 MG בכל בוקר CLONEX 2-3 MG בכל לילה הרכב תרופות זה נקבע לאחר מספר ניסיונות ב-3 תרופות SSRI ו-2 תרופות SNRI ללא תועלת ממשית. פרופסור לפסיכיאטריה אמר לאחר תישאול מקיף שמה שאני זקוק לו הוא כדור קלונקס במינון 2 עד 3 מ"ג בלילה ועם ה-VIEPAX XR אפשר להמשיך כדי "לתקוף" את הבעיה מזווית נוספת אך לא מעבר למינון 150 מ"ג כי זה לא יתאים עבורי לדבריו. אכן המצב היה מאוזן באופן סביר ביותר עד לפני כשנה וחצי מאז למרות הטיפול התרופתי אני סובל ממש מתסמיני חרדה. הפסיכיאטר הבכיר אמר שאי אפשר להעלות יותר את מינון הקלונקס מעבר למינון 3 מ"ג וכי לא תמיד תרופות הן התשובה היחידה לכן המליץ על CBT אינטנסיבי. ביצעתי CBT משך 4 חודשים - עם תובנות ורכישת כלים אך ללא שינוי בתסמיני החרדה ולכן פניתי לפסיכיאטר יועץ חיצוני נוסף אחרי 10 שנים שאני מטופל אצל אותו פרופסור. הפסיכיאטר היועץ אמר שקלונקס במינון כזה הוא לא טיפול ואף מזיק בטווח הארוך. הוא התפלא שאני לוקח מינון של 3 מ"ג ואמר שאם אדם "שלא רגיל" לקלונקס לוקח מינון כזה הוא "נרדם בו במקום ל-3 ימים". סיפרתי לו כי לא הייתה כל הצלחה עם SSRI ו-SNRI לאורך השנים ורק הקלונקס הוא שעזר לי. הוא אמר שאני נמצא במינון בינוני של VIEPAX XR והוא ממליץ למצות את טיפול עם התרופה עד למינון המקסימלי ולכן המליץ על עלייה ל-300 מ"ג. במקביל אמר לרדת בהדרגה עם הקלונקס ל- 1.5 מ"ג ולפזרו על פני היום כדי לקבל עזרה נקודתית עד שתהיה השפעה מלאה של מינון ה-VIEPAX המוגבר. התמדתי בתוכנית הטיפול משך 3 חודשים והייתה התגברות של חרדות כולל תסמינים כמו הזעה מרובה, לחץ דם מוגבר, אי שקט מוגבר ותחושה של התגברות חרדות. בפגישת מעקב, היועץ אמר שלא לעלות עוד מינון ל-375 מ"ג וכי לפני הוספת כדור שלישי לחיזוק, הוא ממליץ משך החודשיים הקרובים לעשות פעילות גופנית מתונה 3 פעמים בשבוע כמו הליכה מהירה זאת בין היתר כדי להרגיל את הגוף למצב של אדרנלין גבוה. תופעות ההזעה ולחץ הדם התמתנו אבל עד שאני לא לוקח את מנת הקלונקס בצהריים, אני מרגיש ממש חרדות: צמרמורת, אי שקט גופני חזק, בטן רגיזה והפרעה במחשבה איך אצא מהמצב הזה ומה גרם לכך. אני אמור להגיע לביקורת בקרוב. אשמח לשמוע את ניתוח המצב אם תוכל בבקשה לסייע. האם תמליץ להמשיך הטיפול על פי הנחיית הפסיכיאטר או לפנות לפסיכיאטר בכיר אחר? לא סביר שאחרי 5 חודשי טיפול אין התמתנות של חרדות. כנראה שהטיפול לא עוזר או אפילו במצב זה אולי בגלל ה-VIEPAX הגבוה אף מגביר אי שקט ותופעות חרדה (היועץ שולל שהמינון הגבוה מגביר חרדות). אני לא רגוע עם הטיפול שלא הוכיח את עצמו ןבעצם הקלונקס הוא חבל הצלה עבורי.

שלום רב. צריך לברר מספר סוגיות במקרה זה. ראשית, מה מקור החרדה? האם מדובר בדאגנות יתר, התקפי פאניקה או מחשבות טורדניות. שנית, קלונקס מהווה תרופת הרגעה ממשפחת בנזודיאזפינים. זו תרופה יעילה ביותר לטיפול מיידי בחרדות אך היא טובה רק לטווח קצר של מספר שבועות. בשימוש מתמשך ארוך יותר יעילותה הולכת ופוחתת, יש צורך בהעלאת מנונים וקיימת סכנת התמכרות. לאור זאת בשלב זה של הטיפול אתה זקוק לקלונקס כתרופה למקרים דחופים בלבד. עם זאת אל תפסיק קלונקס בבת אחת- עליך לבצע ירידה הדרגתית תחת יעוץ פסיכיאטרי. שלישית- בשלב זה נראה כי ונלהפקסין/וויפאקס לא יעילה עבורך ויש צורך להחליף לתרופה אחרת- ניתן לשקול צמבלטה או תרופות SSRI או תרופות טריצקליות. ניתן לשלב עם תרופות אחרות כגון אנטי-פסיכוטיים במנון נמוך או מייצבים. ממליץ מאוד לחזור לטיפול CBT. בהצלחה

16/06/2020 | 02:53 | מאת: מוני

שלום. איזה תרופה מתאימה למחשבות טורדניות ?

שלום מוני. קודם כל צריך לברר מהן המחשבות הטורדניות ומה הן גורמות לך. אם מדובר בהפרעה טורדנית-כפייתית- OCD ניתן לטפל בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה כמו צפרלקס או סרטלין. יש לציין כי מחשבות טורדניות קיימות במגוון רחב של הפרעות פסיכיאטריות ובמצבים רגילים. ממליץ לך לפנות ליעוץ פסיכיאטרי בעניין

16/06/2020 | 00:03 | מאת: אפרים

שלום לרופא הפורום. מהו מינון התרופה ויפאקס XR שנמצא יעיל לטיפול בחרדה? האם לוסטראל מתאימה יותר כיון שעובדת "נקי" רק על סרוטונין ללא נוראפרנפין?

שלום אפרים. המנון היעיל של וויפאקס לטיפול בהפרעות חרדה הינו בד"כ 150-225 מ"ג. גם וויפאקס וגם סרטלין יעילות באותה מידה לטיפול בהפרעות חרדה והבחירה בהן נעשית ע"פ התרופות שלקחת בעבר ושיקול קליני. ממליץ לך לפנות ליעוץ פסיכיאטרי בעניין