פורום הפרעות שינה ונחירות

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - מחלות אף אוזן גרון
הנה תופעה מעניינת: כל בעלי החיים המוכרים לנו ישנים במחזוריות יומית. מעניין עוד יותר לציין שגם צמחים ישנים, ולמעשה צורות מסוימות של שינה קיימות כמעט בכל היצורים החיים על פני כדור הארץ. למרות כלליות השינה, הידע לגבי חשיבות השינה ותרומתה לבריאות הולך ומתבהר רק בשנים האחרונות. השינה משפיעה בדרכים שונות על כל מערכות הגוף: לב וכלי דם, עצבים, מערכת החיסון, עיכול ועוד. השינה גם מושפעת ומשפיעה על מערכות הנפש השונות. הידע כאמור הולך ומתרחב, ועדיין רב הנסתר בעניין השינה - תפקידיה והשפעותיה. במסגרת רפואת השינה, אנו עוסקים בעיקר באבחון וטיפול באיכות השינה, משך השינה ותזמון השינה.
1424 הודעות
1364 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות

14/06/2020 | 15:21 | מאת: קובי

שלום וברכה..יש לי רגישות חזקה לרעש בשינה כל פעם בשעות הבוקר המוקדמות רעש של הציפורים בחוץ או השכן מעליי מעירים אותי בפתאומיות אפילו שהחלון והתריס סגורים ולאחר מכן לא מצליח לחזור לישון ומאד סובל מזה..ניסיתי גם רעש לבן ביוטיוב ולא עוזר האם יש סכנה כלשהי להשתמש באטמיי אוזניים בשימוש יומיומי ואם לא איזה סוג הכי מומלץ? והאם יישנו עוד פתרון אני ממש חסר אונים תודה מראש..

לא פרטתה את שעות השינה. אם בסך הכל אתה ישן כשבע שעות, אין צורך בנקיטת אמצעים כל שהם. ניתן להשתמש באטמי אזניים רגילים ולהחליף מידי כמה ימים. ניתן גם לנסות לשפר את אטימות החלונות;זיגוג כפול ואמצעים נופים.

02/06/2020 | 17:41 | מאת: ורד

שלום, אני לא גרה בארץ ועברתי השבוע בדיקת שינה. אשמח אם תוכל להסביר לי את המשמעות שלהן ודרכי טיפול מומלצות (למי לפנות וכו׳). יש לציין שקיבלתי המלצה למכשיר CPAP. התוצאות (לשעה): AHI 73, RDI 73 Supine AHI 85 ODI 64 Arousal index 51 Average Hypopnoea/Aponea length 27 seconds Time spent with SaO2 less than 90% 77minutes Nadir (minimum) SaO2 79% זמן השינה הכולל 450 דקות. אני די מודאגת ולא ממש יודעת מה לעשות. תודה מראש על העזרה

נתונים אלו מצביעים על הפרעת נשימה בדרגה קשה. הפרעה זו מחייבת טיפול. הטיפול באמצעות cpap הוא טיפול הבחירה. חשוב להתחיל הטיפול בהקדם. בהצלחה

24/05/2020 | 04:10 | מאת: מרדכי

הבת של בת 11.5 מתעוררת כמה פעמים בלילה כשהיא נחנקת מרוק רב בפה תזונה בריאה עזרה אך לא פתרה את הבעיה לפעמים יש לה עיוות קל בפה תוך כדי הבעיה. רוב המקרים היא כמה משחררת את הרוק חוזרת לישון . קבענו לה תור למעבדת שינה. ונורולוג התורים רחוקים יש מה לעשות בנתיים תודה

דרושה כמובן אבחנה מדויקת. ממליץ לפנות גם לבדיקת אאג לאחר שבחלק מהמקרים מדובר בהפרעה הנובעת מקושי בנשימה האפית . אינני מוצא דרך לטפל לפני אבחון.

עד שפעם או פעמיים בשבוע אני מצליח להרדם באמת ואז זה קורה לשעות רבות (מינימום 10). אני בעשור הרביעי לחיי ולפני מספר שנים עשיתי בדיקת EEG שיצאה תקינה. לשמחתי העבודה שלי גמישה אבל עדיין זה מאוד מפריע לי. מה אתה מציע לעשות? חשוב לציין שאני במשקל תקין, מתאמן קבוע. כמו כן מעולם לא לקחתי תרופות

תהליך האבחון צריך להתחיל בבדיקת אקטיגראפיה בתנאים חופשיים למשך שבוע ימים. הבדיקה מבוצעל במכוני השינה בבתי החולים הציבוריים

12/05/2020 | 07:45 | מאת: עינתי

שלום רב ד"ר רוזנצוייג, אני בת 48 בריאה. לוקח לי זמן רב יחסית להירדם. אני צופה בטלויזיה כחצי שעה לפני שהעיניים מתחילות להיעצם. אני מכבה אותה ואז המח שלי מתעורר. אני מרגיעה את עצמי בעזרת דמיון מודרך או נשימות. ואז ממש בשבריר השניה לפני "הנפילה" לשינה עמוקה כשאני נרדמת סוף סוף אני מרגישה כמו קפיצה במח שמעירה אותי וחוזר חלילה. כאילו המח נאבק בהירדמות. מה עלול לגרום לכך? תודה ענקית!

התשובה לשאלה הנה מורכבת. במוחינו קיימים מספר מנגנונים המעודדים העוררות ואחרים המדכאים אותה. אחד החומרים החשובים ביותר המאפשדים הרדמות כולל את המלטונין שהוא הורמון המעודד הרדמות. חשיפה לאור בשעות הערב המאוחרות והלילה מדכאת את הפרשתו בזמן המתאים. גם אור של מסכים המכיל ככלל מקכיב גדול של אור כחול מדכא הפרשת המלטונין. ממליץ לכן לעמעם האואורות בבית כשעה וחצי לפני הכניסה למיטה ולהמנע לחלוטין מצפיה במסכים בחדר השינה.

16/04/2020 | 10:50 | מאת: דניאלה

היי בת 29 ללא מחלות רקע. כשאני הולכת לישון (לא משנה באיזו שעה) הטמפרטורת גוף שלי עולה ממש, לעיתים אף מגיע לזיעה בלילה. בן הזוג החדש שלי השב את תשומת ליבי לכך כי בגלל זה הוא כבר לא מסוגל לישון קרוב אלי מכיוון שהיום גוף שלי כבר ממש מחמם אותו שזה לא נסבל מבחינתו. ניסיתי לישון גם עם שמיכות דקות (למרות שקר לי) אבל עדיין בבוקר קמה כשכל הגוף חם ומזיע. האם זה תקין / יש אפשרות לעשות משהו בנידון? תודה.

בשינה באופן טבעי נוצרת הרחבה של כלי הדם העוריים והגוף פולט חום שנאגר בשעות היום. תהליך זה הוא טבעי. התהליך מוקצן באנשים עם עודף משקל ולעיתים באנשים עם משקל תקין אך מערכת עצבים אוונומית פעילה באופן מיוחד. במקרה של עודף משקל, ירידה במשקל תועיל. בכל מקרה ניתן למתן ההזעה הלילית ע"י מקלחת חמה כחצי שעה לפני השינה.

13/03/2020 | 18:25 | מאת: גל

בת 61 עם בעיית הרדמות בלילה.מזה חודשיים נוטלת כדור סירקדין אחד לפני השינה ואני מרגישה הטבה עצומה בהרדמות. האם אני יכולה להמשיך ןליטול את הסירקדין לאורך זמן בלתי מוגבל? תודה תגובה

התרופה מוגבלת לשלושה חודשים. רצוי להפסיק השימוש בהתאם להוראות. ייתכח מאוד שלא יהיה צורך בהמשך השימוש. במידה ובכל זאת נזקקת ניתן לחדש.

05/03/2020 | 11:15 | מאת: אייל אייש

שלום רב, בשנה האחרונה אני נוטה לקום עם נשיכה בלשון תוך כדי שינה וכאבי שרירים. הכאבים הם בעיקר באזור הכתפיים, אני מתעורר כתוצאה מהכאבים בשרירים וסובל מזה במשך כל היום. לפני שלוש וחצי שנים עברתי אירוע אפילפטי שכולל איבוד הכרה ופרכוסים. אשמח לקבל את חוות דעתך המקצועית. תודה מראש

התאור יכול להתאים לארועים פירכוסיים תוך כדי שינה . ייתכן והטיפול שאתה מקבל מספיק בשעות היום אך אינו מספיק או לא מכסה את שעות הלילה. בעת שינה עמוקה באופן טבעי גלי המוח מסתנכרנים ובמצב זה יכולים להתרחש ארועים אפילפטיים . אנא פנה לנוירולוג המטפל בהקדם . הנ"ל יפנה אותך קרב לוודאי לביצוע בדיקת EEG בשינה .

01/03/2020 | 08:10 | מאת: רות

שלום ד ר. לאחרונה בעלי מתעורר עם דופק מהיר ורק אחרי חצי שעה מתחיל להירגע.. במשפחה שלו יש רקע לבעיות לב.... מה המלצתך

בעת התעוררות באופן טבעי יש האצה של הדופק שיכולה להמשך מספר שניות. לאור התמשכות העניין ממליץ לפנות לייעוץ רופא משפחה שיפנה קרוב לוודאי לביצוע בדיקת HOLTER ECG .

08/09/2020 | 00:24 | מאת: חנה

סובלת גם מזה אשמח לדעת מה הומלץ לך לעשות.והאם מצאת פתרון [email protected]. רפואה שלימה .

28/02/2020 | 10:36 | מאת: משה

שלום ,אני שם לב כשאני ישן על הגב יש לי סיוטים,האם ידוע על קשר כלשהוא ומה ניתן לעשות?רב תודות

אין קשר מוכר בין שינה על הגב לבין חלימה מכל סוג. אנחנו זוכרים חלימה כאשר מתעוררים במהלך החלימה. ייתכן ואתה סובל מהפרעצת נשימה בשינה המתרחשת בעת שינה על הגב ובמהלך שנת חלום. באופן הזה ייתכן ויש קשר. הפתרון: המנעות משינה על הגב ע"י קשירת כיס עם שני כדורי טניס מאחור בגובה המותן.

18/02/2020 | 21:11 | מאת: אנונימי

אבא שלי בזמן שינה הוא תמיד מתנדנד במקום לא יודע למה האם תוכל לעזור לי ולענות לי על השאלה ולהוריד ממני את הלחץ

תנועתיות בדינה איננה תופעה נדירה ובד"כ חסרת משמעות. אפיון מדויק של התופעה יכול להתבצע בבדיקת שינה מלאה המבוצעת במכון השינה

14/02/2020 | 10:02 | מאת: ציפי ליאור

מזה שנים הולכת לישון ב23.00 אחרי שעה מתעוררת לחלוטין כל שעה ב ד י ו ק מתעוררת

קושי לשמר אץ רצף השינה מחייב בדיקת שינה מלאה לאבחון.

19/01/2020 | 02:18 | מאת: שי

אני היתמכרתי בהדרגה כמובן לכדור וכיום אני לוקח חמישה שישה כדורים במהלך היום ומאוד רציתי לדעת מהם תסמיני הגמילה שאעבור וכמובן כמה זמן הן ימשכו ואיך רצוי להיגמל בבת אחת או בהדרגה תודה זה מעיק עליי מאוד

גמילה חיונית במקרה שלך. הגמילה הנה תהליך משמעותי המחייב הדרכה פרטנית וליווי ותמיכה בעת הגמילה על ידי צוות מקצועי.

07/01/2020 | 00:23 | מאת: מיטל

עשיתי את כל הבדיקות לחץ דם,בדיקות דם, mri, אף אוזן גרון שלל משהו.. כשאני מזיזה את הראש לימין או לשמאל במהלך הלילה מתעוררת מזה ואחכ קשה לי לחזור לישון. זה כבר המון חודשים ככה..

התופעה יכולה להתרחש עקב הצטברות משקעים בתעלות שיווי המשקל המצויות באוזן הפנימית. ממליץ לפנות שוב לרופא אאג. במקרים מסוימים האבחנה דורשת בדיקות מעמיקות יותר. ניתן לבקש הפניה למרפאת הסחרחורת במרפאת החוץ באיכילוב

02/01/2020 | 06:28 | מאת: לימור קיש

שלום רב, אני בת 46, נשואה ואמא ל 4 ילדים, מורה במקצועי.בשנים האחרונות אני סובלת מיקיצה מוקדמת -הולכת לישון סביב 23:00-24:00 ומתעוררת לחלוטין לאחר 4 שעות או מקסימום 5 שעות. הדבר פוגע לי באיכות החיים, אני עייפה,סובלת ממגרנות ועולה במשקל. כדורי שינה לא השפיעו לטובה, מלטונין כלל לא השפיע, אודה לכל עצה או פתרון שיוכל לשפר את מצבי.

מדובר קרוב לודאי באנסומניה . אנסומניה מן הסוג הזה עלולה להתרחש עקב מצבים נפשיים שונים בעיקר דכאון וחרדה. לעיתים יכולה להתרחש מסיבות אחרות . ממליץ לפנות לייעוץ פרטני באחד ממכוני השינה.

30/12/2019 | 08:24 | מאת: איתי

היי, מזה ככמעט שנה וחצי אני סובל מהזעות בזמן השינה, מתעורר, הגב והבטן בעיקר רטובים, זיעה שמרטיבה את הסדינים ומצריכה מגבת קבועה ליד המיטה, אני בחור בן 28, לפחות 4 פעמים בשבוע זה קורה לי ולאחרונה זה התגבר לפעמיים שלוש בלילה.. חשוב לציין כי אני ישן רק עם בוקסר ופוך, אין קשר לעונות, אלא גורף כל עונות השנה, עשיתי בדיקות דם, הכל כביכול תקין, בלוטות לימפה לא מוגדלות, בלוטת תריס יצאה תקין לגמרי סובל מכבד שומני שהתגלה תוך כדי הבדיקות, אני חושש שהגוף מתריע על משהו חמור אבל לא מצליחים לאבחן את מקור הבעיה, אשמח להכוונה מה עליי לעשות, בתודה,

לעיתים יכול להגרם עקב הפרעת נשימה בשינה. ממליץ לבצע בדיקת שינה

שלום, בת 28 ב"ה בריאה! הייתה לי תחושה מסויימת של תפיקות לב מוקדמות. הלכתי לרופאה שלי שנתנה לי לבצע מספר בדיקות.. מאותו יום אני לא נינוחה , במתח ולפעמים בחרדה. מה שכן, התחיל לי בלילות תופעה מוזרה שיתכן שהיא נובעת מהחרדות אבל בכל זאת מעוניינת להתייעץ. איך שאני מנסה להרדם.. ממש כשאני כבר נכנסת לשינה טובה אני מתעוררת מזה שהנשימה שלי נתקעת למטה כמו שלא לקחתי את האויר חזרה וזה מלווה בתחושה ממש לא נעימה בבית חזה כאילו חסר לי חמצן בגוף ודפיקות לב מהירות. הלילה זה קרה במשך שעתיים רצוף כשכל פעם אני מנסה להתעלם ולחזור לשינה. זה כשלעצמו מכניס בי חרדות ואין ספק שבלילה אני כבר לא הולכת לישון רגועה, אלה יודעת שעכשיו יתחיל לי סיוטים מיזה. אציין שבמהלך היום הכל רגיל. כן כשאני חושבת על זה פתאום אני מרגישה תחושת מחנק וכאילו את אותה תופעה לשניה כזה . מזה התופעה הזו? האם יש לי ממה להילחץ? האם זה יכל לנבוע מחרדה? משהו פיזי?? ממש אשמח לתשובה כי אני ממש מבולבלת ועייפה!

מדובר ככל הנראה אכן בחרדה. ממליץ לפנות לייעוץ אצל רופא המשפחה.

10/12/2019 | 13:16 | מאת: נועה

שלום רב, אני סובלת כבר שנים מבעיה של חוסר שינה בלילות שרק מחמירה. יש לילות שאיני מצליחה להירדם כלל ולפעמים זה נמשך ליותר מכמה ימים ברצף. איזה טיפול תרופתי מומלץ לבעיה זו? רסקיו לא הראה שיפור.

כמובן שכדורי שינה למיניהם עשויים להועיל אך יחד עם זאת הטיפול באנסומניה לא יכול להסתכם בכדור בלבד. דרוש אבחון ראוי. לעיתים מדובר בחרדתיות לעיתים עוררוצ יתרר. פעמים אחרות הקושי נובע מטיפולים תרופתיים או הפרעות אחרות שאינן מטופלות. ממליץ לפנות לייעוץ אישי ע"י רופא באחד ממכוני השינה.

09/12/2019 | 12:54 | מאת: שימי

ת נערכה בדיקת שינה בליל 2019/11/28. ערוצי הבדיקה כללו: נשימת אף, נשימת חזה ובטן, דופק , רמת ריווי חמצן בדם, נחירות ותנוחת שינה. משך הבדיקה: 8 שעות 57 דקות . אובחנו 66 הפסקות נשימה מלאות . אובחנו 79 הפסקות נשימה חלקיות. צפיפות הפסקות נשימה 17 אירועים לשעה. נרשמו 134 ירידות ברמת ריווי החמצן בדם מרמה בסיסית של % 97 עד למינימום של % 90 ,במשך % 9 מהלילה נשמעה נחירה. הומלץ להשתמש בהתקן פה. האם לא כדאי לעשות ניתוח (שקדים אובחנו מוגדלים, מחיצה שאובחנה כלא ישרה)?

התשובה לשאלתך מורכבת ודורשת ייעוץ אישי . אנא פנה למרפאה.

שלום האם סטילנוקס ואמביאן מחמירים נחירות? (לאו דווקא הפסקות נשימה). האם זה תלוי במינון שנוטלים? בתודה

אין מידע המצביע על כך שתרופות אלו מחמירות נחרנות

09/12/2019 | 03:26 | מאת: דניאל

אמינות בדיקת שינה ביתית (לת) 09/12/2019 | 03:08 | מאת: דניאל שלום עד כמה אמינה בדיקת שינה ביתית? האם היא אמינה גם באבחון נחירות בלבד שעלולות לגרום לעייפות, והאם יעילה באבחון דום נשימה קל? שאלה נוספת היא שבעבר עשיתי בדיקת שינה במעבדה ולא ישנתי שם טוב (החדר היה מואר מהבניין שממול, לא נרדמתי והתחלתי להילחץ). בבדיקה יצא שאני נוחר ב40 אחוז מהלילה ללא הפסקות נשימה כמעט. וללא תנועות גפיים. השינה הייתה שטחית יחסית כאמור מהלחץ. שאלתי היא האם במידה והייתי יושן שינה עמוקה יותר כפי שאני יושן בדרך כלל אז אולי כן היו מתגלות תנועות רגליים ואולי הנחירות היו יותר חזקות עם הפסקות נשימה משמעותיות יותר? בתודה

כפי שאתה מבין לכל אחד ממתארי הבדיקה ייתרונות וחסרונות משלו. ככלל מעבדת השינה הביתית אמינה ומאפשרת אבחנה של הפרעת נשימה בשינה . חשוב כמובן לשלב בתהליך האבחון גם מידע המופק בראיון הרפואי לגבי תלונות המטופל ומידע רפואי אחר רלוונטי. לגבי עומק השינה במעבדת השינה , בתוך תשובת המעבדה אמורה להיות התייחסות לשלבי השינה השונים מה שנותן מידע על עומק השינה ומשך השינה האוביקטיבי.

09/12/2019 | 03:25 | מאת: דניאל

שלום רב האם נחירות בלבד ללא הפסקות נשימה כמעט יכולות לגרום לישנוניות ועייפות? אם כן כיצד יודעים לאבחן נחירות שעלולות לגרום לישנוניות לעומת כאלו שלא? לפי אחוז הזמן בו נחר בשינה המטופל? לפי כמות היקיצות והתעוררויות? האם 40 אחוז מהשינה המטופל נחר זה מעיד על נחירות שיגרמו לישנוניות? בתודה

נחירות יכולות להיות בשלושה מצבים שונים: 1. כתסמין של הפסקות נשימה בשינה 2. נחירות בלבד ללא הפסקות נשימה בשינה. 3. נחירות ללא הפסקות נשימה בשינה אך עם מאמץ נשימתי מוגבר. במצב השלישי מה שיתקבל בבדיקת מעבדת השינה הנן נחירות בלבד אך בנוסף תופפיע עייפות ולעיתים אף ישנוניות במצבים נייחים. ניתן לזהות את ההפרעה מתוך הסתכלות בתרשים זרימת האוויר כפי שמוןפיע במעבדת השעינה. בחלק מבדיקות השינה לא מבוצע תרשים זרימת אוויר ואז ניתן לזהות על פי מספר היקיצות הגבוהה במהלך השינה . במידה ותשובת מעבדת השינה לא כוללת התייחסות למדדים אלו, ניתן לנסות טיפול ב C-PAP . יעילותו בהפגת העייפות הנה עדות עקיפה לקיום הסיטואציה המדוברת.

13/11/2019 | 17:57 | מאת: ורד

שלום. בת 54. לוקחת הורמונים 4-5 שנים עקב בעיות הרדמות ויקיצה באמצע הלילה עם סיום המחזור. לוקחת הורמונים חלופיים אך למרות זאת לא נרדמת ולאחרונה גם מתעוררת מוקדם-שעתיים שלש לפני הרגיל. לוקחת חצי-ולעתים סטילנוקס שלם בכדי להרדם. עייפה תמידית. האם יש משהו אחר שאוכל לעשות? האם הסטילונקס ממכר? עכשו בעיקר בעייתי עקב ההתעוררות המוקדמת. תודה

מה שאת מתארת מתאם לאינסומניה. הפרעה זו מתעוררת או מחמירה פעמים רבות עם גיל המעבר. הטיפול בסטילנוקס עלול להיות ממכר. יחד עם זאת עדיפה שינה עם כדור מאשר חסך שינה מתמשך. לאיזון הטיפול ובחינת אופציות טיפוליות נוספות ממליץ לפנות לאחד ממכוני השינה לייעוץ אישי (אין צורך בביצוע בדיקת שינה ).

12/11/2019 | 13:01 | מאת: רוני

א.אז ככה, בשנה האחרונה קניתי שעון ספורט שבודק שינה(MI BAND 4) והוא אומר לי הרבה פעמים שאני קם בלילה למרות שאני כמעט בטוח בוודאות שבכלל לא קמתי והוא מצהיר על 3-4 דקות. לעיתים הוא משמיט פעמים שאני כן זוכר שהתעוררתי בלילה לכמה דקות, כך שאני לא בטוח את הדיוק שלו, בכל מקרה הוא טוען שאין לי שינה עמוקה , רוב השינה שלי מורכבת ככה : שינה עמוקה 14-16% בעוד השעון ממליץ על מינימום 20% שינה עמוקה. האם יש פה בעיה שמצריכה בדיקה במעבדת שינה? ב. בימים שאני ישן בין 6-7 שעות בלילה אני מרגיש עייף שאני קם לעבודה/לימודים. בנוסף חוסר אנרגיה, דיכאון, מחשבות שליליות/פסימיות חוסר ריכוז וחוסר סבלנות. בימים שאני ישן בין 8.5 שעות ל9 העניין מסתדר משמעותית. רוב הסביבה שלי טוענת שנידרש 6-7 שעות בלילה , אך הגוף שלי בדרך כלל לא מתפקד טוב במצבים האלה, האם אפשר להרגיל את הגוף לישון מעט בלילה או שיקיציה טבעית היא תמיד הדבר המועדף? האם דרוש ללכת למעבדת שינה שתיבדוק את הנושאים אללו?

1.השענים למיניהם אינם מתוקפים ולכן אין לדעת את רמת הדיוק שלהם בקביעת שלבי השינה השונים. 2. אכן ממןצע זמן השינה הנדרש הנו כשבע שעות אך ממוצע הוא כרגיל נקודת האמצע בתוך מרווח התקין . המרווח התקין הינו בין שש לעשר שעות. אתה ככל הנראה נזקק לשעות מרובות יותר בחייחס לממוצע והדבר אינו מסמן בעיה בריאתית כל שהיא. 3. לא נית להרגיל את הגוף לפחות שעות שינה בייחס לצורך הביולוגי האנדיווידואלי. 4. אין צורך בבדיקת מעבדת שינה.

שלום רב דר רוזנצוייג האם בלילה כשהשינה עמוקה יותר, אז יהיו יותר נחירות ויותר הפסקות נשימה אצל אדם ספציפי לעומת לילה שבו יישן שינה שטחית יותר? (למשל עקב מתח) בתודה

הנחרה מתרחשת בעיקר במהלך שלבי השינה השטחיים ובמהלך שנת החלום. שלבי השינה העמוקים הנם שקטיםיותר גם באנשים הסובלים מדום נשימה בשינה . שאלת השפעת המתח הנפשי על חומרת הפרעת הנשימה והנחרה לא נבחנה למיטב ידיעתי.

31/10/2019 | 22:28 | מאת: רז

שלום אדם שסובל מדום נשימה בשינה או כשיש חשד לדום נשימה בשינה, האם יש הגבלות או הנחיות כלשהן לגבי בדיקת קולנוסקופיה? האם הטשטוש שיש בקולונוסקופיה יכול לגרום להפסקות נשימה כמו בשינה או שזה לא משפיע כמו בשינה? ובאם יש הפסקות נשימה מתעוררים מיד כמו בשינה ונושמים או שעקב הטשטוש אין את העוררות הזו ועלולים להגיע למצוקה נשימתית? תודה רבה

בעת בדיקת קולונוסקופיה מבוצע טשטוש. פעולה זו יכולה לגרום לארועי דום נשימה כמו בשינה ואף משמעותיים יותר. מסיבה זו הבדיקה במקרים אלו מבוצעת בשרות הגסטרואנטרולוגיה בהשגחת מרדים.

29/10/2019 | 12:13 | מאת: רעות

היי, אני בת 31. מאז ומתמיד נחרתי. בגיל 20 עשיתי ניתוח אף אסטתי ורפואי בגלל המחיצות. גם לאחר הניתוח הנחירות קיימות. אני מעוניינת לדעת מה המכשיר/דרך פעולה הכי מומלצת כדי לגרום לנחירות להיפסק? ענייח שח מחיר לא רלוונטי כאן. בנוסף לזה, קשה לי לקום בבוקר. כל בוקר קמה עייפה. תודה.

הפתרון נו אנדיווידואלי ולכן דורש בדיקת שינה ועוד מספר בדיקות נוספות . בסופו של דבר פתרונות שונים מתאימים לאנשים שוים.

חוץ מבדיקת שינה, אילו עוד בדיקות עליי לעשות?

28/10/2019 | 15:32 | מאת: מיטל

בן זוגי ואב ילדיי מתקשה מאוד מאוד להתעורר בבוקר. סביב עניין ההתעוררות, ההתארגנות והילדים מאוד מורכב משום שגם מאוד מתקשה להתעורר וגם מתקשה לתפקד אחרי שכבר מתעורר. זו בעיה שמלווה אותו שנים ומעולם לא ניסה לטפל בה. האם יש דרך לברר כיצד ניתן לשפר את המצב? תודה

לכל אדם יש את השעוןם הביולוגי שלו וככל הנראה אצל בעלך השעון הביולוגי מורה לו שזו שעה טובה לשינה. ממליץ לפנות להשלמת הבירור ע"י רופא במכון השינה . ייעןץ לאחר הבדיקות הרלוונטיות

10/10/2019 | 22:43 | מאת: אלי

אני בן 36, בעל מבנה גוף רזה, אך לטענת חברתי נוחר מאוד חזק בלילה. אינני מתעורר בלילה מהנחירות. טרם ערכתי בירור בנושא, אני רק זוכר שפעם בבדיקת רופא אף-אוזן-גורן נמצא שיש לי מחיצת אף עקומה, ואין לי שום מושג אם זה קשור לנחירות שלי או לא. החשש הגדול שלי שהפתרון היחיד שיציעו לי הוא לישון עם מכשיר CPAP. האם זהו באמת הפיתרון הנפוץ או שיש פתרונות אחרים ויעילים לבעיה? תודה.

הטיפול בנחרה ודום נשימה בשינה יכול להיות שמרני באמצעות C-PAP או התקן פה ייעודי או כירורגי. התאמת הטיפול נעשית לאחר ביצוע בדיקת שינה.

29/09/2019 | 16:22 | מאת: לביא

שלום ד"ר רוזנצוויג היקר, האם טיפול בציפרלקס (ובכלל משפחת ה-SSRI) יכול לגרום לישנוניות יתר/עייפות גם לאורך זמן או בדרך כלל רק בתחילת הטיפול? מה ניסיונך בתחום אומר? פשוט ממה שאני רואה, הדעה הנפוצה אצל פסיכיאטרים היא שהכדור לא אמור לגרום לעייפות קשה לאורך זמן, אלא רק בתחילת הטיפול עלול לגרום לכך ואז כביכול מתרגלים והעייפות/ישנוניות חולפת. אשמח לתשובתך בתודה מראש וחג שמח

התרופה אכן עלולה לגרום לישנוניות מסוימת. נכון הדבר שברוב המקרים עם התרגלות המערכות הביולוגיות תופעת הישנוניות חולפת.

ד"ר רוזנצויג שלום רב, במידה ואדם מתרגל לסדר יום בוער בלילה ויושן ביום באופן קבוע ויומיומי (למשל בן אדם שעובד כל יום במשמרת לילה והולך לישון בבוקר מדי יום)- בהנחה שהוא יושן ביום בתנאים של שקט וחושך- אז האם השינה לא תהיה זהה ביעילותה לשינה בלילה ותחושת הרעננות ביממה של אחרי לא תהיה זהה? בתודה מראש וחג שמח

הדבר תלוי ביכולת של השעונים הביולוגיים לתזמון מחדש. במידה וגמישות השעון הביולוגי תקינה תועלתיות השינה תהיה טובה בתנאי שנשמר משך זמן שינה תקין ורצף שינה תקין. במקרים מסוימים קיים קושי בתזמון ואז תועלתיות השינה יורדת.

19/09/2019 | 09:12 | מאת: אייל

שלום דר !! כתבתי כאן בעבר . לוקה בדום נשימה בשינה יושן עם סיפאפ מזה כ 7 שנים עם הטבה משמעותית.. בחודשים האחרונים מתקשה לצאת בבוקר מהמיטה וסובל מעייפות נוראה . ביצעתי פירוק נתונים במכשיר והכל בסדר אין לי דום נשימה בכלל . אציין שאני נוטל תרופות פסיכאטריות בנהם לפונקס 450 מ"ג . אתמול בלילה ישנתי במעבדת שינה עם מכשיר הסיפאפ שלי שם הטכנאית חיברה אותי לאלקטורודות וחוטים .. כל זה בשביל לבדוק מהיכן מקור העייפות . אשמח לקבל חוות דעתך בעניין לגבי ההמשך ואשמח להיעזר ולעדכן . תודה רבה ויום טוב .

העייפות יכולה לנבוע מסיבות רבות. בטופן מעשי אכן נכון לבצע בדיקת השינה.

25/08/2019 | 07:12 | מאת: רננה

כשאני הולכת לישון אני לא מצליחה להירדם ונשארת שעות ערה במיטה ואני לא מצליחה להישאר על צד אחד של הכרית בלי לעבור צד תוך כמה דקות כל פעם מאי נוחות . ורק לבסוף נרדמת ביאוש אחרי המון זמן. קראתי באינטרנט וניסיתי לקרוא לפני השינה, לעשות יוגה , ספורט בצהריים, להחליף את הכרית והמזרן ואני לא חובה שום מתח נפשי, אז אני לא מבינה למה זה קורה. הגוף שלי כל הזמן מרגיש את החולשה ואני לא מסוגלת לישון זמן מספיק. אשמח לחוות דעת.

מתרשם שהגיע הסמן לפנות לייעוץ מקצועי. יש מקום לנסןת טיפול קוגניטיבי cbti.

21/08/2019 | 21:16 | מאת: רחל

שלום וברכה . אני מתגוררת בעיר בדירה שכורה עם שותפות. הבעייה שלי שאני גרה בדירה שהיא סמוכה לכביש. ויש תמיד רעש. אני רוצה להצליח לישון יותר בקלות . ולשמור על השמיעה שלא תיפגע. השאלה מה ניתן לעשות?? האם אטמי אוזניים מומלצים? ואם כן איזה,? אני מבולבלת מהעניין וזה מטריד אותי. תודה

רמת רעש הכבישים בדרך כלל לא מסכנת השמיעה יחד עם זאת הרעש הקבוע עלול להפריע לשינ שני אופנים 1. הגברה פתאומית של הרעש הגורמת להתעוררות 2. יצירת מצב סטרס (מתח) עקב רעש קבוע, דבר הפוגע ביכולת להירדם. הפחתת הרעש באמצעות אטמים אפשרית. צריך כמובן לדאוג לחטא האטם ביןשימוש אחד למשנהו על מנת למנוע התפתות זיהומים באזניים. החשיפה למצב רעש מתמשך ניתנת להפחתה ע"י שימוש בזיגוג כפול לחלונות.

20/08/2019 | 17:40 | מאת: דנדוש

שלום רב שמתי לב כבר תקופה ארוכה שכשאני לוקחת אדקס 400 כשאני בלחץ נפשי לפני השינה או כשאני מתעוררת מלחץ נפשי במהלך הלילה - השינה שלי מאד מאד עמוקה וטובה (בד"כ השינה קלה ואני עייפה) ואני קמה עירנית לחלוטין. האם יש לכך הסבר? תודה

התרופה משתייכת לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת מדור ראשון. תרופות אלו חודרות את מחסום הדם - מוח ובחלק מהמטופלים אכן גורמות לעייפות וישנוניו מה שמשרה שינה עמוקה מהרגיל. מומלץ שלא להשתמש בתרופה זו כמשרה שינה מאחר ובשימוש קבוע ומתמשך עלולים להופיע סיבוכים משמעותיים.

27/08/2019 | 12:08 | מאת: דנדוש

תודה! ממש חבל.. השינה שלי יותר טובה עם כדור כזה מאשר עם כדור שינה. האם כדור אחד של 400 מ"ג *פעמיים בשבוע* זה מסוכן?

19/08/2019 | 15:27 | מאת: עינב

שלום אני בת 48 לפי בדיקות טרם הגיל המעבר אך מבחינת בעיות שינה עמוק בפנים אני רואה שאתה ממליץ בפוסטים על סטילנוקס רק שזה ממכר אז אני חוששת לאורך זמן.אני מנסה סוגי הורמונים שונים ובינתיים כלום לא ממש עוזר. פרוגילוטון ולפני נובופם. עכשיו מתחילה אסטרופם בשילוב דופסטון האם יש תרופת פלא?המון תודה

סטילנוקס ככל תרופת שינה אחרת יכולה לשמש לפרקי זמן מוגבלים. הדיון בפורום הינו כללי ולא נוגע לטיפול אינדיווידואלי. לטיפול אינדיווידואלי ממליץ לפנות לרופא שינה. לעניין תרופת הפלא, זו עדין לא נמצאה ואין זה פלא.

13/08/2019 | 11:34 | מאת: גיל

אשתי לא נוחרת הרבה. אבל כל לילה אני מתעורר מנחירות שלה. מספר נחירות וזה מפסיק בדרך כלל. הנחירות לא חזקות מאוד. לפעמים הנחירות לא מפסיקות ואז גם אני לא יכול להירדם בחזרה. זה מאוד מפריע לי. האם יש טעם לבדוק את זה או שנחירות ספורות ברמה כזאת זה דבר טבעי שאי אפשר לטפל?

ניתן לטפל גם במצבים אלו. ממליץ להגיע לבדיקה . רצוי עם בדיקת מעבדת שינה.

09/07/2019 | 09:03 | מאת: יוגב

שלום רב 1. האם שימוש קבוע במכשיר cpap יש בו סיכונים של חדירת מזהמים, פטריות וכד' ישירות למערכת הנשימה? 2. באם אכן יש סיכונים, האם יש דרכים למניעתם? בתודה

עד כה לא ניתקלתי בדיוויחים בספרות על סיכון מוגבר לזיהומים . לאור הנסיון רב השנים עם המכשיר אני מניח שזה מעיד כי הסיכון הנו נמוך מאוד. על כל פנים רצוי לדאוג לניקוי הצנרת והמסיכה . כמו כן, אם קיים מעשיר לחות , יש לוודא חיטוי מיכל המים.

02/07/2019 | 13:31 | מאת: לילה

האם אתם מכירים את המוצר? האם יעיל ?

גם אני ראיתי פרסומת. אינני מכיר את המוצר אך מאחר ומשווק במחיר שקל יחסית לסכן עבור הנסיון משער שבעוד מספר חודשים הפורום יתמלא בדיווחי מאוכזבים.

29/06/2019 | 03:31 | מאת: סובל מאוזן סתומה פתאומי

לא נרדם בגלל האוזניים היה לי לפני 3 שנים חור קטן בעור התוף חור קטן בתופית שנסגר לבד ומאז שמעתי טוב והשמיעה חזרה לי וכל זה התחיל לפני שבועיים וחצי פתאם אני מרגיש שהאוזן שלו הימנית סתומה פתאם הייתי אצל רופא אף אוזן גרון אומר שהאוזנים שלי תקינות הכניס מצלמות לראות שאין משהו אומר אין לך כלום אני מרגיש שהאוזן שלי הימנית סתומה פתאומי קרה לי ככה מישהו יודע מה זה ומרגיש קצת כאבי ראש שאני שומע באוזניות וזה התצואה שהרופא א.א.ג הביא לי 😪😪😪

שאלתך לא קשורה לנושא הפורום. ממליץ לפנות בדחיפות שוב לרופא אאג בקופה להמשך ברור.

19/06/2019 | 20:09 | מאת: Sleep Apnea

יש לי דום נשימה בשינה בחומרה קלה, האם יכולים לא לאשר לי רישיון נהיגה עקב כך?

הפרעת נשימה בשינה מחייבת דיווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד). התלית רשיון מתבצעת בד"כ במקרים חמורים יותר כאשר קיימת המלצה לטיפול ב C-PAP אך הנבדק לא מטופל. במקרים אלו מפנה המכון לבדיקת עירנות ורק כאשר מוכחת ישנוניות קשה עלול להיווצר מצב של התלית רשיון עד להוכחת טיפול. מנסיוני מקרים בודדים בלבד מגיעים למצב זה ואלו שאכן הגיעו לכדי התלית רשיון יכולים להודות למערכת על שהצילה אותם ואחרים ממעורבות בתאונות קשות.

10/06/2019 | 12:32 | מאת: ניתוח צריבת סינוסים

במאי עברתי ניתוח סינוסים צריבה בכונכיות עקב אף סתום וליחה מוגברת במשך רוב שעות היום מה שגרם לי להשתמש בהרבה אוטרווין לפני הניתוח. כעת יש לי יובש נוראי בפה במהלך השינה מה שגורם לי להתעורר כל שעה להרטיב את הפה. בנוסף עדין מרגישה חוסר כניסת אוויר דרך האף והגרוע זה בלילה. אינוחות האים מותר לי לקחת אוטרווין מדי פעם להקלה. מה עושים עם היובש בפה עקב נשימה דרך הפה. כמה זמן דרוש להחלמה מהעניין הזה אשמח לקבל תשובות וכמובן אם יש פתרון תודה

במקרים רבים יובש פה בשינה והפרעה בנשימת האף בשינה נגרמת עקב הפרעת נשימה בשינה. ממליץ לפנות לרופא המטפל שבוודאי ישאל עוד כמה שאלות ויחליט האם להפנותך לבדיקת מעבדת שינה . במידה ואכן צמא הפרעת נשימה ותטופל בהתאם ישתפר גם מצב נשימת האף.

29/05/2019 | 09:47 | מאת: אריאלה

שלום רב, בשלושה השבועות האחרונים בניסיון להירדם אני מרגישה שאני כמו נעלמת ואין לי נשימה ואני קופצת בבהלה. התחושה היא כמו דג שהוציאו אותו מהמים ואין לו איך לנשום. זה יוצר מצב שאני פוחדת להירדם. אתמול זה קרה בצורה מבהילה ולא הצלחתי להחזיר את הנשימה, קמתי בבהלה לשטוף פנים והדופק היה על 300 בערך. בת 56. ברקע פיטורים לא מזמן והתחלה של עבודה חדשה. הייתי אצל קרדיולוג והוא שלל בעיה לבבית. אשמח להכוונה כי זה קורה המון לאחרונה. תודה

במידה ואת לא נוחרת בשינה ולא קיימים תסמינים אחרים המתאימים לדום נשימה בשינה כגון יובש פה בשינה ועייפות עם או בלי ישנוניות במשך היום אז קרוב לודאי מדובר בתופעה של דסינכרוניזציה של תהליך ההרדמות כאשר מערכת הנשימה מתנתקת מהשליטה המודעת ועוברת לעבוד באופן אוטומטי כפי שקורה כרגיל בשינה ואילו המודעות והעירנו של קליפת המוח נשמרת כמו בזמן העירות. התופעה חולפת תוך זמן קצר ואפשר להרדם. התופעה איננה מסוכנת בדרך כל שהיאץ

29/04/2019 | 19:35 | מאת: דוד

שלום, בהנחה שאדם מסוים זקוק ל-8 שעות שינה מדי לילה ובמשך 7 ימים רצופים למשל, ישן 6 שעות מדי לילה. האם זה אומר שיש לו חוב של 14 שעות שינה סך הכל? כלומר, האם יצטרך להשלים 14 שעות שינה מלאות כדי לא להיות בחוב שינה? מה המחקרים והניסיון בתחום אומרים? בתודה

כידוע ,השינה הנה חלק חשוב בחיים ושעות השינה אינן בנק ממנו ניתן לשאול שעות לצרכים שונים ואחר כך להחזיר. מסיבה זו החזר שעות שינה שנגזלו איננו שעה כנגד שעה. לאחר חסך שינה,המוח משנה את דפוסי השינה. השינה העמוקה ושנת החלום עולות על חשבון השינה השטחית. זה הוא כמובן מנגנון פיצוי. הבעיה היא שבמקרים של חסך שינה כרוני עלולים להגרם נזקים בריאותיים אחרים.

16/04/2019 | 21:05 | מאת: דוד

שלום אני בן 31. יש לי הרגל לשתות 3-2 כוסות מים לפני השינה (כי אני נוטל תרופה מסויימת לפני השינה, ורק אחרי 2 כוסות מים מרגיש שהיא החליקה בגרון...). הבעיה היא שאני מתעורר במהלך השינה עם שלפוחית מלאה, לעתים מס' פעמים. לעתים אני קם פעם אחת בלילה להתרוקן, אך כשאני מתעורר פעם שנייה עם שלפוחית מלאה אני לא תמיד קם לשירותים להתרוקן, לעתים אני מתעצל/עייף מדי ופשוט נרדם חזרה, ואז מתעורר שוב לאחר זמן מה, ושוב נרדם ושוב מתעורר, וכך עד הבוקר מס' פעמים. שאלתי היא: האם עצם זה שאני כתוצאה משלפוחית מלאה מתעורר מס' פעמים ונרדם ושוב מתעורר וכן הלאה, יכול לגרום לעייפות/ישנוניות יתר ביום למחרת גם אם ישנתי מספיק שעות? כלומר האם זה פוגע במבנה השינה ומונע ממני שינה עמוקה וכך גורם לעייפות למחרת? בתודה

כמובן שיקיצות מרובות פוגמות באיכות ויעילות השינה. עדיף להמעטי בשתיה בשעתים שלפני השינה. ניתן לבדוק האם ניתן להזיז את שעת התרופות לשעה מוקדמת יותר. להפחית את כמות המים שאתה שותה עם התרופות.

03/04/2019 | 15:40 | מאת: דן

מדובר בגבר בן 80 שעבר החלפת מסתם ,ומקבל כרגע מדללי דם כרגע פלויקס ואחרי פרק זמן יעבור לאלקוויס . כתרופה לנדודי שינה (לאחרונה)קיבל מהרופא סירקדין (2 מ"ג) . האם יש התויה כלשהיא נגד לקיחת סירקדין עם מדללי דם אלו. כמו כן בעלון כתוב לקחת סירקדין אחרי אוכל, האם זה הכרחי.

סירקדין מכיל מלטונין. אין למיטב ידיעתי כל בעיה ליטול עם מדללי דם. כמו כל תרופה, יש לקחת בהתאם למומלץ בעלון לצרכן אלא אם כן הרופא שרשם הטיפול ממליץ אחרת.

30/03/2019 | 20:46 | מאת: מישל

ת נערכה בדיקת שינה ערוצי הבדיקה כללו: EKG, EMG, EOG, 2xEEG ,נשימת אף, נשימת חזה, נשימת סרעפת, נחירות, ריווי חמצן בדם, תנוחת גוף, ותנועות רגלים. משך השינה: 7 שעות 5 דקות .21 = %REM.ו­ 25 = %SWS ,נרשמו 19 התעוררויות שמשכן ארוך מ­15 שניות.אובחנו 2 הפסקות נשימה מלאות .,אובחנו 0 הפסקות נשימה חלקיות. 0.3 =AHI .נרשמו 37 ירידות ברמת ריווי החמצן בדם מרמה בסיסית של % 97 ,עד למינימום של% 90. אחוז זמן רמת חיווי חמצן מתחת ל 90% היה 0 במשך 0.9% מהלילה נשמעה נחירה..לא אובחנו הפרעות ברישום ה­EEG .בוידאו, נשמעו נחירות מעט..

איננו עוסקים בפענוח במסגרת הפורום. בוודאי לא על סמך מידע חלקי. כל תשובה ממעבדת שינה כוללת סיכום, אבחון והמלצות. אם יש לך שאלה לגבי אלו אנא שאל.

23/03/2019 | 08:22 | מאת: ניסים עיני

שלום רב, אני בן 58 ובת זוגי מתארת שבמהלך השינה יש לי קפיצות גוף עד כדי כך שקשה לה להרדם וזה מעיר אותה. אני מבקש לציין שאני לא מרגיש בכך במהלך השינה ואם זה קורה לי במהלך ההרדמות או לפני כשאני עדיין עירני אני חווה את הקפיצות. בת זוגי אומרת שזה נראה כמו שקיבלתי זרם בגוף. תודה רבה.

תנועתיות יתר בשינה יכולה להגרם מסיבות אחדות. בחלק מהמקרים נדרש וקים טיפול ובחלק אחר לא. האבחון הנו במסגרת בדיקת שינה מלאה המנבוצעת במכוני השינה.

שלום, עברתי בדיקת שינה לפני כ3 שנים. בבוקר הבדיקה נאמר לי הבדיקה תקינה ומעולם לא חזרתי לרופאה שהפנתה לבדיקה. עם הזמן חשבתי על זה שבודקת היתה אז סטודנטית ואולי לא לגמרי מוסמכת להחליט שהכל תקין. השינה שלי עדיין מאוד לא איכותית ואני תמיד מתעוררת עיפה. מצרפת את תוצאות הבדיקה. אשמח גם לשמוע אם הבדיקה אכן תקינה, מה עוד ניתן לבדוק כדי להגיע לשינה יעילה (גם בתקופות בהם התאמנתי בריצה ו/או מכון כושר לא היה שינוי מבחינת איכות השינה). תודה רבה!

לא הצטרפה התמונה בשאלה

18/03/2019 | 10:17 | מאת: אורה

סליחה על הבלגן, הצלחתי להעתיק את הטקסט של הבדיקה: ערכה בדיקת שינה בתאריך 2015/12/29  ערוצי הבדיקה כללו: 2xEEG, EOG, EMG, EKG, נשימת אף, נשימת חזה, נשימת סרעפת, נחירות, ריווי חמצן בדם, תנוחת גוף, ותנועות רגלים. משך השינה: 5 ש' 5.59  דק' ,חביון ההרדמות: 71 דק ,'חביון REM אורכו : 5.148 דק ,'9.12% = REM, ו­ 26% = SWS, ,  אינדקס יקיצות: 7.4 נרשמו 3 התעוררויות שמשכן ארוך מ­15 שניות,. יעילות שינה: %3.82. . אובחנו 6 הפסקות נשימה חלקיות. 1= AHI. נרשמו 23 ירידות ברמת ריווי החמצן בדם מרמה בסיסית של %94, עד למינימום של% 90.אובחנו הפרעות בתנועות רגלים­ במספר:57 בצפיפות של:9 לשעה.

באופן עקרוני בדיקת השינה שעברת בודקת מדדים רבים הנוגעים לאיכות השינה ויעילותה אך בהחלט לא את כולם. ברפואת השינה כמו בכל תחום אחר ברפואה נעזרים בבדיקות אך הבדיקה איננה חזות הכל ולכן ממליץ לך לפנות לייעוץ נוסף ע"י רופא שינה במכון. ניתן לקבל הפניה מקופ"ח.

15/03/2019 | 16:58 | מאת: שיר

היי, בעלי נוחר מאוד ושמעתי על טיפול בלייזר שנעשנ במרפאות אסטתיקה. האם אתה מכיר את הטיפול ואם כן מה מידת האפקטיביות שלו?

מדובר בהקרנת החיך בלייזר בעוצמה נמוכה. הטיפול אינו נמצא ברשימת הטיפולים המוכרים ע"י האיגוד האמריקאי לרפואת שינה והאגוד האמריקאי לרפואת אאג. הסיבה לאי המצאותו שם היא היעדר מחקרים מדעיים משמעותיים בנוגע ליעילות הטיפול. מנסיוני אני רואה מאוזבים רבים אך צריך לזכור שמטבע הדברים אני רואה בעיקר את המאוכזבים ואילו המרוצים במידה וקיימין כאלה אינם פונים לייעוץ נוסף.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 29