פורום הפרעות שינה ונחירות

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - מחלות אף אוזן גרון
הנה תופעה מעניינת: כל בעלי החיים המוכרים לנו ישנים במחזוריות יומית. מעניין עוד יותר לציין שגם צמחים ישנים, ולמעשה צורות מסוימות של שינה קיימות כמעט בכל היצורים החיים על פני כדור הארץ. למרות כלליות השינה, הידע לגבי חשיבות השינה ותרומתה לבריאות הולך ומתבהר רק בשנים האחרונות. השינה משפיעה בדרכים שונות על כל מערכות הגוף: לב וכלי דם, עצבים, מערכת החיסון, עיכול ועוד. השינה גם מושפעת ומשפיעה על מערכות הנפש השונות. הידע כאמור הולך ומתרחב, ועדיין רב הנסתר בעניין השינה - תפקידיה והשפעותיה. במסגרת רפואת השינה, אנו עוסקים בעיקר באבחון וטיפול באיכות השינה, משך השינה ותזמון השינה.
1424 הודעות
1364 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות

29/01/2013 | 15:16 | מאת: יפעת

שלום, אני בת 56 אני לומדת לתואר באוניברסיטה הפתוחה, אני סובלת מחרדת בחינות איומות עד כדי חוסר שינה וחוסר תיפקוד , מהלחץ אני לא מסוגלת ללמוד ואם אני מתחילה לקרוא אני שוכחת מיד אחרי זה מה למדתי. אני לפני בחינות ולא יודעת מה לעשות. ריטלין לפני בחינה יכולה לעזור לי? וגם איזה כדור לפני שינה יכול לעזור? אשמח לקבל תשובה מהירה.

מדובר בבעיה הדורשת טיפול בחרדה עצמה וטיפול בבעית השינה . מובן שטיפול בחרדה יוכל לפתור גם את בעיית השינה לפהני בחינות אך טיפול זה עשוי לקחת זמן ממושך יותר. לעניין השינה. במצבים אלו רצוי לקחת כדור שינה דוגמת נוקטורנו או אמבייאן או כדורים אחרים המשתייכים לאותה קבוצת תרופות. רצוי מאוד לנסות את הכדור מספר ימים לפני המבחן על מנת לוודא שאכן יעיל מצד אחד ולא נותן תופעות לוואי בלתי רצויות מן הצד השיני. ניתן לקבל מרשם ע"י רופא המשפחה . קיים בכל קופות החולים.

29/01/2013 | 11:32 | מאת: הילי

תודה רבה על התשובה . נקבע לי תור לאנדוקרינולוג בעוד כחודש. בינתיים הייתי רוצה להפסיק לקחת את הואבן. למרות שאני לוקחת רק 5 מג בלילה, אני כנראה מאד רגישה לתרופה. לפני שלושה שבועות ניסיתי שוב להפסיק עם הואבן וחוייתי תגובות מאד קשות לגמילה , הרבה יותר קשות מאשר בפעם הקודמת לפני כמה חודשים. חוייתי דיסאוריינטציה, אובדן זכרון (לא יכולתי להזכר באף אחד מהשמות של הילדים בגן של הילד שלי) , ותחושה שאני יכולה לתאר כסוג של הזיה, כאילו אני חווה דברים בפעם הראשונה. גם חרדה בעקבות תחושה של אובדן שליטה. אני קצת חוששת כרגע להפחית שוב את הכמות . למי אפשר לפנות כדי לעזור בתהליך הגמילה מואבן ?

29/01/2013 | 11:39 | מאת: הילי

רציתי רק להוסיף שללא הואבן אני לא נרדמת ולא ישנה בכלל

29/01/2013 | 05:04 | מאת: סיון

אני אחרי הפסקת הריון בשבוע מתקדם, במשך יותר מחודשיים אני כמה באמצע הלילה בדכ בשעות קבועות שבין 4 ל 5 לוקח לי כמעט שעה אם לא יותר לחזור לישון, בהתחלה הייתי עוברת לישון בסלון ( משנה אוירה) ואם לא הייתי בוכה מהתסכול הייתי מעבירה את את הזמן מול מחשב או טלוויזיה. בהתחלה זה היה בגלל גרד נוראי בגלל פריחה שיש לי בגוף ואחרי זה זה כנראה היה בגלל שהראש היה מוטרד מהבשורה שהגיע לפני הפסקת ההריון. חשבתי שאחרי הלידה כל זה ייפסק ואוכל לחזור למסלול שינה רגיל וזה לא קורה... מה עושים בשביל לישון סוף סוף לילה שלם בלי הפרעות. מילא מתחילת ההריון הייתי קמה פעם אולי פעמיים לשירותים ונרדמת ממש מיד אבל התענג הזה נגמר...

התאור מתאים לבעיה הנובעת על רקע נפשי תגובתי לארוע אותו עברת. מציע להתיעץ עם פסיכיאטר לביסוס האבחנה והמלצה טיפולית.

28/01/2013 | 14:33 | מאת: יעל

האם טיפול CBT יעיל בנושא הפרעות שינה? אני בטוחה שהפרעותיי הן על רקע נפשי

CBT יעיל בחלק מן המקרם של אינסומניה כרונית.

אני בת 39 , נוטלת חצי כדור ואבן במשך שנה לפני השינה. לפני כמה חודשים ניסיתי להפחית את המינון וסבלתי מגודש וגלקטוריאה, וכשחזרתי לקחת את הואבן הבעיה נפתרה . כנראה מעיד על השפעת הכדור על שינויים הורמונליים. אני מנסה עכשיו להכנס להריון , ומשתמשת בבדיקות ביוץ שמאתרות LH בשתן. למרות שהמחזור שלי סדיר, הבדיקות לא מראות עליה ב LH בתאריך שבו אמור לפי חישוב שלי להתרחש הביוץ. רציתי לשאול האם זו תופעה מוכרת , האם יש אפשרות שהואבן מונע את התרחשות הביוץ ?

ואבן הינו חבר במשפחת התרופות הנקראת בנזודיאזפינים. במשפחה זו תרופות רבות נוספות כמו הוליום הקסאנאקס ואפילו הולריאן המשווק כחומר טבע ועוד אחרות. במחקרים רבים התברר שתרופות אלו יכולות להשפיע על המערכת ההורמונלית הנשית והגברית. אחת מן ההשפעות המוכרות יותר הינה על הפרשת הורמון הפרולקטין וכאן הקשר לתופעת הגלקטוריאה אותה חווית עם הפסקת הטיפול.הורמון אחר המושפע וגם משפיע על פעילות הבנזודיאזפינים במערכצת העצבים המרכזית הינו הפרוגסטרון. להורמון זה יכולה להיות השפעה עקיפה גם על ה LH . כמובן שכל מה שתיארתי כאן מבוסס על מחקרים כלליים ואין ודאות שזה אכן המצב במקרה שלך. רצוי להתיעץ עם אנדוקרינולוג על מנת לקבל הדרכה טיפולית אינדיווידואלית.

29/01/2013 | 11:31 | מאת: הילי

תודה רבה על התשובה . נקבע לי תור לאנדוקרינולוג בעוד כחודש. בינתיים הייתי רוצה להפסיק לקחת את הואבן. למרות שאני לוקחת רק 5 מג בלילה, אני כנראה מאד רגישה לתרופה. לפני שלושה שבועות ניסיתי שוב להפסיק עם הואבן וחוייתי תגובות מאד קשות לגמילה , הרבה יותר קשות מאשר בפעם הקודמת לפני כמה חודשים. חוייתי דיסאוריינטציה, אובדן זכרון (לא יכולתי להזכר באף אחד מהשמות של הילדים בגן של הילד שלי) , ותחושה שאני יכולה לתאר כסוג של הזיה, כאילו אני חווה דברים בפעם הראשונה. גם חרדה בעקבות תחושה של אובדן שליטה. אני קצת חוששת כרגע להפחית שוב את הכמות . למי אפשר לפנות כדי לעזור בתהליך הגמילה מואבן ?

28/01/2013 | 09:18 | מאת: גניה

שלון רב,בני בן שנה עשה בדיקה במעבדת שינה וזה התשובות שהתקבלו : נערכה בדיקה שינה בליל 17/01/2013 . ערוצי הבדיקה כללו : נשימת חזה, נשימת סרעפת, נחירות, ריווי חמצן בדם, תנוחת גוף . משך הרישום: ש 17 ' 6 דק', במהלכן אובחנו 18 הפסקות נשימה, בצפיפות של 3 אירועים לשעה. נרשמו 11 ירידות ברמת ריווי החמצן בדם מתחת ל - %90 , מרמה בסיסית של % 98 עד למינימום של % 83. אחוז הזמן בו ריווי החמצן מתחת ל – %0% 90. בתצלום הוידאו נשמעו מעט נשימות כבדות . סכום והמלצות בבדיקה נמצאה הפרעת נשימה חסימתית קלה בשינה . . מומלץ:מעקב רופא א ג.א. ניתן לשקול טיפול בסינגולאייר ופליקסונאז למשך 3 חודשים עקב האדנואיד המוגדל מה זה אומר?

תשובת מעבדת השינה כפי שהיא מנוסחת מעלה צורך בברור והבהרת מספר עינינים 1. האם בדיקת השינה בוצעה עם ערוצי EEG והאם ערוצים אלו היו תקינים לאורך הלילה 2.האם הפרעת הנשימה שנרשמה אכן נובעת מהגדלת האדנואיד. הגדלת האדנואיד מאובחנת בד"כע ע"י רופא אאג באמצעות בדיקת חלל לוע האף בסיב אופטי או באמצעות צילום 3. הטיפול בסינגולאיר לאדנואיד מוגדל איננו מאושר עדיין ע"י רשויות הבריאות. טיפול כזה ייצטרך להתבצע ע"י מילוי טופס מיוחד ע"י הרופא המטפל . הטופס נקרא 29ג. 4. הטיפול בפליקסונייז אפשרי במקרה ואכן אובחנה הגדל האדנואיד. המעקב יתבצע ע"י צפיה חוזרת באדנואיד כאמור.

27/01/2013 | 21:23 | מאת: דינה

אני אמורה לעבור בדיקת שינה ללא EEG. זו הבדיקה היחידה הקיימת בקופת חולים לאומית. אני סובלת מעייפות גדולה במשך היום. יש נחירות, יקיצה אחת ארוכה בלילה, השמנה, יל"ד. האם יש טעם לבצע בדיקה ללא EEG?

בדיקה ללא EEG הינה כמובן פחות מדויקת מבדיקה מלאה אך במקרים בהם מדובר בהפרעת נשימה בשינה היא בד"כ מספקת את האבחנה הנחוצה.על פי התאור שלך אכן זו היא הבעיה העיקרית ולכן אינני רואה מניעה מביצוע הבדיקה החקית. במקרים נדירים יחסית התוצאה לא מאפשרת אבחנה ואז יש צורך לשקול חזרה על הבדיקה והפעם עם בדיקת EEG . מאחר וכל מכוני השינה המוכרים ע"י משרד הבריאות חייבים לספק גם בדיקות שינה מלאות , לא ייתכן שהאינפורמציה שקיבלת לגבי האפשרות לבדיקה מלאה בקופת חולים לאומית הינה נכונה. באופן הפרקטי הייתי מציע בשלב הזה לבצע הבדיקה כפי שהוצע לך ע"י המכון של הקופה.

26/01/2013 | 21:19 | מאת: רחל

ברצוני להיגמל מכדור השינה הבונדורמין לפי עצתך. האם הכדור [מלטונין] סירקדין יכול לעזור לי לעבור את שלב הגמילה . וכמה זמן עלי לקחת אותו. את הבונדורמין לקחתי חצי כדור כל לילה. בברכה רחל

ניתן לנסות גמילה מבונדורמין באמצעות צירקאדין. הדבר דורש כמובן הנחיות מדויקות וביקורת רפואית כך שלא ניתן להיכנס לפרטים במסגרת האנטרנטית.

26/01/2013 | 09:23 | מאת: נועה

llliornfljnsdlfknAL:SDKNvLFNjjngjwnglLLlllioשלום, מאז שאני זוכרת את עצמי-לא הייתי ישנה לילה שלם רצוף. אך בתקופה האחרונה המצב החמיר, אני מתעוררת בממוצע כל שעה-שעה וחצי בלילה. חשוב לציין-אני עובדת במשמרות,אך מקפידה לישון מס' שעות נורמלי. כלומר,הולכת לישון ב-7 בערב וקמה ב-2 בלילה. עוד אוסיף,במשך היום אני שותה די הרבה משקאות קפאין,אך מפחיתה לקראת שעת השינה. ולעיתים אני אוכלת משהו די קטן אבל עם כמות סוכר גבוהה סמוך לשעת השינה. האם יש לכך השפעה? בנוסף,ייתכן ומוחי מוטרד מעט,אך לא במחשבות טורדניות מדי. אני מניחה שלרוב בני האדם ישנם מחשבות טורדניות במידה כזו או אחרת. אשמח מאוד מאוד לעזרה. תודה רבה!

שינה באופן קבוע בשעות הערב והלילה המוקדמות ועירנות בשעות הלילה האחרות הינה בניגוד לתזמון השינה הרגיל כפי שהוא מתרחש ע"י השעון הביולוגי ולכן אין פלא שאיכות השינה שלך גרועה. בד"כ מומלץ שלא לבצע למעלה משתי משמרות לילה. את השלמת השינה העיקרית לאחר המשמרת מומלץ לבצע בשעות הבוקר או הצהריים ולא בשעות הערב. השלמה נוספת תבוצע ע"י תוספת שעות שנת לילה ביום שלאחר המשמרת. אגב, צריכת סוכרים חופשיים לפני השינה איננו מומלץ כיבן שהוא עצמו עלול להיות גורם מעורר בטווח של כשעתיים לאחר ההרדמות.

21/01/2013 | 17:04 | מאת: תמר

שלום ד"ר הפתיח של הפורום עורר בי סקרנות רבה. תודה שאתה משתף במידע. אשמח לקבל יותר מידע על האופן שבו שינה מתבטאת אצל צמחים ואיזה מין צורות שינה קיימות, מלבד השינה המוכרת לנו, בני האדם. תודה, תמר

באופן אינטואיטיווי אנחנו מתייחסים לשינה בעיקר מצד המצב ההכרתי המיוחד המתקיים בה. מצב הכרתי זה מתקיים בעיקר ביונקים. גם בבעלי חוליות אחרים קיים שינוי הכרתי הנוגע לעניין השינה. ככל שאנחנו מתרחקים בשדרת האבולוציה כך עניין ההכרה הולך ותופס חשיבות פחותה ומה שבא לידי ביטוי הינו בעיקר קיום שתי מערכות של מצבים מטאבוליים. מערכת אחת בה חילוף החומרים מכוון בעיקר לקשר עם הסביבה ועוסקת בקליטת אנרגיה וחומרי יסוד מן הסביבה ומערכת שניה העוסקת בעיקר בארגון מבנה החומר הפנימי למטרות שונות כמו צמיחה, ריבוי , בניית זיכרון ואחרות. הפרדת המערכות על ציר הזמן כאשר האחת דומיננטית בחלק מן היממה והאחרת בחלק האחר מהווה את היסוד החשוב ביותר של תהליך השינה כאשר כל שאר התופעות הקשורות לשינה כמו שינוי בטמרטורת הגוף , קצב הלב , מצב ההכרה ואחרות הינן תולדה של הפרדה זו על ציר הזמן. כאן אנחנו מגיעים לשאלתך. שינויים אופייניים אלו בחילוף החומרים מתקיימים כמובן גם בצמחים. באחדים מן הצמחים הדבר בא ליידי ביטוי בתזמון הפריחה למשל כאשר צמח כמו נר הלילה פורח כמובן בלילה בלבד ואילו צמחים אחרים פורחים ביום בלבד. בחלק גדול מן הצמחים לא נוכל לראות שינוי חיצוני אך בדיקת מאפייני חילוף החומרים מצביעים על שינויים אופיניים לחלקי היממה השונים.

21/01/2013 | 10:06 | מאת: אריקה

אני לוקחת כדורי שינה מזה שנתיים ואפשר להגיד שאני מכורה ולא יכולה בלי, מהן ההשלכות של ההתמכרות. אציין: אני בת 47 וברוך ה' החיים של די האירו לי פנים, עבודה טובה, בעל מסור וילדים מעולים, מבקרת גם 4 פעמים בשבוע בחדר כושר. אך השינה שלי התקלקלה בצורה איומה שלפני כן כולם קינוי בשינה שלי ועכשיו לא יכולה לישון בלי כדורי שינה. מה הצעתך??

האם את מרגישה שכדור השינה מספק לך שינה איכותית ומרענננת?

24/01/2013 | 10:36 | מאת: אריקה

כן, נרדמת מהר מאוד, ישנה טוב, לוקחת 2 כדורים אך מספקים אותי ל-4 שעות כמה באמצע הלילה לוקחת עוד אחד ונרדמת שוב טוב, האמת טוב לי מאוד עם הכדורים כי השינה ממש ממש חשובה לי. אני שוב ושואלת מהן ההשלכות לגבי כדורים אלה, נראה לי שאקח אותם כל החיים.

16/01/2013 | 17:12 | מאת: אורית

דוקטור שלום אני בת 53 ומזה מספר חודשים סובלת מנדודי שינה. נרדמת בקלות אך אחרי 4 שעות מתעוררת ונרדמת רק אחרי כשעה.לפני כן ישנתי מצוין 8 שעות בלילה. בעלי בגילי וסובל מאותה בעיה. האם התרופות ממכרות? תודה מראש

שינוי מסוג זה נובע לעיתים תכופות ממצבי לחץ . טיפול למשך מספר ימים בכדורי שחינה הינו סביר . טיפול בכדורי שינה למשך זמן ארוך יכול לגרום להתמכרות באחוז מסוים מן המטופלים.

13/01/2013 | 12:10 | מאת: לוי

שלום. אני בן 20, אין לי שום בעיות ברואתיות. יש לי בעיה מסויימת עם השינה. אחרי שאני מתעורר ולא משנה כמה זמן ישנתי, אני לא מצליח לחזו לישון. אני פשוט שוכב ולא נרדם. ובנוסף, אם אני רוצה לישון בצהריים לדוגמה בעקבות מחסור בשינה אז ממש קשה לי להירדם אם בכלל. על מה היית ממליץ במקרה זה?

על מנת להבין את פשר תלונתך יש צורך לקבל מידע נוסף לגבי הרגלי השינה שלך. אנא פנה לרופא שינה באחד המכונים לייעוץ פרטני.

10/01/2013 | 05:10 | מאת: אחת

שלום רב, בהנחה שיש בעיות בתזמון השינה, כיצד מטפלים? מלטונין? מה משך הטיפול הממוצע? ובערך באיזה אחוז מהמקרים (בממוצע) זה אכן מסייע? תודה.

כמו בכל הפרעה אחרת ברפואה , הטיפול בבעיות תזמון שינה מתחיל מהאבחון. התשובה לכל שאר השאלות שהעלת הם תולדה של סוג ההפרעה. אבחון הפרעה בתזמון השינה מבוצע במכוני השינה.

08/01/2013 | 11:03 | מאת: אסתי

בעלי סובל מזה שנים רבות מהפרעות שינה: מדי כמה דקות יש לו דום נשימה עד 40 שניות לפעמים, ובנוסף הוא נוחר מאד מה שמקשה עלי להרדם... אבל מעבר לזה, הוא קם עייף, והדבר מפריע לחיים של שנינו. הוא רצה מאד ללכת למכון השינה ואולי להתחיל להשתמש במכשיר CPAP. הבעיה היא שהוא עובד כנהג אוטובוס ושמע שמי שמשתמש במכשיר, עלול שלא לקבל חידוש רשיון. האם הדבר נכון? אני שואלת כי על פי ההגיון, דווקא אלה שסובלים מהפרעות שינה בלילה ועובדים כנהגים ביום, רצוי שישתמשו במכשיר שמאפשר להם לישון. ובפועל, אותם נהגים צריכים להסתיר את הבעיה ולהתמודד לבד עם העייפות על הכביש. תודה מראש על תשובתך.

מודה לך מאוד על פנייתך החשובה. הפרעת נשימה בשינה הינה גורם סיכון לתאונות דרכים מן המעלה הראשונה.הטיפול בהפרעת הנשימה בשינ מפחית באופן משמעותי את הסיכון למורבות בתאונות דרכים. ההפרעה מהווה גם גורם סיכון להופעת מחלות לב וכלי דם ולהתפתחות יתר לחץ דם. מכל הסיבות הללו חשוב לאבחן ולטפל בהפרעה. מבחינת רשיון הנהיגה נבדק שאובחן עם ההפרעה ומטופל יכול להמשיך ולנהוג הן בנהיגה פרטית והן בנהיגה ציבורית וכמו כן אין מגבלת נהיגה ברכב כבד. גם במקרים שבהם בסופו של דבר לא ניתן להתאים טיפול כל שהוא אין משמעות הדבר שלילת רשיון באופן אוטומטי. במקרים כאלו מבוצעת בדיקת עירנות . כ 90 אחוז מן הנהגים שביצעו את בדיקת העירנות עברו אותה באופן כזה שלא היה צורך בשלילת רשיון. ברור לכן שהסיכוי שיגרם נזק מן הסוג הזה הינו קל ובודאי לעמת הסיכון הבריאותי במחלה עצמה. לסיכום, עדיף להיבדק ולהתאים טיפול.

06/01/2013 | 19:42 | מאת: רחל

לאור הפירסומים שכדורי שינה עלולים להזיק. ברצוני לקבל מידע לאחרונה הנני לוקחת חצי כדור בונדורמין.הבעיה אצלי התעוררויות רבות מאז ומתמיד סבלתי מנדודי שינה אבל אף פעםלא הייתי עייפה . אני ישנה רצוף שלוש שעות בלילה וואני לא יכולה לחזור לישון רק אחרי ארבע שעות אני נרדמת לזמנים קצרים עד הבוקר. מאז שאני לוקחת חצי כדור אני ישנה שלוש שעות אבל חוזרת לישון עד הבוקר . אני לא ישנה במשך היום והולכת לישון מאוחר בסביבות 12.00 בלילה. שאלתי היא האם בונדורמין שידוע שהוא יוצא מהגוף לאחר חמש שעות הוא בטוח תודה מראש רחל

אכן בכדורי שינה כמו ברוב התרופות יש פוטנציאל נזק. בעת מתן טיפול תרופתי יש לשקול את פוטנציאל הנזק של ההפרעה המטופלת כנגד פוטנציאל הנזק של הטיפול. תופעת האינסומניה ממנה את סובלת גורמת ללא ספק לנזק הן מן הפן הבריאותי והן מן הפן התפקודי ולכן מוטב לטפל באינסומניה. הברוטיזולם מוכר מזה שנים רבות כתרופה בטוחה אך יכולות להיות תופעות לוואי שונות וכן בחלק קטן מן המטופלים יכולה להופיע התמכרות הדורשת בהמשך הליך גמילה. התאמת הטיפול , תרופתי או אחר צריכה יחד עם זאת להתבצע באופן אינדיווידואלי ע"י הרופא המטפל.

06/01/2013 | 00:42 | מאת: מירו

שלום . אני בן 66 ונעזר בכדורי שינה , בנוסף לכדורים של סוכר [ מאוזן ] לחץ דם [ בסדר ] ברזל , b12 . ניסיתי , בהמלצת רופא משפחה ועפי מרשמים , התחלתי בנוקטורנו עברתי לאימובן המשכתי לכדור החדש יחסית אמביאן cr12.5 ugfahu tbh n וכעט אני משתמש בבונדרמין 25 מג . בן החלפה להחלפה עברה שנה לפחות . הבעיה שכל אלו הניזכרים " עוזרים " לי לישון בן 4 ל- 5 שעות בלילה בלבד . עלי לציין שאני " הולך " לישון בן 11-12 , ומתעורר בסביבות 4 ולא מצליח להרדם שנית . שאלתי : 1 . האים מותר לקחת 2 כדורים מאחד מאלו הרשומים לעיל ? ואים כן יש נזק שעלול להגרם ? 2 . יש איזה כדור שאני לא מכיר "שנותן" יותר שעות שינה או יש שילוב של שני כדורים שיעשו את העבודה . אני מבקש לציין שאני כמה שנים עושה שימוש ב-cpp כך שהפרעות השינה שלי עקב נחירות או דום נשימה זה לא קיים . תודה מראש . מירו

אתה מתאר מצב מוכר בקרב חולים רבים הסובלים מאינסומניה. צריך לזכור שבנוסף לטיפול התרופתי יש צורך לודא שמירה על היגיינת שינה מתאימה. צריך לזכור שבטיפול באינסומניה השאלה העיקרית איננה כמה שעות שינה נותן הטיפול אלא בעיקר איכות התפקוד היומי לאחר שינה עם או בלי טיפול כך שאם אתה ישן חמש שעות בלבד אך במשך היום רמת העירנות והחיוניות שלך תקינה ואינך סובל מתופעות עייפות שונות ניתן להגיד שהטיפול משיג את מטרתו גם אם סך שעות השינה קטן יחסית. לעניין הטיפול התרופתי: אינני ממליץ בד"כ להעלות את מינון התרופה.גם שילוב של תרופות שונות עלול להזיק. קימות כמובן עוד מספר תרופות היכולות לסייע אך ההמלצה צריכה להיות מותאמת אישית ויש צורך בייעוץ רופא שינה.

31/12/2012 | 22:18 | מאת: דן

שלום רב. מאובחן כסובל מ Periodic limb movement disorder מקבל LYRICA במינון 225 מ"ג לפני השינה, אילו תרופות אחרות ידועות העוזרות בנושא PLMD מלבד LYRICA ? ה LYRICA מאד העלתה אותי במשקל,( 15 ק"ג) לא בגלל תאבון יתר, ככל הנראה האטת חילוף חומרים. תרופות שלא עזרו בנושא PLMD Ropinirole - Requip Pramipexole - Sifrol

מנית את כל התרופות המקובלות בהפרעה הנ"ל. השאלה העיקרית איננה נוגעצת לחומרת תנועות הרגליים אלא להשפעה שלה על איכות השיהנה שלך. ההשפעה הינה אינדיווידואלית וחלק מהנבדקים אינם מושפעים כלל. רצוי לפנות שוב לרופא שינה על מנת לקבל ייעוץ נוסף.

30/12/2012 | 02:24 | מאת: רפי א

הגזים תופסים אותי כשאני נכנס למיטה לשנת לילה. ולפעמים כשזה לא גזים זה משהו מעין עצבים/מתח, על אף שאין לי ממה להיות מתוח (תחושות שאני חייב לצאת מהמיטה להסתובב) תופעה מוכרת? מה עושים? תודה מראש

דובר קרוב לודאי בתופעה חרדתית. ניתן לנסות תרגילי רלקסציה כולל תרגילי נשימה שונים או ביופידבק.

28/12/2012 | 09:10 | מאת: גילי

שלום, בתי בת כמעט 3. בתקופה האחרונה החלה לפתח פחדים שונים סביב שעת השינה ולכן מבקשת שנשאיר לה אור דולק מחוץ לחדר. בנוסף יש לה מנורת לילה קטנה מאז שנולדה. כשאני מנסה לכבות את האור הגדול בחוץ כשנרדמת, לא עובר זמן רב והיא מתעוררת בבכי שהיא רוצה שנדליק את האור. אם האור דלוק כל הלילה היא ישנה טוב ולא מתעוררת. שאלתי היא האם זה משפיע על איכות השינה שלה? ובעקבות כך אולי על משתנים אחרים שמושפעים משינה איכותית? (אולי גדילה, התפתחות, תזונה, מצבי רוח) האם זה מצב שיכול להישאר קבוע ולא יגרום נזק? תודה

אור המוקרן בלילה ישירות על העיניים גם כאשר האפעפיים סגורות יכול להשפיע לרעה על איכות השינה. אור מחוץ לחדר איננו בעייתי במובן זה ולכן עדיף להשאיר כך ולאפשר לילדה שינה עם תחושת בטחון.

גדלתי על הסברה שחושך מוחלט גורם לשינה טובה ועמוקה בהכנה נכונה של הגוף וסביבה מותאמת לשינה. למשל, שהמלטונין נוצר בחושך וכמותו תלויה בחושך מוחלט. מצד שני, כשחפשתי מחקרים לתמוך בטענה זאת, לא מצאתי כלום, למעט כתבות במדורי בריאות שבעיתונים. שאלתי היא, האם הסברה שגדלתי עליה היא מיתוס או שלא חפשתי טוב?

תזמון וריכוז המלטונין תלויים בחשיפה לאור במשך היום בעיקר בשעות הבוקר ובהמנעות מתאורה חזק בשעות הלילה. חשיפה לתאורהמשמעוצתית בשעות הלילה גורמת להפסקת הפרשת המלטונין. יוצא מכאן ששינה טובה תלויה הן בפעילות בסביבה מוארת בשעות היום והן בהמנעות מתאורה בשעות הלילה.

20/12/2012 | 14:15 | מאת: שמעונה

נכדתי בת 15, תלמידה. מתקשה להירדם ומתעוררת מספר פעמים בלילה ללא יכולת לשוב ולישון. עייפה מאד במשך היום. כדאי מעבדת שינה? האם כדאי להעזר במאסטר מיינד?

אכן רצוי ליזום פגישת ייעוץ במכון השינה.

לפני כמספר שבועות התחילה אצלי תופעה של התעוררות לאחר כ 2,3 שעות שינה עם דפיקות לב חזקות ( כ 1 פעימה כל שניה, כלומר 60 בדקה) . דפיקות הלב נמשכות כל הזמן ומונעות ממני להרדם למרות שאני מאוד עייף. לפעמים הצלחתי להרדם שוב, אך בזמן האחרון גם להרדם שוב אינני מצליח. כשהדופק יורד ואני מתחיל לשקוע בשינה הוא פתאום שוב עולה ומונע ממני להרדם. זה כבר נהיה בלתי נסבל. אודה לתשובתך

בשלב ראשון יש צורך בביצוע בדיקת הולטר אקג . זו היא בדיקת אקג למשך 24 שעות ברציפות על מנת לבדוק האם קיימת הפרעת קצב ואם קיימת מה אופייה. במידה ובדיקת ההולטר תהיה תקינה יש לשוב ולפנות לרופא שינה בהמכון.

18/12/2012 | 19:45 | מאת: ניר

שלום רב. אני בן 26, בריא בדרך כלל. ב 7 השנים האחרונות אני סובל ממס פרהפרעות שינה: 1. לפני מספר שנים הייתי ער בלילות באופן קבוע וישן בימים וזאת כיוון שלא הייתי מצליח להרדם בשעה מוקדם, כיום אני נרדם בין השעות 5-6 בבוקר ומתעורר בשעה 11 וחצי אן אני עובד ואם לא,אני יכול לישון עד השעה 2 וחצי בצהריים. אני לא מצליח להרדם ולהתעורר מוקדם, לפעמים אוכח מסייע מאוד בהרדמות, למרות שאני משתדל להקפיד לאכול במהלך היום את כמות המזון הנדרשת. 2. ברוב הבקרים אני מתעורר עם כאבי ראש, חוסר ריכוז ותשישות שמשביתה אותי כמעט לחלוטין, קפה שחור או תה ירוק חזק עוזרים, אבל אחרי תקופה הגוף שלי מסתגל אליהם ואז אני ממשיך להיות תשוש גם לאחר השתיה (עד שאני עושה "חגמילה" של זמן מה מהקפה והתה). 3. אני קם לשרותים פעמיים- שלוש בלילה, מתעורר בקלות מרעשים ומתקשה להרדם שוב לאחר מכן. לעיתים אני לוח מלטונין 3מ"ג בשיחרור מושהה אבל יש גבוול עד כמה הוא יכול לעזור. תופעות אלו מקשות עלי בחיי היומיום ובמציאת עבודה נורמלית. מה יכולים להיות הגורמים והפתרונות לתופעות אלה? תודה רבה!

התאור יכול להתאים להפרעה בתזמון השינה . ההפרעה דורשת טיפול סדור ומעקב. ממליץ לפנות למכון השינה להשלמת הברור וקבלת המלצה טיפולית.

15/12/2012 | 03:05 | מאת: גלי

שלום רב, אני בת 33, ב-5 השנים האחרונות שמתי לב שהשינה שלי מאוד לקויה. למעשה מאז ומעולם לא הייתי כזאת שישנה שעות רבות, אך הדבר מעולם לא הפריע לי במהלך היום. עם זאת בשנים האחרונות אני רואה שהתפקוד שלי במהלך היום הוא ירוד יותר. אני לא מצליחה לישון יותר מ-5 שעות (זה מדהים אם אלך לישון ב22:00 אקום אוטומטית ב3 בבוקר) וגם במהלך 5 שעות אלו אני מתעוררת בערך כל שעתיים (אני מסוגלת לישון 8 שעות אך עם לפחות 4 יקיצות במהלך שינה כזאת). כשאני קמה בבוקר אני מרגישה רעננה אך בסביבות השעה 9:00 יש נפילה די חדה ופשוט בא לי לישון. כך קורה גם בשעה 17:00 בערך, שוב יש נפילה מאוד קשה ואני לפעמים פשוט נופלת למיטה ויכולה לישון שעתיים שלוש. גם בימים חופשיים למשל כשאני קמה קצת יותר מאוחר בבוקר (מושכת את השינה עם יקיצות רבות), אני ארגיש עייפה לאחר שעתיים אם אעשה פעילות כלשהי (אפילו סתם סיבוב קניות בחוץ). עשיתי בדיקות דם מקיפות ולא נמצאה כל בעיה. הרופאה רשמה לי כדורי אמביאן שלצערי גרמו לי לתופעות לוואי קשות ואינני לקוחת אותם יותר. מה יכולה להיות הבעיה?

הבעיה העיקרית הינה כמובן השאלה האם ניתן למצוא סיבה ליקיצות. מעבר לכך רצוי להמנע משינה ממושכת בשעות אחה"צ. ממליץ לבצע תחילה בדיקת שינה.

13/12/2012 | 19:36 | מאת: נעמה

שלום, אני בת 30, קשיי הירדמות הוא משהו שמלווה אותי מאז ומתמיד. כשמגיע הערב אני נעשית נורא עירנית (ודיי עייפה ביום) ונאלצת להיאבק כמעט באופן קבוע עם נושא ההירדמות. כשאני נורא "להוטה" להירדם לקראת ימים חשובים כמובן שהקושי גדל ויוצר מתח שמקשה עוד יותר. פתרונות הקשורים בניהול אורח החיים (כמו ספורט, התעוררות בשעות קבועות, לא לשתות קפה אחה"צ וכו) משפיעים אולי רק לזמן קצר.. ואני חשה שזה "הטבע של גופי" לא להירדם בלילה. אין נדודי שינה. ברור לי שתשיב כי אני צריכה ללכת לבדוק במעבדת שינה. ומעבר לזה רציתי לדעת מה הפתרונות המקובלים לכך עבור מרבית האנשים היום. תודה רבה

15/12/2012 | 10:44 | מאת: בתיה

זה בדיוק מה שאני עוברת עכשיו ! אני ממש אומללה..אני בת 25 ואני סובלת מזה מאז ומתמיד רק שבשנתיים האחרונות זה השפיע משמעותית (פוטרתי מכמה מקומות עבודה-כי עד 12 בצהריים אני לא מתפקדת) היתי במעבדת שינה והאמת שהם דיי עשו צחוק וממש לא עזרו לי.. ניסיתי הכל כולל לא לישון כמה לילות רצוף כדי ללכת לישון בסביבות 11\12 וזה פשוט דילג על השעה וכמו שאת כותבת פתאום נהיתי ערנית..אם תמצאי איזה פתרון (לא כולל כדורי שינה-כי הם גורמים לי להתעורר אחצ) אני אשמח לשמוע ממך... אולי יש משהו שכן יכול לעזור לך הם טיפות שתוכלי להשיג בבתי טבע קוראים לזה BIO DREAM זה תמצית צמחים לשתיה

מדובר קרוב לודאי בהפרעת תזמון שינה . במידה ואכן כך אין להשתמש כמובן בתרופות שינה למיניהן. רצוי אכן לפנות למכון השינה לאבחון מדויק וקבלת המלצה טיפולית והדרכה.

11/12/2012 | 17:39 | מאת: דודו

מה ההבדל בין מלטונין לסירקדין? תודה.

צירקאדין מכיל מלטונין. מבנה הכדור הינו כזה המאפשר שחרורו הדרגתי של החומר ולכן משך הפעולה הינו ארוך יותר.

16/12/2012 | 10:12 | מאת: דודו

תודה על התשובה. ועוד שאלה: הבנתי שההבדל הוא שמלטונין בלבד הוא חומר שמוצאו טבעי. השאלה שלי היא אם הסירקדין מכיל עוד דברים חוץ ממלטונין? כי אני לוקח את זה כבר 4 חודשים, ורוצה להמשיך.

כבר הרבה זמן שאני סוחב איתי בעיות שינה, אבל עכשיו זה כבר נהיה בלתי נסבל.. קודם כל, קשה לי מאוד לישון בלילה - גם אם אני קם באותו יום ב8 בבוקר, כשמגיע הלילה, באורח פלא אני נהיה פתאום לא עייף, ומוצא את עצמי ער במקרה הטוב על 1-2 בלילה ובמקרה הפחות טוב עד 5-6 בבוקר.. בנוסף לזה, המון פעמים אני לא מצליח לקום בזמן לשעה שקבעתי למחרת, מידי פעם גם כשיש לימודים (סטודנט). אני שם כמה שעונים מעוררים, עם כל מיני טריקים בסמארטפון שבשביל לכבות אותם צריך לעשות כל מיני דברים כמו לפתור תרגילים פשוטים במתמטיקה, ועדיין, לא מצליח.. לפעמים זה מגיע לשינה של הרבה מאוד שעות, בשבוע שעבר איכשהו ישנתי משהו כמו 16 שעות. תמיד אחרי שאני קם, לבסוף, אני נהיה ממש מבואס על זה שישנתי כל כך הרבה ופיספסתי הרצאות, או דברים אחרים שהייתי אמור לעשות. כמה שאני מנסה ללכת לישון מוקדם ולקום בשעה נורמלית זה אף פעם לא מצליח, ותוך יום-יומיים שוב מגיע למצב של לא לישון בלילה.. מאוד מתסכל בייחוד כשיש לי לימודים לא פשוטים על הראש.. האם לדעתך זאת בעיה פסיכולוגית או פיזיולוגית? מה צריך לעשות ולאן צריך לפנות (מעבדת שינה?) במקרה כזה?

מדובר בהפרעה בתזמון שינה . הבעיה הנה פיזיולוגית ולא פסיכולוגית. ההפרעה ניתנת לטיפול . לצורך השלמת האבחון וקבלת הנחיות טיפוליות אנא פנה למכון השינה.

07/12/2012 | 20:53 | מאת: מיכל

שלום רב, מידי פעם קורה לי שכאשר מעירים אותי משינה קלה, כלומר, כאשר אני נרדמת בסלון או שנת צהריים, אני נרדמת חזרה מבלי לזכור לאחר מכן את ההתעוררות. גם כאשר דיברתי עם מי שהעיר אותי אני לא זוכרת את המאורע. לעיתים הדיבור וההתנהגות במצבים אלה תוקפניים. אני בת 17.5. האם זאת תופעה מוכרת ? והאם אני יכולה לעשות משהו בשביל למנוע את התופעה ? תודה רבה, מיכל

הבעיה מוכרת ונובעת מהתעוררות בד"כ דווקא מתוך שלבי השינה העמוקים יותר. אין צורך בטיפול.

30/11/2012 | 21:10 | מאת: ניב

שלום רב ד"ר, סובל מהפרעת שינה כמעט עשר שנים, בדיקה במעבדת שינה העלתה ממצא של דחיית פאזה, שינה שטחית וכו'. טיפלתי בעצמי בפרופיטן שאכן עזר לי מאוד להירדם ולישון שינה טובה, אבל אורך חצי-חיים של התרופה הוא 12 שעות. תוכל להמליץ לי על אנטיהיסטמין משרה שינה עם אורך חצי חיים קצר יותר? אני ישן 10 שעות בלילה בד"כ, על מנת לתפקד טוב למחרת... בתודה מראש.

במקרים של פאזאת שינה דחויה אינני ממליץ על טיפול באטיהיסטאמינים . הטיפול הנכון משלב היגיינת שינה עם טיפול מבוקר במלטונין. לקבלת הדרכה והמלצה ספציפית אנא פנה למכון השינה.

02/12/2012 | 10:53 | מאת: ניב

תודה על התגובה ד"ר. ניסיתי מלטונין בעבר, והטיפול לא השפיע עליי טוב. אנטיהיסטמין דווקא עוזר לי, הוא משרה עליי שינה ועוזר לי להיכנס למיטה בשעה סבירה. האם בכל זאת יש אנטיהיסטמין משרה שינה עם אורך חצי חיים סביר שתוכל להמליץ עליו?

30/11/2012 | 12:59 | מאת: אבנר כהן

היי אני בן 26 גובהי 1.75 ומשקלי 74..יש לי שאלה אני בדרך כלל לא אוכל ארוחות מסודרות בבוקר כבר שנים אבל בתקופה האחרונה אני פשוט קם באמצע הלילה כמעט כל לילה עם דחף לאכול משהו מתוק קטן וחוזר לישון..לפעמים זה אפילו פעמיים באותו לילה..כמו כן תמיד בצהריים או בערב אני אוכל ארוחה משביעה והולך לישון כשאני מרגיש מלא.. זה לא שאני לא אוכל כלום במהלך היום..וכבר שנים אני לא אוכל מסודר בבוקר..מישהו מכיר את התופעה?פתרון?

הקיצה בלילה עם דחף לאכילה בכלל ואכית מתוק בפרט נובעת מנפית סוכר בד"כ בגלל עליית רמת האינסולין בדם. לפני הכל יש צורך לבצע בדיקות דם לשלילת סכרת סמויה. במידה והבדיקה תקינה יש להגמל מאכילת מתוק בלילה . הגמילה כוללת המנעות מוחלטת מאכילת מתוק החל מהשעה 17:00 . הקפדה על אכילת מאכלים שאינם מכילים סוכר חופשי בשעות הערב(פירות, מוצרי מזון שונים שאינם מתוקים ככלל אך מכילים לעיתים כמויות סוכר לא מבוטלות). ארוחת ערב דלת שומנים אך עשירה ברבי סוכרים כשעתיים לפני הכניסה למיטה. צפוי שבימים הראשונים עדיין יהיו התעוררויות בלילה. יש לקום ולשתות כשליש כוס מיים ולהמנע מאכילה כל שהיא. לגבי הרכבי מזון מדויקים אנא פנה לייעוץ דיאטני- ניתן בכל קופות החולים.

25/11/2012 | 00:44 | מאת: ורדה

שלום אני בת 55 בריאה בדכ"ל מלבד יתר לחץ דם שמטופל בקדילוגוג 5 מ"ג הבעיה שאני נרדמת (באופן לא נשלט ) בהרצאות , בסרטים, טלויזיה. הבעיה קיימת כבר שנים והיא מחריפה כל הזמן. אינני יכולה להחזיק מעמד בשום מצב של ישיבה סטאטית וזאת ללא תלות במספר השעות שישנתי. עלי לציין שבלילות השינה שלי חזקה, רצופה וללא שום קושי. מה עושים?

ראשית חכמה- אבחנה. יש צורך להגיע לייעוץ ובדיקה במכון השינה בברכה דר רוזנצוויג

07/11/2012 | 16:23 | מאת: ינשופה

שלום רב, אני רופאה המתחילה התמחות בעוד חודש (באא"ג יש לציין...) אני טסה לארה"ב לבחינות כשבוע וחצי לפני תחילת ההתמחות. אני חוזרת לארץ 3 ימים לפני תחילת ההתמחות. מאוד הייתי שמחה לנטרל את הג'ט לג ולהתחיל את ההתמחות רעננה ככל האפשר. לצורך כך אני מתכננת ליטול מלטונין (אני בריאה, שוקלת כ-60 ק"ג, לא נוטלת תרופות למעט גלולות). הטיסה בחזרה ממריאה מארה"ב ב-2100 ונוחתת בארץ ב-1500. שאלתי היא - איזה מינון מלטונין לקחת, ומתי? תודה רבה!

מאחר ולא ניתן לתת בפורום ייעוץ רפואי פרטנינ אנא צרי קשר דרך מכון השינה בתל השומר. בברכה ד"ר רוזנצצויג

05/11/2012 | 08:03 | מאת: חיימון

אני בן 50 וסובל מהפסקות נשימה בשינה בדרגה חמורה, ועתה מסתבר שיש לי פרוסטטה מוגדלת שמתבטא באצירת שתן ,אפשר לקבל הסבר את הקשר בינהן על פי המחקר שפירסתם

תכיפות במתן שתן בלילה הנה סימפטום של שתי ההפרעות הנ"ל אולם לא מתקיים קשר של גורם ונגרם בין שתי ההפרעות.

04/11/2012 | 22:52 | מאת: מעין

שלום רב , אשמח לקבל מספר דקות מזמנכם על מנת למלא שאלון קצר בנושא השינה="https://docs.google.com/spreadsheet/embeddedform?formkey=dEVmMXNySjBxcDVZWU5IdXd2Ujl1LWc6MQ נא ללחוץ על הקישור תודה .

מאחר והפונה אינה מוכרת ומטרת השאלון על כל הפרטים איננה ידועה אבקש מכל הגולשים בפורום להתעלם מההודעה ולא להשיב לשאלון.

02/11/2012 | 00:09 | מאת: נועם

בתקופה האחרונה הדרדרה השינה שלי ויש גם בעייה בתחושת שווי המשקל. רופא נתן לי ציפרלקס וקלונקס.הקלונקס עזר זמנית והתחיל להפסיק להשפיע. בדיקות הדם תקינות(למעט אנמיה גבולית) ובלוטת התריס תקינה . מה לעשות ? תודה.

ככלל אין קשר ישיר בין השיניים ואם יש במקרה שלך הוא יעלה מתוך אבחון מדויק של שתי ההפרעות בנפרד שיווי המשקל ע"י רופא אאג ונוירולוג והפרעת השינה במכון השינה. בכל מקרה תרופות מסוג קלונקס (משפחת הבנזודיאזפינים בה חבר גם הוליום) עלולות לגרום להחמרה זמנית נוספת בתחושת שיווי המשקל ולכן רצוי לשקול הפסקתה.

31/10/2012 | 06:36 | מאת: אילן

ד"ר בוקר טוב בכללי אני לא ישן טוב עקב נחירות לא קשות,הרדמות ידיים שגורמת יקיצה לחוצה. בחודשים האחרונים נוספה בעיה חדשה-גודש יבש במערות האף שמקשה על הנשימה בעיקר בלילה. מה ניתן לעשות לפי סדר עולה? תודה מראש אילן

כמו בכל עיניין ברפואה ראשית חכמה - אבחנה! נחוצה בדיקה במעבדת השינה .

30/10/2012 | 22:53 | מאת: שרון

ערב טוב בחודשיים האחרונים עברתי אירועים טראגיים בחיי וכתוצאה מכך יש לי הפרעות שינה שמלוים בסיוטים ואני קמה כל שעה שעתיים בלילה. לפני שאני ניגשת לרופא רציתי לשאול אם ישנו כדור שינה שלא משפיע כלל על היום למחרת שלמחרת אתפקד רגיל ולא ארגיש ישנונית.. תודה והמשך ערב טוב

אכן קיימין כדורים כאלו אך לאצפויה הטבה מבחינת הסיוטים. ממליץ לפנות לייעוץ רפואי פסיכולוגי\פסיכיאטרי לטיפול בבעית היסוד.

22/10/2012 | 06:20 | מאת: יעל

האם למבוגרים אסור לישון על הבטן? אם כן, למה? ואיזה תנוחה המומלצת ביותר

אין מניעה משינ על הבטן. ניתן לישון בכל תנוחה המאפשרת רגיעה של מתח השרירים.

22/10/2012 | 01:10 | מאת: גלית

שלום. אני בת 40. מגל 16 סובלת מבעיות בשינה. זה בא בתקופות שבהם אני במשך כמה ימים פשוט לא מצליחה להירדם . אני קמה לעבודה מאוד מוקדם כך שיוצא שבמשך כמה ימים אני ישנה בכל לילה אולי שעתיים. ואז יום אחד אני פשוט מרגישה עיפות , הולכת לישון מוקדם והכל מתייצב לתקופה. הבעיה שפעם זה היה אולי פעם בחצי שנה ועכשיו זה פעם בחודש. אני לא לקחתי מעולם שום כדורים חוץ מרגיעון לילה שלפעמים עוזר ולפעמים לא. אני לא רוצה להתרגל לכדורי שינה אבל גם להמשיך כך בלתי אפשרי. אני כל יום לחוצה האם אני אשן היום או לא. יש פיתרון לבעיה? תודה

נחוצה בדיקה במכוןצהשינה על מנת לאבחן הסיבה להפרעה. אנא פני עם התחייבות מקופ"ח

21/10/2012 | 22:52 | מאת: קובי

אני בחור בן 23, בריא בדרך כלל שסובל בכמה החודשים האחרונים מבעיה מאוד מטרידה(סליחה על הישירות והפתיחות) אני כל היום מרגיש עייף, במשך כל היום אני ממש מרגיש מותש, כל הזדמנות שיש לי לשבת אני חפץ בה ולא משנה כמה אני יושן או יושב זה עדיין עייף. בבוקר קשה לי מאוד לקום מהמיטה, ובערב לאחר העבודה אני מגיע הבייתה, לא משנה איפה אני ישב, אני פשוט ארדם, גם אם אני אתעורר לאחר שעתיים, אני יקום יסתובב בבית וכדו', ברגע שאני ישב אני ארדם שוב, בערב כשאני מחזיק את עצמי לא להירדם אז כואב לי הראש, בחלקו האחורי. זה ממש לא נעים, חברים מגיעים, בשבתות כל המשפחה יחד ואני רק מגיע לספה יושב ותוך שניות מספר אני נרדם. לפעמים המצב גרוע יותר, אני נרדם כשאני עומד. לדוג', בערב שבת בבית הכנסת אני עומד בתפילה ונרדם וכתוצאה מכך מאבד שיווי משקל ומט לנפול קדימה ולכן מתעורר. בערך בשעה 10, אין מצב שהעיניים שלי נפתחות, אפילו אם אני בנהיגה אני לא מסוגל ואני מוצא את עצמי נרדם, נרדם לחלוטין על ההגה ומתעורר כשהראש שלי נופל. זה מפחיד אותי ואני לא יודע מה לעשות, אני כבר לא נוהג בערב בגלל זה. הכרתי מישהי והיא אומרת לי מה עובר עלייך? אמרתי לה שאני מותש מהעבודה כי לא נעים לי לומר לה שאולי יש לי בעיה כולשהי והיא ענתה לי- מה אז אף פעם לא נוכל לצאת עד שעה 10 כי אתה צריך ב10 להיות בבית אחרת אתה נרדם על ההגה? מה יהיה כשתקים משפחה? אני ממש לא יודע מה לעשות. אני לא יודע אם זה קשור, אבל במקביל חלה אצלי ירידה רצינית בתחום המיני, אני כמעט שלא מקבל זיקפה, גם לא זיקפת בוקר, כשאני הולך לשירותים כל פעם יוצא לי מעט שתן ואני מוצא את עצמי הולך פעמיים שלוש לשירותים בגלל זה. אני לא יודע אם זה קשור אבל פשוט אני מנסה לשפוך אור על התמונה המלאה כי אני לא יודע מה לעשות וזה מאוד מפחיד אותי. אולי כדאי לבדוק את רמת הטורסטורון או משהו כזה? יכול להיות קשר בין הדברים? אשמח לקבל את דעתך בנושא תודה רבה!

אכן רצוי לבדוק רמת טסטוסטרון. בנוסף יש צורך בבדיקת שינה מלאה. אנא פנה למכון השינה.

21/10/2012 | 12:53 | מאת: יונה

שלום, אני רוצה לברר בקשר לתוצאות בדיקת מעבדת שינה של אבא שלי. הוא הגיע לרופא בתלונה על עייפות יתר וישנונות במהלך היום. הוא עשה את הבדיקה וכתוצאה מזה התברר לו שיש לו דום נשימה בתדירות של 28 פעמים בשעה אחד ובממוצע של 10-30 שניות. בנוסף יש לו נחירות חזקות. האם ייתכן שאבי לא מרגיש הפסקות נשימה אם הן קוראות בתדירות כ"כ גבוהה והאם ייתכן שתוצאות הבדיקה לא אמינות ויש צורך לבצע שוב את הבדיקה? תודה מראש

אכן ייתכן שאביך לא מרגיש את הפסקות הנשימה.אין צורך בבדיקה חוזרת אך יש צורך בטיפול כמובן בהתאם להנחיות שקיבל במכון השינה.

19/10/2012 | 09:54 | מאת: 

מה עושים לאינסומניה שנגרם מתרופות פסיכיאטריות

יש צורך לאזן הטיפול התרופתי. אנא פנ לפסיכיאטר.

17/10/2012 | 23:07 | מאת: אדי

אני בן 57 ומזה כ-3 שנים אני סובל מבעיות שינה משמעותיות מהן לא סבלתי קודם לכן. עד אז גם לא הייתי ישן גדול - אני רגיש לרעשים, לא יכולתי לישון עד מאוחר וקשה היה לי להרדם אחה"צ כאשר רציתי (בסופ"ש לפחות). אבל נרדמתי בלילה כמעט תמיד בקלות ובמהלך השיגרה ישנתי כ-6-7 שעות ללילה שאיפשרו לי לתפקד ללא בעיה מהלך כל היממה. עתה המצב שונה מהותית - להלן סיכום קצר של התופעות מהן אני סובל – 1.בעיות הרדמות – בד"כ בסדר אבל הרבה פעמים קשה לי להרדם. למשל אני יכול להרדם מול הטלויזיה סביב 23-24 בלילה כחצי שעה ואז כבר איני יכול להרדם. אבל אם אכנס עם ספר למיטה ואתעייף אוכל להרדם בקלות. 2. סה"כ שעות השנה ירד באמצע שבוע לסביבות 5-5:30 שעות בממוצע. הממוצע אולי לא כ"כ נורא אבל יש גם לילות (אולי פעם בשבוע) בהן אני ישן פחות מ-5 שעות, לעיתים אף 4 וזה כבר מאוד מקשה על התפקוד שלי. 3. שנתי מורכבת מ-3-6 משכים. אני מתעורר ללא כל סבה נראית לעין (כמו רעש או לחץ כלשהו). המשכים מתחילים ב-2-3 שעות ונגמרים בחצי שעה שעה. פיתחתי לי טכניקות - כשקשה לי להירדם אחרי 3-4 שעות שינה אני קורא 5-15 דק' ואז נרדם בדרך כלל. אבל גם המשכים הקצרים מספקים לי שינה טובה כולל חלומות ואם סה"כ המשכים מתקרב או עובר 6 שעות אני כבר איני עייף משך היום. 4. בעיקרון לא ידוע לי על כל דבר המעיק עלי שיכול להסביר את השינוי שחל ב-3 השנים הללו. אבל כאשר אני בחופש או בסופ"ש ואיני צריך לקום בשעה מוקדמת, אני ממשיך לישון עד מאוחר (עדיין במשכים) ויכול לישון גם 7-8 שעות, יותר ממה שהייתי ישן בתקופה הנורמלית שלי. יכול להיות שזה תוצר של טכניקות ההרגעה וההרדמות שפיתחתי. לפני כשנתיים שלוש השתתפתי בסדנת שינה. בתרגול תפסתי את העניין אך בחיים התרגילים רק צמצמו את מנת השינה שלי כך שחתכתי מייד. מייד חזרתי לישון יותר ולפחות הצלחתי בשיטת העז.. כל הסיפור נראה מוזר ולולא קרה וקורה לי לא הייתי מאמין שיכול לקרות! שאלות – 1. מה עלי לעשות? האם מעבדת שינה יכולה לגלות משהו שהוא בר טיפול? 2. כדורי שינה - בעיקרון איני מעוניין כי הבנתי שכולם בעלי אופי ממכר (בסדנת השינה נתקלתי בפגועי כדורי שינה). אבל לימים מיוחדים בהם עלי לתפקד היטב הייתי מעוניין בכדורים לשימוש ספוראדי (יום או ימים ספורים וא"כ להפסיק) שלא יגרמו לשום התמכרות. אשמח להמלצות.

1.ייתכן ובמעבדת השינה תמצא הסיבה להתעוררויות. 2. טיפול בכדורי שינה הינו אפשרי אך דורש ייעוץ אינדיווידואלי.

21/10/2012 | 19:35 | מאת: אדי

17/10/2012 | 11:11 | מאת: נטלי

יום חמישי האחרון נסעתי עם הורי ובעת עצירה בכיכר נכנס בנו אוטו. היה לי מעט כאב גב אך לא משהו רציני. לפני כשלושה ימים התחילו לי נדודי שינה, אני פשוט לא מצליחה להרדם (כשבכללי אני אדם שנרדם בקלות ולמשך אפילו 12 שעות רצופות), לפעמים רעידות ברגל וזרמים וכאב בגב התחתון. יכול להיות שזאת בעצם הסיבה?! בנוסף לפני כשבוע וחצי הפסקתי טיפול מירו בהשגחה, וזה לא הפריע לי כלל. יכול להיות שזאת בעצם הסיבה?

ייתכן ונדודי השינה כרוכים בהפסקת הטיפול במירו. להשלמת הטיפול רצוי לשוב לייעוץ אל הרופא המטפל.

01/10/2012 | 14:37 | מאת: יונתן

שלום, אני בן עשרים ומאז ילדותי אני ישן בתנוחה מאוד מוזרה. אני נוהג לישון על הבטן עם הרגליים מכופפות כלפי מעלה, כלומר שכפות הרגליים מקבילות לתקרה. רציתי לדעת מה גורם לכך ומה ההשפעה של זה על חיי היום יום.

26/10/2012 | 08:18 | מאת: גליה

אני בת 63 וישנה כך....בפעם הראשונה שבעלי הבחין בזה הוא התגלגל מצחוק...הוא קורא לזה 'האנטנות של גליה'. אני חיה עם זה המוווון שנים בשלום. ואגב, יש לי עוד חברה שישנה כך....התנוחה מרפה את שרירי השוקיים. שים לב

28/09/2012 | 02:41 | מאת: אל

מאז ומעולם הייתי "טיפוס של לילה" ולא של בוקר, אחד שממש ממש קשה לו לקום ועובר שעה שעתיים מאז שאני קם עד שאני ממש מאופס ובלילה אני תמיד אנרגטי במיוחד גם בשעות מאוד מאוחרות, כמובן שקשה לי להירדם בלילה כי אני לא מרגיש עייף חבר אמר המליץ לי להיבדק ושיכול להיות שהשעון הביולוגי שלי הפוך איך ואיפה בודקים את זה?

אנא פנה לייעוץ במכון השינה. ניתן להתטייד בטופס 17 מקופ"ח

24/09/2012 | 12:29 | מאת: מנחם

שלום אני לא יושן 22-30 שעות ואז יושן 8 שעות, יש לציין שלפני כמה חודשים הרגשתי רעד בזמן שינה, עיוותים חזקים, שיתוק שינה, אפילפסיה בזמן שינה לא יודע מה זה גם לא הלכתי להיבדק אין לי את זה בינתיים, עשו לי בדיקת ee.g בגיל 16 והכל היה תקין אני בן 25 ועשו לי MRI לפני שנתיים וגם הכל היה מעולה, לא היה אפילו פגם אחד, שאני כותב את זה אולי אני מפחד להירדם בלא מודע כי הרגשתי כאבים כאילו דפקו לי פטיש בראש אחרי שקמתי, וזה היה מפחיד מן כניסה למערה אינסופית של אור לא יודע איך להסביר ורעש קבוע כזה כמו תדר קבוע, לא משנה האם בטווח הארוך זה יכול להזיק זה שאני לא ישן 24 שעות ברציפות ואז יושן רק 8 שעות?, יש לציין שאני לא יושן כמעט בלילה מאז שאני נולדתי אמי אומרת שאני הפרעתי לכולם, ללימודים לא הלכתי כמעט מכיתה ח ועשיתי הכל לבד לא הייתי צריך מורים, עבדתי בלילות, אפשר להגיד שאני לא ראיתי אור כמעט

מדובר בהפרעת תזמון שינה . יש צורך להשלים בדיקה במעבדת השינה . לאחר הבדיקה והשלמת האבחנה יהיה מקום להמלצה טיפולית

23/09/2012 | 18:24 | מאת: אורית

שלום ד"ר אני בת 55 ומזה כשלוש שנים מאז הפסקת המחזור יש לי הפרעות שינה ובזמן האחרון הן הפכו לקשות מאוד אני ישנה במקרה הטוב ארבע שעות בלילה.ורוב זמן שעתיים או כמעט ולא ישנה בכלל.רופאת המשפחה המליצה על הורמון שינה שלא עזר כלל.מרופאת נשים קיבלתי הורמון אביאנה שעזר רק לגלי החום. לפני כחודש הלכתי ליעוץ פסיכיאטרי וקיבלתי כדורי ציפרלקס ובונדורמין.כדורי השינה הפסיקו להשפיע אחרי שבוע בלבד.ולפני כמה ימים הרופא רשם לי נוקטורנו של 7.5 מ"ג.בלילה הראשון ישנתי 4 שעות ובלילה השני 3 שעות בלבד.אני מיואשת לחלוטין.מיותר לציין שאני מעורפלת רוב הזמן מבולבלת ובקושי מתפקדת.בעיקר בשעות הבוקר ומאחר הצהרים אני לא מתפקדת בכלל,יש לי בעיות זיכרון כבר מזמן .אני עייפה ולא מבינה למה גופי אינו מגיב לכדורי שינה .וכל רצוני רק לישון ולחזור לשפיות נורמלית.יש לי בעיות זיכרון כבר מזמן .מעבר לזה אני עובדת ומחזיקה בית שנראה שזה עניין של ימים או שעות שלא אוכל לתפקד יותר אנא.עזור לי למצוא פיתרון .תודה רבה

אורית שלום. על פי התאור נראה שיש צורך בטיפול מעט יותר רחב מאשר כדורי שינה בלבד. אנא פני למכון השינ לייעוץ פרטני.

21/09/2012 | 00:35 | מאת: ענת

רציתי לברר את היעילות של התקנים דנטליים במצב של דום נשימה בשינה במצב של סטורציה של 80%, לאדם בן 76. האם הטיפול יעיל ,מתי מושגת התוצאה הרצויה, האם יש סוגים שונים ויצרנים שונים.מה יעילות ההתקן בהשואה למסיכה, והאם ניתן להגיע עם ההתקן לרמת סטורציה תקינה. במקרה הנ"ל נוסה שימוש במסיכה שלא התאפשר עקב הווצרות שטפי דם כתוצאה מלחץ האויר.האדם סובל מבעיות לב ולחץ דם.

התקן דנטלי מיוצר באופן אינדיווידואלי לאחר שנלקחות המידות. תנאי להתאמה להתקן דנטאלי הוא משנן תקין או מצב של שתלי שיניים תקינים. ההתקן מאושר לשימוש בהפרעות נשימה בשינה עד דרגה בינונית. אחוזי ההצלחה הינם סבירים אך מדובר בהתאמה אינדיוידואלית ולכן יש צורך לבצע בדיקת שינה חוזרת עם התקן הפה.