הפתיח של הפורום

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה ונחירות

21/01/2013 | 17:04 | מאת: תמר

שלום ד"ר הפתיח של הפורום עורר בי סקרנות רבה. תודה שאתה משתף במידע. אשמח לקבל יותר מידע על האופן שבו שינה מתבטאת אצל צמחים ואיזה מין צורות שינה קיימות, מלבד השינה המוכרת לנו, בני האדם. תודה, תמר

באופן אינטואיטיווי אנחנו מתייחסים לשינה בעיקר מצד המצב ההכרתי המיוחד המתקיים בה. מצב הכרתי זה מתקיים בעיקר ביונקים. גם בבעלי חוליות אחרים קיים שינוי הכרתי הנוגע לעניין השינה. ככל שאנחנו מתרחקים בשדרת האבולוציה כך עניין ההכרה הולך ותופס חשיבות פחותה ומה שבא לידי ביטוי הינו בעיקר קיום שתי מערכות של מצבים מטאבוליים. מערכת אחת בה חילוף החומרים מכוון בעיקר לקשר עם הסביבה ועוסקת בקליטת אנרגיה וחומרי יסוד מן הסביבה ומערכת שניה העוסקת בעיקר בארגון מבנה החומר הפנימי למטרות שונות כמו צמיחה, ריבוי , בניית זיכרון ואחרות. הפרדת המערכות על ציר הזמן כאשר האחת דומיננטית בחלק מן היממה והאחרת בחלק האחר מהווה את היסוד החשוב ביותר של תהליך השינה כאשר כל שאר התופעות הקשורות לשינה כמו שינוי בטמרטורת הגוף , קצב הלב , מצב ההכרה ואחרות הינן תולדה של הפרדה זו על ציר הזמן. כאן אנחנו מגיעים לשאלתך. שינויים אופייניים אלו בחילוף החומרים מתקיימים כמובן גם בצמחים. באחדים מן הצמחים הדבר בא ליידי ביטוי בתזמון הפריחה למשל כאשר צמח כמו נר הלילה פורח כמובן בלילה בלבד ואילו צמחים אחרים פורחים ביום בלבד. בחלק גדול מן הצמחים לא נוכל לראות שינוי חיצוני אך בדיקת מאפייני חילוף החומרים מצביעים על שינויים אופיניים לחלקי היממה השונים.

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות