פורום ניתוחי בקע

הפורום עוסק בניתוחי בקע מורכבים על סוגיהם השונים, כיום ישנם שיטות מגוונות לתיקון בקעים ופגמים בדופן הבטן. בקעים עשויים להיות יחסית פשוטים לתיקון, כמו בקע מפשעתי ראשוני או בקע טבורי קטן, או מאד מורכבים כמו בקעים חוזרים, בקעים אחרי ניתוחים קודמים בחלל הבטן, אחרי חבלות קשות או בקעים במקומות קשים לתיקון כמו אחרי ניתוחים קיסריים או במותן. במידת הצורך ניתן לבצע ניתוחים בהרדמה מקומית או אזורית, תיקוני בקע לפרוסקופיים ושחזורים מורכבים של דופן הבטן בעזרת שתלים סינטטיים ומתלי רקמה מתקדמים, והטיפול מותאם לחולה ולחומרת מחלתו.
158 הודעות
153 תשובות מומחה

מנהל פורום ניתוחי בקע

12/12/2022 | 18:10 | מאת: א

שלום עשיתי US בקשר בצקת בצלקת של כריתת רחם (ניתוח בטני בקו ביקיני) ורופא בדק גם טבור ומצא בקע טבורי עם שומן קלוא. היה לי בקע בגיל 3 ואז נעלם. אחר כך בהריון, לפני 11 שנים הרגשתי מתיחה בטבור ואז גם ראיתי נפיחות קטנה. אני מרימה משקולות, עושה ספורט וזה אף פעם לא הרגשתי, חוץ מטבור שנהיה לא יפה לאחר הריון. האם אני חייבת לנתח? אם לא הייתי בודקת נפיחות בצקלת אחרת, לא הייתי בכלל יודעת שיש לי בקע. לא בא לי לא להתאמן שוב במיוחד שאני 4 חודשים לאחר כריתת רחם וחצי שנה -שנה לפני ניתוח הבא שאולי יהיה או ניתוח פלסטי למתיחת פסיה ועור בצלקת כריתת רחם. תודה

אם הבקע הטבורי לא מכאיב או מפריע לך ביום יום את יכולה לדחות את תיקון הבקע עד לניתוח מתיחת הבטן ולעשות בו זמנית את שני הניתוחים.

04/12/2022 | 22:59 | מאת: הדר

היי דקטור בהמשך לשאלתי הקודמת אכן נבדקתי ע"י כירוג ששלח אותי לc.tולמחלקת דופן הבטן בשיבא בימים האחרונים כמעט אין כאבים ברוך ה השאלה שלי האם כול התהליך לחינם אולי עבר הבקע האם בקע חייב לכאוב כול הזמן אני ממש דואגת תודה רבה

שלום, הבקע לא כואב כל הזמן הכאב יכול להיןת תלוי תנוחה או מאמץ. בקע לא חולף מעצמו, להיפך עם הזמן הוא עלול להתרחב ולגדול.

04/12/2022 | 18:44 | מאת: גיל 65

חולה קרוהן . לפני שנה עברתי ניתוח מעי דק סופי ויצאתי עם אליוסטומה . לצערי הסטומה תהיה קבועה . חודשיים אחרי ניתוח בו הותקנה הסטומה איבחנו שמסביב לסטומה יש חולשה בדופן הבטן . בעבר כשחשבו שהסטומה תהיה זמנית המליץ כירורג שמומחה לבקעים שניתוח תיקון בקע יהיה אחרי סגירת סטומה מכיוון שבלתי אפשרי לבצע ניתוח כשהמקום לא סטרילי . עכשיו שהתברר שהסטומה תהיה קבועה האם אפשרי לתקן את הבקע בנוכחות הסטומה ? האם זה מגדיל את הסיכון לזיהום ? האם מומלץ שהניתוח יבוצע ע"י אותו כירורג שניתח בניתוח הסטומה או כירורג מומחה בניתוחי בקע ? בברכה

ראשית, כיום מקובל כאשר סוגרים סטומה להניח רשת למניעת בקע באתר הסטומה. על פי עבודות חדשות אחרונות הוכח שאין יוצר זיהומים. במקרה שלך הסטומה קבועה. במידה ויש בקע בסמוך לסטומה, יש ואפשר לתקן ללא חשש לזיהום ועם רשת, בגישה לפרוסקופית, רצוי ע״י כירורג בעל ניסיון בתיקון בקעים.

שלום רב. רציתי לשאול בבקשה. בתי בהריון בערך שמונה שבועות. נגיד שבוע תשיעי בערך. עוד לפני שהיא נכנסה להריון, היה נראה שהיא בהריון, כאילו בליטה גדולה. כלומר, עכשיו זה נראה שהיא בחודש הרבה יותר מתקדם ממה שהיא. היא כשנה אחרי לידה קודמת. בת 33. כעת היא במעקב הריון, ועשו לה אולטראסאונד, ולא אמרו שום דבר מיוחד ב"ה. ניסיתי לומר לה על ההרניה שאולי כדאי לשאול כירורג בהנחה שזה הרניה בכלל. אבל היא אומרת שהיא במעקב הריון והיו אומרים לה אם יש הרניה. אני רוצה לציין שיש הרניה במשפחה, לבעלי היה הרניה ולכמה מהאחים שלו היו הרניה. השאלות שלי הם האם היא צודקת שהיו רואים את זה באולטראסאונד, והרופאת נשים היתה אומרת משהו? אם חלילה זה כן הרניה, האם צריך לטפל בזה בהריון? השאלות שלי הם : אני לא רוצה ללחוץ עליה, רציתי לשאול אם היא צודקת, שהיו אומרים לה את זה.

ראשית, כניסה להריון שנה אחרי לידה בהחלט יכולה להיות קשורה להתרופפות דופן הבטן או למצב שנקרא הפרדות שרירים. מצבים אלה מבליטים את הבטן, אהל אינם נחשבים כבקע. רופאי נשים בהחלט אמורים לאבחן בקע בבדיקה גופנית, אך לא באולטרהסאןנד נשים, שכן זו בדיקה שנועדה למטרה אחרת ולא לאבחנה של בקע.

תודה רבה על תשובתך. אם זה הפרדות שרירים, מה הטיפול? ואם זה כן הרניה, האם מחכים עד אחר ההריון לנתח, האם זה מסוכן?

שלום וברכה בעקבות כאבים בצד שמאל במפסעה נשלחתי לאולטרסאונד שהראה על חשש בקע ישיר המכיל שומן אומנטלי מדוע דבר זה קורא? אני אישה בת 23 אחרי לידה שהפכה לקיסרי ,(חצי שנה) ומאז הכאבים האם זה קשור ללידה לקיסרי? האם הטיפול בזה זה רק ניתוח? האם תהיה לי בעיה בהריונות עתידיים? תודה ממש קצת לחוצה אז סליחה על האורך

שלום רב, ראשית את צריכה להבדק ע״י כירורג היות והמפשעה כמו גם הצלקת הקיסרית בחלקה הצדדי סמוכות זו לזו ויתכן שהבקע הוא בצלקת הניתוח הקיסרי אן שהוא אכן בקע מפשעתי. במקרה של בקע מפשעתי הסיבות רבגוניות ומשלבות נטייה גנטית (חולשת רקמות) וכן גורמים מסייעים לאורך החיים כגון עלייה במשקל, לידות, שיעול כרוני, מאמץ גופני וכול׳. הטיפול לבקע הוא ניתוח וצריך לנתח כי בקע נוטה להתרחב ולכדול בעתיד.

תודה על תשובה מפורטת

21/11/2022 | 22:21 | מאת: .

שלום וברכה. בשבועות האחרונים כשאני יושבת עם הטיית הגוף לצד ימין,משתעלת או בקינוח אף,אני מרגישה תזוזה של משהו בצד ימין בבטן העליונה שחולף. אין כאבים או הרגשה לא נוחה אחרת במהלך היום האם יכול להיות שזה בקע?

זה יתכן, את צריכה לקבוע פגישה עם כירורג שיבדוק אותך, כי בחלק גדול מהמקרים ניתן בבדיקה גופנית לקבוע האבחנה, ובחלק אחר צריך אמצעי הדמייה כגון בדיקת אולטראסאונד או סיטי.

שלופ, נא עזרתך להבין את הפענוח. האם הכוונה שיש גידול ולא בקע?? הבדיקה )U.S( רקמות רכות לאזור : דופן הבטן. באזור הטבור הודגם מבנה נוזלי עד ממדים 2.7*1.9 ס"מ עם תוכן שומני- בקע טבורי מכיל שומן עם נוזל מסביב? שבדומה לבדיקת CT מ- 15/07/2021, בקע לא מובילי לא חוזר, מומלץ יעוץ כירורגי בהקדם האפשרי

שלום, התשובה מצביעה על בקע, יתכן שעבר אירוע של כליאה, שבדר״כ מתבטא בכאב, אבל אין שום רמז לגידול. את\ה צריך\ה לתקן את הבקע.

07/11/2022 | 09:58 | מאת: הנרי

שלום רב, לפי המנתח היה לי בקע גדול שירד כבר לאשכים. אני 4 שבועות לאחר ניתוח בקע מפשעתי ואני קצת מודאג. יש לי עדיין נפיחות באזור האשכים. נשאר לי עוד סימן מהניתוח על האיבר מין וגם כאבים לפעמים באיבר מין. כאבים באזור החתך עצמו קושי ללכת ובלילות קשה לישון אשמח לייעוץ מקצועי בנושא. תודה רבה, הנרי

ס״ה נשמע נורמלי לחלוטין בהתחשב בגודל הבקע שהיה לך, אין שום חריג במה שאתה מתאר. לקחת משככי כאב וללכת עם תחתונים צמודים.

22/10/2022 | 12:24 | מאת: שוש

שלום דוקטור, אני עתיד לנסוע לירח דבש בתאילנד לשלושה שבועות בסוף חודש דצמבר. אובחנתי על ידי כירורג עם בקע דו צדדי. האולטרסאונד זיהה בקע 1.5 סמ מימין וסמ משמאל. מה דחיפות הניתוח במצב כזה?

האם הבקע מלווה בנפיחות מקומית או בכאב בזמן מאמץ?

אם הבקע כואב לך במאמץ או מלווה בנפיחות בולטת ממליץ לתקן לפני נסיעה.

27/10/2022 | 11:11 | מאת: שוש

תודה רבה על המענה דר. לשמחתי הצלחתי לתאם אצלך תור ביום 7.11. אז מניח שתוכל להמליץ אז.

14/10/2022 | 19:06 | מאת: אבירם

סובל מכאב רצוף וקבוע מזה חודשים לאורך המפשעה הימנית. הרמת משקל מינימלי ביד ימין גם מפעילה את הכאב. שלל בדיקות ידניות של כירורגים והדמייה לא הראו שום ממצא כגון בקע. מהן האפשרויות הנפוצות לכאב כזה אם זה לא בקע - למי פונים? בן 70 פעיל גופנית שחיה ובעיקר הליכה לאחרונה צמצמתי פעילויות אלו בגלל הכאב (הכאב אינו מתחיל בעקבות פעילויות אלו).

במידה ונשלל בקע קיימות אפשרויות נוספות: 1. בקע ספורטאי- מצב דלקתי על רקע פעילות , לרוב מנוחה ותרופות נוגדות דלקת עוזרות. 2. בעיה אורטופדית הקשורה לראש עצם הירך או למפרק הירך. 3. בעיה אורטופדית הקשורה לעמוד השדרה עם כאב המקרין מהגב למפשעה. 4. לעיתים בלוטות לימפה מוגדלות ו דלקתיות במפשעה יגרמו לכאב אך אני מניח שממצא זה היה מתגלה בבדיקה גופנית ו הדמייה של המפשעה.

27/09/2022 | 07:26 | מאת: גילי

שלום, בת 40, לאחר 2 הריונות. עברתי ניתוח בקע מעל הטבור +אפיגסטרי (קטן) ושמו לי רשת. כמו כן ראו חולשת שרירים. האם כדאי לי לחזור לפילאטיס שכן יש שם דגש רב על שרירי הבטן, חוששת שיש סיכוי שיהיה שוב בקע ואצטרך ניתוח שני. בברכה

שלום רב ומועדים לשמחה. אם התיקון נעשה בעזרת רשת ואם חלפו למעלה מחודשיים מהניתוח את בהחלט יכולה לחזור לפעילות גופנית ללא חשש מהישנות, אם כי יתכן ותחושי אי נוחות מסוימת, שאינה מסכנת אותך. בחלוף הזמן אי נוחות זו תפחת ותעלם.

26/09/2022 | 11:45 | מאת: דני

שלום דוקטור יש לי בקע אפיגסטרי , ( כנראה) בזמן מאמץ הבטן יוצאת לי בליטה מעל הטבור, לאורך הבטן עד עצם החזה, לפי מה שראיתי באינטרנט , זה זה. השאלה האם ניתן לתקן בקע מהסוג הזה ללא ניתוח? אני נורא מפחד מהניתוח, יותר נכון מההרדמה הכללית. ואם לא לנתח האם אפשר לחיות עם זה במידה ואין אפשרויות אחרות חוץ מניתוח

כמו שזה נשמע לי מדובר בהפרדות שרירים ולא בקע. אלה שני דברים שונים. הפרדות שרירים אינה בקע ולא דורשת ניתוח. צריך רק לאמת את זה בבדיקת כירורג. שנה טובה.

27/09/2022 | 07:53 | מאת: תודה דוקטור וחג שמח! מה עושים במקרה של הפרדות שרירים?

מה עושים עם הפרדת שרירים?ֶאפשר להמשיך להתאמן בחדר כושר,ֶכדורגל?

26/09/2022 | 07:31 | מאת: טליה

3 שנים כאבי בטן תחתונה חזקים באיזור שחלה שמאל אחרי אורגזמה (גם ללא חדירה), לפעמים במקביל לכאב גב תחתון כמו בצירים. בשבוע שעבר הקרין לרגל שמאל.בשנה האחרונה קורה בעוצמה פחותה לעיתים גם בריצה/אחרי שירותים/סתם בבוקר. מיואשתת.. רופאי נשים לא ראו סימנים לאנדומטריוזיס, כן התגלה בקע קטן מאוד במפסעות (2 צדדים) שלא ברור אם קשור. אורתופד שלל קשר לתחומו. קולונוסקופיה לפני 3 שנים תקינה. בדיקות דם תקינות. מקווה שתצליחו לכוון אותי. תודה!

שלום רב, בת כמה? האם הכאב הוא בעיקר תלוי מאמץ או יכול להופיע מתוך מנוחה ? כמה זמן הוא נמשך מרגע הופעתו? ובין ההתקפים את מרגישה רגיל לחלוטין? מה תדירות הכאב, פעם בשבוע , בחודש, כל יום? בעיקרון, לאור משך הזמן שהתופעה קיימת ובהנחה שאכן כל הבדיקות לא מצאו את סיבת הכאב, הייתי מבצע CT בטן ואגן. שנה טובה.

26/09/2022 | 22:22 | מאת: טליה

תודה רבה! בת 41, 3 ילדים לידות רגילות. 85% מהמקרים הם לאחר אורגזמה, 10% פעילות גופנית, 5% אחרי יציאות. היה אולי מקרה אחד של אכב חלש מאוד בזמן מנוחה. עוצמה מירבית- באורגזמה. נמשך בין 5 דקות ל 20 דקות - בהתאם לעוצמה. בין המקרים- מרגישה רגיל. במשך שנתיים בהם כמעט הייתי לא פעילה מינית כמעט ולא קרה. וקרה רק בפעמים שהגעתי לאורגזמה. בשנה האחרונה אניניותר פעילה ולכן התדירות עלתה. כמו כן הכאבים מהשירותים / פעילות גופנים הצטרפו רק השנה לכן התדירות עלתה - בהתאם לכמות הפעמים )יכול לקרות גם פעם או פעמייל בשבוע - הכל בהתאם לפעילות. מודה על תשובתך. אבקש הפניות. האם המידע הנוסף נותן עוד כיוון? מה הם יצטרכו לחפש בסיטי אגן ובטן? שנה טובה!

02/10/2022 | 18:59 | מאת: יצחק

5 שנים אחרי ארמיה בשני צדדים מזה 3 שנים כאבי בטן עליונה באמצע אחרי יציאות בלבד . כאב חד למשך רבע שעה לערך. נעשו כל מיני בדיקות אך לא ברורה הסיבה. האם יש קשר לבקע ?

21/09/2022 | 16:08 | מאת: מיכל

אני בת 85 ויש לי כבר מספר שזנים בקע דו מפשעתי לא גדול בצד שמאל וקטן מאד בצד ימין. כירורג אחד הציע לי ניתוח לפרוסקופי וכירורג אחר טען שעדיף לי ניתוח רגיל, בגלל שעברתי כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן. כירורג שלישי אמר לי לא לנתח כל זמן שאין לי תופעות מטרידות. אבקש לדעת - 1. בגילי ובגלל הוצאת רחם, עדיף רגיל ? 2.בגילי ניתן לנתח בהרדמה מקומית? תודהתי מראש.

ראשית לגבי אינדיקציה לניתוח: זה תלוי ברמת פעילותך ביום יום והאם הבקע גורם לאי נוחות או כאב. במידה ואת לא פעילה מידי והבקע אינו כואב כלל, האי שלא הייתי מנתח כלל. במידה ופעילה ו או הבקע מפריע הייתי ממליץ תיקון בגישה פתוחה חד משמעית, זאת מהרבה סיבות.

20/09/2022 | 11:02 | מאת: דני

אני בן 52 רזה 62 קג גובה 174 סמ. מתאמן ,ספורטאי . יש לי בקע מפסעתי לא כואב בכלל ,והוא כבר חמש שנים . למעט נפיחות ,אין כלום האם כדאי לנתח ?

על השאלה הזו ענה דר פיצג’רלד , בעבודה שהוא עשה לפני שנים והוא הראה שלאנשים עם בקע אסימפטומטי( שלא סובלים ממנו) יש סיכוי של כ- 70% להנתח בעתיד בתוך תקופה של עד 10 שנים. לכן, אם קיימת נפיחות זה כבר אומר שהבקע אינו קטן, בקעים גדלים עם הזמן, ולכן המלצתי היא לתקן הבקע בלו״ז שנוח לך אך לא להזניחו. בהצלחה.

אני אחרי ניתוח בקע ונכנסת רשת וביקבותיט זיהומים רבים כולל סרומות. אני צריכה המלצה לכירורג מומחה בענין. תודה.

שלום, באיזו טכניקה נעשה הניתוח בחתך במפשעה או בלפרוסקופיה? מהם הסימנים לזיהום? פתח בצלקת שמפריש? מה סוג ההפרשה? דמית? מוגלתית? מימית? האם נבדק עבר ע״י המנתח שלך? כפי שאת מבינה יש שאלות רבות לפני מתן המלצה או תשובה.

אני לפני ניתוח בקע מפשעתי בשבועות הקרובים. לוקח מזה 9 שנים מדלל פלויקס בגלל הפרעות ראייה שהיו בזמנו - חשד שהיה שאולי היה ארוע מוחי חולף( TIA). האם אפשר להפסיק לקחת פלויקס 4 ימים בלבד לפני הניתוח. הרופא הכללי אמר לי לא להפסיק כלל והנוירולוג אמר שהסבירות לאירוע היא נמוכה אם אפסיק 5-7 ימים. מה דעתך? מה נהוג לעשות? בתודה אבנר

שלום רב, הייתי מפסיק ל- 5 ימים טרם הניתוח. בהצלחה.

01/09/2022 | 19:27 | מאת: סמי

אובחנתי באולטרסאונד בבקע אינטגראלי קטן בצד ימן 0.4 סמ , צד שמאל אולטרסאונד לא ראו בקע בבדיקה ידנית הרופא איבחן בקע. הבקע בצד ימין קטן אך כואב .. פיזית אני רזה וצר . הרופא רוצה להניח רשת של 15 סמ על 15 סמ בכל צד ימין ושמאל (שאלתי כמה פעמים - כן 15 סמ) , זה גודל הרשת ששמים ? נראה לי רשת ממש גדולה להניח על בקע של 0.4 . הבקע בצד שמאל בכלל לא נראה באולטרסאונד.. האם העובדה שאני רזה וצר משנה את גודל הרשת ?

גודל הרשת אכן תואם את גודל הגוף, ויש גדלים שונים של רשת, נוסף על סוגי רשת שונים ושיטות קיבוע שונות של הרשת.

28/08/2022 | 23:16 | מאת: דקל

היי, עברתי ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בצד ימין לפני כשנה. אני בחור צעיר, שאוהב מאוד לעשות ספורט בין היתר אופניים ועבודה עם משקולות. האם מומלץ בזמן אימון לשים חגורת תמיכה כלשהיא לאזור המפשעה על מנת לשמור על האזור ? חזרתי לפעילות מלאה וכן ספורט. תודה

שנה לאחר ניתוח אתה לא מוגבל כלל בפעילות גופנית!

27/08/2022 | 16:30 | מאת: אבנר

מועמד לניתוח בקע מפשעתי משמאל למטה. סובל מכאב רצוף כשנה והכאב גבוה ב כ 8 ס"מ מעל הבקע עצמו. האם כאב קבוע אולי אינו מהבקע או שזו הקרנת כאב. תודה מראש אבנר בן 78

לרוב כאב מבקע אינו מתמשך באופן קבוע אלא קיים לסירוגין . יש תקופות שהכאב כלל לא קיים ותקופות שהוא מופיע, לרוב תלוי מאמץ פיזי ואז יכול להמשך בין שעות לימים ולחלוף ספונטנית. מיקום הכאב הוא במפשעה ויכול להקרין לאשכים ולעיתים למותן. כאב הממוקם מעל למפשעה יכול להגרם מבקע אחר, לא מפשעתי, אבל יש לשלול סיבות אחרות לכאב במיקום כזה. בוודאי אם הכאב קבוע במשך תקופה ארוכה וללא הפוגה - הדבר אינו מתאים לבקע.

21/08/2022 | 08:44 | מאת: חזי

אם עשיתי ניתוח לפני כ 25 שנה של בקע ווריקוצל האם זה הגיוני שלא ראו אותו בסיטי בטן ואגן עקב כאבים באגן?

21/08/2022 | 08:47 | מאת: חזי

הכוונה בשאלה שבסיטי בכלל לא התיחסו למפשעה כאילו לא נותחתי מעולם

בהחלט כן.

18/08/2022 | 14:11 | מאת: צ.ר

סובלת מכאבי בטן כבר תקופה, הבטן נפוחה בבדיקת us לא נראה בקע אך בסיטי בטן ואגן נראה בקע טבורי קטן מכיל שומן, רופאת משפחה אמרה לי לפנות לכירורג, האם צריך טיפול/ניתוח או שרק אם מדובר בבקע גדול? האם הנפיחות יכולה להיות קשורה לבקע? מציינת שיש לי גם מיומות ברחם.

שלום רב, בקע טבורי קטן לרוב לא מצריך ניתוח אלא אם כן גורם לכאב ומפריע בפעילות יום יומית. הכאב מבקע טבורי לרוב יהיה סביב הטבור ויהיה

קשור לתנועה או לשינויי תנוחה. הכאב הוא לסירוגין ואינו קבוע. נוסף על זאת, בקע טבורי קטן אינו קשור לבטן תפוחה. ולכן אינני חושב שהבעיה שלך היא הבקע בטבור.

18/08/2022 | 23:39 | מאת: צ.ר

הכאב נמצא באיזור מעל הטבור ומתחתיו ולגבי בטן תפוחה, יש לי חברה שאצלה הבקע גדול וגם בטן נפוחה ועברה ניתוח. תודה על תגובתך בכל אופן.

25/07/2022 | 21:14 | מאת: שקד

אין כאבים אין דימום וגם לא מציק לי. אבל לאחרונה גיליתי בטבור שיש לי משהו בצבע אפור בטבור. מה זה יכול להיות? ולאיזה רופא לפנות? אני מציינת שאני בת 33 ללא עבר של לידות.

לכירורג.

08/07/2022 | 11:49 | מאת: ענת

שלום אתמול באולטרסאונד נצפה אצלי בקע מפשעתי בלתי ישיר קטן ברוחב 0.5 ס"מ מימין מכיל שומן בלבד וחודר מעט אל התעלה. לפי המתואר עד כמה דחוף ניתוח כעת? האם עלי לחפש כירורג שמומחה במיוחד לניתוח בבקע שכזה או שכל כירורג יודע לטפל בכך? אין לי כל כך כיוון איך להמשיך הלאה. האם מדובר במצב מורכב על פי האולטרסאונד? כמה זמן בדרך כלל אורכת החלמה מניתוח כזה והאם ניתן למשל לעמוד (אני מורה ורוצה לחזור בספטמבר ללמד). דבר אחרון- מה המגבלות שלי כרגע עד לטיפןל בבקע?

השאלה הראשונה הנשאלת היא האם את סובלת מכאב במפשעה זו? באיזו תדירות והאם זה מגביל את פעילותך? במידה וכן, ממליץ לתקן את הבקע לפני חזרתך לעבודה. במידה והבקע אינו גורם לך לאי נוחות, הרי שניתן לדחות הניתוח למועד שנוח לך. מצב בקע אינו מסכן חיים, אם כי בקע צריך לתקן כי הצפי לעתיד הוא שיגדל ויציק יותר בהמשך.

09/07/2022 | 21:50 | מאת: ענת

תודה רבה על התשובה. יש כאבים. נסבלים אך קיימים ומורגשים בעיקר בישיבה ובהתכופפות. האם ההחלמה אורכת שבועות ומצריכה שכיבה?

האם הגדלה של אשך אחרי ניתוח קשורה לניתוח?

אני מניח שהשאלה מתיחסת לניתוח בקע, ואם כן, התשובה היא כן, יכולה להיות הגדלת שק אשכים בעיקר אם הבקע שתוקן היה גדול. לעומת זאת, הגדלת אשך המתלווה לרגישות משמעותית של האשך יכולה להיות ביטוי של פגיעה באספקת הדם לאשך אשר ארעה במהלך הניתוח.

כמה זמן עד שהכל חוזר לקדמותו?

01/07/2022 | 19:01 | מאת: אלון דוד

האם יתכן שבקע בסרעפת מפריע לנשימה?

תלוי בסוג הבקע הסרעפתי ובגודלו. בקע שבו איבר מחלל הבטן כמו קיבה או מעי חודרים לחלל הזה יכול להתבטא גם בקשיי נשימה על רקע הגבלת התפשטות הראות. בנוסף, בבקעים סרעפתיים מסוג אחר בהם קיימת תופעת רפלוקס ( עליית מיצי קיבה אל הושט) אשר גורמת בדר״כ לתחושת צרבת, יכולה להיות גם תחושת קוצר נשימה.

22/06/2022 | 09:24 | מאת: עומר

היי שלום ביום יומיים האחרונים התחלתי להרגשיל כאבים בבטן התחתונה עם נטייה לצד שמאל ושאני ממשש את הבטן אני מרגיש מאין גוש שאני לוחץ עליו טיפה כואב מה הסיכוי שזה בקע? ובמידה וזה אכן בקע לאחר בירור עם רופא (קבעתי תור) ובמידה ואעשה ניתוח חזרה לפעילות כמו הרמת משקולות במכון תוך כמה זמן אפשר לחזור?

מציע שקודם תבדק ע״י כירורג על מנת לאבחן את הבעיה. במידה וזה אכן בקע תוכל לשאול את הכירורג את כל השאלות בנוגע לבקע.

31/05/2022 | 00:10 | מאת: יריב

שלום רב. נימסר לי שאחוזי ההצלחה של ניתוח בקע סרעפתי בשיטת nissen funduplication הם כ- 85%. שאלתי היא - במידה ואיתרע מזלי ואני נמצא בקבוצה שאצלם הניתוח לא הצליח, מה אז ניתן לעשות, אם בכלל?

שיעורי ההצלחה יכולים להיות גבוהים יותר עד 90%. השאלה מה האינדיקציה לניתוח זה, רפלוקס או בקע סרעפתי. במקרים של ״כשלון״ בניתוח ההחלטה איך לטפל תלויה בכמה ההישנות של הבעיה מפריעה למטופל. לפעמים ההפרעה קלה וניתן לטפל שמרנית ולפעמים מנתחים שוב על מנת לתקן טוב יותר מבפעם הקודמת, אם כי הניתוח החוזר עלול להיות קשה יותר מהקודם כתלות בשיטת הניתוח בפעם הראשונה.

בתי נולדה לפני חודשיים, הטבור (במקום החיבור לחבל) בולט מאד החוצה ממש כמו 2 ס"מ (הכל בפנים, ז.א. החלק החיצוני התייבש ונפל כרגיל רק יש בליטה עם העור הפנימי אמרו לנו שיש לה בקע וזה כנראה ייסגר עד גיל 4 האם זה קשור לבליטה ? והאם זה יכול להיסגר אם יש בליטה בתוך הבקע ? האם יש משהו מיוחד שעלינו לשמור עליה בעניין הזה או לעשות משהו לזה ? תודה שלום פ.

אין משהו מיוחד לעדות מלבד לעקוב מידי פעם. אמור להסגר עם הזמן באופן ספונטני כפי שכתבת. במידה ולא נסגר, לא נורא אפשר לעקוב עד גיל יותר מבוגר בתנאי שלא מפריע.

03/05/2022 | 21:21 | מאת: יהודה

היי יש לי בקע מרגיש לחץ דווקא בצד שלטענת הרופא קטן יותר צריך לטוס לשבוע ימים בעוד כחודשיים וחצי האם עדיף לנתח לפני הטיסה או אחרי ? והאם יש כאן סיכון מהותי?

בקע קטן אינו מסכן אותך , אם כי יגרום לך את אותה אי נעימות שאצה חש כיום ואולי יגביל אותך בפעילות פיסית. ולכן, לרוב אני משאיר את ההחלטה על תזמון הניתוח במקרים של בקעים קטנים בידי המטופל.

השאלה האם יש סיכון מהותי בלנתח עוד כמה חודשים

29/04/2022 | 20:24 | מאת: דן

שלום דר בן 48. בריא. בעקבות ניתוח להוצאת כיס מרה לפני שנה וחצי, נוצר כנראה בקע אפיגסטרי לאחר מכן. ייתכן ןעקב חזרה מוקדמת מדי לאימוני כח בחדר כושר. מועמד לניתוח לתיקון הבקע שאלתי- כמה זמן לאחר הניתוח אפשר לשוב לנהוג ברכב ולעבוד בסביבה משרדית מול מחשב? וכעבור כמה זמן אפשר לחזור לפעילות מלאה כמו לפני הניתוח, כלומר אימוני כח בחדר כושר? תודה מראש

שלום דן, התשובה לשאלתך תלויה בטכניקה בה מתוכנן הניתוח להתבצע. בגישה הלפרוסקופית ההתאוששות היא כשבוע ואז חזרה לפעילות שכאתיצ\ משרד. לגבי עבודה בחדר כושר חודשיים. בגישה פתוחה - כאן שיטות שונות, ככלל ההתאוששות קצת יותר קשה מזו הלפרוסקופית , אך עדין אותן ההמלצות.

אני בן 84, עברתי MI ב-1996, היום יש לי EF 35%-40%. שאלה: האם ניתוח בקע מפשעתי בשיטה לפרוסקופית הכוללת ניפוח הבטן (insuflation) בטוח במקרה של EF נמוך או עדיף ניתוח פתוח ?

במידה ואתה יכול לעמוד בניתוח בהרדמה כללית על פי חוות דעת מרדים, הניתוח עצמו לא ישפיע על פעילות הלב היות והניתוח כולל ניפוח הגז נעשים בדופן הבטן, לרוב ללא ניפוח חלל הבטן, ולכן לא אמור להשפיע על ההחזר הורידי ללב ובכך להשפיע במקרה של EF לא גבוה.

06/04/2022 | 17:16 | מאת: ערן

ביצעתי ניתוח בקע מפשעתי לפני כחודש וחצי לערך (22.2.22) , ניתוח לפרוסקופי חד צדדי , בצד ימין. עד היום אני למעשה סובל מכאבים וכן ממוגבלות בהליכה. השאלה האם הדבר תקין וכן מתי לערך אפשר כבר להרגיש שיפור ? אודה מראש לעונים.

שלום ערן, הייתי חוזר על בדיקת ה- US של המפשעה על מנת לוודא שאין השנות של הבקע ועם התוצאה קובע תור וחוזר לבדיקה אצל המנתח שלך.

07/04/2022 | 07:21 | מאת: ערן

ביצעתי שבוע שעבר בדיקת אולטרסאטנד שנייה בגלל הכאבים לשלול דבר מה חריג, יצא הכל תקין ללא הישנות של הבקע באופן ודאי. תור לרופא המנתח שלי יש לי היום, יום חמישי. מבחינת הבדיקות הכל תקין. השאלה בכלליות עם ענין מוגבלות ההליכה , הכם זה תקין ? עבר חודש וחצי להזכירך מיום הניתוח (22.2.22).אודה מראש לחזרה שלך לגבי תשובה

15/03/2022 | 20:58 | מאת: אבי

אני בן 45.לפני כעשר שנים עברתי ניתוח בקע מפשעתי דו צדדי בחתך. לאחרונה בעיקר לאחר פעילות ספורטיבית של הליכה ישנם כאבים מידי פעם באיזור הניתוח , ונפיחות מעט גדולה מהרגיל. לדעתי , זה נגרם כתוצאה מעצירות. בעבר , כשנה לאחר הניתוח , הרופא המנתח שלח אותי לאולטרסאונד ונמצא שהכל תקין. אין לי אפשרות לפנות שוב לרופא המנתח. האם מומלץ לבקש שוב הפניה לאולטרסאונד? לאיזה מומחה מומלץ לפנות? תודה

כאב ונפיחות באזור הניתוח 10 שנים לאחר הניתוח חשוד להשנות הבקע, מומלץ קודם לפנות לבדיקת כירורג.

15/03/2022 | 12:52 | מאת: ערן סיד

עברתי ניתוח בקע מפשעתי (בקע גולש קטן) בתאריך 22.2.22, לאחר שבועיים וחצי של מנוחה בבית התחלתי להרגיש כאבים באזור הניתוח, עד היום למעשה בו אני מרגיש מעין "שרפה" באזור הניתוח, אשר גורמים לי להרגשת אי נוחות בהליכה ומוגבלות. לציין כי הניתוח עבר בהצלחה על פי הרופא כירורג שניתוח אותי. בביקורות חוזרים מיד אחרי הניתוח הבדיקה יצאה תקינה וכן לאחר שהכאבים הנ"ל הופיעו. לציין כי עברתי גם טרם הניתוח בדיקת אולטרסאונד בבית החולים במהלכו נמצא הבקע. שאלתי היא מאין נובעים כאבים אלו והאם זה לגיטימי? כמו כן האם דרוש בדיקה נוספת של אולטרסאונד על מנת לאתר את מקור הכאבים או שפשוט הכאבים הם כתוצאה מתהליכי איחוי ? אודה לתשובה בהקדם היות ואני סובל מכאבים אלו.

כאב בעל אופי שורף לאחר ניתוח בקע יכול להצביע על גירוי של עצב תחושה, לרוב חולף עם הזמן. יכול לעזור אם לוקחים תרופות נוגדות דלקת כמו נורופן , אדביל וכול׳. התופעה יכולה להמשך מס׳ שבועות עד שדועכת ונעלמת. באיזו שיטה נעשה הניתוח, לפרוסקופיה או פתוחה?

מדובר בניתוח לפרסקופיה. לציין כי בתאריך 15.3.22 הייתי בביקורת אצל הרופא שניתח אותי והוא אמר לי שהביקורת תקינה ואין חשש למשהו חריג .אמר שהכאבעם יעברו עם הזמן. השאלה היא האם ניתן לקחת משהו נגד כאבים אלו

דבר נוסף - ההליכה שלי מוגבלת כתוצאה מהכאבים ורציתי לדעת האם זה תקין ?

יכולה להיות הגבלה, כפי שעניתי לך קודם, כדאי לנסות תרופות כמו אדביל או נורופן למשך שבוע עד 10 ימים.

12/03/2022 | 12:54 | מאת: יעל

שלום רב למעלה משנה כואב לי במפשעה השמאלית, כאב שבא והולך. וגם קצת הימנית. אולטרסאונד הראה בקע דו צדדי, כירורג לא ראה זאת לא כשצפה באולטרסאונד ולא בבדיקה פיזית. נשלחתי לct אגן ובטן ללא חומר ניגוד ונמצא כי אין בקעים, גם הכירורג קבע כי אין בקעים. הכאבים ממשיכים. האם בדיקת סי טי היא מדויקת או שיש צורך לעשות mri? הכירורג אמר שאין צורך. מנסיונך האם יש סיכוי לבקעים או לפנות לאורטופד? עד כמה הסיטי אמין?

סיטי בטן בדיקה מהימנה לקביעת נוכחות בקע. במידה ואבחנה זו נשללה, בדיקת הבחירה הבאה לבירור סיבת הכאב היא MRI אגן.

02/03/2022 | 10:22 | מאת: קטי

בוקר טוב, בת 46 בריאה בד"כ עשיתי אולטרסאונד כי כאב לי צד ימין שבוע בערך במפשעה ,אורטופד חשב שזה מהמפרק ירך,קיבלתי תשובה"הודגם בקע מפשעתי בלתי ישיר דו צדדי מכיל שומן עם תגובה למבחן ולסלבה",

סביר שמדובר בבקע. בעיות פרק ירך אינן שכיחות בגילך, בקע מפשעתי חכות להיות דו צדדי אך להציק רק בצד אחד ולסירוגין.

13/02/2022 | 17:48 | מאת: Shmul

שלום, הופניתי לאולטראסאונדלאחר כאבים בצד שמאל בדיקה us התגלה בקע בצד ימין לאחר ניתוח דוצ צד ימין לא כאב בכלל, האם us אמין? יכול להיות שלא רואים את הרשת בus או שהזמן קצר מידי לאחר הניתוח או שהניתוח נכשל? תודה

כאב במפשעה לאחר ניתוח לתיקון בקע בגישה לפרוסקופית אינו בהכרח מרמז על השנות הבקע. בדיקת ה- US לנוכחות בקע במפשעה, ובעיקר לאבחנת השנות לאחר ניתוח היא בדיקה לא אמינה. לרוב, לא ניתן לראות בבדיקת US את הרשת. הדרך לברר כאב לאחר תיקון בקע בגישה לפרוסקופית היא ע״י בדיקה גופנית ע״י כירורג. ובמידה ואין ממצאים קיימות 2 אופציות: 1. מעקב 2. MRI. אני הייתי בוחר תחילה במעקב, במידה והניתוח היה לפני פחות מחצי שנה ורק אם הכאב מתמשך מעבר לחצי שנה - MRI.

13/02/2022 | 21:02 | מאת: שמול

תודה:)

13/02/2022 | 12:33 | מאת: אבנר

שלום עברתי ניתוח בקע דו צדדי בשיטת לפרוסקופיה לפני כ- 5 חודשים .עד היום אני מרגיש לסירוגין כאב קל באיזורי הניתוח האם זה עדין סביר לחוש ככה? תודה להתייחסותך

זו תופעה שיכולה להתרחש, לרוב משתפרת בתוך שנה.

מניסיוני בניתוחים אלו, למטופלים יש מידי פעם כאב באסור הניתוח, לעיתים בעקבות מאמץ, ולא בכלל הישנות הבקע. התופעה יכולה להמשך לעיתים עד שנה מהניתוח. לרוב לאחר תקופה זו התופעה חולפת.

22/02/2020 | 17:21 | מאת: עמוס

שלום, יש לי בליטה קטנה במפשעה בעיקר בצד שמאל. רופא כירורג שבדק אותי אמר שזה לא בקע אלא חולשה של הקרמה. מה ההבדל בין בקע לחולשה של הרקמה?? מה הסיכוי שיתפתח יום אחד לבקע והאם לא כדאי לטפל כבר עכשיו לפני שהמצב יחמיר?

23/02/2020 | 07:56 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום עמוס. בספרות מקצועית אין אבחנה מסוג ״חולשה של רקמה״ לכן אי אפשר לדעת למה התכוון כירורג שבדק אותך. במידה ואתה לא סובל מכאבים או אי נוחות במפשעות וכירורג לא מוצא בקע בבדיקה אין צורך בשום התערבות.

19/02/2020 | 21:06 | מאת: דוד

האם לאדם שעבר בעברו ניתוח לתיקון בקע ישנו פוטנציאל מוגבר לפתח בקע שוב? האם כדאי להימנע מהרמת משקלים כבדים ומפעילויות ספורט מסיביות מסוימות? כמה חזק התיקון של בקע יכול להחזיק בעומסים? תודה מראש לתשובה.

23/02/2020 | 07:49 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום דוד. שאלה נפוצה מאוד. איסטורית שנים רבות היה נהוג ללמד מטופלים להימנע ממאמץ, הרמת משאות כבדים וכו׳ ולמרות זאת פוטנציאל להישנות הבקע היה גבוה. במיוחד זה היה קורה לאחר תיקונים ללא רשת. גם בעידן של רשת שיאור חזרה של בקע לאחר ניתוח נשאר גבוה ממה שהניתוח טוב אמור לתת למרות ההמלצות להימנע מהרמת אפילו משקלים קטנים. מצד שני במרכזים שמתמחים בתיקון בקעים ושיחזור דופן הבטן אחוזי הישנות מהנמוכים ביותר ומתקרבים אפילו לאפס בסדרות שונות עם טכניקה שונה. וזה בלי להגביל את המטופל בפעילות פיזית לאחר ניתוח. איך זה קורה? התשובה היא פשוטה. התוצאות של ניתוח פחות תלויות במטופל והתנהגותו לאחר ניתוח ובשיטה הניתוחית. הן תלויות בעיקר במנתח. אחת מהמטרות הראשיות של ניתוח בקע היא להחזיר את המטופל לחיים רגילים ללא מוגבלות והתיקון טוב אמור למנוע חזרה של הבקע בכל מצב, כולל פעילות ספורטיבית מאומצת.

שלום לרופא אני בן 60, מידיי 5 שנים עובר קולונוסקופיה,בגלל סיפור מישפחתי של אחד ההורים [האמא] של סרטן המעי הגס, בשנת 2015, עברתי ניתוח לפרוסקופי דו צדדי במפשעה, עקב בקע מיפשעתי, השנה אני אמור לבצע שוב קולנוסקופיית ביקורת, חשבתי על הבקע שהיה, ויש לי שאלה, או שתיים, יודע שבבדיקה מנפחים את המעי באויר, ומופעל לחץ על הבטן, מטבע הבדיקה,ולכן, האם יתכן וכתוצאה מכך, עלול הבקע לחזור?או להיווצר אחד אחר?עד מידה שידרש ניתוח תיקון נוסף? או אפשרות מסוג זה,?קיימתעקב הקולונוסקופיה? ואם אכן כן, באיזו סבירות? ובמה זה תלוי? חן חן

04/02/2020 | 11:05 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום יותם. בדיקות פולשניות שמתבצעות דרך פתחים טבעים של הגוף אינם אמורים לפגוע בדפנות הבטן ולכן אין חשש להיווצרות בקע כלשהוא. דווקא ישנם מקרים כאשר בקע יכול להפריע לבדיקת קולונוסקופיה ולגרום לסיבוכים. במצבים האלו ממליצים לתקן את הבקע לפני הבדיקה.

29/01/2020 | 23:00 | מאת: שיר

שלום ד"ר, יש לי בקע מפשעתי מימין ובבדיקת CT שביצעתי התגלה כי הבקע מכיל נוזל ותוספתן. קיימת נפיחות במקום ויש כאבים שחולפים לאחר נטילת משככי כאבים. המליצו לי על תיקון הבקע בשיטה לפרסקופית רובוטית. רציתי בבקשה לדעת: 1. עפ"י הממצא שהתגלה בבדיקת ה CT - האם דחוף שאבצע את הניתוח בשלב זה? 2. האם קיימת סכנה לקליעת המעי? 3. האם קיימת סכנה לפגיעה במעי? תודה רבה.

31/01/2020 | 21:04 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום שיר. יש לך בקע מסוג נדיר. מומלץ לטפל בבקע הזה בניתוח מתוכנן כדי למנוע התפתחות של דלקת בתוספתן. הגישה העדיפה לניתוח היא גישה לפרוסקופית כיון שבגישה הזאת ניתן גם לטפל בבקע וגם להעריך מצבו של התוספתן ולכרות אותו במידת הצורך. גישה רובוטית נותנת את אותו הפתרון סיכוי לפגיעה במעי קיים בשתי הגישות אך הוא די זניח לגבי דחיפות בניתוח. זה תלוי במצב התוספתן. במידה וישנם סימנים של דלקת, הניתוח הוא דחוף יותר

13/01/2020 | 20:29 | מאת: יעקב

לאחר ניתוח בקע מפשעתי קבלתי נפוחת בכיס האשכים וברגלים האם יש קשר וזה יעבור עם הזמן חציין בעבר עברתי אותו ניתוח בלי בצקות ב מבקש תשובה כולי דאגה תודה

13/01/2020 | 21:47 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום יעקב. לא ברור משאלתך כמה זמן עבר מאז הניתוח. במהלך בטר ניתוחי מוקדם לאחר ניתוח לתיקון בקע נפיחות בשק האשכים זה דבר נפוץ. בכל זאת כדאי לפנות לבדיקת רופא. נפיחות ברגל לאחר כל ניתוח דורשת התייחסות.

לפני כארבעה חודשים עברתי ניתוח לתיקון בקע בטבור שנוצר לאחר ניתוח אפנדקטומי. הונחיתי לא להרים משקל של יותר מ-5 ק"ג במשך שלושה חודשים. הייתי רוצה להתחיל להתאמן בפילאטיס מכשירים. אשמח לדעת האם זה יכול להיות מסוכן ולגרום להישנות הבקע. אם כן- מתי יהיה ניתן להתחיל פעילות גופנית?

28/11/2019 | 18:21 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום רותם. באופן כללי, הישנות של בקע תלויה מעט מאוד בפעילות גופנית. חשוב מכך, היעדרם של גורמים שליליים אחרים, כמו שיעול כרוני, עישון, עלייה במשקל, סוכרת שלא מאוזנת והיעדר סיבוכים בתקופה שלאחר הניתוח, כמו למשל זיהום פצע או דימום משמעותי. באופן עקרוני, ניתן להתחיל בפעילות גופנית שאינה גורמת לכאב בשלבים מוקדמים לאחר הניתוח.

05/11/2019 | 20:43 | מאת: יוליה

הי. בן זוגי בן 71 ויש לו מספר חודשים בקע (בינוני ) בטבור. אין לו כאבים במקום של הבקע.רופר שראה אותו ממליץ על ניתוח. רציתי להגיד ש בן זוגי אדם פעיל ,בבית, עם הנכדים, בהתנדבויות וה"בשורה" הזו ממש גרמה לו למצב רוח רע וכבר שבועיים שהוא מתנהג שונה. הוא מפחד מניתוח כי יש לו הפרעות בקצב הלב ולחץ דם גבוהה ששניהם מטופלים וגם בקי בסרעפת. מצד אחד,עם מחלות רקע כאלו הוא חושש מהניתוח מצד שני הוא חושש מהסתבכות הבקע בטבור. האם ניתן לבצע את הניתוח בשיטת לפרוסקופיה? האם ניתן להשתמש בחגורה מיוחדת במקום ניתוח? אילו סימפטומים מקדימים מכריחים לבצע את הניתוח? סליחה על השאלות הרבות ותודה על ההתיחסות יוליה

06/11/2019 | 09:30 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום יוליה. כודם כל אין לחץ. בקע בטבור אינו מסכן חיים. סיכוי שבקע תגרום למצב חרום בו תצטרכו לעבור ניתוח דחוף גם הוא אינו גדול. מטרתו של ניתוח לתיקון בקע - לשפר איכות חיים במידה וישנן הפרעות (כאבים, אי נוחות, וחו׳). בהחלט ניתן לתקן את הבקע בגישה זעיר פולשנית

06/11/2019 | 13:49 | מאת: יוליה

תודה רבה רבה

05/11/2019 | 12:00 | מאת: מורן

שלום רב, בעלי הופנה לניתוח בקע מפשעתי כפול. הרופא המנתח שלו מבצע ניתוחים בשיטה הפתוחה והבנו שההחלמה קשה יחסית לניתוח בשיטה הלפרוסקופית. הוא מתלבט האם ללכת ולהתנתח אצל רופא אחר שמנתח בשיטה זו (הניתוח נקבע לסוף חודש נובמבר). מניסיון, מה השיטה המומלצת מבחינת הצלחה והחלמה אחרי הניתוח? אשמח לתשובה, מורן

06/11/2019 | 09:20 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום מורן. לתיקון בקע מפשעתי קיימות מספר רב של שיטות וגישות. מה שמקובל היום - להתאים גישה ניתוחית למטופל ולא להפך. בחירת הגישה תלוייה במספר מרכיבים. לתיקון בקע מפשעתי דו-צדדי לדוגמה מומלצת גישה זעיר פולשנית ולזה כמעט אין וויכוחים בספרות

שלום, בת 30, ללא הריונות. מזה כחודש כאב עמום שבא והולך בחיבור שבין הבטן התחתונה למפשעה. הצלחתי לאפיין בדיוק איפה נמצא- אני שמה יד על החיבור שבין סוף הבטן והקצה הימין העליון של המפשעה, ברגע שאני מתכופפת ולוחצת את היד באזור אני מרגישה את הכאב. אציין כי אני חצי שנה לאחר ניתוח אפנדקטום בשיטה לפרסקופית עם פרפורציה שתוצאותיה התגלו רק לאחר שבועיים מהניתוח. לפני שלושה חודשים עברתי ניתוח לתיקון בקע שלאחר ניתוח באזור הטבור (שנגרם ע"פ הכירורג מהזיהום שהיה בבטן לאחר האפנדציט ואכל את התפר של הכניסה הלפרסקופית בטבור). מאז הכאב ביצעתי 3 בדיקות US וגינלי שיצאו תקינות כמו גם בדיקת רופא כירורג לשלילת בקע מפשעתי + בדיקת US לשלילת הבקע. בדיקת רופא נשים גם היא יצאה תקינה, בדיקות דם יצאו תקינות. בבדיקת שתן במיון נראתה "צמיחה קלה". אציין שאין לי צריבה או כאב במתן שתן. אחדד שהכאב מורגש לפני מתן צואה ויציאת גזים. הוא חזר בימי הדימום של הווסת שלי אך ללא דימום יוצא דופן או כאב מיוחד הקשור לווסת (אני על גלולות). אף רופא לא יודע להגיד לי מה מקור הכאב , אשמח להכוונה. האם כדאי לבצע בדיקת CT באזור זה שהוא אזור גניקולוגי בכדי לשלול בקע מפשעתי? מה עוד ניתן לעשות? תודה

31/10/2019 | 12:24 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום רותם. מצבך בהחלט דורש המשך בירור. בדיקת CT של בטן ואגן כן יכולה להדגים בקעים במפשעות בצורה יותר מדוייקת ואובייקטיבית מאשר בדיקת US. בנוסף בדיקת CT יכולה לגלות סיבות נוספות לתלונות שלך.

תודה. אתמול בלילה פניתי למיון עקב התעצמות הכאב. בבדיקת סי.טי לא מצאו עדות לבקע ולטענת הכירורגית גם איברי האגן תקינים על פי הבדיקה. מצאו עדות לדלקת שתן בבדיקת סטיק. האם הגיוני שהכאב במקום שתיארתי נגרם בשל דלקת שתן, מבלי שיש לי כאב או שריפה במתן שתן?

06/11/2019 | 08:50 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום רותם. איני יכול לשפוט אבחנה של רופאים במיון מבלי לבדוק אותך. כדי לשלול סופית את העניין של בקע כדאי להתייעץ עם מומחה לניתוחי בקע ולהביא איתך את הדיסק של סיטי ליעוץ.

27/10/2019 | 07:57 | מאת: חכם

לכבוד הרופא שלום רב! רציתי לשאול מתי ממליצים על ניתוח בקע סרעפתי? וממה זה נובע? אשמח למענה

31/10/2019 | 10:16 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

הסרעפת היא איבר המורכב משרירים ורקמות חיבור. זהו סוכך שנמתח בין הצלעות התחתונות לעמוד השדרה, המחולק לשני חלקים - הימני והשמאלי. הסרעפת מפרידה בין חלל הבטן לחלל החזה. באזור התקשרות הסרעפת לעמוד השדרה ישנו פתח דרכו עוברים הכלים הגדולים והוושט מחלל החזה לחלל הבטן. באופן טבעי זהו החלק החלש ביותר של הסרעפת ובתנאים מסוימים יש התרחבות של הפתח ואברים מחלל הבטן נסחטים החוצה אל חלל החזה. מצב זה נקרא בקע בפתח הסרעפת (היאטוס). עדיין ישנם אוד חלקים חלשים בסרעפת - שם השרירים עוברים לרקמת החיבור. באזורים אלה יכולים להיווצר גם בקעים. בקע כזה נפוץ הרבה פחות מאשר בקע בהיאטוס, ולכן כאשר אנו אומרים "בקע סרעפתי" אנו לרוב מתכוונים לבקע של הפתח הסרעפתי. ישנם כמה סוגים של בקע בסרעפת וההבדל העיקרי שלהם זה מזה נקבע על ידי מיקום אזור החיבור של הוושט עם הקיבה ומיקומם של האיברים הנותרים יחסית לוושט. הסוג הנפוץ ביותר של בקעים היאטליים הוא בקע מחליק. במקרה זה, אזור החיבור של הוושט לקיבה נמצא מעל הסרעפת. במקרה זה, מנגנון הסוגר של הוושט התחתון מופר ואדם סובל מהזרקת תכולת הקיבה לוושט. כתוצאה מזה הוא חווה תחושת צרבת, לעיתים כאב מאחורי עצם החזה, שיעול בלילה ותחושת מרירות בפיו. מצב זה שכיח מאוד ומטופל בדרך כלל ללא ניתוח באמצעות תרופות. הניתוח מצוין במקרים בהם טיפול שמרני אינו אפקטיבי או במקרים בהם ריפלוקס מתכולת הקיבה מוביל לשינויים בלתי הפיכים בממברנה הרירית של הוושט, המהווה סיכון להתנוונות סרטנית. מטרת הניתוח עם בקע מסוג זה, בנוסף להפחתת הפתיחה הסרעפתית, היא לשחרר את אזור הוושט והקיבה ולהחזירו לחלל הבטן. בנוסף, מתבצע ההליך לחיזוק הסוגר התחתון של הוושט באמצעות דופן הקיבה. ניתוח מבוצע בהרדמה כללית בגישה לפרוסקופית. צורות אחרות של בקעים בהן האיברים הפנימיים של הבטן (לרוב הקיבה) נמצאים בחלל החזה במקביל לוושט. יחד עם זאת, קיים סיכוי לכליאה או סבב של איברים אלה עם נמק אפשרי. נוכחות של בקע כזה, אפילו בהיעדר תסמינים, היא אינדיקציה לניתוח. תסמינים אפשריים יכולים לכלול כאבים עזים מאחורי עצם החזה, הקאות, דימום. התסמינים ככלל הם אקוטיים ודורשים תגובה טיפולית מיידית בגלל סכנת חיים. הניתוח מתבצע גם בגישה לפרוסקופית, בעוד שכדי להפחית את פתיחת הסרעפת, לרוב משתמשים ברשת וככלל אין צורך לחזק את הסוגר התחתון של הוושט.

שלום לפני 4 ימים עברתי ניתוח לתיקון בקעים בלפרוסקופיה. היו לי 2 בקעים בלתי ישירים במפשעות ובקע טבורי קטן. במפשעות שמו רשת בכל צד ובטבור תיקנו ללא רשת. לפני הניתוח במפשעה שמאל ניתן היה לחוש במעין ג’ולה ניידת מתחת לעור. משיחה עם המנתח הבנתי שזה כנראה נפיחות מהבקע. ביומיים שלאחר הניתוח הנפיחות נעלמה אך כעת 4 ימים לאחר הניתוח הנפיחות / ג׳ולה חזרה ממש למצב שלפני הניתוח ... אני שואל את עצמי איך ייתכן שחזרה הנפיחות אחרי זמן כה קצר? האם ייתכן והרשת זזה מהמקום והבקע בולט שוב? אולי זה נוזלים או שומן שנדחף החוצה דרך הרשת (הרשת הרי לא אטומה ואולי דרך החורים שלה השומן או הנוזל עובר)? האם סביר שהרשת תזוז כל כך הרבה ממקומה עד כדי שלא תחסום כלל את תעלת המפשעה? הרי היא מקובעת לדופן הבטן... איך אני מוודא שהכל בסדר? בבדיקה אצל המנתח או שצריך לוודא בבדיקת הדמאה כלשהי? תודה מראש

11/08/2019 | 13:32 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום Reuven. שאלתך די נפוצה. בשבוע-שבועים ראשונים לאחר תיקון בקעים מפשעתיים בגישה לפרוסקופית לעיתים ניתן למשש ממצא שדי מזכיר בקע לפני הניתוח. ברוב המקרים זה אוויר או נוזל לכודים בתוך חלל ריק שנשאר לאחר חילוץ תוכן הבקע והחזרתו לחלל הבטן. להבדיל בין המצב הזה לבין המצב בו רשת ״זזה״ מהמקום לא תמיד קל גם בבדיקה ידנית. אני מציע קודם כל לחזור למנתח, הוא ידע להפנות אותך לבדיקות נוספות עם יש צורך בכך

שוב שלום דר' מנוסקין אני כעת 5 חודשים לאחר הניתוח. המנתח בדק אותי מספר פעמים וטוען חד-משמעית שיש לי סרומה קטנה ואין בקע חוזר. ביצעתי גם אולטרסאונד ולא נמצא בקע חוזר. גודל הסרומה במפשעה השמאלית הוא בקוטר של כ 2 סמ. ביקשתי מהמנתח שינקז אותה אך הוא טוען שאין צורך כי היא קטנה ושהיא יכולה להיספג מעצמה גם אחרי שנה וכדאי לחכות בטח כשהסרומה כזו קטנה. העניין הוא שזה מפריע לי - לא כואב אבל פשוט מציק. שאלותי: 1. האם באמת יש סיכוי שהיא תיספג אחרי שנה? בנתיים עברו 5 חודשים ואין ממש שינוי. 2. מה הסיכונים בניקוז הסרומה? זיהום? פגיעה בצינור הזרע או פגיעה כלשהי אחרת? 3. האם בדרך כלל הניקוז נעשה על עיוור או תחת השמאה כדי לעזור לרופא לא לפגוע במשהו? 4. לדברי המנתח ייתכן וגם אחרי ניקוז הסרומה היא יכולה להתמלא שוב. 5. אני מתלבט האם לבקש שינקז או לא לעשות כלום כי אני חושש מזיהום שייוצר עקב הניקוז. האם החשש שלי מוצדק? מה באמת הסיכוי שהניקוז יסתבך? שאלה לגבי אשך שמאל - מאז הניתוח אני מרגיש שאשך שמאל משוך כלפי מעלה. האם זה הגיוני שזה בעקבות הניתוח? האם האשך יכול לחזור ולרדת חזרה (כבר עברו 5 חודשים מאז הניתוח)? ושאלה לגבי חזרה לפעילות גופנית. לפני הניתוח הייתי רץ מדי פעם וגם ביצעתי יוגה. האם אני יכול כעת לחזור לפעילויות הללו ללא חשש? האם אין חשש שהקפיצות בזמן ריצה ופיתולי הבטן והכיפופים שמבצעים ביוגה יגרמו לרשת לזוז או להיקרא או לנזק אחר? תודה מראש

03/01/2020 | 07:10 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

שלום ראובן. הדרך הכי נכונה לבדוק מה קורה לאחר ניתוח זה לגשת למנתח. נפיחות זמן קצר לאחר ניתוח זה דבר שגרתי. בדרך כלל אין צורך בהדמיה בשלב זה

כאמור הייתי כבר מספר פעמים אצל המנתח. שאלתי כאן מספר שאלות כדי לשמוע דעה נוספת. האם תוכל בבקשה לענות עליהן? תודה

03/01/2020 | 12:11 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

סליחה לא ראיתי את ההמשך. ברוב המקרים סרומה נספגת בשלושה חודשים ראשונים לאחר ניתוח. אבל תהליך יכול להימשך גם עד שנה ויותר. לכן ניקוז הסרומה ממליצים לדחות עד לפחות שלושה חודשים לאחר ניתוח. מנקזים בעיקר סרומות שהן סימפטומטיות זאת אומרת מפריעות למטופל. ניתן לבצע את הניקוז על עיוור או להשתמש בהכוונת אולטרסאונד. זה תלוי במיקום וגודל. סיכוי לזיהום בשלבים מאוחרים לאחר ניתוח היא נמוך, כמובן בתנאי שהפרוצדורה מתבצעת בתנאים סטריליים. לעיתים לאחר ניקוז הסרומה מתמלא שוב בנוזלים. למעשה סרומה הופכת למצב של ״הידרוצלה״ או ״ספרמטוצלה״ - ציסטה מימית ליד אשך או חבל הזרע. טיפול בהידרוצלה לא סימפטומטי הוא לרוב שמרני. לגבי שאלה של אשך. ניתן לענות עליה רק לאחר בדיקה פיזיקלית. ולגבי חזרה לפעילות ספורטיבית. במידה ואתה חש בטוב ולא מרגיש כאבים באזור הניתוח בהחלט ניתן להמשיך פעילות גופנית