בקע סרעפתי ניתוח אן שלא צריך

דיון מתוך פורום  ניתוחי בקע

27/10/2019 | 07:57 | מאת: חכם

לכבוד הרופא שלום רב! רציתי לשאול מתי ממליצים על ניתוח בקע סרעפתי? וממה זה נובע? אשמח למענה

31/10/2019 | 10:16 | מאת: ד"ר מנוסקין יורי

הסרעפת היא איבר המורכב משרירים ורקמות חיבור. זהו סוכך שנמתח בין הצלעות התחתונות לעמוד השדרה, המחולק לשני חלקים - הימני והשמאלי. הסרעפת מפרידה בין חלל הבטן לחלל החזה. באזור התקשרות הסרעפת לעמוד השדרה ישנו פתח דרכו עוברים הכלים הגדולים והוושט מחלל החזה לחלל הבטן. באופן טבעי זהו החלק החלש ביותר של הסרעפת ובתנאים מסוימים יש התרחבות של הפתח ואברים מחלל הבטן נסחטים החוצה אל חלל החזה. מצב זה נקרא בקע בפתח הסרעפת (היאטוס). עדיין ישנם אוד חלקים חלשים בסרעפת - שם השרירים עוברים לרקמת החיבור. באזורים אלה יכולים להיווצר גם בקעים. בקע כזה נפוץ הרבה פחות מאשר בקע בהיאטוס, ולכן כאשר אנו אומרים "בקע סרעפתי" אנו לרוב מתכוונים לבקע של הפתח הסרעפתי. ישנם כמה סוגים של בקע בסרעפת וההבדל העיקרי שלהם זה מזה נקבע על ידי מיקום אזור החיבור של הוושט עם הקיבה ומיקומם של האיברים הנותרים יחסית לוושט. הסוג הנפוץ ביותר של בקעים היאטליים הוא בקע מחליק. במקרה זה, אזור החיבור של הוושט לקיבה נמצא מעל הסרעפת. במקרה זה, מנגנון הסוגר של הוושט התחתון מופר ואדם סובל מהזרקת תכולת הקיבה לוושט. כתוצאה מזה הוא חווה תחושת צרבת, לעיתים כאב מאחורי עצם החזה, שיעול בלילה ותחושת מרירות בפיו. מצב זה שכיח מאוד ומטופל בדרך כלל ללא ניתוח באמצעות תרופות. הניתוח מצוין במקרים בהם טיפול שמרני אינו אפקטיבי או במקרים בהם ריפלוקס מתכולת הקיבה מוביל לשינויים בלתי הפיכים בממברנה הרירית של הוושט, המהווה סיכון להתנוונות סרטנית. מטרת הניתוח עם בקע מסוג זה, בנוסף להפחתת הפתיחה הסרעפתית, היא לשחרר את אזור הוושט והקיבה ולהחזירו לחלל הבטן. בנוסף, מתבצע ההליך לחיזוק הסוגר התחתון של הוושט באמצעות דופן הקיבה. ניתוח מבוצע בהרדמה כללית בגישה לפרוסקופית. צורות אחרות של בקעים בהן האיברים הפנימיים של הבטן (לרוב הקיבה) נמצאים בחלל החזה במקביל לוושט. יחד עם זאת, קיים סיכוי לכליאה או סבב של איברים אלה עם נמק אפשרי. נוכחות של בקע כזה, אפילו בהיעדר תסמינים, היא אינדיקציה לניתוח. תסמינים אפשריים יכולים לכלול כאבים עזים מאחורי עצם החזה, הקאות, דימום. התסמינים ככלל הם אקוטיים ודורשים תגובה טיפולית מיידית בגלל סכנת חיים. הניתוח מתבצע גם בגישה לפרוסקופית, בעוד שכדי להפחית את פתיחת הסרעפת, לרוב משתמשים ברשת וככלל אין צורך לחזק את הסוגר התחתון של הוושט.

מנהל פורום ניתוחי בקע