פורום לידת עכוז

חשבתן שמצג עכוז מחייב ניתוח קיסרי? מסתבר שברוב המקרים ניתן להגיע ללידה נרתיקית: קיימות שתי שיטות בטוחות הנתמכות בספרות מקצועית ענפה: היפוך חיצוני למצג ראש או לידה רגילה כאשר העובר במצג עכוז.

פורום זה יעסוק בכל מה שקשור למצג עכוז: שכיחות, סיבות, סיבוכים וגישות טיפוליות. מתי, איך ואיפה לנסות להפוך את העובר? באיזה תנאים ניתן ללדת במצג עכוז עם ביטחון מרבי וסיכויי הצלחה טובים.
167 הודעות
166 תשובות מומחה

מנהל פורום לידת עכוז

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ מסודר על ידי הרופא המטפל
16/03/2012 | 17:22 | מאת: אביבה

שלום רב . הריון שני, שבוע 36 לאחר לידה וגינאלית רגילה , מצג עכוז בחודשיים האחרונים ללא שינוי, AFI-5-6 לעיתים עולה עד 10 אך זה הטווח בחודשיים האחרונים.מאוד מעניין אותי לדעת האם יש סיבה לכך שעובר לא מתהפך מההתחלה , תמיד עכוז ( לא היה באף אולטרהסאונד מצג ראש).והאם יש סכנות לעובר ממצג זה כגון פתולוגיות של הגפיים וכו' בברכה , אביבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, לפעמים ניתן למצוא סיבה למצג עכוז כגון בעיה במבנה הרחם (לדוגמה מחיצה רחמית) או באורך או מיקום חבל הטבור (כריכה מסביב לגוף או לגפה) או בעיה בעובר עצמו אם כי ברוב המקרים אנחנו לא מוצאים סיבה מיוחדת. יתכן גם שהמיעוט היחסי במי שפיר מונע ממנו להתהפך ספונטנית. עוברים שנמצאים הרבה זמן במצג עכוז נולדים לפעמים עם פיסוק רחב של הרגליים אך לא מדובר במום או עוות שדורש התערבות.

20/03/2012 | 16:52 | מאת: אביבה

תודה רבה על תשובתך ,רציתי לדעת באיזה שבוע רצוי ליילד עובר במצג עכוז, הריון שני?

03/03/2012 | 00:13 | מאת: גלית

שלום, אני מקווה ששאלותיי לא תישמענה מגוחכת אך הן מטרידות אותי ואשמח לקבל עליהן תשובה: 1. אני בשבוע ה 23 להריוני והעובר שלי במצב עכוז מהאולטראסאונד הראשון. כל התנועות שאני מרגישה הם באיזור הבטן התחתונה בלבד. האם אני לא אמורה להרגיש תנועות הנגרמות מהזזת הידיים של העובר גם באזור הבטן העליונה שלי?? 2. מה הסיכוי שהעובר יתהפך?? 3. קראתי ש 95% מהעוברים הינם במצג ראש, האם העובדה שעובר נמצא במצג עכוז עלולה להעיד על בעיה כלשהי בעובר?? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שבוע טוב, אין כל משמעות למצג העובר בשלב זה (לא מבחינת טיב העובר ולא מבחינת ניבוי המצג בזמן הלידה) מאחר וזה משתנה כל הזמן. כדי לקבל מושג, בשבוע 30, 14% מהעוברים עדיין במצג עכוז לעומת 3% במועד. למיטב ידיעתי אין כל משמעות למיקום הרגשת התנועות כל עוד את מרגישה תנועות.

23/02/2012 | 12:20 | מאת: ל.

שלום, אני בת 24 נמצאת בהריון רביעי כאשר הראשון נגמר בקיסרי( מתוכנן מראש) עקב מצג עכוז. אני בשבוע 39 מחכה ללדת והתבשרתי לצערי הרב לפני יומיים שהתינוקת במצג עכוז. בהתחלה חשבתי שהרופא ישלח אותי לקבוע תאריך לניתוח בלי להתחשב ברצוני אך זה לא היה המצב. מה שכן, אני נורא מודאגת ומפוחדת. אני מאיזור י-ם והגעתי למסקנה שהכי טוב אצלכם. אני כמעט מתנגדת בתוקף לעבור ניתוח חוזר אבל לא יודעת לקראת מה אני הולכת בלידת עכוז. בבקשה ייעץ לי.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, קודם כל מצג עכוז חוזר מעלה את השאלה האם מבנה הרחם תקין. מאחר ועברת ניתוח "והיו בתוך הרחם", אני משער שהדבר נבדק אך יש לודא נקודה זו. במידה ומבנה הרחם תקין, ואין התווית נגד אחרת, מומלץ לנסות להפוך את העובר, פעולה שגם בה אנחנו מתמחים בביקור חולים. מדיניות מחלקתנו היא להמליץ על ניתוח במקרה של מצג עכוז לאחר ניתוח קיסרי קודם. אם את שוקלת להתעקש על לידה כזו, אני ממליץ לך לבוא להתייעצות פורמלית כדי לשמוע נתונים יותר מפורטים.

ד"ר פיליפ שווד שלום רב! אני כעת בהריון שלישי כאשר ההריון הראשון הסתיים בניתוח קיסרי עקב מצב עכוז.. לידה שניה טבעית לגמרי ב"ה וכעת הריון שלישי. אמנם רק שבוע 33 אבל מצג עכוז לעת עתה. רק כדי לדעת מה האפשרויות שלי הייתי רוצה לדעת האם מיילדים עכוז טבעי (אגב עם סכרת הריונית מאוזנת בדיאטה והערכת משקל תקינה- 2 ק"ג לשבוע 33)כאשר בעבר ניתוח קיסרי?

לקריאה נוספת והעמקה

למרות שאין התווית נגד מוחלטת, המדיניות במחלקתנו כעת היא לא ליילד לידת עכוז לאחר ניתוח קיסרי. אם המצג לא ישתנה עד שבוע 37, מומלץ לבצע היפוך חיצוני למצג ראש.

שלום רב, בני נולד בלידת עכוז. היום, בגיל חצי שנה הוא הולך בעזרת הליכון בלבד ולמרות שבחודשיים האחרונים מסכים ללכת בעזרת ידיים, הוא התחיל רק אתמול לעמוד מספר שניות ללא משהו להישען עליו, ועשה צעד אחד לפני שנפל. הוא זוחל מאוד מהר, ובעזרת ההליכון הולך מאוד מהר, אך היה אמור כבר לעמוד וללכת בעצמו. ביקור אצל האורטופד לא העלה דבר, ודעתי האישית היא שהוא קצת עקשן וקצת עצלן וברגע ש"יתפוש את הקטע", הוא יתחיל ללכת ללא בעיה. בינתיים, מעניין אותי האם יש איזשהו קשר בין הדברים. אודה על תשובתך. יפעת

לקריאה נוספת והעמקה

האם את באמת מתכוונת לחצי שנה ? זהו גיל מאוד צעיר כדי ללכת. בכל אופן, אם לא היה אירוע חריג בלידה, לא אמור להיות כל קשר בין אופן הלידה והתפתחות בנך. לפעמים תינוק במצג עכוז נולד עם פיסוק רחב של פרקי הירכיים (בגלל התנוחה ברחם, בלי קשר לדרך היילוד) אך גם לזה אין בד"כ משמעות לגבי ההליכה.

29/01/2012 | 11:58 | מאת: יפעת

בני בן שנה וחצי. מצטערת על הבלבול... ובאולטראסטונד של המפרקים שנעשה כמה חודשים לאחר שנולד לא נמצאו בעיות. גם האורטופד שפניתי לאליו אמר שהכל בסדר. פשוט מסקרן אותי, האם יכול להיות שהעובדה שהוא לא היה צריך "לפרוץ את דרכו החוצה", עשויה להשפיע על ההתפתחות של ההליכה/עמידה. שמעת על משהו כזה?

27/01/2012 | 00:40 | מאת: ליזה

אני בשבוע 35 + 5 להריוני ונושאת בבטני זוג תאומים. מדובר בהריון שלישי לאחר שתי לידות טבעיות ברוך השם ללא אפידורל וללא חתכים או פקיעת מי שפיר. העובר הראשון במצג ראש ואילו השני התהפך השבוע למצג עכוז. האם ניתן במצב זה ללדת ללא אפידורל וללא פקיעת מי שפיר לעובר השני? איפה הכי כדאי לי ללדת אם אני מעוניינת בלידת עכוז ולא בהיפוך פנימי? האפשרויות העומדות בפני הן - אסף הרופא, מעייני הישועה, ביקור חולים או שערי צדק.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, המלצתנו לגבי אופן לידת תאומים קשורה כמעט רק במצג של העובר הראשון מאחר והעובר השני יכול להסתובב לאחר לידת העובר הראשון גם כאשר הוא התחיל עם מצג ראש. במידה ולאחר הלידה הראשונה, העובר השני אינו במצג ראש, קיימות מספר אפשרויות כולל היפוך חיצוני והיפוך פנימי אך השיטה העדיפה על רוב הרופאים המיומנים היא יילוד במצג עכוז או רגליים כאשר משתדלים לתפוס את רגלי העובר לפני פקיעת המים. אפידורל יכול לסייע במידה ויש צורך בהתערבות פנימית אך אינו תנאי ללידה כזו. כל בתי החולים שמנית הם אופציה ראויה אך עלי לציין שאחוז הניתוחים הקיסריים בביקור חולים הוא הנמוך בארץ במהלך כל השנים האחרונות בצורה עקבית והנסיון בלידות עכוז בו, הוא עשיר לאין שיעור לעומת בתי חולים אחרים בארץ (אין הבדל מהותי בין לידת עכוז של תאום שני או של עובר בודד). בהצלחה!

26/01/2012 | 14:10 | מאת: לאה

אני אחרי 2 לידות מהירות זאת תהיה הלידה השלישית שלי הריון תאומים נוסף רציתי לשאול האם יש מניעה ללדת עכוזים כשמגיעה ללדת במצב פתיחה 9-10 עלי לציין שבלידה השנייה ילדתי תאומים עכוזים בלידה רגילה 

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, כפי שחווית את זה בעבר (לפי מה שהבנתי), ניתן ללדת תאומים כאשר הראשון במצג עכוז אם כי ההמלצה היא בד"כ לעבור ניתוח קיסרי במקרה זה אך בהתאם לנתונים המיילדותיים האחרים (רקע מיילדותי, שבוע הריון, הערכת משקל העוברים וכו'...), ניתן לאפשר לידה כזו בידיים מיומנות. הספרות העולמית וניירות העמדה של האיגודים המקצועיים העיקרים (כולל בארץ), אינם שוללים לידה כזו.

10/01/2012 | 16:07 | מאת: אושר

שלום רב, אני באמצע שבוע 36 מנח עכוז. הייתי מעוניינת לדעת האם היפוך גורם לצירים והאם בכל מקרה בו ההיפוך מצליח מזרזים לידה. בנוסף, במידה וההיפוך אינו מצליח חס ושלום , האם מיילדים מייד עכוז או שממתינים לצירים טבעיים? תודה רבה!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, היפוך או נסיון היפוך אינו גורם לצירים לרוב ולכן ברוב המקרים האשה משתחררת גם אם ההיפוך הצליח וגם אם לא. אנחנו מזרזים רק אם חייבים לסיים את ההריון מסיבות מיילדותיות אחרות או אם מדובר בהיפוך חוזר אחרי שהעובר התהפך בחזרה למצג עכוז אחרי היפוך ראשון מוצלח.

11/01/2012 | 08:45 | מאת: אושר

תודה רבה!

03/01/2012 | 14:11 | מאת: טלי

שלום, שבוע 34, הריון ראשון, הערכת משקל 2 קילו, עובר עדיין במצג עכוז. ממצאים אצל העובר- חוסר צלע 12 חד צדדי ועורק טבורי יחיד. בסקירה מאוחרת אובחנתי כבעלת רחם במבנה ארקואטי, הרופא שביצע את הסקירה הסביר שיש לי מחיצה נמוכה ברחם והעובר יכול להיות בשני החלקים של הרחם בו זמנית. 1. האם ייתכן והמבנה המסוים של הרחם מונע מהעובר להתהפך? 2. האם יש חשש במקרה זה מלאלץ את העובר להתהפך ע"י דיקור, תנועה ותנוחות ו/או היפוך חיצוני? תודה רבה!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, אם מדובר ברחם ארקואטי בלבד (ולא מחיצתי), יתכן וזה הגורם למצג הפתולוגי אך אין מניעה להיפוך העובר באופן מלאכותי או ללידת עכוז. הממצאים שציינת יכולים להיות קשורים בתסמונות שונות שיכולות בעצמן להיות קשורות למצג פתולוגי לכן עלייך לברר עם הרופא שלך אם הושלם הבירור לגבי טיב העובר. בהצלחה.

03/01/2012 | 17:23 | מאת: טלי

האם בבדיקה של אולטרא סאונד ניתן לאבחן האם המבנה הוא זה שגורם לעובר להישאר במצג עכוז? שווה ללכת לרופא הפרטי של הסקירה על מנת לגלות את הסיבה למצג או שזה משהו שאי אפשר לדעת? דרך אגב- ביצעתי מי שפיר, צ'יפ גנטי, אקו לב עובר ועוד שלל בדיקות ששללו בעיות שניתן לשלול בעקבות הממצאים. תודה רבה.

24/11/2011 | 11:34 | מאת: אורלי

תודה על התשובה.האם בלידת תאומים חייב לקחת אפידורל? ובאיזה שבוע אתה ממליץ לי לבוא אליך לפגישה לפני לידה?תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לא חייבים לקחת אפידורל אם כי אני ממליץ (במיוחד אם יש צורך בהתערבות תוך רחמית, זה יכול לעזור). רצוי להיפגש לקראת שבוע 36-37 (הזמן המועדף ללידת תאומים הוא לקראת שבוע 38).

24/11/2011 | 09:44 | מאת: אורלי

ילדתי לפני שנה תאומים בביקור חולים שניהם היו עכוז בלידה רגילה. עכשו יש לי עוד פעם תאומים השאלה שלי היא?עם הראשון ראש והשני רוחב או עכוז אפשר להפוך וללדת או אפשר ללדת גם עכוז תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, אם העובר הראשון במצג ראש, ברוב המקרים אנחנו מעודדים נסיון לידה רגילה. לאחר לידת העובר הראשון, השני יכול להסתובב באופן ספונטני לכל מצג שהוא. במידה והוא במצג עכוז אנחנו בדרך כלל מעדיפים ליילד אותו במצג זה. במידה והוא נשאר במנח רוחב, ניתן לנסות להפוך אותו באופן חיצוני למצג ראש או עכוז או שאנחנו עושים היפוך פנימי על ידי תפיסת הרגליים וחילוץ תוך כדי משיכה (פעולה די פשוטה בידיים מיומנות). בהצלחה.

21/11/2011 | 12:45 | מאת: גזית

הייתי רוצה להבין- האם אתה חושב שלידת עכוז היא לידה בעייתית או מסוכנת יותר? והאם אתה מציע לעשות ניסיון היפוך בכל מקרה?

לקריאה נוספת והעמקה

אין ספק שעדיף לידת ראש ולכן ההמלצה הראשונה היא לנסות היפוך אם אין התווית נגד. במידה ולא ניתן לבצע היפוך מכל סיבה שהיא והלידה מתחילה עם מצב עכוז, אין הוכחה שניתוח קיסרי היא דרך טובה יותר או בטוחה יותר מלידת עכוז.

06/11/2011 | 22:47 | מאת: מרים

שלום וברכה, רציתי לשאול האם בתי החולים בירושלים שכן מיילדים עכוז (ביקור חולים, שערי צדק) מאפשרים גם תנוחות זקופות או מחייבים שכיבה על הגב בלבד? גם בשלב הצירים עד פתיחה מלאה וגם בצירי הלחץ. אני לקראת לידה שלישית שעשויה להיות עכוז, אם ההיפוך לא יעבוד.. 2 הלידות הקודמות שלי היו רגילות, טבעיות וללא משככי כאבים. וכן לגבי מוניטור-מחיבים רצוף? מאפשרים תנועתיות עם מוניטור/מוניטור אל חוטי? בתודה מראש, מרים

שלום מרים, לפי הנוהל התקף בביקור חולים צריכים לחלק את הלידה לשני שלבים. עד תחילת יציאת העכוז, הלידה מתנהלת בצורה רגילה כולל בחירת התנוחה ואפשרות של ניטור בלתי רציף אך הכל כפוף להחלטת הרופא המנהל את הלידה. לקראת הלידה עצמה, היולדת מועברת לחדר ניתוח והלידה מתבצעת כאשר היולדת בשכיבה על הגב עם ניטור רציף (על ידי מוניטור או אולטרה-סאונד) אך שלב זה לרוב קצר מאוד. בהצלחה.

26/10/2011 | 06:59 | מאת: גילה

שלום, אני בשבוע 37, לפני כשבועיים העובר התהפך למצג עכוז. לפי המלצת רופא נשים יש לקבוע קיסרי לעוד שבועיים בערך. שאלתי האם אין שום אפשרות שהעובר יתהפך חזרה? הערכת משקל 2914, , הריון תקין, לידה אחרונה וגינלית. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

1. העובר יכול בהחלט להתהפך לבד. 2. ההמלצה הרפואית היא לא לסמוך על זה שיתהפך אלא לבצע נסיון היפוך (בהקדם) אא"כ יש התווית נגד (כגון מום רחמי למשל). 3. על פניו את גם מועמדת טובה ללידת עכוז במידה וההיפוך לא יצליח (אז רצוי להגיע ליעוץ מסודר). 4. בהצלחה.

25/10/2011 | 13:49 | מאת: שלומית

שלום, ילדתי פעמיים בניתוח קיסרי בגילאים 23 ו27. היום אני בת 30 שבוע 25. האם יש אפשרות ללדת לידה רגילה? במידה ויהיה לי מצג עכוז האם עדיין תהיה אפשרות ללדת בלידה רגילה?

לקריאה נוספת והעמקה

ניתן לשקול לידה אחרי שני קיסרים בתנאים מסוימים (רצוי להגיע להתייעצות עם מסמכים לגבי הניתוחים הקודמים ולגבי מהלך ההריון לקראת שבוע 34-36) אך במצג ראש בלבד.

25/10/2011 | 11:43 | מאת: דנית

שלום, בשבוע 34-35 התגלה לי ריבוי מי שפיר AFI 260, בנוסף העובר הינו במצב עכוז. עד כה כול הבדיקות היו בסדר, כולל אקו לב. גודל העובר כ- 2.5 ק"ג. האם ניתן לבצע היפוך כאשר יש ריבוי מי שפיר? מתי מומלץ לעשות את ההיפוך? מה הסיכוי ללכת לניתוח קיסרי כתוצאה מהיפוך? איפה מומלץ לעשות היפוך +/ ניתוח קיסרי ? אשמח לתשובה בהקדם, תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

1. ריבוי מי שפיר דורש בירור מקיף. לודא אצל הרופא המטפל האם אכן נעשה. 2. הנושא של היפוך בנוכחות ריבוי מי שפיר שנוי במחלוקת כי יש עליה (קטנה) בסיכון להפרדות שליה וכן סיכוי שהעובר יתהפך בחזרה למצג עכוז גם אחרי היפוך מוצלח. 3. אני ממליץ אם כן לנסות את ההיפוך אחרי שבוע 38 ובמידה ויצליח לשקול זירוז מיידי. 4. במידה וההיפוך לא מצליח איני ממליץ על ניתוח מתוכנן מאחר ויש גם סיכוי טוב שהעובר יתהפך מעצמו וכמובן כדאי תמיד לשקול אפשרות של לידת עכוז. 5. היפוכים, לידות עכוז (וכמובן לידות ראש וניתוחים קיסריים) מבוצעים בשגרה בבי"ח ביקור חולים בירושלים.

25/10/2011 | 10:12 | מאת: מירה

שלום, עובר במצג עכוז (שבוע 32), במידה והתינוק לא יתהפך, האם מומלץ לעשות היפוך חיצוני או שקיום שרירנים יכול להוות סיכון בהיפוך. בהתחשב בכך שהיום ישנם בתי חולים שמקבלים לידות עכוז וגינליות, האם קיום השרירנים יכול להוות התווית נגד לנסיון ללידה וגינלית? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, צריכים יותר פרטים כגון, מספר, מיקום וגודל השרירנים. כמו כן ההחלטות צריכות להתבסס על נתונים נוספים כגון גיל האשה, לידות קודמות וכו'...