פורום שברי צוואר הירך

אוסטיאופורוזיס מכונה בעברית "דלדול עצם". זוהי מחלה המאופיינת במסת עצם נמוכה. הפגיעה באיכות העצם מגבירה את הסיכון לשברים. איבוד העצם הוא תהליך "שקט" מתקדם בהדרגה ללא סימנים חיצוניים כלשהם לפני השבר הראשון. השברים האופיינים לאוסטיאופורוזיס יהיו בעיקר בעמוד השדרה, בצוואר הירך ובאמה (סמוך לשורש כך היד). ניתן כיום לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים. שברי צוואר ירך הם סיבוך חמור של מחלת האוסטיאופורוזיס. כמעט תמיד נדרשת התערבות ניתוחית ואצל כשליש מהסובלים משבר זה תהיה ירידה משמעותית בתפקוד היומי ואובדן היכולת לחיים עצמאיים עד כדי צורך בתהליך שיקום ממושך או אף אשפוז סיעודי. שברי צוואר הירך מגדילים את הסיכון לתחלואה ולתמותה.
236 הודעות
233 תשובות מומחה

מנהל פורום שברי צוואר הירך

03/02/2011 | 08:18 | מאת: דניאל

שלום אני בת 30, עם עבר עשיר של אירועי קרישה, מטופלת בקומדין לכל החיים בשל תרומבופליה. תת פעילות בלוטת התריס- מטופלת באלטרוקסין 100 מ"ג ליום. כולסטרול גבוה- קרסטור 40, אזיטרול 10 וניאספן 500. יש לי בנוסף אנדומטריוזיס ואני עם זריקת לוקרין שהפסיקה את הווסת ל5 חודשים (אני מספטמבר בלי ווסת). נשלחתי לבצע בדיקת צפיפות עצם. התוצאה: osteopenia. Fracture Risk- Inceased. ערך T.SCORE, -1.8 אני שוקלת 48 ק"ג גובה 1.60. האם יש מקום לדאגה??? ומה עושים כאמור מה יהיה עם תוצאה כזו בגיל יחסית צעיר??? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

דניאל שלום רב. מבין הנתונים שהצגת, אלה המעלים סיכון לירידה בצפיפות עצם הם משקל נמוך וטיפול בלוקרין שמעלים למעשה את הורמון האסטרוגן לתקופה. התוצאה של צפיפות עצם כשלעצמה אינה מאוד חמורה, אך בהחלט יש לתת את הדעת על כך. נהוג במקרים כאלה לוודא כי את מקבלת מספיק סידן - מאוכל או מתוספים, רמת ויטמין די חשובה מאוד אף היא. כמו כן יהיה צורך לדון עם מי שמטפל באנדומטריוזיס על האפשרויות שלא ישאירו אותך ללא הורמונים. רפואה שלמה

01/02/2011 | 09:19 | מאת: שלומית

רופא המשפחה אמר לבעלי בן ה-56 לא לבצע ניתוח שבר, מצד שני הוא סובל ויש ירידה בתיפקודים שבגיל כזה עדין צעיר מכדי לפגוע בהם,שאלתי: האם זה אכן לא מומלץ לבצע את הניתוח ומה הסיכונים לעומת הירידה באיכות החיים? בתודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלומית שלום . על איזה שבר אנחנו מדברים? הפורום הנ"ל מיועד לשברי צוואר הירך, רושם ששאלתך צריכה להיות מופנית לפורום מתאים של כירורגיה. רפואה שלמה

31/01/2011 | 13:23 | מאת: שרה

ד"ר ליאנה טריפטו שלום! אני נוטלת אקטונל מזה מס' חודשים, ביום ראשון קראתי כתבה בעיתון על תרופות ממשפחת "הביפוספונטים" "תרופה משקמת והורסת" "ורופאים רבים לא מזהירים את המטופלים". כיצד להתייחס לכתבה שכזאת? בנוסף רציתי לשאול האים ניתן לראות שינו בבדיקות דם בויטמין D ו-סידן לאחר טיפול? תודה מראש על תשומת הלב

לקריאה נוספת והעמקה

שלום שרה. כיצד להתייחס לכתבה שכזאת ? בזהירות. האם בכתבה גם מוזכר שהתרופה מורידה סיכון לשבר בכחמישים אחוז? ושסיכון לשבר אצל חלק מהמטופלים הוא גבוה מאוד, גבוה בהרבה מהסיכון לתופעות לוואי של הטיפול? (שישנן, ואני מקווה שהרופא שלך דן איתך עליהן. ). באשר לשאלך על סידן וויטמין די - רמת ויטמין די בדם בהחלט עשויה לעלות טיפול, שעה שרת הסידן לרוב לא משתנה, אלא במקרים חמורים של חסר. רפואה שלמה

27/01/2011 | 10:44 | מאת: מיכל

שלום לך ד"ר שקולניק, רציתי לדעת מה זה טיפול אוסטאופורוזיס פעם בשנה ולמי זה מתאים ? תודה. מיכל

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום רב. הטיפול החד שנתי הינו aclasta , תרופה מקבוצת ביספוספונטים, אליה שייכים גם פוסאלן ואקטונל. הטיפול מתאים לחולי אוסטאופורוזיס שנמצאה כי קיימת אינדיקציה לטיפול בתרופות מקבוצה זו. הטיפול מתאים במיוחד אם קיימת אי- סבילות לכדורים עקב תופעות לוואי או קושי להתמיד בנטילתם. כמו כן הטיפול מותווה וקיים בסל לחולים לאחר שבר בצוואר הירך. רפואה שלמה

מיכל שלום רב. הטיפול החד שנתי הינו aclasta , תרופה מקבוצת ביספוספונטים, אליה שייכים גם פוסאלן ואקטונל. הטיפול מתאים לחולי אוסטאופורוזיס שנמצאה כי קיימת אינדיקציה לטיפול בתרופות מקבוצה זו. הטיפול מתאים במיוחד אם קיימת אי- סבילות לכדורים עקב תופעות לוואי או קושי להתמיד בנטילתם. כמו כן הטיפול מותווה וקיים בסל לחולים לאחר שבר בצוואר הירך. רפואה שלמה

18/01/2011 | 21:12 | מאת: טזי

בבדיקה האחרונה של צפיפות העצם מצאו לי T SCORE -3.7 LUMBAR SPINE רופא משפחה הציע לי לקחת FOSAVANCE פעם בשבוע. לנסות ואם לא טוב תציע לי משהו אחר. כיוון ששמעתי על ACTONEL רציתי לשמוע את דעתך אם היה עדיף להתחיל מההתחלה עם ACTONEL - אני בת 64 ויש לי חוסר ויטמין D ולא מקבלת שום תרופה אחרת - בתודה מראש על תשובתך המהירהץ

לקריאה נוספת והעמקה

שלום. פוסאוונס הינה שילוב של פוסאלן, תרופה לאוסטאופורוזיס השייכת לאותה קבוצה אליה שייכת אקטונל, ושל ויטמין די. הטיפול באוסטאופורוזיס כולל סידן, ויטמין די ובמידת הצורך תרופות. ניתן להוועץ גם עם רופא אוסטאופורוזיס שיתאים את הטיפול עבורך.

שלום. פוסאוונס הינה שילוב של פוסאלן, תרופה לאוסטאופורוזיס השייכת לאותה קבוצה אליה שייכת אקטונל, ושל ויטמין די. הטיפול באוסטאופורוזיס כולל סידן, ויטמין די ובמידת הצורך תרופות. ניתן להוועץ גם עם רופא אוסטאופורוזיס שיתאים את הטיפול עבורך.

15/01/2011 | 08:16 | מאת: מיכל

אני בת 47 (עדיין מקבלת מחזור - נוטלת גלולות פמינט ) ולצערי כבר בגיל זה סובלת מחוסר בסידן (אוסטאופוניה) וגם בברזל(פריטין). קיבלתי מהרופא תוספת סידן (VITACAL+D) . בבדיקת דם ראיתי כי הפריטין עומד על 9 אולם ההמוגלבין מעל 12 - קניתי פמינה - ברזל פלוס (ברזל המתאים במיוחד לנשים). שאלותי: האם ניתן לקחת את שני התוספים יחד ? האם יגרם נזק כלשהו אם אקח את שניהם על בטן ריקה בבוקר ? איך ניתן לדעת אם המחסור במאגרי ברזל נובע מתזונה דלה או מקושי בספיגתו ? לתשובתך אודה.

לקריאה נוספת והעמקה

מיכל שלום רב 1. אין ליטול ברזל וסידן יחד, לא עקב נזק אפשרי אלא כי לא תיהיה ספיגה יעילה 2. אפשר ליטול במרווח - בשעות שונות של היום 3. חסר ברזל לרוב נובע מאיבוד דם, סמוי או גלוי , במערכת העיכול או מחוצה לה (מחזור ארוך וכבד). מבלי להגרר למתן עצות פרטניות באינטרנט, דבר שאינני עושה,אפשר לחשוב על סיבה משותפת לשני המצבים - למשל צליאק, רגישות לחיטה. פני לרופא שלך. בברכה

מיכל שלום רב 1. אין ליטול ברזל וסידן יחד, לא עקב נזק אפשרי אלא כי לא תיהיה ספיגה יעילה 2. אפשר ליטול במרווח - בשעות שונות של היום 3. חסר ברזל לרוב נובע מאיבוד דם, סמוי או גלוי , במערכת העיכול או מחוצה לה (מחזור ארוך וכבד). מבלי להגרר למתן עצות פרטניות באינטרנט, דבר שאינני עושה,אפשר לחשוב על סיבה משותפת לשני המצבים - למשל צליאק, רגישות לחיטה. פני לרופא שלך. בברכה

14/01/2011 | 14:28 | מאת: יולי

שלום בבדיקת איסוף שתן התקבלו בין היתר התוצאות הבאות: calcium-urine 24h 537 mg/24hr כאשר טווח הנורמה 100- 250 האם התוצאה הלא טובה מראה על דלדול העצם?או משהוא אחר. ועוד תוצאה phosphoru24h 799 כאשר טווח הנורמה 400-1300 התוצאה הזו נראית לי בסדר.כן ישנה עוד תוצאה שתן ראשון מהלילה microalbumin/creat התוצאה mALB<5mg/L mcg/mg תודה עבור התשובה יולי

לקריאה נוספת והעמקה

יולי שלום. התוצאות שאת מצטטת מראות על עודף סידן בשתן. ישנן מספר סיבות לתופעה ואחת מתוצאותיה היא אכן דלדול עצם. ממליצה לך לפנת למומחה בתחום - מרפאה מטבולית או רופא אנדוקרינולוג באזור מגורייך. בברכה

יולי שלום. התוצאות שאת מצטטת מראות על עודף סידן בשתן. ישנן מספר סיבות לתופעה ואחת מתוצאותיה היא אכן דלדול עצם. ממליצה לך לפנת למומחה בתחום - מרפאה מטבולית או רופא אנדוקרינולוג באזור מגורייך. בברכה

11/01/2011 | 17:28 | מאת: ZIPI

שלום רב, בני סובל מ שלום רב, בני סובל ממחלת כליות כרונית דרגה 2, ומ FOCAL SEGMENTAL GLOMERULOSCLEROSIS. מזה למעלה משנה שהוא מקבל אקטונל לאוסטאופורוזיס (עקב סטרואידים שנטל שנים רבות). בתחילה נטל אקטונל פעם בשבוע,אח"כ פעמיים בחודש. וכעת קבלנו כדור אחד של אקטונל בחודש (מינון 150מג). האם אפשר להשתמש בכדור זה האם יש תופעות לואי לאקטונל של פעם בחודש. מיותר לציין שהוא נוטל עוד תרופות (סלספט,קלצימור,ויטמין D' , אנלדקס וברזל) האם בטוח להשתמש בכדור זה? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

ציפי שלום רב. לצערי, לשאלה שאת שואלת אין " תשובת ספר". אקטונל חודשי הנו בעל פרופיל בטיחות ותופעות לוואי דומה למוצר שבועי. יחד עם זאת, דעתי האישית היא, דווקא בגלל רקע של מחלת כליות, להעדיף את התכשיר השבועי. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה

ליאנה שלום, אני לומדת במגמת ביולוגיה בתיכון למדעים ואני עובדת על פרוייקט של מחלות. נושא הפרוייקט שלי הוא אוסטיאופורוזיס, ואשמח אם תוכלי להסביר לי על הסטייה מהומיאוסטזיס של המחלה. הבנתי שבאוסטיאופורוזיס קצב הריסת העצם ע"י אוסטאוקלסטים עולה על קצב בנייתה ע"י אוסטאובלסטים אך לא הבנתי מדוע. מה בדיוק גורם לירידת הקצב של בניית העצם ומה גורם לאי ספיגת הסידן. אשמח אם תוכלי להחזיר לי תשובה בהקדם, תודה מראש מור.

לקריאה נוספת והעמקה

מור שלום רב. פורום זה נועד לחולים ומענה לשאלותהם. אנא הקלידי את הנושא המעניין אותך ב"גוגל", תקבלי אתרים רבים עם סקירות בנושא. בהצלחה

10/01/2011 | 19:50 | מאת: נועה

שלום רב, אני מטופלת ע"י אקלסטה פעם בשנה,שאלתי האם אני יכולה לעשות טיפולי שיניים כגון ניקוי שיניים עמוק(שורשים)בהרדמה רגילה בחניכיים? בתודה מראש,

לקריאה נוספת והעמקה

נועה שלום רב. כן, את יכולה, תוך הקפדה על כללי הגיינה מוקפדים מצד הרופא שלך. רפואה שלמה

10/01/2011 | 19:15 | מאת: רחלי

היי רציתי לשאול לגבי אוסטאופניה קשה קראתי שמומלץ לעשות ספורט איזה סוג של ספורט? אני לוקחת ACTONAL + CALCIUM+D וראיתי שבמהלך שנה וחצי אם התרופות אין שיפור אלה החמרה מה היית ממליצה לי לאן לפנות אני מאוד מודאגת אני בת 46 תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רחלי שלום רב כל ספורט עוזר, במיוחד תרגילים נושאי משקל כגון הליכה או התעמלות בונה עצם או פלדנקרייז. מומלץ לפנות למרפאת אוסטאופורוזיס באזור מגורייך או לאנדוקרינולוג. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה

רחלי שלום רב כל ספורט עוזר, במיוחד תרגילים נושאי משקל כגון הליכה או התעמלות בונה עצם או פלדנקרייז. מומלץ לפנות למרפאת אוסטאופורוזיס באזור מגורייך או לאנדוקרינולוג. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
07/01/2011 | 13:51 | מאת: אפרת

בת 32. לפני הריונות. לפני שנה אובחן אצלי אוסטאופרוזיס בעקבות אבחון צליאק מאוחר. בע"ש: 2.5-, בירך אוסטופניה 1.3-. מאז אני כמובן שומרת על דיאטה נטולת גלוטן, תוסף סידן, ויטמין D ודיאטה עשירה בסידן ופע"ג. בבדיקות חוזרות- שיפור משמעותי בצפיפות העצם בירך - עד רמה תקינה (0.9.) אך החמרה בע"ש (2.7-). אשמח להבין מה המשמעות ואיך זה יכול להיות?

לקריאה נוספת והעמקה

אפרת שלום רב. כל הכבוד על המאמץ שאת עושה. צריך לזכור כמה דברים ביחס לבדיקת צפיפות עצם. ראשית, מדובר בבדיקה וכמו לכל בדיקה ישנן מגבלות וטווח טעות בין מדידה למדידה. במקרה של צפיפות עצם בחוליות הסטייה בין מדידה אחת לשני עלולה להגיע עד כדי 4-5 אחוז. רוב הסיכויים שלא חל שינוי משמעותי. יחד עם זאת, מומלץ לעשות הערכה של מדדי סידן בדם ובשתן על מנת לתקן את המשתנים הניתנים לתיקון. בברכה

06/01/2011 | 00:27 | מאת: יוסף

שלום, רציתי לדעת כמה זמן לוקח להחלים לחלוטין לאחר הניתוח ?

יוסף שלום רב משך השיקום מאוד משתנה ממטופל למטופל, כתלות בגיל, בריאות כללית, כושר גופני, מידת התפקוד לפני השבר וסוג השיקום. בממוצע מדובר בחודש עד מספר חודשים. לצד אנשים שחוזרים לתפקוד מלא יש כאלה שנשארים עם מגבלה זו או אחרת. רפואה שלמה

03/01/2011 | 12:41 | מאת: שרי

לד"ר ליאנה שלום, אני בת 63 לפני זמן מה עשתי בדיקת צפיפות עצם, הערך היה T.SCORE -3.8 בנוסף גם ה-D היה נמוך 37, התחלתי לקבל סידן אחד ליום, אקטונל אחד לשבוע 35 מל' 170 לחודש ו- ויטמין D בקבוק לשבוע השאלה שלי האים המינון שאני מקבלת נכון? האים תזונה נכונה תועיל? תודה מראש על הנכונות, על הסבלנות,

לקריאה נוספת והעמקה

שלום שרי בסך הכל נשמע לי הגיוני. תזונה נכונה במקרה זה - העשרה בסידן - מוצרי חלב, טחינה, שקדים, סרדינים. בברכה

02/01/2011 | 16:41 | מאת: לבנה

שלום רב מזה 20 שנה אני מטופלת בפוסאלן וסוגיו , התוצאות הן ללא שינוי. כמה פעמים נפלתי ושברתי ונשברה לי היד, כמו כן יש לי נטיה ליפול (לא קשור לשיווי משקל) אושרה לי התקופה אלקסטה. הייתי מעונינת לדעת אלו תופעות לוואי יש לתרופה .אני מטופלת בקרטיה ,סטטור, וציפרמיל תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

לבנה שלום רב אקלסטה ניתנת בעירוי לוריד במשך כ 15 - 30 דקות במרפאה. בשלושה ימים ראשונים לאחר העירוי, כשליש מהאנשים עלולים לפתח תגובה דמויית שפעת - חום, כאבי שרירים והרגשה כללית רעה. אין להבהל מהתופעה, היא חולפת, אפשר ליטול אקמול במינון המקובל בימים אלו. תופעות לוואי נדירות יותר כוללות עיכוב ריפוי פצעים בפה לאחר טיפולי שיניים וירידה בתפקודי כליה. חשוב להוועץ עם רופא המטפל באוסטאופורוזיס - האם הטיפול מתאים לך . רפואה שלמה .

לקריאה נוספת והעמקה
25/12/2010 | 13:10 | מאת: צחי

אמי בת 81 קיבלה פוסלאן מספר שנים ואז עברה לאקטונל פעם בשבוע 35 מ"ג ביחד כ 11 שנים של נטילת התרופות הנ"ל. בדיקת צפיפות עצם אחרונה 2.8 אחוז ללא שינוי משנים קודמות. קראתי שיש לשקול הפסקת הטיפול לאחר תקופה ארוכה. האם נכון? אודה על תשובתך.

לקריאה נוספת והעמקה

צחי שלום רב. אכן קיימת סוגיה של משך טיפול. יחד עם זאת ההחלטה על הפסקת התרופה אינה אוטומטית אלא מבוססת על מגוון נתונים - שינוי בצפיפות עצם הוא רק אחד מהם. אני ממליצה לך להוועץ ברופא מומחה בתחום. בברכה

לקריאה נוספת והעמקה
22/12/2010 | 13:36 | מאת: סיוון לוי

שלום רב, אני בחורה בת 27 עם אוסטופוניה או אוסטופורוזיס ...כל רופא אומר לי משהו אחר למרות שאני יודעת שייש הבדל בין שני המושגים אשמח מאוד לרשום כאן את הנתונים שבידיי ועל סמן נתונים אלה אם תוכלו לומר לי מה יש לי ועד כמה הבעיה חמורה ... אופכן הנתונים הם : " צפיפות עצם ב 2004 - HOLOGIC - ע"ש 1.8 - (0.845) , ירך שמאל 2- , (0.627) , בדיקה חוזרת ב - HOLOGIC - יוני 2009 - ע"ש 1.6- (0.871) , ירך שמאל 1.9 - (0.639) ". "צילום ע"ש - קיפוסקולויוזיס מתונה, מבנה חוליות שמור (2006 ) . " אשמח לתשובה ..... אני מאוד לחוצה כי אני מרגישה שנמכתי ...אולי אני מדמיינת ....בכל אופן אשצח לתגובה שיהיה יום טוב לכולם ! סיוון,

לקריאה נוספת והעמקה

שלום סיוון. מדוע נעשתה הבדיקה - בגילך לא נהוג לעקוב אחרי צפיפות עצם? התוצאות מצביעות על צפיפות עצם נמוכה יחסית , בתחום האוסטאופני. הינך צעירה ואם הבריאות הכללית שלך תקינה, ניתן להביא לשיפור מה ע"י תזונה מועשרת בסידן, המנעות מעישון, פעילות גופנית והעשרת מאגרי ויטמין די - קיימת בדיקת מעבדה להערכתם. כל זאת בהנחיה של רופא מומחה בתחום. בברכה

25/12/2010 | 23:53 | מאת: סיוון

אני חולה מגיל 14 במחלת מעי דלקתי וטופלתי המון שנים בסרואידים ובאימורן לשם כך עקבתי אחרי מסת העצם . הבנתי שניתן לשפר את מסת העצם עד גיל 30 ? האם הדבר נכון ? או שאולי אין טעם מפני שאני לא כל כך בריאה ? אשמח לתשובה תודה רבה לך

התגלה אוסטיאופורוזיס ברמה גבוהה מאוד אצל מכר שלי. הוא משותק בארבע גפיו. האם יש טיפול תרופתי? שמעתי על זריקות במינון גבוהה מאוד של אחת ליום למשך כעשר ימים. האם טיפול תרופתי בשילוב תזונה וטיפולי פיזיותרפיה יכול להעלות מסת עצם? אודה מאוד על תשובתכם.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. שיתוק אכן מהווה גורם סיכון לאיבוד עצם. באות בחשבון מספר אפשרויות, כולל זריקות - ישנן זריקות חד שנתיות וזריקות יומיות, לצד תרופות בנטילה יומית, שבועית או חודשית. את הטיפול המתאים יש לבחור לאחר בחינת כל המדדים - כלומר בהתייעצות עם רופא מטפל. בהחלט יש סיכוי לשיפור בצפיפות עצם וירידת סיכון לשברים. בברכה

13/12/2010 | 19:31 | מאת: שוש גולן

בת 57 עברתי אולטרא סאונד לצפיפות העם וגילו שיש לי אוסטיאופורוזיס קשה, רופאת משפחה לא ממליצה לקבל טיפול תרופתי ואני שומעת מחברותי שצריך כן לקחת טיפול תרופתי , מה עליי לעשות? האם יש אפשרות להמליץ לי טיפול ? שוש גולן 0525345243

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. ההחלטה אם כן או לא לתת טיפול במקרה של צפיפות עצם נמוכה אכן מתבססת על מכלול נתונים, מלבד התוצאה עצמה. מובאים בחשבון גיל, בריאות כללית, משקל, תרופות ומחלות רקע. ממליצה לך להתייעץ עם מומחה אוסטאופורוזיס, במרפאה. בברכה

10/12/2010 | 19:08 | מאת: סופי

שלום לך ד"ר אני בת 84 וסובלת מאוסטאופורוזיס עקב נטילת סטרואידים למחלת דלקת במעי הגס.קיבלתי ברציפות 10 שנים אלנדרונאט, מקסיבון ועכשיו אני מקבלת אוויסטה.עברתי שבר בצוואר הירך לפני 10 שנים והוחלף לי השתל לפני 4 שנים.משני הניתוחים השתקמתי היטב רציתי לדעת אם אוויסטה מתאים בגילי ואם לא אז מה ניתן לקבל

לקריאה נוספת והעמקה

סופי שלום רב. כתמיד, יעוץ אינטרנטי אינו מהווה תחליף להתייעצות עם רופא המתמחה באוסטאופורוזיס, על אחד כמה וכמה במקרה שלך, עם טיפול בסטרואידים ושבר בעבר. לכן אני עונה באופן מאוד כללי. במחקרים הרבים שנערכו על אוויסטה, הגיל הממוצע של המשתתפות היה מעט מתחת ל 70 , כך שאין מידע רב לגבי התרופה בקבוצת הגיל שלך. את נושא היעילות יש לבחון על סמך שיפור בבדיקת צפיפות עצם והעדר שברים על טיפול. ישנן אופציות טיפוליות נוספות, אני מאיצה בך לפנות לאנדוקרינולוג. בברכה

04/12/2010 | 19:24 | מאת: תקוה

שלום, אני מתופלת בפסולן 6שנים , ליפנה חודשיים היתחלתי לקחת פוסאוונס,מה דעתך על התרופה הזאות ?הוא כמה זמן אפשר עוד להמשיך , אני באת 73. תודה.

שלום רב . פוסאוונס הינה פוסאלן בתוספת ויטמין D . לגבי משך הטיפול, ההמלצה לגבי משך טיפול היא מאוד אינדיוידואלית, כלומר מבוססת על נתונים של כל מטופלת באופן אישי. רפואה שלמה

30/11/2010 | 18:18 | מאת: בדוי

ד"ר שלום. מזה כשנה וחצי שאני מאובחן כחולה קרוהן (כיום אני בן 20.5). הטיפול הראשוני למחלת הקרוהן היה בודסון (9 מ"ג למשך כ 4.5 חודשים). מזה כחודשיים שנגמלתי מהבודסון וכעת אני מטופל באימורן. בבדיקת צפיצות עצם שעשיתי נמצא כי יש לי אוסטאופניה קשה בעמוד השידרה ובינונית בירך. שאלתי היא כזו: האם בשילוב של סידן וויטמין D ניתן לחזור למצב התקין של צפיפות העצם? חשוב לציין כי אני נמצא ברימיסיה די ארוכה מזה כ 3-4 חודשים, כלומר היציאות תקינות לחלוטין.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. בגיל 20 העצם עדיין לא הגיעה לשיא הצפיפות - זה קורה לקראת גיל 30 . אצלך התהליך הואט הן בגלל המחלה עצמה והן בגלל הטיפול בסטרואידים, אומנם קצר. ללא ספק חיוני כעת לקבל סידן , ויטמין D ולא פחות חשוב להמנע מעישון ולעסוק בפעילות גופנית . מעקב בדיקת צפיפות עצם. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה

תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב . אוסטאופורוזיס הינה מחלה, בה העצם חלשה ומועדת לשברים. קיימות סיבות רבות - גנטיות, תזונתיות (צריכה מועטה של מוצרי חלב), התנהגותיות (עישון וחוסר פעילות גופנית), תרופות (כגון סטרואידים) ומחלות (כגון פעילות יתר של בלוטת תריס). אני מפנה אותך ל http://www.osteoporosis.co.il/, אתר העמותה הישראלית לאוסטאופורוזיס, שם מצוי מידע רב. בברכה

23/11/2010 | 22:51 | מאת: ציפי

ילדה בת 14 צרכה 4 שנים סטרואידים עברה השתלת מח עצם לפני 3 שנים, ולפני חודש עברה השתלת ריאות, השאלה עם העצמות שלה והגדילה יחזרו כפי שהיו והיא תמשיך להתפתח כרגע במינון נמוך להפסקת התרופה כל העצמות כואבות לה מגיבה טוב להשתלה,אשמח לתשובה,

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב ציפי וסליחה על העיכוב. ראשית, שתרגיש טוב הילדה. הסוגיה היא מורכבת. סטרואידים משפיעים הן על הגדילה והן על העצמות ומומלץ, במקביל למעקב אצל המטולוג שמטפל בילדה, להיות במעקב אצל אנדוקרינולוג ילדים. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
23/11/2010 | 05:59 | מאת: צירה

אימי סובלת מכאבים עזים בגב ובאזור האגן, במיפוי עצמות הובחנו שינויים רבים וגם התרופפות השתל באגן (ניתוח מלפני 8 שנים) האם בגילה (81) מומלץ ניתוח להחלפת השתל או שיש אפשרות לאחרת לטיפול?

צירה שלום רב את השאלה אודות ניתוח חוזר יש להפנות לאורטופדים. ממליצה לך לפנות לפורום מתאים . רפואה שלמה

אני בן 58. בבדיקה אקראית של צפיפות עצם נתקבלה תוצאה של -2.8 בעמוד השדרה. הרופא ביקש לבצע בדיקות שונות כדי לבדוק סיבת התוצאה שלדעתו נראית חריגה לגילי הצעיר. בבדיקה: GLOBULIN GAMA 19.7 GLOBULIN ALPHA-2 7.0 אודה לך לקבלת הסבר על החריגות

לקריאה נוספת והעמקה

דן שלום רב במצב כזה נהוג לבצע בדיקה נוספת להבדלה בין גלובולין גבוה כללי לבין גלובולין מסוג אחד גבוה - monoclonal or polyclonal במידה וישנה עליה מסוג monoclonal - קיימת אפשרות תאורטית של קשר בינה לבין האוסטאופורוזיס. רפואה שלמה

23/11/2010 | 23:04 | מאת: דן

תודה על התשובה המהירה בקשר שבין רמת גלובולין גבוה לבין אוסטיאופורוזיס. אבקש בהמשך לדעת מה מחפשים בבירור. האם זה יכול להצביע על ליפומה, מנלומה או משהו מהסוג הזה? כמובן אם תשובת הבדיקה היא חלילה חיובית. תודה מראש. דן

23/11/2010 | 23:04 | מאת: דן

תודה על התשובה המהירה בקשר שבין רמת גלובולין גבוה לבין אוסטיאופורוזיס. אבקש בהמשך לדעת מה מחפשים בבירור. האם זה יכול להצביע על ליפומה, מנלומה או משהו מהסוג הזה? כמובן אם תשובת הבדיקה היא חלילה חיובית. תודה מראש. דן

16/11/2010 | 22:27 | מאת: קטי

ד"ר טריפטו שלום, רציתי לדעת מהם הגורמים לשבר צוואר הירך ? תודה קטי

לקריאה נוספת והעמקה

קטי שלום רב, שברים בצוואר הירך לרוב מתרחשים באנשים בגיל מבוגר יחסית , לרוב כתוצאה מנפילה בנאלית בבית. ישנו קשר בין הסיכון לשבר לבין צפיפות עצם נמוכה, בריאות כללית רופפת, בעיות בשווי משקל, ראיה או שמיעה שעלולות לעלות את הסיכון ליפול, צריכת סידן נמוכה, חסר ויטמין D , נטילת תרופות מסויימות - כגון סטרואידים. ברשימת סיבות זאת, ישנן כאלה שניתנות למניעה וחשוב לפעול למניעתן. בברכה

15/11/2010 | 21:21 | מאת: יעקב . ר

דק שלום ראשית מזל טוב על הפרום והרבה בריות לכולם. לצערי אני חולה במס מחלות כרוניות לב . ריאה אינטרסיציאלית .מחלת מפרקים . בגילוי מחלת הריאה טובלתי בקורטיזונים ואנדוקסן תקופה ארוכה למעשה בקורטיזון עד הים כ5 מג ליום לפני כחודש ניתגלה אצלי לאחר מיפוי עצם וM.I.R שבר בראש הפמור להלן ציטוט התהודה מגנתית מימין -מודגמים בצקת דלקתית אינטראמדולרית בראש. בצוור ובאזור האינטרטרוכנטרי של הפמור הפרוקסימלי. נראה פס סובכונדרלי של אות נמוך בכל הערכים באספקט הסופרואנטריורי של הראש הירך .מלווה צביעה לאחר הזרקת גדוליניום משני צידיו .הממצאים מלווים סימני סינוביטיס קלה במפרק הירך .הממצאים מתאימים במקום הריאשון לOSTEOPOROSIS OF HIP TRANSIENT מלווה שבר אי סםיקה סובכונדרלי בראש הירך אין עדות ברורה לנמק אוסקולרי בראש הירך -שאלה בהפניה משמאל -לא הודגם ממצא פתולוגי במפרק הירך לסיכום TRANSIENT OSTEOPOROSIS OF HIP בפמור הימני הפרוקסימלי מלווה שבר אי ספיקה סובכונדרלי בראש הפמור כמתואר בטקסט . דק עקב הבעיות הנל קיבלתי במשך 3 ימים ארידה לווריד ונאמר לי לא לדרוך על רגל ימין 3 חודשים עד הביקור הבא עלי לציין כי החלו לי כאבים גם בירך שמאל ביומים האחרונים כמו כן שאלתי היא האם עקב גילי בן 54 לא עדיף ניתוח החלפת מפרק ירך או טיפול שמרני {לפי מה שלמדתי מאתרים באינטרנט קורטיזון הוא יוצר את הבעיה בעצמות } בתודה מראש יעקב .ר

לקריאה נוספת והעמקה

יעקוב שלום רב. שאלה מורכבת שאלת, אנסה לענות באופן כללי. המצב שמתואר בבדיקת ה MRI - נקרא אוסטאופורוזיס חולפת של הירך או באנגלית transient osteoporosis of hip. לעיתים המחלה מלווה שברים קטנים כמו אצלך. הטיפול במחלה הוא אכן מניעת דריכה ומעקב. לרוב המצב חולף מעצמו. קיימת תמיד התלבטות עם מחלה אחרת - avascular necrosis של ראש הפמור שהינו משני לטיפול בסטרואידים. באופן עקרוני , הטיפול וההחלטה באיזה משני המצבים מדובר, תעשה ע"י האורטופד שמטפל בך. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
14/11/2010 | 23:35 | מאת: דוד

0040544979427שלום רב אימי לאחר 2 מיקרי שבר בצוואר הירך נטלה מס' שנים פוסלאן ,ועכשיו נוטלת אקטונל חודשי. שאלתי האם יש טיפול מתאים יותר עקב השברים תחת התרופות הללו, וכן למי אסור לקבל אקלסטה פעם בשנה? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

דוד שלום רב. ראשית אסתייג - המלצות באינטרנט לא יכולות להיות פרטניות , כי רפואה טובה מבוססת על הכרת הפרטים הקטנים. כמה זמן טופלה בדיוק, אחרי כמה זמן של טיפול התרחשו השברים, מה היתה מידת ההתמדה בטיפול , משתנים נוספים כגון מאזן סידן וויטמין די ועוד. לכן - באופן כללי: אם השברים מתרחשים תחת טיפול בפוסאלן או אקטונל ישנן שתי אפשרויות שבאות בחשבון - טיפול באקלסטה דרך הוריד או טיפול בפורטיאו בזריקות יומיות. הבחירה בין השניים , או המלצה חלופית תעשה כמובן ע"י רופא שמכיר את אמך. התוויות נגד למתן אקלסטה הן רגישות יתר למרכיבים של התרופה או ירידה בתפקוד כליות. בברכה .

לקריאה נוספת והעמקה

ד"ר שקולניק שלום, רציתי לדעת האם האם יש הבדל בין פוסולאן לבין אלדרונט ? רופא המשפחה שלי אמר שאין הבדל והגינקולוג שלי אמר שזה אותו חומר אך פוסולאן יעילה יותר , אשמח לעזרתך. ריטה

ריטה שלום רב. פוסאלן הינו תכשיר "מקורי" ואלנדרונייט הינו תכשיר "גנרי", כלומר סוג של חיקוי. אלנדרונייט מבחינה כימית זהה לפוסאלן, אולם, אין חובה על החברה שמייצרת תרופה גנרית להוכיח את יעילותה אלא רק דמיון מבני. לכן אני ממליצה, אם ישנה אפשרות כלכלית, לרכוש את התרופה המקורית. בברכה

13/11/2010 | 19:59 | מאת: נורקה

הבנתי שבעת לקיחת פוסלאן או אקטונל יש לקחת גם כדורי סידן, אבל לא עם מוצרי חלב. השאלה שלי האם אסור לקחת סידן גם עם חלב סויה ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. ההמלצה לא ליטול את הסידן יחד עם מוצרי חלב מתייחסת לנטילה בו זמנית ונכונה גם לחלב סויה. אין כל בעיה לאכול מוצרי חלב או לשתות חלב סויה בזמן אחר במהלך היום .בברכה

לקריאה נוספת והעמקה
29/11/2010 | 15:22 | מאת: דר ליאנה טריפטו

שלום רב לך,אני מתגוררת באוסטרליה וסובלת מאוסטחאפורוזיס אין לצערי כאן באוסטרליה התרופה אקטונל הייתי מאד מודה לך אם תוכלי לעזור לי להשיג את התרופה כי אני סובלת מאד כמובן שאוכל לשלם כל סכום שאתבקש בישראל נמצא בני ואוכל לבקש ממנו לפנות אליך באם תסכימי אני מודה לך מראש על הזמן שהשקעת לקריאת מכתבי זה בתקוה לשמוע ממך בהקדם כרמלית

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב כרמלית. אינני יודעת אם אקטונל משווקת באוסטרליה - אולי תחת שם אחר? השם הגנרי של התרופה הוא risedronate - נסית לחפש לפי שם זה? אני משוכנעת מאידך שתרופות אחרות, מאותה קבוצה, קיימות שם - alendronate, fosamax, fosalan, fosavance - האם ניסית ליטול אותן? בברכה

לקריאה נוספת והעמקה
13/11/2010 | 11:19 | מאת: רותי

אקלסטה מיועדת לחולי אוסטיאופורוזיס רק במידה ולא ניתן לתת להם טיפול בביספוספונטים דרך הפה או שלא רק?

לקריאה נוספת והעמקה

רותי שלום רב. אפשר לתת אקלסטה לכל חולי האוסטאופורוזיס, לצד תרופות אחרות. . יחד עם זאת התרופה בסל רק לקבוצות מסויימות - 1. חולים שלא יכולים את הטיפול דרך הפה עקב תופעות לוואי, 2. חולים ששברו או שצפיפות העצם שלהם ירדה באופן משמעותי, למרות טיפול בכדורים ו3. חולים לאחר שבר בצוואר הירך, גם אם לא קבלו טיפול לפניו. בברכה

לקריאה נוספת והעמקה
13/11/2010 | 11:18 | מאת: צפיפות עצם צוואר הירך

בבדיקת צפיפות עצם התוצאות של עמוד שדרה 2.5- עצם צוואר הירך 2.2- וזרוע 2.0- שאלתי היא האם הליכה וריצה לסירוגין (ריצה בעיקר בירידות) עלולות לגרום לנזק אודה על תשובתה מהירה כי ביום שאינני פעילה אני מרגישה כמו סמרטוט תודה מראש, רבקה

לקריאה נוספת והעמקה

רבקה שלום רב. אין בעיה עם הליכה או ריצה קלה, אלא להפך. בברכה

מדוע אסור לשתות מיץ אשכוליות בזמן טיפול באוסטיאופורוזיס והאם גם בזמן שלוקחים את התרופה אקטונל 75 מ"ג יש להימנע מאשכוליות ? (אגב - בהוראות הלקיחה של אקטונל זה לא מופיע)

לקריאה נוספת והעמקה

נורית שלום רב. לא ידוע לי דבר על איסור לשתות מיץ אשכוליות בעת טיפול באוסטאופורוזיס. אסור לשתות מיץ אשכוליות עם שורה של תרופות - בעיקר תרופות לטיפול בכולסטרול גבוה , אך אין אף תרופה לאוסטאופורוזיס שמוזכרת בקונטקסט זה, גם לא אקטונל. הקשר היחיד שקיים בין מיץ חביב זה לבין עצם - הוא עבודות מחקר בחולדות שמדברות דווקא על חיזוק העצם בהשפעת המשקה. לרוויה ובברכה

נורית שלום רב. לא ידוע לי דבר על איסור לשתות מיץ אשכוליות בעת טיפול באוסטאופורוזיס. אסור לשתות מיץ אשכוליות עם שורה של תרופות - בעיקר תרופות לטיפול בכולסטרול גבוה , אך אין אף תרופה לאוסטאופורוזיס שמוזכרת בקונטקסט זה, גם לא אקטונל. הקשר היחיד שקיים בין מיץ חביב זה לבין עצם - הוא עבודות מחקר בחולדות שמדברות דווקא על חיזוק העצם בהשפעת המשקה. לרוויה ובברכה

12/11/2010 | 12:55 | מאת: נורית

נכון ! אני כנראה התבלבלתי. האיסור על שתיית מיץ אשכוליות הוא בזמן לקיחת תרופות להורדת הכולסטרול הגבוה. כמה חבל !

10/11/2010 | 18:01 | מאת: שבר אוסטיאופורוטי בירך

שלום ד"ר שקולניק, רציתי לדעת מה הסיכוי להחלים משבר אוסטיאופורוטי בירך אצל חולה מעל גיל 65 , הוא בריא בד"כ אך סובל משבר אוסטיאופורוטי בירך, כמו כן על איזה טיפולים ומעקב היית ממליצה תודה קרן

לקריאה נוספת והעמקה

קרן שלום רב. ראשית, איחולי החלמה לאיש שאת מתעניינת לגביו. כמובן שקשה לתת תשובה בלא הכרות עם הפרטים הרפואיים המדוייקים. באופן כללי, הטיפול המומלץ לשבר בצוואר הירך בסמוך לשבר הינו ניתוחי. לאחר הניתוח תוכנית פיזיוטרפיה ושיקום. סיכויי ההחלמה מאוד תלויים בפוטנציאל השיקומי. באדם בריא, בכושר סביר, עם טיפול ניתוחי מוצלח ושיקומי נכון, סבירות גבוהה להחלמה. אם את קוראת את הסטטיסטיקה של תחלואה לאחר שבר בצוואר הירך, היא לא מאוד מעודדת, אך חשוב לזכור כי היא מכלילה גם אנשים הרבה יותר מבוגרים ובמצב גופני ירוד. החלק שחשוב לי ביותר להעביר לך הוא - מלבד ניתוח ושיקום, יש לפנות לבירור וטיפול באוסטאופורוזיס - אצל אנדוקרינולוג או רופא אחר שעוסק בתחום, על מנת לצמצם סיכון לשבר נוסף. בברכה

10/11/2010 | 16:43 | מאת: אביה

שלום רב, לפני מספר ימים נתקלתי במחקר (של האחיות מהרווארד)המראה כי צריכת מוצרי חלב קשורה לסיכון מוגבר לשברים אוסטיאופורוטיים וכי במדינות שבהן צורכים דיאטה דלה במוצרי חלב (כמו במדינות אסיה ואפריקה) התגלו שיעורים נמוכים יותר של אוסטיאופורוזיס מאשר במדינות מערביות. אשמח לדעת מה דעתכן על כך? האם זה נכון? האם המחקר מובהק מבחינה סטטיסטית? זאת ועוד אמא שלי, אישה בת 69 מקבלת פוסלן כבר קרוב לשנה, לאחרונה גיליתי שהיא איננה מקפידה לקחת את הכדורים שלה כל הזמן, לאחר התייעצותי עם הרופא שלה, קיבלנו המלצה שאמא שלי תקבל אקלסטה דרך עירוי פעם אחת בשנה. לפני שנתחיל (אם נתחיל) בטיפול אשמח לקרוא מה דעתכם על כך? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אביה את המאמר שאת מצטטת איני מכירה, אנא שלחי לי קישור לאתר בו קראת את החומר או את שם המאמר. יכולה להגיד לך כי הבדלים אתניים בשכיחות השברים נובעים לא רק מהבדלי צריכת מוצרי חלב, אלא גם ממבנה השלד. כעת, לאימך. התשובה מתחילה בשאלת הצורך בטיפול באופן כללי. לצורך העניין נניח כי הטיפול בפוסאלן ניתן על סמך צפיפות עצם נמוכה בשילוב של סיכון מוגבר לשבר (שמוערך על סמך פרמטרים נוספים כגון כושר גופני, סיפור משפחתי, משקל גוף ועוד) ואכן הטיפול מוצדק. במקרה כזה, הקושי להתמיד בטיפול פומי, כפי שאת מתארת, הופך את האופציה של הטיפול החד שנתי להגיונית מאוד. בברכה