בדיקת צפיפות עצם: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

בדיקת צפיפות עצם: מניעת שברים

ביצוע שגרתי של בדיקת צפיפות עצם הוא חיוני ביותר: הבדיקה מאפשרת לנבא את הסיכון לשברים אוסטאופורוטיים, ברמת דיוק גבוהה - ולגבש טיפול מונע הידלדלות העצם והירידה בצפיפותה (הידועים גם בכינוי אוסטאופורוזיס) - גורמים להיחלשות העצם ועקב כך לסיכון מוגבר לשברים אוסטאופורוטים, כתוצאה מחבלות או מעומסים שונים, שבמצב תקין כלל לא היו נגרמים. מדובר בתופעה נפוצה מאוד בעולם המערבי, המאפיינת בעיקר את הגיל השלישי - עד כי מקובל להניח כי אחת מכל שתי נשים ואחד מכל חמישה גברים - יחוו שבר אוסטאופורוטי כזה או אחר, במהלך חייהם.   מהם הגורמים להידלדלות העצם? הגורם הראשון, כאמור: הגיל - על תהליכי ההזדקנות והניוון הטבעיים של הגוף; ככל שעולה הגיל, כך עולה גם שכיחות התופעה. הגורם השני להידלדלות העצם, הינו הפרעה או שינוי בצפיפותה - על רקע הורמונלי ו/או תרופתי. למשל, אצל נשים - הפסקת המחזור החודשי, מלווה בירידה בייצור ההורמונים הנשיים,...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לבדיקת צפיפות עצם

אוסטאופורוזיס - תמונת המחשה
אוסטאופורוזיס שברים בעמוד השדרה נפוצים בגיל השלישי ומופיעים על רקע אוסטאופורוזיס. לרוב שברים אלה אינם...
רנטגן - תמונת המחשה
רנטגן בישראל מבצעים כמיליון בדיקות CT בשנה ובין 250,000 ל-300,000 בדיקות MRI. ממציאי שני המכש...
אוסטאופניה - תמונת המחשה
אוסטאופניה ביצוע שגרתי של בדיקת צפיפות עצם הוא חיוני ביותר: הבדיקה מאפשרת לנבא את הסיכון לשברים או...
dxa - תמונת המחשה
dxa זהו עצם העניין- על אוסטאופורוזיס, ודרכי מניעה, ולמה אסור להימנע מפעילות גופנית גם במקרה...
ללמוד עוד על בדיקת צפיפות עצם
אפילפסיה: כך תגיעו לשילוב התרופתי הנכון-תמונה

התאמת טיפול תרופתי מדויק לחולה אפילפסיה היא ממש "אומנות",...

מאת: ד"ר בלט אילן
10/09/2019
גיל המעבר בגברים: לעבור בשלום - ואף לצמוח מהשינוי-תמונה

מעטים מודעים לכך שגם גברים מתמודדים עם גיל המעבר...

מאת: אסיא מדיקל
19/03/2019
מתיחת פנים: כל מה שחשוב לדעת-תמונה

השימוש שלנו במדיה החברתית הולך וגובר ואיתו גם התופעה של...

מאת: ד"ר יואב ארוש
11/02/2019
בדיקת צפיפות עצם: מניעת שברים-תמונה

ביצוע שגרתי של בדיקת צפיפות עצם הוא חיוני ביותר: הבדיקה...

מאת: ד"ר רוטמן...
21/10/2018
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת צפיפות מינרלים של העצם - תמונה
בדיקת צפיפות מינרלים של העצם
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת צפיפות העצם...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לבדיקת צפיפות עצם?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

בדיקת צפיפות עצם: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

אני בת 53, עושה די הרבה ספורט ואוכלת בריא עם מודעות . וגם מתעמלת התעמלות בונה עצם, מזה שנים רבות, לא בגלל מצב העצם, אלא משום שהחוג נהדר. נוטלת 6 כדורי אומגה 3 ביום (להורדת טריגליצרידים, בהמלצת רופא+דיאטנית, זה המינון שעושה את העבודה אצלי), וכדור סימבקור 10 מ"ג לפני השינה, וגם הורמונים מסוג ליביאל. ובנוסף עוד כמה טיפות ויטמין D שלאחר התעקשות שלי משך שנתיים הרופאה החליטה סוף סוף ששינו את ההמלצות לגבי ערכים "נורמליים", ובאמת הערכים שלי נמוכים. מזה כשנתיים לאחר בדיקה שביצעתי על דעת עצמי, התגלה שיש לי אוסטאופניה בעצמות האגן. (בעמוד שדרה לא), הומלץ לי לקחת סידן 1200 מג. קופ"ח כללית והמרפאה שלי מנפקת את הסידן קרבונט הזול, של דרך חיים, ויטה קל + D. אני אמורה ליטול שתי גלולות ביום. הרופאה שלי משום מה המליצה לקחת עם דברי חלב. אני עשיתי תחקיר שלם וגיליתי שממש לא רצוי עם דברי חלב, תרד, וחיטה מלאה. אמנם חייבים לקחת עם אוכל. ארוחת בוקר וערב שלי הן חלביות, ולכן אני לוקחת כדור אחד בארוחת צהרים. א. מתי כדאי לקחת עוד כדור? הבנתי ששניים יחד לא מומלץ, כי הגוף לא סופג את שניהם. ב. האם לפני השינה (ואז לאכול עם זה משהו? מה? ולזכור שלפני השינה זה זמן הסימבקור) ג. האם סתם עם פרי בכל שעה ביום? לא מזמן הלכתי לעוד בדיקת צפיפות עצם (מחכה לתוצאות, רציתי לראות האם משהו השתפר עקב נטילת הסידן) וביקשתי לדבר עם אנדוקרינולוג שהם המפענחים של הבדיקות, להתייעץ בנוגע לויטה קל. להפתעתי הרבה אין להם מושג מכל ההמלצות שקראתי שאסור ליטול עם דברי חלב, הוא התווכח אתי שחלב נותן סידן...ולכן אין מניע לקחת עם דברי חלב, הוא בכלל לא הבין למה אני מתלבטת. בקיצור אני מבינה שגם רופא משפחה וגם רופא מומחה לא ממש מכירים את סוגי הסידן והמלצות הספיגה המיטבית שלהם. ואני מנסה לברר את זה בפורום הזה. מקווה שאני במקום הנכון. קראתי גם שהסידן קרבונט נספג ממנו במקרה המרבי רק כ 20%, לעומת הציטרט שיותר, וגם אפשר לקחת אותו מתי שרוצים. ד. האם כדאי להשקיע יותר (הרבה יותר יקר כי לא מסבסדים לנו) בסידן ציטרט? ומה המלצתכם כיצד מומלץ לקחת? ה. מה בנוגע להצטברות סידן במקום לא רצוי, במקום בעצמות? למשל בכליות – יצירת אבנים. איך לקחת סידן כך שזה לא יקרה? מודה מראש על התייחסות לכל שאלותי.

שלום רב נעמי סיבות אפשריות לירידה במסת העצם : 1.תזונה לקויה וצריכה נמוכה של סידן בתזונה. 2.היעדר פעילות גופנית. 3.גנטיקה. 4.גיל מעבר, כריתת שחלות או הפסקה מוקדמת של הווסת – כל אלה מובילים לרמות נמוכות של אסטרוגן, המעודדות פירוק עצם ומעכבות את בנייתה. 5.רמות טסטוסטרון נמוכות בגברים. 6.שימוש בתרופות. 7.עישון וצריכת אלכוהול. 8.רמות נמוכות של ויטמין D. 9.משקל גוף נמוך. 10.מחלות כרוניות (הפרעות עיכול המשפיעות על ספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים, מחלות דלקתיות של המעי, מחלות כבד, צליאק, סוכרת, מחלות בלוטת התריס, מחלות כליה). ניתוח קיבה.ועוד... לגבי הוראות לנטילת הסידן:מומלץ לקחת את הסידן עם המזון או מייד אחרי.להרחיק מ:מוצרי חלב,קפה כולל תה שחור וקולה,אכן מומלץ להפריד ממזונות המכילים חומצה אוקסלית כגון:תרד, עגבניות, חצילים, סלק, קישואים, בטטות, בוטנים, אוכמניות, תותים, ענבי קונקורד וקקאו. הסיבה שמומלץ להרחיק מומצרי חלב היא:מוצרי חלב מכילים כמות גדולה של זרחן שעלול להתחרות על ספיגה עם הסידן ,לכן כשאוכלים הרבה מוצרי חלב אין שום ערובה לכך שזה ימנע אוסטאופורוזיס, ואף בחלק מהכיתובים המקצועיים מדברים על כך שצריכה גבוהה של מוצרי חלב יכולה לגרום לבריחת סידן. זהו פרדוקס שצריך להתיחס עליו ברצינות ולצרוך סידן גם מהצומח כגון:כרוב,כרובית,טחינה ,פרג,סרדינים,מולסה,שקדים,תאנים, פטרוזילה ועוד... א.ב,ג:אני מסכימה עם כך ש 2 כדורי סידן קרבונט לא מומלצים יחד גם בגלל ספיגה פחותה עקב כמות גדולה, וגם בגלל תופעות לואי במערכת העיכול. עקב נטילת כמות גדולה בבת אחת יכולים להיווצר עצירויות וכאבי בטן, לכן ממליצה לקחת 2 כפסולות בנפרד . ניתן לקחת 1 עם פרי בארוחת 10 או ארוחת 4 ,או לקחת בערב בהפרש של שעתיים מהסימבקור עם פרי,ירק,פריכית,כמו כן ניתן לקחת בכל שעה ביום עם ארוחה גדולה בתנאי שהיא לא מכילה את מה שהמלצתי להרחיק מהסידן. ד.אני בהחלט ממליצה להשקיע קצת יותר כסף ולצרוך סידן ציטראט,כפי שאת בעצמך ציינת סידן קרבונט נספג פחות טוב,עלול לגרום לתופעות לואי במערכת העיכול כמו כן הוא כבד ויכול לשקוע בכלי דם וכליות. ההמלצה שלי היא ליטול פורמולה שמכילה סידן +מגנזיום כיוון שהמגנזיום תורם לספיגת הסידן ובונה את העצם וכמובן להוסיף ויטמין D (ציינת שאת כבר נוטלת אותו). לגבי הצטברות של הסידן: סידן ציטארט הוא סידן קל וברוב המקרים לא גורם לאבנים בכליות או משקע בכלי דם.כמו כן הוא נספג טוב ולא שוקע. כשנוטלים סידן יחד עם מגנזיום וויטמין D מבטיחים שלא ישקע בגוף. ישנם 2 מוצרים שאני ממליצה את יכולה לבחור את המוצר שנראה לך יותר נוח לשימוש . 1.סידן + מגנזיום +D - ממנו תצטרכי לצרוך 5 טבליות ביום בכדי להגיע ל -1000 מ"ג סידן .(הציטראט הוא מולקולה גדולה ולכן כל טבלית מכילה 200 מ"ג סידן בלבד) http://www.solgar.co.il/?CategoryID=177&ArticleID=233 2.קלמדין-סידן +מגנזיום+D +מינרלים נוספים המוצר מגיע במשקה -2 כפות מכילות 1200 מ"ג סידן.הסידן הוא מעורב שליש טריקלציום פוספט,שליש ציטראט ושליש גלוקונט. סוגים אלא דומים לציטראט ונספגים מצויין. על ידי נטילת 3 סוגים שונים של סידן במוצר אחד את מבטיחה ספיגה טובה כיוון שאם הגוף שלך לא סופג 1 מהם הוא יספוג את האחר ולכן הפורמולה מאד מומלצת. ישנם מחקרים על כך שסידן בנוזל נספג טוב יותר ונוכחות מגנזיום וויטמיןD תורמים עוד יותר לספיגה. http://www.supherb.co.il/%D7%A7%D7%9C%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%9F ברכת בריאות שלמה קריסטינה יעקובלב

שלום רב, אני כ 5 שבועות התחלתי להרגיש כאבים חזקים בידיים בנקודות מסויימות מעל המרפק באצבעות של הידיים באצבעות של הרגליים כאבים באגן כאבים בצאוור, היד קפואה לי הכתף - השכמה כאובת לי מאוד בצד ימין, ועל פי החשד של הרופאה זה הורמונלי, התחלתי לקחת את ההורמונים ליויאל 2.5 מ"ג כבר שבועיים אך ההורמונים גורמים לי לזרמים מוגברים, והכאבים של העצמות קצת פחתו, הכל זה יותר מטושטש לא כמפי שהיה. האם לדעתך זה יכול להיגרם מבלוטת התריס? עשיתי בדיקה לצפיפות העצם ויש לי ירידה 2.3מינוס בצאוור מה לדעתך יכולה להיות לי הבעיה? אודה לתשובתך?

שלום רב, ירידה בצפיפות העצם ובעיות בלוטת התריס לא גורמות לכאבי עצמות ופרקים. אני מציעה לך לפנות לאורטופד לבירור. בברכה, דר ילנהנ סיגל

שלום, לאחר תקופה ממושכת של קריאטנין בדם בערך של 1.3 (יציב לאורך שנים), נשלחתי לבדיקת איסוף שתן 24 שעות. היקף האיסוף הוא: 3800. להלן התוצאות: ======================= CALCIUM- URINE 24h - 38mg24HR ערך תקין 100-250 CALCIUM- U SAMPLE - 1mg/dl CREATININE- U 24h - 1925mg/24hr ערך תקין 800-2000 CREATININE- U SAMPLE - 50.7mg/dl MICROALBUMIN- U 24h - לא ניתן לחישוב MICROALBUMIN-U SAMP - מתחת לסף רגישות PHOSPHORUS- U 24h - 833mg/24hr ערך תקין 400-1300 PROTEIN- URINE 24h - 118mg/24hr ערך תקין 0-150 UREA- URINE 24h - 23mg/24hr ערך תקין 26-43 URIC ACID- URINE 24h - 479mg/24hr ערך תקין 250-750 POTASSIUM- U SAMPLE - 25mEq/L SODIUM-URINE SAMPLE - 49mEq/L POTASSIUM- URINE 24h - 94mEq/24hr ערך תקין 25-125 SODIUM- URINE 24h - 185mEq/24hr ערך תקין 40-220 PHOSPHORUS- U SAMPLE - 22mg/24dl PROTEIN- U SAMPLE 3.1mg/dl UREA- URINE SAMPLE - 605mg/dl URIC ACID- U SAMPLE - 12.6mg/dl ====================== במקביל בוצעה בדיקת שתן כללית שיצאה תקינה לחלוטין. ====================== קלציום בדם יצא : 9.99mg/dl ערך תקין 8.5-10.5 ====================== ויטמין D יצא 81.9nmol/L ערך תקין 75-250 ====================== PTH יצא 25.1pg/ml ערך תקין 4.6 - 38 ====================== מבקש לברר בעיקר לגבי משמעות החריגה באיסוף השתן: קלציום מאוד נמוך. להבנתי אני אוכל מספיק מוצרי חלב , יכולה להיות סיבה אחרת? יש לזה משמעות? 12 שעות אחרונות של האיסוף היו בצום בגלל בדיקות דם נוספות. תודה לעזרתכן.

בנוסף US כליות תקין מלפני 10 חודשים, ובמהלך האיסוף היו לי קצת שלשולים.

אין חשד להפרעה בהפרשת הקלציום בכליה שכן שאר הבדיקות שקשורות במאזן קלציום תקינות. לא רשמת אם יש שימוש בתרופות. דיזוטיאזיד (טיפול שכיח ביתר לחץ דם) למשל היא תרופה שמורידה את הפרשת הקלציום בשתן. אם אין הסבר תרופתי יש לשקול יעוץ תזונאי/ת לוודא שהתזונה שלך תואמת ומכילה מספיק קלציום ולשקול את הצורך בביצוע צפיפות עצם ביחד עם רופא/ת משפחה

תודה דוקטור, אכן לוקח אומפרדקס על בסיסי יומי 10 מג יכול להסביר את החריגה?

אומפרדקס יכול להשפיע על ספיגת מגנזיום במערכת העיכול. לא ידוע שמשפיע על הפרשת סידן בכליות

שלום שואלת עבור אימי.בת 66. מזה כחודש סובלת מכאבים ברגליים ובשבוע האחרון כאב שהתגבר ברגל שמאל מכף הרגל ועד לאגן. נשלחה על ידי רופא משפחה לבדיקת צפיפות עצם- קיבלה ערכים גבוליים לאוסטאופורוזיס (לפי מה שראיתי בערכי הייחוס ושאלתי את האחות) כמו כן בבדיקות דם- PTH 150 ורמת סידן נורמלית.ויטמין D ברמה נמוכה. יתר הבדיקות תקינות לחלוטין , כולל קריאטינין בשתן שיצא תקין. קראתי שייתכן שמדובר בבעיות בבלוטת הפארא תירואיד. שאלותיי: 1. האם זאת יכולה להיות הבעיה שגורמת לכאבים שיש לה? 2. האם ייתכן ומדובר בשבר שנוצר כתוצאה מבעיה בצפיפות עצם? ואם כן - צילום יוכל להראות זאת? היא קבעה תור לאנדוקירונולטג אך יש לה זמן המתנה רב. תודה רבה מראש

שלום רב, א. חסר בויטמין D עלול לגרום לכאבי שרירים ועצמות. ב. ירידה בצפיפות העצם לא גורמת לכאבים בעצמות. ג. בדיקת צפיפות העצם לא באה לאבחן שברים. יש לבצע צילום רנטגן לאבחנת שברים. חסר חמור בויטמין D עלול לגרום להופעת שבר. ג. צריך להתחיל טיפול בתוספי סידן וויטמין D, ולגבי המינונים- נא להתייעץ עם רופא. בברכה, דר ילנה סיגל בברכה, דר ילנה סיגל

תודה רבה ודבר נוסף-היא עשתה אתמול צילומי רנטגן ושוקלת ללכת לאורטופד- האם יש בכך צורך או שרופא המשפחה יוכל להסתכל על פיענוח הצילום ולטפל? תודה רבה מראש

לא יודעת להגיד לך עד כמה רופא המשפחה שלך יודע לראות צילומים אורתיפדיים. צריך לשאול אותו האם הוא יכול להסתדר עם זה. בברכה, דר ילנה סיגל